ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pisaniile lui Ştefan cel Mare sunt în siguranţă, la Herson

28 November 2022 at 12:47
image

Pisaniile lui Ştefan cel Mare sunt în siguranţă, la muzeul din Herson, a anunțat ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, informează Digi24.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

Se credea că au fost furate de soldaţi ruşi în retragere

În 4 noiembrie, ministrul Culturii a declarat pentru Digi24.ro că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se credea că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson. 

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, explica ministrul Culturii.  El preciza că România are multe bunuri de patrimoniu comun pe teritoriul ucrainean și că pentru obiecte de mare însemnătate pentru istoria românilor, așa cum sunt Pisaniile lui Ștefan cel Mare, oficialii români vor depune toate eforturile să fie recuperate, dacă acest lucru este posibil. 

Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente. 

articolul original.

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite neatinse în Herson

28 November 2022 at 11:13
image

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care confirmă că sunt neatinse și că România discută cu Ucraina preluarea lor până la sfârșitul războiului, pentru a le păstra în siguranță.

“Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina… Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

La începutul lunii noiembrie, se credea că Pisaniile lui Ștefan cel Marear fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson. Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse atunci că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, practic lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente,  ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

articolul original.

Bilanț negru al ocupației ruse în Herson

24 November 2022 at 17:18
By: (R.C.)

Corpurile a peste 400 de civili ucişi în timpul ocupaţiei ruse au fost recuperate în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a declarat joi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de dpa.

‘Au fost găsite corpurile a 432 de civili care au fost ucişi’, a indicat Kostin în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni din Ucraina, fără să ofere informaţii mai detaliate.

În plus, nouă încăperi descrise ca fiind camere de tortură au fost descoperite de cele 12 echipe de investigaţie care cercetează în zona puternic minată, recent recucerită de armata ucraineană.

La 17 noiembrie, poliţia ucraineană indicase că în teritoriile eliberate din regiunile Doneţk, Nikolaev (Mikolaiv), Harkov şi Herson au fost găsite cadavrele a 991 de civili, care au fost ucişi în timpul ocupaţiei ruse, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

articolul original.

Poveștile luptătorilor din mișcarea de rezistență a Ucrainei: Cel puțin 10 ruși uciși în fiecare noapte

24 November 2022 at 14:40
image

În cele opt luni de ocupație, partizanii ucraineni le-au dat de furcă soldaților ruși și oficialilor puterii instalate de Kremlin. În unele cazuri, chiar i-au ucis.

Într-o seară din luna martie, la doar câteva zile după ce trupele Moscovei intraseră în Herson, doi soldați ruși mergeau pe o stradă din oraș. Încă era destul de frig, lumină nu era, orașul fiind scufundat în beznă, iar militarii se întorceau în bază după ce s-au dus să bea.

Când unul s-a împiedicat, celălalt s-a oprit pentru a se ușura pe marginea trotuarului. Dintr-o dată, lama unui cuțit i s-a înfipt în partea dreaptă a gâtului și rusul s-a prăbușit în iarbă. După câteva clipe, celălalt soldat, ametiț de băutură, a avut aceeași soartă.

"L-am terminat pe primul imediat, apoi l-am văzut pe al doilea și l-am omorât pe loc", a povestit Archie, membru al rezistenței ucrainene, explicând că a acționat din instinct. "Am văzut orcii în uniformă și mi-am zis 'de ce nu?'. Nu erau nici oameni, nici lumină și am profitat de moment", a spus el, folosind un termen peiorativ la adresa rușilor.

"Adrenalina și-a făcut treaba. N-am avut nicio teamă sau timp să gândesc. În primele zile după aceea m-am simțit rău, apoi am înțeles că erau dușmanii mei. Au venit în casa mea ca să mi-o ia", a spus el.

Tânărul în vârstă de 20 de ani este luptător de arte marțiale și obișnuia să poarte mereu un cuțit pentru autoapărare, dar care până atunci nu a ucis pe nimeni. Numele său este unul fictiv, pentru a i se proteja identitatea.

Povestea lui, relatată de CNN, a fost confirmată de armata ucraineană și de surse din serviciile secrete care au ținut legătura cu el și cu alți partizani.

Archie este unul dintre luptătorii mișcării de rezistență din Herson, oraș care avea 290.000 de locuitori înainte de invazie, și pe care Rusia a încercat fără succes să-l țină sub control.

Promisiunile respectate ale partizanilor

Oamenii din Herson și-au exprimat ideile foarte clar la scurt timp după intrarea trupelor ruse în oraș, pe 2 martie, protestând zilnic în piața centrală și fluturând steaguri galben-albastre. Însă Herson, primul mare oraș cucerit de armata rusă, era un simbol important pentru Moscova, așa că dizidența nu putea fi tolerată. Protestatarii au fost împrăștiați cu gaze lacrimogene și focuri de armă, iar organizatorii mitingurilor și cei mai vocali localnici au fost arestați și torturați.

Când manifestațiile pașnice nu au dat rezultate, oamenii din Herson au intrat în mișcarea de rezistență, iar cetățeni obișnuiți, precum Archie, au trecut pe cont propriu la acțiune.

"N-am fost singurul din Herson. Au fost mulți partizani deștepți. Cel puțin zece ruși au fost uciși în fiecare noapte", a menționat el.

Localnicii au trecut de la acțiunile pe cont propriu la organizarea în grupuri, coordonându-și acțiunile cu armata ucraineană și serviciile de informații din afara orașului.

"Am un amic cu care umblam prin oraș, în căutarea locurilor în care se adunau soldații ruși. Verificam rutele patrulelor și le dădeam informațiile tipilor de pe linia frontului, iar ei știau cui să le dea mai departe", a explicat tânărul.

Asasinatele partizanilor nu vizau doar soldați ruși. Mai mulți oficiali ai guvernului instalat de Moscova au fost ținta unor atacuri în cele opt luni de ocupație. Chipurile colaboraționiștilor au fost tipărite pe afișe lipite în tot orașul, promițânduli-se că va veni răzbunarea pentru legăturile lor cu Kremlinul. Multe dintre promisiuni au fost respectate - unii dintre oficiali au fost uciși când mașinile lor au sărit în aer, incidente pe care autoritățile pro-ruse le-au calificat drept "atacuri teroriste".

Another video of apparently suicidal courage from Ukrainian civilian resistance — throwing Molotov cocktails at a Russian tank out their car window as they drive past https://t.co/hJFn471dfQ

— Emma Graham-Harrison (@_EmmaGH)
February 28, 2022

Archie a fost arestat de autoritățile de ocupație pe 9 mai, după ce a participat la o paradă de ziua victoriei armatei sovietice în Al Doilea Război Mondial cu o bandă galben-albastră prinsă pe tricou.

A fost luat în primire de agenții FSB care îi torturau pe soldații, ofițerii de informații și partizanii ucraineni. "M-au bătut, m-au electrocutat, m-au lovit, m-au bătut cu bastoanele. Nu pot să zic că m-au înfometat, dar nici nu-mi dădeau prea multă mâncare. Nimic bun nu s-a întâmplat acolo", a povestit el.

A avut noroc - i-au dat drumul după opt zile și după ce l-au obligat să facă o înregistrare în care să spună că acceptă să lucreze pentru ruși. Relatarea lui despre ce s-a întâmplat în centrul de detenție a fost confirmată de surse militare ucrainene și de alți deținuți.

Mulți dintre cei prinși au rămas acolo. Ihor, care a cerut CNN să nu-i dezvăluie celălalt nume, a fost și el dus acolo. "M-au ținut acolo 11 zile și atunci am auzit urlete de la subsol. Oamenii erau torturați, îi băteau cu bețele la palme și la tălpi (…) i-au legat la baterii și îi electrocutau", a spus bărbatul în vârstă de 29 de ani.

Ihor a fost prins când căra arme și se declară "norocos" că s-a ales doar cu bătaia. "Pe mine m-au adus după perioada în care oamenii erau bătuți până la moarte", a menționat el.

Cine a scăpat doar cu bătaia a fost norocos

Cât timp l-au ținut acolo, Ihor a reușit să ascundă faptul că era membru al rezistenței din Herson și că făcuse mai mult decât să transporte arme. El a furnizat date armatei ucrainene, acțiuni pentru care ar fi putut primi o pedeapsă mult mai brutală. "Dacă vedeam ceva, făceam o poză sau înregistram video și le trimiteam forțelor ucrainene, iar ei hotărau dacă să atace sau nu", a explicat Ihor.

Printre coordonatele pe care le-a comunicat armatei ucrainene s-au numărat și cele ale unui depozit din Herson. "Armata rusă ținea între 20 și 30 de vehicule acolo, erau blindate, transportoare și acolo stăteau câțiva ruși", a spus Ihor.

Forțele ruse care au plecat s-au grăbit să golească ceea ce a mai rămas înăuntru, dar clădirea distrusă poartă semnele loviturii violente executată de ucraineni. Cea mai mare parte a acoperișului s-a prăbușit, pereții sunt sparți și sticla spartă acoperă încă cea mai mare parte a podelei. Structura e încă în picioare, dar în unele părți metalul a fost afectat de explozie.

Ihor folosea contul de Telegram pentru a transmite coordonatele omului său de legătură, pe care îl numește "fumul". Pe lângă coordonate, el a trimis și o înregistrare video a depozitului: "Am pornit camera, apoi am ținut telefonul spre clădire și am început să mă plimb și să vorbesc la telefon în timp ce camera filma. Apoi am șters înregistrarea, bineînțeles, fiindcă dacă mă opreau undeva și îmi verificau telefonul și pozele m-ar fi luat la întrebări."

Privind în urmă, Ihor, tatăl unei fetițe de trei luni, spune că a avut noroc să nu fie prins. "Nu era greu, dar a fost periculos. Dacă mă prindeau că filmam ceva, probabil că nu mă mai scăpam viu", a conchis el.

articolul original.

Regiunea Herson va fi restaurată cu peste 2,7 milioane de dolari

22 November 2022 at 23:00
image

Peste 2,7 milioane de dolari au fost alocate pentru restaurarea regiunii Herson, recent eliberate, a scris duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal într-o postare pe Facebook.

„Guvernul a alocat 100 de milioane de grivne (2,7 milioane de dolari americani) pentru restaurarea prioritară a regiunii eliberate ”, a scris Shmyhal.

„Acesta este începutul reconstrucției regiunii. În primul rând, este vorba despre nevoile critice ale locuitorilor din regiune: acces la lumină, apă, căldură, comunicații și medicamente”, a continuat el, potrivit CNN. „Oamenii vor primi pensiile care le-au fost acumulate în timpul ocupației”.

Ucraina continuă să primească sprijin financiar

Shmyhal a detaliat, de asemenea, sprijinul financiar pe care Ucraina l-a primit din partea partenerilor săi.

„Canada a emis obligațiuni guvernamentale pe cinci ani care valorează 500 de milioane de dolari canadieni (aproape 374 de milioane de dolari americani)”, a mai scris el. „Guvernul ucrainean a luat decizia de a atrage fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare”.

Resursele, îndreptate spre angajați și spre securitatea socială a ucrainenilor

Premierul a precizat că aceste resurse vor fi direcționate către securitatea socială și salariile angajaților de stat.

„Săptămâna viitoare, Ucraina va primi, de asemenea, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Shmyhal a mai precizat că, pe fondul asupra sectorului energetic ucrainean, guvernul de la Kiev „activează importul de mijloace de generare a energiei”.

„Fiecare ucrainean poate importa un generator sau o stație de încărcare din străinătate fără a plăti taxe vamale și TVA”, a spus el. „Aproximativ 8.500 de grupuri electrogene sunt importate în Ucraina pe zi”.

articolul original.

Bastoane, gloanțe și dispozitive de electrocutare, găsite de procurorii ucraineni în 4 presupuse camere de tortură din Herson

21 November 2022 at 15:41
image

Procurorii ucraineni au oferit detalii despre ce au găsit în patru presupuse camere de tortură din Herson, după ce trupele rusești au părăsit orașul din sudul țării. Ei spun că oamenii au fost „torturați cu brutalitate” și că au fost descoperite bastoane, gloanțe și un dispozitiv de electrocutare.

BBC a publicat imagini din aceste camere și a stat de vorbă cu două persoane care au declarat că au fost ținute mai mult de o lună în camere de tortură în interiorul unei secții de poliție.

Prezentatoare TV: Nu mai pot să dorm pe întuneric

Anzhela Slobodian, 49 de ani, prezentatoare TV înainte de invazia Rusiei, a declarat că a fost torturată psihologic într-o celulă mică, pe care a împărțit-o cu alte patru femei.

„Când o persoană era electrocutată, se auzea un sunet ciudat. În plus, bărbații țipau de durere”, a declarat ea.

Jurnalista a spus că nu putea să adoarmă pentru că luminile erau aprinse, iar când a fost eliberată, a constatat că nu mai poate să doarmă pe întuneric.

Un bărbat de 69 de ani a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați care au fost torturați

Oleksandr Maksimenko, în vârstă de 69 de ani, a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați, despre care susține că au fost bătuți și torturați fără încetare. Unii au fost electrocutați.

„A fost îngrozitor”, își amintește el. „Un tip care a fost adus în celulă după interogatoriu s-a întors cu limba neagră. Era atât de umflată încât nu mai putea intra înapoi în gură”.

Rusia a negat toate aceste acuzații. Recent, însă, Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia ca stat terorist și a cerut crearea unui tribunal internațional.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina: Experții AIEA evaluează, luni, situația centralei Zaporojie

articolul original.

Ziua 271 de război: Zelenski cere ajutorul NATO. Ucraina evacuează zonele recucerite (Foto)

21 November 2022 at 20:22
image

Ziua 271 de război a adus un bilanț negru tot mai mare, după sutele de atacuri ale rușilor din ultimele 24 de ore.

Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să treacă iarna. Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate în mod regulat de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din partea centrală și de vest a țării. Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală.

New York Times a confirmat autenticitatea videoului apărut săptămâna trecută în care se susținea că 12 soldați ruși erau executați de forțele ucrainene. Jurnaliștii precizează însă că este imposibil să fie stabilit contextul în care cei 12 soldați au fost uciși. Dacă militarii au fost, într-adevăr, capturați și executați și nu uciși în confruntare, ar constitui crime de război.

Între timp, experții americani analizează o situație ciudată din Rusia, unde Vladimir Putin arată o susținere masivă a bloggerilor militari, deși aceștia au criticat dur conducerea armatei și chiar și pe el, pentru eșecurile înregistrate în Ucraina. Este oare o mișcare de propagandă sau liderul de la Kremlin nu e informat corect?

Și tot de la Kremlin vine un nou moment de amnezie. După ce săptămâna trecută Dmitri Peskov susținea că nimeni din Rusia nu a făcut amenințări nucleare, acum același purtător de cuvânt al lui Putin spune că președintele rus nu a vrut niciodată să-l înlăture pe Volodimir Zelenski de la conducerea Ucrainei, deși chiar el o spusese încă de la începutul invaziei.

Situația pe front

 • Ucraina evacuează zonele recucerite - Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să treacă iarna. Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate intens de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din partea centrală și de vest a țării, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk. Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală. Evacuările au loc la puțin peste o săptămână după ce Ucraina a recucerit orașul Herson – care rămâne aproape de linia frontului – și zonele din jurul acestuia.
 • Întreruperi de curent - Luni, în 15 regiuni ucrainene, au fost preconizate întreruperi de curent de patru ore sau mai mult, potrivit lui Volodimir Kudritskii, şeful operatorului de energie ucrainean Ukrenergo. Peste 40% din instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate de atacurile cu rachete ruseşti în ultimele săptămâni.
 • Depozit de petrol în flăcări - Explozii au avut loc la un depozit de petrol din localitatea ucraineană Makiivka. Două rezervoare sunt în flăcări. Potrivit autorităților separatiste din Donețk, exploziile au fost cauzate de un atac ucrainean.
 • Ploaie de rachete - Rusia a lansat aproape 400 de rachete și obuze duminică asupra estului Ucrainei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
 • Bilanț negru în Ucraina - Șeful cancelariei lui Zelenski a anunțat că 4 oameni au murit în urma bombardamentelor rușilor din ultimele 24 de ore asupra Harkovului și 3 în atacurile din Herson. Alți 8 au fost răniți în Dnepropetrovsk, Donețk, Harkov și Herson. Bombardamentele continuă luni în Herson, rușii atacându-l constant de când au fost nevoiți să se retragă de aici.
 • O persoană a fost ucisă și alte două rănite după un atac al rușilor cu rachete S-300 asupra satului Șevcenkovo din districtul Kupianski.
 • Crime de război comise de ucraineni? - New York Times a confirmat autenticitatea videoului apărut săptămâna trecută în care se susținea că 12 soldați ruși erau executați de forțele ucrainene. Jurnaliștii precizează însă că este imposibil să fie stabilit contextul în care au fost uciși.
 • Pană de curent în Odesa - Odesa a rămas fără curent după ce autoritățile au decis o oprire de urgență a alimentării, pentru a nu suprasolicita sistemul.
 • Rușii au minat Hersonul - Clădirea SBU din Herson se pare că a fost aruncată în aer. Șeful Operațiunii „Sud” a armatei Kievului a spus că rușii au pus explozibil în fiecare birou și în unele situații dezamorsarea nu a fost posibilă, așa că s-a decis distrugerea clădirii. Și sediul Poliției din Herson a fost aruncat în aer din același motiv.
 • Comemorare în Maidan - Volodimir Zelenski și soția sa au mers împreună în Piața Maidan, pentru a cinsti memoria celor uciși în „Revoluția Demnității Kievului” din 2014.

Zelenski cere ajutorul NATO

 • Zelenski le-a cerut statelor NATO să protejeze centralele nucleare ucrainene de presupuse acte de sabotaj.
 • "Toate ţările noastre au interesul de a nu exista incidente periculoase la instalaţiile nucleare. Avem nevoie de garanţii privind apărarea de acte de sabotaj ruse la instalaţiile nucleare", a declarat Zelenski, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Adunarea parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid.
 • Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul forţelor militare ruse. Sâmbătă, au fost raportate 12 explozii în zona acestui complex nuclear.
 • Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) evaluează situaţia.
 • Aleksei Lihacev, directorul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), a avertizat luni că există "risc de accident nuclear" la Zaporojie: "Informăm comunitatea internaţională că centrala nucleară Zaporojie se confruntă cu riscul unui accident nuclear şi este evident că autorităţile de la Kiev consideră că un mic accident nuclear este acceptabil".
 • "Va fi un precedent care va modifica pentru totdeauna cursul istoriei. De aceea, trebuie făcut totul astfel ca nimănui să nu îi treacă prin minte să afecteze securitatea unei centrale nucleare", a subliniat oficialul rus.

Alte informații relevante

 • Zeci de miliarde de la SUA - Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a dezvăluit că SUA au acordat până acum ajutor militar de peste 20 de miliarde de dolari Ucrainei și că vor continua să susțină Kievul oricât va fi nevoie.
 • Norvegia trimite 2 miliarde - Norvegia a anunțat că va ajuta Ucraina în achiziția de gaze pentru iarna viitoare, oferind finanțare în valoare de 2 miliarde de coroane norvegiene (189 milioane de euro).
 • Patriot în Polonia - Polonia și Germania au convenit să amplaseze lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței poloneze cu Ucraina, în urma unei oferte venite de la Berlin.
 • Moscova trimite carne de tun în Lugansk - Ministerul Apărării din Mare Britanie remarcă faptul că prioritatea armatei ruse este să își întărească pozițiile din regiunea Svatovo din Lugansk, puternic bombardată în ultimele zile. Aici sunt trimiși ruși abia mobilizați și prost pregătiți.
 • Bloggerii militari ai lui Putin - Experții Institutului pentru Studiul Războiului au remarcat creșterea tot mai mare a influenței bloggerilor militari, în ciuda pozițiilor lor tot mai critice la Ministerului Apărării de la Moscova. Această comunitate formată din peste 500 de autori pro-război a devenit una dintre principalele surse de informare și este puternic protejată de Vladimir Putin, chiar dacă și el este uneori ținta criticilor. Este oare o mișcare de propagandă sau liderul de la Kremlin nu e informat corect?
 • Navalnîi n-are cizme - Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care de câteva săptămâni denunţă condiţiile mai dure din închisoare, a declarat luni că dă în judecată colonia penală în care este închis pentru că nu i s-au oferit cizme de iarnă, deşi este frig şi a nins.
 • Putin nu vrea să-l înlăture pe Zelenski - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, susține că scopul operațiunii speciale din Ucraina nu este îndepărtarea regimului de la Kiev. Astfel, după ce săptămâna trecută reprezentantul Kremlinului susținea că nimeni din Rusia nu a făcut amenințări nucleare, avem un nou episod de amnezie. Amintim că în discursul în care a anunțat invazia Putin a spus că scopul este denazificarea Ucrainei, numindu-i naziști pe liderii de la Kiev. Apoi, chiar în a doua zi de război, președintele rus Putin a cerut public armatei ucrainene să își dea jos propriul guvern. Putin a spus că li se adresează militarilor ucraineni pentru că e mai ușor să discute cu ei decât cu „gașca de drogați și neo-naziști” de la Kiev, care „a luat ostatic întreg poporul ucrainean”.
 • Valul 2 de mobilizare? - Peskov a negat și că la Kremlin s-ar pregăti un decret pentru o nouă mobilizare, dar a susținut că nu poate ști ce planuri are Ministerul Apărării.
articolul original.

(FOTO) Copilul la război

20 November 2022 at 07:20
By: (D.N.)

Fotografie cu impact emoțional, realizată pe front. Un copil a fost fotografiat în regiunea ucraineană Herson stând lângă un proiectil doborât.

A child from #Kherson. pic.twitter.com/VPB9P2oi08

— NEXTA (@nexta_tv) November 20, 2022

Peste 700 de cadavre au fost descoperite în zonele din regiunea Harkov, regiunea Doneţk şi regiunea Herson, iar 90% dintre victime sunt civili, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, informează ukrinform.net.

„În ultimele două luni, în zonele eliberate din regiunea Harkov, regiunea Herson şi regiunea Doneţk, au fost descoperite peste 700 de cadavre. Aproximativ 90% dintre ei sunt civili”, a spus Kostin.

Kostin a afirmat că în regiunile menţionate au fost găsite peste 20 de locuri, unde cetăţenii ucraineni au fost ţinuţi ilegal captivi şi torturaţi.

Potrivit datelor de la Procuratura Generală ucraineană, cele mai multe crime împotriva civililor şi camerele de tortură au fost înregistrate în regiunea Harkov.

articolul original.

Supărare la Moscova după retragerea din Herson: Elitele rusești cred că războiul e pierdut, Kremlinul își face iluzii

18 November 2022 at 14:18
image

Pierderea Hersonului a fost „un eveniment foarte dureros” pentru elitele rusești, susțin surse de la Kremlin.

Seria de eșecuri militare din ultimele luni, culminând cu retragerea trupelor ruse din Herson, a tulburat încrederea care domnea la Moscova. O sursă din cercul apropiat al lui Vladimir Putin, citată de Meduza.io, susține că acest eveniment a stârnit îngrijorare în rândul elitelor de la Kremlin.

Și, ca în orice război, tabăra care se îndreaptă spre înfrângere începe să fie cuprinsă de neliniște și să caute o ieșire din situația critică.

"Există o înțelegere - am pierdut adevăratul război. Oamenii încep să se gândească cum vor trăi, ce poziție vor avea în viitor, pe ce să mizeze, cum să joace. Pe de o parte, au sentimente revanșarde. Pe de alta, va exista o cerere pentru normalizare și stabilitate", a spus sursa.

În schimb, în blocul politic al administrației prezidențiale ruse încă mai există ceva optimism, a declarat o altă sursă pentru publicația menționată. Kremlinul își axează acum aștepările pe trei linii mari:

 • Occidentul își va pierde consensul în susținerea Ucrainei din cauza nevoii de energie ieftină.
 • O schimbare a situației politice din Ucraina care s-ar solda cu demisia lui Vladimir Zelenski. Nimeni nu știe pe ce se bazează această așteptare.
 • În câteva luni armata rusă să devină mai pregătită pentru luptă, ca urmare a mobilizării, și să poată răsturna evoluția frontului.

Rușii habar n-au ce au avut și ce au pierdut

Potrivit AP, spre deosebire de elitele Rusiei, retragerea din Herson nu a avut niciun efect asupra stării de spirit a majorității populației. Opinia publică aproape că nu a băgat în seamă subiectul, fiindcă nu este interesată, iar ocupația rusă din Herson nu a fost suficient comunicată de propagandă.

Oprirea mobilizării i-a făcut mai întâi pe ruși să creadă că e de rău, apoi și-au dat seama că asta e în avantajul lor. Oamenii nu cunosc situația reală din Herson și de aceea cred explicația oficială despre necesitatea retragerii.

Datele sondajelor confirmă aceste teze, iar un oficial de rang înalt din conducerea unei regiuni a Rusiei a explicat că aceasta este îndepărtată de Herson și "are viața ei".

În același timp, surse din cercurile politice și de afaceri nu cred că Kremlinul va fi capabil să întoarcă soarta războiului. "Ceea ce s-a întâmplat în Herson este perceput ca o consecință a mizeriei statului, se pare că se așteptau la asta, dar nu la asemenea proporții", a spus un membru al partidului Rusia Unită.

Un alt oficial regional a spus că în cercul său "sentimentul că e războiul altcuiva a început să crească". "La început, 'operațiunea specială' a fost o acțiune care genera mândrie, mai ales pentru cei care erau interesați doar de informațiile oficiale. A urmat mobilizarea, dar nimeni nu te-a întrebat despre aceste decizii… Acolo sus se duce lupta (chiar și fără succes), dar ne afectează pe noi", a explicat acesta.

Nimeni nu îndrăznește să facă ceva contra lui Putin

Astfel de sentimente s-au infiltrat în administrația prezidențială și guvern. Sursele citate de Meduza.io au spus că în urma înfrângerilor pe linie ale armatei, elitele au devenit și mai preocupate de "închiderea totală a conducerii țării". "Nu ni se spune nimic, aflăm multe de la știri, atât ucrainene cât și occidentale", a spus o sursă apropiată de guvern.

Aceasta a adăugat că dezamăgirea a fost provocată și de acordul semnat de Moscova pentru permiterea exporturilor de cereale din Ucraina, iar opinia reprezentanților elitei care nu se mai regăsesc total în "operațiunea specială" e din ce în ce mai rezonabilă pentru oficialii de rang înalt.

Meduza a scris la începutul războiului că în rândurile oficialilor ruși s-a format o așa-zisă "aripă a liniștii". Reprezentanții acestia se limitează la îndeplinirea obligațiilor și respectarea instrucțiunilor privind războiul, dar nu au o retorică belicoasă. Din acest grup fac parte premierul Mihail Mișustin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Cu toată insatisfacția pe care le-a adus-o cursul defavorabl al războiului declanșat de Putin, niciun oficial sau om de afaceri din Rusia nu intenționează să acționeze împotriva liderului de la Kremlin, au precizat sursele citate. "Vreau doar ca toate astea să se termine cât mai repede", a spus una dintre acestea.

Deznodământul așteptat ar putea depinde, însă, în mare măsură, tocmai de trecerea la acțiune a elitelor.

articolul original.

Căile Ferate din Ucraina organizează prima cursă către regiunea eliberată Herson. „Trenul Victoriei” pornește de la Kiev

18 November 2022 at 13:33
image

Pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, Căile Ferate din Ucraina organizează vineri seară, prima cursă către regiunea sudică Herson, abia eliberată. Trenul a fost pictat cu mesaje de susținere de către artiști locali.

În ultimele zile, Căile Ferate din țara vecină au restabilit legăturile și cu alte orașe eliberate recent de armată de ocupația rusă.

Trenul de la Kiev la Kherson se numește „Trenul Victoriei”.

Pentru călătorie, reluată după luni de ocupație, inginerii feroviari ucraineni au verificat stația din Herson, au dotat-o cu facilități suplimentare pentru producerea de energie și cu terminale Starlink pentru internet.

Astfel, autoritățile ucrainene au creat un al doilea loc în Herson unde oamenii își pot încărca telefoanele.

După cum povestește un localnic fericit agenției France Press, în oraș nu e current electric, deci nici lumină în case, nu este caldură, apă, dar ucraineanul povestește că, în schimb, rușii au plecat, iar asta îl face să zâmbească larg.

Joi, Căile Ferate Ucrainene au reuși să trimită un tren și la Izium, o altă localitate eliberată de ucraineni.

Urmează ca o altă garnitură să plece și către Mikolaiv pentru prima dată de la invadarea Ucrinei de către ruși.

Convinși că în curând vor elibera și Crimeea, ucrainenii de la Căile Ferate vând deja bilete și către Simferopol. Deocamdată, smbolic.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/18nov-14-Anca-relatare-reluare-curse-feroviare-Ucraina.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric, după atacurile rusești de joi

articolul original.

Camere de tortură descoperite în Herson

18 November 2022 at 05:26
By: (R.C.)

Amploarea cazurilor de tortură la Herson în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş din sudul Ucrainei este „oribilă”, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, relatează AFP.

„Nu am văzut cazuri de tortură de o asemenea amploare”, „după ce am vizitat toate camerele de tortură din diferite regiuni ale Ucrainei”, a declarat Dmytro Lubinets. „Amploarea fenomenului este oribilă”, a subliniat el.

„Zezi de persoane” au fost „electrocutate, bătute cu ţevi metalice. Le-au fost rupte oasele” şi „ruşii au filmat totul”, a spus oficialul ucrainean. „Sunt sigur că în fiecare localitate importantă se va descoperi o cameră de tortură. Pentru că este un sistem pus în aplicare de Rusia”, a declarat el.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit mai multe camere de tortură în zone eliberate din regiunea Herson.

articolul original.

Imagini dramatice în timpul retragerii din Herson: Soldații ruși sunt împușcați de proprii camarazi VIDEO

17 November 2022 at 12:53
image

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins momente dramatice în timpul retragerii rusești de pe malul de vest al Niprului în Herson, arătând cum soldați ai Moscovei au tras asupra propriilor camarazi în timpul operațiunilor de evacuare.

Înregistrarea arată cum soldații ruși aflați pe malul de vest al Niprului distrug ambarcațiunile de aici pentru a nu cădea în mâinile ucrainenilor după evacuare.

Soldații par destul de relaxați, ceea ce ar putea sugera că aceste operațiuni au avut loc cu câteva zile înainte ca retragerea să intre pe ultima sută de metri, când numeroase relatări apărute pe rețelele de socializare rusești au vorbit despre instaurarea panicii în rândul militarilor Moscovei.

Însă imediat după ce soldații ruși deschid focul asupra uneia dintre ambarcațiuni pentru a o scufunda camarazii lor aflați pe celălalt mal al Niprului deschid focul asupra lor.

Nu este clar de ce soldații ruși au încercat să distrugă motorul bărcii cu foc de calibru mic, când chiar ei vorbeau între ei de folosirea unor grenade pentru a scufunda ambarcațiunile și se vede că au aruncat deja una într-o barcă.

Wild footage of Russian servicemen coming under friendly fire during their exodus from Kherson.

The soldiers were engaged in destroying boats on the shore when they came under fire from another bank of the Dnieper. At least one man has been wounded immediately. pic.twitter.com/97lXTCcSjg

— Dmitri (@wartranslated)
November 17, 2022

„- Opriți-vă, suntem ai voștri!”, cere unul dintre soldații ruși în mod repetat fără succes. Unul dintre militarii aflați la bord pare rănit încă de la prima rafală trasă asupra bărcii. Panica se instaurează rapid în rândul trupelor de invazie când acestea văd că tirul de pe celălalt mal nu se oprește, toți soldații începând să strige cu disperare că sunt ruși.

Scene haotice în timpul retragerii rușilor din Herson

Militarii ruși aflați în barcă se dau bătuți în cele din urmă și încearcă să fugă din calea focului, vorbind cu disperare între ei:

„- Ia-o la dreapta!

– Spune-mi unde! Spune-mi unde!

– La dreapta!

– Spune-mi unde!

– Aici!

– Spune-mi unde!

– Trage-te să pot să văd!

– Către mal!

– Retardatule, acolo-i Hersonul!”.

Bilanțul publicat duminică de armata ucraineană afirma că în cele două săptămâni premergătoare retragerii rusești din Herson forțele armate rusești au înregistrat pierderi record de aproape 10.000 de militari și sute de tancuri și blindate.

Ministerul rus al Apărării a anunțat vinerea trecută că a finalizat retragerea de pe malul de vest al râului Nipru, susținând că niciun militar și nicio piesă de echipament militar nu a fost lăsată în urmă. Înregistrări video apărute ulterior pe rețelele de socializare au contrazis această versiune a evenimentelor.

articolul original.

Putin nu va pierde războiul, dar și-a pierdut imaginea

16 November 2022 at 19:05
By: (R.C.)

Vladimir Putin are o capacitate militară enormă, iar din acest motiv se știe că nu va pierde războiul pe care el însuși l-a declanșat în Ucraina. Dar Putin a pierdut deja un război, pentru că imaginea lui de politician cu simț uman s-a prăbușit.

Săptămâna aceasta, Pentagonul (Departamentul de Apărare al Statelor Unite) a calculat că până acum aproximativ 100.000 de soldați au fost uciși sau răniți în Ucraina. Dar și alți 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți. Această statistică nu include miile de morți civili.
De ce acest râu de sânge? A fost necesar să fie invadată o țară care nu reprezenta un pericol pentru Rusia? Aceste întrebări indică responsabilitatea unică a liderului rus.
Putin a asigurat că poporul „frate” al Ucrainei va întâmpina sosirea forțelor armate ruse cu zâmbete, flori și aplauze. Ce s-a întâmplat cu adevărat? Cel mai bun răspuns l-a dat populația din Herson, întâmpinând cu aplauze forțele ucrainene după ce rușii s-au retras.

De ce nu a vrut Putin să participe la summitul G-20? Nu este greu de găsit un motiv. Putin știa că, dacă ar fi mers în Bali, ar fi fost supus criticilor și umilințelor. De aceea, l-a trimis în locul lui pe Serghei Lavrov. Nici măcar țările aliate cu Rusia, precum China, nu l-au criticat pe Putin, dar nici nu l-au susținut. Xi Jinping a preferat să tacă, ceea ce înseamnă o altă formă de critică.

În G-20, nu au lipsit acuzațiile împotriva președintelui rus. Criticile nu au fost făcute direct. Liderii prezenți au preferat să critice dificultățile țărilor care au întârziat să primească cereale ucrainene pentru a nu muri de foame.
Confruntat cu presiuni, Putin a acceptat producția de cereale ucrainene, dar continuă să amenințe că o va opri dacă va considera necesar. Acordul la care sa ajuns grație medierii președintelui turc, Recep Erdogan, are o durată de 120 de zile. Acesta va fi emis în câteva zile și nu se știe dacă Putin îl va menține sau amenință că îl va opri din nou.
De asemenea, armata rusă a suferit foarte mult din cauza prezenței sale în regiunile ocupate din Ucraina. Oamenii din Herson susțin că rușii au furat toate echipamentele electronice care se aflau în case. Nu există sesizări de agresiuni asupra femeilor, este adevărat. Dar i-au forțat pe oameni să nu demonstreze împotriva prezenței ruse sub pedeapsa închisorii.
China nu este singura țară care nu vrea să creeze o problemă cu Putin. Israelul ar fi putut trimite arme în Ucraina, unde o parte a populației este evreiască, dar nu a făcut-o. Președintele Zelensky a cerut Israelului să-l ajute să construiască o altă „cupolă” de apărare împotriva atacurilor cu rachete. Israelul a refuzat.
Israelul nu vrea probleme cu Putin pentru că are nevoie de el să permită bombardarea israeliană în Siria împotriva prezenței militare iraniene. Din acest motiv, Tel Aviv a trimis Ucrainei doar un spital de campanie, medicamente si alimente.

Iranul a întârziat să recunoască că a vândut într-adevăr Rusiei drone kamikaze care au fost deja folosite în Ucraina. Teheranul asigură că această vânzare a fost întreruptă, dar nu se știe dacă este adevărată sau dacă este o scuză fără nicio valabilitate. În orice caz, nici Iranul, în G-20, nu a fost de partea lui Putin și a preferat să adopte poziția Chinei.

Putin a crezut că „operațiunea sa militară” va fi bine primită în țările prietene. Ucraina, a spus Moscova, a vrut să adere la NATO și asta a amenințat securitatea Rusiei. Adevărul este că Zelensky a vrut să-și negocieze neutralitatea, dar Putin nu i-a dat timp să facă acest lucru.

Articol scris pentru cotidianul.ro de jurnalistul spaniol Manuel Ostos Lopez
articolul original.

O cameră de tortură a fost descoperită în Herson, unde zeci de bărbați ar fi fost electrocutați, bătuți și uciși

16 November 2022 at 15:51
By: -
image

Anchetatorii ucraineni au descoperit o ”cameră de tortură” în oraşul Herson, unde zeci de bărbaţi ar fi fost reţinuţi, electrocutaţi, bătuţi şi unii dintre ei ucişi.

Militarii ruşi au preluat un centru de detenţie pentru minori, la jumătatea lunii martie, şi l-au transformat într-o închisoare pentru bărbaţii care refuzau să colaboreze sau care erau acuzaţi de activitate partizană, relatează The Guardian.

Trei vecini şi doi comercianţi locali au spus că au început să audă ţipete la aproximativ şase săptămâni după ce militarii ruşi au preluat clădirea. Martorii au declarat că au început să vadă oameni duşi înăuntru cu pungi pe cap, iar unele cadavre au fost scoase afară.

Mikola Ivanovici, al cărui balcon are vedere la curtea din spate a centrului de detenţie, a spus că a văzut două cadavre aruncate în garajele din spatele centrului.

Corespondenţii cotidianului britanic The Guardian au fost alături alţi jurnalişti şi procurori când au intrat pentru prima dată în centrul de detenţie, iar cadavrele fuseseră îndepărtate deja.

”Ieşeau bătuţi (…) complet dezorientaţi. Veneau aici, cereau indicaţii şi le dădeam bani pentru autobuz”, a mărturisit Ira, care deţine un chioşc în afara centrului de detenţie.

Martorii au mai spus că nu au văzut niciodată feţele bărbaţilor care se ocupau de centru, deoarece purtau cagule şi erau îmbrăcaţi din cap până în picioare în negru.

Jenia Dremo, specialist IT, a fost lovit în frunte la un punct de control pentru că nu avea ţigări să le ofere soldaţilor. Ruşii l-au dus apoi la centrul de detenţie.

”M-au bătut doar puţin – am avut noroc, dar colegii mei de celulă au fost bătuţi crunt”, a dezvăluit Dremo. El a spus că i-a văzut doar pe oamenii din celula lui, dar erau opt deţinuţi în celula în care era închis şi erau mutaţi în mod regulat.

El a menţionat că a auzit că sunt 23 de celule în total, sugerând că aproximativ 180 de persoane ar fi putut fi ţinute acolo la un moment dat.

”Au fost şi femei acolo. Au fost cel puţin două celule cu femei. Aveam o prietenă, Anna, care era acolo. Nu a fost violată, dar i-au ras capul”, a relatat bărbatul.

articolul original.

Federația Rusă laudă Statele Unite după anunțul privind racheta căzută în Polonia: Trebuie remarcată reacția plină de reținere și mai profesionistă a părții americane

16 November 2022 at 12:45
image

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat miercuri reacția SUA în cazul rachetei căzute în Polonia, precizând faptul că ar trebui remarcată reacţia plină de reţinere şi mai profesionistă a părţii americane.

‘Rusia nu are nimic de a face cu incidentul care s-a produs în Polonia’, a insistat Peskov, la fel ca alţi responsabili ruşi, care au dezminţit foarte repede orice implicare rusă după primele informaţii apărute marţi seara cu privire la un proiectil căzut în Polonia vecină Ucrainei.

Această rachetă s-a abătut asupra unui sat din apropierea frontierei ucrainene, Przewodow, făcând doi morţi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a subliniat că în acest stadiu nu există ‘nicio probă fără echivoc’ cu privire la cine se află la originea tirului, adăugând totuşi că este vorba ‘foarte probabil de o rachetă de fabricaţie rusească’.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a apreciat ca ‘puţin probabil’ ca racheta să fi fost ‘lansată’ de pe teritoriul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că loviturile masive efectuate în ajun de către Rusia împotriva Ucrainei nu au lovit decât teritoriul ucrainean, la o ‘distanţă mai mare de 35 km de frontiera ucraineano-poloneză’.

Ministerul rus a afirmat, între altele, că ‘specialiştii’ săi au analizat fotografiile cu fragmentele descoperite în Polonia, concluzionând că acestea aparţineau unei ‘rachete ghidate antiaeriene provenind de la sistemul de apărare antiaerian S-300 al forţelor armate ucrainene’.

‘Fotografiile publicate în seara zilei de 15 noiembrie în Polonia cu fragmentele găsite în satul Przewodow au fost identificate fără echivoc de către specialişti din industria de apărare rusă ca fiind elemente ale unei rachete antiaeriene ghidate ale sistemului de apărare antiaeriană S-300 al forţelor aeriene ucrainene’, indică Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

Acest tip de rachetă se află deopotrivă în dotarea forţelor ruse şi a celor ucrainene.

Nu este posibilă verificarea independentă a acestor declaraţii deocamdată, notează AFP.

Deşi a primit mult armament occidental de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, armata Kievului este dotată în mare cu echipamente de fabricaţie rusă sau sovietică.

La sfârşitul lunii octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti doborâte de forţele ucrainene au căzut deasupra unei localităţi din Republica Moldova, o altă ţară vecină Ucrainei, fără să facă victime.

Rusia a efectuat mai multe bombardamente în ultimele luni în apropierea frontierei poloneze, în special asupra regiunii ucrainene Liov (Lviv). Această regiune a fost supusă bombardamentelor şi marţi.

În acelaşi timp, armata rusă a comunicat miercuri că a distrus toate ţintele lovite în urmă cu o zi în Ucraina, indicând că a vizat comandamentul militar ucrainean şi infrastructuri energetice, potrivit AFP.

‘Obiectivul a fost atins, rachetele au lovit cu precizie ţintele identificate, toate aceste situri au fost distruse’, a indicat Ministerul rus al Apărării, susţinând că a vizat ‘sistemul de comandă militar al Ucrainei şi instalaţiile energetice aferente’.

Totodată, Ministerul rus al Apărării susţine că nu a fost efectuată nicio lovitură cu rachete asupra Kievului şi că distrugerile constatate în capitala ucraineană au fost provocate de apărarea antiaeriană ucraineană.

‘Toate distrugerile din cartierele rezidenţiale ale capitalei ucrainene sunt rezultatul direct al căderii şi autodistrugerii rachetelor antiaeriene lansate de forţele ucrainene’, precizează ministerul rus într-un comunicat, citat de AFP.

Mai multe imobile din Kiev au fost lovite în urma bombardamentelor din urmă cu o zi.

Moscova neagă sistematic că loveşte obiective civile în Ucraina, dând vina de cele mai multe ori pe sistemele antiaeriene ucrainene sau acuzând Kiev de înscenarea distrugerilor.

Loviturile masive de marţi intervin după o nouă şi umilitoare retragere rusă. Rusia, sub presiunea contraofensivei ucrainene, a abandonat la 11 noiembrie nordul regiunii Herson (sud), a cărei anexare o revendică în continuare.

Aceste bombardamente au privat circa 10 milioane de ucraineni de electricitate marţi, potrivit Kievului.

Rusia este acuzată că vizează în mod deliberat infrastructurile civile în Ucraina odată cu apropierea iernii pentru a submina hotărârea ucrainenilor de a rezista ofensivei sale militare, transmite AGERPRES

articolul original.

Gluma pe care a făcut-o Zelenski când a ajuns în „Dăbuleniul Ucrainei”

15 November 2022 at 13:33
image

Când președintele Ucrainei a vizitat orașul Herson, abia eliberat, el a spus că a venit fiindcă dorea un pepene. Gluma lui nu este întâmplătoare.

Pentru liderul de la Kiev era important să-i încurajeze pe oameni, după luni întregi de ocupație rusă. Iar gluma cu pepenele a reușit să le încălzească inimile localnicilor, ba chiar a stârnit un val de postări amuzante pe rețelele de socializare, întrucât acest fruct este simbolul regiunii din sudul Ucrainei.

Cei mai buni pepeni din Ucraina provin din Herson, un important centru agricol situat la malul mării. Climatul umed favorizează culturile de pepeni gustoși, iar această regiune a devenit cel mai important furnizor al țării, un fel de Dăbuleni de proporții mai mari.

Pepenii sunt asociați de mult timp cu regiunea Herson, după cum indică și monumentele dedicate acestui fruct, relatează BBC.

Olia Hercules, o cunoscută realizatoare ucraineană de programe gastronomice, a declarat pentru BBC că pepenii sunt de mult timp o emblemă a regiunii. Ea a crescut în zonă și își amintește că bunicul ei punea pepeni la murat în butoi, în grădina casei.

Pepenii au fost aduși în Herson de tătarii din Crimeea, cu secole în urmă. În anii '40 și primul deceniu după Al Doilea Război Mondial, localnicii fierbeau pepenii și făceau marmeladă și gem, întrucât zahărul era foarte greu de procurat, a explicat Hercules.

"Am știut tot timpul că eram acasă văzând camioanele de pe marginea drumului cu oameni care vindeau pepeni", a povestit ea.

Înainte de război, startul recoltei era marcat oficial de plecarea unei barje încărcate cu pepeni din Herson către Kiev, pe râul Nipru, evenimentul tradițional fiind televizat în direct.

Potrivit ziarului ucrainean de limbă engleză Kyiv Post, călătoria barjei a fost reluată în 2017, după o pauză de 14 ani. Interesul pentru pepeni era atât de mare, încât pe Twitter a apărut un cont neoficial care parodia evenimentul, purtând titulatura de "un pepene pe barjă".

După invazia Rusiei, în februarie, scurta tradiție nu a mai continuat, dar imaginea unui pepene a devenit simbol al Hersonului în căutarea libertății.

Este și aceasta o posibilă explicație pentru invazia de glume cu pepeni pe rețelele de socializare după ce trupele ruse s-au retras dincolo de râu.

The Ukrainian meme machine has again sprung into action following today's announcement by Russia's military commander in Ukraine, Gen Sergei Surovikin

(Kherson is known for its watermelons) pic.twitter.com/mMK6YcJGjo

— Francis Scarr (@francis_scarr)
November 9, 2022

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a postat pe Twitter o imagine în care apare ținând în mâini un pepene gigantic.

Iar clubul de fotbal Șahtior Donețk și-a înlocuit temporar emblema cu acest fruct.

Hersonul a fost ocupat la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Rusia și-a început invazia, și a fost singura capitală regională capturată de trupele Moscovei în acest război.

Regiunea Herson este una dintre cele patru teritorii ucrainene anexate ilegal de Rusia după așa-zisele referendumuri organizate în septembrie.

După retragerea Rusiei din oraș, oficialii ucraineni au avertizat că războiul e departe de a fi încheiat, însă oamenii s-au strâns în piața centrală pentru a se întâlni cu cei dragi după mai multe luni în care nu s-au putut vedea.

În timpul acestei manifestări de bucurie, pepenii au apărut din nou în prim-plan, trupele ucrainene fiind întâmpinate cu aceste fructe: într-o înregistrare video, localnicii îmbrățișează un militar care ține la piept un pepene mare. Iar într-un alt clip se vede un suvenir verde în ranița unui soldat aflat într-un camion al armatei: un pepene zdravăn, simbolul Hersonului liber.

articolul original.

O poză cât o mie de cuvinte: Oamenii din Herson își încarcă telefoanele de la un generator

15 November 2022 at 12:30
image

Viaţa e crâncenă în Hersonul eliberat, iar o fotografie postată online face cât o mie de cuvinte, care ar putea descrie situaţia ucrainenilor din acest oraş care s-a aflat sub ocupaţie rusă timp de 8 luni.

„În loc de o mie de cuvinte.

Herson. Șase zile fără electricitate. Oamenii își încarcă telefoanele în piața principală de la un generator adus de un voluntar", este descrierea imaginii surprinse în oraşul eliberat.

Instead of a thousand words.

Kherson. Six days without electricity. People charge their phones on the main square from a generator brought by a volunteer.

📷: Kostiantyn Sova pic.twitter.com/BrM0L1oH1Q

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)
November 15, 2022

Operatorul naţional ucrainean Ukrenergo acuză Rusia de distrugerea unei centrale electrice-cheie, la Herson, înainte de retragerea trupelor din oraş.

”Centrala care furniza electricitate întregului mal drept (al fluviului Nipru) în regiunea Herson şi unei părţi importante a regiunii Nîkolaiv a fost practic distrusă. Majoritatea părţii regiunii Herson eliberate nu are electricitate din 6 noiembrie”, a anunţat preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki.

După retragerea ruşilor, soldații ucraineni au fost întâmpinați cu chiote de bucurie, urale și au fost ridicați pe sus de oameni când au intrat în oraş săptămâna trecută.

Ziua 265 de război: Putin a semnat un nou decret privind înrolarea. 100.000 de nord-coreeni sunt așteptați pe frontul din Ucraina

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Sunt toate condițiile ca Hersonul să fie un moment de cotitură în războiul dintre Rusia și Ucraina. Pe un deceniu, cel puțin’

14 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu susține că ”pentru Volodimir Zelenski și, mai ales, pentru liderii occidentali alungarea rușilor din Herson era vitală din punct de vedere politic. Un eșec în recucerirea Hersonului ar fi fost catastrofal pentru susținerea lui Zelenski de către Occident”.

”În legendara sa carte, Stalingrad, Antony Beevor descrie pe larg momentul în care, după închiderea de către ruși a cleștelui de la Kalaci (încercuirea Armatei a 6-a ca urmare a spargerii Frontului pe Don și în Stepa Calmucă, două flancuri apărate de Armata României), Hitler, respingînd sfaturile militarilor, ordonă lui Paulus să rămînă în încercuire, pentru că el va alimenta Armata a 6-a pe calea aerului, după care o va elibera. Paulus însuși propune o ieșire din încercuire printr-o retragere în forță spre sud-vest.

Ca urmare a acestui ordin, cea mai mare Armată a Germaniei a fost spulberată de Armata Roșie după un asediu de două luni.

La fel a procedat Hitler și cu Grupul Lascăr, căzut în încercuire după Lovitura de la Cotul Donului, deși Mareșalul Ion Antonescu insistase ca Grupului să i se permită ieșirea din încercuire. Așa a vrut să procedeze și în cazul Crimeii. Începînd cu Stalingrad, ordinele lui Hitler au rămas neschimbate:
Se rămîne pe loc, chiar riscînd să fie măcelăriți.
Mulți istorici militari au criticat această strategie denunțînd-o ca dezastruoasă din punct de vedere militar. Ei i-au reproșat lui Hitler lipsa de elasticitate, scriind că o reatragere strategică era necesară uneori.

Armata Federației Ruse s-a retras din Herson, capitala regiunii cu același nume, făurindu-și poziții de apărare pe malul estic al Niprului. Retragerea a fost justificată prin imposibilitatea de a ține frontul în fața ofensivei ucrainene. În aceste condiții, unei rămîneri pe loc i s-a preferat retragerea, pentru a evita un dezastru.

Din punct de vedere militar, decizia a fost bună. S-au salvat – cum susțin oficialii ruși – mii de vieți de ruși.
Analiștii militari occidentali s-au grăbit să remarce faptul că Vladimir Putin s-a dovedit mai realist decît Hitler, fie și pentru că a ascultat opinia militarilor, favorabilă retragerii.

A fost însă Hitler un dement cînd a respins propunerea de retragere a Armatei a 6-a din Stalingrad?
Din punct de vedere militar a fost o decizie greșită.
Din punct de vedere politic a fost o decizie corectă.
De la debutul asaltului asupra Stalingradului, Bătălia pentru acest oraș a depășit rapid hotarele unei simple confruntări militare. Ea s-a mitizat rapid, datorită atît lui Hitler, cît și lui Stalin.

Pentru Hitler cucerirea Stalingradului a căpătat o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru pînă la Stalingrad, în cadrul ofensivei de vară, nemții au avansat sute de kilometri cîntînd în timp ce Armata Roșie se retrăgea în derută. În aceste condiții, cucerirea Stalingradului părea pentru Hitler floare la ureche. Și nu numai pentru Hitler, dar și pentru o lume întreagă; inclusiv aliații rușilor – americanii și englezii – erau convinși că Armata Roșie va fi aruncată peste Volga.

Și pentru Stalin apărarea Stalingradului avea o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru că era ultimul oraș înainte de a începe Rusia asiatică. Nu întîmplător, luptătorilor de la Stalingrad li s-a vîrît în cap gîndul că dincolo de Volga nu mai e nimic . Stalingradul era pentru Stalin momentul de curmare a degringoladei rusești. Armata Roșie o luase la fugă spre Est. Undeva trebuia să se oprească și să se întoarcă cu fața la nemți și să-i înfrunte.

Asemănător s-au petrecut lucrurile și cu Bătălia pentru Herson.
Din punct de vedere militar, retragerea poate fi considerată un succes pentru ruși.
Din punct de vedere politic e un dezastru.
Unul asemănător dezastrului care ar fi fost retragerea Armatei a 6-a de la Stalingrad.

Hitler a sperat că Armata lui Paulus va rezista pe poziții.
N-a rezistat.
A capitulat.
Dacă ea se retrăgea de la început din încercuire pentru Hitler n-ar mai fi fost o asemenea speranță.

Ca și Bătălia pentru Stalingrad, Bătălia pentru Herson a depășit hotarele unei bătălii militare în cadrul unui război.
Pentru Volodîmîr Zelinski și, mai ales, pentru liderii occidentali alungarea rușilor din Herson era vitală din punct de vedere politic. Un eșec în recucerirea Hersonului ar fi fost catastrofal pentru susținerea lui Zelenski de către Occident. Să nu uităm că, începută la finele lui August 2022, contraofensiva ucraineană nu înregistrase, după trei luni, nici un succes important.

Kilometrii pătrați recuceriți în Est au devenit o Victorie copleșitoare doar în urma unei manipulări grosolane din partea Presei Occidentale. Recucerirea unui oraș atît de mare vizat de ruși chiar din debutul Războiului creează toate condițiile pentru ca Volodîmir Zelenski să respingă orice sugestie de a negocia teritorii contra păcii. Liderilor occidentali le creează condițiile pentru a-i trimite lui Zelenski arme, bani, oameni sub acoperire de ucraineni. Unei posibile bombăneli a cetățeanului din Occident pe tema sacrificiului cerut de dragul ucrainenilor i se va răspunde că acest sacrificiu merită.

Ucrainenii au dovedit că-i pot înfrînge pe ruși, aruncîndu-i în mare.
O semnificație ieșită din comun a avut bătălia și pentru Vladimir Putin. Hersonul e capitala regiunii Herson, anexată de Moscova prin Lege la Federația Rusă. Decizia de anexare a teritoriilor ucrainene a schimbat radical termenii Războiului. Printr-o asemenea decizie Vladimir Putin a dezvăluit că scopul Războiului a fost anexarea a 20% din teritoriile ucrainene. O dată declarat prin lege teritoriu rusesc, Hersonul nu mai putea fi obiectul unor negocieri cum s-a crezut un timp. Ceva în genul, Am cucerit Hersonul, vi-l dau înapoi dacă ne lăsați Crimeea sau chiar și Donbasul. O dată devenit teritoriu rusesc, Hersonul trebuia apărat ca teritoriu național. Toate acestea erau luate în calcul de occidentali, care se gîndeau neliniștiți la ce sînt în stare rușii cînd e vorba de teritoriul lor național. Și cu toate acestea a fost cedat. Lovitura de imagine a fost spectaculoasă:

 • 1) Un oraș pe care Putin a anunțat că-l va apăra la fel cum ar fi apărat Moscova a fost cedat fără lupte ucrainenilor.
  Ce-și spun occidentalii?
  Păi dacă Vladimir Putin a cedat atît de ușor Hersonul, de ce n-ar face-o și în cazul tuturor teritoriilor anexate, ba chiar și în cazul teritoriilor care aparțin Rusiei de multă vreme?
 • 2) Retragerea n-ar fi avut nici un impact politic dacă în fața Lumii s-ar fi războit cu Ucraina Belarusul sau Kazahastanul. Din punct de vedere al imaginii, aproximativ legale. Deși Rusia se bate cu întreg Occidentul în imaginea publică ea se bate cu Ucraina.
  Și dat fiind că Rusia e ditamai Imperiul, Războiul a primit semnificația unei confruntări între David și Goliat.
 • 3) Rusia a început războiul cu imaginea de una dintre cele mai mari puteri militare de pe glob. De decenii o uriașă parte a Bugetului merge la Armată.
  Păi ce fel de Armată e asta care se retrage fără să lupte dintr-un oraș considerat ca ținînd de Federația Rusă?
 • 4) În teritoriile ocupate numeroși oameni, inclusiv ucraineni, au colaborat cu rușii. Retragerea pe malul estic al Niprului i-a lăsat pradă răfuielilor din partea ucrainenilor. Se va spune că unii au fost evacuați în Rusia. Da, dar ei trăiau de atîta timp în Herson. Toate celelalte teritorii ocupate beneficiază de colaboratori din rîndurile ucrainenilor. Acestora li se adaugă rușii din aceste teritorii, care se luptă de ani cu ucrainenii, și pentru care s-a pornit Războiul. Mai sînt aceștia entuziaști în a colabora cu Armata Rusă după ce au văzut cît de ușor i-au vîndut Rusia?

S-a vorbit în ultima vreme, din motive care-mi scapă, că după Herson se poate ajunge la o încheiere a Războiului.
Ce prostie!
Sau mai degrabă, ce manipulare!
Cum să se așeze la masa negocierilor Volodimîr Zelenski după recucerirea Hersonului? Chiar și ucrainenii care ar fi vrut să se ajungă la pace s-ar împotrivi.

Ei au fost convinși că imposibilul e posibil:
Rușii pot fi alungați din toate teritoriile, inclusiv din Crimeea.

Americanii ar fi niște idioți dacă, după această dovadă că rușii pot fi înfrînți, ar pune capăt Războiului. Dimpotrivă, victoria de la Herson îi face să intensifice ajutorul dat lui Zelenski. Și chiar să fie și mai duri cu Federația Rusă, după ce a văzut o lume întreagă că nu-i nimic de capul marii ei Armate.

Rușii s-au retras în ordine pe malul estic al Niprului.
E înfrîngerea de la Herson un motiv să încheie războiul plecînd chiar și din Crimeea?
Nici vorbă.
Dimpotrivă, e un motiv de a-și lua revanșa.
Dacă nu și-o iau mai ceva decît au făcut-o după sabotarea podului din Crimeea, va mai fi Rusia o putere temută, chiar dacă nu iubită.

Sînt toate condițiile ca Hersonul să fie un moment de cotitură în Războiul dintre Rusia și Ucraina.
Nu în sensul unei apropieri a Păcii, ci în sensul unei escaladări a Războiului.
A unei escaladări și a unei prelungiri.
Pe un deceniu, cel puțin”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

articolul original.

Criza energetică se adâncește în Ucraina! Un oficial ucrainean afirmă că forțele armate ruse au distrus o centrală electrică de primă importanță în Herson înainte de retragere

14 November 2022 at 20:31
image

Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a declarat că Federația Rusă a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută.

Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nicolaev (Mikolaiv) este practic distrusă„, a scris preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, pe Facebook, adăugând că este vorba de „consecinţe ale fricii neputincioase ale ocupanţilor înainte de fuga lor„, informează AFP.

Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vinerea trecută în oraş.

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson, ceea ce reprezintă prima distribuire de ajutor umanitar internaţional în acest oraş, de la capturarea sa, în martie, de către trupele ruse. Într-un comunicat, ONU subliniază că Hersonul are probleme cu alimentarea cu apă şi electricitate, în centrele sanitare lipsesc medicamentele, iar centrele comerciale nu au alimente, conform agerpres.ro.

articolul original.
❌