ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Jurnalist constănțean, simpatizant AUR, condamnat după ce a amenințat doi procurori Anticorupție. Cum a încercat sa-i intimideze

8 December 2022 at 22:36
image

Deținătorul site-ului TomisNews.ro, jurnalistul Marius Florian Vasile, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Constanţa la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare după ce a ameninţat doi procurori DNA în repetate rânduri prin intermediul unor mesaje trimise pe WhatsApp, transmite Info Sud-Est.

Magistrații au decis condamnarea acestuia la câte un an de închisoare pentru câte o infracţiune de ultraj judiciar; instanţa a contopit pedepsele şi a rezultat o condamnare de un an şi patru luni de închisoare. În final s-a decis suspendarea executării pedepsei şi au stabilit un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni.

“În concret, în urma probatoriului administrat, în sarcina persoanei anchetate s-a reţinut că, la data de 20.12.2021, în jurul orei 20.40, prin mesaje text trimise prin aplicaţia Whatsapp de pe numărul său de telefon, le-a adresat în mod direct ameninţări cu acte de violenţă şi cu alte fapte păgubitoare celor două persoane vătămate, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestora, în scop de intimidare şi răzbunare”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Ce conțineau mesajele împotriva procurorilor anticorupție

Conform G4Media, în amenințările sale către procurori, jurnalistul făcea referire la cei patru parlamentari AUR de Constanța, jurnalistul fiind, la acea vreme, consilierul unuia dintre ei și apropiat al lui George Simion:

„Patru parlamentari am, varză vă fac! Obosiții p**, leșinaților, f***-vă-n gură de boscheți;

Poate meritați niște p**. Dracii o să iasă din voi, f**-vă-n gură de obosiți și leșinați;

O să vă calc pe cap puternic, f***-vă-n gură de inutili;

F**-vă-n gură de adormiți și obosiți. DNA-ul p*;

De ce nu v-ați băgat la bătaie și amenințări și nasoale?;

Sunteți sclavii lui Chițac și voi, abia așteptați să i-o s*** ca să distrugeți constănțenii”, le-a transmis acesta procurorilor anticorupție.

Parlamentarii AUR cu care „amenința” procurorii DNA Marius Florian Vasile

În urmă cu un an, Marius Florian Vasile a fost reţinut pentru 24 de ore pentru ultraj judiciar după ce i-a amenințat pe procurorii DNA Constanța Andrei Bodean, șeful serviciului teritorial, și Ciprian Bodu, spunându-le că ”îi calcă pe cap” și ”are patru parlamentari” cu care „o să-i facă varză”.

Jurnalistul a fost ulterior eliberat și trimis în judecată la finalul cercetării procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Parlamentarii AUR Constanța pe care se baza „jurnalistul” anti-DNA sunt Dumitru-Viorel Focşa (deputat), Dănuţ Aelenei (deputat), Sorin Cristian Mateescu (senator) și Evdochia Aelenei (senator), conform ziaristii.com.

Agresorul procurorilor DNA este obligat să presteze muncă în folosul comunității la Căminul de Bătrâni

Jurnalistul este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Judecătoria Constanţa a mai decis că jurnalistul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 60 de zile, la Serviciul Public de Asistenţă Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un chirurg estetician își viola pacientele după ce le seda cu gaz ilariant, antidepresive și tequila. După ce a fost arestat, bărbatul s-a sinucis

7 December 2022 at 13:24
image

Un medic din Florida, acuzat că și-a violat și drogat pacientele cu gaz ilariant, Xanax și tequila, a fost găsit mort într-o pădure. Medicul risca între 6 și 30 de ani de închisoare.

Săptămâna asta, cinci paciente ale clinicii de chirurgie estetică Pura Vida a lui Eric Salata din Naples, Florida, au mers la poliție și au reclamat că medicul fie le-a agresat sexual, fie că a încercat să o facă în timpul procedurilor medicale, a declarat avocatul uneia dintre femei.

Cele mai recente acuzații împotriva chirurgului au venit la o săptămână după ce cadavrul său a fost găsit într-o pădure.

Anchetatorii au stabilit că s-a împușcat, el fiind eliberat pe cauțiune la câteva zile după ce a fost arestat sub supiciunea că a violat două paciente.

Polițiștii au spus că doctorul și-a sedat una din paciente în vârstă de 51 de ani, cu gaz ilariant, Xanax și tequila, însă acesta a susținut că era o formă de ameliorare a durerii în urma procedurii efectuate.

Cealaltă femeie, de 72 de ani, a spus că medicul a violat-o, lăsându-i buza învinețită, după ce i-a administrat gaz ilariant.

Chirurgul și-a părăsit casa, apoi a decis să-și pună capăt zilelor

Poliția l-a arestat pe Salata pe 21 noiembrie, după care acesta a fost eliberat pe cauțiune, iar o a treia femeie a depus reclamație împotriva lui în timp ce era în arest.

La 28 noiembrie, polițiștii au aflat că Salata și-a părăsit domiciliu, lăsând acasă două bilete, verigheta și cărțile de credit.

El purta la gleznă o brățară de monitorizare, astfel că a fost localizat imediat.

Echipajul care s-a deplasat în zonă l-a descoperit împușcat, cu arma lângă el. Anchetatorii au stabilit că Salata s-a sinucis. Salata era programat pentru o înfățișare în instanță pe 19 decembrie, pentru cele două acuzații de agresiune sexuală.

Bărbatul risca între 6 și 30 de ani de închisoare pentru oricare dintre aceste acuzații, dacă ar fi fost găsit vinovat.

Una dintre pacientele care l-au acuzat pe Salata de viol a dat în judecată clinica medicală și cere despăgubiri.

De asemenea, site-ul Pura Vida care îi aparținea medicului, nu mai este online, iar apelurile merg direct către mesageria vocală.

Săptămâna trecută, o înregistrare din mesageria vocală a clinicii anunța că unitatea s-a închis pe termen nelimitat, potrivit Theguardian.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Incredibil ce a trimis un român prin curier de Crăciun. Cei care expediază astfel de colete riscă să ajungă după gratii

7 December 2022 at 05:50
image

Se pare că românii trimit orice la pachet. Astfel, poştaşii ajung să transporte, fără să ştie, animale vii. Cei care expediază asemenea colete riscă chiar să ajungă după gratii pentru şapte ani, potrivit observatornews.ro.

Transportul animalelor vii şi a produselor perisabile este interzis

„Am transportat iepuri. Am transportat reptile, şerpi. Am avut solicitări de a transporta câini. Am aflat în timpul procesului de transport că într-un colet de fapt nu este un bun transportat, ci este un animal”, a transmis Cornel Mocrov, manager firmă de curierat.

„Recomandăm oricărei persoane care îţi doreşte să transporte un animal viu, să găsească o soluţie alternativă, nu un transport în regim poştal”, a mai spus Cornel Mocrov, manager firmă de curierat.

Persoanele care trimit animale prin poştă riscă până la șapte ani de închisoare sau amenzi de 10.000 de lei.

„Astfel de cazuri se încadrează la cruzime faţă de animale şi la rele tratamente, unde intră neasigurarea condiţiilor prevăzute la articolul 5 din legea Protecţia Animalelor”, a declarat Carla Buleanu, ONG protecţia animalelor.

Recent, un român a declanșat alerta pe aeroportul din Liverpool, după ce din bagajul lui a curs sânge. Bagajul suspect era îndesat cu carne de porc congelată, care până la destinaţie s-a dezgheţat.

Curierii se confruntă şi cu cereri speciale din partea clienţilor

„Avem solicitări venite din partea clienţilor, în special din partea doamnelor de a schimba locul de întâlnire cu curierul, tocmai pentru a păstra cumva secretul cumpărăturilor.

Montajul se solicită de către destinatarii mai în vârstă, inclusiv pentru mobilă, dar inclusiv pentru instalarea pentru electrocasnice sau pentru alte decoraţiuni din casă”, a mai specificat Bogdan Udroiu, marketing manager firmă curierat.

articolul original.

Atenție, șoferi! Această faptă făcută în trafic vă va trimite direct la închisoare

6 December 2022 at 07:45
image

Important! Toți conducătorii auto trebuie să știe aceste lucruri. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul celor care, deși au consumat alcool sau droguri, ori nu dețin permis de conducere, s-au urcat la volan și au produs un accident mortal. Mai precis, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.

Codul penal va fi modificat, după cum apare în proiectul legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

Acum, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:

 • pedeapsa aplicată este numai amenda;
 • aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
 • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Potrivit inițiatorilor, legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:

 • să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;
 • să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
 • să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.

România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro

articolul original.

Dumitru Dragomir, război deschis cu ultrașii din România: “Să îi bage la pușcărie! De ce nu-i copiază pe argentinieni?”

5 December 2022 at 18:16

Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, s-a declarat total dezamăgit de spectacolul din tribune de la partida Universitatea Craiova – FC U Craiova 1948, scor 0-2. Din cauza celor două galerii, meciul a fost întrerupt în mai multe rânduri.

Din cauza torțelor și fumigenelor, Andrei Chivulete a fost nevoit să aducă jucătorii celor două echipe la centrul terenului. Imaginile l-au revoltat pe Dumitru Dragomir, potrivit PROSPORT.RO! Acesta este de părere că astfel de suporteri nu au ce să mai caute pe stadion, locul lor fiind la închisoare.

Toți m-au înjurat pentru legea 4, dar acum îmi pare rău că această lege nu a fost făcută și mai dură. După părerea mea trebuie umblat la ea și trebuie introduse câteva modificări. Acești huligani trebuie să fie băgați la pușcărie. Își bat joc de restul spectatorilor dându-se mari ultrași. Ei sunt buni doar să îi copieze pe alții, că ceva propriu nu sunt în stare să producă. Însă, îi copiază pe alții doar în prostie. Au văzut ei la Campionatul Mondial vreo torță sau vreo fumigenă aruncată pe gazon? Se cred ultrași italieni? Cine se cred?”, a spus Dumitru Dragomir.

Dumitru Dragomir, un șmecher „calificat” (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Dumitru Dragomir, fermecat de argentinieni: “Ți se face pielea de găină când îi asculți”

Fostul șef al LPF îi dă ca exemplu pe suporterii Argentinei care au făcut spectacol la turneul final din Qatar.

Ei nu se uită la argentinienii ăia ce atmosferă fac? Ei nu văd cum cântă tot meciul? Ți se face pielea de găină când îi asculți. Pe ăia de ce nu îi copiază? I-au văzut pe ăia că au aruncat vreo torță pe vreun teren din Qatar? Prostia asta cu torțele arucate poate să ducă și la oprirea meciului și atunci ce mai faci? Ai dat cu torțe pe teren și echipa ta poate pierde meciul la «masa verde». E bine așa? Sau nu realizezi că-ți scoți și echipa din mână cu atâtea întreruperi? Acești derbedei nu au ce să caute pe stadioanele de fotbal. Locul lor e în altă parte, nu pe stadioane. Cu ce sunt de vină suporterii de la Tribuna a doua și Tribuna 1? Cât trebuie să îi mai îndure pe acești derbedei? Nu se mai poate!”, a spus Dragomir.

articolul original.

Sexul în afara căsătoriei, pedepsit cu închisoarea în Indonezia

5 December 2022 at 07:00
image

Parlamentul indonezian ar urma să adopte un nou cod penal care va pedepsi sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare. Coabitarea înainte de căsătorie este, de asemenea, interzisă.

După zeci de ani de pregătire, noul cod penal ar urma să fie adoptat la 15 decembrie, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al justiției din Indonezia, Edward Omar Sharif Hiariej.

„Suntem mândri să avem un cod penal care este în conformitate cu valorile indoneziene”, a declarat el.

Bambang Wuryanto, un deputat implicat în acest proiect, a declarat că noul cod ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.

Proiectul are sprijinul unor grupuri islamice

Proiectul, consultat de Reuters, are sprijinul unor grupuri islamice într-o țară în care conservatorismul este în creștere, deși opozanții susțin că acesta anulează reformele liberale adoptate după căderea liderului autoritar Suharto în 1998.

Un proiect anterior al codului urma să fie adoptat în 2019, dar a declanșat proteste la nivel național. Zeci de mii de persoane au manifestat atunci împotriva unei serii de legi, în special a celor considerate a reglementa moralitatea și libertatea de exprimare, despre care au spus că ar restrânge libertățile civile.

Criticii spun că, de atunci, au fost aduse modificări minime la cod, deși guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în întreaga țară.

Sexul în afara căsătoriei, pedepsit cu un an de închisoare

Printre modificările care au fost făcute se numără o dispoziție care ar putea permite comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață după 10 ani de bună purtare.

Incriminarea avortului, cu excepția victimelor violului, și pedeapsa cu închisoarea pentru „magie neagră” rămân în lege.

Potrivit ultimului proiect, datat 24 noiembrie, , care poate fi raportat doar de rudele apropiate, este pasibil de o pedeapsă maximă de un an de închisoare.

Insultarea președintelui, o acuzație care poate fi raportată doar de către președinte, are o pedeapsă maximă de trei ani.

Indonezia discriminează femeile, minoritățile religioase și comunitatea LGBTQ+

, cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și persoanele LGBTQ+.

Modificările aduse codului ar reprezenta un „regres uriaș pentru democrația indoneziană”, a declarat Andreas Harsono de la Human Rights Watch.

Ministrul adjunct al justiției a respins criticile, afirmând că versiunea finală a proiectului va asigura că legile regionale respectă legislația națională, iar noul cod nu va amenința libertățile democratice.

O versiune revizuită a codului penal a fost discutată de când Indonezia și-a declarat independența față de olandezi, în 1945.

articolul original.

Doi bărbați condamnați la închisoare după ce au dat cu spray lacrimogen într-o discotecă la Iclod

3 December 2022 at 09:10
image

Mai multe luni de închisoare au primit doi bărbați, după ce au pulverizat gaze lacrimogene într-o discotecă din Iclod.

Cei doi au fost condamnați pe 25 noiembrie 2022 de Judecătoria Gherla la închisoare cu executare, după ce au pulverizat gaze lacrimogene într-o discotecă.

Unul dintre ei, cu antecedente penale, a primit pedeapsă de șapte luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Celalalt inculpat, fără antecedente penale, a primit tot șapte luni de închisoare, pentru aceleași fapte.

Potrivit actualdecluj.ro, care citează din rechizitoriul procurorilor, în urmă cu cinci ani, pe 26 martie 2017, în jurul orei 3 dimineața, cei doi inculpați au pulverizat, fără drept, o substanță iritant-lacrimogenă în interiorul discotecii ”Space Club” din Iclod, fapt ce a tulburat ordinea și liniștea publică, determinând cele aproximativ 200 de persoane prezente să părăsească în grabă incinta.

Pe parcursul urmăririi penale inculpaţii au avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptelor. În cursul judecăţii, inculpaţii nu s-au prezentat în faţa instanţei şi nu au recunoscut săvârşirea infracţiunilor, mai scrie sursa citată.

articolul original.

Niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal nu mai scapă de închisoare – Proiect

30 November 2022 at 06:46

Niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea, se arată în proiectul de modificare a legislaţiei penale depus de Senatorul PSD Robert Cazanciuc la Parlament.

„Aşa cum am promis, astăzi am depus proiectul de modificare a legislaţiei penale pentru ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. M-am bucurat să constat că iniţiativa şi-a găsit zeci de susţinători, colegi senatori, care au semnat la depunerea ei. Proiectul îşi urmează cursul legislativ firesc, dar sper şi îmi doresc ca legea să ajungă la promulgare cât mai repede posibil”, a scris Cazanciuc pe Facebook.

El anunţase în 20 noiembrie că va introduce, din nou, în circuitul parlamentar această propunerea legislativă, iniţiată în 2019 şi respinsă în iunie 2021 de Camera Deputaţilor. „România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanţe interzise, pe lângă neglijenţă sau calitatea infrastructurii rutiere. În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea.

Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale”, spunea în urmă cu o săptămână Robert Cazanciuc.

Parlamentarul PSD adăuga că iniţiativa sa a fost respinsă de camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

„În fiecare an îşi pierd viaţa sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puţin, în luna iulie, au fost descoperiţi la volan mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi. Cu alte cuvinte, toţi cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuţi sau drogaţi trebuie să ştie că vor merge direct la închisoare în situaţia în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O iniţiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru şi a celor 100 de persoane care au pierit pe şosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaţilor) şi până astăzi, din cauza unor „şoferi” inconştienţi”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul social-democrat a adăugat că dedică această iniţiativă legislativă „memoriei Anastasiei, fetiţa care anul acesta, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

articolul original.

EXCLUSIV. Nepotul celebrei Gabi Luncă, Daniel Onoriu, mesaj din spatele gratiilor pentru fosta iubită: „În loc să mă scoți de aici, mă lași aici ca pe un câine” – VIDEO

28 November 2022 at 09:44
image

Pilotul de raliu Daniel Onoriu, nepotul celebrei Gabi Luncă, se află în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce a încălcat ordinul de restricție și s-a apropiat de fosta lui iubită, Isabela. Într-o înregistrare obținută în exclusivitate de GÂNDUL, Onoriu îi mulțumește, sarcastic, fostei partenere de viață și îi spune că „în loc să mă scoți de aici, mă lași aici ca pe un câine”. 

Mesajul a fost înregistrat de o persoană care vorbește cu Daniel Onoriu în timp ce acesta este la geamul clădirii unde se află în arest preventiv. Pilotul de raliu fumează și spune că Isabela, fosta iubită, „l-a adus în arest”.

„Mulțumesc, Izabela, că m-ai adus în arest. Anul trecut erai în Turcia cu mine, când am intrat în coma și azi sunt aici, după gratii. Mulțumesc din toată inima mea. În loc să ma scoți de aici, mă lași aici ca pe un câine”, spune Onoriu, de la geamul clădirii arestului Poliției Capitalei.

Daniel Onoriu a încercat să se spânzure în arestul Poliției

Pilotul ar fi încercat să se sinucidă în arest, în urmă cu o săptămână! Din dorința disperată de a se împăca cu Isabela, femeia alături de care a fost timp de 6 ani, pilotul de raliuri a încercat să se spânzurare.

Daniel Onoriu se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta a fost arestat, după ce a încălcat ordinul de protecție. Bărbatul se prezentase, la momentul respectiv, în fața locuinței Isabelei, cea de care divorțează în prezent, motiv pentru care fosta parteneră a decis să sune la poliție.

Prima oară, bărbatul a comunicat familiei faptul că își va pune capăt zilelor, atunci când va prinde momentul. Pilotul de raliuri a încercat să se spânzure în seara zilei de 21 noiembrie 2022, cu doar câteva ore înainte de termenul dat de instanță cu privire la revocarea măsurii arestării preventive!

De altfel, Daniel Onoriu a făcut mai multe amenințări din arest, după ce oamenii legii de la Poliția Capitalei au contactat personalul specializat al Spitalului „Obregia” pentru a le sări în sprijin. Polițiștii consideră faptul că Daniel Onoriu ar fi trebuit să beneficieze de un tratament special pentru a-l liniști și pentru a i se trata tulburările pe care le resimte. De asemenea, Daniel Onoriu le-a mai spus apropiaților săi că ar fi fost agresat în arest.

Daniel Onoriu se află în arestul Poliției Capitalei, potrivit unui comunicat transmis de instituție pe 10 noiembrie.

„La data de 10 noiembrie 2022, în jurul orei 22.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 5 au fost sesizați prin 112, de către o femeie (de către Isabela, n.r.), cu privire la faptul că, în aceeași zi, soțul său a încălcat ordinul de protecție, emis de instanță, împotriva sa.

La fața locului s-a deplasat cu operativitate un echipaj de poliție care l-a depistat pe bărbat, în apropierea locuinței persoanei vătămate. Acesta a fost condus la sediul secției, însă, având în vedere starea de agitație pe care o manifesta a fost transportat cu un echipaj SMURD la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, este o parte din comunicatul de presă.

Pe 10 noiembrie, Daniel Onoriu a urmărit-o prin Capitală pe fosta sa parteneră, care avea de gând să meargă în vizită, la o prietenă. Când Isabela a ajuns acasă la prietena ei, pilotul de curse a vrut să intre odată cu ea, pentru a-și cere iertare, încălcând ordinul de restricție.

Văzând că nu se poate apropia și fiind amenințat cu poliția, el a plecat acasă resemnat.

Când a ajuns acasă, a vorbit cu mama lui și i-a povestit situația în care se află. În plus, Onoriu i-ar fi spus mamei sale că este în stare să se sinucidă dacă soția nu vrea o împăcare cu el.

Hotărât să facă orice pentru iubirea pe care i-o poartă Isabelei, în aceeași seară, în jurul orei 23:00, fostul campion s-a întors în fața blocului de unde plecase nu cu mult timp în urmă. Onoriu ar fi început să strige din toate puterile, amenințând că se omoară. Ca urmare, Isabela a sunat la poliție.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Daniel Gheba ( USR): Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani

28 November 2022 at 08:45

Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani, a scris deputatul USR, Daniel Gheba, pe pagina de Facebook.

”Micii agricultori, în pericol!

De câteva zile, MADR a lansat în dezbatere publică o OUG care a stârnit numeroase reacții negative. Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Practic, nu se ține cont de exploatațiile agricole cu formă juridică și cele fără formă juridică( fermele de subzistență).Din sursele asociațiilor de fermieri mici și mijlocii, la baza acestui act a stat lobby-ul LAPAR. De acest act normativ vor fi afectați foarte mulți agricultori! Proiectul legislativ nu prevede nici măcar o formă de tranziție necesară!
Această OUG va duce la stoparea activității de către micile ferme, care vor trebui să vândă sau să arendeze. În urma discuțiilor purtate cu fermierii mici și mijlocii se impun câteva soluții pertinente:
1.Eliminarea articolului 65 din OUG care pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani efectuarea de tratamente fitosanitare fără autorizație
2. Direcțiile Agricole Județene ar trebui să organizeze cursuri pentru fermieri în baza cărora, aceștia să primească certificate conforme legislației pentru a proceda la acțiunile de erbicidare.”

articolul original.

Ce riscă să pățească o mamă care și-a lăsat fiica de 14 ani să aibă grijă de frații săi: „M-a făcut să mă simt înjosită”

27 November 2022 at 11:20

O mamă singură cu 5 copii riscă să aibă parte de o pedeapsă la care nu s-ar fi gândit niciodată, după ce a luat decizia de a-și lăsa fiica de 14 ani să aibă grijă de ceilalți patru frați ai săi. Motivul pentru care a hotărât să apeleze la ajutorul adolescentei i-a șocat teribil pe judecători.

În perioada în care pandemia cauzată de Covid-19 închidea din ce în ce mai multe societăți, o femeie cu cinci copii făcea tot posibilul pentru a putea supraviețui alături de aceștia. Melissa avea un loc de muncă la acre i se solicita prezența fizică, motiv pentru care se vedea nevoită să îi lase pe minori singuri acasă.

Ce poate păți Melissa, după ce a fost reclamată la Protecția Copilului

Întâmplarea care a dus la un proces atât de lung a avut loc în 2020. Astfel, mama cu 5 copii a rugat-o pe fiica ei în vârstă de 14 ani să aibă grijă de frații ei mai mici, chiar dacă aceasta trebuia să fie atentă și la orele  de la școală care se țineau online. Linley nu și-a dat seama că fratele ei în vârstă de patru ani a ieșit din casă și a mers în fața blocului pentru a se juca alături de ceilalți copii.

Până când adolescenta a coborât să îl ducă înapoi pe Thaddeus, fratele său, o mămică sunase deja la poliție pentru a reclama faptul că minorul de 4 ani a fost lăsat afară nesupravegheat. După două săptămâni de la incident, poliția a venit și a arestat-o pe Melissa Henderson chiar în fața copiilor săi.

„Aproape că nu am cuvinte să vă spun cât de înjosită m-au făcut să mă simt. Să simți în sufletul tău că tot ceea ce faci, faci pentru copiii tăi și că ești o mamă bună, apoi să fii ‘dezbrăcată’ de acest sentiment și încătușată în fața lor este terifiant”, a declarat Melissa, potrivit presei internaționale.

Melissa ar putea să își piardă copiii

În acest moment, procesul se află încă în plină desfășurare, fiind destul de greu să se stabilească dacă femeia este sau nu vinovată. Potrivit legilor din statul Georgia, locul în care s-a întâmplat totul, un minor are voie să aibă grijă de alți minori încă de la vârsta de 13 ani, de aceea avocații femeii fac tot posibilul pentru a o scăpa de acuzații.

Dacă judecătorii consideră, însă, că Melissa este vinovată, aceasta ar putea fi decăzută imediat din drepturile părintești. Ba mai mult decât atât, mama cu cinci copii ar putea ajunge în spatele gratiilor pentru 12 luni, fiind obligată să achite și o amendă în valoare de 1.000 de dolari.

articolul original.

Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României

26 November 2022 at 05:35
La 26 noiembrie 1940, în închisoarea Jilava, au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului carlist şi participanţi la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie).

Masacrul de la Jilava este numele sub care a rămas cunoscută asasinarea din noaptea de 26/27 noiembrie 1940 a 64 de înalţi demnitari ai statului român de către legionari, aflaţi în stare de arest la penitenciarul Jilava.

Venirea lui Antonescu la putere

Având în vedere starea de dezordine generală care domina ţara în urma pierderilor teritoriale din vara anului 1940, regele Carol al II-lea a demis guvernul Ion Gigurtu şi l-a desemnat pe generalul Ion Antonescu cu formarea noului Consiliu de miniştri în ziua de 4 septembrie 1940.

În ziua următoare, Antonescu este învestit cu puteri depline în stat. Pe fondul continuării manifestaţiilor publice, pe la orele 21:30, Antonescu îi cere lui Carol să abdice, avertizându-l că în cazul unui refuz el nu mai răspundea de securitatea persoanei şi anturajului regal.

Într-o atmosferă extrem de tensionată, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a semnat un manifest în care anunţă că îi va lăsa fiului său, Mihai, „grelele sarcini ale domniei”. În aceeaşi dimineaţă, Mihai I este chemat la Palat pentru a depune jurământul în calitate de rege al României.

Pe 8 septembrie 1940, generalul şi-a arogat titlul de „conducător al statului”, astfel că el nu mai trebuia să răspundă pentru actele sale în faţa nici unui for politic.

Instaurarea statului naţional-legionar

Iuliu Maniu, preşedintele PNŢ, şi Dinu Brătianu, preşedintele PNL, nu au mai dorit să facă parte din noul cabinet, astfel că Antonescu a negociat participarea Mişcării Legionare la actul de guvernare.

În acest sens, pe 14 septembrie, România este declarată „stat naţional-legionar”. Horia Sima, şeful legionarilor, a fost numit vicepreşedinte al Consiliului de miniştri.

La puţin timp după instalarea ca ministru de Interne a generalului Constantin Petrovicescu, la sugestia lui Horia Sima, în cadrul Ministerului s-a decis constituirea unui corp de poliţie auxiliar, Poliţia legionară. Acesta a avut girul conducătorului statului: „Aveţi toată latitudinea, dublaţi toate elementele de la Siguranţă, de la Poliţie, dublaţi cu legionari, să poarte cămaşă albastră, verde, n-am nimic de spus, dar să facă parte din aparatul oficial”.

Aflaţi la putere, legionarii au trecut de la sine la promovarea politicii proprii, peste capul generalului, deoarece acesta nu acţiona în spiritul ideologiei. Mai mult, colaborarea în guvern între gruparea militară a lui Antonescu şi legionarii lui Horia Sima era marcată de animozităţi. Sub pretextul românizării economiei naţionale, legionarii au procedat la naţionalizarea unor fabrici. De asemenea, ei au creat institiuţii proprii care funcţionau în paralel cu cele oficiale. Cel mai elocvent exemplu este Poliţia legionară, care a început să aresteze fără mandat pe cei care-i considera adversari. Astfel, legionarii au putut declanşa actele de răzbunare.

Arestarea adversarilor politici

Printre primii arestaţi s-a numărat Mihail Moruzov, fondatorul Serviciul Secret de Informaţii al Armatei (1924), şi adjunctul său, Nicolae Ştefănescu. Moruzov era considerat o persoană „incomodă”, căci din funcţia sa de şef al SSI avea cunoştinţă despre toate evenimentele din timpul regimului carlist şi participase la toate jocurile de culise ale Palatului Regal.

Rolul principal în evenimentele ce se vor derula l-a jucat Ştefan Zăvoianu, prefect legionar al Poliţiei Capitalei, începând cu 5 octombrie 1940. Imediat, acesta a început întocmirea de liste cuprinzând pe cei care participaseră la prigoana legionară. Alexandru Roşianu, subsecretar de stat la Interne, urma să le soluţioneze, în sensul că unele persoane urmau să fie chemate în judecată. Normele legale nu s-au respectat, ci s-a trecut la arestări abuzive, executate de poliţişti legionari, cei în cauză fiind reţinuţi în arestul Poliţiei Capitalei sau încarceraţi la Penitenciarul Jilava. În lunile octombrie şi noiembrie au fost arestaţi şi încarceraţi mai mulţi demnitari din perioada fostului regim.

Asasinatele din noaptea de 26/27 noiembrie 1940

La sfârşitul lunii noiembrie trebuia să aibă loc şi reînhumarea cu funeralii naţionale a lui Corneliu Zelea Codreanu, iar cei arestaţi erau consideraţi vinovaţi de moartea căpitanului. Sub pretextul colectării de mărturii pentru pregătirea proceselor, Tribunalul Bucureşti a dispus transferarea unora dintre arestaţi la alte închisori, de teama represaliilor. Ştefan Zăvoianu, prefectul legionar al Poliţiei Capitalei, a refuzat să execute directivele. Pe 26 noiembrie 1940 s-a hotărât ca armata să intervină pentru transferarea deţinuţilor.

În acel moment, Zăvoianu a decis că este momentul să se acţioneze de urgenţă. Execuţiile au început la ora 00.30, legionarii folosindu-se de revolvere „Mauser”, adică cele aflate curent în folosinţa gărzii închisorii. Fiecăruia dintre cei căzuţi i s-a mai tras câte un glonţ în cap, pentru a fi siguri de reuşită. În total, la Jilava au fost ucise 64 de persoane: (listă incompletă)

Gheorghe Argeşeanu, fost prim-ministru
Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie
Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, fost prefect al Poliţiei Capitalei
Mihail Moruzov, fost şef al Serviciului Secret de Informaţii
Ion Bengliu, fost comandant al Jandarmeriei
Ştefan Gherovici, fost comandant al Jandarmeriei
Nicolae Ştefănescu, subdirector la SSI
foşti agenţi de poliţie: Gavrilă Ichim, Eugeniu Zugravu, Coman Paraschiv, Ion Balint, Stanciu Lolescu, Gheorghe Comşa, Olimpiu Mărculeţ, Miah Radu, Nicolau Bărbulescu, Gheorghe Boghici, Marin Dumitru, Ion Panova (chestor), N. Bonea, Otto Reiner, Constantin Laurenţiu, P. Malinschi, N. Găman, I. I. Iordache, I. Horwath, V. Horwath, Constantin Bouleţ, P. Patriciu, N. Lescenco, M. Boţu, T. Miron, Dumitru Bilea, Constantin Culeţcu, Spiridon Dumitrescu, N. Bălănuţă
foşti jandarmi: Iosif Dinulescu, I. Stănciuc, Constantin Sorbu, V. Taşcă, N. Zăinescu, Ştefan Niţu, V. Moisescu, N. Bularda, Gheorghe Niculescu, C. Popescu, Gheorghe Oancea, N. Crăciun, P. Gheorghiu.

Alte tentative de asasinat

În aceeaşi noapte au fost asasinaţi la sediul Prefecturii Poliţiei Capitalei şi în pădurea Balota-Vlăsia alţi oficiali din Poliţie. În dimineaţa de 27 noiembrie 1940, au mai fost ridicaţi de la domiciliu şi aduşi la sediul Prefecturii alţi înalţi demnitari: Constantin Argetoianu, fost prim-ministru, Gheorghe Tătărescu, fost prim-ministru, Ion Gigurtu, fost prim-ministru, Mihail Ghelmegeanu, fost ministru de Interne, generalul Constantin Ilasievici şi colonelul Victor Marinescu. Toţi aceştia era acuzaţi de participarea la prigoana legionară în timpul regelui Carol al II-lea.

Conform declaraţiilor lui Argetoianu, salvarea lor a venit de la telefonul dat de soţia sa către Alexandru Roşianu, subsecretarul de la Interne. Acesta s-a prezentat personal la sediul Prefecturii şi a cerut eliberarea demnitarilor. Aceştia au rămas în adăpostiţi în sediul Ministerului de Interne până la 2 decembrie.

Nu de aceeaşi şansă au avut parte profesorii Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, asasinaţi în noaptea de 27/28 noiembrie 1940.

Condamnarea celor implicaţi

Aceste asasinate l-au nemulţumit profund pe Antonescu. La 29 noiembrie, generalul a ordonat dezarmarea Poliţiei Legionare şi a instituit pedeapsa cu moartea pentru instigarea la rebeliune. Deşi a fost pus în amplicare începând cu 9 decembrie, ordinul a fost însă transformat de ministrul de Interne în transfer al cadrelor de la Poliţia Legionară la unităţile de poliţie regulate. Conflictul dintre legionari şi generalul Antonescu s-a acutizat treptat, culminând cu evenimentele din timpul rebeliunii legionare între 21 – 23 ianuarie 1941. După aceasta Antonescu preia întreaga putere în stat.

La 9 iulie 1941, Curtea Marţială a Comandamentului Militar al Capitalei, sub preşedinţia prim-preşedintelui, colonel-magistrat Vasile Gelep, începeau dezbaterile în procesul privind asasinatele săvârşite la Jilava. În cadrul aceluiaşi proces, au compărut şi acuzaţii pentru crimele din aceeaşi noapte de la Prefectura Poliţiei Capitalei şi din pădurea Balota-Vlăsia, dar şi cei învinuiţi de sechestrarea şi de asasinarea profesorilor Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu. Cercetările au durat din martie până la 21 iunie 1941. Pe 22 iulie 1941 s-au pronunţat sentinţele.

Din totalul celor urmăriţi, doar 17 au compărut în faţa instanţei militare, fiind sub arest preventiv. Un număr de 21 a fost judecat în contumacie (dintre care 20 dispăruţi şi unul mobilizat). În total au existat 20 de condamnări la moarte, cinci au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă, şase dintre ei au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare, iar cinci au fost achitaţi. Execuţia a avut loc pe 28 iulie 1941, la sud-est de Jilava, în locul numit Valea Piersicilor.

Printre cei condamnaţi s-au numărat: Ştefan Zăvoianu, fost prefect legionar al Poliţiei Capitalei, Romulus Opriş, fost chestor legionar, Constantin Orăşanu, adjunctul lui Zăvoianu, Tudor Dacu, informator al Poliţiei Legionare din Prahova, Eremia Şocariciu, chestor-şef al poliţiei legionare ş.a.

Sursa: Enciclopedia României

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 26 noiembrie:

1857 – S-a născut părintele lingvisticii moderne, elveţianul Ferdinand de Saussure (m. 22 februarie 1913).

1894 – S-a născut Norbert Wiener, matematician american (lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor, teoriei cuantelor, teoriei relativităţii şi al electrotehnicii); este considerat fondatorul ciberneticii (m. 18 martie 1964).

1901 – S-a născut Mihail Drumeş, prozator şi dramaturg: „Scrisoarea de dragoste”, „Invitaţie la vals”, „Elevul Dima dintr-a şaptea” (m. 7 februarie 1982).

1917 – Primul Război Mondial: S-a încheiat, la Focşani, armistiţiul între România şi Puterile Centrale.

1941 – Preşedintele american Franklin D. Roosevelt stabileşte ca Ziua Recunoştiinţei să fie celebrată în fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie.

1963 – A încetat din viaţă, în California, renumita soprană de coloratură Amelita Galli-Curci (n. 18 noiembrie 1882).

1968 – A murit scriitorul german Arnold Zweig (n. 10 noiembrie 1887).

1970 – A încetat din viaţă Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), poet şi critic literar (n. 23 mai 1902).

2008 – O serie de atacuri şi explozii s-au produs în capitala economică a Indiei, Bombay. Atacatorii au deschis focul asupra unor hoteluri de lux (Taj şi Oberoi), într-o gară aglomerată din oraş, un spital, dar şi în restaurante de lux. Atacurile au provocat moartea şi rănirea a sute de persoane.

articolul original.

Câți bani a primit un bărbat care a stat 20 de ani după gratii pe nedrept?

26 November 2022 at 00:00
image

Un bărbat din Ohio, SUA a câștigat 45 de milioane de dolari într-un proces civil împotriva unui departament de poliție și a unui detectiv ale căror acțiuni au dus la condamnarea sa greșită și la mai mult de 20 de ani în spatele gratiilor.

Dean Gillispie a dat în judecată poliția din Miami Township și pe fostul detectiv Scott Moore pentru suprimarea probelor și influențarea martorilor într-un caz de viol și răpire din 1991, relatează USA Today.

Gillispie a fost condamnat în 1991 și în 2011. Astăzi, Gillispie are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton.

Daunele de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în Ohio

„Oroarea care i-a fost provocată lui Dean, familiei și comunității sale este greu de înțeles”, a declarat directorul unei organizații, Mark Godsey. „Modul în care autoritățile au impus o condamnare și apoi au refuzat să recunoască o greșeală a fost dezamăgitor. Nimic nu îl poate răsplăti pe Dean”.

David Owens, a cărui firmă apără condamnații pe nedrept și care l-a reprezentat pe Gillispie, a declarat că de dolari reprezintă un record în Ohio.

Nu este clar deocamdată dacă se va face apel în acest caz.

Un bărbat închis pe nedrept

Gillispie și-a susținut cu tărie nevinovăția încă din prima zi. El a fost condamnat pentru violul și răpirea unor surori gemene și răpirea unei a treia femei, într-un alt atac. Însă la proces a reieșit că detectivul Moore a încălcat drepturile lui Gillispie prin ascunderea unor probe care ar fi ajutat apărare, ar fi pretins că un martor a făcut o identificare când nu a făcut-o, iar mai târziu le-a spus victimelor că s-ar putea să nu-l recunoască pe Gillispie în instanță pentru că acesta „și-a vopsit părul”.

Nicio probă biologică nu l-a legat vreodată pe Gillispie de crime.

articolul original.

Alertă – Riști să ajungi la închisoare, dacă dai cu erbicid în propria gospodărie, fără autorizație! Proiect al Ministerului Agriculturii

24 November 2022 at 11:50
image

Un proiect de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, îi poate trimite la închisoare pe micii fermieri care dau cu erbicide fără a avea autorizație.

Proiectul de OUG publicat de ministerul condus de Petre Daea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru fermierii care folosesc, fără autorizație, produse fitosanitare pentru uz profesional.

Jurnaliștii de la Agrointel.ro scriu că, potrivit articolului 51 a OUG, aliniatul (2), „utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional”. Mai departe, la aliniatul (3) se precizează că „Este interzisă utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi”.

În același OUG se precizează că utilizatorii profesionişti neautorizaţi pot utiliza numai produse de protectie a plantelor de uz neprofesional.

În plus, se precizează la articolul 59 că utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată poate efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi.

Potrivit art. 52 al propunerii de act normativ, pot obține autorizație de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții:

 • Trebuie să aibă formă juridică prin care să facă dovada că desfășoară activitate de producție vegetală;
 • Trebuie să aibă în fermă o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
 • Trebuie să deţină spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
 • Trebuie să deţină autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
 • Trebuie să deţină contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor;
 • Trebuie să se înregistreze la Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Ce sancțiuni prevede OUG-ul:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la I la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, se precizează în proiectul de OUG.

Mai mult, sunt prevăzute amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru o serie de încălcări ale OUG, inclusiv pentru încălcarea articolului 59, cel care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor în câmp.

articolul original.

Ani grei de pușcărie pentru bărbatul care, anul trecut, a jefuit și ucis o profesoară din Cernavodă

23 November 2022 at 22:03
image

Bărbatul care anul trecut a jefuit și omorât o profesoară din Cernavodă a fost condamnat la 27 de ani şi patru luni de închisoare. Decizia aparține Tribunalului Constanța și nu e defintivă, informează Agerpres.

27 de ani de închisoare pentru crimă

Amintim că, pe 8 aprilie anul trecut, o profesoară de psihologie a fost găsită moartă în locuința sa din Cernavodă. Pompierii au fost cei care au găsit-o după ce au fost alertați de sora sa, care locuia într-un apartament învecinat.

Individul făcuse mai multe lucrări în casa victimei, și, sub pretextul că trebuie să verifice cum montase nişte jaluzele, a intrat în apartament și a încercat să sustragă cheile ușii de la intrare. Femeia l-a surprins și, pentru că a început să țipe, bărbatul i-a astupat gura cu o pereche de şosete, i-a legat mâinile la spate şi a strangulat-o. Ulterior, individul a furat 500 de lei din apartament, mai multe carduri şi telefonul mobil al victimei.

Tribunalului Constanța l-a condamnat azi la 27 de ani şi patru luni de închisoare, dar decizia instanței nu e definitivă.

„Condamnă pe inculpatul Hărăbor Romică Cosmin la pedeapsa de 25 ani (faptă săvârşită la data de 06/07 aprilie 2021 asupra victimei Pălu Cristina). (…) Contopeşte pedepsele menţionate mai sus în pedeapsa cea mai grea, aceea de 25 ani închisoare la care se adaugă 2 ani şi 4 luni închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 7 ani închisoare), urmând ca inculpatul Hărăbor Romică Cosmin să execute în final pedeapsa de 27 (douăzecişişapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare. (…) Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.11.2022”, se arată în soluţia pe scurt dată de Tribunalul Constanţa.

articolul original.

Micii fermieri riscă închisoarea dacă își tratează singuri chimic culturile

23 November 2022 at 13:36
image

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a semnat o ordonanță de urgență care schimbă cu totul regulile pentru micii fermieri din România. Astfel, fermierii care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 1 la 5 ani și vor primi amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit Agrointel.

Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. Pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat, marți, 22 noiembrie, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.Actul normativ introduce o serie de restricții în special pentru fermierii mici, care activează ca persoane fizice. De asemenea, și fermierii fiscalizați vor avea restricții pentru că, în lipsa unei autorizații, nu vor mai putea să își facă stocuri de produse pentru a evita fluctuațiile de prețuri.

articolul original.

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermieri care își fac singuri tratamentele fitosanitare. Erbicidele și insecticidele, vândute în ambalaje mai mici de 1 l sau 1kg

23 November 2022 at 09:59

O ordonanță de urgență semnată de ministrul Agriculturii Petre Daea instaurează pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru micii fermieri care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere.

Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și deja ștampilat și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole, relatează Agrointel.

Pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat ieri seară, marți, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Actul normativ introduce o serie de restricții în special pentru fermierii mici, care activează ca persoane fizice. De asemenea, și fermierii fiscalizați vor avea restricții pentru că, în lipsa unei autorizații, nu vor mai putea să își facă stocuri de produse pentru a evita fluctuațiile de prețuri.

articolul original.

Elena Udrea, dezvăluiri despre cazul celor două fetițe răpite și abuzate. Ce mesaj a transmis fostul ministru

21 November 2022 at 14:39
image

Elena Udrea a dezbătut zilele trecute, pe rețelele de socializare, problema celor două fetițe abuzate sexual din județul Brașov. Fostul ministru a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre cei care sunt vinovați pentru această situație, de-a dreptul neplăcută.

Deși se află în spatele gratiilor, Elena Udrea nu ezită pentru a face tot felul de declarații, pe pagina sa de Facebook. De această dată, fostul om politic a dezbătut o problemă de-a dreptul colosală care a atras atenția tuturor, după incidentul ce a avut loc la Brașov zilele trecute.

Cum a reacționat Elena Udrea, după ce a aflat despre cazul fetițelor abuzate din Brașov

Fostul ministru al turismului s-a declarat nemulțumită de modul în care oamenii legii îi pedepsesc pe cei care ajung să comită infracțiuni. Faptul că România nu pune la dispoziție o metodă clară de a preveni recidiva infractorilor reprezintă o problemă destul de gravă ce ar trebui rezolvată în cel mai scurt timp.

„Cazul răpirii și violării a celor două fetițe din Brașov de către un recidivist arată a mia oară cât de proastă este politica penală pe care o avem. Cel mai important aspect discutat aici este recidiva. Mai mult de jumătate dintre infractori sunt recidiviști, iar gradul de recidivă din România este cel mai mare din Europa. Deci statul român nu este în stare să-i reabiliteze pe cei care încalcă legea, să îi reintegreze în societate după executarea pedepsei. Autoritățile sunt total dezinteresate de ceea ce se întâmplă cu un deținut după ce pleacă din închisoare”, a scris Elena Udrea, duminică, 20 noiembrie, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Elena Udrea a menționat și faptul că nu există programe bine puse la punct pentru a-i ajuta pe cei care sunt închiși. Ea mai susține că oamenii ajung să iasă din închisoare cu o atitudine mult mai agresivă decât în momentul în care au intrat, deoarece nu face nimeni nimic pentru a-i reabilita.

Faptul că pușcăriile sunt din ce în ce mai aglomerate o determină pe Elena Udrea să încerce să îi convingă pe cei care sunt la putere să facă o schimbare. Astfel, susține că în închisori nu se ține cont de igiena personală, de locurile limitate sau de nivelul de inteligență al fiecărui deținut.

articolul original.

Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

21 November 2022 at 05:30
image
La 21 noiembrie 1887 a încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: "Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Aleodor Împărat", "Greuceanu", Înşir-te mărgăritari" (n. 1830).

Petre Ispirescu s-a născut în ianuarie 1830, la Bucureşti, în mahalaua Pescăria Veche. Tatăl lui era frizerul Gheorghe Ispirescu, iar mama, Elena, cu origini transilvănene, avea darul povestirii. De la părinţi sau de la calfele şi clienţii tatălui său, Petre a putut asculta, în copilărie, numeroase creaţii populare, mai ales basme.

Nu a mers la şcoală, fiind educat de mai mulţi dascăli de pe lângă unele biserici. Ulterior, s-a format, citind cărţi de la tipografiile la care a lucrat. „N-am trecut nici patru clase primare”, îi mărturisea el lui J. U. Crainic .

La paisprezece ani, Ispirescu a intrat ucenic la tipografia condusă de Z. Carcalechi, sperând că acolo unde se tipăresc cărţile se poate studia. Z. Carcalechi edita din 1843 ziarul Vestitorul românesc. Aici Ispirescu a lucrat câte 14 ore pe zi, iar în 1848 a devenit tipograf calificat.

După ce tatăl său a murit, Petre a învaţat să cânte la chitară pentru a-i ţine de urât mamei. Tot atunci, el a început să scrie câteva versuri, destul de slabe însă.

În 1854, Petre a părăsit tipografia lui Z.Carcalechi şi s-a angajat la tipografia Copainie, unde se tipăreau în traducere „Atala, Paul şi Virgina„, precum şi lucrări de Jonathan Swift, Jean-Jacques Rousseau, Alexandre Dumas, Victor Hugo, Miguel de Cervantes. În această perioadă, a depus eforturi să citească Fabulele lui Jean Pierre Claris De Florian în original. Petre a continuat să locuiască împreună cu mama sa, şi-şi petrecea duminicile acasă.

A ajuns la închisoare după corespondenţa secretă a principelui Vogoride

În 1858, în contextul dezbaterilor privind Unirea Principatelor Române, tipografia la care lucra Ispirescu a acceptat să imprime, fără a prezenta textul cenzurii, corespondenţa secretă a principelui Vogoride, un text util pentru un grup de unionişti. Poliţia i-a arestat pe toţi participanţii afacerii. Ispirescu a stat trei săptămâni în închisoare, pierzându-şi serviciul şi rămânând astfel trei luni fără lucru.

Abia la finele anului, Vasile Boerescu, politician unionist şi viitorul ministru de externe, i-a oferit direcţia unei tipografii mai moderne, care poseda prima presă mecanică din Bucureşti şi imprima revista Naţionalul. Aici, Petre Ispirescu a prosperat financiar şi a intrat în contact cu scriitori şi oameni importanţi timpului său (Ion Ionescu de la Brad, Nicolae Filimon, Ion Ghica, Dimitrie Bolintineanu etc.).

Primele basme

La vârsta de 32 de ani, în 1862, Ispirescu a publicat primele şase basme culese de el, în Ţăranul român, la îndemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul şi Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme.

După ce în 1863, Vasile Boerescu, asociatul său, a vândut imprimeria, C. A. Rosetti, viitor ministru, l-a invitat să lucreze ca director al imprimeriei ce tipărea Românul, revista Partidului Liberal, atunci în opoziţie. Împreună cu Rosetti, Ispirescu a participat la înfiinţarea primei „Case de ajutor reciproc a tipografilor din România”.

Timp de un deceniu, din 1862 până în 1872, autorul nu a publicat niciun basm. După abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866, la invitaţia ministrului de interne Ion Ghica, Ispirescu a acceptat să conducă Imprimeria de Stat. După o perioadă de doi ani, împreună cu alţi trei asociaţi, a înfiinţat Noua tipografie a laboratorilor români.

În 1872, şi-a reluat activitatea de publicare a basmelor, cu colecţia Legende sau basmele românilor. Ghicitori şi proverburi, cu o prefaţă de B. P. Hasdeu.

După ce a rămas unic asociat al imprimeriei sale, Ispirescu a redenumit-o Tipografia Academiei Române. Activitatea sa a fost subiectul unui articol elogios scris de folcloristul evreu Moses Gaster şi publicat în Magasin fur die Literatur des Auslandes.

În 1882, la îndemnul lui Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu reuneşte toate basmele şi legendele într-o culegere completă: Legendele sau basmele românilor. Alecsandri îi elogiază culegerea printr-o scrisoare convertită ulterior în prefaţă a volumului publicat: „recunoştinţa noastră îţi este dar câştigată pentru totdeauna. Preţiosul dumitale volum trebie să se afle în fiecare casă”.

Nu a ieşit niciodată din Bucureştiul natal, până în 1880, când a călătorit la Roşiorii de Vede, situat la 120 km de Bucureşti, unde fiica sa trebuia să fie numită institutoare.

Principala operă a vieţii sale, culegerea Legende sau basmele românilor, cu 37 de basme, şi prefaţă de Vasile Alecsandri, a apărut în 1882.

Petre Ispirescu a murit la 21 noiembrie 1887 după o congestie cerebrală suferită la masa de lucru.

Surse: Dicţionarul contimporanilor (1897), de Dimitrie R. Rosetti; Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 21 noiembrie:

1694 – S-a născut Voltaire (Francois Marie Arouet), filosof şi scriitor francez (m. 30 mai 1778)

1783 – În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri

1811 – A încetat din viaţă scriitorul Heinrich von Kleist; a introdus în literatura germană nuvela şi comedia ca specii literare (n. 18 octombrie 1777)

1877 – Războiul de Independenţă: reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.

1916 – A încetat din viaţă  Franz Iosef I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei (n. 18 aug. 1830)

1918 – S–a născut istoricul literar Eugen Todoran, autor al unor studii critice dedicate poetului Mihai Eminescu (m. 9 august 1997)

1918 – S-a născut preotul Constantin Galeriu, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m. 10 august 2003).

1991 – Adunarea Constituantă a adoptat noua Constituţie a României.

1999 – A încetat din viaţă  ziaristul sportiv Ioan Chirilă, autor al cărţilor: „Nadia” – 1977, „Lucescu şi dragul său fotbal” – 1999 (n. 25 octombrie 1925)

2001 – A încetat din viaţă  compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, muzică de film şi corală (n. 26 ianuarie 1942)

2007 – Fernando Fernan-Gomez, unul dintre cei mai faimoşi actori şi regizori ai Spaniei, a murit. („Belle Epoque” – premiu Oscar, „El viaje a ninguna parte”, „Lázaro de Tormes”) (n. august 1921).

21 noiembrie este Ziua Internaţională a Salutului, sărbătorită în 180 de ţări din întreaga lume. Obiectivul celor care sărbătoresc această zi este să salute cel puţin alţi 10 oameni.

articolul original.
❌