ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

O nouă reacție de la Kremlin după distrugerea conductelor Gazprom Nord Stream 1 și 2: ‘Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat. Este o situație foarte periculoasă’

29 September 2022 at 14:21
image

Administrația de la Kremlin a precizat că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, care arată ca acte de „terorism” sponsorizat de stat, deşi nu a numit o ţară anume.

Uniunea Europeană investighează scurgeri majore de gaze la conductele Gazprom Nord Stream 1 şi 2 pe sub Marea Baltică şi a declarat că suspectează un act de sabotaj.

Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat„, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters şi France Presse.

Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism s-ar fi putut întâmpla fără implicarea unui stat„, a notat Peskov. „Este o situaţie foarte periculoasă ce necesită o anchetă urgentă„, a adăugat el.

Televiziunea de ştiri americană CNN, citând trei surse, a relatat că oficiali europeni de securitate au observat nave de sprijin ale marinei ruse şi submarine nu departe de locurile scurgerilor de gaze din Nord Stream, aminteşte Reuters.

Solicitat să comenteze informaţia CNN, Peskov a spus că există o prezenţă NATO mult mai mare în zonă.

Rusia a deschis miercuri o anchetă pentru „un act de terorism internaţional”, aminteşte AFP.

Întrebat despre posibilitatea de a desfăşura o investigaţie internaţională cu participarea altor ţări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că „apar multe întrebări”, în special din cauza „lipsei de comunicare şi reticenţei foarte multor ţări de a contacta” Rusia, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina.

Joi dimineaţă, o a patra scurgere a fost identificată în Marea Baltică deasupra gazoductului Nord Stream 2, în urma descoperirii altor trei la începutul săptămânii.

NATO a denunţat la rândul său acte de sabotaj „deliberate, imprudente şi iresponsabile”.

Ea însăşi suspectată, Rusia a contraatacat miercuri, arătând spre Statele Unite şi obţinând pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a denunţat în schimb o nouă operaţiune de „dezinformare” a Moscovei.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept ”absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marii beneficiari ai scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream, aminteşte AFP.

Gazul ar urma să continue să scape în atmosferă câteva zile, până când cele două gazoducte, Nord Stream 1 şi 2, se vor goli, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Avertisment lansat de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: Ne așteaptă o iarnă grea

29 September 2022 at 13:45
image

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a lansat un nou avertisment, precizând faptul că ne va aștepta o iarnă grea. De asemenea, acesta spune totuși că românii sunt obișnuiți cu perioade economice dure și crize economice mult mai mari decât actuala creștere a inflației, scrie dcnews.ro

„Ne așteaptă o iarnă grea, dar noi, românii, am trecut, de-a lungul anilor, prin vremuri mult mai grele. Trebuie, totuși, să vedem analiza corectă a acestei situații economice. Statele Unite ale Americii și Vestul Europei vorbesc de o inflație cum nu a mai fost de 40 de ani. În schimb, noi, în România, vorbim de inflații uriașe care au tot fost, în ultimii ani.

Am avut inflații și de 300%, dacă ne aducem aminte, în anul 1993 sau de 150%- cea din anul 1997. Acum, avem inflație de 13%. Nu suntem în fața unei noutăți. BNR face ce fac și alte bănci centrale precum Rezerva Federală a SUA sau Banca Centrală Europeană ori Banca Japoniei. Această inflație este una de import. 80% din ea vine din import, iar 20% vine din confuzia creată de liberalizarea prețurilor pe piața de energie din România. Fiecare țară face cât o lasă bugetul să facă. Inflația nu se importă că vrem noi, ci este un flagel care a ocupat lumea, iar ea a venit peste noi, indiferent de că vrem noi sau nu.

Dobânda de politică monetară, arma prin care lucrează Banca Națională a României

Dacă BNR va subvenționa inflația, atunci va veni DNA peste noi. Nu există nicio lege în România care să dea voie BNR să subvenționeze ceva. Iar băncile de stat au și ele anumite reguli, nu sunt de capul lor.

Din 2021, arma prin care lucrează Banca Națională a României este dobânda de politică monetară. Anul acesta BNR a ridicat de 6 ori această dobânda și cred că a stopat o creștere a inflației ce ar fi putut ajunge la 30%. Referitor la utilizarea rezervei BNR, aceasta este condiționată de lege, nu se poate atinge nimeni din țara asta, conform legii”, a declarat Adrian Vasilescu în emisiunea „Realitatea Zilei” de la Realitatea Plus,conform dcnews.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Cum va fi VREMEA în România | teiusinfo.ro

27 September 2022 at 08:46

Mesaje de paste fericit 2022 • Felicitari de Paste fericit • SMS  de Sfintele Paști • Urari de Paste • | teius info.ro

Învierea Domnului aduce bucurie în sufletele tuturor, cel mai răspândit obicei fiind vopsirea ouălor roşii, a căror prezenţă este obligatorie pe masa de Paşti. 40 de zile după Învierea Domnului creştinii îşi spun Hristos A Înviat şi răspund Adevărat a Înviat! Fii primul care trimite un mesaj de Paști prietenilor şi urează-le sărbători fericite!

MESAJE DE PASTE HAIOASE SI AMUZANTE

mesaje de Paste“Să paştem cât de mulţi, să paştem toţi de-o dată, chiar dacă iarba nu-i legală, măcar e tolerată.”

“16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou Paşte fericit!”

“De Paşte să iei de poftă, nu să mănânci de foame, carnea de miel are cam 200 de calorii la suta de grame.”

“Mai bine dau mesaje de Paşte decât să fac minute adiţionale. Mi-am dat salariul ca să umplu masa de bucate tradiţionale.”

“Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.”

MESAJE DE PASTE

Mesaje de Paste: Iisus a fost un crin printre spini, iar tu, prin dragostea lui, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!

 Mesaje de Paste: O singură dată pe an e Paştele. O zi specială, îmbogăţită de aroma bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primavară şi al tău! Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapă de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi. Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Mesaje de Paste: Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

Mesaje de Paste: Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Mesaje de Paste: E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit.

Mesaje de Paste: Hristos a înviat! Fie ca lumina Învierii să îţi umple sufletul de speranţă, linişte, bucurie şi iubire!

Mesaje de Paste: Aş vrea să petrecem Paştele împreună. Deşi ştiu că nu e posibil, îţi voi fi alături cu sufletul şi fie ca speranţa Învierii să mi te aducă aproape în curând! Paşte fericit!

Mesaje de Paste: Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii!

Mesaje de Paste: Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!

SMS-uri de PASTE FERICIT

Mai bine dau MESAJE DE PASTE decât să fac minute adiţionale. Mi-am dat salariul ca să umplu masa de bucate tradiţionale.

Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un MESAJ DE PAŞTE

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

M-a contactat iepuraşul şi mi-a zis că eu o să fiu cadoul tău de Paşte.

Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.

De Paşte te provoc la un concurs de spart ouă. Am o presimţire că voi fi cel mai bun sau că te voi lăsa să câştigi dacă iepuraşul mă va umple de generozitate şi compasiune! Ce zici? Te bagi?

Poti să te maturizezi, să te cultivi, dar nu vei putea renunţa niciodată la bunătăţile mesei de Paşte!

Sunt zile cand trebuie să ne reamintim să fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima caldă şi mai deschisă, când lumina sfântă coboară în casele şi în inimile noastre. Paşte Fericit!

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei şi bucuriei cu bunătate şi căldură în suflet. Hristos a înviat!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou PAŞTE FERICIT!

Citește și: Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor

Sper să nu te ocolească iepuraşul nici anul acesta, deşi ştiu că nu ai fost atât de cuminte precum încerci să pari!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!

Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!

Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!

Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Domnului binecuvântată de lumina sfântă să aducă sentimente calde, bogăţie sufletească şi bunăstare într-un ou înroşit de iubire şi într-un cozonac delicios precum voia bună.

Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

În noaptea învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet „Hristos a înviat!”.

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire şi puterea de a dărui şi ajuta semenii. Paşte Fericit!

URĂRI de PAŞTE

Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!

Paşte mielul fericit, oul sade înroşit, de ruşine s-a scumpit. Iubitul iepuroi să-ti aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc si spor la toate!

Iepuroiul nu mai vine, ca nu prea se simte bine. A aflat din Parlament ca e criza in buget. Aşa ca s-a îmbătat ca sa nu fie crizat! PASTE FERICIT!

E totul gol, lipsit de miez. Nu e iubire, nu e crez, ce este bun e aruncat. E-o lume noua, în păcat că uiţi să ierţi ce-i de iertat chiar de HRISTOS A INVIAT!

Fie ca sfânta sărbătoare a învierii Domnului sa vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumina, iubire, speranţa. Un Paste Fericit!

Azi, in zi de sărbătoare sa coboare liniştea si pacea. Minunea invierii lui Iisus sa dainuie in inimile voastre, sa va lumineze viaţa si sa va aducă renaşterea credintei, sperantei, bucuriei cu bunătate şi căldura in suflete! Hristos a Înviat!

Lumina Sfintei Învieri sa pătrundă în sufletul si in inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!

Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire ! HRISTOS A INVIAT!

Dumnezeu sa va dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zâmbet la fiecare lacrima, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grija si un raspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului sa îţi aducă în suflet bucurie si iubire. Paste fericit, alaturi de cei dragi!

Învierea Domnului să vă aducă armonie in casa si în gând, împăcare si regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!

SMS-uri HAIOASE şi AMUZANTE de PAŞTE

Sper să nu te ocolească iepuraşul nici anul acesta, deşi ştiu că nu ai fost atât de cuminte precum încerci să pari!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!

Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un MESAJ DE PAŞTE

Anul acesta iepuraşul o să vină la tine încărcat cu bunătăţi şi o să-ţi dea plicul cu cei o sută de pupici de la mine.

M-a contactat iepuraşul şi mi-a zis că eu o să fiu cadoul tău de Paşte.

Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.

De Paşte te provoc la un concurs de spart ouă. Am o presimţire că voi fi cel mai bun sau că te voi lăsa să câştigi dacă iepuraşul mă va umple de generozitate şi compasiune! Ce zici? Te bagi?

Poţi să te maturizezi, să te cultivi, dar nu vei putea renunţa niciodată la bunătăţile mesei de Paşte!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou PAŞTE FERICIT!

FELICITĂRI de PAŞTE

Pastele este o promisiune pe care Dumnezeu o reînnoişte în fiecare primăvara. Fie ca promisiunea de Paste sa îţi umple inima de pace si bucurie! Paste fericit!

In noaptea Învierii, când clopotele bat, cu lumânări aprinse, cu sufletul curat, sa spunem împreuna HRISTOS A INVIAT! Paste fericit!

Copacii care cresc, florile care înfloresc si păsările care canta suav, îmi şoptesc ca Pastele e aici si iti doresc multa caldura in suflet, presarata cu fericire! Paste fericit!

Sa va bucure Dumnezeu, sa va dea sanatate, sa fiţi împreuna cat mai mult timp, iar bucuriile sa tina la distanta toate necazurile! Paste Fericit!

Oul inrosit, mielul rumenit, cozonacul marit, Paste fericit. Fie ca aceasta sarbatoare sa va aduca multa nadejde si pace in viata.

Fie ca Sfanta Sarbatoare de Paste sa va coboare in suflet minunea Invierii. Multa caldura, pace si liniste in suflet. Hristos a Inviat!

Iisus a venit pe lume pentru a ne darui viata, astfel incat fiecare dintre noi sa se bucure de clipele de traire de pe pamant si de vesnicia din in ceruri .
Un Paste fericit !

Un gand curat, un miel impanat, un ou inrosit, cozonac indulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS VA INVIA!

Dumnezeu sa va ofere un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, o binecuvantare la fiecare pas si un raspuns la fiecare intrebare. Paste fericit!

Sa te protejeze îngerii, tristeţea să o uiţi, bunăstarea sa te înconjoareă, si Dumnezeu sa te binecuvanteze mereu. Paste Fericit!

articolul original.

Ce jachetă pentru femei să cumperi în această iarnă? Verifică ce va fi la modă în acest sezon (P)

27 September 2022 at 09:15
image

Când vine vorba de cumpărarea unei jachete pentru femei, există o gamă largă de modele de luat în considerare. O jachetă de iarnă ar trebui să fie capabilă să acopere întregul corp, să fie rezistentă la vânt și la ploaie și să aibă un strat superior de căldură. În plus, asigură-te că alegi un stil care să te prindă bine. O geacă de iarnă matlasată sau un palton clasic va arăta foarte bine pe majoritatea femeilor, în timp ce o jachetă amuzantă și elegantă va ieși în evidență.

Profită de versatilitatea gecilor de iarnă matlasate

O geacă de iarnă matlasată este o alegere populară pentru ținutele casual sau elegante. Gecile sunt o modalitate excelentă de a te menține călduroasă, păstrându-ți în același timp aspectul elegant. Poți opta pentru modele simple sau în culori mai aprinse, cu glugă sau fără, scurte sau lungi. Jachetele matlasate sunt perfecte pentru a le suprapune peste un pulover, un cardigan sau chiar o rochie tricotată. Poartă-le în lunile reci de toamnă și de iarnă pentru a rămâne confortabilă și sofisticată. Iar pentru un look șic, stratifică jacheta preferată cu un pulover cu guler înalt pe dedesubt și o pereche de botine cu toc.

Jacheta parka – practică și funcțională, pentru outfituri grozave

Jachetele parka au intrat de ceva timp în atenția modei, prin urmare apar din ce în ce mai multe modele, potrivite în orice context stilistic. Jachetele parka sunt croite din țesătură texturată, cu un confort deosebit și o senzație de lux. Blana și gluga reglabilă accentuează aspectul high-end, în timp ce un șnur modelează talia. Întocmai ca și gecile matlasate, parka sunt excelente pentru a fi suprapuse peste pulovere sau bluze. Încearcă să asortezi jacheta parka preferată cu o pereche de blugi skinny pentru un look elegant.

Gecile de iarnă sport – un model clasic și atemporal

Jachetele de iarnă sport sunt și vor rămâne piese de bază în garderoba de iarnă a unei femei. Indiferent că optezi pentru un model în nuanțe închise sau colorate, gecile de iarnă îți vor completa perfect ținutele casual-sportive. Sunt confortabile și oferă un plus de căldură. Asortează-le cu niște jambiere sau jeanși, dacă vrei să adaugi un plus de stil ținutei tale.

Ce fel de jachete pentru femei să alegi în această iarnă?

Acum că știi ce tipuri de jachete sunt la modă, indiferent ce model alegi, asigură-te că este elegantă și că ți se potrivește bine. Deoarece vremea mai rece se va face resimțită în curând, încălzește-ți stilul cu tonuri și texturi calde. Caută paltoane loden sau lână în culori bogate, cum ar fi burgundia sau roșu intens. Alternativ, optează pentru modele care prezintă tonuri pământii subtile, cum ar fi verde salvie sau verde măsliniu.

Accesorizează-te cu căciuli și mănuși pentru a-ți păstra mâinile calde și stilizate în același timp. Pentru o protecție suplimentară împotriva vântului, ia în considerare și achiziționarea unei haine impermeabile. Piesele impermeabile sunt din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită versatilității lor. Le poți purta chiar și pe timp de vreme mai caldă.

În cele din urmă, asigură-te că jacheta ta este confortabilă și măgulitoare. Nu toate femeile aleg să poarte o parka supradimensionată sau o geacă de iarnă scurtă.

Gândește-te bine înainte de a face orice achiziție, astfel încât să ai garanția că vei obține un articol care să se potrivească perfect, dar care să te mențină confortabilă. Dacă simți că inspirația te-a părăsit, vizitează magazinul online Bolf și răsfoiește colecția de jachete de iarnă pentru femei. Colecția extrem de versatilă te va ajuta să îți alegi piesa potrivită sezonului ce își face resimțită deja prezența.

articolul original.

OFICIAL| Elevii NU vor sta acasă la iarnă: Școlile nu se vor închide din cauza facturilor la energie, anunță Sorin Cîmpeanu

26 September 2022 at 07:10

OFICIAL| Elevii NU vor sta acasă la iarnă: Școlile nu se vor închide din cauza facturilor la energie, anunță Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat toți inspectorii școlari generali pentru a le transmite instrucțiuni privind sezonul rece. Acesta a precizat că școlile nu se vor închide și vor primi un ajutor de la Guvern pentru a reuși sa ofere condiții decente pentru elevi.

”Am convocat astăzi, la Bucureşti, toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni clare în legătură cu condiţiile asigurate în toate şcolile din ţară pe perioada sezonului rece”, a transmis Cîmpeanu pe Facebook.

Ministrul afirmă că Guvernul asigură plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie.

”În aceste condiţii nu se justifică sub nicio formă demersuri precum iniţiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în şcoli sau chiar trecerea în online a sistemului de învăţământ. Toate inspectoratele şcolare judeţene vor lua legătura cu autorităţile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educaţie”, a spus ministrul Educaţiei.

El a precizat că aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.

Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creşterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia, mai arată ministrul.

articolul original.

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023, în România: La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”

25 September 2022 at 09:00

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023, în România: La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”

Iarna 2022-2023, se pare că va fi influențată de vortexul polar care se formează cu repeziciune, însă monmentan veștile pe care le dau meteorologii sunt bune. Temperaturile vor scădea treptat până la finalul anului, iar în noiembrie ar trebuie să avem un peisaj de iarnă în România. Primii care vor avea parte de iarna vor fi cei care locuiesc în zonele montane.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi VREMEA în iarna 2022-2023. Prognoza METEO pentru România realizată de 2 institute europene

România ar putea avea parte de o iarnă blândă

ANM anunțase deja că vremea se va răci brusc spre finalul lunii septembrie, iar la munte sunt posibile chiar ninsori. Vortexul polar influențează vremea din SUA și Europa, astfel că meteorologii îl monitorizează cu mare atenție în fiecare an.

După ce au studiat cu atenție acest vortex în formare, meteorologii par să aibă vești bune pentru români și pentru europeni: iarna va fi blândă. Prognozele meteo pe termen mediu realizate de cele mai mari institute din Europa, Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit, arată că iarna va fi cu puțină zăpadă și cu temperaturi peste medie.

Acest lucru ar putea crea probleme în agricultură, însă oamenii vor consuma mai puține resurse pentru a se încălzi, deci vor cheltui mai puțini bani.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

”Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a explicat și Florinela Georgescu, director ANM.

articolul original.

Vremea se răcește în toată țară

23 September 2022 at 06:43
Foto: antena3.ro

În acest an, iarna a venit mai devreme în România. Administrația Națională de Meteorologie informează că vremea se va răci treptat în zilele următoare în toată țară, iar la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Astfel, Vineri, 23 septembrie 2022, vremea va fi deosebit de rece pentru finalul lunii septembrie. În nordul, estul și în centrul României, dar şi la munte, cerul va avea înnorări temporare, pe arii relativ extinse va ploua, iar la altitudini de peste 1600 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță şi ninsoare. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar ploi slabe se vor semnala trecător şi pe suprafețe mici.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade în Lunca Dunării, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 1…11 grade. Izolat se va forma ceață.

În această zi, în București vremea va fi deosebit de rece. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, apoi, seara, cerul se va însenina. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade, iar temperatura minimă va fi de 7…8 grade, mai scăzută, însă, în zona preorăşenească, unde va ajunge la 4 grade, potrivit ANM.

Șoferii trebuie să aibă mașinile echipate pentru iarnă! Stratul de zăpadă a ajuns deja la 70 de centimetri

În luna saptembrie, în Bâlea Lac stratul de zăpadă a ajuns deja la 70 de centimetri, iar pe creasta Făgărașului, stratul de zăpadă a depășit deja 20 de centimetri. Drumarii le recomandă șoferilor să fie prudenți și să aibă autoturismele echipate corespunzător pentru iarnă.

În avertizările lor, „Îndemnăm turiștii să renunțe la ture lungi cu zone expuse, pentru că în perioada aceasta e mult mai dificil de mers decât în timpul iernii. Pietrele și smocurile de iarbă sunt ascunse sub stratul subțire de zăpadă, făcând pășirea foarte nesigură și mărind riscul accidentărilor. În cazul în care se vor face ture, evident este necesar tot echipamentul de iarnă și luarea în considerare a unor timpi MULT mai lungi pentru parcurgere. Nu uitați că la ora 19.30 e deja întuneric! Zăpada începe de la 1700 metri altitudine în acest moment…”, a anunțat, joi seară, Salvamont Argeș.

În aceleşi timp, salvamontiștii de pe Transfăgărășan și din Sibiu îi îndeamnă pe turiști să renunțe la turele lungi.

Aşadar, „Momentan la altitudini de 2.000 de metri există un strat consistent de zăpadă. La altitudini de peste 1600 de metri vă sfătuim să folosiți echipament adecvat sezonului de iarnă si să aveți în rucsac următoarele lucruri: o geacă împotriva vântului, o bluză călduroasa și o pelerină de ploaie, folie de supraviețuire, lanternă frontală, baterie externă pentru telefon sau sa economisiți bateria telefonului, o sticlă de apă și baton energizant”, au anunțat salvamontiștii din Sibiu, potrivit Sky News.

articolul original.

Rareș Bogdan, despre planul UE pentru iarnă: ‘Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Noi avem energie, spre deosebire de alte state’

22 September 2022 at 20:23
image

„Consumatorul standard mediu este interesat de următoarea întrebare: ne tăiați gazul la iarnă sau nu?”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Rareș Bogdan.

Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Eu sper din tot sufletul ca România să nu fie nevoită să închidă nici măcar capacități industriale, pentru că există o ierarhizare la intervenție. Ce faci? Ultima în ierarhie este locuința umană, locuința cetățenilor români”, a spus Rareș Bogdan.

Dacă se închide o capacitate de tip Azomureș sau Transavia, dacă ei sunt nevoiți să-și închidă porțile, în momentul respectiv ai o problemă dublă, fiind și o problemă socială, pentru că oamenii respectivi degeaba merg acasă să se încălzească pentru că trebuie să plătească facturile și nu vor avea bani. Deci nu este o situație simplă. Ce vă pot spune este că situația nu e la nivelul altor țări europene care au dependență de 98 la sută de gazul rusesc sau de energie de 80 la sută. Noi avem energie, spre deosebire de alte state”, a declarat Rareș Bogdan, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareș Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinți. Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenți și să apărăm dreptul și interesele României’

articolul original.

Prima zăpadă pe Transfăgărăşan şi Transalpina

21 September 2022 at 23:00

Drumarii de la Bâlea au intervenit recent cu un utilaj cu lamă și au răspândit o tonă și jumătate de sare pentru curățarea carosabilului de zăpada așternută peste noapte pe Transfăgărășan. Drumarii recomandă evitarea Transalpina dacă autoturismele nu sunt echipate de iarnă.

„Colegii noștri de la Districtul Bâlea au intervenit azi dimineață cu un utilaj cu lamă și au răspândit o tona și jumătate de sare pentru curățarea carosabilului de zăpada așternută peste noapte”, a informat DRDP Brașov.

Stratul de zăpadă măsoară în jur de 3 cm, iar temperaturile de azi dimineață au coborât sub – 3 grade. Îi rugăm pe șoferii care doresc să viziteze zona Bâlea în această perioadă să fie pregătiți pentru a conduce în ”, au completat reprezentanții DRDP Brașov.

Drumarii au intervenit și pe Transalpina

La rândul său, Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, a informat că drumarii au intervenit pe întreaga porțiune montană a Transalpina cu un utilaj cu lamă și antiderapant.

Credit foto: DRDP Brașov

„Utilajul încarcă deja pentru a doua oară, pentru că a fost destul în această dimineață”, a adăugat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

Drumarii fac apel la șoferi să nu plece pe drum dacă nu au mașinile echipate corespunzător, în special cu anvelope de iarnă.

articolul original.

Secretarul general al ONU: ‘Suntem blocați de o uriașă disfuncție mondială. O iarnă a nemulțumirii mondiale se profilează la orizont’

21 September 2022 at 06:15
image

Secretarul general al ONU i-a avertizat pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei „ierni a nemulţumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei.

Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde„, şi cu toate acestea „suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială„, a remarcat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU, relatează AFP şi dpa.

Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre„, a subliniat el. „Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont„, a atenţionat secretarul general al ONU.

În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este „paralizată”, a denunţat acesta, evocând „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud”.

Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice„, a explicat Guterres, insistând că „nu putem continua aşa”.

Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre„, a constatat secretarul general al ONU, avertizând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o ‘coaliţie a celor doritori ‘ ”. ”Avem nevoie de o coaliţie a lumii„, a conchis Antonio Guterres, conform agerpres.ro.

articolul original.

Teleschiurile din Franța vor circula cu o viteză mai mică, una dintre măsurile luate de stațiunile de schi pentru a face economie | AUDIO

20 September 2022 at 12:47
image

În Franța, stațiunile de schi se pregătesc de sezonul de iarnă, în plină criză energetică. Se iau în calcul mai multe măsuri pentru a face economie. Teleschiurile ar urma să circule cu o viteză mai mică.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-14-Mihai-rel-statiunile-de-ski-din-Franta.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În zona montană – este timpul pentru <<cumpătare>>” – așa deschide materialul despre criza energetică postul BFMTV. Au început deja pregătirile în stațiunile montane din Franța. Iar prețurile mari la energie afectează celebrele destinații pentru sporturile de iarnă.

Operatorii instalațiilor pe cablu încearcă să renegocieze contractele și se gândesc și la măsuri de economisire. De la o viteză redusă a teleschiurilor până la un program mai redus sau adaptat în anumite intervale.

Dincolo de pârtii, trebuie luate măsuri și în zona hotelurilor. De exemplu, în stațiuni Avoriaz, luminile de Crăciun vor lipsi în acest an, iar temperatura apei va scădea cu 3 grade Celsius în piscinele din hoteluri.

În alte stațiuni din Franța va costa mai mult cu aproape 5 euro abonamentul de-o zi pentru instalațiile pe cablu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Măsurile luate de Spitalul de Urgență Craiova pentru a face economie la energie | AUDIO

articolul original.

Iarna și-a intrat în drepturi. Prima ninsoare pe Transfăgărășan și la Bâlea Lac

20 September 2022 at 09:00
Sursa foto: Facebook

Centrul Meteorologic Transilvania Sud de la Sibiu a anunțat că prima ninsoare din acest an, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, a adus un strad de zăpadă de patru centimetri pe Transfăgărăşan şi în zona turistică Bâlea Lac

Cei de la Cabana „Bâlea Lac” au postat pe pagina lor de socializare mesajul: „Toamnă în casă, iarnă afară”. Accesul la Bâlea Lac se poate face atât pe Transfăgărăşan, cât şi cu telecabina.

„Colegii noştri de la Districtul Bâlea au intervenit azi dimineaţă cu un utilaj cu lamă şi au răspândit o tonă şi jumătate de sare pentru curăţarea carosabilului de zăpada aşternută peste noapte. Stratul de zăpadă măsoară în jur de 3 cm iar temperaturile de azi dimineaţă au coborât sub minus 3 grade. Îi rugăm pe şoferii care doresc să viziteze zona Bâlea în această perioadă să fie pregătiţi pentru a conduce în condiţii de iarnă”, au anunţat reprezentanţii societăţii de drumuri care administrează Transfăgărăşanul.

Citește și: Tertip pentru o nouă analiză a sentinţei primei instanţe! Concubina lui Ani Cristian, condamnat pentru trafic de persoane și de minori, a depus contestație în anulare. CA Cluj i-a dat cu flit

articolul original.

A nins în Postăvaru azi noapte !

20 September 2022 at 07:29
By: M.Ex.

Dacă în masivele montane înalte a nins încă de zilele trecute, astăzi a nins și în Masivul Postăvaru. ”Sfătuim turiștii care doresc să facă o drumeție în această zonă să aibă echipament adecvat, din care să nu lipsească hainele mai groase pentru o protecție termică specifică acestor temperaturi scăzute. Nu uitați că la munte vremea este foarte schimbătoare, iar urcarea în altitudine, vântul și precipitațiile fac ca temperatura resimțită să fie una mai scăzută decât cea reală” au anunțat salvamontiștii brașoveni.

articolul original.

Măsurile anticriză dau roade! Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două luni

19 September 2022 at 09:15
image

Măsurile luate de țările din Europa pentru a contracara criza energetică la debutul sezonului de termoficare, au făcut ca preţul gazelor naturale să scadă, scrie agerpres.ro

Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%, continuând o tendinţă de scădere care a început săptămâna trecută. Germania, Marea Britanie şi alte state europene intenţionează să cheltuie mai multe miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile ruseşti, salvând companiile energetice locale şi plafonând preţurile pentru a reduce povara pentru firme şi gospodării.

În jurul orei 8:53 a.m. la Amsterdam, cotaţia la gaze naturale se situa la 175 de euro pentru un Megawatt-oră, în scădere cu 6,8% faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente, cel mai redus nivel de după 25 iulie.

Discuţiile cu privire la propunerile Comisiei Europene destinate să reducă impactul crizei energetice continuă şi trebuie aprobate şi de statele membre. Planul include strângerea a 140 de miliarde de euro de la companiile energetice, precum şi ţinte obligatorii pentru reducerea consumului de electricitate şi oferirea de lichiditate.

Guvernul german a decis vineri să preia controlul asupra unei rafinării deţinute de grupul petrolier rus Rosneft PJSC, acesta fiind primul pas într-un proces de restructurare la finalul căreia Berlinul ar urma să preia o mare parte din sectorul energetic al celei mai mari economii europene. Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, Guvernul german poartă de asemenea discuţii cu privire la naţionalizarea celor mai mari importatori din Germania, Uniper SE şi VNG AG.

Chiar dacă au mai scăzut în ultimele săptămâni, preţurile la gaze sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflaţia şi punând economiile în pragul recesiunii. Cererea este aşteptată să crească gradual înainte de sezonul de termoficare, care începe la 1 octombrie, transmite AGERPRES

articolul original.

Avertisment sumbru! Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după jumătatea anului 2020

19 September 2022 at 08:45
image

Pe fondul înmulţirii îngrijorărilor că o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activităţii economice, a făcut ca economiștii să avertizeze faptul că o recesiune în zona euro este aproape inevitabilă, scrie agerpres.ro

Economiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent. Germania, cea mai mare economie a Europei şi cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea.

Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.

Inflaţia este aşteptată să ajungă la un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori peste obiectivul Băncii Centrale Europene. Respondenţii intervievaţi de Bloomberg cred că inflaţia se va apropia de ţinta BCE de 2% abia în 2024.

Chiar dacă oficialii BCE prognozează că economia zonei euro va stagna doar, dar nu se va contracta, au tras totuşi un semnal de alarmă asupra creşterii economice şi prognozei de inflaţie în regiune. Preşedintele BCE, Christine Lagarde şi colegii săi au justificat majorarea semnificativă a dobânzilor prin hotărârea de a ţine sub control creşterea preţurilor, însă economiştii consideră că timpul a expirat pentru a lua astfel de măsuri.

Respondenţii se aşteaptă ca BCE să oprească mai devreme ciclul său de majorare a costului creditului, după ce va majora dobânda de referinţă la un vârf de 2% până în luna februarie. Peste jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o majorare cu 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară a BCE din octombrie.

Economistul şef al BCE, Philip Lane, a declarat zilele trecute că cea mai mare majorare de dobândă din istoria instituţiei a fost una „adecvată”, şi a semnalat că viitoarele majorări este posibil să fie mai mici. În schimb, alţi oficiali BCE au declarat pentru Bloomberg că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază, transmite AGERPRES

articolul original.

VIDEO! A venit iarna la munte! Ninge pe Transalpina, strat de zăpadă la Vlădeasa, în Apuseni

18 September 2022 at 12:12
image

A venit iarna la munte! Pe Transalpina a nins, astfel că drumarii din Gorj avertizează ca mașinile care ajung în zonă trebuie să fie echipate corespunzător. Pe vârful Vădeasa din Munții Apuseni, județul Cluj, s-a așternut zăpada. 

Șoseaua nu este închisă și se acționează cu un utilaj echipat cu lamă și material antiderapant. 

„Atenție! Lapoviță și ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană. Evitați deplasarea dacă nu aveți autovehicule echipate de iarnă! În zonă acționează un echipaj de intervenție din cadrul districtului Rânca. Dacă aveți probleme cauzate de aderență, nu vă continuați deplasarea, așteptați să treacă utilajul cu material antiderapant și cereți ajutorul echipei de la drumuri”, a transmis DRDP Craiova pe Facebook. 

Ninge şi la Vlădeasa, în Apuseni

La staţia meteo Vlădeasa, din munţii Apusei, a început să ningă viscolit. 

Temperaturi resimțite înregistrate la ora 9.00

– 7 grade Țarcu 

– 5 grade Bâlea Lac 

– 5 grade Vlădeasa 

– 5 grade Călimani 

– 5 grade Ceahlău 

– 4 grade Vf.Omu 

– 3 grade Parâng 

– 3 grade Iezer

– 3 grade Semenic

Pe creste, rafalele pot depăși 100 km/h.

Cod portocaliu de vânt puternic la munte

Meteorologii au instituit cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din opt județe din Moldova, Muntenia și Ardeal. Potrivit ANM, la altitudini de peste 1600 de metri vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 metri va ninge viscolit. Zonele vizate sunt în județele Bacău, Suceava, Neamţ și Vrancea din Moldova, și în Buzău, din Muntenia.

Cod portocaliu este și în zonele montane din Covasna, Harghita și Mureș. Avertizarea este valabilă duminică până la ora 16.00.

Sursa: observatornews.ro

articolul original.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ‘Nu există riscul unor facturi mai mari. Marea majoritate a consumatorilor nu va resimți vreo diferență între iernile anterioare și cea de anul acesta’

17 September 2022 at 19:21

sursa foto:  playtech.ro

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a afirmat că nu există riscul unor facturi mari pentru consumatorii casnici și că nu sunt semne că ar putea avea loc o criză majoră pe piața din România.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Ora de iarnă 2022. Când se va schimba ora în România

17 September 2022 at 18:40
image

Mai avem doar câteva săptămâni până când România va trece la ora de iarnă în acest an. Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

Trecerea la ora de iarnă în 2022 se face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Trecerea de la ora de iarnă 2022 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an în care ziua este egală cu noaptea.

Ora de iarnă 2022. Cum ne influenţează sănătate trecerea la ora de iarnă

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Motivul este că  oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

În anii 1980, o directivă stabilise obligaţia pentru toate statele membre să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.

Ora de iarnă 2022. De ce se schimbă ora?

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit  mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 a estimat astfel că ora de vară aducea în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

articolul original.

Un vortex POLAR lovește România. Ce ne așteptă în această iarnă?

17 September 2022 at 12:23
image

Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023.

Privind prognoza în timp real a temperaturilor, putem vedea un nucleu rece în curs de dezvoltare peste cercul polar. Aceasta este inima Vortexului Polar, care, cu cât devine mai rece, cu atât efectele vor fi vizibile pe o arie mai mare. Asta pentru că se hrănește cu diferența de temperatură/presiune dintre regiunile polare și cele sudice ale emisferei nordice.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să primească mai puțină lumină solară. Cu mai puțină energie solară, temperaturile încep să scadă și răcirea sezonieră începe peste polul nord.

Pe de altă parte, pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă, deoarece continuă să primească lumină și energie de la Soare.

Un cercetător susține că în această iarnă ne așteaptă un strat mic de zăpadă la nivel național. Totodată, temperaturile vor fi și ele unele mai ciudate.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, afirmă cercetătorul științific George Gârbacea, citat de stirileproTV.

Analiștii Severe Weather au realizat o hartă pe baza datelor Centrului European pentru Prognoze. Astfel, potrivit Centrului European de Prognoze, în prima parte a iernii sunt slabe șanse să ningă în România. Doar o zonă restrânsă în sud-vestul țării este reprezentată cu albastru.

La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, arată RTV. În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Fenomenul care se reactivează la începutul iernii. Îngrijorările ANM

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea insemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”., spune şi Florinela Georgescu, director ANM.

Meteorologii români sunt preocupați mai ales de fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse – de acolo, în iernile geroase, vin masele de aer foarte rece. Acestea vor influența mult consumul de energie din țara noastră.

articolul original.
❌