ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

In memoriam : Răzvan Boacă

14 September 2022 at 12:34
By: M.Ex.

de Ovidiu Văcaru
A trecut un an de când colegul nostru Răzvan Boacă a plecat subit dintre noi, la doar 44 de ani. Ne-am petrecut serile împreună. Fiecare seară de muncă în redacție. Nu am avut niciodată drept coleg un om mai bun și mai înțelegător. Și mai elevat. Și mai ”învățat”. Îmi era și frică să nu greșesc ceva în scris. Pentru că Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit. Un om cu principii. Solide și sănătoase. Un ziarist fin care a decis să se ocupe mai mult de partea tehnică a ziarelor. Îmi spunea că nu își mai găsește locul în ”presa” actuală. Dar tot nu a putut să se despartă de mirosul de cerneală. Și era în redacție, seară de seară, poate cel mai bun tehnoredactor din Brașov. Magician. Și în ultima seară a fost la fel. Părea puțin obosit, era singura diferență față de seara precedentă. Am lucrat împreună până târziu. Am glumit. Am fumat și am discutat ziarul. ”Noapte bună Răzvan, mulțumesc pentru ajutor astăzi ! Ne vedem mâine”…i-am spus la plecare. ”Noapte bună Ovidiu, toate cele bune! Pe mâine”, mi-a răspuns Răzvan, ca în fiecare seară. Mâine…nu a mai fost pentru Răzvan. A fost găsit de un prieten bun, în pat, fără suflare. Nu avea nicio afecțiune cunoscută…Un stop cardio-respirator i-a curmat viața, în somn. Avea doar 44 de ani. Un om cât un munte. Un artist. Un boem. Un suflet frumos. Un om BUN! Ultima ta glumă a fost mult prea deplasată, Colonele ! Să te odihnești în pace, Răzvan !

articolul original.

A murit jurnalistul și diplomatul Neagu Udroiu. UZPR: ”Momente când cuvintele nu îşi mai au nici un rost…”

10 September 2022 at 09:17
image

Neagu Udroiu, cunoscut jurnalist, reporter și diplomat, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani.

Uniunea ziariștilor profesioniști din România (UZPR) a anunțat această veste tristă pe pagina de socializare, menționând că Neagu Udroiu a murit în această dimineață.

”Momente când cuvintele nu îşi mai au nici un rost… Cu profund regret, anunţăm că Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, fost ambasador al României în Finlanda şi Estonia, ne-a părăsit în această dimineaţă. Drum lin spre stele, maestre!”, se arată în mesajul postat de reprezentanții UZPR.

Dincolo de pasiunea pentru jurnalism, Neagu Udroiu a a îmbrățișat și cariera diplomatică, fiind ambasador al României în Finlanda și Estonia. S-a născut pe data 3 aprilie 1940, în satul Cartojani (Vlașca), județul Teleorman.

Neagu Udroiu, cărți publicate

De-a lungul timpului, Neagu Udroiu a publicat mai multe cărți, printre care pot fi amintite:

„Terra, casa în care locuim, „Mâine, în secolul următor”, „Reporter pe Mississippi”, „Zăpezi din Miazănoapte”, „Sita lui Eratostene”, „Regatul meu pe-o știre”, „Sub rotile Carului Mare”, „Cavaleri ai Ordinului Gutenberg”, „Piloții de formula 1”, „Emisferele de Magdeburg”, „Ferestre spre Carpați”, „America, un loc sub soare”, „Cartojani- istorii vechi și noi”, Vol. 1-2; „Semaforul Albastru”, „Tehnologia în tranșeele informației” sau „În vizită la Moș Crăciun”.

Excepționala istorie a presei românești scrisă de Maestrul Neagu Udroiu, intitulată inspirat „Condeie, voci, chipuri” – apărută la Editura “Tipo Moldova” din Iași – este de factură enciclopedică, înglobând munca excepțională de o viață ”

UZPR

Citește și:

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Nu se poate așa ceva! Ce a primit un tânăr de 21 de ani, după ce a a comandat o pereche de pantaloni prin ASOS

6 September 2022 at 12:40

Cu toții știm problemele comenzilor online, uneori nu ajung la timp, alteori sunt prea mari, prea mici, sau nu coincid cu produsele din imagini. Este și cazul unei femei care a comandat o pereche de pantaloni de pe ASOS pentru fiul său. Femeia a rămas șocată când a deschis coletul.

Mama unui băiat, jurnalistă de meserie, Suzanne Baum, a fost îngrozită atunci când i-a sosit comanda de pe ASOS.

Femeia a cumpărat o pereche de pantaloni scurți pentru fiul ei, iar imediat cum a deschis coletul a observat câteva lucruri suspecte. Pantalonii aveau o pată maro dubioasă, care, după spusele mamei, mirosea foarte urât.

Într-o postare de pe Instagram, femeiea a susținut că „arăta și mirosea a vomă.”

Sursă Foto – Instagram

„Dragă @asos, în calitate de client extrem de loial de ani de zile, i-am încurajat întotdeauna pe copiii mei mai mari să acceseze site-ul vostru și să-și cheltuiască banii cu înțelepciune!” , a scris ea, spunând că fiul ei în vârstă de 21 de ani a deschis comanda pentru pantaloni scurți, iar în schimb, mirosul groaznic l-a lăsat mască.

„Complet cătrănită/dezamăgită/în stare de șoc! Nu mai aveți serviciu pentru clienți, iar robotul virtual online este inutil, de aici și faptul că a trebuit să încerc și să contactez pe cineva, dar nu dau de nimeni”, a mai scris femeia în descrierea de pe Instagram.

Internauții au fost de acord cu reacția mamei băiatului

Internauții au fost la fel de îngroziți de întâmplare, apoi și-au exprimat dezgustul prin zeci de comentarii.

„Este josnic”, a declarat un utilizator, în timp ce altul a descris-o ca „atât de greșit în atât de multe sensuri!”

„Nu sunt deloc surprins”, a scris altul. „Totul despre ASOS este îngrozitor.”

„Este dezgustător. Tocmai și-au pierdut un client, iar o pereche de pantofi nu a rezistat decât o singură purtare și n-am primit niciun răspsun din partea lor!”, a scri o altă persoană, potrivit  NYpost.com.

Un purtător de cuvânt al ASOS a declarat pentru un post: „Ne cerem scuze pentru experiența pe care doamna Baum și fiul ei au avut-o cumpârând de pe ASOS. Este clar că acest articol a fost cu mult sub standardul pe care ne-am aștepta să-l livrăm. Investigăm problema cu echipa noastră de depozit în regim de urgență și am emis o rambursare completă împreună cu un voucher ASOS ca un gest de bunăvoință.”

articolul original.

„Sper să ardeți cu toții in Iad!” Un jurnalist rus a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru înaltă trădare

6 September 2022 at 09:51
image

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe jurnalistul rus Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare pentru ”înaltă trădare”, o sentință record care i-a șocat pe prietenii și susținătorii săi care s-au adunat luni în fața instanței pentru a protesta față de decizie.

Publicitate

Safronov, fost reporter pentru Kommersant și Vedomosti, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații secrete, scrie The Guardian.

Dar Proekt, instituție media rusă independentă specializată în jurnalism de investigație, a arătat că o mare parte a documentelor prezentate de el erau publice, iar acuzațiile privind presupuse legături cu străini nu erau susținute de dovezi.

Cu toate acestea, un complet de judecători a luat o decizie rapidă în acest caz. Imediat ce a fost dată sentința, Safronov, care era îmbrăcat într-o vestă neagră și pantaloni de trening gri, a fost dus la închisoare.

Publicitate

„Sper să ardeți cu toții in Iad”, le-a strigat logodnica lui judecătorilor.

Safronov a fost pus sub o presiune enormă pentru a recunoaște acuzațiile, în timpul anchetei. Un procuror i-a promis o pedeapsă de 12 ani dacă va mărturisi, dar jurnalistul a refuzat.

Oficialii ruși au susținut că l-au prins pe Safronov „sustrăgând informații extrem de secrete, inclusiv în legătură cu cooperarea militaro-tehnică a Rusiei cu statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă”.

Publicitate

Majoritatea presei independente din Rusia a semnat o petiție prin care cere eliberarea lui Safronov. „Credem că această decizie este nedreaptă și motivată politic. Jurnalismul nu este o crimă”, se arată în petiție.

articolul original.

Mărturia cumplită a medicului care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana: ”Am văzut splendoarea feței ei intactă”

31 August 2022 at 17:17
image

Medicul Frederic Mailliez, care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana la 30 de secunde după producerea accidentului rutier în care a fost implictă, a declarat, la 25 de ani de la tragedie, că își amintește și acum perfect momentele din tunelul de la L’Alma, la Paris. Medicul a dezvăluit detaliile care nu au fost mediatizate niciodată.

Frederic Mailliez susține că își amintește și acum perfect minutele emoționate din tunelul de la L’Alma, la Paris, unde s-a produs accidentul în urma căruia Diana Spencer a murit.

„I-am ridicat capul… Încă mai am pe degete senzația de delicatețe a acelui moale, strălucitor, păr bine îngrijit”., a declarat acesta unor jurnaliști.

„Capul îi era coborât pe piept. A trebuit să-l ridic, i-am pus mâna pe gât, am început să-i împing capul în sus și, la un moment dat, am văzut splendoarea feței ei intactă, perfectă… I-am pus mâna stângă pe ceafă. Încă mai am pe degete senzația de delicatețe a acelui păr moale, strălucitor, bine întreținut…”.

La 25 de ani de la tragicul accident din tunelul L’Alma din Paris, Frederic Mailliez, medicul care a salvat-o pe Lady Diana, a acordat un interviu jurnaliștilor de la Oggi.

„Mi-am dat seama că era o mașină accidentată oprită pe banda opusă. De cât timp se întâmpla asta? Potrivit poliției, 30 de secunde. M-am oprit, am pus lumina intermitentă, am coborât și am fugit pe partea cealaltă… M-am uitat pe ferestrele din dreapta pentru a face o evaluare rapidă.”, a declarat medicul.

Când a ajuns la locul accidentului, medicul nu a recunoscut-o pe prințesa Diana

”Am chemat ajutoare. Le-am spus că sunt două persoane în stop cardiac și două în stare gravă. Nu aveam defibrilator, pentru șofer și bărbatul de pe bancheta din spate nu puteam face nimic. Pasagerul din față se plângea, era conștient, așa că putea aștepta. Femeia respira greu. Am luat masca respiratorie și am ajutat-o. A fost hipotonică. A fost greu. Dar ridicarea capului i-a permis să îmbunătățească ventilația”, a adăugat Mailliez.

El a subliniat că, atunci când a ajuns în tunel, nu erau paparazzi.

Impresionant este și faptul că Frederic Mailliez nu a recunoscut-o pe Diana. El a descoperit că a ajutat-o pe Lady Di abia a doua zi dimineață: „M-a trezit cineva și mi-a spus totul. A fost un șoc”.

Și apoi, spune el, a fost „proiectat într-o dimensiune suprarealistă… Un jurnalist american m-a descris ca pe un agent de informații britanic care a intervenit să o termine pe Diana”, s-a confesat Frederic Mailliez jurnaliștilor italieni, potrivit CTVnews.ca.

articolul original.

O tânără din România se dădea drept asistentă medicală ca să vândă medicamente pe internet. Escrocheria a fost demascată: făcea chiar și vizite la domiciliu

25 August 2022 at 11:54
image

O tânără care se recomandă asistent medical este acuzată că a creat mai multe conturi false atribuite unor medici specialiști și chiar proprietari de clinici.Femeia este recomandată potențialilor pacienți de acești ”specialiști” și nu are nicio rezervă să prescrie tratamente sau să facă vizite la domiciliu.

Situația a fost demascată de o jurnalistă care a explicat cum funcționează escrocheria născută ”din imaginația bogată a unei domnișoare”.

”O să vă spun o întâmplare. Reală. Genul de întâmplare pe care crezi că o poți vedea numai în filme. Cu toate astea, Andra Gavril și cu mine am trăit-o. Încep cu personajele principale: Rareș Matei Alexandrescu Bitton, David Nathanael Aminov, Vlad Laurențiu Stoica. Acești oameni NU există. Da, au conturi de social media, fotografii și, cel mai grav, diverse „specializări medicale”. Se dau stomatologi, cardiologi, chirurgi. Manageri sau proprietari de clinici. Specialiști la spitale de renume. Fotografiile de pe conturile respective aparțin, desigur, unor oameni reali – furate de la persoane care habar n-au cine și ce face cu imaginea lor”, scrie Laura Nureldin pe pagina sa de Facebook.

Jurnalista susține că oamenii reali din poze nu știu că au devenit ilustrația unei povești născute din imaginația bogată a unei domnișoare care se recomandă asistent radiolog.

”Domnișoara Ioana B. Care nu are nicio problemă să prescrie tratamente și să parafeze rețete în această calitate, chestiune aflată în contradicție cu legislația în vigoare. Domnișoara asistentă face și vizite medicale la domiciliu, recomandată călduros de „medicii” mai sus menționați, adică de personajele pe care chiar ea le-a creat cu unicul scop de a-i valida expertiza și priceperea”, a mai spus jurnalista pe Facebook.

Tânăra ar fi blondă, minionă și cu un talent deosebit de a păcăli oamenii

Aceasta susține că Ioana B., tânăra care se află în spatele escrocheriei, este minionă, blondă cu breton și are un real talent de a atrage clienți.

”(…) vă va cuceri cu aerul inocent și cu trista ei poveste de viață. La început n-o să vrea nimic de la voi. Treptat vă va atrage în rețeaua ei de minciuni și impostură. Vă va istorisi, cu lux de amănunte, că ea cunoaște diverse persoane publice – vorbe validate, de asemenea, cu interacțiuni virtuale între ea și acele persoane”, a mai scris Laura pe contul său de Facebook.

Acceasta a explicat că pentru o scurtă perioadă de timp ea a crezut că discută cu o asistentă medicală adevărată, dar că anumite neconcordanțe i-au atras atenția și au determinat-o să fie precaută.

”Noi am crezut. O vreme. Nu mult, pentru că să minți două jurnaliste e greșeală de amator. Mai ales când minciunile se referă la nume și fapte perfect verificabile. Nici pe Andra, nici pe mine nu ne-a prevenit nimeni, a fost nevoie de câteva telefoane, de niscaiva căutări pe Google și de ceva sinapse. Voi aveți acum un avantaj; sunteți preveniți. Așadar, oamenii aceștia NU există: Rareș Matei Alexandrescu Bitton, David Nathanael Aminov, Vlad Laurențiu Stoica. Există doar Ioana B., o fată minionă, blondă, cu breton. Nu vă lăsați cuceriți de aerul inocent, nici de trista poveste de viață – sunt doar o perdea de fum”, scrie jurnalista.

Laura Nureldin a anunțat că a făcut sesizare la Ministerul Sănătății și speră că și Poliția Româna să ia măsuri.

articolul original.

Reconstituirea nopții în care Alexandru Gâzdac a murit, după ce polițiștii din București l-au împușcat de 6 ori

22 August 2022 at 12:22
image

În urmă cu doi ani, în plină stare de urgență de COVID, un jurnalist de 37 de ani a fost împușcat de mai multe ori de polițiștii chemați să-l liniștească pe tânărul confuz, care umbla desculț și îmbrăcat doar în boxeri, prin blocul în care locuia. Familia lui Alexandru Găzdac se află în proces cu Poliția Română, în urma decesului fiului lor. După 2 ani, procurorii au decis să claseze dosarul, dar, în urma apelului avocatului familiei, un judecător a dispus reluarea urmăririi penale. 

În toiul nopții de 22 aprilie 2020, un bărbat de 37 de ani, doar cu o pereche de boxeri pe el, a coborât la parterul complexului rezidențial „Monte Carlo Palace”, unde locuia. Bărbatul parea debusolat, iar frazele lui nu au sens, după spusele locatarilor care au apelat la 112, pentru că bărbatul încerca să le deschidă ușa, sau vorbea foarte tare.

Alexandru Găzdacsuferea de depresie, iar în ultimele 3 luni, înainte ca polițiștii să îi ia viața, acesta nu mai ieșea din casă și nu mai interacționa cu nimeni, mulți bănuiau că înnebunise, dar majoritatea spuneau că este inofensiv.

În seara aceea, polițiștii veniți la inisistențele vecinilor, l-au împușcat pe bărbatul de 37 de ani mortal.

Alexandru Găzdac, ucis din greșeală

Pe filmãri, în cursul acestor interacțiuni cu victima, paznicul a rămas în fotoliu, se uită în continuare la TV și nu a dat semne că ar fi fost speriat.

„Comenta: Ce e cu mine aici? Ce s-a întâmplat? Ce-am făcut?”, a declarat pazincul care îl cunoștea foarte bine pe Alexandru, pentru Libertatea.

Deși se știau de ani buni, pentru că Alexandru mai locuise în clădire, în apartamentul surorii lui, paznicul nu-l mai văzuse niciodată atât de agitat. Alexandru înșira cuvinte fără sens sau înjura.

La scurt timp după apelul la 112, Alexandru a apărut în fața grupului de polițiști, Alexandru s-a speriat și a început să strige: „Covidu! Covidu!”.

Agenții i-au cerut să lase din mână foarfeca și cuiul, dar el a refuzat.

Doi dintre ei, Viorel Vlășceanu și Vlăduț Tudorache, intră cu el în lift și încearcă să-l imobilizeze.

  „S-a speriat și a început să țipe după ajutor. Pe urmă, a început să strige că are Covid. S-a așezat pe spate și lovea cu picioarele. Unul dintre polițiști (n.r. – Vlăduț Tudorache) a picat peste el și, în momentul ăla, Alexandru l-a julit cu ce avea el în mână”, își amintește Marin Crețoi, paznicul care a văzut scena.

  „Am reușit să-l punem la pământ, dar n-am reușit să-i imobilizăm mâinile, întrucât lovea cu ele și cu obiectele pe care le avea în direcția noastră”, a declarat polițistul Viorel Vlășceanu în fața procurorilor. Agentul Viorel Vlășceanu avea 22 de ani, în 2020.

Aparent, după spusele pazincului, bărbatul omorât avea un fel de sârmă pentru a deschide ușa care era stricată.

Nu a mai durat mult timp, iar după ce a urmat un dialog între polițiști și victima, care nu voia să lase „arma” din mână, pe care ofițerii au conisderat-o ca fiind amenințătoare, Alexandru Gâznac a primit 4 gloanțe, urmând să moară în drum spre spitalul Elias.

„Pus la pământ de gloanțe, polițiștii se apropie cu teamă de Alexandru, care încă ține cuiul în mâna pe care îl flutură, tot mai slab, spre ei. Agenții îl lovesc de mai multe ori cu bastonul peste brațe, îl leagă cu cătușe de balustradă și îl lasă acolo, singur, mai multe minute.  Apoi, chiar cel care a tras, agentul Tudorache, încearcă să îl ajute pe Alexandru și aplică presiune pe o rană de la umăr. S-a dovedit că rana nu era una dintre cele cauzate de gloanțe, ci de lovituri. Vlăduț Tudorache roagă un coleg să-l înlocuiască, pentru că îi vine să vomite. Coboară la parter. „Polițistul ba plângea, ba țipa, ba se trăgea de păr, ba «ce-am făcut?»”, povestește Marin Crețoi, paznicul care rămăsese la parter.

Momentele care au urmat au fost tragice, la ora 6:51, la aproximativ 3 ore după ce au ajuns polițiștii, Alexandru Gâzdac a fost declarat mort.

articolul original.

Marius Tucă Show începe marți, 16 august, de la ora 20.00, pe gandul.ro

15 August 2022 at 13:52
image

Jurnalistul Cornel Nistorescu analizează, prin prisma experienței sale, mișcările de trupe de pe scena politicii românești, dar și dimensiunile tragice pe care le capătă, mai mult cu fiecare zi, războiul din Ucraina.

Cât de departe este, după aproape jumătate de an de război, mult dorita pace? Care sunt perspectivele de a afla informații concrete și a împiedica răspândirea fake news-urilor din ambele tabere? De ce se folosește amenințarea nucleară atât de ruși prin bombele Satan, cât și de ucraineni prin posibila explozie a centralei Zaporojie?

România devine mai vizibilă pe plan extern, dar, paradoxal, mai nepăsătoare la nevoile cetățenilor săi? Are guvernul Ciucă un plan adevărat pentru a proteja cetățenii de avalanșa de scumpiri a alimentelor de bază și a facturilor foarte mari așteptate în această iarnă? Cât de mult va fi afectată România de seceta excesivă din 2022, de o potențială întrerupere a gazelor rusești și de o criză energetică? Ce se întâmplă cu coaliția de guvernare? Va reuși să reziste până în 2024?

Urmărește o nouă ediție Marius Tucă Show pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – https://www.facebook.com/mariustuca.ro – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!

articolul original.

A plecat la Dumnezeu Vasile Tărâțeanu

8 August 2022 at 09:36
image

Vasile Tărâțeanu, jurnalist, publicist, poet, membru de onoare în Academia Română, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru al comitetului coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, a murit la vârsta de 76 de ani.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de fata acestuia. El era lider al comunității românești din Ucraina, dar aves și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.

Vasile Tărâțeanu a fost sufletul entuziast din Cenaclul Transfrontalier Maşina cu Poeţi Suceava-Cernăuți, care rămâne mai sărac prin această mare pierdere. În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.

Vasile Tărâțeanu a organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.

articolul original.

Documentarul de investigație, în focus la fARAD 9

7 August 2022 at 16:10
image

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad între 7-11 septembrie 2022 pentru a noua ediție, cu titlul „Caută și vei găsi!”, dedicată documentarului de investigație.

Festivalul se extinde, în acest an, și la Timișoara, cu două proiecții speciale între 7-9 septembrie, în parteneriat cu Institutul Francez Timișoara – Institut français de Timisoara.

Un festival de film documentar original în peisajul național și regional, a cărui identitate se inspiră din poziția de frontieră a Aradului, fARAD explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității și modalități de a transcende limitele și granițele formale sau naționale.

Festivalul include și în acest an Laboratorul fARAD, dedicat tinerilor documentariști, cu participare gratuită. Data limită de înscriere: 18 august. Mai multe detalii, aici.

Organizat de o echipă cu experiență care include programatori și producători ai festivalului de film românesc din New York, Making Waves, și ai Festivalului Internațional de Film Transilvania, fARAD propune publicului filme documentare, hibride și experimentale recente, recunoscute în marile festivaluri internaționale.

fARAD a fost fondat în 2014 de Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC. (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu), sub direcția artistică a Monei Nicoară, și este produs în parteneriat cu 111 Film, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

articolul original.

Ziarista cu pancarta, condamnată

28 July 2022 at 16:23
By: (C.C.)

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, celebră pentru momentul în care a întrerupt ştirile unei televiziuni de stat, prezentând un afiş împotriva invaziei din Ucraina, a fost condamnată joi la o amendă pentru noi declaraţii antirăzboi, relatează AFP.

Un tribunal din Moscova a amendat-o pe Ovsiannikova cu 50.000 de ruble (circa 800 de euro) pentru „discreditarea” forţelor armate ale Rusiei, infracţiune introdusă în codul penal rus în martie.

Instanţa a reţinut că jurnalista declarase în 13 iulie presei că aşa-zisa „operaţiune militară specială” – denumirea oficială folosită de Moscova pentru atacul împotriva Ucrainei – este „o crimă”. Ea a vorbit atunci cu ocazia unei şedinţe de judecată în care era implicat disidentul Ilia Iaşin, aflat în detenţie.

După patru zile de la incident, Ovsiannikova a fost reţinută pentru scurt timp în regiunea Moscovei, la fel cum se întâmplase şi în martie, când a intrat în direct la televiziunea la care lucra, purtând o pancartă cu un mesaj împotriva războiului şi a propagandei din presa controlată de stat. Şi atunci, ea a fost doar amendată pentru gestul de protest difuzat ulterior în presa din întreaga lume.

Multă lume a apreciat curajul jurnalistei, însă în rândul opoziţiei ruse au fost şi voci care i-au reproşat anii lucraţi la postul TV Pervîi Kanal, aservit Kremlinului.

Ulterior, Ovsiannikova a fost angajată câteva luni în străinătate, în special la cotidianul german Die Welt. La începutul lui iulie, ea s-a întors în Rusia pentru un proces privind custodia celor doi copii ai săi.

articolul original.

Jurnalist din Banat, după ce a ajuns la Mamaia: „Plăcut impresionat. Televiziunile chiar ne mint”

22 July 2022 at 14:53
image

Un jurnalist din Timiș, pasionat de călătorii, pe nume Gabriel Iosa, a ajuns în Mamaia, unde a devenit plăcut surprins de condițiile oferite turiștilor.

Acesta a făcut o postare pe Facebook în care s-a declarat mulțumit de ceea ce reprezintă, de fapt, stațiunea Mamaia.

„Hotelul în care stau are patru stele, meritate fiecare. La check-in te întâmpină o recepționeră care știe cum se binedispune un oaspete după un drum de două ore cu CFR-ul. E zâmbăreață, bine pregătită, rapidă și te face să te simți așa cum trebuie. Mai că ai zice că ești în Santorini, doar că acolo, sincer dacă sunt, recepționerele au fost mai… tăcute, să zicem. Aici, tot procesul de check-in a decurs cum trebuie, chiar m-am simțit bine primit”, scrie jurnalistul.

Jurnalistul, îndrăgostit de Mamaia

Gabriel Iosa a mai explicat că pentru o noapte, a plătit 90 de euro unui hotel, unde avea și micul dejun inclus,

„Mic dejun care oferă mâncare reală, nu de la plicuri, cum am pățit chiar și la hoteluri care se pretind a fi de fițe”, mai spune jurnalistul, care se laudă cu „peste 50 de hoteluri la activ”.

„În Santorini anul trecut am dat 60 de euro pe seară, doar că nu aveam mic dejun și camera era cât o cutie de chibrituri. Aici pot să joc fotbal, am balcon, aerul condiționat pornește singur când intru în cameră, salteaua are memory foam, pernele vin pe meniu și sunt cu umplutură din țâță de mâță, televizorul are Netflix and chill, ai presiune la duș și baia nu miroase decât a parfum.”, a mai dezvăluit Gabriel Iosa.

Gabriel a oferit oamenilor și detalii despre cum arată plaja și care sunt prețurile la care turiștii ar trebui să se aștepte, potrivit Ziare.com.

„Plaja este curată, apa este până la brâu dacă mergi 50 de metri în larg, șezlongurile sunt între 30 și 100 de lei pe zi, un Aperol Spritz 25 de lei, iar o portokalopită, 30 de lei. Niște scoici de Marea Neagră cu sos de vin alb costă 40 sau 50 de lei, iar un platou cu fructe de-ale mării te nenorocește de 300 de lei, dar mănânci cel puțin 6 oameni din el. Shaorma, tot 25-30 de lei e, noi să fim deci sănătoși”, mai spune jurnalistul, care se declară „șocat de discrepanța dintre ce a văzut la televizor despre litoral și realitatea din teren”., a povestit jurnalistul pe Facebook.

articolul original.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați definitiv în dosarul șantajării Emiliei Șercan. Reacția jurnalistei: „O nimica toată, taman încurajator” | AUDIO

21 July 2022 at 16:00
image

Foști șefi ai Academiei de Politie au fost condamnați definitiv cu suspendare în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Fostul rector Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Marcoci au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, pentru că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită Emiliei Şercan mesaje de ameninţare.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/07/21iul-18-Manu-decizie-definitiva-dosar-Emilia-Sercan.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Instanţa supremă a menţinut sentinţa dată în mai anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, Înalta Curte a admis apelul Academiei de Poliţie, astfel că instituţia de învăţământ nu va mai plăti în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei în valoare de 80.000 lei.

Foștii șefi ai Academiei de Politie vor sta 4 ani sub supraveghere, timp în care trebuie să urmeze programe de reintegrare socială si să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzația de instigare la șantaj, fiind acuzați că l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigaţiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

Emilia Șercan a sesizat poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea.

Reacția jurnalistei Emilia Șercan: „O nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”

„Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

„A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos. Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”, a adăugat Emilia Șercan.

„Iată sentința dată azi de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe scurt:

Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019.

Suplimentar, celor doi li se interzice, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani:

  • a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
  • b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
  • g) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
  • k) dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mai simplu spus, cei doi nu vor mai putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare”, a mai scris jurnalista.

„Cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

Cei doi vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Nu în ultimul rând cei doi vor trebui să îmi plătească 80.000 lei cu titlu de daune morale”, a încheiat jurnalista Emilia Șercan mesajul său de pe Facebook.

Sursa foto: Europa FM / Marius Mantea

Citește și: Emilia Șercan, după decizia CCR privind titlurile de doctor: „Putem să vorbim despre România plagiată, nu despre România educată” | AUDIO

articolul original.

Scandal: Jurnalista rusă cu pancarta a fost arestată

18 July 2022 at 03:40
By: (A.T.)

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a apărut în direct la televiziune cu o pancartă criticând invazia în Ucraina, a fost arestată duminică în Rusia, au anunţat surse din anturaj şi avocatul acesteia, transmite AFP.

Nu se cunosc oficial motivele arestării ei, dar aceasta survine la câteva zile după ce Marina Ovsiannikova a manifestat lângă Kremlin, purtând o pancartă în semn de protest faţă de intervenţia militară în Ucraina şi preşedintele Vladimir Putin.

„Marina a fost arestată. Nu există informaţii despre locul în care se află”, se arată într-un mesaj postat pe contul Telegram de anturajul jurnalistei.
Acest mesaj este însoţit de trei fotografii în care apare Marina Ovsiannikova, 44 de ani, fiind dusă spre o dubă albă de doi poliţişti după ce se pare că fusese oprită în timp ce se deplasa cu bicicleta.

Avocatul jurnalistei, Dmitri Zakhvatov, a confirmat agenţiei de presă Ria-Novosti arestarea, spunând că nu ştie unde a fost dusă clienta sa.

„Presupun că are legătură într-un fel sau altul cu actul său de protest”, a adăugat el.

Vineri, Marina Ovsiannikova a publicat imagini pe Telegram în care apare purtând o pancartă lângă Kremlin în semn de protest împotriva uciderii copiilor ucraineni, numindu-l pe Putin „ucigaş”.

Pentru asemenea declaraţii jurnalista riscă teoretic urmărirea penală pentru publicarea de „informaţii false” şi „denigrarea” armatei, acuzaţii pasibile de pedepse grele cu închisoarea.

Plusieurs sources affirment que Marina #Ovsiannikova, la journaliste qui avait interrompu le journal pro-russe de Pervi Kanal pour dénoncer la guerre en #Ukraine aurait été arrêtée par la police russe… pic.twitter.com/0vx79tAI3z

— Jean Brun 🇺🇦 (@JeanBrunTV) July 17, 2022

articolul original.

Emiratele Arabe Unite l-au arestat pe fostul avocat american al jurnalistului ucis Khashoggi

17 July 2022 at 11:13
By: -
image

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite l-au reţinut pe Asim Ghafoor (foto), un cetăţean american şi avocat pentru drepturile civile care anterior a fost avocatul jurnalistului ucis Jamal Khashoggi, a anunţat grupul american pentru drepturile omului Democracy for the Arab World Now (DAWN), în al cărui consiliu este membru Ghafoor. Ghafoor a fost reţinut sub acuzaţia de spălare de bani, relatează Reuters.

Un oficial guvernamental din Emiratele Arabe Unite a confirmat că Ghafoor a fost arestat în timp ce tranzita Aeroportul Internaţional Dubai pe 14 iulie, sub acuzaţia de condamnare în absenţă pentru spălare de bani, în conformitate cu probele audiate de instanţele emirate.

Un oficial american de rang înalt le-a spus reporterilor, sâmbătă, că SUA sunt la curent cu subiectul.

”Nu există niciun indiciu că are vreo legătură cu subiectul Khashoggi”, a adăugat oficialul.

Jurnalistul saudit Khashoggi a fost ucis de agenţi saudiţi în 2018 la consulatul regatului din Istanbul, într-o operaţiune pe care serviciile de informaţii americane afirmă că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a aprobat-o. Prinţul neagă că ar fi fost implicat.

Democracy for the Arab World Now (DAWN) a anunţat, vineri, într-o declaraţie că Ghafoor, un avocat pentru drepturile civile din Virginia, se afla în drum spre Istanbul pentru a participa la o nuntă în familie.

Un oficial,  răspunzând unei solicitări de comentarii a Reuters, a spus că Emiratele Arabe Unite au acceptat o solicitare din partea ambasadei SUA de a efectua o vizită consulară şi că, deoarece procesul iniţial a fost ţinut în lipsă, Ghafoor are permisiunea să solicite un nou proces.

”A fost primită şi admisă o cerere, care a dus la redeschiderea cazului, iar procedurile legale relevante sunt în desfăşurare”, a spus oficialul.

DAWN a citat oficialii consulari americani, potrivit cărora avocatul era ţinut într-o unitate de detenţie din Abu Dhabi, iar Ghafoor a declarat că nu era la curent cu vreo problemă legală împotriva lui.

DAWN a mai menţionat că pedeapsa a fost dată ”fără proces echitabil” şi a cerut eliberarea imediată a avocatului

Grupurile pentru drepturile omului spun că Emiratele Arabe Unite au arestat sute de activişti, academicieni şi avocaţi pe căi ilegale, sub acuzaţii ample. Emiratele Arabe Unite au respins astfel de acuzaţii ca fiind lipsite de temei şi susţine că se angajează să respecte drepturile omului conform cartelor ţării.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că va ridica problema drepturilor omului în timpul vizitei sale în regiune, care s-a încheiat sâmbătă.

articolul original.

H. D. Hartmann în studioul BZI LIVE: România prin așa-zisul ministru de externe „Trabucel”, a dat o regiune protejată spre distrugere ucrainenilor

15 July 2022 at 13:50
image

Analistul, jurnalistul și profilerul H. D. Hartmann a fost prezent în cadrul emisiunii-dialog BZI LIVE și alături de moderatorul emisiunii, Valentin Huțanu, a dezbătut subiectul controversat al momentului, și anume cum România a dat o regiune protejată spre distrugere ucrainenilor.

H. D. Hartmann în studioul BZI LIVE: „Nu-mi pot imagina cum poţi da bucată de ţară în folosinţa altei țări”

Fiind invitat în cadrul ediției săptămânale a emisiunii-dialog din studioul BZI LIVE, din data de 15 iulie, analistul, jurnalistul și profilerul H. D. Hartmann a vorbit despre decizia incompententă a premierului „Trabucel”, spus și Bogdan Aurescu, de a ceda un teritoriu protejat al României, spre folosința Ucrainei.

„Nu suntem cei mai fraieri, suntem cei mai slugi. Canalul care duce spre laguna din Deltă, acolo sunt parcuri naţionale închise, spaţii protejate. Ele nu pot fi exploatate industrial, turistic, comercial. Noi, sluga perfectă, noi am pus la dispoziţie arii protejate ale României pentru exploatare industrială, comercială.

Ucraina primeşte bani pentru susţinerea împotriva forţei agresoare. dar ea nu mai are nimic. Ea producea fier beton, dar acum nu mai au nici gazul. Acum mai au un singur lucru doar, au grânele. Deşi Rusia a părăsit Insula Şerpilor, cu toate că propaganda spune că ucrainenii i-au alungat de fapt. Adică după ce ruşii au plecat, Ucraina a bombardat o insulă pustie, pentru a arăta o minciună totală şi absolută.

Neavând cum să scoată prin Odesa grânele, în acel moment, au nevoie de culoarele Dunării. Deşi până acum 20 de ani spuneau că Dunărea de sus este a lor, acum le dăm arii protejate, să treacă cu tigăile lor ruginite. România ar trebui să ţină acea arie protejată, să menţină spaţiul curat. De acum o să vină pe acea traiectorie şi drogurile.

S-a dus Kovesi în Moldova şi avea pe sfântul piept steagul Ucrainei. Pe sfântul sân al anticorupţiei europene, steagul Ucrainei.

Nici Ceauşescu nu exploata acea zonă. Te pomeni că or veni ucrainenii şi or planta nuferi.

Cum să fim mai slugi decât slugile. Să dai parte din teritoriul tău ca să îl folosească alţii”, a spus H. D. Hartmann.

H. D. Hartmann: „Când l-am împuşcat pe Ceauşescu ca fraierii, eram industrializaţi şi cu datoriile plătite”

Întrebat fiind despre ce părere are candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru șefia NATO, jurnalistul și profilerul H. D. Hartmann a menționat, printre altele, faptul că România se află într-o situație mai gravă din punct de vedere economic decât în timpul lui Nicolae Ceaușescu.

„Părerea mea e că Iohannis nu o să pupe decât o anchetă după 2024. Până acum, ţările nordice au avut întâietate. Ori sunt prea slugi, prea serioşi, dar ei au avut întâietate.

Acest titan de la Sibiu, dăduse zvon în ţară, prin intermediul SPP, că se pregăteşte să fie secretar general NATO. Jens Stoltenberg trebuia să termine mandatul anul trecut, dar şi l-a prelungit cu un an. Între timp, ca să îl belească pe Geoană de la alegerile prezidenţiale, atunci a început generalul de la SPP, acel zvon, că se duce tovarăşul de la Sibiu la NATO.

După aroganta şi minciunile pe care le afişează toată ziua, şeful unui stat eşuat, un nemțalău fără minte cu o nevastă arogantă… El a uitat că mai are 3 ani de preşedinţie. El nu şi-a dat seama că poporul român o să îl ia la beţe.

Eu ştiu că tovarăşul de la Sibiu se visează cu avion privat, dar secretarul general nu face nimic, doar se plimbă din ţară în ţară.

Ceauşescu ne-a ţinut 10 ani fără curent şi gaze, şi a plătit datoria externă, şi tot l-am împuşcat!

Ce-mi aduce mie acum să mai stau încă 5 ani în frig şi foame? Ăştia care pupă America în.. sunt şi hoţi. Ce ne aduce UE în numele acestor valori, că eu să fac aceste sacrificii? Când l-am împuşcat pe Ceauşescu ca fraierii, eram industrializaţi şi cu datoriile plătite. Acum ţară este o slugă sub UE, neindustrializată şi plină de datorii. Nu-mi pot imagina cum poţi da bucată de ţară în folosinţa altei țări. Acea regiune geografică nu a fost deschisă pentru industrializare pentru români, dar este pentru ucraineni”, a conchis H. D. Hartmann.

Reamintim faptul că analistul, jurnalistul și profilerul H. D. Hartmann este prezent în fiecare vineri în cadrul emisiunii BZI LIVE, alături de moderatorul emisiunii, Valentin Huțanu.

articolul original.

Răzbunarea unui regim. O jurnalistă bielorusă, condamnată la opt ani de închisoare pentru că a relatat despre protestele împotriva lui Lukașenko

14 July 2022 at 05:30
By: -
image

Un tribunal din Belarus a condamnat o jurnalistă la peste opt ani de închisoare pentru că a relatat despre protestele masive ale opoziției din anul 2020, când Lukașenko a trucat alegerile pentru a fi „reales” a șasea oară la conducerea țării.

Conform Euronews, Katerina Bahvalova, cunoscută sub pseudonimul Kațiarina Andreeva, a fost găsită vinovată de „trădare de stat”, miercuri. În cadrul unui proces cu ușile închise, la Gomel, tânăra de 28 de ani a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare.

Ea se află deja în închisoare pentru o sentință mai veche, de doi ani. Despre această sentință a relatat Belsat, o publicație din Polonia, dar și mai multe organizații pentru drepturile omului din Belarus.

Andreeva a fost arestată în noiembrie 2021 în timp ce filma la un protest împotriva regimului Lukașenko. A fost găsită vinovată de „organizarea de revolte”, împreună cu colega sa, Daria Ciulțova, în februarie 2021. Câteva luni mai târziu, Belsat a fost declarată „organizație extremistă” în Belarus.

„Mă înfurie atât de mult să văd că regimul se răzbună pe cei care au îndrăznit să opună rezistență. Jurnalista Andreeva a îndrăznit să arate lumii adevărul despre brutalitatea regimului”, a scris pe Twitter lidera opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Polonia.

Într-un comunicat, Amnesty International a condamnat, de asemenea, procesul lui Andreeva, despre care a spus că a fost „politic” și o „farsă”.

„Katerina Andreeva și alți critici ai autorităților bieloruse, care au fost încarcerați pur și simplu pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la liberă exprimare, trebuie eliberați imediat”, a spus Marie Struthers, directoarea pentru Europa și Asia Centrală a Amnesty, care a verdictul drept „teribil și nedrept împotriva unei jurnaliste curajoase”.

sursa: digi24.ro

articolul original.

Încă un jurnalist a fost asasinat în Mexic. Este al 12-lea ziarist ucis de la începutul anului

29 June 2022 at 20:04

Un jurnalist mexican a fost împușcat miercuri în Ciudad Victoria, în nordul țării, a anunțat cotidianul Expreso pentru care a lucrat. Odată cu acest caz tragic numărul reporterilor uciși de la începutul anului în țară se ridică la 12, notează AFP.

„În această dimineață, jurnalistul Antonio de la Cruz, reporter la ziarul Expreso, a fost ucis. Primele elemente indică faptul că a fost atacat la domiciliul său”, a spus ziarul pe pagina sa de internet.

Fata jurnalistului a fost și ea rănită în incident.

În fața acestui nou act de violență, grupul editorial mexican Expreso-La Razón cere autorităților să facă dreptate.

articolul original.

Doliu în presa din România. O cunoscută jurnalistă a fost găsită moartă în casă

26 June 2022 at 15:15
image

Doliu în presa românească. Jurnalista Gabriela Vlăsceanu a fost găsită moartă, cu capul pe masă, în propria locuință. În ultimul timp, ea s-a implicat în sprijinirea refugiaţilor ucraineni din Gara de Nord.

Vestea tragică a dispariției Gabrielei Vlăsceanu a fost făcută cunoscută sâmbătă intr-o postare pe Facebook de buna ei prietenă Dana Fodor Mateescu, care spunea despre Gabriela că încă de la începerea războiului ea a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord.

„De când a început războiul din Ucraina, Gabi a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord. A pierdut nopți, n-a mâncat, a uitat complet de ea, a stat acolo zile în șir și a ajutat refugiații, oameni disperați care aveau nevoie de ea…

În ultimul mesaj pe care mi l-a scris, mi-a spus că a slăbit zece kilograme și că este epuizată. Mi-a promis că-mi trimite texte cu poveștile dramatice ale celor care au fugit din țara lor, de groaza morții. „Dana, sunt copii, plâng, mi-e milă de ei, ți se rupe inima. Nu pot să stau deoparte și să nu-i ajut.

Din păcate, draga de ea, n-a mai apucat să scrie. Inima ei mare s-a oprit ieri”, a scris Dana Fodor Mateescu.

Gabriela Vlăsceanu a lucrat printre altele la Agerpres și Jurnalul Național. În anul 2002, a fost premiată de Clubul Român de Presă pentru activitatea ei,

Înmormântarea va avea loc mâine, la cimitirul Ghencea 2.

articolul original.
❌