ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bărbat arestat pentru infracțiuni rutiere

15 September 2022 at 09:25
image

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au introdus în arest un bărbat de 27 de ani, din comuna Crasna, condamnat pentru infracțiuni rutiere. Și alte infracțiuni au fost constatate de polițiștii secțiilor rurale din cadrul IPJ Sălaj

Conducerea autovehicolului neînmatriculat, conducere fără permis și uz de fals, au atras deschiderea unor dosare penale pentru cei care au săvârșit aceste infracțiuni.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 14 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Zalău au întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis și uz de fals.
În fapt, polițiștii au oprit în trafic, pe Drumul Național 1F, în comuna Hereclean, un autoturism, condus de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Florești.

La solicitarea documentelor, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere, aparent eliberat de autoritățile italiene. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că documentul nu prezenta elementele de siguranță și nici condițiile de fond și formă ale unui permis autentic eliberat de autoritățile italiene, existând suspiciunea de a fi contrafăcut.De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că tânărul nu figurează ca posesor de permis de conducere.În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru conducere fără permis și uz de fals.

Noaptea trecută, 14 spre 15 septembrie, polițițștii Secției 5 Poliție Rurală Hida au întocmit un dosar penal cu privire la comiterea infracțiunii de conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Polițiștii au identificat în trafic, pe strada Traian, din Jibou, un autoturism cu numere de înmatriculare provizorie. La volanul acestuia a identificat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Bălan.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat că, autorizația de circulație provizorie era expirată din data de 7 august a.c., autovehiculul fiind neînmatriculat.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat unității de parchet competente, cu propuneri legale.
Ieri, 14 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au introdus în arest un bărbat, de 27 de ani, din comuna Crasna, condamnat pentru infracțiuni rutiere.

În fapt, în luna ianuarie 2020, bărbatul a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice, prin localitatea Ratin, fără a poseda permis de conducere.
Instanța de judecată l-a condamnat definitiv pe bărbat la 3 ani și 4 luni închisoare, iar polițiștii l-au introdus în arestul IPJ Sălaj, urmând să fie transferat într-un penitenciar unde își va executa pedeapsa.”

articolul original.

Persoane reținute de Serviciul de Investigații Criminale Sălaj

8 September 2022 at 11:23
By: Regie
image

Marți, 7 septembrie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sălaj au reținut, pentru 24 de ore, două persoane bănuite că au spart 10 autoturisme în municipiul Zalău, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c.

Sâmbătă, 3 septembrie a.c., 10 persoane au sesizat polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj cu privire la faptul că, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., persoane necunoscute le-au spart geamurile autoturismelor de unde au sustras diverse sume de bani și bunuri. Prejudiciul total cauzat a fost de aproximativ 9.000 de lei.

În urma investigațiiilor de specialitate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat persoanele bănuite de comiterea faptelor.

Este vorba de trei tineri, doi de 16 ani (un băiat și o fată) și unul de 20 de ani, toți din municipiul Zalău. Dintr-un autoturism au fost sustrase mai multe scule, care au fost recuperate și predate persoanei prejudiciate.

În baza probatoriului administrat polițiștii au dispus marți, 7 septembrie 2022, reținerea,pentru 24 de ore, față de cele două persoane de sex masculin, care au fost introduse în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Sălaj, urmând ca, în cursul zilei de miercuri, să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.

O nouă acțiune în trafic a polițiștilor sălăjeni

6 September 2022 at 08:31
By: Regie
image

În perioada 2-5 septembrie politistii din Cehu Silvaniei și Simleul Silvaniei au întocmit 4 dosare penale pentru alcolemie și conducere cu permisul suspendat ori reținut. Astfel vineri dimineata politistii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală. În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

1,38 MG/L ALCOOLEMIE, 1,38 METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS FĂRĂ DOCUMENTE DE PROVENIENȚĂ

Sâmbătă seara, 3 septembrie, la ora 23:18, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Crasna au oprit în trafic un tractor, condus de un bărbat, de 41 de ani, din comuna Horoatu Crasnei, care avea o alcoolemie peste limita legală și transporta material lemnos fără documente de proveniență.

Bărbatul a condus un ansamblu de vehicule format din tractor și remorcă, pe Drumul Comunal 79, prin localitatea Hurez.

Polițiștii i-au făcut semnale regulamentare de oprire, iar după ce au stabilit identitatea conducătorului de vehicul, i-au solicitat să prezinte documentele de transport și proveniență ale materialului lemnos transportat.

Bărbatul nu deținea documente legale, astfel că a fost sancționat cu amendă de 1.000 de lei, iar lemnele au fost ridicate în vederea confiscării.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea administrării întregului probatoriu, sub supravegherea unității de parchet competente.

 MARAMUREȘEAN CU 0,54 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT

Vineri dimineața, la ora 06:17, polițiștii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală.

Bărbatul, de 32 de ani, a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe strada Avram Iancu, din Cehu Silvaniei.

Testarea cu aparatul Etilotest a indicat faptul că acesta consumase alcool înainte de a se urca la volan, respectiv avea 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

ȘOFER CU 0,52 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT, ÎN ȘIMLEU SILVANIEI

La data de 3 septembrie a.c., ora 06:48, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, pentru conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Șimleu Silvaniei a fost oprit în timp ce conducea un autoturism prin oraș. Acesta a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condsus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub suparvegherea unității de parchet competente.

AUTOVEHICUL NEÎNMATRICULAT ÎN MUNICIPIUL ZALĂU

Sâmbătă, 3 septembrie, la ora 17:00, polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic un tânăr, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Șoferul, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Sâg, a condus un autoturism, pe Bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul Zalău.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că, autoturismul condus avea numerele de înmatriculare provizorie expirate, din data de 21 august a.c..

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu.

ȘOFER MARAMUREȘEAN CU PERMISUL SUSPENDAT

La data de 4 septembrie a.c., ora 07:10, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei au depistat în trafic un bărbat, din Baia Mare, având permisul de conducere suspendat.

Șoferul, de 39 de ani, conducea un autoturism, pe Drumul Județean 196, prin localitatea Horoatu-Cehului.

Din verificările polițiștilor a reieșit că, bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis, faptă prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal.

MOTOCICLETĂ NEÎNMATRICULATĂ PRIN LOCALITATEA SUB CETATE

Duminică, 4 septembrie, la ora 19:45, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au oprit în trafic o motocicletă neînmatriculată, condusă de un tânăr, din comuna Plopiș.

Tânărul, de 22 de ani, conducea un motocross, prin localitatea Sub Cetate, comuna Valcău de Jos.

Motocross-ul nu avea aplicată plăcuța cu numărul de înmatriculare, iar din verifcările efectuate în bazele de date a reieșit că acesta figura neînmatriculat.

Polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

CONDUCERE CU PERMISUL REȚINUT -ȘIMLEU SILVANIEI

Luni, 5 septembrie, la ora 08:40, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit un dosar penal pentru conducere cu permisul reținut.

În fapt, polițiștii au depistat în trafic, pe strada Gheroghe Lazăr, din Șimleu Silvaniei, un tânăr de 24 de ani, din comuna Plopiș, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât îi fusese reținut permisul de conducere, în luna iunie a.c., pentru conducere cu permisul suspendat.

Polițiștii au întocmit un nou dosar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

Infracțiuni constatate de polițiștii sălăjeni

18 August 2022 at 09:28
By: Regie
image

CONDUCERE CU PERMISUL REȚINUT ȘI FURT ÎN SCOP DE FOLOSINȚĂ

La data de 17 august a.c., polițiștii Serviciului Rutier Sălaj au depistat în trafic un tânăr cu permisul reținut, în timp ce conducea un autourism pe care l-ar fi sustras cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Tânărul, de 22 de ani, din Zalău a fost depistat în flagrant delict, pe Drumul Național 1F, în localitatea Zimbor, în timp ce conducea un autoturism, având dreptul de a conduce „Cu restricții-Reținut”.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că, tânărul ar fi sustras autoturismul, din municipiul Zalău, fără acordul proprietarului acestuia, cu scopul de a-l folosi pe nedrept, pe ruta Zalău- Cluj-Napoca.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal și furt în scop de folosință, faptă prevăzută de art.230 alin.1 din Codul penal.

MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE LA UN CLUJEAN

În această dimineață, 18 august, polițiștii Serviciului Rutier Sălaj au depistat în trafic o autoutilitară încărcată cu material lemnos, fără documente de transport.

Polițiștii  au oprit autoutilitara în trafic, pe Drumul Județean 108G, în localitatea Cizer, la ora 05:00,  iar la volanul acesteia a fost identificat un bărbat, de 45 de ani, domiciliat în Ciucea, județul Cluj.

Bărbatul nu a putut prezenta aviz de însoțire a mărfii, iar transportul nu era înregistrat în bazele de date.

Polițiștii au confiscat materialul lemnos, în volum de 2,5 metri cubi și i-au aplicat conducătorului auto o sancțiune contravențională, confom Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

PERSOANE BĂNUITE DE ÎNȘELĂCIUNE, IDENTIFICATE DE POLIȚIȘTII DE INVESTIGAȚII CRIMINALE

Miercuri, 17 august, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au identificat două persoane bănuite de înșelăciune în dauna unor sălăjeni.

Una dintre fapte s-a comis în anul 2019, când un bărbat din Zalău a fost indus în eroare  de persoane necunoscute cu privire la efectuarea unui transport intracomunitar, respectiv acesta a contratat, contra sumei de 2370 de lei, servicii de transport din Belgia către România.

Bărbatul din Zalău a plătit cotravaloarea transportului, care, însă nu a mai fost onorat.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști, a reieșit că, persoana bănuită de înșelăciune este un tânăr, de 21 de ani, din județul Teleorman.

Cea de-a doua faptă de înșelăciune s-a comis în anul 2020, când un bărbat, din Zalău a postat pe un site faptul că solicită serviciul de transport al unei autorulote din Germania în România.

Persoane necunoscute l-au contactat pentru efectuarea transportului, iar bărbatul a plătit un avans de 1.000 de lei, însă a fost înșelat, întrucât transportul nu a mai fost efectuat.

Polițiștii au descoperit că, persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Pitești.

În ambele cazuri, polițiștii continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu și luării măsurilor legale.

MATERIAL LEMNOS CONFISCAT POLIȚIȘTII SECȚIEI SÂNMIHAIU ALMAȘULUI

În această dimineață, 18 august, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului au depistat un transport de material lemnos, fără documente de proveniență.

Patrula mixtă formată din polițist și jandarm au depistat în trafic, pe Drumul Județean 108A, în localitatea Bogdana, o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 44 de ani, din Ciucea, județul Cluj, care transporta material lemnos, fără documente de proveniență.

Polițiștii au confiscat materialul lemnos, în volum de 3 metri cubi și au aplicat conducătorului auto amendă de 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010.

 DOUĂ PERSOANE RĂNITE ÎN URMA UNUI ACCIDENT CU MOTOCULTOR

În această dimineață, 18 august, la ora 08:45, pe Drumul Județean 108E, în localitatea Peceiu s-a produs un accident de circulație, soldat cu rănirea ușoară a două persoane.

Din primele verificări efectuate de polițiștii a reieșit că, un bărbat, de 67 de ani, din comuna Bănișor, în timp ce conducea un motocultor pe drumul public sus-menționat, tractând o semiremorcă, din cauza neatenției, pe o porțiune de drum în pantă și curbă la dreapta, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în șanțul de colectare a apei pluviale.

În urma evenimentului, atât conducătorul vehiculului, cât și o femeie, de 43 de ani, din comuna Bănișor, pasageră în semiremorcă, au suferit leziuni și au fost transportați la o unitate medicală, pentru a li se acorda îngrijiri de spacialitate.

Polițiștii continuă cercetările pentru vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a cauzei și împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Polițiștii rutieri vă reamintesc faptul că, conform legislației în vigoare, nu aveți voie să conduceți pe drumurile publice vehiculele din acestă categorie (motcultoare).

articolul original.

Decizie fără precedent: Rechizitoriul din Dosarul Revoluției a fost publicat. Se vorbește de „gruparea Iliescu”, menită să țină România captivă URSS

16 August 2022 at 15:50
By: M.Ex.

Procurorii Parchetului General au publicat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, o decizie fără precedent, în care fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată. Iliescu este cercetat în stare de libertate și este acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.

„Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională. Având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate şi părţi civile din dosar, pentru a fi informate corect cu privire la conţinutul rechizitoriului, precum şi interesul public faţă de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată, vol. I al rechizitoriului se publică pe site-ul Ministerului Public”, a informat Parchetul General pe pagina sa de Facebook.

Volumul I al rechizitoriului conține „istoricul” primelor zile ale Revoluției din 1989 și evenimentele care au urmat, precum și cererile procurorilor în ceea ce îi privește pe inculpați.

Poți citi rechizitoriul Aici

Gruparea Iliescu

Rechizitoriul are 345 de pagini. În el, procurorii vorbesc despre „Constituirea grupului Iliescu”, „o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS”.

Procurorii constată că această grupare era formată din două componente, una militară din care făceau parte generalii Ion Ioniţă şi Nicolae Militaru, precum şi una politică în componenţa căreia erau Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu.

„Analiza declarațiilor evidențiază mai multe aspecte. a. Este conturat filosovietismul componenţilor grupului dizident. b. Componenţii acestui grup, prin funcţiile deţinute, puteau exercita influenţe majore, atât cu caracter militar, cât şi cu caracter civil. Se observă că latura militară era compusă din ofiţeri superiori cu funcţii la vârful ierarhiilor MApN şi DSS, dar şi din ofiţeri ce au deţinut funcţii la nivel mediu. Latura civilă era formată din persoane cu funcţii ce permiteau exercitarea de influenţă asupra tuturor mediilor civile, inclusiv asupra elitelor culturale.

c. Aripa politică, ce-şi subordona aripa militară, era condusă de Iliescu Ion. d. Aripa militară a fost iniţial condusă de generalul Ioniţă Ion (fost ministru al Apărării), iar după moartea acestuia, de generalul Militaru Nicolae care, urma ca începând cu 22 decembrie 1989 să aibă un rol foarte important în desfăşurarea evenimentelor, fiind impus de Iliescu Ion în funcţia de ministru al Apărării”, se arată în rechizitoriu, procurorii arătând că ulterior „toţi componenţii grupului Iliescu au preluat puterea totală în stat”.

Iliescu a negat mereu existența acestui grup, dar procurorii au o explicație

Ascunderea existenţei, filozofiei şi acţiunilor acestui grup a fost justificată de filosovietismul componenţilor grupului, începând cu Iliescu Ion. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a preexistenţei unui grup civilo-militar pro-sovietic şi care a apărut în prim-planul politico-militar al zilelor Revoluţiei, ar fi fost în contrast evident cu dorinţa exprimată de noua putere de a fi percepută ca fiind o reală emanaţie a mişcării revoluţionare din decembrie 1989.

Mai mult, o devoalare a adevărului ar fi putut însemna pentru grupul Iliescu o periclitare privind preluarea şi păstrarea puterii în stat, dar și legitimarea în fața opiniei publice, fiind cunoscută atitudinea anti-sovietică a majorității opiniei publice din România”, mai arată documentul.

Ion Iliescu are 92 de ani și nu a mai apărut în spațiul public de mai mult timp. În schimb, a mai transmis declarații, inclusiv la comemorarea Revoluției.

Rechizitoriu refăcut după 30 de ani

La finalul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei, astfel că procurorii au fost nevoiți să refacă rechizitoriul, după 30 de ani.

Procurorul general Gabriela Scutea a explicat la începutul lunii august că a decis ca de dosar să se ocupe același procuror, Catalin Ranco Pitu, chiar dacă primul rechizitoriu întocmit de el a fost respins de Înalta Curte.

„Conform legii, procurorul care a emis anterior rechizitoriul din 2019 nu a devenit incompatibil să efectueze actele dispuse de instanţă şi să finalizeze urmărirea penală.

Doresc să subliniez că o eventuală repartizare a cauzei către un alt procuror ar fi însemnat un volum de muncă şi de timp foarte mare, necesar nu numai pentru studiul iniţial al dosarului, obiectivul nostru a fost acela de a nu prelungi în mod nejustificat durata cercetărilor”, a spus Scutea.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

Căutat peste tot pentru jafuri în Belgia, găsit la Brașov !

30 July 2022 at 09:31
By: M.Ex.

Ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov au depistat pe raza municipiului Brașov un bărbat, în vârstă de 39 ani, pe numele căruia autoritățile judiciare din Belgia au emis mandat european de arestare pentru complicitate la infracțiuni de furt prin efracție, prin escaladare sau prin folosirea de chei false și grup infracțional, fapte prevăzute de Codul Penal belgian. Bărbatul, care era urmărit național, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore și introducerea acestuia în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, urmând să fie prezentat Curții de Apel Brașov.

articolul original.

Bărbat din Sâg depistat băut la volan

20 July 2022 at 07:36
By: Regie
image

Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au depistat, marţi, 19 iulie a.c., un autoturism care circula pe Drumul Judeţean 191E, din direcţia Peceiu către Bănişor. La volanul maşinii a fost identificat un bărbat de 49 de ani, din comuna Sâg. Testarea cu alcooltestul a evidenţiat o alcoolemie de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna pentru infracţiunea de conducere a unui autoturism sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Poliţiştii Serviciului Rutier au fost solicitaţi marti, să intervină la un eveniment rutier produs pe Drumul Judeţean 110A, în localitatea Ilişua. Două persoane au fost rănite.

La data de 19 iulie a.c., ora 10.20, un adolescent, din comuna Vârşolţ, în timp ce conducea autoturismul prin localitatea Ilişua, într-o curbă la stânga a pierdut controlul direcţiei de deplasare, a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat în şanţ. Testarea cu alcooltestul a evidenţiat o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, adolescentul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În urma impactului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto şi a pasagerului de pe bancheta din spate, un tânăr de 21 de ani, din comuna Vârşolţ. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiunile de  conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Recomandăm în continuare tuturor participanţilor la trafic să respecte normele de circulaţie rutieră, indiferent de calitatea avută–conducător auto, pieton, biciclist etc.

Comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

articolul original.

Accident mortal de circulație pe drumul național 19B

18 July 2022 at 10:03
By: Regie
image

Poliţiştii din Şimleu Silvaniei au fost solicitaţi în această dimineaţă (18 iulie a.c., ora 4.21) să intervină la un accident de circulaţie produs pe Drumul Naţional 19B.

Din cercetări a reieşit că un bărbat de 48 de ani, din comuna Valcău de Jos, conducea o autoutilitară prin localitatea Nuşfalău, iar la ieşirea dintr-o benzinărie ar fi pătruns pe Drumul Naţional 19B şi a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule (autoutilitară şi semiremorcă) care circula din direcţia Nuşfalău către Zăuan, condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Pericei.

În urma impactului, şoferul de 48 de ani a decedat, iar pasagera acestuia, o femeie de 47 de ani, a fost transportată la spital, pentru investigaţii. Cercetările sunt continuate de poliţiştii din Şimleu Silvaniei, pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Peste 100 de permise de conducere reţinute în cadrul Acţiunii Sezon Estival

15 July 2022 at 07:41
By: Regie
image

Polițiștii din Sălaj au continuat acţiunile pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, în Sezonul Estival 2022. Poliţiştii au reţinut peste 100 de permise de conducere.

În perioada 4-10 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a acționat cu efective mărite pentru siguranța cetățenilor, prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pe perioada sezonului estival 2022.

Astfel, în perioada de referință, poliţiştii au fost sesizaţi despre comiterea a 92 de infracţiuni, dintre care 11 la regimul circulaţiei rutiere (conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducere fără permis şi conducere cu autoturismul neînmatriculat), 33 contra patrimoniului (furturi, distrugeri),  iar diferenţa au constituit alte genuri de infracţiuni.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea 61/1991 republicată, poliţiştii au aplicat 279 de sancțiuni contravenționale.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri au acționat la nivel judeţean, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate 935 de sancțiuni, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 269 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar diferenţa au constituit alte abateri de la normele rutiere.

De asemenea, au fost reţinute 103 permise de conducere (34 pentru depăşirea cu mai mult de 50 Km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv).

Totodată, în cadrul acţiunilor desfăşurate au mai fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale la alte acte normative.

Valoarea totală a contravenţiilor se ridică la suma de 387057 lei.

Pentru siguranța dumneavoastră în perioada sezonului estival, polițiștii vă sfătuiesc:

  • Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.
  • Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
  • Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
  • Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
  • Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cel mai ușor accesibilă hoților!
  • Pe lângă activitatea curentă a polițiștilor, este bine ca fiecare cetățean să știe și să ia măsurile proprii de protejare împotriva infractorilor.
  • Pentru orice situație care poate constitui o urgență, apelați serviciul unic de urgență 112!
articolul original.

Brașov: trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni cu fonduri europene

5 July 2022 at 18:08
By: M.Ex.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, președinte al unei asociații, pentru săvârșirea unei infracțiuni de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene. În comunicatul remis d DNA nu se face public numele inculpatului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada 15 martie – 05 aprilie 2018, inculpatul, în contextul implementării proiectului «Explore the Nature Join the Adventure», ar fi schimbat fără respectarea prevederilor legale destinația unei părți din fondurilor obținute cu titlu de avans, în cuantum 9.486 euro.
Banii respectivi, care trebuiau sa fie folosiți pentru achitarea costurilor de transport către participanții din diverse țări ale UE, achitarea costurilor cu serviciile de masă și cu serviciile de formare, ar fi fost retrași de inculpat de la bancomat și folosiți în interes personal”.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Intervenție a jandarmilor pentru aplanarea unui conflict între șapte persoane.

5 July 2022 at 08:47
By: Regie
image

Evenimentul a avut loc duminică, 03 iulie a.c., în jurul orei 19.00, în fața unui imobil de pe strada Mesteacănului din orașul Șimleu Silvaniei.

La fața locului, în urma intervenției, s-a stabilit că șapte persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 48 de ani, s-au încăierat pe fondul unui conflict. În urma incidentului a rezultat rănirea mai multor persoane.

În cauză, jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Încăierare”, „Tulburarea ordinii și liniștii publice”, „Violare de domiciliu” și „Amenințare”, acte ce vor fi înaintate organelor judiciare pentru continuarea cercetărilor .O persoană a primit îngrijiri medicale la fața locului iar alte trei persoane au fost transportate la cea mai apropiată unitate spitalicească.

Dacă sunteţi victima unei agresiuni, sau aveţi cunoştinţă despre producerea unor fapte antisociale, nu ezitaţi să vă adresaţi celei mai apropiate patrule de jandarmerie/poliție sau să apelaţi numărul unic de urgenţă „112”.

articolul original.

A fugit de polițiști și a ajuns în arest

23 June 2022 at 07:14
By: Regie

Un tânăr de 25 de ani, din municipiul Zalău, bănuit de comiterea a două infracțiuni la regimul rutier a fugit de oamenii legii. Ulterior acesta a fost prins, iar în urma verificărilor s-a stabilit că tânărul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul condus era neînmatriculat.

Luni dimineața, 20 iunie, polițiștii Biroului Rutier Zalău au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr, de 25 de ani, din Zalău, bănuit de comiterea a două infracțiuni la regimul rutier.

În fapt, duminică noaptea, polițiștii de ordine publică au încercat să oprească, folosind semnalele acustice și luminoase,, un autoturism, care circula pe Bulevardul Mihai Viteazu, din Zalău.

Conducătorul autoturismului nu a respectat semnalele, ba mai mult, acesta a mărit viteza de deplasare, iar la ieșirea dintr-o curbă la stânga, în zona Gării, acesta a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a intrat în coliziune cu parapetul care delimitează sensurile de mers, apoi a ricoșat în afara părții carosabile, avariind autoturismul.

Polițiștii aflați în urmărirea autoturismului, au legitimat șoferul, în persoana unui tânăr, de 25 de ani, din Zalău.

Îu urma verificărilor, s-a stabilit că tânărul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul condus era neînmatriculat.

De asemenea, acesta emana halenă alcoolică, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au dispus reținerea tânărului, pentru 24 de ore,  acesta fiind introdus în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Ulterior, procurorul de caz l-a plasat sub control judiciar, pentru 60 de zile, iar polițiștii continuă cercetările, în vederea administrării întrgului probatoriu.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

articolul original.
  • There are no more articles
❌