ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Cod roşu de inundaţii în județul Timiş

27 September 2022 at 18:39
image

Hidrologii au emis, marţi seară, o avertizare de inundaţii iminente în judeţul Timiş.

Potrivit INHGA, vizat de un cod roșu este bazinul hidrografic Gladna.

ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Riscul se va menține până la ora 3.00.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Risc de inundații pe râuri din jumătatea vestică a țării

27 September 2022 at 14:16
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, atenţionări de inundaţii pentru râuri din jumătatea vestică a țării.

Bazinele hidrografice avertizate în intervalul 27 septembrie (ora 12:00) – 28 septembrie (ora 12:00) sunt Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Jiu şi Olt.

Potrivit hidrologilor, atenţionarea Cod portocaliu va fi valabilă, în perioada 27 septembrie (ora 20:00) – 28 septembrie (ora 9:00), pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos – amonte S.H. Gurahonţ (judeţele Hunedoara şi Arad) şi Arieş – bazin superior amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe cursuri de apă de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş.

FOTO: inhga.ro

articolul original.

Administrația Bazinală de Apă Jiu: La nivel bazinal, au fost avizate Hărțile de Hazard și Risc la inudații

26 September 2022 at 12:32

Reuniți în ședință extraordinară, membrii Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre au avizat, astăzi, hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI), acestea urmând să fie integrate în Planurile de Apărare locale și județene.

Prefectul Județului Dolj, Dan Diaconu, a prezidat ședința extraordinară a Comitetului de Bazin ce s-a desfășurat la sediul Administrației Baziale de Apă Jiu, subliniind importanța realizării acestor hărți, în procesul de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși, în cazul unor posibile inundații și pentru diminuarea eventualelor pagube care au putea fi generate de astfel de calamități.

Având în vedere că apărarea împotriva inundațiilor este o activitate de interes național pentru toți cetățenii, ne revine rolul să transmitem mai departe edililor, agenților economici și oricui este interesat că se poate folosi de aceste hărți pentru prevenirea unor dezastre provocate de viitoare inundații, dar și unde le poate găsi. Drept urmare, în perioada imediat următoare, vom reuni primarii într-o serie de ședințe pentru a le prezenta aceste HHRI, a le explica ce sunt, pentru ce sunt și cum le pot folosi pentru comunitatea dumnealor”, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu.

Cum este cunoscut, implicarea tuturor părților interesate reprezintă o componentă esențială a procesului de validare a acestor hărți, întrucât managementul riscului la inundații vizează toți cetățenii României.

În calitate de Stat Membru al UE, România implementează Directiva Inundații prin elaborarea HHRI aferente fiecărei Administrații de Apă. Astăzi, prin semnătura ce o vom da pentru aceste Hărți de Hazard și de Risc la inundații facem un pas spre normalitate, spre protecția oamenilor, spre acele măsuri mult așteptate, adecvate pentru a reduce major riscul la inundații. Protecția împotriva inundațiilor este în interesul tuturor, iar elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații nu este numai în responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor si a Apelor Române, ci si a tuturor celor afectați. Aceste hărți aparțin României și instituțiilor sale, instituții care pot oferi informații și expertiză și care au interes și un rol de jucat în acest proces”, director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.

Reprezentanții instituțiilor în Comitetul de Bazin au aprobate Hărțile de Hazard și Risc la Inundații pentru zonele din bazinul administrat de A.B.A Jiu. Grupul de lucru a prezentat întregul proces de realizare a acestor hărți, subliniindu-se importanța implicării fiecăruia și faptul că aceste HHRI sunt pentru toți cetățenii, cu precădere pentru UAT-uri.

Zonele cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații (APSFR) identificate la nivelul A.B.A Jiu au fost stabilite în funcție de evenimente istorice. Astfel, avem un număr de 29 APSFR la nivelul spațiului hidrografic Jiu, din care 28 sursă fluvială și unul din sursă pluvială. În cadrul elaborării hărților au fost delimitate zonele inundabile, iar unele dintre aceste zone pot fi de interes pentru diferite instituții ale Statului (de exemplu, inundabilitatea poate afecta bunuri, terenuri, infrastructura, alte puncte de interes etc.). Hărțile sunt un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații.

articolul original.

Peste un milion de persoane au rămas fără curent electric în Puerto Rico, din cauza uraganului Fiona

20 September 2022 at 15:02
image

Uraganul Fiona a lăsat fără curent peste un milion de oameni din cea mai mare parte a insulei Puerto Rico, iar trupele Gărzii Naționale au salvat sute de persoane care au rămas blocate în locuințele lor din cauza ploilor.

Uraganul a lăsat, de asemenea, aproximativ 800.000 de persoane fără apă potabilă

Fiona s-a transformat marți într-un puternic uragan de categoria trei, în timp ce se îndrepta spre insulele Turks și Caicos, după ce a făcut doi morți și a provocat inundații și pene de curent majore în Caraibe.

Cu rafale de vânt de aproape 185 de kilometri pe oră deja, furtuna se așteaptă să devină și mai puternică, a anunțat Centrul național american pentru uragane (NHC).

Președintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, a declarat trei provincii din estul țării ca fiind zone calamitate: La Altagracia – unde se află populara stațiune Punta Cana -, El Seibo și Hato Mayor.

Mai multe drumuri au fost inundate sau blocate de copaci căzuți sau de stâlpi de electricitate, a declarat un jurnalist AFP aflat la fața locului.

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat stare de urgență în Puerto Rico – unde furtuna a lovit cu o zi înainte – autorizând Agenția Federală pentru Situații de Urgență să ofere asistență în teritoriul insular american.

Rețeaua de curent electric a fost privatizată în iunie 2021 dar degeaba

În întreg Puerto Rico, Fiona a provocat alunecări de teren, a blocat drumuri și a doborât copaci, linii electrice și poduri.

Uraganul a lăsat, de asemenea, aproximativ 800.000 de persoane fără apă potabilă, ca urmare a întreruperilor de curent și a inundațiilor râurilor, au precizat autoritățile.

După ani de probleme financiare și recesiune, Puerto Rico a declarat în 2017 cel mai mare faliment înregistrat vreodată de o administrație locală din SUA.

Ulterior, în același an, dubla lovitură dată de două uragane, Irma și Maria, s-a adăugat la mizerie, devastând rețeaua electrică de pe insulă – care suferă de ani de zile de probleme majore de infrastructură.

Rețeaua a fost privatizată în iunie 2021, într-un efort de a rezolva problema penei de curent, dar problema a persistat, iar întreaga insulă a rămas fără energie electrică la începutul acestui an.

articolul original.

Inundații în Japonia. Taifunul Nanmadol a omorât câteva persoane

20 September 2022 at 05:20
image

Salvatorii din Japonia au avertizat cu privire la alunecări de noroi și inundații, deoarece una dintre cele mai mari furtuni din ultimele decenii lovește țara. Sunt numeroase orașe și sute de mii de case care au rămas fără curent electric.

Ultimul ciclon mare din Japonia s-a produs în 2019, iar atunci au murit peste 26 de oameni.

Inundații puternice în Japonia unde taifunul Nanmadol a omorât câteva persoane

Taifunul Nanmadol a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte 90 de când a atins pământul pe insula Kyushu, duminică dimineață. Japonia este lovită de inundații și de alunecări de teren din această cauză.

Nouă milioane de oameni au fost rugați să evacueze, iar peste 350.000 de case sunt fără curent. Prognozele prevăd până la 400 mm (16 inchi) de ploaie în următoarele 24 de ore.  Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când mașina lui a fost scufundată în inundații, iar un altul a murit după ce a fost îngropat într-o alunecare de teren. Încă o persoană rămâne dispărută, iar rapoartele spun că alte 87 de persoane au fost rănite. Super-taifunul a adus rafale de până la 234 km/h (145 mph), distrugând case și perturbând transportul și afacerile. Este echivalent cu un uragan de categoria patru sau cinci.

Ca fapt divers, Japonia a mai fost lovită de tragedii în trecut. Vă aducem aminte faptul că cea mai mare tragedie din istoria țării au fost atacurile nucleare din al Doilea Război Mondial. Un alt eveniment trist s-a produs după cutremurul din 2011. Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 3 reactori nucleari, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții.

Tokyo lovită de inundații și de taifun

Capitala, Tokyo, a suferit ploi abundente, linia de metrou Tozai fiind suspendată din cauza inundațiilor. Serviciile de tren rapid, feriboturile și sute de zboruri au fost anulate; magazinele și afacerile s-au închis. Imaginile video locale au arătat acoperișuri rupte de clădiri și panouri publicitare răsturnate.  Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida a amânat până marţi o vizită la New York, unde urmează să ţină un discurs la Adunarea Generală a ONU, pentru a monitoriza impactul furtunii. Se estimează că furtuna se va întoarce spre est și va trece peste insula principală a Japoniei, Honshu, înainte de a ieși în mare până miercuri.

Oamenii de știință au prezis un sezon de uragane activ în acest an, influențat de un fenomen natural cunoscut sub numele de La Niña. Temperaturile mai calde la suprafața mării în Atlantic și Caraibe, ca urmare a schimbărilor climatice, pot avea, de asemenea, un impact asupra frecvenței și intensității uraganelor. Nu sunt singurele inundații din Asia. China a fost lovită din plin de inundații și se estimează că milioane de oameni au fost strămutați din această cauză. Un alt eveniment nefericit de acest tip s-a produs în Coreea de Sud. În august, în Coreea de Sud, s-au produs cele mai grave inundații din ultimii zeci de ani. Autoritățile au intervenit prompt și nu au fost multe persoane rănite. Așadar, sunt inundații în Japonia și situația ar putea deveni și mai gravă.

articolul original.

Bâlciul din Huși a intrat la apă!

17 September 2022 at 11:06
image

Bâlciul din municipiul Huși a intrat la propriu la apă. În urma cantităților însemnate de precipitații înregistrate în ultimele ore, azi noapte zona unde se află amplasat bâlciul anual a fost inundată, fiind nevoie de intervenția pompierilor.

„În această dimineață, secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială și o motopompă transportabilă pentru evacuarea apei care a inundat terenul pe care este amplasat bâlciul anual din municipiul Huși”, au precizat reprezentanții IJSU Vaslui.

articolul original.

Cod galben de inundații în bazinul Dorna vineri, până la prânz

16 September 2022 at 05:54

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă în orele următoare pe râurile mici din bazinul hidrografic Dorna.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, pe cursurile de apă avertizate, din bazinul hidrografic Dorna (afluent al Bistriţei) – judeţul Suceava, va fi risc de viituri sau de creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii.

Astfel, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. De asemenea, în secţiunile monitorizate hidrometric se pot produce depăşiri ale Cotei de atenţie.

Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Siret şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.

articolul original.

Imagini cu distrugerile cauzate de taifunul Hinnamnor în Coreea de Sud

7 September 2022 at 06:30
image

Cea mai puternică furtună ciclonică din acest an, Taifunul Hinnamnor, a lovit Coreea de Sud, provocând pagube orașelor de pe coasta de sud.

Temându-se de alunecări de teren și inundații, oficialii au evacuat aproximativ 3.500 de oameni înainte ca să lovească, acesta atingând pământul în orașul insular Geoje.

Acesta a început să devasteze deplasându-se cu 54 de kilometri pe oră spre nord, ridicând valuri și provocând ploi abundente și inundații.

Taifunul Hinnamnor a lovit coasta Coreei de Sud

Nu au fost raportate victime, dar un tânăr de 25 de ani din Ulsan rămâne dispărut, spun autoritățile, potrivit BBC.

Președintele Yoon Suk-yeol a ținut luni, 5 septembrie, întâlniri de răspuns la urgențe, în timp ce țara se pregătea pentru Hinnamnor, taifun care a fost măsurat a fi la fel de intens ca devastatorul Maemi din anul 2003.

Circulația trenurilor a fost suspendată, sute de zboruri au fost anulate la nivel național, iar întreprinderile și școlile au fost închise devreme.

Taifunul se deplasează spre Japonia, prin Coreea de Nord

Și s-a pregătit pentru furtună, liderul Kim Jong Un ținând o întâlnire de două zile pentru prevenirea dezastrelor.

Oficialii au spus că taifunul a părăsit Coreea de Sud în largul coastei Ulsan marți dimineață, dar a lăsat o urmă de distrugeri în urma lui.

Este de așteptat ca taifunul să călătorească într-un ritm puțin mai slab către orașul Sapporo, din nordul Japoniei. Dar temperaturile de la suprafața mării sunt cu câteva grade peste medie, ceea ce ar putea ajuta la susținerea furtunii, .

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Știrile de altădată: inundații la Gherla în septembrie 1941, apele până la șosea, Candia și Țigănimea cele mai afectate

4 September 2022 at 13:47

Ploi puternice au lovit în Ardeal, în toamna anului 1941. La începutul  lunii septembrie, ziarele scriau despre catastrofa care a produs pagube însemnate în mai multe localități, între care și la Gherla.

Gherla a fost lovită în mai multe rânduri de inundații, datorate și apropierii de Someșul Mic. Cele mai grele urmări le-au produs inundațiile din 1970, dar au mai fost inundații serioase, consemnate în ziarele acelor timpuri, în anii 1851, 1857, 1912, 1925, 1929, 1932, 1933, 1935, 1975, 1998, 2010.

foto: inundații la Gherla, în Candia, în anul 1932 / inundații în 1970, la ieșirea din Gherla spre Dej

inundatie gherla 1932 candia

1970 inundatii gherla

„Mari inundaţii în Ardealul de Nord – O mare parte din Cluj sub apă”, titra ziarul Țara, în ediția din 5 septembrie 1941. Despre același subiect scria și ziarul Universul, în aceeași zi.

Din cauza ploilor torenţiale căzute in ultimul timp, mai multe râuri din Transilvania s-au revărsat. Cartierele joase ale oraşului Cluj sunt inundate, din care cauză mai multe case şi fabrici au trebuit să fie evacuate.
În apropiere de Cluj, terasamentul liniei ferate a fost spălat de apele revărsate şi circulaţia a fost suspendată provizoriu. Alte trei linii ferate sunt în aceeaşi situaţie.
În oraşul Şimleul Silvaniei, peste 50 de case s-au prăbuşit şi alte 100 de case au suferit stricăciuni grave, din care cauză toate au trebuit să fie evacuate chiar peste noapte. Sub dărâmături au fost găsiţi doi morţi. În aceeaşi localitate, unele cartiere sunt complet izolate.
În locurile unde primejdia este mai mare, s-a făcut apel la concursul trupelor.

Detalii despre efectele inundațiilor de la Gherla au fost publicate în ziarul Ellenzek (Opoziția), care apărea la Cluj-Napoca, pe 4 septembrie 1941.

Potopul a ajuns la Gherla marți după-amiază, iar apele au acoperit partea orașului numită Kandia, precum și cartierul țigănesc. Până după-amiază, apa ajunsese deja la podul de piatră de pe promenadă (aleea principală din parcul mare, n.r.) și apa era atât de mare încât băncile de pe alee erau scufundate. Conducerea orașului, primarul Dr. Károly Tamásy, inginerul orașului Tódor Szilasi, căpitanul de poliție Emil Bereczky și comandantul lacului György Hevess, și-au început imediat munca. În câteva ore, aproximativ 200 de familii aflate în pericol au fost mutate în locuri sigure.

În zorii zilei, inundația a rupt terasamentul liniei de cale ferată care vine de la Cluj și în prezent se îndreaptă spre străzile Lazar Vilmos și Kalvin. Ruperea terasamentului a dus în același timp la scăderea semnificativă a nivelului apei. Stâlpii de susținere ai podului care leagă Gherla de Băița au fost afectați de inundație, iar autoritățile mai permit doar circulația pietonilor pe el. Starea podului a fost sesizată la Biroului de Inginerie Județean, care a întreprins deja demersurile necesare pentru salvarea acestuia.

Până acum, relativ puține case au fost avariate în Gherla, deoarece imobilele din centrul orașului au structuri mai puternice și ar putea rezista la ape pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă autoritățile orașului, la lucrările de salvare a participat și o formație a diviziei locale de artilerie.

Abia după inundațiile catastrofale din mai 1970, s-a luat decizia construirii unui dig de apărare a orașului față de apele Someșului și ale Văii Fizeșului (1977-1981). În anii care au urmat, ploile abundente au mai provocat pagube însemnate doar pe malul stang al râului care traversează Gherla.

Inundaţii la Gherla şi Dej în mai 1970 – oameni sinistraţi, evacuaţi, case prăbuşite – VIDEO

articolul original.

O treime din Pakistan este sub apă, în urma celor mai grave inundații din istorie. Voluntarii folosesc patul pentru a scoate oamenii din apă

2 September 2022 at 20:20

Imagini cutremurătoare vin din Pakistan, unde mai mult de o treime din țară se află sub ape, potrivit imaginilor din satelit ale Agenției Spațiale Europene. Acțiunile de salvare a oamenilor sunt dramatice, iar voluntarii sunt nevoiți să găsească soluții inedite de evacuare, scrie CNN.

De la jumătatea lunii iunie până acum, din cauza inundațiilor, în Pakistan au murit peste 1.100 de oameni, iar câteva milioane au fost strămutate.

A fost înființat un centru național de coordonare și de răspuns la inundații

Potrivit prim-ministrului pakistanez, a fost înființat un centru național de coordonare și de răspuns la inundații. Au fost cooptați voluntari pentru salvarea sinistraților, iar aceștia caută soluții adaptate fiecărui caz în parte.

O filmare postată de The Independent arată cum o familie a fost salvată din casa inundată cu ajutorul unei tiroliene, pe care a fost montat un cadru de pat.

Inundațiile au provocat daune uriașe

Prim-ministrul pakistanez, Shehbaz Sharif, a declarat pe 30 august că inundațiile sunt „cele mai grave din istoria țării” și a estimat că dezastrul a provocat pagube de peste 10 miliarde de dolari în infrastructură, case și ferme.

Aproximativ 15 % din populația țării, ceea ce înseamnă peste 33 de milioane de oameni au fost afectați. De asemenea, au fost avariate și distruse peste un milion de locuințe. Datele NDMA arată că cel puțin 5.000 de km de drumuri au fost avariate.

Inundațiile au afectat 2 milioane de hectare de culturi și au ucis peste 794.000 de animale, potrivit unui raport din 26 august al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Peste 800 de unități sanitare au fost avariate în țară, dintre care 180 sunt complet distruse, ceea ce face ca milioane de oameni să nu aibă acces la asistență medicală și la tratamente medicale, după cum s-a raportat în multe dintre districtele afectate, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Foto: CNN

Pakistanul se confruntă cu o dublă criză acum, alimentară și de sănătate

Potrivit organizației caritabile Action Against Hunger, 27 de milioane de pakistanezi nu au avut acces la suficiente alimente înainte de inundații, iar acum riscul de foamete generalizată este iminent.

Oamenii sunt puși în fața unei penurii alimentare, din motiv că și prețul la produsele alimentare de bază a crescut enorm.

OMS a clasificat inundațiile din Pakistan drept o urgență de „cel mai înalt nivel”. În acest context a ținut să menționeze despre răspândirea rapidă a bolilor.

articolul original.

INUNDAȚII în Alba: Pompierii au fost chemați să scoată apa dintr-o anexă gospodărească din Poiana Ampoiului

30 August 2022 at 15:58

INUNDAȚII în Alba: Pompierii au fost chemați să scoată apa dintr-o anexă gospodărească din Poiana Ampoiului

Ca urmare a codului portocaliu meteo de averse torențiale, in vigoare pe întreg teritoriul județului Alba, Detașamentul de pompieri Alba a fost solicitat să intervină pentru evacuarea apei dintr-o anexă gospodăreasca, în localitatea Poiana Ampoiului.

Codul este valabil în intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, iar fenomenele vizate dunt instabilitatea atmosferică accentuată și ploile abundente.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40 până la 60 de litri pe metrul pătrat.

Pe arii restrânse, precipitațiile vor înregistra valori de peste 70-80 de litri pe metrul pătrat.

Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

articolul original.

Peste 1000 de oameni au murit din cauza inundațiilor din Pakistan – FOTO

29 August 2022 at 08:18
image

Sute de oameni sunt blocați peste râul în valea Manoor din provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan, după ce o inundație fulgerătoare a lovit regiunea vineri, distrugând cel puțin 10 poduri și zeci de clădiri. În total, sursele arată că peste 1000 de oameni au murit de la începutul inundațiilor.

Asta după ce în 2021, un cutremur din Pakistan a ucis zeci de persoane și a lăsat fără case alte câteva sute.

Mii de morți din cauza inundațiilor din Pakistan

Sute de oameni cer ajutor din cauza inundațiilor din Pakistan care a făcut, potrivit rapoartelor internaționale, mii de morți. Supraviețuitorii cer ajutor de bază însumând alimente, echipamente de prim ajutor dar și rechizite pentru școală:

„Avem nevoie de rechizite, avem nevoie de medicamente și vă rog să reconstruiți podul, am rămas fără nimic acum”. Acesta este conținutul unei note scrise de mână pe care sătenii unui sat din Pakistan.

Valea Manoor este situată în munții Kaghan – o destinație turistică renumită în Pakistan. Valea a fost lovită de o viitură torenţială care a ucis cel puţin 15 persoane, inclusiv femei şi copii. Inundațiile fulgerătoare au măturat singurul pod de beton care leagă valea pitorească de orașul principal. De atunci, toate satele de pe celălalt mal al râului au fost tăiate, iar locuitorii așteaptă ajutor. În Manoor, două poduri s-au prăbușit complet și a fost ridicată o trecere temporară de lemn.

„Casa mea și copiii mei sunt de cealaltă parte a râului. Aștept aici de două zile, gândindu-mă că ar putea veni guvernul să repare podul. Dar autoritățile ne spun că ar trebui să începem să ne plimbăm pe cealaltă parte. muntele să ajungă la casele noastre. Dar asta este o drumeție de opt până la 10 ore. Sunt o bătrână. Cum pot merge atât de mult?”

Schimbările climatice sunt de vină pentru inundațiile din Pakistan

În timp ce guvernul dă vina pe schimbările climatice pentru inundații, comunitățile critică autoritățile guvernamentale și locale pentru că le-au permis constructorilor să construiască hoteluri pe malul râului.

„Aceste hoteluri și piețe au blocat căile navigabile naturale, așa că asistăm la pierderi mult mai mari din cauza inundațiilor care ar fi putut fi evitate cu ușurință”, spune un alt rezident din piața principală din Kaghan.

Multe hoteluri sunt construite pe malurile râului Kunhar din Kaghan și văile adiacente. Inundațiile au distrus unele dintre ele, împreună cu o secție de poliție și o școală religioasă. La câteva sute de metri de secția de poliție, o familie stă într-un cort temporar chiar pe malul râului. Ei spun că opt membri ai familiei lor au fost spălați de aceeași inundație. Peste 1.000 de oameni au fost uciși în timp ce milioane au fost strămutate. Oficialii spun că cel puțin 700.000 de case au fost distruse. Cu milioane de oameni care așteaptă hrană, apă potabilă și adăpost, echipele de salvare se luptă să ajungă la aceste comunități izolate. Provinciile precum Sindh și Balochistan sunt cele mai afectate, dar regiunile muntoase din Khyber Pakhtunkha sunt, de asemenea, puternic afectate.

Așadar, sunt mii de oameni care au murit în înundațiile din Pakistan, iar alte câteva zeci de mii care au nevoie urgentă de ajutor

articolul original.

La nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă acțiunile de consultare a publicului pentru PMRI sunt în plină desfășurare

29 August 2022 at 08:29

Aproape 600 de persoane au participat la sesiunile de consultare a publicului pentru elaborarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații (P.M.R.I) și a Hărților de Hazard și de Risc la Inundații (H.H.R.I). Evenimentele au fost organizate de Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale de Apă (A.B.A), în cadrul a două sesiuni desfășurate în noiembrie 2021 și iunie-august 2022. Reprezentanți ai Consiliilor Județene, ai Prefecturilor, ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, ai mediului academic, numeroase primării interesate, agenții de mediu, operatori de apă, direcții silvice, gărzi de mediu, gărzi forestiere, reprezentanți ai ANANP, ANIF, CFR, CNAIR și ONG-uri au participat la aceste evenimente.

La acest număr se adaugă și alte peste 320 de persoane care au primit informații despre proiectul RO-FLOODS în cadrul Comitetelor de Bazin organizate de către A.B.A-uri sau în cadrul colegiilor prefecturale. Aceste acțiuni de consultare vor continua, astfel încât publicul, dar și autoritățile locale, să primească toate informațiile necesare privind elaborarea P.M.R.I și a H.H.R.I.

Cea de-a doua etapă a consultărilor cu părțile interesate, aflată în desfășurare, este dedicată prezentării stadiului actual de implementare de către A.B.A-uri, respectiv etapa de selectare a strategiilor la nivel de Zone cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații (A.P.S.F.R) și a modului în care fiecare instituție sau ONG poate fi implicat în această fază a proiectului.
În procesul de realizare al hărților a fost creat și un vizualizator web GIS unde și părțile interesate relevante au putut să le analizeze și să ofere observații, prin crearea inițială a unui cont.

Pentru a veni în sprijinul părților interesate, experții proiectului au realizat și o sesiune de instruire privind vizualizatorul Web GIS pentru validarea Hărților de Hazard și de Risc la Inundații. La acestea au participat aproape 200 de persoane – dintre care 9 reprezentanți ai Consiliilor Județene, 4 ai Instituției Prefectului, 21 de primării, ONG-uri, dar și reprezentanți ai CNAIR, ai I.S.U, ai Direcțiilor și ocoalelor silvice, ai ANANP, agenții de mediu, Hidroelectrica și ANIF. În acest moment există 350 de utilizatori, din partea a 21 de organizații.

Proiectul RO-FLOODS are ca scop reactualizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2022-2027, de la nivelul tuturor celor 11 Administrații Bazinale de Apă (+Fluviul Dunărea). Elaborarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații (PMRI) se realizează în corelare cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice încă de la începutul procesului, conform prevederilor Directivei Cadru Apă.
Valoarea totală a proiectului la nivelul întregii țări este de 139.996.000 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 118.548.329,16 lei, iar cofinanțarea eligibilă este de 21.447.670,84 lei.

articolul original.

Inundații devastatoare în Pakistan: peste 1000 de morți

28 August 2022 at 12:54
image

Inundații devastatoare în Pakistan. Bilanțul victimelor ploilor musonice a ajuns la 1.033 de morți. Dintre aceștia, 119 au fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit Autorității Naționale de Gestionare a Dezastrelor, transmite BBC News. Statul face apel la asistență internațională suplimentară în timp ce inundațiile devastează țara, scrie G4Media.

Statele Unite, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și alte țări au contribuit la un apel pentru dezastre.Însă, sunt necesare mai multe fonduri, spun oficialii. Guvernul pakistanez face tot ce poate pentru a ajuta, adaugă aceștia.

Vorbind pentru BBC, un oficial al Ministerului de Interne, Salman Sufi, a declarat că țara are nevoie disperată de sprijin internațional. „Pakistanul s-a confruntat cu probleme economice. Dar acum, exact când eram pe cale să le depășim, a lovit dezastrul musonic”, a spus el.

Banii pentru dezvoltare, redirecționați către oamenii afectați

Finanțarea de la o mulțime de proiecte de dezvoltare a fost redirecționată către persoanele afectate, a adăugat el. Potrivit unor relatări ale ziarului Dawn, prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a anunțat o subvenție de 10 miliarde de rupii (45 de milioane de dolari) pentru cei din provincia Khyber Pakthunkhwa, cea mai afectată.

Fiecare familie afectată de inundații va primi 25.000 de rupii (112 dolari), a declarat premierul. Acestea vor fi plătite în decurs de o săptămână.

În nord-vestul țării, mii de oameni și-au părăsit casele după ce râurile din Khyber Pakhtunkhwa au ieșit din matcă.

articolul original.

PERICOL de inundații în Alba: S-a emis COD GALBEN din cauza scurgerilor importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie

24 August 2022 at 09:04

PERICOL de inundații în Alba: S-a emis COD GALBEN din cauza scurgerilor importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o avertizare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 23 de judeţe, valabilă până la ora 24.00.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa și Siret.

Astfel, miercuri între orele 12.00 – 24.00, se pot produce inundații pe râuri din Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna și Suceava.

Atenţionarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Caraş Severin, Argeş şi Vrancea.

articolul original.

Avertizare hidrologică! Cod portocaliu de inundații și viituri pe râuri din 11 județe, până marți

21 August 2022 at 14:00
image

Râuri din 11 județe sunt vizate de o avertizare Cod portocaliu de inundații, valabilă de duminică de la ora 16.00 până marți la ora 12.00.

Hidrologii au emis duminică o avertizare Cod portocaliu de inundații valabilă până marți pe râuri din 11 județe.

Avertizarea Cod portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice: Mureş (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Gilort (judeţul Gorj), Motru (judeţele: Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ (judeţele: Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt).

Hidrologii au emis și o avertizare Cod galben de inundații valabilă de duminică de la ora 12.00 până marți la ora 24.00.

Aceasta vizează pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş (judeţele: Cluj şi Alba), Mureş (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt (judeţele: Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt), Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman), Vedea (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş (judeţul Argeş).

articolul original.

Urmările furtunii: curți inundate, scurtcircuite electrice

21 August 2022 at 18:09
image

În urma furtunii din această seară, 21 august, pompierii nemțeni au avut mai multe intervenții pentru a remedia rezultatele fenomenelor meteo periculoase.

În Piatra-Neamț, pe strada Mărăței, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț a intervenit pentru evacuarea apei de pe stradă. Tot în Piatra-Neamț, în același cartier, pe strada Progresului cablurile unui stâlp de iluminat au produs un scurtcircuit. Pompierii au anunțat Delgaz Grid și echipajul de voluntari SVSU pentru a supraveghea zona.

În orașul Roznov, pe strada Trandafirilor, un echipaj de pompieri de la Punctul de lucru Roznov împreună cu membri ai SVSU Roznov au intervenit pentru pentru evacuarea apei dintr-o curte folosind motopompele.

În Borlești a intervenit un echipaj Delgaz Grid deoarece un stâlp a fost lovit de un trăsnet. Tot aici, pe strada Bistrița, a intervenit SVSU pentru evacuarea apei dintr-o curte și un beci.

În Săvinești a intervenit un echipaj de pompieri de la Punctul de lucru Roznov pentru a supraveghea un contor electric care fumega până la sosirea echipajului Delgaz Grid pentru a remedia defecțiunea.

Angela Croitoru

Foto: ISU Neamț

articolul original.

INUNDAȚII în România! 15 județe din țară sunt vizate. Furtunile fac ravagii

20 August 2022 at 09:27
image

Vești proaste la nivel național. Ploile abundente din ultimele ore ar putea duce la inundații. Hidrologii au emis o avertizare Cod galben de inundaţii şi depăşiri ale Cotelor de atenţie, valabilă până luni după-amiază în 14 bazine hidrografice de pe raza a 15 judeţe.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 16:00, vor fi torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj) şi Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), informează Agerpres.

De asemenea, fenomene hidrologice similare sunt prognozate pe: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş-Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt -afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Hidrologii precizează că viituri se pot produse cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt.

articolul original.

Hidrologii au emis cod galben de inundații în 15 județe. Și Aradul este printre ele…

20 August 2022 at 09:06
image

Hidrologii au emis o avertizare Cod galben de inundaţii şi depăşiri ale Cotelor de atenţie, valabilă până luni după-amiază în 14 bazine hidrografice de pe raza a 15 judeţe.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 16:00, vor fi torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj) şi Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), informează Agerpres.

De asemenea, fenomene hidrologice similare sunt prognozate pe: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş-Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt -afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Hidrologii precizează că viituri se pot produse cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt.

articolul original.
❌