ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Cod Roșu și inundații în localități din Timiș, după ploile torențiale. Apele au năvălit în curțile oamenilor

28 September 2022 at 05:07
By: -
image

Ploile cazute marți după-amiaza au lăsat în urmă curți și străzi inundate în localitățile din estul județului Timiș, imfomrează opiniatimisoarei.ro.

În urma averselor, mai multe pârâie s-au umflat, iar apa a pătruns în case și gospodării din Gladna Romana și Hăuzești, sate care țin de comuna Fârdea.

Oamenii au sunat la 112, iar în ajutorul lor au sărit echipaje ale pompierilor, însa și vecinii celor afectați de viituri.

Citește mai mult pe opiniatimisoarei.ro.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Cod portocaliu de inundații 

27 September 2022 at 06:07
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare cod portocaliu de viituri, valabilă în orele următoare pe cursuri de apă din bazinul hidrografic Arieş.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12.00, va fi risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social-economice şi se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinul hidrografic Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni, din judeţul Alba.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Australia, lovită din nou de La Niña

17 September 2022 at 09:08
By: (R.C.)

Meteorologii australieni au avertizat sâmbătă cu privire la posibile inundații puternice în unele zone din New South Wales, în timp ce o mare parte a țării se pregătește pentru ploi neobișnuit de abundente în lunile următoare, din cauza celui de-al treilea eveniment meteorologic La Niña.

Biroul de Meteorologie a emis un avertisment de inundații în părți din vestul statului New South Wales, cel mai populat stat din Australia, precizând că sunt posibile inundații „majore” în orașele Gunnedah și Wee Waa, sâmbătă, potrivit Reuters.

Australia a fost grav afectată de impactul schimbărilor climatice în ultimii ani, aici fiind fenomene meteo extreme: inundații, temperaturi caniculare, schimbarea tendințelor în materie de incendii și precipitații, creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor.

Comisarul pentru servicii de urgență al statului, Carlene York, a declarat sâmbătă pentru postul de televiziune ABC că în urma inundațiilor au fost efectuate în cursul nopții 12 misiuni de salvare.

Biroul meteorologic a declarat marți că o mare parte din Australia se va confrunta cu ploi neobișnuit de abundente în lunile următoare, confirmând că un eveniment meteorologic La Niña este în desfășurare pentru al treilea an consecutiv, care va dura probabil până în 2023.

Vremea extremă din martie s-a soldat cu cel puțin 13 morți și zeci de mii de persoane au fost nevoite să evacueze Queensland și New South Wales, cu centrele orașelor scufundate, casele luate de ape și curentul electric întrerupt.

Fenomenul La Niña pune în alertă coasta de est dens populată, în condițiile în care mulți locuitori sunt încă în reconstrucție după inundații.

York a avertizat că sezonul furtunilor va fi mai intens din octombrie până în martie, din cauza ploilor mai abundente cauzate de fenomenul La Niña.

„Amenințarea de inundații este reală… acolo, în comunitate”, a spus ea. „Vremea pe care am avut-o în ultimele 12-18 luni, a fost o ploaie neîncetată”.

articolul original.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 20 de judeţe

2 September 2022 at 11:54
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 20 de judeţe, valabile până sâmbătă la miezul nopţii.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 2 septembrie, ora 13:00 – 3 septembrie, ora 16:00, vor fi creşteri de debite şi de niveluri pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad),
 • Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţele: Timiş şi Arad),
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş),
 • Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin),
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin),
 • Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj),
 • Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj),
 • Jiu – bazin amonte S.H. Răcari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Răcari – amonte S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj),
 • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz (judeţele: Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt şi Dolj),
 • Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa),
 • Ialomiţa – bazin amonte S.H. Pucioasa (judeţul Dâmboviţa),
 • Cricovul Dulce (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova).

De asemenea, în intervalul 2 septembrie, ora 20:00 – 3 septembrie, ora 24:00, alerta Cod portocaliu de inundaţii este valabilă pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa),
 • râurile mici din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele:

 • Mehedinţi,
 • Gorj,
 • Dolj,
 • Vâlcea,
 • Argeş,
 • Constanţa.
articolul original.

Aradul pe lista județelor afectate de o atenționare „Cod portocaliu de inundații pentru râuri”

2 September 2022 at 06:55
By: -
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din 16 județe. Atenţionarea intră în vigoare joi la ora 15:00 şi este valabilă până vineri la ora 24:00. Alte râuri sunt sub avertizare Cod galben.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa și Siret, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Alerta Cod portocaliu este valabilă în intervalul joi ora 15.00 – vineri ora 24.00, pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Braşov, Harghita, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa şi Prahova.

Totodată, o avertizare Cod galben, în vigoare de joi ora 12.00 până vineri ora 24.00, vizează râuri din județele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Braşov, Sibiu, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Covasna, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul vineri ora 2.00 – ora 21.00 pe unele râuri mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea. Vă reamintim că în jumătatea de vest a țării este în vigoare și un Cod portocaliu de ploi abundente.

Citeste mai mult pe: pressalert.ro

articolul original.

Inundațiile catastrofale din Pakistan au format un lac uriaș, ce se întinde pe 100 de kilometri (Foto)

1 September 2022 at 13:42
image

Mai multe zone ale Pakistanului se află sub ape, după ce un muson a adus cele mai grave inundații din istoria acestei țări. Inundațiile s-au soldat, de la jumătatea lunii iunie, cu 1.162 de morți și 3.554 de răniți.

Publicitate

Noi imagini din satelit, surprinse pe 28 august de NASA, dezvăluie proporțiile catastrofei. Combinația dintre ploile abundente și apele revărsate ale râului Indus au dus la inundarea unei mari părți a provinciei sudice Sindh, relatează CNN.

Zona largă de culoare albastră din centrul imaginii, cu o lățime de aproximativ 100 de kilometri, este o câmpie care a devenit un lac imens. Imaginea este și mai șocantă prin comparația cu o fotografie a aceluiași loc făcută din satelit în urmă cu un an, la aceeași dată.

Pakistan's deadly floods have created a massive 100km-wide inland lake, satellite images show

Striking new satellite images that reveal the extent of Pakistan's record flooding show how an overflowing Indus River has turned part of Sindh Province into a 100 kilometer-wide pic.twitter.com/B85Zx9mRoL

— Weather Updates PK (@WeatherWupk)
September 1, 2022
Publicitate

Imaginile din satelit obținute de compania Maxar Technologies din alte zone ale Pakistanului arată sate întregi și sute de parcele de teren distruse de inundații.

Potrivit Serviciului Meteorologic din Pakistan, musonul din acest an a fost cel mai abundent în precipitații din 1961, când au început să fie înregistrate datele, iar sezonul umed se încheie abia peste o lună.

În provinciile Sindh și Baluchistan ploile au depășit cu 500% nivelul mediu, distrugând sate, ferme și culturi agricole.

Publicitate

Deși se așteaptă ca după sezonul ploios să se instaleze seceta în regiune, experții sunt de părere că va trece mult timp până când apele se vor retrage.

Ministrul Mediului din Pakistan, Sherry Rehman, a declarat că mai multe părți ale țării seamănă cu „un mic ocean". „Când se va termina, am putea avea un sfert sau o treime din țară sub ape", a spus ea.

Ministrul de Externe Bilawal Bhutto Zardari a spus marți pentru CNN că a mers în provincia Sindth pentru a evalua situația la fața locului. „Cu greu am găsit un petic de pământ", a spus acesta, adăugând că 33 de milioane de oameni, „mai mult decât populația Sri Lankăi sau a Australiei", sunt afectați de inundațiile care au atins proporții apocaliptice.

articolul original.

Imagini apocaliptice în Pakistan. Peste 1.000 de oameni au murit din cauza inundațiilor (Video&Foto)

27 August 2022 at 15:25
By: -
image

Mii de oameni care locuiesc în apropierea unor râuri în nordul Pakistanului au primit ordin să îşi evacueze casele, sâmbătă, după ce ploi devastatoare au provocat inundaţii soldate cu peste 1.000 de morţi, relatează AFP.

Current Situation OF Pakistan Due To Flood _ Every Things Destroy _ People live In Under The Sky

Current Situation OF Pakistan Due To Flood _ Every Things Destroy _ People live In Under The Sky#pakistancurrentsituation #flood2022pakistan #salaabpakistan2022 #mnewschannel #floodaltestnews #aajkikhabrain #imrankhan flood in pakistan,flood in pakistan 2022,floods in pakistan 2022,pakistan flood,pakistan,floods in pakistan,pakistan flood 2022,pakistan floods,rain in pakistan,pakistan news,flood,pakistan floods 2022,pakistan flood today,floods pakistan,floods in pakistan 2021,flood havoc in pakistan,new spell of flood in pakistan,flood 2022,flood destruction in pakistan,pakistan flooding,heavy rain in pakistan,floods,flooding in pakistan,pakistan floods 2021

Publicată de
M News Hd
pe Sâmbătă, 27 august 2022
Publicitate

Numeroase râuri din provincia Khyber Pahktunkhwa s-au revărsat şi au distrus zeci de clădiri, între care şi un hotel cu 150 de camere.

“Casa pe care o construisem după ani de muncă grea s-a dus sub privirile noastre. Am stat pe marginea drumului şi am privit cum ni se ducea casa viselor noastre”, a declarat Junaid Khan, în vârstă de 23 de ani, care are două ferme piscicole la Charsadda.

LATEST: Flash floods triggered by heavy monsoon rains have killed nearly 1,000 people in Pakistan. The floods have...

Publicată de
DW News
pe 
Sâmbătă, 27 august 2022
Publicitate

Musonul, care durează de obicei din iunie până în septembrie, este esenţial pentru irigarea culturilor şi pentru resursele de pe subcontinentul indian. Însă el aduce în fiecare an şi distrugeri.

Potrivit guvernului, peste 33 de milioane de persoane au fost afectate în Pakistan de inundaţii şi aproape un milion de case au avut de suferit.

articolul original.

Șervețelele umede aruncate în wc, o problemă stringentă pentru canalizarea din Arad!

24 August 2022 at 13:58
image

Comunicat. Ploaia torențială de marți după-masă a îngreunat funcționarea sistemului de canalizare în câteva zone din municipiu. Pe de o parte, cantitatea de precipitații a fost peste medie si s-a manifestat într-un timp scurt, iar pe de altă parte, în mai multe zone din oraș, sistemul de canalizare s-a blocat din cauza cantității foarte mari de șervețele umede.

„Este o problemă extrem de serioasă pe care Compania de Apă Arad o semnalează frecvent, însă utilizatorii sistemului de canalizare nu răspund apelului de a nu mai arunca aceste șervețele umede în toaletă. Angajații Companiei de Apă Arad intervin zilnic pentru curățarea canalelor înfundate și extrag cantități impresionante de materiale care nu ar avea ce să caute în sistemul de canalizare. Șervețelele umede aruncate în toaletă înfundă sistemul de canalizare și se reduce astfel capacitatea de preluare a apelor uzate menajere. Blocajul generat de aceste materiale este resimțit de utilizatori, prin refularea apelor reziduale în case, pe proprietăți sau pe spații publice. Aceste situații neplăcute pot fi evitate cu un gest simplu, acela de a arunca șervețelele umede în coșul de gunoi. Reamintim utilizatorilor sistemului de canalizare: toate tipurile de șervețele umede, atât cele pentru igiena mâinilor cât și cele pentru igiena intimă sau cele destinate bebelușilor, trebuie aruncate în coșul de gunoi. Acestea nu se dizolvă în apă și ajung să se depună pe conducte, îngreunând funcționarea sistemului de canalizare”, transmite Compania de Apă Arad

articolul original.

CJ Arad anunță că se efectuează lucrări de consolidare a malurilor, în urma viiturilor din județ

24 August 2022 at 09:17
image

Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Răzvan Cadar, informează că în urma inundațiilor provocate de viituri, au loc lucrări de refacere și consolidare a malurilor, prin construirea unor ziduri de sprijin. În prezent, se intervine în localitatea Sârbi, comuna Hălmăgel.

De asemenea, o lucrare similară se va realiza și la Moneasa, pentru consolidarea drumului județean.

Aceste ziduri de sprijin sunt din beton armat, înălțimea variind între 2 și 4 metri, iar lungimea totală a zidurilor este de 300 metri.

Citește și: Cod galben. INMH anunță inundații pe râuri din Arad și alte 22 de județe – Special Arad 

articolul original.

Cod galben. INMH anunță inundații pe râuri din Arad și alte 22 de județe

24 August 2022 at 09:11
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o avertizare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 23 de judeţe, valabilă până la ora 24.00.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa și Siret.

Astfel, miercuri între orele 12.00 – 24.00, se pot produce inundații pe râuri din Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna și Suceava.

Atenţionarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Caraş Severin, Argeş şi Vrancea.

articolul original.

Ploile abundente au inundat Nădlacul! Pompierii au intervenit în gospodăriile oamenilor

21 August 2022 at 17:58

Duminică a fost o zi cu probleme mari la Nădlac. Ploile abundente căzute în ultimele ore au creat inundații pe mai multe străzi ale orașului de la granița cu Ungaria.

În urma fenomenelor meteo periculoase și a incidenței Codului Portocaliu de instabilitate atmosferică, vreme rea și ploi abundente din această după-amiază, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină în sprijinul pompierilor voluntari nădlăcani, în cazul unei inundații produse în orașul Nădlac.

Aceștia, împreună cu SVSU Nadlac au acționat cu 8 motopompe pentru degajarea apei din mai multe gospodării”, transmite ISU Arad.

articolul original.

Viituri extreme în Afganistan: Zeci de morți și dispăruți, jumătate sunt copii

21 August 2022 at 13:54
By: -
image

Cel puţin 20 de persoane au murit, dintre care jumătate copii, în districtul Khoshi din provincia Logar (estul Afganistanului), în urma producerii unei viituri, conform unui anunţ al poliţiei afgane, transmite duminică DPA.

Publicitate

Alte 30 de persoane au fost rănite şi cel puţin 4 sunt date dispărute. Mai mult de 3.000 de case au fost distruse complet sau parţial.

"Situaţia este foarte îngrijorătoare. Oamenii au nevoie urgentă de ajutor", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Autoritatea afgană pentru intervenţii în caz de dezastru a precizat că sunt folosite elicoptere pentru salvarea persoanelor rămase izolate din cauza viiturii şi că a fost amenajată o tabără de urgenţă pentru cei care şi-au pierdut casele.

Publicitate

Afganistanul se confruntă cu inundaţii sezoniere în fiecare an, apele distrugând locuinţe, terenuri agricole şi infrastructura publică. Cel puţin 32 de persoane din provincia nordică Parwan au murit săptămâna trecută din cauza unei viituri.

În medie, dezastrele naturale afectează 200.000 de afgani în fiecare an, mai notează DPA.

articolul original.

Inundații la Paris, după săptămâni de caniculă. La metrou curge apa fluviu (Video)

16 August 2022 at 19:31
By: -
image

Inundaţii au avut loc pe străzi şi în staţii de metrou la Paris, marţi, în urma unor ploi diluviene, după mai multe săptămâni de caniculă, relatează Le Figaro.

Publicitate

În arondismentul al XV-lea, călători din staţia de metrou Balard au mers prin apă, din cauza inundării subteranului.

Paris, métro Balard.
La ville n’est ni adaptée pour les canicules, ni pour les inondations. Au lieu de tout bétonner et de vouloir accueillir les JO 2024, il va peut-être falloir réfléchir à comment s’adapter face au réchauffement climatique.

pic.twitter.com/T2qRYiHQRh

— Bon Pote (@BonPote)
August 16, 2022

Mai multe staţii au fost închise marţi seara - Daumesnil, în arondismentul al XII-lea, Pont de l'Alma, pe linia 9, şi Pantin, pe linia 5.

Traficul rutier a fost de asemenea afectat, marţi seara, din cauza inundării mai multor bulevarde, potrivit unor imagini postate pe reţele de socializare.

Publicitate

Bulevardul New York a fost inundat, porivit unor postări pe Internet.

Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) a semnalat și încetiniri ale traficului feroviar.

Pe linia J de la Paris Saint-Lazare la Ermont-Eaubonne, ”condiţiile meteorologice perturbă circulaţia” trenurilor, a anunțat compania într-un mesaj postat pe Twitter.

În afară de ploi, la Paris s-a înregistrat şi grindină.

articolul original.

Embargo Fest din Timiș, oprit de furtună. Torenţii care s-au scurs de pe deal au inundat zona din faţa scenei

15 August 2022 at 08:06
By: -
image

Concertele din ultima zi a festivalului Embargo Fest, de pe dealurile Recaşului, au fost anulate din cauza unei furtuni care a dat peste cap toate planurile organizatorilor.

Se repetă istoria de acum trei ani la Embargo Fest. În 2019, festivalul care s-a desfăşurat pe stadionul din Dudeştii Vechi a fost întrerupt de o furtună puternică, înainte ca pe scenă să urce trupa Ţapinarii, iar festivalul nu a mai putut fi reluat.

Duminică, 14 august, în noua locaţie a Embrago Fest, pe dealurile Recaşului, înainte de concertele din ultima zi a venit din nou furtuna. La ora 21.00, trebuia să concerteze Ţapinarii.

Însă în timp ce pe scenă făceau probe de sunet cei de la Lupus Dacus, a început să plouă puternic. În scurt timp amfiteatrul în aer liber de pe Două Dealuri a devenit un câmp plin de noroi.

Ploaia a generat un torent puternic care a venit de pe dealuri, inundând complet zona din faţa scenei. S-a luat şi curentul, iar vântul a făcut ravagii şi în zona de foodcourt.

De altfel, nu s-a mai putut intra nici în parcările amenajate.

Sursa: adevarul.ro.

articolul original.

Atenționare de inundații pe râurile mici din județul Brașov

15 August 2022 at 07:59
By: M.Ex.

Hidrologii au emis aseara o nouă atenţionare meteo Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, ce va fi în vigoare până luni, la ora 12:00.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Olt – bazin amonte S.H. Micfalău şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte confluenţă cu râul Şercaia (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov).
„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Olt – bazin amonte S.H. Micfalău, Râul Negru – bazin amonte S.H. Reci„, precizează INHGA.

articolul original.

Case inundate la Rotbav și Homorod ! Cod portocaliu de ploi până la ora 00.00

9 August 2022 at 17:36
By: M.Ex.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a intervenit în ultimele 2 ore la următoarele situații :

– Subsol inundat in sat.Rotbav, com. Feldioara. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și motopompe.
– 2 case și 2 subsoluri inundate in com. Homorod. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și motopompe.

I.S.U Brașov a trimis mesaj prin sistemul Ro-Alert cod portocaliu avertizare hidrlogică, valabila pana la ora 00:00, pentru localitatile (UAT) Măieruș, Feldioara, Ormeniș, Apața, Racoș, Hoghiz, Comăna, Ungra, Homorod, Șercaia, Ticuș, Mândra.

❗ Recomandăm populației din zonele vizate de inundații să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada de valabilitate a avertizărilor hidrometeorologice.
❗Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi!

Având în vedere avertizările hidrometeorologice în vigoare, în continuare, echipajele de pompieri sunt pregătite de intervenție în caz de necesitate.

articolul original.

VIDEO Ploi rare și inundații în cel mai fierbinte loc din lume: 1.000 de persoane sunt izolate

6 August 2022 at 11:51
image

Ploi intense şi foarte rare au căzut, vineri, în Valea Morţii (Death Valley) din California şi au provocat inundaţii de proporţii, relatează AFP, citată de News.ro.

Precipitaţiile au dus la izolarea a aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat parcul naţional care administrează zona.

„Aproximativ 500 de vizitatori şi 500 de angajaţi nu pot părăsi pentru moment parcul naţional american din cauza „ploilor fără precedent” care au provocat „inundaţii semnificative” şi închiderea tuturor drumurilor care deservesc parcul naţional, situat în estul Californiei.

„Toate drumurile care deservesc parcul sunt în prezent închise şi vor rămâne închise până când oficialii parcului vor stabili amploarea pagubelor”, au anunţat administratorii.

În urma inundaţiilor s-au rupt secţiuni de pavaj de pe drumuri şi au fost inundate birouri şi hoteluri.

În unele zone au căzut 37 de milimetri de ploaie, în condiţiile în care cantităţile medii totale anuale în regiune sunt „sub 50” de milimetri.

Parcul Naţional Death Valley „este cunoscut drept cel mai fierbinte loc din lume şi cel mai arid din America de Nord”, potrivit site-ului oficial al parcului naţional

articolul original.

Celebra și deșertica Vale a Morții a fost inundată, după ploi torențiale fără precedent

6 August 2022 at 12:07
By: -

Ploi intense şi foarte rare care au căzut vineri în celebra şi deşertica regiune Vale a Morţii (Death Valley) din California au provocat inundaţii de proporţii şi au condus la izolarea a aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat parcul naţional care administrează zona, informează sâmbătă AFP.

„Aproximativ 500 de vizitatori şi 500 de angajaţi nu pot părăsi parcul naţional” american din cauza „ploilor fără precedent” care au provocat „inundaţii semnificative” şi închiderea tuturor drumurilor care deservesc parcul, situat în estul Californiei.

Death Valley flooding on Friday, Aug. 5

DEATH VALLEY FLOODING: Highway 190 is closed in Death Valley due to flooding Friday morning. FOX5 viewer Landt Robert shared video of flooding in the area that he captured at about 7 a.m. Friday.

Publicată de
FOX5 Las Vegas
pe Vineri, 5 august 2022
Publicitate


"Toate drumurile care deservesc parcul sunt în prezent închise şi vor rămâne închise până când oficialii parcului vor stabili amploarea pagubelor", a adăugat parcul în comunicat.

Inundaţiile au rupt secţiuni de pavaj de pe drumuri şi au inundat birouri şi hoteluri, a precizat parcul.

În unele zone au căzut 37 de milimetri de ploaie, în condiţiile în care cantităţile medii totale anuale în regiune sunt "sub 50" de milimetri.

Cantităţile medii ale precipitaţiilor căzute vineri sunt aproape egale cu recordul înregistrat în acest parc.

Foto: KIBS Radio
Publicitate


Parcul Naţional Death Valley "este cunoscut drept cel mai fierbinte loc din lume şi cel mai arid din America de Nord", potrivit site-ului oficial al parcului naţional.

Peste un milion şi jumătate de turişti vizitează zona în fiecare an.

Cu o atmosferă care conţine mai multă umiditate, încălzirea globală modifică tiparul precipitaţiilor. Potrivit experţilor ONU în climă (grupul interguvernamental GIEC), chiar dacă lumea ar limita încălzirea la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, unele regiuni vor fi afectate de o creştere a frecvenţei, intensităţii şi/sau cantităţii de precipitaţii abundente.

Riscul acestor episoade de precipitaţii abundente se măreşte odată cu creşterea temperaturii.

articolul original.

Incendii și inundații devastatoare în SUA. Salvatorii merg din uşă în uşă pentru a număra morţii (Foto & Video)

1 August 2022 at 08:08
By: -
image

SUA se confruntă atât cu incendii, cât și cu inundații devastatoare. În Kentucky, salvatorii americani sunt nevoiţi să meargă din uşă în uşă pentru a localiza victimele unora dintre cele mai grave inundaţii care au lovit vreodată statul.

Publicitate

Unele zone muntoase din estul Kentucky rămân inaccesibile după ce inundaţiile au transformat anumite drumuri în râuri, au măturat poduri şi case şi au ucis cel puţin 28 de persoane, potrivit unui nou raport al autorităţilor.

Pagubele provocate antenelor de telefonie mobilă au complicat eforturile de salvare, dar şi estimarea numărului de morţi şi dispăruţi.

„Aceste inundaţii sunt unele dintre cele mai devastatoare şi mai mortale pe care le-am văzut vreodată. Iar când încercăm să curăţăm, plouă! Mergem din uşă în uşă încercând să găsim cât mai mulţi oameni posibil. Vom găsi cadavre săptămâni de acum încolo, multe dintre ele vor fi duse la sute de metri distanţă", a declarat pentru NBC guvernatorul Andy Beshear.

Publicitate

Guvernatorul a vizitat duminică zonele inundate din trei regiuni. Peste 350 de persoane s-au refugiat în adăposturi temporare aici, a spus el.

În unele zone din Kentucky au căzut aproximativ 20 de centimetri de ploaie în 24 de ore şi, pe alocuri, apele râurilor au crescut brusc cu câţiva metri înainte de a ieşi din matcă.

Preşedintele Joe Biden a declarat stare de „dezastru natural" şi a deblocat sprijin federal pentru zonele afectate de furtuni, inundaţii, alunecări de teren şi de noroi.

SE Kentucky is under water. No cell service. Dozens missing. (Hopefully because no cell service.) 100 year, 500 year flood?
Climate change is real. pic.twitter.com/17avyd0pDY

— danyb3 (@danyb33)
July 29, 2022

Incendii în California

Totodată, cel mai mare incendiu înregistrat în acest an în California a continuat să avanseze duminică prin regiunile aride ale statului vestic american, alimentat de vântul puternic, distrugând case şi forţând mii de persoane să îşi părăsească locuinţele, conform autorităţilor.

Incendiul, denumit „McKinney Fire", a distrus peste 20.638 de hectare din Pădurea Naţională Klamath, în apropiere de oraşul Yreka din nordul Californiei, a anunţat agenţia de luptă contra incendiilor CalFire.

Acesta este cel mai mare incendiu izbucnit de la începutul anului în California, stat deja afectat în această vară de alte câteva evenimente similare.

Guvernatorul statului, Gavin Newsom, a declarat sâmbătă stare de urgenţă. Potrivit oficialului, incendiul a „distrus case şi a ameninţat infrastructuri esenţiale" de la izbucnirea sa, vineri.

Incendiul „s-a intensificat şi s-a extins din cauza combustibililor uscaţi, a condiţiilor extrem de secetoase, a temperaturilor ridicate, a vânturilor şi a furtunilor", a indicat Newsom într-un comunicat.

Peste 2.000 de locuitori au primit ordine de evacuare, potrivit biroului pentru situaţii de urgenţă al guvernatorului din California.

articolul original.
❌