ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Imagini cu un deținut iranian emaciat stârnesc revoltă

4 February 2023 at 07:43
By: -
image

Imagini apărute pe reţelele sociale, în care se presupune că ar fi un disident iranian încarcerat şi în care acesta, aflat în greva foamei, apare îngrozitor de slab au provocat revoltă în mediul online, susţinătorii săi avertizând că acesta riscă să moară.

Farhad Meysami, în vârstă de 53 de ani, care se află în închisoare din 2018 pentru că a sprijinit activistele care protestau faţă de politica iraniană de purtare obligatorie a hijabului (vălul islamic), a început greva foamei în 7 octombrie pentru a se solidariza cu iranienii care au ieşit recent să demonstreze pe străzi şi au fost ucişi de guvern, a declarat avocatul său, citat de Reuters.

"Viaţa clientului meu Farhad Meysami este în pericol", a scris pe Twitter avocatul Mohammad Moghimi. "El a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de recentele omoruri comise de guvern pe străzi", a menţionat avocatul. El a precizat că Meysami a slăbit 52 kg.

Imaginile îl arată pe Meysami ghemuit pe ceea ce pare a fi un pat de spital, iar într-o alta apare în picioare, cu coastele ieşite în evidenţă.

"Imagini şocante ale doctorului Farhad Meysami, un curajos susţinător al drepturilor femeilor, care a intrat în greva foamei în închisoare", a scris pe Twitter Robert Malley, trimisul special al Washingtonului pentru Iran. "Regimul iranian i-a refuzat pe nedrept drepturile şi libertatea, atât lui, cât şi altor mii de deţinuţi politici. Acum îi ameninţă în mod nedrept viaţa", a mai spus diplomatul american.

Amnesty International a declarat, la rândul său: "Aceste imagini (ale lui Meysami) sunt o reamintire şocantă a dispreţului autorităţilor iraniene faţă de drepturile omului".

Într-o scrisoare publicată joi de serviciul în persană al BBC, Meysami a formulat trei cereri: încetarea execuţiilor, eliberarea deţinuţilor politici şi încetarea "hărţuirii" prin portul obligatoriu al hijabului. "Îmi voi continua misiunea mea imposibilă, în speranţa că aceasta va deveni posibilă mai târziu, cu un efort colectiv", a transmis Meysami.

Sistemul judiciar iranian a negat afirmaţia că disidentul s-ar afla în greva foamei şi a declarat că fotografiile sunt de acum patru ani, când Meysami, medic de profesie, intrase, de asemenea, în greva foamei. Ca dovadă, agenţia semi-oficială de ştiri YJC a postat ceea ce a spus că este cea mai recentă fotografie a lui Meysami, în care acesta nu pare emaciat şi stă pe podeaua celulei sale de închisoare având o pungă lângă el cu ceea ce par a fi chipsuri.

Reuters precizează că nu a putut confirma când au fost făcute fotografiile.

Iranul a fost zguduit anul trecut de tulburări la nivel naţional după ce o tânără iraniană de origine kurdă, Mahsa Amini, a murit la 16 septembrie în custodia poliţiei, ceea ce a generat una dintre cele mai puternice mişcări de contestare în stradă a republicii islamice de la revoluţia din 1979.

Poliţia moravurilor a arestat-o pe Amini pentru că încălcase politica hijabului, care impune femeilor să se îmbrace modest şi să poarte văl.

Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, multe dintre ele fluturându-şi sau arzându-şi eşarfele. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 500 de protestatari au fost ucişi şi aproape 20.000 au fost arestaţi. Cel puţin patru persoane au fost spânzurate, potrivit sistemului judiciar iranian.

articolul original.

Hackeri susținuți de guvernul iranian au furat date ale abonaților revistei Charlie Hebdo

4 February 2023 at 07:30
By: -
image

O echipă de hackeri susţinută de guvernul iranian ar fi furat şi publicat date private ale abonaților revistei satirice franceze Charlie Hebdo, au declarat vineri cercetători de securitate ai Microsoft.

Sistemul informatic al revistei a fost spart la începutul lunii ianuarie, după ce a publicat o serie de caricaturi care îl prezentau negativ pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei, informează Reuters.

Caricaturile au făcut parte dintr-o campanie media despre care Charlie Hebdo a spus că are scopul de a sprijini protestele antiguvernamentale din naţiunea islamică.

Reprezentanţii guvernelor iranian şi francez nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un ofiţer de presă al Charlie Hebdo a declarat că revista nu comentează situația ”pentru moment”.

Iranul a promis public ”un răspuns eficient” la caricaturile ”insultătoare” şi l-a convocat pe trimisul francez la Teheran, punând totodată capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran şi a spus că reevaluează activităţile culturale ale Franţei în ţară.

Atacul informatic şi scurgerea de informaţii care vizează Charlie Hebdo a făcut parte dintr-o operaţiune de influenţă digitală mai largă, cu tehnici care corespund activităţilor identificate anterior, legate de echipele de hacking susţinute de statul iranian, au spus cercetătorii Microsoft într-un raport.

Grupul responsabil este acelaşi pe care oficialii Departamentului de Justiţie al SUA l-au identificat anterior că a condus ”o campanie cu mai multe faţete” pentru a interveni în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, a mai spus Microsoft.

Iranul a negat afirmaţiile la momentul respectiv.

Pe fondul criticilor Iranului la adresa caricaturii lui Khamenei, un grup de hackeri care se autointitulează ”Suflete Sfinte” a postat pe un forum online că au acces la numele şi datele de contact ale peste 200.000 de abonaţi ai Charlie Hebdo.

În postarea lor, ei au spus că vor vinde informaţiile pentru 20 de bitcoini (470.000 dolari).

O mostră a datelor scurse a fost ulterior lansată şi verificată, ca fiind autentică, de ziarul francez Le Monde.

”Această informaţie, obţinută de hackerii iranieni, ar putea expune abonaţii revistei la pericolul de a fi ţinte online sau fizice ale unor organizaţii extremiste”, au spus cercetătorii Microsoft.

Pentru a-şi amplifica operaţiunea, hackerii iranieni au folosit conturi de Twitter cu identităţi false sau furate, pentru a critica caricaturile Khamenei.

Două conturi care uzurpau identitatea unui editor al Charlie Hebdo şi a unui director de tehnologie au postat, de asemenea, datele scurse, înainte ca Twitter să le interzică, a mai spus Microsoft.

Echipa pentru relaţii cu presa a Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

articolul original.

(VIDEO) Cât de departe poate merge o dictatură

1 February 2023 at 10:45
By: (P.S)

Un tribunal din Iran a condamnat un cuplu la 10,5 ani de închisoare pentru că au dansat pe stradă, a informat ziarul Al Arabiya. În imagini se poate vedea clar că fata nu poartă celebrul voal islamic.

Ei au fost acuzați că au conspirat pentru a submina securitatea națională și că s-au implicat în propagandă anti-regim.

A court in #Iran sentenced a couple to 10.5 years in prison for dancing in the street, the Al Arabiya newspaper reported.

They were accused of conspiring to undermine national security and engaging in anti-regime propaganda. pic.twitter.com/EWrsSgohQs

— NEXTA (@nexta_tv) January 31, 2023

articolul original.

Un cuplu a fost condamnat în Iran la peste 10 ani de închisoare pentru un videoclip care a devenit viral (Video)

31 January 2023 at 21:35
By: -
image

Un tribunal iranian a condamnat un cuplu tânăr la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în faţa unuia dintre principalele monumente ale Teheranului într-un videoclip considerat ca un simbol al sfidării regimului, au declarat marţi militanţi iranieni pentru drepturile omului.

Astiyazh Haghighi şi logodnicul ei Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestaţi în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în faţa Turnului Azadi din Teheran a devenit viral, relatează AFP.

Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat.

Un tribunal revoluţionar din Teheran i-a condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi la interzicerea utilizării internetului şi interdicţia de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite.

Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de "încurajarea corupţiei şi a prostituţiei publice", precum şi de "adunare cu intenţia de a perturba securitatea naţională", a adăugat ONG-ul.

Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiţi de avocaţi în timpul procedurii judiciare şi că încercările de obţine eliberarea lor pe cauţiune au fost respinse.

ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiţii de detenţie sunt condamnate în mod constant de militanţii pentru drepturile omului.

Autorităţile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidenţă de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanşat un val de proteste împotriva regimului.

articolul original.

Troc intre borfasi

30 January 2023 at 04:00

afacerile dintre iran si rusia

Adica intre iranieni si rusi, doua tari in care nimeni intreg la minte nu si-a dori vreodata sa traiasca.

Iranul este o dictatura bisericeasca iar dictatorul-sef este un popa. Oricat de absurd ar parea, aceasta este realitatea. Iranienii nu dau prea multe parale pe femei (poate la ei copiii chiar sunt adusi de barza), le omoara pe strada, omoara si protestatari care nu cer nus ce drepturi exceptionale ci lucruri banale, cum ar fi ca politia sa nu mai omoare tinerele pentru ca sunt imbractae in blugi.

Rusia, pe de alta parte este ce-a fost intotdeauna: o tara primitiva, agresiva, lipsita de onoare, care isi terorizeaza vecinii dintotdeauna. O natiune de hoti si violatori, dar, spre norocul nostru, cu o armata demna doar de mila.

Si asa cum scriam, cele doua natiuni de borfasi si-au dat mana si fac troc. Iranienii le dau rusilor drone. Nu foarte complexe dar suficient de multe, pentru ca am remarcat cu totii industria militara rusa este o gluma, tehnica de lupta moscovita se face de ras in fiecare zi si intr-un final au apelat la singura lor resusa reala: valul uman.

Moscova ofera si ea aliatului sau iranian avioane, rachete anti-aeriene si cine mai stie ce, si le ofera cel mai probabil la preturi mici pentru ca oricum nu le mai cumpara nimeni dupa “perfomantele” dovedite in Ucraina.

Suhoi Su-35S – 24 de aparate, inclusiv cele refuzate de Egipt, poate S-400, vor lua drumului Teheranului.

Troc probabil pentru ca nici Rusia nu are ce face cu realii iranieni, nici Teheranul cu rubla ruseasca, vor gasi ei, ca intre borfasi, o solutie convenabila.

Revenind la rusi, asa de bun este sistemul lor anti-aerian incat au suit efectiv sisteme Pantsir S1 pe cladiri. De ce sa faca asta?! Intrebarea are sens din cel putin doua puncte de vedere: primul – daca Rusia ar detine in sistem anti-aerian performant si stratificat la ce si-ar mai cocota camioanele pe ministere? Al doilea punct de vedere are legatura cu performantele execrabile ale Pantsirului in Siria, unde israelienii l-au tocat din toate pozitiile posibile.

Ba si rusii au recunoscut ca Pantsirul lor este cam slab.

Imi aduc aminte cum, cu ani in urma, radeam de egipteni care isi montasera un sistem AA Avenger pe puntea unei nave port-elicopter Mistral. Pur si simplu un Humvee cu lansatoarele Stinger la bord fusese legat cu lanturi de punte.

Ei bine, acum, uitandu-ne la rusi, parca ne vine sa radem si mai tare.

Si ca idee generala si americanii au sisteme NASAMS in Washington, dar nu le-au suit pe cladiri pentru ca nu asa se face treaba. Sistemul antiaerian trebuieste integrat cu alte sisteme, cu radare si centre de comanda si este dislocat in jurul tintei pe care trebuie s-o apere.

Nimeni nu s-a gandit pana acum sa urce un NASAMS p-o cladire….

GeorgeGMT

articolul original.

Cutremur puternic la granița dintre Turcia și Iran

28 January 2023 at 19:43
By: -
image

Un cutremur puternic a lovit sâmbătă regiunea de frontieră dintre Turcia și Iran, distrugând mai multe case într-un oraș iranian, au anunțat mass-media iraniene și Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Potrivit EMSC, citat de Reuters, cutremurul a avut o magnitudine de 5,6 și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Presa iraniană a precizat că seismul a avut o magnitudine de 5,9 și a lovit provincia Azerbaidjanul de Vest.

Social media users in Armenia are reporting an earthquake. Apparently it happened .5 hr ago, with the epicenter being northern Iran.

I pray that there are no human casualties.

There is potential damage to @UNESCO heritage sites St. Thaddeus & St. Stephen Armenian monasteries pic.twitter.com/LqCMvxqavr

— Simon Maghakyan (@simonforco)
January 28, 2023

Oficialii iranieni pentru situații de urgență au declarat că echipe de salvare au fost trimise în zonă, iar spitalele au fost puse în stare de alertă, potrivit presei de stat.

Agenția de știri Fars a anunțat că mai multe case din orașul Khoy au fost distruse.

articolul original.

Moneda iraniană atinge cel mai scăzut nivel istoric pe fondul tensiunilor cu Occidentul | Știri de afaceri și economie

22 January 2023 at 11:32
By: Stiri
image

Deprecierea rialului vine pe fondul tensiunilor fierbinți cu Occidentul și protestelor continue în Iran.

Teheran, Iran – Moneda iraniană a atins un minim istoric pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul și al tulburărilor care stăpânesc țara.

Duminică, dolarul american a depășit pentru prima dată pragul de 450.000 de rial pe piața liberă.

Fostul guvernator al băncii centrale a Iranului, Ali Salehabadi, a fost demis după o depreciere rapidă anterioară a rialului, la sfârșitul lunii decembrie, care l-a făcut să scadă la peste 440.000 în raport cu dolarul verde pe piața deschisă.

Înlocuitorul său, Mohammad Reza Farzin, promisese că va menține în mod artificial cursul valutar la 285.000 de riali pentru dolar pentru importurile de bunuri esențiale, într-un efort de a menține prețurile stabile în timpul unei rate a inflației de 40%.

„Astăzi, banca centrală nu are limite în ceea ce privește rezervele valutare și de aur, iar principalul motiv din spatele fluctuațiilor valutare este hype-ul media și operațiunile psihologice din societate”, a spus Farzin sâmbătă.

În timp ce rialul a intrat într-o nouă cădere liberă sâmbătă, banca centrală a declarat că 300 de milioane de euro (326 de milioane de dolari) din bani iranieni au fost primiți în Irak, în ciuda sancțiunilor americane, și pompați pe piață.

Banca centrală să ridice limita cursului de schimb

Banca centrală a declarat duminică că va majora în curând suma maximă de monedă care poate fi vândută unei persoane în fiecare an de la 2.000 de euro (2.176 dolari) la 5.000 de euro (5.439 dolari), într-un efort aparent de a demonstra că nu există lipsă de monedă.

Limita a fost introdusă după ce Statele Unite au abandonat unilateral acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale în 2018 și au impus sancțiuni dure, declanșând o nouă criză valutară în Iran.

Pentru a contracara devalorizarea monedei, forțele de poliție iraniene au anunțat periodic arestarea a zeci de speculatori valutari în ultimele luni.

Deprecierea rialului din această săptămână vine pe fondul tensiunilor fierbinți cu Occidentul și pe măsură ce protestele din Iran, care au început în septembrie anul trecut – pe care Teheranul acuză Occidentul că le orchestrează – au continuat.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere desemnarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) ca organizație „teroristă” și sancțiuni împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, președintelui Ebrahim Raisi și altora.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Iranul condamnă votul UE privind desemnarea IRGC „terorist” | Știri

21 January 2023 at 10:13
By: Stiri
image

Răspunsul Teheranului la mișcarea de joi a variat de la sfidare la avertismente cu privire la consecințele pentru Europa.

Teheran, Iran – Adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții prin care se cere blocului să ia în considerare o desemnare „teroristă” pentru Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a fost condamnată ferm din partea înalților oficiali și comandanților iranieni.

Joi, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere Uniunii Europene să recunoască forța de elită a Iranului și filialele sale, cum ar fi paramilita Basij și Forța Quds, ca organizații „teroriste”.

El a condamnat, de asemenea, răspunsul guvernului iranian la protestele care au avut loc în țară din septembrie, execuțiile legate de proteste și vânzările de drone către Rusia, recomandând totodată sancțiuni împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, președintelui Ebrahim Raisi și tuturor fundațiilor. legat de IRGC.

UE nu este obligată să pună în aplicare rezoluția. În timp ce politicieni de rang înalt din UE și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție, nu se așteaptă ca aceasta să fie printre noile sancțiuni impuse zeci de persoane și entități iraniene, care urmează să fie aprobate luni de bloc.

Statele Unite au trecut pe lista neagră a IRGC în 2019 [File: Iranian Presidency Office via AP]

Răspunsul Teheranului la mișcarea de joi a variat de la sfidare la avertismente cu privire la consecințele pentru Europa.

Comandantul șef al IRGC, Hossein Salami, s-a întâlnit sâmbătă devreme cu președintele parlamentului Mohammad Bagher Ghalibaf – un fost comandant al IRGC, pentru a coordona un potențial răspuns.

De asemenea, IRGC, ministerul de externe și parlamentarii sunt așteptați să țină o ședință închisă duminică.

„Dacă nu ar fi fost eforturile IRGC, în special ale Forței Quds și ale martirului Soleimani, vulcanul terorismului creat de americani i-ar fi cuprins pe europeni, iar securitatea care predomină astăzi în Europa ar fi fost distrusă”, a spus Salami în referire la Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană în Irak în 2020.

Ghalibaf și alți parlamentari au amenințat, de asemenea, armatele europene cu o desemnare „teroristă”.

Statele Unite, care au susținut propunerea Parlamentului European, au trecut pe lista neagră IRGC.

Ministerul iranian de externe a răspuns sancțiunilor americane și europene cu propriile sale sancțiuni, multe legate de asasinarea lui Soleimani. Ministerul a numit IRGC „cea mai mare instituție de combatere a terorismului din lume”, argumentând că o potențială desemnare a forței – care este o entitate oficială a instituției iraniene – ar constitui o încălcare a Cartei ONU.

„Fușcarea în sine”

În timpul unui apel telefonic de joi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a spus șefului UE pentru politică externă Josep Borrell că mișcarea „a fost ca și cum Europa s-ar împușca în picior”.

Multe dintre declarațiile emise de entitățile și oficialii iranieni spun că desemnarea IRGC semnalează „disperarea” politicienilor europeni după ce nu și-au îndeplinit obiectivele în timpul „revoltelor” din Iran.

Acest lucru este în concordanță cu poziția repetată a autorităților iraniene conform căreia Occidentul a fost în spatele protestelor care vizează destabilizarea Iranului, afirmație care a fost respinsă.

Între timp, discuțiile pentru restabilirea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale, pe care Statele Unite l-au abandonat unilateral în 2018, rămân, de asemenea, în limb.

Politicienii europeni continuă să vadă acordul nuclear drept singura opțiune viabilă rămasă pentru a limita programul nuclear al Iranului, iar Parlamentul European, de asemenea, la începutul acestei săptămâni, a votat împotriva unei moțiuni de declarare a discuțiilor ca moarte.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Coreea de Sud și Iranul își convoacă trimișii reciproc pentru comentariul „inamicului” | Știri despre arme nucleare

19 January 2023 at 10:10
By: Stiri
image

Prezentarea Iranului de către președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol ca „inamic” al Emiratelor Arabe Unite a înfuriat Teheranul.

Coreea de Sud și Iranul și-au convocat reciproc ambasadorii într-o dispută diplomatică declanșată de președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care descrie Teheranul drept „inamicul” Emiratelor Arabe Unite și comparabil cu amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

În timp ce vizita luni forțele speciale sud-coreene staționate la Abu Dhabi, Yoon a descris Emiratele Arabe Unite drept o „națiune frată” a Coreei de Sud legată de o cooperare economică și militară în creștere.

Yoon a comparat apoi amenințarea cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite din partea Iranului cu amenințarea cu care se confruntă Coreea de Sud din partea Coreei de Nord cu arme nucleare.

„Inamicul Emiratelor Arabe Unite, cea mai amenințătoare națiune a sa, este Iranul, iar inamicul nostru este Coreea de Nord”, a spus Yoon.

Remarcile lui Yoon au declanșat un răspuns dur din partea ministerului de externe al Iranului, care a spus că investighează „declarațiile de interferență” ale lui Yoon.

Ministrul adjunct de externe al Iranului pentru afaceri juridice, Reza Najafi, l-a convocat miercuri pe ambasadorul sud-coreean pentru a protesta împotriva declarațiilor lui Yoon, a declarat agenția oficială de știri a Iranului IRNA.

De asemenea, Najafi a acuzat Seulul că urmărește o „abordare ostilă” față de Iran și a remarcat problema fondurilor iraniene înghețate în băncile sud-coreene. Iranul a cerut în repetate rânduri Seulului să elibereze aproximativ 7 miliarde de dolari din fondurile sale înghețate sub sancțiunile SUA.

Prim-viceministrul de externe al Coreei de Sud, Cho Hyun-dong, l-a chemat joi pe ambasadorul iranian Saeed Badamchi Shabestari pentru a explica „din nou poziția Seulului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lim Soo-suk, într-un comunicat.

„Așa cum am explicat de mai multe ori, [Yoon’s] comentariile raportate au fost menite să încurajeze trupele noastre să-și îndeplinească sarcinile în Emiratele Arabe Unite și nu au avut nimic de-a face cu relațiile externe ale Iranului, inclusiv cu relațiile dintre Coreea de Sud și Iran”, a spus Lim.

„Dorința guvernului nostru de a dezvolta relații cu Iranul rămâne neschimbată”, a spus el.

Ministerul de Externe al Seulului a subliniat că comentariile lui Yoon sunt „irelevante” pentru relațiile Seul-Teheran și, de asemenea, a îndemnat Iranul să nu „interpreteze în mod inutil”, potrivit agenției de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Descrisă de adversarii politici ai lui Yoon din Coreea de Sud ca fiind „dezastruoasă din punct de vedere diplomatic”, cearta vine în timp ce Emiratele Arabe Unite încearcă să-și gestioneze relația cu Iranul, care este un partener comercial important.

Emiratele Arabe Unite găzduiesc, de asemenea, aproximativ 3.500 de soldați americani și au cheltuit miliarde de dolari cumpărând sistemele de rachete sol-aer ale Coreei de Sud, ca mijloc de a se proteja de atacurile aeriene. Astfel de amenințări includ loviturile cu drone cu rază lungă de acțiune ale rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Coreea de Sud a fost cândva unul dintre cei mai mari cumpărători de țiței ai Iranului în Asia și acum s-a trezit zdrobită de tensiunile legate de acordul nuclear eșuat al Iranului cu puterile mondiale. Miliarde de dolari în fonduri iraniene rămân înghețate în băncile sud-coreene, după ce Washingtonul a reimpus sancțiuni împotriva Teheranului în 2018.

Iranul a reținut un petrolier sud-coreean luni de zile în 2021, pe fondul disputei. Ambele părți au discutat cum să elibereze fondurile și să reia tranzacționarea cu petrol.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Iran: "o teocrație este un monstru și nu trebuie să devină proiect politic"

17 January 2023 at 07:23
image

Indignarea se răspândește după execuția iraniano-britanicului Alireza Akbari, transmite BBC :

"Fost ministru iranian adjunct al apărării, el a fost arestat în 2019 și condamnat pentru spionaj în favoarea Regatul Unit, acuzații pe care el le-a negat.

Prim-ministrul Rishi Sunak, a declarat că execuția a fost un „act insensibil și laș, efectuat de un regim barbar". Franța l-a convocat la Paris pe principalul diplomat al Iranului, avertizând că încălcările repetate ale dreptului internațional de către Teheran nu pot rămâne fără răspuns. Iranul a arestat zeci de iranieni cu dublă cetățenie sau rezidență permanentă în străinătate în ultimii ani, în mare parte sub acuzații de spionaj și subminarea securității naționale".

CNN vorbește despre Siamak Namazi, iraniano-americanul deținut în Iran care a declarat greva foamei. El i-a cerut președintelui Biden să facă mai mult pentru deținuți. Sunt șapte ani de când a fost lăsat în urmă într-un schimb de prizonieri care a adus alți americani acasă.

Regimul pare să folosească execuțiile ca un mijloc de descurajare pentru oamenii dornici să vorbească și să iasă în stradă pentru a protesta.

Teama de execuții își face efectul

Și ziarul israelian Haarez notează că teama de execuții sau de a ajunge în temuta închisoare Rejaei Shahr pare să-și fi îndeplinit scopul, iar dimensiunile protestului din Iran s-au micșorat.

 În prima jumătate a anului 2022, 330 de persoane au fost executate în Iran, cu aproximativ 25% mai multe decât în 2021.

Se pare că alți  aproximativ 40 de iranieni urmează să fie condamnați la moarte .

Iar adevărul este că e greu de văzut cum reacția Marii Britanii sau a majorității guvernelor occidentale ar putea opri campania de execuții.

Le Figaro scrie despre o scrisoare a unui cunoscut activist iranian care evocă „ mărturii șocante" despre un „număr de deținuți, arestați în timpul recentelor proteste".

Ei nu mai pot mânca, suferă atacuri de panică și manifestă tendințele suicidare. Mărturiile prizonierilor recent eliberați, culese de un psiholog iranian, se succed și sunt similare.

„Uneori, scapă cuvinte despre viol sau hărțuire, imediat reprimate de teama de a nu fi  judecați sau respinși", explică psihologul pe o rețea criptată. Greu, până în prezent, de estimat amploarea acestei noi forme de represiune, întrucât subiectul este tabu. Dar mărturiile care apar timid ici și colo dezvăluie o utilizare tot mai frecventă a diferitelor forme de violență sexuală pentru a înăbuși protestul, adaugă ziarul francez. 

O teocrație este o negare a credinței

Iar pentru Le Point, represiunea din Iran subliniază neputința Occidentului și natura reală a teocrațiilor :

"Ce putem face acum pentru aceste femei și bărbați din Iran? Cum să oprim execuțiile? Putem să le arătăm simpatia, să ne indignăm și să înțelegem  - dacă altceva nu putem face  - că acest regim este un monstru și mullahii lui sunt niște asasini.

Tot este ceva de făcut: să facem tot posibilul ca teocrațiile să nu ne apară nouă sau urmașilor noștri drept un vis, o posibilitate, un proiect politic. Nici ca opțiune culturală, nici ca pretext pentru identitatea comunitară.

O teocrație este acel loc sinistru în care, în numele unui zeu, cei care guvernează devin zei, permit viața, o iau sau o chinuie.

O teocrație este negarea credinței. Iar cei mai radicali dintre credincioși sunt cei care închid în inimile lor moartea, cel mai chinuitor nimic.

Pentru că nu cred în nimic, teocrații ajung să vrea să convertească, să impună, să tortureze, să omoare, să-i vâneze pe cei care nu seamănă cu ei".

articolul original.

Ucraina a devenit „poligonul” pentru testarea celor mai noi arme: Aliații Kievului văd acum unde mai au de lucru

21 January 2023 at 09:02
image

Armele pe care aliații le-au furnizat ucrainenilor nu sunt infailibile – unele și-au demonstrat eficiența, altele nu s-au dovedit atât de utile pe cât anticipau. Lecțiile războiului nu pot fi deprinse decât pe câmpul de luptă, astfel că Ucraina a devenit un imens „poligon” pentru testarea celor mai noi arme occidentale.

Vara trecută, când armata ucraineană a recucerit teritorii întinse printr-o contraofensivă impresionantă, „a tocat” unitățile ruse cu lovituri de artilerie și rachete de producție americană. Unele atacuri au fost ghidate de un sistem conceput de ucraineni pe câmpul de luptă. O parte din softul ucrainean a transformat orice laptop, tabletă sau smartphone într-un instrument sofisticat de țintire, folosit acum pe scară largă de militarii ucraineni.

Rezultatul este o aplicație mobilă care introduce imagini din satelit și alte informații într-un algoritm de țintire în timp real, ajutând unitățile din apropiere să tragă direct asupra țintelor specifice. Fiind o aplicație, nu o piesă hardware, e ușor de actualizat și este disponibilă pentru o gamă largă de personal.

Oficialii americani care cunosc aplicația spun că aceasta este foarte eficientă în direcționarea focului asupra țintelor rusești. Aplicația reprezintă unul dintre zecile de exemple în care Ucraina a adus inovații pe câmpul de luptă, deseori găsind soluții simple și ieftine pentru a rezolva probleme scumpe, relatează CNN.

Dronele mici din plastic care bâzâie deasupra capului aruncă grenade asupra inamicului. Imprimantele 3D produc piese de schimb pentru ca soldații să poată repara echipamentul greu pe front. Tehnicienii au transformat camionete obișnuite în lansatoare mobile de rachete. Inginerii au descoperit cum să monteze rachete americane sofisticate pe avioane de luptă sovietice mai vechi, cum ar fi MIG-29, contribuind la menținerea forțelor aeriene ucrainene în zbor după atâtea luni de război.

Ucraina și-a dezvoltat chiar și propria armă antinavă, racheta Neptun, bazată pe modelul unei rachete sovietice care poate ținti flota rusă de la o distanță de aproximativ 320 de kilometri.

Această ingeniozitate i-a impresionat pe oficialii militari americani, care au apreciat abilitatea ucrainenilor de a adopta soluții pentru nevoile sale tactice, acoperind golurile lăsate de armamentul occidental, mai greu și mai sofisticat.

Dronele Switchblade n-au avut efect, dar HIMARS a făcut prăpăd

Oficialii și analiștii americani spun că Ucraina a devenit un veritabil poligon de teste pentru soluții militare ieftine, dar eficiente. "Inventivitatea lor e incredibil de impresionantă", a spus Seth Jones, directorul programului de securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

Însă războiul din Ucraina le-a oferit Statelor Unite și aliaților săi ocazia rară de a studia modul în care se comportă propriile sisteme de armament în condiții de utilizare intensă și ce arsenal folosesc cele două tabere pentru a obține victorii în acest război. Ofițerii și alți oficiali militari americani au urmărit și felul în care Rusia a folosit cu succes drone ieftine care explodează la impact, furnizate de Iran, pentru a decima forțele terestre ucrainene.

"Ucraina este clar un poligon de testare în adevăratul sens pentru că niciunul dintre aceste echipamente nu a fost, de fapt, folosit într-un război între cele două națiuni dezvoltate industrial. Aceasta este o testare de luptă în lumea reală", a spus o sursă din spionajul occidental.

Pentru armata americană, războiul din Ucraina a fost o sursă incredibilă de date referitoare la utilitatea propriilor arme. Unele sisteme oferite Kievului, precum drona Switchblade 300 și o rachetă concepută pentru a ținti sistemele de radar inamice, s-au dovedit mai puțin eficiente pe câmpul de luptă decât se anticipa, potrivit unui ofițer american, concluzie confirmată și de studiul recent al unui grup britanic de analiză.

Însă lansatorul american de rachete M142, sau HIMARS, a avut un succes decisiv, chiar dacă oficialii au învățat lecții importante despre numărul mare de reparații de întreținere pe care acele sisteme le-au impus în condiții de folosire atât de intense.

The beautiful M270 MLRS works on the occupier in eastern Ukraine. Let me remind you that this system, as well as HIMARS, very effectively destroys both the positions of the russians and targets located in the enemy rear for tens of kilometers.#Hungary #Ukraine 🇭🇺❤️🇺🇦 pic.twitter.com/YduxUt2Enj

— Dénes Törteli 🇪🇺🇭🇺🇺🇦 (@DenesTorteli)
January 13, 2023

Modul în care Ucraina și-a folosit stocurile limitate de rachete HIMARS pentru a slăbi centrele de comandă și control ale rușilor, lovind posturile de comandă, centrele și depozitele, a fost revelator, a spus un oficial din domeniul apărării, adăugând că liderii militari vor studia ani la rând acest lucru.

O altă descoperire crucială a fost obuzierul M777, element de artilerie esențial al puterii de foc ucrainene. S-a observat că țeava își pierde ghinturile dacă se trag prea multe obuze într-un timp scurt, iar tunul devine mai puțin precis și mai puțin eficient.

Ofițerii de operațiuni americani spun că o lecție pe care Statele Unite o pot învăța din acest conflict este că artileria remorcabilă, precum sistemul de obuziere M777, ar putea aparține trecutului. Aceste sisteme sunt mai greu de mișcat repede pentru a evita focul de răspuns, iar într-o lume în care dronele nu ratează nimic, "e foarte greu să te ascunzi acum", a spus un expert.

Soldiers of the🇺🇦406th Artillery Brigade of the Marine Corps of Ukraine are🔥firing from 🇺🇸American M777 155mm long-range high-precision howitzers at enemy artillery located on the left bank of the Dnieper River in the Kherson direction, trying to push the enemy away from Kherson pic.twitter.com/9q4UNl4GCj

— Ukraine War (@AlexeyKovalen10)
January 7, 2023

Ucrainenii au făcut și inovații tactice care i-au impresionat pe experții militari occidentali. În primele săptămâni de război, comandanții ucraineni și-au adaptat operațiunile pentru a folosi elemente mici de artilerie în timpul înaintării rușilor spre Kiev. Înarmați cu lansatoare portabile de rachete Stinger și Javelin, soldații ucraineni au reușit să lovească tancurile rusești care nu erau protejate de infanterie.

Un kamikaze de 10.000 de dolari

Contractorii armatei americane iau, de asemenea, notițe urmărind războiul din Ucraina. BAE Systems a anunțat recent că succesul Rusiei în folosirea dronelor kamikaze a influențat modul în care sunt proiectate noile vehicule blindate ale armatei, adăugând blindaj suplimentar pentru a proteja soldații de atacuri aeriene.

Totodată, diferite zone ale guvernului și industriei de armament din SUA au căutat să testeze noi sisteme și soluții într-o luptă în care Ucraina are nevoie de orice ajutor posibil.

În primele zile ale conflictului, Agenția Națională de Informații Geospațiale a trimis cinci drone ușoare de supraveghere la înaltă rezoluție la Centrul de Comandă al Operațiunilor Speciale SUA din Europa - în caz că ar fi nevoie de ele în Ucraina. Dronele produse de o companie denumită Hexagon nu făceau parte dintr-un așa-zis program de înregistrare la Departamentul Apărării, ceea ce indică natura experimentală a conflictului.

Amiralul de Marină Robert Sharp, șeful de atunci al Agenției de Informații Geospațiale, a declarat că Statele Unite au instruit un "partener militar" din Europa în privința utilizării sistemului. "Ceea ce îți permite acesta este să te ridici sub nori și să-ți aduni datele", a spus el, într-o conferință desfășurată în primăvară la Denver.

Nu se știe dacă aceste drone au fost implicate în război, menționează CNN.

Între timp, oficialii din spionajul și armata SUA au spus că speră că realizarea unor drone de unică folosință a devenit o prioritate pentru contractorii Pentagonului. "Mi-aș dori să putem face o dronă de atac pentru un singur drum, de 10.000 de dolari", a spus unul dintre aceștia, subliniind cât de eficiente pot fi aceste arme și cât de mult contează să devină foarte ieftine.

articolul original.

Prim-ministrul irakian al-Sudani sprijină prezența continuă a trupelor americane | Știri ISIL/ISIS

15 January 2023 at 19:23
By: Stiri
image

În primul său interviu în calitate de lider irakian, prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani spune că forțele străine sunt încă necesare în capacități de antrenament pentru a lupta împotriva ISIL (ISIS).

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a apărat prezența trupelor americane în țara sa într-un interviu acordat Wall Street Journal, primul de când a preluat mandatul în octombrie.

Poziția contrazice poziția mai multor grupuri aliniate Iranului care formează în parte Cadrul de coordonare dominat de șiiți, blocul politic care l-a numit anul trecut pe prim-ministru. Ulterior, Al-Sudani a fost nominalizat de președintele Abdul Latif Rashid, ale cărui alegeri au pus capăt mai mult de un an de impas politic alimentat de savantul și liderul politic Muqtada al-Sadr.

Într-un interviu publicat duminică, al-Sudani nu a oferit un calendar pentru ca forțele americane și NATO – care servesc în prezent într-o capacitate de antrenament – să părăsească Irakul, în ciuda solicitărilor unor aliați politici pentru o retragere completă.

„Credem că avem nevoie de forțe străine”, a spus al-Sudani. „Eradicarea ISIS are nevoie de mai mult timp”.

Statele Unite au invadat Irakul în 2003, în timpul „războiului său global împotriva terorii”, numărul de trupe atins un vârf de aproximativ 170.000 de soldați în 2007, înainte ca forțele să fie retrase în 2011. Acestea au fost redistribuite în Irak în 2014 ca răspuns la ascensiunea ISIL (ISIS). ), în timp ce grupul armat a invadat o zonă mare de teritoriu în Irak și Siria.

Cu toate acestea, operațiunile de luptă s-au epuizat în mare măsură în urma înfrângerii teritoriale a ISIL în 2019. Doi ani mai târziu, Washingtonul a încheiat oficial misiunea de luptă condusă de SUA în Irak și a trecut într-un rol consultativ, asistând forțele americane.Forțele irakiene. Statele Unite au în prezent în jur de 2.000 de soldați staționați în țară, NATO găzduind acolo câteva sute de soldați, toți în roluri necombatante.

Între timp, atacurile cu rachete lansate de grupurile armate aliniate Iranului pe bazele care găzduiesc trupe străine și alte instalații străine au rămas relativ frecvente.

Într-un interviu publicat duminică, al-Sudani a spus că nu există intenția de a relua operațiunile de luptă străină în țară, dar a remarcat că forțele străine oferă un sprijin logistic important în lupta împotriva buzunarelor ISIL în Siria.

„Nu avem nevoie de forțe de luptă în interiorul Irakului”, a spus el pentru ziar. „Dacă există o amenințare la adresa Irakului, aceasta este pătrunderea [ISIL] celule din Siria”, a spus el.

Declarațiile sale au subliniat drumul dificil pe care premierul l-a căutat în relațiile sale cu Statele Unite și cu Iranul, care, pe lângă faptul că are o influență substanțială în politica internă a Irakului, este și un furnizor cheie de gaze naturale și electricitate pentru țară. Premierul a salutat legăturile economice și de securitate strânse dintre Iran și Irak în timpul unei vizite la Teheran în noiembrie.

El a declarat pentru Wall Street Journal că și-ar dori ca Irakul să aibă relații cu Washington similare cu cele de care se bucură Arabia Saudită și alți producători de petrol și gaze din Golful Persic, adăugând că intenționează să trimită o delegație la nivel înalt la Washington pentru discuții cu oficialii americani. . luna viitoare în speranța unei eventuale întâlniri cu președintele american Joe Biden.

„Nu văd asta ca pe o chestiune imposibilă, văzând că Irakul are o relație bună cu Iranul și Statele Unite”, a spus al-Sudani.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Analiză: execuția lui Akbari semnalează tensiuni în creștere între Iran și Occident | Știri

15 January 2023 at 13:11
By: Stiri
image

Execuția lui Alireza Akbari, o binațională britanică-iraniană care a fost anterior ministru adjunct al apărării al Iranului, vine pe fondul tulburărilor locale și este probabil să anunțe o nouă perioadă de escaladare rapidă a tensiunilor cu Occidentul.

Anunțul Iranului cu privire la spânzurarea fostului oficial sâmbătă, după ce a fost condamnat pentru spionaj pentru serviciile de informații britanice, ar putea fi un prevestitor al unor schimbări semnificative în modul în care Teheranul și Occidentul își gestionează relațiile și a alimentat speculațiile că alte schimbări potențiale sunt pe cale. stabilimentul iranian.

Akbari a fost arestat în 2019, după ce s-a întors în Iran din Marea Britanie, unde a locuit timp de un deceniu, dar cazul său nu a fost mediatizat de autoritățile iraniene.

Potrivit The Guardian, i s-a cerut să revină pentru a consilia guvernul iranian cu privire la acordul nuclear iranian.

Oficialii britanici și familia sa au ales să nu-și susțină cazul în mod public, în speranța că eliberarea lui ar putea fi asigurată în mod privat.

În schimb, justiția iraniană a confirmat execuția bărbatului de 61 de ani la câteva zile după publicarea știrii despre arestarea și condamnarea sa la moarte.

Afirmațiile potrivit cărora ea a fost o „super spionă” bine plătită și antrenată viguros de către serviciile secrete britanice au fost esențiale pentru descrierea cazului ei de către justiție și pentru videoclipurile „confesiunilor” ei publicate de presa de stat.

Ministerul de Externe al Marii Britanii și familia lui Akbari au negat acuzațiile și și-au menținut nevinovăția.

Indicațiile indică acum o reacție internațională acerbă, în special din partea Regatului Unit.

De la execuția lui Akbari, înalți oficiali britanici și-au escaladat dramatic retorica împotriva Teheranului, denunțând Republica Islamică drept „regim barbar” și promițând acțiuni.

Câteva ore mai târziu, Londra a declarat că l-a trecut pe lista neagră pe procurorul general al Iranului, rechemandu-l temporar pe ambasadorul său la Teheran.

Ministerul francez de externe l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri iranian să protesteze împotriva execuției, iar Statele Unite au condamnat, de asemenea, această mișcare și au cerut oprirea „execuțiilor motivate politic”.

Moment important

Momentul execuției sugerează semnificația acesteia în mai multe privințe.

În primul rând, se întâmplă când autoritățile de vârf ale Iranului, inclusiv liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, acuză în mod obișnuit Occidentul că se află în spatele tulburărilor continue ale țării.

Zeci de cetățeni străini au fost arestați de când protestele au izbucnit în Iran în urma morții lui Mahsa Amini la mijlocul lunii septembrie, după arestarea acesteia de către poliția morală pentru că ar fi nerespectat un cod vestimentar obligatoriu pentru femei.

Patru persoane au fost executate în cazuri legate de proteste. Cazul lui Akbari – și reacțiile la acesta – subliniază foarte public punctul de vedere al autorităților că Regatul Unit și aliații săi occidentali sunt implicați activ în „intervenția” în ceea ce autoritățile iraniene percep drept afaceri interne.

„Acțiunile decisive pentru protejarea securității naționale a Republicii Islamice Iran nu vor fi condiționate de satisfacția altor guverne, inclusiv a Marii Britanii”, a spus sâmbătă trimisul britanic, după ce a fost convocat de Ministerul iranian de Externe, după ce Marea Britanie a criticat-o. Iranul. pentru executarea lui Akbari.

Ambasadorii europeni au fost convocați în mod regulat pentru a asculta protestele de la Teheran cu privire la pozițiile „intervenționiste” ale guvernelor lor în timpul protestelor.

Pe de altă parte, execuția lui Akbari are loc în momentul în care Marea Britanie – și Uniunea Europeană – iau în considerare desemnarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) ca organizație „teroristă”.

Statele Unite au interzis forța de elită, un pilon de bază al establishmentului iranian, în 2019, la un an după ce fostul președinte Donald Trump a renunțat unilateral din acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale.

La acea vreme, mulți politicieni europeni erau împotriva mișcării, dar odată cu impunerea de către UE a sancțiunilor Teheranului pentru că ar fi furnizat Rusiei drone pentru războiul în Ucraina și perspectivele de restabilire a acordului nuclear subțiri, peisajul politic s-a schimbat considerabil.

Între timp, grupurile anti-Iran au cerut expulzarea ambasadorilor săi în națiunile europene și rechemarea ambasadorilor la Teheran.

Politicienii europeni s-au abținut de mult de la o astfel de mișcare, preferând să mențină relațiile diplomatice pentru a menține deschise liniile de dialog direct.

Mohammad Sadr, membru al Consiliului de Expediență al Iranului, a avertizat sâmbătă că sancțiunile ONU ridicate în temeiul acordului nuclear ar putea fi reintroduse dacă liderii iranieni nu corectează cursul.

„Iranul s-ar confrunta cu izolarea politică, economică și de securitate internațională, ceea ce ar anunța alte probleme. Sper să nu ajungem niciodată în acel punct și să nu ne angajăm în reforme”, a declarat Sadr, care a fost și fost diplomat, într-un interviu pentru ziarul Etemad.

Lupte pentru putere

Familia lui Akbari a mai spus presei britanice că execuția sa ar putea fi legată de luptele pentru putere din cadrul establishmentului iranian, din cauza legăturilor lui Akbari cu șeful de securitate al țării, Ali Shamkhani.

Akbari a fost ministru adjunct al Apărării în urmă cu aproximativ 20 de ani, când Shamkhani era ministru al Apărării.

Shamkhani, acum actualul secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională (SNSC), l-a numărat pe Akbari printre cei mai apropiați aliați ai săi de ani de zile.

După ce cazul lui Akbari a fost mediatizat, au existat zvonuri că Shamkhani își va pierde în curând poziția și mai multe persoane au fost numiți ca potențiali înlocuitori.

Modificări similare au avut loc recent; Șeful poliției iraniene a fost înlocuit la începutul acestei luni pe fondul tulburărilor continue.

Dar Nournews, un agent de știri legat de SNSC, a încercat să infirme speculațiile și a spus că orice informații despre înlăturarea lui Shamkhani sunt „complet false”.

„Unii oameni, care au creat întotdeauna o mulțime de probleme instituției cu retorica și acțiunea lor excesivă, acum, publicând știri false și înșelătoare cu arestarea super-spionului britanic drept scuză, au ales o cale care va dauna națională. unitate și va exacerba diviziunile locale”, a spus vineri o postare pe contul de Twitter Nournews.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Iranul l-a executat pe Alireza Akbari, în ciuda insistențelor Marii Britanii de a îl elibera. Ce acuzații i s-au adus

14 January 2023 at 10:03
image

Un cetăţean britanico-iranian care a fost cândva ministru adjunct al Apărării în Iran, Alireza Akbari, a fost executat de către autoritățile de la Teheran, sfidând astfel apelurile disperate ale Londrei de a îi elibera.

Alireza Akbari fusese condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj pentru Marea Britanie, transmite Reuters. Londra a condamnat execuția, dar nu a putut să o operescă.

Prim-ministrul Rishi Sunak a numit-o „un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor”.

Agenţia de presă Mizan, a sistemului judiciar iranian, a anunţat execuţia sâmbătă dimineaţa, fără a spune când a avut loc.

Alireza Akbari a fost arestat în 2019

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a spus, vineri seară că Iranul nu trebuie să respecte sentinţa – un apel simular cu cel exprimat de Washington.

„Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de corupţie şi acţiuni extinse împotriva securităţii interne şi externe a ţării prin spionaj pentru serviciul de informaţii al guvernului britanic… a fost executat”, a spus Mizan.

Articolul îl acuză pe Akbari, arestat în 2019, că a primit plăţi de 1.805.000 de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari pentru spionaj.

Într-o înregistrare audio cu Akbari şi difuzată de BBC Persian miercuri, el a spus că a mărturisit crimele pe care nu le-a comis după torturi ample.

„Îngrozit de execuţie”.

Totodată, Cleverly a spus într-un comunicat că aceasta ”nu va rămâne necontestată”. „Îl vom convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a ne exprima dezgustul faţă de acţiunile Iranului”.

Declaraţiile britanice asupra cazului nu au abordat acuzaţia iraniană că Akbari a spionat pentru Marea Britanie.

Presa de stat iraniană a difuzat joi un videoclip care arăta că Akbari a jucat un rol în asasinarea în 2020 a celui mai important om de ştiinţă în domeniul nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, ucis într-un atac din 2020 în afara Teheranului, pe care autorităţile l-au atribuit la acea vreme Israelului.

În videoclip, Akbari nu a mărturisit implicarea în asasinat, dar a spus că un agent britanic a cerut informaţii despre Fakhrizadeh.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale suspecţilor în cazuri cu acuzaţii politice.

Reuters nu a putut stabili autenticitatea materialelor video şi audio din mass-media de stat, nici când sau unde au fost înregistrate.

Akbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Shamkhani, acum secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, care a fost ministru al Apărării din 1997 până în 2005, când Akbari era adjunctul său.

„3.500 de ore de tortură”

Marea Britanie a criticat, de asemenea, reprimarea de către Republica Islamică a protestelor antiguvernamentale, declanşate de moartea în custodia poliţiei a unei tinere iranio-kurde, în septembrie.

Un ministru britanic de Externe a declarat joi că Marea Britanie se gândeşte în mod activ la interzicerea Gărzii Revoluţionare a Iranului ca organizaţie teroristă, dar nu a ajuns la o decizie finală.

Iranul a emis zeci de pedepse cu moartea ca parte a represiunii împotriva tulburărilor, executând cel puţin patru persoane.

În înregistrarea audio difuzată de BBC Persian, Akbari a spus că a făcut mărturisiri false ca urmare a torturii.

„Cu peste 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice şi metode de presiune fiziologică şi psihologică, mi-au luat voinţa. M-au condus în pragul nebuniei… şi m-au forţat să fac mărturisiri false prin forţa armelor şi ameninţări cu moartea,” el a spus.

articolul original.

Fost ministru adjunct al Apărării în Iran, executat prin spânzurare, după ce a fost acuzat că spionează pentru Marea Britanie

14 January 2023 at 09:33
image

Fostul ministru adjunct al Apărării în Iran, Alireza Akbari, care a fost arestat în 2019 pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, acuzație pe care acesta a respins-o, a fost fost executat prin spânzurare.

Sentința de condamnare la moarte a lui Akbari a fost anunțată cu doar câteva zile în urmă, la data de 11 ianuarie.

Potrivit acuzațiilor publicate miercuri, Akbari fusese arestat „cu ceva timp în urmă” pentru „spionaj împotriva acestei țări”.

Fostul oficial a fost executat prin spânzurare, potrivit publicației iraniene.

Familiei lui Akbari i s-a cerut să meargă la închisoare pentru o „vizită finală” miercuri, iar soția lui a spus că a fost mutat în izolare.

Alireza Akbari avea dublă cetăţenie britanică şi iraniană.

El a fost ministru adjunct al Apărării în Iran şi a fost arestat în 2019 și condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, ceea ce el a negat, potrivit CNN.

Akbari a negat orice acuzație

Iranul a postat un videoclip cu Akbari săptămâna aceasta, iar mărturisirile par a fi forțate.

Anterior, într-un mesaj audio primit de o publicație britanică, bărbatul a susţinut că a fost torturat pentru a mărturisi infracţiuni pe care nu le-a comis.

Marea Britanie a cerut Iranului să oprească execuția și să-l elibereze imediat pe Akbari.

„Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană”, a scris pe Twitter șeful diplomaţiei britanice, James Cleverly.

De asemenea, la începutul lunii decembrie, patru iranieni au fost executaţi după ce au fost condamnaţi la moarte pentru „cooperare” cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Totodată, relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Iranul a executat un cetățean britanic

14 January 2023 at 05:45
image

Cetăţeanul britanic Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte în Iran, a fost executat, anunţă presa de stat de la Teheran.

Familiei lui Akbari i s-a cerut să meargă la închisoare pentru o „vizită finală” miercuri, iar soția lui a spus că a fost mutat în izolare.

Alireza Akbari avea dublă cetăţenie britanică şi iraniană. El a fost ministru adjunct al Apărării în Iran şi a fost arestat în 2019 și condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, ceea ce el a negat.

Însă Iranul a postat un videoclip cu Akbari săptămâna aceasta, care arată ceea ce par a fi mărturisiri forțate. Anterior, într-un mesaj audio primit de BBC Persian, britanicul a susţinut că a fost torturat pentru a mărturisi infracţiuni pe care nu le-a comis.

Marea Britanie a cerut Iranului să oprească execuția și să-l elibereze imediat pe Akbari, aminteşte BBC.

Acum câteva zile, şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a reacţionat dur pe Twitter: "Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană".

La începutul lunii decembrie, patru iranieni au fost executaţi după ce au fost condamnaţi la moarte pentru "cooperare" cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.

articolul original.

Înalt diplomat iranian spune că discuțiile cu saudiții ar putea restabili relațiile | știri Hezbollah

13 January 2023 at 17:46
By: Stiri
image

Ministrul iranian de externe spune că speră că relațiile diplomatice cu Arabia Saudită pot fi restabilite prin dialog, după ani de tensiuni.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian și-a exprimat speranța că legăturile diplomatice dintre Teheran și Riad ar putea fi restabilite prin dialogul dintre cei doi rivali regionali.

Arabia Saudită a rupt legăturile cu Iranul în ianuarie 2016, după ce protestatarii au atacat ambasada Arabia Saudită din Teheran în urma execuției de către Riad a liderului șiit Nimr al-Nimr.

Amir-Abdollahian a declarat vineri într-o conferință de presă în capitala libaneze, Beirut, că speră că „misiunile diplomatice sau ambasadele din Teheran și Riad se vor redeschide, ca parte a dialogului care ar trebui să continue între cele două țări”.

Iranul și Arabia Saudită susțin părțile opuse în mai multe conflicte din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv Siria și Yemen, unde Teheranul i-a susținut pe rebelii Houthi.

Din aprilie 2021, Irakul a găzduit cinci runde de întâlniri de reparare între cele două părți, dar discuțiile au stagnat în ultimele luni și nicio întâlnire nu a fost anunțată public din aprilie 2022.

Iranul exercită influență în viața politică din Liban și Irak, unde sprijină și grupurile armate.

Vineri, Amir-Abdollahian sa întâlnit cu oficiali, inclusiv cu omologul său Abdallah Bou Habib și cu prim-ministrul interimar Najib Mikati.

Într-o întâlnire cu șeful Hezbollah Hassan Nasrallah, cei doi au discutat despre „posibilele amenințări care decurg din formarea unui guvern de oameni corupți și extremiști” în Israel, potrivit unei declarații a grupului susținut de Teheran.

Israelul a inaugurat la sfârșitul lunii decembrie cel mai de dreapta guvern din istoria sa, condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Mișcarea a stârnit temeri de tensiuni sporite între Israel și palestinieni și o potențială escaladare militară în Cisiordania ocupată, unde raidurile zilnice și violența armatei israeliene sunt obișnuite.

‘Dialog’

Abdollahian a salutat, de asemenea, o posibilă apropiere între aliatul iranian Siria și Turcia, după ce miniștrii lor apărării s-au întâlnit luna trecută.

Ziarul proguvernamental sirian Al-Watan a declarat că Amir-Abdollahian va vizita Damascul sâmbătă.

„Suntem fericiți de acest dialog care are loc între Siria și Turcia”, a spus Amir-Abdollahian.

„Credem că acest dialog ar trebui să aibă repercusiuni pozitive în beneficiul acestor două țări”.

Ankara a sprijinit de mult rebelii care se opuneau președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dar, după mai bine de un deceniu de război în care Damascul a recucerit teritoriul cu sprijin rus și iranian, legăturile dintre Siria și Turcia au început să se destrame.

La sfârșitul lunii decembrie, miniștrii apărării sirieni și turci au purtat negocieri istorice la Moscova, prima întâlnire de acest fel din 2011.

Assad a declarat joi că o apropiere de Turcia, intermediată de Moscova, ar trebui să vizeze „încheierea ocupației de către Ankara” a unor părți ale Siriei.

Întâlnirea miniştrilor apărării va fi urmată de discuţii între înalţii diplomaţi ai celor trei ţări, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Reconcilierea propusă i-a alarmat pe liderii și susținătorii opoziției siriene care locuiesc în principal în părțile de nord ale țării devastate de război, sub controlul indirect al Ankarei.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Miting din Orientul Mijlociu: Iranul mai trimite doi oameni la spânzurătoare | Știri

12 January 2023 at 15:56
By: Stiri
image

Iată un rezumat al acoperirii Al Jazeera în Orientul Mijlociu în această săptămână.

Iranul mai execută doi prizonieri, guvernul de extremă-dreapta al Israelului ordonă îndepărtarea drapelului palestinian, iar Arabia Saudită anunță că numărul Hajj-ului va crește la niveluri pre-pandemie. Iată rezumatul dvs., scris de Abubakr Al-Shamahi, editor pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Al Jazeera Digital.

Tatăl lui Mohammad Mehdi Karami a făcut tot ce a putut, implorând autoritățile iraniene să cruțe viața fiului său. Nu a ajutat. În schimb, l-au spânzurat sâmbătă pe tânărul de 22 de ani, împreună cu un alt bărbat, Mohammad Hosseini. Ambii au fost condamnați pentru uciderea unui membru al forțelor paramilitare iraniene în timpul protestelor antiguvernamentale la nivel național. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda afirmațiilor conform cărora mărturisurile lor au fost extrase sub tortură. Amnesty International a numit procesul lor o „farsă”.

Rapoartele potrivit cărora încă doi bărbați urmau să fie executați în curând au trimis mulțimi de protestatari la închisoarea unde erau ținuți luni. Printre ei s-a numărat și mama unuia dintre bărbați, care spune că fiul ei are antecedente de boli mintale și ar trebui cruțat.

Oficialii din Iran au ales până acum să ignore apelurile din partea țărilor occidentale de a opri execuțiile, pe care un avocat al ONU pentru drepturile omului le-a numit „proceduri penale înarmare”, echivalând cu „ucidere sancționată de stat”.

[READ: Ex-Iranian official sentenced to death for espionage]

Steagul palestinian este un act de „terorism”

Noul guvern de extremă dreapta al Israelului a început așa cum intenționează să continue. Măsurile anunțate recent includ slăbirea sistemului judiciar, reținerea impozitului la sursă pentru Autoritatea Palestiniană, oprirea construcției palestiniene în 60% din Cisiordania ocupată cunoscută sub denumirea de Zona C și impunerea de restricții sporite asupra oficialilor palestinieni care călătoresc în străinătate.

Palestinienii și stângii israelieni au răspuns sâmbătă printr-un protest la Tel Aviv, dar asta a dus la noi restricții doar atunci când arborarea drapelului palestinian l-a înfuriat atât de mult pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, încât a apelat pe Twitter pentru a-l numi „instigare sălbatică”. Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, trebuie să fi ascultat pentru că a ordonat poliției să ordone îndepărtarea steagurilor palestiniene, numind afișarea acestora un act de „terorism”.

„Mergem la o dictatură doar din motivele unei singure persoane”.

Planurile lui Benjamin Netanyahu de a extinde așezările ilegale și de a slăbi Curtea Supremă au fost întâmpinate cu proteste în timp ce mii de oameni au ieșit în stradă ⤵️

🔗: https://t.co/R908XheQut pic.twitter.com/gk52QYZcWy

— Al Jazeera English (@AJEnglish) 8 ianuarie 2023

Guvernul se adaptează acum la ceea ce ar trebui să fie un mandat plin de decizii incendiare care ar putea face perspectiva unei soluții cu două state cu palestinienii și mai îndepărtată. Întrebarea firească care decurge din toate acestea este, care va fi reacția în Cisiordania ocupată? Corespondentul nostru din Ramallah, Zena Al Tahhan, are un răspuns, explicând că probabilitatea ca situația de pe teren să ducă la o revoltă mai largă este în creștere.

Hajj post-pandemie

Arabia Saudită a anunțat că numărul de pelerini la Hajj-ul din acest an de la sfârșitul lunii iunie este de așteptat să revină la nivelurile de dinainte de pandemie. Din 2020, autoritățile au limitat drastic numărul de pelerini, pentru a opri răspândirea COVID-19, dar acum se așteaptă la aproape 2,4 milioane de participanți.

Și acum pentru ceva diferit

Dacă nu ați auzit de deq, nici eu, așa că se pare că suntem cu toții aici pentru a învăța împreună. În Turcia, un deq este un tatuaj tradițional kurd, similar cu cele văzute în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Printre kurzii de acolo, ca și în restul regiunii, meșteșugurile străvechi sunt pe moarte, așa că Jaclynn Ashly a dat de urmă pe Fatê Temel, unul dintre puținii artiști tineri tatuatori care au rămas în Diyarbakir. El explică modul în care fiecare tatuaj are o semnificație care leagă poporul kurd de „un trecut care este uitat”.

Fatê Temel încearcă să readucă la viață tatuajul tradițional deq [Jaclynn Ashly/Al Jazeera]

Pe scurt

Egiptul dezvăluie complot pentru a fura o statuie de 10 tone a lui Ramses II – Scurgeri de gaz de la încălzitoarele defecte au ucis aproape 20 de persoane în Algeria – Marina americană spune că au fost confiscate mii de puști de asalt iraniene cu destinația Yemen – Lirele egiptene și-au pierdut jumătate din valoarea din martie – Caută pentru a diversifica economia, Qatar încearcă să-și revigoreze piața de valori – Ronaldo să se confrunte cu PSG-ul lui Messi în Arabia Saudită – Consiliul de Securitate al ONU extinde ajutorul pentru nordul Siriei pentru șase luni – Suedia spune că nu poate face față cererilor Turciei de aderare la NATO – Pe fondul crizelor economice , Noul șef al armatei pakistaneze vizitează Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite – Cel puțin cinci morți în urma răsturnării unei nave cu migranți și refugiați în largul Tunisiei – Fostul șef al Human Rights Watch i-a refuzat o bursă de la Harvard pentru „preg Procesele israeliene” – „cel mai căutat traficant de persoane” din lume, arestat în Sudan

Irak și Cupa Golfului

Au trecut mai bine de 40 de ani de când Irakul a găzduit un eveniment sportiv mondial. În acea perioadă, oamenii s-au confruntat cu războaie, tulburări politice, izolare și ascensiunea și căderea ISIL (ISIS). Dar s-ar putea argumenta că irakienii au fost cel mai bun în această săptămână, găzduind Cupa Arabiei Golfului, un turneu de fotbal care, pe lângă Irak, include Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen. Jurnalistul și realizatorul de film Ahmed Twaij spune că Cupa Golfului oferă regiunii o oportunitate de a se uni în spatele Irakului și de a ajuta țara să „se vindece de rănile sale recente”, similar cu modul în care lumea arabă s-a reunit pentru a sprijini Marocul la recenta Cupă Mondială din Qatar.

[READ: Iraq’s ‘Arabian Gulf Cup’ tournament name sparks anger in Iran]

Citatul săptămânii

„Nici eu, nici vreun alt profesionist al mass-media nu îndrăznim să vorbim sincer despre Houthi în vreun fel [YouTuber Ahmed] Hagar a făcut-o. Înțelegem consecințele: detenție, încarcerare sau moarte.” – Mohammed, jurnalist din Sanaa, după ce gruparea rebelă Houthi care controlează capitala yemenită a arestat trei dintre cei mai importanți YouTuberi ai țării pentru că au criticat politicile grupului, restrângând și mai mult spațiul liberei exprimare.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Un cetățean britanic a fost condamnat la moarte în Iran

12 January 2023 at 06:57
By: -
image

Justiţia iraniană a condamnat la moarte un bărbat cu dublă cetăţenie, iraniană şi britanică, acuzat de spionaj în favoarea Marii Britanii, a anunţat miercuri autoritatea judiciară, provocând o reacţie vehementă din partea Londrei, care a cerut ca sentinţa să nu fie executată.

„Alireza Akbari a fost condamnat la moarte pentru corupţie funciară şi subminarea securităţii interne şi externe a ţării pentru că a transmis informaţii”, a relatat „Mizan Online”.

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a reacţionat dur pe Twitter: "Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană", a spus el.

"Mizan Online" nu a dat detalii despre datele arestării şi ale condamnării, care a fost confirmată de Curtea Supremă. De asemenea, agenţia nu a precizat funcţiile îndeplinite de către condamnat. Dar, citând o declaraţie a Ministerului Informaţiilor, a precizat că Alireza Akbari a devenit un "spion-cheie" pentru serviciul secret de Informaţii britanic (M6) ca urmare a "importanţei poziţiei sale". El a furnizat "informaţii importante din ţară" acestui serviciu, potrivit aceleiaşi surse.

La 2 februarie 2019, cotidianul guvernamental "Iran" a publicat un interviu cu Alireza Akbari în calitate de "fost ministru adjunct al Apărării în guvernul reformist" al lui Mohammad Khatami (1997-2005).

La începutul lunii decembrie, patru iranieni au fost executaţi după ce au fost condamnaţi la moarte pentru "cooperare" cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.

articolul original.
❌