ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Anunțul bombă făcut de Anamaria Prodan / Impresara este pregătită pentru alegerile prezidențiale: „Nu mi-e frică să candidez pentru funcția supremă în stat”

1 February 2023 at 08:33
image

Anamaria Prodan nu renunță la cariera de impresar, însă își dorește să se facă tot mai vizibilă și în lumea politică. Ea a dezvăluit că a intrat în politică de aproape un an și spune că e o „junglă mai mare” ca în lumea sportului.

Anamaria Prodan vrea să se facă mai vizibilă în lumea politică. Este pregătită să candideze la prezidențiale

„Sunt în politica românească de aproape un an, dar mi-am format deja o părere. Aș zice că în politică e o junglă mai mare ca în lumea fotbalului. Trebuie să fii mult mai atent! Mă adaptez, însă, din mers”, a declarat Anamaria Prodan.

Desigur, impresara le-a promis românilor că: „Indiferent de poziția pentru care voi candida, nu voi minți niciodată. Nu pot să fac asta! Prin natura mea! Așa sunt și așa voi rămâne până voi închide ochii!”.

Fosta parteneră de viață a lui Laurențiu Reghecampf are încredere deplină în ea și a menționat că nu îi este frică de niciun contracandidat la alegerile prezidențiale sau la cele parlamentare sau europarlamentare, potrivit romaniatv.net.

„Dacă partidul îmi va cere, nu-mi va fi frică să candidez nici pentru funcția supremă în stat, nici la europarlamentare sau pentru alegerile parlamentare. Pe de altă parte, nu mi-e frică să candidez nici la Primăria Generală a Capitalei. Am toată simpatia pentru Gabriela Firea, ba chiar mi-e foarte dragă. Dar eventuala sa întoarcere în fotoliul de primar ar fi asemenea unei ciorbe pe care o reîncălzești. Eu nu cred în succesul unei asemenea formule! De ce să te întorci acolo unde ai mai fost cândva și unde nu ai reușit chiar tot ce ți-ai propui? După părerea mea, și la Primărie va fi nevoie de un nume nou, proaspăt!”, a mai spus Prodan.

articolul original.

Premieră în justiţia din România: A fost deschis la Cluj primul proces de climă. Statul român este chemat în judecată

1 February 2023 at 06:55
By: M.Ex.
Foto: Declic

Comunitatea Declic a intentat marți primul proces de climă împotriva Guvernului și cere, printre altele, amendarea premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Mediului și Energiei, informează Monitorul de Cluj.

„Premieră în justiţie: Primul proces pe climă deschis împotriva statului român. Declic cere măsuri urgente, dar şi amendarea premierului Ciucă, alături de miniştrii Mediului şi Energiei. Comunitatea Declic a depus, marţi, 31 ianuarie 2023, la Curtea de Apel Cluj, actele pentru primul proces pe climă din România, proces prin care este chemat statul român în judecată. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acţiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanţă şi amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile”, se arată într-un comunicat transmis de Comunitatea Declic.

Declic a invocat, în acţiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare”. „Statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”, se arată în acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

„De aceea, Declic solicită în instanţă: ‘Obligarea pârâţilor Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna şi Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute’. Procesul urmăreşte ca, la final, instanţa să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească: 1. să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralităţii climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, se precizează în comunicat.

De asemenea, cere ca statul român să ia toate măsurile necesare în vederea creşterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% şi creşterii eficienţei energetice cu 13% până în anul 2030.

„În termen de maximum 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, să adopte planuri concrete şi coerente de atenuare şi adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 şi 1.2., precum şi mecanisme de raportare şi monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective; Declic a depus la dosarul din instanţă şi studii şi rapoarte realizate de cercetători specializaţi care susţin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice”, mai arată sursa citată.

Acţiunea Declic vine în continuarea altor procese asemănătoare din Europa. În Franţa, Olanda şi Irlanda, societatea civilă a câştigat în instanţă procesele deschise împotriva guvernelor respective şi a obţinut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice.

De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-şi actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

„Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaţionale, participă la summituri despre schimbări climatice şi apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru şi al copiilor noştri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanţă. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanţii statului român să fie taxaţi pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

E oficial! Guvernul a aprobat- Legea Sănătății precum și concediile și indemnizațiile medicale au parte de modificări

31 January 2023 at 19:30
image

– Acordarea serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, a consultațiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată și de furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare.

– Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații

– Introducerea obligației furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul național de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepția serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare

– Completarea informațiilor incluse în modulul “Sumar de urgență” din Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, în sensul că acesta cuprinde informații referitoare la diagnostice, proceduri, investigații, tratamente și medicația eliberată, aferente ultimelor 6 luni

– Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023

Principalele modificări din legislația concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale:

– Pentru persoana asigurată care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare

– Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator

– Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

– Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al deținătorului de autorizație de punere pe piață a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligația de a fi persoană juridică română, informează CNAS.

articolul original.

CNAS: Noutați privind Legea sănătății și concediile și indemnizațiile medicale

31 January 2023 at 12:03

Vaccinurile vor putea fi cumpărate din farmacie doar cu prescripție medicală, iar asigurații care au mai multe locuri de muncă vor primi concediu medical de la fiecare dintre angajatori. Pentru ca unele dintre noutăți să poată fi aplicate sunt însă necesare modificări ale legislației secundare.

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o Ordonanță prin care au fost aduse modificări și completări la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și a Ordonanței de Urgență nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, transmite CNAS, printr-un comunicat.

Principalele modificări aduse legii sănătății vizează:

* Reglementarea modalității de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății sau care se administrează altor segmente populaționale. Acestea vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asigurații. Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătății. Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății alocat programelor naționale de sănătate publică;

* Acordarea serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, a consultațiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată și de furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare;

* Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații;

* Introducerea obligației furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul național de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepția serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare;

* Completarea informațiilor incluse în modulul „Sumar de urgență” din Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, în sensul că acesta cuprinde informații referitoare la diagnostice, proceduri, investigații, tratamente și medicația eliberată, aferente ultimelor 6 luni;

* Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023;

* Autorizarea Ministerului Finanțelor de a introduce în bugetul FNUASS, pe măsura încasării, a sumelor provenite din protocoale încheiate de CNAS cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor sau cu reprezentanții legali ai acestora, precum și a sumelor provenite din angajamentele obligatorii asumate de deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor.

Principalele modificări din legislația specifică concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate sunt:

Pentru persoana asigurată care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare;

Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;

Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;

Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al deținătorului de autorizație de punere pe piață a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligația de a fi persoană juridică română, precizează CNAS, care menționează că „unele din aceste noutăți necesită modificări corespunzătoare ale legislației secundare, pentru a fi aplicate”.


articolul original.

Legea cadastrului a fost declarată neconstituțională

31 January 2023 at 13:41

Curtea Constituţională a României a admis marţi sesizarea în legătură cu Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare, stabilind că actul normativ este neconstituţional, transmite AGERPRES, care citează surse din CCR.

Deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

Potrivit unui comunicat al USR, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, „ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar”, chiar şi în contra intereselor proprietarului.

„Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naţionale, cadastrul general, coaliţia PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor şi a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăţi imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România şi creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificaţi permanent cărţile funciare şi limitele proprietăţilor”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Printre argumentele invocate în sesizare se numără „încălcarea flagrantă” a art. 44 din Constituţia României, referitor la dreptul de proprietate privată. Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept – istoricul proprietăţii, al hotarelor etc., „conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafaţa deja înscrisă, în temeiul actelor”, menţionează USR.

„Este necesară mărirea ritmului de cadastrare a proprietăţilor şi observăm că de la 250 s-a redus la 120 numărul de localităţi care să fie alese de preşedinţii de consilii judeţene pe criterii subiective şi lipsite de transparenţă. Accelerarea cadastrării duce la absorbţia de fonduri europene atât din perioadele de programare, cât şi din PNRR, fapt care contribuie la bunăstarea tuturor comunităţilor locale şi creşterea veniturilor populaţiei. În momentul de faţă ar fi trebuit incluse în proiect peste 1.200 de localităţi ca să vorbim de finalizarea procesului, şi nu 120, fapt care înseamnă în realitate o întârziere de peste 10 ani”, a precizat deputatul Antonel Tănase, membru al Forţa Dreptei.

În sesizare este invocată şi încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare a fost amendat în Camera Deputaţilor „într-o asemenea manieră încât sunt diferenţe majore de conţinut juridic” între forma ieşită din Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor.

Conform USR, diferenţele sunt atât de mari „încât se poate spune că s-au discutat două proiecte de lege total diferite”.

articolul original.

Alegerile locale și parlamentare ar putea fi comasate.

31 January 2023 at 10:51
image

Încă din toamna anului trecut, Partidul Național Liberal a adus în spațiul public tema privind o posibilă comasare a alegerilor locale și parlamentare din 2024.Practic, comasarea acestora ar adduce o economie importantă la buget, cheltuielile generate de fiecare rundă de alegeri fiind în acest mod reduse la jumătate.

PNL insistă ca alegerile locale și parlamentare să fie comasate, afirmând că există suficiente argumente să fie promovat un asemenea proiect.
În toamna anului trecut, Trăilă a ieșit în spațiul public cu acest subiect, declarând că
”Cred că ar fi o soluţie să avem alegerile parlamentare odată cu alegerile locale. Ar fi o chestiune interesantă pentru că, vrând nevrând eşti într-o campanie naţională şi mesajul pe care îl dai şi ţi-l asumi este cel al partidului pe care îl reprezinţi şi lucrurile s-ar clarifica şi din punctul de vedere a aceea ce trebuie să facă parlamentarul şi a ceea ce trebuie să facă primarul ca politică publică.”

Tema lansată de Trăilă nu a fost abandonată de PNL. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, a declarat, despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect”.
Oficialul liberalilor este încrezător că un astfel de proiect va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

”Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect.
Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.
Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe, luni, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare ale PNL.
În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a explicat: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

articolul original.

Legea cadastrului, declarată neconstituțională

31 January 2023 at 11:39
By: (R.C.)
CCR

Curtea Constituţională a României a admis, marţi, sesizarea în legătură cu Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare, stabilind că actul normativ este neconstituţional, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

Potrivit unui comunicat al USR, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, „ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar”, chiar şi în contra intereselor proprietarului.

„Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naţionale, cadastrul general, coaliţia PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor şi a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăţi imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România şi creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificaţi permanent cărţile funciare şi limitele proprietăţilor”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Printre argumentele invocate în sesizare se numără „încălcarea flagrantă” a art. 44 din Constituţia României, referitor la dreptul de proprietate privată. Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept – istoricul proprietăţii, al hotarelor etc., „conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafaţa deja înscrisă, în temeiul actelor”, menţionează USR.

„Este necesară mărirea ritmului de cadastrare a proprietăţilor şi observăm că de la 250 s-a redus la 120 numărul de localităţi care să fie alese de preşedinţii de consilii judeţene pe criterii subiective şi lipsite de transparenţă. Accelerarea cadastrării duce la absorbţia de fonduri europene atât din perioadele de programare, cât şi din PNRR, fapt care contribuie la bunăstarea tuturor comunităţilor locale şi creşterea veniturilor populaţiei. În momentul de faţă ar fi trebuit incluse în proiect peste 1.200 de localităţi ca să vorbim de finalizarea procesului, şi nu 120, fapt care înseamnă în realitate o întârziere de peste 10 ani”, a precizat deputatul Antonel Tănase, membru al Forţa Dreptei.

În sesizare este invocată şi încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare a fost amendat în Camera Deputaţilor „într-o asemenea manieră încât sunt diferenţe majore de conţinut juridic” între forma ieşită din Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor.

Conform USR, diferenţele sunt atât de mari „încât se poate spune că s-au discutat două proiecte de lege total diferite”.

articolul original.

Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: „Există suficiente argumente, şi de natură constituţională”

31 January 2023 at 07:45
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă, referindu-se la posibilitatea unei comasări a alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente” pentru promovarea unui astfel de proiect.

Întrebat cât de fezabilă este posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că din punctul de vedere al liberalilor există argumente pentru promovarea unui astfel de proiect, însă a subliniat că el trebuie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare şi agreat de cele trei formaţiuni care fac parte din aceasta.

”Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, luni seară, la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare reunite ale senatorilor şi deputaţilor PNL, potrivit News.ro.

Ce spune Stroe despre vechea decizie a Curții Constituționale

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a explicat:

”Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri.

Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Va fi posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare?

31 January 2023 at 08:23

Luni 30 ianuarie 2023, purtătorul de cuvânt al partidului liberal a vorbit despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Astfel, Ionuţ Stroe a subliniat că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect.

În plus, purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat după şedinţa grupurilor parlamentare ale formațiunii că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

În contextul politic, este probabil ca proiectul să prindă contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

Astfel, „Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.

Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe a dezbătut și contestaţia de neconstituţionalitate

Concret, purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit și despre decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională.

În opinia sa, „Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011”, a completat Ionuţ Stroe.

Ionuț Stroe, despre rotativa guvernamentală

Anterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) a vorbit despre rotativa guvernamentală care va avea loc în luna mai a acestui an.

După ce a primit o întrebare cu privire la posibilele negocieri care ar mai putea avea loc în ceea ce privește planul stabilit inițial de către partide, Ionuț Stroe a precizat că „acest protocol a fost o formă care, practic, a definit modul de colaborare în cadrul coaliției. A fost un angajament al partidelor asumat, nu doar la masa negocierilor, ci și în fața românilor și a dus, ceea ce cu toții își doreau la vremea respectivă, ceea ce întreaga țară și societate avea nevoie și anume stabilitate politică și, implicit, stabilitate guvernamentală și instituțională”.

Aşadar,„Într-un context geo-politic și economic extrem, extrem de delicat. Acum, protocolul semnat între niște părți, trebuie aplicat cap coadă, nu doar în punctele unde îți convine sau unde ești avantajat. Protocolul descrie foarte clar și bine modalitatea în care se va face această tranziție de la premier PNL – la premier PSD, în mai anul acesta și modul în care celelalte Ministere o să fie ocupate de miniștrii liberali, respectiv miniștrii social-democrați.

Acum, la început, mi s-a părut că în mod ciudat a apărut această temă și, din păcate, PSD a întreținut și a deschis această discuție despre această rocadă mult prea devreme și spun mult prea devreme, pentru că mai sunt 4 luni în care această țară are nevoie de stabilitate, are nevoie de guvernare, are nevoie de eficiență administrativă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

articolul original.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor locale şi parlamentare. Ionuț Stroe: Există suficiente argumente. Am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral

30 January 2023 at 21:59
image

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, luni, că există destule motive, inclusiv constituționale, pentru comasarea alegerilor parlamentare și locale. Acesta a precizat că astfel ar fi ajutat procesul electoral, în condițiile în care în 2024 au loc toate tipurile de alegeri.

Potrivit unor surse, PSD are rețineri în a accepta o astfel de propunere. Iar USR a susținut public, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, că această variantă e „o jignire” și „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor. PSD n-ar vrea

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit News.ro.

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale, care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Stroe a răspuns: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

Numai că argumentul constituțional a fost invocat de social-democrații care, pe surse, au transmis că se opun comasării alegerilor.

„Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a declarat un lider PSD, pentru G4Media, la începutul lunii decembrie.

PSD-iștii s-ar mai opune și de teamă că alegătorii se vor încurca în numărul mare de buletine de vot.

Dar miza liberalilor n-ar fi simplificarea procesului electoral, cum pretind public, ci alta: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, acesta ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

Scenariul comasării alegerilor a fost invocat în trecut și de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

Ce spune USR despre varianta comasării alegerilor: Un act de laşitate şi ticăloşie politică

USR a transmis deja că nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai adaugi încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii… Cumva e o jignire, ca multe lucruri pe care le face această guvernare.

Ei cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…)

E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ești asumat, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, declara președintele USR, Cătălin Drulă, tot la începutul lui decembrie.

articolul original.

Nicolae Dică le-a vorbit elevilor din Mioveni, de Ziua Internațională a NONVIOLENȚEI în școli

30 January 2023 at 20:56

După ce a administrat două bătăi consecutive, Petrolului și Bătrânei Doamne, cu CS Mioveni, de la preluarea băncii echipei de fotbal, Nicolae Dică le-a vorbit elevilor din Mioveni despre… nonviolență.

Trecând peste gluma prin care vreau să marchez refresh-ul dat de Nicolae Dică jucătorilor Mioveniului, fostul fotbalist, actual antrenor, a avut astăzi un speech foarte natural și convingător la evenimentul găzduit de Centrul Cultural Mioveni, cu prilejul Zilei Internaționale a NONVIOLENȚEI în Școli.

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Elevii școlilor din Mioveni au fost invitați la o întâlnire tematică ce a vizat educarea copiilor și tinerilor în spiritul armoniei, solidaritatății, toleranței, nonviolenței și respectului pentru drepturile omului.

Invitarea lui Nicolae Dică la eveniment a fost o idee foarte bună a organizatorilor, pentru că popularitatea de care acesta se bucură i-a determinat  pe elevi să asculte cu atenție ce are de spus, iar atunci când câțiva dintre ei au părut să nu mai fie conectați la eveniment, Dică nu s-a sfiit să le atragă atenția, așa cum, probabil, face și cu elevii lui fotbaliști.

Pe lângă mesajele pentru nonviolență și empatie cu colegii și toți cei din jurul lor, invocând  licența Pro și orice altă calificare pentru orice profesie, Dică le-a explicat copiilor că e bine să învețe dacă vor să realizeze ceva în viață și să-și stabilească obiective pe care să le atingă.

Primarul Mioveniului a părut încântat să constate că noul antrenor al echipei de fotbal are verbul la el și că îi place să se facă ascultat, chiar și atunci când își îndeamnă elevii să nu bată pe nimeni…

Video – Nicolae Dică
Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

image

În cadrul evenimentului au fost prezentate filme tematice care promovează nonviolența în mediul școlar. Reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției Naționale au venit cu exemple concrete de fapte pe care elevii trebuie să le evite.

Psihologul Liceului Teoretic Iulia Zamfirescu, George Nilă, a demonstrat că ”Bătaia nu e ruptă din Rai” vorbind despre modul în care violența din cadrul familiei se transferă în comportamentul copilului din mediul școlar și cum poate fi transformată în comportament empatic.

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

Dumitru Tudosoiu, șeful ISJ Argeș, a încheiat seria discursurilor invocând bunele exemple ale antevorbitorilor cu precizarea că ”Cine a avut urechi de auzit, trebuie să fi auzit și cine are minte să pună în practică ce a auzit v-a avea de câștigat”. Inspectorul Șef a mai făcut trimitere la câteva exemple de violență consumate în mediul școlar argeșean și din Mioveni, cu observația că atunci când asistă la la fapte de violență între colegi, în loc să intervină pentru dezamorsarea conflictului, elevii filmează cu smartphone-ul ”ca să facă un TikTok”, o aplicație care prezintă multe exemple de violență sau bullying ca fiind ”cool” sau amuzante.

Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Mioveni în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Argeș și Poliția Locală Mioveni

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum arată cea mai izolată floare din lume? Are o poveste tragică, dar frumoasă

30 January 2023 at 18:00

Tagimoucia (Medinilla waterhousei) este o plantă care a fascinat botaniștii nu doar prin trăsăturile sale, ci și pentru faptul că este cea mai izolată floare din lume.

Planta este atât de rară, încât crește doar pe una dintre cele 330 de insule Fiji, putând fi întâlnită doar pe cele mai înalte creste și înflorind timp de doar trei luni pe an.

Tagimoucia (se pronunță tahng-ee-mow-theea) este floarea națională și pe cale de dispariție a insulelor Fiji, fiind totodată și una dintre cele mai rare flori de pe planetă, notează BBC.

Florea cu o poveste de dragoste tragică, dar frumoasă

Floarea se remarcă prin petalele albe cu nuanțe de roșu puternic, despre care localnicii știu că au în spate o poveste de dragoste tragică și frumoasă. Legenda locală este similară cu cea a lui , iar bătrânii o transmit celor tineri.

cea mai izolată floare din lume
Sursa foto: Profimedia

„În urmă cu mult timp, cele două triburi Somosomo și Qamea erau în război. Fiica căpeteniei Somosomo și-a oferit inima unui războinic Qamea, dar tatăl ei îi promisese deja mâna altcuiva. Liderul Somosomo a aflat de poveste și a ordonat ca războinicul Qamea să fie omorât. Așa că fata, în durere, a urcat în vârful insulei, s-a așezat la pământ, a săpat și a lovit solul la gândul că își va pierde iubitul. Din acea săpătură s-a format Lacul Tagimoucia, iar lacrimile ei s-au transformat în primele. După ce a fost omorât războinicul Qamea, cele două culori de pe petalele florii reprezintă, în cultura fijiană, cei doi îndrăgostiți despărțiți la moarte”, a povestit Filomena Mitchell, o localnică în vârstă de 80 de ani.

Florea pe care nici localnicii nu au văzut-o

Și chiar dacă tagimoucia este considerată și a intrat deja în memoria colectivă, mulți localnici au văzut-o la maturitate doar în fotografii. De exemplu, în 2013, imaginea florii a fost adăugată pe bancnota de 50 de dolari, în locul Reginei Elisabeta a II-a. Din cele 330 de insule Fiji, planta crește doar pe insula Taveuni, pe un munte la care se ajunge cu greu și pentru că la poale se află un lac. Și pentru că este unică și extrem de rară, floarea este văzută de locuitorii de pe insulă drept o comoară națională și un simbol al bunăstării și al norocului. Nu este de mirare că, atunci când studenții se pregătesc pentru ceremonia de absolvire, tagimoucia este frecvent cerută pentru a fi adăugată în ghirlandele festive.

„Este mai mică și mai delicată decât credeți! Am văzut tagimoucia doar de două ori până acum. În ambele situații eram în anul 1965, atunci când eram asistentă repartizată la un dispensar de pe coasa de est. La acea vreme, era mai ușor să urci pe munte din est. Dacă mergeți din vest, este o escaladare dificilă”,  explicat Filomena Mitchell.

articolul original.

Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE: „Recomand să se meargă la vot, ca să fie mai greu de manipulat!” – VIDEO

30 January 2023 at 16:00

[unable to retrieve full-text content]

Sorin Roșca Stănescu a discutat la BZI LIVE despre situația politică actuală din România și viitoarele alegeri din 2024. În contextul în care vor urma patru rânduri de alegeri într-un timp foarte scurt, este așteptată […]

Articolul Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE: „Recomand să se meargă la vot, ca să fie mai greu de manipulat!” – VIDEO apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Liberalii vor comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024

30 January 2023 at 19:21

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect, care probabil va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

„Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR. Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL.

El a fost întrebat şi cu privire la decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională. „Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011”, a spus purtătorul de cuvânt al liberalilor.

articolul original.

Liderul PSD, Gabriela Firea, pune piciorul în prag: Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe

30 January 2023 at 17:15
image

Prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Gabriela Firea, a transmis luni pe pagina sa de facebook că egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, precizând faptul că femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație.
Am vorbit la Consiliul Politic Național al Partidul Social Democrat despre proiectele pe care le vom implementa în acest an la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, dar și despre șansa pe care o avem în Parlament pentru a îmbunătăți legile din România”, a transmis Firea

Prim-vicepreşedintele spune că împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a inițiat și depus la Parlament, la finalul anului trecut, acest proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care se asigură accesul femeilor în politică, la nivel local, precizând că prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale.

Trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor, mai spune Firea

„Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea. În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului și la vot. Sunt convinsă că toți senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară.

Încă de la începutul mandatului am solicitat modificarea legislației pentru introducerea cotelor de gen în conducerea companiilor de stat. La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Guvernul a adoptat, în prima ședință din 2023, proiectul prin care femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome. Am susținut mereu că trebuie oferită această șansă doamnelor pentru că avem nenumărate cazuri de femei de afaceri talentate”, a scris liderul PSD

Proiectul din Parlament este necesar, precizează prim-vicepreședintele PSD, deoarece în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne. Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene.

Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel.
Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar așa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes”, a conchis Gabriela Firea

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

30 January 2023 at 11:39
image

Partidul Popular Austriac, cel al cancelarului Karl Nehammer, a obținut sub 40% dintre voturile exprimate ieri în landul Austria Inferioară, ceea ce reprezintă o scădere de 10%. Este landul care, potrivit mai multor analiști, dă tonul în alegerile generale. Asta înseamnă că a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din această regiune. În schimb, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum: 24,5%. În acest context, obținerea unui vot favorabil din partea Austriei în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen pare și mai greu de îndeplinit acum.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-13-Anca-SNDW-Alegeri-Austria-plus-Schengen.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partidul de pe locul II, cu opinii mai ferme în ceea ce privește migrația, consideră acum, că trebuie să se pună capăt „sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată partidul cancelarului Karl Nehammer pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

La București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie.

Iar Guvernul de la București continua negocierile. Ultimele discuții au fost cu reprezentanții Suediei.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină

Stockholmul va începe consultări cu celelalte state ale blocului comunitar, inclusiv cu Austria, în vederea obținerii consensului privind extinderea Schengen, a explicat ministrul de Externe.

„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul ministru suedez. De asemenea, cu ministrul de Externe suedez. Am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări. Sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda”, a spus Bogdan Aurescu.

Suedia este țara care asigură președinția Uniunii până în luna iunie.

Leonard Orban: România trebuie să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea noastră la Schengen

Mai pesimist este fostul comisar european, Leonard Orban: „Mai degrabă sunt pesimist că pe o perioadă scurtă de timp Austria va renunța la veto-ul pe care l-a avut”.

Anca Grădinaru: În acest context, România ce mai are de făcut?

Leonard Orban: „Să aștepte și, evident, să desfășoare negocierile clasice. România va trebui în continuare să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea României la Spațiul Schengen”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Bogdan Aurescu, după alegerile din Austria: Este necesară o reevaluare a poziției Vienei cu privire la aderarea României la Schengen | AUDIO

articolul original.

Partidul cancelarului Nehammer are sub 40% voturi și a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară

30 January 2023 at 07:00

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.

Aproape 1,3 milioane de alegători și-au exprimatul duminică votul în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară, iar potrivit rezultatelor oferite de exit-poll-uri, partidul ÖVP al Cancelarului Karl Nehammer ar fi obținut doar 39,9%, după numărarea a 100% din voturi, ceea ce înseamnă că ar urma să piardă majoritatea parlamentară într-o regiune în care locuiesc cei mai mulți imigranți români.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 24.2% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.6% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

articolul original.

Eșec istoric: Partidul cancelarului Karl Nehammer pierde alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

30 January 2023 at 05:14
image

Partidul popular (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, organizate duminică, unde deținea majoritatea.

Partidul Popular şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei.

Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

Alegerile din Austria Inferioară vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după mai multe acuzaţii de corupţie, scrie News.ro.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie site-ul  thelocal.at.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul înconjoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief al conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Alegerile din Austria Inferioară vin la aproape două luni după ce guvernul condus de partidul lui Nehammer a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, o măsură controversată, condamnată de multe companii și de politicieni liberali, precum și de aliații europeni. În acest context, extremiștii din Austria (FPO) sunt pe val în sondajele la nivel național și chiar în cele din landul Austria Inferioară.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

CSM Tg Jiu confirmă și la Mioveni rezultatele bune din turul Ligii Florilor

29 January 2023 at 21:33

Așteptat cu mare speranță și dorință de revanșă la Mioveni, primul joc al returului Ligii Florilor, cu CSM Tg Jiu a pus o presiune prea mare pe handbalistele antrenate de Robert Licu, care nu au avut clarviziune și inspirație, făcând un joc mai slab decât în fața altor echipe cu pretenții mai mari decât trupa gorjeană.

Interesul pentru acest joc a fost mare, publicul umplând tribunele Sălii Sporturilor Mioveni.

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

arges-sport.ro

SPAȚIU PUBLICITAR

Elevii Școlii George Topîrceanu au transferat simbolistica Zilei Unirii spre echipa de handbal, pe care au venit să o susțină în proiectul școlar ”Mica Unire în jurul echipei noastre”.

Îmbrăcați în costume naționale, elevi și părinți s-au prins în hora unirii în holul Sălii Sporturilor, după care și-au intrat în rolul de suporteri, în tribună.

Înainte de începerea meciului, un steag tricolor a traversat tribuna topîrcenilor în sus și în jos, după care au fost fluturate cartoanele cu mesajul de susținere al Daciei Mioveni.

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

A fost distractiv pentru elevi să petreacă împreună, din nou, timpul liber la un meci de handbal, uitând pentru aproape două ore de smartphonuri și calculatoare, într-o atmosferă încinsă de patimile sportivelor din teren.

Cu 15 puncte adunate în tur de la Dacia, Cisnădie, Craiova, Minaur Baia Mare și Galați, echipa antrenată de Liviu Andrieș a abordat mai destinsă întâlnirea cu Mioveniul, cocoțată fiind pe locul 8 în clasament, loc pe care avea să rămână și după această întâlnire.

Dacia a pierdut pe mâna ei jocul.

După un început mai bun, când se putea distanța la 3 goluri, dar nu a făcut-o, Dacia a cedat, ușor ușor, inițiativa, angajându-se, din cauza propriilor erori, într-o istovitoare cursă de urmărire, care avea să marcheze toată întâlnirea, dar fără succes pentru handbalsitele Mioveniului.

Pauza a găsit oaspeții în avantaj, scor 11-12.

Topîrcenii au organizat o tombolă cu premii.  Câștigătorii au primit tricoul de joc al Daciei Mioveni, mingi de handbal și eșarfe, toate cu semnăturile handbalistelor. Premiile au fost înmânate de viceprimarul Mioveniului, Ciprian Țurlea.

Repriza secundă a început foarte rău pentru Dacia, care s-a văzut condusă la diferență din ce în ce mai mare 20-26 min 57.

S-a încheiat 23-27 și Dacia rămâne pe același loc în clasament, 11, cu cele 10 puncte care o țin peste Zalău, Slatina și Galați.

Per ansamblu, Tg Jiu a decriptat traseele din atacul Daciei, blocând eficient și greșind mai puțin la finalizare. Cu mai puțină precipitare și cu mai multă determinare, handbalistele Mioveniului ar fi putut scoate altceva din acest meci, pe care și l-au făcut singure greu.

În următoarea etapă Dacia joacă la Măgura Cisnădie, o echipă care nu a mers deloc bine în tur, strângând 13 puncte, cu 3 mai mult decât Dacia. În ultima etapă a turului, Cisnădie a pierdut la Gloria Bistrița, scor 36-29 (18-16).

În meciul tur de la Mioveni, Măgura a învins Dacia, scor, 17-21, într-un meci care a fragmentat tactic schemele de joc, în perioada în care arbitrii decideau suveran câștigătoarele în Liga Florilor. După scandalurile din meciurile cu Zalău și Craiova, în care Dacia a fost furată ca în codru, pierzând puncte cu care acum ar fi stat liniștită în clasament, arbitrii par că s-au mai cumințit, dar răul rămâne făcut pentru Dacia Mioveni, pe care nu o încălzește cu nimic că niște ne-cavaleri ai fluierului au fost suspendați 8 prețioase etape… C-așa-i în handbal! La noi…

Ca de obicei, la finalul întâlnirii handbalistele Daciei au salutat galeria, au bătut palma cu suporterii mici și mari și au dat autografe. Pentru că de-aia e ”Mica Unire în jurul echipei”, fie vreme bună, fie vreme rea…

Ralucăi Nicolae i s-a cântat ”Mulți ani trăiască!” și a plâns de fericire pentru urare și de necaz pentru înfrângere.

DACIA MIOVENI – CSM TÂRGU JIU 23-27 (11-12) Arbitri: Theodor Șerbu / Andrei Vasilescu

CS Dacia Mioveni: Mîrcă-Olariu, Ion – Constantinescu 11, Cîrjan 3, Lazăr 2, Krsnik 2, Georgescu 1, Beșleagă 1, M. Ilie 1, Milic 1, Nicolae 1, Nițu, Vizuete, Simion, Sărățeanu, Darie. Antrenor: Robert Licu.

CSM Tg. Jiu: Dzhukeva, Popovici – Ciolan 6, Pușcaș 5, Gavrilă 5, Zinatullina 4, Bucă 3, F. Ilie 2, Chiricuță 1, Chiriță, Trică, Coteț, Pal, Pavlovic, Klimek. Antrenori: Liviu Andrieș, Andrei Enache.

Evoluția scorului: 3-3 (min. 7), 6-6 (min. 14), 7-9 (min. 21), 11-12 (pauză), 13-15 (min. 37), 14-19 (min. 44), 17-23 (min. 50), 20-25 (min. 55), 23-27 (final).

Aruncări de la 7 metri (transformate): 3 (3) – 1 (1).

Eliminări de 2 minute: 8-6.

Declarații Robert Licu

image

Declarații Liviu Andrieș – antrenor CSM Tg Jiu

image

Declarații Raluca Nicolae

image

Declarații Florența Ilie – CSM Tg Jiu

image

Alte rezultate de astăzi:

MINAUR BAIA MARE – SCM UNIVERSITATEA CRAIOVA 36-25 (19-13)

GLORIA BISTRIȚA-NĂSĂUD – HC ZALĂU 32-25 (17-13)

Clasament Liga Florilor 29 ianuarie 2023

articolul original.
❌