ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ieșire a lui Marcel Ciolacu: ‘Ne-am asumat ca acest an să terminăm cu inflația de o singură cifră. PSD nu vine cu noi taxe, PSD dorește să creeze un echilibru corect în România’

1 February 2023 at 19:30
image

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că social democraţii lucrează la un nou program de guvernare care va fi supus aprobării în coaliţie, menţionând că PSD nu va veni cu noi taxe, ci doreşte un mediu de afaceri egal pentru toată lumea.

„Noi facem un program de guvernare cu care o să mergem în coaliţie pentru că nu va fi programul de guvernare al PSD, nici al PNL, nici al UDMR, va fi un program de guvernare al coaliţiei şi al Guvernului României”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă PSD are în vedere măsura reducerii TVA la alimentele de bază, Ciolacu a spus că este „insuficientă”.

„În acest moment, echipele de lucru încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru că preţurile la alimente reprezintă componenta cea mai mare din inflaţie. Şi ne-am asumat ca acest an să terminăm cu inflaţia de o singură cifră şi atunci o să venim cu soluţii pentru a diminua inflaţia. (…) O să venim cu soluţii. E o măsură insuficientă doar micşorarea TVA, s-a mai făcut acest lucru în România şi într-o lună de zile s-a revenit la preţuri, cred că nu vrem să ne păcălim”, a afirmat liderul PSD.

Legat de posibilitatea creşterii preţului la combustibil, Ciolacu a spus: „Să vedem ce se întâmplă. Totuşi este în nişte limite suportabile. Au trecut emoţiile în acest moment”.

El a spus că PSD nu va veni cu noi taxe, ci doreşte un mediu de afaceri egal pentru toată lumea.

„Nu am vorbit nici de optimizare fiscală, nici de externalizarea profitului, nu am vorbit de absolut nimic în acest sens. Eu am vorbit de un mediu de afaceri egal pentru toată lumea. Concret, cu toţii ne dorim şi mari investitori şi micii investitori şi IMM-urile şi Horeca, absolut toată lumea. În acest moment, tot capitalul românesc plăteşte 1%, după cum bine ştiţi, microîntreprinderile, din cifra de afaceri, un minim. Nu vorbesc despre dubla impozitare. Ca să lămurim, că am văzut şi eu breaking news-urile că vine PSD cu noi taxe, că vine Ciolacu cu noi taxe. (…) Să lămuresc ştirile de ieri (…). PSD nu vine cu noi taxe, PSD nu măreşte, PSD doreşte să creeze un echilibru corect în România. Nu poate să fie unii să optimizeze fiscal, cred că perioada optimizării fiscale a cam luat sfârşit. (…) Cred că intrăm într-o perioadă de parteneriat corect, concurenţial, trebuie să fim cu toţii egali”, a explicat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că „dacă unii optimizează şi au nişte posibilităţi mai mari omoară tot ce creşte şi tot capitalul românesc”, iar acest lucru „nu este corect”. El a respins acuzaţiile că această măsură ar putea fi discriminatorie.

„Nu cred în această poveste. Ştiţi când a venit Partidul Social Democrat, reglementăm preţul la energie, toată lumea a spus că va fi un dezastru, în primul rând nu va mai fi energie. Noi am anunţat că nu poate să fugă nimeni cu energia în servietă. Dacă ar fi făcut când am spus noi, n-am fi avut astăzi o inflaţie de 16%. Ce mă mulţumeşte este faptul că măcar am făcut-o în martie, că dacă nu o făceam în martie, aveam inflaţie 30%. Când vorbeam noi de taxă de solidaritate, nimeni nu accepta acest lucru. În momentul acesta, Comisia şi Uniunea Europeană vine cu o taxă de solidaritate la nivel european”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că decizia va fi luată transparent după discuţii şi cu mediul de afaceri şi populaţia.

Ciolacu a menţionat că există discuţia privind posibilitatea reducerii taxării pe muncă, arătând că astfel poate fi ţinută forţa de muncă în ţară.

„Ştiţi că avem o creştere economică, este una dintre cele mai mari creşteri economice. În mare parte creşterea economică se datorează consumului. Încercăm să găsim soluţiile astfel încât creşterile economice să fie bazate pe producţie şi mai puţin pe consum. Nu poţi să menţii o creştere economică pe consum mult timp şi atunci căutăm soluţii. Cea mai importantă este să avem investiţii. (…) Ca să susţii investiţiile trebuie două lucruri, ele să fie finanţate (…) şi îşi trebuie forţă de muncă. Cum îţi menţii forţa de muncă în România? (…) Cel mai important este să-i ţinem pe românii noştri în ţară”, a explicat Ciolacu, adăugând că este o discuţie corectă.

El a spus că vor fi şi alte măsuri, care vor putea fi implementate în anul fiscal viitor şi vor fi pe termen mediu, informează agerpres.ro

articolul original.

ContentSpeed sprijină firmele din România care doresc să acceseze fonduri europene în cadrul programului de digitalizare  PNRR

31 January 2023 at 22:01
By: Team
image

ContentSpeed, platforma de e-commerce specializată în realizarea magazinelor online pentru retaileri tradiționali și portaluri B2B pentru producători și companiile de distribuție, ajută IMM-urile în obținerea de fonduri europene pentru digitalizarea și dezvoltarea afacerilor.

Fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a stimula transformarea digitală sunt semnificative: 127 de miliarde euro sunt dedicate reformelor digitale și investițiilor în planurile naționale de redresare și reziliență. Aceasta reprezintă o oportunitate fără precedent de a accelera digitalizarea, de a spori reziliența Uniunii și de a reduce dependențele externe atât prin reforme, cât și prin investiții.

În decembrie 2022 s-a lansat Ghidul final de finanțare a programului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) în cadrul căruia sunt sunt alocate 347,5 milioane de euro. Conform firmelor de consultanță, majoritatea companiilor planifică să aplice pentru finanțări de până în 50.000. La această valoare, ar primi bani peste 7.000 de firme.

Instrumentul de grant asigură fonduri de dezvoltare de la 20.000 de euro până la 100.000 de euro pe întreprindere. E gândit să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, astfel că, în acest sens, companiile pot ajuta România să ajungă la creșteri economice similare cu cele din Polonia, Croația sau Estonia, țări care au un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene. Țara noastră ocupă ultimul loc în topul DESI, care sintetizează indicatorii privind performanța digitală a Europei.

Ce oferă ContentSpeed firmelor care vor fonduri pentru digitalizare

ContentSpeed a implementat până în prezent peste 30 de proiecte tehnice realizate prin fonduri de finanțare.

Compania oferă soluții de transformare digitală – realizare de magazine online, integrări software de tip CRM sau ERP, aplicații de mobil dedicate eCommerce sau Marketplace-uri, dar și servicii de consultanță oferite de firmele partenere, asigurând astfel sprijin complet pentru obținerea fondurilor.

Procesul de evaluare a proiectelor este transparent, iar metodele de calcul ale punctajului sunt bine definite în ghidul emis de către Minister. ContentSpeed oferă suport și în ceea ce privește redactarea caietului de sarcini, asigură asistarea gratuită la susținerea periodică a auditurilor solicitate de autoritati, pune la dispoziție cele mai avansate soluții software și are parteneri specializați în transformarea digitală a companiilor end-to-end.

Prin serviciile standard, soluțiile de digitalizare oferite și partenerii cu rate de succes dovedite, ContentSpeed acoperă 10 din cele 12 criterii de transformare digitală, care trebuie îndeplinite în urma implementării proiectelor, în condițiile în care atingerea a minimum 6 criterii este necesară pentru accesarea finanțărilor.

Firmelor care nu includ și componente de comerț electronic, precum magazine online sau aplicații de mobil, le va fi dificil să demonstreze creșterea productivității la nivel de companie doar prin achiziția de hardware și să bifeze minimul de criterii cerut: folosirea rețelelor de socializare, vânzările online să reprezinte peste 1% din cifra de afaceri totală și vânzările web către consumatori privați (B2C) mai mult de 10% din vânzările web. În același timp, trebuie să utilizeze soluții de tip CRM, WMS sau ERP, componente de AI și cloud, ideal in format SaaS (Software as a Service).

„În aproape două decenii de activitate pe piața din România, perioadă în care am dezvoltat și extins numeroase proiecte online, am ajuns și la o idee generală despre mediul antreprenorial: sunt o mulțime de idei bune, dar nu sunt duse mai departe din lipsă de bani și companiilor le e dificil să găsească surse de finanțare. Noi suntem încrezători că România de peste zece ani va arăta radical diferit față de prezent, iar aceste schimbări apar la nivel micro care vor influența schimbările macro și vor îmbunătăți întreaga economie autohtonă în care activăm. Și noi la ContentSpeed am beneficiat de finanțări prin astfel de programe, deși inițial eram sceptici și defel încrezători în șansele noastre. Mulți ne-au spus că nu avem nicio șansă, că fondurile sunt “date cu dedicație”. Nici pe departe! Cu un plan bun de afaceri și o strategie de transformare digitală a companiei, ai toate șansele de partea ta. Iată de ce considerăm că este atât de important ca toți antreprenorii să vadă soluții la provocări și să știe că oportunitățile nu sunt bune sau rele, ci sunt cele de care profiți sau pe care le ratezi. Și noi vrem să profite cât mai mulți de cele disponibile acum.”

Radu Vîlceanu, GM & Co-founder ContentSpeed

Condiții pentru accesarea fondurilor

Printre condițiile care trebuie îndeplinite de către IMM-uri pentru a accesa aceste fonduri se numără: să fie înființate cel târziu la data de 31 decembrie 2021, să înregistreze profit de exploatare în 2021, să nu se afle în:stare de faliment, reorganizare juridică, dizolvare sau lichidare, și să nu desfășoare activități cu produse cu caracter obscen, care au legătură cu industria de tutun sau de jocuri de noroc. Totodată, se angajează ca la finalul implementării proiectului să atingă minimum 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI).

Valoarea maximă a ajutorului de minimis este cuprinsă între 20.000 și 30.000 euro pentru microintreprindere, respectiv 20.000 și 50.000 euro pentru întreprindere mică și 20.000 și 100.000 euro pentru întreprindere mijlocie.

Contribuția proprie a beneficiarului va fi de cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Decontarea se face conform mecanismului de transfer al sumelor: Beneficiarul va transmite cereri de transfer pentru plățile care urmează a fi efectuate pentru demararea și finanțarea activităților proiectului (deci, nefiind necesară contractarea de credite pentru acoperirea inițială a costurilor până la decontare).

articolul original.

În România, munca de la distanţă a devenit parte a „noii normalităţi”

1 February 2023 at 09:36

În ultima perioadă, sistemul de lucru hibrid, care îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou pentru întreaga echipă, a fost adoptat deja de multe dintre companii, arată datele unui sondaj realizat de Colliers în rândul reprezentanților din conducere sau decidenților din 75 de companii cu activitate în diverse sectoare economice și echipe de la câteva zeci până la sute de angajați.

În prezent, procentul de peste 80% dintre angajatori au o prezență la birou de mai puțin de jumătate dintre salariați într-o zi normală de lucru, iar respondenții sondajului Colliers nu se așteaptă la schimbări semnificative pe parcursul acestui an.

Regândirea biroului pentru a nu mai fi doar un simplu spațiu de lucru

În viitorul birourilor, relevanţa rămâne ridicată, multe companii înțelegând prioritatea reamenajării lor, astfel încât să răspundă nevoilor generate de schimbarea modului de lucru.

Astfel, „Trei din patru decidenți din companiile mari, cu peste 500 de angajați, se așteaptă la o prezență scăzută la birou anul acesta, de sub 30%, față de doi din patru respondenți din partea IMM-urilor.

În acest sens, se conturează astfel o subtendință interesantă, deoarece companiile mai mari ar putea dori să creeze mai multe insule de birouri în același spațiu, ceea ce le permite să aibă o eficiență sporită a costurilor și flexibilitate, în funcție de numărul de angajați care lucrează de la birou.

Acest lucru înseamnă regândirea biroului pentru a nu mai fi doar un simplu spațiu de lucru, ci mai mult un spațiu care să susțină colaborarea și spiritul de echipă, să accelereze creativitatea, dar și să atragă și să păstreze talentele.

Deja aproape jumătate dintre respondenți și-au renovat biroul pentru a-l face mai în ton cu noul mod de lucru, care permite în viitor flexibilitatea și ușurința chiriașilor de restrângere sau extindere a spațiului”, explică Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Lună de lună, indicii Eurostat privind intențiile de angajare pe termen scurt arată valori solide pentru România, care a depășit majoritatea statelor membre ale UE, iar un element comun regăsit în mai multe întrebări din sondajul Colliers arată că aproximativ 60% dintre respondenții din IT&C plănuiesc să își extindă forța de muncă în următorul an, față de o rată medie de răspuns de 44% pentru toți respondenții.

Totodată, marea majoritate a respondenților caută un mod de lucru flexibil pentru angajații lor și au o deschidere mai mare în acest sens decât aveau în urmă cu doi ani. Concret, în octombrie 2020, aproximativ 53% dintre companii le ofereau angajaților lor 1-2 zile de lucru la distanță pe săptămână, pe când în acest moment, angajatorii vorbesc despre 3-4 zile lucrătoare la distanță. Doar 4% dintre respondenții la sondajul Colliers le cer angajaților să lucreze permanent de la birou.

Probleme pentru IMM-uri, faţă de companiile mari

În prezent, pentru majoritatea companiilor, productivitatea angajaților a rămas neschimbată în linii mari chiar și în contextul noului mod de lucru hibrid, doar 21% dintre respondenți consideră că munca remote are un impact negativ asupra productivității forței de muncă, față de 40% care consideră că aceasta reprezintă chiar o îmbunătățire.

Aceleași date arată că IMM-urile au întâmpinat mai multe dificultăți în a asigura productivitatea muncii la distanță, 34% dintre companiile cu mai puțin de 500 de angajați observând o creștere a randamentului, față de 43% în cazul companiilor mari.

În afirmaţiile sale, „Deși există încă incertitudini privind întreg contextul economic și geopolitic actual, jumătate dintre companiile respondente au declarat că au păstrat deja sau intenționează să-și mențină neschimbată suprafața de birouri, iar  aproximativ 10% au în plan chiar să-și extindă suprafața.

La polul opus, aproape 39% dintre respondenți intenționează să își reducă sau și-au redus deja suprafața ocupată de birouri. Pentru a putea implementa cu ușurința restrângerile sau extinderile de spațiu de lucru în viitor, acesta trebuie regândit și amenajat de la început într-un mod cât mai flexibil, astfel încât să nu fie afectate productivitatea angajaților sau utilizarea spațiilor interioare”, punctează Daniela Popescu, Director | Tenant Services & Workplace Advisory | Office 360.

Creșterea cifrei de afaceri rămâne unul dintre cele mai relevante obiective ale oricărei companii, mai arată sondajul Colliers, din care mai reiese că deși nu există o abordare „universală” pentru creșterea productivității sau în ceea ce privește munca la distanță, diversele inovații care vizează creșterea digitalizării locului de muncă pot duce la îmbunătățirea eficienței costurilor și a productivității.

Cum se creşte satisfacţia privind “workplace experience”?

Concret, consultanții Colliers dau exemplu aplicațiilor de booking pentru spațiile de lucru, spațiile de intalnire din cadrul biroului, cat și ale locurilor de parcare, care oferă o vizibilitate mai bună și predictibilitate în ceea ce privește gradul de ocupare al spațiului de birou, gradul de folosire, dar și creșterea satisfacției privind “workplace experience”.

Toate acestea pot duce la creșterea colaborării dintre angajați, pentru că știi mereu care sunt colegii care vin la birou, o mai bună organizare a echipelor, cât și o prezență fizică mărită în cadrul biroului.

Concret, Colliers inovează și răspunde provocărilor actuale și nevoilor viitoare pe piața de birouri prin intermediul Office 360°, o abordare holistică a spațiilor de birouri. Pornind de la identificarea nevoilor fiecărei companii, se continuă cu identificarea soluțiilor disponibile și a implicațiilor mergând până la implementarea proiectului de amenajare, pentru a răspunde nevoilor și planurilor strategice ale companiilor.

Mecanismul Colliers de control al costurilor în fiecare etapă a transformării biroului generează economii suplimentare care depășesc de multe ori 10-15% în raport cu valorile obținute de obicei de la contractori, în cadrul negocierilor din etapa de licitație.

articolul original.

Sam Smith face echipă cu Koffee și Jessie Reyez pentru piesa Gimme

13 January 2023 at 17:24
image

Sam Smith face echipă cu Koffee și Jessie Reyez pentru “Gimme”. Urmărind zgomotul exploziv al piesei numarul 1, la nivel global, “Unholy”, artistul revine cu noua piesă de pe noul album mult așteptat, “GLORIA”.

Pentru piesa “Gimme”, infuzata de dancehall, Sam a colaborat cu alte două forțe feminine, anume compozitoarea R&B, de origine columbiană-canadiană Jessie Reyez și starul jamaican de reggae, Koffee.
Descrisă de Smith drept „murdărie!”, piesa, care a fost redată pentru prima de Radio 1s Hottest Record, este o chemare a unui iubit hipnotic. „Eu și Jessie eram practic beți, cu whisky în Jamaica, la două dimineața, alergam, ca doi prieteni care râd, este un cântec foarte senzual.” Și asa s-a născut Gimme.

“Gimme” vine in spatele succesului fără precedent al lui Unholy, al optulea hit #1 al lui Sam, care a strâns peste 1 miliard de stream-uri în întreaga lume, piesa a fost primul Billboard Hot 100 #1 al lui Sam, a fost nominalizat la un GRAMMY și a rămas în topul clasamentelor Spotify și Apple Music la peste o lună de la lansare. Dominând tendințele Tik-Tok cu piesa, Sam este printre doar alți trei artiști care au debutat pe locul 1 în topurile oficiale din Marea Britanie în 2022.

Sam Smith este unul dintre cei mai cunoscuti artiști muzicali care au apărut în istoria recentă și deține o colecție de succese remarcabile, care a strâns 37 de milioane de vânzări de albume, 276 de milioane de vânzări de single și 50 de miliarde de stream-uri în carieră.

Anul trecut, Sam a susținut două spectacole la emblematica Royal Albert Hall din Londra și de atunci a anunțat turneul GLORIA UK și UE pentru 2023.

Albumul “GLORIA” va fi lansat pe 27 ianuarie 2023.

articolul original.

Un gigant austriac a părăsit România, după ce frații ‘Dedeman’ au cumpărat afacerea! Moștenitoarea imperiului a anunțat lovitura fără precedent

11 January 2023 at 16:53
image

Un gigant austriac a părăsit țara noastră, după ce frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat activele acestuia din România. Jurnaliștii de la Profit.ro au prezentat un top al celor mai mari tranzacții realizate în anul 2022.

Cea mai mare tranzacție a anului trecut este și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România și cea mai mare investiție realizată de români în imobiliare. Frații Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat cu 377 de milioane de euro cele 7 clădiri de birouri deținute în București de investitorul austriac CA Immo, asigurând ieșirea de pe piața românească a acestuia din urmă, a scris, astăzi sursa citată.

Tranzacția a avut loc în toamna anului trecut, iar Bugetul.ro a scris la vremea respectivă despre acest subiect.

Karina Pavăl, moștenitoarea imperiului Dedeman, a declarat că, prin această achiziție, Pavăl Holding își reconfirmă încrederea în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar.

Mai mult, Karina Pavăl a asigurat că echipa locală de management a CA Immo va continua să asigure „succesul acestui portofoliu”.

Prin această achiziție reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar, securizând clădiri performante de birouri, de clasa A, în locații ireplicabile din Capitală.

În plus, ne bucurăm să preluăm și echipa locală de management, o echipă bine sudată și experimentată, care va continua să asigure succesul acestui portofoliu. Aș dori să mulțumesc KPMG România și KPMG Legal – Toncescu și Asociații pentru profesionalismul de care au dat dovada și pentru sprijinul acordat în gestionarea acestei tranzacții complexe, într-un timp record”, a spus Karina Pavăl, vicepreședintele Pavăl Holding.

7 proiecte de birouri în portofoliul CA Immo, preluate de Pavăl Holding

Portofoliul CA Immo a inclus 7 proiecte de birouri clasa A situate în București: Bucharest Business Park, Campus 6.1, Europe House, Opera Center 1 și 2, Orhideea Towers și River Place care, împreună, însumează o suprafață închiriabilă de 165.000 mp.

Pavăl Holding este vehiculul de investiții al familiei Pavăl, cel mai mare grup antreprenorial local, care deține Dedeman și multiple alte investiții de mare profil în România.

articolul original.

myPOS și-a dublat numărul de dispozitive POS în România

11 January 2023 at 08:25
image

Fintech-ul internațional myPOS a încheiat anul 2022 cu o creștere a cifrei de afaceri de 177% după deschiderea primului magazin din București.

„Am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 177%, rezultat care s-a datorat atât clienților din sectorul angro, cât și celor din domeniile food&beverage, health&beauty, taximetrie, retail și închirieri. Previziunea noastră pentru acest an este că ne vom dubla din nou creșterea”, declară Laura Pup, Director General myPOS România.

Pierderi din fragmentarea plăților

Anul trecut, volumul tranzacțiilor prin myPOS a crescut cu 92% în Europa și cu 98% în România, iar tendința este de așteptat să se mențină. „Statisticile recente arată că firmele pierd peste 5% din venituri din cauza ineficienței și fragmentării plăților. În plus, cercetările relevă că un terminal POS poate contribui la creșterea cifrei de afaceri cu până la 25%, acesta oferind utilizatorilor opțiuni moderne de plată și o modalitate de optimizare a activității”, explică Laura Pup.

Obiectiv IMM

În România, numărul terminalelor de plată myPOS a crescut considerabil în 2022, mai exact cu 200%, ajungând la un total de peste 12.000 dispozitive prezente pe piață. Fintechul pune la dispoziția comercianților dispozitive POS multifuncționale, echipate cu o cartelă de date gratuită, care asigură o conectivitate fără egal (24/7/365). Datorită acestor avantaje, myPOS a câștigat încrederea unor branduri precum Samsung Austria și Coca-Cola HBC Ungaria, în timp ce în România își consolidează parteneriatele cu mai mulți clienți de anvergură.

De asemenea, platforma myPOS este preferată de IMM-uri, deoarece le permite acestora să își deschidă conturi în mai multe valute, să verifice stadiul plăților în timp real, printr-o aplicație mobilă, să achite cheltuielile companiei cu un card de afaceri gratuit, să plătească furnizorii, să utilizeze serviciile de e-commerce și multe altele. Companiile au acces la toate aceste instrumente fără contracte pe termen lung și taxe lunare.

„Obiectivul nostru final este să sprijinim IMM-urile să devină mai competitive și să dezvoltăm soluții de plată inteligente, adecvate pentru o economie digitală. Echipa noastră locală poate oferi consultanță antreprenorilor privind modul în care tehnologia financiară îi poate ajuta să își dezvolta afacerea”, adaugă Laura Pup.

articolul original.

ANAF: Obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406

30 December 2022 at 11:34
image

Prin Ordinul presedintelui ANAF nr.2518/2022 pentru modificarea unor ordine ale
presedintelui ANAF privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si
mijlocii, publicat în M.O. nr.1207/15.12.2022, s-a stabilit că devine efectivă obligația de
transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative
D406, pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

a) pentru contribuabilii încadrați în categoria MARI CONTRIBUABILI la data de 1
ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, obligația de
depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2022, care
reprezintă data de referință pentru marii contribuabili;

b) pentru contribuabilii încadrați în categoria MARI CONTRIBUABILI la data de 1
ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, obligația de
depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 iulie 2022, care reprezintă
data de referință pentru noii mari contribuabili;

c) pentru contribuabilii încadrați în categoria CONTRIBUABILI MIJLOCII la data de
31 decembrie 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la
data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii;
Excepţie: Prin excepție de la prevederile lit. c), se stabilesc următoarele termene:
►pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31
decembrie 2021 și care nu se mai regăsesc în această categorie la data de 1 ianuarie 2023,
depunerea Declarației informative D406 devine opțională începând cu data de referință
pentru contribuabilii mijlocii, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință
pentru contribuabilii mici. (1 ianuarie 2025).Contribuabilii care au optat pentru depunerea
Declarației informative D 406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată.
Opțiunea devine efectivă prin depunerea unei Declarații informative D 406 validate de
Agenția Națională de Administrare Fiscală;

► pentru contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria
contribuabililor mici, care și-au menținut această incadrare pe parcursul anului 2022, iar
începând cu data de1 ianuarie 2023 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii,
obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de referință pentru
contribuabilii mijlocii. (1 ianuarie 2023)

d) pentru contribuabilii care nu sunt încadrați la data de 31 decembrie 2021 în
categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiți generic
CONTRIBUABILI MICI, și care își păstrează această încadrare și după data de 1 ianuarie
2022, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie
2025, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mici;
e) contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în România au obligația
de depunere a Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru
contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);
MINISTERUL FINANŢELOR
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice –
Ploieşti
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice – Argeş

Document care contine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
f) contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau încadrați în categoria
marilor contribuabili, iar începând cu data de 1 ianuarie 2022 sunt încadrați în
categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligația depunerii Declarației informative
D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023),
respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), în funcție de categoria în care au
fost încadrați începând cu 1 ianuarie 2022;
g) pentru contribuabilii nou-înregistrați/încadrați după data de referință pentru
fiecare categorie în parte, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de
la data efectivă a înregistrării, prima depunere a Declarației informative D406 urmând să
se facă în ultima zi a lunii care urmează perioadei pentru care se face raportarea, ulterior
datei de referință pentru categoria în care au fost înregistrați/încadrați.
Contribuabilii care au fost încadrați într-o categorie care avea obligația depunerii
Declarației informative D406 conform datelor de referință, iar ulterior sunt încadrați într-o
categorie pentru care nu s-a împlinit data de referință pentru depunerea declarației
continuă să raporteze fișierul standard de control fiscal prin depunerea de declarații
informative D406.
Următoarele categorii de contribuabili nu au obligația de depunere a fișierului
standard de control fiscal (SAF-T):
a) persoanele fizice autorizate (PFA);
b) întreprinderile individuale (II);
c) întreprinderile familiale (IF);
d) persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL);
e) asociațiile familiale (ASF);
f) societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (SPAR) și cabinetele
individuale de avocat;
g) societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale;
h) cabinetele medicale individuale (CMI);
i) societățile profesionale de practicieni în insolvență (SPI);
j) întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată (URL);
k) instituțiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanțare sau de categoria de
contribuabili la care sunt încadrate;
l) autoritățile administrative, indiferent de sursa lor de finanțare;
m) persoanele juridice care utilizează informații clasificate sau dețin documente ale căror
specificații tehnice sunt clasificate potrivit legii sau derulează contracte clasificate care
impun, potrivit prevederilor legale, măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor
interese esențiale de securitate ale statului, în situația în care prin depunerea declarației
D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informații.
Pentru instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și
societățile de asigurare/reasigurare, încadrate la data de 1 ianuarie 2022 în categoria
marilor contribuabili, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la
data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru instituțiile de credit,
instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de
asigurare/reasigurare.
Societățile de administrare a investițiilor și administratorii de fonduri de investiții
alternative/fonduri de investiții alternative, precum și administratorii de fonduri de pensii
administrate privat și/sau fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii
ocupaționale, societățile de intermediere/brokeraj în asigurări,entități care sunt
autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară,

Document care contine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
încadrate la data de 1 ianuarie 2022 în categoria marilor contribuabili, au obligația de
depunere a Declarației informative D406 după data de referință pentru instituțiile de
credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare/
reasigurare.(1 ianuarie 2023)
Informații detaliate referitoare la data/datele de la care categoriile de
contribuabili/plătitori sunt obligate să depună Declarația informativă D406 — fișierul
standard de control fiscal (SAF-T), precum și categoriile de contribuabili/plătitori
exceptate de la depunerea fișierului standard de control fiscal, care completează cele
cuprinse în prezenta anexă, se va publica pe site-ul Agenției Naționale de Administrare
Fiscală prin intermediul „Ghidului contribuabilului pentru pregătirea și depunerea
Declarației informative D406 — Fișierul standard de control fiscal (SAF-T)

articolul original.

Ministrul Marcel Boloș: ‘Comisia Europeană a aprobat programul care va aduce oficial transferul în piață a rezultatelor cercetării’

29 December 2022 at 19:45
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF), aferent perioadei de programare 2021–2027.

Programul urmărește creșterea locurilor de muncă pentru cercetare, crearea unui mediu atractiv pentru tinerii cercetători, creșterea abilităților acestora pentru transferul de cunoștințe dobândite către piață și, totodată, transferul tehnologic. Mediul de afaceri va fi sprijinit pentru introducerea inovării și pentru formarea personalului. Intervențiile vor stimula organizațiile de cercetare și întreprinderile pentru o mai bună poziționare pe lanțul valoric al inovării, fiind create astfel premisele unui ecosistem în care este facilitată corelarea în termeni reali între nevoie și oferta, cu utilizarea infrastructurilor existente.

De asemenea, se urmărește digitalizarea extinsă a tuturor interacțiunilor administrative cu cetățenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e‑guvernări depline și de care vor beneficia cetățenii indiferent de tipul de serviciu public pe care îl accesează, indiferent de rezidență sau tipul de instituție sau autoritate publică cu care interacționează.

„A venit momentul în care putem spune oficial că începe era transferului în piaţă a rezultatelor cercetării. Odată cu aprobarea PCIDIF vom face un pas important spre consolidarea poziţiei competiţionale a economiei româneşti în context european şi, pe de altă parte, ne vom orienta resursele spre proiecte de interes strategice pentru România. Vorbim despre investiții pentru soluții în vederea obţinerea hidrogenului, producția de semiconductori, tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate) și investiții pentru dezvoltarea unui Hub de Inteligență Artificială. Avem o alocare și pentru materializarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), proiect care are ca obiectiv construirea, până în 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb. Proiectul, care presupune utilizarea tehnologiilor avansate cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, vom putea vorbi cu adevărat de digitalizarea marilor servicii publice. Toate aceste proiecte sunt gândite pentru a ne alinia la trendurile internaționale, vor fi treceri treptate la sectoare cu valoare adăugată mare, care vor aduce cu adevărat dezvoltare pe termen lung”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

PCIDIF beneficiază de o alocare totală de  2.201.488.236 euro și va răspunde nevoilor de investiții în vederea creșterii competitivității RO prin dezvoltarea ecosistemului de cercetare, dezvoltare și inovare și a celui entreprenorial, inclusiv prin transformarea digitală a IMM-rilor, precum și prin dezvoltarea serviciilor publice digitale pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Prin PCIDIF sprijinul financiar este direcționat către nevoile de dezvoltare din următoarele domenii: cercetare, dezvoltare și inovare în domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel național prin mecanismul de descoperire antreprenorială în contextul Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (1.179.153.791 euro), mediu de afaceri, respectiv IMM-uri, inclusiv pentru digitalizare prin Centrele de Inovare Digitală (275.162.680 euro) și digitalizare în beneficiul cetățenilor și mediului de afaceri (747.171.765 euro).

Ce aduce Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare

Prin investițiile programului se au în vedere următoarele rezultate majore:

–         635 întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) care introduc inovații în materie de produse sau procese;

–         198 locuri de muncă create în domeniul cercetării în entitățile care beneficiază de sprijin;

–         1912 angajați din IMM-uri care finalizează programe de formare a competențelor pentru specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat;

–         1744 angajați din organizații de cercetare care finalizează programe de formare a competențelor pentru specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat;

–         615 întreprinderi cu cifra de afaceri crescută;

–         2.973.623 utilizatori de servicii, produse și procese digitale publice noi și optimizate;

–         3.992  utilizatori de noi produse, servicii și aplicații digitale dezvoltate de întreprinderi;

–         624 întreprinderi care ating un nivel ridicat de intensitate digitală.

Politica de Coeziune 2021–2027

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.

Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.

Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistență Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.

articolul original.

Tradiția și emoția îmbinate la Concertul de Colinde de la Vaslui!

23 December 2022 at 21:32

[unable to retrieve full-text content]

Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Vaslui a fost plină la concertul de colinde, reluat după o pauză de doi ani. A fost o seară de desfătare artistică în care amfitrionii, corala Fantasia și grupul Dimma’s s-au întrupat în îngeri și au revărsat prin colinde trăiri și sentimente aparte, ca un fel de pansament …

Articolul Tradiția și emoția îmbinate la Concertul de Colinde de la Vaslui! apare prima dată în Actual Vaslui.

articolul original.

Amenințată de unii români cu boicotul, Raiffeisen Bank anunță o premieră: ‘Raiffeisen Bank este prima bancă din România’

23 December 2022 at 14:11
image

Raiffeisen Bank S.A. încheie o tranzacție de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiții, prin intermediul căreia va susține creșterea accesului la finanțare a companiilor mici si mijlocii, precum și a celor cu capitalizare medie din România, a informat într-un comunicat de presă banca.

Raiffeisen Bank afirmă că este prima bancă din România care iși consolidează capacitatea de finanțare prin intermediul unei securitizări sintetice.

Noul parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și cu Fondul European de Investiții (FEI) va contribui la creșterea accesului la finanțare și va intări reziliența companiilor mici si mijlocii (IMM) precum și a celor cu capitalizare medie (MidCaps) din România.

Ca urmare a acordului incheiat cu BEI, Raiffeisen Bank va oferi, pe parcursul următorilor doi ani, finanțări către beneficiari eligibili, IMM si MidCaps, în valoare de până la 523 milioane lei (106 milioane euro), cu o dobândă redusă comparativ cu alte finanțări similare.

Tranzacția de securitizare sintetică este structurată pe un portofoliu de credite non-retail, în valoare de 1.520 milioane lei (308 milioane euro). Portofoliul securitizat rămâne în bilanțul băncii și este împărțit în trei tranșe sintetice de risc: (i) o tranșa senior, (ii) o tranșa mezanin și (iii) o tranșa junior. În cadrul tranzacției, riscul de credit al tranșei mezanin este transferat integral către FEI, în timp ce riscul de credit al tranșelor senioare și junioare este asumat de catre bancă. Tranzacția prevede o perioadă de reconstituire de 3 ani, în care expunerile amortizate din portofoliul securitizat pot fi înlocuite cu expuneri eligibile noi.

Grupul BEI este determinat să susțină investițiile în mediul de afaceri din România. Această tranzacție de securitizare cu Raiffeisen Bank demonstrează modul în care implicarea combinată a BEI și EIF sprijină activitatea economică și crearea de locuri de muncă în România”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Directorul general al FEI, Alain Godard, a declarat: „Parteneriatul FEI cu Raiffeisen Bank este unul de lungă durată, fiind dezvoltat prin numeroase tranzactii de referință. FEI se bucură să poată susține Raiffeisen Bank în prima sa tranzacție de securitizare sintetică. Aceasta nu doar că va contribui semnificativ la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică a țarii, ci va promova și obiectivele Uniunii Piețelor de Capital în România, având în vedere că, pană în prezent, a mai fost incheiată doar o singură alta tranzacție de securitizare sintetică”.

„Suntem bucuroși să anunțăm aceasta tranzacție inovatoare cu partenerul nostru de lungă durată, Grupul BEI. Acest parteneriat ne permite să creștem accesul la finanțare pentru IMM-urile și MidCaps-urile din România. Astfel, vom sprijini creșterea și dezvoltarea lor într-un mediu economic dificil, marcat de efectele negative ale pandemiei COVID, de conflictele militare din Ucraina și de criza energetică. La Raiffeisen Bank, suntem dedicați promovării creșterii economice și sprijinirii succesului clienților noștri. Credem că acest parteneriat va fi un pas important în realizarea acestor obiective”, a declarat Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank.

„Securitizările sintetice sunt un instrument important pentru gestionarea eficientă a capitalului și ajută la creșterea capacității de finanțare prin transfer de risc, mai ales în contextul actual de piață, caracterizat de o incertitudine crescută și prime de risc ridicate. Structura securitizării permite băncii să elibereze cea mai mare parte din volumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile alocate portofoliului securitizat și să-și consolideze astfel capacitatea de a finanța economia românească. La nivelul prudențial consolidat al Raiffeisen Bank S.A., tranzacția va avea un impact inițial pozitiv de aproximativ 40 puncte de bază asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 și respectiv 80-puncte de bază asupra ratei MREL”, a declarat Romulus Mircea, Director Executiv Managementul Activelor si Pasivelor.

articolul original.

David Popovici a fost desemnat înotătorul anului de „Swimming World“

20 December 2022 at 11:07
By: M.Ex.

Românul David Popovici și australianca Ariarne Titmus (AUS) au fost desemnați înotătorii anului 2022 de revista americană Swimming World.
David Popovici s-a întors din Australia, unde a obținut argintul la 200 m liber și locul 4 la 100 m liber (record mondial de juniori) la CM în bazin scurt (25 m) de la Melbourne. „ „E un concurs la care am plecat cu foarte puține așteptări, tocmai pentru că încercam să fiu conștient că sunt foarte bun în bazin lung, nu în bazin scurt. Mi-am întrecut cu foarte mult așteptările. Nu mă așteptam să mai bat încă un record mondial de juniori. Speram să mă calific în vreo semifinală din cele trei. M-am calificat în fiecare finală a probei în care am participat (100 m liber, 200 m liber și 400 m liber) “, a declarat David Popovici la revenirea în țară.

articolul original.

Să reducem săptămâna de lucru! Proiectul spaniolilor

16 December 2022 at 18:55
By: (A.T.)

Spania a demarat un proiect pilot prin care ajută IMM-urile din sectorul industrial să reducă săptămâna de lucru a angajaţilor, cu cel puţin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit, în încercarea de a creşte productivitatea, transmite Reuters.

Companiile care solicită ajutoare trebuie să pună la punct modalităţi prin care să crească productivitatea, astfel încât să fie contracarate depăşirile de costuri salariale, a precizat Ministerul spaniol al Industriei, într-un comunicat de presă difuzat vineri, în care prezintă programul de 10 milioane de euro.

Aceste îmbunătăţiri de productivitate ar trebui implementate pe parcursul unui an, iar companiile trebuie să menţină programul cel puţin doi ani.

Dezbaterile cu privire la aşa-numitul „model scandinav”, care susţine că productivitatea va creşte dacă programul de lucru este redus, nu sunt ceva nou, dar au fost reluate în perioada crizei COVID-19 în rândul companiilor, sectorului public şi politicienilor.

În primul an al proiectului, Guvernul spaniol va finanţa, parţial, costurile cu salariile ale companiilor care reduc programul de lucru şi va ajuta de asemenea la finanţarea programelor de pregătire şi a costurilor cu măsurile destinate îmbunătăţirii productivităţii.

Numai angajaţii cu contract permanent de muncă în regim full-time vor putea face parte din acest program, iar femeile ar trebui să fie reprezentate în funcţie de ponderea lor în forţa de muncă a companiei.

Cel puţin 30% din forţa de muncă trebuie să îşi reducă programul de lucru, dacă o companie are până la 20 de angajaţi, în timp ce în cazul firmelor care au între 21 şi 249 de salariaţi cel puţin 25% dintre aceştia trebuie să fie incluşi într-un astfel de plan.

Grupul spaniol de telecomunicaţii Telefonica le-a oferit deja angajaţilor săi oportunitatea de a lucru patru zile pe săptămână, prelungind un program pilot care iniţial a implicat aproximativ 150 de angajaţi, dar în schimb trebuie să accepte o reducere cu 12% a remuneraţiei.

articolul original.

Lista contribuabililor mijlocii care vor fi gestionați de administrațiile județene, publicată pe portalul ANAF

16 December 2022 at 15:34
image

Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2521/2022 a fost aprobată lista nominală a contribuabililor mijlocii, care vor fi gestionați de administrațiile județene ale finanțelor publice și Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului București începând cu 01 ianuarie 2023.

 Lista este publicată pe portalul ANAF, la secțiunea INFO PUBLICE/Informații de interes public/Informații privind agenții economici (link)

articolul original.

A scăzut cofinanţarea pentru proiectele europene ale IMM-urilor din judeţul Arad

16 December 2022 at 17:11
By: -
image

În această săptămână, la Timişoara, a avut loc, timp de două zile, prima şedinţă a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Vest, pe ciclul de finanţare 2021-2027.

În cadrul acestei şedinţe de lucru, s-a găsit o soluţie pentru stimularea absorbţiei fondurilor europene a întreprinderilor mici şi mijlocii din vestul României. Iniţial, cofinanţarea propusă era de 25% pentru judeţele Arad şi Timiş, având în vedere gradul de industrializare a celor două judeţe.

La solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, s-a realizat o analiză mai detaliată a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene de către întreprinderile mici şi mijlocii arădene, ajungându-se la concluzia că scăderea cofinanţării ar putea contribui la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Acesta a fost scenariul pentru care a pledat şi pe care l-a susţinut Iustin Cionca. În urma dezbaterilor, s-a decis ca pentru întreprinderile mici şi mijlocii din judeţul Arad cofinanţarea obligatorie a proiectelor să scadă de la 25% la 17%. Astfel, firmele vor beneficia de cele 8% în plus, ceea ce pentru bugetele lor reprezintă un mare câştig. Practic, este vorba de încă 8% care pot fi folosiţi pentru investiţii, în principal în echipamente, utilaje, dezvoltarea afacerii.

„Mulţumesc echipei ADR Vest care a înţeles argumentele mele şi care a luat în considerare propunerea noastră de reducere a cofinanţării pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Important este ca fondurile europene să ajungă la aceste companii, pentru că ele sunt adevăratul motor de dezvoltare economică a comunităţilor, în special cele de dimensiunea oraşelor din judeţul Arad. Am încredere că şi firmele vor fi astfel mai interesate să aplice pentru proiecte de finanţare, aşa cum administraţia judeţului o face cu mult succes, în ultimii ani”, a declarat preşedintele Iustin Cionca.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Finanţare de 100.000€ pentru digitalizarea companiei

16 December 2022 at 09:53

În România, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va finanța prin PNRR – Pilonul 3 / C9 / i3, aproximativ 10.000 de companii cu până la 100.000 € pentru ca acestea să-și digitalizeze activitatea. Proiectele se vor depune in perioada 1 februarie 2023 – 30 martie 2023.

Care sunt condițiile generale de eligibilitate?

  • Compania se încadrează în categoria IMM
  • Compania este înființată cel mai târziu la data de 31.12.2021
  • Compania a înregistrat profit operațional în anul 2021

În plus, acestor condiții principale de eligibilitate se adaugă și câteva condiții secundare de eligibilitate și punctaj stabilite în ghidului apelului.

Finanțarea pentru digitalizare prin PNRR

  • Microîntreprinderi (< 10 angajați / < 2 mil € cifră afaceri)

20.000 € – 30.000 €

  • Întreprinderi mici (< 50 angajați / < 10 mil € cifră afaceri)

20.000 € – 50.000 €

  • Întreprinderi mijlocii (< 250 angajați / < 50 mil € cifră afaceri)

20.000 € – 100.000 €

Cofinanțarea este de 10% pentru toate tipurile de beneficiari. 

Concret, platforma Smis® a dezvoltat o aplicație în care îți poți verifica gratuit eligibilitatea. Peste 200.000 de companii și-au verificat eligibilitatea în platforma Smis®. Dacă ești eligibil, îți poți scrie singur proiectul cu ajutorul platformei Smis®, prin aplicația suport în scrierea proiectelor ”DIGI-IMM”. Verificarea este simplificată de parteneriatul cu Termene.ro – cea mai bună platformă cu date despre companii.

8.700 de proiecte au fost concepute cu Smis® în ultimul an pentru diverse linii de finanțare.

1.000 de licențe cadou pentru antreprenori

În plus, în platforma Smis® scrierea proiectului este GRATUITĂ. Dacă dorești să descarci documentele (anexele) pentru aplicare ai nevoie de o licență. Costul unei licențe Smis® pentru scrierea proiectului este de 980 lei + TVA. În aplicația pentru scrierea proiectului îți configurezi cu ușurință planul de afaceri și cererea de finanțare iar aplicația îți generază automat planul de afaceri și declarațiile pentru depunerea proiectului.

Smis® în parteneriat cu NOD (Network One Distribution) – Microsoft Partner,  oferă CADOU antreprenorilor, 1.000 de licențe pentru scrierea proiectului. Pentru a beneficia de o licenta gratuită este necesar să ai un cont pe Smis.ro

Aplicația Smis pentru eligibilitate și scrierea proiectului

Astfel, în aplicație îți vei configura cererea de finanțare, bugetul proiectului și planul de afaceri. Pentru fiecare reper bugetat, aplicația îți generează în mod automat cele două oferte de preț. Ai acces la procedură, actualizări și documente oficiale, tutoriale, cursuri și webinarii exclusive. De asemenea ai acces la statistici în timp real despre punctaje, concurență și șanse la finanțare, precum și la șabloane de proiecte (model).

Participă gratuit la webinarul Smis din 21 decembrie

Alexandru Picioruș – CEO Smis®, alături de Mădălin Timiș – NOD Aademy Manager și Alexandru Băloi – Global Partner Solutions Director, Microsoft România, vor susține miercuri 21 decembrie începând cu ora 12:00, un webinar gratuit despre programul de digitalizare. Mai multe detalii găsești pe Smis.

NOD & Microsoft susțin antreprenorii români pentru digitalizare

Crează-ți un cont pe Smis.ro, verifică dacă firma ta este eligibilă și solicită o licență ”Smis” cadou.

Microsoft este unul dintre principalii furnizori de soluții și servicii cloud, de la soluțiile deja clasice de productivitate și colaborare și până la soluții complexe de tip IaaS sau PaaS care le permit companiilor să acceseze cu un efort financiar minim cele mai performante tehnologii.

Microsoft 365 este o suită de productivitate care combină accesul la aplicațiile clasice Office cu instrumentele puternice de colaborare disponibile in Microsoft Teams și fucționalități avansate de securitate. Aceste componente permit utilizatorilor să creeze conținut diversificat, să găzduiască întâlniri online și să colaboreze în timp real, indiferent unde s-ar afla. Microsoft 365 oferă toate instrumentele de care are nevoie un angajat în era digitală, susține productivitate și stimulează colaborarea în cadrul companiei și reprezintă fundația pe care se bazează transformarea digitală a oricărei organizaţii.

Network One Distribution este companie cu acționariat 100% românesc și cifră de afaceri de peste 385 milioane Euro în 2021.  Este cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, cu o experiență de 19 ani pe piața de distribuție, o echipă formată din peste 400 de profesioniști, o rețea națională de parteneri specializați și peste 180 de branduri în portofoliu. Misiunea NOD, prin ecosistemul său de parteneri, este de a contribui la dezvoltarea societății și a economiei locale, punând la dispoziția mediului de business public și privat un portofoliu complet de soluții, know-how și competențe pentru o gestionare integrată a proceselor de modernizare prin tehnologie.

articolul original.

Magnatul media Jimmy Lai a fost condamnat la aproape 6 ani de închisoare

10 December 2022 at 20:41
By: -
image

Un tribunal din Hong Kong l-a condamnat sâmbătă pe mogulul media Jimmy Lai la cinci ani și nouă luni de închisoare pentru fraudă, în cel mai recent demers legal împotriva magnatului pro-democrație, scrie CNN.

Lai a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor contractului de închiriere pentru sediul ziarului său, care în prezent nu mai apare, Apple Daily, după ce a ascuns activitatea unei firme de consultanță care furniza servicii de secretariat corporativ.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Lai a fost amendat cu 2 milioane de dolari din Hong Kong (257.000 de dolari) și nu mai poate fi director de companie timp de opt ani.

Wong Wai Keung, directorul administrativ al companiei mamă a Apple Daily, Next Digital, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

În octombrie, Lai și Wong au fost condamnați de aceeași instanță pentru fraudă. Ambii au pledat nevinovați.

Lai, care se află în arest preventiv de aproape doi ani, va fi judecat și în temeiul legii extinse a securității naționale din Hong Kong.

De când legea securității a fost impusă de Beijing în 2020, ca răspuns la protestele antiguvernamentale masive, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva disidenței.

Activiști, protestatari și jurnaliști au fost încarcerați, societatea civilă a fost paralizată, iar o serie de instituții de presă independente au fost închise.

Lai, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai mediatizați critici ai Beijingului și riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viață sub acuzația de complicitate cu forțe străine. El se confruntă, de asemenea, cu o acuzație în temeiul unei legi din epoca colonială și a fost condamnat la 13 luni de închisoare în 2021 pentru participarea la un protest neautorizat.

Apple Daily s-a numărat printre ziarele forțate să se închidă de la punerea în aplicare a legii, după ce poliția a efectuat o descindere în redacție și autoritățile i-au înghețat activele.

Guvernul din Hong Kong a negat în mod repetat criticile potrivit cărora legea a înăbușit libertățile, susținând în schimb că a restabilit ordinea în oraș după protestele din 2019.

articolul original.

Care sunt noile măsuri ale Comisiei Europene, pentru a combate frauda prin TVA din UE

9 December 2022 at 11:55

În data de 8,12-2022, Comisia Europeană (CE) a propus o serie de noi măsuri pentru a putea combate frauda din sistemul taxei pe valoare adăugată (TVA) din Uniunea Europeană (UE).

Comisia Europeană vrea să combată frauda prin TVA din UE

Astfel, Comisia Europeană (CE) a propus joi, 8 decembrie 2022, o serie de noi măsuri pentru a moderniza şi îmbunătăţi funcţionarea sistemului taxei pe valoarea adăugată (TVA) din Uniunea Europeană în beneficiul întreprinderilor, dar și pentru a spori rezilienţa sistemului taxei pe valoare adăugată la fraudă prin adoptarea şi promovarea digitalizării. Propunerea CE urmăreşte să răspundă provocărilor apărute în domeniul TVA, ca urmare a dezvoltării economiei platformelor.

Din cele mai recente cifre privind deficitul de încasare a TVA, statele membre UE au pierdut venituri din TVA în valoare de 93 de miliarde de euro în 2020. Potrivit unor estimări prudente, un sfert din veniturile pierdute pot fi atribuite în mod direct fraudei în materie de TVA legate de comerţul intra-UE.

Pierderile sunt în detrimentul finanţelor publice generale, într-un moment în care statele europene îşi ajustează bugetele pentru a face faţă crizelor suprapuse cauzate de războiului din Ucraina. Regimurile de TVA din UE pot constitui o povară pentru companiile locale, în special pentru IMM-uri şi pentru alte întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea sau care urmăresc să se extindă la nivel transfrontalier.

Acţiunile-cheie propuse de către Comisia Europeană vor ajuta statele membre UE să colecteze anual cu până la 18 miliarde de euro mai multe venituri din TVA, ajutând în acelaşi timp întreprinderile, inclusiv IMM-urile, să se dezvolte, scrie într-un comunicat de presă emis de către Comisia Europeană.

Trecerea la facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în domeniul TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an

Astfel, noul sistem va introduce raportarea digitală în timp real în scopuri de TVA pe baza facturării electronice, care va oferi statelor membre UE informaţii valoroase pentru a intensifica lupta împotriva fraudei în domeniul TVA-ului, în special împotriva fraudei de tip carusel.

Trecerea la facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în domeniul TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an şi va duce la o scădere a costurilor administrative şi de asigurare a conformităţii pentru comercianţii din Uniunea Europeană cu peste 4,1 miliarde de euro anual în următorii zece ani.

În plus, această schimbare asigură convergenţa sistemelor naţionale existente la nivelul întregii UE şi pregăteşte terenul pentru statele membre care doresc să instituie sisteme naţionale de raportare digitală pentru comerţul intern în viitor.

În contextul noilor norme, operatorii din domeniul economiei platformelor care activează în aceste sectoare vor deveni responsabili pentru colectarea şi plata TVA-ului către autorităţile fiscale, atunci când furnizorii de servicii nu fac acest lucru, de exemplu, în cazul întreprinderilor mici sau al furnizorilor individuali.

Scopul principal al măsurilor CE, vor asigura o abordare uniformă în toate statele membre UE şi vor contribui la crearea unor condiţii de concurenţă echitabile între serviciile de transport şi serviciile de cazare pe termen scurt online şi serviciile tradiţionale. În plus, ele vor simplifica activitatea IMM-urilor, care, în caz contrar, ar fi nevoite să înţeleagă şi să respecte normele în materie de TVA din toate statele membre UE unde își desfăşoară activităţile.

Pornind de la modelul ghişeului unic pentru TVA, deja existent pentru site-urile de cumpărături online, propunerea făcută de către CE le-ar permite întreprinderilor care efectuează vânzări către consumatori dintr-un alt stat european să se înregistreze o singură dată în scopuri de TVA pentru întreaga UE şi să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de TVA prin intermediul unui portal online unic într-o singură limbă.

Aşadar, estimările arată că acest demers ar putea permite întreprinderilor, în special IMM-urilor, să economisească aproximativ 8,7 miliarde de euro în ceea ce priveşte costurile de înregistrare şi administrative pe o perioadă de zece ani. Printre măsurile suplimentare de îmbunătăţire a colectării TVA-ului se numără și introducerea obligativităţii ghişeului unic pentru importuri în cazul anumitor platforme care facilitează vânzările către consumatorii din UE.

articolul original.

Camera de Comerț Dâmbovița, informare privind apelul de proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor

9 December 2022 at 08:52
image

16 din cele 37 de centre de zi și rezidențiale destinate adulților de la nivel național care vor primi bani pentru investiții și reparații capitale sunt din județul Dâmbovița – a spus, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de tip bilanț, Ionela Sandu – directorul general al DGASPC Dâmboviţa, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Practic, urmează să fie dotate cu echipamente moderne toate centrele de acest tip din județ.

„Sumele vor fi acordate în tranșe, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, pe măsură ce sunt efectuate lucrările de investiții. Valoarea asigurată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform Ordinului nr. 1037/28.06.2022, este de 787.060 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița fiind de 10% din totalul finanțării primite.

De asemenea, instituția va asigura cheltuielile ulterioare de funcționare și de păstrare a destinației sociale a obiectivului pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor de investiții”, a precizat directorul Ionela Sandu.

Prezent la conferința de presă împreună cu secretarul general al județului – Dănuț Nicolae Popa Stănescu, președintele CJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan a felicitat echipa de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru activitatea desfășurată pe parcursul acestui an și a precizat că le va fi întotdeauna alături pentru materializarea proiectelor de care le au.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa a obţinut finanţare nerambursabilă și pentru Proiectul „O şansă la o nouă viaţă!”, respectiv 1,4 milioane de lei – bani acordaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Consiliul Județean Dâmboviţa va contribui cu 169.930 lei.

„Prin acest proiect se urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice și realizarea tranziției către alternative de tip familial. În acest sens, vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată. Grupul țintă este reprezentat de 20 persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, în prezent, în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani. Fiecare locuință maxim protejată va fi compusă din 5 dormitoare cu o suprafață de minimum 12 m2, o cameră de zi, o bucătărie cu spaţiu destinat servirii mesei şi 3 băi”, a explicat directorul DGASPC Dâmboviţa.

De asemenea, au fost depuse și patru proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, pentru reabilitarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.

Cât privește Centrul Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Țuicani, preluat de Consiliul Județean Dâmboviţa, prin DGASPC, în ianuarie 2022, s-a reușit acreditarea în conformitate cu prevederile legislative privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Cu alte cuvinte, s-a intrat în normalitate.

„A fost greu să le punem pe toate în ordine, dar nu imposibil. Spun cu mândrie că suntem o echipă, care face față oricărei situații și sperăm că acest lucru se vede și în exterior”, a concluzionat directorul Ionela Sandu. 

articolul original.

Consiliul Național al IMM-urilor din România solicită Guvernului reluarea consultărilor privind stabilirea salariului minim garantat în plată

29 November 2022 at 11:25
image

Astăzi, 29 noiembrie, Consiliul Național al IMM-urilor din România a transmis o adresă prin care solicită Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi și Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, reluarea consultărilor privind stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2023.

CNIPMMR consideră că, până în acest moment, negocierile pentru stabilirea salariului minim garantat în plată nu au fost finalizate și solicită tuturor partenerilor sociali reluarea acestora.

Astfel, așa cum a mai fost susținut, CNIPMMR solicită creșterea salariului minim la suma de 3.000 de lei brut pe lună, cu deducerea de 200 de lei și posiblitatea creșterii suplimentare cu încă 250 de lei peste cei 3000 de lei, voluntar, pentru angajatorii care doresc să ofere această sumă.

articolul original.
❌