ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Primăria închiriază „biblioteca cu ceainărie” și alte clădiri rămase nefolosite de 2 ani, de la Insula de Agrement

27 September 2022 at 12:48

Primăria Bacău a anunțat astăzi că scoate la licitație ultimele clădiri rămase nefolosite de la Insula de Agrement. Printre acestea se numără „Biblioteca cu ceainărie” sau etajul clădirii prin care se face accesul la Aqualand, clădiri care stau nefolosite de 2 ani de zile, fără niciun motiv aparent.

Cele patru clădiri destinate în principal activităților de alimentație publică sunt ultimele rămase nefolosite de pe Insula de Agrement, alături de seră și alte obiective cu destinație sportivă, precum peretele de cățărare sau terenul de volei, care nu sunt funcționale încă.

„Primăria Municipiului Bacău organizează licitaţie publică pentru închirierea pe o perioadă de 5 ani a următoarelor spații situate pe Insula de Agrement din Bacău:

1. Spațiu în suprafață construită de 35,20mp, denumit “Anexa împrumuturi vânzări”, pentru vânzare produse alimentare și nealimentare.

2. Spațiu în suprafată utilă de 145mp, situat la etajul clădirii denumită “Anexă teren sport”, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentatie publică

3. Spațiu în suprafață construită de 220mp, denumit “Bibliotecă cu ceainărie”, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentatie publică.

4. Spațiu în suprafață utilă de 253mp, situat la etajul clădirii “Acces Aqualand”, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentatie publică”, anunță municipalitatea.

Data limită de depunere a ofertelor pentru agenții economici interesați este 20 octombrie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Antillia, insula fantomă a portughezilor

25 September 2022 at 16:00
image

Antillia, cunoscută și sub numele de „Insula celor șapte orașe”, este o insulă fantomă despre care se spunea că ar fi fost situată în Oceanul Atlantic, la vest de Portugalia și Spania.

Antillia apare pentru prima dată într-un portulan (hartă a porturilor) din secolul al XV-lea, care ar fi aparținut cartografului venețian Zuane Pizzigano.

Acesta a fost descoperit printre mii de manuscrise din biblioteca renumitului colecționar Sir Thomas Phillipps în 1953, iar acum se află la Biblioteca James Ford Bell a Universității Minnesota din Minneapolis, SUA.

Paternitatea hărții se bazează pe legenda hărții, în care este menționat că „la 22 august 1424, Zuane Pizzi a creat această hartă”.

Unde credeau portughezii că s-ar fi situat localizată insula?

Graficul ilustrează vestul Europei, nord-vestul Africii și o mare parte din nordul Oceanului Atlantic. În mod interesant, harta indică, de asemenea, insulele Madeira, care au fost descoperite de în 1419, și ceea ce pare a fi arhipelagul Azore.

Se crede că numele de Antillia derivă din portughezul „Ante-Ilha” („Insula dinainte” sau „Insula opusă”). Acest lucru poate fi referitor la faptul că insulele sunt reprezentate ca mase de pământ dreptunghiulare, care par a fi o „oglindire” a Regatului Portugaliei.

Potrivit unei vechi legende, Antillia a fost descoperită atunci când șapte episcopi vizigoți au părăsit continentul în urma , în 714. Pizzigano a încercat să înfățișeze și să numească cele șapte așezări de pe insulă; prin urmare, este cunoscută și sub numele de „Insula celor șapte orașe”.

Insula principală Antillia este prezentată în roșu cu inscripția „Această insulă se numește Antillia”. La nord se află insula albastră, denumită „Insula Diavolilor”, iar la vest este o altă insulă albastră denumită Ymana.

Insula fantomă nu a fost descoperită, dar mitul a persistat

Folosind harta lui Pizzigano drept sursă, mulți cartografi, precum Battista Beccario (1435), Andrea Bianco (1436), Paolo Toscanelli (1474), Grazioso Benincasa (1462, 1470, 1482) și Martin Behaim (1492), au continuat să includă Antillia de-a lungul secolului al XV-lea în hărțile lor.

Insula este menționată și într-o scrisoare a regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei (din 10 noiembrie 1475), în care îi acordă cavalerului Fernão Teles „cele șapte orașe și orice alte insule populate” pe care le-ar putea găsi în vestul .

După 1492, atunci când nordul Oceanului Atlantic a început să fie navigat în mod obișnuit și a devenit mai precis cartografiat, reprezentările insulei Antillia au dispărut treptat de pe hărțile cartografilor.

Conform Heritage Daily, legenda celor șapte orașe a continuat să persiste în America Centrală și în Mexic, Antillia devenind, probabil, mitul din spatele legendei celor șapte orașe din ținutul fantastic numit Cibola.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

O noua insulă a apărut în Oceanul Pacific. Cum s-a întâmplat și cât ar putea rezista?

24 September 2022 at 22:00
image

Noua insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroși. Unul dintre acești vulcani scufundați s-a trezit pe 10 septembrie, aruncând lavă, aburi și cenușă, potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, raportează CNN.

La doar unsprezece ore după ce vulcanul a început să erupă, o nouă insulă a apărut deasupra suprafeței apei, precizează NASA, care a surprins imagini ale insulei în formare cu ajutorul sateliților.

Insula nou-născută a crescut rapid în dimensiuni, potrivit NASA. Pe 14 septembrie, Geological Services au estimat că insula acoperea doar 4.000 de metri pătrați.

Cât timp rezistă insulele create de vulcanii subacvatici?

Dar până la 20 septembrie, insula crescuse până la 24.000 de metri pătrați.

Noua insulă se află pe muntele submarin Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la sud-vest de Insula Late din arhipelag.

„sunt adesea de scurtă durată”, precizează NASA. Dar, uneori, pot rezista ani sau chiar decenii.

Activitatea vulcanului „prezintă riscuri scăzute”

Vulcanul Home Reef erupea încă vineri, potrivit unei postări pe o rețea de socializare a serviciilor geologice din Tonga. Dar activitatea vulcanului „prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică și pentru locuitorii din Vava’u și Ha’apai”, două grupuri de insule din centrul Tonga.

„Toți navigatorii sunt sfătuiți să navigheze la o distanță mai mare de 4 km de Home Reef până la noi ordine.”

articolul original.

Rămășițe romane, descoperite în largul coastei pontice. Ce înfățișează?

23 September 2022 at 16:00
image

O echipă de scafandri de la Stația navală Civitavecchia, care lucrează în colaborare cu Ministerul Culturii, a descoperit rămășițele arhitecturale ale unei structuri romane în largul coastei Ponza, Italia.

În perioada romană, Ponza a fost un port și o colonie romană care a fost construită special pentru a controla zona centrală a Mării Tireniene.

În timp, insula a devenit, de asemenea, un loc ideal de , cum ar fi Nero Caesar (fratele mai mare al lui Caligula), împreună cu Agrippina cea Tânără (mama lui Nero) și Iulia Livilla.

În același timp, romanii au construit pe această insulă un mare complex de vile, cunoscut astăzi sub numele de vila Puna della Madonna, unele surse sugerând că vila a fost construită pentru Augustus Caesar, drept o stațiune imperială, scrie HeritageDaily.

De ce a fost construită colonia romană Ponza?

Între sfârșitul epocii republicane și primele decenii ale Imperiului, la vest de vilă a fost construită o serie de peșteri și piscine tăiate în stâncă, care au fost numite Grotte di Pilato.

Acestea au servit drept ferme piscicole ornamentate pentru o aprovizionare sigură cu pești din zonă.

În cadrul unui studiu de documentare a arheologiei subacvatice, scafandrii au descoperit o serie de plăci arhitecturale în apropierea Grotte di Pilato, care prezintă un decor în relief care înfățișează așa-numita ,,femeie floare”.

Insula a devenit un loc de exil pentru figuri romane importante

Acest motiv decorativ poate fi datat între secolele al II-lea și I î.Hr., modele comparabile fiind găsite în Lazio, Campania și în Etruria de Sud.

Echipa sugerează că plăcile provin inițial din vila Puna della Madonna și au ajuns în mare la mică distanță din cauza eroziunii sau a altor factori.

Acest lucru oferă noi informații pentru datarea perioadei în care a fost

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cel mai singuratic copac din lume ar putea oferi noi informații despre climă

18 September 2022 at 13:00
image

Deși este considerat „cel mai singuratic copac din lume”, molidul Sitka de pe insula nelocuită Campbell din Noua Zeelandă a fost o companie bună în ultima vreme pentru o echipă de cercetători care consideră că pomul ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor schimbărilor climatice.

Molidul înalt de 9 metri deține titlul Guinness World Record pentru „cel mai izolat copac” de pe planetă. Este singurul copac de pe insula tufoasă, bătută de vânt, aflată la 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, în Oceanul Antarctic. Este singurul copac pe o arie de 222 de kilometri; vecinul său cel mai apropiat crește în Insulele Auckland.

Înainte de molidul insulei Campbell, se spunea că Arborele Ténéré din Niger este cel mai izolat copac de pe planetă, până când a distrus de un șofer, în 1973.

Cel mai singuratic copac din lume este iubit de unii, dar urât de alții

Se crede că molidul Sitka a fost plantat de Lord Ranfurly, guvernatorul de atunci al Noii Zeelande, la începutul anilor 1900, de unde și porecla lui de copacul Ranfurly.

Însă studiile nu au putut confirma vârsta sa exactă, iar Guinness World Records notează că, deși este cunoscut în mod popular ca fiind , „nu există o definiție precisă recunoscută universal a ceea ce constituie un ‘copac’”.

Este, de asemenea, clasificat ca specie invazivă, iar unii oameni de știință ar fi bucuroși să-l vadă că dispare. Dar pentru Dr. Jocelyn Turnbull, arborele ar putea fi un instrument valoros pentru a înțelege ce se întâmplă cu absorbția dioxidului de carbon în Oceanul Antarctic, notează The Guardian.

Rezervoare de carbon

„Din tot CO2 pe care îl producem prin arderea combustibililor fosili și ajuns în atmosferă, doar aproximativ jumătate rămâne acolo, iar cealaltă jumătate ajunge în pământ și în ocean”, a spus Turnbull.

„Se pare că Oceanul Antarctic a absorbit aproximativ 10% pe care le-am produs în ultimii 150 de ani”, a declarat cercetătoarea.

Turnbull a lucrat cu Deep South National Science Challenge din Noua Zeelandă, Antarctic Science Platform și National Institute for Water and Atmospherics pentru a înțelege ce se întâmplă cu carbonul din Oceanul Antarctic.

Echipele pun două întrebări majore: dacă rezervoarele de carbon „se umplu”, vor provoca o accelerare masivă a încălzirii globale? Sau, învățând cum funcționează, acestea pot fi ajutate să preia și mai mult carbon și să reducă încălzirea globală?

Cum va fi folosit cel mai singuratic copac din lume?

Studiile anterioare care au analizat absorbția de carbon de către Oceanul Antarctic au produs rezultate contradictorii; teoria actuală este că absorbția este în creștere, iar Turnbull vrea să înțeleagă ce anume o conduce.

Cea mai bună metodă de măsurare a concentrațiilor de CO2 este prelevarea de și poate fi completată cu probe de datare cu radiocarbon din apă adâncă. Dar această metodă are limitări.

„Nu poți colecta aerul care era acolo acum 30 de ani, pentru că acum nu mai este acolo”, a spus Turnbull.

„Așa că ne-a venit ideea de a folosi inelele de copac. Plantele, când cresc, scot dioxidul de carbon din aer prin fotosinteză și îl folosesc pentru a-și dezvolta structurile, iar carbonul din aer ajunge în inelele copacilor”, spune ea.

Acest lucru este util atunci când există o abundență de copaci, dar aceștia sunt o raritate în Oceanul Antarctic. De aceea, echipa se folosește de molidul Sitka, cel mai sudic copac pe care l-a putut găsi și care poate oferi date bune.

Înconjurat de animale

„A crescut mult mai repede decât orice altceva (din acea regiune), iar inelele sunt mai mari și mai ușor de separat și de a obține o înregistrare”, explică cercetătoarea.

Folosind un burghiu manual, Turnbull a extras o probă de 5 mm din copac în 2016, dar rezultatele nu au fost încă publicate.

Iar în ceea ce privește statutul de cel mai singuratic copac din lume: fiecare om este liber să îl considere cum dorește.

„Pentru a ajunge de la marginea insulei la copac trebuie să treci printre elefanți de mare și lei de mare, pinguini și albatroși. Copacul nu pare singur… de fapt pare destul de mulțumit”, a spus Turnbull.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Care este cea mai mică închisoare din lume. Unde se află penitenciarul inedit

16 September 2022 at 12:27
image

Care este cea mai mică închisoare din lume. Unde se află penitenciarul inedit. Nu multă lume știe, dar pe glob există și o închisoare de doar două persoane. Cea mai mică închisoare din lume se află pe insula Sark și are dimensiunea unei garsoniere.

Doar doi deținuți pot sta în această închisoare, care este în continuare în funcțiune. Sark este o insulă mică, situată în Insulele Canalului, în apropierea coastei Normandiei. Aparține Coroanei Britance și este renumită pentru faptul că a fost ultimul stat feudal din Europa, până în anul 2008.

Populația insulei este de doar 600 de persoane, drept urmare, autoritățile nu au fost nevoite să aibă o închisoare prea mare.

Clădirea de mici dimensiuni cuprinde doar două celule, de 10 și 16 metri pătrați, fără ferestre, despărțite de un coridor lat de doar 90 de centimetri. Fiecare celulă este dotată cu un pat din lemn, peste care este așezată o saltea subțire.

În general, această închisoare aproape primitivă, construită în 1856, este folosită pentru a găzdui arestații sau condamnații timp de maximum două zile.

Dacă infracțiunea este mai gravă sau pedeapsa care se impune este mai de lungă durată, infractorii sunt transferați în închisoarea de pe insula Guernsey, care are o capacitate mai mare și oferă condiții mai bune.

Ultima infracțiune notabilă de pe insulă a avut loc în 1990. De atunci și până în prezent, infracțiunile au devenit foarte rare, drept urmare, aici, majoritatea polițiștilor sunt doar voluntari, aleși pentru un mandat de un an de zile, scrie incredibila.ro.

articolul original.

Căutând o destinație de vacanță pe Google Maps, elevul din imagine a găsit „o gaură către centrul Pământului”

11 September 2022 at 13:27

Rory Chapman, un elev din Merseyside, a descoperit ”o gaură către centrul Pământului”, în timp ce încerca să găsească un traseu pentru el și familia lui, pe o insulă din apropiere. Surpriza a fost când a descoperit pe hartă altceva decât se aștepta.

Tânărul a fost uimit când a descoperit ceea ce numește ”o gaură către centrul Pământului”, în timp ce naviga pe Google Maps.

Întâmplarea a avut loc anul trecut, când, Rory, în vârstă de 13 ani, încerca să descopere un traseu de mers pe jos pentru el și familia lui pe insula Hilbre din West Kirby.

În timp ce stătea deasupra coastei și naviga pe Google Maps, a observat o insulă mai mică la sud de Hilbre.

Rory a spus: „M-am uitat la insula Hilbre pe hartă cu mama când am făcut geografie în pandemie, așa că am știut unde este situată.”

„Nu am observat niciodată asta până acum și când am văzut, m-am gândit „stai, ce? Au săpat o groapă uriașă pe una dintre insule? Au săpat una dintre insulele Hilbre?”., a continuat elevul.

Între timp, marcajul de pe hartă a dispărut

Derutat, băiatul l-a întrebat pe tatăl său, Sean, în vârstă de 36 de ani, care a fost la fel de nedumerit de situație. Oamenii de pe Facebook nu aveau nicio idee despre ce ar putea fi marcajul, iar de atunci inscripția de pe harta google a dispărut.

„Oooh ce intrigant!”, a fost comentariul unui internaut. Un altul a spus: „Orice a fost, acum nu mai este”.

„Poate că există o gaură în centrul pământului acolo. Fii atent.”, a scris un altul.

Insulele Hilbre sunt un set unic de insule care sunt o rezervație naturală locală într-un estuar.  Ele sunt, de asemenea, un interes științific deosebit.

Mulți ies și explorează pământul nelocuit și speră să descopere lucruri rar întâlnite, potrivit DailyStar.com.

articolul original.

Referendum pentru renunțarea la monarhie

11 September 2022 at 10:20
By: (I.R.)

Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, va organiza un referendum pentru ca ţara să renunţe la monarhie şi să devină republică în termen de trei ani, transmite duminică dpa.

Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului, premierul Browne semnând de altfel duminică un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran. Dar, câteva minute mai târziu, Browne a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunţarea la monarhie. De altfel, premierul statului insular a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat sâmbătă premierul la postul ITV. Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.

În aprilie, Browne le-a cerut contelui şi contesei de Wessex să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de „a deveni într-o zi republică”.

Contele de Wessex a fost criticat şi calificat drept ”arogant” după ce a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor făcute de Browne.

Browne a mai declarat la ITV că ţara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va renunţa la monarhie în urma referendumului.

articolul original.

Dezvăluiri uluitoare! Drama prin care trece Bianca Pop, fosta ispită care nu ieșea din casă fără 1000 de euro

9 September 2022 at 17:41
image

Un bărbat stabilit în Spania, care o cunoaște atât pe Bianca Pop, cât și pe partenerul acesteia, George Tomaziu, are dovezi clare în ceea ce privește faptul că fosta ispită de la Insula Iubirii este agresată de către iubitul său.

Bianca Pop anunța în urmă cu câteva săptămâni că a pierdut sarcina pe care o avea cu actualul iubit, George Tomaziu. Bruneta era însărcinată în două luni și jumătate. Se pare că din cauza stresului, dar și a problemelor de familie, Bianca nu a mai putut purta în pântece bebelușul.

Deși bruneta a declarat atunci că George a fost mai supărat decât ea atunci când a aflat că a pierdut sarcina, semn că își dorea foarte tare o familie alături de fosta ispită, acum lucrurile s-au schimbat radical în casa celor doi. Vă reamintim că Bianca Pop s-a mutat în Spania, în casa patronului de restaurant.

Ce se întâmplă, de fapt, în relația Biancăi Pop

Astfel, un utilizator al TikTok-ului, un român stabilit și el în Spania, la fel cum este și George, de mai mulți ani, a spus adevărul despre relația pe care o are Bianca Pop cu partenerul său. Se pare că bărbatul o înjură, bea foarte mult și are reacții necontrolate.

Bărbatul susține că îi cunoaște pe amândoi, iar Bianca s-ar fi plâns la acesta și la o altă româncă. Ba mai mult, fosta ispită de la Insula Iubirii i-ar fi cerut ajutorul, deoarece nu mai rezistă să stea în casă cu George.

Pe contul @al69lea, bărbatul a publicat mai multe imagini cu părți din conversațiile pe care mama Biancăi, pe nume Geta, se ruga de George să îi lase fiica în pace, să nu o mai înjure și să îi cumpere bilet de avion pentru a se întoarce în România.

Una dintre conversații a fost purtată între Bianca și una dintre susținătoarele ei, pe nume Jo. Bruneta i-a povestit fetei că relația ei cu George nu merge, că acesta este gelos, bea și o înjură. În galeria noastră foto veți găsi dovezile pe care le are bărbatul de pe TikTok.

articolul original.

De unde provin 90% din deșeurile găsite la Marea Insulă de Gunoaie din Pacific?

8 September 2022 at 00:00
image

O echipă de cercetători din cadrul proiectului Ocean Cleanup și al Universității Wageningen, ambele din Țările de Jos, a descoperit, prin eșantionare și testare, că peste 90% din gunoiul identificat în Marea Insulă de Gunoaie din Oceanul Pacific își are proveniența în doar șase țări, toate acestea fiind mari națiuni industrializate.

Oamenii de știință și-au publicat cercetările în Nature Scientific Reports.

Cercetările anterioare au arătat că există o insulă uriașă de gunoi care plutește în . Oamenii de știință au estimat că există zeci de mii de tone de gunoi, majoritatea din plastic, care acoperă milioane de kilometri pătrați.

Ce este Marea Insulă de Gunoaie din Pacific?

Existența acestei insule de gunoi a atras atenția tuturor în ultimii ani, deși sursa gunoiului nu a fost identificată – până acum, arată Phys.org.

În acest nou efort, cercetătorii au colectat, sortat și studiat 6.000 de , cu scopul de a le găsi sursa. În acest scop, au căutat cuvinte imprimate pe resturi ca mijloc de identificare a unei limbi sau simboluri identificabile, inclusiv logo-uri.

Cercetătorii au aflat de unde provin gunoaiele din Pacific

Cercetătorii au descoperit că aproximativ o treime din bucățile lor de gunoi nu a putut fi identificată – nu au putut înțelege ce fel de scopuri ar fi putut servi sau de unde ar fi putut proveni obiectele. Totuși, cercetătorii au descoperit că 26% din transportul lor se baza pe echipamente de pescuit.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că geamandurile din plastic reprezentau un număr aproximativ de 3% din obiectele pe care le-au găsit, dar ocupau o cantitate disproporționată din masa insulei, anume 21%. Aproape jumătate din gunoaiele identificate au fost produse în secolul trecut, iar cel mai vechi obiect a fost o geamandură produsă în 1966, conform The Ocean Cleanup.

Cercetătorii au reușit să identifice țara de origine pentru 232 de obiecte, cel mai mare procent fiind din Japonia, la 33,6%. China a fost următoarea cu 32,3%, urmată de Coreea de Sud cu 9,9%. Următoarele pe listă au fost SUA cu 6,5%, Taiwan cu 5,6% și Canada cu 4,7%. Împreună, aceste șase țări au reprezentat peste 92% din gunoiul identificabil.

Cercetătorii au calculat, de asemenea, că gunoiul este de 10 ori mai probabil să provină din activități de pescuit decât din activitățile de pe uscat. Toate cele șase țări se angajează în mod regulat în .

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Încălzirea actuală este cea mai puternică din ultimii 7.000 de ani

4 September 2022 at 13:00
image

Siberia de Vest înregistrează cele mai calde veri din ultimii 7.000 de ani.

Deși timp de câteva milenii temperatura regiunii a urmat o răcire generală, în secolul al XIX-lea a avut loc o schimbare bruscă cu o creștere rapidă a temperaturii care a atins cea mai mare valoare în ultimele decenii. Aceste descoperiri au fost publicate în Nature Communications.

Datorită mai multor expediții pe teren care vizează colectarea lemnului fosil efectuate în ultimii 40 de ani, cercetătorii Institutului de Ecologie a Plantelor și Animalelor, Filiala Ural a Academiei Ruse de Științe (RAS) și a Universității Federale Ural (UrFU), au ajuns în cele din urmă să creeze o cronologie unică și extraordinar de lungă a lățimii inelului de copac din , astfel permițând urmărirea cursului temperaturii de pe timpul verilor din ultimii 7.638 de ani.

Cercetătorii se așteptau la o răcire continuă a temperaturilor

Cu sprijinul colegilor din Marea Britanie și Elveția, aceștia au reușit să efectueze analize pentru a stabili cu exactitate .

„Datorită schimbărilor din orbita Pământului, ne-am fi așteptat la o scădere continuă, lentă și treptată a energiei solare și, prin urmare, a temperaturii la latitudinile subpolare ale emisferei nordice, în ultimele 8-9 milenii. Totuși, această tendință de răcire a fost întreruptă la mijlocul secolului al XIX-lea, când temperatura a început să crească foarte repede și a atins cele mai mari valori în ultimele decenii”, spune Rashit Hantemirov, cercetător, citat de EurekAlert.

„Intenționăm să realizăm o reconstrucție a climei”

Cercetările privind reconstrucția climatică bazată pe inelele copacilor vor continua. Există o posibilitate realistă de a extinde perioada pe care se pot cunoaște cu exctitate temperaturile cu încă 2.000 de ani.

„Datorită cooperării internaționale, va fi posibil să se utilizeze și alți parametri în pentru a obține reconstrucții climatice mai precise. Cu colegii din Elveția, lucrăm la analiza structurii celulare a inelelor arborelui, iar împreună cu Institutul de Geologie și Geofizică al Academiei Chineze de Științe, intenționăm să realizăm o reconstrucție a climei bazată pe analiza izotopilor de oxigen”, adaugă Rashit Hantemirov.

articolul original.

Insula din Marea Mediterană unde autoritățile oferă 15.000 de euro celor care se mută aici. Ce condiții trebuie să îndeplinești

28 August 2022 at 15:09
image

Te-ai gândit, cândva, cum ar fi să locuiești pe o insulă și să privești, în fiecare dimineața, marea? Această șansă există, dacă te gândești să te muți într-o astfel de locație. Autoritățile oferă câte 15.000 de euro celor care se mută aici. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești, dacă vrei să te muți pe această insulă.

Dacă te-ai gândit că este momentul să faci o schimbare în viața ta și să te muți într-un alt loc, atunci Sardinia ar putea fi o opțiune. Autoritățile oferă câte 15.000 de euro celor care se decis să se mute aici. Evident, însă, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Sardinia este a doua cea mai mare insulă din Marea Mediterană și este o zonă preferată de turiștii români, fiind cunoscută mai ales pentru nisipul fin și apa limpede și turcoaz a mării.

Ce condiții trebuie să îndeplinești, dacă vrei să te muți în Sardinia și să beneficiezi de cei 15.000?

Chiar dacă este o insulă apreciată de turiștii străini, insula Sardinia, însă, se confruntă cu un declin demografic. Populația din mediul rural a început să scadă, după ce tinerii au ales să plece în străinătate, la muncă. Și, pentru că nu se dorește ca insula să continue în acest declin demografic, guvernul a alocat suma de 45 de milioane de euro ca grant pentru relocare. Totuși, trebuie să îndeplinești câteva condiții, dacă vrei să te muți pe insula din Marea Mediterană.

În primul rând, trebuie să te muți într-o zonă din Sardinia în care populația este sub 3000 de locuitori. Cei 15.000 de euro, primiți din partea autorităților, vor fi folosiți doar pentru achiziționarea sau renovarea unei locuințe. În plus, grantul nu trebuie să depășească jumătate din costul total. Iar, odată ce ai achiziționat imobilul respectiv, ești obligat să locuiești permanent acolo. De asemenea, trebuie să te înregistrezi ca având ezidența permanentă în Sardinia în termen de 18 luni de la sosirea ta.

Citește și CE A FĂCUT UN TURIST ROMÂN ÎN GRECIA, DUPĂ CE HOȚII I-AU FURAT NUMĂRUL DE ÎNMATRICULARE AL MAȘINII, ÎN PARCAREA RESTAURANTULUI

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Atacurile Ucrainei din Crimeea au efecte psihologice și operaționale majore asupra Rusiei, spun oficiali occidentali

20 August 2022 at 14:07
image

Atacurile Ucrainei asupra Peninsulei Crimeea au efecte psihologice și operaționale majore la nivelul forțelor ruse, au spus o serie de oficiali occidentali pentru presă, potrivit BBC.

Exploziile din Crimeea, altădată un loc considerat a fi dincolo de alonja atacurilor ucrainene, au fost urmărite de mii de turiști ruși, iar mulți dintre ei au fugit înapoi în Rusia, o situație care a produs un efect psihologic la Moscova, au explicat oficialii respectivi.

Flota Rusă de la Marea Neagră este astăzi un pic mai mare decât o flotilă de coastă, susțin oficiali occidentali

Oficialii invocați de BBC – care au vorbit în culise, ceea ce înseamnă că numele lor nu poate fi dezvăluit – susțin că Flota Rusă de la Marea Neagră a fost redusă la dimensiuni comparabile cu cele ale unei flotile de coastă și este forțată de atacurile ucrainene să adopte o atitudine prudentă.

Pe termen scurt, au adăugat oficialii occidentali, este foarte puțin probabil ca Rusia să aibă capacitatea de a lansa un atac asupra Odesa, oraș-port la Marea Neagră.

În contextul atacurilor ucrainene, presa rusă a anunțat miercuri că Igor Osipov a fost înlocuit de la comanda flotei. Noul comandant, Viktor Sokolov, a fost prezentat liderilor militari în portul Sevastopol, susține agenția RIA.

Moscova pare că încearcă să își reînarmeze flota asediată. Potrivit presei de stat, amiralul Skolov a informat un grup de ofițeri tineri că în cursul anului vor primi, printre altele, 12 vase noi.

El a insistat că flota „a îndeplinit cu succes toate sarcinile stabilite” în timpul invaziei.

Pe de altă parte, oficialii din sectorul britanic al apărării au explicat în această săptămână că planurile Kremlinului au fost subminate de eșecul înregistrat de forțele navale ruse în încercarea de a dobândi controlul asupra Mării Negre.

Flota Rusă de la Marea Neagră a căutat în general o poziție „extrem de defensivă” și a rămas în apropiere de coasta Peninsulei Crimeea, spune Londra.

articolul original.

Analistul de politică externă H. D. Hartmann: ‘Sper să nu ne trezim cumva cu un război proxim între SUA și China, din cauza unei insule care, săraca, nu are nicio vină’

19 August 2022 at 08:46
image

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, care a „deschis ochii“ Republicii Populare Chineze de a-și transforma politica de reunificare într-o problemă de politică externă:

Vizita lui Nancy Pelosi a provocat Beijingul să înțeleagă faptul că reunificarea cu Taiwanul nu mai este problemă internă, ci este una de politică externă. Atunci, China, nu are construcția filosofică și statală de a răspunde acestei provocări de geostrategie. Elita taiwaneză pro-independentistă e bine finanțată de Japonia. Japonia, Coreea de Sud și Taiwan reprezintă pilonii fundamentali ai intereselor strategice ale SUA în zonă. Căderea Taiwanului rupe acest lanț de 70 de ani.

Aceasta era o problemă pe care China nu a considerat-o ca fiind una de politică externă, nici nu o interesa. Acum, însă, dezvoltarea ei economică, accesul la resursele mondiale, nașterea unei noi generații de chinezi, care nu mai sunt cu bolul de orez și tigaia după ei, au făcut din această republică comunistă un instrument care nu mai răspunde provocărilor de tip Nancy Pelosi“, a declarat  H. D. Hartmann.

China devine republică imperială

Acest lucru a deschis ochii Beijingului că trebuie să transforme reunificarea pașnică, care era o problemă de politică internă, într-una de politică externă. Atunci când statul rezolvă probleme interne utilizând instrumentele politicii externe, devii republică imperială. Ca Roma, care și-a rezolvat pericolul intern, cu ocazia războaielor punice, prin decizia Senatului de a șterge Cartagina de pe fața pământului.

Strategic, statul comunist chinez de astăzi nu este încă pregătit să răspundă acestor tipuri noi de provocări la care, apropo, tocmai dezvoltarea economică și reformele economice ale Partidului Comunist Chinez au adus-o. China trebuie să facă față acestei provocări și nu mai poate cu instrumentele interne la care are acces. Republica comunistă trebuie să se transforme într-o republică senatorială, adică imperială, în care o decizie de reunificare se va lua în numele unei națiuni și nu prin voința unei națiuni. Sper ca acest lucru să fie înțeles de toată lumea și să nu ne trezim cumva cu un război proxim între SUA și China, din cauza unei insule care, săraca, nu are nicio vină“, a mai declarat H. D. Hartmann, conform dcnews.ro.

articolul original.

„RiseUp – Bucharest on the Sky” by Machineman organizat pe Insula Lacul Morii, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022

18 August 2022 at 14:58
image

RiseUp – Bucharest on the Sky by Machineman este un eveniment manifest ce aduce în premieră conceptul de festival al baloanelor cu aer cald în mediul urban, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022. O lume multicoloră desenată de opt baloane prinse  în ancora, care vor efectua ridicări la peste 20 m deasupra Insulei Lacul Morii, va deveni locul unde muzica și distracția se împletesc cu faptele bune.

Sub sloganul „Vreau să văd lumea de sus!”, festivalul verde și pet friendly își va purta publicul într-o călătorie care va reaminti de valorile esențiale pentru o viață trăită frumos.

Peste 14 artiști vor urca pe scena RiseUp – Bucharest on the Sky 2022. Primele nume anunțate sunt Delia, Faydee, Spike, Trio Jazz Sorin Zlat Band & Special Guest, Maria Constantin acompaniată de naistul Nicolae Voiculeț, dar și mulți alții.

Prin parteneriat cu Opera Națională București, tenorul Alin Stoica, soprana Marta Sandu- Ofrim alături de pianista Liana Mareș, balerinii Raluca Jercea, Marina Gaspar și Sergiu Dan vor crea momente speciale care ne vor tăia respirația cu frumusețea lor.

Cu un concept complet nou, creat în jurul iubirii pentru viață, organizatorii au pregătit bucureștenilor două evenimente într-unul singur.

Glowing Night aduce în serile de vineri, sâmbătă și duminică muzică, proiecții de lasere ambientale și proiecții pe baloanele ridicate în ancora, proiecții video pe ecran de apă pe lac, dansul și jocul luminilor acompaniind artiști de renume. Programul începe de la 17.00 și se încheie seara la 22.00.

„Vreau să văd lumea de sus” – Balloon Fest, eveniment dedicat familiei, aduce în zilele de sâmbătă și duminică momente pline de culoare sub soarele blând de toamnă, dar și ocazia de a experimenta înălțimile din baloanele cu aer cald, atât prin ridicări în ancoră pe Insula Lacul Morii – program 10.00 – 16.00, cât și prin zboruri libere din Iepurești (Giurgiu) – program 07.00 – 10.00.

Bucureștenii pot participa la ore de sport în aer liber prin parteneriat cu World Class, dar și la ateliere interactive și workshop-uri pentru mințile care sunt într-o neîncetată căutare de informații din domenii mai mult sau mai puțin cunoscute. Iubitorii de carte vor avea la dispoziție o bibliotecă în aer liber și spații de relaxare. Pentru cei care vor să-și exprime altfel emoțiile, șevaletele de pictură vor aștepta cu pânzele albe culoarea gândurilor călătoare, sub îndrumarea unui pictor.

Seara, participanții sunt invitați sub cerul liber să urmărească în premieră proiecția filmului românesc „Egregora – Comoara Pierdută”, sub amprenta regizorului Andrei Chiriac – o capodoperă istorică inspirată din legendele dacilor.

Festivalul RiseUp – Bucharest on the Sky demarează o campanie de susținere a performanței în educație. Inițiativa ce se va desfășura sub numele „Celebrăm Excelența” va aduce în fața publicului tinerii României cu rezultate excepționale la învățătură, concursuri și olimpiade, primind „magna cum laude” la scenă deschisă în cadrul unor momente artistice special concepute.

Prin proiectul partener „Nu lăsa PETe în urma ta!” bucureștenii care aduc materiale reciclabile (pet-uri, doze de aluminiu, baterii sau obiecte din plastic) își pot „cumpăra” cărți, accesul la diverse activități și anumite produse. Materialele reciclabile vor fi predate unui colector, iar banii rezultați vor fi trimiși asociațiilor care se ocupă cu protecția și educația copiilor sau către asociații pentru protecția animalelor.

Organizatorii festivalului anunță că vor șterge amprenta de carbon a festivalului, prin plantări. Procesul va fi demarat chiar în cadrul evenimentului unde vor fi recrutați voluntari care vor primi în schimbul muncii lor ridicări în baloanele cu aer cald în locurile unde vor avea loc plantările.

De asemenea, prin proiectul „Adoptă, Iubește, Adoră”, festivalul organizează pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică un târg de adopții pentru animalele fără stăpân.

Accesul la festival se face prin achiziționarea de bilete, care vor fi puse în vânzare pe site-urile de specialitate.

articolul original.

Zeci de persoane, găsite pe o insulă nelocuită de la granița Greciei cu Turcia

18 August 2022 at 00:00
image

38 de persoane au fost găsite pe o insulă mică și fără nume din Mediterana. Aceasta se află la granița Greciei cu Turcia, iar migranții au fost duși pe continent, potrivit BBC.

Un grup de 38 de migranți, inclusiv o femeie însărcinată, a fost găsit mică, fără nume, de-a lungul graniței dintre Turcia și Grecia.

Este vorba despre 22 de bărbați, nouă femei și șapte copii care susțin că se află pe insuliță încă de la jumătatea lunii iulie.

Cel puțin un copil a murit pe insula fără nume

Ei au fost găsiți recent și au fost duși în Grecia continentală.

Ministrul pentru Migrație al Greciei a declarat că toți membrii grupului se află într-o „stare foarte bună”, iar femeia însărcinată a fost dusă la spital ca măsură de precauție.

Cu toate acestea, cel puțin un copil a murit pe insuliță, potrivit grupului și agențiilor pentru drepturile omului. Poliția greacă nu a confirmat acest lucru.

Inițial, autoritățile grecești au crezut că că vin din Siria se află pe teritoriul Turciei.

„Nimeni nu ne aude. Nimeni nu vrea să ne ajute”

„Nimeni nu ne vrea. Nimeni nu ne aude. Nimeni nu vrea să ne ajute”, a spus una dintre femeile din grup.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că mii de persoane care cer azil au fost trimise înapoi înainte de a li se da posibilitatea de a solicita azil. De asemenea, acest lucru a provocat dispute în cadrul UE după ce un oficial de rang înalt a afirmat că Grecia a încălcat drepturile fundamentale europene.

Guvernul grec a negat aceste afirmații și susține că respectă legislația internațională.

articolul original.

Rușii fug din Peninsula Crimeea

16 August 2022 at 18:05

Presa de stat rusă relatează că un număr record de mașini au traversat podul care leagă Crimeea ocupată de Rusia – ceea ce sugerează că un număr de ruși care s-au stabilit în regiune după anexarea din 2014 fug acum, potrivit The Guardian, citat de G4Media.

Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit pe contul său de Twitter un articol al agenției rusești de presă TASS:

„38.297 de mașini au traversat podul din Crimeea în 15 august, anunță mass-media de stat rusă TASS, citând departamentul local de gestionare a drumurilor.

Acesta este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi.

Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi”, a comentat oficialul ucrainean.

Potrivit publicației ucrainene Pravda, presa rusă nu menționează câte mașini au ieșit și au intrat în Crimeea. Recordul anterior a fost înregistrat pe 16 august 2020, când pe pod au trecut 37.374 de vehicule.

Calea ferată din nordul Crimeei, avariată

Marți dimineața, în districtul Dzhankoi din Crimeea ocupată de Rusia au avut loc explozii și au fost semnalate incendii, după ce a avut loc o o detonare la un depozit de muniții din satul Maiske.

Ulterior, calea ferată din nordul Crimeii a fost avariată din cauza exploziei de la depozitul de muniții al din satul Maiske, astfel că trenurile din Rusia nu vor merge mai departe de Vladislavivka, în estul peninsulei.

Andrii Iermak, șeful biroului președintelui, a lăsat să se înțeleagă că forțele armate ale Ucrainei sunt responsabile pentru exploziile din Crimeea și a adăugat că distrugerea depozitelor de muniții rusești va continua până când teritoriile ucrainene vor fi complet eliberate.

New York Times relatează că o unitate militară ucraineană de elită se află în spatele exploziilor de de la depozitul de lângă Dzhankoi, în Crimeea.

articolul original.

Un copil de 13 ani a murit înecat în râul Bistrița

14 August 2022 at 07:42
image

Tragedie, azi-noapte, la Bacău, unde un copil de 13 ani a murit înecat în apele rîului Bistrița, în zona Insulei de Agrement. Un al doilea copil, de 10 ani, a fost scos la limită din apele râului de pompieri și a ajuns la spital.

Alarma s-a dat în jurul orei 3 noaptea, cînd un apel la 112 a anunțat că doi copii sunt în apele Bistriței, în zona insulei de agrement. Potrivit unor surse de presă, în zonă erau mai multe persoane, unul dintre martori fiind cel care a sunat la numărul unic de urgență, fără însă să intervină cineva.

Mai multe echipaje de pompieri, inclusiv scafandri,  au fost mobilizate la fața locului, iar primul a fost scos din apele rîului un copil în vîrstă de 10 ani. Acesta era conștient și a fost dus imediat la spital. Al doilea copil, de 13 ani, era inconștient cînd a fost scos din apele râului, iar medicii i-au aplicat manevre de resuscitare. Eforturile lor au fost zadarnice, decesul acestuia fiind pronunțat la spital.

Deocamdată, nu se știe cum au ajuns cei doi copii în apele rîului la o oră atât de târzie. Polițiștii au preluat cercetările și urmează să stabilească exact cum s-a produs tragedia.

articolul original.

Alertă în Thassos! Pădurile s-au reaprins şi au fost cuprinse de flăcări uriaşe

13 August 2022 at 08:40
image

Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit seara trecută pe Insula Thassos din Grecia. Pădurile s-au reaprins în zona staţiunii Skala Potamia, la scurt timp dupe ce flăcările au fost stinse.

Zeci de pompieri şi voluntari sunt prezenţi încă de aseară în zonă şi se luptă cu focul.

Astăzi vor interveni avioane, dar şi elicoptere cu apă pentru a stinge incendiile de vegetaţie.

Potrivit ultimelor informaţii, focul a fost stins în totalitate. Focul a izbucnit seara trecută, în jurul ore 23:40, care a acoperit din nou zona forestieră de deasupra localităţii Potamia.

„Focul a fost controlat în timpul nopţii pe parte terestră de foarte mulţi voluntari şi de câţiva pompieri. În această dimineaţă, la 06:25, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două zile, au început să intervină şi pe parte aeriană, atât elicoptere, cât şi avioane.

Nu sunt afectate localităţile, focul nu se apropie de localităţi, ci se întinde doar pe zona forestieră, în pădure. Facem apel la calm, atât la turiştii care sunt pe insulă, să nu se deplaseze dintr-o localitate în alta, astfel încât autorităţile să poată să intervină în mai multe direcţii şi să nu îngreuneze cicrculaţia, dar şi la turiştii care sunt acasă, să nu se sperie. Turiştii care urmează să vină aici în concediu pot veni liniştiţi, pentru că în afară de fum, nu e niciun pericol în Thassos”, a precizat Dan Drăgan, reprezentantul comunităţii Forum Thassos.

articolul original.
❌