ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Șef interimar la Inspectoratul de Poliție Județean. IGPR a scos la concurs funcția de inspector șef

18 November 2022 at 11:23

Comisarul șef de poliție Toader Buliga, care a condus Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava în anii 2016-2018 și IPJ Bacău în perioada martie 2021 – noiembrie 2022, este noul șef al poliției botoșănene.

„Începând de astăzi (n.r. – 18 noiembrie a.c.), prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar șef de poliție Buliga Toader a fost împuternicit să exercite atribuțiile funcției de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Acesta s-a prezentat deja la serviciu și a preluat noile atribuții.

Experienţă de peste 25 de ani

Comisarul șef de poliție Toader Buliga are peste 25 de ani de experiență în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2009 exercitând atribuții manageriale în mai multe structuri. În perioada 2018 – 2020, Buliga a ocupat funcții de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar din luna august 2020 și până în martie 2021 a ocupat funcția de director general adjunct în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane din M.A.I.

Numirea sa la Botoșani vine după ce Inspectoratul de Poliție Județean a fost condus aproape patru luni de un singur om, comisarul șef Ioan Aniței, care a trebuit să se ocupe de toate problemele instituției. Asta pentru că și celelalte două funcții din conducerea IPJ erau vacante. Odată cu numirea comisarului șef Toader Buliga la comanda poliției botoșănene, comisarul șef Ioan Aniței revine pe funcția sa de împuternicit adjunct al șefului inspectoratului.

Concomitent cu aceste schimbări survenite la comanda IPJ Botoșani, Inspectoratul General al Poliției Române a declanșat procedura pentru organizarea unui concurs în vederea ocupării funcției vacante de inspector șef în cadrul IPJ Botoșani. Concursul ar urma să aibă loc pe 21 decembrie a.c. La acesta vor putea să participe numai ofițeri din cadrul MAI. Concursul va consta într-un interviu structurat pe subiecte profesionale, va avea loc la IGPR pe 21 decembrie și va fi înregistrat. Afișarea rezultatelor finale se va realiza în perioada 22.12-26.12.2022, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații. Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

VIDEO: Aproape 150 de percheziții în mai multe județe, inclusiv în Bistrița-Năsăud, la ocoale silvice și firme de exploatarea lemnului

28 September 2022 at 06:48

Aproape 150 de percheziţii sunt desfăşurate, în această dimineaţă, în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Bistrița-Năsăud, într-un dosar privind evaziunea fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori şi fondul forestier naţional şi delapidare.

Descinderile sunt făcute de Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sunt percheziţii în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

articolul original.

Rețea de înșelăciuni și evaziune în Germania cu ramificații în Neamț, destructurată de polițiști

29 June 2022 at 07:18
image

Marți, 28 iunie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în colaborare cu polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, precum și cu cei din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, au organizat o operațiune, de amploare, comună cu autoritățile germane, pentru destructurarea unui grup organizat transfrontalier care era specializat în comiterea de înșelăciuni și evaziune fiscală, în domeniul asigurărilor sociale, pe teritoriul Germaniei, informează Poliția Română.

Operațiunea a fost organizată cu sprijinul EUROJUST și cu implicarea EUROPOL, în baza unor ordine europene de anchetă emise de Parchetul Bochum – Germania, înregistrate la nivelul DIICOT – Structura Centrală, cu obiect privind cercetarea mai multor cetățeni români domiciliați în județele Vaslui, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița.

În fapt, autoritățile judiciare germane efectuează cercetări cu privire la faptul că, în perioada anilor 2014 – 2017, cetățenii români bănuiți ar fi încasat pe nedrept alocații pentru copii, precum și indemnizații parțiale pentru creșterea copiilor.

„Pentru aceasta, bănuiții ar fi adus în Germania membri ai mai multor familii, în special din județul Vaslui, în vederea obținerii de venituri ilicite, fie înșelându-i prin promisiunea unor locuri de muncă, fie prin constrângerea legată de plata datoriilor pentru împrumuturi. Persoanele bănuite ar fi închiriat apartamente pentru aceste familii, ar fi deschis conturi bancare și ar fi solicitat alocații pentru copii, la finalizarea acestei proceduri cardurile rămânând bănuiților, după care membrii familiilor respective ar fi fost transportați înapoi în România sau în Franța”, arată reprezentanții Poliției Române.

Astfel, pentru asigurarea probatoriului în acest caz, au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare pe teritoriul Germaniei și 15 percheziții domiciliare pe teritoriul României (în județul Vaslui). Totodată, au fost conduse la sediul Poliției 45 de persoane, pentru audieri, în calitate de persoane bănuite (30 în județul Vaslui, 8 în județul Bacău, 4 în județul Galați și câte 1 în județele Vrancea, Iași și Neamț), activitățile urmând a fi continuate și în perioada următoare.

De asemenea, în județul Vaslui a fost pus în executare și un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare germane pe numele unuia dintre bănuiți, acesta fiind prezentat, după audiere, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

În urma activităților desfășurate, au fost ridicate mai multe înscrisuri care ar avea legătură cu obiectul dosarului penal instrumentat de autoritățile germane, fapt pentru care acestea vor fi puse la dispoziția acestora din urmă.

Operațiunea de pe teritoriul României a fost efectuată cu participarea polițiștilor Direcției de Investigații Criminale și din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui (criminaliști și membri ai echipelor pentru acțiuni speciale ale Poliției Române) și polițiști ai celorlalte inspectorate județene de poliție menționate.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. În județul Vaslui, au fost prezenți și au participat la activități și 3 procurori de caz, 2 procurori din Germania, însoțiți de ofițerul de legătură al BKA (Biroul Poliției Federale de Criminalistică al Germaniei) la București și procurorul român din cadrul DIICOT – Structura Centrală, aceștia asigurând și coordonarea din punct de vedere al cooperării judiciare internaționale în materie penală.

articolul original.
  • There are no more articles
❌