ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Trei transporturi ilegale de lemne au fost oprite de polițiștii suceveni

6 August 2022 at 15:49
image

Polițiștii au organizat, în zilele de 4 și 5 august, mai multe controale în în trafic pentru prevenirea și combaterea transmporturilor ilegale de material lemnos.

Astfel, la data de  4.08.2022, ora 22:30,  patrula de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei fiind în exercitarea seriviciului de patrulare pe raza de competență,  au depistat și oprit autoutilitara care transporta materiale lemnoase sub formă de cherestea. Conducătorului auto i s-a solicitat să prezinte documentele de însoțire a transportului. Față de acestă solicitare, acesta a precizat faptul că nu are documente. În continuare s-a procedat la verificarea prin aplicația sumal.control legalitatea transportului, stabilinduse faptul că transportul de materiale lemnoase depistat este fără proveniență legală. În continuare, autoutilitara a fost predată în custodia Ocolului Silvic Rîșca. Începând cu orele dimineții un delegat din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia brad.  Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a numitului șoferului autoutilitarei în temeiul art. 5-7 din OG 2/2001 rap. la art. 19 alin. 2 lit a) din Legea 171/2010, iar în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010, s-a dispus confiscarea  fizică a cantități 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia Brad. Conform Ordinului 119/2022 materialul lemnos confiscat având o valoarea de  în valoare de  5.155,62 lei.

De asemenea, vineri după amiază, în baza Planului de Acțiune întocmit la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului privind prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul şi comercializarea materialului lemnos din fondul forestier al judeţului, polițiștii au oprit pentru control pe un drum comunal din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, o autoutilitară care transporta material lemnos, condusă de un localnic. Fiind întrebat, conducătorul auto a relatat faptul că nu deține documente specifice de transport conform prevederilor în vigoare.  Totodată, au fost efectuate verificări în aplicația SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost emis niciun aviz de însoțire. Având în vedere aspectele menționate  anterior, autoutilitara în cauză a fost însoțită la sediul Cantonului Silvic ,,Izvor”, ocazie cu care în urma inventarierii materialului lemnos a rezultat o cantitate de 2,60 mc lemn foc esență fag. Șoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (2) lit. a), pct.1 din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 2,60 m.c. lemn foc fag a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, fiind depusă în depozitul „Izvor” al acestei instituţii, valoarea acesteia fiind de 498,6 lei.

În aceeași zi, un echipaj al Poliției Milișăuți care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu și având în vedere Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos, a depistat pe DN 2H Milișăuți, o autoutilitară care transporta materiale lemnos. S-a procedat la legitimarea conducătorului auto, în persoana unui bărbat domiciliat în satul Marginea. Fiindu-i solicitate documentele justificative prevăzute de lege privind încărcătura de material lemons transportată, șoferul a relatat că are un aviz de însoțire a meterialului lemnos pe telefonul mobil, însă nu știe să folosească aplicația. S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL2.0 a numărului de  înmatriculare aparținând autoutilitarei care transporta materialul lemons în cauză, ocazie cu care s-a constatat că la data de 05.08.2022, a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemons, respectiv ”lemn foc rotund” în cantitate de 3,44 mc, însă la verificarea fotografiei cu lemnul încărcat în autoutilitară nu corespunde cu cea din aviz. Conducătorul auto, fiind întrebat de ce sunt diferite fotografiile, acesta a relatat că a mai făcut un transport de material lemons, conform avizului, iar pentru încărcătura cu care a fost depistat acesta, a recunoscut că nu deține aviz de însoțire a materialului lemons. Autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Solca, unde, în prezența inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Solca, s-a măsurat cantitatea 2,97 mc lemn foc fag, în valoare de 513,81 lei. În continuare s-a procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin 2 din Lg. 171/2010 cu amendă în valore de 1000 ron, precum și confiscarea cantității de 2,97 mc, lemn ce a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Solca.

articolul original.

35 de străini s-au ascuns în tiruri pentru a trece ilegal granița în Ungaria

5 August 2022 at 22:00
image

Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat, în ultimele 24 de ore, ascunşi în trei TIR-uri, 35 de cetăţeni din Pakistan, India și Afganistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, a informat vineri Poliția de Frontieră.

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară un cetăţean ucrainean și un cetățean grec, aflați la volanul unor TIR-uri, cu care transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, și produse sanitare, pentru firme din Franța și Polonia.

În urma controalelor efectuare, în compartimentele pentru marfă au fost descoperiţi, ascunşi, 28 de cetăţeni străini.

Unii oameni ar face orice pentru a trece ilegal granița

Este vorba de cetăţeni din Pakistan, India și Afganistan, cu vârste cuprinse între 18 și 46 de ani.

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand, poliţiştii de frontieră au verificat un TIR condus de un cetățean din Belarus, care transporta bare metalice pentru o firmă din Rusia. În urma controlului efectuat au fost descoperiți, ascunși în compartimentul destinat mărfurilor, șapte cetăţeni din Afganistan și India, solicitanți de azil în țara noastră.

În toate cazurile, efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

articolul original.

Olt: Depistat de jandarmi la pescuit ilegal

5 August 2022 at 06:38
image

Jandarmii olteni au depistat un bărbat care bracona, folosind plase de pescuit monofilament interzise de legislația în vigoare și fără a deține autorizație de pescuit.

Actiunea jandarmilor, în colaborare cu personal cu drept de inspecție și control din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultura, a desfășurat acțiuni pe acumulările de pe râul Olt, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, pescuitului ilegal și nedeclarat, dar și a comercializării peștelui fără documente legale.

Un bărbat, de 45 de ani, din orașul Drăgănești-Olt, a fost depistat în timp ce extrăgea din apă plase de pescuit în lungime totală de 210 m, prevăzute cu plute și plumbi.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cel în cauză a pescuit comercial, folosind plase de pescuit de tip setcă monofilament și fără a deține autorizație de pescuit.

Jandarmii i-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „deţinere sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament” și „pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit”.

Actele procedurale întocmite au fost înaintate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor şi aplicării măsurilor legale.

Acţiunile jandarmilor pe această linie vor continua şi în perioada următoare pentru verificarea respectării măsurilor legale impuse de lege.

articolul original.

(VIDEO) 12 persoane, reținute în urma perchezițiilor de ieri

2 August 2022 at 12:18
image

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au efectuat, ieri, 27 de percheziţii domiciliare, în judeţul Braşov, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obținere ilegală de fonduri și spălarea banilor.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au fost conduse 18 persoane, în vederea audierii. Despre aceste persoane există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

În cadrul activităților desfășurate, au fost ridicate 16 autovehicule, în vederea confiscării, o semiremorcă, 2 rulote, o autoutilitară și o autoplatformă.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 18.400 de euro, precum și 3 grame de cannabis.

Totodată, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului pentru 4 apartamente, 2 case și un bloc de locuințe, aflat în construcție, precum și 3 terenuri, fiind dispusă măsura popririi față de toate conturile persoanelor bănuite de săvârșirea faptelor, în vederea recuperării prejudiciului.

Sechestru pe mai multe imobile

Din cercetări a reieșit că, în pe 2014 – iulie 2022, în județul Brașov, ar fi acționat un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de înselăciune cu consecinţe deosebit de grave, obținere ilegală de fonduri, abuz de încredere în frauda creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălarea banilor, și transmiterea fictivă a părţilor sociale, fiind folosite în acest scop 52 de societăți comerciale din România și 3 persoane juridice înregistrate în țări din uniunea europeană.

Persoanele bănuite ar fi înființat sau preluat părțile sociale ale unor societăţi și s-ar fi implicat în procedura de accesare a fondurilor. În acest scop, ar fi fost recrutate persoane fără educație, inclusiv neșcolarizate, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experiență de viață care să reprezinte din punct de vedere legal aceste societăți.

Societățile comerciale ar fi fost folosite pentru accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituții bancare sau nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora. De asemenea, ar fi fost accesate ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții, acordate în cadrul mai multor programe de sprijin.

Documente false

În vederea inducerii în eroare a funcționarilor instituțiilor implicate în acordarea finanțărilor, au fost prezentate cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind achiziţia fictivă de bunuri/utilaje și ar fi fost înfățișate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări ori împrumutate.

De asemenea, ar fi fost poansonate serii false pe bunurile mobile achiziționate în sistem leasing sau ar fi fost achiziționate utilaje second-hand, care au fost recondiționate pentru a crea aparența că sunt utilaje noi. În plus, ar fi fost falsificate etichete sau certificate de conformitate, fiind editate fotografii ale unor bunuri reale, pe care membrii grupului nu le-au deținut în realitate.

În final, au fost folosite, în carusel, aceleași utilaje/echipamente învechite pentru care fuseseră accesate anterior credite, cărora le-au fost schimbate seriile și care au fost utilizate din nou pentru obținerea unor noi credite/leasinguri pe numele altor societăți din grup.

Creditele/granturile/ajutoarele, astfel accesate, ar fi fost folosite pentru finanțarea unor bunuri din varii domenii de activitate (echipamente HORECA, mijloace de transport, utilaje, CNC-uri, ghilotine hidraulice, mașini hidraulice sau manuale de roluit tablă, aparate de sudură, echipamente IT, articole sportive, înființare și dotare teren fotbal/sportiv), în funcție de obiectul de activitate al societăților preluate în vederea contractării acestor împrumuturi.

Transferuri succesive

Sumele de bani astfel obținute, ar fi fost transferate în aceeași zi, în temeiul unor documente justificative false, către alte societăți din grupul infracțional, fiind fragmentate și debitate în aceeași zi sau în zilele imediat următoare către alte societăți din grupul de firme sau redirecționate către conturile deschise la alte instituții bancare pe numele societății care accesase creditul.

În continuare, prin transferuri succesive cu diverse justificări (prezentarea unor facturi de achiziție falsificate) realizate între societățile din grupul infracțional organizat, și mai departe către persoanele fizice care controlau aceste societăți (cu justificări de restituiri ale presupuselor creditări efectuate de către asociați sau de plată a dividendelor către asociați), sumele erau în cele din urmă fie retrase în numerar în proporție de 80 – 90%, fie erau utilizate pentru a acoperi o parte din ratele aferente creditelor inițiale, pentru a nu trezi suspiciunea funcționarilor bancari cu privire la bonitatea societăților.

Bani cheltuiți în favoarea persoanelor anchetate

De asemenea, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea de la diverși comercianți de bunuri/servicii în beneficiul persoanelor care coordonau activitățile (cheltuieli voluptorii privind sejururi, mese la restaurante de lux, achiziții de parfumuri, îmbrăcăminte, etc.). Doar o mică parte din aceste sume, respectiv sub 5%, au reprezentat tranzacții către partenerii reali.

Sumele retrase în numerar ar fi fost ulterior utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice, sau plătite ca avansuri pentru obținerea altor credite care necesitau și contribuții ale împrumutatului din surse proprii.

12 persoane au fost reținute pentru 24 de ore și introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, iar față de alte două persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

articolul original.

(VIDEO) 27 de percheziţii într-un dosar de obținere ilegală de fonduri

1 August 2022 at 11:53
image

Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, în judeţ, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obținere ilegală de fonduri și spălarea banilor.
Activitățile ar fi fost derulate începând cu anul 2014, în județul Brașov, prin accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare/nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora, precum și de ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții.

Modul de operare al grupului ar fi constat în înființarea sau preluarea părților sociale ale unor societăţi și implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor, folosindu-se în acest scop documente contabile falsificate.
Prejudiciul produs prin activitatea infracțională este de aproximativ 42 milioane de lei.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov urmează să fie conduse, în vederea audierii, 18 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

Polițiștii de la silvic au indisponibilizat patru camioane

29 July 2022 at 10:00
By: Regie

În prima jumătate a anului curent, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Psicicol au indisponibilizat 4 autocamioane și tot atâtea semiremorci, în valoare de aproximativ 400 de mii de euro, utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos.

Biroul s-a înființat în luna ianuarie a.c. și  funcționează în cadrul Serviciului Ordine Publică Sălaj.

Principalele atribuții ale polițiștilor biroului sunt coordonarea activităților specifice de prevenire și combatere a delictelor silvice și a celor din domeniul piscicol, precum și a ilegalităților comise de persoanlul silvic sau cel cu atribuții în gestionarea și paza fondului piscicol.

Fondul forestier al județului Sălaj are o suprafață de peste 95 de mii de hectare, din care peste 53 de mii de hectare sunt proprietatea privată a persoanelor fizice și proprietatea privată indiviză a formelor asociative, peste 29 de mii de hectare sunt proprietatea publică a statului, iar peste 32 mii se află în proprietatea  publică și privată a unităților administrativ-teritoriale.

Polițiștii biroului, în primele 6 luni ale anului curent, au desfășurat numeroase controale și deplasări în teren, în urma cărora au aplicat 220 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului silvic, în valoare de 327.400 de lei și au confiscat peste 1.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 180 de mii de lei.

De asemenea, la nivelul biroului au fost soluționate 35 de dosare penale, iar valoarea bunurilor indisponibilizate, în vederea confiscării a depășit 400 de mii de euro.

Polițiștii au depistat 4 ansambluri de vehicule, ce transportau material lemnos, fără documente de proveniență legală, în cantitate de peste 10 metri cubi, iar, conform prevederilor legale, în situațiile respective polițiștii au întocmit dosare penale și au indiponibilizat în vederea confiscării, atât camioanele, cât și semiremorcile cu care s-au efectuat transporturile ilegale.

Totodată, polițiștii au confiscat 5 motofierăstraie, folosite la comiterea delictelor silvice.

La obținerea rezultatelor și constatarea faptelor au contribuit polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică și secțiilor de poliție rurală.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice este o preocupare permanentă a tuturor polițiștilor sălăjeni cu atribuții în domeniu, iar activitățile și acțiunile vor continua și în perioada următoare.

articolul original.

Cetățeni străini găsiți la muncă ilegală la o firmă din Cluj

21 July 2022 at 06:16
image

Poliţiştii de imigrări din judeţul Cluj au depistat 11 cetăţeni străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale pe raza de competenţă. Acestora le-au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească țara noastră în termen de 15 zile. Totodată, în cauză continuă verificările faţă de societatea comercială angajatoare, în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun.

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj au desfăşurat miercuri, 19 iulie, o acțiune în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a străinilor, de pe raza de competenţă.

Astfel, în cadrul activităţilor întreprinse au fost depistaţi 11 cetățeni străini din Turcia, cu vârste cuprinse între 29 și 46 ani, care desfășurau activități lucrative fără forme legale, la o societate comercială de pe raza judeţului Cluj.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că o parte din cetățenii străini au intrat în ţară, în baza unor vize de scurtă ședere, iar ceilalţi dețineau permise de ședere în scop de angajare în muncă la anumite societăți comerciale de pe teritoriul României.

Poliţiştii de imigrări au dispus măsura revocării vizelor pentru 2 cetățeni, iar pentru ceilalţi 9 au constatat încetarea dreptului de ședere și au emis pe numele acestora decizii de returnare de pe teritoriul României, prin care sunt obligați să părăsească țara în termen de 15 zile. În două cazuri a fost dispusă și măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile OUG 194/2002 privind regimul juridic al străinilor, republicată.

Totodată, în cauză continuă verificările faţă de societatea comercială angajatoare, în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun, în conformitate cu prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

foto: arhiva

articolul original.

A trecut Prutul ilegal ca să se întâlnească cu nişte prieteni de pe internet. Este vorba de un bărbat din Republica Moldova

19 July 2022 at 13:05
image

Un cetăţean din Republica Moldova care a încercat să intre ilegal în România înotând râul Prut, cu intenţia de a ajunge la nişte prieteni cunoscuţi pe o reţea de socializare, a fost depistat de autorităţile de frontieră, informează un comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi.

Conform sursei citate, în urma cooperării dintre poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tomeşti, cu structurile de frontieră din Republica Moldova, bărbatul a fost depistat în zona localităţii Prisăcani.

Citeste si Autoturism semnalat furat în Bulgaria, descoperit la Albița.

A trecut Prutul ilegal ca să întâlnească nişte prieteni cunoscuţi pe reţele de socializare

„Acţionând în baza schimbului de informaţii cu structurile de frontieră din Republica Moldova, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tomeşti au organizat o acţiune specifică, pe timpul căreia, pe direcţia localităţii de frontieră Prisăcani, judeţul Iaşi, au descoperit un bărbat a cărui prezenţă în zonă li s-a părut suspectă. Colegii noştri au procedat la interceptarea şi legitimarea bărbatului. În urma verificărilor specifice efectuate, cu sprijinul autorităţilor din R. Moldova şi din declaraţiile bărbatului s-a stabilit că persoana este un cetăţean moldovean, care a trecut înot râul Prut cu intenţia de a ajunge la nişte prieteni, de pe raza judeţului Iaşi, cunoscuţi pe o reţea de socializare”, se precizează în comunicatul de presă.

Citeste si VIDEO! Un şofer din Iaşi a fost amendat la mare cu 20.000 lei pentru că a aruncat gunoaiele din BMW pe spațiul public

Conform documentului, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând să fie luate măsurile legale ce se impun.

„Faţă de persoană a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de cinci ani. În baza Acordului de readmisie, bărbatul a fost preluat de autorităţile de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor. Autorităţile de frontieră din cele două state vor colabora în viitor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună”, se mai menţionează în comunicatul de presă. 

articolul original.

O angajată a unei bănci din Timișoara a făcut, timp de 11 ani, peste 800 de transferuri ilegale

19 July 2022 at 11:21
By: -
image

O angajată a unei sucursale bancare din Timișoara este suspectată că timp de 11 ani a făcut peste 800 de transferuri ilegale. Prejudiciul este de 9 milioane de lei.

Mai exact, femeia a folosit diferite dispozitive pentru a face transferuri bancare din conturile unor clienţi ai băncii.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii DIICOT au efectuat marți mai multe percheziții în acest caz.

”Pe parcursul celor 11 ani, persoana ar fi accesat ilegal conturile de internet banking ale unor clienţi (705 acte materiale) prin folosirea, fără drept, a dispozitivelor de tip token sau digipass”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei.

Angajata a falsificat şi o semnătură pentru a transfera ilegal 73.000 de lei.

”Persoana ar fi beneficiat de sprijinul altor 4 persoane, care ar fi înlesnit activitatea infracţională, prin punerea la dispoziţie a datelor conturilor bancare folosite de aceştia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase”, se mai arată în comunicat.

5 persoane au fost duse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri.

articolul original.

FOTO | Două TIR-uri cu peste 50 de cetățeni străini descoperite în Vama Nădlac II. Unde voiau să ajungă de fapt

18 July 2022 at 12:00
image

Poliţiştii de frontieră au depistat 53 de cetăţeni străini, provenind din India, Bangladesh, Pakistan, Turcia și Siria în Vama Nădlac II, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria cu scopul de ajunge în Spaţiul Schengen, ascunşi în două automarfare înmatriculate în Turcia, respectiv Bulgaria. Unul dintre mijloacele de transport, încărcat cu piese metalice, a fost oprit în cursul dimineţii, în care au fost descoperiţi 29 de cetăţeni străini.

Poliţiştii de frontieră au efectuat astăzi un control amănunţit asupra celor două mijloace de transport, în urma căruia, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentele pentru marfă, în total, 53 de cetăţeni străini.

”În data de 18.07.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetățean turc, respectiv un bulgar, conducând ansambluri rutiere înmatriculate în Turcia și Bulgaria. Șoferii transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, piese metalice și role de aluminiu pentru societăți comerciale din Cehia și Germania”, a informat Poliția de Frontieră Oradea.

Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din India, Bangladesh, Pakistan, Turcia și Siria ce intenționau să ajungă în mod fraudulos într-un stat din Spațiul Schengen.

”În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, au mai precizat polițiștii de frontieră orădeni.

Alte trei persoane depistate în Gara CFR Arad în cadrul unor acţiuni preventive

Alte trei persoane, cu cetățenie afgană, au fost depistate de poliţiştii de frontieră din Arad seara trecută în cadrul unor acţiuni de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale, în Gara din Arad.

”În data de 17.07.2022, în jurul orei 23:30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă”, se arată într-un comunicat al Polției de Frontieră Arad.

În cadrul verificărilor s-a stabilit faptul că cei trei erau cetăţeni din Afganistansolicitanţi de azil în ţara noastră.

”În perioada următoare, în zona de competenţă a judeţului Arad vor continua acţiunile în sistem integrat cu participarea tuturor structurile M.A.I. pentru prevenirea activităţilor de migraţie ilegală” , se mai arată în comunicat.

După finalizarea tuturor verificărilor, ei vor fi îndrumaţi să se întoarcă în Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din ţară unde sunt cazaţi şi înregistraţi.

articolul original.

Fiţi preventivi! Evitaţi zonele neiluminate!

18 July 2022 at 06:29
By: Regie
image

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă sau ignoranţă este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale ale căror consecinţe se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii cât şi asupra victimei.

Pentu a vă feri de posibili infractori nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli care vor contribui la sporirea vigilenţei şi la construirea “barierei” împotriva infractorilor:

  • Nu vă lăsaţi niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
  • Evitaţi zonele neiluminate sau izolate, mai ales după lăsarea întunericului.
  • Nu ţineţi la vedere bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dvs. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
  • Manifestaţi atenţie la cine se află în preajma dumneavoastră şi ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în partea din faţă.
  • Când sunteţi la cumpărături şi folosiţi un cărucior, nu aşezaţi niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
  • Ţineţi cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism.
  • Când vă aflaţi la ghişeul unei unităţi bancare pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanelor din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
  • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil, mai ales în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot.
  • Dacă sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, sesizaţi poliţia prin apelul de urgenţă  112.

Peste 20 de permise de conducere reţinute de poliţiştii din Zalău

Timp de o săptămână, poliţiştii Biroului de Ordine Publică, împreună cu colegii lor de la Biroul Rutier, din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, au fost prezenţi în teren pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru siguranţa traficului rutier. Peste 460 de sancţiuni au fost aplicate şi 21 de permise de conducere au fost reţinute.

În perioada 7-14 iulie a.c., poliţiştii din Zalău au continuat acţiunile pentru menţinerea unei atitudini prudente în trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 465 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 354 au fost la regimul circulaţiei rutiere, alte 99 au fost aplicate la Legea 61/1991, opt la Ordonanţa de Urgenţă 97/2005 privind domiciliul şi reşedinţa, iar patru au făcut obiectul altor abateri.

Valoarea totală a sancţiunilor este de 87166 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere, dintre care şapte pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, trei pentru depăşire neregulamentară, două pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reţinute, până la remedierea deficienţelor şi şase certificate de înmatriculare.

Dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihoactive

La data de 16 iulie a.c., ora 00.05, poliţiştii Biroului Rutier au depistat un tânăr de 27 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Judeţean 108 A, prin localitatea Românaşi.

La testarea cu aparatul Drugtest s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

O zi mai târziu (17 iulie a.c., ora 21.45), poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Comunal 28, prin localitatea Lemniu.

La volanul autoturismului se afla o femeie de 43 de ani, din judeţul Sălaj.

Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat testatea cu alcooltestul, însă a refuzat, motiv pentru care a fost condusă la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

articolul original.

Un tânăr afgan în vârstă de 24 de ani a fost prins în timp ce încerca să treacă pe jos, în România, prin PTF Giurgiu

16 July 2022 at 09:12
image

Un tânăr afgan, în vârstă de 24 de ani, a fost depistat, sâmbătă dimineaţă, de poliţiştii de frontieră giurgiuveni, în timp ce încerca să treacă pe jos graniţa în România.

”În această dimineaţă, în zona adiacentă a Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, poliţiştii de frontieră planificaţi în serviciu să execute supravegherea zonei au observat o persoană, care se deplasa pe jos, dinspre frontieră către interiorul ţării. Aceasta a fost interceptată de către poliţiştii de frontieră, fiind depistată în zona adiacentă a Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu. În cadrul verificărilor, a fost stabilit faptul că persoana în cauză este un cetăţean afgan, în vârstă de 24 de ani”, se arată într-un comunicat transmis de ITPF Giurgiu.

Tânărul nu deţinea documente de identitate asupra sa şi a declarat autorităţilor că intenţiona să ajungă în Germania.

Persoana în cauză a fost predată reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. AGERPRES

articolul original.

Ce monstruozități mai cresc în orașul nostru ? Roata Norocului se extinde !

15 July 2022 at 17:27
By: M.Ex.

de Ovidiu Văcaru

Se pare că restaurantul Roata Norocului o să aibă o nouă terasă. Sau o parcare cu vedere la oraș ! Sau cine știe ? Pentru că nimeni nu știe, având în vedere că nu am reușit să descoperim nicio autorizație de construcție pentru monstruozitatea apărută în câteva zile, alcătuită din profile metalice I și U, care seamănă a depozit de marfă în centrul Brașovului ! ”Aventura” a început în pandemie, când sub directa supraveghere a patronului restaurantului , o șapă de beton a fost turnată în spatele (continuarea) restaurantului respectiv. La nivelul străzii Făgetului, pentru a se permite acces și de acolo. Totul a fost făcut în mare tăcere, iar pentru o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. Însă luni a început construcția propriu-zisă, în centrul vechi al Brașovului, vizibilă de pe drumul spre Poiana Brașov și de la căminele din Memorandului ! O monstruozitate care pare construită din șine de tren și panouri sandwich, exact în vârful dealului ! Să îl vadă lumea ! Am cercetat autorizațiile de construcție eliberate de Primăria Brașov pentru proprietarii restaurantului Roata Noroculul. Nu am găsit absolut nimic care să justifice apariția acestui ”hambar ”. Știm că la Roata Norocului servesc masa mulți din ”oamenii” zilei, dar chiar și așa, ar fi foarte de interes să putem afla în bază cărei aprobări (și mai ales a cui aprobare ) a apărut o așa capodoperă arhitecturală în orașul nostru ! Vizionare plăcută la ”noua arhitectură” a Brașovului !

articolul original.

Ialomița: Peste 3 tone de tutun, transportat ilegal, indisponibilizat de polițiști în urma unui filtru rutier

14 July 2022 at 08:45
image

Peste 3 tone de tutun mărunțit și tutun foi, ambalat în cutii de carton și saci de plastic, transportat ilegal, a fost indisponibilizat de polițiștii ialomițeni în urma unui filtru rutier.

La data de 13 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Coșereni, în cadrul unei acțiuni rutiere au oprit, pentru control, pe DJ 313, în localitatea Horia, două autoutilitare conduse de doi bărbați, în vârstă de 33 și 29 de ani, din județul Călărași.

În urma verificării autovehiculelor, polițiștii au constatat că în habitaclu sunt mai multe cutii de carton și saci menajeri, ce conțineau cantități de tutun mărunțit precum și tutun foi, 5 butoaie metalice, 5 arzătoare și site confecționate artizanal pentru uscarea tutunului.

În total au fost ridicate peste 3 tone de tutun, precum și cele 2 autoutilitare în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii au întocmit un dosar penal ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru ,,deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita a 1 kg tutun de fumat”.

articolul original.

(VIDEO) Fabrici clandestine de țigarete, descoperite de polițiști

14 July 2022 at 07:55
image

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iași și ITPF Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași, au efectuat, pe 12 și 14 iulie, 20 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița Năsăud

Perchezițiile au fost făcute în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal și trafic de droguri de risc.

Grup infracțional format din români și ucraineni

În cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucraineni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete. În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate.

Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor activităţi de tranzit, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitul mărfii era ulterior închis fictiv.

Linii de producție clandestine

În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucraineni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina.

Cantitățile de țigări astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.

Confiscări

În cursul zilei de 12.07.2022 a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete țigări, reprezentând 7.680.000 țigarete.

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracțional organizat și-au extins activitatea infracțională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre perchezițiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de canabis destinat comercializării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale, față de 12 din acestea dispunându-se măsura reținerii.

articolul original.

Doi bărbați care braconau pe râul Mureș folosind curent electric, prinși de jandarmi 

8 July 2022 at 09:55
image

Joi seara, în jurul orei 22.00, un echipaj de Jandarmerie a depistat în flagrant doi bărbați din Vladimirescu în vârstă de 22, respectiv 37 de ani, care pescuiau dintr-o barcă cu motor folosind un dispozitiv electric alimentat de la doi acumulatori auto cu amperaj ridicat.

Bărbații au fost depistați pescuind pe râul Mureș, în dreptul localității Mândruloc, județul Arad.

Jandarmii i-au așteptat pe cei doi să se apropie, iar în momentul în care aceștia au acostat pe malul apei, jandarmii i-au interceptat. În primă fază cei doi bărbați au luat-o la fugă, dar au fost prinși imediat. 

La verificările preliminare efectuate, în barca celor doi bărbați au fost descoperite mai multe ustensile ilegale de pescuit , precum și o cantitate semnificativă de pește, respectiv 19 bucăți din specia somn, de dimensiuni cuprinse între 50 și 100 de cm.

Având în vedere că activitatea desfășurată de către cei doi bărbați constituie infracțiune, jandarmii au întocmit actele necesare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare’’, conform prevederilor OUG nr. 23 din 2008, privind pescuitul și acvacultura.

Barca cu motor, ustensilele folosite în activitatea ilegală, precum și întreaga cantitate de pește au fost ridicate în vederea confiscării, iar actele de sesizare au fost înaintate organelor de Poliție in vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

55 de litri de alcool şi 3800 de ţigarete urmau să fie introduse ilegal în România

7 July 2022 at 13:40
image

55 de litri de alcool şi 3800 de ţigarete urmau să fie introduse ilegal în România!

În data de 06 iulie a.c., în jurul orei 18.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, un cetățean român în vârstă de 29 de ani, la volanul unui microbuz, înmatriculat în Republica Moldova.

55 de litri de alcool şi 3800 de ţigarete urmau să fie introduse ilegal în România

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport, în urma căruia echipa comună de control a descoperit în bagajele existente 3.800 de ţigarete şi aproximativ 55de litri de băuturi alcoolice, fără documente de provenienţă. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că bunurile aparţin şoferului microbuzului.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării produselor accizabile, în valoare totală de 3.110 de lei, persoana fiind sancționată de către Autoritatea Vamală cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei.

Urmărit de Interpol pentru furt, reţinut de poliţiştii de frontieră botoşăneni

Urmărit de Interpol pentru furt, reţinut de poliţiştii de frontieră botoşăneni! Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au depistat şi predat autorităţilor competente un bărbat cu cetăţenie Republica Moldova, căutat în vederea arestării, de autorităţile din Rusia, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt pe teritoriul acestui stat.

În data de 06 iulie a.c., în jurul orei 17.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru a intra în România, un cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 57 de ani, pasager al unui autoturism înmatriculat în România.

articolul original.

Cresc tensiunile dintre Grecia și Turcia

2 July 2022 at 10:44
By: (A.C.)

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene, transmite dpa.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă.

De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.

Uniunea Europeană – din care Grecia face parte, spre deosebire de Turcia – a condamnat în repetate rânduri aceste incidente.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că îi este imposibil să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen „nu se va aduna”, a anunțat vineri postul de televiziune NTV, pe fondul unor noi tensiuni între vecinii și membrii NATO.

Rivali istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee, granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

Erdogan a declarat că Mitsotakis „nu mai există pentru el”, după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzații privind încălcările spațiului aerian și insulele.

„Lăsați-l să se adune. Atâta timp cât nu se adună, nu este posibil să ne întâlnim”, a declarat Erdogan reporterilor în timpul unui zbor de întoarcere de la un summit NATO de la Madrid.

Joi, în fața reporterilor la Madrid, Mitsotakis a declarat că Grecia, membră a UE, este deschisă la dialog cu Turcia și a repetat că nu se va angaja într-un „dialog al confruntărilor personale” cu Erdogan.

„Voi continua să insist că ușa Greciei pentru un dialog în cadrul pe care l-am identificat este întotdeauna deschisă. Și, în același timp, țara noastră va continua, ori de câte ori va avea ocazia, să ridice problemele legate de agresiunea turcă în cadrul Uniunii Europene, în mod bilateral, în fața partenerilor noștri”, a spus el.

Mitsotakis a adăugat că Grecia „își formează propriile alianțe” și că dorește sprijin din partea aliaților pe probleme naționale, dar că a căutat și Turcia ca interlocutor.

Erdogan a fost iritat de Mitsotakis din cauza a ceea ce el spune că este o revenire a liderului grec de la promisiunea de a discuta împreună chestiuni bilaterale, fără a implica alte părți. De asemenea, el a anulat o reuniune de dialog la nivel înalt între vecini ca răspuns la tensiuni.

Mitsotakis a mai spus joi că Grecia a trimis o cerere oficială Statelor Unite pentru achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35 și că analizează cumpărarea unui al doilea lot, în timp ce Atena își consolidează achizițiile militare pe fondul tensiunilor cu Ankara. citeste mai departe

articolul original.
❌