ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Polițiștii sălăjeni – acțiuni de amploare pentru ordine și siguranță.

23 September 2022 at 12:20
image

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj au desfășurat o serie de acțiuni de amploare pentru ordine  publică și siguranță rutieră.

Astfel, Secția 1 Poliție Rurală din cadrul IPJ Sălaj a acționat cu efective mărite, având ca scop reducerea riscului rutier, asigurarea unui climat de ordine publică și descoperirea autorilor în dosarele penale aflate în lucru.

Mai multe fapte antisociale comise de persoane certate cu legea au fost soluționate de polițiștii din cadrul IPJ Sălaj. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 22 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Zalău au desfășurat o acțiune în zona de competență, având ca scop reducerea riscului rutier, asigurarea unui climat de ordine publică și descoperirea autorilor în dosarele penale aflate în lucru.

În acțiune au fost angrenați 12 polițiști din cadrul secției și 2 specialiști din cadrul Registrului Auto Român Sălaj.

În urma activităților întreprinse polițiștii au identificat trei persoane bănuite că ar fi comis o infracțiune de furt și alte două de distrugere.

Fapta de furt s-a comis în data de 31 august a.c., când autori, necunoscuți inițial, au sustras o cabalină de pe un teren viran, din localitatea Noțig, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu de 7.000 de lei.

Ieri, 22 septembrie, în urma investigațiilor de specialitate polițiștii au identificat cabalina în comuna Crasna și pe persoana bănuită că a sustras-o și mai apoi a predat-o unui bărbat din Crasna în contul unei datorii  pe care o avea la acesta.

Este vorba de un tânăr, de 24 de ani, din localitatea Cuceu, Jibou.

Polițiștii au predat cabalina proprietarului, iar față de persoana bănuită de comiterea faptei vor continua cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Cele două fapte de distrugere s-au comis în luna iulie a.c., una în localitatea Noțig și alta în comuna Crișeni.

Astfel, la data de 3 iulie a.c., în jurul orei 01:10, pe fondul unui conflict spontan cu pasagerii unui autoturism, o persoană necunoscută a distrus geamurile laterale alte autoturismului respectiv.

Ulterior, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei. Este vorba de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Sălățig.

Prejudiciul comis a fost recuperat, iar polițiștii continuă cercetările pentru distrugere.

În cel de-al doilea dosar de distrugere este vorba tot de un autoturism, al cărui parbriz a fost spart cu pumnii de o persoană necunoscută. Proprietara autoturismului era din comuna Crișeni, iar autivehiculul se afla parcat pe drumul public din comună.

Persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Baia Mare.

La finalizarea cercetărilor, polițiștii vor înainta dosarele penale parchetului, cu propuneri legale.

Tot în cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii au soluționat 18 dosare penale și au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.500 de lei.

De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Asigurarea și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor este preocuparea permanentă a polițiștilor sălăjeni.”

articolul original.

Minori salvați de polițiști

23 September 2022 at 12:03
image

Șase minori s-au rătăcit în pădure noaptea trecută, fiind plecați să culeagă ciuperci.

Ploile din ultimele zile au determinat apariția unor cantități mari de hribi, în mod special, iar acestea sunt culese pentru consum propriu sau comercializare, inclusiv de minori.

O acțiune de amploare a polițiștilor sălăjeni a avut loc noaptea tercută, pentru găsirea unor minori care s-au rătăcit în pădure, fiind plecați la cules de ciuperci, aproape de lăsarea serii.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Noaptea trecută, 22 spre 23 septembrie,  la ora 23:27, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost sesizați cu privire la faptul că șase minori, cu vârste cu cuprinse între 6 și 12 ani, din localitatea Someș Odorhei, s-au rătăcit în pădure, fiind plecați după ciuperci, de la ora 18:00.

Imediat s-au format mai multe echipaje mixte formate din polițiști, pompieri, jandarmi, personal silvic și civili, care au efectuat căutări.

Au fost folosite mai multe autoturisme de teren, un câine de urmă, o dronă, un UTV, iar la căutări au participat și voluntari de la Asociația 4×4.

În această dimineață, în jurul orei 07:40, copiii au fost găsiți în pădure.

Aceștia au fost evaluați și nu necesită îngrijiri medicale.

Din spusele acestora, se pare că ar fi înnoptat la un adăpost improvizat, situat în pădurea ce aparține de localitatea Someș Odorhei. Aceștia au mai relatat că au auzit strigătele salvatorilor, însă le-a fost frică să răspundă.”

articolul original.

Invățare prin recreere

22 September 2022 at 10:13
By: Regie

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, a celor de la  prevenire, poliția rutieră și nu numai, polițiștii din cadrul IPJ Sălaj sunt  nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Pentru a fi receptate cât mai bine și cât mai eficient  informațiile utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, cum să respecte regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate, polițiștii din casrul IPJ Sălaj au desfășurat o serie de activități  de prevenție și recreative, destinate copiilor din comunele Buciumi și Agrij.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info :

”Copiii reprezintă centrul oricărei comunități, motiv pentru care, când vine vorba de siguranța lor, cu toții de unim forțele pentru a preveni victimizarea și a le asigura un mediu propice dezvoltării lor armonioase.

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, prevenire, rutieră și nu numai, suntem nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Ne dorim ca de la o vârstă fragedă, copiii să înțeleagă că polițiștii le sunt prieteni, că veghează la siguranța lor și a celor dragi, dar mai ales că sunt mereu dispuși să le sară în ajutor atunci când se află în situații dificile.

O nouă acțiune informativ-preventivă, dar și recreativă au desfășurat ieri, 21 septembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, beneficiari fiind copiii și elevii școlilor din comunele Buciumi și Agrij.

Astfel că, polițiști de siguranță școlară, rutieri, criminaliști, de ordine publică, dar și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au oferit copiilor informații utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate.

Cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, cei mai mici au fost învățați cum să circule în siguranță ca pietoni, care este locul lor în autoturism și cum trebuie să fie asigurați în acesta, dar și cum și unde pot folosi bicicleta, rolele sau trotineta. Aceste activități s-au suprapus Proiectului Eurpean Roadpol Safety Days, derulat în perioada 16- 22 septembrie, destinat tuturor categoriilor de participanți la trafic, în vederea reducerii accidentelor rutiere.

Au fost abordate și subiecte precum siguranța lor când se află la locurile de joacă, ori când sunt singuri acasă sau cum să procedeze atunci când s-au rătăcit într-un supermarket.

Cu cei mai mari, discuțiile s-au concentrat asupra faptelor în care pot fi implicați în cadrul unităților de învățământ, fiindu-le prezentate modalități prin care să nu ajungă să fie victime ale infracțiunilor care se pot comite în rândul lor.

De asemenea, cu cei mai mari polițiștii au discutat despre efectele nocive ale consumului de tutun, alcool, dar și de substanțe psihoactive.

Luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au prezentat dotările și tehnica folosite le intervențiile în forță, iar o colegă criminalist le-a prezentat trusa de amprentare și, spre bucuria lor,  i-a amprentat pe cei mai mici.

La activitate au participat apriximativ 180 de copii și cadre didactice, iar o contribuție mare în organizarea evenimentului au avut polițiștii Postului de Poliție Buciumi.

Polițiștii și-au luat rămas bun de la copii și au plecat cu promisiunea că se vor reîntâlni doar la astfel de ocazii și că vor ține cont de sfaturile acestora.”

articolul original.

Reportajul Zilei – Regândiți-vă comportamentul pe drumuri

21 September 2022 at 14:16
image

Zilele de siguranță Roadpol urmăresc  să reducă la zero numărul de accidente rutiere mortale.

În fiecare zi, în medie, 70 de oameni mor pe drumurile din Europa. Pe baza viziunii zilelor de siguranță Roadpol, polițiștii de la serviciul rutier al IPJ Sălaj își doresc să reducă acest număr la zero în cel puțin o zi pe an.

Ziua de 21 septembrie, este ziua în care ne propun nouă, participanților la traficul rutier, indiferent de calitatea pe care o avem ca și participant la trafic, adică conducător auto, pieton, biciclist, trotinetist sau orice alt participant, să nu existe nici un accident mortal de circulație în județul Sălaj, de fapt, chiar și la nivel European.

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Sălaj au desfășurat o amplă acțiune de conștintizare a tuturor participanților la traficul rutier. De aceea, ei au făcut apel la toți utilizatorii drumului să-și regândească comportamentul pe drumuri. Au arătat cum pot fi reduce pericolele din traficul rutier și cum ne putem crește propria siguranță, indiferent dacă călătorim cu mașina, motocicleta, bicicleta, trotineta electrică sau ca pieton.

La acțiunea de prevenție desfășurată de polițiștii rutieir din cadrul IPJ Sălaj, participanții la trafic au răspuns pozitiv, considerând această acțiune ca fiind una de o mare importanță pentru siguranța rutieră.

articolul original.

Răspunderea penală a minorilor

21 September 2022 at 12:08
image

Minorii trebuie să știe că, începând cu vârsta de 14 ani răspund penal, dacă se dovedește că au avut discernământ  în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis și și-au dat seama de consecințele lui.

Din păcate, sunt multe cauze penale în care sunt cercetați minorii, iar împotriva unora din ei sunt dispuse măsuri ori pedepse privative de libertate.

Minorii trebuie să știe că, începând cu vârsta de 14 ani răspund penal, dacă se dovedește că au avut discernământ  în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis și și-au dat seama de consecințele lui. Inspectoratul Județean de Poliție Sălaj derulează o serie de acțiuni de prevenție a delicvenței juvenile.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Delincvența juvenilă desemnează ansamblul abaterilor și încălcărilor de norme sociale, săvârșite de minori. Este datoria noastră, a tuturor să prevenim implicarea acestora în fapte care le-ar putea afecta dezvoltarea, siguranța și libertatea.

Din păcate, sunt multe cauze penale în care sunt cercetați minorii, iar împotriva unora din ei sunt dispuse măsuri ori pedepse privative de libertate.

Cauzele care conduc la delincvența juvenilă sunt diverse, precum: situația financiară precară în familie, deficiențe la nivelul familiei (lipsa de supraveghere, necunoașterea antuhrajului, lipsa legăturii cu școala), mediul familial dezorganizat, prezența modelului infacțional în familie, tentațiile tot mai numeroase pe care societatea le oferă permanent,  influențarea de către persoanele majore, convingerea greșită că „dacă ești minor nu pățești nimic”, influența, de multe ori nefastă, a grupului de prieteni, tendința de a brava, consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive, abandonul școlar și lipsa de ocupație a minorilor.

Minorii trebuie să știe că, începând cu vârsta de 14 ani răspund penal, dacă se dovedește că au avut discernământ  în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis și și-au dat seama de consecințele lui.

La împlinirea vârstei de 16 ani se presupune că minorii au reprezentarea faptelor pe care le comit și a consecințelor acestora, deci răspund penal ca și majorii.

Pentru a preveni implicarea adolescenților în comiterea fapte antisociale, polițiștii le oferă câteva sfaturi:

Aveți grijă cum vă petreceți timpul liber, evitați împrejurările ce v-ar putea aduce în situația de a comite un act antisocial!

Nu legați prietenii cu persoane ce au un comportament antisocial!

Gândiți-vă de două ori înainte de a vă duce cu prietenii atunci când vă cheamă să faceți diverse lucruri rele!

Nu ripostați la agresivitatea verbală și evitați agresiunea fizică!

Nu vă luați la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreți, puteți suferi accidente dintre cele mai grave!

Atenție la capcana drogurilor și a alcoolului! Aceste substanțe sunt în strânsă legătură cu infracționalitatea!

Ascultați sfatul părinților sau profesorilor! Fiți convinși că vă vor întotdeauna binele!

De asemenea, pentru a-și feri copilul de infracționalitate, este necasar ca părinții să țină cont de următoarele recomandări:

Explicați clar copiilor și adolescenților că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt, nu reprezintă probe de curaj, ci fapte culpabile;

Spuneți-le clar că, în cazul săvârșirii unor furturi, nu va fi prejudiciat numai un magazin, ci hoțul însuși va trebui să plătească pentru faptele sale;

Vorbiți cu copiii și adolescenții despre valoarea proprietății personale și publice;

Explicați copiilor și adolescenților ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziționarea locuinței, interogarea, măsuri de internare într-un centru de minori);

Vorbiti cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii și cunoștințele.Întrebați-l unde și cum își petrece timpul liber în afara casei.

Fiți atenți de câți bani dispune copilul dumneavoastră; testați felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile, iar în caz că aveți îndoieli, stați de vorbă cu el;

Urmăriți comportamentul copilului dumneavoastră, observând dacă se plimbă cu o bicicletă sau are alte lucruri pe care dvs. nu i le-ați cumpărat;

Explicați-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri; gândiți-vă dacă pot face diferența între lucrurile bune și rele;

Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a supraviețui, a crește, a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților. De aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii. Deci, dragi părinti, gândiți-vă bine, ce fel de exemplu dați copiilor? Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu.”

articolul original.

Reportajul Zilei – ROADPOL Safety Days – Acțiunile polițiștilor sălăjeni

20 September 2022 at 09:24
By: Regie
image
Reportajul Zilei - ROADPOL Safety Days - Acțiunile polițiștilor sălăjeni — Sălăjeanul

25

VIZUALIZARI
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Acțiune de amploare pentru ordine și siguranță

19 September 2022 at 10:49

În noaptea de 16 spre 17 septembrie, 70 de polițiști și jandarmi au desfășurat o acțiune de amploare în municipiul Zalău. Această acțiune comună a vizat prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Polițiști de investigații criminale din cadrul IPJ Sălaj, ordine publică, economic, silvic, criminaliști, de la rutieră, Biroul pentru Imigrări Sălaj, luptători SAS, dar și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj au desfășurat o acțiune de amploare în scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspector de poliție Ioana Rus, a declarat pentru Sălăjeanul Info:

” Noaptea trecută, 16 spre 17 septembrie, 70 de polițiști și jandarmi au desfășurat o acțiune de amploare în municipiul Zalău, ce a vizat prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.
În acțiune au fost cooptați polițiști de investigații criminale, ordine publică, economic, silvic, criminaliști, de la rutieră, Biroul pentru Imigrări Sălaj, luptători SAS, dar și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Oamenii legii au efectuat controale în locurile și localurile publice, dar și în trafic, având ca scop combaterea ilegalităților în domeniul economic, silvic, menținerea ordinii publice, prevenirea consumului de droguri, precum și combaterea oricăror abateri la regimul rutier.

Au fost verificate 51 de obiective economice, peste 800 de persoane au fost legitimate și au fost oprite și verificate 487 de autovehicule. De asemenea, au fost controlate 91 de persoane sau bagaje.

Polițiștii rutieri au testat de alcool sau droguri 287 de conducători auto, au reținut 6 permise de conducere și au ridicat 10 certificate de înmatriculare.
Vineri noaptea, la ora 23:30, polițiștii au depistat în trafic, pe Bulevardul Mihai Viteazul, un tânăr de 26 de ani, din comuna Coșeiu, care se afla sub influența alcoolului, respectiv avea 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.
În total, efectivele angrenate în acțiune au aplicat 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 70.310 lei.

Au fost constatate neregului și în domeniul silvic, fiind confiscați 45 de metri cubi de material lemnos.
Pe linie economică, polițiștii au ridicat în vederea confiscării suma de 2.496 de lei.
În baza investigațiilor de specialitate, polițiștii au identificat persoanele bănuite că ar fi săvârșit fapte penale, iar 8 astfel de dosare sunt în curs de finalizare. În acestea se efectuează cercetări privind comiterea unor infracțiuni de furt, distrugere și loviri sau alte violențe.

Pe linia supravegherii persoanelor față de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau a celor urmărite, polițiștii Servicului de Investigații Criminale au verificat 16 arestați la domiciliu și, la ora 03:46, au depistat, pe strada Sfânta Vineri, un bărbat, de 23 de ani, din Zalău, urmărit național care fusese condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an și 10 luni, pentru comiterea infracțiunii de furt. Acesta a fost depus în arestul I.P.J. Sălaj, urmând să fie transferat într-un penitenciar unde își va executa pedepsa.

Polițiștii sălăjeni se află mereu la datorie pentru siguranța cetățenilor și acționează ferm față de toți cei care nu înțeleg să respecte legea, ordinea publică, drepturile și libertățile semenilor lor.”

articolul original.

Noi controale ale polițiștilor silvici

16 September 2022 at 11:18
By: Regie
image

Polițiștii Biroului Silvic au continuat activitățile de verificare a respectării normelor privind exploatarea, depozitarea și expedierea materialului lemnos de pe întinderea județului Sălaj.Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”În perioada 13-16 septembrie a.c., polițiștii Biroului Silvic Sălaj au efectuat controale privind modul de exploatare și transport a materialului lemnos rezultat în urma defrișărilor de pe traseul Autostrăzii Transilvania, constatând mai multe nereguli.

Polițiștii Biroului Silvic au continuat activitățile de verificare a respectării normelor privind exploatarea, depozitarea și expedierea materialului lemnos de pe întinderea județului Sălaj.

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii au identificat un transport multiplu de material lemnos, efectuat în baza  aceluiași aviz de însoțire.

Ulterior, au efectuat mai multe verificări privind proveniența materialului lemnos, costatând că acesta provenea dintr-o partidă constituită pe traseul Autostrăzii Trasnsilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor- Poarta Sălajului.

Polițiștii s-au deplasat în platforma primară unde au inventariat materialul lemnos existent, constatând neconcordanțe între stocul scriptic și cel faptic.

Totodată, polițiștii au efectuat și alte verificări cu privire la materialul lemnos expediat din zona respectivă.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 34.000 de lei.

De asemenea, polițiștii au dispus confiscarea valorică a cantității de peste 45 de metri cubi de material lemnos.

Respectarea legislației  silvice este o preocupare permanentă a polițiștilor, fiind un domeniu de importanță strategică a statului”

articolul original.

Bărbat cercetat penal pentru că și-a însușit un telefon mobil uitat pe o bancă în parc

15 September 2022 at 09:33
image

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Sălaj au identificat persoana bănuită de comiterea infracțiunii de însușirea bunului găsit. Este vorba de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Sâg, care și-a însușit un telefon mobil uitat pe o bancă în parc.

Urmare a sesizării unei femei care și-a uitat pe o bancă un telefon mobil, iar când s-a întors pentru a-l recupera, persoane necunoscute și-l însușiseră, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al IPJ Sălaj au efectuat cercetări și au identificat persoana bănuită că și-a însușit bunul găsit.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”La data de 14 septembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat persoana bănuită de comiterea, la data de 5 iulie a.c., infracțiunii de însușirea bunului găsit.
În fapt, la data de 5 iulie a.c., o femeie din comuna Agrij, aflându-se în zona centrală a municipiului Zalău, și-a uitat pe o bancă un telefon mobil, iar când s-a întors pentru a-l recupera, persoane necunoscute și-l însușiseră.
Femeia a sesizat polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău, care au efectuat investigații și cercetări, iar ieri, 14 septembrie, au identificat persoana bănuită că și-a însușit bunul găsit.
Este vorba de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Sâg.
Telefonul a fost recuperat și predat persoanei vătămate, iar polițiștii continuă cercetările, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal să fie înaintat parchetului cu propuneri legale.
Vă reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art.243 din Codul penal: Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

Sfaturi de la polițiști, pentru a nu deveni victima hoților:

Evitaţi să purtaţi banii, portofelul sau telefonul la vedere, în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei sau în sacoşa de cumpărături;

Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături; siguranța poșetei/portofelului să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră;

Purtați rucsacul / poșeta în partea din față a corpului, unde le aveți în raza vizuală și le puteți proteja. Nu le lăsați niciodată nesupravegheate, de exemplu în coșul de cumpărături;
când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;Evitaţi conversaţiile cu persoane necunoscute; hoţii care fură din poșete/genţi şi buzunare pot „lucra” în grup, iar rolul unuia dintre ei este acela de a distrage atenţia în timp ce altul acţionează;

Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;

Manifestaţi o grijă sporită pentru a nu vă fi sustrase cardurile de debit sau de credit, de tip „contactless” întrucât acestea se pot utiliza la cumpărături fără introducerea unui cod PIN pentru sume mai mici de 100 de lei;

Aveți grija la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiți urmărit și să vă fie sustrasă suma de bani;

Evitați să numărați banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră, printre cetățeni pot fi și infractori, cărora le oferiți singuri pontul;
Acordați atenție sporită copiilor, cărora trebuie să evitați să le oferiți bunuri de valoare (telefoane mobile, sume mari de bani).”

articolul original.

Bărbat arestat pentru infracțiuni rutiere

15 September 2022 at 09:25
image

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au introdus în arest un bărbat de 27 de ani, din comuna Crasna, condamnat pentru infracțiuni rutiere. Și alte infracțiuni au fost constatate de polițiștii secțiilor rurale din cadrul IPJ Sălaj

Conducerea autovehicolului neînmatriculat, conducere fără permis și uz de fals, au atras deschiderea unor dosare penale pentru cei care au săvârșit aceste infracțiuni.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 14 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Zalău au întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis și uz de fals.
În fapt, polițiștii au oprit în trafic, pe Drumul Național 1F, în comuna Hereclean, un autoturism, condus de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Florești.

La solicitarea documentelor, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere, aparent eliberat de autoritățile italiene. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că documentul nu prezenta elementele de siguranță și nici condițiile de fond și formă ale unui permis autentic eliberat de autoritățile italiene, existând suspiciunea de a fi contrafăcut.De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că tânărul nu figurează ca posesor de permis de conducere.În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru conducere fără permis și uz de fals.

Noaptea trecută, 14 spre 15 septembrie, polițițștii Secției 5 Poliție Rurală Hida au întocmit un dosar penal cu privire la comiterea infracțiunii de conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Polițiștii au identificat în trafic, pe strada Traian, din Jibou, un autoturism cu numere de înmatriculare provizorie. La volanul acestuia a identificat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Bălan.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat că, autorizația de circulație provizorie era expirată din data de 7 august a.c., autovehiculul fiind neînmatriculat.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat unității de parchet competente, cu propuneri legale.
Ieri, 14 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au introdus în arest un bărbat, de 27 de ani, din comuna Crasna, condamnat pentru infracțiuni rutiere.

În fapt, în luna ianuarie 2020, bărbatul a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice, prin localitatea Ratin, fără a poseda permis de conducere.
Instanța de judecată l-a condamnat definitiv pe bărbat la 3 ani și 4 luni închisoare, iar polițiștii l-au introdus în arestul IPJ Sălaj, urmând să fie transferat într-un penitenciar unde își va executa pedeapsa.”

articolul original.

Atenție la hoți !

13 September 2022 at 10:50
image

Furturile frecvente din autoturisme din ultima perioadă de timp, au atras atenția polițiștilor sălăjeni care derulează o campanie de conștientizare a populației pentru a se proteja, atât cât pot, de eventualele furturi din autoturisme, sau chiar de autoturisme.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, în urma statisticilor evaluate, au demarat o campanie de conștientizare a populației pentru a se proteja de furturile din autoturisme.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a transmis , pentru Sălăjeanul Info, câteva măsuri de prevenție care sunt absolut la îndemâna tuturor:

”Pentru a evita, pe cât posibil, spargerile și furturile din autoturismul dumneavoastră, polițiștii sălăjeni vă recomandă:

Nu parcați autoturismul în zone neiluminate, la adapostul întunericului, hoții pot acționa nestingheriți;

Nu lăsați în interiorul autoturismului acte sau alte valori;

În timpul zilei asigurați-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor;

Când părăsiți autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciți cu timpul dumneavoastră și asigurați portierele; indicat ar fi și cuplarea sistemului de alarmă – gândiți-vă cât timp pierdeți ulterior constatării și reclamării furtului;

Nu lăsați în autoturism bunuri de valoare, genți sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoților; aceștia acționează atât în parcările aglomerate cât și din mers, încercând portierele mașinilor staționate;

Daca la bordul autoturismului aveți montată aparatură electronică de valoare, gen, radio – casetofoane scumpe sau CD playere este indicat să fie luate în casă pe timpul nopții;

Încercați să montați aparatura audio pe un sistem tip șină, care să permită o deconectare ușoară și fără riscuri;

Nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii;

Nu lăsați în mașină bani, cărți de credit, ordine de plată sau alte obiecte; obiceiul de a încuia în torpedo banii, atrage de obicei atenția;

Autovehiculele distribuitorilor de produse en gross, de toate categoriile, sunt o țintă pentru hoții din autoturisme, datorită valorilor mari pe care le transportă;

Probleme pot să apară și în cazul achiziționării unui autoturism utilizat de la o persoana fizică.

Pentru astfel de situații aveți grijă la următoarele aspecte:

Mergeți însoțiți de o persoană de încredere atunci când doriți să cumpărați o mașină;

Achitați contravaloarea acesteia sau o parte din suma doar la finalizarea actelor de proprietate;

Realizați o astfel de tranzacție doar cu proprietarul mașinii, evitând intermediarii și cereți-i acestuia să vă prezinte actele sale de identitate și pe cele ale autoturismului;

Verificați ca seriile sașiului, caroseriei si motorului mașinii să corespundă cu datele înscrise în cartea de identitate, document care nu trebuie să prezinte ștersături sau modificări;

A T E N Ț I E !

Acceptând să cumpărați o mașină fără a încheia vreun act sau în baza unei chitanțe “de mână”, puteți deveni proprietarul unui autoturism furat.”

articolul original.

TRAFICUL ȘI CONSUMUL DE DROGURI – PREVEDERI LEGALE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE

13 September 2022 at 09:51
image

Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise. IPJ Sălaj vine cu câteva recomandari preventive în ceea ce priveste traficul si consumul de droguri.

Traficul de droguri este infracțiune și este sancționată conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.

Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
– droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
– droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)

Ce trebuie să știi:

Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.

Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe!

Înainte de a încerca, informează-te!

Nu intra în panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!

Poți obține ajutor gratuit și în condiții de confidențialitate apelând la reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, respectiv la reprezentanții Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj.

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

articolul original.

Persoane reținute de Serviciul de Investigații Criminale Sălaj

8 September 2022 at 11:23
By: Regie
image

Marți, 7 septembrie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sălaj au reținut, pentru 24 de ore, două persoane bănuite că au spart 10 autoturisme în municipiul Zalău, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c.

Sâmbătă, 3 septembrie a.c., 10 persoane au sesizat polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj cu privire la faptul că, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., persoane necunoscute le-au spart geamurile autoturismelor de unde au sustras diverse sume de bani și bunuri. Prejudiciul total cauzat a fost de aproximativ 9.000 de lei.

În urma investigațiiilor de specialitate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat persoanele bănuite de comiterea faptelor.

Este vorba de trei tineri, doi de 16 ani (un băiat și o fată) și unul de 20 de ani, toți din municipiul Zalău. Dintr-un autoturism au fost sustrase mai multe scule, care au fost recuperate și predate persoanei prejudiciate.

În baza probatoriului administrat polițiștii au dispus marți, 7 septembrie 2022, reținerea,pentru 24 de ore, față de cele două persoane de sex masculin, care au fost introduse în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Sălaj, urmând ca, în cursul zilei de miercuri, să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.

Polițiștii sălăjeni participă la cursuri de prim ajutor

8 September 2022 at 06:43
By: Regie

A început programul național de pregătire a personalului structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru acordarea primului ajutor de bază. Astfel miercuri, 7 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj a debutat prima serie de cursuri de prim ajutor adresate polițiștilor sălăjeni, desfășurate de asistentul medical coordonator S.M.U.R.D. Sălaj din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj.

Miercuri, 7 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj a debutat prima serie de cursuri de prim ajutor adresate polițiștilor sălăjeni, desfășurate de asistentul medical coordonator S.M.U.R.D. Sălaj din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj.

Structurile operative ale Poliției intervin deseori primele la evenimente soldate cu răniri de persoane, astfel că până la sosirea personalului medical specializat în acordarea asistenței medicale, polițiștii și jandarmii pot contribui la salvarea de vieți, prin acordarea primului ajutor victimelor.

În multe situații, este esențial ca, până la sosirea unui echipaj medical, personalul M.A.I. să intervină pentru a acorda primul ajutor de bază victimelor aflate în situații medicale critice.

De aceea, însușirea cunoștințelor cu privire la modalitatea de acțiune în diferite situații și dobândirea deprinderilor practice le vor fi de un real folos colegilor noștri pentru a putea oferi primul ajutor necesar celor a căror viață este pusă în pericol.

Obiectivele principale ale acestor cursuri constau, atât în dobândirea deprinderilor pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor fără echipamente, cât și în formarea deprinderilor de utilizare a defibrilatoarelor semiautomate care vor fi amplasate în spațiile publice.

Activitățile fac parte dintr-un program național de pregătire a personalului Ministerului Afacerilor Interne, beneficiari fiind toți polițiștii, indiferent de structurile din care fac parte.

articolul original.

Polițiștii și jandarmii acționează în mediul rural pentru prevenirea faptelor antisociale

7 September 2022 at 10:01
By: Regie

În această toamnă, ca în fiecare an, polițiștii și jandarmii sălăjeni acționează cu efective mărite în mediul rural, pentru a preveni furturile de produse agricole și pentru a menține un climat de ordine și siguranță publică în rândul comunităților rurale.

În perioada 31 august-2 septembrie a.c., polițiști de ordine publică, protecția animalelor și rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj au acționat în comuna Surduc pentru a preveni și combate faptele antisociale de orice natură și a menține ordinea și liniștea cetățenilor comunei.

Efectivele angrenate în activități au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale pentru neregulile constatate, care au fost în diferite domenii, respectiv la regimul rutier, pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare, dar și la Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor. Valoarea totală a scancțiunilor aplicate a fost de aproape 10.000 de lei.

Totodată, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au dispus ridicarea și plasarea în adăpost a unei cabaline aflate într-o stare de pericol, deoarece era nesupravegheată pe drumurile publice.

De asemenea, în cadrul activităților întreprinse, la data de 31 august a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Jibou au depistat în flagrant delict un bărbat, de 41 de ani, din județul Maramureș, care ar fi sustras dintr-un utilaj de construcții, aparținând societății la care era angajat, cantitatea de 55 de litri de motorină, pe care a depozitat-o în canistre de 30 de litri, respectiv de 25 de litri.

Combustibilul a fost confiscat, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, faptă prevăzută de art.228 alin1. din Codul penal.

Zilele acestea, 6-8 septembrie, polițiștii și jandarmii sălăjeni acționează cu efective mărite în zona de competență a Secției 5 Poliție Rurală Hida, în special în comuna Dragu.

Acțiunile noastre au ca scop prevenirea faptelor antisociale și asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte legislația în vigoare, drepturile și libertățile semenilor lor, dar și propritetatea publică sau privată.

articolul original.

POLIȚIȘTII ȘI JANDARMII AU FOST PREZENȚI, ÎN FIECARE UNITATE DE ÎNVĂȚĂMÂNT, LA DESCHIDEREA NOULUI AN ȘCOLAR

6 September 2022 at 11:31
By: Regie

Cu ocazia deschiderii anului școlar preuniversitar 2022-2023, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au transmis mesajul instituțional și au desfășurat activități pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică în proximitatea unităților de învățământ, în scopul prevenirii faptelor antisociale, cooperând totodată cu dispozitivele realizate de către Jandarmerie sau Poliție Locală, după caz.

Monitorizarea fluxului de participanţi la festivitățile prilejuite de deschiderea noului an școlar, patrularea în zona unităților de învățământ, avându-se în vedere și traseele de afluire/defluire, spre/dinspre acestea, au fost măsurile aplicate pentru deschiderea anului școlar în conditii optime și pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice.

De asemenea, polițiștii rutieri au fost prezenți în proximitatea unităților de învățământ pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.

În județul nostru, 90 de unități de învățământ au organizat festivități de deschidere a anului școlar, polițiștii sălăjeni fiind alături de elevi, părinți și cadre didactice în prima zi de școală, pentru a le transmite acestora mesajul Poliției Române.

De asemenea, pentru a ne asigura că recomandările pentru păstrarea climatului de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ ajung la cât mai mulți elevi și părinți, încă de la început de an școlar, Biroul Siguranță Școlară din cadrul I.P.J.Sălaj, vin în întâmpinarea elevilor cu o serie de măsuri de protecție adresate elevilor, pentru a-i ajuta să evite situațiile neplăcute:

 • fiți atenti la modul în care comunicați, folosiți un limbaj corespunzator și emanați respect în jurul vostru;
 • respectați regulile de circulație, NU traversați prin locuri nepermise și asigurați-vă temeinic când vă angajați în traversarea străzii;
 • nu vă expuneți bunurile de valoare (bijuterii, telefoane, căști sau ceasuri) și să nu le lăsați nesupravegheate;
 • nu acceptați prieteniile persoanelor necunoscute în mediul virtual, în spatele
 • unui ecran putând să se ascundă o persoană rău intenționată;
 • realizarea, deținerea sau distribuirea de fotografii cu minori în ipostaze indecente reprezintă o faptă gravă și este pedepsită de legea penală;
 • respectați regulamentele de ordine interioară ale școlilor, cu accent pe intrarea/ieșirea din perimetrul școlii și folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.

Din educația pe care părinții ar trebui să le-o acorde copiilor lor, nu ar trebui să lipsească îndrumări precum:

 • fiecare copil este diferit, nu se fac glume pe seama particulatităților unui individ referitoare la greutate, înălțime, naționalitate, etnie, religie etc
 • nu excludem copiii care sunt lipsiți de posibilități financiare;
 • învățați-l pe copil să prețuiască sinceritatea și bunul simț al colegului său;
 • interesați-vă constant de anturajul copilului dumneavoastră, urmăriți-l îndeaproape pentru a-i supraveghea comportamtentul și a redresa eventualele devieri;
 • explicați-le că empatia este sentimentul care ar trebui să primeze în colectivul clasei sale, învățați-l să fie tolerant și cooperant;
 • dezbateți împreună proverbul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”;
 • explicați-le că rolul fiecarei persoane este de a contribui la crearea unei societăți în care fiecare să regăsească siguranță, încredere și respect;
 • constant, copiii trebuie să afle de la părinți că, școala este pilonul principal în formarea unui adult responsabil și civilizat și să acorde maximă implicare în procesul de învățământ.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj este alături de elevi, părinți și cadrele didactice în noul an școlar, pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, unde vor desfășura permanent activități de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

articolul original.

O nouă acțiune în trafic a polițiștilor sălăjeni

6 September 2022 at 08:31
By: Regie
image

În perioada 2-5 septembrie politistii din Cehu Silvaniei și Simleul Silvaniei au întocmit 4 dosare penale pentru alcolemie și conducere cu permisul suspendat ori reținut. Astfel vineri dimineata politistii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală. În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

1,38 MG/L ALCOOLEMIE, 1,38 METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS FĂRĂ DOCUMENTE DE PROVENIENȚĂ

Sâmbătă seara, 3 septembrie, la ora 23:18, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Crasna au oprit în trafic un tractor, condus de un bărbat, de 41 de ani, din comuna Horoatu Crasnei, care avea o alcoolemie peste limita legală și transporta material lemnos fără documente de proveniență.

Bărbatul a condus un ansamblu de vehicule format din tractor și remorcă, pe Drumul Comunal 79, prin localitatea Hurez.

Polițiștii i-au făcut semnale regulamentare de oprire, iar după ce au stabilit identitatea conducătorului de vehicul, i-au solicitat să prezinte documentele de transport și proveniență ale materialului lemnos transportat.

Bărbatul nu deținea documente legale, astfel că a fost sancționat cu amendă de 1.000 de lei, iar lemnele au fost ridicate în vederea confiscării.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea administrării întregului probatoriu, sub supravegherea unității de parchet competente.

 MARAMUREȘEAN CU 0,54 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT

Vineri dimineața, la ora 06:17, polițiștii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală.

Bărbatul, de 32 de ani, a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe strada Avram Iancu, din Cehu Silvaniei.

Testarea cu aparatul Etilotest a indicat faptul că acesta consumase alcool înainte de a se urca la volan, respectiv avea 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

ȘOFER CU 0,52 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT, ÎN ȘIMLEU SILVANIEI

La data de 3 septembrie a.c., ora 06:48, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, pentru conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Șimleu Silvaniei a fost oprit în timp ce conducea un autoturism prin oraș. Acesta a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condsus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub suparvegherea unității de parchet competente.

AUTOVEHICUL NEÎNMATRICULAT ÎN MUNICIPIUL ZALĂU

Sâmbătă, 3 septembrie, la ora 17:00, polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic un tânăr, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Șoferul, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Sâg, a condus un autoturism, pe Bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul Zalău.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că, autoturismul condus avea numerele de înmatriculare provizorie expirate, din data de 21 august a.c..

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu.

ȘOFER MARAMUREȘEAN CU PERMISUL SUSPENDAT

La data de 4 septembrie a.c., ora 07:10, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei au depistat în trafic un bărbat, din Baia Mare, având permisul de conducere suspendat.

Șoferul, de 39 de ani, conducea un autoturism, pe Drumul Județean 196, prin localitatea Horoatu-Cehului.

Din verificările polițiștilor a reieșit că, bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis, faptă prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal.

MOTOCICLETĂ NEÎNMATRICULATĂ PRIN LOCALITATEA SUB CETATE

Duminică, 4 septembrie, la ora 19:45, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au oprit în trafic o motocicletă neînmatriculată, condusă de un tânăr, din comuna Plopiș.

Tânărul, de 22 de ani, conducea un motocross, prin localitatea Sub Cetate, comuna Valcău de Jos.

Motocross-ul nu avea aplicată plăcuța cu numărul de înmatriculare, iar din verifcările efectuate în bazele de date a reieșit că acesta figura neînmatriculat.

Polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

CONDUCERE CU PERMISUL REȚINUT -ȘIMLEU SILVANIEI

Luni, 5 septembrie, la ora 08:40, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit un dosar penal pentru conducere cu permisul reținut.

În fapt, polițiștii au depistat în trafic, pe strada Gheroghe Lazăr, din Șimleu Silvaniei, un tânăr de 24 de ani, din comuna Plopiș, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât îi fusese reținut permisul de conducere, în luna iunie a.c., pentru conducere cu permisul suspendat.

Polițiștii au întocmit un nou dosar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

Persoană dispărută

6 September 2022 at 06:41
By: Regie

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj caută un bărbat de 35 de ani din Zalău, care este dat dispărut din data de 4 septembrie 2022.

Polițiștii din Sălaj caută un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Zalău, județul Sălaj – TERHEȘ SERGIU-OCTAVIAN-, după ce aceasta a plecat, la data de 4 septembrie a.c., de la domiciliu și nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: înălţime  aproximativ 1,80 m, greutate 90 de kg., păr negru, ochi căprui.

ÎMBRĂCĂMINTE: la data dispariției, bărbatul era îmbrăcat cu o cămașă albastră, sacou de culoare maro cu carouri, blugi bleumarin și pantofi maro.

Bărbatul a plecat cu un VW Passat, de culoare gri, având numărul de înmatriculare SJ-05-DVV

Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul de telefon 112!

articolul original.

Hoți de lemne prinși

6 September 2022 at 06:34
By: Regie
image

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj , împreună cu jandarmii și personalul silvic, au identificat mai multe persoane bănuite de furt de material lemnos. Pe numele acestora au fost deschise 10 dosare, care sunt în curs de finalizare.

Polițiștii  din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului, împreună cu jandarmi și persoanl silvic,   au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice. Astfel, în  baza probatoriului administrat, în 10 dosare penale au fost identificate persoanele bănuite de furt de material lemnos.

Într-unul dintre dosare s-au efectuat cercetări cu privire la faptul că, în perioada 5-7 aprilie 2021, persoane necunoscute au tăiat și sustras 87 de arbori, de diferite specii, dintr-o pădure situată în comuna Buciumi, în proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Volumul de material lemnos sustras a fost de peste 44 metri cubi, iar prejudiciul creat a fost de peste 21 de mii de lei.

Persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat, de 36 de ani, din comuna Agrij.

În perioada următoare, echipe mixte vor intensifica aceste controale, având în vedere că se apropie și perioada rece, caz în care delictele silvice pot crește ca și număr și prejudiciu.

articolul original.
❌