ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Transportatori de lemne, sancționați

31 January 2023 at 10:56

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010,doi transportatori profesioniști de material lemnos

Un transportator profesionist de material lemnos a fost sancționat contravențional deoarece volumele nu au corespuns faptic cu cele din documente, iar un altul a fost sancționat pentru neînregistrarea în aplicația SUMAL 2.0. Informațiile au fost primite printr-un comunicat emis de IPJ Sălaj!

Sâmbătă, 28 ianuarie a.c., în cadrul acțiunii, la ora 19.30, în localitatea sălăjeană Sărmășag, a fost depistat în trafic, un transportator profesionist, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor cu semiremorcă, cu care transporta 8,02 metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii din Sărmășag împreună cu cei ai Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au constatat că volumele pe specii nu corespundeau cu volumele din avizele de însoțire, astfel că s-a procedat la inventarierea materialului lemnos.
În consecință, transportatorul a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 6.000 de lei, iar cei 8,02 metri cubi de material lemnos, din specia fag, în valoare de 1.387,46 de lei, au fost confiscați și predați la Ocolul Silvic Măgura – Șimleu Silvaniei.

Totodată, sâmbătă, 28 ianuarie a.c., un alt transportator a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru neînregistrarea ca transportator profesionist în aplicația SUMAL 2.0., fiind confiscați valoric 29,256 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 3.407,22 de lei.”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Violența în școală

30 January 2023 at 13:05
image

La 30 ianuarie este marcată, anual, Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. În acest context, atât IPJ Sălaj cât și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj desfășoară diferite acțiuni sub sloganul ”Ia atitudine, spune stop violenței!”

„La 30 ianuarie este marcată, anual, Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. În acest context, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj demarează un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sălaj, sub sloganul “Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI !”.

Proiectul se desfășoară la nivel național și se adresează elevilor de gimnaziu. Printre principalele obiective urmărite de polițiștii sălăjeni și partenerii de program se regăsesc identificarea formelor de agresiune întâlnite în școli, de la violență verbală, la îmbrânceli, injurii sau intimidări, conștientizarea consecințelor violenței psihologice – bullying și asigurarea unui mediu școlar securizant, prin prevenirea și combaterea violenței în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară urmăresc în cadrul proiectului conturarea unor tipare comportamentale pozitive, prosociale, dar și cunoașterea sensului valorilor sinceritate, colegialitate, prietenie, stăpânire de sine, respect, modestie, curaj, responsabilitate, colaborare, comunicare.

Violența școlară reprezintă una dintre marile provocări cu care se confruntă comunitățile de elevi și studenți din unitățile de învățământ, la nivel internațional, vulnerabilizând starea de bine și echilibrul emoțional al acestora.

Efectele violenței în școală pot reprezenta un element potențator în viața viitorului adult, fiind cunoscut drept una dintre cauzele apariției simptomelor de anxietate, depresie, diverse fobii și adicții.

ISJ Sălaj, împreună cu IPJ Sălaj, , transmit câteva sfaturi tuturor elevilor, în scopul de a se proteja de orice formă de violență care poate să apară în cadrul școlii

– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

– Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!

– Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;

– Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!

– Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;

– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!”

articolul original.

Tânăr arestat pentru tâlhărie

30 January 2023 at 13:02
image

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au dispus reținerea, pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj față de un tânăr de 18 ani.Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Zalău a admis propunerea procurorului și a emis pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne- a transmis un comunicat prin care am fost informați cu privire la arestarea unui tânăr care a tâlhărit doi minori în municipiul Zalău

”Sâmbătă, 28 ianuarie a.c., în urma administrării probatoriului, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au dispus reținerea, pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj față de un tânăr de 18 ani, din comuna Supur, județul Satu Mare, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii de investigații criminale sălăjeni îl bănuiesc pe acesta că, vineri, 27 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, pe strada Simion Bărnuțiu din municipiul Zalău, ar fi acostat doi minori de 15 și 14 ani, ambii din Zalău, și le-ar fi cerut să-i dea telefonul mobil pentru a suna pe cineva. Tânărul de 18 ani ar fi luat telefonul din mâna minorul de 15 ani, ar fi apelat de pe acesta mai multe persoane, iar apoi, pentru a-i înapoia telefonul, l-ar fi amenințat cu acte de violență și le-ar fi solicitat celor doi minori banii pe care aceștia îi aveau la ei. Minorii i-au dat tânărului de 18 ani, 24 de lei, banii pe care îi aveau împreună la ei, recuperându-și astfel telefonul mobil.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.

Duminică, 29 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale l-au prezentat pe tânărul de 18 de ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Zalău, cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Zalău a admis propunerea procurorului și a emis pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

articolul original.

Polițiștii de ordine publică la datorie

30 January 2023 at 12:59
image

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o acțiune pe raza de competență a secției, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor comise cu violență, de natură penală şi contravenţională, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în mediul rural, combaterea ilegalităților în domeniul silvic și creșterea vizibilității elementului polițienesc.

Polițiștii Secției nr. 8 Poliție Rurală Sărmășag împreună cu polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o acțiune amplă în urma căreia au depistat mai multe infracțiuni. IPJ Sălaj ne-a transmis un comunicat prin care am fost informați cu privire la acțiunea desfășurată

”Sâmbătă, 28 Ianuarie a.c., în intervalul orar 06.00 – 22.00, polițiștii Secției nr. 8 Poliție Rurală Sărmășag împreună cu polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o acțiune pe raza de competență a secției, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor comise cu violență, de natură penală şi contravenţională, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în mediul rural, combaterea ilegalităților în domeniul silvic și creșterea vizibilității elementului polițienesc.

În urma activităților efectuate, polițiștii au aplicat 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 55.280 de lei.

Totodată, în cadrul acțiunii, polițiștii Secției nr. 8 Poliție Rurală Sărmășag împreună cu polițiștii de ordine publică au dispus confiscarea valorică a 63,591 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 8.100 de lei și au confiscat fizic 1,395 metri cubi de lemne de foc, în valoare de 262,26 lei.

În cadrul acțiunii, polițiștii au reținut un permis de conducere și au retras un certificat de înmatriculare. De asemenea, 35 de conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest.

Tot în cadrul acțiunii de sâmbătă, 28 ianuarie a.c., la ora 12.05, pe drumul european 81, în localitatea sălăjeană Bobota, polițiștii Secției nr. 8 Poliție Rurală Sărmășag au oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat de 43 de ani, din localitatea Derșida, județul Sălaj.

La solicitarea polițiștilor, acesta a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritățile italiene, însă, în urma verificărilor efectuate de polițiștii sălăjeni în bazele de date ale Poliției Române, s-a constatat că bărbatul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere.

În cauză, polițiștii sălăjeni au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.”

articolul original.

Cercetat penal pentru alcool

27 January 2023 at 11:14

Cercetat penal pentru alcool — Sălăjeanul

Șoferi, sub influența lui Bachus

10

VIZUALIZARI

Un bărbat de 43 de ani din județul Sălaj este cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului.
IPJ Sălaj ne informează printr-un comunicat că în cursul zilei de 26 ianuarie a fost depistat în trefic, în localitatea sălăjeană Ip, un bărbat care conducea sub influența alcoolului:
”Joi, 26 ianuarie a.c., la 16.51, pe D.N. 19 B, în localitatea sălăjeană Ip, polițiștii Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfălău au depistat în trafic un localnic de 43 de ani, în timp ce conducea un autoturism.
În urma testării conducătorului autoturismului cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Polițiștii Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfălău au întocmit în cauză dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.”

Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Trafic în siguranță

27 January 2023 at 11:11
image

Sezonul de iarnă și condițiile atmosferice specifice implică mai multă atenție din partea tuturor participanților la traffic, chiar dacă sunt pietoni sau conducători auto.

Având în vedere condițiile atmosferice anunțate de meteorologi, IPJ Sălaj prin inspectorul principal Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al instituției, ne transmite câteva măsuri de prevenție pentru a putea beneficia de un traffic în siguranță:
”Având în vedere că suntem în plin sezon de iarnă şi meteorologii au anunţat înrăutăţirea vremii, polițiștii recomandă tuturor participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximum de prudenţă.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj vă sfătuiesc să țineți seama de următoarele recomandări:

• Pentru a circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă.
• Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare.
• Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism, deoarece în timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
• Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
• În cazul, în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor.
• Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.
• În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel este necesar să vă păstraţi calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
Circulați cu atenție și respectați normele rutiere!

Polițiștii rutieri sălăjeni vă urează drum bun și fără evenimente rutiere!”

articolul original.

Depistat în trafic fiind drogat

26 January 2023 at 13:05
image

Polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din Zalău, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar afla sub influența substanțelor psihoactive, în urma rezultatului pozitiv la testul rapid de drog.

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive este sancționată penal și constituie, din păcate, una dintre cele mai frecvente infracțiuni. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Luni, 23 ianuarie a.c., la ora 21.45, pe Bulevardul Mihai Viteazu din municipiul Zalău, polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic, un tânăr de 20 de ani, din Zalău, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar afla sub influența substanțelor psihoactive, în urma rezultatului pozitiv la testul rapid de drog.

De asemenea, sâmbătă, 21 ianuarie a.c., la ora 00.04, tot pe Bulevardul Mihai Viteazu din municipiul Zalău, polițiștii Biroului Rutier Zalău au oprit în trafic un autoturism, condus de un tânăr de 20 de ani, din Zalău, care manifesta un comportament neadecvat.

În urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că tânărul ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.

Conducătorilor auto le-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv.

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii rutieri sălăjeni continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.”

articolul original.

Dosar penal pentru distrugere

26 January 2023 at 12:59
image

Unui bărbat de 35 de ani, din localitatea Nușfalău, i s-a întocmit dosar penal pentru distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Nușfalău au întocmit dosar penal și  continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice pentru un bărbat de 35 de ani din Nușfalău. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Luni, 23 ianuarie a.c., la ora 17.57, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Nușfalău, au fost sesizați, în urma unui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj prin S.N.U.A.U. 112, de la un bărbat din Zalău, că, în timp ce conducea pe D.N. 19/B, pe direcția Marca – Șimleu Silvaniei, o autospecială aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj, în momentul în care a oprit într-o intersecție, o persoană necunoscută a lovit cu pumnii și picioarele autospeciala, distrugând oglinda retrovizoare și parbrizul acesteia.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii din Nușfalău au identificat cu operativitate persoana bănuită de comiterea faptei, ca fiind un bărbat de 35 de ani, din localitatea sălăjeană Nușfalău. Acesta mai este cercetat de polițiștii din Nușfalău încă în trei dosare penale, tot pentru comiterea infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și pentru amenințare.

Polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Nușfalău au întocmit dosar penal în cauză și  continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.”

articolul original.

Identificată și cercetată pentru furt

26 January 2023 at 12:55
image

Bănuită de furtul unui telefon mobil, o femeie de 45 de ani din comuna Someș – Odorhei,  a fost identificată și cercetată de polițiștii din Cehu Silvaniei.

Polițiștii din Cehu Silvaniei au identificat și cercetat o femeie de 45 de ani, din comuna Someș – Odorhei, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Sâmbătă, 21 ianuarie a.c., la ora 16.15, polițiștii din Cehu Silvaniei au identificat și cercetat o femeie de 45 de ani, din comuna Someș – Odorhei, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Polițiștii din Cehu Silvaniei o bănuiesc pe aceasta că, la 11 ianuarie a.c., ar fi pătruns pe ușa lăsată neasigurată, într-un imobil din localitatea sălăjeană Motiș, de unde ar fi sustras un telefon mobil, provocând un prejudiciu de 200 de lei.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei continuă cercetările pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celei în cauză și pentru recuperarea prejudiciului cauzat.”

articolul original.

La volan fără permis

19 January 2023 at 09:14
image

Un tânăr de 23 de ani din comuna Boghiș a fost depistat în trafic în timp ce conducea un autoturism, fără a deține permis de conducere.

A fost deschis un dosar de cercetare penală pentru un tânăr de 23 de ani care a fost depistat conducând un autoturism pe drumurile publice, fără a deține permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, ne-a declarat:

”Marți, 17 ianuarie a.c., la ora 19.00, pe drumul comunal 85, la ieșire din localitatea sălăjeană Plopiș înspre localitatea Iaz, polițiștii Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău au depistat în trafic, un tânăr de 23 de ani, din comuna Boghiș, în timp ce conducea un  autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Postului de Poliție Marca continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.”

articolul original.

Bănuită de furt

19 January 2023 at 09:11
image

O femeie de 34 de ani,  din localtatea sălajeană Popteleac, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat, a fost cercetată de polițiștii din Gârbou. Ulterior, acesția s-au adresat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou a deschis un dosar de cercetare pentru o femeie de 34 de ani bănuită de furt calificat. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, ne-a declarat:

”Marți 17 ianuarie a.c., polițiștii Postului de Poliție Gârbou au identificat și cercetat o femeie de 34 de ani,  din localtatea sălajeană Popteleac, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii din Gârbou o bănuiesc pe aceasta că, la 19 octombrie 2022, în intervalul orar 11.00 – 13.30, ar fi  pătruns prin efracție într-o locuință din localitatea Gârbou, de unde ar fi sustras 20.000 de lei și 10 pachete de țigări.

Polițiștii Postului de Poliție Gârbou continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou pentru documentarea întregii activități infracționale a celei în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului.”

articolul original.

Tânăr prins băut la volan

18 January 2023 at 12:55
image

Un tânăr din Agrij a considerat că nu este nici o problem dacă a consumat alcool și vrea să conducă autoturismul. Polițiștii serviciului Rutier au fost, așa cum este corect, de o cu totul altă părere.

Polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 22 de ani, din localitatea Buciumi, județul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism,după ce consumase alcool.

Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Luni, 16 ianuarie a.c., la ora 09.12, pe drumul județean 108 R, în localitatea sălăjeană Agrij, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 22 de ani, din localitatea Buciumi, județul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Atenție!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”

articolul original.

Bărbați sancționați pentru furt de lemne

18 January 2023 at 12:54
image

Polițiștii Postului de Poliție Fildu de Jos au depistat în trafic trei bărbați  din comuna Fildu de Jos, în timp ce transportau cu trei căruțe lemne furate.

Odată cu începerea sezonului rece, controalele polițiștilor din  Sălaj s-au intensificat, în scopul de a reduce sau opri, dacă este posibil, furtul de lemne.Din păcate, sunt cetățeni care riscă pentru a-și asigura combustibilul lemnos, iar faptele lor trebuie și sunt sancționate conform legii.  În acest sens, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, ne-a declarat:

”Luni, 16 ianuarie a.c., la ora 17.15,  pe drumul comunal 67, în localitatea sălăjeană Fildu de Mijloc, polițiștii Postului de Poliție Fildu de Jos au depistat în trafic trei bărbați de 38, 31 și 38 de ani, toți din comuna Fildu de Jos, în timp ce transportau cu trei căruțe 2,15 metri cubi de lemne de foc, specia cer și carpen, fără a avea documente de proveniență.

Cei în cauză au fost sancționați contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare totală de 6.000 lei, iar materialul lemnos, în valoare de 340,2 lei a fost ridicat în vederea confiscării și predat în custodie la Ocolul Silvic Almașu.”

articolul original.

Agresor sexual încarcerat

18 January 2023 at 12:52
image

Polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale împreună cu polițiștii din Letca au depistat și reținut un bărbat de 44 de ani, din comuna Letca, județul Sălaj, con damnat pentru agresiuni sexuale.

Judecătoria Jibou a emis pe numele unui bărbat de 44 ani din comuna Letca  un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Luni, 16 ianuarie a.c., polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale împreună cu polițiștii din Letca au depistat și reținut un bărbat de 44 de ani, din comuna Letca, județul Sălaj.

Judecătoria Jibou a emis pe numele acestuia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, urmând a fi transferat la Penitenciarul Satu Mare, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnat.”

articolul original.

Acțiune de amploare la Jibou

17 January 2023 at 11:44
image

În perioada 14 – 15 ianuarie a.c., în intervalul orar 12.00 – 02.00, polițiștii sălăjeni au acționat pe raza Secției nr.3 Poliție Rurală Jibou și în orașul Jibou, pentru a preveni și combate activităților ilegale din domeniul silvic, economic și pe linie de pază, pentru siguranța traficului rutier și pentru menținerea climatului de ordine și siguranța publică în rândul comunității locale.

Combaterea activităților ilegale, siguranța traficului și menținerea ordinii publice sunt obiective pe care polițiștii din Jibou le au în permanență în prim-plan. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”În perioada 14 – 15 ianuarie a.c., în intervalul orar 12.00 – 02.00, polițiștii sălăjeni au acționat pe raza Secției nr.3 Poliție Rurală Jibou și în orașul Jibou, pentru a preveni și combate activităților ilegale din domeniul silvic, economic și pe linie de pază, pentru siguranța traficului rutier și pentru menținerea climatului de ordine și siguranța publică în rândul comunității locale.

În cadrul acțiunii, în care au fost implicați 37 de polițiști de la Poliția Orașului Jibou, de la Serviciul de Ordine Publică, de la Secția nr.3 Poliție Rurală Jibou, de la Serviciul Rutier, polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost legitimate 183 de persoane, au fost verificate 134 de autovehicule, au fost verificate 20 de societăți comerciale și 5 obiective asigurate cu pază.

Totodată, în cadrul activităților întreprinse, polițiștii sălăjeni au constatat o infracțiune de tăiere ilegală de material lemnos din fondul forestier național, au identificat 6 autori de infracțiuni în 5 dosare penale rămase inițial cu autori necunoscuți, au confiscat valoric 160,70 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 27.668,96 de lei și au ridicat în vederea confiscării 4.286 de lei – numerar nefiscalizat, de la patru societăți comerciale de pe raza localităților sălăjene Var, Surduc, Someș Odorhei și Jibou.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 72 de sancțiuni contravenționale, din care 46 la Codul Rutier, 4 pe linia transportului de material lemnos, 4 pentru nerespectarea obligației agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, 5 pe linia  pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, 11 pe linia  sancţionării faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 2 pentru  alte acte normative, valoarea totală a amenzilor fiind de 105.505 lei.

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere și 1 certificat de înmatriculare. În cadrul acțiunii au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest 101 conducători de autoturisme.”

articolul original.

Coliziune în lanț

12 January 2023 at 07:54
image

Un tânăr din Crișeni a produs o coliziune în lanț, provocând un accident în care 4 persoane au fost rănite ușor.

Un tânăr din Crișeni a produs un accident în Panic, datorită faptului că nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Miercuri, 11 Ianuarie a.c., la ora 14.18, pe D.N. 1F, în localitatea sălăjeană Panic, un tânăr de 23 de ani, din comuna Crișeni, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Zalău – Hereclean, nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa.

Astfel, a acroșat autoturismul condus în fața sa, de o femeie de 40 de ani, din localitatea Borla, județul Sălaj. În urma impactului, autoturismul condus de femeia de 40 de ani, a fost proiectat într-un alt autoturism, aflat în fața acestuia, condus de o femeie de 63 de ani, din Panic.

În urma accidentului rutier, conducătoarea celui de-al doilea autoturism și o tânără de 17 ani, pasageră în același autoturism, o femeie de 40 de ani și o minoră de 9 ani, pasagere în cel de-al treilea autoturism au suferit leziuni ușoare, pentru îngrijirea cărora au fost transportate la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Zalău continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.”

articolul original.

Acțiune a polițiștilor din Șimleu

12 January 2023 at 07:50
image

Polițiștii sălăjeni au acționat în sistem integrat, în orașul Șimleu Silvaniei, în cele două localități arondate și pe raza de competență a Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău, pentru prevenirea faptelor infracționale și contravenționale.

Polițiștii sălăjeni au acționat în sistem integrat, în orașul Șimleu Silvaniei, în cele două localități arondate și pe raza de competență a Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău, pentru prevenirea faptelor infracționale și contravenționale, menținerea climatului de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, pentru prevenirea și combate delictele din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în special a conducerii cu viteză excesivă sau neadaptată, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură economică.Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Marți, 10 ianuarie a.c., în intervalul orar  10.00 – 16.00, polițiștii sălăjeni au acționat în sistem integrat, în orașul Șimleu Silvaniei, în cele două localități arondate și pe raza de competență a Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău, pentru prevenirea faptelor infracționale și contravenționale, menținerea climatului de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, pentru prevenirea și combate delictele din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în special a conducerii cu viteză excesivă sau neadaptată, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură economică.

În cadrul acțiunii au fost implicați 32 de polițiști de la Poliția Orașului Șimleu Silvaniei, polițiști din cadrul Secției nr.7 Poliție Rurală Nușfalău, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii Serviciului Rutier și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Sălăjene.

În cadrul amplei acțiuni au fost verificate 10 societăți comerciale și s-au ridicat în vederea confiscării 2.433 de lei – numerar nefiscalizat, au fost confiscați valoric 274,58 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 41.350,06 lei și au fost reținute 6 certificate de înmatriculare și 2 permise de conducere. Totodată, în cadrul activităților înteprinse au fost identificați autorii în 3 dosare penale rămase inițial cu autori necunoscuți, au fost constatate două infracțiuni de lovire sau alte violețe și o infracțiune de furt, fiind recuperat și un prejudiciu de 2.700 de lei.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale, din care 55 la Codul Rutier, 4 potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 4 potrivit O.G. nr.28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, 3 la Legea nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 2 potrivit H.G. nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și 3 pentru  alte legi, valoarea totală a amenzilor fiind de 83.925 de lei.”

articolul original.

Se schimbă Codul Rutier

11 January 2023 at 07:36
image

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect care prevede mai multe modificări ale Codului Rutier. În cazul în care proiectul primește undă verde în formă inițială, ofițerii de la ghișeele de permise vor avea dreptul să dea amenzi.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect care prevede mai multe modificări ale Codului Rutier. În cazul în care proiectul primește undă verde în formă inițială, ofițerii de la ghișeele de permise vor avea dreptul să dea amenzi.  De exemplu, un șofer care deține două permise, unul emis în România și unul emis în altă țară, poate fi amendat de către ofițerul de la ghișeul de permise, dacă proiectul de lege va intra în vigoare în forma în care este acum.

Legislația în vigoare prevede că deținerea de mai multe permise auto este interzisă, iar această practică este sancționată contravențional cu peste 2.000 de lei.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne mai arată că organele de poliție cer modificarea Codului Rutier astfel încât să apară un registru de evidență a mopedelor, macaralelor și a utilajelor agricole. În prezent, un număr de peste 3.000 de astfel de vehicule sunt înregistrate de primarii din țară.

„S-a constatat că, în cazul unor incidente în care e nevoie să fie identificat urgent proprietarul unui astfel de autovehicul, lucrurile erau îngreunate, fiind necesară o corespondență cu primăriile. După preluarea bazelor de date, accesul la aceste informații va fi imediat”, spune comisarul șef Marius Petreche, șef al serviciului de examinări al DRPCIV.

Același proiect de lege propune filmarea examenului pentru obținerea permiselor din categoria A. „Măsura e benefică pentru toată lumea, așa cum se face la celelalte categorii, pentru o mai bună desfășurare a examenului și e în folosul tuturor, al candidaților și al instituției”, mai spune comisarul șef Marius Petreche, șef al serviciului de examinări al DRPCIV.

Nu în ultimul rând, proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne  prevede modificări și pentru cei care au nevoie de un permis de conducere internațional. La ora actuală, acest document este emis de către Automobil Club Român, însă Consiliul Concurenței a cerut ca permisul internațional să fie emis de către direcțiile de permise.

De asemenea, proiectul de lege aduce în discuție și situația celor care își pierd dreptul de a conduce în urma unei condamnări penale. Avocatul Poporului este de părere că legea actuală îi discriminează pe cei care au avut permis și au fost condamnați pentru infracțiuni rutiere, față de cei care nu au avut permis și au făcut același lucru. La momentul actual, legea prevede ca aceștia să între în posesia permisului de conducere de abia după reabilitarea juridică, care poate dura și câțiva ani, asta în timp ce persoanele care nu au avut niciodată permis nu au o astfel de interdicție.

Aceste prevederi vor rămâne în dezbatere publică până la data de 15 ianuarie. Ulterior, Guvernul va adopta modificările, ele putând intra în vigoare până la finalul lunii Ianuarie.

articolul original.

Furturi de lemn, de Bobotează

10 January 2023 at 10:02
image

Polițiștii din Boghiș și cei din Chieșd au depistat, chiar în ziua de Bobotează, furturi de material lemnos.

Vremea friguroasă de afară determină, din păcate, comiterea unor infracțiuni silvice. Este și cazul furturilor de lemne depistate de polițiștii sălăjeni chiar în ziua de Bobotează. Inspectorul principal de poliție, Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Vineri, 6 ianuarie a.c., la ora 14.48, în localitatea Boghiș, polițiștii Secţiei nr.7 Poliţie Rurală Nușfalău au depistat în trafic un bărbat din comuna Buciumi, județul Sălaj, în timp ce transportau cu un autoturism, 1,6 metri cubi de lemne de foc, de esență cer, fasonat la metru, fără documente legale de proveniență.
Material lemnos fără documente legale, în valoare totală de 260,08 lei, a fost ridicat în vederea confiscării și predat la Ocolul Silvic Măgura Șimleu Silvaniei, iar cel în cauză au fost sancționați contravenţional conform prevederilor Legii nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 1.000 de lei.
De asemenea, vineri, 6 ianuarie a.c., la ora 18.30, în localitatea Chieșd, polițiștii Secției nr.8 Poliție Rurală Sărmășag au depistat în trafic un localnic de 36 de ani, în timp ce transporta cu o autoutilitară 1,10 metri cubi de lemne de foc, de esență cer, fără documente legale de proveniență și transport.
Materialul lemnos fără documente de transport, în valoare de 246,09 de lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 1.000 de lei.”

articolul original.
❌