ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Personalitățile Botoșaniului – Israil Bercovici

7 August 2022 at 13:43

Israil (Israel) Bercovici (n. 1921, Botoșani – d. 1988) a fost un dramaturg, regizor, biograf și memorialist, care a servit Teatrul Evreiesc de Stat din România între 1955 – 1982; el a scris, de asemenea, poezii în limba idiș.

Bercovici s-a născut într-o familie săracă din clasa muncitoare din Botoșani și a primit o educație tradițională evreiască. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a făcut muncă silnică până la sosirea armatei sovietice în România.

După război și-a început cariera în limba idiș, în ziare, radio, în special săptămânalul IKUF-Bleter (1946-1953), și Revista Cultului Mozaic din R.P.R. (Jurnalul Culturii Evreiești din Republica Populară România, de asemenea, cunoscut sub numele de Tsaytshrift). Jurnalul a fost lansat în 1956 și a avut secțiuni în limba română, idiș și ebraică. Bercovici a editat secțiunea idiș din 1970 până in 1972.

Ca student la literatură, după război, la un liceu laic, în București, Bercovici a publicat prima sa poezie în limba idiș, în IKUF-Bleter.

articolul original.

Armistițiu între Israel și Jihadul Islamic

7 August 2022 at 15:15
By: (R.C.)

YPDATE Israelul și militanții palestinieni au convenit asupra unui armistițiu în Gaza începând de duminică seară, cu medierea la Cairo, au declarat surse, după ce un bombardament al Israelului asupra țintelor palestiniene, care a durat tot weekendul, a declanșat atacuri cu rachete cu rază mai lungă de acțiune.

O sursă de securitate egipteană a declarat că Israelul a fost de acord cu propunerea, în timp ce un oficial palestinian a declarat că încetarea focului va intra în vigoare la ora 20:00 (1700 GMT).

Știrea inițială

Guvernul israelian a confirmat, duminică, iniţierea de contacte, prin intermediari, în sensul unui armistiţiu cu organizaţia fundamentalistă Jihadul Islamic, în timp ce bilanţul bombardamentelor efectuate în teritoriul palestinian Fâşia Gaza a ajuns la 31 de morţi şi sute de răniţi.

Guvernul israelian a confirmat că au loc negocieri mediate de Egipt pentru oprirea bombardamentelor asupra poziţiilor grupului militant Jihadul Islamic. Conform organizaţiei fundamentaliste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, liderii Jihadului Islamic au respins un plan pentru un armistiţiu umanitar temporar, informează site-ul Ynetnews.com. Totuşi, negocierile intermediate de Egipt vizează oprirea totală a confruntărilor militare între Israel şi Jihadul Islamic.

Duminică dimineaţă, Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat că bilanţul bombardamentelor israeliene a ajuns la 31 de morţi, inclusiv şase copii, şi 265 de răniţi. Însă armata israeliană susţine că printre victime se numără mulţi „terorişti” şi că nouă civili au fost ucişi de rachete palestiniene care au căzut în Fâşia Gaza. În operaţiuni au fost asasinaţi doi lideri ai filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari şi Khaled Mansour, conform cotidianului The Times of Israel.

Aviaţia militară israeliană a continuat, duminică dimineaţă, bombardamentele asupra unor lansatoare de rachete din Fâşia Gaza. În total, peste 580 de rachete şi obuze au fost lansate spre teritoriul israelian în ultimele trei zile, fiind vizate oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon, Yavne şi Eshkol, precum şi comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv. Cele mai multe rachete au fost interceptate de sistemele antibalistice israeliene sau au căzut în zone deschise. Cel puţin 21 de persoane au fost spitalizate în Israel. Două au fost rănite de fragmente de rachete, 13 s-au accidentat în timp ce fugeau spre adăposturile antiaeriene, iar şase au fost în stare de şoc.

Israelul a declanşat vineri bombardamentele asupra Fâşiei Gaza pe fondul riscurilor producerii unor atacuri ale grupurilor islamiste palestiniene ca reacţie la arestarea unui lider al organizaţiei Jihadul Islamic, Bassam al-Saadi, într-o operaţiune desfăşurată în Jenin, Cisiordania.

articolul original.

Oficial al Jihadului Islamic din Fâșia Gaza spune că femeile care omoară civili israelieni sunt un „model fermecător” de urmat

7 August 2022 at 17:13

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni, într-o sesiune cu uşile închise, la New York, despre atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza declanșate vineri seara, sub operațiunea Zori de zi. Consiliul de Securitate a acceptat să abordeze subiectul în urma solicitărilor formulate sâmbătă de Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Franţa, Norvegia şi China, potrivit unor surse diplomatice. Într-o analiză publicată de Q Magazine aici, Elan Schwartzenberg a explicat pe larg conflictul dintre israelieni și palestinieni.

Rachetele trase din Fâșia Gaza își ratează țintele și ucid copiii palestinieni

Sirenele de alarmă au răsunat duminică în zona Ierusalimului, pentru prima oară de la începutul escaladării armate în curs cu gruparea Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană(IDF), citată de France Presse, potrivit Agerpres. Operațiunea Zori de zi lansată de (IDF) vineri noaptea continuă.

Jihadul Islamic palestinian, clasificat ca organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite, are legături strânse cu Iranul, principalul inamic al Israelului, şi este a doua cea mai importantă miliţie din Fâşia Gaza după gruparea militantă Hamas, aflată la guvernare.

Khaled Mansour, comandantul Diviziei Jihadul Islamic din sudul Fâșiei Gaza, responsabil pentru zeci de atacuri împotriva civililor și soldaților israelieni, a fost eliminat Foto IDF

Braţul armat al Jihadului Islamic a anunţat că a lansat rachete spre Ierusalim, la scurt timp după ce au sunat sirenele în zonă, potrivit armatei israeliene.

„Nu cu mult timp în urmă am lansat rachete spre Ierusalim”, au anunţat Brigăzile al-Quds într-un comunicat.

Locații din Gaza distruse de armata israeliană

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană a anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 29 de morţi, între care şase copii, în Fâşia Gaza, de la reizbucnirea violenţelor, vineri, între Israel şi gruparea armată Jihadul Islamic, care au făcut şi 215 răniţi. În cursul dimineţii, acelaşi minister anunţase creşterea bilanţului la 32 de morţi, dar apoi l-a revizuit în scădere, remarcă AFP.

Autorităţile israeliene contrazic însă acest bilanţ şi susţin că acei copii palestinieni au fost ucişi sâmbătă de un atac cu rachetă eşuat al Jihadului Islamic către Israel, potrivit unui anunț făcut de IDF.

„În urma rapoartelor despre evenimentele tragice din Jabaliya, IDF a încheiat un debrief aprofundat. Pe baza tuturor datelor sistemelor IDF, rezultă că acest eveniment este rezultatul unei rachete a Jihadului Islamic. Nu am desfășurat nicio activitate în Jabaliya la momentul evenimentului.”, a anunțat armata israeliană, după ce a fost acuzată că a ucis copii într-un atac asupra Jabaliya.

Armata israeliană a publicat duminică imagini despre care spune că arată o tentativă eșuată de lansare a rachetei a militanților Jihadului Islamic care a lovit o casă rezidențială din orașul Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza, cu o seară înainte, ucigând mai multe persoane, inclusiv copii.

Watch this failed rocket launch which killed children in Gaza.

This barrage of rockets was fired by the Islamic Jihad terrorist organization in Gaza last night.

The rocket in the red circle misfired, killing Palestinian civilians—including children—in Jabaliya in northern Gaza. pic.twitter.com/55zSU3fsRY

— Israel Defense Forces (@IDF)
August 7, 2022

„A fost în centrul orașului, lângă o moschee și puteți vedea racheta în apropierea locului impactului. Radarele noastre arată că această rachetă și-a ratat ținta și a lovit Jabalia în timpul barajului de la ora 21.00″, a declarat un ofițer superior al IDF pentru Ynet, referindu-se la o salvă grea în care zeci de rachete s-au transformat într-o „ploaie” deasupra sudului Israelului, sâmbătă seara.

„Aproximativ 15% dintre lansările lor de până acum au sfârșit în Gaza. Avem informații solide de la mulți cetățeni palestinieni care confirmă că copiii din Jabalia au fost loviți de o rată a jihadului islamic”, a spus acesta.

Șeful Direcției pentru Diplomație Publică din Israel, Lior Hayat, a spus că filmările dovedesc „fără îndoială” nevinovăția Israelului. „Spre deosebire de rapoartele palestiniene despre incidentul din Jabalia, avem videoclipuri care dovedesc fără îndoială că aceasta nu a fost o lovitură israeliană”, a spus el. Pe măsură ce știrile au apărut în presa palestiniană și internațională, o investigație cuprinzătoare a constatat că nu a fost vorba despre un atac israelian, ci despre o lansare de rachetă din Fâșia Gaza, care a căzut în inima Jabalia”.

Israelul a publicat imagini cu tunelurile subterane folosite de jihadiștii din Fâșia Gaza, care au fost distruse de trupele IDF

Potrivit postului de televiziune israelian i24News, 580 de rachete au fost lansate asupra Israelului începând de vineri, 120 au căzut în Gaza, fără să atingă teritoriul israelian, iar 200 au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

For the Head of the Islamic Jihad's Women's Framework, female terrorists who kill innocent civilians are "glamorous role models."

We clearly have a different idea of what a role model is. pic.twitter.com/cbQFNKhMkZ

— Israel Defense Forces (@IDF)
August 6, 2022

Esmahan Abd Al-Aal, care conduce branșa feminină a Jihadului Islamic din Fâșia Gaza, elogiază într-o emisiune televizată femeile care au deturnat avioane sau care au ucis civili israelieni, numindu-le un „model fermecător” de urmat Video MEMRI TV

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

Iată ce scria Elan Schwartzenberg, ofițer în rezervă al IDF, într-o analiză pentru Q Magazine, publicată în 2021:

GAZA, cu cele două milioane de locuitori, este guvernată cu forță armată de organizația teroristă Hamas care aplică teroare atât asupra propriilor cetățeni (inclusiv execuții sumare) și atunci când pot, și în exterior.

Hamasul are, la propriu, două milioane de ostatici arabi. 

Pacea, de orice fel, nu există ca formulă viabilă pentru liderii acestei organizații, deoarece, în acel moment, ar urma alegeri libere și democratice cu șanse zero pentru ei să fie aleși. Mai grav însă ar fi stoparea finanțării legale venite din partea Kuweitului, Qatarului, Arabiei Saudite, sau ilegale de la Iran, plus ajutoarele umanitare provenite de la multiple organizații internaționale.

Viața în Gaza e grea, la limita subzistenței , șomajul atinge 90%, rețeaua electrică funcționează cu multe întreruperi și doar câteva ore pe zi. O fâșie dreptunghiulară cu latura lungă spre Mediterană, putea fi un fel de Rivieră franceză la câți bani au primit doar în ultimii 20 de ani ( două miliarde de dolari doar din Qatar), nemaivorbind de locația geografică avantajoasă.  Însă însușirea, adică furtul, în folos propriu al acestor fonduri de către teroriștii șefi, plus utilizarea restului pentru construit buncăre, tuneluri de atac sau armament, în loc de spitale, canalizare sau școli, a generat o aglomerație sordidă și pauperă a populației arabe din acestă parte.

UNICA SOLUȚIE E O REVOLUȚIE


Conducătorii celor două regiuni, Hamas și Autoritatea Palestiniană, funcționează pe principii diferite existând în trecut și tentative de lichidare fizică între ei.


PACE. Au existat multiple scenarii și încă se caută variante pentru a împăca și capra și varza. Asimilarea Gazei de către Egipt și a West Bank de către Iordania-având granițe comune- părea simplu și natural, doar că ambele țări au refuzat vehement pentru că nici o țară arabă NU dorește palestinieni pe teritoriul ei. (Cei aflați deja în număr mare în Liban și Iordania au generat permanent tulburări sociale și revolte violente în ambele țări).

Israelul a promovat ideea unui stat palestinian prin unirea între Gaza și West Bank, oferind din teritoriul israelian un culoar de trecere în acest scop, însă datorită fricțiunilor dintre conducătorii palestinieni soluția nu a fost posibilă. Varianta înglobării celor două regiuni în Statul Israel nu convine israelienilor pentru că ar fi mai mulți arabi decât israelieni și prin dreptul democratic la vot am vedea un guvern compus din Hamas și AP la conducerea Israelului.

În cele două teritorii palestiniene funcționează multiple facțiuni teroriste mai mici, de tipul Jihad Islamic, care resping vehement oricare dintre variantele expuse mai sus, unicul scop declarat al acestora fiind evacuarea integrală (vii sau morți, de bună voie sau cu forța) a evreilor din teritoriul Statului Israel. Hamas, de asemenea, nu recunoaște Statul Israel!

Cel care va reuși să găsească o soluție, acceptată și ulterior respectată de toate părțile, merită 10 premii Nobel și orice alte onoruri și-ar dori.


CONFLICTUL ACTUAL, denumit militar Guardians of the WallsPaza Zidurilor (precum americanii dau nume uraganelor, aici armata alege un nume de cod pentru fiecare nou conflict) are la bază un motiv pueril.

Într-un cartier din Ierusalim, numit Sheikh Jarrah, există o dispută teritorială pe anumite terenuri între arabi și evrei, care se judecă la tribunal. În paralel, în teritoriile palestiniene au fost amânate a n-a oară alegerile, amânare de care culpabilizează Israelului, cu motivații fanteziste și inventate pentru că, în fapt, ei NU doreau alegeri de nici un fel. Adăugăm în această oală sub presiune și elementul sărbătorii musulmane, Ramadan, care întotdeauna încinge spiritele aici și culminează în final cu Naqba, adică ziua în care palestinienii și-au pierdut pământurile aici. Și uite așa începe o fierbere și o agitație în rândul zecilor de mii de palestinieni care vin la rugăciune în Al Aqsa, clar incitați și de anumiți teroriști agitatori infiltrați între ei, plus 2-3 zile în care temperatura crescuse brusc de la 24 la 37 de grade, inclusiv obligația de a nu mânca nimic până la apusul soarelui (Ramadan). Și iată cum, brusc, ies de la rugăciune diverse grupuri incitate care încep să devasteze vitrinele magazinelor din Ierusalim sau se distrează trăgând de bărbi și perciuni evreii ultra religioși întâlniți pe stradă. Este chemată poliția, încep îmbrânceli urmate de rețineri, situația degenerează, se aruncă cu bolovani scoși din pavaj și cu sticle Molotov, finalul apoteotic fiind pătrunderea poliției în Al Aqsa, încercând să aresteze niște arabi care se refugiaseră înăuntru după o tentativă de linșare a unui șofer israelian urmată de atacul frontal asupra polițiștilor care încercau să oprească haosul.

Hamasul din Gaza realizează că toate evenimentele se suprapun crizei politice din Israel generată de imposibilitatea formării unei coaliții guvernamentale și trage câteva rachete spre Ierusalim (un gest de mare afront), activează, în plus, simpatizanții arabi din Israel care încep să spargă magazinele și mașinile vecinilor de stradă evrei.

LUPTA de facto a constat în lansarea de către Hamas a 3000 de rachete de diverse dimensiuni, cu rază scurtă sau medie, către Israel. Cam 1/3 au făcut fâs și au căzut la ei, în Gaza. Peste 90% din restul au fost anihilate pe cer de Iron Dome, un sistem incredibil care, văzut în realitate, seamănă cu Star Wars și detectează prin radar unde urmează să lovească o rachetă (dacă are ca țintă un câmp sau o zonă nepopulată, o ignoră), activează alarma strict pentru cetățenii din zona vizată (la nivel de patru blocuri, fără a induce panică, inutil, unde nu e cazul) și trage un contra proiectil care distruge racheta pe cer.

Scutul Iron Dome interceptând rachete trase din Fâșia Gza în iulie 2014 Foto IDF

În fapt, extrem de puține rachete au lovit efectiv ținte reale. Două case, 3 apartamente, două mașini și un autobuz au fost nimerite direct, rezultând 10 morți, plus câțiva zeci de răniți ușor care se aflau în proximitate. Cei loviți, nu se aflau, conform instrucțiunilor, în adăposturile prevăzute. Israelul este împânzit de adăposturi anti rachetă, dar și majoritatea apartamentelor au propria cameră blindată. De asemenea, orice parcare subterană sau inclusiv casa scării din orice bloc este o protecție suficientă. Alarma oferă suficient timp oricui să între la adăpost. Problema este că nu toți sunt disciplinați existând diverși inconștienți ce refuză intrarea în adăpost, plus cei foarte în vârstă care se mișcă mai greu.

Au încercat 11 atacuri cu proiectile antitanc, dar și 4 lunetiști. Cu excepția unui jeep militar lovit, restul teroriștilor au fost detectați și anihilați instant.

Israelul a ripostat primordial cu aviația (avioane, elicoptere și drone) dar și cu baraj de artilerie, lansând obuze de tanc sau baterii de tunuri. Armata israeliană, în mod special aviația, este extrem de scrupuloasă drept care victimele în rândul civililor este cât se poate de mic. Hamasul se ASCUNDE ÎNTRE CIVILII ARABI ȘI ATACĂ ÎNCERCÂND SĂ OMOARE CIVILI EVREI, în timp ce Israelul face tot ce poate pentru a evita lovirea arabilor civili aflați în jurul teroriștilor. Sună simplu, dar nu e! Deloc.

În istoria recentă, americanii au ras, la propriu, aducând la nivelul solului orașe gen Fallujah, spitale cu zeci de răniți imobilizați la pat, pline de medici occidentali din Sans Frontiers, rușii au procedat și mai brutal în Grozny, dar noi suntem un popor care nu vrem și nici nu ne permitem grozăvii de acest tip.

Afirm din propria experiență că soldații și ofițerii israelieni sunt supuși unor rigori/protocoale extrem de restrictive pentru deschiderea focului.

Atenție, în cazul Gazei, teroriștii se ascund intenționat în mijlocul populației civile, camuflează lansatoarele de rachete în școli, spitale, sediile unor ONGuri, inclusiv în casele celor apropiați. Ei trag la grămadă către aglomerări urbane, fără ezitare sau discernământ, în populația civilă, și uite așa, doi din cei 10 morți din Israel sunt arabi israelieni și nimeni nu poate ști câți civili morți sau răniți din cei declarați în Gaza și puși pe seama raidurilor israeliene se DATOREAZĂ SUTELOR DE RACHETE LANSATE DE HAMAS, DAR CĂZUTE ÎN GAZA! Evită complet acest subiect și refuză orice declarație pe această temă acum, ca și în rundele din trecut. Imposibil să nu existe foarte mulți morți și răniți când sute de rachete cad/lovesc în Gaza care are o densitate imensă de populație și acolo nu există alarme, adăposturi sau Iron Dome. Aștept să văd pe CNN această temă că de săracii palestinieni m-am plictisit!”

articolul original.

Gaza anunţă 24 de morţi, dintre care 6 copii, în atacurile israeliene

7 August 2022 at 04:36
By: -
image

24 de persoane, dintre care şase copii, au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic, conform unui anunţ făcut de Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană.

Publicitate

Începând de vineri atacurile israeliene s-au soldat, de asemenea, cu 215 răniţi, transmite AFP.

Autorităţile israeliene contrazic aceste informaţii şi dau asigurări că mai mulţi copii palestinieni au fost ucişi sâmbătă seara la Jabalia (nord), în urma unui atac cu rachetă eşuat al Jihadului Islamic ce viza teritoriul Israelului.

"Forţele de securitate israeliene nu au lovit Jabalia în ultimele ore", a declarat biroul premierului israelian Yair Lapid, într-un comunicat.

Într-un spital din Jabalia, jurnaliştii AFP au văzut cadavrele a şase persoane, inclusiv trei copii.

Publicitate

Statele Unite sprijină deplin dreptul Israelului de a se apăra, a declarat sâmbătă Departamentul american de Stat, care a îndemnat toate părţile să evite o escaladare suplimentară a violenţelor, transmite Reuters.

Această nouă confruntare, care a început vineri, este cea mai gravă între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza după războiul din mai 2021, care în 11 zile a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi de cea israeliană.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte pentru o săptămână de raiduri în Gaza care vor viza organizaţia Jihadul Islamic. A informat, de asemenea, că a ucis 15 luptători ai acestei grupări, printre care un comandant şef, Tayssir Al-Jabari.

"Bătălia abia începe", a declarat Mohammed Al-Hindi, un oficial al Jihadului Islamic, organizaţie care trage rachete înspre Israel.

Surse egiptene au declarat pentru AFP că Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupările armate din Fâşia Gaza, încearcă să stabilească o mediere. În timpul unui discurs, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a afirmat că acţionează "neobosit" pentru restabilirea calmului.

Pe teren, schimbul de focuri continua în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit jurnaliştilor AFP din Gaza.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Israelul a atacat Fâșia Gaza. Un comandant al Jihadului Islamic a fost ucis

5 August 2022 at 17:46

Israelul a atacat Gaza cu avioane de război, vineri, ucigând cel puțin opt persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic și o tânără.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza, a spus grupul.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise, inclusiv al-Jabari şi o fetiţă de cinci ani

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin şapte persoane au fost ucise, inclusiv al-Jabari şi o fetiţă de cinci ani. Cel puțin 44 de persoane au fost rănite și au fost tratate la spitale în urma raidurilor israeliene.

Fum a ieșit de la etajul șapte al clădirii din orașul Gaza. Echipe de apărare civilă s-au deplasat la fața locului pentru a evacua oamenii și pentru a stinge incendiul provocat de atac.

„Tocmai luam prânzul și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă s-a auzit în blocul în care locuim. Am fugit. Sunetul era masiv. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. De asemenea, au fost văzute drone de recunoaștere israeliene deasupra enclavei asediate. Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.

Ce spune Jihadul Isalmic

Într-o declarație, Jihadul Islamic a spus: „Inamicul a început un război care vizează poporul nostru și toți avem datoria să ne apărăm pe noi înșine și poporul nostru și să nu permitem inamicului să scape cu acțiunile sale care vizează subminarea rezistenței și statorniciei naționale”.

Anterior, armata israeliană a declarat că lovește Gaza, adăugând că „a fost declarată o situație specială pe frontul intern israelian”.

Israelul a închis drumurile din jurul Gazei la începutul acestei săptămâni și a trimis întăriri la graniță în timp ce se pregătea pentru un răspuns după arestarea luni a unui membru înalt al grupării Jihad Islamic din Cisiordania ocupată.

Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că va răspunde la „escaladarea” de vineri.

„Inamicul israelian este cel care a început escaladarea din Gaza și a fost comisă o nouă crimă de care este responsabil. Rezistența va apăra poporul nostru din Fâșia Gaza cu tot ce are”, a spus Barhoum, potrivit AlJazeera.

articolul original.

Forțele israeliene au bombardat, vineri, ținte din Fâșia Gaza (video)

5 August 2022 at 20:47
image

Forțele israeliene au bombardat vineri, 5 august, ținte din Fâșia Gaza despre care au spus că ar avea legătură cu gruparea Jihadul Islamic, ucigând un comandant de rang înalt și provocând promisiuni de represalii din partea grupului militant, care a declarat că ar putea lovi orașul Tel Aviv ca răspuns, scrie Reuters.

Nouă persoane rănite și 44 ucise, în urma atacului

Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise și 44 rănite în atacurile care au avut loc după zile de escaladare a tensiunilor în urma arestării unui lider militant palestinian în cursul săptămânii.

Un purtător de cuvânt israelian a declarat că armata a estimat că a ucis în jur de 15 „teroriști”, dar a precizat că nu are un bilanț final al victimelor.

„IDF lovește în prezent în Fâșia Gaza. O situație specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-o declarație.

Radioul Armatei israeliene a raportat că Israelul a chemat rezerviști militari pentru regiunea din apropierea Fâșiei Gaza, care este condusă de mișcarea militantă Hamas din 2007.

Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza

Un oficial palestinian al Jihadului Islamic a confirmat că Tayseer al-Jaabari, pe care armata israeliană l-a descris drept principalul coordonator între Jihadul Islamic și Hamas, a fost ucis în atacurile care au lovit mai multe ținte din Gaza.

Loviturile au avut loc după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider de rang înalt al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza și unele drumuri din apropiere de teama unor atacuri de represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza, restricționând și mai mult circulația palestinienilor, relatează zdg.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a precizat premierul Yair Lapid.

Liderul Jihadului Islamic va răzbuna

Într-un interviu la televiziunea Al Mayadeen, un canal libanez pro-iranian, liderul Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a promis represalii pentru lovituri.

„Nu există linii roșii în această bătălie și Tel Aviv va cădea sub rachetele rezistenței, precum și toate orașele israeliene”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că autoritățile se așteptau la atacuri cu rachete împotriva centrului Israelului, dar a precizat că bateriile antirachetă Iron Dome sunt operaționale.

El a spus că planurile de a permite intrarea camioanelor cu combustibil în Gaza pentru a menține operațională singura centrală electrică din zonă au fost abandonate în ultimul moment, deoarece serviciile de informații au detectat mișcări care indicau că atacurile asupra țintelor israeliene erau iminente, notează zdg.

articolul original.

Israelul a atacat ținte ale Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

5 August 2022 at 19:09

Israelul a atacat, vineri, 5 august, Fâșia Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic, informează Al Jazeera.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat și decesul unei fetiţe de cinci ani. Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma raidurilor israeliene.

„Tocmai am luat prânzul de vineri și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă a lovit blocul-turn în care locuim. Am fugit. Sunetul era strident. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera, cu sângele acoperindu-i hainele.

Activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din partea de vest a Fâșiei Gaza, a spus că a auzit „patru până la cinci bubuituri puternice” când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

„Eram adormit și m-am trezit alergând, întrebându-mă ce s-a întâmplat. A fost panică în zonă, oamenii alergau. Vă puteți imagina… cantitatea de groază pe care aceasta a provocat-o oamenilor care locuiesc în clădire”, a adăugat ea. „Au fost copii care se jucau… acesta a fost ceva cu adevărat imprevizibil pentru noi.”, a spus Shubair.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. Se auzeau drone de recunoaștere israeliene plutind deasupra enclavei asediate.

„Jihadul Islamic” a anunțat lansarea a peste 100 de rachete în direcția Israelului

Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.
În primul răspuns la atac, tirurile de rachete din Gaza spre Israel au putut fi văzute în timp ce sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului a luminat cerul nopții.

Avioanele de luptă israeliene continuând să survoleze deasupra orașului dens populat vineri seară, a raportat Youmna al-Sayed de la Al Jazeera.

Atacurile de astăzi sunt o consecință a tensiunilor apărut cu Jihadul Islamic, după arestarea liderului palestinian Bassam al-Saadi în orașul ocupat Jenin din Cisiordania.

Oficialii Jihadului Islamic cataloghează atacurile israeliene drept o „o crimă brutală, un masacru comis de ocupația israeliană împotriva poporului nostru” .

Hamad a declarat postului Al Jazeera că „nu există nicio justificare” pentru atacuri, adăugând că fracțiunile palestiniene au dreptul să se apere și să-și „protejeze” poporul.

Potrivit acestuia, facțiunile din Gaza au menținut „o bună coordonare” și explorează „cea mai bună opțiune pentru poporul palestinian”.

„Cred că Israelul nu este interesat de nicio mediere… nu există loc pentru mediere, nici loc pentru discuții pașnice”, a spus Hamad. „Poporul nostru așteaptă ca rezistența palestiniană să ia decizia și să riposteze”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că aproximativ 15 luptători palestinieni au murit în acțiunea dn Gaza.

„Nu am terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) lt.col. Richard Hecht adăugând că Israelul se așteaptă la un tir de rachetă de represalii din partea facțiunilor palestiniene din Gaza.

El a anunțat, de asemenea, că 25.000 de soldați în rezervă sunt activați.

Ahmed Mudalal, un oficial Jihad Islamic din Gaza, a declarat că gruparea a făcut cereri Israelului prin mediatorii egipteni, inclusiv eliberarea liderului reținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat, vineri, comunități din apropierea Gazei, spunând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor îndepărta amenințarea din această regiune”, fără a da însă alte detalii.

„Vom opera cu putere pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului”, a spus el. „Nu căutăm conflicte, dar nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă este necesar”, a spus Benny Gantz.

Israelul și Egiptul au menținut o blocare strictă asupra Gazei timp de 14 ani, iar criticii spun că politica echivalează cu pedeapsa colectivă a celor două milioane de rezidenți palestinieni din regiune.

articolul original.

8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic | VIDEO

5 August 2022 at 14:00
image

Israelul a declarat vineri, 5 august 2022, că a atacat Gaza. În plus, Israelul a mai declarat o „situație specială” pe frontul intern, după zile întregi de tensiuni în urma arestării unui militant palestinian de rang înalt în Cisiordania ocupată. Israelul viza gruparea Jihadul Islamic.

UPDATE 18:03. 8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic

Atacul declanșat de Israel vineri în Gaza s-a soldat, până la această oră, cu cel puțin 8 morți și alți 40 de răniți, inclusiv un militant de rang înalt, potrivit oficialilor palestinieni, scrie Associated Press.

Israelul a declarat că viza gruparea Jihadul Islamic, în contextul tensiunilor care s-au intensificat în ultimele zile după arestarea unui militant de rang înalt în Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Știre inițială

S-a auzit o explozie în orașul Gaza, iar de la etajul șapte al unei clădiri înalte s-a putut vedea un nor gros de fum. Associated Press a scris că nu a fost foarte clar cine a fost vizat de atac.

#BREAKING #Gaza: Israeli warplanes launch attacks at several sites in Gaza #Palestine #Israel pic.twitter.com/OdTOf5CPcF

— Asian Strategic Times (@AST_HQ) August 5, 2022

Israelul a închis drumurile din jurul Fâșiei Gaza la începutul acestei săptămâni și a trimis întăriri la graniță, pregătindu-se pentru un atac de răzbunare după arestarea unui membru de rang înalt al grupării militante Jihadul Islamic în Cisiordania ocupată, luni.

Nu s-a anunțat imediat existența unor victime și nu a fost imediat clar în ce măsură situația se va agrava. Israelul și gruparea Hamas au purtat patru războaie și mai multe încăierări mai mici în cei 15 ani de când aceasta a preluat puterea de la forțele palestiniene rivale.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat vineri comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, afirmând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor elimina amenințarea din această regiune”, fără a da detalii.

Sursa foto: Asian Strategic Times

Citește și: Vicepremierul Ucrainei, într-un interviu pentru Europa FM: „Viața de dinainte de 24 februarie nu mai există. Nu va mai fi niciodată la fel” | VIDEO

articolul original.

Forțele israeliene au lovit Fâșia Gaza, grupuri islamiste au ripostat. Peste 10 morți, SUA îndeamnă la calm

5 August 2022 at 16:07
By: -
image

Forţele israeliene au lovit ţinte din Fâşia Gaza, a anunţat, vineri, armata israeliană, după zile întregi de tensiune în urma arestării unui lider militant palestinian. Vineri seara, grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete spre sudul şi centrul Israelului. Atacul s-a soldat cu morți şi a fost declarată stare de urgenţă, relatează Reuters. SUA au îndemnat la calm.

Atacul Israelului, soldat cu 10 morți și zeci de răniți

Publicitate

”Armata israeliană lanseaza atacuri în prezent în Fâşia Gaza. O situaţie specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat că au fost înregistrate o serie de victime şi a fost declarată starea de urgenţă.

Este vorba de cel puţin zece persoane ucise, inclusiv un lider al grupului fundamentalist Jihadul Islamic și numeroase altele rănite. Printre victime se numără un copil în vârstă de cinci ani.

Publicitate

De asemenea, printre cei uciți se află un lider al filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari, informează cotidianul The Times of Israel. Jabari era responsabil de operaţiunile grupului islamist în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Alte 55 de persoane au fost rănite.

Imaginile de la televizor au arătat fum negru ridicându-se de pe acoperişul unei clădiri din Fâşia Gaza.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat vehement bombardamentele şi a cerut intervenţia comunităţii internaţionale.

"Preşedintele palestinian cere comunităţii internaţionale să forţeze Israelul să oprească agresiunea împotriva poporului nostru oriunde, inclusiv în Fâşia Gaza, şi să furnizeze protecţie internaţională", spune Preşedinţia Autorităţii Palestiniene.

Grupuri islamiste au răspuns cu zeci de rachete către Israel

Vineri seara, grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete spre sudul şi centrul Israelului, ca reacţie la operaţiunea militară israeliană împotriva grupului fundamentalist Jihadul Islamic, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene.

Rachetele au fost lansate spre oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon şi Yavne, precum şi spre comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv, conform cotidianului Haaretz şi site-ului Ynetnews.com.

Armata israeliană a activat sistemele antiaeriene, inclusiv instalaţiile antibalistice Domul de Fier, pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza. Cele mai multe rachete au fost interceptate şi nu au fost semnalate victime. O rachetă a lovit o casă din oraşul Ashkelon, situat în sudul Israelului, dar nu a fost rănită nicio persoană.

Pe fondul amplificării confruntărilor, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a ordonat convocarea a 25.000 de rezervişti. Guvernul israelian a anunţat că operaţiunea militară vizează poziţii ale grupului islamist Jihadul Islamic.

Statele Unite consideră că Israelul are dreptul să se apere, dar lansează un apel la calm

În conflict a intervenit și SUA. Israelul are dreptul să îşi asigure apărarea, a transmis vineri seară Administraţia de la Washington, dar Statele Unite au iniţiat contacte diplomatice şi îndeamnă părţile să revină la calm.

"Statele Unite cred cu fermitate că Israelul are dreptul să se apere. Avem contacte cu diverse părţi şi îndemnăm toate părţile să revină la calm", a declarat ambasadorul american în Israel, Thomas Nides, citat de cotidianul The Times of Israel.

Context

Atacurile au fost efectuate după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider important al grupării Jihadului Islamic Palestinian, în timpul unui raid în oraşul ocupat Jenin din Cisiordania, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, armata israeliană a închis toate punctele de trecere din Gaza şi unele drumuri din apropiere din cauza temerilor referitoare la eventuale atacuri organizate drept represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza.

”Inamicul a început un război împotriva poporului nostru şi împotriva noastră şi ne vom apăra pe noi înşine şi pe poporul nostru”, a anunţat gruparea Jihadul Islamic într-un comunicat.

articolul original.

Operațiune militară a Israelului în Gaza. A fost ucis comandantul Jihadului Islamic palestinian. Sunt 7 morți, printre care un copil, și 40 de răniți

5 August 2022 at 15:59

Israelul a bombardat vineri ținte din Gaza, a anunțat armata israeliană într-un comunicat în care precizează că este vizată gruparea Jihadul Islamic. Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că cel puțin șapte persoane au fost ucise, inclusiv o fetiță de cinci ani, iar alte 40 au fost rănite, în timp ce armata israeliană estimează că au fost uciși 10-20 de „teroriști palestinieni”. 

Operațiunea împotriva Jihadului Islamic din Gaza se numește „Breaking Dawn” (Zori de zi), a precizat armata.

Armata israeliană a publicat o înregistrare video cu un atac aerian asupra unui apartament din Fâșia Gaza, în urma căruia a fost ucis comandantul principal al Jihadului Islamic, Tayseer Jabari.

Jabari era comandantul grupării din nordul Fâșiei Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Spitalul Shifa din Gaza a confirmat că două persoane au fost ucise, iar 20 rănite, relatează CNN. Un producător CNN din Gaza a văzut medici care au scos două cadavre din clădirea numită „Turnul Palestinei”, care a fost lovită de atacul israelian.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, administrat de Hamas, afirmă că opt persoane au fost ucise, inclusiv o fetiță de 5 ani, și alte 40 au fost rănite de loviturile aeriene israeliene, relatează The Times of Israel.

La rândul său, armata israeliană a anunțat că estimează că 10-20 de „teroriști palestinieni” au fost uciși în atacurile aeriene.

Potrivit armatei, avioane de luptă și drone au efectuat raiduri asupra a șase ținte. Una dintre persoanele vizate de atacuri este Tayseer Jabari, comandantul Jihadului Islamic din nordul Gaza.

Armata israeliană susține că a lansat operațiunea pentru că militanții palestinieni pregăteau atacuri asupra unor ținte israeliene. Indicii în acest sens au apărut de ceva timp, iar luni israelienii l-au arestat pe Bassem Saadi, liderul Jihadului Islamic din Cisiordania.

„Inamicul a început un război care vizează poporul nostru, iar noi toți avem datoria de a ne apăra pe noi înșine și pe poporul nostru și de a nu permite inamicului să scape cu acțiunile sale care au ca scop subminarea rezistenței și a fermității naționale”, a reacționat Jihadul Islamic, una dintre cele două grupări militante din Gaza.

Armata israeliană se așteaptă acum la represalii și a anunțat că în zonele din jurul Fâșiei Gaza a fost declarată „stare specială”, fiind de așteptat posibile tiruri cu rachete sau alte atacuri din partea militanților. Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” a fost activat în apropierea Tel Avivului, Ierusalimului și la Beersheba.

articolul original.

Armata israeliană bombardează poziţii islamiste din Fâşia Gaza

5 August 2022 at 14:38
By: (R.C.)

UPDATE

Cel puţin patru persoane, inclusiv un lider al grupului fundamentalist Jihadul Islamic, au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, afirmă surse medicale.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat că bilanţul preliminar al bombardamentelor israeliene este de patru morţi şi 19 răniţi.

Printre persoanele ucise figurează un lider al filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari, informează cotidianul The Times of Israel. Jabari era responsabil de operaţiunile grupului islamist în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Știrea inițială

Armata israeliană a lansat, vineri, atacuri asupra unor poziţii islamiste din teritoriul palestinian Fâşia Gaza, în contextul riscurilor teroriste generate de grupuri fundamentaliste, în special de organizaţia Jihadul Islamic.

„Ca reacţie la ameninţările directe generate de filiala din Fâşia Gaza a grupării Jihadul Islamic, armata israeliană efectuează bombardamente în Fâşia Gaza”, a comunicat armata israeliană, prin Twitter.

„A fost declarată situaţie specială pe teritoriul israelian”, în zonele situate în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza, a precizat armata israeliană.

O explozie puternică a avut loc într-un imobil înalt din oraşul Gaza, afirmă surse citate de site-ul Ynetnews.com.

Cu puţin timp înainte de lansarea operaţiunii militare, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, avertizase că armata israeliană va contracara ameninţările generate de organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic. „Inamicilor noştri, în general, şi liderilor organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic, le spun explicit: Timpul vostru este limitat. Ameninţările vor fi eliminate într-un mod sau altul”, a declarat ministrul israelian al Apărării, citat de cotidianul The Times of Israel.

În ultimele zile, armata israeliană a intensificat prezenţa la frontiera cu teritoriul palestinian Fâşia Gaza, aflat sub controlul organizaţiei fundamentaliste Hamas. În localităţile israeliene situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza sunt restricţii de circulaţie de patru zile, pe fondul riscurilor unor atacuri ale grupurilor islamiste palestiniene ca reacţie la arestarea unui lider al organizaţiei Jihadul Islamic, Bassam al-Saadi, într-o operaţiune desfăşurată în Jenin, Cisiordania.

„Înţelegem dificultăţile întâmpinate de locuitorii zonelor sudice. Nu vom accepta o situaţie în care grupurile teroriste să perturbe vieţile localnicilor. Nu vom ezita să recurgem la forţă pentru a permite reluarea activităţilor normale în sud şi nu vom renunţa la acţiunile de arestare a teroriştilor”, avertizase joi Yair Lapid, premierul interimar al Israelului.

articolul original.

Hattorix… si alte cele

5 August 2022 at 07:49
image

De la Elbit, bineinteles

si altceva cu care se foloseste conjugat si care nu mai e chiar ultimul racnet in tehnologie…

si iata si ARCAS-ul, despre care de asemenea am mai pomenit pe aici

Da, nu e inca „ideal”, si costa probabil usturator de mult, dar ideea este ca evolueaza catre ceva matur, compact si … ceva mai accesibil. Este ceva mai mult decat un amarat de AIMPOINT, care la randul lui e cu un nivel peste un vizor „red dot reflex”, pe care nu il avem.

Iar aici TORCH-X, care integreaza  mai multe functionalitati pentru infanterist:

Stiu, cam incepe sa arate a articol de publicitate platita pentru Elbit… dar na, nu m-am putut abtine pentru ca la noi Elbit e in toate…

.Ca tot discutam nu demult despre echiparea de baza a infanteristului…

Marius Zgureanu

articolul original.

Cadoul ambasadorului David Saranga: volumul bilingv „Întoarcerea la România”

1 August 2022 at 08:50
image

David Saranga, ambasadorul Israelului, unul dintre cei mai respectați diplomați, își încheie, după 3 ani și jumătate, mandatul în România.

David Saranga şi-a lansat duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, cartea Întoarcerea la România, volum bilingv român-englez.

„Când am scris această carte nu am scris despre politică, am scris despre experienţa pe care am avut-o aici, în România, am scris despre lucrurile care ne leagă, am scris despre rădăcinile sionismului care sunt aici în România şi mai ales am scris despre călătoriile mele”, a afirmat David Saranga.

El a spus că de fiecare dată când a călătorit în România a văzut tradiţiile, natura şi căldura oamenilor.

„Am vrut să călătoresc mai mult, dar timpul meu a fost limitat, aşa că am putut să călătoresc doar de două sau trei ori pe lună şi de fiecare dată am văzut tradiţia voastră, de fiecare dată am văzut natura, de fiecare dată când am călătorit m-am întâlnit cu oameni calzi şi întotdeauna spun că dacă va fi ceva de care să-mi fie dor în România sunt două lucruri: oamenii şi frumuseţea naturii”, a declarat David Saranga.

Autorul a menţionat că de multe ori este întrebat de ce numele cărţii este Întoarcerea la România, şi nu Întoarcerea în România.

„Răspunsul este foarte simplu: pentru mine România nu este doar un loc geografic, pentru mine România nu este doar un teritoriu, pentru mine întoarcerea în România înseamnă întoarcerea într-un loc special, întoarcerea într-un loc unde mă simt acasă şi din acest motiv eu m-am întors nu în România, eu m-am întors la România”, a spus David Saranga. 

Diplomatul a explicat ccine l-a insporat și susținut în scrierea acestui volum.

„Cartea (în română și engleză) cuprinde 11 capitole, la fiecare capitol rezum un domeniu diferit de lucru. Ca pasionat de fotografie, cartea este însoțită de multe poze, pe unele le-am fotografiat iar unele spun povestea israeliană, română și legătura dintre cele două.

Acum câteva luni, președintele Școlii Lauder Reut din București, doamna Tova Ben Non Chervis, m-a abordat și mi-a sugerat să public o carte inclusiv discursurile și articolele pe care le-am publicat în ultimii patru ani. I-am răspuns, pentru că e mai bine să public articole noi care includ și subiecte despre care încă nu am scris.

Multumim Tova Ben Noon si Complexul Educational Laude-Reut pentru inspiratie si sustinere, si multumim editurii Monitorul Oficial al României pentru profesionalism!”, a afirmat David Saranga.

Rămas bun!

Plecarea lui David Saranga din România va lăsa cu siguranță un gol, pentru că românii l-au apreciat și respectat pe acest diplomat israelian. Cunoscător al limbii și culturii române, Saranga a dat dovadă în cei trei ani și jumătate de mandat de profesionalism, dar și de empatie, de fermitate, dar și de sensibilitate, dragoste pentru frumos, bun simț, autenticitate.

În mandatul lui David Saranga, început în ianuarie 2019, au avut loc vizitele fostului premier Ludovic Orban și a ministrului de externe, Bogdan Aurescu, în Israel în septembrie și noiembrie 2020, vizita la București a fostului președinte al Israelului, Reuven Rivlin, în iunie 2021, dar și vizita la București a fostului ministru de externe și actual premier al Israelului, Yair Lapid, în martie 2022.

Iminenta plecare din România a ambasadorului, a fost precedată de un tur de rămas bun prin aproape toate locurile din țara noastră de care s-a legat sufletește în mandatul său: Și-a luat rămas bun de la Bucovina, de la Deltă, de la Sighișoara și lista nu se oprește aici.

Diplomatul a afirmat, răspunzând unei întrebări, că iubește România pentru „peisajele frumoase şi oamenii calzi şi minunaţi”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, David Saranga a arătat cu ce cadouri pleacă din România, mulțumind celor care i-au dedicat timpul lor.

„Zi de împachetat astăzi. Ultimele zile în România. Trei cadouri aduse de invitații la evenimentul de rămas bun, m-au emoționat în special:

O înregistrare din colecția de discuri a ambasadorului Mihnea Constantinescu amintirea sa la Bracha, un adevărat prieten al Israelului și al poporului evreu.

O copie a săptămânalului evreiesc Curierul Israelului publicat la București pe 24 decembrie 1910, care mi-a fost dată de rețeaua de televiziune Antena 3 care are aproape de inimă trecutul evreiesc și subiectul memoriei Holocaustului și o editare originală a emisiunii tv Survivor Romania pe PRO TV

Fără îndoială că acum, cu trusa de supraviețuire, sunt gata să mă întorc în Orientul Mijlociu. Mă bucur că am material de citit și muzică pe care să o ascult cât supraviețuiesc.”, a scris David Saranga.

Sunt recunoscătoare tuturor celor care au venit și mi-au dedicat timpul lor!

articolul original.

Israel consemnează la sol avioanele de vânătoare F-35, în contextul îngrijorărilor legate de sistemul de catapultare a piloților

30 July 2022 at 20:49
image

Forțele Aeriene Israeliene au anunțat sâmbătă că opresc temporar activitățile desfășurate cu avionul de vânătoare invizibil F-35, în contextul îngrijorărilor SUA în ceea ce privește defecțiunile sistemelor de catapultare a pilotului, transmite Reuters.

Israel consemnează la sol avioanele de vânătoare F-35

Aeronavele vor fi supuse unor inspecții care vor dura câteva zile, au precizat Forțele Aeriene Israeliene pe Twitter, și orice fel de operațiune individuală cu F-35 va fi efectuată în baza unei autorizații speciale de la șeful forțelor aeriene.

SUA vorbise vineri despre posibile defecțiuni la cartușele explozive din sistemele de catapultare a pilotului de la bordul a trei avioane militare americane, printre care și F-35, o situație care a determinat și în cazul forțelor americane o pauză temporară pentru anumite operațiuni.

F-35 este un avion invizibil de generația a V-a produs de americanii de la Lockheed Martin Corp. Statul Israel a fost prima țară care a optat pentru această aeronavă prin programul guvernului SUA pentru vânzări străine de armament, scrisoarea de acord fiind semnată în octombrie 2010, spune compania americană pe site-ul oficial.

Forțele Aeriene Israeliene au primit primul F-35A Adir în iunie 2016, la o ceremonie desfășurată la fabrica din Forth Worth, Texas. Flota a fost declarată aptă din punct de vedere operațional în decembrie 2017.

Forțele Aeriene Israeliene au botezat avionul „Adir”, care în ebraică înseamnă „Cel Puternic”.

articolul original.

Ce spune Adrian Severin, fostul ministru de Externe, despre un eventual atac al Iranului la adresa Israelului: „Nu cred că la acest moment este posibil” – VIDEO

27 July 2022 at 13:28
image

Astăzi, 27 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă ediţie interesantă pentru toţi românii de pretutindeni. Fostul europarlamentar Adrian Severin a discutat despre eventualitatea unui atac al Iranului la adresa Israelului.

„Comparaţia nu este un argument, ci toate au limitele lor. Eu mă gândesc că atâtea țări arabe au spus că Israelul trebuie ras de pe faţa pământului. Mişcarea din Palestina a spus acelaşi lucru. În esenţă, politica este arta posibilului. Orice este posibil. Oruientul Mijloc ne demonstrează că este loc pentru orice posiblitate. Acum se produce o apropiere între Iran şi Arabia Saudită. Raportul de forţe se va schimba. Arabia Saudită se apropie de Israel, Egiptul nu mai zic. Arabii zic că e mai profitabil să se înţeleagă cu Israelul decât să se războiască”, a transmis Adrian Severin, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Adrian Severin, despre un atac al Iranului la adresa Israelului

Fostul ministru de Externe al României a precizat că în momentul de faţă, în opinia lui, nu este posibil un atac nuclear al Iranului la adresa Israelului. De asemenea, oficialul afirmă că totul face parte doar dintr-un joc retoric.

„Ce vedem sunt schimbări politice reale, ce lasă în urmă o inerţie retorică. Eu cred că această referire la arma nucleară din partea Iranului reprezintă un joc retoric pe frontul psiho-politicii. Iranul nu se gândeşte serios să intre un război nuclear, pentru că Israel nu ar fi singurul. Adversarii vor fi mulţi. Această referire cred că ține mult de războiul mediatic. Israelul nu poate conta pe această interpretare, ci ar putea să joace această ameninţare pentru a-şi consolida securitatea în regiune. Nu ne confruntăm cu un pericol real, ci preocupările pe care SUA le au în alte zone ale lumii, Marea Neagră şi Europa de Est, Pacific, oceanul Indian, se amplifică după înregistrările eşuate., arată că Orientului Mijloc are o perioadă de libertate de mişcare şi cred că retorică se menţine. Există serioase oportunităţi pentru înţelegeri între Israel şi cele mai importante state din regiune, astfel încât să ajungem la o ordine regională dătătoare de optimism. Nu văd cum s-ar putea ajunge la un război nuclear declanşat de Iran”, a mai spus fostul ministru de Externe al României.

De asemenea, Adrian Severin a afirmat că Israelul nu va fi aruncat în mare pentru că nu mai există interesul atât de mare să fie distrus.

„Iranul simte că americanii nu mai pot pune presiune asupra lui şi ridică tonul. Vine cu sugestii belicoase pentru ca să obţină un tratat mai bun în chestiunea nucleară şi ridicarea sancţiunilor. Interesul Iranului de a intra în această combinaţie va permite Rusiei şi Turciei să exercite o influenţă asupra vulturilor războiului din Iran. Lucrurile sunt mult mai nuanţate. Iranul nu este aşa de supărat pe ce se întâmplă în China, deşi ne-am fi aşteptat să fie nervos. Lucrurile se văd altfel în depărtare, decât în apropiere. Pot spune că o anumită reducere de presiune va fi o oportunitate să se ajungă la raporturi rezonabile şi pozitive. Israelul spune că se va opune, dar ne vom menţine la nivelul retoricii. Oricum trebuie să ne temem de puterea cuvântului. Suntem totuşi sub o ameninţare. Nu va arunca Israelul în mare, pentru că este un factor de stabilitate. Nu mai există interesul ca Israelul să fie distrus. Vom vedea ce se va întâmpla. Israelul va apela mai puţin la sprijinul SUA. America va acorda mai puţin sprijin Israelului. El va gândi cu capul lui şi va lua măsuri profitabile”, a mai spus Adrian Severin, la BZI LIVE.

articolul original.

Când Mossad dă lecții de spionaj lumii, de la iranieni de acasă

26 July 2022 at 13:06
image

Mossad-ul, serviciul secret extern al Israelului, a capturat un oficial înalt al IRGC pe teritoriul iranian și l-a interogat despre transporturile de arme către împuterniciții Iranului, potrivit postului TV Iran International.

Iran International a obținut imagini video ale interogatoriului în care un bărbat care se prezintă drept Yadollah Khedmati, comandantul adjunct al Logisticii Gărzilor Revoluționare (IRGC), spune că regretă implicarea sa în transportul de arme către grupări intermediare ale Iranului în Siria, Irak, Liban și Yemen și îndeamnă alți oficiali IRGC să evite implicarea în astfel de activități.

Potrivit unei surse, Khedmati a fost adjunctul generalului de brigadă Ali Asghar Nowrouzi, comandantul de logistică al IRGC, cunoscut ca un apropiat al fostului comandant al Forței Qods a IRGC, Ghasem Soleimani. Soleimani a fost asasinat de SUA la Bagdad în ianuarie 2020.

Khedmati a mărturisit, de asemenea, despre legăturile lui Nowrouzi cu compania aeriană de marfă Fars Air Qeshm, acuzată că a transportat arme pentru Hezbollah în timpul războiului civil din Siria.

Sursa care a vorbit cu Iran International sub condiția păstrării anonimatului a spus că agenții Mossad-ului l-au eliberat nevătămat pe Khedmati după interogatoriul de câteva ore, la o oră și un loc nespecificat.

Nowrouzi a fost responsabil pentru trimiterea de arme către grupurile proxy ale Iranului din regiune, inclusiv în Siria, precum și pentru asigurarea de fonduri pentru operațiunile Forței Qods prin Fundația Cooperativelor IRGC al cărei membru este membru al consiliului de administrație, a susținut sursa.

Pe 14 iunie, televiziunea de stat iraniană (IRIB), într-un raport, a arătat mai mulți bărbați în ținute de închisoare care susțin că au fost recrutați de un agent Mossad care a trecut sub pseudonimul Sirous pentru a răpi oficiali iranieni și a comite asasinate pe teritoriul iranian în numele Mossad-ului. .

Raportul a numit acești indivizi „bătăuși și huligani” și a susținut că au fost implicați într-o gamă largă de activități criminale, inclusiv trafic de persoane și de arme, înainte de a fi recrutați de agenți israelieni.

Sirous, au spus bărbații, i-a contactat prin intermediul rețelelor de socializare, i-a pregătit pentru viitoarea lor misiune, care a variat de la incendiere la uciderea oamenilor, în sesiuni de grup online și i-a plătit în dolari americani.

Potrivit reportajului TV iranian, „bătăuși și huliganii” recrutați au răpit „un oficial jihadist legat de IRGC” și l-au dus într-o colibă, pe un câmp într-o loc necunoscut din suburbiile Teheranului, unde l-au forțat „să facă mărturisiri false” în fața camerei sub amenințare și tortură despre lucruri „care nu țin de domeniul său de specialitate”.

Raportul spune că agentul Mossad din spatele răpirii a fost arestat și de serviciile de informații ale IRGC (SAS) cu ajutorul ministerului de informații.

Este a doua oară când apar dovezi că agenți israelieni au reținut un agent IRGC în Iran și au înregistrat mărturisiri. O scurtă înregistrare audio a fost publicată de presa israeliană în mai, cu o fotografie a unui bărbat prezentat ca cetățean iranian Mansour Rasouli, 52 de ani. În înregistrarea audio, Rasouli a spus că a fost trimis în Turcia de către IRGC pentru a stabili o rețea operațională pentru asasinarea unui israelian. diplomat la Istanbul, un general american cu sediul în Germania și un jurnalist în Franța.

Canalele de televiziune israeliene, inclusiv Channel 12, care au difuzat înregistrarea au susținut că videoclipul a fost realizat de agenții Mossad care se dădeau drept agenți ai serviciului secret iranian la casa lui Rasouli din Teheran. Știrile Channel 12 au adăugat, de asemenea, fără a cita o sursă, că agenția de securitate Shin Bet – care operează în general în Israel – a participat și ea la detenția din Iran.

Oficialii iranieni, israelieni și turci nu au făcut niciodată niciun comentariu cu privire la rapoartele despre presupusele comploturi de asasinat, dar la o săptămână după ce a apărut înregistrarea audio originală, bărbatul din fotografia publicată de presa israeliană a lansat un videoclip de negare pe rețelele de socializare, în care a spus că a fost constrâns de răpitorii săi să facă mărturisiri false.

În 2018, premierul Benjamin Netanyahu a prezentat zeci de slide-uri care arătau informații clasificate din interiorul programului nuclear al Iranului. Peste 100.000 de pagini, zeci de dosare și de CD-uri cu toate detaliile despre programul nuclear dezvoltat de iranieni, au fost furate dintr-o arhivă secretă de ofițerii Mossad, Serviciul de Informații Externe al Israelului.

articolul original.

Un bărbat a murit după ce a fost înghițit de o groapă apărută pe fundul unei piscine

25 July 2022 at 21:00
image

Un bărbat a murit după ce a fost înghițit de o groapă apărută pe fundul unei piscine din Israel. Victima participa la o petrecere privată, iar două persoane sunt anchetate, potrivit BBC.

Bărbatul a fost înghițit de groapa prin care s-au scurs apa și mai multe obiecte din fântână. Incidentul a avut loc într-o vilă care găzduia un eveniment al unei companii în orașul Karmi Yosef, la 40 km sud-est de Tel Aviv.

Victima era un angajat al companiei, în vârstă de 32 de ani. Un cuplu de 60 de ani, proprietar al proprietății, a fost reținut sub suspiciunea de a fi provocat moartea prin neglijență.

Imaginile filmate cu telefonul mobil arată persoane în costume de baie în interiorul și în jurul piscinei aproape goale care privesc șocate cum apa se scurge, luând cu ea obiecte gonflabile.

Gaura avea o adâncime de 13 metri

care se apropie pentru a arunca o privire alunecă pe spate, dar reușește să se ridice, evitând cu greu să fie tras în groapă. Un al doilea bărbat a căzut în gaură, dar a reușit să iasă, suferind răni ușoare.

Gaura avea o adâncime de 13 metri și a fost nevoie de patru ore pentru ca echipele de salvare să ajungă la cadavru. Se pare că la petrecere participau aproximativ 50 de persoane, dar în piscină nu erau decât șase oameni.

The Times of Israel a citat presa locală, potrivit căreia proprietarul a construit piscina fără autorizație, iar structura avea probleme cunoscute de construcție.

articolul original.

Un turist străin s-a accident pe o creastă a Munților Făgăraș

24 July 2022 at 12:54
By: M.Ex.

Un turist din Israel s-a accident duminică în zona de creastă a Munților Făgăraș. Salvamontiștii intervin pentru evacuarea victimei.
Potrivit Salvamont Argeș, salvatorii montani intervin duminică în zona de creastă a Munților Făgăraș, în zona monumentului Nerlinger, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unui turist israelian, informează Mediafax. Turistul a suferit o fractură de picior.
Salvatorii anunță că se va încerca evacuarea pe cale aeriană cu sprijinul elicopterului SMURD din Punctul de Operare Aeromedicală Caransebeș, dacă condițiile meteo vor permite zborul. În zonă este anunțat cod portocaliu de furtună.

articolul original.

Israelul recoltează sperma soldaților căzuți la datorie și o folosește pentru a crea copii

22 July 2022 at 15:00
image

O tendință bizară a apărut în Israel. Familiile soldaților căzuți la datorie recoltează sperma celor dragi, în speranța că într-o bună zi lichidul extras va fi folosit pentru a crea un copil.

Câțiva zeci de copii au fost deja născuți în acest fel. Totodată, sute de s-au oferit în mod voluntar să poarte sarcinile, iar în unele cazuri chiar să crească acești copii. Parlamentul țării din Orientul Mijlociu a adoptat legislație preliminară care să susțină practica în luna martie, astfel deschizând calea pentru un fenomen mult mai răspândit.

„În cele din urmă am putea extinde practica la restul societății, dar începem cu armata pentru că le spunem oamenilor cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani că, dacă li se întâmplă ceva în timp ce își slujesc țara, vom avea grijă de ei, și dacă mor, vom avea grijă de părinții și copiii lor”, a explicat Zvi Hauser, membru al Parlamentului israelian și inițiatorul legii. „Avem acum tehnologia necesară”, a adăugat parlamentarul.

„Atunci când extragi spermă de la un mort, încerci să reînvii ceva pierdut în circumstanțe tragice”

Unele țări au interzis proceduri similare, în timp ce reglementarea în SUA variază la nivelul statelor. Mare parte din cadrul legislativ american pentru proceduri similare este destinat văduvelor, nu părinților celor decedați. În Israel, prin comparație, părinții sunt cei care doresc și decid ca fii lor să aibă copii, fapt ce ridică multiple semne de întrebare.

„Este în interesul copilului să fie născut într-o familie cu părinți vii, nu să fie orfan de la început. Mi se rupe inima pentru părinții îndurerați, dar discursul din jurul fertilității și nașterii trebuie să înceapă cu mama, tatăl, copilul, nu bunica-bunicul-copilul”, a precizat Gil Siegal, de la Colegiul Academic Ono din Israel.

„Atunci de la un mort, încerci să reînvii ceva pierdut în circumstanțe tragice. Este ca și cum ai ridica un monument viu”, a adăugat Siegal.

Legea din Israel ia în considerare și dorințele decedatului

Legea din Israel ia în considerare și dorințele decedatului. Toți recruții militari noi trebuie să spună ce doresc să se întâmple cu sperma lor în cazul în care mor la datorie.

Totuși, viața cea mai afectată nu este cea a bărbatului, nici a mamei surogate sau a partenerei, și nici chiar cea a bunicilor. Copilul este cel mai afectat. Deși oferă sprijin financiar pentru copiii deja născuți ai soldaților căzuți la datorie, se pare că nu același lucru va fi făcut și în cazul copiilor născuți după moartea taților.

„Atunci când un soldat moare și lasă în urmă un copil, statul spune copilului: Te-am rănit, ți-am luat tatăl și voi compensa pentru pierderea ta. Asta este diferit. Copilul nu exista”, a explicat inițiatorul legii israeliene, citat de Futurism.

articolul original.
❌