ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Italia promite să fie un „partener fiabil al NATO” pentru Ucraina

2 December 2022 at 09:52
By: (R.C.)

Noul guvern de extremă dreapta al Italiei a emis un decret ce validează continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023, în continuitatea politicii duse de administraţia precedentă, informează AFP.

Decretul prelungeşte până pe 31 decembrie 2023 autorizaţia privind „transferul de mijloace, de materiale şi de echipamente militare către autorităţile guvernamentale ale Ucrainei”, potrivit comunicatului.

După ce şi-a preluat mandatul în octombrie, şefa guvernului italian Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d’Italia, a reiterat sprijinul său pentru Kiev şi importanţa NATO. În primul său discurs susţinut în Parlament, ea a promis că va „continua să fie un partener fiabil al NATO în susţinerea Ucrainei”.

Predecesorul ei Mario Draghi era un susţinător ferm al Ucrainei, însă problema livrării de arme către Kiev a divizat Mişcarea 5 Stele, membră a coaliţiei aflate la putere, provocând căderea guvernului şi noi alegeri care au condus-o pe Giorgia Meloni la guvernare.

Parlamentul italian are acum 60 de zile pentru a transforma decretul în lege.

În pofida eforturilor Giorgiei Meloni de a-i asigura pe aliaţii occidentali de sprijinul Italiei pentru politica UE şi NATO asupra Ucrainei, în special în ceea ce priveşte sancţiunile, legăturile strânse pe care doi dintre partenerii săi din coaliţie le au cu Moscova au suscitat întrebări. Matteo Salvini şi partidul său Liga, la fel ca fostul premier Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, afişează de multă vreme relaţii bune cu Kremlinul.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Cătălin Avramescu: De ce mințiți, nemernicilor?

1 December 2022 at 15:42
image

Filozoful și publicistul Cătălin Avramescu scrie pe Facebook despre parada de 1 Decembrie, ca fiind ,,un spectacol grotesc. La Arcul de Triumf, adunătura de penali, plagiatori și hoți care alcătuiesc clasa politică privește o defilare militară. Trec rablele la mâna a doua achiziționate cu scandal.”

Textul integral al postării:

,,Ca în fiecare an, banda de nătărăi comemorează o minciună. Pe 1 Decembrie 1918 s-ar fi făcut Unirea Transilvaniei cu România.

Indivizii aceștia au citit vreodată altceva decât sumarul de cont în care au primit șpaga?

Pe 1 Decembrie 1918 a fost doar o adunare la Alba-Iulia. Cu această ocazie, în cazinoul militar al armatei austro-ungare din localitate, cei 1221 delegați ai românilor din Transilvania au adoptat un document care chema la unirea Transilvaniei cu Regatul României. A fost un moment important, simbolic vorbind, dar nu a fost nicidecum momentul unirii reale.

Decretul de ratificare a unirii cu Transilvania a fost emis abia pe… 24 Decembrie. Acesta este momentul în care “Marea Unire” devine un fapt legal, constituțional. În fapt, lucrurile au mers încă și mai încet. Consiliul Dirigent care își asumase guvernarea Ardealului va fi desființat abia pe 4 Aprilie 1920.

Cine a făcut Unirea? Ciucă and Co. ne spun că “armata română”. Altă minciună de proporții. România era, în acea vreme, o țară învinsă. Pierduse războiul și semnase, la 7 Mai 1918, la București, un tratat de pace umilitor. Armata era demobilizată și Regatul (în cea mai mare parte a sa deja ocupat) devenea o colonie economică a Puterilor Centrale.

Între altele, conform tratatului de pace, Guvernul României se angaja să nu permită propaganda care punea în discuție integritatea teritorială… a Austro-Ungariei.

Cum s-a ajuns aici? Prin incompetența criminală a clase politice. Și prin performanța slabă a armatei române, care pierdut bătălie după bătălie. În Decembrie 1916, germanii deja ocupaseră Capitala.

După o vreme, cleptocrații care conduceau România au început să găsească țapi ispășitori. Revoluția bolșevică, din 7 Noiembrie 1917, de pildă. E adevărat că dezagregarea armatei imperiale ruse a pus România într-o situație disperată, care a dus la armistițiul de la Focșani (9 Decembrie 1917). Dar tot trupele ruse au fost cele care au împiedicat prăbușirea totală a frontului, în toamna lui 1917 și păstrarea guvernului României la lași.

După război, mulți viteji se arată – zice un înțelept proverb. În România, imediat după război, au ieșit din vizuină tot cei care au dus țara la dezastru. Politicienii. Care au născocit o nouă minciună. Că “armata română”, prin “jertfele” sale, ar fi făcut Unirea.

Singura mică problemă… Faptele.

Primul Război Mondial s-a încheiat printr-un armistițiu, intrat în vigoare la 11 Noiembrie 1918. În acel moment România era, în fapt, o țară învinsă. Capitala era sub ocupație.

Este adevărat că, formal vorbind, România reluase ostilitățile cu Puterile Centrale. Dar asta s-a întâmplat ca într-o schiță de Caragiale. Cu doar o zi înainte de Armistițiu, pe 10 Noiembrie… Când jocurile erau deja făcute. (Armistițiul era impus, de fapt, încă din 8 Noiembrie). Deținem recordul pentru cea mai scurtă “campanie militară” din istorie – mai puțin de 24 de ore.

Dar dacă nu armata română a făcut Unirea posibilă, atunci cine?

Și aici, istoriografia română, scrisă în ultimele decenii de ofițeri și de informatori ai Securității ceaușiste, și-a dat cu stângul în dreptul. Unele texte despre acea perioadă vorbesc, destul de vag, despre trupele franceze sub comanda generalului Berthelot.

Mda… În realitate, armata care a făcut posibilă unirea Transilvaniei cu Regatul României a fost armata… italiană. la 4 Noiembrie 1918, ca urmare a bătăliei de la Vittorio Veneto, armata italiană anihilează armata austro-ungară. Ceea ce duce, într-o săptămână, la prăbușirea completă a imperiului austro-ungar. Ceea ce face posibilă adunarea de la Alba-Iulia.

Trupele italiene, așadar, ar trebui să treacă astăzi pe sub Arcul de Triumf din București. Iar politicienii actuali ar trebui să se încoloneze spre Rahova.”

articolul original.

Ambasadorul Italiei la București: Explorez frumusețea și bogăția istoriei, peisajelor și tradițiilor României

1 December 2022 at 11:28
image

După cum se știe, Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români din Europa, însă legăturile dintre cele două țări sunt multe mai strânse, cu rădăcini istorice adânci. România și Italia sunt popoare latine, foarte asemănătoare, nu doar în ceea ce priveşte limba, ci şi modul în care gândim, în care înfruntăm problemele vieţii.  Din aceste considerente, Q Magazine a adresat o serie de întrebări Excelenței Sale  Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei,  care în această zi de sărbătoare națională ne-a dezvăluit opiniile sale despre România și români.

Ce găsiți UNIC în România și la români?

Ceea ce admir la poporul român este, pe de o parte, atașamentul puternic față de cultura latină; pe de altă parte, aspirația sa spre libertate și independență. Sunteți un popor care a luptat mereu din greu pentru a-și câștiga libertatea, mai întâi de sub dominaţia Imperiului Otoman și apoi – așa cum a demonstrat Revoluția din 1989 – prin răsturnarea dictaturii comuniste. Ceea ce este deci izbitor este atașamentul pe care românii îl au față de propria istorie și față de valorile legate de tradiții și religie, adevărații lianţi ai societății. Prin prisma relațiilor noastre bilaterale, mai este, așadar, loc de aprofundare a cunoașterii a ceea ce Italia și România îşi pot oferi reciproc.

Ce știați despre România înainte să veniți la post?

Înainte de sosirea mea în România în vara anului 2021, aveam câteva cunoștințe de bază despre limba și istoria țării. De exemplu, știam că limba română este o limbă romanică ale cărei rădăcini sunt în latină, dovadă fiind asocierea lexicală a numelui „România” cu cuvântul latin „romanus” și faptul că Imnul Național îi definește pe români drept „ copiii lui Traian”. În lecturile și întâlnirile pregătitoare din Italia, am înțeles profunzimea relațiilor bilaterale, intense la toate nivelurile, precum și principiile și valorile împărtăşite ale democrației și statului de drept în cadrul sentimentului comun de apartenență la Uniunea Europeană. Vizitasem înainte asociațiile de întreprinzători din Nord-Est, în special din Veneto și mă întâlnisem cu personalități culturale pentru a mă pregăti mai bine.

Italia este al doilea partener comercial al României și unul dintre primii investitori din țară: într-adevăr suntem primul investitor după numărul de companii, peste 25.000 cu capital italian înscrise la Registrul Comerţului, care și-au dezvoltat de-a lungul anilor o cunoaștere amplă și vastă a României și asigură oportunități de angajare unui număr de aproximativ 130.000 de cetățeni români.

Competențele și tehnologia companiilor noastre au multe de oferit în toate sectoarele cruciale pentru redresarea și consolidarea economiei românești, aducându-şi o contribuție semnificativă la implementarea PNRR și impulsionând crearea de parteneriate public-privat. Să văd personal atenția acordată Italiei în cursul întâlnirilor cu omologii români este un aspect îmbucurător al misiunii mele diplomatice.

Ce veți regreta după plecarea dumneavoastră de aici?

Poate e prea devreme să vă răspund… În orice caz, apreciez sinceritatea oamenilor, dorința de a-și îmbunătăți condițiile de viață și veniturile, gastronomia ca expresie a culturilor alimentare tradiționale, varietatea neașteptată a frumuseților naturale. Mai mult decât atât, în ultimii treizeci de ani, mulți dintre concetățenii mei și-au ales România drept casă, dând viață unor noi asocieri personale și familiale și la fel s-a întâmplat cu românii în Italia.

Care este locul dumneavoastră preferat din țara noastră?

Am început să explorez frumusețea și bogăția istoriei, peisajelor și tradițiilor României, atât dintr-o curiozitate personală cât și în interes profesional. Până acum am vizitat foarte multe locuri. Mă voi limita să menționez două: marea Deltă a Dunării, pe care am vizitat-o ​​de-a lungul brațului Sulina și împrejurimile acesteia; şi mănăstirile din Bucovina. Am fost de mai multe ori la Constanța, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, care îmi amintește de vechile colonii grecești din sudul Italiei, mari răspântii ale artei, istoriei și arhitecturii, pe care a fost construită civilizația romană. Știu bine că în România sunt multe locuri de admirat și de aceea plănuiesc să le vizitez cât mai des.

Povestiți două experiențe, una plăcută și una neplăcută, pe care le-ați trăit în România?

Cele plăcute le depășesc clar pe cele neplăcute. Referitor la primele, am avut în repetate rânduri ocazia să-i prezint președintelui Iohannis contingentele italiene dislocate la baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Costanţa, unde suntem angajați cu Forțele Aeriene Italiene pentru protecția spațiului aerian românesc în zona strategică a Mării Negre.

Dar îmi amintesc cu plăcere și de întâlnirile pe care le-am promovat cu ONG-urile italiene prezente în România pentru a înțelege contribuția lor concretă la integrarea socială și educațională a comunităților vulnerabile, precum și de vizitele la liceele din București și Cluj unde se predă limba italiană. Au fost experiențe pline de satisfacții.

Din păcate, însă, a trebuit să mă ocup de episodul neplăcut de intimidare în care au fost implicate senatoarea Şoşoacă și o corespondentă de la RAI, care a generat un amplu ecou în presă. Am intervenit pentru a acorda asistență consulară jurnalistei italiene. Ambasada și-a exprimat de altfel aprecierea formală pentru declarațiile făcute de instituțiile românești de la cel mai înalt nivel instituțional, de condamnarea fermă a agresiunii suferite de jurnalistă și de echipa de televiziune și pentru apărarea libertății de informare.

Care este personalitatea românească pe care o apreciați?

A numi pe cineva ar însemna să faci o nedreptate multor altora. În general, personalitățile românești pe care le apreciez cel mai mult sunt cele care reuşesc  să explice cu calm opiniei publice că România este capabilă de schimbare, că încrederea în instituții este importantă, mai ales astăzi pentru politicile de sănătate publică, educație și integritate în managementul economic și în interesul public, că activitățile administrative și antreprenoriale pot obține o valoare socială și economică mai mare atunci când sunt desfășurate cu respectarea eticii și a legalității. Cu siguranță actuala guvernare poate conta pe personalități marcante și responsabile, capabile să confere substanță simțului responsabilității care trebuie să inspire relația dintre instituții și societatea civilă într-o democrație matură.

Sunt românii mai corupți decât alte popoare?

Cu siguranţă că nu. Corupția este un rău întunecat care afectează economia și societatea în foarte multe țări și uneori implică reprezentarea politică prin conflict de interese. M-am ocupat îndelung de aceste problematici, inclusiv în calitate de președinte al Anti-Corruption Working Group al G20. Nu cred că România este mai coruptă decât alte țări, chiar dacă uneori mi se întâmplă să aud opinii privind răspândirea celei mai comune corupții, petty corruption. Consider că este important să acționăm atât pe latura penală represivă a combaterii fenomenului și din punct de vedere patrimonial, cât și din ce în ce mai mult pe latura preventivă, prin școală și acțiunea autorităților independente. Astfel am realizat în Italia lupta împotriva mafiilor, cu rezultate de o semnificație evidentă.

Care este emisiunea dumneavoastră preferată de la posturile de televiziune românești?

Urmăresc câteva dintre știrile celor mai cunoscute canale de televiziune românești și câteva programe de dezbateri pe teme care leagă provocările globale de comportamentul individual, cum ar fi chestiunile legate de protejarea planetei. De asemenea, sunt un ascultător obișnuit al Radio România.

Care este scriitorul român preferat?

Recunosc valoarea unor „giganți” ai literaturii române, de la Mihai Eminescu la Mihail Sadoveanu, de la teatrul absurdului al lui Eugène Ionescu la marele Mircea Eliade. Cartea care mi-a plăcut cel mai mult, apropiindu-mă de țara Dvs., este romanul Ora 25 de Virgil Gheorghiu. Dintre scriitorii contemporani, însă, îi admir mai ales pe Mircea Cărtărescu și pe Ana Blandiana. I-am întâlnit pe amândoi de câteva ori și am putut să le apreciez stilul simplu și direct, atitudine care, în opinia mea, justifică farmecul lor personal. De altfel, există autori italieni contemporani apropiaţi de România, şi mă gândesc la Andrea Bajani, finalist la Premiul Strega, al cărui roman de debut este plasat în ţara Dumneavoastră.

Cu ce se poate mândri România în lume?

Poporul român este un popor latin cu o personalitate marcantă, asemănător cu al nostru în ceea ce privește tradițiile, obiceiurile, valorile și multe altele, de la invențiile care au schimbat lumea (mă gândesc la Henri Coandă și la avionul cu reacție) la modele arhitecturale poliedrice. Un alt aspect cu care România se poate mândri este gradul de conectivitate digitală. Nu întâmplător Bucureștiul va găzdui Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică.

articolul original.

Un ciclist italian și-a pierdut viața într-un accident rutier. Davide Rebellin a participat la Turul României anul acesta

30 November 2022 at 19:54
image

Davide Rebellin, un ciclist italian care a participat la Turul României în 2022, a murit în urma unui accident petrecut în Montebello Vicentino din Italia.

Presa italiană a informat publicul cu privire la ciclistul în vârstă de 51 de ani, care ar fi fost lovit de un camion în timp ce mergea cu bicicleta de-a lungul unui drum regional.

Conform jurnaliștilor, accidentul a avut loc chiar înainte de prânz, la o intersecție, iar șoferul camionului nu a oprit, fiind în acest moment căutat de polițiști.

Este posibil ca Davide să nu-și fi dat seama de producerea accidentului. Davide Rebellin a participat în 2022 la Turul României, la care a fost cel mai în vârstă competitor. Ultima victorie a ciclistului a avut loc în 2017, când Rebellin a câștigat o etapă în Turul Iranului.

Ciclistul italian a câștigat Turul Sibiului în 2013

Rebellin a câștigat în România o etapă și clasamentul general în Turul Sibiului, în 2013.

În cariera sa, Rebellin a participat la 19 mari tururi, iar cel mai bun rezultat l-a obținut în Giro 1996, când a câștigat o etapă și a terminat pe locul 6 în clasamentul general.

La acea ediție, Rebellin a purtat timp de 6 zile tricoul roz.

În același an, a terminat pe locul 7 la general în Vuelta.

Cariera sa a fost pătată și de un scandal de dopaj. În 2009, Comitetul Olimpic Italian a anunțat că Rebellin a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă la un test efectuat în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing (2008).

Rutierul a cerut proba B, dar rezultatul a fost același, astfel că a urmat un lung proces, în care Comitetul Olimpic din „Cizmă” îi cerea acestuia despăgubiri de 500.000 de euro pentru denigrarea imaginii sportului italian, dar și o pedeapsă de 12 luni de închisoare, pe baza unei legi introduse în 2000, care prevedea închiderea sportivilor până la 3 ani pentru cazuri de dopaj.

În 2015, o instanță din Padova l-a achitat pe Rebellin de toate acuzațiile, potrivit Cyclingnews.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Robert muncește ca ceasornicar în Italia. Ce s-a întâmplat după ce 3 hoți, tot români, au vrut să-l jefuiască: „Au sunat la sonerie la 1:00 noaptea și s-au făcut că cer ajutor”

30 November 2022 at 05:37

Robert este un român care s-a stabilit în Italia de când avea doar cinci ani. De un an, și-a lansat propriul brand de ceasuri și este cunoscut de locuitorii din Via dei Cappellari din  provincia Treviso. Într-o seară, casa tânărului de 29 de ani a fost prăduită de trei hoți care, cel mai probabil, știau că este înstărit. Ce a urmat după aceea este total neașteptat. 

Un român care a ajuns cunoscut peste hotare este Robert, ceasornicarul din Treviso. Bărbatul repară ceasuri atât de bine, încât, până și familia regală a apelat la serviciile sale. Fiind atât de priceput, câștigurile sunt, bineînțeles, pe măsura muncii. Având o situația materială bună, era de așteptat să nu dureze mult până când hoții să încerce prima mișcare. Se pare că cei care aveau să-i prăduiască locuința erau chiar români, așa cum a povestit chiar el.

„Au sunat la sonerie la unu noaptea și s-au făcut că cer ajutor. M-au trezit cu noaptea-n cap. Era o femeie care se prefăcea că mă cunoaște. Am rugat-o să-mi spună numele de familie, dar nu mi-a răspuns”, a spus românul pentru presa străină.

Ce au făcut hoții, după ce Robert le-a cerut o explicație

După ce s-a prins că femeia respectivă este o escroacă și a întrebat-o numele lui de familie, Robert a anunțat-o că va chema carabinierii. În secunda următoare, cei trei români veniți la furat au fugit într-o mașină Volkswagen Passat.

Robert era la un pas să fie victima unei escrocherii. Sursă foto: Facebook

„Apoi, vorbind cu ea în română, i-am spus că voi chema carabinierii. În acel moment, cei trei au fugit cu un Passat”, a adăugat Robert.

articolul original.

Român găsit mort, cu gâtul tăiat cu flexul, în Italia

29 November 2022 at 19:13
image

Un român care trăia în Italia a fost găsit mort, cu gâtul spintecat cu flexul, în locuinţa pe care o împărţea cu fratele lui şi familia acestuia. Prima ipoteză luată în calcul e sinuciderea, dar nu sunt excluse nici alte variante, inclusiv crima, informează Observatornews.

Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost descoperit luni, în jurul orei prânzului, în comuna Velletri, suburbie a oraşului Roma. Victima avea gâtul spintecat cu flexul, motiv pentru care autorităţile iau în calcul mai multe piste. O primă ipoteză este, în acest moment, sinuciderea, dar anchetatorii nu exclud nici posibilitatea unui accident tragic, ori a unei crime. 

Cu toate că până în acest moment nu au fost făcute publice prea multe informaţii, detaliile care au ajuns însă la urechile localnicilor conturează o scenă cumplită.

Victima pare să-şi fi luat zilele, cu ajutorul unui flex cu care şi-a tăiat singură gâtul.

Românul locuia la etajul 2 al imobilului, chiar deasupra încăperilor unde trăiau fratele lui, împreună cu familia acestuia. Potrivit datelor cunoscute în prezent, bărbatul avea între 30 şi 45 de ani şi lucra ca muncitor în Italia.

Apropiaţii şi vecinii acestuia susţin că era cunoscut drept un om vrednic, deosebit de corect, care lucra fără tihnă.

articolul original.

Falsul medic italian care a operat zeci de români a fost condamnat

29 November 2022 at 14:54
By: -
image

Italianul care a operat fără drept 28 de persoane în diverse clinici private din România a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare.

Falsul medic Matteo Politi are 10 zile în care poate face apel la decizia de Judecătoriei Sectorului 1, transmite Libertatea.

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru 5 unităţi medicale, chiar și la spitalul Monza din Bucureşti, fără să aibă măcar studii de medicină.

El a fost depistat de asistente, care și-au dat seama că nu are cum să fie medic, pentru că nu știa nici cum să-și pună mănușile. 

Chiar şi aşa, i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, după ce a furnizat acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician.

Italianul a încercat să fugă din România când s-a deschis ancheta, dar a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, însă acum e în libertate.

În ianuarie 2020, Politi a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată, instigare mediată la fals intelectual și participație improprie la fals intelectual sub forma instigării mediată.

Conform deciziei instanţei, Matteo Politi are de plătit 11.853 de euro și 24.000 de lei daune materiale și morale, dar și 15.000 de lei cheltuieli judiciare. În total, e vorba despre 20.000 de euro.

articolul original.

Falsul chirurg italian, condamnat la trei ani şi zece luni închisoare cu executare

29 November 2022 at 15:08
image

Falsul medic italian Matteo Politi a fost condamnat marţi de Judecătoria Sectorului 1 la trei ani şi zece luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de doctor pe teritoriul României, informează Agerpres.

Potrivit deciziei instanţei, care nu este definitivă, Matteo Politi a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

De asemenea, el a fost obligat de instanţă să plătească daune morale şi materiale către mai multe părţi civile, sumele fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 11.800 de euro.

A lucrat pentru cinci unităţi medicale din România

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

După declanşarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, însă acum este în libertate.

A închiriat un spațiu pe care nu-l deținea

Procurorii mai spun că, în septembrie 2018, italianul a indus în eroare doi medici, prin aceea că s-a prezentat sub un nume fals, susţinând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a achiziţiona clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop.

Anchetatorii notează că Matteo Politi i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spaţiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

A obținut drept de liberă practică cu acte false

Pe 19 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, şi să întocmească cu intenţie un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifică faptul că este înregistrat în evidenţele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafă, deşi el nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecinţă, nu îndeplinea nici condiţiile de liberă practică.

Procurorii mai spun că, la data de 22 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei – Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a Învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină – Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

articolul original.

Mii de cadre medicale din Italia și Grecia care au fost suspendate după ce au refuzat vaccinarea sunt rechemate în spitale

29 November 2022 at 12:24
image

Grecia va accepta revenirea în sistemul medical a mii de angajaţi din sănătate care refuzaseră să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, a anunţat, marţi, ministrul sănătăţii.

Decizia de eliminare din sistemul medical a circa 6.500 cadre nevaccinate va fi anulată de la 1 ianuarie 2023; conform publicației Kathimerini, în octombrie, mai mult de 2.000 de cadre medicale, dintre care 170 medici, au rămas nevaccinate – menționează Știri Diaspora.

Anunțul vine după o decizie a Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă, care a cerut, săptămâna trecută, anularea măsurii luate acum un an, informează AFP şi ANA.

Se va stabili un protocol de lucru pentru cadrele nevaccinate

„Hotărârea va fi pusă în aplicare, chiar dacă, în opinia mea, este o decizie periculoasă pentru sănătatea publică”, a precizat, la Mega TV ministrul sănătăţii, Thanos Plevris.

Hotărârea Consiliului de Stat va fi pusă în aplicare doar după ce vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura un protocol care să elimine riscurile.

În Grecia s-au înregistrat peste 5,3 milioane de cazuri COVID-19 care au dus la peste 34.000 de decese, conform bilanţului Ministerului Sănătăţii.

Medicii italieni care au refuzat vaccinarea se pot întoarce la muncă

O decizie similară a fost adoptată și în Italia, săptămâne trecută, conform publicației din diaspora: și aici, personalul sanitar italian suspendat din cauza refuzului de a fi vaccinat împotriva Covid-19 se poate întoarce la locurile de muncă.

Italia a fost prima țară din Europa care a impus obligativitatea vaccinării personalului medical; în 2021 a decis ca personalul medical să se vaccineze, să fie transferat pe alte posturi sau suspendat fără plată.

Măsura extremă trebuia să expire în decembrie, dar a fost devansată pentru marți din cauza „lipsei de personal medical și sanitar”, a declarat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci.

Oficialul a anunțat recent planul de revenire la normalitate, într-o declarație în care a spus că datele arată că impactul virusului asupra spitalelor „este acum limitat” iar cei care refuză vaccinarea vor fi „reintegrați” în forța de muncă înainte ca regula să expire la sfârșitul acestui an.

Italia a înregistrat aproape 180.000 de decese din cauza Covid.

Meloni: victorie pentru antivacciniști

Premierul Meloni a apreciat această măsură, criticată de stânga, ca fiind atât o victorie pentru cei care militează împotriva vaccinării dar și pentru sistemul medical întrucât 4.000 de lucrători din domeniul sănătății se pot întoarce să îngrijească bolnavii.

Printre cei care au refuzat vaccinarea sunt 1.579 doctori, conform înregistrărilor de la sfârșitul lunii octombrie, reprezentând 0,3% din numărul celor înregistrați la Federația Națională a Ordinelor Medicilor, Chirurgilor și Dentiștilor din Italia (Fnomceo) – menționează Știri Diaspora.

articolul original.

(VIDEO) Un alt bancomat a fost aruncat în aer la Constanţa

29 November 2022 at 11:21
image

Un bancomat instalat la Pavilionul expoziţional din Constanţa a fost aruncat în aer în această dimineaţă.

Suspecţii sunt aceeaşi care au aruncat în aer bancomatul din Castelu, tot în judeţul Constanţa pe 18 noiembrie. După acea primă „lovitură”, poliţia i-a pus sub filaj pe cei doi suspecţi care au fost arestaţi acum.
Potrivit IGPR, „echipa” de hoţi este formată din două persoane, un bărbat şi o femeie: Apostol Gheorghe Călin, de 45 de ani, respectiv Sanginesi Katia, de 55 de ani. Cei doi sunt bănuiţi că ar fi comis fapte similare şi în Italia, iar femeia ar fi membră a temutei grupări ‘Ndrangheta.

Katia Sanginesi este născută în 1967 şi are domiciliul declarat în Roma. Potrivit presei italiene, aceasta ar face parte dintr-o grupare specializată în astfel de furturi. Banda din care ar face parte Sanginesi e formată din 7 persoane, 6 dintre acestea fiind reţinute de poliţia italiană, inclusiv soţul femeii.
Pe 18 noiembrie, poliţia a fost alertată după ce un bancomat instalat chiar lângă sediul Primăriei şi al Poliţiei Locale din localitatea Castelu, a fost aruncat în aer.

articolul original.

Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia

29 November 2022 at 11:29
Foto: capital.ro

În contextul energetic, Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia deținută de grupul petrolier rus Lukoil. Astfel, Cabinetului de miniștri ar putea dezbate această măsură la o reuniune care va avea loc joi, 1 decembrie.

În acest sens, Guvernul italian urmează să ceară Cabinetului de miniştri să ia o decizie cu privire la acest subiect la o reuniune care este programată a avea loc joi, 1 decembrie 2022.

În plus, un embargou european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, iar Guvernul de la Roma se străduieşte să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare, scrie repubblica.it, care citează surse din apropierea acestui dosar.

Rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei

În contextul actual energetic, autoritățile din Italia urmăresc cu atenţie acest dosar, din cauză că în prezent, rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Regional, rafinăria Lukoil de la ISAB, aflată în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa.

În condiţiile în care statul italian va prelua controlul, rafinăria ISAB din Sicilia va putea continua să funcţioneze prin achiziţionarea de petrol de la alţi furnizori decât Rusia iar Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) va putea oferi garanţii băncilor creditoare, potrivit informațiilor transmise de sursa menționată.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB

Din punct de vedere financiar, principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

În contextul dat, băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

Aşadar, Lukoil este o companie petrolieră din Rusia cu peste 150,000 de angajați. Din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, este cea mai mare companie petrolieră din Rusia. În România, compania deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

articolul original.

Italia, Ischia: Cel puțin 8 persoane au murit în urma alunecărilor de teren. Căutările continuă | AUDIO

28 November 2022 at 15:58
image

Cel puțin opt persoane și-au pierdut viața în urma alunecării de teren de pe insula italiană Ischia, de sâmbătă, arată cel mai recent bilanț publicat de autorități. Încă patru oameni sunt dați dispăruți, iar căutările continuă.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/28nov-16-Raul-relat-Italia-bilant-alunecari.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel mai recent trup recuperat de salvatorii italieni este al unui bărbat. Aceasta a fost găsit în Casamicciola, una dintre localitășile din nordul insulei Ischia. Insula din Golful Napoli a fost grav afectată de ploi abundente și furtuni în ultimele zile, iar totul a culminat cu o alunecare violentă de teren. În total, peste 230 de persoane au rămas fără adăpost, iar cel puțin opt și-au pierdut viața.

Trei copii, între care un bebeluș, se numără printre victimele confirmate ale dezastrului. Căutările continuă pentru că cel puțin patru oameni sunt încă dispăruți. Dezastrul a deschis, din nou, discuțiile cu privire la construcţia clădirilor în zone ce prezintă un risc ridicat de inundaţii şi alunecări de teren, adesea în lipsa autorizaţiilor.

Experții spun că aceste fenomene severe sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice.

Sursa foto: Twitter / Croce Rossa Italiana

Citește și: Stare de urgență pe insula Ischia: 7 persoane au murit după o alunecare de teren

articolul original.

S-ar putea întâmpla și în România? Italia intenționează să impună o taxă excepțională unică de 50% pe veniturile excesive ale companiilor energetice

28 November 2022 at 16:04
image

Italia intenţionează să introducă anul viitor o taxă excepţională unică de 50% pe veniturile companiilor energetice care au beneficiat de pe urma creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, conform proiectului bugetului pe 2023 consultat de Reuters.

Taxa se aplică la 50% din venitul companiei în 2022 care este cu cel puţin 10% mai ridicat decât nivelul mediu raportat între 2018 şi 2021. Este prevăzut un plafon de 25% din valoarea activelor nete la finalul lui 2021.

Schema este diferită de cea anunţată de Trezorerie săptămâna trecută, care indica o taxă de 35% în perioada ianuarie-iulie 2023, calculată în funcţie de profiturile companiilor energetice.

Autorităţile de la Roma se aşteaptă să obţină de pe urma taxei aproximativ 2,565 miliarde de euro.

Taxa ar urma să se aplice unui număr de aproximativ 7.000 de producători şi vânzători de electricitate, produse petroliere şi gaze naturale, care vor trebui să achite sumele datorate până la 31 iunie 2023.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine, conform agerpres.ro.

articolul original.

Nu este o eroare! Câți bani primește salariu un român care lucrează ca șofer personal, în Italia! Are incluse cazarea și 3 mese pe zi

28 November 2022 at 14:07
image

Mulți români au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, dar depinde și de meseria fiecăruia. În Italia, un șofer personal are la dispoziție cazarea, dar și trei mese pe zi. Iată la ce salariu ajunge un șofer personal!

Dacă ești un șofer bun și serios, jobul de șofer personal este plătit foarte bine în Italia.

În afară de faptul că îți trebuie permisul de conducere categoria B, trebuie să ai și o experiență de minim un an în șoferie și o vârstă cuprinsă între 26 și 35 de ani.

Pe lângă astea, trebuie să îndeplinești instrucțiunile personale ale șefului, dar și să verifici periodic starea tehnică a mașinii, mai exact, să te asiguri că orice deplasare va fi în regulă.

Studiile sunt și ele necesare, iar pentru jobul acesta ar trebui să ai măcar studii medii și să cunoști limba engleză.

Totodată, decența și educația ar trebui să vină la pachet cu următorul angajat ca șofer personal, iar dacă deja te-ai decis că ar putea fi serviciul ideal pentru tine, află că biletul de avion va fi plătit de către angajator!

În anunțul postat de către angajator pe platforma Jooble, salariul oferit este în jur de 3500-4000 de euro pe lună.

Cât câștigă un șofer personal în România

Desigur, în România nu se poate oferi același salariu ca în străinante pentru un astfel de job.

Salariul ajungând la 4000 de lei net, iar cerințele sunt asemănătoare.

De exemplu, într-un anunț postat pe Androi.top, angajatorul are nevoie de un șofer pentru a duce copiii la școală, dar și pentru diverse activități extrașcolare.

Programul este de luni până vineri, aproximativ 6-7 ore pe zi, iar mașina rămâne în grija angajatului.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Stare de urgență pe insula Ischia: 7 persoane au murit după o alunecare de teren

27 November 2022 at 14:42
image

Cadavrele a 7 victime ale alunecării de teren care s-a produs, sâmbătă în zori, comuna Casamicciola de pe insula italiană Ischia.

Corpurile au fost găsite în zona via Celario, unde salvatorii care au săpat manual timp de mai multe ore.

Printre victime se află și o fetiță de 5-6 ani.

Sâmbătă a fost găsită decedată și o femeie de 31 de ani iar partenerul acesteia se află printre persoanele încă dispărute, potrivit agenției de presă ANSA.

Alte două victime au fost localizate, în aceeași zonă, dar încă nu a fost posibilă scoaterea lor din noroi.

Câinii de intervenție  au depistat probabil și cea de-a opta victimă, a cărei locație este acum cunoscută de salvatori.

În acest moment, salvatorii nu fac publice numele victimelor.

Alte 13 persoane au fost rănite, dintre care una se află într-o stare mai gravă. Guvernul de la Roma a decretat stare de urgență pe insula, ministrul de interne spunînd ca situația este gravă, ”cu oameni probabil încă sub noroi”.

Au fost alocate două milioane de euro ajutor de urgență.

Râul de noroi și moloz a lovit Casamicciola, o comună de pe insula Ischia, sîmbătă la ora 5 dimineața.

Pagubele sunt enorme.

Alunecarea de teren a angrenat bolovani și moloz care au provocat prăbușirea a cel puțin 10 clădiri.

Sursa foto: Twitter / Giuseppe Conte

Aproximativ 30 de gospodării au rămas izolate și circa 100 de oameni nu aveau apă și lumină.

Drumul spre casele lor a devenit impracticabil din cauza noroiului.

Sursa foto: Twitter / Giuseppe Conte

Autoritățile au evacuat alte 167 de persoane întrucît casele lor riscau să se prăbușească.

Salvatorii lucrează fără pauze la Casamicciola, însă vremea rea face ca operațiunile să fie dificile.

Ei au reușit să recupereze o familie cu un nou-născut, despre care inițial se credea că a dispărut: toți sunt în siguranță și au primit îngrijiri medicale.

Protecția civilă regională a instalat generatoare pentru a permite efectuarea de căutări pe întuneric.

Avalanșa de noroi a distrus vegetația, copacii au căzut ca niște popice, lăsând versanții muntelui goi.

Pe malul mării, se pot vedea clar urmele distrugerilor. Cel puțin o duzină de mașini și două autobuze turistice au ajuns unele peste altele, în apă sau scufundate în noroi.

Chiar și marea din port și-a schimbat culoarea, devenind maro din cauza râului de noroi scurs de pe munte.

Sursa foto: Twitter / Giuseppe Conte

articolul original.

Gafă guvernamentală de proporții în Italia. Câte persoane au murit, de fapt, în urma alunecărilor de teren

27 November 2022 at 13:37
image

Aproximativ zece persoane erau căutate în continuare duminică pe Insula italiană Ischia, în urma unei alunecări de teren, care s-a soldat cu cel puţin o moartă, o catastrofă naturală pe tema căreia urma să aibă loc duminică o reuniune a Guvernul italian.

Un val de noroi, provocat de ploi puternice, a devastat sâmbătă orăşelul Casamicciola Terme, scrie news.ro.

Corpul unei femei a fost găsit de către salvatori, a anunţat prefectul Napoli, Claudio Palomba.

Femeia a fost identificată şi era în vârstă de 31 de ani, potrivit agenţiei Agi.

Presa italiană evocă, pe de altă parte, 13 răniţi.

Unele dintre persoanele date dispărute iniţial au fost găsite tefere, inclusiv o familie cu un nou-născut, a precizat prefectul.

Însă nu existau veşti de la zece persoane, potrivit lui Palomba.

”Ne temem că există şi alte victime, dar până în prezent nunmărul (victimelor) este de o (persoană) decedată”, declarat AFP un purtător de cuvânt a pompierilor, Luca Cari.

Operaţiunile de căutare au fost complicate de o ploaie persistentă şi de rafale puternice de vânt, care au întârziat, de asemenea, trimiterea unor întăriri de pe continent cu feribotul.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a anunţat că mai multe persoane au fost blocate în noroi şi a evocat o situaţie ”foarte gravă”.

Gafă Guvernamentală

Gestionarea catastrofei a condus la un eşec guvernamental.

Piantedosi a dezminţăit declaraţii ale colegului său, vicepremierul Matteo Salvini, ministrul Infrastructurii, care a anunţat un bilanţ de opt morţi.

”Pentru moment nu este confirmat niciun deces”, a declarat Piantedosi, înainte de anunţarea decesului tinerei în vârstă de 30 de ani, subliniind că situaţia se poate schimba.

Alunecarea de teren a antrenat torente de noroi pe străzi, care au culcat la pământ copaci şi au luat la vale şi avariat maşini, pe unele purtându-le până la mare.

Ea a ”îngropat o casă”, iar două persoane au fost salvate dintr-o maşină pe care a aruncat-o în mare, potrivit pompierilor.

Cel puţin 30 de familii au fost blocate în locuinţe, de noroi, fără apă şi electricitate, potrivit agenţiei iraliene oficiale de presă Ansa, potrivit căreia un drum care permite accesul în cartierul acestor familii a fost rupt de torentul de noroi şi lucruri antenate de acesta.

Salvarea preconiza să evacueze 150-200 de persoane până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, în locuinţe temporare, iar autorităţile locale i-au îndemnat pe locuitori să rămână acasă, pentru a nu încetini operaţiunile de salvare.

”Operaţiunile de salvare rămân complicate din cauza condiţiilor meteorologice”, a anunţat Protecţia Civilă, însă căutările au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la lumina proietoarelor.

Premierul Giorgia Meloni, care a scris pe Twitter că se ţine la curent cu operaţiunile de căutare, urma să discute duminică despre această criză cu cabinetul său, într-o reuniune extraordinară.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu aproximativ 8.000 de locuitori iarna, situată pe luxurianta Insulă Ischia, în apropiere de Capri, a fost afectată în 2017 de un cutremur, soldat cu doi morţi.

Ea a fost complet distrusă de un cutremur mult mai puternic, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Catastrofa de sâmbătă a avut loc la câteva săptămâni de la moartea a 11 persoane în inundaţii cauzate de ploi puternice în partea cengtral-estică a Italiei.

articolul original.

Virgiliu, poetul preferat al romanilor

27 November 2022 at 12:30
image

Italia, se știe, este unul dintre cele mai vizitate și mai frumoase locuri de pe planetă dar și una dintre țările cu o cultură veche și bogată în personalități de seamă lăsate moștenire posterității.

Printre numele de seamă ale Italiei se numără și Virgiliu (70 î.Hr – 19 î.Hr), poet roman, autorul epopeii în versuri Eneida (Aeneis), epopeea națională a romanilor și a altor două opere importante Georgicele (Georgica) și Bucolicele (Eclogae vel bucolica).

Romanii l-au considerat cel mai mare poet al lor și nu este greu de înțeles de ce, dacă luăm în considerare faptul că faima lui a înflorit odată cu Eneida, lucrare care prezintă povestea legendarului fondator al Romei și vorbește despre misiunea romanilor ca fiind una de a civiliza lumea sub o îndrumare divină.

Virgiliu și-a colorat poezia în nuanțele dragostei

Având origini simple, țărănești, poezia în nuanțele dragostei pe care a nutrit-o față de natură, față de mediul rural în care a trăit și față de oamenii care l-au înconjurat. Și-a săvârșit educația la Cremona, Milano și, în cele din urmă, la Roma, dobândind cunoștințe aprofundate despre importanți autori greci și romani, cu precădere poeți, dar și despre medicină, retorică, filosofie și astronomie, sub îndrumările profesorului său Marcus Epidius. Însetat de studiu, la Napoli învață greaca, avându-l ca dascăl pe poetul Parthenius și filosofia cu epicurianul Siron.

În timpul tinereții, în vreme ce Republica Romană se apropia de sfârșit, în imperiu situația politică, dar și cea militară, deveniseră destul de confuze, marcate fiind de războiul civil dintre Gaius Marius și Lucius Cornelius Sulla, succedat de conflictul pentru puterea supremă dintre Pompei și Iulius Cezar. Virgiliu avea 20 de ani în perioada tulburătoare pe care o traversau romanii, iar urmele acestor conflicte și destabilizări, ura și teama față de război s-au regăsit în scrierile poetului.

Destin dedicat poeziei

Întreaga viață a lui Virgiliu a stat sub semnul poeziei și a studiilor sale pe această temă. Fragil, din punct de vedere al sănătății și având o fire mai retrasă, Virgil nu a jucat niciodată vreun rol în viața militară sau politică romană, dar se spune că ar fi avut o singură tentativă de a vorbi în fața unui auditoriu, însă timiditatea care-l reprezenta l-a determinat să nu mai repete experiența. Pe măsură ce a dobândit faimă datorită poeziilor sale (Bucolicele au avut un mare succes), a fost acceptat și recunoscut în rândurile multor figuri importante, înlesnindu-și astfel accesul în cercul lui Maecena, la îndemnul căruia va scrie celelalte opere ale sale.

Anumite biografii care i-au fost dedicate vorbesc despre posibilitatea ca unele dintre cele mai vechi poezii ale lui Virgil să fi fost adunate într-o colecție de poezii atribuită lui și cunoscută sub numele de Apendicele Vergiliana, dar sunt autori care infirmă autenticitatea multora dintre aceste poezii, astfel Bucolicele au fost desemnate ca fiind, de drept, cea mai veche lucrare a sa, o colecție de 10 poezii pastorale (egloge) compuse între anii 42 și 37 î.Hr, versuri în compoziția cărora sunt creionate, sub forma unui dialog între doi păstori, priveliștile unei lumi imaginare în care aceștia își cântă în lumina soarelui bucuriile simple, își ascund tristețile unor iubiri neîmplinite, ale unor sfârșituri premature sau nemulțumirile legate de cum au fost deposedați de propriile pământuri, acest din urmă aspect fiind experimentat de însuși Virgiliu, terenurile familiei reușind să le recupereze doar prin intervenția directă a împăratului Octavian Augustus.

Poetul profet?

Cea de-a patra eglogă a fost considerată una dintre cele mai relevante și profunde creații ale literaturii universale. Numită și Mesianică (datorită mesajului transmis, Virgiliu a fost catalogat mai târziu un profet al creștinismului), ecloga numărul patru vorbește despre nașterea unui copil, fiul zeilor, care are în același timp părinți pământeni și care va conduce lumea, va alunga păcatul și va restabili pacea. A fost scris, se pare, într-un moment în care revoltele civile păreau a lua sfârșit, iar Virgiliu, în concepția unor istorici, s-ar fi referit la un copil pe care Marc Antoniu și soția sa, Octavia, îl așteptau, dar care nu s-a născut niciodată.

În Evul Mediu, descrierea a fost acceptată ca fiind o profeție a lui Virgiliu despre nașterea lui Iisus. Cu toate acestea, cercetătorii lumii moderne vorbesc despre simbolistica formării unei noi epoci, metaforic exprimată de Virgiliu în termenii unui copil care prevestea o lume dominată de armonie.  În viziunea lui Virgiliu, unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale războaielor civile a fost depopularea Romei rurale, prin obligativitatea țăranilor de a participa la război, casele și proprietăților lor ajungând ruine.

Poemele agrare

Georgicele (poeme agrare), compuse între anii 37 și 30 î.Hr. (perioada finală a războaielor civile) reprezintă o deosebită pledoarie pentru restabilirea vieții agricole tradiționale a Romei, descriind în cele patru cărți care o compun munca de teren, cultivarea pomilor, creșterea animalelor și apicultura, ca simbol al inevitabilității renașterii după moarte.

didactică, Seneca se referea la Georgice ca fiind niște scrieri nu dedicate instruirii păstorilor sau țăranilor ci încântării cititorilor, dând o perspectivă vie asupra naturii și aducând în prim plan teme precum frumusețea peisajelor romane și bucuria de viață a țăranilor. Georgicele i-au fost dedicate lui Gaius Cilnius Mecenas, sfetnicul împăratului Augustus și nobilul roman, protectorul și susținătorul artelor.

Eneida incompletă

Viziunea lui Virgiliu asupra Romei exprimată în Eneida este una nobilă, dar adevărata măreție a poemului este reflectată prin conștientizarea poetului asupra aspectelor private și publice ale vieții umane. Eneida pune față în față realizările și aspirațiile uriașei organizații a guvernării romane în tensiune cu speranțele, suferințele și frustrările cetățenilor. Eneida a fost scrisă în 11 ani, în 19 î.Hr. Virgiliu plănuind să-și petreacă încă trei ani dedicându-se acestui poem. Astfel, pornește spre Grecia, cu siguranță pentru a aduce mai multă culoare în versurile sale de la fața locurilor (acțiunea acelor părți ale operei petrecându-se în apele grecești), dar în timpul călătoriei se îmbolnăvește și este nevoit să revină la Roma, murind la scurt timp după întoarcerea sa pe pământul natal. Avea numai 51 de ani.

Nu se știe dacă Eneida ar fi suferit schimbări majore în condițiile în care poetul ar fi săvârșit cu bine călătoria, însă s-a scris că de pe patul de moarte, Virgiliu ar fi transmis ca poemul să fie ars, cerere, din fericire, respinsă la ordinul lui Augustus.  Eneida reprezintă o mărturie importantă, atât din punctul de vedere al realizărilor și idealurile naționale din timpul domniei împăratului Augustus, dar și din perspectiva stilului sensibil în care poetul și-a scris opera.

Chiar neadusă în forma pe care și-ar fi dorit-o poetul, Eneida este considerată a fi una dintre capodoperele literaturii universale, alături de epopeile homerice Iliada și Odiseea, din care s-a inspirat, reușind mai apoi să influențeze numeroase generații de scriitori, unul dintre ei fiind Dante Alighieri.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Virgil/Influence-and-reputation

articolul original.

Un român stabilit în Italia, victima unei escrocherii. Bărbatul a avut parte de un șoc atunci când a primit o factură la curent în valoare de 4.000 de euro

26 November 2022 at 16:38

Un român stabilit în Italia a avut parte de un șoc în momentul în care a primit acasă mai multe somații prin care i se solicita plata unor facturi restante la curent, în valoare de 4.000 de euro. Cetățeanului nu i-a venit să creadă, motiv pentru care a contactat un avocat, informează La Gazzeta del Mezzogiorno.

Românul a avut toate motivele să devină suspicios și să ceară ajutorul avocatului, întrucât la mijloc se afla o infracțiune comisă de patronul unui bar din Toronto. În anul 2017, bărbatul în cauză și-a depus CV-ul la mai multe companii din Italie, printre care și la un bar.

Reprezentanții localului au profitat de neatenția românului și nu l-au mai contactat în vederea unui posibil loc de muncă. Dimpotrivă, s-au folosit de informațiile personale ale acestuia pentru închierea a două contracte de furnizarea energiei, pentru două localuri, contracte care au fost încheiate pe o perioadă de un an de zile.

Energie electrică. Sursă foto: arhivă

Românul a fost găsit nevinovat de către autorități, iar vinovații își ispășesc pedeapsa

În urma unei sesizări, autoritățile din Italia au efectuat mai multe cercetări și au ajuns la concluzia că bărbatul de cetățenie română a fost victima unei escrocherii și a fost găsit nevinovat.

Astfel, vinovatul în vârstă de 42 de ani a fost acuzat ca fiind principalul vinovat și autoritățile din Italia au decis condamnarea acestuia la 8 luni de închisoare. Mai mult, acesta este obligat să îi plătească românului despăgubiri.

articolul original.

Alunecare de teren și inundații în Italia: Cel puțin 8 morți

26 November 2022 at 13:27
By: -
image

Cel puțin 8 persoane au murit sâmbătă într-o alunecare de teren, în urma unor ploi puternice, pe insula italiană Ischia, în largul orașului Napoli, anunţă ministrul italian al Infrastructurii, Matteo Salvini, relatează AFP.

”Sunt opt în alunecarea de teren de la Ischia. Salvatorii acţionează în condiţii dificile”, a anunţat el la un eveniment la Milano.

Un bilanţ anterior anunţa 13 persoane date dispărute.

Alunecarea de teren a avut loc în oraşul Casamicciola Terme, în nordul insulei, a ”înghiţit o casă” şi a dus mai multe maşini în mare, anunţă pompierii, care precizează că căutau persoane date dispărute.

O maşină antrenată în mare avea la bord două persoane, care au fost salvate, precizează pompierii.

Autorităţile locale îi îndeamnă pe locuitorii insulei să rămnă în case, pentru a nu afecta operaţiunile de salvare.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu aproximativ 8.000 de locuitori iarna, a fost afectată în 2017 de un cutremur, soldat cu doi morţi.

Oraşul a fost distrus complet de un cutremur puternic la sfârşitul secolului al XIX-lea.

articolul original.
❌