ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Propunere către Guvern

23 September 2022 at 13:42
By: (A.T.)
gaz, iarna

PMP cere Guvernului să acorde vouchere pentru achiziţia de lemn de foc familiilor vulnerabile, întrucât sunt peste cinci milioane de gospodării care folosesc această sursă de încălzire, a declarat preşedintele partidului, Eugen Tomac, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că.

„Cred că Guvernul actual greşeşte flagrant, pentru că nu face două lucruri. Unu, nu acordă suport consistent celor mai vulnerabile familii din România, pentru că 65 % dintre români se încălzesc în continuare în sezonul rece cu lemn de foc, lemn care s-a scumpit enorm, de cel puţin trei-patru ori metrul cub. Şi avem foarte multe familii vulnerabile care nu-şi permit să-şi achiziţioneze necesarul de lemn. Şi aici PMP cere Guvernului să acorde vouchere necesare de achiziţia de lemn de foc pentru familiile vulnerabile. Sunt cel puţin cinci milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc în sezonul rece şi cred că este vital să nu-i uităm pe românii care încă se încălzesc cu lemn şi n-a ajuns reţeaua de gaz, aceste comunităţi”, a afirmat Tomac.

Liderul PMP s-a declarat revoltat că, dincolo de această „retorică solidarităţii mimată” pe care o promovează coaliţia de guvernare, atunci când există interese majore, întotdeauna se pot crea alianţa ad-hoc în Parlament.

„Iar ultima mizerie pe care am putut-o observa în Parlament, în aceste zile, este această alianţă a ipocriziei făcută din PSD, PNL, AUR şi, evident, nu putea lipsi UDMR. Aceşti oameni plâng la televizor de grija românilor, însă cu un cinism incredibil şi-au votat mărirea salariilor cu 25 % în cea mai grea perioadă. O asemenea ipocrizie n-am mai întâlnit de mult în viaţa politică românească şi oamenii trebuie să ştie că aceşti ipocriţi trebuie sancţionaţi. Iar PMP va lansa o amplă campanie prin care va informa cetăţenii cu privire la această ipocrizie fără margini (…). Singurii care s-au abţinut şi votat împotrivă sunt cei de la USR şi trebuie felicitaţi pentru asta, pentru că avem nevoie de această flacără a democraţiei. Şi mă bucur că nu toată lumea a intrat în acest joc plin de ipocrizie, de un cinism rar întâlnit. Vii şi le ceri pensionarilor să fie înţelegători şi românilor să strângă cureaua, într-un moment de criză fără precedent, când au sărit preţurile, când se scumpesc toate şi cea mai mare preocupare a parlamentarilor români a ajuns să fie măririle lor de salarii”, a mai spus Eugen Tomac.

El a adăugat că, în calitate de eurodeputat, se bucură de adoptarea, în Parlamentul European, a directivei privind instituirea salariului minim la nivel european.

„Această lege va fi adoptată în România. Statul român va fi obligat de această directivă implementată la noi să mărească cu cel puţin 20% salariul minim. Şi am lucrat la această directivă, am susţinut-o, am dezbătut-o intens în Comisia pentru forţă de muncă din Parlamentul European, unde sunt membru. Pentru că îmi dau seama că avem nevoie de aceste criterii care definesc instituirea şi cadrul care este necesar pentru instituirea salariului minim european, pe care noi nu o respectăm la ora actuală şi avem nevoie de salarii care să răspundă realităţilor vieţii de zi cu zi şi mai există o chestiune”, a mai spus Eugen Tomac.

articolul original.

Element de muniţie ridicat de specialiştii ISU Mehedinţi

23 September 2022 at 11:29
image

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, găsit pe un câmp de către un cetăţean, pe raza municipiului Orșova.

Specialiştii pirotehnicieni ai ISU Mehedinți au identificat elementul, un proiectil exploziv, calibru 76 mm, pe care l-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este cea de-a noua misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată efectuată de pompierii mehedințeni de la începutul acestui an.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.

Recomandări

Specialiştii ISU „Drobeta” reamintesc cetăţenilor că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie
Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.

articolul original.

Depozit de lemne cuprins de flăcări. Focul a fost pus intenționat

23 September 2022 at 07:38

Pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit de material lemnos în localitatea Bogdănești.

Alarma a fost dată la miezul nopții de către un localnic. La fața locului s-a intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu violență la depozitul de lemne pe o suprafață de aproximativ 65 de metri pătrați, fără pericol de propagare la clădirile din vecinătate. S-a acționat mai bine de trei ore pentru stingerea tuturor focarelor și înlaturarea efectelor.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată, ancheta fiind preluată de polițiști.

articolul original.

Cei mai mulți producători de mobilă pe bază de plăci au oprit fabricile. Spun că lemnul vândut de Romsilva este prea scump | AUDIO

22 September 2022 at 12:58
image

Aproape toți producătorii români de plăci pe bază de lemn au oprit fabricile, pentru ca lemnul furnizat de Romsilva este prea scump în comparatie cu alte țări europene.

Din acest motiv, producătorii autohtoni sunt necompetitivi, iar România a început să importe mai multă mobilă din Europa, au reclamat antreprenorii:

„Suntem în momentul de față în situația în care suntem necompetitivi. Facem totul să putem să susținem industria mobilei dar suntem cu fabricile oprite, aproape toți producătorii pe bază de plăci de lemn din România la momentul acesta sunt cu fabricile oprite. (…) Noi suntem la nivelul la care nu reușim să supraviețuim de pe o lună pe alta, suntem total necompetitivi.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-15-Antreprenor-avem-fabricile-oprite.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, ministRul Mediului, Tanczos Barna a spus ca piața dictează prețul de pornire:

„Prețul despre care vorbiți este stabilit de piață nu este stabilit nici de ministru nici de altcineva, este stabilit de jucătorii care participă la licitație și oferă prețul într-o competiție directă, deschisă. Este prețul pieții corect stabilit în condiții concurențiale de piață.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-15-Tanczos-Barna-pretul-e-stabilit-de-piata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Romsilva urmează să taie mai mult, a anuntat directorul fondului forestier al Regiei Pădurilor.

Citește și: Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 de lei pentru un metru cub | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos: ‘Suntem o țară care importă cantități uriașe de masă lemnoasă din alte țări. Este nevoie de intervenție din partea statului și pentru achiziționarea lemnului de foc la un preț acceptabil’

22 September 2022 at 13:45
image

În această perioadă este nevoie de intervenţie din partea statului în mai multe domenii, iar intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc, pentru a fi achiziţionat la un preţ acceptabil pentru cetăţeni, a afirmat joi ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„În această perioadă, cu siguranţă este nevoie de intervenţie din partea statului în mai multe domenii. Din punctul nostru de vedere, intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc pentru a asigura achiziţionarea lemnului de foc la un preţ acceptabil pentru cetăţeni. Am făcut două propuneri Coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă, o variantă de compensare a preţului la metru cub sau la metru ster şi o variantă care până la urmă a fost susţinută de Coaliţia de guvernare cea cu plafonarea preţului şi măsuri de interdicţie a exportului pentru anumite sortimente de lemn şi produse derivate din lemn.

Decizia va fi luată la următoarea şedinţă de Guvern. Sper ca, cel puţin pe piaţa lemnului de foc, aceste intervenţii să aibă efecte benefice pentru cetăţeni şi, împreună cu ministerele de resort, să putem găsi soluţii şi pentru industria mobilei”, a menţionat Barna Tanczos, la conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

El susţine că este o situaţie delicată astăzi pe piaţa lemnului din România, care este supusă unor presiuni generate şi de războiul din Ucraina.

„Toată piaţa lemnului din Europa suferă din cauza, pe de o parte, a presiunii care vine dincolo de ocean, vine din America, vine din Canada. Vine o presiune deosebită şi din partea Chinei pentru că, am văzut de foarte multe ori, cantităţi semnificative de masă lemnoasă brută ajung din Europa în China. Vine o presiune şi în urma războiului care a bulversat piaţa energiei şi sunt din ce în ce mai multe ţări care folosesc resursa de lemn ca resursă regenerabilă în scopul producerii energiei termice în comparaţie cu anii trecuţi când treptat folosirea lemnului pentru acest scop s-a redus.

Şi avem şi această presiune care izvorăşte din măsurile luate de Ministerul Mediului în ultimul an şi jumătate. Introducerea Sumal II pe piaţă s-a constatat că această cantitate legală de masă lemnoasă este din ce în ce mai căutată şi sunt sunt din ce în ce mai multe companii naţionale care preferă aceste licitaţii corecte, multe dintre ele online, printr-un sistem informatic dezvoltat de Regia Naţională Romsilva motiv pentru care toţi aceşti factori care influenţează preţul lemnului au venit într-o convergenţă şi au generat situaţia actuală pe piaţa naţională”, a mai spus Barna Tanczos.

În opinia sa, cu siguranţă este un avantaj pentru RNP Romsilva şi pentru statul român indirect pentru că profitul RNP Romsilva creşte şi faţă de anul trecut o să fie probabil undeva de zece ori mai mare. În acelaşi timp, piaţa liberă şi cererea crescută pentru masă lemnoasă au generat preţuri ridicate, mult mai ridicate decât anul trecut, susţine ministrul.

„Măsurile trebuie să fie în sprjinul industriilor producătoare de valoare adăugată ridicată. Şi aici cu siguranţă ministerul de resort, Ministerul Economiei poate veni în sprijinul industriei mobilei. Ceea ce putem face noi este să păstrăm acest drept de preempţiune în cadrul licitaţiilor care, şi este adevărat, se manifestă la acelaşi preţ, la acelaşi ultim preţ oferit de participanţii la licitaţie. Orice altă modificare necesită o intervenţie mult mai semnificativă – nu aş vrea să folosesc cuvântul brutal, dar o intervenţie mult mai puternică în piaţă pentru a genera un avantaj competitiv mult mai mare pentru cei care procesează masă lemnoasă în industria mobilei”, a adăugat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că România nu exportă în momentul de faţă masă lemnoasă brută aproape deloc.

„Suntem o ţară care importă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă din alte ţări. A crescut în ultima perioadă inclusiv exportul de peleţi şi de brichete pentru că cererea pe pieţele din Europa creşte zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună în urma războiului şi în urma crizei energetice care afectează toată Europa”, a adăugat Barna Tanczos.

Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM 2022 se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie, în Pavilionul B2 ROMEXPO, informează agerpres.ro

articolul original.

Amendă cât valoarea lemnului pe care-l transporta

22 September 2022 at 11:39
image

La data de 21 septembrie o patrulă din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta a oprit pe DN 17 pe raza comunei Pojorâta, ansamblul auto format din autoutilitară și semiremorcă condus de un bărbat, care transporta material lemnos. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată, polițiștii au cerut sprijinul specialiștilor silvici, care în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul transporta în plus cantitatea de 4,88 mc. cu o valoare de 4.245,6 lei. Materialul lemnos a fost confiscat, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010.

articolul original.

Prețul lemnului de foc plafonat la 500 de lei pentru un metru cub: Exportul ar putea fi interzis

22 September 2022 at 04:27

Prețul lemnului de foc plafonat la 500 de lei pentru un metru cub: Exportul ar putea fi interzis

În ședința din cursul zilei de luni, 19 septembrie, Executivul de la București a decis să aprobe plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc şi interzicerea exportului.

Guvernul a aprobat în ședința de luni propunerea ministrului Mediului cu privire la plafonarea prețului la metrul cub de lemne de foc de la Romsilva. Astfel, românii vor plăti 500 de lei pentru un metru cub lemne cu care se pot încălzi la iarnă.

Mai mult de atât exportul lemnelor de foc vor fi interzise în următoarea perioadă, potrivit news.ro.

Ministrul Mediului a anunțat de joi că prețul lemnului utilizat pentru încălzire ar putea fi plafonat pentru o perioadă de șase luni. Acesta a precizat că pregătește un act normativ în acest sens după ce decizia a fost luată joi în ședința Coaliției de guvernare.

Totodată, acest proiect propune limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara Uniunii Europene.

„Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, în comunicatul de presă transmis joi.

articolul original.

Transport ilegal de cherestea interceptat la Marginea

21 September 2022 at 12:19
image

La data de 20 septembrie orele 08:45, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DN 17A, pe raza comunei Marginea autoutilitara condusă de un localnic care transporta material lemnos.

Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență pentru materialul lemnos transportat, polițiștii au cerut sprijinul specialiștilor silvici, care în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul din comuna Marginea transporta cantitatea de 3,49 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență molid.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 2.038,16 lei a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.

articolul original.

Polițiștii din Alba au confiscat 13.2 metri cubi de material lemnos dintr-un camion, în Apuseni: Motivul lor

21 September 2022 at 11:46

Polițiștii din Alba au confiscat 13.2 metri cubi de material lemnos dintr-un camion, în Apuseni: Motivul lor

Polițiștii din Alba au confiscat peste 10 metri cubi de material lemnos în cursul zilei de ieri, 20 septembrie, dintr-un camion care ar fi trebuit să îl transporte la Albac.

La data de 20 septembrie 2022, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, împreună cu specialiștii silvici din cadrul Ocolului Silvic Horea Apuseni au depistat un camion, aparținând unei societăți comerciale din Cîmpeni, încărcat cu material lemnos, în timp ce era descărcat, pe raza localității Albac, într-un alt loc decât cel specificat pe avizul de însoțire.

Față de societatea comercială, care deține camionul, a fost luată măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, coroborat cu art. 12 din HG 497/2020, iar cantitatea de 13,2 metri cubi de material lemnos a fost confiscată.

articolul original.

Preţurile lemnului de foc: între 150 de lei/mc şi peste 1.000 de lei/mc!

20 September 2022 at 11:34
image

Frigul deja îşi face simţită prezenţa şi gospodarii, care încă nu şi-au făcut stocul de lemne de foc pentru iarnă, caută pe ultima sută de metri să-şi umple magazia.

Primii la care apelează oamenii sunt pădurarii. Ocoalele silvice din judeţul Neamţ vând, oficial, lemnul de foc, potrivit informaţiilor primite direct de la sursă, de la Direcţia Silvică, cu preţuri cuprinse între 150 de lei/mc brut (inclusiv TVA) la foioase moi şi 260 de lei/mc brut la fag şi foioase tari.

Detalii în tabelul de mai jos.

Pe piaţa liberă preţul pe mc de buştean de fag este, în medie, 600 de lei, pentru că ei îl achiziţionează cam cu 400 lei/mc. Tot pe piaţă, în privat găsim tot felul de preţuri, de pildă, 500 de lei pentru 800 de kg de resturi de lemn de brad care poate fi utilizat ca lemn de foc, pentru care cel care vinde asigură şi transportul.

În schimb, în marketurile care comercializează astfel de produse, preţurile sunt mult mai mari. De pildă, Brico Depo vinde 770 kg de lemn de fag, adică 0,9 mc cu 1.199 de lei, potrivit site-ului propriu. Dedeman anunţă că şi-a epuizat stocul de lemn de fag pentru foc, paletizat la 0,8mc, pe care l-a vândut la 923,43 lei/mc.

Pe lângă preţul efectiv al lemnului, o altă cheltuială o constituie transportul acestora care costă între 10 şi 20 de lei/km.

Guvernul intenționează să plafoneze prețul lemnului de foc la 500 de lei metrul ster (detalii aici), adică 0,62 mc, ceea ce ar însemna că vorbim despre o plafonare undeva la 760 de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul prețului de la Romsilva la cel mai bun lemn de foc.

Este curioasă această plafonare care permite un preț mult mai mare decât avem acum pe piața liberă în Neamț, cu excepția celor care sar calul în marile lanțuri de magazine.

Angela Croitoru

articolul original.

Padurile, ‘macelarite’ de hotii de lemne, in Timis, inainte de venirea iernii. Salcami si stejari prabusiti sub drujbe

20 September 2022 at 10:13
image

TIMIS. Zgomotul asurzitor facut de drujbele sub care cadeau copaci, unul dupa altul, razbatea dintr-o padure de langa Birda, in Timis, luni dupa-amiaza. Acesta a alarmat un padurar care a sunat imediat la 112 sa ceara ajutorul politiei, convins ca are de-a face cu niste hoti de lemne.

Oamenii legii au descins in padurea indicata, unde banuielile aveau sa se confirme din plin. Doi tineri retezau de zor salcami si stejari.

Politistii i-au inconjurat inainte sa apuce sa incarce lemnele si sa dispara.

Hotii, de 21, respectiv 22 de ani, s-au ales cu dosare penale, atat pentru taierea ilegala de arbori, cat si pentru furt.

Lemnele gasite au fost predate Cantonului Silvic Manastire.

Foto: Arhiva

image
image
image
image
articolul original.

Sentința din dosarul de corupție al lui Ionel Arsene: oameni, fapte și legături (II)

17 September 2022 at 06:00
image

Județul Neamț are, în acest moment, în fruntea Consiliului Județean Neamț pe Ionel Arsene, ajuns în funcție după ce a candidat în numele PSD Neamț. Este la al doilea mandat și chiar dinainte de a ajunge pe această funcție s-a dovedit a fi un personaj politic care a generat controverse. În acest moment, are o condamnare, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni cu executare, pentru trei fapte de corupție, fiecare dintre ele pedepsite separat, dar pedepsele comasate au dus la cifrele amintite. Luna aceasta, pe 22 septembrie, la Curtea de Apel Brașov, va avea loc primul termen în care se va judeca apelul la sentința de la Bacău. Deoarece vorbim despre fapte din 2013-2015, despre cazuri care demonstrează calitatea clasei politice locale și nu numai, am considerat important să prezentăm dosarul condamnării lui Ionel Arsene în detaliu, așa cum reiese acesta din sentința dată de judecătorul de la Tribunalul Bacău. Facem asta pentru a înțelege exact de unde se pleacă la apel dar și, mult mai important, pentru a devoala mecanismul unor fapte condamnate în primă instanță. Importante sunt personajele intrate în joc, modul în care se dau bani pentru a distruge pe cineva, cum se împart lucrări, cum se negociază funcții sau alocarea unor bani către firme care ar trebui să fie recunoscătoare. Toate personajele sunt oameni cu greutate în județ, cu funcții, alese ori numite, iar modul în care interacționează ne duce cu gândul la o societate în care legea este folosită în interes propriu sau de grup. De aceea, în acest număr, vă redăm, așa cum apare în sentință, prezentarea celor 3 fapte pedepsite în primă instanță. Ce se va întâmpla la Brașov vom consemna la timpul respectiv.

Povestea unei licitații aranjate pentru plata datoriei către Gheorghe Ștefan: Școala din Icușești

Vasile Panaite

În timpul cercetărilor procurorii au dispus disjungerea cauzei privind atribuirea contractului pentru construirea unei școli în comuna Icușești, deoarece au apărut mai multe fapte cu caracter penal. Reamintim că atribuirea contractului s-a făcut către SC IZOPOINT SRL, firmă apropiată lui Panaite Vasile, fost primar al comunei Dragomirești și prefect în funcție în timpul cercetărilor. În executarea acestui contract SC IZOPOINT SRL a achiziționat de la SC ROTERCOM PRESTIGE SRL Târgu Neamţ – firmă aparținând familiei lui Ionel Arsene – tâmplărie lemn stratificat în valoare de 150.000 lei (inclusiv TVA), facturată în data de 09.10.2015. Aceste lucrări – uși şi ferestre – au fost incluse de constructorul SC IZOPOINT SRL în devizele de lucrări aferente facturii fiscale din 15.10.2015 și au fost decontate cu celeritate, de Primăria Icuşești, judeţ Neamţ, deși uşile şi ferestrele au fost livrate şi montate abia în august-septembrie 2016. De aici începe cavalcada de infracțiuni din acest caz, consemnate în documentul citat.

Fiind audiat la data de 23.02.2018, martorul P.V. a declarat că A.l. a condiţionat atribuirea contractului de către Primăria Icuşeşti de subcontractarea lucrărilor de tâmplărie către firma controlată de el, SC ROTERCOM PRESTIGE SRL, impunând ulterior plata sumei de 150.000 lei către această firmă, deși tâmplăria nu fusese încă executată iar prețul decontat de Primăria Icuşeşti pentru aceste lucrări era mult mai mic.

Prin contractul de finanţare pentru Programul naţional de dezvoltare locală – Subprogramul „Modernizarea satului românesc – Domeniul realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităţilor de învăţământ preuniversitar” Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a acordat UAT Comuna Icușești, judeţul Neamţ o finanţare în sumă de 2.732.785,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiţii „Construire şcoală în sat Icușeşti, comuna Icuşeşti, județul Neamţ”. Contractul de finanţare a fost înregistrat sub nr. 9595/15.05.2015 la MDRAP şi sub nr. 3926/25.05.2015 la Primăria Icușeşti, jud Neamţ.

Valoarea estimată a contractului a fost de 498.892,69 euro, astfel încât autoritatea contractantă a aplicat inițial procedura de atribuire cerere de ofertă, conform OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii – în vigoare la acea dată. După publicarea anunţului în SEAP, prin procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din data de 23.04.2015 s-a constatat că nu a depus ofertă nici un operator economic (…)

În aceste condiţii, autoritatea contractantă avea obligaţia, conform art. 110 alin. 1 lit. A din OUG nr. 43/2006 să aplice procedura de negociere, cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare se iniţiază prin transmiterea spre publicare, în conformitate cu prevederile art. 55, a unui anunţ de participare, prin care se solicită operatorilor economici interesați depunerea de candidaturi. În acest caz, anunțul de participare trebuia publicat în SEAP.”

Pentru a înțelege contextul și datele problemei și nivelul la care s-au făcut aranjamentele trebuie să reamintim că în iunie 2015 Ionel Arsene era preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD Neamț şi deputat din partea aceleiaşi formaţiuni politice, că Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ  tocmai fusese eliberat din arestul preventiv şi arestul la domiciliu, iar Vasile Panaite era primar al comunei Dragomireşti, judeţul Neamţ şi care avea dialog cu cei doi amintiți deja. Mai trebuie menționat că Brândușa Panaite, soția lui Panaite Vasile, era acţionar şi administrator al SC Izopoint SRL.

”În vara anului 2015 între Ş.G. şi A.I. au avut loc discuţii în legătură cu restituirea de către cel din urmă a unei părți din suma primită de la Ş.G. în anul 2013 pentru înlăturarea din funcţiile publice a unui adversar politic comun, T.C., preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. În cadrul acestor discuţii, A.l. a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost dați mai departe pentru atingerea scopului), dar va face demersuri, astfel încât firmei IZOPOINT, aparţinând familiei lui P.V., să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icuşeşti, jud. Neamţ. Din profitul ce urma a fi obţinut, P.V. urma să-i dea şi lui Ș.G. o parte, fără a fi stabilită o sumă anume (…).

În acest context, cu ocazia participării la un eveniment privat – sărbătorirea zilei de naștere a doctorului A – Ş.G. i-a relatat lui P.V. că a vorbit cu A.I. şi acesta a spus ca P.V. “să ia lucrarea” de la Primăria Icuşeşti. La acelaşi eveniment P.V. a discutat şi cu A.I. care i-a confirmat că a vorbit cu Ș.G. şi i-a spus martorului „iei tu lucrarea aia, dar tâmplăria o fac eu”. A.l. nu a precizat modalitatea concretă prin care urma să dirijeze atribuirea contractului, însă martorul P.V. a declarat că era notoriu la nivelul judeţului că A.l. dirija lucrările finanţate prin PNDL astfel încât doar firmele agreate de acesta câştigau procedurile de atribuire. Martorul a precizat că era încredințat că A.l. are puterea politică şi influența necesară pentru ca lucrarea să fie atribuită SC Izopoint SRL (…)”

Fascinantă este modalitatea prin care se aranjează o procedură de achiziții. Dacă banii pentru aranjarea lui Tărâță s-au dat într-un restaurant la București, aici se discută în holul Hotelului Central:

Leonard Oprea, fost primar la Icușești

”În aceeași perioadă, luna iunie 2015, primarul comunei Icuşeşti, O.L. a avut o discuţie cu A.l. în holul Hotelului Central din Piatra Neamţ, discuţie în care cel dintâi i-a prezentat președintelui de partid situaţia procedurilor derulate până în acel moment pentru atribuirea contractului de construire a şcolii, respectiv că în urma procedurilor derulate prin SEAP nu a depus ofertă niciun agent economic. A.l. i-a spus primarului O.L. că o să-i trimită o firmă care să execute lucrarea. La câteva zile după această discuţie la sediul primăriei s-a prezentat P.B., reprezentant al SC Izopoint SRL, spunând că a fost îndrumată să depună o ofertă pentru onstruirea școlii. În aceste condiţii, primarul a realizat că este vorba despre firma agreată de A.I.

Pentru a crea însă aparența de respectare a legii achiziţiilor publice, P.V. i-a transmis primarului O.L., prin intermediul soţiei sale P.B., denumirea a două firme cărora primăria să le trimită invitaţii de ofertare, respectiv SC DOMO CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ şi SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ. P.Y. îi cunoştea pe reprezentanţii acestor societăţi comerciale și era încredințat că aceştia nu vor depune oferte (se confruntau cu dificultăţi financiare).

Lista cu denumirea celor trei societăți (SC Izopoint SRL, SC DOMO CONSTRUCT SRL şi SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL) cărora urma să le fie transmise invitaţii de participare – scrisă olograf de primar – a fost dată de O.L. viceprimarului M.M.V., persoană care prin dispoziţia primarului se ocupa efectiv de procedura de atribuire a contractului.

În aceste condiţii, la data de 08.07.2015 Primăria Icușești a transmis invitaţii de participare prin fax celor trei operatori economici: SC IZOPOINT SRL Dragomirești, SC DOMO CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ și SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ. Doar SC IZOPOINT SRL a solicitat documentaţia completă și a depus ofertă în termenul stabilit: 15.07.2015, ora 12.00. Conform raportului procedurii încheiat la data de 20.07.2017 procedura de achiziţie aplicată a fost achiziție directă. Prin acelaşi raport s-a declarat câştigătoare oferta SC IZOPOINT SRL.”

După ce am văzut pașii ilegali făcuți pentru a da aparența unei proceduri corecte să vedem cum au continuat ostilitățile la negocierea prețului ”cuvenit” lui Arsene, a comisionului pentru recuperarea datoriei lui Ștefan și profitul firmei familiei Panaite.

”Conform ofertei înaintate de SC Izopoint SRL Primăriei comunei Icușeşti, ofertă care a stat la baza încheierii contractului de achiziție publică, pentru tâmplăria constând în ferestre din lemn cu suprafaţa totală de 147,3600 mp și uşi din lemn cu suprafață de 46,1000 mp Primăria Icuşești, jud. Neamţ urma să plătească constructorului sumele de 17.919,39 lei şi 7.396,00 lei, sume la care se adăugau alte cheltuieli directe (taxele și contribuţiile datorate bugetului de stat pentru salariaţi), cheltuieli indirecte de 10% şi cota de profit de 5%.

Conform înțelegerii dintre A.I. şi P.V., la data de 09.10.2015, între SC Izopoint SRL reprezentată de Panaite Brândușa și SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ, a fost încheiat un contract având ca obiect livrare tâmplărie din lemn stratificat esență molid conform măsurătorilor de execuţie pentru prețul de 150.000 lei inclusiv TVA. Din oferta SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ rezultă că obiectul contractului a constat în livrarea a 57 buc. ferestre de diferite dimensiuni, însumând o suprafaţă de 147,36 mp şi a 6 buc. uși exterior însumând o suprafaţă de 46,035mp (…)  În aceeași zi, 09.10.2015, SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ a emis factura fiscală aferentă acestui contract în valoare de 150.000 lei achitată de SC Izopoint SRL la datele de 16.11.2015 (138.000 lei) şi 07.03.2016 (12.000 lei).

Produsele au fost livrate efectiv de către SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ în perioada 11.08.2016-06.09.2016, conform avizelor de însoţire a mărfii nr. 59/11.08.2016, 60/12.08.2016, 62/05.09.2016 şi 63/06.09.2016.

Rezultă aşadar că pentru ferestrele şi uşile achiziționate de la SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ cu prețul de 150.000 lei, SC Izopoint SRL a primit de la Primăria Icuşeşti, jud. Neamţ suma de 35.167,31 lei”.

Școala din Icușești, o lucrare încă neterminată

Important de reținut

Dincolo de fapte, trebuie să reținem că în acest dosar al gulerelor albe sunt implicați un președinte de consiliu județean, fost deputat, un fost primar și vicepreședinte național al PDL, un fost prefect, un primar, un alt deputat cu responsabilități importante în Parlamentul României, se vorbește despre actualul președinte-director  general al TVR, despre fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, alături de mulți alții. Este o imagine a unei clase politice al cărei scop pare să fie unul singur, afaceri profitabile pe banii de la stat, răzbunări politice fără remușcări și menajamente, totul pe fondul mentalități că orice le este permis dacă sunt sau au acces la putere.

Serialul va continua mîine, cu partea a III-a, referitoare la afacerile preconizate cu lucrări pentru o firmă din Iași, unde s-a discutat despre un comision de 5%, veți avea prilejul să vedeți, în toată spendoarea lui, cum lucrează sistemul politic pentru mai binele politicienilor, folosind resursele statului în acest scop.

Valentin BĂLĂNESCU

Material apărut în ediția print nr. 552 a săptămnalului Mesagerul de Neamț

articolul original.

George Lazăr, președinte PNL Neamț: ”Premierul plafonează prețul lemnului de foc”

16 September 2022 at 17:24
image

Prețul de vânzare a lemnului și a produselor din lemn utilizate pentru încălzirea locuințelor va fi plafonat  pentru o perioadă de 6 luni. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat deja că își dorește un preț maxim de 500 de lei/metru ster de lemne. În prezent, prețul pentru un metru ster este 800 de lei.

Beneficiarii direcți sunt circa 200.000 de nemțeni care, conform statisticilor, utilizează lemnul pentru încălzirea locuințelor.

Aceasta este încă una dintre deciziile Guvernului, condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, și sprijină populația, în contextul actualei crize energetice.

La nivelul întregii țări, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau produse derivate.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire.

Decizia de limitare a exporturilor atrage după sine și o mai bună conservare a fondului forestier. Și la acest capitol județul Neamț este beneficiar direct, fiind al patrulea județ din țară ca suprafață împădurită.

George Lazăr

Președinte PNL Neamț

articolul original.

A doua groapă comună, găsită în apropierea orașului Izium

16 September 2022 at 16:30
image

Aproximativ 200 de cruci din lemn au fost găsite vineri într-un sit din apropierea orașului Izium, în nord-estul Ucrainei, au declarat martori pentru Reuters, marcând probabil o a doua groapă comună într-un teritoriu recucerit în ultimele zile de forțele ucrainene.

Bărbați îmbrăcați în salopete albe au început să exhumeze cadavrele din sit, situat la marginea unui cimitir din nord-vestul orașului Izium, au declarat martorii. Aproximativ 20 de saci mortuari albi erau vizibili.

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri descoperirea unei gropi comune care conținea aproximativ 440 de cadavre în orașul Izium, o fortăreață rusă aflată în prima linie a frontului până la contraofensiva ucraineană în regiunea Harkov în cursul săptămânii trecute.

articolul original.

Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat la 500 de lei metrul cub

16 September 2022 at 08:25
image

Magda Dragu (www.gds.ro)

Au fost patru ore de discuţii între liderii Coaliţiei despre măsuri menite să ajute populaţia la iarnă, după ce Comisia Europeană a lansat oficial un plan de urgenţă pentru a reduce creşterea facturilor şi preţurilor la energie. În şedinţa de astăzi s-au căutat şi soluţii pentru românii care se încălzesc cu lemne.

Ministerul Mediului a anunţat, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire. Măsura a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni. 

”În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni”, a transmis, joi, Ministerul Mediului. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului, potrivit observatornews.ro.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire”.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate

”În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna. 

Proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

articolul original.

Încălzire cu lemne de foc: Prețul ar putea fi PLAFONAT, iar exporturile interzise

15 September 2022 at 15:07

Încălzire cu lemne de foc: Prețul ar putea fi PLAFONAT, iar exporturile interzise

Coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit în ședința de joi, 15 septembrie, adoptarea unor măsuri de sprijin pentru românii care au încălzire pe bază de lemne, potrivit Știripesurse.ro.

Potrivit unor surse din cadrul coaliției, exportul de lemne de foc ar urma să fie interzis.

De asemenea, se pregătește o măsură de plafonare a prețului pentru lemne de foc, în jurul sumei de 500 de lei/ metru cub. În prezent, prețul este mai mic de 500 de lei/ metru cub.

Anterior, ministrul mediului propunea ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de foc, indiferent de categoria socială, să primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc.

Miercuri, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.

În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi.

articolul original.

Vești bune pentru acești românii! Tánczos Barna: ‘Specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp’

15 September 2022 at 14:15
image

Ministerul Mediulu anunţă, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire. Măsura a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni.

”În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni”, a transmis, joi, Ministerul Mediului.

După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE, conform news.ro
articolul original.

Romsilva adoptă măsuri pentru creșterea volumului de lemn de foc pe care îl oferă populației

14 September 2022 at 11:54
image

Daniel Nicolăescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor, a dispus suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea.

Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva analizează posibilitatea relocării – din cadrul pădurilor administrate – a unor volume de lemn de foc din zonele în care există surplus – în special din zonele e munte.

Surplusul va fi relocat în zonele care au o cantitate mai mică, scopul fiind echilibrarea pieței lemnului pentru foc.

Soluțiile Romsilva pentru cererea foarte mare a industriei pentru lemn

Având în vedere cererea foarte mare din partea industriei pentru lemn, Romsilva ar putea suplimenta volumul de pe piață cu aproximativ 500.000 de metri cubi de lemn din producția anului 2022. Conducerea a anunțat că a identificat posibilitatea suplimentării volumului existent.

Măsura va fi supusă aprobării Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în ședința din 29 septembrie 2022.

Bilanțul livrărilor de lemn de foc în 2022

În primele 8 luni ale anului 2022, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat populației 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi.

Sursa foto: Facebook / Regia Nationala a Padurilor – Romsilva

Citește și: Un primar vrea să ofere recompense financiare celor care fotografiază oameni cum arungă gunoiul la întâmplare. Banii vin din buzunarul lui

articolul original.

Transporta ilegal lemne, între Neudorf și Zăbrani

14 September 2022 at 14:15
image

Comunicat. Polițiștii Secției 8 Rurală Săvârșin au depistat, pe D.J. 682, între Neudorf și Zăbrani, un bărbat de 33 de ani, din județul Timiș, în timp ce transporta cu o autoutilitară în cuplu cu semiremorcă aproximativ 18 metri cubi de material lemnos din speciile fag și gorun, cantitate care nu corespundea cu cea înscrisă în avizul de însoțire.

Materialul lemnos a fost predat Ocolului Silvic Lipova, iar ansamblul rutier a fost reținut. În continuare se efectează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 m.c. neînsoțit de documenete specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitate provenienței acestora, conform Legii 46/2008.

articolul original.
❌