ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Joe Biden: Sunt gata să vorbesc cu Putin!

2 December 2022 at 10:41
image

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie pentru războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, informează Agerpres.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat Joe Biden.

Înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. De atunci, preşedintele Biden nu a mai avut niciun contact direct, chiar dacă înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar şeful diplomaţiei americane a vorbit cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul”, a spus din nou Biden. „Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face”, a adăugat el, subliniind că „ideea că Putin poate învinge Ucraina este dincolo de înţelegere”.

Operațiunea militară continuă

Kremlinul a respins condițiile lui Joe Biden pentru negocieri.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice”, a adăugat Peskov. „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.

articolul original.

Emmanuel Macron, invitatul special al lui Joe Biden la Casa Albă

2 December 2022 at 07:21
image

Preşedintele Joe Biden şi prima doamnă, Jill, au oferit un somptuos dineu de stat în onoarea înalţilor oaspeţi francezi, Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte. A fost primul asemenea eveniment de la Casa Albă după mai bine de trei ani de întrerupere, din cauza pandemiei. Printre invitaţi s-au aflat zeci de vedete ale politicii, afacerilor, muzicii şi filmului. 

Anterior, după trei ore de convorbiri, Macron şi Biden şi-au reafirmat hotărârea de a susţine Ucraina şi de a trage la răspundere Rusia pentru crime de război. Macron a declarat, totuşi, că va menţine comunicarea cu Vladimir Putin pentru a preveni escaladarea conflictului. Iar Joe Biden a spus că este şi el gata să discute cu Putin, dar numai dacă acesta va arăta că doreşte să pună capăt războiului, ceea ce, până acum, nu a făcut. 

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez.”Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat Joe Biden.

articolul original.

Joe Biden pune condiții pentru a discuta cu Putin, Kremlinul le respinge

2 December 2022 at 11:09
By: -
image

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după o întâlnire cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului.

„Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să se retragă din ţară. Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează CNN.

Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este "pregătit să vorbească" cu liderul rus "dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă "nu a făcut acest lucru", a adăugat Joe Biden.

"Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel Macron. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean", a arătat Joe Biden.

Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost "incredibil de brutală". "Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost", a mărturisit preşedintele american.

"Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti", a spus şeful Casei Albe.

Kremlinul respinge condițiile lui Biden

Kremlinul a respins însă vineri condiţiile menţionate de preşedintele american Joe Biden.

"Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

articolul original.

Joe Biden spune că nu intenţionează să ia legătura cu Putin decât dacă acesta are de gând să pună capăt războiului

1 December 2022 at 21:34
image

Președintele american Joe Biden a descris războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina ca fiind „bolnav” și a spus că există o singură modalitate rațională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să „retragă” forțele ruse, scrie CNN.

Biden, despre o posibilă negociere cu Putin

„Dar se pare că nu va face asta. Plătește un preț foarte mare pentru că nu a reușit să o facă, dar provoacă un măcel incredibil, incredibil asupra populației civile din Ucraina. Bombardează creșe, spitale, cămine de copii. E rău ce face el. ”, a spus Biden în timpul unei conferințe de presă alături de președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă.

Biden a adăugat că nu are planuri imediate să-l contacteze pe Putin, dar este „pregătit să vorbească” cu liderul rus „dacă, de fapt, există un interes ca el să caute o modalitate de a pune capăt războiului – nu a făcut asta, inca.”

El a continuat: „Dacă este cazul, în consultare cu prietenii mei francezi și din NATO, voi fi bucuros să stau cu Putin să văd ce vrea, ce are în minte. Nu a făcut asta încă. Între timp, cred că este absolut critic ceea ce a spus Emmanuel [Macron]. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”.

Macron spune că depinde de ucraineni să decidă condițiile pentru un posibil sfârșit de război și „pace durabilă”.

Macron, despre sprijinul militar și economic

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit joi în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu crede că aliații ar trebui să-i împingă pe ucraineni la un compromis cu Rusia care „nu ar fi acceptabil pentru ei”.

„Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”, a spus președintele francez ca răspuns la o întrebare despre un posibil sfârșit al războiului.

„Sunt atât de curajoși și își apără exact viața, națiunea și principiile noastre… Dacă vrem o pace durabilă, trebuie să-i respectăm pe ucraineni pentru a decide momentul și condițiile în care vor negocia asupra teritoriului lor și viitorul lor”, a adăugat Macron.

Între timp, Macron a spus: „Ne-am mărit sprijinul militar. Ne-am mărit sprijinul economic. Ne creștem sprijinul umanitar”.

În plus, sprijinul SUA – atât financiar, cât și în furnizarea de arme militare Ucrainei – nu este important doar pentru țara atacată, ci și pentru Europa mai largă, a spus Macron.

„Pentru stabilitatea lumii noastre de astăzi – pentru că dacă considerăm că putem abandona țara și renunțăm la respectarea deplină a acestor principii, înseamnă că nu există stabilitate posibilă în această lume”, a spus Macron.

„Cred că este extrem de important să vă angajați atât de mult”, a spus el, referindu-se la banii și asistența pe care SUA le-au oferit până acum Ucrainei.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Președintele SUA arată singura modalitate prin care se poate termina războiul din Ucraina: Vladimir Putin să se retragă din țară

1 December 2022 at 21:45
image

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis joi, că singura modalitate prin care se poate termina războiul din Ucrainaeste ca ldierul rus Vladimir Putin să se retragă din țară.

„Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să se retragă din ţară”, a declarat Joe Biden.

„Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil, incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este „pregătit să vorbească” cu liderul rus „dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă „nu a făcut acest lucru”, a adăugat Joe Biden.

„Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel (Macron). Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a arătat Joe Biden.

Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost „incredibil de brutală”.

„Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost”, a mărturisit preşedintele american.

„Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti”, a spus şeful Casei Albe.

„Vom lucra împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale şi pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii”, a promis Joe Biden, informează news.ro

articolul original.

Președintele SUA, Joe Biden, a luat decizia! Apelurile omologului său francez Emmanuel Macron au dat roade

1 December 2022 at 20:45
image

Statele Unite va modifica Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa, a transmis joi președintele american Joe Biden.

În conferinţa de presă de după întâlnirea pe care au avut-o la Washington, cei doi lideri au anunţat că au ajuns la un acord asupra unor modificări tehnice ale legislaţiei, dar nu au precizat care sunt acestea.

Biden a recunoscut existenţa unor „defecte tehnice” în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Legea privind reducerea inflaţiei va oferi, de asemenea, stimulente fiscale, începând cu 2023, companiilor care utilizează componente fabricate în America de Nord pentru produse care sprijină tranziţia către energia verde, cum ar fi vehiculele electrice.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Franţa, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această parte a legii, deoarece subvenţiile ar putea avea un efect negativ asupra industriei europene a energiei verzi şi auto.

În conferinţa de presă, Macron a insistat asupra necesităţii de a „resincroniza” agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei.

Vom lucra împreună la aceste elemente tehnice pentru a ne asigura că nu există un efect de domino asupra proiectelor în curs de desfăşurare în Europa. Vrem să reuşim împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, a declarat preşedintele francez.

Una dintre posibilele soluţii pe care Franţa şi SUA le-ar putea propune este introducerea de scutiri pentru companiile europene, pe care Macron o propusese deja, dar pe care nu a repetat-o public la conferinţa de presă.

Problema stimulentelor fiscale s-a aflat în centrul mai multor reuniuni ale UE, iar Franţa a discutat deja cu Germania şi Ţările de Jos despre posibilitatea ca SUA să stabilească scutiri pentru anumite produse europene, transmite AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Casa Albă anunță o a doua ediție a Summitului pentru Democrație. SUA, co-gazdă a evenimentului

29 November 2022 at 21:49
image

SUA, Costa Rica, Țările de Jos, Coreea de Sud și Zambia vor fi co-gazdele celei de-a doua ediții a „Summitului pentru Democrație”, programat să se desfășoare în perioada 29-30 martie 2023, au anunțat țările în cauză, marți, printr-o declarație comună transmisă de Casa Albă, potrivit Reuters și Al Jazeera.

Casa Albă anunță o a doua ediție a Summitului pentru Democrație, în perioada 29-30 martie 2023

„Construind pe baza primului Summit pentru Democrație desfășurat în decembrie 2021, această adunare va demonstra cum democrațiile livrează pentru cetățenii lor și sunt cel mai bine echipate pentru a aborda cele mai presante provocări ale lumii”, se arată în declarația comună a țărilor-gazdă.

„În timpul `Anului de Acțiune` care a urmat primului Summit pentru Democrație din decembrie 2021, Statele Unite și peste 100 de guverne partenere din întreaga lume au luat măsuri semnificative pentru a construi democrații mai reziliente, a combate corupția și a apăra drepturile omului”, se mai arată în aceeași declarație.

„Participanții la summit au întreprins reforme pro-democrație importante la ei acasă, au contribuit la inițiative multilaterale de impact și au lucrat împreună pentru a rezista agresiunii autoritare, inclusiv războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, mai spun gazdele summitului din 2023.

Președintele american Joe Biden a adunat peste 100 de lideri de pe mapamond la summitul inaugural, desfășurat în perioada 9-10 decembrie 2021, și i-a îndemnat să sporească democrația și să prevină continuarea derapajelor.

El a făcut o pledoarie similară înaintea alegerilor intermediare din SUA, când le-a spus americanilor că este în joc democrația.

articolul original.

(VIDEO) Scenă macabră vizându-l pe Joe Biden

25 November 2022 at 05:23
By: (V.S.)

Femei din Rusia au organizat o înmormântare pentru președintele american Joe Biden, potrivit unui videoclip distribuit pe Twitter.

Videoclipul vine în contextul în care  Evgheni Prigojin, care a fondat grupul de mercenari Wagner, a „trimis” Parlamentului European un baros cu sigla Wagner mânjită cu sânge,

Women from #Russia organized a funeral for Joe #Biden. pic.twitter.com/qi6mCGxmPg

— NEXTA (@nexta_tv) November 24, 2022

articolul original.

Preşedintele SUA Joe Biden a graţiat doi curcani, numiți Chocolate și Chip

24 November 2022 at 01:00
image

Preşedintele SUA, Joe Biden, a graţiat simbolic doi curcani, pe nume Chocolate și Chip, de Ziua Recunoştinţei, o tradiţie veche de zeci de ani la Casa Albă.

Casa Albă a intrat luni în sezonul sărbătorilor cu grațierea anuală a curcanilor de Ziua Recunoștinței, sosirea bradului oficial de Crăciun și servirea unei cine în stilul Zilei Recunoștinței într-o bază militară.

Explozia de activități de sărbători de la Casa Albă urmează unui weekend ocupat pentru președintele Biden și familia sa și vine după alegerile de la mijlocul acestei luni, în urma cărora Partidul Democrat al președintelui a obținut rezultate mai bune decât se aștepta.

Joe Biden i-a încurajat pe americani să fie recunoscători pentru ceea ce au

Biden și soția sa, Jill, au părăsit Washingtonul pentru tradiția de familie de a petrecepe insula Nantucket din Massachusetts.

„Voturile au ajuns, au fost numărate și verificate”, a spus în timp ce întâmpina curcanii în fața unei mulțimi de sute de persoane: „Nu există nicio fraudă. Singurul val roșu din acest sezon va fi dacă ciobănescul german Commander va răsturna sosul de afine de pe masa noastră”.

Chocolate și Chip, doi curcani de 15 kilograme

El a încheiat într-o notă serioasă, încurajându-i pe americani să se vaccineze împotriva COVID-19 înainte de sărbători și să fie recunoscători „pentru ceea ce avem”.

Chocolate și Chip, fiecare cântărind aproape 15 kilograme, au sosit la Washington sâmbătă seară din Carolina de Nord, relatează abc news.

articolul original.

Joe Biden a împlinit 80 de ani. Americanii se întreabă „Ce înseamnă prea bătrân?”

21 November 2022 at 01:00
image

Joe Biden a împlinit recent 80 de ani, devenind astfel primul președinte octogenar din istoria Statelor Unite ale Americii, scrie Reuters.

Biden urmează să își sărbătorească ziua de naștere cu un brunch oferit de soția sa, Jill, o sărbătoare care a primit un impuls suplimentar în acest weekend, odată cu nunta nepoatei sale la Casa Albă, sâmbătă.

Având în vedere că Biden este deja cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcția de președinte, cursa pentru Casa Albă din 2024 se anunță a fi un teritoriu necunoscut pentru Statele Unite. Democrația veche de aproape 250 de ani celebrează tinerețea, dar milioane de americani – inclusiv președinți – lucrează acum mult peste vârsta tradițională de pensionare de 65 de ani.

Statele Unite ale Americii îmbătrânesc

Ronald Reagan avea 77 de ani atunci când a părăsit Casa Albă, dar ar avea 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat de patru ani, în cazul în care îl va câștiga. Principalul său potențial adversar republican, Donald Trump, ar avea 82 de ani când ar părăsi funcția dacă ar câștiga în 2024.

Ca societate, Statele Unite îmbătrânesc și lucrează până la vârste mai înaintate. Se preconizează că populația cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla aproape, de la 52 de milioane în 2018 la 95 de milioane până în 2060. Până în 2026, mai mult de unul din patru bărbați de peste 65 de ani va continua să muncească, potrivit previziunilor organizației nonprofit Population Reference Bureau.

Unii americani sunt îngrijorați

Unii americani sunt îngrijorați de vârsta înaintată a celor mai probabili doi candidați din 2024.

În timp ce 71% dintre democrați consideră că Biden este „agil mintal și capabil să facă față provocărilor”, 46% spun că s-ar putea să nu fie pregătit pentru provocarea de a candida în 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 8 și 9 noiembrie. Aproximativ un sfert dintre republicani, 26%, cred că Trump ar putea să nu fie la înălțimea candidaturii din 2024 din cauza vârstei sale.

Lăsând la o parte apartenența politică, 68% dintre persoanele intervievate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru această provocare peste doi ani, iar 49% spun același lucru despre Trump. Aproximativ 86% dintre americani au declarat că sunt de părere că limita de vârstă pentru a ocupa funcția de președinte ar trebui să fie 75 de ani sau mai puțin, potrivit sondajului.

Ce șanse are Joe Biden pentru un al doilea mandat de președinte?

Ocazionalele poticneli verbale ale lui Biden și tendința de a se abate de la scenariu în timpul aparițiilor în direct au fost luate de criticii săi republicani ca dovadă că este prea bătrân pentru această funcție. Susținătorii săi spun că președintele, care a depășit o bâlbâială din copilărie, a improvizat în discursurile publice timp de decenii.

Perspectivele lui Biden pentru un al doilea mandat au primit un impuls săptămâna trecută, atunci când democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau în alegerile parlamentare și guvernamentale de la mijlocul mandatului.

Întrebată despre preocupările legate de înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Casa Albă a declarat că rezultatele sale recente vorbesc de la sine.

Unii susținători ai lui Biden au declarat că au admirat succesul democraților sub conducerea lui Biden, dar că sunt încă nesiguri cu privire la un posibil viitor mandat.

„Așa că haideți să ne uităm la individ”

„Cred că a făcut o treabă grozavă în timpul pe care l-a avut la dispoziție”, a declarat Paul Klenck, un locuitor din Illinois. „Mă îngrijorează faptul că cineva care are mai bine de 80 de ani va servi ca președinte. Nu mă pot gândi la o slujbă mai solicitantă decât asta”.

Alții au spus că criticile privind vârsta lui Biden sunt discriminatorii.

„Unii oameni la 60 de ani nu ar trebui să se apropie de puterea politică”, a declarat într-un interviu Catharine Stimpson, 86 de ani, rezidentă din New York City. „Cred că satira la adresa lui și batjocura la adresa lui este ageism. Așa că haideți să ne uităm la individ”.

Întrebat despre ziua sa de naștere într-un interviu recent pe MSNBC, Biden a avut o reacție care poate fi familiară pentru oricine are peste 50 de ani: neîncredere. „Nici măcar nu pot spune vârsta pe care o voi avea. Nici măcar nu pot să mi-o scot din gură”, a spus el.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria SUA

Biden a spus că întrebările legate de vârsta sa sunt „total legitime”, dar că intenția sa este de a candida pentru un nou mandat.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria Statelor Unite, mai mult de jumătate din Camera Reprezentanților și două treimi din Senat făcând parte din generația „Baby Boomer”, născută între 1946 și 1964, arată Pew Research.

Președintele demisionar al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, are 80 de ani. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, a obținut săptămâna trecută un nou mandat de șase ani.

Americanii nu sunt neapărat confortabili cu această situație. Două treimi dintre persoanele intervievate susțin ideea de a avea o limită superioară de vârstă pentru deținătorii de funcții federale, inclusiv pentru președinte, membrii Congresului și judecătorii Curții Supreme, arată sondajul Reuters.

Top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume

Cu toate acestea, Biden nu se înscrie nici măcar în top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume, listă care este condusă de președintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

„Există un motiv pentru care alte societăți se uită la bătrânii lor pentru înțelepciune și îndrumare. Este pentru că ei au această experiență, care nu ar trebui să fie neglijată”, a declarat Deborah Kado, co-director al centrului de longevitate de la Universitatea Stanford.

Stuart Jay Olshansky, expert în îmbătrânire de la Universitatea Illinois din Chicago, a declarat că Biden ar putea fi membru al unui subgrup de americani în vârstă care sunt „super-ageri”, cu facultățile mentale ale unor persoane cu zeci de ani mai tinere.

„Vârsta a fost transformată în armă, iar oamenii din cealaltă parte, indiferent de partidul cu care ai de-a face, vor încerca întotdeauna să spună că este ceva în neregulă cu acest individ”, a spus el. „Noi, cei care studiem vârsta ca profesie, spunem: „Nu mai folosiți vârsta ca pe o armă””.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat online în limba engleză pe întreg teritoriul Statelor Unite, a adunat răspunsuri de la 1.003 adulți, dintre care 468 de democrați și 342 de republicani.

articolul original.

Acuzații grave: Republicanii susțin că președintele Biden ar fi fost implicat în afacerile dubioase ale fiului său

20 November 2022 at 06:04
image

Republicanii din Camera Reprezentanților a Congresului de la Washington l-au acuzat pe președintele SUA, Joe Biden, că a fost implicat în afacerile controversate ale fiului său, Hunter, lucru care îl transformă într-o vulnerabilitate la adresa securității naționale a Americii. La o zi după preluarea controlului majorității în camera inferioară a legislativului american, republicanii au spus că vor face din investigarea familia președintelui o „prioritate de top.”

Congresmenii republicani James Comer și Jim Jordan au susținut, într-o conferință de presa, că președintele Biden a fost implicat activ în afacerile din strainatate alături de fiul său, Hunter.

Citând avertizori de integritate, Comer a afirmat că familia Biden „a prosperat și a devenit milionară pur si simplu oferind acces la familie.”

„A fost Joe Biden implicat direct în afacerile lui Hunter Biden și este compromis? Acesta este scopul investigației noastre,” a spus Comer. Republicanul este viitorul președinte al House Oversight Committee (Comisia de Supraveghere a Camerei), în timp ce Jordan urmează să prezideze influentul Judiciary Committee (Comitetul Judiciar).

Cei doi lideri republicani au susținut că Hunter Biden și Joe Biden au fost implicați în „risipă, fraudă și abuz” în afacerile internaționale desfășurate.

Republicanii spun că au descoperit dovezi de conspirație privind fraudarea guvernului SUA, fraude electronice încălcarea Foreign Agents Registration Act (Legea de înregistrare a agenților străini), spălare de bani, evaziune fiscală și alte infracțiuni.

Hunter Biden, care are 52 de ani, face deja obiectul unei anchete federale pentru infractiuni fiscale, dar până acum nu a fost acuzat. Fiul presedintelui nu este implicat în nicio calitate in actuala administratie.

Republicanii – care au publicat un raport de zeci de pagini despre tranzacțiile lui Hunter – insistă că ancheta lor va determina amploarea presupusei implicări a președintelui Biden în afacerile fiului său, inclusiv în perioada în care liderul democrat a fost vicepreședintele Americii în mandatul lui Barack Obama.

În raportul intermediar prezentat joi, republicanii au susținut că președintele a mințit poporul american cu privire la presupusa sa implicare în afacerile familiei sale.

„Participarea președintelui la îmbogățirea familiei sale este, într-un cuvânt, un abuz de cel mai înalt nivel,” a declarat James Comer. „Vreau să fiu clar: aceasta este o investigație a lui Joe Biden și acolo se va concentra atenția următorului Congres.”

Ulterior, Jordan a scris pe Twitter: „Afacerile familiei Biden reprezintă o amenințare pentru securitatea națională.”

Răspunsul democraților

Dacă un avocat pentru Hunter Biden a refuzat sa comenteze acuzatiile la adresa clientului sau, Casa Albă a spus că anchetele anunțate de republicanii din Camera Reprezentanților sunt motivate politic.

Un purtător de cuvânt al președinției americane, Ian Sams, a declarat: „În loc să lucreze cu președintele Biden pentru a aborda probleme importante pentru poporul american, cum ar fi costurile mai mici, prioritatea principală a republicanilor din Congres este să-l urmărească pe președintele Biden cu atacuri motivate politic pline de teorii ale conspirației dezmințite de mult.”

BBC a reamintit ca un raport publicat de republicanii din Senat în septembrie 2020 a constatat că Hunter Biden „a profitat” de poziția tatălui său, dar nu a gasit dovezi care sa-l fi implicat pe Joe Biden în afacerile controversate ale fiului sau.

La randul sau, oficiali din Comitetul Național Democrat au răspuns prin difuzarea unui memoriu care se referă la Comer, un congresman din Kentucky, drept „un sustinator fervent al lui Trump care a afirmat clar că investigațiile sale false sunt exerciții politice menite să-l rănească pe președintele Biden.”

Afaceri dubioase

Anchetarea lui Hunter Biden a fost anunțată de republicani încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile intermediare din noiembrie 2022. Aceștia au promis ca, dacă vor prelua controlul Camerei Reprezentanților, vor demara investigații legate de afacerile controversate ale fiului președintelui.

Acum, dupa ce Partidul Republican s-a impus in fata democraților in cursele pentru controlul camerei inferioare a legislativului american, investigarea lui Hunter Biden este aproape certa.

Fiul liderului democrat a intrat in colimatorul republicanilor  în toamna anului 2020, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale în care republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden se luptau pentru Casa Albă. La vremea respectivă, mai multe e-mailuri publicate de către New York Post, o publicație apropiată conservatorilor de peste ocean, păreau să indice că Biden jr. ar fi încasat bani de la o companie energetică ucraineană – condusă de un oligarh corupt – pentru a facilita accesul unor personaje controversate la tatăl său, care în acel moment era vicepreședintele Americii. Într-un gest fără precedent, care a provocat furia republicanilor și a atras acuzații de interferență electorală, Facebook și Twitter au decis să cenzureze distribuția materialului despre afacerile suspecte ale fiului lui Biden în Ucraina și China.

New York Post a precizat că a obținut documentele în mod legal după ce fiul fostului vicepreședinte democrat l-a abandonat la un atelier de reparații de computere din Delaware. Computerul a fost confiscat de FBI, iar o copie a conținutului acestuia – făcută de proprietarul magazinului – a fost dată ziarului de fostul primar al orașului New York, Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui de atunci, Donald Trump.

Mesajele electronice publicate de New York Post au prezentat o imagine cel puțin suspectă a modului în care familia Biden s-a îmbogățit în afaceri realizate în Europa de Est și China, inclusiv în Ucraina și România, pe vremea când Joe era vicepreședintele SUA și responsabil de interesele Americii în cele două regiuni. Mai mult, e-mailurile publicate de New York Post par să contrazică afirmațiile repetate făcute de Joe Biden că nu știa nimic despre afacerile din străinătate ale fiului său.

Dimpotrivă, documentele arătau existența unei legături între Joe Biden și Burisma, compania ucraineană care îi plătea lui Hunter până la 83.000 de dolari pe lună, deși acesta nu avea niciun fel de experiență relevantă în domeniu. Potrivit ziarului New York Post, singurul motiv distinct pentru acești bani ar fi fost „influența politică” pe care o putea avea vicepreședintele democrat.

De asemenea, implicarea lui Hunter Biden în China a fost considerată cel puțin suspectă, cu efecte asupra intereselor de securitate ale Americii. Astfel, la câteva luni după ce Hunter l-a însoțit pe tatăl său într-o călătorie în China în decembrie 2013, pentru o vizită de opt zile în care a avut întâlniri cu liderii Partidului Comunist de la Beijing, fiul vicepreședintelui democrat a obținut un acord de investiții în valoare de până la 1,5 miliarde de dolari cu o filială a Bank of China.

În plus, mai multe e-mailuri arată că Biden jr. ar fi încheiat acorduri lucrative care au implicat cea mai mare companie privată de energie din China – inclusiv unul despre care el a susținut că ar fi „interesant pentru mine și familia mea.”

Informații ulterioare arătau, de asemenea, că Hunter Biden s-a întâlnit cu tatăl său de mai multe ori în timp ce lucra pentru Puiu Popoviciu, magnatul imobiliar român acuzat de corupție – un efort care i-ar fi adus fiului liderului democrat și asociațiilor lui „milioane de dolari.” Momentul întâlnirilor dintre vicepreședintele de atunci al SUA și fiul său a ridicat noi întrebări cu privire la adevărul implicării lui Joe Biden în relațiile comerciale de peste mări ale lui Hunter Biden, au spus criticii, dar și despre efectele acestor intervenții asupra siguranței naționale a Statelor Unite în condițiile în care Biden era vicepreședintele SUA și a devenit ulterior candidatul Partidului Democrat la Casa Albă. (Cursă pe care a și câștigat-o).

De altfel, unele dintre mesajele de pe laptopul lui Hunter fac referire la ‘big guy,’ despre care Tony Bobulinski, CEO al Sinohawk Holdings și unul dintre partenerii de afaceri ai lui Hunter Biden, a declarat că se referă la Joe Biden.

De asemenea, un e-mail publicat de New York Post a arătat că, în 2015, un oficial de rang înalt al companiei Burisma i-a mulțumit lui Hunter „pentru oportunitatea de a-i cunoaște” tatăl, pe atunci vicepreședintele Statelor Unite.

„Dragă Hunter, îți mulțumesc că m-ai invitat în DC și mi-ai dat ocazia să-l cunosc pe tatăl tău și să petrecut [sic!] ceva timp împreună. Este realitate [sic!] o onoare și o plăcere,” se arată în e-mailul scris de Vadim Pojarski, pe 17 aprilie 2015, la aproximativ un an după ce Hunter s-a alăturat consiliului de administrație al Burisma.

Un e-mail anterior, din mai 2014, arată cum Pojarski, care era directorul executiv numărul 3 al Burisma, îi cere lui Hunter „sfaturi cu privire la modul în care ți-ai putea folosi influența” în numele companiei.

La câteva luni după presupusa întâlnire din 2015, Joe Biden a amenințat că va reține ajutoare în valoare de un miliard de dolari dacă guvernul ucrainean nu îl concediează pe procurorul Viktor Șokin, care susținea că anchetează Burisma pentru presupuse acte de corupție. Compania era deținută de Mikola Zloșevski, considerat un oligarh corupt.

De asemenea, Hunter Biden a discutat despre valorificarea legăturii sale cu tatăl său într-o încercare de a-și crește salariul de la Burisma, potrivit unui e-mail trimis în perioada în care s-a alăturat consiliului de administrație al firmei. Într-o notă adresată partenerului său de afaceri de atunci, Devon Archer, care se afla deja în consiliul de administrație al Burisma, Biden jr. a vorbit în repetate rânduri despre „my guy,” în ceea ce pare că este o referință la vicepreședintele de atunci al Americii, Joe Biden.

Documentele și fotografiile prezentate de New York Post au fost publicate la doar câteva săptămâni după ce un raport de 87 de pagini realizat de către Homeland Security, Governmental Affairs Committee și Finance Committee din Senatul de la Washington a descris modul în care Hunter Biden a profitat de poziția și influența tatălui său pentru a se îmbogăți.

Legăturile sale de afaceri în Ucraina, China și Rusia au ridicat semne de întrebare mari legate de rolul tatălui său în aceste afaceri, deși tabăra democrată a respins raportul ca „un efort motivat politic” ce încearcau să saboteze campania lui Biden în cursa pentru Casa Albă.

Dezvăluirile din toamna anului 2020 au provocat o furtună politică la Washington, după ce Facebook și Twitter au fost acuzate de „partizanat politic” deoarece au cenzurat articolele din New York Post despre Hunter Biden. Giganții din domeniul media socială au fost criticați că au intervenit pentru a oferi protecție candidatului democrat la președinția Americii, încercând să limiteze impactul pe care dezvăluirile le aveau asupra lui Joe Biden.

La momentul respectiv, criticii au afirmat că deciziile Facebook și Twitter de a cenzura articolul din New York Post par să fi fost luate respectând atitudinea taberei democrate, care a afirmat, fără să prezinte vreo dovadă, că dezvăluirile sunt parte a unei campanii pusă la cale de Moscova, pentru a-l discredita pe Joe Biden. De altfel, când New York Post a raportat pentru prima dată despre conținutul laptopului în octombrie 2020, o mare parte din mass-media și un grup de peste 50 de foști oficiali înalți ai serviciilor americane de informații au respins povestea drept „dezinformare rusă.”

Acest lucru a atras un răspuns din partea Directorului de Informații Naționale (DNI), John Ratcliffe, care a declarat atunci că informațiile conținute pe laptopul lui Hunter Biden „nu fac parte dintr-o campanie de dezinformare rusească,” acuzând democrații și presa de stânga care au politizat serviciile de informații.

La mai bine de un an de la apariția informațiilor în New York Post și după ce Biden era deja instalat în fotoliul de la Biroul Oval, Washington Post a efectuat propria analiză și a concluzionat că laptopul și unele e-mailuri erau probabil autentice – dar majoritatea informațiilor nu au putut fi verificate din cauza „manipularii neglijente a datelor.”

Alte organizații de știri care inițial fuseseră sceptice, cum ar fi New York Times, au fost și ele de acord că cel puțin unele dintre e-mailurile aflate pe laptopul lui Hunter Biden sunt autentice.

Investigații multiple

Noua investigație anunțată de republicani in legatură cu afacerile lui Hunter Biden este doar una dintre multele pe care Camera Reprezentantilor le-ar putea derula dupa inceputul sesiunii legislative următoare, in ianuarie 2023.

Retragerea americană din Afganistan, gestionarea pandemiei de coronavirus și presupusa spionare a jurnalistului Tucker Carlson de la FoxNews de către National Security Agency se numără printre investigațiile avute în vedere de către Partidul Republican. De asemenea, republicanii vor sa investigheze criza imigrantilor ilegali de la granita cu Mexicul, scurgerile de informatii de la Internal Revenue Serice (IRS), cruciada anti-parinti a Departamentului Justitiei etc.

Pentru a pregati terenul investigatiilor, in toamna anului trecut, liderul de atunci al minorității republicane din camera inferioară a legislativului american, Kevin McCarthy – cel care are mari sanse sa devina noul speaker al Camerei Reprezentantilor –  a trimis așa-numite ‘notificări de păstrare’ către mai multe departamente din cadrul administrației.

Agențiile și departamentele federale au fost solicitate, conform adreselor lui McCarthy, să conserve toate documentele care au legătură cu investigațiile planificate. După cum vor republicanii, aceste anchete urmează să domine a doua jumătate a mandatului lui Biden (de la inceputul anului 2022 și până în 2024).

McCarthy a lucrat si la recrutarea de avocați și consilieri juridici, precum și la alte resurse pentru a începe investigațiile încă din prima zi în care republicanii vor avea majoritatea în Congres.

In fata criticilor democratilor privind „o razbunare politica,” conservatorii au afirmat că anchetele sunt justificate, în condițiile în care primii doi ani de mandat ai președintelui Biden s-au caracterizat printr-o serie de eșecuri și crize.

În ultimele luni, criza economică s-a accentuat, americanii se confruntă cu creșteri de prețuri pentru aproape orice, de la pâine, lapte, ouă, până la facturi de energie, benzină, mașini și cadouri de Crăciun, pandemia de coronavirus este departe de a fi terminată, imigranții ilegal traversează cu miile frontiera cu Mexicul în fiecare zi, rata în creștere a criminalității în marile orașe afectează comunități întregi etc.

Toate aceste lucruri, afirmă dreapta americană, fac ca investigațiile împotriva lui Biden și a administrației sale să fie nu doar justificate, ci și necesare. Nu puține voci afirmă chiar ca unele dintre anchete să ducă la declanșarea procedurii de destituire împotriva liderului democrat. După ani de zile în care fostul președinte Trump a fost supus unui șir lung de anchete și a fost ținta a două cazuri de impeachment, nu este exclus ca Biden să treacă prin aceleași probleme. Rămâne de văzut cum vor afecta aceste probleme colaborarea dintre Casa Alba si Congres in noua sesiune legislativa, precum intențiile lui Biden de a obține un nou mandat la presedintia SUA în 2024.

Surse: FoxNews, BBC, The Hill

articolul original.

Weekend cu petreceri la Casa Albă: O nuntă și celebrarea celor 80 de ani ai președintelui

19 November 2022 at 16:15
By: -
image

Naomi Biden, nepoata preşedintelui american Joe Biden şi a primei doamne Jill Biden, se căsătoreşte sâmbătă, la Casa Albă, fiind a 19-lea oară în istorie când reşedinţa preşedinţilor americani este folosită pentru o nuntă, transmite Reuters.

Mireasa, în vârstă de 28 de ani, este o avocată care locuieşte la Casa Albă cu mirele, Peter Neal, în vârstă de 25 de ani, un proaspăt absolvent al unei facultăţi de drept, care provine din Jackson Hole, Wyoming, lucrează în prezent la Georgetown University Law Center On National Security. Cei doi s-au întâlnit în 2018.

Ceremonia a fost programată pentru ora locală 11 a.m. (14:00 GMT), pe peluza de sud a Casei Albe.

Un prânz pentru membrii familiei şi petrecerea de nuntă din interiorul Casei Albe vor urma ceremoniei, care se va încheia cu o recepţie de seară, cu desert şi dans.

Evenimentul va fi prima parte a unui weekend festiv pentru Biden, care duminică îşi va marca împlinirea a 80 de ani, înconjurat de familie.

De când fostul preşedinte John Adams s-a mutat la Casa Albă proaspăt construită, în 1800, cele 18 nunţi care au avut loc acolo au fost, de obicei, ale unor membri ai familiei preşedintelui şi ai primei doamne.

Potrivit Asociaţiei Istorice a Casei Albe, tradiţia a început în 1812, când Lucy Payne Washington, sora primei doamne Dolley Madison, s-a căsătorit cu judecătorul asociat al Curţii Supreme Thomas Todd.

Grover Cleveland a fost singurul preşedinte care s-a căsătorit la Casa Albă. El a schimbat jurămintele cu Frances Folsom în 1886, în Camera Albastră.

Naomi Biden este fiica fiului preşedintelui, Hunter Biden, şi a primei sale soţii, Kathleen Buhle.

Directorul de comunicaţii al lui Jill Biden, Elizabeth Alexander, a declarat că familia Biden va plăti pentru activităţile de nuntă care au loc la Casa Albă, în concordanţă cu alte evenimente private găzduite de prima familie şi urmând tradiţiile festivităţilor anterioare de nuntă la Casa Albă din administraţiile anterioare.

"Spre deosebire de unele asemenea ceremonii anterioare, festivităţile au fost închise presei de ştiri. Naomi şi Peter au cerut ca nunta lor să fie închisă presei, iar noi le respectăm dorinţele. Acesta este un lucru pe care l-a decis cuplul", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor.

articolul original.

Vladimir Putin și Joe Biden la aceeași masă? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Un summit iese din discuție în acest moment

18 November 2022 at 13:15
image

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri că o întânire între preşedintele rus Vladimir Putin şi președintele american Joe Biden nu se află pe masa discuțiilor în acest moment, precozând că un summit organizat în acest sens iese din discuţie.

”Un summit iese din discuţie în acest moment”, a declarat laconic presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov afirmase anterior vineri că Rusia nu exclude posibilitatea unor noi întâlniri la nivel înalt cu SUA privind ”stabilitatea strategică”, după o preconizată reuniune între cele două state la Cairo privind proliferarea nucleară în viitorul apropiat.

Conform viceministrului rus, o reuniune a Comisiei consultative pentru Tratatul privind reducerea şi limitarea armelor strategice ofensive (START) – dacă partea americană se va arăta interesată – ar urma să aibă loc între 29 noiembrie şi 6 decembrie în capitala egipteană, notează TASS.

Cu toate acestea, Riabkov a indicat că nu există nimic de discutat cu Statele Unite pe tema Ucrainei, în privinţa căreia cele două părţi au poziţii radical opuse, potrivit Reuters, citat de AGERPRES

articolul original.

China e acuzată că a înființat posturi secrete de poliție în SUA

18 November 2022 at 09:46
image

China e acuzată că a înființat posturi secrete de poliție în SUA, ceea ce ar reprezenta o încălcare a suveranității Statelor Unite, a spus Christopher Wray, directorul FBI.

Șeful Biroului Federal de Investigații s-a declarat îngrijorat de informațiile despre secțiile neautorizate de poliție înființate de guvernul Chinei în mai multe orașe din Statele Unite pentru posibile operațiuni de influență, relatează The Guardian.

"Am fost informați de existența acestor secții", a spus Wray la audierile în fața comisiei senatoriale de securitate internă și afaceri de stat.

"Personal, cred că este scandalos să ne gândim că poliția chineză ar încerca să se înființeze la New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Încalcă suveranitatea și eludează procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii", a adăugat el, făcând trimitere la o posibilă operațiune coordonată de guvernul de la Beijing.

Întrebat de senatorul republican Rock Scott dacă aceste secții au încălcat legile Statelor Unite, Wray a răspuns că analizează "parametrii legali".

Mai mulți membri republicani ai Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, printre care Greg Murphy și Mike Waltz, s-au adresat în octombrie Departamentului de Justiție, întrebând dacă administrația Biden investighează aceste secții și arătând că ar putea fi folosite pentru a-i intimida pe cetățenii americani de origine chineză.

Wray a spus că Statele Unite au întocmit o serie de rechizitorii despre implicarea guvernului chinez în hărțuirea, urmărirea, supravegherea și șantajarea persoanelor din Statele Unite care contestă politica președintelui chinez Xi Jinping.

"E o problemă reală despre care discutăm și cu partenerii noștri străini, întrucât nu suntem singura țară în care acest lucru s-a întâmplat", a spus directorul FBI.

Secții secrete în toată lumea

Informații despre o rețea de secții secrete de poliție chineze au apărut într-un raport publicat în septembrie de Safeguard Defenders, o organizație europeană pentru apărarea drepturilor omului. Documentul dezvăluia prezența a zeci de posturi ilegale de poliție ale Chinei în toată lumea, inclusiv la New York.

Potrivit raportului, secțiile sunt o extensie a eforturilor Beijingului de a face presiuni asupra cetățenilor chinezi de peste hotare și a rudelor acestora de a se întoarce în China pentru a răspunde în fața legii. Aceste centre secrete au legătură și cu activitățile Departamentului de lucru al Frontului Unit, un organism al partidului comunist chinez însărcinat cu răspândirea influenței Chinei și cu acțiunile de propagandă.

La începutul acestei luni, ministrul de Externe al Chinei a negat existența unor astfel de centre în Olanda, în urma unei anchete a autorităților din această țară. China a susținut că au fost create pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi să-și reînnoiască documentele.

Statele Unite au pus sub acuzare, în octombrie, șapte cetățeni chinezi pentru operațiuni de supraveghere și hărțuire împotriva unui cetățean și a familiei sale, aflați în SUA, cu scopul de a-i determina să se întoarcă în China.

Acesta este cel mai recent caz din "Operațiunea Fox Hunt" lansată de Departamentul de Justiție al SUA, care vizează acțiunile guvernului de la Beijing de urmărire a unor cetățeni cetățeni din străinătate pe care îi consideră suspecți de infracțiuni.

Cazul secțiilor secrete chineze din SUA survine pe fondul eforturilor Washingtonului și guvernului de la Beijing de a-și îmbunătăți relațiile după o perioadă marcată de tensiuni intense provocate de situația din Taiwan. Președintele american Joe Biden s-a întâlnit luni, în Bali, cu omologul său chinez, Xi Jinping, unde au discutat despre războiul din Ucraina și despre cooperarea din mai multe domenii.

articolul original.

Republicanii câștigă majoritatea în Camera Reprezentanților din Congresul SUA | AUDIO

17 November 2022 at 13:44
image

În condițiile în care Partidul Democrat al lui Joe Biden deține controlul Senatului, analiștii estimează că a doua jumătate a mandatului său va fi mai puțin coerentă legislativ.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17nov-13-Lucia-REL-republicanii-majoritatea-camera.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republicanii – care sperau să recâștige controlul asupra ambelor camere – au obținut rezultate mult sub așteptări la alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial.

Totuși, și-au asigurat cele 218 locuri necesare pentru a obține majoritatea în camera inferioară a Congresului, estimează televiziunile americane.

Deși marja partidului este extrem de mică, este suficientă pentru a bloca agenda președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani, scrie BBC.

Controlul asupra Camerei este crucial, deoarece le va permite republicanilor să lanseze o serie de investigații în Congres în probleme care variază de la retragerea bâlbâită a Statelor Unite din Afganistan până la subiecte mai politizate precum acțiunile guvernului în timpul pandemiei Covid sau afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, scrie cotidianul The Guardian.

Democrații vor păstra însă controlul asupra camerei superioare, Senatul. Noul Congres se va reuni în ianuarie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Acordul pentru exporturile ucrainene va fi prelungit cu 3 luni | AUDIO

articolul original.

Biden își felicită adversarii republicani pentru victoria de la Camera Reprezentanţilor

17 November 2022 at 08:14
image

Republicanii americani vor deține controlul în Camera Reprezentanţilor de la Washington, potrivit celor mai recente proiecții ale CNN.

Opoziția a reuşit să atingă pragul de 218 locuri necesare pentru a avea o majoritate fragilă în camera inferioară a Congresului.

Toate cele 435 de locuri au fost puse în joc la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate la 8 noiembrie.

Președintele Joe Biden și-a felicitat adversarii miercuri seară. Liderul de la Casa Albă s-a declarat pregătit să lucreze cu orice politician, indiferent de tabăra politică din care face parte, pentru a “acționa”.

Mandatul aleşilor din Camera Reprezentanţilor este de doi ani, iar democraţii au obţinut controlul în 2020.

Victoria republicanilor este, totuși, sub așteptări.

Mulți candidați susținuți de fostul președinte Donald Trump au fost suferit înfrângeri.

Opoziția spera ca scrutinul la jumătatea de mandat prezidențial (midterm) să aducă o sancţionare mai puternică la urne a administrației conduse de Joe Biden.

Democraţii au păstrat controlul în Senatul de la Washington.

articolul original.

Zelenski nu cedează: Cred că era o rachetă a Rusiei

16 November 2022 at 20:16
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ferm convins că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia.

„Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor”, a declarat la televiziune şeful statului ucrainean.

Afirmațiile lui Zelenski vin în contradicție cu cele ale secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a anunțat astăzi că este vorba despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană.

Președintele ucrainean a mai spus că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă care să ateste că a fost un proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti.

„Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, a spus Zelenski, subliniind că Kievul vrea să facă parte dintr-un grup de anchetă internaţional asupra acestui incident.

Acesta a suscitat temeri că NATO ar putea fi antrenat în conflict, în condiţiile în care Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a negat că a tras o rachetă asupra unui sat polonez din apropiere de frontiera cu Ucraina. Varşovia a considerat şi ea că este „foarte probabil” să fie vorba de un proiectil anti-aerian ucrainean. În același sens a fost și declarația pe care a făcut-o președintele SUA, Joe Biden.

Declarațiile lui Zelenski privind proveniența rachetei care a ucis două persoane într-un sat polonez de la frontiera cu Ucraina au iritat guvernul ungar.

Guvernul condus de Viktor Orban consideră că Volodimir Zelenski dă „un exemplu prost”.

„Într-o astfel de situaţie, liderii mondiali se exprimă de o manieră responsabilă”, a declarat presei Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban.

Ori „preşedintele ucrainean, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu prost”, a adăugat el, salutând pe de altă parte atitudinea prudentă a Poloniei şi a SUA.

Varşovia a apreciat drept „foarte probabil„ să fie vorba despre un proiectil antiaerian ucrainean, evocând „un accident nefericit”, o ipoteză acreditată de NATO şi de Casa Albă.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, grijuliu să menţină legături apropiate cu Kremlinul, întreţine relaţii tensionate cu preşedintele Volodimir Zelenski, denunţând în acelaşi timp ofensiva rusă în Ucraina.

„Numai Rusia este responsabilă de război, fără război nu ar fi existat lovituri cu rachete în Polonia”, a mai spus Gulyas.

articolul original.

Michelle Obama a refuzat să își declare susținerea pentru Joe Biden (VIDEO)

16 November 2022 at 16:41
image

Michelle Obama a refuzat să își declare susținerea pentru actualul președinte al SUA, Joe Biden, și nu a oferit un răspuns concret când a fost întrebată dacă speră că democratul va candida pentru un nou mandat la Casa Albă la alegerile din 2024.

Michelle Obama, soția lui Barack Obama, a refuzat să își declare susținerea pentru Joe Biden

Întrebată într-un interviu pentru NBC dacă speră că Joe Biden va candida din nou în 2024, soția fostului președinte Barack Obama a părut încurcată și s-a ferit să dea un răspuns tranșant: „Știți, eu, eu, eu… va trebui să văd”.

Pe 7 noiembrie, rata de aprobare publică a lui Joe Biden era la 39%, arată un sondaj Reuters/Ipsos, și s-a apropiat astfel de cel mai scăzut nivel din mandatul său. O pondere de 57% dintre americani dezaprobă activitatea actualului președinte, conform aceleiași cercetări.

Economia este cea mai mare problemă a țării, indică în jur de o treime dintre respondenții studiului.

Democrații au reușit să păstreze controlul Senatului după alegerile intermediare din 8 noiembrie, însă este neclar ce aport a avut președintele SUA la acest rezultat, având în vedere nivelul său scăzut de popularitate printre americani.

În plus, republicanii sunt pe cale să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, ceea ce va afecta sever agenda legislativă a lui Joe Biden în următorii doi ani de mandat.

articolul original.

Summitul Biden-Xi: o stabilire a pozițiilor sau începutul unui nou război rece?

15 November 2022 at 06:54
image

"Taiwan, economie, Coreea de Nord sau războiul din Ucraina... Joe Biden și Xi Jinping au vorbit luni timp de trei ore în cadrul unui dialog descris drept sincer de Casa Albă, menit să rezolve numeroasele dispute dintre cele două puteri" – iată cum rezumă Le Monde întâlnirea celor doi președinți.

"În ultimii trei ani, rivalitatea dintre Beijing și Washington s-a intensificat pe măsură ce China a crescut în putere și asertivitate, provocând supremația SUA și peisajul geopolitic de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, China refuză să condamne ofensiva rusă din Ucraina, dar Casa Albă susține că a obținut asigurări că nici nu o va sprijini"

Câteva raze de speranță

National Public Radio din SUA notează că, "deși Biden și Xi s-au întâlnit de mai multe ori de-a lungul anilor, aceasta a fost prima lor întâlnire față în față de când Biden a devenit președinte.

Ambii lideri și-au exprimat speranța că întâlnirea mult așteptată va contribui la stabilizarea relațiilor, după evaporarea încrederii și disputele care s-au intensificat într-o serie de probleme, de la comerț și tehnologie până la Taiwan. Biden a spus că crede că nu trebuie să existe un nou Război Rece între SUA și China.

Potrivit unei relatări provenind de la agenția de presă de stat a Chinei, Xi a părut să fie de acord, spunând că relațiile China-SUA nu ar trebui să fie un joc cu sumă zero, în care tu pierzi și eu câștig sau tu te ridici și eu cad.

Totuși, o bună parte a întâlnirii a părut a consta într-o serie de schimburi de puncte de vedere asupra domeniilor în care cei doi nu sunt de acord".

CNN observă că, pentru Xi, Bali a însemnat și prima sa călătorie în străinătate de la debutul pandemiei de Covid, care a determinat guvernul chinez să impună blocaje stricte și restricții draconice:

"Reapariția lui Xi pe scena lumii fizice vine, de asemenea, în urma Congresului Partidului Comunist Chinez de la Beijing, în timpul căruia și-a asigurat un al treilea mandat.

Chiar și în urmă cu o săptămână, cei mai mulți din interiorul Casei Albe se așteptau ca Biden să intre în discuții slăbit de pierderile democraților la alegerile intermediare.

Dar rezultatele mai bune decât cele așteptate l-au lăsat pe președinte să se simtă cu vântul în spate, potrivit consilierilor de top.

Izolarea Chinei din epoca pandemiei, spun oficialii americani, a îngreunat în ultimii ani citirea intențiilor Beijingului în străinătate, deoarece Xi a refuzat să călătorească în afara Chinei – dar ei cred că totul este pe cale să se schimbe".

Consolidarea relațiilor SUA cu parteneri din Pacific

La Stampa amintește că, înainte de summit, "aliații din Pacific au subliniat necesitatea unei prezențe americane stabile și puternice în regiune - în special premierul japonez Fumio Kishida și președintele Coreei de Sud Yoon Suk-yeol.

 Biden și-a reafirmat pozițiile și a consolidat parteneriatul pe două aspecte fundamentale: poziția față de amenințarea nucleară din Coreea de Nord și consolidarea cooperării în materie de securitate și apărare.

Destinatarul mesajului se află la Beijing. Mesajul a fost că  Washington construiește o rețea de alianțe și relații în Pacific". (Sursa: Eurotopics)

În timp ce ziarul elvețian Le Temps comentează că „Joe Biden și Xi Jinping vor concura pentru sprijinul unui mai mare număr de țări. China a câștigat un avantaj datorită dinamismului său economic din ultimii ani, în timp ce președinția lui Trump și izolaționismul său au slăbit poziția SUA.

Dar concepția Beijingului despre o Chină în ascensiune, care depășește o Americă slăbită îi îngrijorează pe mulți vecini. Retragerea Washingtonului din Afganistan i-a permis și lui Joe Biden să revină în domeniul alianțelor din Asia de Est.

Bali poate să nu fie Yalta, dar întâlnirea de luni  face parte dintr-o luptă pentru influență care se întoarce la Războiul Rece." (Sursa: Eurotopics)

articolul original.
❌