ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dezamăgit pentru că l-a părăsit soția, un român a spart 27 de farmacii din Belgia. Bărbatul susține că „îl durea inima”

30 September 2022 at 07:27
image

Un român a spart 27 de farmacii din Belgia, supărat că a fost părăsit de soția sa. Motivul pentru care bărbatul s-a decis să dea pagubă farmaciilor, ar fi fost că îl durea inima.

Supărare mare pentru un român din Belgia, care a spart 27 de farmacii. Ce l-a făcut pe bărbat să recurgă la aceste acțiuni? Durerea pe care o simțea pentru că îl părăsise soția. Cei doi erau împreună de 30 de ani.

Procesul de judecată a început marţi, la Bruxelles, iar bărbatul și-a recunoscut toate faptele comise în urmă cu un an.

Românul a mărturisit că atunci când i se punea pata pe câte o farmacie, smulgea un capac de canal sau un grătar de pivniță și le arunca prin ușa sau geamurile acesteia, potrivit Antena3.ro.

Un profesor român s-a apucat de furat în Belgia pentru ca fiul său, un cunoscut avocat din România, să îi acorde atenţie

Un profesor român care era la pensie, riscă un an de închisoare pentru că a comis mai multe furturi din magazine în localităţile belgiene Tielt şi Izegem.

Cadrul didactic nu ducea lipsă de bani, ci a dorit doar să îi atragă atenţia fiului său, un avocat din România.

În primăvara anului 2021, personalul unui supermarket din localitatea belgiană Tielt a descoperit că un număr mare de pixuri, marca Parker, dispăruseră de pe rafturi.

Angajaţii au decis să instaleze o mică cameră de luat vederi şi au urmărit ce se întâmplă mai departe. Iar rezultatul n-a încetat să apară: în 18 iunie, au observat pe imagini că un bărbat a luat trei pixuri fără să plătească.

Pe 28 iunie, scenariul s-a repetat. O vânzătoare a decis să îl urmărească şi a văzut cum acelaşi bărbat a sustras alte câteva pixuri. Acesta a fost identificat în persoana lui I.C. (68 de ani), un fost profesor, de naţionalitate română, care este posibil să fi comis alte patru furturi similare dim alte magazine. În ziua de 18 iunie 2021, fostul cadru didactic a sustras un ceas inteligent dintr-un magazin din oraşul Tielt.

10 zile mai târziu, a furat bunuri în valoare de 316 euro din acelaşi magazin. În acea zi a sustras şi mai multe perechi de chiloţi dintr-un alt magazin din aceeaşi localitate.

Fostul profesor riscă acum o pedeapsă cu închisoarea de un an, dar avocatul său a cerut suspendarea sancţiunii penale ţinând cont de motivele care l-au determinat pe bărbat să comită faptele, potrivit ȘtiriDiaspora.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

29 septembrie – Ziua mondială a inimii

29 September 2022 at 14:16
By: Regie
image

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional . În România, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.
La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial, cu 17,9 milioane de decese pe an, adica o treime din toate decesele de pe planeta si jumatate dintre toate decesele asociate cu bolile netransmisibile. In jur de 85% dintre aceste decese sunt determinate de boala de inima si de accident vascular cerebral.

Însă datele nu trebuie să arate mereu astfel. Doar făcând câteva mici schimbări în viața noastră, putem să reducem riscul de boli cardiovasculare, sa ne imbunatatim calitatea vietii si sa stabilim un bun exemplu pentru generatia viitoare.
Grija fata de inima inseamna sa mananci echilibrat, sa faci miscare, sa reduci consumul de alcool, sa renunti la fumat…adica, toate acele lucruri care nu doar ca te fac mai sanatos, insa te vor ajuta sa te simti mai bine si sa te bucuri din plin de viata.

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică în spaţii nepoluate, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.

articolul original.

La doar 7 ani se luptă cu un balaur invizibil. Arma secretă a bătăliei cu cancerul

28 September 2022 at 17:06
image

La 7 ani Cătălin se luptă cu un balaur! Din păcate nu este unul imaginar, dintr-o poveste de Ispirescu! Balaurul cu care se bate în fiecare zi micul-viteaz nu scoate flăcări pe gură, dar mistuie speranțe, visuri, zâmbete! Cătălin nu e însă singur în lupta pe care trebuie să o poarte! Părinții, prietenii de la școală, rudele și comunitatea îi sunt alături! În plus, micul-viteaz are o super-putere: bucuria inocentă de a trăi!

,,În urma unei investigații medicale am fost anunțați că fiul nostru are cancer. Nu vă puteți imagina durerea pe care o simte un părinte în astfel de momente! Când am aflat, am simțit cum pică cerul pe mine! Am crezut că totul s-a sfârșit! Nu înțelegeam – nici eu, nici soția – ce ni se întâmplă. De ce? Unde a fost greșeală noastră?”, povestește vădit afectat de situație, Nicolai Boicu tatăl lui Cătălin.

,,Totul a fost bine și frumos în familia noastră până am observat la îngerașul nostru o asimetrie evidentă a abdomenului. Au urmat multe investigații la mulți medici, multe păreri, lacrimi și foarte multă durere, după care am primit răspunsul care ne-a lăsat înmărmuriți,” povestește mama lui Cătălin, Natalia Boicu.

Anul trecut, băiatul a fost diagnosticat cu cancer la rinichi în stadiul 4, iar din acel moment spitalul i-a devenit a doua casă. Neputincioși în fața unei astfel de realități, părinții – o familie modestă din Republica Moldova – au început să caute soluții în străinătate pentru a-și putea salva copilul. După un tratament agresiv și de durată derulat într-o clinică din Turcia, micul-viteaz a învins balaurul și s-a întors acasă.

,,Nu vă puteți închipui cât de fericiți am fost să îl vedem pe Cătălin în prima lui zi de școală. Câtă bucurie și fericire avea pe chipul său că va putea să se joace și să învețe alături de prietenii și colegii lui! Atât am fost de fericiți că fiul nostru este școlar și i-am mulțumit lui Dumnezeu și tuturor oamenilor care ne-au ajutat să ajungem să vedem acest moment din viața noastră de părinți,” mărturisește tatăl lui Cătălin.

Bucuria familiei Boicu nu a durat însă mult timp. Din nefericire, pe 10 septembrie, lui Cătălin i s-a făcut rău la școală. Boala a recidivat, iar viața micului-viteaz depinde acum de un tratament foarte costisitor.

,,Suma este enormă pentru familia noastră, peste 43.000 de euro! Eu sunt mecanic auto și am salariu 3.000 de lei, iar soția este casnică. Nu avem efectiv cum să plătim acești bani! La început ne descurcam, mai aveam ajutorul părinților, avem pământ, păsări și animale în gospodărie, copii erau mai mici și parcă nu prea simțeam greutățile. Dar când am aflat ce înseamnă boala mezinului, am crezut că mă duc și nu mă mai întorc!”

Cu sprijinul Asociației Salvează o inimă, băiatul a reînceput chimioterapia. Cătălin se află în acest moment în Turcia alături de mama lui. Suma totală de care are însă nevoie pentru a lupta cu un astfel de diagnostic este departe de a fi strânsă!

,,Orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă” înseamnă o nouă șansă la viață pentru micul viteaz care a dus deja o bătălie împotriva cancerului. Doar fiind alături de această familie, îi vom oferi copilului speranța într-un viitor în care își poate păstra zâmbetul senin și își va aduce aminte cu bucurie și recunoștință că a fost salvat de la moarte,” Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă!

Părinții nu au de ales decât să spere în ajutorul oamenilor de bine și să se roage pentru sănătatea copilului lor.

,,Cătălin îmi spunea deseori că atunci când va crește o să facă bani mulți ca să putem merge cu toții la circ, la grădina zoologică și să poată cumpăra multă înghețată. Îmi spunea că vrea să se facă șofer de camion, ca să poată aduce cadouri copiilor. E vioi, vesel și sociabil. Are mulți prieteni și cu toții au grijă de el. Îi știu situația și se străduiesc să se joace atent cu el, să nu îl lovească, să nu îl supere,” povestește tatăl lui Cătălin.

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul:

https://salveazaoinima.ro/catalin-boicu/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Cătălin Boicu!

articolul original.

Cercetătorii au descoperit „inima evoluției noastre”. Cât de veche este?

19 September 2022 at 15:00
image

Cercetătorii au descoperit o inimă veche de 380 de milioane de ani – cea mai veche descoperită vreodată – alături de un stomac, un intestin și un ficat, fosilizate separat, la un „pește cu fălci” (Gnatostomate), astfel dezvăluind noi indicii despre evoluția umană.

Noua cercetare, publicată în revista Science, a constatat că poziția organelor în corpul artrodiilor – o clasă dispărută de pești „cu armură” care a prosperat în perioada Devoniană, din urmă cu 419,2 milioane de ani, până acum 358,9 milioane de ani – este similară cu anatomia rechinilor moderni, oferind noi indicii vitale pentru evoluție.

Cercetătorul principal, John Curtin Distinguished Professor Kate Trinajstic, de la Școala de Științe Moleculare și ale Vieții din cadrul Curtin și de la Muzeul Australiei de Vest, a declarat că descoperirea este remarcabilă, având în vedere că țesuturile moi ale speciilor antice sunt rareori conservate și că este și mai rar să se găsească conservarea 3D.

„În calitate de paleontolog care studiază fosilele de peste 20 de ani, am fost cu adevărat uimită 3D și frumos conservată la un strămoș vechi de 380 de milioane de ani”, a declarat profesorul Trinajstic.

Inima are o vechime de 380 de milioane de ani

„Evoluția constă într-o serie de pași mici, dar aceste fosile antice sugerează că a existat un salt mai mare între vertebratele fără fălci și cele cu fălci. Acești pești aveau literalmente inima în gură și sub branhii – la fel ca rechinii de astăzi”.

Această cercetare prezintă – pentru prima dată – modelul 3D al în formă de S la un artrodihor, care este alcătuită din două camere, cu camera mai mică așezată deasupra.

Profesorul Trinajstic a declarat că aceste caracteristici au fost avansate la vertebrate atât de timpurii, oferind o fereastră unică asupra modului în care regiunea capului și a gâtului a început să se schimbe pentru a găzdui fălcile, o etapă critică în evoluția propriului nostru corp.

„Pentru prima dată, putem vedea toate organele laolaltă într-un pește cu fălci primitive și am fost deosebit de surprinși să aflăm că nu erau atât de diferiți de noi”, a declarat profesorul Trinajstic.

Noi indicii despre evoluția corpului uman

„Cu toate acestea, a existat o diferență critică – ficatul era mare și permitea peștelui să rămână plutitor, la fel ca rechinii de astăzi. Unii dintre peștii osoși de astăzi, au plămâni care au evoluat din vezicile de înot, dar a fost semnificativ faptul că nu am găsit nicio dovadă de plămâni la niciunul dintre peștii blindați dispăruți pe care i-am examinat, ceea ce sugerează că aceștia au evoluat independent la peștii osoși la o dată ulterioară.”

Formațiunea Gogo, din regiunea Kimberley din Australia de Vest, unde a fost inițial un mare recif.

Cercetătorii au folosit fascicule de neutroni și raze X sincrotronice pentru a scana specimenele, încă încorporate în concrețiunile de calcar, și au construit imagini tridimensionale ale țesuturilor moi din interiorul lor, pe baza diferitelor densități ale mineralelor depuse de bacterii și a matricei rocilor înconjurătoare.

Această nouă descoperire de organe mineralizate, pe lângă descoperirile anterioare de mușchi și embrioni, face ca artrodirii Gogo să fie cei mai bine înțeleși dintre toate vertebratele cu fălci și clarifică o tranziție evolutivă pe linia vertebratelor cu fălci, care include mamiferele și oamenii, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Taxi și Delia colaborează pentru a treia oară și lansează Inima mea de 16 ani

16 September 2022 at 11:08
image

Cum ar fi să te întorci pentru o secundă în timp și să vezi cum privea lumea inima ta de 16 ani? Taxi și Delia au făcut-o în cel mai nou single pe care îl lansează. La șase ani de la lansarea single-ului „Atât de trist” și la patru ani de la lansarea piesei „Inadaptat”, Taxi și Delia colaborează din nou pentru „Inima mea de 16 ani”, o baladă rock emoționantă ce surprinde povestea unei inimi pure și bune prinsă într-o relație plină de minciuni. Anii trec, dar oare sufletul rămâne la fel?

Compusă de către Dan Teodorescu, „Inima mea de 16 ani” dezvăluie povestea unei inimi încă inocente, care indiferent de obstacol alege să rămână tânără, blândă, naivă, și mai ales, alege să vadă în continuare binele în oameni.

„Suntem la cea de-a treia colaborare cu Delia. Cum au fost colaborările astea? Păi, cum să vă spun… Au fost fix ca Delia: minunate”, spune Dan Teodorescu, solistul trupei TAXI.

„Happy să colaborez din nou cu Taxi pentru încă o piesă de suflet. Din inima mea de 16 ani”, adaugă Delia.

Una dintre cele mai iubite trupe pop rock din România, Taxi s-a reinventat permanent, oferind adevărate spectacole, cu hituri care au bucurat generații întregi, dar și cu piese noi – toate asezonate cu o doză de umor în stilul bine-cunoscut al lui Dan Teodorescu. Prin piesele pe care le creează, solistul își exprimă crezurile, emoțiile și varietatea preocupărilor: de la mesaje sociale („Criogenia salvează România”, „Aici sunt banii dumneavoastră”, „Oamenii politici”, „Ca ei”), până la balade cântate de generații întregi („Jumătatea mea”, „Mi-e dor şi doare”, „Stelele care cad”, „Cele două cuvinte”, „Supradoză de dor”), trecând prin zona inerentelor probleme de cuplu („Karma, zenu’ și feng shuiu'”, „O să-mi las burtă pentru tine”, „Non-stop”).

Inovativă, cameleonică și mereu cu un pas în fața trendurilor, Delia are una din cele mai spectaculoase cariere din industria muzicală românească. Una din cele mai emblematice artiste ale genului pop și un songwriter cu numeroase hituri compuse de ea însăși, Delia este constant pe cele mai înalte poziții din topurile muzicale prin zeci de hit-uri lansate în peste 20 de ani de activitate. Universul ei artistic este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru este cel mai vizibil în show-urile ei sold-out de la Sala Palatului, „Acadelia”, „Psihedelia”, „Deliria”, prin care mereu surprinde cu cele mai creative idei, dar și cele mai recente concepte „Cum Era” și „Rockadelia” de la Verde Stop Arena.

articolul original.

Ce se vede în inima Nebuloasei Orion? Noi imagini de la Telescopul Spațial James Webb

13 September 2022 at 15:00
image

Nebuloasa Orion este una dintre cele mai studiate regiuni cerești. Aflată în constelația Orion (sau Vânătorul), printre stele, nebuloasa este atât de strălucitoare încât poate fi observată cu ochiul liber. În esență, Nebuloasa Orion este un uriaș nor complex care creează și formează stele. Tocmai de aceea, mai este cunoscută drept Norul molecular complex din Orion.

Având în vedere faptul că este destul de aproape de Pământ, situată la 1.344 de ani-lumină, Nebuloasa Orion este una dintre cele mai importante ținte de observație pentru înțelegere formării stelare. Omenirea se tot uită la Nebuloasa Orion încă de la descoperirea sa, în 1610, însă nici până acum nu i-am descoperit toate secretele.

Acum, cel mai puternic telescop spațial construit vreodată ne-a oferit o nouă priveliște chiar din

Noile imagini obținute de instrumentul NIRCam al Telescopului Spațial James Webb sunt, așa cum au spus astronomii, cele mai detaliate și mai clare de până acum. Analizele încă sunt în plină desfășurare, însă vom afla în curând ceva nou și fascinant despre această regiune incredibilă din galaxie.

„Suntem absolut uimiți de imaginile cu Nebuloasa Orion”

„Suntem absolut uimiți de imaginile uluitoare cu Nebuloasa Orion. Am început acest proiect în 2017, așa că așteptăm de mai bine de cinci ani să obținem aceste date”, a spus astrofizicianul Els Peeters de la Universitatea de Vest din Canada.

„Aceste noi observații ne vor permite să înțelegem mai bine cum transformă stelele masive norii de gaz și praf în care se nasc. Stelele masive tinere emit cantități uriașe de radiații ultraviolete direct în norul nativ care încă le mai înconjoară, iar asta schimbă forma fizică a norului precum și compoziția sa chimică”, a adăugat Peeters.

Formarea stelară, un proces gazos și prăfuit

Formarea stelară este un proces gazos și prăfuit. Stelele se nasc din nori groși de praf și gaz care se prăbușesc sub graviație și încep să acumuleze material din norul din jur, astfel formând un disc pe măsură ce steaua se rotește.

Natura acestui proces înseamnă că este foarte dificil de observat, lumina fiind blocată de praf și gaz, astfel că noi nu putem vedea ce se întâmplă acolo, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, lungimile de undă de lumină infraroșie, modul prin care Webb observă Universul, sunt capabile să treacă prin praf, ceea ce ne permită să vedem în regiuni imposibile de observat în lungimi de undă mai scurte, cum ar fi spectrul vizibil.

Oamenii de știință, nerăbdători să folosească Telescopul Webb

Așadar, oamenii de știință au așteptat cu nerăbdare pentru a studia formarea stelară și să afle noi detalii despre proces.

Noile imaginile de la Webb se concentrează pe o structură numită Orion Bar, care curge în diagonală din stânga sus până în dreapta jos. Lumina de la un roi stelar tânăr și fierbinte, numit roiul Trapezium, iluminează scena din colțul din dreapta sus. Totuși, această lumină ultravioletă dură erodează structura.

„Nu am putut să vedem niciodată detaliile fine de la structurată în aceste medii și să înțelegem cum se pot forma sistemele planetare în prezența acestor radiații puternice. Aceste imagini dezvăluie moștenirea mediului interstelar în sistemele planetare”, a precizat Emilie Habart, astronom la Institutul de Astrofizică Spațială din cadrul Université Paris-Saclay.

articolul original.

“O inimă trecută printr-un infarct nu va mai fi la fel”. Prevenţia, principiul de aur în cardiologie

11 September 2022 at 21:49
image

Atunci când o afecţiune cardiacă dă primele semne, pacientul are posibilitatea de a o ţine sub control cu tratament adecvat. Dar dacă pacientul ajunge prima dată să fie văzut de un specialist abia când ajunge la urgenţă cu infarct, inima sa va rămâne cu sechele. O inimă afectată de un episod acut grav va rămâne cu sechele, chiar dacă pacientul este salvat, atrage atenţia dr. Radu Popa, de la Centrul Medical Speranţa.

Mai mult de jumătate din bolile cardiovasculare (BCV) sunt evitabile.

Prevenţia rămâne principiul de aur, iar medicii insistă pe consultul periodic în stadii preclinice, pentru ca bolile să poată fi depistate precoce.

“Ar fi indicat ca tinerii să îşi facă un control preventiv la fiecare cinci ani, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, vizita la medicul cardiolog ar trebui să fie anuală”, consideră dr. Radu Popa.
Cu precădere în era post-Covid, adaugă acesta, întrucât infectarea cu noul coronavirus îşi lasă uneori amprenta asupra inimii pacienţilor. Nu doar studiile vorbesc despre probleme cardiace apărute post-Covid, ci şi practica de la cabinet.

“Un exemplu sugestiv este cazul unui pacient tânăr care nu prezenta nicio problemă în urmă cu câţiva ani, iar acum a venit cu regurgitare mitrală de gradul III post miocardită, o afecţiune destul de serioasă la nivelul valvei inimii”, transmite medicul de la Centrul Speranţa.

“Depistarea la timp a unei probleme este cel mai important aliat al pacientului şi al medicului, iar acum tehnologia este de partea noastră. De asemenea, este mai important ca niciodată ca pacienții să beneficieze de o evaluare precisă pentru a alege cea mai potrivită abordare”, adaugă dr. Popa.

Inclusiv la cea mai importantă manifestare anuală a cardiologilor din Europa, Congresul European de Cardiologie, s-a insistat pe acest aspect al evaluării precise.

„La Centrul Medical Speranța, avem echipamente foarte performante, care ne ajută să intervenim din timp, atâta vreme cât pacientul vine la cabinet”, transmite echipa medicală a clinicii. „Noi folosim aparate ecografice foarte performante. Iar cu ecocardiograful 4D, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială putem să efectuăm multiple măsurători precise care să ajute medicul pentru un diagnostic cât mai precis și precoce”.

Centrul Medical Speranța se află în Craiova, pe strada Înfrățirii, nr. 16. Detalii la telefon: 0771493887 şi pe site-ul www.clinicasperanta.ro.

articolul original.

Zborul în spațiu, asociat cu mutații ale ADN-ului și risc crescut de boli de inimă sau cancer

6 September 2022 at 07:00
image

Astronauții prezintă un risc mai mare de a dezvolta mutații – posibil legate de zborul în spațiu – care pot crește riscul de a dezvolta cancer și boli de inimă în timpul vieții, potrivit unui studiu realizat în premieră de Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

O echipă de cercetători a colectat probe de sânge de la astronauți ai Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) care au zburat în misiuni cu naveta spațială între 1998 și 2001. Ei au descoperit mutații ale ADN-ului, cunoscute sub numele de mutații somatice, în sistemul de formare a sângelui (celule stem hematopoietice) la toți cei 14 astronauți studiați.

Descoperirile lor, publicate în Nature Communications Biology, sugerează că zborul în spațiu ar putea fi asociat cu aceste mutații și subliniază importanța efectuării unor analize de sânge continue ale astronauților pe tot parcursul carierei lor și în timpul pensionării pentru a le monitoriza sănătatea.

Mutațiile identificate în acest studiu au fost caracterizate prin suprareprezentarea celulelor sanguine derivate dintr-o singură clonă, un proces numit hematopoieză clonală (CH).

Cât de periculos este, de fapt, zborul spațial?

Astfel de mutații sunt frecvent cauzate de factori de mediu, cum ar fi expunerea la radiații ultraviolete sau la anumite substanțe chimice, și pot fi rezultatul chimioterapiei sau radioterapiei împotriva cancerului. Există puține semne sau simptome asociate cu CH. Cei mai mulți pacienți sunt identificați în urma unor teste genetice ale sângelui pentru alte boli. Deși CH nu este neapărat un indicator de boală, este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și cancer de sânge.

,,Astronauții lucrează într-un mediu extrem în care mulți factori pot duce la mutații somatice, cel mai important fiind radiațiile spațiale, ceea ce înseamnă că există riscul ca aceste mutații să se transforme în hematopoieză clonală. Având în vedere interesul tot mai mare atât pentru zborurile spațiale comerciale, cât și pentru explorarea spațiului cosmic, precum și potențialele riscuri pentru sănătate ale expunerii la diverși factori nocivi care sunt asociați cu misiunile spațiale de explorare repetată sau de lungă durată, cum ar fi o călătorie pe Marte, am decis să explorăm, retrospectiv, mutațiile somatice în cohorta de 14 astronauți”, a declarat autorul principal al studiului, David Goukassian, MD, profesor de medicină (cardiologie) la Institutul de Cercetare Cardiovasculară de la Icahn Mount Sinai.

Subiecții studiului au fost în misiuni relativ scurte (medie de 12 zile) ale navetei spațiale între 1998 și 2001. Vârsta lor a fost de aproximativ 42 de ani, aproximativ 85 la sută erau bărbați, iar șase dintre cei 14 se aflau la prima lor misiune. Cercetătorii au recoltat probe de sânge integral de la astronauți cu 10 zile înainte de zbor și în ziua aterizării, iar globulele albe din sânge doar la trei zile după aterizare. Probele au fost păstrate timp de aproximativ 20 de ani.

Mutațiile, frecvent cauzate de factori de mediu

Folosind secvențierea ADN urmată de analize extinse, cercetătorii au identificat 34 de mutații în 17 gene care conduc CH. Cele mai frecvente mutații au apărut în TP53, o genă care produce o proteină care suprimă tumorile, și DNMT3A, una dintre cele mai frecvent gene în leucemia mieloidă acută. Cu toate acestea, frecvența mutațiilor somatice în genele pe care cercetătorii le-au evaluat a fost mai mică de două procente, pragul tehnic pentru ca mutațiile somatice în celulele stem hematopoietice să fie considerate hematopoieză clonală cu potențial nedeterminat (CHIP). CHIP este mai frecventă la persoanele în vârstă și este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer atât hematologic, cât și solid.

,,Deși hematopoieza clonală pe care am observat-o a fost de o dimensiune relativ mică, faptul că am observat aceste mutații a fost surprinzător, având în vedere vârsta relativ tânără și starea de Prezența acestor mutații nu înseamnă neapărat că astronauții vor dezvolta boli cardiovasculare sau cancer, dar există riscul ca, în timp, acest lucru să se întâmple prin expunerea continuă și prelungită la mediul extrem din spațiul cosmic”, a declarat Dr. Goukassian.

,,Prin acest studiu, am demonstrat că putem determina susceptibilitatea individuală a astronauților de a dezvolta boli legate de munca lor, fără implicații care să le afecteze capacitatea de a-și face treaba. Într-adevăr, studiile noastre demonstrează importanța unui screening timpuriu și continuu pentru a evalua această susceptibilitate. Recomandarea noastră este ca NASA, și echipa sa medicală, să depisteze astronauții pentru mutațiile somatice și posibila expansiune clonală, sau regresie, la fiecare trei până la cinci ani și în anii de pensionare, când mutațiile somatice se pot extinde.”

Sănătatea și zborul spațial

Cercetările echipei urmează studiilor anterioare care au folosit aceleași probe pentru a identifica biomarkeri predictivi în exosomi – mici vezicule microscopice cu strat lipidic de acizi nucleici, proteine, lipide și metaboliți care se formează în interiorul celulelor corpului uman și care sunt ulterior eliberate în circulația sanguină, transportând astfel informațiile de la celulele de origine care reflectă starea intercelulară, scrie EurekAlert.

Această caracteristică a exozomilor îi poate califica drept mari biomarkeri ai sănătății sau ai bolii, precum și pentru a transfera informații de la o celulă la alta la mare distanță în organism. Atunci când au tratat celule cardiace umane cu exosomi derivați de la astronauți, cercetătorii au descoperit că exosomii au afectat biologia receptorului de vitamina D, care joacă un rol-cheie în sănătatea oaselor, a inimii și a mușchilor scheletici. De asemenea, au evaluat impactul zborului spațial asupra ADN-ului mitocondrial – genomul micilor organite care furnizează energie celulelor.

În acest studiu, echipa a constatat că, de fapt, cantitatea de ADN mitocondrial liber de celule care circula în sângele astronauților era de două, până la 350 de ori mai mare decât în mod normal, ceea ce poate duce la leziuni oxidative și inflamații în alte părți ale corpului.

,,Prin aceste studii, am demonstrat potențialul de a evalua riscul pentru în rândul astronauților”, a declarat Dr. Goukassian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Care sunt simptomele timpurii ale insuficienței cardiace?

3 September 2022 at 11:30
image

Pentru cei peste 6 milioane de americani despre Centrul de control și prevenție a bolilor (CDC) spune că au insuficiență cardiacă, un nou raport al experților în sănătatea inimii ar putea oferi o avertizare timpurie a acestei boli.

Asociația Americană a Inimii (AHA) a publicat în jurnalul medical Circulation o lista a celor mai commune  simptome care ar trebui să îngrijoreze oamenii.

În mod specific, AHA a enumerat simptomele asociate cu sindromul coronarian acut, insuficiența cardiacă, tulburările valvulare, , tulburările de ritm și boala vasculară periferică.

Ce este insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă, în general, apare atunci când organul pur și simplu nu poate pompa suficient sânge în restul corpului, iar simptomele cresc probabilitatea ca pacienții să aibă nevoie de medicamente, intervenții chirurgicale sau modificări ale stilului de viață, potrivit Futurism.

„ și subtile pot fi, de asemenea, semne de agravare și pot duce la spitalizare iminentă sau deces”, conform AHA.

Care sunt simptomele bolii?

Iată o listă simptome pe care organizația dorește ca oamenii să le acorde atenție:

  • Oboseala a fost enumerată drept cel mai frecvent simptom;
  • Problemele gastrointestinale cum ar fi tulburări stomacale, greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare;
  • Dificultate de respirație, cunoscută și sub denumirea de dispnee;
  • Combinate, oboseala și dificultatea de respirație pot duce la o lipsă de activitate, care agravează insuficiența cardiacă.

AHA a mai menționat că unii oameni suferă de declin cognitiv corelat cu , dar în prezent nu este considerat un simptom oficial.

Nu există încă un remediu pentru insuficiența cardiacă, așa că este o idee bună să fii atent la semne de avertizare. Dacă sunt diagnosticați, pacienții pot face multe pentru a reduce riscul, variind de la eliminarea sării din dietă și creșterea activității fizice zilnice.

articolul original.

De ce este fumatul un adevărat pericol pentru sănătatea inimii?

2 September 2022 at 11:00
image

Fumatul slăbește inimile fumătorilor mai mult decât pe cele ale nefumătorilor, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.

Studiul a constatat că, cu cât se fuma mai mult, cu atât funcționarea inimii devine mai proastă. O anumită funcție a fost restabilită atunci când oamenii au renunțat la obicei.

„Este bine cunoscut faptul că fumatul cauzează blocarea arterelor, ceea ce duce la boli coronariene și accident vascular cerebral”, a spus autorul studiului, dr. Eva Holt de la Spitalul Herlev și Gentofte, Copenhaga, Danemarca. „Studiul nostru arată că fumatul duce, de asemenea, la inimi mai slabe. Asta înseamnă că fumătorii au un volum mai mic de sânge în ventriculul stâng al inimii și mai puțină putere de a-l pompa în restul corpului. Cu cât fumezi mai mult, cu atât funcția inimii tale devine mai proastă. Inima se poate recupera într-o oarecare măsură odată cu renunțarea la fumat, așa că niciodată nu este prea târziu să renunți.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide peste opt milioane de oameni în fiecare an. Fumatul de țigări este responsabil pentru 50% din toate decesele evitabile la fumători, jumătate dintre acestea fiind cauzate de boli cardiovasculare aterosclerotice, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, indică Eurek Alert.

Fumatul afectează sănătatea inimii

Studiile au arătat că cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă, în cazul în care mușchiul inimii nu pompează sânge în jurul corpului așa cum ar trebui, de obicei pentru că este prea slab sau rigid. Aceasta înseamnă că organismul nu primește oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa normal.

Legătura dintre fumat și structura și funcția inimii nu a fost pe deplin examinată. Prin urmare, acest studiu a explorat dacă fumatul a fost legat de modificări ale structurii și funcției inimii la persoanele fără boli cardiovasculare, dar și de efectul schimbării obiceiurilor de fumat.

Studiul a folosit date de la un total de 3.874 de participanți cu vârsta cuprinsă între 20 și 99 de ani, fără boli de inimă. Un chestionar autoadministrat a fost folosit pentru a obține informații despre istoricul fumatului și pentru a estima care este numărul de-a lungul vieții. Un pachet pe an este definit ca fiind 20 de țigări fumate în fiecare zi timp de un an.

Riscul de afecțiuni cardiace

Participanții au avut o ecografie a inimii, numită ecocardiografie, care oferă informații despre structura acesteia și cât de bine funcționează. Cercetătorii au comparat măsurătorile ecocardiografice ale fumătorilor actuali față de cei care nu au fumat niciodată, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și funcția pulmonară.

Vârsta medie a participanților a fost de 56 de ani și 43% erau femei. Aproape unul din cinci participanți au fost fumători actuali (18,6%), în timp ce 40,9% erau foști fumători și 40,5% nu au fumat niciodată. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali aveau inimi mai slabe și mai grele. Creșterea numărului de ani a fost asociată cu . Dr. Holt a explicat: „Am descoperit că fumatul curent și anii acumulați fumând au fost asociați cu înrăutățirea structurii și funcției ventriculului stâng – cea mai importantă parte a inimii.”

„În plus, am constatat că, pe o perioadă de 10 ani, cei care au continuat să fumeze au dezvoltat inimi mai mai slabe, care au fost mai puțin capabile să pompeze sânge în comparație cu cei care nu au fumat niciodată și cu cei care s-au lăsat între timp.” Ea a concluzionat: „Studiul nostru indică faptul că fumatul nu numai că dăunează vaselor de sânge, dar dăunează direct și inimii. Vestea bună este că o parte din daune sunt reversibile prin renunțare.”

articolul original.

Se majorează pensiile românilor! Marius Budăi, ministrul Muncii: ‘Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei’

31 August 2022 at 10:05
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri, majorarea pensiilor românilor, de la 1 ianuarie 2023. PSD va propune creșterea pensiilor în Coaliție, iar Marius Budăi este sigur că majorarea va fi acceptată.

Potrivit lui Marius Budăi, pensia minimă va crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Totodată, valoarea punctului de pensie va urca de șa 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei.

Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei.

Tot în Coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.

articolul original.

Hoț din Crainimăt, călcat de mascați! Unde a dat lovitura

29 August 2022 at 16:30

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale în continuarea cercetărilor efectuate în cadrul unui dosar penal privind infracțiunea de furt calificat, au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat din Crainimăt.

În fapt, polițiștii au constatat faptul că tânărul de 28 de ani ar fi pătruns în incinta unei societăți comerciale de pe raza municipiului Bistrița, de unde ar fi sustras două motodebitatoare, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 11.400 de lei.

În continuarea cercetărilor polițiștii au reușit identificarea celor două unelte fiind astfel recuperat prejudiciul.

Față de tânărul de 28 de ani, polițiștii au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În cursul zilei de astăzi, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița în vederea luării unei măsuri preventive. Procurorii au decis aplicarea controlului judiciar pentru 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale și al specialiștilor Serviciul Criminalistic.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale în vederea documentării întregii activități infracționale.

articolul original.

Sănătatea precară a inimii prezice îmbătrânirea prematură a creierului

26 August 2022 at 11:30
image

Estimând vârsta creierului oamenilor pe baza scanărileor RMN și folosind învățarea automată, o echipă condusă de cercetătorii UCL, din Anglia, a identificat mai mulți factori de risc pentru un creier îmbătrânit prematur. Sănătatea precară a inimii este unul dintre ei.

Ei au descoperit că la vârsta de 36 de ani a prezis o vârstă mai mare a creierului mai târziu în viață, în timp ce bărbații aveau, de asemenea, tendința de a avea un creier mai bătrân față de femeile de aceeași vârstă.

Descoperirile au fost publicate în The Lancet Healthy Longevity.

Oamenii de aceeași vârstă aveau creierul de vârste foarte diferite

O vârstă mai înaintată a creierului a fost asociată cu scoruri ceva mai slabe la testele cognitive și, de asemenea, a prezis o creștere a contracției creierului (atrofie) în următorii doi ani, sugerând că vârsta creierului ar putea fi un marker clinic important pentru persoanele cu risc de declin cognitiv sau alte boli legate de sănătatea creierului.

„Am descoperit că, în ciuda faptului că oamenii din acest studiu erau toți de vârste reale foarte asemănătoare, a existat o variație foarte mare în ceea ce privește vârsta prezisă de modelul computerizat pentru creierul lor”, a declarat profesorul Jonathan Schott, autor principal al studiului.

„Sperăm că această tehnică ar putea fi într-o zi un instrument util pentru identificarea persoanelor cu risc de îmbătrânire accelerată, astfel încât să li se poată oferi strategii de prevenire precoce, direcționate, pentru a-și îmbunătăți sănătatea creierului”, spune profesorul, citat de Medical Xpress.

Un studiu cât o viață

Cercetătorii au aplicat un model de învățare automată bazat pe RMN pentru a estima vârsta creierului participanților la studiul Insight 46, finanțat de Alzheimer’s Research UK, condus de profesorul Schott.

Participanții la studiu sunt extrași din 1946 British Birth Cohort din cadrul Medical Research Council National Survey of Health and Development (NSHD). Deoarece participanții au făcut parte din studiu de-a lungul vieții, cercetătorii au putut să compare cu diverși factori de pe parcursul vieții.

Participanții aveau toți între 69 și 72 de ani, dar vârstele estimate ale creierului lor variau între 46 și 93 de ani.

Cercetătorii au putut explica aproximativ o treime din variabilitatea vârstei creierului, analizând diferiți factori de pe parcursul vieții participanților.

Ce a revelat sănătatea precară a inimii?

Persoanele cu sănătatea precară a inimii la vârsta de 36 sau 69 de ani aveau o sănătate mai proastă a creierului, la fel ca cei cu boli cerebrovasculare (referitoare la fluxul sanguin și vasele de sânge din creier) identificate la RMN. Acest lucru se aliniază cu un studiu anterior condus de profesorul Schott, care a constatat că hipertensiunea arterială la vârsta de 36 de ani a prezis o sănătate mai proastă a creierului la sfârșitul vieții.

Studiul nu a identificat nicio asociere între funcția cognitivă , nivelul de educație sau statutul socioeconomic și un creier îmbătrânit prematur.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vârsta mai mare a creierului a fost asociată cu o concentrație mai mare de proteină ușoară neurofilamentară (NfL) în sânge. Se crede că creșterea NfL apare din cauza leziunilor celulelor nervoase și este din ce în ce mai recunoscută ca fiind un marker util al neurodegenerării.

Sănătatea precară a inimii în tinerețe ne afectează la bătrânețe

„Studiul Insight 46 ajută la dezvăluirea mai multor informații despre relația complexă dintre diferiții factori care influențează sănătatea creierului oamenilor de-a lungul vieții”, a declarat dr. Sara Imarisio, de la Alzheimer’s Research UK.

„Folosind învățarea automată, cercetătorii din acest studiu au descoperit și mai multe dovezi că sănătatea precară a inimii la vârsta mijlocie este legată de o mai mare contracție a creierului la bătrânețe. Le suntem incredibil de recunoscători grupului dedicat de indivizi care și-au pus la dispoziție întreaga viață pentru știință, făcând posibilă această cercetare”, a încheiat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Pensii 2022: Când poți retrage banii și cum verifici suma din fondul de pensie privată

24 August 2022 at 15:50

Pensii 2022: Când poți retrage banii și cum verifici suma din fondul de pensie privată

Toate persoanele până în 45 de ani care sunt angajate, contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II de pensii, iar în primele patru luni de la angajare, ei pot alege administratorul care să le gestioneze pensia privată.

Dacă în cele patru luni nu și-au ales administratorul, li se va desemna automat un asigurator din oficiu.

CITEȘTE ȘI: PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Potrivit legislației actuale, din salariul brut, 21,25% sunt direcționați către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duc către pensia privată Pilon II.

Ce este pilonul II de pensii

În România există patru sisteme de pensii: pensia de stat (Pilon I), pensia privată obligatorie (Pilon II), pensia facultativă (Pilon III) și pensia ocupațională (Pilon IV).

În 2007, România a urmat practica internațională si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.

Din suma destinată pentru Pilonul I, o parte a fost redirecționată către Pilonul II, care este un fond administrativ privat sau pensie obligatorie.

În 2007, contribuția la Pilonul II era obligatorie pentru tinerii care aveau până în 35 de ani și opțională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.

Cum verifici suma din fondul de pensie privată

Cei interesați să afle ce sumă de bani au acumulat până în prezent trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere.

După completarea cererii, persoanele vor fi contactate de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare.

În cazul în care persoanele nu și-au ales fondului de pensii și vor să afle cine le adminstrează pensia privată, trebuie să intre pe același site, să-și completeze numele, prenume și CNP-ul și le va apărea administratorul și detaliile de contact.

Pilonul IV de pensii private

Pensia ocupațională (Pilonul IV) reprezintă o sumă de bani lunară pe care angajatorul o poate pune într-un cont deschis de către un angajat la o bancă, pe parcursul timpului petrecut în companie.

Suma de bani se stabilește împreună cu angajatorul în funcție de vechime, funcția deținută și salariu.

Retragerea banilor – când este posibilă

Banii din contul de pensie administrată privat (Pilon II) se pot retrage la vârsta pensionării sau înainte, în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate.

În cazul decesului, banii ajung la moștenitorii legali.

Mai mulți bani la Pilonul II de pensii private

În momentul de față, contribuția la Pilonul II de pensii este de 3,75%, însă dacă se va aproba un proiect pregătit de Ministerul Muncii privind pensia privată obligatorie, românii ar putea avea bani mai mulți în cont.

Potrivit proiectului de ordonanță, comisionul de 0,5 %, pe care românii îl plătesc direct din contribuție, ar urma să dispară, iar administratorii fondurilor vor fi verificați de un comitet special atunci când investesc banii participanților.

În ultimii cinci ani, aproximativ 50.000 de românii și-au retras banii din contul privat de pensii.

În august 2022, banii strânși din Pilonul II de pensii au însumat peste 92 de miliarde de lei.

Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, în ultimii cinci ani, peste 50 de mii de români și-au retras banii din Pilonul II de pensii.

Suma medie retrasă a fost de 13.200 de lei, însă unii au scos de aproape trei ori mai mulți bani decât valoarea contribuțiilor.

articolul original.

Anii au trecut, dar “Inima de țigan” a rămas pentru Doinița Oancea și Denis Ștefan: “Nu ne-am așteptat să fie un fenomen!”

19 August 2022 at 17:00

În urmă cu 15 ani debuta pe micile ecrane una dintre cele mai de succes producții românești din spațiul media. Pentru o bună bucată de vreme, telenovelele au fost cele care captau segmentul prime-time al televiziunilor, fiind urmărite de milioane de oameni. Printre fenomenele vremii s-a numărat și „Inimă de țigan”, proiect ce a adus laolaltă nume cu rezonanță, precum Carmen Tănase, Gheorghe Visu, Denis Ștefan sau Doinița Oancea. Ultimii doi sunt și cei care au vorbit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, despre ceea ce pare, în viziunea actorilor, un succes irepetabil pe plan național.

Timp de 126 de episoade, „Medalion Codruț Fieraru” și „Minodora”, personaje interpretate de către Denis Ștefan și Doinița Oancea, au animat episoadele din telenovela-fenomen.

Acum, la mai bine de un deceniu de la finalizarea proiectului, actorii își aduc aminte cu bucurie și mândrie de momentele de pe platourile de filmare. Între timp, Denis s-a căsătorit și are două fetițe, pe când Doinița s-a dedicat copiilor pe care îi instruiește la școala sa de actorie.

Denis Ștefan și Doinița Oancea, interviu exclusiv despre „Inimă de țigan” / (Foto: CANCAN.RO)

„Cel mai mult m-a marcat prietenia cu Marin Moraru…”

Denis Ștefan admite că a rămas în relații bune cu mulți dintre cei alături de care a făcut istorie, însă actorul redă cu lux de amănunte experiența din „Inimă de țigan”, unde a avut ocazia de a interacționa cu adevărați maeștri ai domeniului artistic.

„Nu ne-am așteptat să fie un fenomen, ne-am așteptat să fie un serial interesant, dar după 15 ani tot mai face audiență, adică se dă în continuare și ăsta e un lucru extraordinar.

Serialul face parte din viața noastră artistică, am mai jucat și alte roluri după serialul respectiv, dar rămân niște repere, pe care sper la un moment dat să le repetăm, nu știu dacă se poate repeta în materie de succes în România.

Denis Ștefan, povești despre maeștrii actoriei românești / (Foto: Captură video)

E foarte greu, pentru că am jucat cu niște actori care nu mai sunt, cu niște grei ai teatrului și cinematografiei. Măcar cu cei care au rămas să facem ceva deosebit!

Cel mai mult m-a marcat prietenia cu Marin Moraru și cu Dan Condurache, cu care am rămas prieten până în ziua de azi. Marin Moraru era un om extraordinar.

Cu toți m-am înțeles foarte bine. Și cu doamna Florina Cercel și cu maestrul Gigi Dinică și cu Florin Zamfirescu și cu Vladimir Găitan. Cu toți, însă Marin Moraru era un om special și reușea să treacă bariera asta a anilor!”, ne-a declarat Denis Ștefan.

„De la ei am învățat cel mai mult!”

Doinița Oancea, care a interpretat rolul „Minodora” în telenovela de la Acasă TV, aduce completări colegului de platou, Denis Ștefan, cu privire la realizarea unui proiect de asemenea anvergură în zilele noastre.

„Eu sunt sigură că s-ar mai fi putut face, probabil că ar fi fost niște lucruri schimbate pe alocuri, pentru că ele au fost exagerate, pentru că de aia este film, de aia e telenovelă, e ficțiune până una alta.

Normal că lucrurile sunt un pic înflorite, oamenii vor să savureze o poveste care nu trebuie să aibă legătură sută la sută cu realitatea.

Doinița Oancea îi elogiază pe Gheorghe Visu și Carmen Tănase / (Foto: CANCAN.RO)

Deci da, s-ar mai fi putut face cu anumite chestii schimbate. Cred că cel mai mult și cel mai mult m-au marcat domnul Gheorghe Visu și doamna Carmen Tănase, cu ei am interacționat cel mai mult, de la ei am învățat, cu ei am jucat.

De la ei am învățat cel mai mult, pentru că eu cu ei aveam cele mai multe secvențe. Și lângă sufletul meu tot ei doi sunt!”, a adăugat și Doinița Oancea.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Maestrul are probleme serioase de sănătate, iar CANCAN.RO are toate detaliile. Alexandru Arșinel a ajuns la spital! L-au luat direct de la azil!

15 August 2022 at 20:40

Clipe de groază pentru maestrul Alexandru Arșinel! Ca și cum nu ar fi de ajuns că e internat într-un azil de bătrâni și are tot mai multe probleme de sănătate, marele actor a ajuns de urgență la spital, în weekend.  Potrivit surselor CANCAN.RO, maestrul ar fi acuzat recidive la problemele sale cu inima și ar fi internat într-un spital din Capitală.

Alexandru Arșinel se chinuie de la zi la zi cu problemele de sănătate pe care le are! CANCAN.RO a scris în exclusivitate despre faptul că actorul a fost internat într-un azil de bătrâni (Vezi totul AICI).

Greutățile au ajuns acum, în vara lui 2022, tot mai mari pentru cel supranumit, pe vremuri, „Regele Comediei”. Amintim că Arșinel avea montat, încă din 2017, în urma bolii sale cardiace, intensificată și de alte probleme de sănătate, un stent pe artera interventriculară anterioară a inimii, una dintre arterele mari din zona cardiacă.

Sursele CANCAN.RO dezvăluie că maestrul Arșinel s-a simțit foarte rău la finalul săptămânii, iar oamenii de la azilul în care stă s-au alarmat, așa că au chemat de urgență Salvarea. Actorul a fost luat și dus la spital. Unde, în cele din urmă, a fost stabilizat, iar acum este sub atenta observație a medicilor.

Weekend de groază pentru familia Arșinel

În afară de problemele de memorie, de escarele multiple în zona picioarelor, a călcâielor mai ales (după cum au declarat și fiii maestrului), Alexandru Arșinel a suferit în 2013 și un transplant renal. În plus, actorul suferă de diabet zaharat și hipertensiune arterială, dar a și slăbit vizibil în ultimul timp. Iar acum au reapărut și problemele la inimă.

Alexandru Arșinel și soția lui (Foto: CANCAN.RO)
Alexandru Arșinel, cu ani în urmă, când venea de la cumpărături și era întâmpinat de soție (Foto: CANCAN.RO)

„După ce asistentele și persoanele care îl îngrijesc pe Arșinel au descoperit că maestrul se simțea rău, ar fi fost imediat contactată familia dânsului și toată lumea s-a mișcat cât mai repede, ca actorul să fie dus la un spital central, unde să fie controlat și tratat”, au declarat persoane din anturajul lui Alexandru Arșinel, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Avea stenoză de 70% în 2017

„A fost supus unei coronarografii în urma căreia s-a decis implantarea unui stent pe artera interventriculară anterioară a inimii, una din arterele mari din zona cardiacă, pentru că avea o stenoză de 70 la sută”, era anunțul făcut, în urmă cu aproape cinci ani, în decembrie 2017, de către Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar București, la vremea aceea. Diagnosticul a fost atunci de „sindrom coronarian acut”.

Amintim că, în ciuda eforturilor noastre de a contacta familia artistului sau azilul unde maestrul este internat, ne-am lovit mereu de secretomanie (DETALII AICI).

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Test de cultură generală. Câte valve are inima?

12 August 2022 at 08:00
image

Câte valve are inima? Inima este formată din patru camere, două atrii (camerele superioare) și două ventricule (camerele inferioare). Există o valvă prin care trece sângele înainte de a părăsi fiecare cameră a inimii.

Supapele împiedică refluxul de sânge. Aceste valve sunt niște clapete reale care sunt situate la fiecare capăt al celor două ventricule ().

Ele acționează ca intrări unidirecționale de sânge pe o parte a ventriculului și ieșiri pe cealaltă parte a ventriculului.

Valvele normale au trei clapete, cu excepția valvei mitrale, care are două clapete. Cele patru valve cardiace includ următoarele: valva tricuspidă, situată între atriul drept și ventriculul drept, valva pulmonară – situată între ventriculul drept și artera pulmonară, valva mitrală – situată între atriul stâng și ventriculul stâng și valva aortică – situată între ventriculul stâng și aorta.

Cum funcționează valvele inimii?

Pe măsură ce mușchiul cardiac se contractă și se relaxează, valvele se deschid și se închid, permițând sângelui să curgă în ventriculi și în atrii la momente alternative.

După ce ventriculul stâng se contractă, valva aortică se închide și valva mitrală se deschide, pentru a permite sângelui să curgă din atriul stâng în ventriculul stâng, scrie Columbia University.

Pe măsură ce atriul stâng se contractă, mai mult sânge curge în ventriculul stâng.

Atunci când ventriculul stâng se contractă, valva mitrală se închide și valva aortică se deschide, astfel încât sângele să curgă în aortă.

Ce este boala valvei cardiace?

una dintre cele două defecțiuni – regurgitare (sau scurgere a valvei). Valva nu se închide complet, ceea ce face ca sângele să curgă înapoi prin valvă. Acest lucru are ca rezultat scurgerea sângelui înapoi în atrii dinspre ventricule (în cazul valvelor mitrală și tricuspidă) sau scurgerea sângelui înapoi în ventricule (în cazul valvelor aortică și pulmonară).

Stenoza (sau îngustarea valvei) presupune deschiderea valvei care se îngustează, sau valvele devin deteriorate sau cicatrizate (rigide), inhibând fluxul de sânge din ventricule sau atrii. Inima este forțată să pompeze sângele cu o forță crescută pentru a trece sângele prin valva îngustată sau rigidă (stenotică).

Valvele cardiace pot avea ambele disfuncții în același timp. De asemenea, mai multe valve cardiace pot fi afectate în același timp.

Atunci să se deschidă și să se închidă în mod corespunzător, implicațiile pentru inimă pot fi grave, putând împiedica capacitatea inimii de a pompa sângele în mod adecvat prin corp. Problemele valvelor cardiace sunt una dintre cauzele insuficienței cardiace.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic mușchi din corp?

8 August 2022 at 08:00
image

Nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece există diferite moduri de a măsura forța. În plus, există trei tipuri de mușchi în corpul uman: cardiaci, netezi și scheletici.

Mușchiul cardiac alcătuiește peretele inimii și este responsabil pentru contracția puternică a inimii. Mușchii netezi alcătuiesc pereții intestinului, ai uterului, ai vaselor de sânge și mușchii interni ai ochiului.

Mușchii scheletici sunt atașați de oase și, în unele zone, de piele (mușchii de la nivelul feței noastre). Contracția mușchilor scheletici ajută membrele și alte părți ale corpului să se miște.

Majoritatea surselor afirmă că există scheletici numiți în corpul uman, deși unele cifre ajung până la 840.

Trei tipuri de mușchi în corpul uman

Deși majoritatea indivizilor au același , există o anumită variabilitate de la o persoană la alta. În general, mușchii netezi nu sunt incluși în acest total, deoarece majoritatea acestor mușchi se află la nivel celular și sunt în număr de miliarde. În ceea ce privește un mușchi cardiac, avem doar unul singur – inima.

Mușchii primesc denumiri latine în funcție de localizare, mărimea relativă, formă, acțiune sau origine.

Mușchii care au fost considerați cei mai puternici pe baza diferitelor definiții ale forței (enumerați în ordine alfabetică):

Mușchii externi ai ochiului

Mușchii ochiului sunt în continuă mișcare pentru a reajusta pozițiile ochiului. Atunci când capul este în mișcare, mușchii externi ajustează în mod constant poziția ochiului pentru a menține un punct de fixare stabil.

Cu toate acestea, mușchii externi ai ochiului sunt supuși oboselii.

Într-o oră de lectură a unei cărți, ochii fac aproape 10.000 de mișcări coordonate.

Gluteus Maximus

Gluteus maximus este  din corpul uman.

Este mare și puternic pentru că are rolul de a menține trunchiul corpului într-o poziție dreaptă.

Este principalul mușchi antigravitațional care ajută la urcarea scărilor.

Inima

Cel mai greu mușchi care lucrează este inima. Acesta pompează sânge la fiecare bătaie a inimii.

Zilnic, inima pompează cel puțin 9.450 de litri de sânge. Inima are capacitatea de a bate de peste 3 miliarde de ori în viața unei persoane.

Mușchii uterului

Uterul este așezat în regiunea pelviană inferioară. Mușchii săi sunt considerați puternici pentru că se contractă pentru a împinge un copil prin canalul de naștere.

Glanda pituitară secretă hormonul oxitocină, care stimulează contracțiile.

Limba

Limba este alcătuită din grupuri de mușchi și, la fel ca inima, este mereu în lucru.

Ajută la procesul de amestecare a alimentelor. Se leagă și se conturează pentru a forma litere.

Limba conține amigdale care filtrează germenii. Chiar și atunci când o persoană doarme, limba împinge în mod constant saliva în gât, scrie Library of Congress.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Pensii 2022: Vârstnicii vor avea parte de majorări între 1 și 100 de lei

7 August 2022 at 14:39

Pensii 2022: Vârstnicii vor avea parte de majorări între 1 și 100 de lei

Exemplele de majorări de pensii la care se gândește Guvernul pornesc de la 1 leu și vor putea ajunge până la maximum 100 de lei. Antena 3 a prezentat, sâmbătă, calculele.

Săptămâna viitoare vom afla dacă vor fi majorate pensiile, pentru cine și de când. Guvernul condus de Nicolae Ciucă analizează să crească plafonul de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, plafon până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului pe venit.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Cât costă reconstituirea vechimii

În acest moment, pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei nu plătesc impozit. Este vorba despre o măsură care ar avea un impact bugetar de aproximativ 87.000.000 de lei și ar viza aproape 950.000 de pensionari care au pensia cuprinsă între 2000 de lei și 3000 de lei.

Guvernul urmează să ia decizia săptămâna viitoare, când va fi aprobată rectificarea bugetară. Liderii coaliției de guvernare urmează să se întâlnească într-o ședință cu toate cifrele pe masă și să decidă dacă măsura va fi aplicată de la 1 septembrie, deci de luna viitoare, sau începând cu anul viitor.

Calcule pensii 2022 – Cu cât vor crește pensiile

În ce privește calculele, un pensionar care are astăzi o pensie 2.010 lei, dacă va fi scutit de acest impozit pe venit, va câștiga în plus la pensie doar 1 leu!

Pensionarul care are o pensie de 2.500 de lei va avea în plus la pensie 50 de lei.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Ajutorul de 700 de lei NU va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare a medicamentelor

Cel mai mult vor câștiga pensionarii care au o pensie de 3.000 de lei. Ei ar putea primi în plus 100 de lei.

Este o creștere infimă, având în vedere că rata inflației a depășit pragul de 15% și având în vedere că pentru produsele pe care le cumpăram anul trecut, acum trebuie să scoatem cu câteva sute de lei în plus din buzunar.

Guvernul ar trebui, potrivit legii, să majoreze pensiile începând cu anul viitor sau să fie indexate pensiile, cel puțin cu rata inflației.

Din informațiile Antena 3, Executivul nu va putea să majoreze, să aplice o majorare mai mare de 10%.

articolul original.
❌