ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Și rectorul Mihnea Costoiu ar putea scăpa de condamnare

6 December 2022 at 07:40
By: (P.S)

Instanța supremă a decis să repună pe rol judecarea apelului în procesul în care rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, are o condamnare de 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dosarul „Cutezătorii”, pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

Este şi cazul dosarului în care Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

Magistraţii de la Instanţa supremă au dispus repunerea dosarului pe rol, pentru a se analiza dacă se aplică deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescrierea faptelor.

„Având în vedere că la data 28 noiembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1141 a fost publicată decizia nr.67 din 25 octombrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, Înalta Curte, Completul de 5 Judecători – Penal 2 2022 constată că se impune repunerea pe rol a cauzei cu nr. 861/1/2022 şi reluarea judecării apelurilor formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţată de ÎCCJ, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei Naţionale. Va fixa termen la data de 30 ianuarie 2023”, se arată în hotărârea instanţei.

În martie 2018, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pe vremea mandatului Ecaterinei Andronescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

Dosarul are ca obiect închirierea nelegală a bazei sportive „Cutezătorii” către o fundaţie a lui Dinu Pescariu.

„În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, spune DNA.

Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)”, spun procurorii.

articolul original.

Un consilier local al USR a demisionat din Consiliul Local Timişoara, după ce instanţa a stabilit că a ridicat ilegal un bloc de locuinţe

29 November 2022 at 12:13
image

Consilierul local USR Aida Szilagyi şi-a anunţat retragerea din Consiliul Local Timişoara după sentinţa definitivă dată de Curtea de Apel Timişoara care a arătat că aceasta a ridicat ilegal un bloc de locuinţe în locul extinderii unei case, relatează News.ro.

După decizia instanței, Aida Szilagyi a transmis că demisia a fost o alegere personală

Aida Szilagyi a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă transmis de USR Timiş, că retragerea din CL Timişoara a fost o alegere personală.

„Aleg să mă retrag din Consiliul Local în urma deciziei finale a instanţei prin care sunt anulate autorizaţiile de construcţie emise pentru clădirea noastră, în anul 2008, respectiv 2017, fără alte implicaţii.

Am intrat în politică pentru a-mi pune experienţa şi cunoştinţele în slujba comunităţii şi pentru a contribui la un oraş mai verde, ceea ce am şi făcut în aceşti doi ani de mandat.

Aleg să las locul meu în Consiliul Local următorului coleg, fiindcă nu doresc ca disputele generate în urma deciziei instanţei, pe care o accept, să afecteze munca importantă pe care colegii mei o depun în Consiliul Local şi în administraţie. A fost o onoare pentru mine să slujesc comunităţii”, a transmis Aida Szilagyi.

Luni a fost dată sentinţa finală în dosarul care privea ridicarea ilegală a unui bloc în locul extinderii unei case unifamiliale aparţinând Aidei Szilagyi.

Judecătorii Curţii de Apel au dat câştig de cauză vecinilor consilierei, care s-au adresat instanţei după ce au văzut că Aida Szilagyi şi soţul ei au transformat casa în bloc cu 9 apartamente, pe strada Rapsodiei 13 din Timişoara.

„Respinge recursurile formulate de recurenţii-pârâţi Municipiul Timişoara, prin primar, primarul municipiului Timişoara, Szilagy Sorin Nicolae şi Szilagy Aida-Sorina, împotriva sentinţei civile nr. 534/14.06.2022, pronunţată în dosar nr. 2158/30/2018, de Tribunalul Timiş, în contradictoriu cu intimaţii-reclamanţi Pârvu Cosmin Alexandru şi Pârvu Mihaela Lavinia.

Obligă recurenţii-pârâţi să plătească intimaţilor-reclamanţi suma de 5849,94 cheltuieli de judecată în recurs. Respinge cererea recurenţilor-pârâţi de acordare a cheltuielilor de judecată efectuate în recurs, că neîntemeiată. Definitivă.

Pronunţată azi, 28.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia finală a magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara, care au menţinut sentinţa colegilor lor de la Tribunalul Timiş, dată în vară.

Conform declaraţiei de avere, Aida Szilagyi, împreună cu soţul ei, are 7 terenuri intravilane (două de câte 500 mp în Ghiroda, unul de aproape 7000 mp în Dumbrăviţa, 3 în Timişoara, de aproximativ 550 mp fiecare, şi încă unul în judeţ, de 600 mp).

Aida Szilagyi mai are, tot împreună cu soţul, 5 case, trei în Timişoara (de 190, 170 şi 795 mp) şi două în Dumbrăviţa (de 248 şi 256 mp), dar şi un apartament în Olanda. Familia Szilagyi are 3 maşini, dar şi peste 300.000 de euro în conturi.

articolul original.

Claudia Pătrășcanu, în culmea fericirii: artista a oferit primele declarații după publicarea deciziei instanței cu privire la domiciliul copiilor ei și a lui Gabi Bădălău

18 November 2022 at 10:03
image

Claudia Pătrășcanu a oferit primele declarații după publicarea deciziei instanței cu privire la domiciliul copiilor ei și a lui Gabi Bădălău.

Într-un interviu acordat recent, artista a declarat că este în culmea fericirii după aflarea deciziei luate în favoarea ei, menționând că era deja în fața unei biserici pentru a îii mulțumi lui Dumnezeu.

Claudia Pătrășcanu, în culmea fericirii

Claudia Pătrășcanu este foarte fericită, după ce instanța a stabilit domiciliul copiilor la ea. Artista a câștigat în fața fostului soț, Gabi Bădălău, de data aceasta. Afaceristul încă poate ataca decizia, dar mămica deja s-a dus să mulțumească divinității pentru această victorie.

Vineri dimineață a fost publicată decizia judecătorească privind domiciliul celor dooi băieți pe care Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău îi au împreună. Instanța a dat un verdic în favoarea cântăreței, care recunoaște că, inițial, a avut ceva emoții cu privire la deznodământul acestui proces.

„Simt că m-am liniștit în totalitate”

„Simt că m-am liniștit în totalitate, îmi vine să sărut pământul și chiar acum mă opresc la biserică. M-am îmbrăcat rapid și vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu, atât! (…) Mai făceam câte ceva prin casă și dintr-o dată am primit vestea. N-am cuvinte. Vreau să-mi iau copiii în brațe, abia aștept să-i iau de la școală.

Știam că era imposibil să nu rămână copiii lângă mamă, doar că au fost presiuni, a fost acest război creat. (…) La început probabil că da (n.r. am avut emoții), știind foarte multe situații neplăcute. Mai auzeam și eu ce se întâmpla în țara noastră, dar pe parcurs am realizat că este imposibil, mai ales că eu știu foarte bine ce fel de om sunt, ce fel de mamă. Întotdeauna binele învinge răul și știu că Dumnezeu nu ar fi permis acest lucru.”, a declarat Claudia Pătrășcanu., potrivit Spynews.

Claudia a menționat că a luat legătura cu Gabi după aflarea deciziei, dar a precizat că a fost doar pentru a se pune de acord în privința programului copiilor din această zi.

„Urmează să vină să-i ia pe cei mici și i-am răspuns, că trebuie să vină să-i ia de la tenis”, a spus artista.

articolul original.

Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată

11 November 2022 at 20:04

Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată

În cursul zilei de joi, 10 noiembrie, magistrații Curții de Apel Brașov au decis suspendarea Ordinului Ministrului Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte.

Printr-un ordin de ministru publicat pe 10 octombrie în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte. Ordinul de ministru este semnat de secretarul general al Ministerului Mediului. Practic, ordinul a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție. În 2011, ultimul an în care s-au mai alocat cote de vânat, prețul pe care îl plătea un vânător pentru un singur exemplar ajungea și la 1.000 de euro.

Cocoșul de munte este o specie extrem de rară și greu de capturat. Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957.

articolul original.

”Fiara din Balcani” nu scapă de închisoare. Konstantinos Passaris este considerat încă periculos pentru a fi lăsat liber

7 November 2022 at 17:26
image

Temutul criminal Konstantinos Passaris, supranumit „Fiara din Balcani”, condamnat la închisoare pe viață pentru dublul asasinat comis în București, la sfârșitul lunii noiembrie 2001, pierde a treia oară ocazia de a fi eliberat condiționat, după ce a stat în spatele gratiilor aproape 21 de ani. Judecătorii i-au respins definitiv, și în acest an, cererea de a fi lăsat liber, considerând că încă este un pericol pentru societate.

Avocatul lui Passaris a încercat să convingă judecătorii că grecul s-a schimbat în penitenciar, însă conflictele cu gardienii, incidentele de securitate pe care le-a provocat, cuțitul artizanal găsit în celula lui și caracterul lui oscilant au contat în decizia judecătorilor care i-au analizat cererea de eliberare condiționată.

Nici Comisia specială de eliberare condiționată de la Penitenciarul Arad, unde Passaris este acum încarcerat, nici instanța de la Judecătoria Arad nu au considerat că grecul care a ucis cu sânge rece acum mai bine de 20 de ani poate fi lăsat liber.

Ulterior, nici judecătorii de la Tribunalul Arad nu au găsit suficiente fapte care să justifice acum eliberarea condiționată a lui Konstantinos Passaris. Ba mai mult, instanța l-a pus să plătească statului român 400 de lei pentru cheltuielile judiciare cu contestația pe care a făcut-o.

”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de petentul Konstantinos Passaris, împotriva sentinţei penale nr. 1627 din 08.09.2022, pronunţată de Judecătoria Arad în dosarul nr. 12926/55/2022, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă contestatorul la plata către stat a sumei de 400 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în contestaţie”, se arată în decizia Tribunalului Arad.

Decizia este definitivă, așa că Passaris mai poate cere din nou eliberarea condiționată abia după 24 august 2023.

Chiar dacă ar fi eliberat din penitenciar, ucigașul grec ar urma să fie transferat în țara natală, unde îl așteaptă nu mai puțin de patru condamnări la închisoare pe viață, la care se adaugă alţi 49 de ani de detenție pentru crime, tentative de omor şi jafuri armate.

De ce îl consideră judecătorii pe Passaris foarte periculos dacă este lăsat în libertate

Konstantinos Passaris a cerut și în 2020 și 2021 să fie eliberat condiționat, însă de fiecare dată judecătorii au considerat că el este încă un pericol dacă este lăsat liber.

Grecul considerat unul dintre cei mai temuți criminali este condamnat pe viață, dar legea îi permite să ceară eliberarea condiționată dacă a executat cel puțin 20 de ani de închisoare. Liberarea condiționată după împlinirea termenului este însă o opțiune a instanței, nu o obligație, care ține cont în decizie dacă cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, dacă s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Ultima cerere de eliberare condiționată a ajuns la Judecătoria Arad în septembrie 2022, dar magistratul care i-a judecat solicitarea a considerat că, dincolo de cele 44 de recompense pe care le-a primit în detenție, a avut și foarte multe situații în care nu a respectat regulile din penitenciar, și-a confecționat obiecte interzise și a avut conflicte cu gardienii.

Avocatul pe care Passaris l-a angajat să îl apere a avut o altă versiune despre comportamentul clientului său din penitenciar, afirmând că acesta ”a relaţionat favorabil cu personalul unităţii, precum şi cu celelalte persoane încarcerate, respectând îndeaproape regulile impuse de instituţie”. Mai mult, avocatul a susținut că Passaris a muncit în penitenciar și a participat la activităţi educaţionale, sociale și psihologice, a primit consiliere socială, a participat la stagii de practică şi la programe de asistenţă socială.

Instanța a considerat însă că Passaris a avut o atitudinea oscilantă în penitenciar și că nu este încă pregătit pentru a fi lăsat în libertate, deși este încarcerat din noiembrie 2001, la acel moment fiind considerat unul dintre cei mai cruzi criminali din Europa.

Passaris ”nu este pregătit pentru a fi redat societății”

”Din cuprinsul caracterizării aflate la dosar rezultă că deţinutul a adoptat o conduită oscilantă în perioada de detenţie, fiind sancţionat de 9 ori pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadre şi nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioară, confecţionare şi deţinere de obiecte interzise, sancţiunile fiind ulterior ridicate prin recompensare şi a fost recompensat de 44 de ori.

În aceste condiţii, faţă de perseverenţa infracţională a petentului, în raport cu ansamblul datelor caracteriale şi de personalitate a petentului şi faţă de prezenţa unor dificultăţi în respectarea normelor, aspect care reiese din comportamentul oscilant al condamnatului, instanţa apreciază că cererea nu este întemeiată, condamnatul nefiind pregătit pentru a fi redat societăţii, astfel că va respinge cererea de liberare condiţionată şi va fixa termen pentru rediscutarea situaţiei sale la data de 24.08.2023”, se arată în motivarea deciziei de la Judecătoria Arad, prezentată în exclusivitate de Gândul.

Judecătorul argumentează că nu este suficientă executarea integrală a celor 20 de ani – partea de pedeapsă necesară pentru a fi luată în discuție o eventuală eliberare condiționată a unui deținut care are o condamnare pe viață – , ci trebuie să fi avut ”un comportament exemplar, exceptional” pe toată durata executării pedepsei, iar prin faptele și activitățile sale să convingă că s-a îndreptat, s-a reeducat şi se poate reintegra în societate.

”Prin sentinţa de condamnare s-a reţinut săvârşirea de către petent a unui număr de 2 infracţiuni contra persoanei, respectiv contra patrimoniului, de o gravitate deosebită, o activitate infracţională complexă, organizată, ceea ce corespunde unei denaturări deosebit de grave a conştiinţei sociale: criminalitatea îndreptată împotriva atributului esenţial al persoanei – viaţa – este expresia maximă a stării de neconformare la normele sociale”, a explicat judecătorul de ce Passaris trebuie să aibă o conduită ireproșabilă în penitenciar și să dea dovadă că s-a îndreptat, înainte de a cere să fie pus în libertate.

”Fiara din Balcani” a ucis cu sânge rece doi angajați ai unei case de schimb valutar

Konstantinos Passaris a fost condamnat în 2003 la închisoare pe viață, după ce, în 25 noiembrie 2001, a ucis cu sânge rece doi angajați ai unei case de schimb din centrul Capitalei, ca să-i arate unei prostituate cât de ușor poate face rost de bani.

Supranumit „Fiara din Balcani”, grecul a fost dificil de prins, mai ales că evenimentele au avut loc acum 20 de ani, când tehnologia de care beneficiază astăzi polițiștii nu exista. Nici acțiunea de capturare a grecului nu a fost una ușoară, mai ales că acesta era înarmat până în dinți și dispus să tragă fără nicio reținere.

În Grecia ucisese deja doi polițiști, cu ocazia celei de-a doua evadări, iar pe alții îi rănise cu o armă automată de tip UZI pentru a scăpa dintr-o încercuire.

În același timp, criminalul avea și trei victime în rândul civililor, dintre care doi fuseseră uciși în timpul jafurilor armate, iar a treia era o prostituată de origine bulgară, în vârstă de 22 de ani, pe care o omorâse doar pentru că bănuia că l-ar putea da în vileag.

Ajuns în penitenciarele Românești, criminalul a stat o lungă perioadă la izolare și era scos la aer, singur, cu lanțuri la mâini și la picioare. După o lungă perioadă petrecută la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, Passaris a fost transferat la Arad, unde a încercat să convingă autoritățile că a apucat-o pe calea credinței și este acum un om cu frica lui Dumnezeu. De altfel, Passaris a și fost vizitat de un călugăr grec, care a devenit duhovnicul său.

Cazierul necunoscut al celui mai periculos criminal, care a ucis în Grecia și România

Procurorii greci au formulat opt cereri de arestare pe numele temutului criminal Konstantinos Passaris, cel care, la începutul anilor 2000, era considerat unul dintre cei mai cruzi criminali din Europa.

După ce polițiștii greci au reușit să pună mâna pe el în februarie 2001, Passaris a ajuns în spatele gratiilor, dar el avea deja un plan bine întocmit. S-a prefăcut bolnav, a împușcat doi polițiști cu un pistol pe care reușise să îi plaseze un complice de origine română, apoi a evadat.

Ajuns în România, Passaris a pătruns, în noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, în casa de schimb valutar și de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București. Cei doi angajați aflați în acel moment în sediu au fost împușcati în cap, apoi asasinii au luat toți banii găsiți, valută și lei, în total 567.000.000 de lei.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, informații șocante extrase din cazierul temutului asasin Konstantinos Passaris.

”Cuibul hoților”, locul unde Passaris și complicii lui plănuiau jafurile și își țineau armele

După ce a reușit să evadeze, împreună cu alte patru persoane, Passaris și-a constituit un grup infracțional, care comitea tâlhării și furturi.  Konstantinos Passaris și complicii săi acționau ”ca la carte”. Reușeau să dea loviturile cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună, apoi se retrăgeau într-o ascunzătoare pe care o aveau pregătită de mai multă vreme.

Procurorii greci spun că în locuința respectivă erau puse la cale toate infracțiunile, iar casa se transformase într-un adevărat depozit de arme și muniții. Grupul urmărea, prin intermediul unor stații de emisie-recepție, frecvențele poliției, ceea ce le permitea să se deplaseze pe trasee sigure.

”(..) o foloseau ca ascunzătoare, o vizitau des și acolo organizau săvârșirea infracțiunilor grave, depozitau arme, muniții, cărți cu instrucțiuni pentru montarea armelor, produsele activității lor infracționale, banii din tâlhării și comerțul cu droguri, aparate de emisie-recepției și notițe cu frecvențele poliției pentru a urmări mișcările poliției în scopul deplasării și acționării lejere și fără probleme a membrilor grupului; (n.red. – în locuința respectivă erau depozitate și) articolele pe care le foloseau în activitatea lor infracțională – perucile, cagulele, mănușile, cătușele, foarfecele pentru tăiat fier”, potrivit procurorilor greci.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Legătura neștiută dintre bătăușul Adrian Ulise și Kostas Passaris, unul dintre cei mai periculoși criminali: „A fost prietenul meu. Știam că e rău, dar nici chiar așa” (Partea a II-a)

EXCLUSIV | Cazierul necunoscut al celui mai periculos criminal în serie care a ”acționat” pe teritoriul României. Grecii au cerut extrădarea lui Konstantinos Passaris 

articolul original.

Ofiţer de la Rutieră, trimis cu şpăgile în instanţă de procurorii DNA

7 November 2022 at 03:11
image

Procurorii DNA din Craiova au sesizat instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un ofiţer din cadrul Serviciului Rutier Olt, acuzat de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. Anchetatorii susţin că poliţistul a primit mită 2.000 de lei pentru a „aranja” o alcoolemie. Alţi 300 de euro ar fi ajuns în buzunarele poliţistului pentru a ajuta o persoană să obţină permisul de conducere. Şi persoana care a intermediat mita de 300 de euro a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit anchetatorilor, ofiţerul de poliţie judiciară ar fi încercat să ajute un inculpat să scape de dosarul de conducere sub influanţa alcoolului.
„În data de 31 octombrie 2021, inculpatul Paraschiv Valentin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit suma de 2.000 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației. În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală”, au precizat procurorii DNA.
Ulterior, acelaşi poliţist i-ar fi sugerat aceleiași persoane să găsească pe cineva de încredere care să declare în fals că a condus autoturismul.

În aprilie, anul acesta, poliţistul ar fi primit mită 300 de euro.


„În ziua de 03 aprilie 2022, inculpatul Paraschiv Valentin, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit, prin intermediar, suma de 300 de euro de la două persoane, pentru a-și folosi presupusa influență pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor examinatori din cadrul SPCRPCIV Olt, în scopul de a-i determina pe aceștia ca indiferent de rezultatele reale ale examinării, să-i asigure unuia dintre cei doi dobândirea permisului de conducere”, au mai susţinut anchetatorii.

A fost de acord cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare

Procurorii DNA au mai explicat că, în prezentţa avocatului, poliţistul a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu spendare pentru faptele comise.
Celălalt inculpat din dosar, cărbatul care a intermediat şpaga de 300 de euro, a fost de acord să primsească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.
Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise de procurori la Tribunalul Olt.
Pe 24 octombrie, instanţa a admis acordul încheiat de procurori cu intermediarul şpăgii. În cazul poliţistului, la termenul de pe 3 noiembrie, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 12 ianuarie 2023. Amânarea a fost dispusă la cererea inculpatului.

Ofiţerul de poliţie, sub control judiciar

În octombrie, instanţa de judecată a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de inculpat. Judecătorii au mai dispus ca inculpatul să respecte o serie de obligaţii şi i-a interzis exercitarea funcţiei de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Olt, „şi, implicit, să nu mai aibă nicio competenţă în supravegherea şi asigurarea respectării legii cu privire la circulaţia pe drumurile publice şi nici în desfăşurarea de activităţi de cercetare penală”, se arată în hotărârea Tribunalului Olt.
Hotărârea instanţei nu a fost contestată de inculpat.

articolul original.

Mare atenție! Amenzi de până la 8.000 de lei pentru persoanele care încalcă aceste reguli

1 November 2022 at 20:15
image

Vești importante! Potrivit noului Cod al Muncii care a venit cu o serie de modificări, angajatorii riscă sancțiuni usturătoare dacă nu își îndeplinesc obligațiile, mai vechi sau mai noi.

Printre altele, au fost introduse amenzi noi, cum ar fi cea pentru neacordarea concediului de îngrijitor, ceva nou în Codul muncii. Este adevărat el nu poate fi, deocamdată, solicitat, pentru că nu există norme de aplicare, ele afându-se în plin proces de elaborare, urmând să fie emise printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Muncii.

Dar, după ce acest ordin va fi publicat în Monitorul Oficial și va putea fi acordat celor care îndeplinesc condițiile legale, angajatorii care nu vor acorda acest nou drept salariaților vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.

Altă amendă introdusă în Codul muncii face referire la încălcarea obligației de a acorda concediul paternal, un refuz din partea angajatorului fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.

Avocatnet amintește, în acest context, că această amendă pentru neacordarea concediului paternal pentru angajatorii – persoane juridice a fost introdusă în vară și în Legea 210/1999 privind concediul paternal, prin OUG 117/2022. Același cuantum al amenzilor a fost introdus și în Codul muncii prin Legea 283, astfel că neacordarea concediului paternal va putea fi sancționată indiferent de tipul angajatorului, persoană fizică sau juridică. Aceeași lege a introdus și prevederea legată de faptul că „acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului”, amenda de până la 8.000 de lei din Codul muncii fiind prevăzută și pentru încălcarea acestei prevederi.

Concedierea angajaților

În plus, angajatorii care concediază salariații pe motiv că își cer drepturile pe care le au conform legislației muncii vor risca tot amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.

Sunt vizate concedierile din motive ce țin de exercitarea următoarelor drepturi ale salariaților: solicitarea detaliilor privind elementele din informarea prealabilă (nouă obligație a angajatorului), dreptul de a i se comunica, în timp util, detalii despre relația de muncă înainte de detașarea în străinătate, cererea de acordare a concediului de îngrijitor, pe motiv că și-au cerut oricare dintre drepturile prevăzute de Codul muncii, cele legate de perioada de probă sau faptul că solicită ca cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională organizate de firmă să fie suportate chiar de firmă.

Pe lângă aceste amenzi ce pot fi acordate angajatorilor, salariații care sunt concediați pentru oricare dintre aceste motive pot cere, în instanță, reintegrarea pe vechiul post, similar cu orice concediere nelegală.

Cea din urmă modificare legată de regimul sancționatoriu care poate fi aplicat angajatorilor face referire la concedierile bazate pe criterii discriminatorii sau discriminarea la locul de muncă.

Astfel, pentru orice discriminare pe criterii de etnie, culoare, religie, sex sau orientare sexuală, printre altele, directă sau indirectă față de un salariat, neacordarea drepturilor sau dezavantajarea unei persoane, hărțuirea sau victimizarea noile amenzi ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 lei. Aceeași sancțiune poate fi aplicată și pentru concedierea pe motive de discriminare. Anterior modificărilor, amenzile erau cuprinse între 1.000 și 20.000 lei, conform dcbusiness.ro

articolul original.

Scandal în primăria Şimnicu de Sus, cu doi foşti primari în rolul principal

1 November 2022 at 03:15
image

Ziua de luni, 31 octombrie, a început cu scandal la primăria comunei doljene Șimnicu de Sus. Fostul primar, Cosmin Dumitru, care care a fost declarat incompatibil şi a pierdut definitiv procesul cu ANI, a intrat în primărie împreună cu un alt fost primar, Jana Fulga. Cei doi au anunțat că Dumitru s-a întors pe fotoliul de primar în baza unei hotărâri executorii a Curţii de Apel Craiova, instanţă care a admis o cerere de revizuire. În final, s-a dovedit că hotărârea cu pricina nu este executorie.

Agenţia Naţională de Intergitate anunța, în martie 2018, că edilul comunei Şimnicu de Sus s-a aflat în stare de incompatibilitate timp de doi ani. Este vorba de perioada noiembrie 2012-octombrie 2014, când Marius Cosmin Dumitru era viceprimarul localităţii.

„În perioada 23 noiembrie 2012 – 01 octombrie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, județul Dolj”, a precizat ANI.

Inspectorii de intergritate au susţinut că, potrivit legii, funcţia de viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu funcţia de membru al consiliului de administraţie la societăţi comerciale, regii autonome şi instituţii publice.

A pierdut definitiv procesul cu ANI

Raportul ANI a fost contestat de edilul Dumitru la Curtea de Apel Craiova.

În acţiunea formulată, primarul a susţinut că a depus o plângere penală împotriva directorului școlii pentru fals în înscrisuri oficiale. În dosar a fost efectuată o expertiză grafologică, care ar fi arătat că semnăturile sale ar fi fost falsificate. Edilul a mai susţinut că nu a existat nici un document privind desemnarea lui în consiliul de administraţie al şcolii.

Pe 25 februarie 2019, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunea formulată de edil şi a dispus anularea raportului de evaluare nr. 9014/G/II/16.03.2018. ANI a formulat recurs împotriva hotărârii instanţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 11 martie, anul acesta, judecătorii bucureşteni au casat sentinţa şi au respins acţiunea primarului din Şimnicu de Sus.

Hotărârea buclucaşă

După sentinţa Înaltei Curţi, în luna mai, prefectul a emis un ordin prin care lui Dumitru i-a încetat mandatul de primar. Acesta din urmă a formulat mai multe acţiuni în inastanţă, prin care a cerut suspendare sau chiar anularea ordinului. A pierdut, aşa că a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de pe 25 februarie 2019. În septembrie, Curtea de Apel Craiova a admis cererea şi a dispus anularea raportului de evaluare nr.9014/G/II/16.03.2018 întocmit de ANI. De altfel, în februarie 2019, instanţa dispusese acelaşi lucru. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi pote fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Ieri dimineaţă, „înarmat” cu acestă hotărâre, care a susţinut că ar fi executorie, fostul edil s-a prezentat la primărie şi a susţinut că s-a reîntors pe fotoliul de primar. A fost însoţit de fostul edil, Jana Fulga, de profesie avocat, care a susţinut este vorba de o hotărâre executorie a instanţei. Actuala conducere a primăriei a chemat poliţia, după care s-a constatat că hotărârea cu pricina nu este executorie.

Scandal în primărie, între doi foşti primari şi viceprimarul cu atribuţii de primar

Sosirea celor doi a fost filmată de Laurenţiu Ifrim, viceprimar cu atribuţii de primar după ce lui Dumitru i-a încetat mandatul.

„Ordinul(Ordinul prefectului în data de 16.05.2022 – n.r.) nu mai produce efecte. Am o hotărâre executorie”, a suţinut Dumitru. Cei doi s-au instalat în biroul primarului şi a început scandalul. Mai mult, fostul edil a luat lângă el ştampilele instituţiei şi a fost cât pe ce să se apuce de semnat documente. A fost oprit de insistenţele lui Ifrim, care a susţinut că totul este un abuz.

„Am asistat stupefiat la spectacolul oferit de doamna care a condus 20 de ani primăria Şimnicu de Sus. A dat un ultim spectacol, prin care a demonstrat de ce comuna noastră este la acest nivel. Mâine o să formulez plângere penală împotriva celor doi”, a declarat Laurenţiu Ifrim pentru Gds.

Rocadă între viceprimar şi primar

Jana Fulga a fost viceprimar al comunei Șimnicu de Sus între anii 2004-2008, iar din 2008 și până în 2016 (două mandate), a fost primarul comunei. În 2016 şi 2020 alegerile au fost câștigate de Marius Cosmin Dumitru. Din 2016, Jana Fulga s-a întors pe fotoliul de viceprimar al comunei. În 2021, şi Jana Fulga a pierdut definitiv procesul cu ANI. Şi în cazul său, ANI a susţinut că, în perioada 06 septembrie – 23 octombrie 2012 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile. Ulterior, aproape un an, Jana Fulga a fost administratorul public al comunei.

articolul original.

Lovitură pe piața energetică: CEZ Vânzare renunță la statutul de furnizor de ultimă instanță!

18 October 2022 at 08:49
image

CEZ Vânzare, prezent în Oltenia, a notificat ANRE că nu va mai deveni furnizor de ultimă instanță, așa cum trebuia să se întâmple din luna noiembrie 2022. CEZ Vânzare are circa 1,4 milioane de clienți. Practic, ANRE a reglementat faptul că trebuie să existe asemeni unei „roți de rezervă”, un ansamblu de cinci furnizori de ultimă instanță FUI care să aibă împreună cel puțin 60% din cota de piață. Ei trebuie să preia prin rotație, toți clienții casnici și noncasnici care nu au furnizor. În luna noiembrie, CEZ Vânzare ar fi urmat să îndeplinească această sarcină de FUI. ANRE ar putea aviza favorabil cererea CEZ vânzare dacă se va găsi un înlocuitori alături de ceilalți 4 furnizori. Este posibil în cazul avizării favorabile a cererii depuse de CEZ Vânzare, locul său să fie luat de Hidroelectrica

articolul original.

Ana Maria, o tânără româncă însărcinată, a fost ucisă de iubitul italian. Incredibil ce a decis instanța

8 October 2022 at 18:40
image

A fost luată o decizie neașteptată în cazul bărbatului de origine italiană care a ucis o româncă de 30 de ani în 2019. Judecătorii au făcut o ales să îi reducă sentința criminalului, spre disperarea familiei și a cunoscuților victimei.

Nimeni nu s-ar fi așteptat ca Antonino Borgia să comită o faptă atât de barbară și să își ucidă partenera de viață, dar iată că lucrurile nu merg mereu așa cum ne-am fi așteptat. Bărbatul a omorât-o pe Ana Maria Lăcrămioara Di Piazza, care era însărcinată în patru lui, urmând să îi arunce trupul neînsuflețit într-un șanț.

Decizie neașteptată luată de judecătorii italieni

În primă fază, omul de afaceri de origine italiană a fost condamnat la închisoare pe viață pentru fapta odioasă pe care a făcut-o. Totuși, pe data de 7 septembrie 2022, judecătorii au luat decizia de a micșora considerabil perioada pe care Antonino ar fi trebui să o petreacă după gratii, ajungând la concluzia că 19 ani și 4 luni este o sentință corectă. Magistrații au afirmat că nu există nicio dovadă a unor factori agravanți.

Familia tinerei românce nu a privit cu ochi prea buni decizia luată de către judecători și este hotărâtă să facă tot posibilul pentru a face dreptate în cazul uciderii tinerei de 30 de ani. Din păcate, aceasta a lăsat în urmă un băiețel orfan, care nu înțelege prea bine ce s-a întâmplat cu mama lui.

Vă reamintim faptul că Ana Maria Lăcrămioara Di Piazza era rezidentă în Giardinello și a avut o relație amoroasă cu omul de afaceri italian, Antonino Borgia. Bărbatul în vârstă de 51 de ani era căsătorit și avea doi copii, doar că își dorea să aibă parte de momente frumoase alături de româncă. În momentul în care a aflat că este însărcinată și i-a transmis acest lucru bărbatului, acesta s-a enervat atât de tare, încât a înjunghiat-o în burtă și a lovit-o în cap, lăsând-o să moară într-un șanț de pe stradă. Totul a avut loc pe data de 22 noiembrie 2019.

„Și-a înjunghiat partenera pentru că aștepta un copil. Un singur cuvânt: nenorocit. O singură pedeapsă: închisoare pe viață”, a comentat atunci fostul ministru Matteo Salvini.

articolul original.

Şi-a pierdut funcţia de primar din cauza domiciliului

6 October 2022 at 15:06
By: (R.C.)

Claudiu Buciu, a anunţat, joi, că a pierdut definitiv, în instanţă, funcţia de primar al Lugojului, funcţie pe care a câştigat-o în alegerile locale din 2020, după ce şi-a schimbat domiciliul pentru câteva săptămâni, la începutul acestui an, potrivit Agerpres. Nemulţumit de decizia instanţei, el nu a ezitat să arate cu degetul către fostul său omolog din Timişoara, despre care spune: „E greu de înţeles de ce primarul Timişoarei (Dominic Fritz, n.r.) nu are nici măcar reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu (…)”. Culmea, decizia în cazul lui Buciu a fost luată de prefectul de Timiş. 

„Am candidat menţionând pe toate formularele de candidatură că am dubla cetăţenie. Nimeni nu a avut nimic de obiectat, nici autoritatea electorală şi nici judecătorii care au validat candidatura şi apoi alegerea mea ca primar. În timpul mandatului am renunţat la domiciliul din Lugoj, stabilindu-mi reşedinţa tot în Lugoj. Fără să încalc nicio lege. Am fost la serviciu zi de zi, indiferent că am avut domiciliul sau reşedinţa în Lugoj. I-am deranjat pe toţi cei care n-au mai făcut afaceri ilegale cu Primăria, pe toţi cei care ocupau ilegal proprietăţile primăriei (…) La nivel politic am deranjat conducerea judeţeană a PNL pentru simplul fapt că spun liber ce gândesc (…) E greu de înţeles de ce primarul Timişoarei (Dominic Fritz, n.r.) nu are nici măcar reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu (…) Pentru mine, singura instanţă care mă va judeca corect vor fi lugojenii”, a afirmat Claudiu Buciu pe FB.
Fostul edil mai arată că este cetăţean român, născut la Lugoj, dar şi cetăţean german, pentru că soţia şi cei trei copii locuiesc de peste 10 ani în Germania, statul german acordându-le cetăţenia în condiţii normale.

Claudiu Buciu a fost destituit din funcţie de prefectul Mihai Ritivoiu, în luna iulie, după ce a fost sesizat că edilul din Lugoj şi-ar fi schimbat domiciliul, pentru câteva săptămâni, în Germania. Buciu a atacat în instanţă ordinul de încetare a mandatului emis de Instituţia Prefectului, iar azi a venit decizia.

articolul original.

Percheziție domiciliară la persoane bănuite de furt calificat

8 July 2022 at 10:36
By: Regie
image

Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, în oraşul Şimleu Silvaniei, la locuinţa a două persoane bănuite de furt calificat.

Cei doi bărbaţi, de 31, respectiv 42 de ani, ambii din Şimleu Silvaniei, reţinuţi, miercuri, 6 iulie a.c., de poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au fost arestaţi preventiv. Instanţa a emis ieri pe numele acestora mandate de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Reamintim că, la data de 6 iulie a.c., poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, în oraşul Şimleu Silvaniei, la locuinţa a două persoane bănuite de furt calificat.

Din cercetări a reieşit că, în noaptea de 2 spre 3 iulie a.c., doi bărbaţi, de 31, respectiv 42 de ani, ambii din Şimleu Silvaniei ar fi pătruns în locuinţa unei femei, din comuna Crasna, de unde ar fi sustras bani, cabluri electrice, o drujbă, un motofierăstrău, îmbrăcăminte, încălţăminte etc.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 18000 de lei.

În urma percheziţiei au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă.

Bărbaţii au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, iar joi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii continuă cercetările pentru probarea şi documentarea întregii activităţi infracţionale.

articolul original.
  • There are no more articles
❌