ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cea mai veche dovadă privind gătirea alimentelor de către oameni a fost descoperită în Israel

24 November 2022 at 13:00
image

Arheologii au descoperit recent, în Israel, dovezi unice ale primelor semne referitoare la gătirea alimentelor de către oameni prin folosirea controlată a focului. În același timp, unii oameni de știință spun că ceea ce îi separă pe oameni de animale ține de controlul precis al unei forțe pământești: focul.

Primatologul britanic Richard W. Wrangham este un mare susținător al așa numitei „ipoteze a gătitului”. În zilele noastre, nu mai există nicio populație în lume care să trăiască fără să gătească, ceea ce confirmă că gătitul este o abilitate puternică și necesară.

Wrangham argumentează că schimbarea evolutivă a mâncării crude spre mâncarea gătită a fost „momentul transformator”, care a alimentat organismul omului primitiv și a permis creierului uman să se dezvolte și să dea naștere genei noastre și, în cele din urmă, speciei umane, potrivit Science Alert.

O nouă descoperire din Israel dezvăluie semne străvechi ale gătitului de către oameni

O echipă internațională de oameni de știință care lucrează în sectorul nordic al susține că a descoperit cele mai vechi semne privind gătitul de către oamenii preistorici.

La un sit arheologic numit Gesher Benot Ya’aqov, rămășițele unor pești străvechi, asemănători crapului, arată semne că aceștia au fost încălziți cu grijă în urmă cu 780.000 de ani.

Descoperirea nu este cea mai veche dovadă a folosirii controlate a focului de către oamenii preistorici, dar este cea mai veche dovadă din Eurasia. În Africa, siturile Homo erectus care datează de cel puțin 1,5 milioane de ani conțin cărbuni și oase arse. Și totuși, acestea sunt semne ale arderii, nu ale folosirii focului pentru gătirea alimentelor.

Primele dovezi care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

De fapt, semne ale gătitului nu apar în arhivele arheologice decât mult după apariția neanderthalienilor și Homo Sapiens. Până de curând, cea mai veche dovadă a gătitului erau rămășițele încălzite ale în amidon, găsite într-un cuptor subteran din Africa. Iar acel sit datează de numai 170.000 de ani. Asta la 600.000 de ani după ce primii oameni din Israel găteau pește într-o vale de lângă Marea Moartă.

„Nu știm cu exactitate cum a fost gătit peștele, dar având în vedere lipsa dovezilor de expunere la temperaturi ridicate, este clar că nu a fost gătit direct în foc și nu a fost aruncat în foc ca material pentru ardere”, spune arheologul Jens Najorka de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Analiza recentă a echipei sugerează că peștii de apă dulce antici găsiți în sit au fost prinși într-un lac din apropiere, care nu mai există, și au fost expuși la temperaturi adecvate pentru a fi gătiți.

Descoperirile au făcut ca strămoșii noștri să controleze focul până la jumătatea Pleistocenului, o perioadă în care populațiile de Homo erectus făceau loc unor hominizi cu un creier mai mare, precum Homo heidelbergensis.

„Dobândirea îndemânării necesare pentru a găti alimente marchează un progres evolutiv semnificativ, deoarece a oferit un mijloc suplimentar de a utiliza în mod optim resursele alimentare disponibile. Este chiar posibil ca gătitul să nu se fi limitat la pește, ci să fi inclus și diverse tipuri de animale și plante”, explică arheologul Naama Goren-Inbar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Peștele gătit în Israel se poate să fi fost doar începutul iscusinței culinare a umanității

Gesher Benot Ya’aqob este un sit bogat în rămășițe ale hominizilor antici. Arheologii au găsit aici dovezi constând în unelte din silex, bazalt și calcar, precum și fructe, nuci, semințe și multe specii de mamifere terestre, atât medii, cât și mari.

Oamenii de știință susțin de mult timp teoria potrivit căreia consumul de pește bogat în acizi grași omega, zinc și alți nutrienți esențiali este ceea ce a permis creierului uman să evolueze într-o asemenea complexitate.

„Acest studiu oferă dovada că peștele gătit de către omul preistoric… subliniind rolul habitatelor umede în oferirea unei surse stabile de hrană, a jucat un rol important în subzistența și răspândirea hominizilor în Lumea Veche”, au concluzionat autorii studiului.

Probabil că peștele crud le convenea primilor hominizi, dar, pe măsură ce peștele gătit și-a făcut loc în dieta strămoșilor noștri, acesta ar fi facilitat digestia și i-ar fi salvat pe oameni de la consumul de agenți patogeni periculoși. De asemenea, ar fi oferit creierului hominizilor un aport mai mare de nutrienți.

articolul original.

Poliția israeliană, în alertă maximă după două atentate la Ierusalim care au avut loc în această dimineață | AUDIO

23 November 2022 at 13:38
image

Poliția israeliană este în alertă maximă în întreaga țară, după două atentate la Ierusalim în această dimineață: un adolescent israelian a fost ucis și alte 19 persoane au fost rănite în două explozii produse în stații de autobuz. Poliția a transmis că e vorba de un dublu atac terorist coordonat.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-13-Manu-atentate-la-Ierusalim.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cauzele exploziilor nu au fost stabilite imediat, dar poliția israeliană a declarat că cea de lângă Autogara Centrală pare să fi fost provocată de o bombă plasată într-o geantă, lângă un autobuz. Vehiculul a fost distrus. O altă explozie a avut loc câteva minute mai târziu în nordul Ierusalimului. Ambele explozii au avut loc la ore de vârf.

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost ucis și 19 persoane sunt rănite. Tatăl baiatului a declarat ca fiul sau și un prieten stăteau pe o bancă in momentul in care a avut loc explozia.

În bombele care ar fi fost detonate de la distanță au fost descoperite cuie, iar poliția israeliana suspecteaza o dublă acțiune coordonată de teroriști palestinieni.

Prima explozie – care a avut loc la scurt timp după ora 7:00 – a rănit 15 persoane, dintre care două în stare critică și alte patru grav. Una dintre persoanele rănite este fiica unui editorialist al Jerusalem Post.

Martorii au declarat că au văzut o geantă sprijinită de un perete cu puțin timp înainte de explozie, deși aceste afirmații nu au fost încă verificate. Presa locală susține că prima explozie ar fi fost provocată de un dispozitiv montat pe o motocicletă, lângă stația de autobuz, iar cel de-al doilea dispozitiv exploziv a fost amplasat pe gard.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul European a declarat Rusia „stat terorist”

articolul original.

Dublu atac terorist la Ierusalim. Un adolescent a fost ucis și alte 19 persoane au fost rănite, iar două dintre ele sunt în stare critică (FOTO, VIDEO)

23 November 2022 at 09:39
image

Un adolescent în vârstă de 15 ani a fost ucis și alte 19 persoane au fost rănite, miercuri dimineață, într-un atac terorist la Ierusalim, potrivit The Jerusalem Post.

Dublu atac terorist, miercuri, la Ierusalim

Prima explozie s-a produs la intrarea în Ierusalim, iar a doua a avut loc la joncțiunea Ramot, în ceea ce poliția tratează drept un dublu atac terorist coordonat de origine palestiniană.

Cauza exploziilor încă nu a fost stabilită, însă poliția spune că deflagrația produsă în apropiere de Stația centrală de autobuz pare să fi fost provocată de o bombă plasată într-un ghiozdan, lângă un autobuz. Dispersia schijelor este reliefată de găurile din autovehicul.

La câteva minute distanță, o a doua explozie a fost detonată lângă intersecția Ramot din nordul Ierusalimului.

Bombele au fost detonate de la distanță.

CCTV captured the moment of the explosion that killed an Israeli teenager at the entrance to Jerusalem this morning. pic.twitter.com/zXnN7KiIkf

— Anna Ahronheim (@AAhronheim) November 23, 2022

Poliția investighează cazul ca pe un atac coordonat, iar șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai, a mers la locul primei explozii.

Shabtai a anunțat că vor fi efectuate percheziții în toate autobuzele din Ierusalim, iar câini special antrenați vor căuta dispozitive explozie.

Două dintre persoanele rănite sunt în stare critică, iar alte două sunt în stare gravă.

2 simultaneously terror attacks in Jerusalem;

* 10 injured in a bomb explosion at a bus station in Givat Shaul: 2 Critically injured injured, 2 seriously injured and 6 other injured

* 2 slightly injured in a bomb explosion at a bus station in Ramot pic.twitter.com/wSSfWo8B7e

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 23, 2022

În ultimele luni, Statul Israel a fost marcat de un val de atacuri, însă până acum acestea s-au produs preponderent în Cisiordania și au fost executate cu puști de asalt sau cuțite.

Săptămâna trecută, trei israelieni au fost înjunghiați mortal la intrarea în așezarea Ariel din regiunea Shomron a Cisiordaniei.

Principala arteră către Israel a fost închisă traficului care vine dinspre Tel Aviv.

articolul original.

Israelul amenință Moscova să nu achiziționeze rachete balistice iraniene. Ce riscă armata rusă

22 November 2022 at 18:12
image

Ministerul de Externe al Israelului a protestat împotriva achiziționării de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei și a avertizat Federația Rusă că, în cazul în care decide să achizitioneze rachete balistice de la Teheran, la Kiev pot apărea și rachete de înaltă precizie israeliene, au precizat, luni, postul de televiziune israelian „Kan-11” și publicația News of Israel.

Declarația aparține, conform surselor citate, șefului Consiliului de Securitate Națională al Israelului, Eyal Hulata, relatează Defense Romania.

Publicațiile menționează că ambasadorul israelian la Moscova a transmis notă de protest viceministrului rus de externe Mihail Bogdanov.

Tensiuni diplomatice între Israel și Rusia

Protestul și avertizările au fost exprimate în conversațiile ambasadorului Israelului în Rusia, Alexander Ben Zvi, cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Mihail Bogdanov, precizează publicaţia EuromaidanPress.

Rachete pe care Iranul ar fi dispus să le ofere Rusiei sunt Fateh-110 și Zolfaghar, capabile să lovească ținte la distanțe de 300, respectiv 700 kilometri.

Jurnaliștii de la CNN au relatat că transferul de rachete este în curs de pregătire și ar putea avea loc până la sfârșitul anului în timp ce Washington Post a relatat că Iranul ar fi ajutat Federația Rusă să organizeze producția de drone de atac pe teritoriul Rusiei, menționează site-ul citat.

Livrarea de arme dintre Iran și Federația Rusă, deja confirmată

Ucraina s-a adresat Israelului oficial pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă; statul sionist a răspuns că nu va furniza arme dar că va ajuta oferi un sistem de avertizare a atacurilor aeriene pentru civili.

Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei drone, dar asigură că acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de începerea invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina iar, în prezent, nu există informații privind obținerea de către Federația Rusă a unor rachete balistice iraniene.

articolul original.

Iranul acuză Israelul și Occidentul de susținerea protestelor. Numeroase victime împușcate după atacuri nerevendicate

17 November 2022 at 14:12

Iranul a acuzat Israelul şi serviciile de informaţii occidentale de complot la declanşarea unui război civil prin alimentarea tulburărilor la scară naţională izbucnite după decesul tinerei kurde Mahsa Amini în custodia poliţiei, la 16 septembrie.

Republica Islamică se confruntă cu unele din cele mai ample proteste antiguvernamentale de la revoluţia din 1979, transmite Reuters.

„Diferite servicii de securitate, Israelul şi unii politicieni occidentali care au făcut planuri pentru un război civil, distrugerea şi dezintegrarea Iranului ar trebui să ştie că Iranul nu este Libia sau Sudanul”, a postat ministrul de externe Hossein Amirabdollahian pe Twitter.

Franţa şi Marea Britanie au acuzat, miercuri, Teheranul că le ameninţă cetăţenii, după ce Republica Islamică a anunţat că „agenţi ai serviciilor franceze” ar fi fost arestaţi în timpul protestelor antiguvernamentale.

Cel puțin 10 morți în Iran, în urma unor atacuri nerevendicate

Iranul a suferit o serie de atacuri nerevendicate, în provincia Khuzistan şi la Ispahan, miercuri, în care au murit zece persoane printre care o femeie, doi copii şi un poliţist, transmite AFP, citat de Defense Romania.

La Izeh, în provincia Khuzistan, din sud-estul ţării, „elemente teroriste înarmate„, la bordul a două motociclete, au deschis focul într-o piaţă unde erau adunaţi manifestanţi şi forţe de ordine, omorând cinci persoane şi rănind zece, transmite agenţia IRNA.

La câteva ore, alți doi bărbaţi înarmaţi, care se deplasau cu o motocicletă la Ispahan, în centrul Iranului, au tras cu arma automată împotriva unor membri ai forţelor de securitate, omorând un colonel de poliţie şi doi militari iar alţi şapte agenţi de securitate au fost răniţi, a transmis televiziunea de stat

Doi răniţi au murit joi în zori, ridicând bilanţul la şapte decedaţi şi opt răniţi”, a declarat un responsabil al spitalului din Ahvaz, capitala provinciei, precizând că printre decedaţi se află o femeie de 45 de ani şi doi copii, de 9 şi 13 ani.

articolul original.

Ministrul Apărării de la Kiev: Încercăm să fim ca Israelul

15 November 2022 at 10:34

Guvernul Ucrainei dorește să construiască o industrie militară care să producă arme cât mai sofisticate, compatibile cu cele ale statelor NATO, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. ”Încercăm să fim ca Israelul – mai independenți în anii ce vin”, a spus Reznikov, la finalul săptămânii trecute, sugerând ca Ucraina dorește să copieze modelul industriei militare israeliene.

Reznikov a arătat că industria militară modernă permite Israelului să-și mențină suveranitatea. ”Cred că cel mai bun răspuns pe care îl putem vedea este Israelul, care își dezvoltă industria necesară forțelor armate. Asta i-a făcut independenți”, a spus Reznikov.

”Am învățat că nu putem fi independenți dacă folosim sisteme militare sovietice. Este mai bine să avem sisteme noi, cu muniție nouă, la standarde NATO”, a spus ministrul Apărării de la Kiev. El a explicat că naționalizarea mai multor companii de profil este primul pas către crearea unei industrii puternice și moderne a apărării. Un prim obiectiv, spune Reznikov este crearea unei ”armate de drone” și fabricarea  muniției compatibile cu armamentul NATO, alături de producerea unor sisteme de bruiere a dronelor.

Ministrul nu a explicat cum va fi construită această industrie performantă și foarte costisitoare, în condițiile în care bugetul pentru 2023 prevede un deficit de 38 de miliarde de dolari, iar PIB-ul din acest an s-a redus cu 45% față de anul 2021. O problemă și mai mare rămâne reacția Rusiei, care, înainte de invadarea țării vecine, și-a manifestat îngrijorarea ca Ucraina ar putea deține armament NATO. ”Nu mai contează când vom deveni membri NATO de jure. Am devenit parteneri NATO de facto. De aceea trebuie să ne dezvoltăm împreună industria militară”, a spus Reznikov.

Este interesant că Reznikov vorbește despre același model al Israelului ca și președintele Volodimir Zelenski. În luna aprilie, Zelenski a declarat că Ucraina nu va fi niciodată ca Elveția (neutră). ”Nu putem vorbi despre «Elveția viitorului». Însă cu siguranță putem deveni un «Isarel mare».” Ucraina ”nu va fi absolut liberală, europeană”, spunea atunci Zelenski. ”Nu vom fi mirați să avem reprezentanți ai forțelor armate sau ai Gărzii Naționale în toate instituțiile, supermarketuri, cinematrografe – vor fi oameni cu arme. Sunt sigur că problema securității va fi numărul unu în următorii zece ani”.

Acum, ministrul Reznikov, vorbește despre modelul israelian nu la nivel social și politic, ci militar.

Ca și șeful său, ministrul Apărării de la Kiev este însă foarte critic cu țara pe care o ia drept model. În luna octombrie, în timpul intervenției la o conferință organizată de ziarul Haaretz, Zelenski a criticat guvernul israelian pentru că ezită să ajute militar Ucraina. ”Statul vostru este de partea lumii democratice, care luptă împreună împotriva amenințării existențiale? Sau este cu cei care se fac că nu văd teroarea Rusiei, chiar și atunci când rezultatul acestei terori este distrugerea totală a securității globale? Oare nu este momentul ca statul vostru să aleagă cu cine este?”, a spus atunci Zelenski.

Într-un interviu publicat de Haaretz la finalul lunii octombrie, ministrul Oleksii Reznikov a vorbit despre originile sale evreiești și a spus că politicienilor israelieni ”le va fi rușine” că nu au fost de partea Ucrainei. ”În mod clar, sunt dezamăgit. Nu sunt furios. Nu am asemenea sentimente față de Israel. Însă îmi este greu să înțeleg atitudinea. Cred că este nedreaptă. Este rușinos”, a spus Reznikov despre refuzul Israelului de a oferi arme Ucrainei.

Însă transferul de armament ultramodern în Ucraina implică riscuri. Presa occidentală a relatat despre cum Rusia a trimis în Iran nu numai bani cash în schimbul dronelor kamikaze folosite în Ucraina, ci și un ”cadou” constând într-o rachetă antitanc Javelin, de producție americană, și o racheta antitanc britanică NLAW, capturate în Ucraina. Inginerii iranieni pot fura astfel tehnologia vestică pentru a o folosi în propria industrie a apărării. Este un motiv pentru care guvernul israelian poate refuza să sprijine astfel Ucraina, pentru a nu mai vorbi despre deteriorarea relației cu Moscova, care, până acum, a dat Israelului mână liberă în Siria, pentru a lovi bazele milițiilor iraniene și fabricile de armament iraniene construite acolo.

articolul original.

Tensiuni Israel-SUA, după ce statul evreu a refuzat să colaboreze cu FBI, în ancheta privind o jurnalistă ucisă de soldații israelieni

15 November 2022 at 09:57
image

Ministrul israelian al Apărării a catalogat investigația autorităților americane privind uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh drept „amestec în chestiunile interne”.

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a precizat că a fost foarte clar cu reprezentanții americani: „Noi rămânem în spatele soldaților IDF (forțele armate israeliene – n.red.), nu vom coopera cu nicio anchetă externă”, a fost mesajul acestuia.

"Decizia Departamentului de Justiție al SUA de a investiga moartea lui Shireen Abu Akleh este o regretabilă greșeală. IDF a realizat o anchetă independentă și profesionistă care le-a fost prezentată americanilor în detaliu", a mai spus Gantz.

Israel has confirmed that the United States government has started an investigation into the fatal shooting of Al Jazeera journalist Shireen Abu Akleh, condemning the probe as a “grave mistake” and vowing not to cooperate. https://t.co/RaUr17xEe7

— The Associated Press (@AP)
November 14, 2022

Refuzul Israelului de a coopera în ancheta pe care o desfășoară FBI ar putea complica relațiile cu Washington, alimentând, totodată, acuzațiile de mușamalizare a uciderii lui Shireen Abu Akleh în luna mai, în timpul unui raid al armatei israeliene în orașul Jenin din Cisiordania, notează The Guardian.

Investigația FBI survine după luni de presiuni făcute de familia foarte respectată a fostei jurnaliste de la postul de televiziune Al-Jazeera. Rudele victimei au acuzat administrația Biden că "se îndreaptă pe furiș spre ștergerea oricărei fapte greșite a forțelor israeliene". Demersurile familiei îndoliate au fost susținute de zeci de membri ai Congresului SUA.

Inițial, armata israeliană a negat responsabilitatea privind uciderea jurnalistei, dând vina pe un trăgător palestinian. Însă anchetele realizate de ONU și mai multe organizații media au ajuns la concluzia că Abu Akleh nu se afla în raza de acțiune a unui trăgător palestinian când a fost împușcată. ONU a conchis că soldații israelieni au tras de mai multe ori, foc cu foc.

În septembrie, IDF a recunoscut, în sfârșit, că, probabil, unul dintre militarii săi a tras, însă a susținut că nimeni nu poate fi pus sub acuzare întrucât nu a fost încălcată nicio lege, iar cazul a fost închis.

Departamentul de Stat american era pregătit să lase lucrurile așa, însă presiunea din Congres a determinat deschiderea anchetei FBI.

Aproape jumătate din membrii democrați ai Senatului SUA au semnat o scrisoare în care contestă concluzia Israelului, conform căreia Abu Akleh a fost împușcată din greșeală de un soldat. Scrisoarea sugerează că ea a fost vizată pentru că era jurnalistă.

Senatorul cu cele mai multe mandate, Patrick Leahy, a pus sub semnul întrebării raportul israelian asupra decesului jurnalistei, subliniind că "există un lung șir de anchete asupra focurilor de armă trase de soldații IDF care rareori se soldează cu o vinovăție".

Leahy a mărit presiunea asupra Israelului, arătând că eșecul acestuia de a explica pe deplin uciderea reporterului Al-Jazeera ar putea compromite sprijinul militar uriaș pe care SUA îl acordă Ierusalimului, invocând o lege pe care el a promovat-o cu 25 de ani în urmă și care prevede suspendarea livrărilor de arme către statele în care există abuzuri asupra drepturilor omului.

Senatorul a deplâns eșecul administrației Biden de a răspunde la apelurile membrilor Congresului pentru ca FBI să declanșeze o anchetă. "Din nefericire, nu a existat nicio anchetă independentă, credibilă", a spus el.

Senatorul american Chris Van Hollen, care a criticat dur Israelul pentru că nu a investigat corespunzător moartea jurnalistei, a salutat, de asemenea, deschiderea anchetei FBI. "Este un pas tardiv, dar necesar și important în căutarea dreptății și responsabilității pentru uciderea cetățeanului și jurnalistei american Shireen Abu Akleh", a transmis acesta pe Twitter.

"Esența 'apărării' în raportul IDF a fost că un soldat a răspuns la focurile trase de protestatari. Dar anchetele au descoperit că nu s-a tras niciun foc atunci. Acest lucru subliniază necesitatea unei anchete independente americane asupra morții acestei jurnaliste americane", a precizat el.

Shireen was killed 6 months ago by an Israeli soldier. Since then, Israel has denied they did it and/or deflected blame. The US has been complicit in this charade, even after Israel finally admits to killing her. No justice, accountability, or rest for those of us who loved her. pic.twitter.com/Kj59IQ1uBK

— Dalia Hatuqa🪬🤌 (@DaliaHatuqa)
November 11, 2022

Grupul israelian Yesh Din, care militează pentru drepturile omului, a salutat, de asemenea, ancheta FBI. "Doar o anchetă internațională independentă poate duce la descoperirea adevărului", a transmis organizația.

Yesh Din a precizat, însă, că acest lucru este posibil pentru că Abu Akleh era cetățean american. "Este important să scoatem în evidență faptul că acesta este un eveniment excepțional, întrucât implică un cetățean american și un jurnalist renumit. În cele mai multe cazuri (72% din plângerile transmise de palestinieni), armata nu deschide o anchetă penală. O investigație profundă și serioasă este necesară nu doar atunci când este vorba de un cetățean american."

articolul original.

Israel: Netanyahu a primit mandatul pentru formarea unui nou guvern

13 November 2022 at 12:32
image

Președintele israelian Isaac Herzog l-a mandatat pe Benjamin Netanyahu, duminică, să formeze un nou guvern.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta a obţinut, la 1 noiembrie, o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120, notează Agerpres.

În vârstă de 73 de ani, “Bibi” Netanyahu a promis că va fi “prim-ministrul tuturor”.

Veteranul politician a mai condus guvernul statului evreu din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, fiind inculpat în mai multe dosare de corupţie, iar procesul este în curs de desfăşurare.

Benjamin Netanyahu are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie.

Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreaptă, notează AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său ar dori portofoliul Finanţelor sau al Internelor, relatează presa israeliană. Arieh Deri a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul Apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi Securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al Apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.

Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte “întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (…) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului”.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că “există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe”.

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite ale Americii, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, reaminteşte AFP.

articolul original.

Israel: Netanyahu a primit mandat să formeze guvernul

13 November 2022 at 12:50
By: (R.C.)

Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit duminică, aşa cum era de aşteptat, mandatul oficial din partea preşedintelui Isaac Herzog pentru a forma un nou guvern al Israelului, informează AFP.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta condusă de Netanyahu a obţinut la 1 noiembrie o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca „Bibi”, a promis că va fi „prim-ministrul tuturor”. El a mai condus guvernul israelian din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, când a fost înlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.

Netanyahu este inculpat în mai multe dosare de corupţie, procesul fiind în curs de desfăşurare.

El are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie. Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreaptă, observă AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său, Arieh Deri, ar dori portofoliul finanţelor sau al internelor, afirmă presa israeliană. El a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.

Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte „întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (…) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului”.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că „există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe”.

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, reaminteşte AFP.

articolul original.

Netanyahu a primit mandat să formeze un nou guvern. Ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului

13 November 2022 at 12:51
By: -
image

Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit duminică, aşa cum era de aşteptat, mandatul oficial din partea preşedintelui Isaac Herzog pentru a forma un nou guvern al Israelului, informează AFP.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta condusă de Netanyahu a obţinut la 1 noiembrie o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca "Bibi", a promis că va fi "prim-ministrul tuturor". El a mai condus guvernul israelian din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, când a fost înlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.

Netanyahu este inculpat în mai multe dosare de corupţie, procesul fiind în curs de desfăşurare.

El are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie. Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 - un record pentru extrema dreaptă, observă AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său, Arieh Deri, ar dori portofoliul finanţelor sau al internelor, afirmă presa israeliană. El a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.

Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte "întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (...) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului".

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că "există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe".

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, reaminteşte AFP.

articolul original.

Israelienii au detectat bacteria care cauzează holera într-un rezervor de apă din țară. Aceștia spun că bacteria provine din Siria

13 November 2022 at 01:00
image

Specialiștii din Israel au detectat bacteria care cauzează holera într-un rezervor de apă din nordul țării, probabil ca urmare a răspândirii unui focar din Siria vecină, a anunțat vineri Ministerul Sănătății.

Bacteria nu reprezintă un pericol pentru public în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, potrivit Reuters.

Acesta a mai spus că autoritățile au luat măsuri pentru a „proteja sursele de apă ale Israelului” și monitorizează în mod regulat posibila contaminare a apei, în special în nordul țării.

„În eșantioanele prelevate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, un eșantion din rezervorul Yarmoukim din nordul țării a fost testat pozitiv pentru holeră. Originea bacteriei este probabil , având în vedere epidemia de holeră din acea țară”, scrie într-un comunicat al ministerului.

Apa din rezervorul contaminat este folosită pentru irigații, potrivit Asociației de Apă din Valea Iordanului.

Epidemia de holeră, răspândită larg în Siria și extinsă în Liban

Primul caz de holeră din Siria a fost confirmat în luna august, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De atunci, epidemia a făcut ravagii în întreaga țară, iar luna trecută s-a extins în .

Holera se răspândește, de obicei, prin apă, alimente sau ape uzate contaminate. Boala provoacă diaree severă și deshidratare și devine mortală dacă nu este tratată.

articolul original.

Parteneriat strategic între Opera Naţională București şi Israeli Opera Tel Aviv

11 November 2022 at 06:33

           

Daniel Jinga, managerul general al Operei Naționale Bucureşti şi Zach Granit – General Director of the Israeli Opera Tel Aviv – Yaffo au semnat la Tel Aviv un parteneriat strategic între cele două instituţii naţionale.

Memorandumul de colaborare între cele două teatre presupune construirea unui parteneriat creativ, prin care cele două părţi îşi exprimă încrederea privind modernitatea teatrului de operă, în valorile culturii puse în serviciul publicului. Cele două părţi îşi arată deschiderea pentru schimburile de regizori, solişti, dirijori, tehnicieni dar si producţii, spre interesul comun al ambelor părţi.

Acest parteneriat îmbunătăţeşte relaţiile deja în continuă dezvoltare între România şi Israel şi va genera crearea unor noi evenimente comune de înalt nivel.

Prima concretizare a acestui parteneriat va fi preluarea de către Opera Naţională Bucureşti a producţiei Israeli Opera Tel Aviv cu „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart ce va fi prezentată publicului bucureştean în prima parte a anului 2023.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Leonidas

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha, Dermavital

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Mediatrust

articolul original.

Avion cu pasageri, lovit de un glonț rătăcit în timp ce ateriza la Beirut. Nu au existat victime

10 November 2022 at 20:45

Un avion de pasageri al companiei aeriene libaneze Middle East Airlines (MEA) a fost lovit de un glonț rătăcit în timp ce ateriza pe aeroportul din capitala Libanului, Beirut, a declarat joi agenţiei Reuters directorul acestei companii aeriene.

Avionul venea din Iordania, din fericire nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

Potrivit directorului companiei Middle East Airlines, Mohamad El-Hout, în fiecare an 7-8 avioane staţionate pe aeroportul capitalei libaneze sunt atinse de gloanţe rătăcite trase din apropiere.

Însă cazul semnalat joi este primul în care un avion aflat în zbor este lovit de un glonţ în zona aeroportului.

Sursă Foto – Twitter

O parlamentară libaneză, Paula Yacoubian, care s-a aflat în avion, a postat pe Twitter imagini în care se observă o gaură în fuselajul avionului.

Sursă Foto – Twitter

Ea afirmă că se afla pe locul 2F când incidentul s-a petrecut ”chiar deasupra capului” său.

Focurile de armă trase ca manifestare de bucurie sunt ceva obişnuit în Liban, ţară unde deţinerea de arme este larg răspândită şi astfel de focuri sunt trase, printre altele, cu ocazia unor discursuri ale politicienilor sau la publicarea rezultatelor examenelor.

”Aceste practici de a trage în aer trebuie oprite în Liban (…) Sunt o sursă de pericol pentru traficul aerian şi pentru aeroport”, a avertizat directorul companiei Middle East Airlines.

Drone israeliene căzute în Beirut

Cea de-a doua dronă a explodat duminică în zori în apropierea centrului media al Hezbollah din cartierul Dahiyeh, potrivit Agerpres.ro.

Incidentul a avut loc la câteva ore după ce armata israeliană a anunţat că aviaţia sa lovise forţe iraniene şi ale miliţiilor şiite în apropierea capitalei siriene, Damasc.

Armata libaneză a anunţat că o dronă israeliană a căzut şi o alta a explodat duminică la ora locală 02:30 (sâmbătă 23:30 GMT) la marginea Beirutului, cauzând doar pagube materiale.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Telefonul de felicitare din partea administrației Biden pentru Netanyahu încă se lasă așteptat

8 November 2022 at 09:21

Președintele american Joe Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe Benjamin Netanyahu, care e pe punctul de a forma un guvern de dreapta, posibil indiciu al relațiilor viitoare mai reci.

„Suntem în pragul unei victorii foarte mari”, le-a spus un zâmbitor Netanyahu susținătorilor săi la sediul electoral al partidului Likud.

Amintim că fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu urmează să revină la putere într-una dintre cele mai de dreapta coaliții din istoria Israelului, provocând totodată nervozitate în rândul palestinienilor și vecinilor arabi care se tem că ar putea crește tensiunile în Orientul Mijlociu.

Au fost lansate mesajele uzuale privind colaborarea cu Netanyahu în domeniile în care există valori comune

Biden întârzie cu felicitările pentru Benjamin Netanyahu

Sursele spun că președintele american Joe Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe prezumtivul nou premier israelian Benjamin Netanyahu. șadar, în Israel  și nu numai, această întârziere este interpretată drept un semn de răceală din partea Casei Albe. Și nu numai, pentru că e foarte bine știut faptul că Netanyahu însuși a amânat să-l sune pe Biden pentru a-l felicita cu ocazia victoriei prezidențiale din 2020.

Pentru moment, administrația Biden a publicat doar reacții grijuliu formulate referitor la alegerile israeliene de marți, 1 noiembrie, ale căror rezultate fac aproape certă revenirea la putere a lui Netanyahu. Felicitările au sosit deocamdată doar prin intermediul ambasadorului american în Israel, Tom Nides, alături de promisiunea că va urma curând și un telefon din partea președintelui.

În același timp, au fost lansate mesajele uzuale privind colaborarea cu Netanyahu în domeniile în care există valori comune, iar mesajul e ferm și clar: dacă o chestiune nu ține de valorile comune, nu vă așteptați la cooperare.

Evident că administrațiile democrate au experiență în privința lui Netanyahu. Biden va fi doar cel mai nou președinte care-și încearcă mâna cu el.

Se întrevăd relații viitoare mai reci între cele două puteri

E improbabil ca președintele american să-l agreeze pe Itamar Ben Gvir, parlamentarul instigator de extrema dreaptă care ar putea deveni curând ministru în cabinetul Netanyahu. Varianta posbilă ar include ca administrația Biden să decidă că acest guvern nu servește intereselor americane din Orientul Mijlociu. Cert este că declarațiile de la Washington de susținere a soluției celor două state nu prevestesc o lună de miere între noul guvern israelian și administrația americană.

Așadar, probabil că toate acestea pregătesc o dinamică a ranchiunei între Washington și Ierusalim. Pe de o parte, administrația Biden ar putea încerca să ia măsuri pentru a îngreuna funcționarea coaliției israeliene, urmărind să obțină o schimbare politică de pe urma certurilor, iar pe de altă parte, Statele Unite ale Americii sunt o mare putere aflată în competiție cu China și Rusia. Și evident, acest fapt îi conferă lui Netanyahu pârghii de influență.

În concluzie, se întrevede un soi de competiție totală: rămâne de văzut dacă SUA dețin suficientă influență pentru a ține în frâu – ba chiar pentru a răsturna – un guvern israelian. Ori, se va vedea dacă Israelul are destulă influență pentru a descuraja SUA.

Cu toate acestea, deocamdată, telefonul de felicitare din partea administrației lui Joe Biden pentru Benjamin Netanyahu încă se lasă așteptat.

articolul original.

Benjamin Netanyahu a fost felicitat de Biden pentru susținerea securității Israelului

7 November 2022 at 21:21
image

Joe Biden, președintele americii l-a contactat luni pe Benjamin Netanyahu spre „a-l felicita pentru victoria partidului său” Likud după alegerile „libere şi corecte” organizate în Israel, susține purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, conform AFP.

Biden a „subliniat sprijinul său neclintit pentru securitatea Israelului”, în cadrul unui apel telefonic, a mai spus ea în timpul unei conferinţe de presă, întărind că administraţia SUA „urmăreşte îndeaproape procesul de formare a guvernului” în Israel.

Felicitările lui Biden

Potrivit Reuters, Netanyahu a făcut public într-un mesaj pe Twiter că a fost felicitat de preşedintele american, cu privire la alianţa dintre SUA şi Israel ca fiind mai puternică ca niciodată.

Netanyahu a declarat că i-ar fi spus lui Biden că ei pot de acum „să încheie mai multe acorduri de pace şi să facă faţă ameninţării agresiunii iraniene”.

Miercurea trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut referire „valorile împărtăşite” ale celor două ţări, în timp ce Washingtonul așteaptă formarea noii coaliţii guvernamentale israeliene.

articolul original.

Purtătoarea de cuvânt a Ministrului Apărării din Israel ar fi primit în România contracte de 1,2 milioane de euro din fonduri europene primite ”cu dedicație” în ultimele șase luni.

7 November 2022 at 15:33

În perioada mai-noiembrie 2022, un parteneriat format dintr-o firmă de consultanță din Târgu Jiu și o societate patronată de un funcționar din Israel ar fi câștigat 1,2 milioane de euro din achiziții publice derulate în România.

Până anul trecut cifra de afaceri a firmei sale fusese zero

Fondurile au fost puse la dispoziția țării noastre de Uniunea Europeană pentru cumpărarea de echipamente și materiale de protecție (măști, dezinfectanți, sisteme de dezinfectare etc) care să fie repartizate unităților de învățământ.

Un avertizor de integritate a declarat pentru G4Media.ro că procedurile au fost ”sparte” în loturi cu valori mici, care au putut fi atribuite direct, în acest fel evitându-se organizarea de licitații și eliminându-se potențialii concurenți.

Marea beneficiară a acestei stratageme este societatea Digimed Devices Center SRL București, deținută de Betty Ilovici, în prezent purtător de cuvânt al Ministrului Apărării din Israel, Benny Gantz.

Conform datelor contabile, în perioada 2018-2021, cifra de afaceri a firmei a fost 0 în fiecare an. În ceea ce privește societatea de consultanță din Târgu Jiu, aceasta îi aparține lui Viorel Bebe Ionică, un lider PSD din zonă care, în 2018, devenise reprezentant al unei afaceri din domeniul telemedicinei pe care o deține familia lui Betty Ilovici.

Atât tatăl femeii, cel care se ocupă, în fapt, de societatea din România, cât și Viorel Bebe Ionică au negat orice nelegalitate.

Fonduri europene de sute de milioane de lei pentru pandemie

În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile din România au primit sute de milioane de lei, fonduri europene, care să fie repartizate unităților de învățământ și spitalelor.

În unele cazuri, proiectele sunt administrate chiar de școli/licee/unități medicale, în altele – de primării. De cele mai mule ori, pentru a putea accesa fondurile europene, aceste autorități au avut nevoie de încheierea unui contract cu o firmă de consultanță care să întocmească un proiect – cele mai importante repere ale acestuia fiind identificarea materialelor pentru achiziție și estimarea sumelor necesare.

Una dintre firmele de consultanță care a mirosit oportunitatea de a prinde acest tip de contracte este IV Dramioprog SRL din Târgu Jiu, afacere patronată de Viorel Bebe Ionică, vicepreședinte PSD Gorj și fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale între 2012 și 2015.

După ce proiectele au fost acceptate pentru finanțare, autoritățile contractante au organizat, prin intermediul Sistemului național de achiziții publice (SEAP), proceduri pentru a cumpăra echipamentele/materialele prevăzute în proiect.

Conform unei monitorizări G4Media.ro, unul dintre furnizorii de top pentru astfel de produse este Digimed Devices Center SRL București care, în perioada mai-noiembrie 2022, a semnat contracte de 6,03 milioane lei cu 29 de autorități contractante – școli și primării din mai multe județe.

O altă verificare G4Media.ro arată că, anterior, toate cele 29 de autorități contractante au avut contracte de consultanță cu IV Dramioprog SRL. Tariful consultantului a fost fix: 23.800 de lei.

Pentru ambele societăți, fondurile europene au fost mană cerească. Astfel, dacă, în 2021, cifra de afaceri a IV Dramioprog SRL a fost de 293.300 lei, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, societatea a semnat contracte de consultanță în valoare de 1,07 milioane lei.

Pentru Digimed Devices Center SRL lovitura a fost și mai mare deoarece, în perioada 2018-2021, cifra de afaceri a firmei a fost 0.

Un avertizor de integritate a declarat, pentru G4Media.ro, că banii din dreptul Digimed Devices Center au ajuns la această societate ”cu dedicație”, rolul-cheie fiind al consultantului.

Captură Video: Observator News

Pe de o parte, acesta ar fi spart procedurile în loturi cu valori mici, pentru a evita organizarea de licitații și a permite organizarea de achiziții directe, iar, pe de altă parte, a propus autorităților contractante, prin proiect, ca furnizorul să fie Digimed Devices Center SRL.

O analiză DNA asupra cazuisticii soluționate indica ”fragmentarea” achizițiilor ca un mecanism utilizat pentru fraudarea procesului de achiziție publică, scopul fiind aplicarea unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive.

”Operatorul economic vorbește cu Autoritatea Contractantă ce dorește să achiziționeze și ce buget are și își pune într-un catalog propriu produsele și prețurile.

Mai departe, Autoritatea Contractantă intră în catalogul de produse al operatorului și inițiază achiziția. Asta înseamnă «achiziție directă». Nu există o procedură competitivă, nici măcar prin publicarea unui anunț în rubrica de anunțuri în SEAP.

Spargerea în loturi ca să faci achiziție directă, fix asta înseamnă, ca să nu existe competiție. Nu se anunță absolut nimic, este o relație doar operator economic – autoritate contractantă (prin intermediul consultantului, bineînțeles)”, a explicat avertizorul.

Cu alte cuvinte, atunci când o instituție postează intenția de a cumpăra, în paralel este notificată și firma recomandată de consultant. De multe ori, afacerea se parafează în decurs de minute sau zeci de minute.

Viorel Bebe Ionică susține că totul a fost corect iar alegerea firmei lui Ilovici a avut loc în urma unui studiu de piață

Viorel Bebe Ionică, patronul IV Dramioprog SRL recunoaște că a inserat ofertele Digimed Devices Center SRL în proiectele întocmite pentru cele 29 de autorități contractante și că ”majoritatea (autorităților contractante n.r.) merg pe mâna mea”, dar susține că totul a fost corect, nu au existat spargeri ilegale în loturi, prețurile sunt la nivelul pieței, iar alegerea firmei lui Ilovici a avut loc în urma unui studiu de piață.

Referitor la lipsa anterioară de activitate a Digimed Devices Center, el a afirmat că ”Nu știu dacă au avut sau nu contracte. În Internet erau, aveau o ofertă”.

Sorin Shmuel Ilovici, cel care se ocupă, în fapt, de activitatea Digimed Devices Center SRL în locul fiicei sale Betty neagă și el orice nelegalitate și spune că nu există vreo legătură între faptul că a livrat produse către 29 de autorități contractante în condițiile în care acestea aveau contracte de consultanță cu IV Dramioprog SRL.

Omul de afaceri admite că îl cunoaște pe Viorel Bebe Ionică și că au avut, la un moment dat, intenția unei colaborări pentru ca acesta să devină reprezentat în zona Gorjului al afacerii din domeniul telemedicinei deținută de familia Ilovici, dar că totul a picat.

Și Sorin Shmuel Ilovici recunoaște că a răspuns autorităților contractante după ce a fost notificat de către Sistemul de achiziții publice de faptul că acestea vor să cumpere măști, de exemplu, de la firma familiei sale.

Ilovici spune, însă, despre presupusa lotizare a produselor că este ”o răutate, o informație care nu are nici un sens” și că ar fi câștigat procedurile și fără implicarea lui IV Dramioprog SRL.

Despre lipsa de activitate a firmei Digimed Devices Center, Ilovici afirmă că este doar aparentă: în urmă cu câțiva ani, societatea a mai intenționat să comercializeze produse medicale, fără succes, ”așa că, atunci când au apărut aceste proiecte, eram pregătiți”.

Betty Ilovici nu a putut fi contactată: a trimis mesajul către tatăl său care, ulterior, a luat legătura cu reporterul G4Media.ro. ”În viitorul apropiat o voi scoate din firmă, ea nu are legătură cu ce se întâmplă”, a declarat tatăl ei.

Conform contului de Linkedin, Betty Ilovici a studiat până în 2013 la American International School din București, iar apoi și-a continuat studiile în Israel.

În România fusese, la un moment dat, translator în cadrul Camerei de Comerț și Industrie România-Israel. De aproape patru ani activează în cadrul Ministerul Apărării in Israel, inițial ca purtător de cuvânt al Forțelor Armate (Israel Defense Forces – IDF).

În prezent, ocupă aceeași funcție pentru ministrul Apărării, Benny Gantz, alături de care a postat mai multe fotografii, pe contul de Instragram, cu ocazia unor vizite ale acestuia în străinătate, de exemplu în SUA și Maroc.

articolul original.

Israel. Benjamin Netanyahu revine la putere

1 November 2022 at 21:36
image

Update, miercuri, ora 12. După numărarea 97% din voturi, coaliția formată de Netanyahu își asigurase 65 de voturi în Knesset. Pentru majoritate, erau suficiente 61.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, s-a clasat marți în fruntea alegerilor legislative, fiind în pragul unei majoritati cu aliații săi din partide religioase și de extremă dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, informează Agerpres.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30 pana la 31 de locuri, din cele 120 din Parlament, înaintea partidului Yesh Atid al premierului în exercițiu Yair Lapid, care ar întruni între 22 de locuri si 24 de locuri.

În acest context, coaliţia de dreapta care s-ar putea forma în jurul partidului Likud ar putea obţine o majoritate la limită în Knesset, de 61-62 de locuri, dar situaţia nu poate fi clară până la anunţarea rezultatelor oficiale şi la poziţionarea fiecărei formaţiuni politice.

Participarea la scrutinul parlamentar din Israel este estimată a fi cea mai ridicată de după 1999, la ora 20:00 ridicându-se la 66,3%.

articolul original.

Alegeri legislative în Israel: Coaliția lui Netanyahu, creditată cu o majoritate restrânsă în Knesset

1 November 2022 at 20:32
image

Exit-poll-urile comunicate la închiderea urnelor de vot în Israel, marți seară, creditează cu o majoritate restrânsă coaliția de dreapta a fostului premier Benjamin Netanyahu.

Tabăra politică a acestuia acestuia ar urma să dețină 61/62 din cele 120 de fotolii ale Knessetului.

În schimb, coaliția actualului premier, Yair Lapid, va avea 54/55 de locuri în noul legislativ al statului evreu.

Scrutinul parlamentar a fost al 5-lea organizat în Israel în ultimii 4 ani.

Izolat politic din cauza scandalurilor de corupție în care este implicat, Benjamin Netanyahu va avea probleme în găsirea de aliați alături de care să guverneze.

articolul original.

Netanyahu revine în forță. Exit-poll-urile îl dau câștigătorul alegerilor: Suntem aproape de o mare victorie!

2 November 2022 at 05:45
image

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu pare că a câștigat alegerile parlamentare, potrivit primelor rezultate furnizate de exit-poll.

Partidul Likud de dreapta pe care îl conduce se estimează că a obținut la limită majoritatea în Knesset, parlamentul israelian, informează BBC.

Mai exact, partidele din coaliția care se formează în jurul Likud ar fi câștigat 61 sau 62 de mandate din totalul de 120.

Iată cum arată situația în exit-poll-uri:

 • Likud, partidul condus de Netanyahu - 30-31 de mandate
 • Yesh Atid, partidul condus de premierul în funcție, Yair LApid - 22-24 de mandate
 • Partidul Sionismului Religios - 14 mandate
 • Alianţa Unitate Naţională, alcătuită din Albastru & Alb şi Noua Speranţă - 12 mandate
 • Partidul Shas - 10 mandate
 • Iudaismul Unit al Torei - 7 mandate
 • Partidul Muncii - 5-6 mandate
 • Lista Arabă Unită (Ra'am) - 5 mandate
 • Hadash-Ta'al - 4 mandate
 • Meretz - 4 mandate
 • Yisrael Beiteinu - 3 mandate

Dacă rezultatele exit-poll-urilor vor fi confirmate de cele oficiale, ar însemna că Netanyahu se întoarce la vârful țării. El a fost îndepărtat anul trecut, după 12 ani în care s-a aflat la conducere.

În momentul anunțării exit-poll-urilor, în centrul Ierusalimului, unde are Likud sediul central, a început să cânte muzica din difuzoarele amplasate în față.

Ulterior, Netanyahu însuși a declarat că, deși îndeamnă să fie așteptate rezultatele finale, el și aliaţii săi religioşi şi de extremă-dreapta se îndreaptă „spre o mare victorie”.

„Suntem aproape de o mare victorie. Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie.

Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale exit-poll-urilor, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului", le-a spus Netanyahu susţinătorilor săi care s-au adunat în fața sediului central al partidului.

O reacție a avut și actualul premier Yair Lapid: „Trebuie să aşteptăm rezultatele finale, nimic nu este decis".

articolul original.
❌