ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Ludovic Orban: PNL a făcut campanie împotriva PSD, garantând că va scăpa România de această dominație a PSD. Asta e trădare, trădarea alegătorilor care te-au votat (VIDEO)

6 October 2022 at 20:20
image

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat PNL că și-a trădat alegătorii. „PNL a făcut campanie împotriva PSD, luptându-se cu PSD și garantând alegătorilor că vor ține PSD departe de orice guvernare, vor scăpa România de această dominație a PSD”, a spus fostul lider al liberalilor, joi seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Ludovic Orban acuză PNL că și-a trădat alegătorii

Referitor la vocile care susțin că actuala coaliție a fost o soluție de compromis într-un context complicat, fostul lider PNL a explicat: „Nu e așa. Guvernele se fac între formațiuni politice care au programe similare și care, practic, sunt într-un fel sprijinite și de alegătorii care votează fiecare partid. Coaliția de centru-dreapta era o coaliție care era formată din partide afine, care au reușit să pună la punct un program de modernizare, un program de reforme, un program de atingere a punctelor sensibile și a tarelor din societatea românească. E cu totul și cu totul altceva guvernul de astăzi”.

„PSD a făcut campanie împotriva lui Iohannis și împotriva PNL, practic luând voturile din atacarea PNL și atacarea lui Iohannis, iar PNL a făcut campanie împotriva PSD, luptându-se cu PSD și garantând alegătorilor că vor ține PSD departe de orice guvernare, vor scăpa România de această dominație a PSD. Asta înseamnă trădare, am să v-o spun foarte clar”, a amintit Ludovic Orban.

El susține că este vorba despre „trădare, trădarea alegătorilor care te-au votat”.

„Păi dacă alegătorii care te-au votat te-au votat să ții PSD în afara puterii, te-au votat pentru un program de dezvoltare, să faci investiții, să menții o fiscalitate… unde se întâmplă? V-ați uitat la modificările Codului Fiscal? Modificările Codului Fiscal lovesc exact în pătura activă economic (…). În execuția bugetară pe primele șase luni, singurul capitol de cheltuieli în care cheltuielile au fost mai mici, în primele șase luni ale anului 2022 față de anul 2021, sunt investițiile”, a continuat Ludovic Orban.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Se pregătește debarcarea lui Nicloae Ciucă de la șefia PNL? Florin Cîțu: ‘Va trebui să îi întrebați pe colegii mei. PNL este un partid viu’

4 October 2022 at 18:45
image

Fostul lider PNL Florin Cîţu a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, întrebat dacă premierul Ciucă va mai fi preşedinte al partidului, după rotaţia premierilor, din 2023, că va trebui să fie pe colegii lui dar şansele sunt foarte mici, el arătând că şi el a fost premier şi a avut un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL. Cîţu a mai afirmat că PSD încearcă şi caută motive să fugă de la guvernare anul viitor.

Florin Cîţu a fost întrebat dacă crede că, după ce va pierde funcţia de premier, la rotativa din mai 2023, premierul Nicolae Ciucă va mai fi preşedintele PNL.

Fostul lider PNL a răspuns: ”Va trebui să îi întrebaţi pe colegii mei dar şansele sunt foarte mici. Şi eu am fost premier şi am avut binenţeles un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL, este normal. Contează ce faci după aceea. PNL este un partid viu, dar eu cred că până la rotativă e mult, se schimbă situaţia economică de la o zi la alta”.

Despre ipoteza în care PSD nu mai vrea să guverneze, Florin Cîţu a arătat că el îi suspectează de multe pe PSD, şi ”de a nu vrea să facă rotativa şi de a nu mai vrea să stea la guvernare, să îşi impună nişte măsuri care să distrugă cu totul economia, doar ca să poată să mai cumpere ceva timp”.

”Dacă lucrurile merg în direcţia economică pe care o văd eu, se deteriorează, PSD va fugi de la guvernare, PSD încearcă, caută motive să fugă de la guvernare, să spună noi am încercat, am vrut să facem bine pentru oameni dar nu se face”, a arătat senatorul PNL, conform news.ro

articolul original.

Secretarul general al APP Codrin Ștefănescu: „Ăstora de la Putere le e frică, cu adevărat, doar de noi! Asta pentru că apelăm la toate pârghiile și am făcut plângeri penale. Noi ne batem la baionetă!” – VIDEO

4 October 2022 at 13:51
image

Codrin Ştefănescu a discutat la BZI LIVE despre cele mai importante subiecte ale momentului. Secretarul general al partidului Alianţa Pentru Patrie a menţionat că actualei clase politice îi este frică de APP.

Politicianul a spus că membrii partidului au folosit toate pârghiile posibile pentru a ataca legile şi OUG Guvernului.

Codrin Ştefănescu: „Le este frică că apelăm la toate pârghiile posibile şi ştim să le folosim”

Secretarul general al APP a transmis cu vehemenţă în timpul emisiunii BZI LIVE că actuala clasă politică nu este mişcată de absolut nimeni în afară de partidul Alianţa Pentru Patrie.

Codrin Ştefănescu a motivat că frica vine după ce APP a făcut plângeri penale şi a sesizat foruri europene, printre care şi Comisia de la Veneţia.

„Lor le e frică doar de ce face APP pentru că noi folosim pârghiile. Am făcut hartii către Comisia de la Veneţia. Legile de la Bruxelles dacă vin legi pentru România va fi grav. Nu vom mai putea mânca carne de porc şi nu vom mai avea lemne pentru foc. Am anunţat că vom cere prin conferinţă internaţională de la Bucureşti să se aplice pentru toate ţările din Europa ceea ce se va aplica pentru România.

Poziţia asta i-a pus pe gânduri. Comisia de la Veneţia i-a trimis un mesaj Comisiei Europene. Facem treabă bună, pentru români. Am câştigat pentru că ne vin oameni de specialitate. Vom eradica 90 la sută din toate mizeriile făcute de ăştia. Îi vom trage la răspundere pentru toţi. Avem un compartiment de jurişti, foşti magistraţi. Numărul avocaţilor s-a dublat după ce am apărat biserica. Nu preoţii sunt atacaţi, ci biserica. Este un abuz după abuz care se petrece cu asentimentul celor care conduc România. Dacă ne iau credinţa şi reuşesc să o distrugă ne-au cucerit definitiv. Suveranitatea ne-au luat-o, resursele României au fost vândute, mai trebuie să ne ia credinţa în Dumnezeu şi au rezolvat totul”, a menţionat Codrin Ştefănescu, la BZI LIVE.

Codrin Ștefănescu, atac la Virgil Popescu

Codrin Ștefănescu a lansat un atac la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. Secretarul general al APP a menționat că România a cumpărat la cel mai scump preț din istorie gaz pentru iarnă, totul cu aprobarea Guvernului.

„APP are din surse informaţii despre tranzacţia cu gaze naturale pe asigurarea consumului intern pe timp de iarnă la preţuri imense la costuri pentru populaţie. România a cumpărat cel mai scump gaz din istorie. Ministrul Energiei a dat 1.592 de dolari pe un metru cubi faţă de 169 de dolari aceeaşi lună de anul trecut. Vom avea facturi de 10 ori mai mari. Conform raportului de monitorizare, preţul anul trecut era trecut pe ANRE, iar anul acesta nu. Grija lui Popescu este să aducă în România gaz la cel mai mare preţ din lume, totul cu acordul guvernanţilor. Tranzacţia nu se putea face fără acordul Guvernului. Cum a fost posibil să fie aprobată această tranzacţie halucinantă? Este jignitor, această operaţiune a fos făcută când ministrul Popescu s-a dat exemplu şi a spus să punem la iarnă pe noi o pătură electrică sau o pereche de pantaloni în plus. De ce documentele tranzacţiei nu sunt făcute publice? Cine a semnat aceste acte? Nu s-a trimis niciun comunicat de presă. APP atenţionează Guvernul în mod oficial că dacă nu se va răspunde se va mai face o plângere penală ministrului Energiei. A doua se va face pentru că în decursul anchetei penale ministrul va fi obligat să explice cine şi ce a stat la baza tranzacţiei în devafoarea românilor? Aşteptam răspunsul”, a transmis Codrin Ştefănescu.

Astfel, actuala putere se teme doar de APP, susține secretarul general Codrin Ștefănescu.

articolul original.

Românii vulnerabili ar putea primi vouchere pentru plata facturilor mari la curent electric. Nicolae Ciucă: „Am discutat formula în interiorul Coaliției” | AUDIO

3 October 2022 at 15:04
image

Premierul Nicolae Ciucă susține ca persoanele vulnerabile să primească vouchere pentru a-și putea plăti facturile mari la curent electric. O soluție definitivă pentru compensarea suplimentară a facturilor, pe lângă plafonarea generală a prețurilor pentru consumul de până la 255 de kw/H, va fi adoptată în perioada următoare de Parlament.

Este vorba despre forma finală pe care o va avea Ordonanța 119, aflată acum în dezbatere la Camera Deputaților.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/03oct-17-Ciuca-vauchere-curent-electric-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este discutată și această formulă a unor vouchere. Am discutat-o chiar în interiorul Coaliției. A discutat-o și cu președintele PSD. Trebuie să avem în vedere care dintre cele două propuneri este mai simplu de aplicat și care să ajungă mai repede fără să treacă prin întreg procesul birocratic”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă se ia în calcul la facturare toată media din anul 2021 sau luna curentă, Nicolae Ciucă a spus că: „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Specialiștii economici se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânda cheie, fapt ce ar afecta și mai mult creditele românilor | AUDIO

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Giorgia Meloni nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost’

29 September 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că victoria Giorgianei Meloni este de fapt un vot dat împotriva politicilor Bruxelles-ului. Programul viitorului premier este unul foarte capitalist.

Ion Cristoiu este de părere că victoria celui mai de dreapta partid care va prelua guvernarea în Italia este de fapt un vot împotriva politicilor Ursulei von der Leyen.

În primul rând că puțin s-a spus. Nu s-a analizat deloc. În cazul ei, (Giorgia Melodni n.red) nu câștigarea alegerilor este importantă, ci faptul că un partid cu 4%, călcat în picioare de presa mare câștigă 26%”, a declarat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că marea majoritate a celor care au votat partidul condus de Giorgia Meloni fac parte din zona bogată a Italiei, respectiv zona de nord, pentru programul anti-populist cu care aceasta s-a prezentat în campania electorală.

Programul este foarte capitalist. Ea a fost votată în mare parte de nordul industrial. A fost votată și finanțată în mare de firme, pentru că programul cu care a venit este anti-populist. 

Italienii au votat chiar acest program foarte dur. Nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost, pentru că el aplica toate indicație de la Bruxelles”, a spus el.

În ultima vreme, o parte importantă a Europei și-a ales la guvernare un partid din extrema dreaptă.

Noi nu putem să excludem din discuție faptul că ea este în prelungirea unui val. Am avut alegeri în Ungaria, care tot așa împotriva Bruxelles-ului, am avut alegeri în Suedia, am avut alegerile din Franța”, a afirmat Cristoiu, conform Gândul.ro.

articolul original.

Un europarlamentar român dă de pământ cu Coaliția de guvernare: ‘Își bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face față scumpirilor și încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creșteri salariale’

28 September 2022 at 17:45
image

Coaliţia de guvernare vrea să dea demnitarilor banii pensionarilor şi refuză ajustarea pensiilor cu inflaţia din 2022, a afirmat, miercuri, europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

El a subliniat că REPER susţine indexarea imediată a pensiilor cu 15% pentru a nu pierde din valoarea reală a acestora chiar înainte de o iarnă grea.

„PSD-PNL-UDMR îşi bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face faţă scumpirilor şi încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creşteri salariale. Guvernul taie din valoarea reală a pensiilor, înainte de o iarnă foarte grea, lăsând oamenii să se descurce singuri, fără niciun suport real din partea guvernanţilor. Guvernul refuză să indexeze pensiile cu inflaţia din 2022. Motivaţia potrivit căreia media inflaţiei pe 2022 nu este oficială înainte de sfârşitul anului este cel puţin ridicolă”, a declarat Pîslaru.

Europarlamentarul a adăugat că REPER consideră că protecţia minimală şi automată a veniturilor celor aflaţi în vulnerabilitate este un principiu minim de echitate socială pentru a permite accesul la o viaţă independentă şi a nu rămâne captivi ai populismului politic.

„Ce doresc să facă actualii guvernanţi este ca banii pentru pensionari să fie folosiţi pentru creşterea salariilor demnitarilor, iar asta este, de fapt, nesimţire şi batjocură”, a încheiat el, informează agerpres.ro

articolul original.

Ex-ministrul în Cabinetul Maiei Sandu: „Plahotniuc și Sandu au același stăpân, care mută piesele pe tablă”

27 September 2022 at 15:27
image

Ex-ministru al Justiției în Cabinetul Maiei Sandu, Stanislav Pavlovschi, susține că revenirea lui Vlad Plahotniuc la putere este foarte probabilă. Potrivit acestuia, „oamenii lui Plahotniuc, treptat, treptat, step by step, pas cu pas ajung la putere și mâine, poimâne ne vom trezi cu domnul Plahotniuc în țară, într-o funcție foarte serioasă”. Politicianul consideră că Maia Sandu și Vladimir Plahotniuc au același stăpân.

Ce o leagă pe Sandu de Plahotniuc

„Și Vladimir Plahotniuc, și Maia Sandu au același stăpân. Pionii au fost schimbați, iar stăpânul care mută piesele pe tablă a rămas același. Dacă el va vedea că doamna nu face treabă, ea va fi schimbată”, a precizat ex-ministrul.

Declarațiile au fost făcute de Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției și ex-judecător la CEDO, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4. Mai mult, Pavlovschi susține că fostul lider al Partidului Democrat va reveni în curând în țară, dar nu în cătușe, ci într-o funcție importantă în stat, notează unimedia.

„Și domnul Plahotniuc și doamna Sandu au același stăpân. Nu o să arăt eu cu degetul, nu vreau să intru în… Ei au același stăpân. Deci, pionii au fost schimbați, iar stăpânul care mută piesele pe tablă a rămas același. Dacă el va vedea că doamna nu face treabă, eu sunt mai mult decât sigur că ea va fi schimbată.

Poate nu cu Plahotniuc, acesta a fost prea tare diabolizat de mass media din Moldova, uneori just, uneori nu. Hadeți să recunoaștem că uneori noi facem niște declarații politice trăsnet, fără să avem probe, știind din start că omul nu va răspunde la aceste declarații, din mai multe considerente și noi uneori trăsnim, ba una, ba alta. (…)

Eu sunt ferm convins că domnul Plahotniuc merită investigat, deoarece fiecare stat are nu doar drepturi, dar și obligațiunea să investigheze toate bănuielile rezonabile existente privind comiterea unei infracțiuni.

Odată ce prea de mai multe ori a declarat că domnul Plahotniuc a comis una, alta sau același raport Kroll, statul este obligat să desfășoare ancheta obiectiv, multilateral și sub toate aspectele”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

articolul original.

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Coaliția de Guvernare a stabilit majorări salariale doar pentru administrațiile locale | AUDIO

27 September 2022 at 10:53
image

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Partidele din Coaliţia de Guvernare au stabilit să anuleze majorările salariale pentru parlamentari și ca salariile să fie crescute doar în administraţia locală. Așa spun surse parlamentare. Camera Deputaţilor ar urma să dezbată Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat.

La începutul ședinței din Cameră, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut ca modificările să fie făcute în Comisia de Muncă – și apoi să revină la vot.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simonis-nu-mai-marim-salariile-la-parlamentari.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spațiul public în ultima perioadă, dar și pentru a îndrepta o eroare majoră, spun eu, făcută de colegii noștri la Senat, am să vă rog să acceptați ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu Plenul cu mandat ferm, cu mandat ferm din partea Plenului Camerei Deputaților de a elimina din legea trecută de la Senat creșterile salariale pentru parlamentari. Repet, cu mandat ferm din partea Camerei Deputaților pentru membrii Comisiei pentru Muncă de a elimina acel articol care face referire la creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis.

„Festival al ipocriziei” – așa și-au botezat singuri parlamentarii ședința de marți

A fost un schimb de replici USR-AUR. Reprezentanții USR au subliniat că partidele din Coaliția de Guvernare joacă teatru pentru că aceleași formațiuni votau în urmă cu o săptămână creșterea salariilor pentru demnitari:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-USR-versus-AUR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

AUR a cerut ca Ordonanța să fie respinsă cu totul

Să nu fie lăsate nici măcar majorările de salarii pentru șefi de consilii județene, adjuncți, primari și restul aleșilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simion-sa-respingem-ordonanta-cu-totul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o mare rușine ce s-a întâmplat cu acel artificiu introdus de UDMR cu 10 minute înainte. Să le fie rușine senatorilor care au trecut prin acel artificiu. Opinia publică din România este absolut, pe drept cuvânt, ultragiată. Grupul parlamentar AUR vă solicită întrunirea Comisiilor de Muncă și Buget într-o ședință comun paralelă cu Plenul și respingerea în integralitate a acestei ordonanțe”, a spus liderul AUR.

Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon sunt cei doi senatori UDMR care au introdus creșterea indemnizației lunare pentru cei care ocupă funcții publice

Toate partidele au votat săptămâna trecută un amendament depus de UDMR care prevedea creșteri salariale pentru parlamentari, aleși locali și funcționari care lucrează în sistemul de legiferare.

Votul venea la câteva ore după ce Curtea Constituţională a stabilit că prevederi anterioare prin care erau majorate salariile demnitarilor încalcă legea fundamentală a țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: FMI a revizuit în creștere prognoza privind economia României. Fondul recomandă eliminarea treptată a plafoanelor și reforma pensiilor și salariilor

articolul original.

Paul Stănescu, ieșire în forță: ‘Nu trebuie să se autocenzureze nici PSD, nici PNL, când sunt propuse soluții pentru o viață mai bună a românilor. Creșterea salariului minim și a pensiilor sunt proiecte comune ale coaliție’

22 September 2022 at 08:15
image

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat joi că salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult „povara inflaţiei”, iar creşterea pensiilor şi a salariului minim sunt obiective comune ale coaliţiei.

„Salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult povara inflaţiei. Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să aşteptăm proiecţia bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliţie. Inflaţie de 15% înseamnă tot atâţia bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români. Mărturisesc că am înţeles cu greu reacţiile iniţiale furibunde la propunerile PSD. Nu am ajuns în situaţia de a vinde iluzii sau de a crea false aşteptări. Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine. Eu cred că oamenii ştiu deja că, atunci când PSD avansează cifre şi propuneri, o face cu responsabilitate. Şi, mai ales, nu am aruncat în spaţiul public cu cine ştie ce promisiuni exotice”, a spus Stănescu.

El a adăugat că PSD „a pus pe masa coaliţiei” soluţii la probleme sociale.

„Cu acest ping-pong al declaraţiilor incerte despre mărirea pensiilor şi a salariului minim riscăm să dăm senzaţia de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliţiei că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creşteri. Mai subliniez un aspect: niciun ministru PSD nu face propuneri cu impact asupra a milioane de români fără acordul partidului. Mai mult, nu trebuie să se autocenzureze nici PSD, nici PNL, când sunt propuse soluţii pentru o viaţă mai bună a românilor. Nu trebuie să ne fie frică să le discutăm public. Să ne fie frică de deciziile pe care nu le luăm sau nu le luăm la timp. Creşterea salariului minim şi a pensiilor sunt proiecte comune ale coaliţiei”, a afirmat acesta.

Paul Stănescu a menţionat că scopul celor trei partide din coaliţia de guvernare este să aibă la îndemână măsuri de menţinere a „unei vieţi demne” pentru români.

„De aceea, eu cred că o decizie fermă pentru creşterea pensiilor şi a salariului minim de la 1 ianuarie, nu mai târziu, trebuie luată în cea mai apropiată şedinţă de coaliţie”, a încheiat acesta.

articolul original.

Marcel Ciolacu va accepta să fie premier dacă PSD îl va considera „cel mai oportun”: „Vă asigur că rotația va avea loc” / „Nu pot să fiu meschin după un an și jumătate și să ieșim de la guvernare”

20 September 2022 at 19:19
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți seară că va accepta postul de prim-ministru în mai 2023 – când ar urma să se producă schimbarea convenită de coaliție la vârful guvernării – dacă va fi considerat cel mai potrivit pentru această funcție de către colegii săi, transmite G4Media.ro.

Marcel Ciolacu (PSD): „Vă asigur că rotația va avea loc”

Întrebat marți seară la Antena 3 dacă își va asuma postul de premier PSD la momentul rocadei cu PNL, liderul social-democraților a afirmat: „Împreună cu colegii vom lua decizia la momentul oportun. Este o provocare pe care trebuie să ți-o asumi. Dacă colegii din partid vor considera că eu sunt cel mai oportun să ocup acel loc, voi merge. Dar vă asigur că rotația va avea loc”.

Marcel Ciolacu susține că depune toate eforturile pentru a păstra coaliția de guvernare cu PNL și că o eventuală decizie de rupere a coaliției ar fi o „meschinărie politică”.

„Dacă aș fi fost meschin, nu aș fi propus colegilor să intrăm la guvernare în această coaliție. Am lăsat însă deoparte aceste calcule și am înțeles momentul prin care trece România. Nu regret decizia. Nu pot să fiu meschin după un an și jumătate și să ieșim de la guvernare. Dacă coaliția se rupe, ne vom întoarce la votul românilor, care vor decide. Dar eu personal, și n-am auzit vreun coleg, nu facem vreun calcul meschin, politic”, a adăugat președintele PSD.

„Sunt foarte determinat, am văzut că la fel e și premierul, să ducem coaliția până în 2024”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, întrebat când va stabili PSD numele candidatului pentru alegerile prezidențiale din 2024, liderul partidului a răspuns că „atunci când va fi oportun”.

articolul original.

Coaliția ar fi decis să mențină compensarea cu 50 de bani la motorină și la benzină (surse)

19 September 2022 at 18:57
image

Coaliția de guvernare ar fi decis, în ședința de luni, să mențină până la finalul anului compensarea cu 50 de bani pe litru la benzină și la motorină deopotrivă, susțin surse politice pentru G4Media.ro.

Surse: Coaliția ar fi decis să mențină compensarea cu 50 de bani la motorină și la benzină

PNL ar fi dorit să fie păstrată compensarea doar la motorină, având în vedere scăderea prețului la benzină în ultima lună. În schimb, UDMR ar fi propus prelungirea compensării la carburanți până la primăvară, pe motiv că bugetul poate suporta costuri.

Introdusă inițial pentru trei luni, compensarea la carburanți urmează să expire pe 30 septembrie. Sursele G4Media spun că, până acum, impactul măsurii a fost de aproximativ 175 de milioane lei pe lună.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea săptămâna trecută că o decizie în privința compensării va fi anunțată după discuții la nivelul coaliției și al Guvernului.

„Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai așteptăm un pic. O să avem discuții probabil la nivelul coaliției de guvernare, în interiorul Guvernului, și vom anunța o decizie”, afirma oficialul.

articolul original.

Mihai Tudose, despre coaliţie: Nu ne înţelegem pe câteva chestii, în rest bine. Ţara e în picioare. Încă

17 September 2022 at 16:03
image

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că PSD și PNL nu „s-au luat din dragoste”, ci pentru a nu lăsa țara în criză și că acum coaliția funcționează, chiar dacă nu se înțeleg pe anumite lucruri. „Țara este în picioare, încă”, a mai precizat Tudose, potrivit News.ro.

Mihai Tudose (PSD), despre coaliția cu PNL

Întrebat, la Prima TV, cum funcționează coaliția, Mihai Tudose a răspuns: „Cu câteva excepţii, că nu ne înţelegem pe câteva chestii, în rest bine. Totuşi ţara e în picioare. Încă”.

„Nu ne-am luat din dragoste. Ne-am luat din interesul de a nu lăsa ţara în acea criză, băgată în alegeri anticipate, haos şi aşa mai departe. Dar nu poate să spună nimeni că, gata, ne-am uniformizat doctrinele, toţi vrem la fel”, a mai spus social-democratul, când i s-a atras atenția că, totuși, în presă se vede un război între cele două partide.

Tudose, despre creșterile de pensii și salarii

Acesta a mai afirmat că ei vor să crească pensiile și salariile și „se poate”.

Despre șansele de a fi mărite pensiile, europarlamentarul PSD a susținut că, pe datele de azi, bugetul de stat suportă o majorare de 10%.

Tudose a remarcat apoi atitudinea PNL: „Partenerii noştri de la Partidul Naţional Liberal vor mai mult? Este în regulă. Este decizia primului ministru, poate găsim soluţii să facem 20 la sută, nu avem nicio problemă, noi dorim chestia asta. Dar până una alta, noi am identificat 10%, ei nu vor deloc. După ce a ieşit Rareş Bogdan cu 16% a venit premierul şi…. Banii în buget poţi să îi iei şi din altă parte, dar asta nu înseamnă că trebuie să tăiem complet investiţiile, să nu mai facem PNRR-ul, să oprim tot în ţară. Trebuie să găsim un echilibru”.

articolul original.

Florin Citu: PSD la guvernare înseamnă taxe mai mari și mai multe, distrugerea sectorului privat

17 September 2022 at 10:30

Fostul premier Florin Citu sustine ca PSD va distruge sectorul privat, prin introducerea de noi taxe.

„PSD la guvernare înseamnă 4 lucruri sigure:

– taxe mai mari și mai multe

– inflație foarte mare

– dobânzi foarte mari

– distrugerea sectorului privat/ a pieței libere și promovarea măsurilor socialiste

#RomaniiTrebuieSaStie #FacemRomaniaLiberaDinNou”

articolul original.

Marcel Ciolacu: „Fosta guvernare de dreapta a fost dezastruoasă. Noi nu am stat pe margine să socotim cât creștem în sondaje, ci ne-am implicat să reparăm” / Despre criza energetică: „Mă bucur că UE ne dă dreptate” (VIDEO)

16 September 2022 at 14:41
image

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, vineri, că partidul pe care îl conduce a dat dovadă de responsabilitate, căci a decis să vină la Palatul Victoria și să rezolve problemele lăsate de „dezastruoasa” fostă guvernare de dreapta, când ar fi putut să stea în Opoziție și să numere procentele tot mai mari din sondaje.

Cât despre criza energetică, Ciolacu a spus că, din cauza „liberalizării haotice” a pieței, au reapărut „șmecherii din energie”, dar se bucură că UE ia decizii și dă dreptate PSD în anumite privințe.

Ciolacu: Fosta guvernare de dreapta, dezastruoasă

„Eu, Marcel Ciolacu, sunt foarte mândru că sunt PSD-ist, dar înainte de a fi PSD-ist, sunt român. De aceea am venit în fața colegilor mei și le-am propus, după doi ani de guvernare de dreapta dezastruoasă – fără să jignesc pe nimeni, fără să arăt cu degetul către cineva din noua coaliție, a fost o guvernare dezastruoasă vreme de doi ani, nu neapărat pentru noi pesonal, ci pentru români și pentru această țară – nu puteam nici eu, nici colegii mei să rămânem într-o meschinărie și să săcotim cât de mult creștem în sondaje, era momentul ca cel mai mare partid din România, cu cei mai buni specialiști, cu cele mai bune soluții, să se implice în actul de guvernare și să încercăm să reparăm din lucrurile nefăcute”, a spus președintele PSD.

Ciolacu: Mă bucur că UE ne-a dat dreptate

Liderul social-democraților a vorbit apoi despre criza energetică cu care se confruntă România, dar și toată Europa: „Cea mai mare problemă pe care o avem acum în toată Europa e energia. Mă bucur că UE spune ce spunem noi de doi ani, că trebuei un fond de solidaritate, că nu toți putem trece peste această criză la fel, că e cazul să reglementăm prețul și să plafonăm prețuri, că liberalizarea pieței în România s-a făcut hastic și a creat noi șmecheri în energie. Au trecut doi ani până ce iar ni se dă dreptate”.

„Avem și un război la granițele noastre. În afară de faptul că au migrat foarte mulți – 80% au fost doamne cu copii ai lor și din familie, ai vecinilor – statul a reușit să facă față la această responsabilitate. Acum avem marea responsabilitate ca și grânele din Ucraina să tranziteze România.

Mă bucur că, indiferent de calculele noastre politice, am liuat decizia de a fi un aprtid responsabil care a pus înainte de toate România și oamenii, nu interesul de partid”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Totul pentru partid

15 September 2022 at 09:45

Mulți pesediști cu influență în partid calculează că dacă ar ieși de la guvernare ar câștiga puncte electorale. Mai exact, dacă ar ieși de la guvernare cerând mărirea pensiilor ori a salariului minim.

Liberalii au înțeles cu întârziere acest risc electoral și acum cer și ei mărirea pensiilor. Cum cheltuielile guvernamentale au crescut sub noile reglementări din domeniul energiei, acest acord asupra creșterii pensiilor ar însemna, în fapt, creșterea datoriei noastre externe. Într-adevăr, pensiile n-au mai fost de multă vreme ajustate cu inflația. Acum, bătălia aceasta se duce în planul zgomotelor de fond: să rămână pensionarii cu impresia că și PNL s-a bătut pentru ei.

Dar, pentru liberali, riscul este ca PSD să inventeze un pretext pentru ieșirea de la guvernare dacă pensiile vor fi crescute, astfel încât, înainte de alegeri, pesediștii să aibă cale libere să critice guvernarea din toate pozițiile. Jocul decisiv are a avea loc înaintea trecerii prin rotativa care impune premier pesedist. Mulți pesediști gândesc că n-ar fi productiv pentru partid să conducă guvernul în lunile preelectorale.

Parlamentare anticipate ar putea fi o soluție cu pierderi minime pentru liberali dacă nemulțumirile populare cauzate de criza energetică vor ajunge să umple străzile în lunile de iarnă. Demisia actualului premier ar declanșa procedurile pentru anticipate. Iată de ce zgomotul de fond în favoarea creșterii pensiilor are a fi principala preocupare a fanfarelor celor două partide în lunile acestei toamne.

Un rol de seamă îl va juca faptul că Iohannis nu mai poate candida. PSD a furat startul prezidențialelor și face precampanie fie pentru Firea, care s-a derobat deja, fie pentru un candidat din afara partidului (Geoană?). Credibilitatea prezidențiabililor are a înclina balanța inclusiv la parlamentare. PNL nu pare să dețină o pălărie magică din care să scoată un viitor câștigător. Dacă vor dori să-l transforme pe clovnul Rareș Bogdan în director de circ, candidatul susținut de PSD poate miza doar pe reacția adversă față de acest personaj. Premierul Ciucă nu crește în sondaje.

Ca pasărea Mălai Viteazul, pesediștii visează să obțină mai mult de 50 la sută din voturile electoratului, dar s-ar mulțumi dacă ar putea avea o majoritate formată alături de inconturnabilul UDMR, fără PNL ori fără AUR. La capătul iohannist al celui mai dur antipesedism, iată cum acest partid poate reveni la scorul de pe vremea lui Dragnea, iar cheltuielile guvernamentale vor face alpinism spre noi vârfuri ale datoriei externe. Udemeriștii nu vor protesta, desigur. Vom ajunge precum Grecia în 2009? Ar fi mult mai rău, dat fiind că grecii au rămas cu autostrăzi.

Miracolul” românesc al neputinței de a investi în infrastructurile esențiale ale dezvoltării: ce fel de prezidențiabil ar putea câștiga alegerile dacă ar promite austeritate pentru autostrăzi? Să oprim creșterea pensiilor până ce vom avea infrastructura pusă la punct! Investiții ca în China nu vor veni dacă vom tot crește salariul minim. Dar dacă nu-l creștem, ne papă inflația puterea de cumpărare.

Contextul european aduce a doua mare prăbușire economică cauzată de ideologizare. Prima a condus la sfârșitul URSS. Acum se petrece începutul sfârșitului UERSS. Superpolitizarea pieței energetice n-a lăsat nimic liber pe această piață. A fost pusă să lucreze pentru o iluzionistică salvare climatică a planetei. Noile generații de politicieni sunt la fel de fascinate de ideologiile generoase, dar mincinoase, ca și cele care au ratat eficiența sub comunism.

Din păcate, nici acum, la fel ca în 1989, nu avem destule minți pregătite să ajungă pe malul celălalt al istoriei, în lumea de după destrămarea iluziilor ideologice și întoarcerea la un adevăr economic fără constrângeri utopice.

articolul original.

Peste 900 de instituții publice și companii din România, digitalizate prin aplicația de e-Guvernare Regista

7 September 2022 at 08:42

București, 7 septembrie 2022 – Regista, lider național al aplicațiilor de registratură electronică și e-Guvernare, anunță că peste 100 de noi instituții și companii au optat să implementeze în prima jumătate a anului modulele aplicației. Astfel, Regista numără în prezent peste 900 de clienți, și își menține obiectivul de a digitaliza, până la finalul anului, mai mult de 1000 de instituții publice și companii locale.

Suplimentar cu creșterea numărului de clienți, echipa Regista a reușit o diversificare a structurii portofoliului, astfel încât în prezent, pe lângă segmentul principal constituit din Unități Administrativ Teritoriale, a dezvoltat și alte segmente de piață, precum unități medicale sau instituții de învățământ inferior și superior. Astfel, în prezent printre instituțiile publice care beneficiază de aplicația Regista se află: Spitalul Clinic de Nefrologie „Doctor Carol Davila” din București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Municipal Aiud, dar și Universitatea Tehnică de Construcții București, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara sau Inspectoratul Școlar Județean Prahova.

„Am atins un prag important în eforturile noastre de digitalizare ale instituțiilor și companiilor locale, lucru care ne confirmă eforturile și ne motivează să venim cu noi soluții inovative. În continuare ne vom concentra pe diversificarea portofoliului de clienți, astfel încât soluția Regista să poată fi utilizată și în spitale, școli sau universități, acolo unde reducerea birocrației, eficiența modului de lucru a angajaților și interacțiunea cu cetățenii sunt la fel de importante. Credem că digitalizarea se poate face mai ușor de jos în sus, din comunități mici, unde factorii de decizie sunt mai aproape de cetățeni. Pentru ei ne pregătim să lansăm funcționalități noi în această toamnă”, a declarat Alexandru Lăpușan, Director General Regista Digital SA.

Rolul aplicației este să automatizeze și să eficientizeze activitatea instituțiilor publice prin modulele de registratură electronică, managementul documentelor și e-Guvernare. Astfel, Regista facilitează atât o comunicare optimă între departamentele unei instituții, cât și între funcționari și cetățeni, pentru o rezolvare rapidă și mult mai organizată a solicitărilor.

În prezent, peste 900 de instituții publice publice și companii din toate județele României și-au îmbunătățit procesele de lucru și au redus birocrația cu ajutorul Regista. Peste 46.000 de utilizatori folosesc zilnic aplicațiile Regista, care au înregistrat mai bine de  24 milioane de documente, respectiv 40.000 de solicitări, precum formulare, sesizări sau diverse programări și audiențe.

Totodată, echipa Regista a optimizat „Modulul Programări online” pentru a-l face ușor de utilizat în activitatea instituțiilor și a companiilor private, Astfel, modulul este adaptat în totalitate cerințelor acestora, instituțiile care îl utilizează având posibilitatea de a-l configura  în funcție de nevoile lor.

Platforma Regista este dezvoltată de Zitec, lider pe piața de IT & digital marketing din România, specializat în dezvoltarea de soluții și servicii de transformare digitală și este deținută și operată de compania SC Regista Digital SA din August 2021. Zitec este una dintre puţinele companii româneşti recunoscută oficial ca Partener Gold Microsoft și este certificată conform standardelor ISO27001:2013 pentru Sistemul de management al securității informațiilor și ISO 9001:2015 pentru Sistemul de management al calității.

Regista poate fi accesată de oriunde de către funcţionarii publici sau angajaţii companiilor, fiind disponibilă direct din browser, fără instalare şi cu toate informaţiile stocate în siguranţă în cloud Microsoft Azure în Uniunea Europeană.

articolul original.

Regista: 900 de instituții publice și companii din România au fost digitalizate prin aplicație

7 September 2022 at 09:52
Foto: registra.ro

În prezent, Regista, lider național al aplicațiilor de registratură electronică și e-Guvernare, anunță că peste 100 de noi instituții și companii au optat să implementeze în prima jumătate a anului modulele aplicației.

Astfel, Regista numără în prezent peste 900 de clienți, și își menține obiectivul de a digitaliza, până la finalul anului, mai mult de 1000 de instituții publice și companii locale.

Suplimentar cu creșterea numărului de clienți, echipa Regista a reușit o diversificare a structurii portofoliului, astfel încât în prezent, pe lângă segmentul principal constituit din Unități Administrativ Teritoriale, a dezvoltat și alte segmente de piață, precum unități medicale sau instituții de învățământ inferior și superior. Astfel, în prezent printre instituțiile publice care beneficiază de aplicația Regista se află: Spitalul Clinic de Nefrologie „Doctor Carol Davila” din București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Municipal Aiud, dar și Universitatea Tehnică de Construcții București, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara sau Inspectoratul Școlar Județean Prahova.

În afirmaţiile sale, „Am atins un prag important în eforturile noastre de digitalizare ale instituțiilor și companiilor locale, lucru care ne confirmă eforturile și ne motivează să venim cu noi soluții inovative. În continuare ne vom concentra pe diversificarea portofoliului de clienți, astfel încât soluția Regista să poată fi utilizată și în spitale, școli sau universități, acolo unde reducerea birocrației, eficiența modului de lucru a angajaților și interacțiunea cu cetățenii sunt la fel de importante. Credem că digitalizarea se poate face mai ușor de jos în sus, din comunități mici, unde factorii de decizie sunt mai aproape de cetățeni. Pentru ei ne pregătim să lansăm funcționalități noi în această toamnă”, a declarat Alexandru Lăpușan, Director General Regista Digital SA.

Care este rolul aplicației?

În România, principalul rol al aplicației este să automatizeze și să eficientizeze activitatea instituțiilor publice prin modulele de registratură electronică, managementul documentelor și e-Guvernare. Astfel, Regista facilitează atât o comunicare optimă între departamentele unei instituții, cât și între funcționari și cetățeni, pentru o rezolvare rapidă și mult mai organizată a solicitărilor.

În prezent, peste 900 de instituții publice publice și companii din toate județele României și-au îmbunătățit procesele de lucru și au redus birocrația cu ajutorul Regista. Peste 46.000 de utilizatori folosesc zilnic aplicațiile Regista, care au înregistrat mai bine de  24 milioane de documente, respectiv 40.000 de solicitări, precum formulare, sesizări sau diverse programări și audiențe.

Totodată, echipa Regista a optimizat „Modulul Programări online” pentru a-l face ușor de utilizat în activitatea instituțiilor și a companiilor private, Astfel, modulul este adaptat în totalitate cerințelor acestora, instituțiile care îl utilizează având posibilitatea de a-l configura  în funcție de nevoile lor.

Platforma este dezvoltată de o companie din România

Aşadar, platforma Regista este dezvoltată de Zitec, lider pe piața de IT & digital marketing din România, specializat în dezvoltarea de soluții și servicii de transformare digitală și este deținută și operată de compania SC Regista Digital SA din August 2021. Zitec este una dintre puţinele companii româneşti recunoscută oficial ca Partener Gold Microsoft și este certificată conform standardelor ISO27001:2013 pentru Sistemul de management al securității informațiilor și ISO 9001:2015 pentru Sistemul de management al calității.

În prezent, Regista poate fi accesată de oriunde de către funcţionarii publici sau angajaţii companiilor, fiind disponibilă direct din browser, fără instalare şi cu toate informaţiile stocate în siguranţă în cloud Microsoft Azure în Uniunea Europeană.

articolul original.

Criză guvernamentală în Slovacia

6 September 2022 at 03:45

Opțiunile premierului Eduard Heger sunt fie de a merge înainte cu un guvern minoritar, fie să accepte alegeri anticipate, dar acest lucru este puțin probabil, întrucât ar avantaja opoziția.

De la ultimatum la demisii

Ministrul de externe Ivan Korcok, ministrul Justiției Maria Kolikova și ministrul Educației Branislav Gröhling, toţi din partidul liberal Libertate și Solidaritate (SaS), și-au prezentat demisiile, urmând exemplul liderului partidului – Richard Sulik, până de curând ministru al Economiei.

Liderul SaS, Richard Sulik, prezentându-și demisia din funcția guvernamentală / Foto: Facebook

Deocamdată, premierul Heger plănuiește să prezinte președintelui Zuzana Caputova alți candidați pentru cele patru posturi ministeriale rămase vacante.

În luna iulie deja cabinetul slovac devenise instabil, când SaS (Sloboda a Solidarita / Libertate și Solidaritate) a lansat un ultimatum, spunând că va părăsi coaliția dacă ministrul de Finanțe Igor Matovič (fostul premier slovac, schimbat de actualul premier – Heger) nu va fi înlăturat de la conducerea ministerului.

Având însă în vedere că guvernul slovac nu este tocmai un guvern „normal”, ci unul așa-zis „anticorupție”, lucrurile sunt mai nuanțate! Astfel, Matovič are sprijinul deplin al prim-ministrului Eduard Heger, altminteri adjunctul său pe linie de partid.

Sulik s-a ciocnit cu Matovič pe o serie de probleme, inclusiv legate de abordarea chestiunii inflației în creștere, determinată de prețurile ridicate la energie, cum anterior au avut dezacorduri privind gestionarea crizei de coronavirus.

Adevărul este însă că partidul lui Sulik se pregătește pentru alegerile din 2024, principala temere a liberalilor fiind că s-ar putea eroda la guvernare și că social-democrații ar putea reveni la putere. Temerea este cel puțin justificată!

Saga lui Igor Matovič

Matovič a fondat în 2010 partidul numit Oameni Obișnuiți, așa-zis de centru-dreapta, anticorupție, pentru simplul motiv că lupta cu corupția ținea prima pagină a ziarelor, exact ca în România. Unde mai pui că Matovič era patron de trust media!

Oamenii Obișnuiți a fost reconstituit ulterior în OĽaNO (Oameni obișnuiți și personalități independente), ca partid politic independent. A participat la guvernare în coaliție cu SaS. Opoziția lui Matovič față de poziția guvernului a dus apoi la retragerea SaS din coaliție. Ca atare, în 2011, guvernul Ivetei Radičová s-a prăbușit, ceea ce a dus la noi alegeri în 2012. De aici cel puțin o parte a vrajbei!

Matovič a câștigat apoi 8,55% și 16 locuri în Parlament. A rămas în opoziție, deoarece nu era dispus să lucreze cu social-democrații din Smer (conduși de „coruptul” Robert Fico, alt fost premier slovac). Fico și apoi Peter Pellegrini au împărțit apoi conducerea țării.

În februarie 2020, Igor Matovič a câștigat 53 de locuri în Parlamentul de 150 de membri cu 25,02% din voturi tot pe platforma populistă anticorupție. Corupția a fost o temă majoră în alegeri, ceea ce l-a ajutat pe Matovič, el fiind un vocal activist anticorupție. În martie, Matovič a anunțat că a ajuns la un acord pentru o coaliție de guvernare cu celelalte partide de centru și de dreapta, inclusiv cu SaS, deși nu au convenit asupra unui program comun de guvernare.

Matovič și-a prezentat cabinetul președintelui Zuzana Čaputová (fostă șefă Soros Slovacia, care a câștigat funcția prezidențială tot pe teme anticorupție), iar pe 16 martie, Čaputová a acceptat toate numirile.

Zuzana Čaputová, susține lupta anticorupție în mod necondiționat / Foto: Facebook

În martie 2021, deputatul și președintele comisiei parlamentare pentru afaceri europene Tomáš Valášek și-a anunțat demisia din coaliția guvernamentală ca reacție la achiziționarea primelor 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, dintr-un lot de 2 milioane, pe care Matovič și ministrul de la Sănătate, Marek Krajčí le procuraseră în isteria Covid de atunci. Pentru că, nu-i așa, „rușii sunt răi”, iar suplimentar, vaccinurile veneau prin mijlocirea lui Viktor Orban, iar naționaliștii slovaci depind politic de întreținuta spaimă legată de unguri.

Bratislava, actuala capitală slovacă a fost odinioară capitala Ungariei (1536 – 1783), purtând numele Pozsony, dar a aparținut Ungariei din 907, de după victoria împotriva bavarezilor. Potrivit recensământului din 1910, populația era 42% germană, 41% maghiară și 15% slovacă! După primul război mondial, compoziția etnică s-a modificat (36% germană, 33% slovacă și 29% maghiară), odată cu alipirea zonei la Cehoslovacia. Din 1993, după divorțul de cehi, a devenit capitala Slovaciei. În mod evident, există o puternică mișcare naționalistă, xenofobă, astfel că, pentru îndepărtarea lui Matovič acest element a jucat un rol esențial, fiind etichetat când „omul rușilor”, când „omul ungurilor” doar pentru că a procurat vaccinuri.

După săptămâni de negocieri din timpul crizei guvernamentale care a urmat, Matovič a demisionat din funcția de prim-ministru, pe 30 martie 2021. Nu s-au ținut alegeri. A fost făcută o rocadă, fostul ministru de finanțe Eduard Heger din OĽANO devenind prim-ministru, iar Matovič a ajuns ministru al Finanțelor. Ceea ce nu înseamnă că vindicativa clasă politică slovacă a uitat de el!

De la ce a pornit criza guvernamentală

După ce Matovič a promovat în luna mai un pachet „pro familie” de 1,2 miliarde de euro, menit să ajute cetățenii, adversarii lui „de dreapta”, în special SaS, au susținut că măsura va agrava situația și îi va împovăra și mai mult pe cei care muncesc fără să-i ajute cu adevărat pe „asistații sociali”. Sună cunoscut? Totuși, pachetul a fost promovat în Parlament cu ajutorul opoziției de extremă dreapta și folosind o procedură scurtă,  destinată situațiilor de urgență.

Ministrul Igor Matovič, constată pe propria piele că anticorupția nu mai aduce voturi / Foto: Facebook

Așadar, SaS a decis să rupă coaliția! Fără SaS, celelalte trei partide din coaliția de guvernare nu au majoritatea în parlament, fiind nevoiți să încheie alianțe ad-hoc pentru a-și trece proiectele!

Liderul SaS, Richard Sulik și-a argumentat ultimatumul spunând că, dacă lui Matovič i se permite să rămână în guvern, alegătorii se vor întoarce oricum la „coruptul” Fico la alegerile din 2024.

Coaliția de guvernare slovacă nu mai are acum majoritatea în parlamentul de 150 de membri. Partidele rămase abia dacă vor mai dispune de 70 de parlamentari.

Estimări electorale

Potrivit unui sondaj al agenției AKO, dacă alegerile ar fi avut loc în august, partidul de opoziție Hlas ar fi câștigat cu 19,2% din voturi. Smer ar fi ajuns pe locul al doilea cu 14,9% din voturi, urmat de SaS, care se poziționează cel mai bine dintre partidele de coaliție, cu 13,1%. Dar, evident, ambițiile lui Sulik nu vizează obținerea unei terțe poziții, în urma adversarilor social-democrați!

Slovacia Progresivă, partid neparlamentar, ar fi obținut 9,9%, în timp ce OĽaNO a lui Matovič ar fi primit aproximativ 8,4%. De unde se vede destul de limpede că lumea a înțeles că „anticorupția” nu prea ține de foame!

Susținerea creștin-democraților (tot partid neparlamentar) ar fi fost de 6,9 la sută, urmată de Sme Rodina cu 6,6 la sută. Ultimul partid care ar fi trecut peste pragul parlamentar de 5% ar fi fost Republica cu 5,3 la sută din voturi.

articolul original.

Vom asista la o lovitură de teatru pe scena politică? George Simion: ‘Nu se face nicio rotație, nu vrea niciunul. Nu sunt capabili să guverneze, au dat 100 de lei la pensionari cu o mâna și au luat cu mâna cealaltă 500 de lei’

5 September 2022 at 19:45
image

George Simion a declarat, la România TV, că românii trebuie să iasă în stradă la proteste, pentru că preţurile au fost crescute artificial, în ciuda faptului că România este independentă energetic. Liderul AUR se bazează şi pe faptul că, în opinia sa, PSD va dori să iasă de la guvernare înainte de alegerile din 2024.

„Proteste pentru ca Romania este independenta energetic, cu o guvernare sanatoasa, romaneasca. Romanii ajung sa plateasca de 5 ori pretul pentru energia produsa in Romania. Acum se pretinde ca nu ne da voie UE sa inghetam preturile. Daca nu ies romanii in strada, traderii si intermediarii, care nu au nicio treaba cu Romania, vor continua sa castige miliarde pe spatele romanilor.

Eu zic ca PSD-ului ar trebui sa-i fie frica de alegeri din 2024, ar trebui sa vrea si ei, ca si noi, alegeri anticipate, sa dizolve aceasta uniune nenaturala.

Din pacate, la noi nu exista entitati care sa scoata lumea in strada. Noi suntem destul de bine organizati in teriitoriu si facem apel si la alte forte politice, daca vor sa se alature. Eu am mare incredere ca iesirile repetate in strada o sa faca ca acest guvern sa fie cel putin „mai favorabil” romanilor.

Dupa iarna aceasta PSD nu isi va mai permite guvernarea cu PNL. Eu sunt convins ca nu se face nicio rotatie, nu vrea niciunul. Nu sunt capabili sa guverneze, au dat 100 de lei la pensionari cu o mana si au luat cu mana cealalta 500. Daca nu s-a plafonat si pentru agentii economici, totul se va scumpi. Cat timp o sa-l mai tina PSD pe Virgil Popescu. Nevoia asta de stabilitate, de care vorbesc ei, a adus numai saracie.”, a spus George Simion.

George Simion este sigur că românii au ajuns la capătul răbdării şi că la protestul din 2 octombrie vor veni şi mulţi bucureşteni.

„Eu n-as fi pesimist. Cred ca pe 2 octombrie vor fi in strada si bucuresteni si ilfoveni. O sa vina si din tara, in mod organizat, cati vor dori. Suntem singura opozitie la acest sistem Ciolaco- iohanist. Noi facem apel si la sindicate, si la fermieri. Nu are de ce sa aprobe Nicusor Dan, trebuie instiintat, i-am trimis o instiintare.

Pe mine ma opresc foarte multi oameni pe strada si ma intreaba cand facem ceva, cand ii chemam sa iasa in strada, imi spun ca nu mai au ce face, nu se mai descurca. Noi, cu 10% in Parlament, nu avem ce face. Avem nevoie de oameni in strada, au distrus sindicatele, au dezbinat revolutionarii, totul s-a facut planificat.

La fel ca si criza Covid, si aceasta criza este planificata. Aceasta criza s-ar putea sa fie influentata si de razboiul din Ucraina, dar inainte cu 6 luni a fost facuta liberalizarea, primita in plic de la Bruxelles. Noi importam carbune de la Polonia, dar am vandut Mintia, si cu 100 de milioane subevaluata. Comanescu si-a manifestat interesul de a cumpara Mintia. Ca asa era prevazut in PNRR.”, a adăugat deputatul AUR, conform româniatv.net

articolul original.
❌