ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce riscă cele două infirmiere din Vaslui care au dansat „Jocul Găinii” îmbrăcate în uniforma Poliţiei

8 November 2022 at 04:12
By: Geo
image

Este anchetă la Inspectoratul de Poliţie din Vaslui, după ce două infirmiere care erau invitate la nunta de argint a unei colege au decis să destindă atmosfera şi să danseze „Jocul Găinii” îmbrăcate în poliţiste.

Deocamdată nu se ştie cum au intrat femeile în posesia celor două uniforme, dar oamenii legii încearcă să afle dacă vreun coleg le-a împrumutat ţinutele. Legea interzice purtarea uniformei de persoane neautorizate, scrie observatornews.ro.

Cele două infirmiere de la Spitalul Judeţean din Vaslui riscă de la o amendă şi până la un dosar penal dacă se demonstrează că în momentele în care au purtat respectivele uniforme s-au şi folosit de funcţia de poliţist. În acelaşi timp, dacă în urma verificărilor reiese că uniformele au fost oferite cu bună ştiinţă de către angajaţi ai Poliţiei, aceştia riscă şi ei o cercetare disciplinară şi se va vedea ce măsuri vor fi luate împotriva lor.

Deocamdată, cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Vaslui au confirmat doar faptul că cele două femei nu sunt angajate în Poliţie şi că se vor face verificări în acest sens, fără să a fi deschisă o anchetă sau un dosar penal.

Legea spune că este interzis portul unei uniforme sau componente din uniformă de către persoane neautorizate, tocmai din acest motiv se fac respectivele verificări. Cele două femei participau la o petrecere pentru o colegă de serviciu care sărbătorea 25 de ani de la căsătorie. Au făcut acel dans care este o tradiţie la nunţi pentru a destinde atmosfera. 

articolul original.

Foto. Un polițist a fost surprins iubindu-se, în câmp, cu colega de serviciu. După partida de amor, a fost pozat în fundul gol

24 October 2022 at 12:23

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a fost fotografiat în câmp, în fundul gol, după o partidă de amor cu o colegă de serviciu.

În cadrul IPJ Vaslui a fost demarată o anchetă și polițistul în cauză a fost identificat, susțin jurnaliștii de la Vremea Nouă. Fotografia ar fi fost făcută în această vară, informează sursa citată.

Ministrul Lucian Bode ar fi cerut de urgență ca polițistul iubăreț să fie identificat, în acțiune fiind implicată și Direcția Generală de Protecție Internă, urmașa „Doi și-un sfert”.

Astfel, polițistul a fost identificat. În cele din urmă, el și-a depus raportul de pensionare, iar instituția a scăpat de un polițist șantajabil, mai spun jurnaliștii vasluieni.

Conform Vremea Nouă, poza ar fi fost făcută de un individ căruia polițistul i-ar fi făcut un dosar penal pentru trafic de persoane și a fost realizată dintr-un Jeep negru, care-l urmărea de ceva vreme.

image

articolul original.

O fată din Vaslui a scăpat de un viol pentru că agresorul s-a dovedit inapt. Era chiar bărbatul care o crescuse

8 October 2022 at 04:26
By: Geo
image

O tânără din Vaslui a reușit să scape de un viol pentru că bărbatul care o agresa nu a reușit să-și ducă fapta la final. Era chiar individul care o crescuse, care de rușine a fugit apoi, și s-a ascuns într-un lan de porumb.

De acolo l-au ridicat polițiștii care au fost ajutați în operațiunea de căutare de către mai mulți săteni. Individul a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, arată publicația „Vremea Nouă”.

Potrivit polițiștilor, pe 4 octombrie, individul de 49 de ani, din localitatea Călimănești, comuna Puiești, a chemat-o la el pe fiica fostei sale concubine, iar tânăra de 20 de ani s-a dus, crezând că omul are ceva important să-i spună. Nu era un străin pentru ea, pentru că o crescuse de mică, și nu avea cum să bănuiască că avea alte gânduri.

Individul s-a năpustit asupra ei, cu intenția clară de a o viola. Tânăra s-a zbătut, dar a scăpat tocmai pentru că fostul ei tată vitreg nu a reușit, fizic, să întrețină actul sexual. Tânăra a reușit să pună mâna pe telefon și să sune la 112, iar individul a fugit, arată sursa citată.

Polițiștii l-au căutat apoi prin sat, alături de câțiva vecini, iar un alt bărbat le-a spus că îl văzuse intrând într-un lan de porumb de la marginea localității. A fost ridicat chiar din mijlocul lanului, audiat la Poliția Bârlad, iar pe 6 octombrie a primit mandat de arestare de la Judecătoria Bârlad, pe care l-a contestat la instanța superioară. Între timp, medicul legist a confirmat tentativa de viol.

Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Florea Ioan Sorin, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la viol, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 06.10.2022, până la data de 04.11.2022, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Florea Ioan Sorin”, au decis magistrații Judecătoriei Bârlad.

articolul original.

Cinci cetățeni din Republica Moldova, prinși cu ședere ilegală în județul Vaslui

4 October 2022 at 09:46
image

Poliţiştii de imigrări din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat săptămâna trecută mai multe acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii și muncii ilegale a cetățenilor străini, pe raza de competenţă. Cinci cetățeni străini au fost identificați cu ședere ilegală.

În perioada 26 septembrie – 02 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat o serie de acțiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii și muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în urma activităților întreprinse, au fost depistați 5 cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 22 şi 57 de ani, respectiv 4 bărbați și o femeie din Republica Moldova.

Din verificări a reieşit faptul că cetățenii străini au intrat legal în țara noastră, însă 4 dintre aceștia au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor, iar un cetățean străin nu a părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere și nici nu a efectuat demersuri legale în vederea prelungirii acestuia, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În urma celor constatate, pentru 4 cetățeni străini care au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă, polițiștii de imigrări au dispus măsura încetării dreptului de ședere și îndepărtarea sub escortă.

De asemenea, la finalizarea verificărilor, faţă de reprezentanţii firmei vor fi dispuse măsurile legale, conform prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

În situația celuilalt cetățean străin care nu a părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere, polițiștii de imigrări au emis pe numele acestuia decizie de returnare, de pe teritoriul țării noastre prin care este obligat să părăsească țara, în termen de 15 de zile.

La ieșirea din țară pe numele acestora va fi instituită măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile O.U.G nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

articolul original.

Comisarul șef Manuel Nacu a plecat de la șefia IPJ Vaslui

28 September 2022 at 11:30
image

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a rămas fără șef, după ce comisarul șef Manuel Nacu a renunțat la funcția de inspector șef.

Acesta nu și-a mai dat acordul pentru detașare în fruntea IPJ și s-a întors la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui.

Manuel Nacu a fost numit la conducerea IPJ Vaslui în iunie 2021, fiind detașat de la Poliția de Frontieră Vaslui, unde ocupa funcția de șef Birou de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere.

Nacu s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce site-ul curentul.info a publicat mai multe filmări care îl surprindeau pe acesta la cumpărături cu mașina de serviciu, fiind deja anchetat de IGPR.

Până la numirea unui alt inspector șef, comanda IPJ Vaslui este asigurată de adjunctul instituției.

articolul original.

Cumătrul lui Tătaru filmat folosind mașina IPJ la shopping, nu mai e șeful Poliției Vaslui

27 September 2022 at 17:04
image

La jumătatea lunii august, ziarul Curentul publica filmări și fotografii cu Manuel Nacu, la acel moment șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vaslui, care demonstrau că acesta folosea mașina de serviciu pentru a merge la cumpărături și pentru a-și transporta familia, consemnând în fișe că a fost în misiune. (Detalii AICI). Într-un caz similar tot de la Poliția Vaslui, procurorii DNA au stabilit că aceasta este o infracțiune:  „La data de 08.10.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. În legătură cu această faptă, inculpatul Năstase Dan-Mihăiță, a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului marca Audi, un fapt necorespunzător adevărului, respectiv faptul deplasării exclusiv pe traseul Vaslui – Huși – Vaslui, fără a menționa efectuarea deplasării pe raza municipiului Vaslui.”

În ziua următoare articolului nostru, IGPR emitea o informare de presă prin care anunța decizia conducerii instituției de a dispune efectuarea de verificări, prin Direcția Control Intern.

Enervat de atâta curaj din partea cetățenilor care l-au filmat, polițistul Nacu și obscurul deputat Nelu Tătaru au început operațiunea de salvare: folosirea resurselor IPJ pentru a afla cine a furnizat  ziarului Curentul filmările incriminatoare iar în paralel, în Vaslui, s-a lansat refrenul „atât timp cât Tătaru este la București, Nacu nu pleacă”.

La ordinul șefului, polițiști vasluieni au încercat să afle presupusele surse ale articolului nostru, iar informații obținute de aceștia au fost date unui alt cumătru al lui Nelu Tătaru, proprietarul ziarului local Vremea Nouă, Lucian Timofticiuc (foto stânga), care le-a și publicat AICI, din articol reieșind în mod evident că informațiile nu sunt culese de un jurnalist.

Că deh, cei trei cumetri, Nacu, Timofticiuc și Tătaru nu s-au simțit mulțumiți până nu au fost și fudui, făcând astfel să se afle și la București noua ilegalitate comisă de Nacu prin folosirea funcției importante pe care o ocupa.

Însăși încercarea unui șef al Poliției Române de a afla sursele unui ziarist este ilegală, având în vedere multiplele decizii CEDO, începând cu Goodwin împotriva Regatului Unit, hotărârea din 27 martie 1996, pct. 39: „Protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei. […] Fără această protecție, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public. În consecință, rolul vital de gardian public al presei ar putea fi subminat, iar capacitatea presei de a prezenta informații corecte şi demne de încredere ar putea fi afectată negativ.“

Ei bine, mai marii de la București nu l-au mai vrut în funcție și de ieri, Nacu nu mai este șef al IPJ Vaslui. Acum cumătrul Tătaru e disperat să-i găsească lui Nacu o nouă funcție să-l înscăuneze, de data asta în structura centrală, că au auzit și ei că se dau BMW-uri ca mașini de serviciu, să meargă la shopping și să-și care familionul.

articolul original.

Peste 200 de elevi din comuna Banca au participat la activitățile informativ-preventive ale polițiștilor vasluieni

22 September 2022 at 11:53
image

Polițiștii rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive, în comuna Banca, județul Vaslui, pentru informarea și conștientizarea copiilor, adolescenților și tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Celor 220 de elevi le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

articolul original.

Controale ale polițiștilor de la Rutieră în colaborare cu inspectorii RAR Vaslui

20 September 2022 at 11:15
image

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, în intervalul orar  18.00 – 22.00, polițiști rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român Vaslui, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea reducerii cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale vehiculelor, prin sancţionarea tuturor abaterilor comise de către conducătorii auto care circulă cu vehicule ce prezintă defecțiuni tehnice.

În cadrul activităților derulate de către cei 10 polițiști, au fost verificate peste 150 de autovehicule. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 10.800 de lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și au fost retrase 12 certificate de înmatriculare (dintre care 2 ale unor mopede).

Principalele cauze care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: constatarea de defecțiuni tehnice, lipsă asigurare RCA, valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice, zgomot în mers sau staționare depășește limita legal admisă și emiterea de noxe poluante peste limitele legal admise.

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 3 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

articolul original.

La Vaslui se desfăşoară campania de informare şi prevenţie intitulată „Ia atitudine, spune stop violenţei!”

20 September 2022 at 11:04
image

Poliţiştii, împreună cu cei de la Antidrog şi jandarmii, merg în şcoli, unde derulează o campanie de informare şi prevenţie.

Proiectul se numeşte „Ia atitudine, spune stop violenţei!” şi vine pe fondul creşterii numărului de incidente în unităţile de învăţământ de la Vaslui.

Proiectul, iniţiat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, dar şi alte instituţii cu atribuţii în acest sens, urmăreşte creşterea nivelului de siguranţă a elevilor în unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui, prin prevenirea faptelor de violenţă fizică şi psihologică.

Iniţiativa s-a impus inclusiv pentru faptul că într-un raport recent făcut public de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, referitor la anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere a faptelor negative din unităţile de învăţământ. Mai exact, s-au înregistrat 93 de infracţiuni sesizate, cele mai multe dintre ele referindu-se la loviri şi alte violenţe, respectiv infracţiuni de furt.

Prin urmare, proiectul, care are sloganul „Ia atitudine, spune stop violenţei!”, va viza îndeosebi acele unităţi de învăţământ unde în anul şcolar anterior s-au înregistrat aceste incidente.

Acolo se vor derula cu precădere activităţi de informare, elevii vor afla despre cum să prevină asemenea incidente, cum să ia atitudine atunci când sunt martorii unor asemenea situaţii, dar şi care este răspunderea penală a minorilor pentru anumite fapte.

articolul original.

Polițiștii, jandamii și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în mijlocul tinerilor vasluieni

8 September 2022 at 08:37

În perioada 4-6 septembrie 2022, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, ai Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, prevenirea traficului de minori și de persoane, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparențe”, „Vacanță s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?” și „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”, derulate la nivel național.

Duminică, 4 septembrie 2022, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, ai Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, la Festivalul HORA, organizat în comuna Pădureni, județul Vaslui.

Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

De asemenea, polițiștii și jandarmii le-au explicat persoanelor prezente la activitate că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

Tinerii au avut posibilitatea să testeze ochelari speciali, care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive și care distorsionează realitatea.

Ieri, 6 septembrie 2022, polițiștii Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni, în zona Parcului de Distracții organizat zilele acestea în municipiul Vaslui, pe strada Decebal.

Celor mici le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere:

Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.

Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare;

Asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.

Totodată, aceștia au primit orare școlare ce conțin mesaje preventive și care, îmbinate cu jocurile pregătite, au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Cu părinții au fost abordate aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe.

Recomandările oferite:

Să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasăși să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă

Să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți.

Să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri!

Să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor.

Tot ieri, 6 septembrie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au desfășurat două activități, cu caracter informativ-preventiv, în cadrul campaniei de prevenire a traficului de persoane „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”.

Întâlnirile polițiștilor cu cei 50 de elevi au fost organizate la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, respectiv la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Vaslui.

În cadrul activităților, au fost prezentate informații referitoare la riscul victimizării, capcane și metode de acțiune ale traficanților de persoane.

Prin derularea acestor sesiuni de informare, se urmărește prevenirea traficului de persoane, în special a traficului de minori, prin creșterea gradului de conștientizare a acestui fenomen și a formelor sale : exploatarea în scopuri sexuale, exploatarea prin muncă, obligarea la cerșetorie, etc.

Totodată, se urmărește identificarea modalităților eficiente de prevenire, înlăturarea, pe cât posibil, a riscului expunerii la fenomen și adoptarea unei atitudini unitare din partea întregii comunități, cu privire la pericolul prezentat de traficul de persoane.

Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate în toată perioada următoare.

articolul original.

Acțiuni de prevenire la început de an școlar

31 August 2022 at 10:30
image

În perioada 29 august – 11 septembrie 2022, se va derula, la nivel național, campania de prevenire a victimizării minorilor„Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?”.

Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță al minorilor prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă, în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.

Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special a minorilor.

Activitățile preventive vor avea loc în spații publice intens circulate de părinți însoțiți de copii (parcuri, promenadă, etc.).

Vor fi organizate sesiuni de informare cu părinții despre siguranța on-line a minorilor, siguranța în spațiile publice și acasă, info-pointuri și distribuire de materiale cu recomandări preventive.

Sfaturi și recomandări oferite de polițiști:

  • Stabilește-i copilului tău un program astfel încât să știi tot timpul unde este și ce face.
  • Ai grijă când cumperi rechizitele. Fii atent la portofel, mai ales în magazinele aglomerate.
  • Spune-i copilului la cine să apeleze atunci când se ivește o problemă și stabilește o persoană care să-l supravegheze când nu ești lângă el.
  • Discută cu copilul și asigură-l de toată disponibilitatea ta de a-l ajuta și îndruma.
  • Află care sunt prietenii copilului tău din viața on-line și off-line.
  • În fiecare zi, dedică-i timp copilului tău, indiferent de vârsta acestuia.
  • Nu uita că pe site-ul Poliției Române la secțiunea „Prevenire” poți găsi recomandări pentru siguranța ta și a copilului tău.
articolul original.

Polițiștii de la IPJ Vaslui au derulat activități de prevenire în comunele Gherghești și Vutcani

26 August 2022 at 12:07

În cursul zilei de ieri, 25 august 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier Vaslui au desfășurat mai multe activități informativ-preventive, la două unități de învățământ, din comunele Gherghești și Vutcani.

Astfel, în cadrul activităților au fost organizate sesiuni de informare pe tema discriminării, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul „Atelierelor de Vară – Șotron” ale Asociației OvidiuRo și  informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni, în cadrul campaniilor „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Colaborarea dintre Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și a structurilor teritoriale de analiză și prevenire a criminalității și Asociația Ovidiu Ro, a început în anul 2011. Scopul activităților cu caracter preventiv este reducerea riscului de victimizare a copiilor, în special a celor din familii defavorizate și din comunitățile multietnice.

Activitățile au avut ca scop conștientizarea copiilor cu privire la prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii, scăderea riscului de victimizare în rândul copiilor și modalitățile de prevenire antivictimală a acestora.

Prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun să determine elevii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Pe timpul activităților, participanților le-au fost prezentate principalele fapte antisociale ce sunt săvârșite de către elevi și consecințele legale, sociale și morale ale acestora, fiind dezbătute și teme precum prevenirea bullying-ului și a absenteismului școlar.

Aceste întâlniri urmăresc în special reducerea violenţei şcolare, dar şi încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

articolul original.

VIDEO – Delapidare la MAI: Nacu, Șeful Poliției, folosește în interes personal mașina de serviciu consemnând că a fost în misiune

17 August 2022 at 18:24
nacu

UPDATE 18,08,2022: IGPR anunță o anchetă internă la IPJ Vaslui după dezvăluirile noastre

În vara anului 2021, după luni de zile în care Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui nu a avut șef, IGPR a decis să-l împuternicească, în fruntea poliției vasluiene, pe cumătrul obscurului Nelu Tătaru, comisarul șef Manuel Nacu, transferat de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui.
Deși pentru prima oară un ofițer de la Poliția de Frontieră ajunge șeful IPJ Vaslui, Nacu nu se ridică la nivelul așteptat pentru funcția respectivă și folosește mașina instituției, o Dacia Duster cu numărul VS 05 XBP, în interes personal, ceea ce reprezintă infracțiunea de delapidare în formă continuată.

Un comunicat DNA și trei dovezi video pentru comiterea infracțiunilor

Mai mult, Nacu, în fals, completează în foile de parcus că este în misiune cu mașina de serviciu inclusiv când o folosește pentru a merge la supermarket, singur sau cu soția, sau când își duce fiul în fiecare dimineață de la Huși la R.A.R. Vaslui unde juniorul face practica necesară pentru facultate.

În decurs de 8 zile în luna iulie, șeful IPJ a fost surprins cu mașina de serviciu, Dacia Duster VS 05 XBP, de două ori la cumpărături.

În data de 16.07.2022 la ora 10.30, comisarul șef Nacu a fost filmat la supermarketul Lidl din Municipiul Huși, acolo unde domiciliază, cu mașina IPJ, în interes personal. Mașina nu are RCA, iar Nacu și vorbește la telefon, fiind la volan așa cum se poate observa în filmare.

În data de 24.07.2022, orele 19.30 același comisar șef Nacu este filmat și fotografiat însoțit de soția sa, Nacu Mihaela, la supermarketul Kaufland Huși cu același autoturism de serviciu, marca Dacia Duster cu numărul de înmatriculare VS 05 XBP.
În fiecare dimineață, fiul lui Nacu este transportat cu mașina de serviciu a IPJ de la Huși la R.A.R Vaslui, iar pentru toate aceste utilizări ale mașinii de serviciu, șeful IPJ completează în fals foile de parcurs ca fiind în misiune, respectiv în interes de serviciu.

Comiterea acestor infracțiuni de către șeful poliției este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu câțiva ani, mai mulți polițiști vasluieni erau arestați de DNA, procurorii consemnând atunci într-un comunicat: „La data de 08.10.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. În legătură cu această faptă, inculpatul Năstase Dan-Mihăiță, a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului marca Audi, un fapt necorespunzător adevărului, respectiv faptul deplasării exclusiv pe traseul Vaslui – Huși – Vaslui, fără a menționa efectuarea deplasării pe raza municipiului Vaslui.”

Cum tolerează secretarul de stat din MAI Bogdan Despescu această situație penală vom afla din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Interne pe care urmează să îl primim pentru acest articol.

Despre soția comisarului-șef, Mihaela, fostă candidată PNL la Senat și concursul pregătit pentru domnia sa tot de cumătrul Nelu, într-un articol viitor.

articolul original.

Bărbat cunoscut cu probleme psihice, dispărut de peste două luni, căutat de poliţişti

12 August 2022 at 08:39
image

Un bărbat în vârstă de 38 de ani din municipiul Vaslui, cunoscut cu probleme psihice, este căutat de poliţişti după ce persoana care îl avea în întreţinere a anunţat că acesta a plecat voluntar de la domiciliu pe data de 2 iunie şi nu s-a mai întors.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, bărbatul a fost văzut ultima dată pe data de 6 iunie.

‘Pe data de 11 august, poliţiştii vasluieni au au fost sesizaţi,de către o femeie, cu privire la faptul că un bărbat de 38 de ani, aflat în întreţinerea reclamantei, a plecat voluntar, de la domiciliul său din municipiul Vaslui şi nu a mai revenit. Persoana dispărută are probleme de natură psihică, fiind diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă. Bărbatul are părul negru, tuns scurt, ochi căprui, constituţie atletică, greutate de aproximativ 70 kg şi înălţime de 1,65 metri. În prezent, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice în vederea depistării persoanei dispărute’, precizează sursa citată.

Poliţiştii fac apel la cetăţeni să anunţe autorităţile în cazul în care au informaţii despre persoana dispărută.

articolul original.

IPJ Vaslui are 30 de elevi în practică până pe 19 octombrie

3 August 2022 at 11:57
image

30 de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina (județul Prahova) vor efectua stagiul de practică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui.

În perioada 1 august – 19 octombrie 2022, 30 de elevi (9 fete și 21 de băieți) ai Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, promoția iunie 2022 – aprilie 2023, desfășoară modulul I al stagiului de practică, la structurile de ordine publică  din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. 

Aceștia sunt repartizați în structurile de ordine publică din mediul urban și rural, pe lângă polițiști cu experiență și reale calități profesionale care să-i îndrume și să le explice modul de desfășurare a activităților de serviciu, astfel încât să fie atinse principalele obiective ale stagiului de practică:

-familiarizarea elevului cu organizarea Poliției Române și activitățile desfășurate de către polițiștii de ordine publică;

-completarea și aprofundarea cunoștințelor teoretice și practice asimilate în școală;

-dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor și abilităților profesionale;

-manifestarea unei conduite morale și profesionale adecvate.

Stagiul de practică constituie este o parte integrantă a procesului de învăţământ şi pune în comun concepte teoretice cu situaţii reale de muncă.

Practica are ca scop principal dezvoltarea şi perfecţionarea priceperilor şi deprinderilor practice formate în şcoală. Elevii au oportunitatea de a câştiga experienţă, încredere şi de a avea o viziune din interior asupra viitoarei cariere.

Elevii care au venit astăzi în practică la I.P.J. Vaslui fac parte din seria celor 1.640 de elevi declaraţi admişi în luna mai a.c. la cele două Şcoli de Agenţi de Poliţie. 

articolul original.

Forțe proaspete la Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui

19 July 2022 at 10:58
image

Șapte absolvenți ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” București și-au început cariera de polițist în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui.

Corpul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui s-a mărit cu 7 ofiţeri, absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” București, promoția iulie 2022, după ce aceștia au depus jurământul de credință.

În funcție de mediile obținute, proaspeții absolvenți au fost repartizați pe funcțiile vacante disponibile, avându-se în vedere situația operativă înregistrată, precum și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Astfel, ofițerii de poliție urmează să-şi desfăşoare activitatea la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, Secția 2 Poliție Rurală Vaslui din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, Secția 8 Poliție Rurală Iana din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, doi la Serviciul Criminalistic și doi la Compartimentul Juridic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui.

Până la terminarea perioadei de tutelă, proaspeții absolvenți vor beneficia de sprijinul colegilor cu experiență și vor fi implicați în rezolvarea problemelor comunității în mijlocul căreia își vor desfășura activitatea.

articolul original.

Dacă ați văzut această fată, apelați 112!

13 July 2022 at 09:20
image

În data de 11 iulie 2022, ora 16.30, Poliția Municipiului Huși a fost sesizată de către o femeie, în vârstă de 41 de ani, din comuna Crețești, județul Vaslui, cu privire la faptul că, în data de 10 iulie a.c., fiica sa, PREPELIȚĂ ALEXANDRA MĂRIUCA, în vârstă de 15 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu și nu a putut fi contactată până în prezent de către membrii familiei.

Aceasta a fost văzută ultima dată, în municipiul Huși, județul Vaslui, în data de 10 iulie 2022, la ora 17.00.

Semnalmente : înălțime 1.70 metri, greutate 74 kg., ochi albaștri, păr lung, de culoare șaten spre roșcat, vopsit.

În momentul dispariției, minora purta un tricou alb cu dungi negre, larg, colanți negri și era încălțată cu o pereche de șlapi maro cu imprimeu leopard.

În prezent, poliţiştii desfășoară activităţi specifice, în vederea depistării persoanei dispărute.

Dacă ați văzut această persoană sau aveți informații despre ea, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție sau apelați  112!

articolul original.

Dosar penal după accidentul produs pe DN 24 A, în localitatea Zorleni

13 July 2022 at 06:01

Polițiștii din Vaslui au deschis dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă după accidentul produs, aseară, pe DN 24 A, în localitatea Zorleni.

Trei persoane au murit, iar alte 9 au ajuns în stare gravă la spitalele din Bârlad și Iași, în urma coliziunii între un autotren, un autoturism și o căruță. A fost activat planul roșu de intervenție, la faţa locului fiind trimise o autospecială pentru descarcerare și nouă ambulanțe.

„Poliția municipiului Bârlad a fost sesizată prin apelului de urgență 112 despre producerea unui eveniment rutier cu victime pe drumul național DN 24A, în proximitatea localității Popeni, comuna Zorleni, județul Vaslui. În urma producerii evenimentului rutier, în care a fost implicat un camion înmatriculat în județul Vaslui, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui și un atelaj cu tracțiune animală, a rezultat decesul a 2 persoane și vătămarea altor 11 persoane, ultimele fiind transportate la unități medicale pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ulterior, la spital, una dintre persoane vătămate a decedat. În cauză sunt efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier și dispunerea măsurilor legale, fiind deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, a spus Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

articolul original.

Bătaie ca în vestul sălbatic la Rebricea

6 July 2022 at 06:22
image

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești au probat activitatea infracțională a doi bărbați, din localitatea Rateșu Cuzei, bănuiți de comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în data de 03 iulie 2022, ora 22.40, persoana vătămată, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din localitatea Rateșu Cuzei, se afla împreună cu un bărbat de 39 de ani și cu cei trei copii ai acestuia, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, pe drumul public, în proximitatea unui spațiu comercial. 

La un moment dat, pe fondul unor neînțelegeri între aceștia, a izbucnit un conflict spontan, iar bărbatul de 39 de ani, împreună cu fiul său de 18 ani, i-ar fi aplicat mai multe lovituri cu pumnii și cu un obiect contondent (scândură), bărbatului de 27 de ani. Pentru aplanarea conflictului au intervenit două femei, în vârstă de 32, respectiv 31 de ani, moment în care, femeia de 31 de ani ar fi fost lovită cu pumnul, dar și cu un obiect contondent (scândură) la nivelul feței de către bărbatul în vârstă de 39 de ani.

Ca urmare a administrării probatoriului, față de bărbații în vârstă de 39, respectiv 18 ani, s-a luat măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

Aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru dispunerea unei măsuri preventive. Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului.

articolul original.
❌