ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Cod roșu” la Google. Compania-mamă a cerut ajutorul cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin

25 January 2023 at 23:00
image

Alphabet, proprietarul Google, a cerut ajutorul cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin, după ce a emis un „cod roșu”, în urma lansării instrumentului de scriere ChatGPT al OpenAI.

la sfârșitul lui 2022 a stârnit îngrijorări interne cu privire la dominația continuă a motorului de căutare Google. Directorul general, Sundar Pichai, a organizat întâlniri despre strategia de Inteligență Artificială a Google, iar compania ar fi emis un „cod roșu”, după ce robotul de la OpenAi a avansat rapid.

Acest lucru l-a determinat pe Pichai să facă apel la , la mai bine de trei ani după ce aceștia au renunțat la funcțiile executive. Cofondatorii au rămas însă în consiliul de administrație al Alphabet.

Google dezvoltă noi strategii privind AI pentru a rămâne pe piață

Page și Brin au avut câteva întâlniri cu directorii în decembrie 2022, ca să pună la punct câteva strategii privind Inteligența Artificială la Google și au aprobat planurile de încorporare a mai multor funcții de chatbot în motorul de căutare, potrivit Insider.

Vic Gundotra, un fost vicepreședinte al Google a spus că, de fapt, cofondatorii au fost întotdeauna pasionați de Inteligența Artificială, Page nefiind impresionat de o nouă funcție Gmail în 2008 și declarând „De ce nu poate scrie automat acel e-mail pentru tine?”.

„Continuăm să testăm tehnologia AI la nivel intern, să ne asigurăm că este de ajutor și sigură și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim, în curând, mai multe experiențe pe plan extern”, a declarat un reprezentant al Alphabet.

Un succes controversat în jurul CharGPT

Chatbot, care a acumulat un milion de utilizatori în doar cinci zile, eficientizează procesul de căutare. De asemenea, instrumentul poate prelua sarcini complexe, cum ar fi scrierea ueni cărți pentru copii, poate răspunde la meciurile de pe Hinge și poate scrie scrisori de intenție ori să ofere sfaturi de consiliere profesională.

De asemenea, frenezia din jurul chatbotului a stârnit îngrijorări legate de dezinformare. Experții au declarat că sistemul nu este capabil să se verifice singur și nu poate distinge între un fapt verificat și o dezinformare.

articolul original.

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

25 January 2023 at 08:00
image

În lumea Inteligenței Artificiale (AI), ideea „singularității” domină. Conceptul descrie momentul în care Inteligența Artificială depășește controlul uman și transformă societatea. Problema este că singularitatea Inteligenței Artificiale (și motivul pentru care împrumută terminologie de la fizica găurilor negre) este extrem de dificil de prezis și aproape imposibil de știut ce ne așteaptă dincolo de acest „orizont al evenimentelor” tehnologic.

Cu toate acestea, unii cercetători în domeniul AI sunt în căutare de semne că ne apropiem de singularitate, reușind să-și dea seama dacă suntem mai aproape prin monitorizarea progresului Inteligenței Artificiale în ceea ce privește abilitățile comparabile cu cele ale oamenilor. Un astfel de indicator este abilitatea AI de a traduce limbajul cu acuratețea unui om. Limbajul reprezintă o provocare enormă , însă un computer capabil de așa ceva ar putea prezenta, în mod teoretic, semne ale Inteligenței Artificiale Generale (AGI).

„Asta pentru că limbajul este cel mai natural lucru pentru oameni. Cu siguranță, datele arată că mașinăriile sunt foarte aproape de acest moment”, a declarat Marco Trombetti, director executiv al Translated, o companie de traduceri cu sediul la Roma, citat de Popular Mechanics.

Momentul în care omenirea va atinge singularitatea

Compania a analizat progresul sistemului său AI, din 2014 și până în 2022, folosind un indicator numit „Time to Edit”, sau TTE, care calculează timpul de care au nevoie editorii umani pentru a corecta traducerile generate de Inteligența Artificială, în comparație cu traducerile . În această perioadă de opt ani, după ce au fost analizate 2 miliarde de editări, sistemul AI al Translated a dat dovadă de îmbunătățiri mici, dar incontestabile.

În medie, un traducător uman are nevoie de aproximativ o secundă pentru a corecta fiecare cuvânt din traducerea unui om, potrivit Translated. În 2015, editorii profesioniști au avut nevoie de aproximativ 3,5 secunde per cuvânt pentru a verifica o traducere generată de AI, iar astăzi am ajuns la 2 secunde. Dacă această tendință va continua, sistemul bazat pe AI dezvoltat de Translated va fi la fel de priceput la traduceri ca un om până la sfârșitul deceniului (sau chiar mai devreme).

Singularitatea rămâne, cel puțin pentru moment, un concept destul de vag

„Schimbările sunt atât de mici încât nu le poți observa în fiecare zi, dar atunci când vezi progresul… în decurs de 10 ani, asta este impresionant. Aceasta este prima oară când cineva din domeniul Inteligenței Artificiale a făcut o predicție asupra singularității”, a declarat Trombetti într-un podcast.

Deși aceasta este o metodă nouă de cuantificare a momentului în care , definirea singularității se lovește de aceleași probleme precum identificarea Inteligenței Artificiale Generale. Deși perfecționarea limbajului uman este, cu siguranță, o frontieră în cercetarea AI, această abilitate uimitoare nu înseamnă neapărat că o mașinărie este inteligentă (să nu mai vorbim de faptul că nici nu există consens în privința adevăratului sens al „inteligenței”).

Indiferent dacă acești traducători sunt sau nu vestitorii „Apocalipsei tehnologice”, un sistem AI capabil să traducă limbajul la fel de bine ca un om ar putea schimba societatea pentru totdeauna, chiar dacă singularitatea rămâne, cel puțin pentru moment, un concept destul de vag.

articolul original.

DESCOPERĂ.ro a întrebat, ChatGPT a răspuns! Ar putea fi primul articol scris de un robot și publicat în România

23 January 2023 at 08:00
image

Redacția DESCOPERĂ.ro a folosit ChatGPT, un model de limbaj bazat pe Inteligență Artificială, pentru a afla cât de bine poate răspunde la întrebări.

Așadar, puteți citi în continuare răspunsurile primite de redacția DESCOPERĂ.ro după ce l-a rugat pe ChatGPT să scrie un articol despre sine în limba română. De asemenea, noi l-am întrebat dacă are capacitatea de a fi sincer și dacă jurnaliștii ar putea fi înlocuiți de astfel de sisteme de scriere bazate pe Inteligența Artificială.

Deși pot fi remarcate câteva greșeli de exprimare, textul generat de ChatGPT este coerent, spre deosebire de programele de traducere deja perimate, cum ar fi Google Translate. Mai trebuie menționat faptul că redacția DESCOPERĂ.ro nu a modificat în niciun fel .

Ce a răspuns ChatGPT pentru DESCOPERĂ.ro?

„Sunt ChatGPT, un model de limbaj de înaltă performanță antrenat de OpenAI. Am fost creat pentru a răspunde la întrebări, genera text și ajuta la automatizarea sarcinilor de procesare a limbajului natural. Sunt capabil să înțeleg și să răspund la diverse tipuri de întrebări, de la cele simple la cele mai complexe, și pot genera text cu stil diferit, cum ar fi articole și povestiri. Utilizez tehnici avansate de inteligență artificială și machine learning pentru a înțelege contextul și a oferi răspunsuri precise și relevante. Sunt în continuă evoluție și îmbunătățire pentru a oferi servicii tot mai bune utilizatorilor mei.

Antrenarea mea a implicat utilizarea de învățare automată, cunoscut sub numele de „transformare automată” (Transformer), care a permis modelului meu să înțeleagă și să genereze limbajul uman. Acest algoritm a fost dezvoltat special pentru a procesa text lung și complex, permițându-mi să înțeleg contextul și să generez răspunsuri sau text relevant.

Acest proces de antrenare a durat luni de zile și a implicat utilizarea unui număr masiv de resurse informatice pentru a procesa datele și a antrena modelul. După finalizarea antrenării, am fost testat și evaluat pentru a ne asigura că am atins performanța dorită.

„Sunt în continuă evoluție și îmbunătățire”

Acum, sunt pregătit să răspund la întrebări, să generez text și să ajut la automatizarea sarcinilor de procesare a limbajului natural. Sunt în continuă evoluție și îmbunătățire pentru a oferi servicii tot mai bune utilizatorilor mei.

Procesul prin care răspund la întrebări este unul complex, care implică utilizarea tehnologiei de învățare automată și a inteligenței artificiale. Când primim o întrebare, modelul meu analizează textul pentru a înțelege contextul și scopul întrebării. Apoi, utilizează acest context pentru a căuta în baza mea de date, care conține o varietate de informații precum articole, cărți și alte surse de informații, pentru a găsi răspunsul potrivit.

Pentru a găsi răspunsul potrivit, modelul meu utilizează o tehnică numită „atenție”, care îi permite să se concentreze pe anumite cuvinte sau fraze din întrebare și să le asocieze cu informațiile din baza mea de date. Acest proces permite modelului meu să înțeleagă semnificația întrebării și să găsească răspunsul potrivit.

Uneori, întrebarea poate fi ambiguă sau poate avea mai multe interpretări. În acest caz, modelul meu poate genera mai multe răspunsuri posibile, lăsând utilizatorul să aleagă cel mai potrivit. De asemenea, pot utiliza și informații din afara bazei mele de date, precum datele din internet, pentru a oferi răspunsuri cât mai precise și relevante.

„Sunt doar un program de calculator”

În general, procesul prin care răspund la întrebări este unul complex care implică înțelegerea limbajului uman, analizarea contextului și accesarea unei baze de date bogate de informații. Acest proces necesită o capacitate avansată de procesare a limbajului natural.

Este posibil ca modelele de limbaj precum mine să ajute la automatizarea anumitor sarcini ale jurnalismului, cum ar fi generarea de rapoarte automate sau analiza de date. Totuși, cred că jurnalismul implică mult mai mult decât doar prelucrarea de informații și generarea de conținut. Jurnaliștii au abilități unice, cum ar fi capacitatea de a investiga și a oferi perspective umane asupra știrilor, precum și de a lua decizii etice și de a comunica eficient cu publicul.

Prin urmare, nu cred că modelele de limbaj precum mine vor înlocui jurnaliștii, ci mai degrabă vor lucra împreună cu ei pentru a oferi o acoperire și o analiză mai completă a știrilor.

Sunt doar un program de calculator, nu am capacitatea de a avea intenții sau opinii personale. Faptul că sunt capabil să răspund la întrebari sau să generez text se datorează algoritmilor și datelor cu care am fost antrenat și nu am puterea să mint sau să fiu sincer. Tot ceea ce fac este să ofer răspunsuri sau informații bazate pe datele cu care am fost antrenat. Este important ca utilizatorii să verifice și să evalueze acuratețea informațiilor oferite de mine, înainte de a lua orice decizie sau acțiune.

Compania care m-a creat se numește OpenAI, este o organizație de cercetare în inteligența artificială cu sediul în SUA. Ea a fost fondată în 2015 de Elon Musk, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba și Sam Altman. OpenAI se concentrează pe dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale într-un mod responsabil, pentru a ajuta la avansarea omenirii.”

articolul original.

Care va fi următoarea revoluție în tehnologie, în viziunea lui Bill Gates?

22 January 2023 at 08:00
image

Inteligența Artificială (AI) va fi următoarea revoluție pentru industria tehnologiei, a declarat recent Bill Gates, unul dintre fondatorii Microsoft, în timp ce interacționa cu un utilizator pe platforma Reddit. Gates crede că metaversul și Web3 sunt concepte revoluționare, dar nu la fel de revoluționare precum Inteligența Artificială.

„Salut, Bill. Cu mulți ani în urmă, cred că în jurul [anului] 2000, te-am auzit spunând că oamenii supraestimează cum va fi Internetul peste cinci ani, dar subestimează cum va fi peste 10 ani. Există vreo tehnologie-mamut gata să schimbe totul? Orice tehnologie – nu doar Internetul”, a întrebat un utilizator pe platforma Reddit.

„Inteligența Artificială va fi [schimbarea] cea mare”, a răspuns Bill Gates.

ChatGPT, un chatbot de la OpenAI, a atras atenția lumii întregi

Previziunile lui Gates coincid cu momentul în care tot mai mulți experți realizează că visul îndrăzneț al lui Mark Zuckerberg de a crea un univers digital în care toată lumea se conectează, lucrează și se joacă nu atrage pe nimeni.

Pe de altă parte, ChatGPT, un chatbot de la OpenAI, a atras atenția lumii întregi. Mulți cred că ChatGPT are potențialul de a contesta modelul de business al Google, serviciul folosit de toți oamenii de pe Pământ atunci când caută un răspuns la o întrebare.

Inteligența Artificială, însă, a depășit acest punct. Recent, jurnaliștii de la Interesting Engineering au relatat cum un sistem bazat pe AI, dezvoltat de un start-up, este așteptat să apere primul său caz în fața unei instanțe de Statele Unite ale Americii. În afară de faptul că sistemul se pregătește intens pentru proces, tehnologia este așteptată să opereze în timp real și să ofere răspunsuri acuzatului prin intermediul unor căști.

Forțele Armate Chineze și-au pus toate speranțele în tehnologie

Forțele Armate Chineze și-au pus toate speranțele și folosesc Inteligența Artificială pentru a simula jocuri de război pentru operațiunile de invazie din Taiwan, prin care navele americane sunt monitorizate și contramăsuri electronice sunt lansate. Deși folosirea Inteligenței Artificiale în teatrul de război este un subiect intens dezbătut, experții din China cred că este acceptabilă pentru a descuraja SUA să întreprindă orice fel de acțiuni în regiunea taiwaneză.

Din fericire, Bill Gates nu s-a referit la astfel de întrebuințări atunci când a vorbit despre Inteligența Artificială. În schimb, fondatorul Microsoft a spus că este impresionat de Inteligența Artificială generativă, adică tehnologia care creează conținut nou. Mai multe, Gates are de gând să folosească AI la Fundația sa.

Gates este încrezător că poate avea un impact semnificativ asupra educației și sistemului de sănătate. Spre exemplu, tehnologia ar putea fi folosită pentru a preda copiilor matematică într-un mod mai interesant. Cât despre medicină, Inteligența Artificială ar putea ajuta oamenii să obțină sfaturi medicale în regiuni în care medicii nu sunt disponibili.

Bill Gates nu este singurul care vorbește despre Inteligența Artificială

Atunci când un internaut a subliniat faptul că Inteligența Artificială ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru profesori și medici, Gates nu a fost de acord, spunând că lumea chiar are nevoie de mai mulți profesori și medici, nu de mai puțini.

sunt, probabil, influențate de munca pe care continuă să o facă cu Microsoft. Compania ar dori să investească alte 10 miliarde de dolari în OpenAI. Cu toate acestea, Gates nu este singurul care vorbește despre Inteligența Artificială. Târgul de Tehnologie CES 2023 a inclus o sumedenie de aplicații noi care foloseau AI, de la servicii de monitorizare a animalelor de companie și până la programe ce pot monitoriza oamenii pe șosele.

Nu mai este niciun secret faptul că Inteligența Artificială este folosită în tot felul de industrii și duce la crearea altora noi. Realitatea virtuală este destul de revoluționară, însă nu va fi suficientă pentru a cauza o schimbare de paradigmă în lumea tehnologiei în anii următori.

articolul original.

Microsoft a creat dispozitivul care îți poate clona vocea după doar trei secunde de audio

19 January 2023 at 15:00
image

Microsoft susține că noul său dispozitiv, bazat pe Inteligență Artificială (AI) de tipul text-to-speech, îți poate clona vocea, cu tot cu ton emoțional, dintr-un fragment audio de doar trei secunde. Tehnologia se numește VALL-E și, deocamdată, trezește sentimente contradictorii.

Tehnologia de bază din spatele sistemului, pe care Microsoft l-a numit într-o nouă lucrare un „model de limbaj cu codec neural” este complexă, dar în practică, utilizarea sistemului pare a fi extrem de simplă. Conectezi o mostră audio, apoi un text și, iată: un discurs care sună real, conform Futurism.

Desigur, pe piață există deja multe aplicații text-to-speech. Multe dintre programele existente care generează vorbirea necesită o cantitate mare de informații. Totodată, acestea nu au reușit exact să facă ca vocile AI să sune precum cele umane, în mare parte din cauza faptului că tonul emoțional și micile inflexiuni sunt extrem de greu de transmis.

Un conținut vocal extrem de realist și credibil

Potrivit creatorilor săi, VALL-E are o serie de aplicații, inclusiv „zero-shot TTS, editare vocală și creare de conținut”, adăugând că sistemul de modelare a limbajului GPT-3 de la open-AI, o , prin investiția sa masivă în OpenAI, a alocat tone de resurse și lucrează deja la câteva produse, ar fi o piesă tehnologică utilă, care, combinată cu un nou generator vocal, ar funcționa ca un mijloc de a producere a conținutului.

În mod teoretic, prin combinarea VALL-E și a GPT-3, două piese puternice ale, ai putea pune cap la cap o tonă de conținut realist și credibil, extrem de rapid.

Dar, desigur, aici intră în discuție unele ipoteze dificile din punct de vedere etic.

Cum va putea detecta VALL-E că vocea transmisă este direct înregistrată, și nu preluată de pe alte aplicații?

Biții falși și înșelători de sunet reprezintă, în mod evident, o preocupare, în cazul de față. La urma urmei, dacă ai nevoie de doar trei secunde audio, ai putea, teoretic, să folosești orice, de la un interviu cu celebrități la povestea unei persoane reale de pe Instagram, pentru a imita pe cineva.

Acestea fiind spuse, Microsoft a abordat această îngrijorare, explicând că se abține, cel puțin pentru moment, de la a face codul o sursă deschisă din cauza „potențialelor riscuri în utilizarea abuzivă a modelului”. Compania susține, de asemenea, că lucrează la încorporarea unui fel de sistem care detectează dacă înregistrarea audio a fost creată folosind VALL-E, dar, poate că ar trebui să îi întrebe pe prietenii cât de ușor este.

articolul original.

Cea mai nouă aplicație de inteligență artificială care ușurează viața oamenilor. Răspunde la întrebări, scrie și dă sfaturi

14 January 2023 at 10:44
By: Geo

Cea mai nouă aplicație de inteligență artificială care ușurează viața oamenilor. Răspunde la întrebări, scrie și dă sfaturi

Cea mai nouă aplicație de inteligență artificială a adunat peste un milion de utilizatori în mai puțin de o lună de la lansare.  

Aceasta poate să răspundă la o mulțime de întrebări, poate să scrie povești, compuneri și poezii.

Unii profită deja de performanțele aplicației și o folosesc pe post de asistent la birou.

ChatGPT este produsul unui laborator de cercetare și dezvoltare. A fost antrenat „citind” toate informațiile care sunt disponibile până în 2021, echivalentul a 12 miliarde de pagini A4.

Poate să răspundă la întrebări din istorie, politică, știință, medicină, programare, muzică, filme sau cărți. Poate să scrie povești, poezii, scenarii de film sau linii de cod pentru aplicații și poate să dea și sfaturi.

Cum funcționează

Marian Andrei: „Funcționează așa: Îi scriu ce am nevoie. În cazul meu, sugestii pentru cină pentru următoarele trei zile. Îl rog pe ChatGPT să-mi facă și o listă de cumpărături pentru rețete, ca să nu mă stresez. De-aici poate să răspundă într-o mulțime de alte feluri. Noi i-am cerut și o rețetă cu sarmale exotice. Ne-a propus sarmale de porc în foi de varză cu mango”.

Tudor Iliescu, antreprenor, folosește deja ChatGPT de când a apărut. Îi cere, de pildă, să-i facă un rezumat al e-mailurilurilor pe care le primește și să-i genereze răspunsuri.

Tudor Iliescu, antreprenor: „Îmi economisește cel puțin o treime din timpul pe care-l petrec scriind. Înlocuiește o parte din munca noastră și ne eliberează timp. Nu cred că ne va înlocui. În general, dacă ne uităm la istorie, anumite tehnologii nu au înlocuit, ci le-au eliberat timp să facă altceva”.

ChatGPT poate fi folosit și pentru muncă mai grea. Știe să facă programare, ba chiar și design interior.

Viorel Spânu, programator: „Ceea ce cred că se va întâmpla e că ChatGPT ne va ușura viața foarte, foarte mult. Eu fac programare. Atunci când îl folosesc pe ChatGPT sunt de două ori mai productiv”.

Viorel folosește ChatGPT cu o altă aplicație de inteligență artificială, MindJourney, care poate genera imagini după ce-i dăm o descriere.

Î: Poate să ne ia inteligența artificială locul de muncă?

Viorel Spânu, programator: „M-am gândit mult la asta ca să fiu sincer. E o întrebare normală. Mi-a fost teamă pentru scurt timp. Va înlocui anumite meserii, cu siguranță, dar va crea exponențial alte meserii, alte domenii de aplicabilitate pe IT și ne vom duce acolo”.

Aplicația este gratuită

Momentan ChatGPT încă poate fi folosit gratis, dar nu pentru mult timp.

Microsoft și-a arătat interesul să cumpere cu 10 miliarde de dolari o parte din compania OpenAI, cea care a făcut aplicația.

(Sursa: Pro TV)

articolul original.

AI-ul avocat te-ar putea scăpa de amenzi, dacă locuiești în SUA

8 January 2023 at 15:00
image

În 2020, venitul median al unui avocat din SUA a fost puțin sub 127.000 de dolari. Toți acei bani, evident, trebuie să vină de undeva, cel mai adesea de la clienții reprezentați de avocat. Din păcate, mulți oameni nu au nici bugetul necesar pentru avocații cu prețuri mari, nici timpul necesar să se ocupe singuri de birocrația plictisitoare. Potrivit unui start-up, DoNotPay, apelurile care altfel ar putea fi câștigate sunt acum pierdute, iar compania speră să echilibreze un pic situația folosind AI-ul avocat.

Începând cu anul 2015, DoNotPay a oferit consiliere juridică din ce în ce mai nuanțată și diversă folosind instruit pe cantități mari de procese din trecut și date despre legi.

În decembrie 2022, cea mai recentă actualizare a setului de instrumente al start-upului a inclus abilități de a negocia facturi mai mici și de a anula abonamentele nedorite, scutind în același timp consumatorii de interacțiunile îndelungate cu serviciile pentru clienți.

Ducând lucrurile cu un pas și mai departe în 2023, DoNotPay încearcă acum să-i ajute pe pârâți într-un cadru de judecată real.

AI-ul avocat va asista un contravenient la contestație

Potrivit New Scientist, dezvoltatorii de chatbot AI au anunțat recent planuri de a-i furniza unei persoane anonime un smartphone conectat la noul lor program pentru următoarea înfățișare. AI-ul va asculta procedurile audierii în timp ce pârâtul contestă o amendă pentru depășirea vitezei și va furniza prin intermediul unei căști fiecare răspuns pe care contravenientul i-l va oferi judecătorului, relatează Popular Science.

Dacă o astfel de strategie sună dubios din punct de vedere juridic, ei bine, ar putea fi. Acestea fiind spuse, CEO-ul DoNotPay, Joshua Browder, a declarat că a putut identifica o locație (care nu a fost numită) în țară în care ascultarea prin căști este „se încadrează în regulament din punct de vedere tehnic”, deși nu este tocmai în „spiritul regulilor”.

În orice caz, nu este cazul ca pârâtul din cazul de testare să-și facă prea multe griji, indiferent de rezultat; DoNotPay a fost de acord de viteză dacă va pierde procesul.

Inteligența artificială are tot mai multe potențiale utilizări

Programele de inteligență artificială generativă au ajuns din ce în ce mai mult în prim-planul dezbaterilor artistice și etice în ultimii ani, odată cu creșterea proiectelor precum impresionantul și experimentul BlenderBot 3 al Meta.

Deși nu este surprinzător să vedem că același tip de progrese își găsesc drumul în cadre juridice, experții avertizează că suntem departe de a-i înlocui pe toți profesioniștii din domeniu.

„Când avocatul spune ‘OK, să facem în acest fel’, avem încredere în el că are expertiza și cunoștințele necesare pentru a ne sfătui”, a declarat Nikos Aletras, designer AI la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

„Dar cu AI-ul avocat este foarte greu să ai încredere în predicții”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Recrutorii sunt speriați de faptul că chatbotul ChatGPT poate acum aplica la joburi

8 January 2023 at 11:00
image

Chatbotul ChatGPT al OpenAI a trecut în acest moment de stadiul de noutate amuzantă, mulți oameni gândindu-se deja la potențialele abuzuri mediate de această tehnologie.

Instrumentul poate fi deja folosit de către studenți și elevi pentru lucrări și teme.

Publicația Insider a pus la treabă, scutind oamenii de sarcina plictisitoare de a scrie scrisori de intenție pentru cererile de angajare.

Chatbotul ChatGPT își caută un job

Pentru a-i testa capacitățile, Insider a antrenat botul cu fișe reale de post pentru un rol de asistent social media și un post de funcționar, plus câteva fraze de experiență personală inventată. După ce AI-ul a creat niște scrisori de intenție substitut, publicația le-a cerut unor recrutori adevărați să arunce o privire asupra rezultatului. Răspunsurile lor au fost revelatoare, dar mixte, scrie Futurism.

„Probabil am crede că acest lucru a fost scris de un candidat autentic și vom continua cu un apel de screening. Structura scrisorii este bună, dar îi lipsesc unele detalii despre compania la care se solicită angajarea”, a declarat expertul în recrutare Chris Willsher.

Un alt recrutor a spus că scrisoarea pentru poziția de funcționar este bună, dar a criticat scrisoarea pentru postul de asistent social media.

„Stilul de scris nu este cel la care m-aș aștepta de la o persoană care are acel rol. Tonul este prea formal și sărăcăcios și m-aș aștepta să dea dovadă de mai multă creativitate și caracter”, a declarat Stephanie Petry.

Rezultatul are șanse mari de a obține un interviu de angajare

În cele din urmă, ambii recrutori au fost de acord că scrisorile ChatGPT au fost probabil suficient de bune pentru a obține un interviu cel puțin pentru poziția de funcționar, dar în general le lipsea o scânteie umană.

„Îi lipsește nota personală în care aflăm despre experiențele umane ale unui candidat, dovezi anecdotice care să îi susțină abilitățile și pasiunea pentru acest rol”, a spus Willsher.

Deși Insider nu a împărtășit exact ceea ce a scris chatbotul în niciuna dintre scrisorile de intenție, constatările publicației Futurism reflectă concluziile recrutorilor. Publicația i-a cerut lui ChatGPT să scrie o scrisoare de intenție pentru un post de asistent social media la echipa sportivă San Francisco Giants, introducând fișa postului furnizată pe site-ul echipei.

Cum structurează chatbotul ChatGPT o scrisoare de intenție?

„Stimat (recrutor), sunt încântat să aplic pentru postul de asistent social media la San Francisco Giants. Ca fan de-o viață al Giants și profesionist cu experiență în rețelele sociale, cred că sunt calificat în mod unic pentru acest rol”, a scris chatbotul ChatGPT.

Publicația nu i-a spus botului să declare că este un fan Giants, dar se pare că acesta este la fel de înclinat să „înfrumusețeze” realitatea cum sunt și oamenii.

În continuarea scrisorii de intenție, chatbotul a inclus toate cuvintele și expresiile cheie pe care recrutorii vor să le vadă, cum ar fi „jucător de echipă”, „experiență vastă” într-un domeniu relevant și „abilitate în utilizarea diferitelor platforme de social media”.

Poți primi un job lăsând inteligența artificială să aplice în locul tău?

Cu alte cuvinte, botul este competent, dar în multe privințe se simte ca și cum doar bifează niște puncte, ceea ce, pentru a fi corecți, poate fi o parte importantă a scrierii unei scrisori de intenție adevărate. Scrisoarea este și organizată logic, dar, în general, tot îi lipsește grav personalitatea.

Dar, după cum a spus și Willsher, generată de AI ar putea fi un bun punct de plecare.

„În timp ce AI poate fi un adevărat bonus pentru candidați, le recomandăm să folosească AI doar pentru a genera un șablon pe care să îl verifice și pe care să îl poată dezvolta pentru a picta cea mai bună imagine despre ei înșiși”, spune Willsher.

Deși nu este un lucru demn de a fi recomandat, aplicarea la joburi folosind un chatbot este cu siguranță o opțiune.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Apple a lansat cărți audio citite de inteligenţă artificială

5 January 2023 at 13:07
image

Apple a lansat o categorie de cărţi audio unde naraţiunea este realizată de o inteligenţă artificială (AI), care foloseşte vocea unui om. Apple a lansat fără publicitate noua categorie de cărţi audio, disponibile în aplicaţia Apple Books, potrivit News.ro.

Discreţia companiei americane este determinată de faptul că mutarea ar putea deveni una controversată, criticată probabil pe viitor de unii scriitori şi diverşi alţi jucători din industrie.

Pentru realizarea noilor cărţi audio, Apple a contactat o serie de publisheri cărora le-a propus să le vândă cărţile narate cu ajutorul AI şi să suporte în întregime costurile acestui proces.

Nu toţi publisherii au fost de acord cu propunerea Apple, însă cărţile celor care au acceptat pot fi găsite acum în Apple Books căutând după „AI narration”.

Naraţiunea cu ajutorul AI-ul poate fi realizată mai rapid şi mai ieftin decât cea unde citirea se face de un om. Cu acceptul părţilor implicate, AI-ul poate genera diverse voci umane şi se poate ajunge la vânzarea unor cărţi citite de AI cu vocile unor celebrităţi.

Piaţa cărţilor audio se află în plină ascensiune. Aceasta a generat 1,5 miliarde de dolari anul trecut, după ce a crescut cu 25%, experţii estimând că până în 2030 aceasta va genera peste 35 de miliarde de dolari.

articolul original.

Ce notă ai primi dacă ți-ai scrie eseurile cu generatorul de text ChatGPT?

25 December 2022 at 22:00
image

ChatGPT, generatorul de text al companiei de cercetare și implementare a inteligenței artificiale (AI) OpenAI, a stârnit îngrijorare de când a fost pus la dispoziția publicului, începând cu luna noiembrie 2022. 

Inteligența Artificială a creat de toate, de la coduri utilizabile până la povestiri dificil de crezut. Iscusința sa i-a șocat chiar și pe unii profesori universitari, care au fost impresionați de abilitățile sale de redactare a eseurilor și s-au temut că acestea sunt deja la egalitate cu cele ale studenților umani.

Nu orice profesor însă este convins că „asistăm la moartea eseului universitar în timp real”, după cum susținea un utilizator pe Twitter, conform Futurism.

ChatGPT, un instrument care repetă istoria evoluției tehnologice

Cu alte cuvinte, ar fi o idee teribilă, până la urmă, pentru următorul tău eseu universitar. De fapt, s-ar putea să fie chiar o scurtătură spre o notă groaznică, chiar dacă nu vei fi prins copiind.

„La fiecare un an sau doi, există ceva care, aparent, va dărâma învățământul superior așa cum îl cunoaștem. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Stuart Selber, profesor de engleză la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.

Pentru Selber, inventarea ChatGPT nu este decât o repetare a istoriei în sine. „Te poți întoarce câteva decenii în urmă și să găsești o îngrijorare similară pentru Word, Wikipedia și pentru Internet, în general”, a spus profesorul.

Textele redactate de ChatGPT ar primi o notă foarte mică, dacă ar fi evaluate

Selber susține că ChatGPT nu face decât să reia informațiile și argumentele deja existente, fără să pună la îndoială datele sau să transforme aceste argumente într-unul care nu a fost deja prezentat, cel din urmă fiind la facultate.

Profesorul universitar de istorie Jacqueline Antonovich a fost de acord cu opinia profesorului Selber. Acesta a scris pe Twitter că eseul generat de ChatGPT după ce a solicitat un eseu pentru examenul intermediar, „ar primi un F” (n.red. echivalent cu nota 4).

„Probabil un F, dacă ar fi posibil”, a scris Jacqueline Antonovich.

Cum s-ar putea dovedi într-adevăr util generatorul de text al OpenAI?

Poate că ChatGPT nu s-a remarcat pentru cele mai bune eseuri academice, dar asta nu înseamnă că nu poate fi o resursă utilă pentru studenți.

Leah Henrickson, lector la Universitatea din Leeds, Anglia, a declarat că vede un viitor pentru acest gen de tehnologie folosită la clasă, spre exemplu, permițând , care nu sunt nativi, să se exprime mai bine.

„Studenții noștri știu că aceste instrumente există. Treaba noastră este să îi ajutăm să le folosească în mod critic”, a spus lectorul Leah Henrickson.

articolul original.

Top 10 realizări științifice din 2022, alese de cercetători

22 December 2022 at 11:00
image

De la misiuni pe Lună la baterii cu încărcare rapidă și antibiotice găsite cu ajutorul Inteligenței Artificiale, iată un top cu 10 realizări științifice din 2022.

1. Succesul misiunii DART și al capsulei Orion din programul Artemis I

Anul 2022 a început în siajul filmului „Don’t look up” (Nu priviți în sus, tr.), lansat spre finalul anului precedent, în care este descoperită o cometă pe cale să intre în coliziune cu Pământul. În luna ianuarie au fost identificați nu mai puțin de 5 asteroizi ce urmau să treacă prin apropierea Terrei, însă niciunul suficient de aproape cât să semnifice o problemă.

Însă, pe viitor, o astfel de amenințare ar putea deveni reală, motiv pentru care comunitatea științifică a pus la cale un test pentru a vedea dacă pot devia, la propriu, un astfel de asteroid. Un efort comun al NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) s-a concretizat în (Double Asteroid Redirection Test), prin care s-a încercat modificarea traiectoriei unui mic asteroid, Dimorphos (care orbita un asteroid un pic mai mare, Didymos), prin trimiterea unei nave spațiale care să se ciocnească de el.

În luna octombrie am primit rezultatul: testul a fost un succes.

Anul acesta, s-au împlinit 50 de ani de la misiunea Apollo 17, ultima dată când un om a pus piciorul pe Lună. Deci, este un motiv de sărbătoare , un alt program comun NASA-ESA, și-a început operațiunile pentru a readuce oamenii pe Lună.

Prima fază a misiunii, capsula Orion, a fost lansată la jumătatea lunii noiembrie și a revenit cu succes pe Pământ la mijlocul lunii decembrie. Capsula este proiectată să găzduiască până la 6 astronauți, deși nu era niciunul la bordul acestui zbor inaugural în jurul Lunii.

Top 10 realizări științifice din 2022: 2. Progrese în cercetarea imunității datorate COVID-19

Tehnologia vaccinurilor a cunoscut o accelerare fără precedent în ceea ce privește inovația, ceea ce ne-ar putea aduce în viitor mai multe beneficii.

Pe măsură ce cunoștințele noastre despre imunologie au crescut, la fel a crescut și capacitatea noastră de a inova în ceea ce privește vaccinurile. Proiectarea unui vaccin nou necesită mult timp, investiții semnificative și o mulțime de voluntari dornici, toate acestea fiind accelerate în timpul pandemiei, rezultând o serie de progrese noi.

Printre aceste progrese se numără vaccinul care este, în același timp, și antigripal și anti-COVID-19. Un alt astfel de progres este , care le-ar putea fi foarte util celor cu teamă de ace.

3. Inteligența Artificială dezvăluie noi antibiotice

Pe parcursul ultimilor ani, biologiei moleculare. Revoluția a început cu algoritmul AlphaFold, care prezice rapid structurile complexe tridimensionale ale proteinelor, ajutând astfel la înțelegerea funcțiilor proteinelor și identificarea țintelor medicamentelor.

În 2022, AI-ul a realizat un alt progres, de data aceasta în ceea ce privește medicamentele: mai multe grupuri în 2022 au raportat primele aplicații de succes ale AI pentru a identifica noi medicamente antibiotice.

Rezistența antimicrobiană este o amenințare globală majoră. În acest an, raportul de cercetare globală privind rezistența antimicrobiană publicat în The Lancet a indicat că, la nivel mondial, 4,95 milioane de decese au fost asociate cu bacterii rezistente la medicamente în 2019, făcând din infecțiile netratabile una dintre principalele cauze de deces.

Dezvoltarea de noi medicamente care să învingă rezistența și să ne umple arsenalul de antimicrobiene eficiente este o luptă continuă. Aici începe acum AI-ul  să aducă o contribuție majoră.

Top 10 realizări științifice din 2022: 4. Avertizări mai rapide cu privire la vremea rea

În 2022, știința a putut prezice un uragan care urma să lovească coasta Statelor Unite chiar dinainte ca acesta să se formeze pe mare. Am putut vizualiza râul Brisbane răspândindu-se în casele australiene înainte să cadă o picătură de ploaie. Și am pus pompierii în stații de acțiune înainte să se aprindă scânteia care a ars sudul Franței.

Acum avem tehnologia pentru a vedea cu câteva zile înainte multe dintre aceste pericole naturale, subliniază The Guardian.

Avertizarea oamenilor asupra pericolului, pentru a putea lua măsuri, este cea mai bună modalitate de a preveni tragediile. Avem nevoie de acces egal la competențe și sisteme care au fost lansate cu ani în urmă. De asemenea, este de o importanță critică împărtășirea informații și acțiunea pe baza avertismentelor din partea conducătorilor noștri.

5. Creșterea incluziunii

În 2022 s-a înregistrat un avans mic, dar important, în ceea ce privește tratamentul pentru siclemie, un grup de tulburări moștenite care determină globulele roșii din sânge să capete formă de seceră și pot duce la anemie.

Un medicament dezvoltat pentru a trata o deficiență enzimatică (piruvat kinaza) ameliorează anemia și reduce episoadele acute de durere severă. În timp ce cercetarea este încă în fazele sale incipiente, cercetătorii subliniază că descoperirea lor a venit din analizarea caracteristicilor persoanelor cu această boală, mai degrabă concentrarea doar asupra globulelor roșii din sânge.

S-a constatat că acest progres aduce beneficii și oamenilor cu alte afecțiuni și aduce speranță milioanelor de oameni din întreaga lume, dar predominant în Africa, subcontinentul indian și America de Sud.

Acesta a fost și anul în care misiunea Artemis a NASA, care urmărește „să ducă prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună” până în 2025, a pus manechinele feminine Helga și Zohar în spațiu pentru a testa efectele radiațiilor, deoarece femeile par să fie expuse unui risc mai mare de radiații spațiale decât bărbații.

Acest lucru poate părea neremarcabil, dar abia în 2022 o echipă de cercetare suedeză a proiectat un nou manechin pentru testul de impact, reprezentând o „femeie obișnuită”, mai degrabă decât o versiune redusă a manechinului masculin, care are dimensiunea unei fete de 12 ani.

Evoluții precum acestea trezesc speranța unei științe incluzive, unde genul, etnia și locația nu privilegiază și nici nu exclud.

Top 10 realizări științifice din 2022: 6. Matematicieni de elită

Medalia Fields recunoaște realizările matematice remarcabile pentru munca existentă. Descris adesea drept premiul Nobel pentru matematică, este acordat la fiecare patru unor persoane cu vârsta sub 40 de ani.

Profesorului James Maynard a fost distins anul acesta cu o medalie Fields pentru „contribuțiile sale spectaculoase” la teoria analitică a numerelor, „care au condus la progrese majore în înțelegerea structurii numerelor prime și în aproximarea diofantină”.

Prof. Maynard a demonstrat că există un infinit de numere prime a căror reprezentare zecimală nu conține cifra 7.

O afirmație atât de simplu de înțeles, dar nu foarte ușor de dovedit. Maynard se alătură unei liste de elită a matematicienilor britanici care au primit medalia.

O altă medaliată Fields este matematicianul ucrainean Maryna Viazovska, a doua femeie care a câștigat premiul. Ea a fost citată pentru multe realizări matematice, dar în special pentru că a dovedit că un aranjament numit Rețeaua E8 este cel mai dens pachet de sfere în opt dimensiuni.

7. Instrumente pentru măsurarea rigidității unei celule

Când ne gândim la ceea ce influențează modul în care se dezvoltă celulele din corpul nostru, adesea ne gândim la factori biologici sau chimici. Dar forțele fizice, ceea ce este cunoscut sub numele de mediu „mecanic”, pot fi la fel de critice pentru parcursul unei celule.

Capacitatea celulelor de a simți și de a răspunde la mediul lor mecanic este cunoscută de mai multe decenii: de exemplu, celulele stem crescute pe geluri moi, asemănătoare jeleului, vor deveni tipuri diferite de celule față de celulele stem crescute pe suprafețe rigide, asemănătoare sticlei.

Semnele timpurii ale bolilor precum cancerul și Alzheimer sunt adesea asociate cu modificări ale rigidității celulare. Cu toate acestea, rigiditatea celulelor și organelor din interiorul corpului nostru și modul în care acestea se schimbă în timpul dezvoltării și al bolii a fost dificil de măsurat.

Instrumentele de măsurare a proprietăților mecanice ale celulei s-au bazat pe aplicarea de forță asupra celulei: în esență, înțeparea sau tăierea unei celule și observarea răspunsului acesteia. Acest lucru este adesea invaziv și dăunător și nu este ușor de realizat asupra celulelor sau organelor vii din interiorul animalelor, darămite al oamenilor.

În 2022, două grupuri de cercetare, unul din Germania și unul din SUA, au publicat studii separate care demonstrează îmbunătățiri inovatoare ale unei metode de măsurare a rigidității celulare, cunoscută sub numele de microscopie Brillouin.

Această metodă optică nu este dăunătoare, permițându-le experților să „vadă” rigiditatea unui material fără a fi nevoie să-l atingă. Evoluțiile din acest an ale acestei tehnici au sporit semnificativ viteza și rezoluția imaginii și au redus daunele foto, făcând ca metoda să fie aplicabilă acum la scară largă pentru observarea modificărilor proprietăților mecanice celulare la animalele vii.

Această metodă va oferi un instrument puternic pentru diagnosticarea precoce a bolilor precum cancer, ateroscleroză și Alzheimer. De asemenea, va revoluționa modul în care oamenii de știință pot măsura și urmări modificările mecanice ale celulelor noastre în timpul dezvoltării normale și va îmbunătăți în mod critic înțelegerea importanței forțelor mecanice în biologie.

Top 10 realizări științifice din 2022: 8. Dezlegarea misterelor inseparabilității cuantice

„Acțiune înfricoșătoare de la distanță.” Așa numea Albert Einstein , adică atunci când două particule cuantice trebuie considerate ca o singură entitate, deoarece influențarea uneia dintre ele o afectează pe cealaltă chiar și atunci când sunt foarte departe una de cealaltă.

În octombrie 2022, cei trei pionieri ai științei informației cuantice, Alain Aspect, de la Universitatea Paris-Saclay, John Clauser, de la JF Clauser & Associates, și Anton Zeilinger, de la Universitatea din Viena, au primit premiul Nobel pentru fizică pentru contribuțiile lor la înțelegerea inseparabilității cuantice.

Există multe motive pentru a ne bucura de acest lucru. Pentru frumusețea faptului că oferă noi perspective într-o zonă interesantă a fenomenelor fundamentale. Pentru că pune bazele descoperirilor despre calculatoare cuantice pentru a efectua calcule complexe care ar fi imposibile pe un computer convențional; și în criptarea cuantică, care ar putea permite comunicații sigure.

Pentru a stimula mai multe experimente pentru a aborda una dintre marile întrebări ale științei: cum să reconciliem mecanica cuantică cu teoria generală a relativității a lui Einstein.

9. Grija față de natură

Un moment uriaș pentru biodiversitate s-a încheiat cu foarte puțin timp în urmă: cea de-a 15-a întâlnire a părților din „Convenția privind diversitatea biologică” de la Montreal, care a stabilit un curs pentru refacerea naturii de acum până în 2050.

Aceste acorduri internaționale sunt transpuse în legislația națională, cum ar fi Legea Mediului din Marea Britanie. Pe lângă aceasta, companiile își asumă angajamente îndrăznețe de a deveni „pozitive pentru natură”, ceea ce înseamnă că activitățile lor ar trebui, în general, să conducă la o stare mai bună a naturii.

Angajamentele pozitive pentru natură trebuie să se traducă în refacere reală, măsurabilă și atribuibilă a naturii. Totuși, acest lucru este foarte provocator, parțial pentru că multe produse au lanțuri de aprovizionare întortocheate, astfel încât companiile înseși nu știu întotdeauna care este impactul activităților lor asupra biodiversității.

De exemplu, nichelul este o componentă crucială a vieții noastre de zi cu zi, fiind folosit în producția de oțel inoxidabil. Totuși, cât de des ne oprim și ne gândim de unde provine nichelul din tacâmurile noastre sau din bateriile de mașini electrice și cum a afectat mediul producerea acestuia?

Top 10 realizări științifice din 2022: 10. Tehnologia bateriilor

Aceasta este una dintre cele mai grozave povești neapreciate ale vremurilor noastre: îmbunătățirile incredibil de rapide ale tehnologiei bateriilor, care vor constitui fundamentul unei lumi electrificate, pe măsură ce ne îndepărtăm de combustibilii fosili.

Desigur, există întrebări. Dar costurile? vreodată suficientă energie pentru dimensiunea lor pentru a alimenta un avion? Și de unde vom obține toate metalele rare necesare pentru a le construi?

De aceea, în luna octombrie Chao-Yang Wang și coautorii săi au publicat în Nature o lucrare care descrie o modalitate de a încărca incredibil de rapid baterii cu o mare densitate energetică; mai precis, în doar câteva minute.

Acest lucru evidențiază viteza fenomenală cu care chimiștii și inginerii de baterii fac față provocării. Dacă puteți încărca o baterie de mașină în 10-12 minute, încărcarea mai frecventă devine o problemă mai mică, permițând realizarea de baterii mai mici, care sunt mai ieftine și necesită mai puține resurse.

Nerăbdători pentru 2023

Anul 2022 a fost unul plin de provocări, dar și de răspunsuri la aceste provocări din partea oamenilor de știință.

Nu putem decât să ne dorim ca și anul 2023 să fie cel puțin la fel de plin de progrese precum cele din acest .

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

GreenWEEE, partener într-un proiect european de detectare inteligentă a bateriilor din deșeurile electronice

16 December 2022 at 13:32

Proiectul „GRINNER” are ca scop dezvoltarea tehnologiilor de detectare a bateriilor din echipamentele electrice și electronice prin folosirea inteligenței artificiale (AI). 

GreenWEEE International, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) anunță participarea în proiectul „GRINNER”, finanțat prin programul Horizon Europa al Uniunii Europene, ce are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații. Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

Marius Costache

Scopul proiectului este de a reduce impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător, acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2.

Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii”, declară Marius Costache, director general GreenWEEE.  

GreenWEEE este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de LYNQ, o companie specializată în producție de software.

Mark Gregory, CEO al LYNQ, a declarat că „proiectul va dezvolta și va aduce pe piață primul sistem robotizat automatizat capabil să detecteze bateriile încorporate în deșeurile electronice. Testele și implementarea vor avea loc la fabrica GreenWEEE din România. Anticipăm că această tehnologie va fi extrem de eficientă și va avea drept rezultat reducerea costurilor directe pentru operatori, minimizând în același timp impactul asupra mediului”. 

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc. Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care pe baza inteligentei artificiale (AI) va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare.

* GreenWEEE colectează și tratează toate tipurile de echipamente electrice și electronice, iar în urma procesului de reciclare, acestea sunt transformate și reintroduse în economie ca materii prime secundare, jucând astfel un rol esențial în economia circulară a echipamentelor electronice.

Este singura companie din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este o recunoaștere a performanței în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. 

GreenWEEE face parte din grupul integrat de reciclare GreenGroup și își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100,000 de tone/an, cu o investiție totală de 25 milioane de euro. Compania reciclează toate categoriile de deșeuri menționate în legislație, baterii și acumulatori uzați, cabluri și componente din industria automotive.

* Parteneri consorțiu: Polonia – Lynq, Belgia – WEEE Forum, Suedia-  Direct Conversion, Romania- GreenWeee International, Italia – Erion, Marea Britanie – Centrul de Inovație al Universității Essex, Marea Britanie – TWI HELLAS.


articolul original.

Inteligența Artificială din medicina veterinară ridică provocări etice

17 December 2022 at 12:30
image

Inteligența Artificială din medicina veterinară este în creștere, dar experții avertizează că graba de a îmbrățișa tehnologia ridică unele considerații etice.

„O diferență majoră dintre medicina veterinară și cea umană este că medicii veterinari au capacitatea de a eutanasia pacienții (din diferite motive medicale și financiare) astfel încât mizele diagnosticelor furnizate de algoritmii AI sunt foarte mari”, spune profesorul Eli Cohen, de la NC State College of Veterinary Medicine, din SUA.

„Produsele de Inteligență Artificială destinate oamenilor trebuie să fie validate înainte de a fi lansate pe piață, dar în prezent nu există nicio reglementare pentru produsele AI veterinare”, spune el.

Într-o recenzie pentru Veterinary Radiology and Ultrasound, Cohen discută întrebările etice și juridice ridicate de produsele AI veterinare utilizate în prezent. El subliniază, de asemenea, diferențele cheie între AI-ul veterinar și cel folosit de medicii care tratează oameni.

Inteligența Artificială din medicina veterinară este folosită incorect

În prezent, este comercializată pentru radiologie și imagistică, în mare parte pentru că nu există destui radiologi veterinari în practică pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, Cohen subliniază că analiza imaginilor AI nu este același lucru cu un radiolog instruit care interpretează imaginile în lumina istoricului medical al unui animal și a situației unice.

Deși AI poate identifica cu precizie unele condiții pe o radiografie, utilizatorii trebuie să înțeleagă potențialele limitări. De exemplu, este posibil ca Inteligența Artificială să nu poată identifica fiecare afecțiune posibilă și să nu poată discrimina cu exactitate condițiile care arată similar la raze X, dar au cursuri de tratament diferite.

În prezent, FDA nu reglementează AI-ul din produsele veterinare așa cum o face în medicina umană. Produsele veterinare pot veni pe piață fără nicio supraveghere în afară de cea oferită de dezvoltatorul AI-ului și/sau de companie, subliniază Phys.org.

O lipsă de transparență

„Inteligența Artificială și modul în care aceasta funcționează sunt adesea o cutie neagră, ceea ce înseamnă că nici dezvoltatorul nu știe cum ajunge algoritmul la decizii sau la diagnostice”, spune Cohen.

„Combinați asta cu lipsa de transparență din partea companiilor din dezvoltarea de AI, inclusiv cu modul în care AI-ul a fost instruit și validat, și vor rezulta medici veterinari care folosesc un instrument de diagnostic fără nicio modalitate de a evalua dacă este sau nu exact”, explică profesorul.

„Deoarece medicii veterinari trebuie adesea și să trateze pacientul după o singură vizită, fără examinări ulterioare, Inteligența Artificială ar putea oferi diagnostice greșite sau incomplete, iar un medic veterinar ar avea o capacitate limitată de a identifica acest lucru, cu excepția cazului în care cazul este revizuit sau apare o complicație”, continuă Cohen.

Inteligența Artificială din medicina veterinară înlocuiește medicul, în loc să îl completeze

„AI este comercializat ca înlocuitor sau ca având o valoare similară interpretării unui radiolog, pentru că există un decalaj pe piață. Cea mai bună utilizare a AI-ului în viitor, și cu siguranță în această fază inițială de implementare, este în ceea ce se numește tandem cu un radiolog, unde Inteligența Artificială din medicina veterinară este folosită împreună cu un radiolog, nu în locul unuia”, explică el.

„Acesta este cel mai etic și mai sigur mod de a folosi această tehnologie emergentă: folosirea ei pentru a obține accesul mai multor veterinari și animale de companie la consultații radiologice, dar cel mai important este ca experții în domeniu să depaneze AI-ul și să prevină potențialele efectele adverse și daune asupra pacienților”, spune profesorul.

Cohen recomandă ca experții veterinari să colaboreze cu dezvoltatorii de Inteligență Artificială pentru a asigura calitatea seturilor de date utilizate pentru antrenarea algoritmului și ca testarea de validare terță parte să fie efectuată înainte ca instrumentele de Inteligență Artificială să fie lansate public.

Medicina veterinară ar trebui să se inspire mai mult din cea umană

„Aproape tot ceea ce ar putea diagnostica un medic veterinar pe radiografii are potențialul de a avea un risc mediu spre mare, ceea ce înseamnă că duce la schimbări în tratamentul medical, intervenția chirurgicală , fie din cauza diagnosticului clinic, fie din cauza constrângerilor financiare ale clienților”, spune Cohen.

„Acest nivel de risc este pragul pe care FDA îl folosește în medicina umană pentru a determina dacă ar trebui să existe un radiolog în buclă. Ar fi înțelept să adoptăm un model similar și în profesia veterinară”, continuă Cohen.

„AI-ul este un instrument puternic și va schimba modul în care este practicată medicina, dar cea mai bună practică în viitor va fi folosirea în tandem cu radiologii pentru a îmbunătăți accesul și calitatea îngrijirii pacienților, spre deosebire de utilizarea AI pentru a înlocui acele consultații”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ar putea AI-ul ChatGPT să înlocuiască vreodată oamenii?

9 December 2022 at 07:30
image

AI-ul ChatGPT este un prototip de chatbot cu inteligență artificială bazat pe dialog, capabil să înțeleagă limbajul uman natural și să genereze un text impresionant de detaliat, asemănător celui scris de un om.

Acesta este cea mai recentă evoluție a familiei GPT (Generative Pre-Trained Transformer) de AI care generează text.

este cel mai recent chatbot al fundației OpenAI, un organism independent de cercetare fondat de Elon Musk.

Cine a creat AI-ul ChatGPT?

Musk a co-fondat start-upul împreună cu alți investitori din Silicon Valley, printre care se numără și Sam Altman, la sfârșitul anului 2015, spunând că centrul de cercetare va „dezvolta inteligența digitală în modul care este cel mai probabil să aducă beneficii pentru umanitate”, conform unei postări pe blog de la acea vreme.

CEO-ul Twitter a părăsit consiliul de administrație și s-a distanțat de companie, postând pe Twitter că, după ce „a aflat” că OpenAI accesează baza de date a platformei pentru „antrenament”, a decis să ia o pauză.

„Trebuie să înțelegem mai multe despre structura de guvernanță și despre planurile de venituri de acum înainte. OpenAI a fost început ca open source și non-profit. În prezent nu este nici una, nici cealaltă”, a spus el, potrivit The Guardian.

Cum funcționează AI-ul ChatGPT?

Antrenat de inteligență artificială și de învățare automată, sistemul este conceput pentru a oferi informații și a răspunde la întrebări printr-o interfață conversațională.

AI-ul este antrenat pe un eșantion uriaș de .

OpenAI a spus că noua inteligență artificială a fost creată punând accent pe ușurința în utilizare. „Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări ulterioare, să-și recunoască greșelile, să conteste premisele incorecte și să respingă cererile nepotrivite”, a declarat organismul de cercetare într-un comunicat.

Primii utilizatori au descris tehnologia ca o alternativă la Google, deoarece este capabilă să ofere descrieri, răspunsuri și soluții la întrebări complexe, inclusiv modalități de a scrie cod și de a rezolva probleme de aspect și interogări de optimizare.

Aplicațiile din lumea reală ar putea include generarea de conținut pentru site-uri web, oferirea de răspunsuri la întrebările clienților, furnizarea de recomandări, precum și crearea de chatbots automați.

Sam Altman, CEO al OpenAI, a spus că sistemul a fost „o demonstrație timpurie a ceea ce este posibil”. „În curând vei putea avea asistenți de ajutor care vorbesc cu tine, răspund la întrebări și oferă sfaturi. Mai târziu poți avea ceva care se declanșează și face sarcini pentru tine. În cele din urmă, poți avea ceva ce descoperă noi cunoștințe pentru tine”, a mai spus el.

Ar putea sistemul să înlocuiască oamenii?

S-a speculat că profesiile dependente de producția de conținut ar putea deveni învechite, de la dramaturgi și profesori până la .

În zilele de după lansare, cadrele universitare au generat răspunsuri la întrebări de examen și spun că acestea ar avea drept rezultat note maxime dacă ar fi trimise de un student, iar programatorii au folosit instrumentul pentru a rezolva provocările de codificare în limbaje obscure de programare în câteva secunde.

Capacitatea de a genera text asemănător celui scris de om a sugerat că tehnologia ar putea înlocui jurnaliştii.

Cu toate acestea, în stadiul actual, AI-ul ChatGPT nu are nuanțarea, abilitățile de gândire critică sau capacitatea de a lua decizii etice care sunt esențiale pentru un jurnalism de succes.

Baza sa actuală de cunoștințe se încheie în 2021, făcând ca unele interogări și căutări să fie inutile.

Răspunsuri greșite și dezinformare

ChatGPT poate oferi, de asemenea, răspunsuri complet greșite și să prezinte dezinformarea ca fapte, scriind „răspunsuri care sună plauzibil, dar incorecte sau fără sens”, admite compania.

OpenAI spune că soluționarea acestei probleme este dificilă, deoarece nu există nicio sursă de adevăr în datele pe care le folosesc pentru a antrena modelul și antrenamentul supravegheat poate fi, de asemenea, înșelător „deoarece răspunsul ideal depinde de ceea ce știe modelul, mai degrabă decât de ceea ce știe demonstrantul uman”.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Disney a creat un AI pentru a schimba automat vârsta actorilor

8 December 2022 at 07:00
image

Obsesia Disney pentru tehnologia de „întinerire” este în creștere, iar acum a dezvoltat un instrument AI care poate modifica automat vârsta actorilor.

Instrumentul, numit Face Re-aging Network, sau FRAN, este capabil să schimbe pentru a-i face mai tineri sau mai bătrâni și promite să accelereze drastic procesele de efecte vizuale care durează săptămâni întregi când sunt întreprinse manual.

Unele dintre aceste procese manuale necesită pictarea minuțioasă a fiecărui cadru 2D al feței unui actor sau înlocuirea unui actor cu o marionetă digitală.

Vârsta actorilor ar putea fi modificată mult mai ușor

Dar folosind FRAN, inteligența artificială face cea mai mare parte a activității și în mod crucial „completează tehnicile tradiționale de modificare a vârstei, care funcționează deja bine în producția de filme”, au scris cercetătorii Disney într-o lucrare.

FRAN arată mult mai convingător decât modelele AI precedente, care aveau probleme cu mișcarea. La prea multă mișcare sau la un unghi prea ciudat, artefactele începeau să se strecoare și să dispară șocant, iar o față își putea pierde identitatea devenind prea generică.

Instrumentul AI proiectat de Disney funcționează prin suprapunerea modificărilor, cum ar fi ridurile, în anumite părți ale feței pe care le detectează că ar trebui să fie mai bătrâne sau mai tinere, lăsând în același timp părțile rămase nealterate.

Instrumentul face acest lucru pe straturi separate, permițându-le artiștilor să modifice și să adauge la rezultate manual. În acest scop, Disney susține că FRAN este „gata de producție”, notează Futurism.

Un instrument imperfect, dar cu un mare potențial

Dar pentru ca FRAN să fie atât de eficient, cercetătorii a trebuit mai întâi să-și creeze propria bază de date cu mii de fețe generate aleatoriu, pe care apoi le-au modificat folosind instrumentele existente de modificare a vârstei. Volumul imens de și apoi modificate care au rezultat a oferit o mulțime de material de antrenament pentru FRAN.

Oricât de impresionant ar fi, FRAN nu este perfect. , nu înseamnă doar acumularea de riduri, iar FRAN pare să se chinuie să surprindă nuanța incredibilă a procesului. De asemenea, FRAN pare să abordeze în mare măsură de-îmbătrânirea pur și simplu făcând pielea subiecților săi mai fină, ceea ce poate ajunge cu ușurință în tărâmul excesului.

Dar FRAN nici nu trebuie să fie perfect. Le-ar putea oferi artiștilor VFX un avans masiv, economisind săptămâni, dacă nu luni, de muncă și milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Suite CRM „îmbogățite” cu Inteligență Artificială în gestiunea relațiilor cu clienții

5 October 2022 at 14:52
image

CAS Software a lansat versiunea X14 a platformei CAS genesisWorld, creând primul sistem CRM care integrează nativ asistenţi digitali bazaţi pe Inteligență Artificială. Tehnologia patentată AIA (Augmented Intelligence Assistants) ajută utilizatorii individuali să găsească mult mai uşor informaţiile despre clienţi şi tranzacţii, să-şi organizeze agenda și să automatizeze sarcinile repetitive.

De asemenea, asistenţii digitali fac recomandări pentru iniţierea unor acţiuni, cum ar fi contactarea unui client cu o ofertă specifică.

AI si AR

Asistenţii Inteligenți Augmentați nu vizează înlocuirea angajaţilor umani, ci consolidează valoarea și libertatea de decizie a utilizatorilor prin oferirea de informaţii și cunoştinţe relevante. Astfel, angajaţi devin mai eficienți și au timpul necesar pentru a-și concentra atenţia pe îmbunătăţirea efectivă a relaţiei cu clienţii.

Un alt palier vizat de versiunea X14 a CAS CRM este colaborarea şi regimul de munca hibrid. Soluţia este integrată atât cu Microsoft Teams cât şi cu Outlook, pentru că utilizatorii să poată iniţia sesiunile de video-colaborare direct din sistemul CRM, iar documentele ataşate corespondenței să fie preluate şi înregistrate automat în sistemul CRM.

SmartActions

Soluţia integrează multiple inovaţii, atât la nivel de tehnologie cât şi de design și este accesibilă pe orice dispozitiv individual: desktop, laptop, tableta, telefon și chiar ceasuri inteligente.

Elementul cheie al versiunii X14 a CAS genesisWorld CRM este Inteligența Artificială. În esență, AI-ul asista utilizatorii prin oferirea proactivă de informaţii și recomandări cu privire la clienţii şi prospecţii gestionaţi cât și la toate activitățile din jurul acestora. Totodată prin funcţionalităţile de tip SmartActions aceştia îşi pot automatiza o bună parte din sarcinile repetitive pentru a se elibera de rutină şi a câştiga timp. Pentru echipele de vânzări, timpul este o resurse importantă, care nu trebuie irosită căutând informaţii şi operând înregistrări în sistemul CRM, ci alocată 100% relației directe cu clientul. Sperăm că Inteligenţa Artificială va ajuta companiile românești să treacă mai uşor peste criza resurselor umane calificate”, spune Mircea Prelipceanu, Director vânzări Internaţionale în cadrul CAS Software.

Parteneri si clienți

CAS genesisWorld este un sistem CRM dezvoltat complet în Germania și respectă toate reglementările europene din domeniul protecţiei datelor şi suveranităţii digitale. Toate datele clienţilor sunt preluate, procesate şi accesate într-un mod securizat, complianţa cu cerinţele EU-GDPR fiind garantată. CAS genesisworld este un sistem CRM prezent pe piaţa din România de peste 15 ani, fiind localizat în limba română .

Printre utilizatorii CAS CRM se afla companii precum Autonom, Rohe România, Lagardere Travel&Retail, Mikro Kapital, Pinum etc. Versiunea X14 este deja disponibilă comercial pe piaţa locală, prin intermediul reţelei de parteneri certificaţi.

articolul original.

Lockheed Martin investește, cum a promis

13 September 2022 at 12:45

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu delegaţia companiei Lockheed Martin, condusă de vicepreşedintele pentru afaceri internaţionale, Ray Piselli, în cadrul dialogului fiind anunţată lansarea în România a investiţiei companiei americane în domeniul dezvoltării-cercetării în domeniul inteligenţei artificiale.

Colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

Potrivit unui comunicat al Guvernului, rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare şi Leadership în Ştiinţă, Tehnologie şi Inginerie al Lockheed Martin şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, vor fi aplicate în domeniul securităţii naţionale şi cel al ştiinţelor mediului.

Premierul a salutat decizia companiei globale din domeniul aerospaţial şi al securităţii de a demara activităţi de cercetare-dezvoltare în România. Foto Gov.ro

„Este o nouă dovadă a consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA. Guvernul sprijină investiţiile, iar componenta economică vine să consolideze parteneriatul nostru în domeniul militar. Mă bucur că România poate oferi un cadru de dezvoltare integrat, care să includă industria, înalta tehnologie, mediul universitar şi cercetarea, într-un domeniu de viitor, precum Inteligenţa Artificială. Cooperarea industrială va crea plus valoare şi poate genera transfer tehnologic necesar dezvoltării economiei noastre”, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

Cu aceeaşi ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrare derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privinţa avioanelor multirol, precum şi a sistemelor de apărare anti-rachetă.

„Avem nevoie de credibilitate pentru implementarea proiectelor noastre de înzestrare. Rolul nostru în regiunea Mării Negre este tot mai relevant şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să ni-l asumăm. Continuăm, pe măsură ce rezultatele economice confirmă ritmul de dezvoltare, să acordăm atenţia necesară asigurării securităţii ţării noastre, alături de partenerii noştri strategici”, a transmis premierul. 

Partener strategic

În mai, premierul Nicolae Ciucă mai avusese o întâlnire cu reprezentanții companiei, cu care a discutat despre oportunităţile de a consolida componenta economică a Parteneriatului strategic cu SUA.

Oficialul Lockheed Martin prezentaze încă de atunci iniţiativele companiei în domeniul cooperării industriale şi de cercetare-dezvoltare, alături de companiile şi instituţiile româneşti.

Tot în mai, ministrul Economiei, Florin Spătaru, și cei doi vicepreședinți ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli și Dennis Goege, au semnat o scrisoare de intenție prin care firma americană își exprima disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiții în industria aeronautică din România.

„Am semnat astăzi o scrisoare de intenție, un document prin care una dintre cele mai mari companii din industria aeronautică din lume îți reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român. Lockheed Martin este implicat de 25 de ani în diverse proiecte în România, tocmai de aceea semnarea acestei scrisori consolidează parteneriatul nostru. Vă mărturisesc, am discutat cu cei de la Lockheed Martin și cu franchețe le-am expus disponibilitatea Ministerului Economiei de a discuta despre colaborări care să se reflecte în economia României. Îmi doresc să văd cât mai repede Centrul Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală, aici în România și să discutăm despre lucruri concrete, a spus ministrul Spătaru la acea vreme.

În aceeași măsură cei doi vicepreședinți Lockheed Martin și-au exprimat disponibilitatea pentru demararea de proiecte, dar și identificarea de noi oportunități de dezvoltare.

„Obiectivul nostru este să identificăm noi sfere de cooperare, în afară de inițiativele deja anunțate precum Romaero și Aerostar, inclusiv în sectorul noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială și sistemele aeriene fără echipaj, printre altele.”, declarat atunci Ray Piselli, Vicepreședintele Lockheed Martin.

La expoziţia Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), compania americană Lockheed Martin a expus un simulator pentru aeronava de generaţia a V-a F-35 Lightning II. Foto BSDA

articolul original.

Armin van Buuren lanseaza „Computers Take Over The World”, prima piesa creata cu ajutorul inteligentei artificiale

9 September 2022 at 14:13
image

Armin van Buuren lanseaza „Computers Take Over The World”, prima piesa creata cu ajutorul inteligentei artificiale

Armin van Buuren lansează vineri, 9 septembrie, „Computers Take Over The World”, o piesă inedită, care este ca o călătorie în viitor, într-o lumea creată de Isaac Asimov. Pentru această piesă, Armin van Buuren a făcut echipă cu unul dintre cei mai populari roboți, Siri.

Vocea lui Siri, alături de ritmurile specifice ale lui Armin van Buuren creează un vibe cu totul unic, care ne provoacă să ne imaginăm cum ar arăta o lume condusă de roboți. Totuși, pare un viitor probabil, nu?

De altfel, inspirația lui Armin van Buuren pentru piesa „Computers Take Over the World” a venit în timp ce se juca cu Siri, asistentul vocal pentru Mac. Mai mult, atât artwork-ul, cât și videoclipul oficial al piesei au fost realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceasta este prima campanie de marketing pentru o piesă la care a contribuit inteligența artificială.

„Versurile pentru piesa Computers Take Over The World au fost făcute în timp ce mă jucam cu asistentul vocal de pe laptopul meu. Mi s-a părut amuzant cum sună totul atunci când este spus de o voce robotică și m-am gândit că ar fi amuzant să creez o melodie despre cum roboții pot face aproape orice, în prezent”, a povestit Armin van Buuren.

„Computers Take Over The World” se va regăsi pe albumul „Feel Again”.

Armin van Buuren este un ambasador global al muzicii electronice. Acesta a fost desemnat de cinci ori drept cel mai bun DJ din lume, iar în prezent se situează pe locul trei. Armin reușește să ajungă, săptămânal, la peste 40 de milioane de ascultători din peste 80 de țări prin intermediul show-ului său radiofonic, A State of Trance, al evenimentelor de la care este nelipsit și al pieselor lansate. Dragostea pentru muzică i-a adus lui Armin van Buuren și o nominalizare la Grammy pentru piesa „This is What It Feels Like” (feat. Trevor Guthrie).

articolul original.
  • There are no more articles
❌