ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pubertatea apare mai devreme la copiii care folosesc smartphone-ul în exces

17 September 2022 at 17:00
image

Expunerea la lumină albastră, prin utilizarea regulată a tabletelor și a smartphone-urilor, poate modifica nivelurile hormonale, astfel încât pubertatea apare mai devreme.

Asta au dezvăluit datele dintr-un studiu pe șobolani prezentat la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică.

Durata mai lungă a expunerii la lumină albastră a fost asociată cu faptul că la femelele de șobolan; femelele de șobolan au avut și niveluri reduse de melatonină, niveluri crescute ale unor hormoni de reproducere și modificări fizice ale ovarelor.

Pubertatea apare mai devreme din cauza expunerii excesive la lumină albastră

Utilizarea dispozitivelor mobile care emit lumină albastră a fost legată anterior de modele de somn perturbate la copii, dar aceste constatări sugerează că ar putea exista riscuri suplimentare pentru dezvoltarea în timpul copilăriei și pentru fertilitatea din viitor.

Utilizarea crescândă a dispozitivelor care emit , cum ar fi tabletele și smartphone-urile, a fost anterior implicată în reducerea calității somnului atât la copii, cât și la adulți.

Se crede că acest lucru este cauzat de perturbarea ceasului nostru corporal, deoarece lumina albastră inhibă seara creșterea a nivelului de melatonină, care ne pregătește corpul pentru odihnă și somn.

Nivelurile de melatonină sunt în general mai ridicate în perioada pre-pubertate decât în perioada pubertății și se crede că acestea au un rol în întârzierea începerii pubertății. Pubertatea este un proces complex care implică coordonarea mai multor sisteme ale corpului și hormoni, notează Medical Xpress.

Șobolani expuși la lumină albastră

În ultimii ani, mai multe studii au raportat creșteri ale debutului precoce al pubertății la fete, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Legătura dintre expunerea la lumină albastră și sugerează că creșterea timpului de folosire a ecranelor, cum ar fi cea din timpul restricțiilor pandemice, poate avea un rol în creșterea debutului precoce al pubertății. Însă acest lucru este foarte dificil de evaluat la copii.

În acest studiu, dr. Aylin Kilinç Uğurlu și colegii ei din Ankara, Turcia, au folosit un model de șobolan pentru a investiga efectele expunerii la lumină albastră asupra nivelurilor hormonilor reproductivi și a momentului de debut al pubertății.

Femelele de șobolani au fost împărțite în trei grupuri de câte 6 și expuse fie unui ciclu normal de lumină, fie la 6 ore de lumină albastră, fie la 12 ore de lumină albastră.

Ce rezultate au avut cercetătorii?

Primele semne de pubertate au apărut semnificativ mai devreme în ambele grupuri expuse la lumină albastră, iar cu cât durata expunerii a fost mai lungă, cu atât pubertatea apare mai devreme.

Șobolanii expuși la lumină albastră au avut, de asemenea, niveluri reduse de melatonină și niveluri crescute de hormoni de reproducere specifici (estradiol și hormonul luteinizant), precum și modificări fizice în țesutul ovarian, toate în concordanță cu debutul pubertății. La expunerea de 12 ore, șobolanii au prezentat și unele semne de deteriorare a celulelor și inflamație a ovarelor.

„Am descoperit că expunerea la lumină albastră, suficientă pentru a modifica nivelul melatoninei, este, de asemenea, capabilă să modifice nivelul hormonilor reproductivi și să provoace debutul precoce al pubertății la modelul nostru de șobolani. În plus, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât mai devreme este debutul”, explică Dr. Aylin Kilinç Uğurlu.

Oamenii, similari cu șobolanii

„Deoarece acesta este un studiu pe șobolani, nu putem fi siguri că aceste constatări vor fi la fel și la copii, dar aceste date sugerează că expunerea la lumină albastră ar putea fi considerată un factor de risc pentru debutul precoce al pubertății”, subliniază cercetătoarea.

Este dificil să imiți la șobolani expunerea la lumină albastră echivalentă cu utilizarea tabletei de către un copil, dar momentul pubertății la șobolani este aproximativ echivalent cu cel al oamenilor, ajustat la speranța de viață mai mică a șobolanilor.

Modificările hormonale și ale ovulației care apar în timpul pre-pubertății și pubertății la femelele de șobolan sunt, de asemenea, comparabile cu ale oamenilor. Deci, în ciuda limitărilor studiului, aceste constatări susțin investigarea ulterioară a impactului expunerii la lumină albastră asupra nivelurilor hormonale și a debutului pubertății la copii.

Deși studiul nu poate spune cu siguranță, pubertatea apare mai devreme la copiii care folosesc telefonul seara

Echipa intenționează să investigheze leziunile celulare și efectele inflamatorii detectate după o expunere mai lungă la lumină albastră, deoarece acest lucru ar putea avea un impact pe termen lung asupra sănătății reproductive și fertilității. Ei vor evalua, de asemenea, dacă funcțiile de „reducere a luminii albastre” ale dispozitivelor pot reduce efectele observate în modelul de șobolan.

„Deși nu este concludent, am sfătui ca utilizarea dispozitivelor care emit lumină albastră să fie redusă la minimum la copiii prepubertali, mai ales seara, când expunerea poate avea cele mai multe efecte de modificare a hormonilor”, a încheiat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic mușchi din corp?

8 August 2022 at 08:00
image

Nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece există diferite moduri de a măsura forța. În plus, există trei tipuri de mușchi în corpul uman: cardiaci, netezi și scheletici.

Mușchiul cardiac alcătuiește peretele inimii și este responsabil pentru contracția puternică a inimii. Mușchii netezi alcătuiesc pereții intestinului, ai uterului, ai vaselor de sânge și mușchii interni ai ochiului.

Mușchii scheletici sunt atașați de oase și, în unele zone, de piele (mușchii de la nivelul feței noastre). Contracția mușchilor scheletici ajută membrele și alte părți ale corpului să se miște.

Majoritatea surselor afirmă că există scheletici numiți în corpul uman, deși unele cifre ajung până la 840.

Trei tipuri de mușchi în corpul uman

Deși majoritatea indivizilor au același , există o anumită variabilitate de la o persoană la alta. În general, mușchii netezi nu sunt incluși în acest total, deoarece majoritatea acestor mușchi se află la nivel celular și sunt în număr de miliarde. În ceea ce privește un mușchi cardiac, avem doar unul singur – inima.

Mușchii primesc denumiri latine în funcție de localizare, mărimea relativă, formă, acțiune sau origine.

Mușchii care au fost considerați cei mai puternici pe baza diferitelor definiții ale forței (enumerați în ordine alfabetică):

Mușchii externi ai ochiului

Mușchii ochiului sunt în continuă mișcare pentru a reajusta pozițiile ochiului. Atunci când capul este în mișcare, mușchii externi ajustează în mod constant poziția ochiului pentru a menține un punct de fixare stabil.

Cu toate acestea, mușchii externi ai ochiului sunt supuși oboselii.

Într-o oră de lectură a unei cărți, ochii fac aproape 10.000 de mișcări coordonate.

Gluteus Maximus

Gluteus maximus este  din corpul uman.

Este mare și puternic pentru că are rolul de a menține trunchiul corpului într-o poziție dreaptă.

Este principalul mușchi antigravitațional care ajută la urcarea scărilor.

Inima

Cel mai greu mușchi care lucrează este inima. Acesta pompează sânge la fiecare bătaie a inimii.

Zilnic, inima pompează cel puțin 9.450 de litri de sânge. Inima are capacitatea de a bate de peste 3 miliarde de ori în viața unei persoane.

Mușchii uterului

Uterul este așezat în regiunea pelviană inferioară. Mușchii săi sunt considerați puternici pentru că se contractă pentru a împinge un copil prin canalul de naștere.

Glanda pituitară secretă hormonul oxitocină, care stimulează contracțiile.

Limba

Limba este alcătuită din grupuri de mușchi și, la fel ca inima, este mereu în lucru.

Ajută la procesul de amestecare a alimentelor. Se leagă și se conturează pentru a forma litere.

Limba conține amigdale care filtrează germenii. Chiar și atunci când o persoană doarme, limba împinge în mod constant saliva în gât, scrie Library of Congress.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌