ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Hrana umedă pentru câini și pisici poate afecta mediul înconjurător

4 December 2022 at 10:00
image

Proprietarii de câini și pisici ar putea reduce semnificativ impactul asupra mediului prin hrănirea animalelor lor cu hrană uscată mai degrabă decât cu hrană umedă, care conține mai multă apă. Studiul, publicat recent în Scientific Reports, constată că proprietarii de animale le pot hrăni în mod sustenabil pe acestea, cu suficienți nutrienți și calorii din hrana uscată. 

Numărul pisicilor și al câinilor este într-o creștere substanțială, peste tot în lume. În prezent, se estimează că în Statele Unite ale Americii există 76,8 milioane de câini și 58,4 milioane de pisici, în timp ce Brazilia are 52 de milioane de câini, iar China are 53 de milioane de pisici.

Totuși, impactul asupra mediului generat de alimentația animalelor este neclar, potrivit SciTechDaily.

În ce măsură afectează tipurile de mâncare pentru animale starea mediului înconjurător?

Marcio Brunetto și colegii săi au evaluat impactul asupra mediului – generat de emisiile cu efect de seră, utilizarea terenurilor și a apei – dat de alimentația a 600 și a 300 de pisici din Brazilia. Autorii au investigat hrana umedă și hrana uscată comercializată pentru animale, de la anumiți retaileri din Brazilia. Acestea au fost, de asemenea, comparate cu hrana făcută în casă – fie mâncare produsă de companii, fie mâncare gătită acasă de proprietari. În plus, autorii studiului au evaluat compoziția nutrițională și calorică a diferitelor diete.

Pentru toate variabilele, mâncarea umedă pentru pisici și căței a avut ce mai mare , comparate cu mâncarea uscată. Mâncarea gătită în casă a avut un impact intermediar asupra mediului, deși cantitatea de apă folosită la aceste rețete a fost similară cu cea utilizată la prepararea mâncării uscate.

Rezultatele subliniază nevoia creării de mâncare pentru animale, mai „prietenoase cu mediul”

Autorii estimează că un câine de zece kilograme, care consumă în medie peste 500 de calorii pe zi ar fi responsabil cu producerea a peste 800 de kilograme de dioxid de carbon (CO2) pe an când este hrănit cu mâncare uscată, comparativ cu peste 6.500 de kilograme de CO2 pe an, în cazul unei diete umede – o creștere de aproape șapte ori mai mare.

Hrana uscată aduce o cantitate mai mare de energie per gram, în timp ce și cele făcute în casă vin cu o valoare mai mare de proteine. În alimentația umedă, ingredientele de origine animală au adus aproape de două ori mai multă energie, comparativ cu alimentele uscate, ceea ce poate să contribuie mai mult la impactul lor asupra mediului.

Rezultatele studiului arată impactul hranei pentru animale asupra mediului, evidențiază nevoia de a o face mai sustenabilă și oferă o indicație asupra modului în care poate fi obținută.

articolul original.

Ce dezvăluie ultima cină a primelor animale care au trăit pe Terra?

3 December 2022 at 13:00
image

Conținutul ultimei mese consumate de primele animale cunoscute care au trăit pe Pământ acum mai bine de 550 de milioane de ani a scos la iveală noi indicii despre fiziologia primilor noștri strămoși animali, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Națională Australiană (ANU).

Biota Ediacara reprezintă cele mai vechi organisme mari din lume și datează de acum 575 de milioane de ani. Cercetătorii ANU au descoperit că animalele se hrăneau cu bacterii și alge care proveneau de pe fundul oceanului.

Descoperirile, publicate în revista Current Biology, dezvăluie mai multe despre aceste creaturi ciudate, inclusiv modul în care acestea puteau să consume și să digere hrana.

Oamenii de știință au analizat fosile antice care conțineau molecule de fitosterol conservate – produse chimice naturale care se găsesc în plante – care au rămas de la ultima masă a animalelor.

Examinând rămășițele moleculare, care indică, cercetătorii au putut confirma că organismul asemănător melcului, cunoscut sub numele de Kimberella, avea o gură și un intestin și digeră hrana la fel ca animalele moderne. Cercetătorii spun că a fost probabil una dintre cele mai avansate creaturi ale Ediacarienilor.

Primele animale cunoscute au locuit pe Pământ acum 550 de milioane de ani

Echipa de la ANU a descoperit că un alt animal, care creștea până la 1,4 metri în lungime și avea un desen asemănător cu o coastă imprimat pe corp, era mai puțin complex și nu avea ochi, gură sau intestin. În schimb, ciudata creatură, numită Dickinsonia, absorbea hrana prin corpul său în timp ce traversa fundul oceanului, scrie EurekAlert.

„Descoperirile noastre sugerează că animalele din biota Ediacara, care au trăit pe Pământ înainte de explozia cambriană a vieții animale moderne, au fost un amestec de ciudățenii, cum ar fi Dickinsonia, și de animale mai avansate, cum ar fi Kimberella, care aveau deja unele proprietăți fiziologice similare oamenilor și altor animale din zilele noastre”, a declarat autorul principal, Dr. Ilya Bobrovskiy, de la GFZ-Potsdam din Germania.

Atât Kimberella, cât și Dickinsonia, care au o structură și o simetrie diferită de tot ceea ce există în prezent, fac parte din familia de biote Ediacara, care a trăit pe Pământ cu aproximativ 20 de milioane de ani înainte de explozia cambriană – un eveniment major care a schimbat pentru totdeauna cursul de pe Pământ.

Cea mai veche fosilă suficient de mare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber

„Biota Ediacara este într-adevăr cea mai veche fosilă suficient de mare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber și reprezintă originea noastră și a tuturor animalelor care există astăzi. Aceste creaturi sunt cele mai adânci rădăcini vizibile ale noastre”, a declarat Dr. Bobrovskiy, care a finalizat lucrarea ca parte a doctoratului său la ANU.

Folosind tehnici avansate de analiză chimică, oamenii de știință de la ANU au reușit să extragă și să analizeze moleculele de sterol conținute în țesutul fosil.

Colesterolul este semnul distinctiv al animalelor și este modul în care, în 2018, echipa ANU a reușit să confirme că biota Ediacara se numără printre cunoscuți.

Moleculele conțineau semnături revelatoare care i-au ajutat pe cercetători să descifreze ce au mâncat animalele în perioada premergătoare morții lor. Partea dificilă a fost diferențierea între semnăturile moleculelor de grăsime ale creaturilor în sine, rămășițele de alge și bacterii din intestinele lor și moleculele de alge în descompunere de pe fundul oceanului, care erau toate înglobate împreună în fosile.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Husse Brasov: „Cea mai mare dovadă de respect și de iubire pe care le-o putem oferi animalelor noastre de companie, este alimentația!”

24 November 2022 at 07:49
By: nagym
image

Ați stat vreodată să analizați de ce iubim animalele?

Oare, nu pentru că ele spre deosebire de noi, oferă și nu cer?

Ne dau iubirea lor, recunoștința lor, încrederea și mângâierile lor! Ne oferă o stare de bine atât fizic cât și emoțional, până la nivel de celulă!

Deci…..povestea aceasta de iubire, nu este cumva despre NOI, prietenii lor, stăpânii lor, proprietarii lor!?

Oferim noi iubire, responsabilitate, recunoștință și respect în aceeași măsură?

Știm, ne informăm care sunt nevoile lor?

Știm că stă în mare parte, în puterea noastră să le oferim la rându-ne o stare de bine, atât la nivel fizic cât și emoțional?

Husse Brasov: „Cea mai mare dovadă de respect și de iubire pe care le-o putem oferi, este alimentația!”

O hrana sănătoasă, echilibrată, special concepută pentru nevoile fiecarui animal în parte, este ceea ce are nevoie pentru sănătatea și confortul fizic. În acest scop, Husse produce și livrează hrană de calitate super premium, pentru câini și pisici, de peste 35 ani.

Hrana Husse este ceea ce oamenii de știință numesc „hrană de a 3-a generație”, adică o hrană completă care conține nutraceutice (probiotice, carotenoide, glucozamină și condroitină, antioxidanți, acizi grași Omega 3). Toate aceste componente sunt recunoscute ca având efecte pozitive asupra sănătății și a condiției fizice. Așadar, mâncarea Husse nu doar asigură hrana necesară vieții, ci contribuie major și la îmbunătățirea ei.

Hrana pentru câini și pisici Husse este o hrană de foarte bună calitate, produsă din ingrediente superioare, atent selecționate, „human-grade”. Formulele de hrană conțin un foarte bun echilibru al nutrienților (proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale etc) astfel încât să asigure câinelui sau pisicii un aport optim al acestor elemente.

Husse nu folosește GMO/OMG sau aditivi chimici artificiali în formulele sale de hrană

Husse nu folosește GMO/OMG sau aditivi chimici artificiali în formulele sale de hrană. De asemenea, procesele de fabricație sunt astfel concepute încât să mențină calitatea nutritivă a fiecărui ingredient în parte.

De asemenea, hrana Husse este o hrană eficientă deoarece este bogată în grăsimi, proteine și carbohidrați. Acești 3 nutrienți sunt cei care furnizează energie, așadar sunt necesare cantități mai mici de hrană pentru o bună alimentație a animalului de companie.

Modelul de lucru Husse Brasov, aplicat în absolut toate țările, presupune contact direct cu clienții, începând cu consiliere nutrițională pentru animalul lor de companie, suport în alegerea celui mai bun tip de hrană Husse (personalizat pe caracteristicile particulare ale câinelui sau pisicii) și până la livrare gratuită și personală acasă, de către consilierul Husse Brasov.

Husse nu livrează prin curieri sau alte metode care pot „rupe” un contact direct cu clientul. Suntem permanent în legătură nemijlocită cu proprietarii de câini și de pisici și in felul acesta reușim să oferim soluții complete, nu numai un sac de hrană.

Companionii clienților Husse Brasov pot testa gratuit hrana, înainte de a cumpăra, astfel încât confortul dumneavoastră devine deplin. Și nu în ultimul rând, inclusiv ora sau ziua de livrare este flexibilă, funcție de programul clienților noștri.

Dacă preocuparea noastră continuă este să oferim câinilor și pisicilor hrană Super Premium pentru a le asigura starea fizică de cea mai bună calitate, pentru hrana emoțională a animăluțului tău, este nevoie doar de TINE și de TIMPUL TĂU!

Solicită mostre pentru testare: 0731.333.779 brasov@husse.ro

articolul original.

Granturi pentru fabricarea hranei

18 November 2022 at 10:32
image

Granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă .

În ședința de Guvern din 16 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate,  a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.
”Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea

Beneficiarii schemei sunt operatorii economici care desfășoară activități încadrate în următoarele clase de clasificare: Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit, Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor Cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Grantul financiar reprezintă suma maximă care se acordă per operator pentru asigurarea unor cantități minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate și furaje combinate pentru hrana animalelor.

Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiționat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.

Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.
Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei și reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel:
-creditele de angajament necesare înscrierii în program și depunerii cererilor se asigură în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
-creditele bugetare necesare efectuării plăților beneficiarilor ajutorului de stat se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.

Actul normativ este fundamentat pe Comunicarea Comisiei Europene – Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit Comunicării Comisiei Europene din data de 28.10.2022, Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și-a prelungit aplicabilitatea până la data de 31 decembrie 2023.

articolul original.

Ieșire a lui Petre Daea: ‘Să consumăm produsele noastre și să nu ne apucăm să mâncăm greieri, gândacii sau altceva. Să îi lăsăm pe alții să se hrănească cu ce doresc, dacă doresc’

15 November 2022 at 15:15
image

”Mă puneți într-o situație delicată, spunând să interpretez ceea ce organul reprezentativ, suprem, unic, autoritate legiuitoare, dezbate acum. Eu nu mă pronunț din acest punct de vedere și las să fie dezbaterile acolo unde sunt, iar prin hotărârea și prin votul Parlamentului putem constata ceea ce trebuie să facem, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Antena3 CNN.

Scandalul privind legea iniţiată de Aur, prin care se cere interzicerea folosirii gândacilor în mâncare a început în Parlamentul României după ce proiectul nu a stâns din partea aleșilor numărul necesar de voturi.

Liderii PSD și PNL au cerut un nou proiect de lege bine pus la punct aşa încât România să nu ajungă să aibă ferme de viermi.

Ministrul Petre Daea spune că rămâne consecvent în ceea ce privește acest subiect și susține în continuare că românii trebuie să se reîntoarcă la cultivarea pământului și îngrijirea animalelor astfel încât să aibă ce pune pe masă.

”Eu rămân constant și, în același timp, consecvent. Constant în abordarea acestei problematici și consecvent, spunând de fiecare dată să lăsăm această preocupare a altora și noi să ne apucăm să facem ce trebuie în țară, să întoarcem brazda țării, să îngrijim animalele, să scoatem din rodul pământului acele bucate pe care le putem pune pe masă, în așa fel încât să ne hrănim. Să îi lăsăm pe alții să se hrănească cu ce doresc, dacă doresc.

Noi trebuie să rămânem în vadul acesta al preocupărilor pe care le-am avut și le avem, să consumăm produsele noastre și să nu ne apucăm să mâncăm greieri, gândacii sau altceva”,a mai spus ministrul.

Petre Daea nu se lasă convins de noile propuneri europene și se declară în continuare dușmanul lăcustelor și a viermilor.

(…) Eu am combătut lăcustele, pentru că au distrus culturile, știm foarte bine că ele, atunci când pornesc în spațiul acesta pe care îl vedem deschis, știindu-se că agricultura se face sub cerul liber, ele năpădesc asupra culturilor și distrug culturi întregi. Știm de asemenea și că viermele de făină nu se face în afara pâinii”, a mai spus ministrul Agreiculturii, conform româniatv.net

articolul original.

Klaus Iohannis: ‘Invazia Rusiei împotriva Ucrainei a acționat ca un accelerator al unui proces distructiv. Folosirea propagandei trebuie contracarate cu un efort internațional coordonat’

11 November 2022 at 13:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în contextul războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, că ”folosirea energiei şi a alimentelor ca armă sau a propagandei trebuie contracarate printr-un efort internaţional coordonat”.

Șeful Statului participă, vineri şi sâmbătă, la Forumul pentru Pace de la Paris care se desfăşoară la Palatul Brongniart.

Este important să subliniem că invazia Rusiei împotriva Ucrainei a acţionat ca un accelerator al unui proces distructiv, care face şi mai clar faptul că folosirea ca armă a energiei, a hranei şi folosirea propagandei trebuie contracarate cu un efort internaţional coordonat”, a scris Klaus Iohannis, vineri pe Twitter.

Şeful statului a adăugat că „un prim pas – şi cel mai important – în găsirea răspunsurilor la criza actuală îl reprezintă un dialog deschis privind politicile sustenabile pentru cetăţenii noştri”.

O direcţie relevantă să investim mai mult în consolidarea rezilienţei societăţilor noastre în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri cu care împărtăşim aceleaşi valori”, a mai spus Iohannis.

Vezi și:

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor: ‘România, alături de aliați și parteneri, este pe deplin angajată în efortul comun de gestionare a acestei crize și de sprijinire a poporului ucrainean’

articolul original.

Fermierii din Vaslui se confruntă cu o lipsă acută a hranei pentru animale

11 November 2022 at 12:25
image

Fermierii din Vaslui se confruntă cu o lipsă acută a hranei pentru animale, astfel că au ajuns să cumpere porumb din Ucraina.

La 150 de dolari tona, prețul este la jumătate față de cât se vinde în România.

Fermierii vasluieni resimt efectele secetei prelungite de peste an, cea care a făcut ca hrana animalelor pentru iarnă să fie foarte greu de asigurat, după cum a declarat reprezentantul crescătorilor de ovine și caprine din județul Vaslui, Ion Agafiței.

”Mergem de nevoie în Ucraina, că în Moldova nu s-a făcut, deci nu sunt, grăunțe la nivel de Moldova,. Nu avem necesar să le putem cumpăra porumbul. În primul rând, este foarte puțin de proastă calitate și foarte scump. E vorba de un 1,70 lei, 2 lei. În Ucraina am găsit la jumătate de preț. Problemele cele mai importante și  mai vitale sunt acum, că nu prea găsim șoferi. Le este cam frică să meargă, că asta e treaba, da am găsit vro doi. Cereale în Ucraina sunt, dar e foarte greu de adus. Deocamdată noi am vorbit cu colaboratorii noștri să ne ajute printr-un comision, care îl vom plăti, în jur de 2000 de tone”, a spus Ion Agafiței.

Cum șoferii de TIR sunt precauți din cauza războiului din Ucraina, fermierii vasliueni sunt nevoiți să îi platească cu cel putin 100 de euro pe zi. Primele mașini cu porumb pentru animalele din Vaslui vor fi încărcate la Cernăuți.

articolul original.

Comisia Europeană atrage atenția cetățenilor: ‘Să economisim gazele pentru siguranță la iarnă’

9 November 2022 at 19:16
image

Comisia Europeană a prezentat o Comunicare privind asigurarea disponibilităţii şi a unor preţuri abordabile ale îngrăşămintelor, care include o gamă largă de acţiuni şi orientări cu privire la modul de abordare a provocărilor cu care se confruntă în prezent fermierii şi industria din UE, precum şi ţările în curs de dezvoltare.

Comunicarea prezintă mai multe bune practici şi căi de urmat pentru a-i ajuta pe fermieri să optimizeze modul în care utilizează îngrăşămintele şi să îşi reducă dependenţele, asigurând în acelaşi timp randamentul recoltelor. De exemplu, statele membre pot acorda prioritate accesului continuu şi neperturbat la gaze naturale al producătorilor de îngrăşăminte prin planurile lor naţionale de urgenţă, în caz de raţionalizare a gazelor, în conformitate cu Comunicarea Comisiei intitulată „Să economisim gazele pentru siguranţă la iarnă”.

În plus, Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat permite statelor membre să ofere sprijin specific fermierilor şi producătorilor de îngrăşăminte. Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piaţă ale anumitor producători de energie electrică şi contribuţia de solidaritate pot fi, de asemenea, utilizate, sub rezerva condiţiilor aplicabile, în scopul schemelor naţionale de sprijin. Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea de a utiliza rezerva pentru agricultură în valoare de 450 de milioane euro pentru exerciţiul financiar 2023 pentru fermierii afectaţi de costurile ridicate ale factorilor de producţie.

Pentru o mai mare transparenţă a pieţei, în 2023, Comisia va lansa un observator al pieţei îngrăşămintelor pentru a face schimb de date privind producţia, utilizarea, preţurile şi comerţul.

Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura că fermierii recurg pe scară largă la intervenţii relevante, cum ar fi planurile de gestionare a nutrienţilor, însănătoşirea solului, agricultura de precizie, agricultura ecologică, utilizarea culturilor de leguminoase în schemele de rotaţie a culturilor.

Executivul comunitar recomandă statelor membre să înlocuiască, ori de câte ori este posibil, îngrăşămintele minerale cu îngrăşăminte organice, pentru a reduce dependenţa UE de gaze, precum şi amprenta de carbon a acestui sector. Regulamentul privind produsele fertilizante asigură deja un acces mai bun pe piaţă al îngrăşămintelor produse din deşeuri recuperate şi din alternative verzi şi circulare la gazele naturale. Orizont Europa a investit, de asemenea, 180 de milioane euro în proiecte privind optimizarea bugetului pentru nutrienţi, produsele fertilizante alternative şi soluţiile bazate pe natură pentru gestionarea nutrienţilor.

Comisia va încuraja statele membre să sprijine investiţiile în hidrogenul şi biometanul din surse regenerabile pentru producţia de amoniac. Pentru diversificarea aprovizionării, Comisia a contactat furnizori alternativi de îngrăşăminte pentru a compensa livrările care proveneau anterior din Belarus şi Rusia. De asemenea, în iulie 2022, Comisia a propus suspendarea tarifelor comerciale pentru amoniac şi uree, utilizate pentru producerea îngrăşămintelor azotoase.

Invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia a înrăutăţit situaţia deja dificilă de pe piaţa îngrăşămintelor, în contextul pandemiei de COVID-19. Producţia de îngrăşăminte azotoase depinde de gazele naturale. Nivelul maxim al preţului gazelor a condus la o creştere cu 149% a preţurilor îngrăşămintelor în septembrie 2022, comparativ cu anul precedent. Prin urmare, fermierii au amânat şi şi-au redus achiziţiile de astfel de produse. Acest lucru ar putea duce la o recoltă mai săracă anul viitor şi, în cele din urmă, la creşterea preţurilor la alimente, cu efecte potenţial devastatoare asupra securităţii alimentare, în special în regiunile vulnerabile ale lumii, care depind în mare măsură de importul unor astfel de produse şi care prezintă niveluri deja ridicate de insecuritate alimentară.

Preţurile ridicate şi instabile ale îngrăşămintelor reprezintă o provocare pentru fermierii din UE. Achiziţiile de îngrăşăminte reprezintă, în medie, aproximativ 6% din ponderea costurilor de producţie şi până la 12% pentru fermierii care cultivă culturi arabile. Obiectivul strategiei UE „De la fermă la consumator” este de a reduce pierderile de nutrienţi cu 50% până în 2030, menţinând în acelaşi timp fertilitatea solului. Pe lângă faptul că generează beneficii economice şi de mediu clare, eficientizarea acestui proces în UE va reduce şi tensiunile de pe piaţa mondială, conform agerpres.ro.

articolul original.

Balenele înghit microplastice într-un număr îngrozitor de mare

7 November 2022 at 14:00
image

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din SUA, au descoperit că balenele înghit microplastice în cantități colosale.

Cercetarea, publicată în Nature Communications, s-a concentrat pe trei specii de balene, printre care balenele albastre și balenele cu cocoașă, și pe consumul de fragmente de plastic mai mici decât un grăunte de nisip, cunoscute sub numele de microplastice.

Autorii au combinat măsurători ale concentrațiilor de microplastice la diferite adâncimi în largul coastei Californiei, folosind jurnale detaliate ale locurilor în care sute de balene care transportau dispozitive de urmărire au căutat hrană între 2010 și 2019.

Balenele înghit microplastice în cantități alarmante

Ei au descoperit că balenele se hrănesc predominant la 5-250 de metri sub suprafață, o adâncime care coincide cu cele mai mari concentrații de microplastic din oceanul deschis. Cea mai mare creatură a planetei, balena albastră, ingeră cel mai mult plastic.

într-un număr de aproximativ 10 milioane de bucăți pe zi, pe măsură ce se hrănesc aproape exclusiv cu animale asemănătoare creveților numite krill.

„Sunt mai jos în lanțul trofic decât v-ați aștepta având în vedere dimensiunea lor masivă, ceea ce le apropie de locul în care se află plasticul în apă. Există o singură legătură: krillul mănâncă plasticul, iar apoi balena mănâncă krillul”, a spus Matthew Savoca, de la Hopkins Marine Station, laboratorul marin din Peninsula Monterey al Universității Stanford.

Balenele cu cocoașă, care trăiesc în principal din pești precum heringul și hamsia, ingerează aproximativ 200.000 de bucăți de microplastic pe zi, în timp ce cele care mănâncă în principal krill ingerează cel puțin 1 milion de bucăți.

Balenele comune, care se hrănesc atât cu krill, cât și cu pești, ingerează între 3 și 10 milioane de bucăți de microplastic pe zi. Ratele de consum sunt probabil chiar mai mari pentru balenele care caută hrană în regiuni mai poluate, cum ar fi Marea Mediterană, a spus Savoca.

De unde provin aceste microplastice?

Autorii au descoperit că aproape toate microplasticele pe care le consumă balenele provin din prada lor, nu din volumele enorme de apă de mare pe care aceste balene le înghit atunci când se aruncă pentru a captura roiuri de krill și pești mici, notează Phys.org.

Aceasta este o descoperire îngrijorătoare, deoarece sugerează că balenele ar putea să nu primească nutriția necesară pentru a se dezvolta, a spus Shirel Kahane-Rapport, doctorandă la Goldbogen Lab al Universității Stanford.

„Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege dacă krillul care consumă microplastice devine mai puțin bogat în ulei și dacă peștele poate fi mai puțin cărnos și mai puțin gras, totul din cauza faptului că a consumat microplastice care îi dau ideea că este sătul”, a spus Kahane-Rapport.

Dacă este într-adevăr așa, acest lucru ar însemna că fiecare aruncare costisitoare din punct de vedere energetic a unei balene poate culege mai puține calorii, un preț pe care un animal de dimensiunea unui vehicul cu 18 roți nu și-l poate permite.

„Dacă peticele sunt dense de pradă, dar nu sunt hrănitoare, aceasta este o pierdere de timp, pentru că au mâncat ceva care este în esență gunoi. Este ca și cum s-ar antrena pentru un maraton și ar mânca doar jeleu”, a spus Kahane-Rapport.

Cum s-a descoperit că balenele înghit microplastice în număr atât de mare?

Cercetarea se bazează pe mai mult de un deceniu de colectare și analiză de date prin care laboratorul Goldbogen și colaboratorii săi au răspuns la întrebări aparent simple, dar fundamentale, cum ar fi cât de mult mănâncă balenele, cum se hrănesc, dacă balenele înghit microplastice, de ce cresc atât de mari (dar nu mai mari) și cât de încet le bat inimile.

Cercetătorii folosesc o gamă largă de tehnologii, și dispozitive încărcate cu senzori cunoscute sub numele de etichete de biologging, pe care echipa Goldbogen le montează pe spatele balenelor pentru a colecta date de mișcare și fiziologice.

Din bărci mici de cercetare, ei lansează ecosoundere, care folosesc unde sonore pentru a cartografia adâncimea și densitatea peștilor și a zonelor de krill aproape de locul în care se hrănesc balenele.

Este pentru prima dată când raritatea grupului de informații detaliate despre viața și biologia balenelor a fost conectată cu poluarea cu plastic, o problemă care crește rapid și care se adaugă amenințărilor cauzate de poluarea fonică, chimică și biologică.

„Pentru speciile care se luptă să-și revină după vânătoarea istorică de balene alături de alte presiuni antropice, descoperirile noastre sugerează că impactul cumulativ al factorilor de stres multipli necesită o atenție suplimentară”, scriu autorii.

Microplasticele nu le afectează doar pe balene

Balenele nu sunt unice în ceea ce privește consumul de plastic, care a fost raportat pentru prima dată în rețelele trofice marine în urmă cu 50 de ani și a fost găsit acum la cel puțin 1.000 de specii. „Preocuparea unică pentru balene este că pot consuma foarte mult”, a spus Savoca.

„Filtratoarele mari, cum ar fi balenele cu fanoane, au evoluat pentru a procesa și filtra cantități mari de ocean, astfel încât acestea anunță schimbările de mediu cum ar fi poluarea cu microplastice”, a declarat Jeremy Goldbogen.

Oamenii de știință continuă să investigheze ce se întâmplă după ce balenele înghit microplastice. „Ar putea să le zgârie căptușeala stomacului. Ar putea fi , sau ar putea trece neschimbat prin animal. Nu știm încă”, a spus Kahane-Rapport, ale cărei cercetări se concentrează pe inspirația de la fanoanele balenelor, asemănătoare cu o sită, pentru a dezvolta sisteme mai bune pentru filtrarea fragmentelor de plastic și a altor materiale nedorite în medii industriale, cum ar fi stațiile de tratare a apelor uzate.

Un pas înainte în studierea balenelor

Noile rezultate reprezintă un prim pas important către înțelegerea potențialelor efecte chimice și fiziologice ale microplasticelor asupra balenelor și a altor animale mari care se hrănesc prin filtrare, a spus Goldbogen.

Următorii pași includ examinarea modului în care forțele oceanografice creează pete dense atât de microplastice, cât și de pradă și modul în care microplasticele afectează valoarea nutritivă a speciilor cheie de pradă nu numai pentru balenele cu fanoane, ci și pentru o serie de specii oceanice importante din punct de vedere economic și ecologic.

„O înțelegere mai cuprinzătoare a biologiei de bază a balenelor cu fanoane și a ecosistemelor de balene prin utilizarea noilor tehnologii precum drone, etichete de biologging și ecosoundere ne permite să efectuăm cercetări translaționale importante în sustenabilitate și nu numai”, a spus Goldbogen.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ministrul Sănătății, despre hrana din spitale: „Mi se părea normal ca şi pacienţii din România să primească aceeaşi sumă, cel puţin la fel ca refugiaţii din Ucraina”

7 November 2022 at 05:31

Ministrul Sănătății, despre hrana din spitale: „Mi se părea normal ca şi pacienţii din România să primească aceeaşi sumă, cel puţin la fel ca refugiaţii din Ucraina”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că a militat pentru majorarea sumei alocate pentru masa pacienţilor din România, de la 11 lei la 22 de lei, la fel cum primeau şi refugiaţii din Ucraina. Rafila a adăugat că e foarte dificil pentru Ministerul Sănătăţii să controleze în fiecare dintre cele 400 de spitale din ţară dacă într-adevăr se cheltuiesc 22 de lei pentru masa pacienţilor, relatează news.ro.

Prezent în emisiune la Antena3, Alexandru Rafila a menționat că din 400 de spitale câte sunt în România, 67 sunt în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii.

„În ceea ce priveşte masa în spitale, exemplul de la Bistriţa îl ştiam că am fost de două sau de trei ori la Bistriţa, am văzut spitalul, el este excelent nu numai din punct de vedere al atenţiei care li se acordă pacienţilor, ci şi din punctul de vedere al asistenţei medicale care se acordă acolo. Au un manager foarte-foarte bun şi respectarea procedurilor legale pentru acel manager este sfântă. În ţară sunt 400 de spitale, Ministerul Sănătăţii are vreo 67 dintre ele, restul de vreo 330 sunt la autorităţile locale, ele sunt cele care păstoresc aceste spitale. Nu e o scuză, e o statistică. Corpul de Control al ministrului Sănătăţii poate să meargă în situaţii punctuale şi merge foarte mult pe situaţii punctuale care nu se referă neapărat la masa pacienţilor, se referă la multe aspecte care ţin de încălcarea legii şi trebuie să mergem la diverse sesizări. Aceste controale le putem face cu inspecţia sanitară de la nivelul fiecărui judeţ, nu de la nivelul Ministerului Sănătăţii. Apropo de masă, Inspecţia Sanitară poate să constate dacă sunt respectate condiţiile igienice legate de furnizarea mesei”, a declarat Rafila, conform news.ro

El a mai spus că a militat pentru dublarea sumei pentru masa pacienţilor.

”Eu am militat pentru dublarea sumei de la 11 lei, la 22 de lei, în spitale şi acest lucru a coincis cu momentul în care s-a discutat despre alocaţia de masă pentru refugiaţii ucraineni în România, care primeau aceeaşi sumă. Şi mi se părea normal ca şi pacienţii din România să primească cel puţin aceeaşi sumă la fel ca şi refugiaţii din Ucraina. Faptul că există probabil furturi, pentru că nu pot să le calific altfel, dacă cei 22 de lei nu sunt folosiţi pentru masă şi sunt folosiţi pentru altceva, în momentul în care putem să constatăm că contractele sunt frauduloase sau furnizorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, dar este imposibil ca pentru 400 de spitale să mă gândesc la o soluţie. Soluţia nu vine peste noapte, dar o să mă gândesc”, a mai spus Rafila, citat de news.ro.

articolul original.

Cum „se joacă” albinele? Un experiment le-a surprins în acțiune!

4 November 2022 at 14:00
image

Bondarii se joacă, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea Queen Mary din Londra. Este pentru prima dată când a fost demonstrat un comportament de joc cu obiecte la o insectă, adăugându-se la dovezile tot mai numeroase că albinele pot experimenta „sentimente” pozitive.

Echipa de cercetători a pus la cale numeroase experimente pentru a-și testa ipoteza, care au arătat că bondarii se străduiau să rostogolească bile de lemn în mod repetat, în ciuda faptului că nu exista niciun stimulent aparent pentru a face acest lucru.

De asemenea, studiul a constatat că rostogoleau mai multe bile decât cele mai bătrâne, reflectând comportamentul uman al copiilor mici și al altor mamifere și păsări tinere care sunt cele mai jucăușe, și că albinele masculi le rostogoleau mai mult timp decât cele feminine.

Studiul a urmărit 45 de bondari într-o arenă și le-a oferit opțiunile de a merge pe o cale liberă pentru a ajunge la o zonă de hrănire sau de a se abate de la această cale în zonele cu bile de lemn.

Albinele pot experimenta „sentimente”?

între 1 și, în mod impresionant, de 117 ori pe parcursul experimentului. Comportamentul repetat a sugerat că rostogolirea bilelor a fost recompensatoare.

Acest lucru a fost confirmat de un alt experiment în care alte 42 de albine au avut acces la două camere colorate, una conținând întotdeauna bile mobile și una fără niciun obiect. Atunci când au fost testate și li s-a oferit posibilitatea de a alege între cele două camere, niciuna dintre ele nu conținea bile, albinele au arătat o preferință pentru culoarea camerei asociate anterior cu bilele de lemn.

Configurația experimentelor a eliminat orice idee că în alt scop decât acela de a se juca.

Cercetarea se bazează pe experimentele anterioare ale aceluiași laborator de la Queen Mary, care au arătat că bondarii pot fi învățați să marcheze un gol, rostogolind o minge spre o țintă, în schimbul unei recompense alimentare.

„Un comportament voluntar și spontan”

În timpul experimentului anterior, echipa a observat că bondarii au rostogolit mingi în afara experimentului, fără a primi nicio recompensă alimentară.

Noua cercetare, publicată în Animal Behaviour, a arătat că albinele au rostogolit bilele în mod repetat, fără a fi antrenate și fără a primi hrană pentru acest lucru – a fost un comportament voluntar și spontan – prin urmare, asemănător cu comportamentul de joc observat la alte animale.

Aceasta demonstrează, încă o dată, că, în ciuda dimensiunilor mici și a creierului lor minuscul, sunt mai mult decât niște mici ființe robotizate.

Este posibil ca ei să experimenteze, de fapt, un fel de stări emoționale pozitive, chiar dacă rudimentare, așa cum fac alte animale mai mari, pufoase sau mai puțin pufoase. Acest tip de descoperire are implicații asupra înțelegerii noastre privind sensibilitatea și bunăstarea insectelor și ne poate încuraja să respectăm și să protejăm tot mai mult viața pe Pământ, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ‘Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun! România are cele mai reduse prețuri de pe piață’

30 October 2022 at 17:21
image

Constatăm o liniștire a prețurilor pe piață datorită faptului că prețurile la materia primă s-au aplatizat, au râmas într-un platou al prețului chiar cu o anumită scădere ca urmare a concurenței a produselor care vin din Ucraina.

Iată că și pe zona asta a prelucrării, a procesării care utilizează gaze și energie elctrică lucrurile s-au liniștit. Nu ar fi motive obiective să crească prețurile în continuare și ne putem aștepta la o liniștire a lor.

Tot au crescut prețurile, am văzut și graficul acesta de creștere a prețurilor la pâine care s-a comentat în presă foarte foarte puternic spunându-se că au fost creșteri foarte mari, dar în realitate au fost creșteri peste tot. România nu se află în plutonul fruntaș privind creșterea prețurilor. Pe piețele din afară prețurile sunt mai mari decât la noi. La noi prețul e 4 lei la mere, în afară e 4 euro”, a declarat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a subliniat faptul că în urma analizelor pe care le-a realizat la Ministerul Agriculturii a ajuns la concluzia că România are cele mai reduse prețuri la alimente din Europa.

Eu aș zice că la această dată, România are cele mai reduse prețuri de pe piață, din constatările pe care le-am făcut și analiza prețurilor pe care eu o fac de fiecare dată la Ministerul Agriculturii, comparativ cu prețurile din Uniunea Europeană”, a spus ministrul Daea.

Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români și dă asigurări că aceștia vor pune pe masa de Crăciun și carne de porc.

Mâncăm și porci de Crăciun, fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun! E adevărat că avem o problemă cu pesta porcină africană care ne-a afectat puternic în ultima perioadă, în mod deosebit în 2021, când a intrat în cele 42 de societăți comerciale unde, deși am avut norme de securitate bine așezate în condițiile sanitar-veterinare impuse de reguli și de legislația în domeniu. Totuși am avut aceste pierderi și sigur mai aducem și din import cum și noi dăm la alții”, a mai spus Petre Daea, conform romaniatv.net.

articolul original.

București: Alocaţia de hrană pentru beneficiarii serviciilor sociale acordate de echipele mobile ar putea creşte la 10 lei

30 October 2022 at 08:12
image

Alocaţia zilnică de hrană pentru beneficiarii serviciilor sociale acordate de către echipele mobile ale DGASMB urmează să crească de la 6 la 10 lei/zi/beneficiar.

Totodată, va creşte de la a 22,6 la 25 lei/zi alocaţia zilnică de hrană pentru: beneficiarii centrelor rezidenţiale pentru persoanele dependente aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASMB), beneficiarii centrelor de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice şi beneficiarii locuinţelor protejate pentru victimele violenţei în familie.

Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei, notează Agerpres.

Conform referatului de aprobare, ultimele modificări ale cuantumurilor alocaţiei de hrană au fost făcute în anul 2020 şi se impune actualizarea acestora.

Totodată, potrivit Legii nr. 143/2022, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană în instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice este de 22 de lei, valoare stabilită şi pentru alocaţia de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice.

Conform ordinului nr. 29/2019 pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului şi altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, centrele trebuie să asigure fiecărui beneficiar, la intervale echilibrate, 3 mese/zi. Totodată, fiecare centru trebuie să ia măsuri ca, pe lângă cele 3 mese/zi obligatorii şi gustările dintre ele, să existe permanent suplimente de hrană pentru beneficiarii care doresc să mănânce şi la alte ore decât cele precizate în programul de masă.

articolul original.

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

23 October 2022 at 10:00
image

Sunt deja zeci de ani de studii și sfaturi lansate de specialiști, cu privire la regimul alimentar. Însă au dat greș, până acum, în tot ceea ce privește prevenirea valului de boli survenite din cauza modului de viață. Așadar, ar putea fi mâncarea folosită ca medicament?

În aceste condiții, prescripțiile medicale cu alimente sănătoase ar putea fi, de fapt, soluția salvatoare? Medicii încearcă acum să afle răspunsul la această întrebare.

Atunci când Emma a fost diagnosticată cu diabet de tip 2, viața ei a luat o cu totul altă turnură. Fiecare firimitură de mâncare trebuia să fie atent verificată, altfel nivelul de zahăr din sânge i-ar fi provocat neplăceri, chiar și leșin – sau mai rău. Regimul alimentar ideal pentru o persoană precum Emma ar include multe fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, pește, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. Studiile arată că acest plan alimentar a oprit avansarea diabetului de tip 2, potrivit The Guardian.

Medicii caută soluții pentru a parafa rețete cu fructe și legume

Mai mult decât atât, un astfel de stil de viață ar preveni, în cazul persoanelor sănătoase, apariția acestei boli.

În aceste condiții, de ce nu s-ar putea ca o astfel de dietă să fie prescrisă exact la fel ca o rețetă medicală compensată obișnuită, menită să trateze sau să prevină anumite boli?

Așa s-a născut ideea de „”, una care câștigă tot mai mult teren în întreaga lume. Oamenii de știință și medicii caută, în prezent, modalități de a folosi hrana în așa fel încât să îmbunătățească sănătatea pacienților.

„Mâncarea ca medicament” nu ar ajuta doar diabeticii

Mâncarea sănătoasă nu este importantă doar pentru diabetici, atrage atenția profesorul Jason Wu, de la Universitatea din New South Wales, Australia. Specialistul trage un semnal de alarmă și subliniază că cei mai mulți „ucigași de top” din societatea occidentală – de la diabet, boli cardiovasculare și chiar cancer – sunt în legătură strânsă cu modul de viață al pacientului.

„Iar alimentația este una dintre cauzele majore”, spune medicul.

Faptul că rata persoanelor care suferă de obezitate este tot mai ridicată arată că miile de campanii dedicate organizate până acum au eșuat. Problema poate fi abordată din mai multe unghiuri, însă extrem de importante sunt cele privind costul hranei de calitate, accesibilitatea și educația. Acestea nu pot fi depășite de niciun mesaj al campaniilor, oricât de eficiente ar fi ele.

Rețetă: o lădiță de alimentație sănătoasă

Dr. Wu și alți medici care susțin teoria au organizat un studiu în care au inclus 50 de pacienți cu diabet de tip 2, care întâmpinau dificultăți (inclusiv financiare) în a-și procura mâncare mai sănătoasă. Grupul de pacienți a primit gratuit, drept „rețetă medicală”, o lădiță cu fructe, legume, cereale integrale, lactate și carne. În fiecare săptămână, cutia cu alimente era livrată direct la locuințele pacienților. În paralel, un nutriționist discuta cu ei regulat, pentru a-i învăța cum să prepare mâncarea și cum produselor primite.

Emma a fost, de asemenea, parte a acestui studiu și multe dintre obiceiurile sale s-au schimbat. De exemplu, în loc de un burger la micul dejun, ea a început să mănânce fructe, iar chipsurile au fost înlocuite cu nuci și semințe.

Studiul a durat doar trei luni, dar în această perioadă, „prescripțiile medicale” au îmbunătățit considerabil calitatea regimului alimentar al celor implicați. Iar printre alte beneficii, s-a numărat și scăderea nivelului colesterolului și reducerea greutății corporale.

Medicii încearcă acum ca „prescripțiile” de alimente sănătoase să fie subvenționate și accesibile la fel ca medicamentele din farmacii.

„Cheltuim miliarde și miliarde de dolari în fiecare an pentru terapii sau pentru intervenții chirurgicale, care sunt, de fapt, consecințele unui regim alimentar nesănătos”, a spus dr. Wu.

articolul original.

Președintele ASAS, Valeriu Tabără: ‘România nu poate intra într-o criză alimentară decât dacă, doamne ferește, ne trezim într-un sistem de dezorganizare totală’

18 October 2022 at 17:48
image

Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” a declarat că România se află într-un moment în care trebuie să regândească producţia de hrană, pentru că este o mare putere agricolă, dar dependentă de import şi acest lucru înseamnă un risc naţional major.

„Suntem într-un moment în care trebuie să gândim foarte serios această situaţie a producţiei de hrană, pentru că România, alături de Italia, de Franţa, de Germania, este o mare putere agricolă. Dar aici este o problemă pe care, din păcate, noi ne ferim să o discutăm: suntem o mare putere agricolă, dar dependentă de import. Asta înseamnă un risc naţional major”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că nu există riscul ca România să intre într-o criză alimentară, deşi tot mai multe organisme internaţionale transmit avertismente legate de securitatea alimentară mondială.

„România nu poate intra într-o criză alimentară decât dacă, doamne fereşte, ne trezim într-un sistem de dezorganizare totală, dar nici atunci pentru că sunt încă surse suficiente. Problema este a eficienţei şi a capacităţii de a avea durabilitate. Şi nu e vorba numai de cantitate, e vorba şi de calitatea reală. Securitatea alimentară mondială şi viitorul nu este numai pentru cantitate, este pentru calitate, pentru că evoluţia minţii şi a inteligenţei umane este strict legată de creşterea calităţii alimentelor. Şi asta este de netăgăduit”, a subliniat Tabără.

Potrivit sursei citate, discuţiile despre o potenţială criză alimentară la nivel mondial au fost şi în urmă cu 10 ani când se punea problema transparenţei stocurilor regionale de alimente.

„Nu se discută doar acum despre o criză alimentară. Încă din 2011, la Berlin, în luna ianuarie, unde este un fel de Crans Montana al Agriculturii, ministrul francez a ridicat problema transparenţei stocurilor regionale, pentru că, din păcate, pe problemele de hrană se joacă ca şi pe arma atomică. Nicio armă şi niciun sistem nu va funcţiona dacă nu există mâncare. Asta e problema numărul 1. În urmă cu câţiva ani s-a făcut un anumit joc cu orezul, o cădere bruscă, un blocaj, şi imediat s-a intrat în panică majoră. De atunci jocul acesta cu producţia agroalimentară este un unul care intră în sfera strategică de mari interese. Prin anumite măsuri poţi bloca anumite zone ale globului şi poţi crea probleme formidabile de ordin social. Dacă nu este pâinea pe masă 3-4 zile practic nu mai poţi rezolva nimic altceva”, a explicat el.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că problemele actuale ale agriculturii şi industriei alimentare româneşti sunt altele decât cele două evenimente majore cu care ne confruntăm şi pe care le invocăm, respectiv pandemia şi războiul din Ucraina, dar sunt şi mult mai vechi.

„În primul rând este disproporţia aceasta între cele două sectoare: vegetal şi animal. Iată că avem o scădere extraordinară a producţiei zootehnice, inclusiv în ultimul timp asistăm la o criză de lapte şi produse lactate. Este inacceptabilă situaţia să nu poţi asigura laptele pentru programul din şcoli. Din păcate, măsurile care s-au luat în sectorul zootehnic şi viziunea pe mai departe nu este cea care să ne refacă efectiv producţiile animaliere şi aici mă refer şi la carnea de porc, inclusiv la sectorul avicol, pentru că noi importăm carne de pasăre şi ouă. Şi nu mai vorbesc de o accentuare a importului de produse lactate. Cea mai gravă problemă este în continuare importul acesta masiv de inputuri. Noi nu producem în ţară nici îngrăşăminte, nici pesticide şi aducem foarte mult material biologic”, a subliniat şeful ASAS.

În opinia sa, piaţa funciară nu este făcută pentru a întări sistemul agricol din România, fiind tratată ca o piaţă oarecare, unde se vinde „ciocolată sau bere sau ţigări”.

„Piaţa funciară nu este făcută pentru a întări sistemul agricol şi este tratată doar ca o piaţă oarecare, ca şi când aş vinde ciocolată sau bere sau ţigări. Ori, piaţa funciară şi în Franţa şi în marile ţări este făcută ca să întărească sistemul agricol. Să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă acest decalaj creat în timp între marii şi micii producători, de sistemul de subvenţii, care satisface pentru moment, dar nu în perspectivă. Vedeţi ce s-a întâmplat în 2020 cu seceta dacă nu au putut fi ajutaţi fermierii.

Practic, şi-au reluat extrem de greu producţia şi la toate acestea se adaugă creşterea preţurilor la îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi aşa mai departe. Situaţia nu este una foarte simplă, însă România dacă se organizează bine, cu sursele financiare care le are şi cu dotările tehnice care, într-o parte a agriculturii, sunt la un nivel tehnic mult peste unele ţări agricole şi puteri mari din Europa, poate să asigure, repet, încă o dată, necesarul de hrană. Dar asta nu înseamnă eficienţa sistemului, atâta timp cât noi nu suntem exportatori de produse cu valoare adăugată. Exportăm materie primă, exportăm subvenţie, iar pieţele sunt extrem de volatile”, a completat Valeriu Tabără.

De asemenea, el spune că războiul din Ucraina şi intrarea pe piaţa românească a cerealelor ucrainene a coborât foarte mult preţurile, iar cei afectaţi sunt din nou fermierii, chiar şi cei foarte mari, pentru că preţul se duce sub costurile de producţie.

„Cred că este nevoie de schimbarea unor tendinţe în agricultura românească. Şi în primul rând este vorba despre echilibrare, inclusiv în sistemul vegetal. Suntem şi vom rămâne producători de cereale, dar trebuie să ne ducem şi spre plantele tehnice. Iată că nu mai producem zahăr în România, se închide poate şi ultima fabrică de zahăr. Producţia de cartofi a scăzut enorm. Cartoful nu este nu numai o plantă aliment, ci şi una industrială.

Soia rămâne principala plantă producătoare de proteină vegetală fără de care este de neconceput dezvoltarea sistemului zootehnic. Dar soia este şi o plantă de importanţă majoră alimentară. Nu mai vorbesc de raportul acesta dintre specii. N-avem reproducţie, suntem obligaţi să importăm material biologic de afară. Cine este subordonat importului de material de cercetare de afară nu-şi va echilibra niciodată din punct de vedere economic şi financiar agricultura”, a adăugat preşedintele ASAS.

Fostul ministru al Agriculturii a menţionat că seceta continuă să fie una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara noastră, în condiţiile în care fenomenul este prezent aproape în fiecare an pe zone mai mari sau mai mici, alături de instabilitatea politică din zona Balcanilor şi a Mării Negre.

„Spuneam în urmă cu 20 de ani reprezentanţilor Băncii Mondiale că România se confruntă cu doi generali. Doi generali foarte importanţi, care sunt prezenţi şi astăzi: în primul rând, generalul secetă, pentru că seceta în România este prezentă în 8 din 10 ani. Dar dacă facem analiza şi luăm datele de la Autoritatea Naţională de Meteorologie, vedem că seceta în România este prezentă în fiecare an, sigur pe suprafeţe mai mari sau mai mici, din păcate. Al doilea general era instabilitatea politică din zona Balcanilor, din zona Mării Negre, care, iată, este şi astăzi”, a spus el.

Întrebat cum poate face faţă România schimbărilor climatice, Tabără a explicat că România are nevoie pe lângă irigaţii de soiuri reziste la şocurile termice, tolerante la seceta atmosferică, care este mult mai pregnanta decât cea a solului.

„Climatul temperat-continental din România este diferit de cel din Ungaria sau din Franţa. Aici sunt verile acestea super călduroase în care, atenţie, nu apa din sol este cea mai mare problemă, ci seceta atmosferică, şocul termic, când umiditatea relativă se duce către 30% şi se înregistrează temperaturi la nivelul solului de peste 50 de grade, iar plantele nu mai rezistă. Ele nu mai pot respira. Noi nu vom rezolva problema numai cu irigaţii.

Va trebui să ne creăm acele organisme care să fie tolerante la astfel de fenomene. Problema rezervelor este o altă problemă pe care România trebuie să şi-o trateze, sigur sunt nişte costuri. Pe de altă parte, la nivelul UE s-a greşit blocându-se metodele noi de cercetare. Iată că revin discuţiile despre biotehnologii după 20 şi ceva de ani, dar numai prin summit-uri şi decizii politice nu rezolvăm nimic. Trebuie studii foarte serioase în spate, să le plăteşti, nu de azi pe mâine, şi abia atunci poţi oferi soluţii care să dea durabilitate sistemului, pentru că în agricultură, măsurile pe care le iei azi nu se văd mâine, se văd peste doi sau trei ani, abia atunci vezi rezultatele.

Trebuie gândite toate aceste măsuri, pentru că România poate intra într-o criză majoră, dacă neglijăm pajiştile, neglijăm zootehnia, neglijăm mica gospodărie, cu consecinţe şi mai mari în viaţa rurală şi cu alte consecinţe date de ceea ce înseamnă sistemul cultural identitar al României”, a concluzionat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Valeriu Tabără.

articolul original.

Consiliul Județean Buzău se întrunește în ședință extraordinară

12 October 2022 at 09:05

Între proiectele care nu suportă amânare se regăsesc suplimentarea bugetului DGASPC pentru asigurarea hranei rezidenților aflați în protecție și atribuirea unei părți din terenul fostei materintăți, Ministerul Transporturilor, pentru construirea unui sediu al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.  

Consilierii județeni buzoieni au fost convocați în ședință extraordinară, joi, 13 octombrie, cu începere de la ora 9:00, pentru a aproba șase proiecte de hotărâre care nu pot fi amânate până la data când va avea loc ședința ordinară din această lună.

Între proiectele urgente aflate pe ordinea de zi se regăște o nouă rectificare a bugetului județului, dar și a bugetului DGASPC. „Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău din fondul de rezervă bugetară i se suplimentează bugetul de venituri şi cheltuieli cu suma de 1.000.000 lei”, necesară asigurării hranei rezidenților din „centrele de plasamente copii, căminele de bătrâni şi centrele pentru pesoane cu dizabilităţi”, până la următoarea rectificare a bugetului de stat.

Rectificată va fi și suma pentru finanțarea activității cluburilor sportive de drept public și privat din județ în cadrul Programului „Promovarea sportului de performanță”, iar alte două proiecte de hotărâre vizează darea în administrarea unor Consilii locale a două tronsoane de drumuri.

Unul dintre proiectele urgente se referă la aprobarea trecerii din domeniul public al Județului Buzău în domeniul public al Statului a jumătate din terenul fostei Maternități, și declararea încetării uzului de interes public județean al acestui teren, care va fi preluat în administrare de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în vederea construirii sediului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Buzău.

Inițiatorul proiectului de hotărâre arată că după construirea și darea în folosință a noii maternități secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență Buzău și demolarea fostei construcții, terenul a fost dezmembrat în două loturi, unul de 4000mp care a fost transmis în 2018, în proprietatea Statului, în scopul construirii sediului Judecătoriei Buzău și unul de 4053 mp, rămas la dispoziția Consiliului Județean Buzău. „S-a încercat în ultimii 4 ani identificarea unor soluții de investiții pentru acest teren care să răspundă uzului și interesului public județean, dar costurile depășesc sursele bugetare disponibile sau estimate pentru anii următori”, așa că propune „trecerea în proprietatea Statului în scopul construirii sediului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri” a acestui teren, considerând că este o soluție „oportună”.

PROIECTE DE HOTĂRÂRE:

Proiect de hotărâre nr. 228/10.10.2022 pentru aprobarea rectificării a VIII-a a bugetului propriu al Județului Buzău pe anul 2022;

Proiect de hotărâre nr. 229/10.10.2022 pentru aprobarea rectificării a VII-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău;

Proiect de hotărâre nr. 230/10.10.2022 privind rectificarea  I a sumelor cu titlu de finanțări nerambursabile pentru cluburile sportive de drept public și privat, în cadru Programului anual al finanțărilor nerambursabile de la bugetul propriu al județului Buzău pentru anul 2022;

Proiect de hotărâre nr. 231/10.10.2022 privind darea în administrarea Consiliului Local al comunei Vernești a unor tronsoane din drumurile județene DJ 205 și DJ 100 H, situate în intravilanul comunei Vernești;

Proiect de hotărâre nr. 232/10.10.2022 privind darea în administrarea Consiliului Local al comunei Rușețu a unor tronsoane din drumurile județene DJ 214 A și DJ 203 N, situate în intravilanul comunei Rușețu;

SUPLIMENTAR

Proiect de hotărâre nr. 233/11.10.2022 privind aprobarea trecerii terenului în suprafață de 4053 mp. situat în municipiul Buzău, B-dul Gării nr. 8 din domeniul public al județului Buzău în domeniul public al Statului.


articolul original.

Coliban nu se lasă : ședință de Consiliu Local, mâine, în mijlocul FOV, pentru proiecte ”picate” în ultimele 3 luni de majoritatea PNL-PSD

5 September 2022 at 15:32
By: M.Ex.

Primarul Allen Coliban continuă să aducă în discuția Consiliului Local 2 proiecte care au fost picate, până acum de 3 ori de majoritatea PSD-PNL din deliberativul municipiului Brașov. Este vorba de masa caldă în școli și școala buffer, unde elevii din școlile care intră în reabilitare să poată să învețe în condiții decente. Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor avea gânduri mai bune mâine seară, atunci când primarul a convocat ședința de îndată a Consiliului Local, pentru re-discutarea acestor proiecte. Coliban a invitat pe oricine interesat de acest subiect să participe la ședința aleșilor locali : ”Mâine voi avea o ședință de îndată convocată la Primăria Municipiului Brașov la care sunt invitați și părinți și cadre didactice. Oricine e interesat de soluția pe care am promovat-o și pe care am supus-o discuției Consiliului Local, mă refer la cea de școală nouă, dar și la un program pilot de masă caldă în școli, poate să vină, să intervină și să pună presiune pe politicienii locali. Este modul în care vom putea să ajutăm decidenții să ia o decizie în timp cât mai scurt”, a precizat primarul Allen Coliban.

”În conformitate cu prevederile art. 134, alin. (4), alin. (5), lit. a), a^1), a^2), art. 196, alin. (1),
lit. a), art. 243, alin. (1), lit. a) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul
administrativ, cu modificările și completările ulterioare, aducem la cunoştinţa locuitorilor
Municipiului Braşov că şedinţa de îndată a Consiliului Local al Municipiului Braşov va avea loc în
ziua de 06 septembrie 2022, ora 17.30, în sala de şedinţe a Consiliului Local, prin mijloace
electronice printr-o platformă on-line de video-conferință, cu următorul
PROIECT AL ORDINII DE ZI :
1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a
mandatului de consilier local al domnului ROȘU ALEXANDRU, ca urmare a demisiei.
Inițiator: Primarul Municipiului Brașov.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat între Municipiul Brașov și Agenția
Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov ce are ca obiectiv implementarea și
operaționalizarea programului „Masă de calitate pentru elevii brașoveni”.
Inițiator: Primarul Municipiului Brașov.
3. Proiect de hotărâre privind inițierea procedurii pentru închirierea, prin negociere directă, de către
Municipiul Brașov, în calitate de chiriaș, a unor spații pentru relocarea temporară a activității
școlare.
Inițiator: Primarul Municipiului Brașov.
4. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 257/2022 privind aprobarea
depunerii proiectului “Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a
teritoriului și de planificare urbană – Plan Urbanistic General, în Municipiul Brașov” și
participarea la Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local.
Inițiator: Primarul Municipiului Brașov.”

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Indecele de calitate al grâului este superior

10 August 2022 at 08:32
By: Regie
image

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vine cu vești bune: Indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut marți în şedinţa Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, că indicele de calitate al grâului este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura confort industriei de morărit și panificație.

De asemenea, ministrul Agriculturii a transmis că fermierii au început recoltatul culturii de floarea-soarelui, iar potrivit prognozelor producţiile vor face faţă cererii din piaţă.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, şeful MADR a făcut referire şi la furajarea animalelor, ce este asigurată prin păşunat şi stabulaţie. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR a acordat posibilitatea celor afectaţi de seceta pedologică să schimbe destinaţia culturilor în hrană pentru animale. Totodată, MADR a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru reducerea perioadei de retenţie a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată.

Pentru urgentarea lucrărilor de execuţie a infrastructurii de irigaţii, MADR lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un memorandum pentru suplimentarea numărului de angajaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

În cadrul şedinţei de la MADR, ministrul Daea a reamintit măsurile implementate până în prezent, dar şi pe cele propuse pentru a fi implementate în perioada imediat următoare în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice.

„Măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice şi care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează: acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea şi gestionarea producţiei; menţinerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi creşterea capacităţii de irigat; evaluarea tuturor resurselor de apă şi irigare a culturilor; dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitaţiilor în cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor; asigurarea subvenţiei pentru lucrările agricole;asigurarea materiei prime pentru zootehnie; creşterea capacităţii de industrializare a producţiei primare; constituirea unui Ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice”, se menţionează în comunicatul MADR.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

articolul original.
  • There are no more articles
❌