ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Giorgia Meloni nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost’

29 September 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că victoria Giorgianei Meloni este de fapt un vot dat împotriva politicilor Bruxelles-ului. Programul viitorului premier este unul foarte capitalist.

Ion Cristoiu este de părere că victoria celui mai de dreapta partid care va prelua guvernarea în Italia este de fapt un vot împotriva politicilor Ursulei von der Leyen.

În primul rând că puțin s-a spus. Nu s-a analizat deloc. În cazul ei, (Giorgia Melodni n.red) nu câștigarea alegerilor este importantă, ci faptul că un partid cu 4%, călcat în picioare de presa mare câștigă 26%”, a declarat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că marea majoritate a celor care au votat partidul condus de Giorgia Meloni fac parte din zona bogată a Italiei, respectiv zona de nord, pentru programul anti-populist cu care aceasta s-a prezentat în campania electorală.

Programul este foarte capitalist. Ea a fost votată în mare parte de nordul industrial. A fost votată și finanțată în mare de firme, pentru că programul cu care a venit este anti-populist. 

Italienii au votat chiar acest program foarte dur. Nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost, pentru că el aplica toate indicație de la Bruxelles”, a spus el.

În ultima vreme, o parte importantă a Europei și-a ales la guvernare un partid din extrema dreaptă.

Noi nu putem să excludem din discuție faptul că ea este în prelungirea unui val. Am avut alegeri în Ungaria, care tot așa împotriva Bruxelles-ului, am avut alegeri în Suedia, am avut alegerile din Franța”, a afirmat Cristoiu, conform Gândul.ro.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Daniel Cristian Stan: 2024 va fi cel mai bun an electoral pentru PSD Dâmbovița

29 September 2022 at 19:37
image

Zilele acestea, a plecat spre zările celeste un mare DASCĂL al Pietroșiței, învățătoarea Lucia IGNĂȚOIU, „Domnișoara Cici”, cum era cunoscută de către toată suflarea comunei, de la mic la mare.

Născută la 14 martie 1930, a fost cel mai mare copil al familiei Isaia (Sică) și Virginia Ignățoiu, o frumoasă familie din Pietroșița, care a mai avut încă 4 copii (Maria-1931, Olimpia-1935, Eugenia-1936, Mihai-1937). Se pare că viitoarea carieră profesională a viitoarei învățătoare a fost influențată de strategia tatălui care, încă de la vârsta de 5 ani, i-a cumpărat acesteia abecedar și un caiet cu tabla înmulțirii, iar seara, când se întorcea de la activitatea lui de zidar, citea cu aceasta și o asculta tabla înmulțirii. Dar momentul hotărâtor a fost atunci când a plecat în armată și, implicit, pe front și i-a zis soției sale Virginia:
„Dacă nu mă mai întorc de pe front, s-o duci pe Cici la „Elena Doamna” să fie învăţătoare”.

Încă din Școala generală, micuța Lucia se dovedește un elev ambițios, iar în clasa întâi ia Premiul I cu cununiță, ca elevă a unei alte învățătoare etalon, doamna Agripina Popescu. Același premiu îl ia și în clasele a doua, a treia și a patra. La vremea respectivă, după 4 clase, “dădeai mai departe” sau rămâneai în sat, la muncă. Iar ambițioasa elevă a plecat la Școala de fete “Elena Doamna” (viitorul Institut Pedagogic) a candidat, alături de alte 1200 de fete pentru 40 de locuri și a intrat, “din prima”, cu media 9,16. După 8 ani de școală dură (perioadă în care a avut tot timpul bursă!) absolvă Școala de fete “Elena Doamna” și iese învățătoare în anul 1951. Pentru fosta (la vremea aceea) regiune Prahova era un singur loc, iar el a fost luat, datorită mediei generale mari, de domnișoara Cici. Inițial a fost repartizată la Fieni, dar apoi a făcut un schimb cu cineva și a fost, timp de un an, la Dobrești, în Colonia muncitorească (mama dumneaei lucra la Rătei și au vrut să fie aproape una de alta). În anul școlar următor a ajuns în comuna natală, Pietroșița, iar după primul an deja primește Diploma de “Învățător fruntaș”. Anul următor i se propune să ia o nouă serie, iar inspectorii de la Pucioasa îi propun să preia funcția de Director la Școala Moroeni. După consultarea familiei, rămâne la Pietroșița și, cu o mică detașare tot la Moroeni, slujește școala din Pietroșița până în 1987, când iese la pensie. Între timp, a obținut gradele profesionale cu note mari:
– Gradul I, la București, media 10.
– Gradul II, la Câmpulung, media 9,33.

Primește Diplomă de “Învățător evidențiat” în 1970, este cooptată ca lector la cursurile de reciclare organizate de Inspectoratul Școlar Dâmbovița, având o activitate didactică model. Șapte generații de elevi au beneficiat de cunoștințele dumneaei, de adevăratul spirit pedagogic al acelor vremuri. În memoriile dumneaei sunt consemnați mulți elevi cu care s-a mândrit de-a lungul carierei profesionale.

Dar, domnișoara Cici nu a fost doar un Dascăl. A fost un OM al comunității, un om implicat în toate aspectele culturale ale comunei. A fost membră a unei formații de teatru de amatori, a fost membră a mai multor formații de dansuri populare, a fost animatoarea unor brigăzi artistice, atât pentru copii, cât și pentru adulți. A coordonat echipa pietroșiţeană (alături de doamnele Ionica Filip, Lola Frangopol, Nuța Pascu, Aurica Popescu, Lenuța Iordănescu) la un “Dialog pe aceeași scenă” în cadrul unui concurs contra comunei vecine, Moroeni. A activat la Postul de radio local, a organizat excursii locale (Gâlma, Dobrești, Fieni) sau regionale (Sinaia, Doftana, Slănic, Ploiești etc.) pentru elevi, a susținut organizarea de colinde în vacanța de iarnă. A fost o voce a comunei, a susținut, pe segmentul cultural și Fundația “Renașterea Pietroșiței – Ruralia”.

A fost o persoană care a creat o stare de spirit specială, îndreptată spre cunoaștere, spre perfecționare. Nu sunt cuvinte mari, sunt concluziile multor oameni care i-au fost elevi. Iar viața dumneaei se regăsește scrisă într-un mare manuscris care are numele simbolic de “Memorii”. Să sperăm că oamenii de bine se vor mobiliza să publice această “cronică” a școlii și a comunității pietroșițene în perioada următoare.

Drumul lin spre stele, domnișoara Cici!

Nicolae Posta,
Un elev de-al dumneavoastră

Corpul neînsuflețit se află în capela Bisericii din Joseni, iar înmormântarea va fi vineri, 30 septembrie 2022, în jurul prânzului.

articolul original.

Titus Corlățean, senator: Munca în echipă asigură succesul în politică și administrație

29 September 2022 at 19:25
image

În cadrul conferinței de presă organizată, ieri – 28 septembrie 2022, cu prilejul împlinirii a doi ani de la momentul când PSD Dâmbovița a câștigat cu un scor istoric alegerile în județ, senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al organizației, a marșat pe ideea de unitate, de echipă. Parlamentarul a spus clar că rezultatele bune în politică, în administrație, nu se pot obține decât muncind în echipă. PSD Dâmbovița a promis în campania electorală din 2020 realizarea mai multor obiective socio-edilitare și de infrastructură. O parte a proiectelor puse pe tapet au fost materializate, altele sunt în diferite stadii de implementare. Ritmul de lucru a fost unul alert și bine organizat.

„Prin comparație cu alte cicluri de evoluție politică și cu realitățile pe care le cunosc, cu certitudine, în Dâmbovița, a fost dinamica cea mai ridicată de promovare a proiectelor de dezvoltare socio-economică, cu o rată de performanță la care, sincer, nu că nu mă așteptam, dar eu însumi mi-am pus niște întrebări la un moment dat: Dacă acest ritm de promovare a unor proiecte, de aprobare, de finanțare, de punere în practică nu este totuși unul foarte rapid. La un moment dat, când apar lucruri bune, există riscul ca lumea să spună că este ceva firesc, îl luam ca de la sine și nu mai există valorizarea respectivă”, a spus Titus Corlățean.

Ideea este că reprezentanții PSD Dâmbovița au realizat în 2 ani ceea ce alții ar face într-un ciclu politic de 4 ani sau chiar mai mult. Decizia social-democraților dâmbovițeni a rămas neschimbată. Ritmul de elaborare, promovare și implementare a proiectelor de interes local și județean trebuie să rămână unul ridicat.

„Nu este simplu. Și aici există organizare. Trebuie să ai expertiză, trebuie să ai proiectele pe care vrei să le construiești, trebuie să le promovezi și să ai acces la resurse, după care abia apoi urmează implementarea”, a adăugat președintele executiv al PSD Dâmbovița.

A vorbit Titus Corlățean de Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), singurul de acest tip din România, inițiat și pus cu succes în practică de președintele Corneliu Ștefan. Un program bine construit, urmărit cu consecvență, care dispune de resurse și care, prin implicare și profesionalism, și-a atins o parte din obiectivele propuse, iar altele sunt în curs de edificare.

A adus în discuție senatorul Titus Corlățean și cele două mari proiecte de infrastructură rutieră din Dâmbovița, respectiv modernizarea la patru benzi a DN 71, Bâldana-Târgoviște-Sinaia, și a tronsonului Bâldana-Titu al DN7, București-Pitești. De două decenii se tot vorbește de materializarea acestor proiecte și nu s-a întâmplat nimic. Acum, în acești ultimi doi ani, tinde să devină realitate. Se așteaptă declanșarea lucrărilor.

Tot ca o măsură a seriozității, a profesionalismului și muncii în echipă, a spus Titus Corlățean, Dâmbovița a fost primul județ din România care a demarat în forță campania de elaborare a proiectelor pe Programul Național „Anghel Saligny” și a mers în fața Guvernului cu temele făcute în vederea obținerii finanțării. Titus Corlățean a mai adăugat că asemenea performanțe în politică, în administrație, în atragerea de fonduri pentru realizarea unor proiecte de interes local, județean și național pot obține doar partidele serioas.e Ele reprezintă, în continuare, soluția viabilă, validă pentru România.

„Suntem într-o perioadă de provocări, în care formulele toxice politice încearcă inclusiv o destabilizare a situației socio-economice prin tot felul de chestiuni pe care le fac și în Parlament, și pe conexiunea externă, și mă refer direct la USR și la AUR. Aceste formule toxice nu sunt bune pentru România. Partidele care oferă stabilitate, care au expertiză, acestea sunt soluțiile pentru România” a spus președintele executiv al PSD Dâmbovița.

Concluzia desprinsă din mesajul senatorului Titus Corlățean, la doi ani de la câștigarea alegerilor locale de către PSD Dâmbovița, este că se va continua activitatea atât pe tărâm politic cât și administrativ în același ritm alert, avându-se ca principal țel binele oamenilor, binele comunităților.

„Jucăm în echipă, facem ceea ce trebuie în promovarea în Parlament, în promovarea pe lângă Guvern, ministere, pentru obținerea finanțărilor respective în formule absolut legale, transparente, împreună cu conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, cu conducerea Primăriei Târgoviște, cu ceilalți edili din județ. Lucrăm în echipă și asta este cheia unor rezultate pozitive. Ne propunem ca, după 4 ani, când ne vom face bilanțul final, să venim și să spunem foarte clar: asta ne-am fixat atunci, în 2020, asta am realizat. Vrem să obținem un rezultat, prin votul cetățenilor, care să confirme o prestație de calitate și să arate că PSD va rămâne numarul 1 în acest județ. Cu siguranță, vom sta chiar mai bine decât în 2020”, a precizat Titus Corlățean.

articolul original.

Parlamentul insistă să-i îngroape pe avertizorii de integritate, CE ne arată cartonașul galben

29 September 2022 at 14:09
image

Protecția avertizorilor de integritate, sau mai exact lipsa ei, ar putea aduce României o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din partea Comisiei Europene.

Deocamdată, Comisia a decis joi să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937).

Comisia trece astfel la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Belgiei, Austriei și Sloveniei pentru netranspunerea integrală a Directivei privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937), anunță reprezentanța în România a instituției.

Cele patru state au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie anul acesta, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere către 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

În luna iulie, CE a trimis avize motivate către 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Legea avertizorilor de integritate a fost iniţiată de Guvern și adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, fiind verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului spre reexaminare, după ce societatea civilă a reacționat prompt, arătând că legea descurajează semnalarea cazurilor de corupție.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, pe 20 septembrie, legea avertizorilor de integritate, fără a corecta măsurile criticate, care ar descuraja raportarea corupției din instituții.

Zeci de ONG-uri au avertizat că România riscă infringementul, având în vedere că legiuitorii ar fi trebuit, de fapt, doar să transpună în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

articolul original.

Cu cât va CREȘTE ajutorul de șomaj? Legea, promulgată de președintele Iohannis

29 September 2022 at 10:33

Cu cât va CREȘTE ajutorul de șomaj? Legea, promulgată de președintele Iohannis

Legea care prevede că persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, a fost promulgată joi, 29 septembrie, de președintele Klaus Iohannis.

Majorarea se va face de la de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), la 100%.

Şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (PL-x 449/27.07.2020), potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai 2020 are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordate persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta, scrie News.ro.

Astfel, până acum, Legea nr. 76/2002 stabilea că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.

După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiția ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare, scrie avocatnet.ro.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.

„Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (…). Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, scrie în expunerea de motive.

O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.

Pentru a beneficia de șomaj, este necesar ca persoana respectivă să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința.

articolul original.

Test de cultură generală. Cine a fost al doilea președinte al SUA?

29 September 2022 at 08:00
image

John Adams a fost un susținător al independenței americane față de Marea Britanie, o figură importantă în Congresul Continental (1774-77), autorul Constituției statului Massachusetts (1780), semnatar al Tratatului de la Paris (1783), ambasador la Curtea de la Saint James (1785-88) și prim-vicepreședinte (1789-97) și al doilea președinte (1797-1801) al Statelor Unite.

După ce s-a clasat pe locul al doilea în urma lui George Washington la primele alegeri prezidențiale americane din 1789 și a fost vicepreședintele lui Washington (1789-97), Adams a obținut o victorie la limită în fața lui Thomas Jefferson pentru a fi ales în 1796.

A pierdut apoi în fața lui Jefferson în alegerile prezidențiale din 1800.

Familia lui John Adams își putea urmări descendența până la prima generație de coloniști puritani din Noua Anglie și a adus contribuții majore la viața politică și intelectuală a Statelor Unite timp de peste 150 de ani. Vărul său, Samuel Adams, a fost, ca și John Adams, un pionier al Revoluției Americane. John Quincy Adams, ca și tatăl său, John Adams, a

Cum a ajuns John Adams președinte?

John Adams s-a născut și a crescut în Braintree (acum în Quincy), Massachusetts. Cel mai mare dintre cei trei fii ai fermierului și cizmarului Deacon John Adams, a fost încurajat să aspire la minister și a absolvit Colegiul Harvard (1755). A predat la școala de gramatică timp de trei ani, înainte de a alege cariera de avocat în locul celei de ministru.

După ce a absolvit Colegiul Harvard în 1755, a practicat avocatura în Boston. În 1764 s-a căsătorit cu Abigail Smith, scrie Britannica.

Activ în mișcarea de independență americană, a fost ales în legislativul din Massachusetts și a fost delegat la Congresul Continental (1774-78), unde a fost numit într-un comitet, alături de Thomas Jefferson și alții, pentru a redacta Declarația de Independență.

Mandatul său de președinte a fost marcat de controverse

În perioada 1776-78 a fost numit în numeroase comisii ale Congresului, printre care una pentru crearea unei marine și alta pentru a analiza afacerile externe. A fost diplomat în Franța, Olanda și Anglia (1778-88).

La primele , a primit al doilea cel mai mare număr de voturi și a devenit vicepreședinte sub George Washington.

Mandatul de președinte al lui Adams a fost marcat de controversele legate de semnarea de către acesta a Legii privind străinii și a Legii privind seducerea în 1798 și de alianța sa cu Partidul Federalist conservator.

În 1800 a fost învins pentru realegere de Jefferson și s-a retras pentru a duce o viață retrasă în Massachusetts. În 1812 și-a depășit amărăciunea față de Jefferson, cu care a început o corespondență îndelungată. Amândoi au murit la 4 iulie 1826, la cea de-a 50-a aniversare a Declarației.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL pentru alegerile prezidențiale, susține Alina Ghorghiu

29 September 2022 at 07:37
image

Președintele Senatului României, Alina Ghorghiu a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024 și a menţionat că premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL la candidatură.

Premierul Nicolae Ciucă a devenit președintele PNL după ce, în interiorul formațiunii politice, s-a creat o coaliție împotriva lui Florin Cîțu. Istoria recentă a PNL este una destul de tumultoasă în contextul în care și Florin Cîțu a ajuns președintele formațiunii politice după un scandal în care au fost lansate acuzații grave din partea lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă, o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale

Scandalul plagiatului făcut de Nicolae Ciucă pare să fi trecut, iar Alina Ghorghiu a declarat, în cadrul unui interviu la B1 TV, faptul că premierul este o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale. Interesant este faptul că președintele interimar al Senatului a declarat că este prematur să se discute pe acest subiect în aceste momente și că președintele partidului este o variantă luată în calcul.

”(PNL) are foarte multe variante, dar n-am să dau numele candidaţilor. Prima variantă este preşedintele partidului, dintotdeauna, preşedintele partidului a candidat la preşedinţia României. Asta a fost regulă în PNL. Sigur că premierul Ciucă are această variantă de luat în calcul. Nu s-au făcut sondaje, nu s-a decis candidatul la noi”, a continuat ea.

În continuarea declarațiilor, Ghorghiu a ţinut să mai sublinieze incă odată că președintele PNL este ”una dintre variante” pe care liberalii le au la dispoziție.

Cu câteva zile în urmă, în ziua de luni, purtătorul de cuvânt al PNL explica faptul că președintele liberal este persoana pe care se bazează partidul la alegerile prezidențiale din 2024. Ionuț Stroe a subliniat la rându-i că președintele PNL este un lider pe termen lung și că va câștiga alegerile viitoare.

Guvernarea actuală se erodează

Ionuț Stroie a explicat faptul că este văzut cu ochiul faptul că actuala guvernare erodează. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai explicat faptul că România, alături de premierul Nicolae Ciucă, a trecut prin cele mai grele perioade din istorie, cum ar fi criza pandemică, criza energetică dar și războiul din vecinătatea țării:

” (…) Guvernarea erodează, nu trebuie să fii sociolog de meserie să îţi dai seama că guvernarea erodează. Acest om conduce un guvern care a traversat cele mai neînchipuite crize, suprapuse, e un război în vecinătate, inflaţia a atins cote care nu au mai fost atinse din anii 90”, spunea Stroe.

În contextul declarațiilor făcute de Ionuț Stroe trebuie subliniat faptul că în ultimele săptămâni au apărut numeroase certuri în coaliția de guvernare. Neînţelegerile au apărut pe mai multe subiecte, cum ar fi creșterile pensiilor, compensarea facturilor la energie dar și creșterea salariilor bugetarilor. Așadar, în încheiere pare că premierul Nicolae Ciucă nu este singura opţiune pentru alegerile prezidențiale din partea PNL, lucru care crează noi întrebări: Cine va fi prezidențiabilul PNL? Sunt mai multe variante venite pe surse, variante care îl înclud chiar și pe europarlamentarul Rareș Bogdan.

articolul original.

Corneliu Ștefan: 2 ani de proiecte, 2 ani de realizări ale administrației PSD Dâmbovița

28 September 2022 at 21:00

Au trecut doi ani de la alegerile locale din septembrie 2020. Momentul nu putea trece nemarcat de conducerea PSD Dâmbovița, mai ales că, în acest răstimp, reprezentanții partidului care a câștigat atunci scrutinul electoral au performat, au pus în practică, rând pe rând, toate proiectele elaborate. După cum a precizat președintele social-democraților dâmbovițeni – Corneliu Ștefan, în septembrie 2020, PSD a câștigat 63 de primării din cele 89 existente în județul Dâmbovița. Au mai fost adjudecate, prin votul cetățenilor, 534 de mandate de consilieri locali și 17 mandate de consilieri județeni din cele 34, plus funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

În 2020 reprezentanții PSD, în frunte cu liderul Corneliu Ștefan, au promis cetățenilor unul dintre cele mai mari proiecte politico-administrative de după 1989, este vorba despre „10 axe de dezvoltare ale județului Dâmbovița”. În acel an, președintele PSD Dâmbovița a fost singurul om politic care și-a asumat o ofertă electorală curajoasă, menită să schimbe total, din punct de vedere socio-edilitar și economic, imaginea județului. A fost momentul în care președintele Corneliu Ștefan și echipa PSD au câștigat încrederea dâmbovițenilor.

Liderul social-democrat îi asigură în continuare pe cetățenii județului că prioritatea zero a echipei PSD este respectarea întocmai a programului politico-administrativ asumat în campania electorală. Astăzi, la conferința de presă organizată la sediul PSD cu ocazia împlinirii a doi ani de la câștigarea alegerilor din toamna anului 2020, președintele Corneliu Ștefan a expus o parte a proiectelor puse pe tapet și aflate în diferite stadii de implementare.

A vorbit liderul social-democrat despre centurile ocolitoare ale orașelor Găești, Pucioasa și Fieni, despre Inelul 2 de centură al municipiului Târgoviște, despre centura municipiului Moreni. A mai amintit și cele mai mari proiecte de infrastructură rutieră din Dâmbovița deblocate în momentul de față, după mulți, mulți ani de incertitudine și amânări. Este vorba despre DN 7, tronsonul Bâldana-Titu, pe care, în scurt timp, vor fi declanșate lucrările de reabilitare și modernizare la patru benzi, și despre DN 71, Bâldana-Târgoviște-Sinaia, pentru care se apropie momentul deschiderii șantierului de modernizare. Acum 10 zile, a fost declarat câștigătorul licitației, iar anul viitor vor începe lucrările.

În domeniul sănătății, echipa PSD aflată la conducerea Consiliului Județean Dâmbovița s-a concentrat pe dezvoltarea și modernizarea Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim aici despre proiectele aflate în diferite stadii de execuție, respectiv: Ambulatoriul unității medicale, extinderea Unității de Primiri-Urgențe (UPU) și a Secției de cardiologie, și aici fiind dat ordinul de declanșare a lucrărilor.

S-a reușit totodată deblocarea celui mai mare program privind infrastructura de apă și canalizare (POIM) din România. Mai multe loturi care cuprind zeci de localități se găsesc deja în fazele de achiziție publică.

De asemenea, la inițiativa președintelui Corneliu Ștefan, a fost demarat Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), singurul de acest tip derulat în România.

Apoi, conducerea social-democrată a județului Dâmbovița a stabilit deja amplasamentul, la Șotânga, pentru Stația de tratare mecanico-biologică a deșeurilor Investiția este de peste 100 milioane de euro.

În acești doi ani de mandat PSD, au fost finalizate lucrările la Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște. În plus, autoritățile urmează să pună în practică proiectul privind reabilitarea și modernizare Școlii de Cavalerie.

Toate aceste investiții, finalizate sau aflate în diferite stadii de execuție, au putut fi materializate printr-o bună conlucrare la nivel de Consiliu Județean și prin munca în echipă – a mărturisit președintele Corneliu Ștefan.

La evenimentul de astăzi, alături de liderul PSD Dâmbovița – Corneliu Ștefan, s-au aflat: senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și președintele tineretului social-democrat din Dâmbovița – Andrei Tudora.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Senatorii au adoptat accesul gratuit al copiilor pe terenurile de sport și după orele de curs. Un proiect asemănător a fost declarat neconstituțional

28 September 2022 at 14:55
image

Proiectul privind accesul gratuit al copiilor pe terenurile de sport și după orele de curs a fost aprobat din nou de Senat. Un proiect asemenător a fost declarat neconsituțional la începutul lunii aprilie.

Proiectul prevedere modificare legii educației fizice și a sportului. Inițiatorii susțin că legea reglementează problema accesului la o resursă pentru sport neutulizată care vine cu avantajul de a se afla în apropierea locuinței.

Propunere USR a fost susținută și de alte partide. În aprilie, o lege asemănătoare a fost declarată neconsituțională după ce a trecut de Parlament.

Sesizarea la CCR a fost făcută atunci de Guvern. Curtea spunea că legea are un caracter neclar.

Inițiatorii susțin acum că s-au făcut toate modificările necesare.

Legea merge acum la vot în Camera Deputaților, for decizional.

Dacă va fi promulgată de președinte, din acel moment, în 90 de zile, școlile trebuie să modifice regulamentele pentru a permite accesul copiilor pe terenurile de sport și după ore.

Citește și: Poluarea din vecinătatea a zeci de școli din București, chiar și de 5 ori mai mare față de limita admisă. Copiii, expuși zilnic la un aer insalubru | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Amendă pentru minorii care sunt prinși fumând în spațiile publice

28 September 2022 at 13:50

Un proiect depus în Parlament de mai mulți parlamentari PSD, PNL și minorități prevede o amendă de 500 de lei pentru minorii care sunt prinși fumând în spațiile publice, conform Agerpres. Prin această inițiativă legislativă, se dorește interzicerea consumului de tutun de către minori pe stradă drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.

Inițiatorii proiectului au subliniat, în proiectul depus, și faptul că datele Agenției Naţionale Antidrog ne arată că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

articolul original.

Bărbat din Țăndărei, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, depistat în trafic de polițiști

28 September 2022 at 13:13
image

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Țăndărei au oprit în trafic, în cadrul unui filtru rutier, un autotutism condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani, din orașul Țăndărei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că pe numele bărbatului există emisă o semnalare de arestare în vederea extrădării, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile spaniole, pentru săvârșirea unor infracțiuni contra persoanei.

Conducătorul auto a fost predat polițiștilor de investigații criminale, care l-au reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

articolul original.

Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase

28 September 2022 at 08:56
By: Regie
image

Un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase a fost adoptat, marți, de Camera Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării şi a eliminării corespunzătoare a medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.

„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, stipulează proiectul.

Parlamentarii au adăugat în acest proiect de lege mai multe articole referitoare la funcţionarea farmaciilor.

„Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice. (…) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

articolul original.

Femeile social-democrate și-au ales noua conducere

27 September 2022 at 17:57

Organizația Femeilor Social-Democrate (OFSD) Bistrița-Năsăud și-a ales, astăzi, noua conducere. În urma conferinței de alegeri, în fruntea organizației OFSD Bistrița-Năsăud a fost desemnată doamna Camelia Tabără.

De asemenea, a fost constituit și Biroul Executiv de conducere al OFSD Bistrița-Năsăud:

• Secretar executiv: Borș Georgeta

• Vicepreședinți: Miheștean Maria Mărioara, Bidică Ionela, Abodi Susana, Șofroniciu Cristina Maria, Tomoroga Ioana, Cimuca Anca, Rus Nina, Darabont Cristina Emiliana, Simion Dina

• Membrii: Ulecan Maria, Oltean Doreta, Seni Gabriela Ana, Văsieș Anuța, Pop Corina, Serețean Sanda, Pașca Camelia, Pop Diana, Moișan Corina, Mate Ana, Șofronie Adela și Florea Mihaela

La conferința de alegeri au fost prezenți Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Județean BN și președinte PSD Bistrița-Năsăud, Natalia-Elena Intotero, deputat în Parlamentul României, vicepreședinte OFSD și președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean și președinte executiv PSD BN, Romeo Florian, primarul comunei Lechința și secretar executiv PSD BN, Bogdan Gruia Ivan, deputat în Parlamentul României și vicepreședinte PSD Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu, deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al Camerei Deputaților și președinte executiv PSD Bistrița, Simona Duca, președintele Organizației de femei a PRORomânia Bistrița-Năsăud, Ecaterina Took, președintele Organizației de femei a UDMR Bistrița-Năsăud și Mioara Gaga-Seica, prim-vicepreședinte OFL Bistrița-Năsăud și președinte OFL Bistrița.

Programul de activitate al OFSD Bistrița-Năsăud pentru perioada 2022-2026 vizează implementarea tuturor proiectelor și acțiunilor de la nivel național cu respectarea specificului local. În această perioadă OFSD Bistrița-Năsăud va urmări cu prioritate următoarele obiective:

(1) Elaborarea ofertelor politice ale PSD pe baza principiului egalităţii de şanse adresate femeilor, în domeniul politic, economic, social şi cultural;

(2) Elaborarea de politici privind protecţia copiilor, a femeilor şi a familiei în societate şi îmbunătăţirea statutului acestora;

(3) Organizarea de acţiuni de pregătire în vederea promovării femeilor în structurile de decizie ale partidului şi pentru asumarea unor responsabilităţi şi demnităţi publice.

De asemenea, acțiunile cuprinse în programul de activitate al OFSD Bistrița-Năsăud pentru perioada 2022-2026 urmăresc implicarea femeilor social democrate în campanii umanitare și acțiuni de voluntariat.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Ursula von der Lyen s-a comportat ca un Stalin ale UE. Italienii au votat-o pe Giorgia Meloni și ca răspuns demn la tentativa de umilire din partea președintei CE’

27 September 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ” reacția nesăbuită a Ursulei von der Lyen i-a făcut pe italienii să-și dea seama că Giorgia Meloni avea dreptate în ce privește Uniunea Europeană.

”Alegerile parlamentare anticipate din Italia au avut o prezență la vot de 63,91%.

În România postdecembristă, o asemenea prezență la vot nu s-a mai înregistrat din 2000, cînd parlamentarele s-au ținut împreună cu prezidențialele. Începînd cu 2008, cînd pentru prima oară în postdecembrism alegerile parlamentare au fost diferențiate de cele prezidențiale, prezența la scrutin a fost catastrofală . 2008 – 39%. 2012 – 41%. 2016- 39%. 2020 – 33%.

Am simțit nevoia unei comparații cu alegerile de la noi, deoarece prezența mare la vot ( și în Italia a fost mare prin comparație cu prezența de la noi), e deosebit de importantă nu atît pentru încrederea Poporului în democrație, cît mai ales pentru legitimitatea partidului care a învins. Cu 26%, partidul Fratelli dʼItalia poate considera ca avînd în spate o forță electorală puternică. Și față de această forță partidul e dator vîndut, ca să zic așa, dacă parvine la guvernare, deoarece el a primit voturile în schimbul făgăduielilor electorale.

Partidul condus de Georgia Meloni a avut la alegerile anterioare, cele din 2018, doar 4%. La alegerile din 2022 a obținut 26%. Un salt uriaș, greu de imaginat într-o democrație.
Luînd în considerare aceste aspecte, e obligatoriu să ne întrebăm ce punct din Programul politic a sedus atît de tare pe italieni încît aceștia au făcut ca un partid să sară în doar patru ani de la 4% la 26% acum.

De regulă astfel de salturi au loc în cazul unui partid nou înființat, care vine în fața electoratului cu propuneri halucinant de populiste, imposibil de concretizat. E ceea ce s-a petrecut la noi cu partidul lui Dan Diaconescu în 2012.

Aceste populisme lipsesc din programul partidului Fratelli dʼItalia sau sînt într-o proporție prea mică pentru a le lua în calcul cînd vrem să vedem ce a sedus electoratul.

De ce au votat italienii partidul condus de Georgia Meloni?

Răspunsul ni-l dă reacția virulentă a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Lyen în fața sondajelor care dădeau cîștigătoare partidul Fratelli dʼItalia:

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă în Italia – am vorbit mai devreme despre Ungaria și Polonia – Comisia Europeană are instrumentele necesare.”

După succesul înregistrat de Giorgia Meloni mulți s-au grăbit să explice rezultatul prin reacția italienilor la amenințările Ursulei.
Da, italienii au votat-o pe Giorgia Meloni și ca răspuns demn la tentativa de umilire din partea președintei Comisiei UE.

După opinia mea nu aceasta a fost cauza principală. Reacția nesăbuită a Ursulei von der Lyen i-a făcut pe italienii să-și dea seama că Giorgia Meloni avea dreptate în ce privește Uniunea Europeană.

Pe parcursul campaniei partidul Fratelli dʼItalia a denunțat incredibila transformare a UE sub mandatul Ursulei von der Lyen dintr-o Uniune democratică, în care se ține cont, ca în orice democrație, și de punctele de vedere ale statelor membre, într-un nou Lagăr socialist de pe vremea Uniunii Sovietice. Se știe că pe vremea Lagărului socialist, guvernele statelor din Est erau simpli executanți ai Țarului comunist de la Kremlin, secretarul general al PCUS. De altfel una dintre cauzele prăbușirii Comunismului în Est a fost și dictatura insuportabilă a Moscovei asupra statelor comuniste. Mai nou, locul Moscovei l-a luat Bruxellesul, iar cel al secretarului general al PCUS, Președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Lyen a ajuns președinta Comisiei Europene în urma unor intrigi de budoar. Ea nu a abținut această funcție în urma unor alegeri directe la nivelul Uniunii Europene. Poziția președintei UE în raport cu statele membre e dată de felul în care a fost desemnată. Dacă ar fi fost aleasă direct (cum s-ar cuveni, de altfel) de către cetățenii UE, s-ar fi zis că în funcția de președintă a Comisiei ea transpune în practică nu pozițiile guvernelor, ci pozițiile cetățenilor. O alegere directă ar fi presupus un program al candidatei pentru care ar fi fost aleasă. Felul în care a ajuns în fruntea Comisiei conferă Ursulei von der Lyen prerogativele unui primus inter pares în raport cu premierii statelor care alcătuiesc Uniunea Europeană. Și așa ar fi trebuit să se poarte.

Cu atît mai mult s-ar fi impus asta cu cît Brexitul a semnalat un început de nemulțumire în rîndul cetățenilor Uniunii față de tendința transformării Birocrației de la Bruxelles într-o entitate suprastatală, cu propriile mecanisme și propriile interese, interese în tot mai mare contradicție cu interesele popoarelor din UE. La vremea respectivă s-a început o dezbatere despre Reformarea UE în direcția unei mai mari independențe a statelor suverane față de Birocrația de la Bruxelles.

Pandemia a fost fatală procesului pe cale de a se naște. Și nu atît pentru că noile provocări au împins în plan secund chestiunile generale, cît mai ales pentru că Birocrația de la Bruxelles, condusă de Ursula von der Lyen, a descoperit în Criză fericirea de a comanda. Pentru că la nivelul UE se cerea o coordonare a eforturilor angajate de toate statele, profitînd de nevoia unei centralizări, Ursula von der Lyen a transformat funcția de președintă a Comisiei într-una de Stalin al UE. Cu de la sine putere ea a comandat în numele statelor membre cantități uriașe de vaccin, plătite de cetățenii UE. Tot ea a comandat statelor membre o propagandă deșănțată vaccinurilor ceea ce a dus la creșterea neîncrederii față de medicament. Recent, ministrul nostru al Sănătății a recunoscut că distrugerea vaccinurilor inutilizate va costa România 200 de milioane de euro. Dacă ne gîndim la cît a costat achiziționarea pentru noi de către Ursula a vaccinurilor, administrarea vaccinurilor și propaganda făcută acestora vom descoperi că indicațiile dictatoriale date de președinta Comisiei au costat strașnic pe cetățenii români.

Pandemiei i-a urmat Criza Războiului din Ucraina.Și în acest caz Ursula von der Lyen s-a comportat ca un Stalin ale UE. A angajat cu de la sine Uniunea Europeană într-o implicare iresponsabilă în Război de partea lui Vladimir Zelenski, implicare care nu a ținut cont de interesele unor state membre, a compromis examenul care e admiterea în UE, idealizînd democrația din Ucraina, a transformat sancțiunile dintr-un instrument menit a promova pacea într-o armă menită a înteți Războiul. Criza energetică a fost un nou prilej de exersare a plăcerilor dictatoriale de către Ursula. Netam nesam ea a cerut statelor membre să facă economii de energie de 15%, chiar și cdacă unele state membre, precum România n-aveau nevoie de așa ceva.

Două state membre – Ungaria și Polonia – legendare prin faptul că au inițiat în 1989 procesul de prăbușire a comunismului – sînt amenințate iar și iar de Ursula von der Lyen cu tăierea fondurilor europene, pentru că nu-i ascultă indicațiile.

Amenințările adresate italienilor ca să fie atenți cu cine votează, mai precis ca nu cumva să voteze pe altcineva decît cine le spune ea, n-a fost o scăpare și nici cum caută unii să ne convingă expresia dependenței Ursulei von der Lyen de forța din afara Uniunii. A fost expresia clară a unei beții. Cea de se vedea un fel de Stalin al UE.

Contrar neghiobiile propagandistice în circulație prin presa noastră mituită italienii n-au votat ieșirea țării din UE, așa cum n-au făcut-o nici ungurii și nici polonezii. Ei au votat pentru o Uniune Europeană întoarsă la rădăcini, pentru o Uniune Europeană democratică și nu dicatorială.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Acuzați că au lipsit de la o conferință la care n-ar fi fost invitați, consilierii liberali reacționează: ,,De ce a mințit primarul? Pentru că îi stă în caracter”

27 September 2022 at 17:56
image
  • ,,În cursul acestei după-amieze a avut loc o conferință de presă la Primăria Pitești despre viitorul stadion finanțat de Compania Națională de Investiții. Vorbim despre un proiect pentru care toți consilierii locali și-au dat acordul, inclusiv noi, consilierii PNL.
  • La finalul conferinței, Primarul Piteștiului, ,,omul  de cuvânt”, a justificat lipsa noastră printr-o minciună, afirmând faptul că nu am dorit să fim prezenți.
  • Ca să fim prezenți, ar fi trebuit să fi fost invitați sau măcar să fi știut despre existența acestei conferințe. Or, nu doar că nu am știut, dar, am aflat ulterior, evenimentul a fost anunțat din scurt și s-au făcut toate eforturile să nu aflăm despre el.
  • De ce a mințit primarul cu atâta seninătate? Pentru că îi stă în caracter și pentru că nu are scrupule atunci când vine vorba de a capitaliza absolut orice pe persoană fizică.
  • Minciuna sfruntată a fost imediat preluată de presa de partid și rostogolită mai departe, după uzanțele cu care deja ne-am obișnuit.” se precizează într-un punct de vedere semnat de către consilierii municipali ai PNL Pitești.
articolul original.

Bujorul a fost declarat Floare Naţională a României. Ce înseamnă acest lucru

27 September 2022 at 17:06
image

A fost adoptat proiectul de lege care prevede ca bujorul să devină Floare Naţională a României. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat în favoarea proiectului.

Deputații au votat marți în favoarea proiectului cu 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul.

Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Ce mai prevede proiectul

Proiectul mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor.

Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

articolul original.

Marga-Salvatorul PNL în alegeri?

27 September 2022 at 12:54

Ipoteza lansată în premieră de Inpolitics prinde teren vertiginos în ultimele zile: Andrei Marga ar putea ocupa un imens culoar prezidențial în 2024, cel naționalist-suveranist, deja discursul său public prezentînd indicii evidente în acest sens. Marea întrebare e, dacă avem candidatul, cine se va plasa în spatele lui? Variante ar fi, de la o coaliție a mai multor formațiuni naționaliste mai mici pînă la susținerea din partea unui mare partid. Și oricît de neașteptat ar suna acum, sunt șanse mari ca acela să fie PNL, în opinia noastră.

Suveranismul se întoarce

Să o luăm metodic.

Abia își revenise din seismul suedez, unde dreapta și extrema dreaptă au venit la putere, că UE se zguduie din temelii după alegerile din Italia. Tot dreapta și extrema dreaptă. Politicieni cu rădăcini în mussolinism, auzim, care cer alte reguli în Europa.

Viktor Orban face azi o observație greu de combătut, vorbind despre situația creată în Europa de războiul din Ucraina și de sancțiunile la adresa rușilor: „Nu e de mirare când oamenii furioși se simt păcăliți și înlocuiesc guvernele țărilor care susțin sancțiunile unul după altul”.

În 2024 au loc importantele alegeri europene care vor emana o nouă Comisie Europeană.

Pînă la finele acelui an, însă, mai sunt destule alegeri în perimetrul european care pot schimba dramatic actuala arhitectură politică.
Duminică sunt alegeri parlamentare în Bulgaria, iar ruso-germanofilul Boiko Borisov e number one în sondaje, în fața „americanilor” de la Harvard, Petkov și Vasilev.
Anul viitor avem alegeri prezidențiale în Cehia și Cipru, legislative în Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, din nou prezidențiale în Muntenegru, alegeri regionale și mai apoi legislative în Spania, mai apoi în Polonia, Elveția, Turcia (inclusiv prezidențiale) și legislative în Ucraina.

În 2024 avem prezidențiale în Finlanda, Moldova, Ucraina, Rusia, legislative în Lituania, alegeri locale în Marea Britanie.
Avem alegeri europene, locale și, la finele anului, parlamentare și prezidențiale în România.

Curentul naționalist-suveranist crește în Europa mai repede decît estimau cei mai pesimiști observatori. Și încă nu a venit prima iarnă de război, ca să spunem așa.
Imediat după alegerile parlamentare din 2020 scriam că misteriosul, pe atunci, partid AUR fusese creat artificial de laboratoarele secrete autohtone pentru a ține sub control culoarul naționalist.

Între timp, lucrurile s-au schimbat dramatic.
De acum, nu se mai pune problema cum să se țină în frîu partidele anti-progresiste, ci dacă va mai rămîne cineva pe culoarul care a dominat Europa ultimilor ani.

Pe lîngă AUR, avem partide mici precum cele ale lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă ori Ludovic Orban care trag spre conservatorism, PUSL-ul Dan Voiculescu, PNȚCD-ul lui Pavelescu. Victor Ponta, liderul Pro România, mai are un pic și cere Ro-Exit în direct, iar ALDE se pregătește să-l aducă la cîrmă pe Varujan Vosganian, remarcat prin mesaje critice la adresa Bruxellesului mai ales în pandemie.

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, devenit lider anti-sistem, își face un partid de aceeași factură, Șoșoacă are deja propriul partid, alți lideri de opinie anti-sistem, Chitic, Piperea etc se mișcă în aceeași direcție. Despre UDMR nu se pune problema că ar mișca în frontul trasat de Viktor Orban, desigur.
Nu știm ce poziție va adopta PSD, partidul care pînă în 2020 moștenise în cea mai mare măsură culoarul naționalist eliberat de PUNR ori PRM, dar care înaintea alegerilor parlamentare a cîrmit-o brusc spre Bruxelles, ceea ce, de altfel, a și permis apariția AUR. Greu de crezut că social-democrații nu se vor plia și ei, într-o formă sau alta, pe direcția din care bate puternicul nou vînt european.


Cît despre USR și PLUS, se pare că vor rămîne singurii prizonieri ai progresismului.

Cea mai aparte situație se regăsește la PNL. Partid tradițional de dreapta, care a absorbit mare parte din fostul PNȚCD, ca și PDL-ul băsescian, PNL a abandonat complet culoarul conservator în favoarea progresismului bruxellez. Au existat, e drept, episoade bizare în istoria recentă, precum lansarea lui Marian Munteanu spre primăria generală, un episod nelămurit pe deplin nici azi.

Dar, per ansamblu, PNL s-a predat necondiționat progresismului, la ordinele lui Iohannis, în pofida unor tentative slabe de revoltă ori a unor avertismente trase în interiorul partidului de către voci importante, înaintea ultimelor alegeri.

Tocmai de aceea, ideea că PNL ar putea să-și schimbe blana pînă în 2024 poate părea hazardată acum.

Doar că istoria post-decembristă ne-a servit de atîtea ori situații de mari răsuciri încît nu ar trebui să mai fim surprinși de nimic. PD-ul lui Roman și Băsescu s-a milogit ani de zile pe lîngă Internaționala Socialistă să fie primit ca membru deplin, iar după ce a reușit a trecut peste noapte pe dreapta spectrului, în siajul noii guvernări creștin-democrate germane.

România e țara partidelor fără doctrine, fără convingeri puternice, ca atare e țara repoziționărilor bruște, de-a dreptul jenante uneori. Nu va fi, deci, o problemă pentru liberali să-și amintească peste noapte noțiuni precum înaintași, credință, patrie, pămînt strămoșesc, neatîrnare, ortodoxie bla-bla-bla.

Și pot fi „ajutați” decisiv din afară.

Americanofili versus rusogermanofili

Ca să o spunem de-a dreptul, Europa se scindează vertiginos pe două falii: una controlată de SUA și marii săi aliați europeni precum Marea Britanie, Franța ori Polonia, în timp ce alte state trag la căruța puternicului – chiar dacă nu oficialului – binom Rusia-Germania.

Războiul din Ucraina e ocazia perfectă pentru americani să împingă marele rival economic european într-o criză profundă și prelungită.
Situația deranjează, însă, marea Germanie, care de ani de zile caută să se scuture cît mai mult de sub jugul american apărut după război. Și a făcut asta cu ajutorul neprețuit al țării lui Putin, aflate de ani de zile într-o relație economică de excepție cu nemții. Din această poziție privilegiată de locomotivă economică, Germania face de ani buni jocurile în UE, acesta fiind și motivul Brexitului.

De cînd cu războiul, lucrurile s-au complicat rău la Berlin, însă. Germania se vede dată înapoi nu doar economic, ci și politic, cu ani buni. Îi scapă de sub control cancelarii pe care altădată le controla, sub presiunea maselor de cetățeni enervați de perspectiva sărăciei, a crizei energetice pe termen lung șamd, mase care votează, iată, în favoarea unor forțe politice cu discurs radical.

Nu e vorba doar de invazia din Ucraina; axa Berlin-Bruxelles a comis multe greșeli în ultimii ani care au băgat Europa în gard, începînd cu fenomenul green deal, care, acum se vede, era frumos doar pe hîrtie. Nu mai vorbim de pandemie!

Germania – cu aliatul din umbră Rusia – se vede nevoită să se întrebuințeze serios pentru a nu pierde și mai mulți „supuși” europeni în anii care urmează.Din acest motiv, în opinia noastră, varianta Marga președinte are o puternică susținere.

Andrei Marga a fost acuzat în ultima vreme de putinism, dar se uită că omul e, de fapt, un germanofil de forță, cultivat ca atare încă din perioada comunistă.

Se uită că e omul la a cărui invitație personală a răspuns cancelara Angela Merkel în 2010, venind la Cluj pentru a primi titlul de doctor honoris causa din mîinile cărturarului, în timp ce, la București, Băsescu, Geoană și restul greilor dădeau cu căciula de pămînt de uimire și frustrare.

PNL e în acest moment condus de facto din Ardeal; jocurile nu le face habarnistul Ciucă, ci Lucian Bode, în spatele căruia se ițesc Emil Boc și alți lideri, în general foști pedeliști transilvani, care ocupă tot mai mult teren în PNL. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

Ori, Transilvania e în mîinile capitalului german de ani de zile. Ordinele de la Berlin se execută, nu se discută.

Posibil să ne înșelăm, dar, în opinia noastră, semnalul a venit deja: Marga e the chosen one!
Dacă nu vrea să ajungă la lada de gunoi a istoriei după model țărănist, PNL are nevoie de marea schimbare și de un candidat cu adevărat locomotivă în 2024, cînd prezidențialele au loc concomitent cu parlamentarele. Niciunul dintre actulii săi lideri nu se califică pentru asta. Și partidul, care ar putea intra în anul electoral cu cifra 1 în față, în sondaje, o știe.

Faptul că a început recent o tămîiere profundă, exacerbată, a lui Nicolae Ciucă de către liberali nu face decît să întărească teza că acesta e ținut doar pe post de iepure politic (era să scriu popîndău, fir-ar ea de zoologie), menită să mascheze adevăratul candidat, care va fi anunțat nu foarte curînd, ci strict la momentul potrivit.
Pînă atunci, nu ne rămîne decît să ținem ochii larg deschiși, evenimente majore nu vor ezita să se precipite curînd. 

articolul original.

Nu uit niciodată ce promit și mă țin de cuvânt! Mesajul primarului Târgoviștei la 2 ani de la alegerile din 2020

27 September 2022 at 11:27
By: Incomod

Astăzi – 27 septembrie 2022, am efectuat, împreună cu executivul târgoviștean, o nouă incursiune pe șantierul de reconstrucție și modernizare a Stadionului „Eugen Popescu”. Edilul Cristian Daniel Stan a vrut să prezinte târgoviștenilor, prin intermediul presei, stadiul lucrărilor la acest obiectiv deosebit de important pentru viața socială și sportivă a orașului. O demonstrație prin care primarul municipiului a vrut să arate cetățenilor că la stadion se lucrează intens și că nu mai este mult până ce arena va fi dată în folosință, primii care vor beneficia de noul stadion fiind jucătorii echipei de fotbal Chindia, care vor încheia astfel perioada de provizorat, de folosință a altor terenuri de joc, fapt care, spun specialiștii, are o influență negativă asupra moralului sportivilor.

Cristian Daniel Stan a făcut și o mărturisire de tip angajament. Vrea ca partida de fotbal dintre Chindia și FCSB, din 10 decembrie 2022, să se dispute pe Stadionul „Eugen Popescu”. Primarul Târgoviștei nici nu vrea să conceapă ca, până la acea dată, arena sportivă să nu fie gata. Și nu au fost doar simple declarații, fără acoperire, date în fața reportofoanelor și a camerelor de luat vederi. Edilul Târgoviștei a invitat presa, ca și acum ceva timp, să vadă cum au evoluat lucrările. A fost foarte ușor de remarcat că pe șantierul stadionului s-a muncit din plin, s-au depus eforturi considerabile pentru a se atinge nivelul de astăzi.

„Ne aflăm într-una dintre zonele de acces a spectatorilor către tribuna nouă. Tot ceea ce înseamnă elemente de construcție la tribuna nouă sunt acum gata. Se lucrează și în zona de vopsitorii. Instalațiile sunt toate trase inclusiv la etajul 1. De asemenea, gradenele, cu excepția zonelor de centru unde mai avem de lucru, inclusiv la structura metalică, toate gradenele sunt pe poziție. Dacă vremea ne va permite săptămâna aceasta sperăm să hidroizolăm și prima parte a tribunei noi aceasta va însemna că pe zona de gradene vor rămâne numai scaunele de montat. Va fi ultima etapă. De asemenea, s-a lucrat la structura tribunei oficiale. S-au modificat puțin datele problemei urmând ca în perioada următoare să se intre la tot ceea ce vizează pavajul”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Edilul a dezvăluit presei că, luna viitoare, vor începe lucrările de montaj la acoperișul tribunei noi, metalice.

„Estimăm că va dura cu totul, inclusiv cu montarea membranei aceea specială care va acoperi integral tribuna nouă, undeva la 30 de zile din momentul în care va începe asamblarea ultimelor elemente de acoperiș. La tribuna veche sunt toate scaunele montate. Sunt instalate inclusiv corpurile de iluminat, în marea parte a tribunei. Gardul împrejmuitor este finalizat în proporție de 95%. Se montează acum și turnurile de televiziune care vor fi utilizate pentru transmisiile TV”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Reconstrucția Stadionului municipal „Eugen Popescu” a fost una dificilă, autoritățile și constructorii au întâmpinat numeroase probleme, dar au reușit să le depășească. Pe lângă dificultățile obiective, au mai fost și implicațiile pe linie de imagine a cârcotașilor, ale celor cărora, de pe margine, le-a fost ușor să lanseze tot soiul de acuze, de critici, multe dintre ele iscate și exploatate pe canale politice.

Evident, au fost vizați în comentariul primarului, chiar dacă nu au fost nominalizări, liberalii, care, așa cum a declarat Cristian Daniel Stan, în perioada în care s-au aflat la guvernare, alături de USR-PLUS, nu au alocat niciun ban pentru edificarea stadionului târgoviștean.

„Să critici investițiile care se realizează în infrastructura sportivă a municipiului Târgoviște, care sunt cele mai mari din istoria acestui oraș, mi se pare cam mult. Dacă se va insista pe acest subiect, vom reveni. Să știți că ceea ce se întâmplă acum în Târgoviște, și mă refer la infrastructura sportivă, dar este valabil și pentru celelalte investiții, este fără de precedent. În acest stadion nu s-au mai băgat bani de cinci-șase decenii. Ca să spun că nu cred că a avut vreodată vreun proces-verbal de recepție de natură să certifice finalizarea lucrărilor sau alte documente de urbanism”, a mai spus Cristian Daniel Stan.

Am încheiat vizita pe șantierul stadionului municipal la care, alături de primarul Cristian Daniel Stan, s-au aflat administratorul public Gabriel Boriga și viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, cu promisiunea edilului că, pe 10 decembrie 2023, meciul de fotbal dintre Chindia și FCSB se va juca pe „Eugen Popescu”.


articolul original.

O rablă de proiect eșuat din fașă

27 September 2022 at 07:06
image

Ei bine, dincolo de aceste condiții, proiectul s-a născut mort. De ce? Pentru că Ordinul Ministerului Mediului, actul normativ care reglementează programul, a fost croit prost. Fără a se pune de acord în prealabil cu primăriile din țară, ordinul prevede că ministerul va aloca 1500 de lei, iar primăriile restul de 1500, în limita posibilităților financiare. Păi, dacă-i opțional, e ca și cum n-ar fi. De altfel, cei care vor să-și caseze și să-și radieze mașina, trebuie să se asigure înainte că primăria de care aparține s-a înscris în program. Ei bine, nu se prea știe care primărie va arunca niște bani neprevăzuți în buget pentru așa ceva. Majoritatea primăriilor se dă la o parte de la o asemenea cheltuială, mai ales că programul nu avantajează niște eventuali „băieți deștepți”, să câștige și ei un comision, ceva. Programul este exclusiv pentru oameni necăjiți.

Programul trebuia să înceapă pe 23 septembrie. Bineînțeles că n-a demarat sau a început cu o amânare, pentru că primăriile au zis Pas! S-a amânat pentru 14 octombrie, primăriile urmând să-și creeze până atunci conturile de utilizator. Ministrul Tzancos Barna începe să de înapoi, că va aloca ministerul 75-80 la sută din sumă, iar primăriile restul de 20-25. Dar, nu credem că va porni proiectul nici așa. E de văzut. Finanțarea trebuia să fie exclusiv de la guvern, ca-n Rabla Clasic, și să se aplice în limita fondurilor primite de la Comisia Europeană, după principiul primul venit, primul servit. Își producea efectele, parțial, dar își producea. Așa, un Ordin de Minister ca o tocmeală în târg la Domnești nu poate funcționa.

articolul original.
❌