ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cătălin Drulă (USR): Majorarea de pensii anunțată de coaliție e o bătaie de joc, nu acoperă nici inflația. Acuzațiile pe tema PNRR – doar o perdea de fum. Există o stupefacție la nivelul Comisiei Europene

24 November 2022 at 18:47
image

Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat coaliția PSD – PNL – UDMR că pur și simplu și-a bătut joc de pensionari, căci după luni în șir de certuri publice n-au fost în stare să vină nici măcar cu o majorare de pensii care să acopere inflația.

În acest context, Drulă a ținut să dea o replică PSD-iștilor care, de când au ajuns la guvernare, tot spun că vor să majoreze semnificativ pensiile, dar nu pot din cauza pragului de 9,4% din PIB fixat de USR-iști în PNRR, pe vremea când au fost la guvernare. Președintele USR susține că acum cheltuielile cu pensiile se ridică la 7% din PIB, deci dacă PSD chiar voia să crească pensiile, avea de unde până la pragul de 9,4%.

Liderul USR s-a referit și la declarațiile repetate ale social-democraților că vor merge la Bruxelles pentru renegocierea PNRR pe acest capitol. A promis-o mai ales Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, încă de când a preluat portofoliul, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, după cum a confirmat chiar Comisia Europeană. De altfel, executivul comunitar a transmis recent că va urmări atent modul în care Guvernul de la București își va respecta angajamentele asumate. Declarațiile guvernanților pe subiect sunt doar o perdea de fum menită să acopere incompetența, susține Drulă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Drulă: Anunțul coaliției privind pensiile, o bătaie de joc

„La pensii, mi se pare cel mai flagrant și cea mai mare bătaie de joc. De 6 – 8 luni se joacă un soi de bambilici cu procentele și până la urmă anunțul făcut nu acoperă nici măcar inflația.

Mai mult, în ultimele luni au lansat o temă absolut falsă, anume că în PNRR e un așa-zis procent pus, vezi Doamne!, de USR care-i blochează să crească pensiile. Am făcut calculele cu colegii mei și până la atingerea pragului puteau fi crescute pensiile cu 27%. Acum suntem la 7% din PIB, deci nu suntem nici pe aproape de acel plafon.

Am fost și eu la Bruxelles săptămânile acestea, am discutat cu oameni din Comisia Europeană. Există o stupefacție la nivelul Comisiei Europene. Comisia spune că avem un PNRR dintre cele mai bune din Europa, dar la București Guvernul, în loc să implementeze planul la care e foarte mult de muncă, (…) doar aruncă perdele de fum, tot felul de renegocieri, tot discută despre plan fără să facă nimic din el”, a declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.

Ce a transmis Comisia Europeană despre reforma pensiilor

Amintim că, săptămâna trecută, întrebată dacă Guvernul Ciucă a cerut oficial înlocuirea în PNRR a plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, așa cum a tot promis PSD, Comisia Europeană a răspuns: „Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”.

Comisia Europeană i-a contrazis pe guvernanți și pe tema pensiilor speciale.

articolul original.

Nicolae Ciuca: Guvernul are răspunderea de a găsi soluţii pentru asigurarea creşterii natalităţii în România

22 November 2022 at 10:02

Guvernul are răspunderea de a găsi soluţii pentru asigurarea condiţiilor de facilitare a creşterii natalităţii în România şi dispune de resursa financiară pentru implementarea unor programe în acest sens, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat, marţi, la Palatul Victoria, la semnarea ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi cel al Muncii, Marius Budăi.

„Este un proiect la care s-a lucrat îndelung. În pachetul „Sprijin pentru România” am avut acest obiectiv şi iată că prin hotărârea iniţiată la nivelul Guvernului reuşim să trecem, practic, acel demers birocratic prin care să reuşim asigurarea implementării acestei măsuri. Se discută foarte mult şi în spaţiul public despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale legată de scăderea natalităţii. Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care o considerăm ca fiind răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, ca persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii „, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

articolul original.

Cu cât vor crește alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

21 November 2022 at 21:32
image

Liderii coaliției PNL – PSD – UDMR au convenit, în cadrul unei ședințe ce a avut loc luni seară, ca, de la 1 ianuarie 2023, alocațiile pentru copii să fie actualizate cu rata inflației.

Tot acum, aceștia au stabilit ca pensiile să fie majorate cu 12,5%, iar cei care au pensii până în 3.000 de lei să primească ajutoare suplimentare.

Cu cât vor crește alocațiile de stat pentru copii

Potrivit legislației, creșterea alocațiilor e obligatorie și se face cu un procent calculat pe baza inflației, informează Edupedu.ro.

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Asta înseamnă că minorii cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus, pe lună.

articolul original.

Surse: Pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii până în 3.000 de lei

21 November 2022 at 18:49
image

Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord privind creșterea pensiilor, în cadrul unei ședințe care a avut loc luni seară. Potrivit surselor G4Media, varianta asupra căreia au convenit este ca pensiile să fie majorate cu 12,5%, iar vârstnicii cu pensii sub 3.000 de lei să mai primească și niște ajutoare.

Acord în coaliție pe tema pensiilor

PNL a propus inițial o creștere a pensiilor cu 15%, dar PSD a refuzat, cerând un procent mai mare pentru cei cu pensii mici.

După două ore de negocieri, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a propus o majorare cu 12,5% a tuturor pensiilor, iar social-democrații au cerut ca vârstnicii cu pensii mici să mai primească și ajutoare pe lângă. În cele din urmă, aceasta a fost varianta acceptată de toate părțile, informează G4Media, care citează surse politice.

Cei cu pensii mici vor primi ca ajutoare de două ori următoarele sume:

  • 500 de lei pentru cei cu pensii până în 1500 de lei (1.000 de lei în total)
  • 400 lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 lei (800 de lei în total)
  • 300 lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei (600 de lei în total)

Impactul bugetar va fi de 17,5 miliarde de lei.

Liderii PSD, PNL și UDMR au mai convenit ca persoanele cu handicap să primească a 13-a indemnizație, iar indemnizația pentru veteranii și văduvele de război să fie majorată cu 30%.

articolul original.

Plafonul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR nu e o piedică în calea creșterii pensiilor. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernanții și acum pot mări bugetul asigurărilor sociale cu 19 miliarde. În loc de asta, ei vorbesc discuții (VIDEO)

21 November 2022 at 16:10
image

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a acuzat PNL și PSD că joacă politic situația pensionarilor. El a reproșat partidelor aflate la guvernare că „au vorbit numai discuții” în loc să vină cu o analiză clară privind creșterea pensiilor.

Ialomițianu a mai spus că guvernanții aruncă gratuit cu noroi în USR pe tema plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii prevăzut în PNRR, căci acest plafon nu e o piedică în calea majorări pensiilor: dacă ar vrea, Guvernul Ciucă ar putea chiar acum să majoreze cu 19 miliarde de lei bugetul asigurărilor sociale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ialomițianu, despre jocul politic al PNL și PSD pe subiectul pensiilor

„E o dispută între PNL și PSD. Eu am ascultat-o pe dna Raluca Turcan, care a avut un discurs foarte dur la adresa ministrului Muncii (Marius Budăi, PSD) spunând că nu a făcut nicio reformă, deși ea a lăsat niște proiecte de acte normative în minister că și cu acel procent din PNRR poate să facă o indexare de 15% și a spus că PNL nu renunță la indexarea de 15% și dna Turcan e un lider important și cred că are și mesajul de la dl președinte Iohannis. Trebuiau Ciucă și Ciolacu să discute cu președintele.

Când au anunțat acel procent, trebuia să negocieze, să explice de ce nu se poate 15%. N-au explicat, a fost o licitație.
Sigur că acel procent de 15% ar fi un respect față de cei care au contribuit foarte mult. Sigur că PSD vine mai mult electoral să spună ”dăm ajutoare sociale și o indexare de 6%”, chiar Ciolacu a spus de o indexare în două tranșe, că se joacă electoral.

Dacă s-ar lucra responsabil, ar fi definit ce înseamnă o gospodărie vulnerabilă, cum poate fi ajutată o familie și să spună câți bani avem și să manifestăm solidaritate. Spunând că nu merită unul cu pensie mare – că se indexează punctul de pensie, cei cu pensii sepciale nu primesc – că nu e afectat de inflație… Dar trebuie să-i respecți contributivitatea! Când el a contribuit ai fost foarte mulțumit. Și ar trebui să găsească alte modalități să-i ajute pe cei vulnerabili”, a declarat fostul ministru.

Ialomițianu explică de ce plafonul prevăzut în PNRR nu e o piedică pentru creșterea pensiilor

„E o amestecătură și nu mai înțelege nimeni nimic despre sistemul de pensii. Amestecăm ajutoarele sociale cu contributivitatea și pe termen mediu vom avea mult de pătimit că mulți nu vor mai fi interesați de sistemul public de pensii.

Toate declarațiile au fost că vor să renunțe la 9,4% fără să pună ceva în loc. Singurul a fost premierul care a spus că trebuie să vină cu un alt instrument pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii.

Restul au vorbit numai discuții și au aruncat noroi în USR, deși cu 9,4% noi putem mări acum bugetul asigurărilor sociale cu 19 miliarde de lei”, a mai declarat Gheorghe Ialomițianu.

articolul original.

România mută împotriva Federației Ruse! Klaus Iohannis, decrete de ultimă oră!

21 November 2022 at 10:53
image

România se retrage, în mod oficial, din acordurile privind Banca Internațională de Investiții și Banca Internațională de Colaborare Economică, acorduri semnate du Federația Rusă.

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele privind denunțarea acordurilor semnate, la Moscova, în 1970, respectiv în anul 1963.

„Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a protocolului său de modificare şi completare (PL-x 369/20.06.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaționale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a protocoalelor sale de modificare şi completare (PL-x 368/15.06.2022)”, transmite Administrația Prezidențială.

Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, în luna mai, că România se va retrage, în mod oficial, din băncile ruse în care este membru. Este vorba despre Banca Internațională de Colaborare Economică (BICE) și Banca Internațională de Investiții (BII).

„Săptămâna viitoare o să fie în Guvern legile de retragere din băncile rusești, au declarat sursele Bugetul.roscriam la 19 mai.

Ce spune legea privind retragerea României din Banca Internațională de Colaborare Economică:

Lege pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, și a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și a Statutului acestei bănci

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.1. – Se denunță Convenția privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, și Protocolul semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și a Statutului acestei bănci.

Art.2. – Se mandatează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică.

Art. 3. – Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea din acționariatul BICE, precum și cele privind asistența tehnică și juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor, ”Acțiuni generale”.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR    PREŞEDINTELE SENATULUI

Ion-Marcel CIOLACU Florin-Vasile CÎŢU

Ce spune legea privind retragerea României din Banca Internațională de Investiții:

Lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și a Protocolului de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. – Se denunţă Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și Protocolul de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Art. 2. – Se mandatează Guvernul României să facă demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

Art. 3. – Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul BII, precum și cele privind asistenţa tehnică și juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor, ”Acţiuni generale”.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR      PREŞEDINTELE SENATULUI

Ion-Marcel CIOLACU Florin-Vasile CÎŢU

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în luna martie: România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Cooperare Economică 

La 2 martie anul acesta, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța că România se va retrage din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria.

România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză”, a precizat ministrul Câciu, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, conform Agerpres.

articolul original.

Ludovic Orban, despre OUG ce a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/metru cub: „O tâmpenie” / Reacție la acuzația lui Ciolacu privind vânzarea energiei în avans: „O lozincă fără fundament”

6 November 2022 at 20:09
image

Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că Ordonanța adoptată de Guvernul Ciucă, prin care a fost plafonat la 400 de lei prețul pe metrul cub de lemn de foc, este o „tâmpenie”. De altfel, chiar premierul Nicolae Ciucă a admis că s-au făcut greșeli și Ordonanța va fi modificată.

Orban a criticat reacțiile Executivului în criza energiei, spunând că sunt „niște aberații economice cum n-am văzut în viața mea”.

Despre acuzația lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, conform căruia energia României a fost vândută în avans,

Ludovic Orban a spus că aceasta este doar o lozincă fără fundament.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiuni „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Orban, despre OUG ce a plafonat prețul lemnelor de foc

„Înainte de a adopta Ordonanța, am spus că e tâmpită, că nu poti să dai un singur preț maximal la nivel național indiferent că localitatea e lângă pădure, sub munte, sau la câmpie.

Cum să fixezi preț maximal 400 lei când lemnul licitat de Romsilva în vederea tăierii e la 350 de lei și costurile de exploatare sunt 120 – 150, ca să nu mai spun de costurile de transport, depozitare

Niște aberații economice cum n-am văzut în viața mea!”, a declarat fostul premier pentru B1 TV.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a recunoscut greșelile din Ordonanță și a precizat că aceasta va fi modificată:

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat a fost de 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri. Se dovedește că nu e tocmai conform cu realitatea, așa că vom lua măsuri de corectare”.

Orban, reacție la acuzația lui Ciolacu privind vânzarea energiei

Ludovic Orban a reacționat și la acuzația președintelui PSD, conform căruia energia țării a fost vândută în avans: „E un mincinos și un manipulator. Ei profită de faptul că domeniul energetic e unul complex, în care trebuie să înțelegi foarte multe aspecte. Domeniul energiei depinde de legislația europeană, plus că existpă foarte multe tehnicalități. Ciolacu vine și lansează lozinci, sloganuri: ”să revenim la piața reglementată”, ”ce se întmplă azi e din cauza liberalizării” sau că s-a vândut energia pe nu știu cât. Astea sunt lozinci care nu au fundament”.

articolul original.

Ludovic Orban critică Guvernul Ciucă: „Pare că nu înțelege bine situația și se comportă de parcă nu ar dori integrarea noastră în Schengen”

20 October 2022 at 20:24
image

Deputatul Ludovic Orban, liderul formațiunii Forța Dreptei, spune că Guvernul Ciucă „se comportă de parcă nu ar dori” aderarea României la spațiul Schengen.

Ce a spus Ludovic Orban despre aderarea României la Schengen și acțiunile Guvernului Ciucă

Deputatul a amintit de rezoluția adoptată joi de parlamentul olandez.

„În rezoluția de astăzi, Parlamentul din Țările de Jos a cerut guvernului „să facă investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”, a scris Ludovic Orban, joi seară, pe Facebook.

„În traducere, în cazul în care Comisia Europeană decide încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare în privința României și dacă inspecțiile tehnice cu privire la siguranța frontierelor ies bine, Țările de Jos ar fi dispuse să voteze aderarea României la Schengen”, a continuat el.

Ludovic Orban s-a arătat „îngrijorat” de faptul că România și Bulgaria au fost incluse în aceeași rezoluție.

„Mă îngrijorează alăturarea României de Bulgaria în rezoluție. Olandezii ar putea să nu voteze cu noi chiar și în cazul în care noi îndeplinim cerințele lor, dar Bulgaria nu”, a explicat fostul premier.

Pe de altă parte, el s-a arătat și mai „îngrijorat” de acțiunile Guvernului Ciucă.

„Dar lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este atitudinea și acțiunile guvernului, care pare că nu înțelege bine situația și se comportă de parcă nu ar dori integrarea noastră în Schengen”, a adăugat Ludovic Orban.

„S-au făcut că desființează Secția Specială, au votat legile justiției într-o formă care nu răspunde recomandărilor din MCV, mențin în guvern personaje care vulnerabilizează România, au pus între paranteze lupta anticorupție. Toate acestea nu fac decât să pună sub semnul întrebării șansa noastră de a ieși de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare. Ori, chiar dacă la nivelul reglementărilor nu există nicio legătură între aderarea la Schengen și MCV, în realitate nu vom fi primiți în Schengen dacă nu vom scăpa de MCV”, a mai spus Ludovic Orban.

articolul original.

Adrian Chesnoiu, prima reacție după acuzațiile DNA

23 June 2022 at 14:13
image

La scurt timp după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat de abuz în serviciu, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis primul mesaj către opinia publică și a decis să se reetragă din funcția pe care o îndeplinea în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a transmis Chesnoiu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a salutat gestul ministrului: “Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”

ACUZAȚIILE

Procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României, în prezent având funcția de ministruse arată într-un comunicat al Direcției Anticorupție.

Chesnoiu este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați agreați dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

articolul original.
  • There are no more articles
❌