ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Noi am renunțat în 1940 la garanțiile franco-germane, întrucât a căzut Parisul. Acesta a fost primul gest de lașitate’

2 December 2022 at 09:15
image

Ion Cristoiu, publicist și scriitor a vorbit despre lașitatea pe care au avut-o românii și spune că, de cele mai multe ori, s-a dat vina pe faptul că nu existau opțiuni ca să se rezolve problemele. 

„Am studiat foarte mult istoria României. Noi am renunțat în 1940 la garanțiile franco-germane, întrucât a căzut Parisul. Acesta a fost primul gest de lașitate. În momentul în care noi am intrat în sfera de influență a Germaniei, înaintea noastră veniseră Ungaria și Bulgaria. E foarte important. În acel moment, Ungaria a zis că are o problemă teritorială cu România. La fel și Bulgaria. Hitler a spus că este o problemă, că două țări se ceartă, apoi le-a zis să se împace. Ulterior, Germania și Italia ne-au propus să ne arbitreze.

A fost convocat Consiliul de Coroană. Și noi, dar și Ungurii am crezut că vor fi de partea noastră. Când le-a arătat harta, ai noștri aproape că au leșinat. Vreau să scot în evidență lașitatea românească. Noi ne justificăm că nu am avut ce să facem”, a declarat scriitorul Ion Cristoiu, conform gândul.ro

articolul original.

Poll Marius Tucă Show: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”

1 December 2022 at 21:29

Marius Tucă și Ion Cristoiu (publicist și scriitor) au dezbătut subiectul zilei, în cadrul ediției de joi, 1 decembrie, iar telespectatorii au putut răspunde și la întrebarea poll-ului: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Toate sancțiunile cu petrolul nu fac decât să vârâie bani în buzunarele bandiților. Rusi și-a dus țevile către alte locuri’

30 November 2022 at 21:45

Ion Cristoiu: 'Toate sancțiunile cu petrolul nu fac decât să vârâie bani în buzunarele bandiților. Rusi și-a dus țevile către alte locuri' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

sursa foto:  stiri.md

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”sancțiunile cu petrolul nu fac decât să vârâie bani în buzunarele bandiților”.

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțând la funcție până la încheierea mandatului. Îl văd însă lăsând PNL în pace’

28 November 2022 at 21:30
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că ”la ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme”

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe locul 9, la Capitolul Încredere , Președinția.
Procentajul mic al Președinției nu mă miră. Președinția înseamnă Klaus Iohannis. Mă miră însă altceva. Că deși a coborît la 14%, Klaus Iohannis nu-și dă demisia în direct și la o oră de vîrf.

Unii vor putea spune că amețitoarea cădere în sondaje, mai ales la capitolul Încredere, n-ar trebui să-l neliniștească pe Klaus Iohannis. În 2024, el își va încheia cele două mandate. Nu se mai pune problema unei zestre electorale pentru a candida din nou. Da, din punctul de vedere al interesului electoral pe Klaus Iohannis n-ar trebui să-l neliniștească nici dacă ar coborî sub 0 puncte la Încredere.

Klaus Iohannis nu e însă o persoană particulară. E președintele României. Și chiar dacă nu-și mai pune problema unei victorii electorale, ca președinte el are, printre alte îndatoriri ținînd de Interesul național , și pe cea de a convinge Poporul Român să facă ceva.

Să facă un sacrificiu, să urmeze o anume politică. Fiind președinte de Republică semiprezidențială, principalul instrument de convingere a Poporului rămîne zicerea. Se spune că Avram Iancu a zis doar atît – No, hai! Și moții l-au urmat. Cînd 82% dintre români nu mai au încredere în tine poți ține Poporului un Discurs de mărimea Poveștilor spuse de Șeherezada timp de O mie și una de Nopți.

Dat fiind că Klaus Iohannis n-arată nici măcar ca sora Șeherezadei, e greu de presupus că vreun român nu va începe să caște după primele cuvinte rostite de el. Pînă la finele mandatului mai sînt doi ani. Dacă nu demisionează, pentru ca alegerile anticipate să aducă un președinte beneficiind de arma Încrederii Poporului în persoana sa, România va avea timp de doi ani un Președinte inutil. Cu doar 14% Încredere, la ce poate fi folositor Klaus Iohannis în aceste vremuri tulburi, cînd esențial pentru o țară mică e să aibă un Căpitan în care cei de pe vas să aibă încredere că nu-i vîră în stînci?

Klaus Iohannis e la ora actuală Zeul de la Cotroceni al Partidului Național Liberal. Liderii acestui partid iau poziția de drepți și cînd le trece prin cap numele lui Klaus Iohannis. Relația dintre Klaus Iohannis și PNL e una de supunere oarbă. Practic, PNL îndeplinește tot ce-i spune Klaus Iohannis. Nu altfel se explică faptul că PNL a schimbat trei președinți în doar doi ani. Un proces catastrofal nu numai prin instabilitate, dar și prin coborîrea de la Ludovic Orban la Florin Cîțu și de la Florin Cîțu la Nicolae Ciucă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e lipsit total de talent politic. Ca premier, mai treacă meargă. E o funcție și cu exigențe de administrare. Dar ca președinte de partid lipsa talentului de politician e catastrofală. Dacă nu va mai fi premier, vi-l imaginați pe Nicolae Ciucă în fruntea Oștilor Liberale în Războiul electoral?

În postdecembrism relația Președinte – Partid susținător a fost complicată. Pînă la Klaus Iohannis, nici un președinte – nici măcar Traian Băsescu – n-a beneficiat de un partid care începe să toarcă pisicește și cînd aude prin somn comenzile președintelui.

Imaginea de partid intrat cu totul în posesia lui Klaus Iohannis face ca PNL să fie vulnerabil la căderea electorală a lui Klaus Iohannis. La ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme. Deși PSD participă la Guvern, doar PNL se erodează. Una dintre cauze e Nicolae Ciucă, dezastruos ca politician, un simplu bolovan politic. Celălalt e Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul șef al PNL. Și cum să ai încredere în slugă, cînd n-ai în Stăpîn?

Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțînd la funcție pînă la încheierea mandatului.
Îl văd însă lăsînd PNL în pace, făcînd imaginea publică de președinte fără nici o legătură cu PNL.

Pentru PNL ar fi o decizie crucială.
E în stare Klaus Iohannis de o asemenea decizie?
Nu cred.
Întruchipare a Ciocoiului atît de plin de sine că te întrebi cum de nu face Poc! Klaus Iohannsi n-ar putea trăi fără slugi.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este Republica Moldova, nu Ucraina. Se poate regândi toată harta Europei’

27 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine Republicii Moldova”.

Ion Cristoiu: Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în spaţiul Schengen, dar nu datorită meritelor sale, ci pentru că este utilă susţinerii R. Moldova, punctul nevralgic al Occidentului.

„Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Nu că se supără Iohannis, cum să se supere el şi Ciucă, că ei sunt cu să traiţi, dar pe plan intern poate să crească antipatia faţă de UE, să crescă nişte tendinţe pro ruseşti. Eu de aia sunt încredinţat că intrăm, nu că merităm. Nu pentru războiul din Ucraina. La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este R. Moldova, nu Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că motivele pentru care Occidentul este interesat să susţină R. Moldova sunt politice şi economice, iar pe acest fond a reînviat ideea unirii cu România, vânturată deja de unii politicieni de la Bucureşti.

Care sunt motivele, lăsăm Ucraina, acolo e dictatură. R. Moldova este o ţară masiv rusofonă.  Din punctul de vedere al stabilităţii, acolo e putreziciune totală. Pentru că, pe de o parte Maia Sandu a încercat să fie un fel de Monica Macovei, de fapt Codruţa Kovesi fără Coldea, el era inteligenţa în binom. Când a venit, ea început să se bată cu toată lumea, încălcând multe elemente ale statului de drept, a schimbat mulţi.

Acolo e o ţară în care, dacă vrei să elimini mogulii, îţi trebuie să fii Putin în Rusia. Şi lui Putin i-au trebuit vreo 10 ani până i-a eliminat, ori ea a început să tragă în toate părţile. În ultima vreme, acolo au fost nişte scurgeri în presă din dialogurile în interiorul Guvernului care erau catastrofale. Ăia era un fel de regim Băsescu îi radem pe ăia, îi arestăm pe ăia. A încercat să o demită pe Gavriliţa şi nu a putut. Plus economiceşte. Şi-atunci, chiar se vântură, unii politicieni din România sunt deja ameţiţi de teza unirii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, deşi a avut unele dubii privind unificarea celor două ţări, acum, în contextul războiului din Ucraina, totul devine posibil.

„Nu am spus că aşa va fi. Până acum am avut dubii pentru că ea trebuie aprobată de marile puteri. Acum războiul din Ucraina schimbă totul, se poate orice. Se poate regândi toată harta Europei. Dacă vor ăia, va fi posibilă, se face referendum. Deocamdată sigur este, de trei ori sigur este, că problema cea mai mare a NATO, a UE este R. Moldova”, a subliniat publicistul, conform alephnews.ro.

articolul original.

Marius Tucă Show începe joi, 24 noiembrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

23 November 2022 at 19:00
By: R.M.
image

© 2020 - Toate drepturile rezervate
GANDUL MEDIA NETWORK SRL, Adresa: București, Sos Fabrica de Glucoză, nr. 21, parter, sector 2, J40/631/2016, CIF: RO35451445

Decizia ONJN nr. 1598/16.09.2021. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Austriecii au luat pe de-a moaca o parte însemnată din bogăția României. Ce mai vor să le dăm pentru a nu se opune admiterii noastre în Schengen?’

21 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a comentat ieșirea ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, care este împotriva intrării României în Spațiul Schengen.

”Vineri, 18 noiembrie 2022, după-amiază, toate televiziunile de știri, site-urile și blogurile de influenceri au reprodus cu ajutorul lui copy-paste articolul publicat de site-ul austriac Kurier, tot vineri, dar mai devreme, sub titlul „Spațiul Schengen: Karner este împotriva aderării Croației, României și Bulgariei”. Textul din Kurier era tipic ciorbelor fără gust din presa occidentală. O bucățică de carne (declarația ministrului de Interne al Austriei) era aruncată într-o căldare de apă chioară. Esența, bucățica de carne, adică, era dată de precizarea ministrului că Austria e împotriva extinderii zonei Schengen prin admiterea României, Bulgariei și Croației:

„Nu este momentul să votăm asupra extinderii acum, cînd sistemul frontierelor externe nu funcționează. Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”.

Plecînd de la această declarație, titlurile din presa noastră au dat alarma:
„Un nou impas în aderarea României la Schengen”. „A treia țară care se opune aderării României la Schengen”.
Dacă și pentru Breaking news-urile din presă ar funcționa aplicația Ro -Alert, toate telefoanele mobile din țară ar fi emis un țipăt asurzitor.

Alarma dată de presă își are explicația.
Pe 8 decembrie 2022, peste puțin timp adică, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE urmează să decidă prin consens admiterea României, Bulgariei și Croației în Schengen. Dinadins am ocolit aserțiunea Să voteze dacă, deoarece Consiliul va lua în discuție chestiunea numai și numai dacă pipăirea voturilor spune clar că se va întruni consensul. Dacă o singură țară se opune, Consiliul nu ia în discuție chestiunea.
8 decembrie 2022 e momentul crucial pentru România. Asupra țării noastre s-au revărsat în ultima vreme multe voturi cu felicitări pentru admiterea în Schengen.
De la cel din Parlamentul Europeană pînă la cel din Colegiul Comisarilor.
Aceste voturi sînt fără eficiență. Asemenea unui buchet de flori adus cuiva în agonie în loc de medicamentul miraculos care să-l facă să-și revină.

Decizia crucială e cea din JAI, de pe 8 decembrie 2022.
Și ea depinde de unanimitatea voturilor.
Pînă vineri, doar două țări au arătat reticențe: Olanda și Suedia.
În ambele cazuri, Guvernul, singurul care decide (părerea sau chiar votul Parlamentului poate fi la o adică eludată, chiar dacă nu fără riscuri) nu s-a pronunțat categoric.

Premierul olandez a lăsat să se înțeleagă doar că ar avea obiecții.
În cazul Suediei, sînt doar ipoteze că Guvernul s-ar opune extinderii sub presiunea situației din Parlament.

Declarația ministrului de Interne al Austriei e însă una care trebuie luată în seamă drept periculoasă:

 1. Potrivit Declarației, Guvernul austriac el cel care se opune și nu Parlamentul. Pentru Schengen, ministrul de Interne e cel care are ultimul cuvînt în Guvernul austriac.
 2. Pînă acum Austria n-a dat nici un semn că s-ar opune. N-a dat nici un semn că ar avea șovăieli. În ianuarie 2022, ministrul de Interne austriac l-a asigurat pe ministrul nostru de Interne că Austria sprijină admiterea noastră în spațiul Schengen. Și, deodată, pe ultima sută de metri, Austria anunță că se opune extinderii.

În aceste condiții, titlurile din presa noastră sînt prea liniștitoare față de semnificația declarației.
În 20 octombrie 2022, pe cristoiublog.ro semnam articolul „Neadmiterea României în Schengen poate fi Stalingradul regimului Iohannis”.
Scriam în acest articol că liderii României în frunte cu Klaus Iohannis au creat în ultima vreme un uriaș orizont de așteptare în privința aderării.

Admiterea nostră în spațiul Schengen pare a fi un eveniment de o certitudine absolută.
Astfel că el e deja sărbătorit de liderii noștri politici.
Se înțelege că, știind asta, am așteptat cu nerăbdare să văd reacțiile politicienilor noștri la declarația ministrului austriac de Interne.

La ora cînd scriu acest comentariu (24, duminică, 20 noiembrie 2022), deși de la difuzarea știrii au trecut două zile și ceva, în spațiul public n-a apărut nici o reacție.
Dar nu numai politicienii, ci și ziariștii s-au adîncit într-o tăcere stranie. Cu excepția site-ului Spotmedia, nici o instituție de presă, nici măcar dintre cele care-l dușmănesc pe Klaus Iohannis, n-a mai adăugat o silabă la articolul copiat vineri, din Kurier.

Uluit că în România nu s-a produs un uragan politic, ba chiar nu s-a produs nici măcar o adiere, am încercat să-mi explic motivul.
Fie și la o simplă privire se vede limpede că în Politică și în Presă funcționează de vineri o Înaltă indicație:
Nici un cuvînt, nici o silabă măcar despre Declarația ministrului austriac de Interne!
Dacă n-ar fi titlurile din după-amiaza de vineri, ai crede că declarația nici n-a existat.

Dacă e așa, dacă e un consens, care ar putea fi explicația existenței lui?
Răspunsul ni-l dă maniera ciudată în care a apărut Declarația austriacului.
Declarația a apărut în Jurnalul de la ora 12 al postului de radio public austriac.
Cercetînd cum, cînd și unde a fost dată declarația am constatat că ea a fost difuzată în cadrul emisiunii „Mittagsjournal, ca o a șasea știre, și a fost citată de site-urile Kurier și Der Standard.

Ascultînd emisiunea, mi-am dat seama că n-a fost vorba de un interviu acordat de ministru postului de radio din care s-a făcut o știre, nici de un decupaj dintr-un interviu acordat altei instituții de presă sau dintr-o declarație de presă.
Rîndurile despre opunerea Austriei sînt singurele care se aud la radio spuse de ministru. Pare a fi o declarație doar despre Schengen dată postului de radio. Nu știu dacă postul i-a solicitat-o așa nitam-nesam sau ministru a cerut să i se ceară un punct de vedere. Și mai bizar e faptul că ministrul n-a mai zis nimic despre chestiune după declarație, deși ea e o lovitură politică, dar mai ales că, întrebat, cancelarul Austriac a refuzat să comenteze.

Sînt toate datele să credem că e vorba de lansarea unui balon de încercare.
Condițiile difuzării, absența revenirii asupra subiectului par a fi dovada că prin ministrul de Interne Guvernul austriac ne-a trimis un mesaj.
Un mesaj prin care Guvernul României e invitat la o negociere.

Tăcerea de beton din România își are explicația în receptarea adecvată a Mesajului.
S-a dat consemn să nu se facă tărăboi pentru ca o dată încheiat pe șest tîrgul să nu mire pe nimeni că Austria e pentru intrarea noastră în Schengen.
Austriecii au luat pe de-a moaca o parte însemnată din bogăția României.
Ce mai vor să le dăm pentru a nu se opune admiterii noastre în Schengen?”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

”Față în față cu Ion Cristoiu” începe marți, 22 noiembrie, de la ora 21.15

21 November 2022 at 07:00
image

Invitatul zilei este jurnalistul Marius Tucă. Emisiunea o puteti urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Ceva e în neregulă. Nu are cum ca o țară membră NATO să aibă nevoie de 4 ore ca să afle ce s-a întâmplat la graniță’

17 November 2022 at 21:45
image

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a vorbit, printre altele, despre situația cu racheta care a ajuns în Polonia. „Ceva e în neregulă. Nu are cum ca o țară membră NATO să aibă nevoie de 4 ore ca să afle ce s-a întâmplat la graniță.” 

„Orice traiectorie de rachetă este monitorizată de NATO, deci ei știau de la început ce rachetă era. Ceva e în neregulă. După părerea mea, la 16.41 știau și polonezii despre ce e vorba. Consiliul de Apărare al polonezilor s-a întâlnit după 4 ore. Nu are cum ca o țară membră NATO să aibă nevoie de 4 ore ca să afle ce s-a întâmplat la graniță”, a declarat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu consideră că în cazul în care se întâmplă ceva care e în apropiere de tine, nu aștepți să afli din media. „Dacă pe ulița mea cade ceva, eu aștept să aflu de la ziar?”, a spus scriitorul.

„Polonezii au declarat stare de alertă și au lăsat să curgă mediatic. Cineva din America mi-a spus că a căzut bursa. Informația era că rușii au atacat o țară membră NATO”, a mai precizat Cristoiu.

De asemenea, acesta a adăugat că după incident politicienii au scris pe Twitter, iar în postări era același mesaj, conform gândul.ro

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Sunt toate condițiile ca Hersonul să fie un moment de cotitură în războiul dintre Rusia și Ucraina. Pe un deceniu, cel puțin’

14 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu susține că ”pentru Volodimir Zelenski și, mai ales, pentru liderii occidentali alungarea rușilor din Herson era vitală din punct de vedere politic. Un eșec în recucerirea Hersonului ar fi fost catastrofal pentru susținerea lui Zelenski de către Occident”.

”În legendara sa carte, Stalingrad, Antony Beevor descrie pe larg momentul în care, după închiderea de către ruși a cleștelui de la Kalaci (încercuirea Armatei a 6-a ca urmare a spargerii Frontului pe Don și în Stepa Calmucă, două flancuri apărate de Armata României), Hitler, respingînd sfaturile militarilor, ordonă lui Paulus să rămînă în încercuire, pentru că el va alimenta Armata a 6-a pe calea aerului, după care o va elibera. Paulus însuși propune o ieșire din încercuire printr-o retragere în forță spre sud-vest.

Ca urmare a acestui ordin, cea mai mare Armată a Germaniei a fost spulberată de Armata Roșie după un asediu de două luni.

La fel a procedat Hitler și cu Grupul Lascăr, căzut în încercuire după Lovitura de la Cotul Donului, deși Mareșalul Ion Antonescu insistase ca Grupului să i se permită ieșirea din încercuire. Așa a vrut să procedeze și în cazul Crimeii. Începînd cu Stalingrad, ordinele lui Hitler au rămas neschimbate:
Se rămîne pe loc, chiar riscînd să fie măcelăriți.
Mulți istorici militari au criticat această strategie denunțînd-o ca dezastruoasă din punct de vedere militar. Ei i-au reproșat lui Hitler lipsa de elasticitate, scriind că o reatragere strategică era necesară uneori.

Armata Federației Ruse s-a retras din Herson, capitala regiunii cu același nume, făurindu-și poziții de apărare pe malul estic al Niprului. Retragerea a fost justificată prin imposibilitatea de a ține frontul în fața ofensivei ucrainene. În aceste condiții, unei rămîneri pe loc i s-a preferat retragerea, pentru a evita un dezastru.

Din punct de vedere militar, decizia a fost bună. S-au salvat – cum susțin oficialii ruși – mii de vieți de ruși.
Analiștii militari occidentali s-au grăbit să remarce faptul că Vladimir Putin s-a dovedit mai realist decît Hitler, fie și pentru că a ascultat opinia militarilor, favorabilă retragerii.

A fost însă Hitler un dement cînd a respins propunerea de retragere a Armatei a 6-a din Stalingrad?
Din punct de vedere militar a fost o decizie greșită.
Din punct de vedere politic a fost o decizie corectă.
De la debutul asaltului asupra Stalingradului, Bătălia pentru acest oraș a depășit rapid hotarele unei simple confruntări militare. Ea s-a mitizat rapid, datorită atît lui Hitler, cît și lui Stalin.

Pentru Hitler cucerirea Stalingradului a căpătat o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru pînă la Stalingrad, în cadrul ofensivei de vară, nemții au avansat sute de kilometri cîntînd în timp ce Armata Roșie se retrăgea în derută. În aceste condiții, cucerirea Stalingradului părea pentru Hitler floare la ureche. Și nu numai pentru Hitler, dar și pentru o lume întreagă; inclusiv aliații rușilor – americanii și englezii – erau convinși că Armata Roșie va fi aruncată peste Volga.

Și pentru Stalin apărarea Stalingradului avea o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru că era ultimul oraș înainte de a începe Rusia asiatică. Nu întîmplător, luptătorilor de la Stalingrad li s-a vîrît în cap gîndul că dincolo de Volga nu mai e nimic . Stalingradul era pentru Stalin momentul de curmare a degringoladei rusești. Armata Roșie o luase la fugă spre Est. Undeva trebuia să se oprească și să se întoarcă cu fața la nemți și să-i înfrunte.

Asemănător s-au petrecut lucrurile și cu Bătălia pentru Herson.
Din punct de vedere militar, retragerea poate fi considerată un succes pentru ruși.
Din punct de vedere politic e un dezastru.
Unul asemănător dezastrului care ar fi fost retragerea Armatei a 6-a de la Stalingrad.

Hitler a sperat că Armata lui Paulus va rezista pe poziții.
N-a rezistat.
A capitulat.
Dacă ea se retrăgea de la început din încercuire pentru Hitler n-ar mai fi fost o asemenea speranță.

Ca și Bătălia pentru Stalingrad, Bătălia pentru Herson a depășit hotarele unei bătălii militare în cadrul unui război.
Pentru Volodîmîr Zelinski și, mai ales, pentru liderii occidentali alungarea rușilor din Herson era vitală din punct de vedere politic. Un eșec în recucerirea Hersonului ar fi fost catastrofal pentru susținerea lui Zelenski de către Occident. Să nu uităm că, începută la finele lui August 2022, contraofensiva ucraineană nu înregistrase, după trei luni, nici un succes important.

Kilometrii pătrați recuceriți în Est au devenit o Victorie copleșitoare doar în urma unei manipulări grosolane din partea Presei Occidentale. Recucerirea unui oraș atît de mare vizat de ruși chiar din debutul Războiului creează toate condițiile pentru ca Volodîmir Zelenski să respingă orice sugestie de a negocia teritorii contra păcii. Liderilor occidentali le creează condițiile pentru a-i trimite lui Zelenski arme, bani, oameni sub acoperire de ucraineni. Unei posibile bombăneli a cetățeanului din Occident pe tema sacrificiului cerut de dragul ucrainenilor i se va răspunde că acest sacrificiu merită.

Ucrainenii au dovedit că-i pot înfrînge pe ruși, aruncîndu-i în mare.
O semnificație ieșită din comun a avut bătălia și pentru Vladimir Putin. Hersonul e capitala regiunii Herson, anexată de Moscova prin Lege la Federația Rusă. Decizia de anexare a teritoriilor ucrainene a schimbat radical termenii Războiului. Printr-o asemenea decizie Vladimir Putin a dezvăluit că scopul Războiului a fost anexarea a 20% din teritoriile ucrainene. O dată declarat prin lege teritoriu rusesc, Hersonul nu mai putea fi obiectul unor negocieri cum s-a crezut un timp. Ceva în genul, Am cucerit Hersonul, vi-l dau înapoi dacă ne lăsați Crimeea sau chiar și Donbasul. O dată devenit teritoriu rusesc, Hersonul trebuia apărat ca teritoriu național. Toate acestea erau luate în calcul de occidentali, care se gîndeau neliniștiți la ce sînt în stare rușii cînd e vorba de teritoriul lor național. Și cu toate acestea a fost cedat. Lovitura de imagine a fost spectaculoasă:

 • 1) Un oraș pe care Putin a anunțat că-l va apăra la fel cum ar fi apărat Moscova a fost cedat fără lupte ucrainenilor.
  Ce-și spun occidentalii?
  Păi dacă Vladimir Putin a cedat atît de ușor Hersonul, de ce n-ar face-o și în cazul tuturor teritoriilor anexate, ba chiar și în cazul teritoriilor care aparțin Rusiei de multă vreme?
 • 2) Retragerea n-ar fi avut nici un impact politic dacă în fața Lumii s-ar fi războit cu Ucraina Belarusul sau Kazahastanul. Din punct de vedere al imaginii, aproximativ legale. Deși Rusia se bate cu întreg Occidentul în imaginea publică ea se bate cu Ucraina.
  Și dat fiind că Rusia e ditamai Imperiul, Războiul a primit semnificația unei confruntări între David și Goliat.
 • 3) Rusia a început războiul cu imaginea de una dintre cele mai mari puteri militare de pe glob. De decenii o uriașă parte a Bugetului merge la Armată.
  Păi ce fel de Armată e asta care se retrage fără să lupte dintr-un oraș considerat ca ținînd de Federația Rusă?
 • 4) În teritoriile ocupate numeroși oameni, inclusiv ucraineni, au colaborat cu rușii. Retragerea pe malul estic al Niprului i-a lăsat pradă răfuielilor din partea ucrainenilor. Se va spune că unii au fost evacuați în Rusia. Da, dar ei trăiau de atîta timp în Herson. Toate celelalte teritorii ocupate beneficiază de colaboratori din rîndurile ucrainenilor. Acestora li se adaugă rușii din aceste teritorii, care se luptă de ani cu ucrainenii, și pentru care s-a pornit Războiul. Mai sînt aceștia entuziaști în a colabora cu Armata Rusă după ce au văzut cît de ușor i-au vîndut Rusia?

S-a vorbit în ultima vreme, din motive care-mi scapă, că după Herson se poate ajunge la o încheiere a Războiului.
Ce prostie!
Sau mai degrabă, ce manipulare!
Cum să se așeze la masa negocierilor Volodimîr Zelenski după recucerirea Hersonului? Chiar și ucrainenii care ar fi vrut să se ajungă la pace s-ar împotrivi.

Ei au fost convinși că imposibilul e posibil:
Rușii pot fi alungați din toate teritoriile, inclusiv din Crimeea.

Americanii ar fi niște idioți dacă, după această dovadă că rușii pot fi înfrînți, ar pune capăt Războiului. Dimpotrivă, victoria de la Herson îi face să intensifice ajutorul dat lui Zelenski. Și chiar să fie și mai duri cu Federația Rusă, după ce a văzut o lume întreagă că nu-i nimic de capul marii ei Armate.

Rușii s-au retras în ordine pe malul estic al Niprului.
E înfrîngerea de la Herson un motiv să încheie războiul plecînd chiar și din Crimeea?
Nici vorbă.
Dimpotrivă, e un motiv de a-și lua revanșa.
Dacă nu și-o iau mai ceva decît au făcut-o după sabotarea podului din Crimeea, va mai fi Rusia o putere temută, chiar dacă nu iubită.

Sînt toate condițiile ca Hersonul să fie un moment de cotitură în Războiul dintre Rusia și Ucraina.
Nu în sensul unei apropieri a Păcii, ci în sensul unei escaladări a Războiului.
A unei escaladări și a unei prelungiri.
Pe un deceniu, cel puțin”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘E o capcană uriașă întinsă PSD. Va avea de pierdut de pe urma ordonanței pentru că vor fi nemulțumiri peste tot’

13 November 2022 at 21:45
image

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că liberalii au cedat prea ușor când au acceptat ordonanța de urgență privind reglementarea pieței de energie până în martie 2025 și suspectează o capcană întinsă pesediștilor pentru a-i demoniza ulterior.

S-a adoptat ordonanta de reglementare a pieței energiei, da? După ce se adoptă ordonanța ea trebuie să treacă prin Parlament. După părerea mea e o capcană uriașă întinsă PSD. Pentru că va începe acum ideea cât de proastă e ordonanța. Va pierde PSD pentru că  PNL nu a vrut și totuși acum a fost brusc de acord? O fi zis Iohannis și băieții, da, mă le dăm. Dacă e vorba de administrarea țării mai avem posibilitatea să o corectăm, dar până o corectăm i-am călcat în picioare pe pesediști. Este din start o prostie”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Ion Cristoiu spune că PSD va avea de pierdut de pe urma acestei ordonanțe și nu crede că ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, susținător și promotorul liberalizării pieței de energie, va fi debarcat ca urmare a adoptării actului normativ.

În calitatea mea de comunist sunt un mare adversar al plafonării, al stabilirii prețurilor la nivel național. Uitați-vă la lemnele de foc. Poți să faci așa ceva în economia de piață dacă ai făcut un studiu, dar serios, cât e lemnul și care e profitul mediu. Și zicea profitul e 30%. Opa!  Îți lăsăm numai 10%. Dacă nu studiezi asta omori economia de piață. Ce poți să contracarezi cu asta? Posibilitatea de a specula absența de pe piață pentru a crește profitul.

Dacă energia costă atâta, nu ai cum să reglementezi. Sunt nebuni? Cine vrea să piardă? Nici la o editură nu-ți permiți să pierzi lucrezi în pierdere că vii cu bani de acasă. PSD va avea de pierdut de pe urma ordonanței pentru că vor fi nemulțumiri peste tot, se va crea și o atmosferă așa… nu va fi debarcat Virgil Popescu. E omul americanilor, s-a dus și ăla la nuntă. Nu, nu-l debarcă. Prea repede au cedat. Este o temă ușor de făcut PSD-ul comunist. Și în electoratul PSD sunt foarte mulți care sunt oameni de afaceri. PSD-ul nu e numai al pensionarilor”, a explicat publicistul, conform alephnews.ro

articolul original.

Ion Cristoiu, despre Clotilde Armand: ‘Eram convins și eu că o fi cum o fi, nu e prost administrator, dar am crezut că e cinstit. Mulți români au bun simț, nu reacționează, nu vor să se bage’

13 November 2022 at 11:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a făcut nimic și este și ”șmecheră”. În plus, scriitorul consideră că românii au talentul de a nu ține minte nimic. 

Despre alegerile din 2024, Ion Cristoiu spune că o caracteristică de care trebuie să ții cont este capacitatea românilor de a arde emoțional ca focul de paie și de a se stinge brusc. „În decembrie 89 ziceau: gata, să-l spânzurăm pe Ceaușescu, iar în ianuarie zicea Ceaușescu să îl iertăm, că în decembrie am fost beți. Românii mai au caracteristica de a nu ține minte nimic.”

Cristoiu este de părere că primarul Sectorului 1Clotilde Armand, nu a făcut nimic, dar nu se aștepta ca ea să fie și șmecheră. „Mi-am dat seama ce înseamnă imagine. Eram convins și eu că o fi cum o fi, nu e prost administrator, dar am crezut că e cinstit.”

Mulți români au bun simț, nu reacționează, nu vor să se bage. Bunul simț la jurnaliști și politicieni este o mare fisură”, a mai spus acesta, conform gândul.ro.

Vezi și:

Ion Cristoiu: ‘Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, și dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat’

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, și dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat’

12 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că la rândul lor liberalii au făcut o mare prostie când au susținut majorarea pensiilor cu 15%, în timp ce PSD a propus 10%.

„Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, și dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat. Deci din punctul acesta de vedere e o prostie”, a afirmat publicistul.

În opinia sa, PNL și PSD vor folosi puterea pentru a se război electoral, iar tensiunile dintre cele dou[ partide se vor transmite și la instituțiile și autoritățile pe care le domină, punând astfel în paranteză administrarea țării.

„Puterea pe care o au PNL și PSD e folosită pentru a se bate electoral. Și în loc să am decizii comune clare, pe care le-ar lua și un guvern minoritar, vom avea decizii din ăstea în care nu știi cine a influențat, fiecare dintre ei va încerca să ia decizii electorale. Și de ce este cea mai proastă din perioada postdecembristă, că au mai fost momente din astea, pentru că nu-i o coaliție din 10 partide, în principal din două și astea două domină tot. Domină toate instituțiile. Autoritățile, parlamentul sunt dominate de cele două partide și când cele două partide nu se înțeleg se transmite mai departe și tot ce se întîmplă acum nu are legătură cu administrarea țării. Nu pleacă de la putere pentru că e platformă pentru alegeri”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Retrocedarea a fost cea mai mare escrocherie din istoria României de la Decebal încoace. Ea a început în mandatul lui Traian Băsescu’

10 November 2022 at 21:45
image

Valul de retrocedări din România a fost cea mai mare escrocherie din istoria României începută în mandatul lui Traian Băsescu, bazată pe o campanie ideologică – anticomunismul, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu.

Marius Tucă:  Totdeauna s-a inventat o chestiune care măcinat societatea românească – casele naționalizate. durat asta 20 de ani și după aceea, lungul șir de evenimente inventate.

Ion Cristoiu: Retrocedarea a fost cea mai mare escrocherie din istoria României de la Decebal încoace. Dacă te uiți așa cu  ea început în mandatul lui Traian Băsescu printr-o  campanie ideologică – anticomunismul.

S-a făcut raportul ăla cu comunismul și-a creat impresia brusc în 2004 că trecuseră deja ani de zile și încetul cu încetul s-a creat a ceastă imagine ca să se facă  acea retrocedare, care fost cea mai mare lovitură, pentru că până la retrocedări, până la comisia aia care era? Că aveai FSN-iști și erai la județ și făceai un podeț și îți dădea și el acolo.  Aici era banditism. Adică veneau băieții, vedeau casă mare, sau că erau de la  servicii știau: „A cui e casa asta?

Păi nu știm. E lui Malaxa, dar nu știm dacă are el pe undeva strănepoată.. Da ‘domne.. are una în Australia..”

Marius Tucă: Și zicea „băiatul”: „poate nu vrei casa, uite, îți dăm asta”

Ion Cristoiu: Înainte de comisie venea telenovela: „săraca strănepoată  când trece pe stradă, când vede mușcată în fereastră, mă ții povestea..

Marius Tucă: Da, cu familia care stat acolo.., conform gândul.ro

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘În fiecare lună, din februarie, Putin are o boală și moare mâine. Toate aceste informații fac parte din propagandă’

4 November 2022 at 21:45
image

NEWS ALERT

articolul original.

România a intrat în criză de lemne! Ion Cristoiu: ‘Pur și simplu nu se mai găsesc. Trebuie să se dea o nouă ordonanță ca să crească plafonul’

4 November 2022 at 16:45
image

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, spune că 75% din români folosesc lemnele pentru încălzire.  

Este cea mai mare problemă României. 75% din români folosesc lemnele pentru încălzire. În această perioadă, peste tot, la sate, se cumpără lemne.

Nu se mai găsesc lemne nici măcar la suprapreț. Pur și simplu nu se mai găsesc. Ordonanța de plafonare a prețului lemnelor era năroadă. Trebuia să recunoască că a greșit.

Șeful de stat major este creierul acțiunii. Ordonanța de urgență devine lege și se votează la Guvern. Trebuie să se dea o nouă ordonanță ca să crească plafonul”, a spus Ion Cristoiu, conform gândul.ro

articolul original.

Marius Tucă Show începe joi, 03 noiembrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

2 November 2022 at 19:00
image

© 2020 - Toate drepturile rezervate
GANDUL MEDIA NETWORK SRL, Adresa: București, Sos Fabrica de Glucoză, nr. 21, parter, sector 2, J40/631/2016, CIF: RO35451445

Decizia ONJN nr. 1598/16.09.2021. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor.

articolul original.

„Față în față cu Ion Cristoiu” începe marți, 1 noiembrie, de la ora 21.15

31 October 2022 at 05:55
image

Invitatul zilei este Sorin Cîmpeanu – senator, fost ministru al educației. Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Așa cum pe vremuri Partidul Comunist Italian, care era foarte puternic, acum partidul lui Meloni iradiază doctrina aceasta împotriva Occidentului’

30 October 2022 at 14:15
image

Partidul Georgiei Meloni „iradiază doctrina împotriva Occidentului, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu.

cum pe vremuri Partidul Comunist Italian, care era foarte puternic, era chiar  independent fiindcă era independent de Moscova, cultiva, ataca sistemul capitalist prezent de la vremea  respectivă din perspectiva ideologiei Comuniste,  acum partidului Meloni iradiază în Italia doctrina aceasta împotriva Occidentul.

„Eu n-am  spus (că discursul lui Putin de joi n.red) că bun sau rău.  Aspus că pare că n-are nicio  legătură (cu un discurs delirant n.red).

Din acest context, în cazul lui Le Pen, lui Meloni nu are importanță atitudinea față de război  din Ucraina”.

Marius Tucă: „Important este faptul că ei preiau această ideologie”

Meloni, șefa naționaliștilor Frații Italiei, a câștigat alegerile luna trecută, în alianță cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini.

UE, iniţial foarte precaută cu privire la ascensiunea la putere a extremei drepte în Italia, s-a declarat pregătită să „coopereze” cu guvernul eurosceptic al Giorgiei Meloni, care a care a preluat guvernarea în Italia, conform gândul.ro

articolul original.
❌