ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinței, obligați să anunțe dacă li s-au majorat veniturile

3 February 2023 at 12:15
image

Comunicat. Reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) din Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței și/sau a suplimentului pentru energie are obligația de a comunica orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării.

Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și, conform prevederilor Legii nr. 226/2021, se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2000 lei, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței se recuperează conform prevederilor legale în vigoare.

În consecință solicităm titularilor acestor prestații sociale care până la data prezentului comunicat nu au anunțat majorările de venituri (pensii, salarii) de care au beneficiat în luna ianuarie 2023 să depună de urgență la sediul Centrului pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie situat în Arad, Calea Radnei nr. 250 actele doveditoare privind noile venituri (cupoanele de pensie, respectiv adeverințele privind salarul net aferente lunii ianuarie).

Documentele doveditoare privind veniturile pot fi transmise, cu specificarea numărului de înregistrare a cererii inițiale privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, și pe următoarele adrese de e-mail:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Termenul limită de depunere a documentelor doveditoare privind veniturile este 20.02.2023.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Universul este mai cald decât ar trebui. Să fie de vină fotonii întunecați?

2 February 2023 at 16:00
image

Recent, o echipă de astrofizicieni a folosit simulări sofisticate pe computer pentru a face o sugestie radicală: universul este mai cald decât ar trebui din cauza unei forme exotice de materie întunecată cunoscută sub numele de „fotoni întunecați”.

Aceste particule ciudate ar fi purtătoarele celei de-a cincea forțe ale naturii, pe care materia normală nu o experimentează, dar ocazional acești fotoni întunecați își pot schimba identitatea pentru a deveni fotoni obișnuiți, oferind o sursă de căldură.

Am putea găsi astfel de fotoni întunecați observând gazul intergalactic folosind ceea ce este cunoscut sub numele de pădurea Lyman-alfa. Când observăm lumina de la un obiect îndepărtat, strălucitor, cum ar fi un quasar (obiecte strălucitoare alimentate de găurile negre din centrele ), există o serie de goluri într-un spectru altfel neted de lumină de la acel obiect îndepărtat.

Universul este mai cald decât ar trebui și nu se știe clar de ce

Iată de ce: acea lumină trebuie să treacă prin miliarde de ani-lumină de gaz pentru a ajunge la noi. Ocazional, acea lumină va trece printr-un pâlc relativ dens de hidrogen neutru, un tip de hidrogen care constă dintr-un proton și un neutron și care este împrăștiat în norii de gaz din tot universul.

Cea mai mare parte a acestei lumini va trece neafectată, dar o lungime de undă foarte specifică a luminii va fi absorbită. Această lungime de undă corespunde diferenței de energie necesară pentru a ridica un electron de la primul la al doilea nivel de energie în atomii de hidrogen, notează Space.com.

Atunci când astronomii se uită la lumina care vine de la acel obiect, aceasta va arăta neremarcabilă, cu excepția unui decalaj la lungimea de undă a acelei tranziții energetice specifice, cunoscută sub numele de linia Lyman-alfa.

Lumina de la obiectul îndepărtat va trece prin mai mulți nori și aglomerări de hidrogen neutru. Expansiunea universului face ca golurile să se deplaseze spre roșu la diferite lungimi de undă, un nou gol apărând la o lungime de undă diferită, în funcție de distanța până la norii de gaz particulari. Rezultatul final este „pădurea”: o serie de linii și lacune în spectru.

Universul este mai cald decât ar trebui

Aceste goluri Lyman-alfa pot fi folosite și pentru a măsura temperatura fiecărui nor de gaz. Dacă hidrogenul neutru ar fi perfect nemișcat, golul ar apărea ca o linie incredibil de subțire. Dar dacă moleculele individuale se mișcă, atunci golul se va lărgi din cauza energiei cinetice a acelor molecule. Cu cât gazul este mai fierbinte, cu atât moleculele au mai multă energie cinetică și golul este mai mare.

Într-o lucrare apărută în noiembrie în jurnalul Physical Review Letters, o echipă de astrofizicieni a subliniat că, folosind această metodă, se pare că norii de gaz care se împrăștie între galaxii sunt un pic prea fierbinți. Simulările computerizate ale evoluției acelor nori de gaz prevăd că aceștia sunt puțin mai reci decât observăm noi și, deci, poate că ceva încălzește norii, ceea ce nu este luat în considerare în prezent în simulările astrofizice.

Fotonii întunecați

O posibilă explicație pentru faptul că este prezența „fotonilor întunecați”, susțin autorii studiului. Aceasta este o formă foarte ipotetică de materie întunecată, substanța misterioasă, invizibilă, care reprezintă aproximativ 80% din toată masa din univers, dar nu pare să interacționeze cu lumina.

Deoarece astronomii nu înțeleg în prezent identitatea materiei întunecate, câmpul este larg deschis cu posibilități cu privire la ceea ce ar putea fi. În acest model, în loc ca materia întunecată să fie făcută din particule invizibile (cum ar fi o versiune fantomă a electronilor, de exemplu), ar fi făcută în schimb dintr-un nou tip de purtător de forță, adică un tip de particule care mediază interacțiunile dintre alte particule.

Fotonul familiar este purtătorul de forță al electromagnetismului: este ceea ce creează electricitate, magnetism și lumină. Fotonii întunecați ar fi un purtător de forță pentru o nouă forță a naturii care nu operează la scara obișnuită în scenariile obișnuite (de exemplu, în laboratoare sau în cadrul ).

Potrivit autorilor studiului, fotonii întunecați ar avea o mică masă și, prin urmare, ar putea reprezenta materia întunecată. În plus, deoarece sunt purtători de forță, pot interacționa între ei și cu alte potențiale particule de materie întunecată. În modelele investigate de echipa de astrofizicieni, fotonii întunecați sunt capabili de încă un truc: se pot transforma ocazional într-un foton obișnuit.

Fotonii care își schimbă identitatea

În termeni fizici, fotonii întunecați se pot „amesteca” cu fotonii obișnuiți, schimbând foarte rar identitățile. Iar atunci când o fac, fotonul nou creat continuă să facă ceea ce fac întotdeauna fotonii obișnuiți: să încălzească lucrurile.

Cercetătorii au efectuat primele simulări ale evoluției universului, inclusiv efectele acestor fotoni întunecați care își schimbă forma. Ei au descoperit că o combinație specială dintre masa fotonului întunecat și probabilitatea de a se transforma într-un foton obișnuit ar putea explica discrepanța de încălzire.

Acest rezultat este destul de departe de a demonstra existența fotonilor întunecați. O serie de alte posibilități ar putea explica rezultatele Lyman-alfa, cum ar fi observații inexacte sau o înțelegere slabă a încălzirii astrofizice (normale) între galaxii. Dar indiciul este intrigant, iar rezultatele pot fi folosite ca un punct de plecare pentru a continua explorarea viabilității acestei idei exotice.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Reducerea coroziunii oțelului este vitală pentru combaterea schimbărilor climatice

2 February 2023 at 12:30
image

În fiecare an, Statele Unite cheltuie aproape un trilion de dolari pentru reducerea coroziunii oțelului, o reacție electrochimică care are loc atunci când metalele oxidează și încep să ruginească.

Având în vedere această problemă surprinzător de insidioasă, cercetătorii au estimat acum cât de multă coroziune agravează treptat emisiile globale de carbon.

Producția globală de oțel a crescut constant timp de zeci de ani și, deoarece oțelul are o rezistență slabă la coroziune, o parte din această cerere este pentru înlocuirea oțelului utilizat în materialele de construcții care a devenit corodat în timp din orice, de la poduri la automobile.

ar putea avea efecte măsurabile asupra cantității de gaze cu efect de seră eliberate pentru a produce oțel, a spus Gerald Frankel, coautor al studiului și profesor în știința și ingineria materialelor la The Ohio State University, din SUA.

Ce efecte ar avea reducerea coroziunii oțelului asupra mediului?

Deși studiile anterioare au estimat că costul economic actual al coroziunii este de aproximativ 3-4% din produsul intern brut al unei țări, acest nou studiu, condus de alumnul Mariano Iannuzzi, de la Ohio State, este primul care cuantifică impactul asupra mediului asociat cu coroziunea oțelului.

Studiul a fost publicat în npj Materials Degradation.

„Având în vedere dependența societății de cărbune, producția de fier și oțel este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din orice industrie”, a spus Frankel.

„Dar majoritatea costurilor asociate industriei provin de fapt din energia care intră în crearea oțelului, iar acea energie se pierde pe măsură ce oțelul revine la rugină, care este similară cu forma sa originală de minereu de fier”, a spus profesorul, citat de Tech Xplore.

Timpul necesar oțelului pentru a se coroda depinde în mare măsură de severitatea mediului și de compoziția aliajului, dar această problemă costisitoare din punct de vedere ecologic se înrăutățește, a spus Frankel.

Folosind date istorice privind intensitatea dioxidului de carbon pentru a estima nivelurile de dioxid de carbon anuale începând cu 1960, cercetătorii au descoperit că, în 2021, producția de oțel a reprezentat 27% din emisiile de carbon ale sectorului global de producție și aproximativ 10,5% din totalul . Înlocuirea oțelului corodat a reprezentat aproximativ 1,6-3,4% din emisii.

Industria oțelului a evoluat în bine, dar nu suficient

Dar există câteva vești bune, a menționat studiul. Datorită reglementărilor impuse industriei siderurgice, progresele tehnologice în procesul de fabricare a oțelului au dus la o reducere cu 61% a în ultimii 50 de ani.

În ciuda acestei îmbunătățiri, rezultatele studiului sunt un apel la acțiune pentru factorii de decizie și oficialii din industrie pentru a modifica și coordona politica internațională privind producția de oțel și managementul coroziunii, a spus Frankel.

„Strategiile internaționale coordonate, precum și scăderea cererii globale de oțel, prin utilizarea celor mai bune practici pentru reducerea coroziunii oțelului, ar putea îmbunătăți strategiile globale de gestionare a coroziunii și ar putea reduce drastic creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră pe care le vedem din cauza înlocuirii repetate a oțelului corodat”, a spus el.

Dacă nu sunt luate curând măsuri de îmbunătățire a amprentei de carbon a oțelului, studiul notează că emisiile de gaze cu efect de seră produse de industria siderurgică ar putea atinge aproximativ 27,5% din totalul emisiilor de carbon din lume până în 2030, oțelul corodat reprezentând aproximativ 4-9% din acest număr.

Un astfel de rezultat ar face ca obiectivele stabilite de Acordul de la Paris pentru limitarea încălzirii Pământului la 1,5 grade Celsius, precum și obiectivele climatice interne ale SUA, să fie aproape imposibil de atins.

Este nevoie de un efort coordonat pentru a aborda problema

Studiul notează că strategiile de management, cum ar fi profitarea de tehnologiile de învățare automată, ar putea fi una dintre cele mai bune șanse pe care le avem de a reduce nivelurile de dioxid de carbon de pe Pământ.

Însă dacă oamenii nu pot îndeplini aceste condiții, consecințele asupra climei Pământului vor fi îngrozitoare, așa că mai mulți oameni trebuie să fie conștienți că este nevoie de o industrie a oțelului cu emisii scăzute de carbon pentru a preveni o astfel de distopie, a spus Frankel.

„Încălzirea globală este o provocare societală care necesită coordonarea multor abordări multidisciplinare. Munca noastră scoate la lumină o problemă care pare să fi trecut pe sub radar”, a spus Frankel.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Poșta Română a început distribuirea cardurilor de energie în 6 județe. Aradul încă nu e pe listă

1 February 2023 at 18:22
By: -
image

Poșta Română a anunțat miercuri că a început livrarea cardurilor de energie către persoanele vulnerabile din București și 6 județe, subliniind că, până la finalul acestei luni, cardurile vor fi împărțite etapizat, în toate județele țării, potrivit Hotnews.ro.

Peste 10.000 de poștași vor ajunge, în cursul lunii februarie, la 2,8 milioane de locuințe pentru distribuirea ajutoarelor de încălzire. Astăzi au început livrarea în București și în 6 județe: Alba (37.000), Argeș (53.000), Bacău (52.000), Bihor (58.000), Ilfov (29.000) și Teleorman (27.000), respectiv în peste 360.000 de locuințe. În Capitală sunt distribuite 106.000 de carduri.

„Sunt aproape 4 milioane de beneficiari care vor intra în posesia acestor carduri până la finalul lunii februarie, însă distribuirea se va face treptat. Până la data de 20 februarie, când vom avea posibilitatea de a plăti ajutorul de încălzire, cât mai mulți români urmează să intre deja în posesia cardurilor. Îi îndemn pe toți beneficiarii să aibă răbdare și încredere că vor primi aceste carduri în intervalul de timp anunțat, după cum sunt identificați pe liste, fiecare, conform graficului de distribuire”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Amintim că sprijinul de 1.400 de lei (în două tranșe: februarie și septembrie 2023) se acordă per loc de consum, și în urma calcului venitului eligibil care trebuie să fie sub 2.000 de lei. Astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, se adună veniturile tuturor colocatarilor și se împarte la numărul acestora, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei, inclusiv.

Autoritățile verifică acum listele cu beneficiari eligibili – circa 4 milioane de posibili beneficiari – din perspectiva veniturilor membrilor din fiecare gospodărie fiind interogate baze de date de la ministerul Muncii, Evidența populației și ANAF, astfel că autoritățile descoperă acum haosul din bazele de date ale statului.

Situația trebuie clarificată până pe 15 februarie, când MIPE va livra banii către Poșta Română, a spus săptămâna trecută ministrul Marcel Boloș.

Sursa: Hotnews.ro.

articolul original.

MEDGIDIA: Beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinței chemați la primărie cu documentele doveditoare

27 January 2023 at 21:14
image

Primăria Medgdia informează cetățenii municipiului că, începând de joi, 26 ianuarie și până pe data de 10 februarie 2023, toți beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinței cu lemne și combustibili petrolieri, energie electrică și gaze naturale și a suplimentului pentru energie, conform Legii nr. 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, ale căror venituri s-au modificat începând cu luna ianuarie 2023, sunt rugați să se prezinte cu dovada veniturilor.

Documentul doveditor este o copie a cuponului de pensie sau o adeverință de salariu pe care sunt rugați să o prezinte la biroul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Medgidia (curtea interioară), strada Decebal nr. 35, număr de telefon 0241 812 300 interior 129 sau 131.

În caz de neprezentare, beneficiarii ale căror venituri s-au modificat începând cu luna ianuarie 2023, vor suporta consecințele prevăzute de art. 36 din Legea nr.226/2021.

articolul original.

Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”

27 January 2023 at 00:00
image

Elefanții sunt „războinici ecologici” care captează carbonul, astfel că, protejarea populațiilor este vitală atât pentru mediu, cât și pentru specia lor. Capacitatea de compensare a emisiilor de dioxid de carbon a elefanților a fost mult timp neglijată ca instrument în arsenalul nostru împotriva crizei climatice. Noi cercetări raportează influența crucială a elefanților africani asupra ecosistemelor forestiere.

Elefanții contribuie în mod natural la captarea carbonului, un lucru extrem de important pentru a preveni încălzirea Pământului. Totuși, numărul elefanților a scăzut cu peste 80% în ultimii 30 de ani, astfel că am putea pierde în curând acest stabilizator vital al mediului, potrivit IFL Science.

Mulți oameni nu-și doresc ca , dar, după cum a dovedit istoria, simpla bucurie a existenței lor și demonstrarea importanței acestora pentru menținerea unei lumi biodiverse nu a fost suficientă ca să determine luarea de acțiuni.

Dispariția elefanților, asociată cu un deserviciu climatic global

„Am ajuns la concluzia că, dacă pierdem elefanții, vom face un deserviciu global în ce privește atenuarea schimbărilor climatice. Importanța elefanților pentru atenuarea climatică trebuie să fie luată în serios de către factorii de decizie pentru a genera susținerea de care este nevoie pentru conservarea speciei elefantului”, a spus autorul principal al unei noi lucrări și profesor asistent de biologie la Universitatea Saint Louis, din SUA, dr. Stephen Blake.

Elefanții sunt destul de pretențioși atunci când vine vorba de căutarea hranei, alegând plante și copaci mai mici. În mod curios, aceste specii de plante de mărimi modeste au o densitate scăzută de carbon, ceea ce înseamnă că acestea cresc rapid și concurează pentru resurse, dar, de fapt, nu stochează prea mult carbon. Copacii bogați în densitate de carbon sunt mai mari, cresc mai greu și stochează mai mult carbon din mediu, luând și transformându-l în biomasă prin fotosinteză.

Consumând în mod selectiv plantele și copacii mai mici care nu aduc o contribuție imensă pentru planetă și care concurează cu specii mai benefice pentru mediu, elefanții subțiază pădurea în același mod în care o fac silvicultorii umani, promovând creșterea unor copaci în detrimentul altora. Acest lucru duce la înflorirea arborilor cu cel mai mare nivel de carbon.

Ce s-ar întâmpla dacă am pierde elefanții?

În cadrul unei conferințe organizate recent de Fundația Born Free, un grup de experți a discutat despre numeroasele moduri prin care tehnologiile Pământului, cum ar fi potențialul de stocare a carbonului de către elefanți, sunt sub amenințarea uciderii ilegale și a vânătorilor de trofee.

„Zece milioane de elefanți cutreierau cândva Africa, iar acum sunt mai puțin de 500.000, cu populații majoritare care trăiesc în grupuri izolate. Acești elefanți sunt pe cale de dispariție sau în pericol critic de dispariție, numărul lor scăzând cu mai bine de 80% în ultimele trei decenii. Acum, avem de ales. Ca societate globală, putem continua să vânăm aceste animale foarte sociale și inteligente și să asistăm la dispariția lor sau putem să oprim această activitate ilegală. Salvăm elefanții și putem ajuta la , atât de simplu este”, a continuat Blake.

Studiul a fost publicat în jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

articolul original.

Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, despre distribuirea cardurilor de energie: ‘Poșta Română va începe distribuirea cardurilor la 1 februarie şi vom finaliza această distribuire la 15 februarie’

25 January 2023 at 13:20

sursa foto:  stirimondene.fanatik.ro

Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române, a vorbit despre distribuirea cardurilor de energie de care vor beneficia persoanele care obțin venituri sub 2.000 de lei/ lună.

Potrivit unui comunicat al Poștei Române, pentru a beneficia de ajutorul social, deținătorii cardurilor de energie vor trebui să-și plătească facturile direct la sediile Poștei Române. Sumele pot fi folosite pentru plata facturilor la gaze naturale, curent electric, termoficare și lemne pentru foc.

În clipa de față, compania are 2000 de telefoane mobile, contractul nostru de citit contoare, deci acei oameni pot să și scaneze și se încaseze facturi. E o formalitate pe care o îndeplineşte poştaşul, nu-mi fac probleme că nu le vor ştii să le folosească. pensiile sunt livrate în proporţie de peste 99%, nu cred că vor fi probleme”, a declarat Valentin Ştefan, şeful Poştei Române, conform româniatv.net.

Vezi și:

COMENTEAZĂ
articolul original.

Ajutorul de încălzire 2023: Cum și când se vor face plățile pentru beneficiari

23 January 2023 at 05:53

Ajutorul de încălzire 2023: Cum și când se vor face plățile pentru beneficiari

Anul acesta, plățile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici vor fi făcute prin Poșta Română, deoarece aceasta are structuri în mediul rural.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii vor intra pe 20 februarie, a declarat ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, la Digi24.

„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare este de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de către poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să creăm cozi la oficiile poştale. Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii să aibă acces la bani”, a afirmat ministrul.

Marcel Boloș spune că că 20 februarie este termenul limită pentru virarea banilor.

„Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziţia oficianţilor poştali. Vineri am fost la Poşta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali pentru a înţelege ce probleme mai sunt pentru ca mecanismul să funcţioneze”, a precizat Boloş.

Întrebat de ce a fost aleasă Poşta Română pentru acest serviciu, Boloş a explicat că instituţia are structuri în mediul rural.

„Este singura instituţie, entitate din România care are structuri în mediul rural. Gânditi-vă câţi oameni puteau să rămână fără acest sprijin. Al doilea lucru foarte important, este singura entitate care prin serviciile de mandat poştal are posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită. De la factura de curent, de gaz, lemne de foc, gazul lichefiat. De aceea am ales la Poşta Română să deruleze acest mecanism”, a adăugat Boloş.

articolul original.

Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră

22 January 2023 at 12:30
image

Un nou studiu arată că praful atmosferic global (particulele microscopice din aer din furtunile de praf din deșert) are un ușor efect general de răcire asupra planetei.

Cercetarea UCLA, din SUA, publicată în Nature Reviews Earth and Environment, a constatat că cantitatea de praf de deșert a crescut cu aproximativ 55% de la mijlocul anilor 1800 încoace, ceea ce a dus la o creștere a efectului de răcire al prafului.

Studiul este primul care demonstrează efectul general de răcire al prafului atmosferic de deșert. Unele efecte ale prafului atmosferic încălzesc planeta, dar pentru că alte efecte ale prafului contracarează de fapt încălzirea (de exemplu, împrăștiind lumina soarelui înapoi în spațiu și disipând norii înalți care încălzesc planeta), studiul a calculat că efectul general al prafului este unul de răcire.

Praful atmosferic a micșorat, chiar dacă doar puțin, încălzirea globală

În cazul în care nivelurile de praf scad sau încetează să crească, încălzirea ar putea crește, a spus fizicianul Jasper Kok, de la UCLA , autor principal al studiului.

„Arătăm că praful atmosferic a crescut și, cel mai probabil, a contracarat ușor încălzirea gazelor cu efect de seră”, a spus Kok, care studiază modul în care particulele afectează clima.

„Praful crescut nu a provocat foarte multă răcire, dar constatările noastre sugerează că gazele cu efect de seră singure ar putea provoca și mai multă încălzire a climei decât prevăd modelele în prezent”, a spus el.

În timp ce nivelurile de praf de deșert din atmosferă au crescut în general începând din timpurile preindustriale, tendința nu a fost constantă: au existat atât creșteri, cât și scăderi pe parcurs.

Deoarece există atât de multe variabile naturale și influențate de om care pot determina creșterea sau scăderea nivelurilor de praf, oamenii de știință nu pot proiecta cu exactitate modul în care cantitățile de praf atmosferic se vor schimba în următoarele decenii, notează Phys.org.

Ce efect are praful asupra climei?

Unele dintre particulele microscopice din aer create de arderea combustibililor fosili contribuie, de asemenea, temporar la răcire, a spus Kok. Dar, în timp ce oamenii de știință au petrecut zeci de ani determinând consecințele acestor aerosoli fabricați de om, efectul precis de încălzire sau răcire al prafului de deșert a rămas neclar până acum.

Provocarea cu care se confruntă cercetătorii a fost să determine efectul cumulativ al efectelor cunoscute de încălzire și răcire ale prafului.

Pe lângă interacțiunile atmosferice cu lumina soarelui și acoperirea norilor, atunci când praful cade înapoi pe pământ, poate întuneca zăpada și gheața depunându-se pe ele, făcându-le astfel să absoarbă mai multă căldură. De asemenea, praful răcește planeta prin depunerea de nutrienți precum fier și fosfor. Când acești nutrienți aterizează în ocean, de exemplu, susțin creșterea fitoplanctonului care preia dioxidul de carbon din atmosferă, provocând astfel un efect net de răcire, a spus Kok.

Acțiunile umane au încălzit planeta cu 1,2 grade Celsius (2,2 grade Fahrenheit) începând cu anul 1850. Fără creșterea prafului, schimbările climatice ar fi încălzit deja planeta cu aproximativ 0,1 grade Fahrenheit mai mult, a spus Kok. Având în vedere că planeta se apropie de încălzirea de 2,7 grade Fahrenheit pe care oamenii de știință o consideră deosebit de periculoasă, fiecare zecime de grad contează, a spus Kok.

Praful atmosferic a mascat o parte din încălzire

„Vrem ca proiecțiile climatice să fie cât mai precise posibil, iar creșterea avută de praful atmosferic ar fi putut masca până la 8% din încălzirea gazelor cu efect de seră”, a spus Kok.

„Adăugând creșterea prafului de deșert, care reprezintă peste jumătate din masa de particule din atmosferă, putem crește acuratețea predicțiilor modelului climatic. Acest lucru este de o importanță extraordinară, deoarece predicțiile mai bune pot duce la decizii mai bune privind modul de atenuare sau adaptare la schimbările climatice”, spune cercetătorul.

Cercetătorii au folosit măsurători din satelit și de la sol pentru a cuantifica cantitatea actuală de particule minerale microscopice din aer. Ei au stabilit că existau 26 de milioane de tone de astfel de particule la nivel global, echivalentul greutății a aproximativ 5 milioane de elefanți africani care plutesc pe cer.

Apoi s-au uitat la înregistrările geologice, adunând date din mostre de gheață, înregistrări de sedimente marine și mostre din turbării, care arată tot praful atmosferic care a căzut din cer. Probele din întreaga lume au arătat o creștere constantă a prafului de deșert.

De ce cresc nivelurile de praf?

Praful poate crește ca urmare a solurilor mai uscate, a vitezei mai mari a vântului și a schimbărilor umane în utilizarea terenurilor, deturnând apa pentru irigare și transformând regiunile marginale deșertice în pășuni și terenuri agricole, de exemplu.

În timp ce creșterile nivelului de praf din cauza acestor tipuri de modificări de utilizare a terenurilor au avut loc în principal la granițele celor mai mari deșerturi ale lumii, cum ar fi Sahara și Sahel din Africa și deșertul Gobi din Asia, a spus Kok, schimbări similare au avut loc în Owens Lake, California, și apar acum în Salton Sea, tot în California.

Dar factorii care determină creșterea nivelului de praf nu sunt clari sau liniari, a spus Kok, și nu se știe dacă cantitățile de particule din deșert vor crește, vor scădea sau vor rămâne relativ neschimbate.

Kok a subliniat că, deși creșterea prafului atmosferic a mascat oarecum întregul potențial al gazelor cu efect de seră de a încălzi clima, rezultatele nu arată că modelele climatice sunt greșite.

„Modelele climatice sunt foarte utile în prezicerea schimbărilor climatice viitoare, iar această descoperire le-ar putea îmbunătăți și mai mult utilitatea”, a spus Kok.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce soluție a găsit o familie din România pentru a reduce costurile la căldură: ”Dacă economisesc o căruță de lemne, parcă merită”

20 January 2023 at 18:03
image

Din cauza prețurilor mari la energie, românii au fost nevoiți în această iarnă să găsească diverse metode alternative pentru a reduce costurile la căldură. Este şi cazul unei familii care a ales să culeagă cocenii de porumb de pe câmp, rămași în urma procesului de recoltare, costurile fiind zero.

Metoda a fost împărtășită pe un grup de Facebook, iar cel care a făcut postarea afirmă că, pe lângă faptul că îţi poţi asigura o sursă de căldură gratuită, faci şi mișcare.

„Dragi prieteni mutați la țară! Am mai scris cândva că predau cursuri despre lene. Totuși, în lenea mea și cu kilogramele în plus, împreună cu nevasta, am adunat de pe câmp în câteva ore cinci butoaie de coceni. Anul acesta intenționez să dedic o săptămână pentru adunat coceni”, este mesajul românului.

„Sunt câmpurile pline, deoarece de câțiva ani marea majoritate a tarlalelor cu porumb  se recoltează cu combinele, sub formă de boabe, cocenii rămânând pe câmp „dâră”, foarte ușor de adunat. Ard repede, dar dau o căldură mare. Probabil veți spune că e rușinos să stau pe câmp să adun coceni, dar dacă economisesc o căruță de lemne, parcă se merită. La nivelul României rămân pe câmpuri peste trei milioane de tone de coceni”, mai spune el, potrivit antena3.ro.

Postarea acestuia a adunat zeci de comentarii. Unii internauţi îl laudă pentru metoda ingenioasă, iar alţii îl critică, afirmând că de fapt această activitate ar reprezenta un furt, pentru că intră ilegal pe o proprietate privată şi ia bunuri de acolo.

„Și eu am făcut asta. Am invitat și o vecină, mi-a spus că-i este rușine și nu vine cu mine. Nu m-am supărat, au rămas mai mulți pentru mine”, spune cineva.

„Am citit toate comentariile și am rămas uimită să văd că în afară de câteva excepții toată lumea găsește normal să culegi coceni (sau poate fi orice) de pe un câmp care nu îți aparține fără să ceri acordul proprietarului”, mai scrie altcineva.

„Să ne mirăm cum am ajuns un popor de infractori”, sunt câteva dintre comentariile la postare.

articolul original.

Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?

20 January 2023 at 14:00
image

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este directă, comportamentul furtunilor de iarnă este imprevizibil, fiind guvernat de o dinamică atmosferică complexă.

Lumea se încălzește tot mai mult, inclusiv iernile. Cu toate acestea, Statele Unite s-au confruntat în ultimii ani cu furtuni de iarnă severe, iar experții analizează mai atent legătura dintre aceste fenomene de frig extrem și schimbările climatice.

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este una directă, de iarnă este guvernat de o dinamică atmosferică complexă, care este mai dificil de studiat.

Chiar și așa, „există anumite aspecte ale furtunilor de iarnă, în care legăturile cu schimbările climatice sunt destul de puternice și solide”, a declarat Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania, SUA.

De exemplu, încălzirea corpurilor de apă – lacuri sau oceane – influențează cantitatea de zăpadă căzută.

Comportamentul furtunilor de iarnă, guvernat de o dinamică atmosferică imprevizibilă

În Statele Unite, în jurul regiunii Marilor Lacuri, la granița cu Canada, apare un mecanism numit „zăpadă cu efect de lac”. Coliziunea dintre aerul rece dinspre nord cu apa mai caldă a acestor lacuri provoacă convecție, ceea ce duce la căderi de zăpadă.

„Cu cât temperaturile acelor lacuri sunt mai ridicate, cu atât mai multă umiditate este în aer și cu atât mai mare este potențialul pentru zăpezi cu efect de lac”, a scris Michael Mann într-o lucrare din 2018.

„Nu este surprinzător faptul că observăm o creștere pe termen lung a căderilor de zăpadă cu efect de lac pe măsură ce temperaturile s-au încălzit în ultimul secol.”

Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la alte mecanisme, cum ar fi asupra vortexului polar și a curenților de aer din jet stream.

Vortexul polar este o masă de aer deasupra Polului Nord, situată la înălțime în stratosferă. Oamenii locuiesc în troposferă, iar stratosfera este situată chiar deasupra acesteia.

Lumea se încălzește tot mai mult

Aceasta este înconjurată de o bandă de aer în rotație, care acționează ca o barieră între aerul rece din nord și aerul mai cald din sud. Pe măsură ce vortexul polar slăbește, această bandă de aer începe să se unduiască și să ia o formă mai ovală, aducând mai mult aer rece spre sud.

Potrivit unui studiu din 2021, acest tip de perturbație apare tot mai des și se reflectă în următoarele două săptămâni mai jos în atmosferă, unde se află curentul cu jet, scrie Phys.org.

Acest curent de aer, care suflă de la vest la est, urmărind din nou granița dintre aerul rece și cel cald, face apoi serpentine astfel încât permite aerului rece din nord să pătrundă la latitudini mai mici, în special deasupra estului Statelor Unite

Ce cauzează aceste perturbări ale vortexului polar?

Ele ar fi legate de schimbările din Arctica, accelerate de schimbările climatice. Pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine, iar pe de altă parte, o creștere a stratului de zăpadă în Siberia.

Totuși, acest ultim punct rămâne ,,o dezbatere activă în cadrul comunității științifice”, a mai spus Mann.

„Modelele climatice nu surprind încă toată fizica subiacentă care ar putea fi relevantă pentru modul în care comportamentul curentului cu jet.”

În anii următori vor fi necesare în continuare studii viitoare pentru a desluși misterul acestor reacții în lanț complexe.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cardurile de energie de 1400 lei. Cum se acordă ajutorul, cine beneficiază și cum se utilizează?

18 January 2023 at 09:12
image

Românii vulnerabili vor primi în anul 2023 un sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei, de două ori/an, acesta fiind acordat din fonduri europene.  Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, notează economedia.ro.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a făcut un ghid privind acordarea acestor carduri de energie.

Cum se acordă ajutorul?

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează?

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cine beneficiază de acest ajutor?

Categorii de beneficiar Vârstă Venit/lună
Pensionar Peste 60 ani, inclusiv Sub 2.000 lei, inclusiv
Pensionar de invaliditate Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv
Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv
Familie cu alocație de susținere Nu contează Nu contează
Familie/persoană cu ajutor social Nu contează Nu contează

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depășească 2.000 lei.

Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Care sunt condițiile de acordare?

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Când ajung cardurile la beneficiari?

În periada 1–28 februarie 2023, beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie.

Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

În perioada 1–30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a.

Care sunt acte necesare pentru plată?

– Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

– Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

– Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Sursa: economedia.ro

articolul original.

Anunț pentru români! Cine beneficiază de programul de ajutor pentru încălzire

16 January 2023 at 07:52
image

Sunt vești importante pentru români! O categorie de persoane va beneficia de programul de ajutor pentru încălzire. Banii respectivi, care vin din partea statului, vor fi oferiți pentru românii care se află în impas și trebuie să plătească facturile la electricitate, gaze, energie termică şi lemne. Procedura începe din data de 1 februarie 2023. Iată detaliile mai jos, în articol.

În jur de patru milioane de români ar trebui să beneficieze de aceste vouchere cu ajutor pentru încălzire. Banii respectivi ar putea fi utilizați începând cu data de 20 februarie 2023. La data de 1 februarie, va debuta procedura. Începând de astăzi, 16 ianuarie, poștașii trebuie să împartă actele la domiciliile celor care vor beneficia de acest ajutor din partea statului. Însă, ar exista un impediment, pentru că aproape un milion de persoane ar putea fi găsite mai greu la adrese, având în vedere faptul că, în multe localități din țară, nu există nomenclator stradal, iar alții nu locuiesc la adresa din buletin.

Potrivit informațiilor, se vor oferi 1400 de lei, în două tranșe, persoanelor care au un venit lunar de 2000 de lei. Poștașul trebuie să împartă declarațiile pe propria răspundere care trebuie, la rândul lor, să fie completate de cei care vor beneficia de acest ajutor, arată observatornews.ro.

Vouchere pentru încălzire în valoare de 1400 de lei, în două tranșe

Statul le va oferi românilor care au venituri maxime lunare sub 2000 de lei aceste tichete de ajutor pentru încălzire. Premierul Nicolae Ciucă a făcut și o serie de declarații.

„Avem o ordonanță de urgență foarte importantă, prin care MIPE vine și clarifică, asigură procedurile și mecanismele prin care toți cetățenii care au fost încadrați în componenta de sprijin pentru termic să poată să beneficieze de acești bani.

Este vorba despre clarificarea modului în care se stabilește locul unde vor fi asigurate aceste tichete, în localități care nu au reușit încă să finalizeze nomenclatorul stradal, sunt situații în care mai multe familii locuiesc la aceeași adresă și, desigur, sunt câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministerele care au atribuții în asigurarea acestor tichete și alimentarea lor cu bani.

Deși termenul inițial termenul era ca oamenii să poată beneficia de aceste tichete începând cu 1 martie, există varianta ca începând cu 20 februarie să poată folosi banii de pe tichete”, a spus oficialul la începutul ședinței de guvern.

Sursă foto: colaj Pixabay

articolul original.

Începând de mâine vor fi distribuite declarațiile pe propria răspundere! Toți cei care aplică pentru ajutorul de încălzire trebuie să o completeze

15 January 2023 at 12:15
image

Pentru a intra în posesia ajutorului la încălzire, românii trebuie să facă dovada că sunt eligibili. Mai exact, trebuie să aibă un venit mai mic de 2000 de lei, pe lângă alte aspecte care trebuie să fie clarificate. De exemplu, aceste declarații pe proprie răspundere trebuie să fie completate de persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real și, de asemenea, de persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Trebuie să completeze declarația și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal. Aceste declarații vor fi analizate de autorități, iar pe 15 februarie oamenii vor ști dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de acest ajutor pentru încălzire.

Prima tranșă de bani, respectiv 700 de lei va fi acordată cel târziu pe 1 martie, spun autoritățile. Din acel moment, oamenii vor putea merge la oficiul poștal să facă primele plăți. Dacă nu se pot deplasa, atunci pot cere poștașului să facă plata pentru facturile curente.

articolul original.

Începe programul de ajutor financiar pentru încălzire. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de voucherul pentru energie 2023?

15 January 2023 at 10:19
image

Începând de luni, autoritățile încep să distribuie declarațiile pe proprie răspunde pentru românii care pot să beneficieze de ajutor financiar pentru încălzire. Documentele vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, potrivit ghidului emis de Guvernul României.

Pentru a beneficia de acest ajutor, românii trebuie să aibă un venit lunar mai mic de 2000 de lei. Oamenii care se înregistrează pentru această subvenție vor știi dacă li s-a aprobat solicitarea după data de 15 februarie.

Prima dintre cele două tranșe de câte 700 de lei, va fi acordată cel târziu pe 1 martie, spun autoritățile. Voucherele pentru energie vor putea fi folosite pentru plata serviciilor de electricitate, gaz, energie termică, butelii, lemne de foc, păcură, peleți sau alte materiale folosite pentru încălzire.

Cum se completează declarația pe proprie răspundere pentru acordarea ajutorului financiar pentru încălzire?

articolul original.

Încălzirea oceanelor distruge paraziții. Ce efecte poate avea fenomenul?

14 January 2023 at 12:30
image

Mai mult de un secol de exemplare de pește conservate oferă o privire rară asupra tendințelor pe termen lung ale populațiilor de paraziți. O nouă cercetare de la University of Washington (UW), din SUA, arată că încălzirea oceanelor distruge paraziții peștilor; aceștia au scăzut din 1880 până în 2019, o perioadă de 140 de ani în care Puget Sound, habitatul lor și al doilea estuar ca mărime din SUA continentale, s-a încălzit semnificativ.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este cel mai mare și mai lung set de date din lume despre abundența paraziților sălbatici. Acesta sugerează că paraziții pot fi deosebit de vulnerabili la schimbările climatice.

„Oamenii cred, în general, că schimbările climatice vor face ca paraziții să prospere, că vom observa o creștere a focarelor de paraziți pe măsură ce lumea se încălzește”, a spus Chelsea Wood, autoare principală a studiului și profesoară asociată de științe acvatice și ale peștilor la UW.

„Pentru unele specii de paraziți, acest lucru poate fi adevărat, dar paraziții depind de gazde și asta îi face deosebit de vulnerabili într-o lume în schimbare, în care soarta gazdelor este modificată”, spune ea.

Încălzirea oceanelor distruge paraziții cu mai multe specii gazdă

În timp ce unii paraziți au o singură specie gazdă, mulți paraziți călătoresc între speciile gazdă. Ouăle sunt transportate la o specie gazdă, apar larvele care infectează o altă gazdă, iar adultul poate ajunge la maturitate la o a treia gazdă înainte de a depune ouă, explică Phys.org.

Pentru paraziții care se bazează pe trei sau mai multe specii gazdă în timpul ciclului lor de viață (inclusiv mai mult de jumătate dintre speciile de paraziți identificate în peștele din Puget Sound al studiului), analiza exemplarelor istorice de pești a arătat o scădere medie a abundenței de 11% pe deceniu. Dintre cele 10 specii de paraziți care dispăruseră complet până în 1980, nouă se bazau pe trei sau mai multe gazde.

„Rezultatele noastre arată că paraziții cu una sau două specii gazdă au rămas destul de stabili, dar paraziții cu trei sau mai multe gazde s-au prăbușit”, a spus Wood.

„Gradul de declin a fost sever. Ar declanșa acțiuni de conservare dacă ar avea loc în tipurile de specii de care le pasă oamenilor, cum ar fi mamiferele sau păsările”, spune cercetătoarea.

Cum putem conserva paraziții?

Și în timp ce paraziții inspiră frică sau dezgust, în special pentru oamenii care îi asociază cu boli ale copiilor, ale lor sau ale animalelor de companie, faptul că este o veste îngrijorătoare pentru ecosisteme, a spus Wood.

„Ecologia paraziților este la începuturi, dar ceea ce știm este că acești paraziți cu ciclu de viață complex au probabil un rol important în împingerea energiei prin rețele trofice și în sprijinirea prădătorilor de la vârf”, a spus Wood. Ea este unul dintre autorii unui raport din 2020 care stabilește un plan de conservare pentru paraziți.

Faptul că încălzirea oceanelor distruge paraziții a fost observat printr-un studiu revoluționar

Studiul lui Wood este printre primele care utilizează o nouă metodă pentru a resuscita informații despre populațiile de paraziți din trecut. Mamiferele și păsările sunt conservate prin taxidermie, care reține paraziți doar pe piele, pene sau blană. Dar , reptile și amfibieni sunt păstrate în lichid, care păstrează și paraziții care trăiesc în interiorul animalului în momentul morții acestuia.

Studiul s-a concentrat pe opt specii de pești care sunt comune în colecțiile muzeelor de istorie naturală. Majoritatea provin din UW Fish Collection de la Burke Museum of Natural History and Culture. Autorii studiului au tăiat cu grijă specimenele de pește conservate și apoi au identificat și numărat paraziții pe care i-au descoperit în interior înainte de a returna exemplarele către muzee.

„A durat mult timp. Cu siguranță nu este pentru cei slabi de inimă”, a spus Wood.

„Mi-ar plăcea să bag acești pești într-un blender și să folosesc o tehnică genomică pentru a detecta ADN-ul paraziților lor, dar peștii au fost conservați mai întâi cu un fluid care mărunțește ADN-ul. Așa că ceea ce am făcut a fost doar parazitologie de modă veche”, explică cercetătoarea.

Ce au găsit cercetătorii în pești?

Printre paraziții multicelulari pe care i-au găsit oamenii de știință s-au numărat artropode sau animale cu exoschelet, , precum și ceea ce Wood descrie ca „tenii incredibil de superbe”: Trypanorhyncha, ale căror capete sunt înarmate cu tentacule acoperite cu cârlige. În total, echipa a numărat 17.259 de paraziți, de 85 de tipuri, din 699 de exemplare de pește.

Pentru a explica declinul paraziților, autorii au luat în considerare trei cauze posibile: cât de abundentă era specia gazdă în Puget Sound; nivelurile de poluare; și temperatura de la suprafața oceanului. Variabila care a explicat cel mai bine scăderea paraziților a fost temperatura suprafeței mării, care a crescut cu 1 grad Celsius în Puget Sound din 1950 până în 2019.

Un parazit care necesită mai multe gazde arată ca o reacție în lanț, a spus Wood. Seria complexă de pași cu care se confruntă pentru a-și finaliza ciclul de viață îl face vulnerabil la întreruperi în orice moment de pe parcursul drumului.

Paraziții sunt în acest moment în pericol

„Acest studiu demonstrează că încălzirea oceanelor distruge paraziții din Puget Sound. Dacă acest lucru se poate întâmpla neobservat într-un ecosistem atât de bine studiat precum acesta, unde s-ar mai putea întâmpla?”, se întreabă Wood.

„Sper că munca noastră îi va inspira pe alți ecologiști să se gândească la propriile lor ecosisteme focale, să identifice exemplarele de muzeu potrivite și să vadă dacă aceste tendințe sunt unice pentru Puget Sound sau ceva ce se întâmplă și în alte locuri”, continuă cercetătoarea.

„Rezultatul nostru atrage atenția asupra faptului că speciile parazite ar putea fi în pericol real. Și asta ar putea însemna lucruri rele pentru noi: nu doar mai puțini viermi, ci și mai puține servicii ecosistemice conduse de paraziți de care am ajuns să depindem”, a adăugat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Oceanele lumii au fost cele mai fierbinți înregistrate vreodată în 2022

13 January 2023 at 07:00
image

Oceanele lumii au fost, în 2022, cele mai fierbinți înregistrate vreodată, demonstrând schimbările profunde și omniprezente pe care emisiile cauzate de om le-au avut asupra climei planetei. 

Mai mult de 90% din excesul de căldură captat de emisiile de gaze cu efect de seră este absorbit de oceane. Recordurile, începând cu anul 1958, au arătat o creștere necruțătoare a temperaturii oceanelor, cu o accelerare a căldurii după 1990.

Temperaturile de suprafață ale mării au o influență majoră asupra vremii la nivel global. Oceanele mai fierbinți contribuie la supraîncărcarea vremii extreme, ducând la uragane și taifunuri mai intense și la mai multă umiditate în aer, ceea ce aduce ploi și inundații mai intense. De asemenea, apa mai caldă se extinde, ridicând nivelul mării și punând în pericol orașele de coastă, conform The Guardian.

Oceanele, un indicator clar al încălzirii globale

este mult mai puțin afectată de variabilitatea naturală a climei decât cea a atmosferei, ceea ce face din oceane un indicator incontestabil al încălzirii globale.

Anul 2022 ar putea fi declarat drept al patrulea sau al cincilea cel mai cald an înregistrat pentru temperaturile aerului la suprafață, atunci când se vor aduna datele finale. În cursul anului 2022, am asistat la al treilea eveniment La Niña consecutiv, care reprezintă faza mai rece a unui ciclu climatic neregulat centrat pe Pacific, care afectează modelele meteorologice globale. Când El Niño revine, la nivel global vor fi impulsionate și mai mult.

Echipa internațională de oameni de știință care a realizat noua analiză a căldurii oceanice a concluzionat:

„Ciclurile de energie și de apă ale Pământului au fost profund alterate din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane, determinând schimbări omniprezente în sistemul climatic al Pământului”, au spus cercetătorii.

„Măsurarea oceanelor este cea mai precisă modalitate de a determina cât de dezechilibrată este planeta noastră. Avem parte de fenomene meteorologice mai extreme din cauza încălzirii oceanelor, iar acest lucru are consecințe enorme în întreaga lume”, a declarat profesorul John Abraham, de la Universitatea St. Thomas din Minnesota, SUA.

Oceanele, considerate a fi la cea mai ridicată temperatură din ultimii 1.000 de ani

Cercetările publicate recent de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA au arătat că multe fenomene meteorologice extreme din 2022 au devenit mai probabile și mai intense din cauza crizei climatice, cum ar fi ploile abundente care au provocat inundații devastatoare în Ciad, Niger și Nigeria.

Măsurătorile fiabile ale temperaturii oceanelor datează din 1940, dar este probabil ca oceanele să fie acum la cea mai ridicată temperatură din ultimii 1.000 de ani și să se încălzească mai repede decât oricând în ultimii 2.000 de ani.

Analiza, publicată în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences, a folosit date privind temperatura, colectate de o serie de instrumente din oceane.

În 2022, oceanele au absorbit cu aproximativ zece zettajouli mai multă căldură decât în 2021, ceea ce echivalează cu faptul că fiecare persoană de pe Pământ ar folosi 40 de uscătoare de păr toată ziua și în fiecare zi.

„Ne îndreptăm în direcția greșită”

Cercetătorii au analizat, de asemenea, salinitatea, care, împreună cu temperatura, determină densitatea apei și este un factor vital al circulației oceanice. Un indice al variabilității salinității în oceane a atins un nivel record în 2022, demonstrând o amplificare continuă a ciclului hidrologic global.

O altă caracteristică importantă a oceanelor este stratificarea. Aceasta, în funcție de densitate, devine mai puternică. Acest lucru limitează amestecul apelor mai adânci, mai reci și mai bogate în nutrienți cu apele de suprafață.

În octombrie, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a raportat că există o concentrație atmosferică a tuturor , respectiv dioxid de carbon, metan și oxid de azot, care a atins niveluri record.

„Ne îndreptăm în direcția greșită”, a declarat șeful OMM, profesorul Petteri Taalas.

articolul original.

Gigantul petrolier Exxon a prezis încălzirea globală „cu măiestrie” încă din anii 1970

13 January 2023 at 06:30
image

Gigantul petrolier Exxon „a prezis încălzirea globală în mod corect și cu măiestrie” doar ca apoi, ani de zile la rând, să conteste în mod public știința astfel încât să-și protejeze afacerile de bază, arată noi cercetări.

Numeroase documente interne și lucrări științifice au stabilit anterior că Exxon cunoștea prea bine pericolele încălzirii globale chiar din anii 1970, iar alți jucători din industria petrolieră știau de riscuri chiar mai devreme, din anii 1950. Toate aceste companii s-au mobilizat cu succes împotriva științei pentru a înăbuși orice acțiuni de reducere a folosirii combustibililor fosili.

Un studiu recent, însă, arată cât se poate de clar faptul că predicțiile oamenilor de știință de la Exxon au fost incredibil de precise, începând cu anii 1970, astfel anticipând o creștere a temperaturilor globale și a . Așadar, previziunile au anticipat exact ce s-a întâmplat pe măsură ce lumea noastră s-a încălzit într-un ritm nemaivăzut de milioane de ani.

„Arată ce anume a știut Exxon, cu mulți ani înainte ca mulți dintre noi să fie născuți”

Oamenii de știință de la Exxon au prezis că planeta se va încălzi cu 0,2 grade Celsius în fiecare deceniu din cauza emisiilor generate de arderea de petrol, cărbune . Noua analiză, publicată în Science, a arătat că cercetările de la Exxon au fost extrem de capabile și „proiecțiile au fost în concordanță cu, și cel puțin la fel de pricepute, cele ale modelor guvernamentale și academice”.

Geoffrey Supran, ale cărui cercetări anterioare au arătat că Exxon și alte companii petroliere au știut prea bine ce făceau, a spus că este „uluitor” faptul că previziunile Exxon s-au aliniat atât de bine cu ceea ce s-a întâmplat ulterior.

„Arată ce anume a știut Exxon, cu mulți ani înainte ca mulți dintre noi să fie născuți”, a declarat Supran, cel care a coordonat analiza cercetătorilor de la Universitatea Harvard și Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania. „Avem acum arma crimei care arată că au prezis cu acuratețe încălzirea cu ani înainte să înceapă să atace știința. Graficele confirmă complicitatea a ceea ce Exxon a știut și cum a indus în eroare”, a adăugat Supran, pentru The Guardian.

Exxon știa că încălzirea globală era influențată de omenire

Cercetătorii au analizat peste 100 de documente interne și publicații științifice fie produse în cadrul Exxon, fie în colaborare cu oamenii de știință de la compania petrolieră, între 1997 și 2014.

Analiza a descoperit că Exxon a respins ideea că lumea se îndrepta spre o eră glaciară iminentă, o posibilitate adusă în discuție în anii 1970. Oamenii de știință ai Exxon au descoperit, de asemenea, că de omenire și avea să fie detectată în jurul anului 2000. Mai mult, cercetătorii companiei au prezis „bugetul de carbon” pentru menținerea încălzirii sub limita de 2 grade Celsius față de perioada pre-industrială.

„Cel mai probabil încercând să facă mai mulți bani”

Înarmați cu aceste cunoștințe, reprezentanții Exxon au pornit o campanie menită să conteste sau să nege tocmai cee ace oamenii lor de știință confirmaseră. Chiar în 2013, Rex Tillerson, la acea vreme directorul executiv al companiei, a spus că modelele climatice „nu erau competente” și că „există incertitudini” cu privire la impactul arderii de combustibili fosili.

„Este regretabil faptul că Exxon nu doar că nu a luat în considerare riscurile, ba chiar a ales să susțină idei non-științifice pentru a întârzia acțiunile [de combatere], cel mai probabil încercând să facă mai mulți bani”, a spus Natalie Mahowald, climatolog la Universitatea Cornell din SUA.

Noul studiu a fost publicat în revista Science.

Poluarea aerului cauzată de arderea de combustibili fosili a fost responsabilă pentru moartea a 8,7 milioane de oameni la nivel global în anul 2018, însemnând că unul din cinci oameni a murit în acel an din cauza poluării generate de companii precum Exxon, potrivit unui studiu din 2021.

Mai mult, dintre toate decesele cauzate de infecții respiratorii în rândul copiilor europeni cu vârsta sub cinci ani, 13,6% au putut fi atribuite combustibililor fosili.

articolul original.

Țările europene care au doborât recorduri de temperatură în 2022

12 January 2023 at 22:00
image

Douăsprezece țări europene au doborât recordurile lunare de temperatură în 2022, pe măsură ce continentul a avut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, arată o nouă analiză. 

Din cele 27 de țări europene analizate de către The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură pentru cel puțin o lună în 2022. În fiecare caz, anomaliile au fost cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 și 2020, pentru cel puțin o lună.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a publicat recent date care arată că Europa a înregistrat al doilea vreodată și cea mai fierbinte vară.

Valori ale creșterii temperaturii medii lunare în unele state europene

Cele mai mari creșteri de temperatură au fost înregistrate la sfârșitul verii, în octombrie și în decembrie. În Austria, media pe tot parcursul lunii octombrie a anului 2022 a fost cu 3,3 grade Celsius mai crescută decât temperatura medie din octombrie înregistrată între 1991 și 2020. Franța și Slovenia au înregistrat, de asemenea, anomalii de temperatură de 3 grade Celsius sau mai mult în acea lună. Croația și Grecia au înregistrat ambele 3 grade Celsius în decembrie.

Italia a fost mai caldă decât media în toate lunile anului, cu excepția a două luni. Aceasta a înregistrat cea mai mare anomalie lunară de temperatură vreodată pentru trei luni diferite: mai, octombrie și decembrie. Spania și Portugalia au doborât recorduri de anomalii lunare în trei ocazii diferite.

Anul 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată

În Europa de Nord și de Vest s-au înregistrat valuri de căldură prelungite și intense pe parcursul anului. O mare parte a continentului a fost afectată de secetă, iar au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

La nivel global, anul 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată, ultimii opt ani fiind, în mod colectiv, cei mai calzi opt ani înregistrați, potrivit Copernicus. Temperatura medie globală în 2022 a fost cu 1,2 grade Celsius mai mare decât media înregistrată în perioada de referință 1850 – 1900.

Australia și America au experimentat temperaturi mai reci decât media în 2022

Această creștere a temperaturii nu a fost uniformă în întreaga lume. Condițiile La Niña au cauzat temperaturi mai scăzute în întreaga regiune a Pacificului, ceea ce înseamnă că Australia și America de Sud au avut tendința de a fi mai reci decât media în 2022.

Cu toate acestea, temperaturile au fost mult mai ridicate în emisfera nordică, în special în Arctica și în Europa. Temperaturile cresc de două ori mai repede decât media globală în Europa și de patru ori mai repede în Arctica.

În timp ce în fiecare an începând cu 2015 temperaturile medii au depășit cu peste un grad Celsius nivelul de referință, doar un singur an, între 1940 și 2014, a atins această valoare.

Încălzirea climei globale atrage mai multe fenomene meteorologice extreme

C3S a precizat că unele părți din Europa de Vest, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și China, Noua Zeelandă, Africa de Nord-Vest și Cornul Africii au avut cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperaturile au fost, de asemenea, cu peste 2 grade Celsius peste media 1991-2020 în părți din nordul Siberiei centrale și de-a lungul peninsulei Antarctice.

Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S a declarat că „în momentul de față, la nivel global, avem o încălzire de 1,2 grade Celsius peste media preindustrială. Aceasta înseamnă că suntem foarte aproape de limita de 1,5 grade Celsius de încălzire prevăzută în Acordul de la Paris.

„Fiecare fracțiune de grad contează. Cu cât se încălzește clima globală, cu atât mai multe avem. Acestea sunt mai intense, mai frecvente, iar acest lucru are implicații nu numai pentru oameni, ci și pentru ecosisteme, biodiversitate și habitate”, a spus Burgess.

O nevoie rapidă de adaptare, apărută pe fondul schimbărilor de mediu

Ca răspuns la aceste constatări, Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a afirmat că, pentru oameni, aceste schimbări climatice îngrijorătoare înseamnă o nevoie de adaptare a modului de viață, mult mai devreme decât am făcut-o vreodată.

„Recordurile de temperatură medie anuală și lunară continuă să fie doborâte în întreaga lume. Acest lucru este în întregime de așteptat și se potrivește cu previziunile științifice care au fost făcute timp de mai multe decenii. Creșterile lunare mari ale temperaturilor medii ne arată cum noi, oamenii, societatea și economia noastră, precum și lumea naturală, vor fi tot mai afectate de creșterea temperaturilor. Începem să observăm o intensificare a secetelor, a valurilor de căldură și a inundațiilor care afectează regiuni mari ale lumii care nu sunt obișnuite cu astfel de fenomene. Ritmul schimbărilor înseamnă că trebuie să ne adaptăm modul de viață mai repede decât am făcut-o vreodată”, a explicat profesorul de hidrologie la Universitatea din Reading, Hannah Cloke.

articolul original.
❌