ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele sârb Aleksandar Vucic, reacție furibundă la ONU: Integritatea teritorială a fost încălcată de NATO fără ca țara să atace pe cineva

22 September 2022 at 07:56
image

Președintele sârb Aleksandar Vucic a avut un discurs extrem de dur la ONU unde a explicat faptul că integritatea teritorială a Serbiei a fost încălcată de țările NATO, cu toate că țara să nu a atac vreun alt stat. Acesta a punctat că au fost mai multe țări NATO care au intrat pe teritoriul sârb, încălcându-i în acest fel integritatea teritorială.

Președintele Serbiei face referire la conflictul din Kosovo când s-a produs un conflict între forțele sârbe și iugoslave, și Armata de Eliberare din Kosovo, o grupare paramilitară de gherilă a etnicilor albanezi, susținută de NATO.

Președintele sârb Aleksandar Vucic, critic la ONU

Într-un discurs avut la ONU, președintele sârb, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia a fost atacată și i s-a furat teritorii chiar dacă țara să nu a atacat niciun vecin. Președintele a adus aminte la precedentul Kosovul, în contextul referendumului din Herson și a problemei integrității teritoriale a Ucrainei. Președintele a reiterat faptul că țara sa sprijină ferm integritatea Ucrainei și a tuturor țărilor care fac parte din ONU dar că, atunci când s-a pus problema Serbiei, nimeni nu răspunde la întrebări.

” Serbia sprijină integritatea teritorială a tuturor țărilor ONU, inclusiv a Ucrainei. Dar adevărul este că integritatea teritorială a Serbiei a fost încălcată, iar Serbia nu a atacat pe nimeni, nici o altă țară suverană, puțini oameni vorbesc despre asta. Aș dori să-i întreb pe liderii multor țări, să răspundă, care este diferența dintre suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Serbiei? În cel de-al doilea caz, a existat o încălcare flagrantă gravă, iar dumneavoastră ați recunoscut acest lucru pe plan internațional și ați dat legitimitate cel puțin unora dintre dumneavoastră”, a spus Vucic, citat de TASS.

Cu toate că Serbia nu a încălcat niciodată teritoriul altor țări, au fost 19 țări suverane din NATO care au deci să o atace și să submineze suveranitatea țării, chiar fără un acord al celor de la ONU. Acesta a mai subliniat faptul că nedreptatea dintr-un singur loc duce automat la o nedreptate peste tot, citând din Marin Luther King Jr.

Independența Kosovo nu este recunoscută de 60 de țări

Kosovo și-a declarat independența în 2008, după un conflict întins pe mai mulți ani. Totuși, sunt peste 60 de țări care nu recunosc statul Kosovo. România este una dintre aceste țări. Vă aducem aminte faptul că, legat de independența Kosovo au fost mai multe controverse internaționale. De exemplu, în 2009, în Maldive a fost demarată o anchetă pentru a se stabili dacă guvernul țării a recunoscut independența în schimbul unor sume de bani.

Un episod recent legat de independența Kosovo a avut loc în iunie 2020 când cancelarul Germaniei i-a propus președintelui Vucic să recunoască independența statului și a sancțiunilor împotriva Rusiei. Președintele a refuzat categoric propunerea. Olaf Scholz făcuse declarația în contextul în care, în viziunea acestuia, UE nu poate să accepte în blocul comunitar două țări care nu se recunosc între ele. Discursul lui Aleksandar Vucic la ONU este unul de impact și pare că Occidentul reacționează cu dublă măsură în chestiunea Serbia-Kosovo și Rusia-Ucraina.

articolul original.

NATO mobilizează trupe de rezervă suplimentare în Kosovo

21 September 2022 at 16:40
image

Comandantul regional de est al KFOR, colonelul Christopher Samulski, a declarat reporterilor Reuters că rezervele au fost aduse „ca parte a planificării normale de contingență”. Samulski a vorbit la Camp Bondsteel, una dintre bazele KFOR.

Ofițerul american a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”.

Ofițerul american nu a oferit cifre concrete cu privire la numărul de trupe de rezervă care au sosit în Kosovo, dar a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”. Un batalion cuprinde de obicei între 500 și 1.000 de soldați.

Protestele sârbilor kosovari din vară față de cerința ca aceștia să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de stat au sporit fricțiunile dintre Kosovo și Serbia, la mai bine de două decenii după ce NATO a bombardat Serbia pentru a pune capăt represiunii împotriva majorității albaneze din Kosovo.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008, iar sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, și nu Pristina, este capitala lor.

Aproximativ 3.700 de forțe de menținere a păcii ale NATO sunt încă staționate în fosta provincie sârbă pentru a preveni violențele între etnicii albanezi și sârbi.

articolul original.

De ce au izbucnit, din nou, tensiunile etnice între Kosovo și Serbia?

7 September 2022 at 06:00
image

Kosovo a început în data de 1 septembrie o perioadă de două luni de implementare a unei mișcări controversate de a-i obliga pe sârbi, în principal pe cei care locuiesc în partea de nord a națiunii balcanice, la granița cu Serbia, să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Guvernul de la Priștina.

Tensiunile etnice legate de decizie au izbucnit în luna august când etnicii sârbi din nordul Kosovo, care sunt sprijiniți de Serbia și nu recunosc autoritatea Pristinei, au instituit blocaje pentru a protesta împotriva noii reguli.

Kosovo și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive a Belgradului.

Rănile deschise în anii 1990 și 2000 se închid greu

Serbia, totuși, consideră în continuare Kosovo ca parte integrantă a teritoriului său și respinge sugestiile că provoacă tensiuni și conflicte în interiorul granițelor vecinului său. Belgradul acuză Priștina că a încălcat drepturile sârbilor minoritari.

Etnicii sârbi reprezintă 5% din cei 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, etnicii albanezi reprezentând aproximativ 90%.

Sârbii din Kosovo neagă autoritatea Priștinei

Kosovo a dorit de ani de zile ca cei aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nord să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare sârbești cu cele emise , ca parte a dorinței guvernului de a-și afirma autoritatea asupra teritoriului său.

Etnicii sârbi au refuzat de mult să recunoască autoritatea instituțiilor kosovare, refuzând să plătească operatorului de energie electrică din Kosovo pentru electricitatea pe care o folosesc și atacând frecvent poliția care încearcă să facă arestări.

Și în 2021 Kosovo a încercat să impună plăcuțele de înmatriculare dar decizia a fost anulată atunci când . Un an mai târziu, pe 31 iulie, Priștina a anunțat o fereastră de două luni pentru schimbarea plăcuțelor, declanșând noi proteste.

Kosovo și Serbia vor în Uniunea Europeană

Tensiunile s-au diminuat relativ după ce prim-ministrul kosovar Albin Kurti, sub presiunea SUA și a UE, a convenit să amâne schimbarea.

Teoretic, intenționează să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a acestui proces de aderare, să își rezolve problemele restante și să construiască relații de bună vecinătate.

Sârbii din Kosovo doresc să creeze o asociație a municipalităților majoritare sârbe care să funcționeze cu o mai mare autonomie. Serbia și Kosovo au înregistrat puține progrese în această problemă și în alte chestiuni de când s-au angajat la a avea un dialog, în 2013.

NATO are aproximativ 3.700 de militari staționați în Kosovo pentru a menține pacea. Alianța a spus că va interveni în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea în zonă ar fi pusă în pericol. Misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept în Kosovo (EULEX), care a sosit în 2008, mai are acolo aproximativ 200 de ofițeri speciali de poliție, informează Reuters.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Reușită a diplomației UE: Serbia și Kosovo renunță la restricțiile privind libera circulație

27 August 2022 at 18:44
By: -
image

Serbia şi Kosovo au încheiat „un acord privind libera circulaţie” între cele două părţi, după o revenire a tensiunilor provocată de noile reguli administrative şi frontaliere impuse de Pristina, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell (foto), citat de AFP şi Reuters.

Publicitate

În urma negocierilor desfăşurate sub egida UE, Pristina a consimţit să nu introducă de la 1 septembrie - aşa cum era intenţia sa - permise de sejur persoanelor care intră în Kosovo cu carte de identitate sârbă, în timp ce Belgradul va suprima permisul pe care îl impune deţinătorilor de o carte de identitate kosovară, a informat Borrell pe Twitter.

"Avem o înţelegere", a spus Borrell în mesajul său pe Twitter. "Sârbii kosovari, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosindu-şi cărţile de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens", a scris el.

Publicitate

În schimb, preşedintele Aleksandar Vucic a acceptat să suprime permisul pe care Belgradul îl impunea vizitatorilor deţinători de o carte de identitate kosovară pentru a intra în Serbia.

În afară de permisul de sejur impus la frontierele sale, Pristina decisese de asemenea să ceară sârbilor din Kosovo să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare sârbe de la maşinile prin plăcuţe ale Republicii Kosovo.

Aceste măsuri, ce urmau să intre în vigoare de la 1 septembrie, au condus la un nou episod de violenţe la sfârşitul lunii iulie în nordul Kosovo, unde minoritatea sârbă le-a considerat abuzive, potrivit AFP. Sub presiunea SUA, Pristina îşi amânase aplicarea măsurilor până la 1 septembrie.

Publicitate

În schimb, niciun compromis nu a fost găsit sâmbătă privind măsura kosovară asupra plăcuţelor de înmatriculare, şi-a exprimat regretul Josep Borrell.

"Munca nu s-a terminat, unele probleme sunt în continuare în suspensie. Aştept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism şi de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuţelor", a indicat el.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, după un deceniu de război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

De atunci, regiunea este scena unor fricţiuni episodice. Cei circa 120.000 de sârbi din Kosovo, dintre care treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Pristinei, rămânând fideli Belgradului.

În timp ce ofensiva rusă în Ucraina continuă, "nu avem nevoie de probleme şi tensiuni suplimentare", a reafirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene.

articolul original.

NATO în Kosovo: „Nu vor fi permise baricade rutiere”

24 August 2022 at 17:09
image

Într-un interviu pentru RTK (Radio Televiziunea Kosovară), ce va fi difuzat în această seară, Comandantul KFOR, generalul-maior Ferenc Kajari s-a referit la situația din nordul controversatului „stat” Kosovo.

În acelaşi material, oficialul de origine maghiară a vorbit şi despre posibilitatea unor revolte în absenţa unui acord între separatişti și Serbia, cu privire la punerea în aplicare a deciziei Guvernului Kosovo privind înmatricularea vehiculelor și a cărților de identitate pentru sârbi.

Speranţe ca negocierile în curs să ducă la un acord

Comandantul a confirmat pentru publicaţia amintită citată de Defense Romania o prezență sporită a KFOR pregătită pentru orice scenariu: „KFOR a stabilit puncte de observare și puncte de control tehnic în tot spațiul. De asemenea, am crescut activitatea de patrulare în toată regiunea. Aceste măsuri sunt luate pentru a fi pregătiți pentru orice incident și pentru o mai mare siguranță. Dacă există tensiuni, vom acționa conform mandatului nostru„.

Nu vor fi permise baricade rutiere

Conform Rezoluției ONU 1244, misiunea are două sarcini majore: „Menținerea siguranței și ordinii mediului în Kosovo și păstrarea libertății de circulație pentru toți cetățenii”.

Conform acestora, „dacă se creează baricade, acest lucru împiedică libera circulație și dacă nu se va ajunge la acord, atunci vom ajunge la un moment în care KFOR va trebui să acționeze pentru a permite libertatea de mișcare”, a precizat Kajari pentru RTK pe considerentul declarat că „înființarea de baricade nu ajută la rezolvarea situației„.

articolul original.

Tensiuni majore în Balcani: Aleksandr Vucic anunță că Serbia va interveni să-și apere locuitorii din Kosovo dacă nu o va face NATO

21 August 2022 at 14:09
image

Autoritățile sârbe își vor proteja cetățenii din Kosovo și Metohija de pogromuri dacă contingentul NATO nu va face acest lucru, a declarat președintele sârb Aleksandr Vucic.

“Nu avem unde să ne ducem, suntem încolțiți, în ceea ce privește Kosovo și Metohija, iar mesajul nostru cheie de astăzi către populația noastră din Kosovo și Metohija a fost – indiferent ce se întâmplă și orice s-ar întâmpla – nu vor exista coloane de refugiați, ne vom salva poporul nostru din Kosovo”, a declarat astăzi, după o întâlnire cu reprezentanții sârbilor din Kosovo și Metohija, președintele Aleksandar Vučić.

Vucic a declarat că delegația Belgradului la Bruxelles, în urmă cu câteva zile, în continuarea dialogului cu Pristina, a avut patru sarcini la cel mai înalt nivel.

“În primul rând, să facem tot ce ne stă în putință pentru a păstra pacea, stabilitatea, siguranța și securitatea”. În al doilea rând, trebuia să evităm condamnarea generală a Occidentului împotriva Serbiei, că nu am făcut suficient pentru un compromis, că nu am venit cu idei și propuneri pentru a ajunge la un compromis și mai departe”, a declarat Vučić.

Acum sunt hotărâți să îi expulzeze pe sârbi din nordul Kosovo ca pe ultimul os din gât, a spus Vučić. El a adăugat că sârbii nu sunt singuri pe lume, dar că, oricât de mici ar fi, trebuie să aibă grijă de ei înșiși, dar să țină cont și de puterea celorlalți.

“În al treilea rând, a trebuit, și a fost foarte important pentru noi, să ne facem griji cu privire la modul în care va arăta în toate părțile lumii, dacă vom fi declarați ca fiind cineva care desfășoară agresiuni, duce la instabilitate și insecuritate, sau vom da mai mult decât este posibil, astfel încât să se vadă că cealaltă parte este cea care nu vrea nimic, ci duce la instabilitate, revolte, conflicte și război”, a spus Vučić.

Iar al patrulea rând, a adăugat el, este asigurarea supraviețuirii poporului nostru în Kosmet, a subliniat Vučić. El a arătat că în ultimele zile a domnit frica printre locuitorii din nordul Kosovo și Metohija, printre toți sârbii, după toate amenințările liderilor albanezi.

articolul original.

Kosovo: O patrulă a poliției a fost atacată

7 August 2022 at 05:40
image

Poliţia din Kosovo a declarat că una din patrulele sale din apropierea graniţei cu Serbia a fost atacată sâmbătă, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activităţi de contrabandă, transmite Reuters citată de Agerpres.

Tensiunile dintre Priştina şi Belgrad au izbucnit recent şi au ajuns la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord şi folosesc la maşini numere de înmatriculare sârbeşti să solicite plăcuţe eliberate de instituţiile din Priştina.

Obligaţia este în prezent amânată. Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia kosovară, formată în proporţie de 90% din etnici albanezi.

“Au fost cel puţin zece împuşcături, trase aproape de o barcă a poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit”, a declarat poliţia într-un comunicat.

Poliţia a spus că patrula a fost atacată în apropierea oraşului Zubin Potok, când încerca să lanseze o barcă pe lacul Gazivoda, parte a graniţei.

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor părţi, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceştia nu recunosc declaraţia sa de independenţă din 2008 şi menţin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de ţări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China. Pacea fragilă din Kosovo este menţinută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari. În momentul de faţă, NATO doar monitorizează situaţia, dar a spus că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea este pusă în pericol.

articolul original.

Spania nu va recunoaște independența Kosovo față de Serbia

2 August 2022 at 11:49
Foto: agora.md

În mesajul său Spania informează că se amplifică tensiunile deja existente între Serbia și Kosovo. Șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a făcut anunțul în urmă cu doar câteva momente.

În cadrul unei vizite efectuate în Albania, șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a subliniat faptul că Madridul nu va recunoaște niciodată independența Kosovo față de Serbia.

În acest sens, precizările oficialului spaniol vin în condițiile în care tensiunile interetnice din nordul Kosovo au atins cote maxime în ultimele zile.

Pentru Spania însă, o astfel de recunoaștere este exclusă, având în vedere că există o declarație unilaterală de independență despre care consideră că încalcă dreptul internațional. „Nu putem fi în favoarea acestei recunoașteri a Kosovo”, a insistat premierul Spaniei.

Spania nu va recunoaște independența Kosovo față de Serbia

Pe de altă parte, el a adăugat că acest lucru nu împiedică Spania să susțină dialogul dintre Belgrad și Pristina, „care sperăm că se va realiza”.

Astfel,  Sánchez și-a încheiat la Tirana turneul de patru zile care l-a desfășurat în cinei țări baltice. În cadrul vizitelor sale, oficialul spaniol a vorbit despre sprijinul pe care țara sa îl oferă tuturor statelor care vor să devină membre ale UE.

Referitor la conflictul dintre Serbia și Kosovo, începând cu data de 1 august, populația sârbă mai răspândită în nordul Kosovo, ar fi trebuit să înceapă să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare.

Totodată, noile norme mai prevăd și că până la sfârşitul lunii septembrie aceștia trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare.

Tenisunile dintre Serbia și Kosovo au atins cote maxime

Însă, aceste reguli au stârnit un val de nemulțumiri în rândul populației, iar etnicii sârbi au declanșat proteste fără precedent, dar și baraje rutiere. În test sens, în cursul zilei de Dumincă, Pristina a decis să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak.

Totodată, conflicte există și între oficiali. Premierul kosovar Albin Kurti a fost cel care l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice. De cealaltă parte, nici Vucic nu s-a lăsat mai prejos și a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor.

Totodată, el a făcut un apel și la populaţia sârbă căreia i-a cerut să păstreze calmul şi să nu răspundă în fața niciunei provocări.

articolul original.

Baricade și împușcături la granița dintre Serbia și Kosovo din cauza unor restricții de circulație impuse sârbilor. Măsura a fost amânată duminică noapte 

1 August 2022 at 06:27

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă.

Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca “toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită” luni.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la “ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere”.

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo “nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo. “Atmosfera este aproape de fierbere”, a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că “Serbia va câştiga” dacă sârbii sunt atacaţi.

La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează “tulburări”. “Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a scris pe Facebook premierul kosovar.

În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

articolul original.

Tensiuni la granița Kosovo-Serbia. Președintele Serbiei avertizează: Nu va fi nicio capitulare și Serbia va învinge!

31 July 2022 at 21:07

Mai mulți sârbi din nordul Kosovo au blocat drumul principal cu camioane lângă punctul de trecere a frontierei Jarinja, situat în municipiul Leposaviq, informează Euronews.

De asemenea, potrivit informațiilor de pe teren, în zona Rudare a localității Zvecan există o blocadă pe principalul drum Priștina-Rașka, scrie Radio Europa Liberă. Satul Rudare este localizat la 5 km de Mitrovica.

Pasagerii din Jarinje sunt sfătuiți să se întoarcă în Serbia, iar oameni cu măști sunt văzuți pe autostrăzile din nordul Kosovo.

Kosovo a închis frontiera pentru trecerea călătorilor în Jarinje și Bernjak, la granița cu Serbia, din cauza blocadelor drumurilor care duc la aceste puncte de trecere.

Acest fapt se întâmplă cu o zi înainte de implementarea măsurilor de reciprocitate din Kosovo privind plăcuțele de înmatriculare sârbești. Începând de mâine, plăcuțele vor trebui acoperite cu autocolante la frontieră și actele de identitate înlocuite cu formulare temporare, așa cum cetățenii kosovari sunt obligați să facă la intrarea în Serbia.

Politica ce va intra în vigoare de luni, 1 august, oglindește o practică veche pe care Belgradul o folosește pentru cetățenii kosovari care vizitează Serbia.

Sârbii etnici din nordul Kosovo au utilizat plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile sârbești de la războiul din 1999 folosind acronimele orașelor din Kosovo, precum KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priștina) sau UR (Urosevac).

Guvernul din Kosovo consideră aceste plăcuțe ca fiind ilegale însă le-a tolerat în patru municipalități din nord care au majorități sârbești.

Kosovo va cere acum înlocuirea plăcuțelor cu cele proprii și acronimul „RKS” (Republica Kosovo). Proprietarii de mașină vor trebui ca până la sfârșitul lui septembrie să facă schimbările.

Disputa privind vehiculele a apărut în septembrie 2021, după ce autoritățile kosovare au ordonat tuturor șoferilor care intră în Kosovo din Serbia să folosească, temporar, timp de 60 de zile, plăcuțe de înamtriculare imprimate, ca răspuns la măsurile din Serbia împotriva șoferilor din Kosovo care sunt în vigoare din 2008, când țara a declarat independența față de Belgrad.

Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a transmis un mesaj cu privire la situația din Kosovo și Metohija, pe rețelele de socializare.

„Nu vrem conflict și nu vrem război, vrem doar pace și respect pentru tot ce este semnat. Cer atât albanezilor, cât și sârbilor, să mențină pacea și să vorbească, dar cer și reprezentanților țărilor puternice și mari care au recunoscut independența Kosovo să țină cont de dreptul internațional și de realitatea de pe teren și să nu permită conflictului să se întâmple.

Aceasta nu este o țară care provoacă conflicte, aceasta nu este o țară care vrea conflict, dar aceasta nu este o națiune pe care o vei câștiga ușor. Ne vom ruga pentru pace și vom căuta pace, dar permiteți-mi să vă spun imediat – nu va fi nicio capitulare și Serbia va învinge!”, a transmis președintele Vucic.

articolul original.
  • There are no more articles
❌