ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ultimele Stiri

Cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei: cum pot fi obținute și ce se poate cumpăra cu ele

27 November 2022 at 09:59
By: admin
descărcare

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat mecanismul prin care românii vor putea folosi cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe populației vulnerabile.

Românii vulnerabili vor primi carduri de energie

Am gândit acest mecanism prin Poșta Română, pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic.”, a precizat Marcel Boloș, la Antena 3 CNN, potrivit adevarul.ro

“Avem cele două tranșe, 700 de lei, de două ori pe an. Și aici avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe din octombrie-noiembrie și continuă până în luna martie-aprilie.

Acest card de energie nu are valoare nominală, doar dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poștal. Banii se virează de către MIPE în conturile de la Poșta Română și de acolo poșta încarcă aceste sume în conturi de mandat poștal.

La poștă te prezinți cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care dorești să le achiți și, prin poștă, flexibilizăm posibilitatea de a deconta consumurile energetice.“, a mai precizat ministrul Marcel Boloș.

Cine poate primi cardul de energie

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare de 1.400 de lei, poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel:

 • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
 • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Conform propunerii de ordonanţă, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce se poate cumpăra cu cardul de energie

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru:

 • energie electrică
 • energie termică în sistem centralizat
 • gaze
 • butelie
 • lemne pentru foc 
 • păcură
 • peleți și alte materiale de încălzire

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un mort si doi raniti intr-un teribil accident pe drumul ce leaga Timisoara de Buzias. O masina a luat foc. Video

24 November 2022 at 11:46
image

TIMISOARA. Groaznic accident pe soseaua Timisoara – Buzias, joi dupa-amiaza. Un sofer a murit, iar sotia lui a ramas captiva in autoturismul cuprins de flacari, dupa ce acesta a fost izbit de un conducator auto care a intrat pe contrasens.

Cele doua masini s-au izbit in zona localitatii Albina. La locul accidentului au fost mobilizati rapid zeci de pompieri, politisti si ambulante.

La fata locului s-au deplasat de urgenta doua autospeciale de prima interventie si comanda, o autospeciala de descarcerare, o autospeciala de stingere cu modul de descarcerare, 2 echipaje SMURD si un efectiv de 18 pompieri.

In accident au fost implicate 2 autoturisme in care se aflau 3 persoane. In urma impactului, 2 victime au ramas incarcerate intr-un autoturism care a luat foc. Incendiul a fost localizat de ceilalti participanti la trafic, fiind ulterior lichidat de echipajele de pompieri„, transmit reprezentantii ISU Timis.

https://youtu.be/X1US_JT2H2A

VIDEO: George Stefanita

Politistii au deschis o ancheta pentru a stabili cu precizie toate conditiile in care s-a petrecut tragedia.

Un bărbat, în vârstă de 58 de ani, a condus un autovehicul pe DJ592 dinspre localitatea Albina către localitatea Chevereșu Mare, iar la un moment dat a pătruns pe sensul opus de mers intrând în coliziune frontală cu un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 68 de ani.

În urma impactului, din nefericire, conducătorul auto, în vârstă de 68 de ani, a decedat.

Celălalt conducător auto și o femeie de 53 de ani, pasageră în autovehiculul condus de bărbatul de 68 de ani, au fost răniți și transportați la spital.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infeacțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă„, transmit reprezentantii Politiei Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Un Boeing 727 a fost prăbușit intenționat pentru a afla care sunt cele mai sigure locuri într-un avion

15 November 2022 at 18:00
image

În 2012, o echipă de producători TV a cumpărat un avion Boeing 727 cu intenția de a-l prăbuși. Colaborarea dintre Marea Britanie, SUA și Germania a televizat rezultatele testului de impact, care încerca să răspundă la întrebarea: Care sunt cele mai sigure locuri dintr-un Boeing 727 în caz de prăbușire?

Avionul (plin cu echipamente științifice, manechine pentru teste de impact și camere) a decolat sub controlul unui pilot, acesta sărind ulterior din avion și lăsându-l să fie pilotat de la distanță.

Totul s-a desfășurat fără probleme, ceea ce înseamnă că avionul s-a izbit de pământ, o albie uscată de lac din Mexic, cu 225 de kilometri pe oră.

Nicio persoană nu a fost rănită, deși manechinele pentru teste de impact au trecut printr-un adevărat calvar, scrie IFL Science.

Care sunt cele mai sigure locuri într-un avion, în caz de prăbușire?

Oamenii de știință care au analizat datele și consecințele au descoperit o serie de lucruri, inclusiv că nimeni din clasa întâi nu ar supraviețui. Pasagerii din partea din față a avionului, până la rândul șapte, nu ar fi supraviețuit impactului, în timp ce pasagerii așezați în mijlocul avionului ar avea parte de glezne rupte.

sunt spre spatele avionului, acolo unde o persoană ar putea suferi leziuni minore sau chiar ar putea scăpa nevătămată.

Experimentul a găsit mai multe confirmări pentru utilitatea poziției pentru aterizarea de urgență. Manechinele care au luat poziția pentru aterizare de urgență au suferit mai puțin decât cele care stăteau rezemate de spătar, care au ajuns să sufere de stres sever la spate.

„Între problema coloanei vertebrale inferioare și vulnerabilitatea de a sta în poziție verticală și de a avea în jur, cred că poziția de siguranță încă este calea de urmat pentru a preveni rănile”, a spus la acea vreme Cindy Bir, profesoară de inginerie biomedicală la Wayne State University, care a fost implicată în experiment.

Avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport

Rezultatele și oamenii de știință au subliniat cu toții siguranța călătoriilor aeriene, care (după cum toată lumea știe) sunt mai sigure din punct de vedere statistic decât călătoria pe sol.

„În ceea ce privește siguranța relativă, părerea mea este că partea din față a aeronavei este mai vulnerabilă”, a declarat Anne Evans, fostă investigatoare a accidentelor de zbor la Air Accidents Investigation Branch din Regatul Unit.

„Locul meu preferat ar fi mijlocul, sau în partea din spate a fuzelajului”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Unele dintre dietele pe bază de plante ar putea afecta mediul și sănătatea consumatorului

15 November 2022 at 12:00
image

Dietele pe bază de plante, considerate a fi mai sănătoase, sunt asociate cu o mai bună stare a mediului, în timp ce modelele de alimentație mai puțin sănătoase bazate pe plante, care conțin mai multe alimente precum cerealele rafinate și băuturile îndulcite cu zahăr, necesită mai multe terenuri cultivate și îngrășăminte, potrivit unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Health și Brigham and Women’s Hospital.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că, dintre toate grupurile de alimente din alimentația participanților, carnea roșie și cea procesată au avut cel mai mare impact asupra mediului. Acestea au produs cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră și au avut nevoie de cea mai mare cantitate de apă pentru irigații, terenuri cultivate și îngrășăminte, potrivit Medical Xpress.

„Diferențele dintre dietele cu plante au fost surprinzătoare, deoarece acestea sunt adesea prezentate ca fiind universal sănătoase și bune pentru mediu, dar este mai nuanțat decât atât. Pentru a fi clar, nu afirmăm că dietele mai puțin sănătoase pe bază de plante sunt mai rele pentru mediu decât cele pe bază de animale. Cu toate acestea, constatările noastre arată că dietele bazate pe plante pot avea un impact diferit asupra sănătății și mediului”, a declarat Aviva Musicus, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard Chan School și autor corespondent al studiului.

Dietele pe bază de plante, diferențe semnificative în raport cu organismul uman

Studiul, care este unul dintre primele care analizează simultan impactul asupra sănătății și a mediului al diferitelor diete pe bază de plante, a fost publicat în ediția din 2022 a revistei The Lancet Planetary Health.

Cercetări anterioare au documentat faptul că diferite tipuri de diete pe bază de plante au diverse efecte asupra sănătății. De exemplu, dietele bazate pe plante mai bogate în cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase, uleiuri vegetale și ceai/cafea sunt asociate cu un risc redus de boli cronice, în timp ce dietele pe bază de plante bogate în , băuturi îndulcite cu zahăr, cereale rafinate, cartofi și dulciuri/deseuri sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice.

Cu toate acestea, au fost efectuate puține cercetări care să determine impactul acestor abordări alimentare asupra mediului, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea terenurilor de cultură de înaltă calitate, azotul din îngrășăminte și apa de irigații.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă, pe bază de plante vs. o dietă considerată nesănătoasă, bazată pe plante?

Cercetătorii au analizat aportul alimentar a peste 65.000 de persoane și au examinat asocierile dietelor lor cu rezultatele de sănătate, inclusiv riscurile relative de boli cardiovasculare, și cu impactul asupra mediului.

Pentru a diferenția modelele alimentare pe bază de plante, cercetătorii au caracterizat dietele participanților folosind diverși indici alimentari, inclusiv indicii dietetici sănătoși și nesănătoși pe bază de plante.

Scorurile mai mari la indicele de dietă nesănătoasă bazată pe plante au indicat un consum mai mare de cereale rafinate, băuturi zaharoase, sucuri de fructe, cartofi și dulciuri; în timp ce scorurile mai mari la indicele de dietă sănătoasă bazată pe plante au indicat un consum mai mare de , fructe, cereale integrale, nuci, leguminoase, uleiuri vegetale și ceai sau cafea.

Repercusiuni asupra mediului, în funcție de dietele pe bază de plante

Participanții care au consumat alimente sănătoase pe bază de plante au prezentat un risc mai scăzut de , iar aceste diete au avut emisii mai mici de gaze cu efect de seră și o utilizare mai redusă a terenurilor de cultură, a apei de irigare și a îngrășămintelor azotate decât dietele cu un conținut mai ridicat de alimente nesănătoase pe bază de plante și animale.

Participanții care au avut diete nesănătoase pe bază de plante au prezentat un risc mai mare de boli cardiovasculare, iar dietele lor au necesitat mai multe terenuri de cultură și îngrășăminte decât dietele care aveau un conținut mai ridicat de alimente sănătoase pe bază de plante și animale.

Constatările au întărit, de asemenea, studiile anterioare care arată că dietele mai bogate în alimente de origine animală, în special carnea roșie și carnea procesată, au un impact negativ mai mare asupra mediului decât dietele bazate pe plante.

articolul original.

Cine sunt pensionarii care vor primi a 13-a pensie. Când intră banii pe card și despre ce sumă este vorba

14 November 2022 at 19:26
By: admin
pensionari-840x500

Vești bune pentru o anumită categorie de pensionari din România. Aceștia pot primi a 13-a pensie, potrivit anunțului făcut de coaliția de Guvernare. Iată despre ce sumă este vorba și când pot intra pensionarii în posesia acestor bani.

Pensionarii vor primi a 13-a pensie

La fel cum s-a întâmplat și în ianuarie 2022, peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului a 13-a pensie, reprezentând un ajutor social acordat într-o singură tranșă. De un astfel de ajutor au beneficiat doar cei cu o pensie mai mică de 1600 de lei, iar venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei.

Coaliția de Guvernare dorește să acorde din nou cea de-a 13-a pensie pentru pensionarii din România care au venituri modeste. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că cei care vor intra în posesia banilor vor fi persoanele vârstnice cu venituri cuprinse între 1000 și 1500 de lei – informeaza impact.ro

Ce sumă vor primi pensionarii cu venituri mici și când va intra a 13-a pensie

Referitor la suma pe care ar urma să o primească pensionarii ale căror venituri nu depășesc 1500 de lei, Nicolae Ciucă a precizat că cea de-a 13-a pensie ar putea fi în valoare de 700 de lei, la fel ca și anul trecut, dar nu s-a luat o decizie finala cu privire la acordarea acestui ajutor.

Vârstnicii cu venituri cuprinse între 1000 – 1500 de lei ar putea intra în posesia celei de-a 13 pensii, probabil, la începutul anului 2023.

De asemenea, Executivul a anunțat că din ianuarie 2023 vor fi mai multe majorări, mai exact vor crește pensiile și alocațiile copiilor. De la 1 ianuarie 2023, pensiile se vor majora dar, deocamdată, nu se știe despre ce procent este vorba, în timp ce alocațiile se vor majora cu 5,1%. „Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit din nou despre o majorarea diferenţiată a pensiilor, de anul viitor, iar pe de altă parte PNL susţine majorarea uniformă a punctului de pensie.

articolul original.

Studiu Storia.ro și Re:Rise: peste 80% dintre români subestimează impactul unui cutremur

10 November 2022 at 14:47

Cel mai recent cutremur resimțit în România e de 2818 ori mai mic decât cel mai puternic seism din secolul XX, din 10 noiembrie 1940

București, 10 noiembrie 2022

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la cel mai puternic cutremur din secolul XX, din data de 10 noiembrie 1940, de 7,7 grade, respectiv de la primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor înalte de beton armat din România. Cu acest prilej, dar mai ales în contextul celui mai recent cutremur resimțit în România pe 3 noiembrie, Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, împreună cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise) readuc în atenția publică importanța cunoașterii informațiilor esențiale despre riscul seismic, dar și percepția oamenilor despre cutremure, printr-un studiu relevant la nivel național. Studiul a fost realizat pe platformele Storia.ro și OLX, în perioada 4-9 noiembrie 2022 și a colectat 1576 de răspunsuri.

Cutremurul din 3 noiembrie 2022 a fost de 2818 ori mai mic decât cel din 10 noiembrie 1940

Întrebați de câte ori a fost mai mic cutremurul de pe 3 noiembrie 2022 (Mg 5,4) față de cel din 10 noiembrie 1940 (Mg 7,7), peste 80% dintre respondenții studiului nu au răspuns corect sau au declarat că nu știu. Deși cel mai popular răspuns a fost că diferența este de 2,3 ori, experții spun că diferența reală e de 2818 ori.

Explicația? Magnitudinea cutremurelor se măsoară pe o scară logaritmică, astfel încât diferența la fiecare grad în plus reprezintă o creștere de 32 de ori a energiei eliberată. Fără cunoașterea acestui lucru, putem tinde să subestimăm forța unui cutremur cu adevărat puternic (de peste 7,0 grade), când îl comparăm cu unul mic, de 5,0 – 6,0 grade, precum cel din 3 noiembrie 2022, conform informațiilor Re:Rise.

Riscul seismic și efectele cutremurelor – între mit și realitate

52% dintre respondenții studiului declară că au luat în considerare riscul seismic al clădirii în care s-au mutat, preponderent cei din regiunile extracarpatice (București-Ilfov, Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia).

Întrebați dacă sunt de părere că afirmația „Cutremurele mici detensionează plăcile tectonice” este adevărată sau falsă, 76% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Un cutremur înseamnă detensionarea pe moment a unei cantități de energie, însă aceste cantități de energie sunt atât de variate cu fiecare cutremur în amploare și specificități încât nu pot fi un indiciu cu privire la mișcări seismice viitoare.

Deși 55% dintre respondenți consideră că seismele mici reduc șansele apariției unui cutremur mare, în realitate acesta este un mit, crezut de asemenea preponderent de cei cu vârste peste 45 de ani. În realitate, cantitatea de energie dintr-un cutremur major este mult prea mare pentru a fi eliberată prin cutremure mici. Ar fi nevoie de 126.000 de cutremure de 4,0 grade, pe care abia le simțim, pentru a elibera energia unui cutremur de tipul celui din 1977. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de 3 astfel de cutremure mici în fiecare zi, zi de zi, timp de 115 ani, pentru a elibera această energie.

47% dintre respondenții studiului, în special cei peste 55 de ani, consideră că în România există clădiri cu 0 risc seismic. Conform reprezentanților Re:Rise, însă, orice clădire dintr-o zonă geografică expusă cutremurelor va avea un anumit grad de risc seismic. În cazul în care un imobil nu apare pe lista celor expertizate tehnic, acest lucru indică faptul că acel imobil nu a fost expertizat, nicidecum că nu ar prezenta risc seismic. În situația în care un imobil a fost expertizat și catalogat conform normelor, imobilul intră automat în clasa de Risc Seismic IV (respectiv cea mai sigură).

Rezultatele studiului confirmă faptul că vârsta respondenților influențează greșit percepția acestora despre cutremure. Cu cât crește vârsta respondenților, cu atât este mai mare și tendința de a crede în mituri. În plus, seismele par să fie un factor din ce în ce mai puțin relevant pe măsura înaintării în vârstă.

O evaluare corectă făcută de mai mult de 66% dintre respondenți este cea a numărului de clădiri cu risc de colaps la următorul cutremur major – peste 2.000 dintre cele expertizate tehnic. Bucureştiul este și capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic, cu clădiri extrem de vulnerabile la cutremur. În prezent, pe lista Primăriei, deci doar a clădirilor expertizate, figurează peste 2000 de imobile foarte vulnerabile la următorul cutremur, incluse in categoriile Risc Seismic grad I, Risc Seismic grad II și în categoriile de urgență conform vechii legi din anii ’90 – U1, U2 și U3 – care ar fi încadrate la Risc Seismic I în proporție covârșitoare în cazul unei re-expertizări.

Ce este bine să facem în cazul unui cutremur

În eventualitatea producerii unui cutremur major, este bine să urmăm toți pașii prezentați mai jos, deși, conform studiului, doar 15% dintre respondenți au considerat că toate măsurile prezentate mai sunt corecte în cazul unui seism.

 1. Să ne adăpostim într-un loc sigur: lângă un perete interior sau sub o masă solidă

(variantă aleasă de 84% dintre respondenții studiului)

 1. Să ne depărtăm de ferestre, pereți exteriori ai clădirii sau obiecte suspendate

(variantă aleasă de 66% dintre respondenții studiului)

 1. Dacă suntem acasă, să ne luăm aproape kit-ul de urgență, pentru a-l avea cât mai la îndemână

(variantă aleasă de 52% dintre respondenții studiului)

 1. Să ne liniștim cu exercițiul 3-3-3: inspirăm pentru 3 secunde, ținem aerul în piept 3 secunde, expirăm pentru 3 secunde, apoi repetăm.

(variantă aleasă de 29% dintre respondenții studiului)

 1. Să apelăm la schema Drop-Cover-Hold și să așteptăm până încetează mișcarea seismică.

(variantă aleasă de 26% dintre respondenții studiului)

Cu scopul conștientizării riscurilor unui posibil mare seism, dar mai ales pentru a contribui la o informare corectă a populației, Storia.ro și Re:Rise au creat un GHID cu măsuri simple și aplicabile de către oricine în cazul unui cutremur. Totodată, mai multe informații suplimentare și recomandări corecte pot fi găsite pe platformele https://antiseismic.info/ și https://fiipregatit.ro, prin bot-ul @cutremurinfo de pe Twitter și prin canalele de alerte ale Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) de pe Telegram.

***

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Despre Re:Rise

Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise) este prima organizație din România dedicată reducerii riscului seismic, prin aplicarea de proiecte și soluții concrete, campanii publice de conștientizare și acțiuni de coagulare a implicării civice. Este răspunsul oamenilor la nevoia urgentă de scădere a vulnerabilității seismice din România.

articolul original.

Analiză CITR: 42% din totalul companiilor de impact sunt companii restructurabile sau în insolvență iminentă

9 November 2022 at 10:40
image

 

 • 43% dintre companiile de impact amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare.
 • Doar 22% din companiile care erau restructurabile la debutul pandemiei au migrat în zona de companii finanțabile până la finalul anului 2021.
 • Numărul companiilor în insolvență iminentă a scăzut cu 10% în 2021 față de 2020, dar a crescut cu 7% față de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

București, 9 noiembrie 2022. 70% din cifra de afaceri la nivel național este generată de 32.027 de companii de impact (cu active totale de peste 1 mil. EUR). Dintre acestea, 42% sunt azi companii restructurabile sau aflate în insolvență iminentă, arată studiul companiilor de impact realizat de specialiștii CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare.

Numărul companiilor în insolvență iminentă a scăzut cu 10% în 2021 față de 2020, dar a crescut cu 7% față de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

„Experiența anilor precedenți ne permite să privim evoluția acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne oferă o aparență de revenire. Comparația cu perioada pandemiei, când mediul de afaceri a beneficiat de măsuri atipice de sprijin, e inegală. Când ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea să se redreseze fără sprijin specializat. Este firesc să ajungem și la astfel de concluzii după ce roțile ajutătoare ar fi înlăturate”, spune Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvență iminentă e generată de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii înregistrează 51% din datorii.

În aceeași notă, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor restructurabile este generată tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii înregistrează 46% din datorii.

Dintre companiile de impact în insolvență iminentă, 43% amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare. Motivele sunt diverse.

Există semnale de alarmă la care, dacă antreprenorii sunt atenți, pot accesa din timp măsurile de redresare. Ele sunt diferite în funcție de industrie și de companie, nu există o rețetă universală. Dependența față de anumiți parteneri de afaceri, dificultățile în recuperarea de creanțe, dar și în plata la scadență a datoriilor, dificultățile în aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situații radicale”, spune Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

În funcție de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii în 2021 sunt: construcții (1.842 de companii), tranzacții imobiliare (1.082 companii) și comerț (571 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucrătoare (2,66 mld. EUR) și comerțul (1,62 mld EUR).

În contextul unor crize fără precedent, UE și-a propus să stimuleze reluarea activității economice ale companiilor care întâmpină dificultăți financiare și să faciliteze accesarea măsurilor de restructurare la primele semne de dificultate. România s-a aliniat acestor trenduri europene și a implementat Directiva în domeniul prevenției și restructurării UE 2019/1023 în legislația națională în luna iulie 2022. În acest proces de transpunere, CITR a avut rolul de consultant expert în consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE 2019/1023.

Astfel, antreprenorii români pot beneficia de proceduri mai clare, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii și de suspendarea executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate.

Despre studiul companiilor de impact:

În 2013 CITR a introdus în piață termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un million de euro și a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare și rata de încasare a creanțelor. Folosind experiența de peste 10 ani în piața de insolvență și restructurare, studiul are ca scop înțelegerea dinamicii mediului de business, dar și discrepanțele din mediul antreprenorial.

Această a opta ediție a studiului are ca an de referință anul 2021. Aceasta nu putea fi completă fără a lua în considerare dinamica dintre 2019 – 2021, ani atipici, plin de provocări și situații noi cu care economia noastră nu s-a confruntat în istoria recentă.

articolul original.

Impactul jocurilor video asupra copiilor

9 November 2022 at 08:16

Siguranța în online a copiilor nu este încă un punct de interes pentru părinții din România, care ar trebui să știe că la unele vârste contează mai mult ce jocuri video se joacă copilul și nu pentru cât timp o face, atrage atenția Andreea Medvedovici-Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, relatează economica.net 

Andreea Medvedovici-Per este Director Executiv RGDA, vicepreședinte al EGDF (Federația Europeană a Dezvoltatorilor de Jocuri) și co-fondator al Asociației Women in Games Romania.

Aceasta a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre importanța controlului parental asupra copiilor în mediul online, dar și despre modul în care industria de gaming vine în ajutorul părinților în alegerea jocurilor potrivite.

”Când vorbim despre faptul că industria de jocuri video este o industrie responsabilă, vorbim de fapt despre controlul parental și despre clasificarea de vârstă pe care jocurile o au încă din anii ’90. Vreau să vorbesc despre acest subiect pentru că foarte multă lume are preconcepția că, în general industria jocurilor video, nu ține cont de siguranța consumatorului și mai ales de siguranța copiilor în online. Este o concepție greșită, pentru că, de fapt, industria este cu adevărat vârf de lance în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a se asigura că copii atunci când consumă jocuri video online sau offline sunt în siguranță”, a explicat Medvedovici-Per.

Site-ul despre jocuri video

Ea a spus că în țara noastră există o problemă însă legată de necunoașterea de către mulți părinți, profesori sau tutori ai copiilor a mecanismelor de control parental pe care industria le are în acest moment. În acest context, asociația a lansat un site care pune la dispoziția utilizatorilor informații despre ratingurile de vârstă PEGI și configurarea controlului parental.

”Ne-am dat seama că acest lucru este o problemă și noi, RGDA în România, am creat site-ul desprejocurivideo.ro cu informații în limba română pentru părinți, profesori, tutori. Site-ul încearcă să le explice părinților în primul rând, cum folosim tehnologia și controlul parental pe diferite platforme pe care copilul se joacă pentru a ne asigura că acesta nu are acces la jocuri la care nu ar trebui să aibă acces, că nu poate să cumpere jocurile pe care părinții nu vor să le cumpere. De asemenea, se pot asigura că nu se joacă copiii mai multe ore decât își doresc părinții”.

Ea a adăugat că astfel de site-uri informative sunt create de industrie în toată lumea. Sistemul PEGI, utilizat și recunoscut în Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, este considerat un model de armonizare la nivel european în domeniul protecției copiilor.

Clasificarea de vârstă

Un alt lucru extraordinar este clasificarea de vârstă. Un lucru important pe care părinții trebuie să îl știe este că pentru anumite vârste nu cât se joacă, ci ce se joacă copilul, este mult mai important. De la o anumită vârstă încolo, copii pot să distingă între viața reală și lumea virtuală. Înainte de această vârstă acest lucru nu este posibil, și atunci este foarte important ca părinții să vadă exact jocurile pe care copiii lor se joacă și să se asigure că joacă jocurile potrivite”, a punctat Andreea Medvedovici-Per.

Potrivit acesteia, beneficiile jocurilor video, atunci când un copil se joacă jocul potrivit, sunt nenumărate, și ajută la dezvoltarea notorie, psihologică, dar și la dobândirea capacităților de rezolvare a unei probleme, gestionare a timpului, printre altele.

Totodată, Andreea Medvedovici-Per a atras atenția asupra siguranței copilului în mediul online, un lucru neglijat destul de des de către majoritatea părinților.

”Siguranța în online nu este încă un punct important pentru părinți și profesori atunci când vorbim despre ce face copilul online (…) Avem impresia că dacă copilul este acasă într-o cameră de lângă noi este în siguranță. Ei bine, pentru că există acest online, trebuie să avem grijă să fie în siguranță în lumea virtuală, care are nu doar zonele de abuz și cyberbullying, dar pot să aibă și repercusiuni în lumea reală”, a atenționat Medvedovici-Per.

Câți gameri există în România

Potrivit datelor unui studiu comandat de RGDA, în România există 7,8 milioane de gameri cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Numărul lor ar fi mult mai mare și s-ar apropia de 10 milioane de jucători dacă analiza ar fi luat în calcul și copiii sub 15 ani.

Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.

Obiectivele asociației sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training și educație pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor și de a reprezenta industria în fața instituțiilor statului și a actorilor internaționali.

articolul original.

Beat crita la prima ora, un sofer a intrat cu masina frontal intr-un alt autoturism

7 November 2022 at 08:50
image

1,44 la mie alcool in aerul expirat avea un sofer care a provocat un accident luni dimineata in Arad.

Barbatul de 44 de ani a pierdut controlul volanului, a patruns pe contrasens si a izbit cu masina un alt autoturism ce mergea regulamentar.

Accidentul s-a petrecut in jurul orei 8.30 dimineata. Soferul beat a fost ranit.

„Un barbat de 44 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe strada Voinicilor, spre Bd. Nicolae Titulescu, în dreptul blocului 609, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare si a patruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune frontala cu un autoturism condus de un aradean de 44 de ani.
In urma impactului, a fost transportat la spital conducatorul primului autoturism, acesta fiind ranit usor, la prima vedere.
Testarea cu aparatul alcooltest a indicat faptul ca soferul primului autoturism era sub influenta alcoolului, avand o imbibatie alcoolica de 1,44 mg./l. alcool pur in aerul expirat.
Politistii continua cercetarile pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, intr-un dosar penal intocmit pentru vatamare corporala din culpa si conducere sub influenta alcoolului”, transmit reprezentantii IPJ Arad.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Cum afectează nașterea oasele femeilor? Reproducerea are un impact profund

5 November 2022 at 12:00
image

Nașterea afectează oasele femelelor în moduri necunoscute anterior, a descoperit o echipă de antropologi. Descoperirea, bazată pe o analiză a primatelor, aruncă o nouă lumină asupra modului în care nașterea poate schimba permanent organismul.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare ale impactului profund pe care reproducerea îl are asupra organismului feminin, demonstrând în continuare că scheletul nu este un , ci unul dinamic care se schimbă odată cu evenimentele vieții”, explică Paola Cerrito, care a condus cercetarea ca doctorandă la Department of Anthropology și la College of Dentistry ale New York University (NYU), din SUA.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că concentrațiile de calciu, magneziu și fosfor sunt mai scăzute la femelele care au experimentat reproducerea. Aceste schimbări sunt legate de nașterea în sine și de alăptare, potrivit Phys.org.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că, în timp ce alte studii clinice arată că calciul și fosforul sunt necesare pentru rezistența optimă a oaselor, noile descoperiri nu abordează implicațiile generale asupra sănătății nici pentru primate, nici pentru oameni. Mai degrabă, spun ei, lucrarea arată natura dinamică a oaselor noastre.

„Un os nu este o porțiune statică și moartă a scheletului. Se adaptează continuu și răspunde la procesele fiziologice”, notează Shara Bailey, una dintre autoarele studiului.

Ceilalți autori ai studiului, care a apărut în jurnalul PLOS ONE, sunt Timothy Bromage, profesor la NYU College of Dentistry; Bin Hu, profesor adjunct la NYU College of Dentistry; Justin Goldstein, doctorand la Texas State University; și Rachel Kalisher, doctorandă la Brown University.

Nașterea afectează oasele femelelor

Este de mult timp stabilit faptul că menopauza poate avea un efect asupra oaselor. Mai puțin clar este modul în care .

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au studiat osul lamelar primar, principalul tip de os dintr-un schelet matur. Acest aspect al scheletului este o parte ideală a corpului pentru examinări, deoarece se modifică în timp și lasă markeri biologici ai acestor modificări, permițându-le oamenilor de știință să monitorizeze modificările de-a lungul vieții.

În acest studiu, cercetătorii au examinat rata de creștere a osului lamelar în femururile (oasele coapsei) atât ale femelelor, cât și ale masculilor de primate care au trăit la Sabana Seca Field Station, din Puerto Rico, și au murit din cauze naturale.

Veterinarii de acolo au monitorizat și înregistrat informații despre sănătatea și istoria reproductivă a acestor primate, permițându-le cercetătorilor să sincronizeze cu o precizie notabilă modificările compoziției osoase cu evenimentele vieții.

Cerrito și colegii ei au folosit microscopia electronică și analiza cu raze X cu dispersie de energie (metode utilizate în mod obișnuit pentru a măsura compoziția chimică a probelor de țesut) pentru a calcula modificările concentrațiilor de calciu, fosfor, oxigen, magneziu și sodiu din oasele primatelor.

Ce ne arată calciul și fosforul?

Rezultatele lor au arătat concentrații diferite ale unora dintre aceste elemente la femelele care au născut, în comparație cu masculi și cu femelele care nu au născut. Mai exact, la femelele care au născut, au fost mai mici în oasele formate în timpul evenimentelor de reproducere. În plus, a existat o scădere semnificativă a concentrației de magneziu în timpul alăptării sugarilor de către aceste primate.

„Cercetarea noastră arată că, chiar înainte de încetarea fertilității, scheletul răspunde dinamic la schimbările din starea reproductivă. Aceste descoperiri reafirmă faptul că nașterea afectează oasele femelelor; pur și simplu, dovezile de reproducere sunt ‘scrise în oase’ pentru totdeauna”, spune Cerrito, acum cercetătoare la ETH Zurich.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe: ‘Nu s-a învățat din greșelile din trecut. Dacă se dorește o stabilitate a sistemului de pensii, se poate merge gradual până la o impozitare la 45%’

5 November 2022 at 06:15
image

Dacă se dorește o stabilitate a sistemului de pensii, se poate în merge în mod gradual până la o impozitare la 45%, a declarat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe.

Nu s-a învățat din greșelile trecutului, consideră fostul ministru.

„Știți ce se întâmplă? Nu s-a învățat din greșelile din trecut. În 2017, chiar s-a modificat legea sistemului de pensii și au plecat foarte mulți din instituțiile statului. Impactul bugetar a fost cam vreo 2,5 miliarde de lei, deci în plus, au plecat, și chiar discutam cu șefii de instituții și au trebuit să promoveze pe funcții importante la 38-39 de ani, deci vă dați seama, s-a creat o instabilitate”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

În opinia sa, există „derapaje” în sistemul de pensii, dar ele pot fi corectate.

„Dacă se dorește o stabilitate a sistemului de pensii, nu aruncând că se schimbă legea pensionării, vârstă sau chiar sume, că oamenii intră în panică, se poate merge până la o impozitare la 45%, o impozitare rezonabilă, ceea ce se întâmplă și în alte țări, în mod gradual, pentru că sunt derapaje în sistemul de pensii. Între pensia minimă și pensia maximă sunt diferențe foarte mari și au fost pensii mai mari decât salariile. Se poate corecta”, a adăugat vicepreședintele PMP.

„Să știți că impozitarea progresivă nu e un sistem socialist – depinde de doza, dacă te duci să corectezi niște derapaje, într-adevăr, poate să fie și de dreapta, dacă într-adevăr vrei să faci egalitarism, te poți duce și la 90%”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu, conform b1tv.ro

articolul original.

Impacturile de meteoriți de pe suprafața lui Marte dezvăluie noi indicii despre Planeta Roșie

4 November 2022 at 16:00
image

Datele provenite de la două impacturi de meteoriți de pe Marte înregistrate de sonda spațială InSight a NASA oferă noi detalii despre structura crustei marțiene.

Anterior, cercetătorii observaseră numeroase cutremure ale căror unde se răspândesc de la epicentrul unui seism prin interiorul planetei. De atunci, ei au sperat la un eveniment care să genereze, de asemenea, unde care să se deplaseze de-a lungul suprafeței planetei.

Pe 24 decembrie 2021, momentul a sosit: un , la o distanță de aproximativ 3500 de kilometri de InSight, a creat un crater cu un diametru de peste 100 de metri, generând râvnitele unde de suprafață.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, un impact de meteorit la o distanță de puțin sub 7500 de kilometri de InSight ca sursă a unui al doilea șoc. Dr. Brigitte Knapmeyer-Endrun și Sebastian Carrasco de la Institutul de Geologie și Meteorologie al Universității din Köln au fost implicați în evaluarea datelor furnizate de aceste două evenimente. Rezultatele au apărut acum în revista Science.

Ce a înregistrat sonda InSight a NASA?

Undele de suprafață sunt importante pentru cercetători, deoarece oferă informații despre structura scoarței marțiene. Undele corpului care călătoresc prin interiorul planetei în timpul cutremurelor au oferit deja până acum informații despre nucleul, mantaua și crusta marțiană. Cu toate acestea, crusta este locul unde se așteaptă cea mai mare eterogenitate, la fel ca pe Pământ, iar datele colectate până acum au fost pentru un singur loc de pe planetă.

„Până acum, cunoștințele noastre despre crusta marțiană se bazau pe o singură măsurătoare punctuală efectuată sub modulul de aterizare InSight”, a declarat Dr. Doyeon Kim, Oberassistent la Institutul de Geofizică al ETH Zurich și autorul principal al studiului.

Rezultatul analizei undelor de suprafață l-a surprins pe geofizician: între locurile de impact și seismometrul lui InSight, în medie, o structură foarte uniformă și o densitate ridicată.

Pe de altă parte, direct sub lander, cercetătorii au detectat anterior trei straturi de crustă și au măsurat o densitate mai mică. În mod special, în noile date nu au existat dovezi ale stratului din apropierea suprafeței, care are o grosime de aproximativ 10 km sub InSight și care se caracterizează prin viteze seismice scăzute și o densitate scăzută.

Scoarța unei planete oferă indicii despre formarea și evoluția corpului ceresc

Deoarece impacturile au lăsat cratere foarte distincte care pot fi observate în fotografiile realizate de pe orbită, aceasta este prima dată când cercetătorii au putut determina cu exactitate că datele seismice colectate de InSight provin din impacturi îndepărtate, scrie EurekAlert. Fotografiile realizate în succesiune rapidă de pe orbită au oferit, de asemenea, constrângeri temporale bune cu privire la momentul în care s-au format craterele. Acest lucru se potrivește exact cu momentele în care au fost înregistrate semnalele seismice.

Acest studiu a folosit pentru prima dată aceste metode diferite (seismice și fotografice) pentru a documenta impacturi care nu au avut loc pe Pământ.

Deoarece impacturile de meteoriți au loc la suprafața planetei, acest lucru ar putea explica de ce nu au fost observate încă unde de suprafață. Sursele de unde seismice, cum ar fi , care au loc la adâncimi mai mari, ar putea pur și simplu să nu fi excitat aceste unde. Știind că anumite evenimente seismice specifice sunt impacturi, cercetătorii vor putea identifica și clasifica mai bine impacturile de meteoriți în datele colectate de InSight și le vor putea folosi pentru modele.

„Noile descoperiri sunt atât de interesante, deoarece scoarța unei planete oferă indicii importante despre formarea și evoluția corpului ceresc. Ea este rezultatul proceselor dinamice timpurii din mantaua și al proceselor magmatice ulterioare”, a explicat Dr. Brigitte Knapmeyer-Endrun. ,,Prin urmare, ea poate oferi informații despre condițiile de acum miliarde de ani și despre istoria impacturilor, care au fost deosebit de frecvente la începuturile lui Marte”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate cu jurnalista Parászka Boróka

4 November 2022 at 17:15
By: admin
maxresdefault

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

ActiveWatch își exprimă solidaritatea cu Parászka Boróka, jurnalistă a radioului public de limbă maghiară Radio România Târgu Mureș, țintă a unor mesaje formulate public de politicianul de extremă dreaptă Bartha Barna, care acreditează ideea că jurnalista ar trebui să fie victima unor acte violente, de natură să îi suprime chiar viața, îndemnând la violență cu consecințe deosebit de grave la adresa integrității fizice a acesteia.

Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna.

Reamintim că discursul extremist de acest tip reprezintă o infracțiune și solicităm Parchetului General să se sesizeze din oficiu pentru cercetarea faptelor de natură penală de instigare publică la comiterea de infracțiuni și incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane, prevăzute de Codul penal (art. 368 și 369). Salutăm comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș prin care anunță sesizarea din oficiu în cauză cu speranța demarării unei anchete rapide și efective de natură a sancționa derapaje de o asemenea gravitate inclusiv prin mijloace de drept penal.

La rândul său, Reporteri fără Frontiere a publicat un mesaj pe Twitter în care condamnă amenințările la adresa jurnalistei Parászka Boróka și cere ca astfel de atacuri să fie investigate penal:

“O <<lepădătură>> care ar trebui <<spânzurată>>. RSF condamnă amenințarea cu moartea exprimată de un membru al parlamentului #Hungary🇭🇺, Barna Bartha, împotriva jurnalistei unui post de radio public de limbă maghiară din #România🇷🇴, @BorokaParaszka, în vizita sa în Transilvania. Un astfel de atac trebuie investigat penal!”

Reamintim că, într-un discurs susținut în spațiul public, în prezența presei, reprezentantul partidului Mi Hazánk (Patria Noastră), partid ce deține 9% din Parlamentul de la Budapesta, a afirmat:

“Distruge secuimea, oamenii din secuime prin intermediul unor programe distructive, perturbatoare  realizate cu mare finețe de către evrei. Nivelul la care a decăzut starea sufletească a poporului secuiesc se datorează în fapt limbii maghiare, din cauza mizeriei cu care a fost hrănit prin intermediul televiziunii. Or, se poate eventual asculta o emisiune semnată de Parászka Boróka la Radio Tg. Mureș. Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina din rândul lor, atunci nu e de mirare că suntem unde suntem. Și ea se mai și declară de a fi de origine secuiască. Nu știu cine cunoaște activitatea lui Parászka Boróka, dar nu am cuvinte pentru activitatea sa. Poporul ar trebui să îi să îi elimine pe cei ca ea. Secuii ar trebui să protesteze împotriva posibilității ca asemenea persoane să poată lucra la radio sau oriunde altundeva. Vorbim de o jurnalistă teribil de inteligentă, dar eu n-am mai văzut în viața mea așa o lepădătură.”

________________________________

Cod penal – Art. 368: Instigarea publică

(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.

Cod penal – Art. 369: Incitarea la violenţă, ură sau discriminare

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

__________________________________________

Transcrierea discursului original, în limba maghiară:

„A zsidók által pontosan kitalált pusztító, bomlasztó programokkal teszik tönkre a székelyeket. Amilyen színvonalon van most a székely néplélek, az a magyar szónak köszönhető, a televízión keresztül beérkezett mocsok miatt. Vagy meg lehet hallgatni egy Parászka Borókát a Marosvásárhelyi Rádióban, hát ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk. És ő is székelynek vallja magát. Nem tudom, hogy ki ismeri Parászka Boróka tevékenységét, de nincsenek szavaim rá. Ezeket a népnek ki kell közösítenie maga közül. Ki kell kérjék maguknak a székelyek, hogy ilyen emberek rádióban vagy bárhol dolgozzanak. Ez egy borzalmasan intelligens újságírónő, de ennél nagyobb gazembert én életemben nem láttam.”

articolul original.

Undă verde tăierii pensiilor speciale de la CCR

4 November 2022 at 16:35
By: admin
media-165495987246339600

Noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, susține că statul are obligația de a judeca pensiile speciale în raport cu realitățile socio-economice. El a precizat că se pot adapta acestor ”realități” toate pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților.

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio – economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, informează Mediafax.

articolul original.

Șoferul unui tractor a fost lovit de un TIR însă ca prin minune a scăpat nevătămat (VIDEO)

1 November 2022 at 21:41
image

Un bărbat a scăpat teafăr după ce s-a răsturnat cu tractorul în care se afla.

A scăpat fără să fie rănit

Bărbatul, de 51 de ani, din Cernat, a reușit să scape fără nevătămat deși tractorul în care se afla s-a răsturnat, iar remorca utilajului a venit peste cabină. Se pare că un TIR a încercat să depășească tractorul deși drumul era marcat cu linie dublă continuă. Din sensul opus un alt autoturism venea, drept urmare TIR-ul a acroșat tractorul care era încărcat cu varză.

articolul original.

Familie cu trei copii, accident cumplit. Impact devastator între un Renault și un BMW

30 October 2022 at 07:35
image

O familie cu trei copiii a ajuns, aseară, la spital după ce maşina în care se afla s-a ciocnit de o alta, pe breteaua de acces a Drumului Expres 12, la intrarea în orașul Balș. 

Tatăl, un bucureştean de 43 de ani, cel care conducea autoturismul, a fost rănit grav. A fost nevoie de intervenţia pompierilor de la descarcerare pentru a fi scos din ce a mai rămas din maşină. 

Celălalt vehicul era condus de un tânăr de 22 de ani, din Craiova.

Poliţiştii au deschis în acest caz un dosar penal pentru a stabili cine se face vinovat de accident. 

articolul original.

Descoperire fără precedent pe Marte! Sonda InSight de la NASA a detectat impactul unui meteoroid

28 October 2022 at 15:00
image

Sonda InSight de la NASA a detectat un cutremur de 4 grade pe Marte, în data de 24 decembrie 2021, însă oamenii de știință au aflat abia acum cauza seismului. A fost vorba, de fapt, despre un impact de meteoroid considerat a fi unul dintre cele mai mari văzute pe Marte de când NASA a început să exploreze spațiul cosmic.

Mai mult, meteoroidul a scos la iveală bucăți uriașe de gheață aflate la mare adâncime sub ecuatorul marțian, iar descoperirea ar putea avea implicații pentru viitoarele planuri ale NASA de a trimite astronauți pe Planeta Roșie.

Oamenii de știință au stabilit că seismul a rezultat de pe urma unui impact de meteoroid atunci când s-au uitat la imaginile surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) și au observat un crater nou. Evenimentul și efectele impactului au fost detaliate într-un nou studiu, publicat în jurnalul Science.

Meteoroidul ar fi ars în atmosfera Pământului

Meteoroidul ar fi avut între 5 și 12 metri, fiind suficient de mic încât să ardă în atmosfera Pământului, dar nu și în atmosfera lui Marte, care are doar 1% din densitatea atmosferei noastre. într-o regiune numită Amazonis Planitia și a creat un crater de 150 de metri și o adâncime de 21 metri. O parte din materia aruncată în urma impactului a ajuns chiar și la 37 kilometri depărtare.

Cercetătorii cred că acesta este observat în timp ce se forma, oriunde în Sistemul Solar, având în vedere că atât de mult date și imagini cu evenimentul au fost colectate. Planeta Roșie are numeroase cratere mari, însă acestea sunt mult mai vechi și datează dinaintea misiunilor marțiene.

„Descoperirea unui impact recent de asemenea dimensiune este fără precedent”

„Descoperirea unui impact recent de asemenea dimensiune este fără precedent. Acesta este un moment important în istoria geologică, iar noi avem șansa să fim martori”, a explicat Ingrid Daubar de la Universitatea Brown, care coordonează oamenii de știință specializați în știința impactului din cadrul misiunii InSight, potrivit NASA.

Sonda InSight a înregistrat un declin dramatic al energiei în ultimele luni din cauza prafului care s-a adunat pe panourile sale solare. Nava spațială este așteptată să înceteze să mai funcționeze în următoarele șase săptămâni, astfel că misiunea va ajunge la sfârșit.

Sonda InSight a detectat 1.318 de cutremure pe Marte

InSight studiază scoarța, mantaua și miezul Planetei Roșii. Undele seismice sunt cruciale pentru misiune și au dezvăluit dimensiunea, adâncime și compoziția straturilor interioare ale lui Marte. De la amartizarea sa din noiembrie 2018, a detectat 1.318 de cutremure, inclusiv câteva cauzate de meteoroizi mai mici.

Însă, seismul din decembrie 2021 a fost primul observat care să aibă unde de suprafață, un fel de undă seismică ce provoacă ondulații la suprafața scoarței planetei.

articolul original.

DNA anunță câte dosare va închide în urma deciziei Înaltei Curți

28 October 2022 at 13:53
image

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a întocmit o situație estimativă referitoare la impactul aplicării deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la prescripția răspunderii penale, potrivit unui comunicat de presă.

În urma analizei DNA, a rezultat că decizia de interpretare a Înaltei Curți, care nu face decât să întărească ceea ce era evident- pentru cei alfabetizați juridic-încă de la decizia Curții Constituționale din 2018, va avea consecințe asupra unui număr de 557 cauze penale aflate în curs de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată.

Potrivit sursei citate, în aceste 557 de dosare, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 miliarde euro, iar valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 milioane euro, magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene.

„Situația detaliată se prezintă astfel:
Dosare aflate în curs de urmărire penală (pe rolul DNA):
190 dosare;
– prejudiciu estimat 648.207.688 euro;
– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro;

Dosare în diferite stadii de judecare (aflate pe rolul instanțelor) de judecată, în diferite stadii:
– 367 dosare;
– prejudiciu estimat 561.230.056 euro;
– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro.

În legătură cu această situație, DNA face următoarele precizări:

În perioada în care au avut cauze penale în lucru, procurorii DNA au respectat prevederile legale în vigoare și au întocmit acte de întrerupere a prescripției răspunderii penale, conform Codului penal și Codului de procedură penală, începând din 1 februarie 2014 (data intrării in vigoare a noilor Coduri) și în conformitate cu Decizia nr. 297/2018 a CCR începând cu anul 2018 (de la data intrării în vigoare a Deciziei respective).

Concret, în considerarea Deciziei nr. 297/2018 a CCR și în conformitate cu practica ÎCCJ, procurorii DNA au întrerupt cursul prescripției numai ca urmare a întocmirii unor acte din categoria celor care se comunică suspecților și inculpaților (începerea urmăririi penale in personam, punerea în mișcare a acțiunii penale, finalizarea dosarului penal cu trimitere în judecată etc).

Procurorii DNA vor fi consecvenți în dosarele în care se va invoca prescripția răspunderii penale și vor solicita sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ÎCCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene.”, se arată în comunicatul DNA.

articolul original.

Valcea: Accident rutier între un autoturism și un autocar

28 October 2022 at 07:13

O persoană a fost grav rănită în urma unui accident rutier produs vineri dimineaţa, pe DN 7, anunta Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea.

„La faţa locului s-au deplasat o autospecială de intervenţie cu modul de descarcerare şi un echipaj SMURD. În urma impactului a rezultat o victimă încarcerată în autoturism (un bărbat de 24 de ani din localitatea Boişoara). Pentru salvarea acestuia, s-au efectuat manevre de descarcerare. La scurt timp de la sosirea echipajelor la locul intervenţiei, victima aflată în comă a fost extrasă din autoturism şi i s-au acordat îngrijiri medicale, de către paramedicii SMURD şi un medic din Hunedoara, aflat în trafic şi ulterior de către personalul medical sosit la locul intervenţiei. La scurt timp, acesta a fost transportat la UPU Sibiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

articolul original.
❌