ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Deputat PNL: După compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil făcută de Guvernul Ciucă, avem al doilea cel mai mic preț din Europa

24 June 2022 at 17:32
image

Michael Gudu, deputat PNL de Tulcea, anunță că România va avea al doilea cel mai mic preț la combustibil din Europa, după compensarea cu 50 de bani per litru a Guvernului Ciucă.

Conform calculelor prezentate de deputatul liberal, după compensare, prețul benzinei va fi 1,63 euro, iar cel motorinei va coborî la 1,74 euro.

„Compensarea este soluția care va produce efecte imediat în prețul la pompă al carburanților și, implicit, în buzunarul românilor și al companiilor!

Stă în puterea Guvernului să o aplice rapid și este sustenabilă, fără a afecta investițiile care sunt vitale pentru economie, spre deosebire de celelalte soluții – plafonarea prețului, reducerea accizei și reducerea TVA pentru carburanți.

După compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil făcută de Guvernul Ciucă, avem al doilea cel mai mic preț din Europa.

Până acum, am avut al patrulea cel mai mic preț, după Ungaria, Polonia și Bulgaria. Reducerea se aplică în perioada iulie-septembrie și înseamnă, în euro, că va duce, conform calculelor, benzina la 1,63 euro, și motorina la 1,74 euro”, spune Gudu.

articolul original.

Daniel Morar: Curtea Constituțională nu este partenerul organelor de urmărire penală

24 June 2022 at 11:53
image

Fostul judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, consideră că în ce privește decizia CCR privind prescripția, vina aparține în totalitate legiuitorului și clasei politice, incluzând aici Guvernul și Parlamentul.

„Toată vina îi aparține legiuitorului, îi aparține clasei politice. Vina aparține Guvernului și Parlamentului. Iar din Guvern, miniștrii de Justiție trebuie să spună, trebuie să știe, trebuie să atenționeze Guvernul sau Parlamentul că sunt decizii care trebuie transpuse. N-o s-o facă ministrul Sănătății. Și 4 ani de zile nu au făcut nimic”, a declarat Daniel Morar la Aleph News.

„A fost cazul prescripției în care Curtea iarăși a rezolvat o problemă în două trepte deși, în mod normal, ar fi trebuit să fie rezolvată în primă instanță. Dar a trebuit să intervină după 4 ani tocmai ca urmare a ceea ce spuneți dumneavoastră – că legiuitorul ignoră la modul grosolan deciziile Curții.

A fost o greșeală a Legiuitorului din 2014 care spune că prescripția se întrerupe prin efectuarea oricărui act de procedură. Până atunci, lucrurile erau în regulă, prescripția se întrerupea doar dacă erau efectuate acte care se comunicau celui cercetat. Acum ca să înțeleagă lumea ce este acea prescripție – este o uitare pe care legea o concepe cu privire la anumite fapte penale, sunt stabilite anumite termene. Prescripția are o dublă valență: mai întâi îi spune organului judiciar – polițistului, procurorului și judecătorului – cât timp are la dispoziție să tragă pe cineva la răspundere și, în al doilea rând, este vorba de timpul pe care Legiuitorul l-a considerat suficient de mare încât societatea să uite de comiterea unei anumite infracțiuni și s-a mers pe principiul: o Justiție târzie nu mai este o Justiție. Și atunci noi știm ca procurori, ca polițiști, ca judecători că trebuie să ne încadrăm în anumite termene stabilite expres de lege.

De la această regulă, există această excepție: a întreruperii cursului prescripției. Și asta cum operează? Dacă tu ca procuror sau polițist sau chiar judecător faci acte de cercetare, acte de judecată – acele acte întrerup cursul prescripției și luând exemplul unui termen general de prescripție de 5 ani – dacă l-ai făcut astăzi, curge un nou termen de 5 ani, faci altul noi, curge altul de 5 ani, cu mențiunea clară că nu poate nicidecum să depășească dublul – adică 10 ani.

De ce este această instituție? Pentru a arăta că organele statului au o atitudine constantă în a cerceta și judeca pe cineva. Dacă organele statului uită dosarele în fișet și se trezesc în ultima lună al ultimului an al termenului de prescripție generală și operează atunci o întrerupere, o dublare a termenului, deturnează însăși sensul prescripției”, a spus Daniel Morar pe Aleph News, vorbind despre cele două decizii ale CCR în cazul prescripției.

Fostul judecător CCR a explicat care a fost rolul și rostul fiecărei decizii a Curții Constituționale în privința articolului 155 alin 1 din Codul Penal:

„Curtea a venit în 2018 și a spus Legiuitorului: nu poți să dai dreptul procurorului să întrerupă cursul prescripției prin orice act pe care-l face el din birou. Trebuie ca acel act să fie cunoscut de suspect, de inculpat, de persoana cercetată ca, pe ansamblu, să se știe în societate, în comunitate, că față de persoana respectivă este o instrucție penală. Asta le-am spus în 2018.

Le-am mai spus un lucru: că soluția legislativă pe vechiul Cod era una care corespundea standardelor constituționale. Prin urmare dacă ei nu voiau să adapteze cumva instituția aceasta a întreruperii cursului prescripției, putea să ia soluția legislativă de până în 2014 să o pună în Cod. N-au făcut-o. Timp de 4 ani nu au făcut nimic.

Această decizie din 2018 categoric că nu este o decizie interpretativă. Decizia interpretativă este decizia prin care CCR conservă înțelesul constituțional al unei legi. Adică explică: acest text poate să rămână într-o lege dar înțelesul este cel pe care-l dăm noi, Curtea Constituțională. Poate avea 2,3 sau 5 sensuri, înțelesuri acest text dar singura înțelegere constituțională e cea pe care o scriem noi. Și în cazul de față noi am scris: că nu poate fi întrerupt prin orice act.

O chestie iarăși basic: Curtea lucrează de cel puțin 10 ani, când dă decizii interpretative, cu o sintagmă. Zice: „textul este constituțional în măsura în care”…. Deci dacă nu vezi sintagma „în măsura în care” este clar că nu e decizie interpretativă. Lucrurile au fost clare pentru majoritatea oamenilor. Iar recomandarea aceea din decizie noi n-am dat-o pentru judecători și pentru sistemul judiciar pentru că judecătorii și sistemul judiciar nu pot să combine dispoziții din legi, să ia dispoziția din vechiul Cod și să o pună în Noul Cod. A fost pentru Legiuitor. Dar Legiuitorul n-a făcut nimic.

Rezultatul? S-au dus judecătorii, instanțele de judecată s-au dus de 2 ori la Înalta Curte să le explice decizia din 2018. Ce să facem? Se mai întrerupe cursul sau nu? Înalta Curte de 2 ori le-a respins acțiunile ca inadmisibile. Prin urmare, s-a ajuns din nou la Curtea Constituțională după 4 ani. Foarte multe instanțe au sesizat Curtea Constituțională, printre ele este și un complet al Înaltei Curți. Majoritatea instanțelor care și-au expus punctul de vedere cu privire la textul care a rămas – au spus că este neconstituțional, că este neclar, că nu știu ce să facă. Și atunci a venit Curtea Constituțională în 2022 și a ras în întregime textul ca să nu mai existe niciun dubiu. Și a venit și a spus că decizia din urmă cu 4 ani, din 2018, este o decizie simplă sau extremă și că n-a mai existat de atunci un caz de întrerupere. Adică nu mai există prescripție specială.

Pe vremea mea, mai rar se prescriau dosarele. Se întâmpla, dar mai rar, pentru că se lucra în mod constant în dosare. Ăsta este rostul instituirii unui termen de prescripție: să știi că dacă n-ai făcut ancheta în 5 ani de zile să știi că te oprești și că cel pe care-l cercetezi scapă de răspundere penală. Prin urmare rostul și datoria unui procuror și a unui polițist este să efectueze acte de urmărire penală, de cercetare, în mod constant într-un dosar. Dacă faci acest lucru, se întrerupe cursul prescripției natural: și azi, și mâine, și poimâine și răspoimâine. Problema este cea care a ajuns și în fața CCR: în 2018, era a unui dosar în care nu se întâmplase absolut nimic timp de 5 ani, adică în termenul general de prescripție, și în ultima lună, ultima zi, penultima zi când urma să expire termenul, polițistul a făcut un act- a interogat o bază de date și a făcut un proces verbal pe care nu l-a comunicat nimănui. Prin acel act, făcut din birou, fără cunoștința nimănui, el a dublat termenul de prescripție.

Prescripția, întreruperea cursului prescripției nu are rolul de a proteja procurorul și organul de Poliție și judecătorul în demersul sau activitatea lui de a nu efectua o urmărire penală și o judecată constantă și la timp. Are un alt rol. L-am explicat. Nu te poți folosi de întreruperea cursului prescripției doar să-ți prelungești automat termenul în care tu poți să tragi pe cineva la răspundere penală în condițiile în care în termenul general de prescripție generală tu n-ai făcut nimic”.

Fostul judecător CCR, care a condus și DNA și a fost și șef al Ministerului Public, Daniel Morar, a comentat și circulara recent emisă de Procurorul General al României, Gabriela Scutea, prin care aceasta le cerea procurorilor din subordine să nu aplice deciziile CCR:

„Prin urmare, supărările ministerului Public cred că ar trebui să se îndrepte mai mult pe ceea ce pot face ei, procurorii. Nu pe ceea ce trebuie să facă instanțele pentru că poți să dai orice ordin în calitate de procuror general, cel care decide până la urmă pe dosarele din instanță este judecătorul. Sigur că procurorii sunt cei care decid pe faza de urmărire penală.

Eu am văzut hotărâri ale instanțelor care interpretează corect decizia. De fapt este vorba de efectele deciziei CCR și, în același timp, am văzut că altă instanță a sesizat ÎCCJ să le dezlege problema juridică și să le spună că dacă pentru faptele comise înainte de Ordonanța din mai 2022, iată că s-a putut – prin care se spune clar care sunt actele care întrerup cursul prescripției – dacă până atunci a mai existat prescripție specială. Aceasta este marea întrebare, deși ea are răspunsul foarte clar în paragraful în care Curtea spune că ea constată că în perioada 2018 – 2022 nu a existat un caz de întrerupere. Știind că aceasta este o lege penală de drept material substanțială se aplică legea penală mai favorabilă, nu avem decât să ajungem la concluzia că toate faptele comise până la data Ordonanței din mai 2022 nu au acte de întrerupere a cursului prescripției.

Curtea Constituțională nu este partenerul organelor de urmărire penală sau organelor judiciare în activitatea pe care o fac acestea. Curtea Constituțională trebuie să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Consecințe categoric că sunt – și la această decizie și la altă decizie – dar grija nu trebuie să fie a Curții Constituționale iar în cazul de față nici măcar judecătorii – vorbim de dosarele care sunt pe rol, iar atenția este îndreptată spre acestea – nici măcar judecătorii n-au o vină. Pentru că ei au încercat să interpreteze decizia Curții și să o aplice într-un sens așa cum l-au înțeles ei. Toată vina îi aparține Legiuitorului, îi aparține clasei politice. Vina aparține Guvernului și Parlamentului. Iar din Guvern, miniștrii de Justiție. Niciun minister nu are inițiativă legislativă, dar ministrul de Justiție este cel care trebuie să spună, trebuie să știe, trebuie să atenționeze Guvernul sau Parlamentul că sunt decizii care trebuie transpuse. N-o s-o facă ministrul Sănătății. Și 4 ani de zile nu au făcut nimic. Deci este sfidătoare atitudinea Legiuitorului în acest caz, nu atitudinea magistraturii sau cea a Curții Constituționale”.

Interviul integral cu Daniel Morar, fost judecător al CCR, fost procuror șef DNA, fost șef al Ministerului Public, va fi difuzat duminică, 26 iunie, de la 19.55, pe Aleph News.

articolul original.

Romanii care intampina dificultati cu ratele pentru credite pot solicita amanarea platii acestora cu pana la 9 luni. Aceasta ar putea fi o solutie pentru persoanele care au de suferit din cauza cresterii ROBOR-ului si a inflatiei de doua cifre

24 June 2022 at 11:10
image

Coalitia de guvernare a Romaniei a decis ca incepand cu 1 iulie 2022 romanii care au credite vor avea posibilitatea de a amana plata ratelor, avand in vedere contextul actual de crestere a preturilor. Masura respectiva se va aplica pentru persoanele fizice si juridice care intampina dificultati cu achitarea creditelor. O masura similara a fost aprobata in 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19, cand multe persoane si-au pierdut job-ul sau au avut de suferit din cauza diminuarii veniturilor. Diferenta fata de moratoriul din 2020 va fi ca principalul criteriu va fi cresterea cheltuielilor sau costurilor, pe cand in pandemie criteriul principal a fost scaderea veniturilor. De aceasta masura vor putea beneficia persoanele fizice si juridice a caror cheltuieli sau costuri au crescut cu minim 25% fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta masura este luata pe fondul cresterii indicelui ROBOR dar si a preturilor la energie, combustibil, materii prime, alimente din cauza inflatiei si a multiplelor crize din ultimul timp.

Conditiile pentru a beneficia de amanarea ratelor

Principalele prevederi conform carora romanii pot amana plata ratelor sunt:

 1. Obligatia de plata a ratelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 aprilie 2022, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada cuprinsa intre minim o luna si maxim 9 luni.
 2. Debitorii pot sa beneficieze o singura data de amanarea ratelor.
 3. Sunt exceptate de la amanarea ratelor overdrafturile, liniile de credit, cardurile de credit si alte facilitati revolving.
 4. Amanarea poate fi acordata doar pentru creditele care nu au avut restante in ultimele 6 luni.
 5. Pentru a beneficia de suspendarea rabursarii ratelor, debitorii trebuie sa trimita catre creditor o cerere in cel mult 30 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a OUG.
 6. Dobanda pentru sumele scadente a caror plata este suspendata va fi capitalizata la soldul creditului existent.
 7. Persoanele fizice pot solicita amanarea ratelor doar daca: nu se afla in incapacitate de plata, depun o delcaratie pe propria raspundere cu privire la crestere cu minim 25% a cheltuielilor lunare ca urmare a cresterii preturilor comparativ cu perioada similara din 2021.

Ce este important de stiut

Chiar daca conditiile pentru a beneficia de amanarea ratelor sunt simple, este foarte important sa intelegem anumite aspecte:

 • Aceasta solutie nu este pentru toata lumea. E o masura pentru cei care au dificultati in plata ratelor. Nu este o scutire, este o amanare la plata. Chiar daca nu intampini probleme cu plata ratelor dar te gandesti ca nu ar fi rau sa nu platesti rata la banca timp de 9 luni, iti propun sa te gandesti de doua ori, pentru ca aceasta facilitate reprezinta o amanare, Adica, in loc sa iti platesti creditul in 60 de luni – cat sa presupunem ca ti-a mai ramas de achitat, il vei plati in 69 de luni (60+9).
 • Aceasta amanare ar aduce si costuri suplimentare. Dobanda pentru aceste 9 luni in care nu iti vei plati rata se va aduna la soldul creditului tau, in felul acesta, cand vei relua plata ratelor, s-ar putea ca aceasta sa fie chiar mai mare decat pana la amanare. Avand in vedere evolutia ROBOR-ului, care in iunie 2022 este de peste 6% si are tendinte de crestere in continuare, s-ar putea sa intri intr-o capcana care sa-ti inrautateasca si mai mult situatia financiara.
 • Trebuie sa tii cont de cheltuielile crescute cu utilitatile in timpul iernii. Daca soliciti o amanare pentru 3 luni pentru a merge intr-o vacanta, s-ar putea ca din iarna sa nu mai faci fata cheltuielilor: ROBOR-ul crescut, dobanda la dobanda pentru lunile in care nu ai platit rata, implicit o rata lunara mai mare, costul cu utilitatile mai mare etc.

Concluzii si propuneri

 • Este o masura menita sa ajute persoanele sau companiile care realmente intampina dificultati cu plata ratelor scadente pe fondul cresterii preturilor.
 • Daca nu ai probleme cu plata ratelor si nu este cazul sa soliciti amanarea ratelor, nu o face, vei plati mai mult dupa.
 • Debitorii pot beneficia o singura data de amanarea ratelor.
articolul original.

Compensarea promisă de Guvern nu îi convinge pe benzinari. Aceştia cred că vor fi păcăliţi precum cei din energie

24 June 2022 at 10:02
image

Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de Guvern privind preţul carburanţilor şi anume compensarea a 50 de bani pe litru la pompă. Benzinării nu au avut o reacţie oficială până acum, pentru că aşteaptă ca autorităţile să facă public ;i modul în care se va aplica mecanismul.

Din declaraţiile premierului Nicolae Ciucă s-a înţeles că este vorba despre un pachet de compensare în valoare de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Benzinării nu sunt convinşi de compensarea promisă de Guvern

Acest mecanism de compensare promis de Guvern este apropae identic cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale. Cu toate că în legislaţia de la energie este precizat că furnizorii trebuie să-şi primească banii de la stat în termen de 30 de zile, în realitate statul a întârziat cu lunile, primii bani fiind decontaţi abia în lunile aprilie-mai pentru luna noiembrie.

În tot acest timp, companiile au fost nevoite să se împrumute la bănci şi nici acolo nu mai găseau bani, pentru că sistemul bancar ajunsese supraexpus la sectorul energetic.

Revenind la preţul carburanţilor, reprezentanţii companiilor petroliere se tem acum că vor păţi acelaşi lucru ca şi furnizorii de energie.

“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au declarat oameni din sectorul petrolier.

De asemenea, Virgil Popescu a anunțat că au fost depuse 668 de aplicaţii pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Plafonarea preţului la carburant ar putea conduce la penurie

Altă nemulţumire a companiilor petroliere este că nu li s-a cerut părerea şi nu au fost consultaţi de niciun fel cu privire la măsurile care ar trebui aplicate pentru reducerea preţului la carburant.

“O măsură care ar duce automat la scăderea preţului la pompă ar fi reducerea TVA. Noi am fi aplicat acest lucru la pompă în secunda doi, dar nimeni nu ne-a întrebat asta”, mai spun cei din domeniu.

Întrebaţi dacă există riscul că eventual, operatorii din sector să crească preţul la pompă pentru a primi acea compensare de la stat, experţii din industria petrolieră au precizat că acest lucru s-ar vedea imediat, întrucât pe această piaţă există, ca preţ de referinţă, cotaţiile produselor petroliere, atât la benzină, cât şi la diesel.

“Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România”, au mai spus reprezentanţii din sector.

Totodată, experţii amintesc de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, unde plafonarea preţului a dus la penurie. Companiile petroliere aşteaptă că zilele următoare să fie definitivat şi publicat mecanismul anunţat de Guvern privind compensarea promisă, pentru a veni cu reacţii şi propuneri oficiale.

articolul original.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată a UE. Maia Sandu, declarații de ultimă oră – LIVE VIDEO, TEXT

24 June 2022 at 08:10
image

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, face declarații de presă după ce țara pe care o conduce a primit statut de candidată a Uniunii Europene.

„Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la UE. Este un obiectiv spre care am mers mulţi ani şi a fost susţinut de toată lumea. Statele UE şi-au confirmat dorinţa de a sprijină Moldova pentru a ne alătura familiei UE. Suntem recunoscători pentru decizie. Am lucrat ani la rând pentru a ajunge aici. La alegerile parlamentare din 2019 am promis oamenilor că vom depune cererea până în 2023, iată că am depus cererea, dar am obţinut şi statutul de ţară candidata”, a transmis Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Vă aducem aminte că ieri, 23 iunie 2022, Ucraina și Republica Moldova au primit statut de țară candidată la UE. Această decizie a fost salutată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ce spune Maia Sandu, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată a UE

Liderul Republicii Moldova a transmis că este încrezător că lucrurile vor lua o cu totul altă întorsătură. De asemenea, Maia Sandu afirmă că statutul de țară candidată la Uniunea Europeană oferă un adevăr sprijin țării pe care o conduce.

„Evenimentul nu schimbă lucrurile, dar ne oferă un sprijin pentru a consolida pacea şi a îmbunătăţi condiţiile oamenilor. Statutul de ţară candidata ne oferă o direcţie clară de dezvoltare, sprijin pe această cale şi speranţă. Suntem o ţară mică, vulnerabilă şi va fi în familia UE şi vom conta pe susţinerea statelor membre. Apartenenţa la UE înseamnă integrare cu piaţa europeană. Accesul oferă companiilor din ţara noastră oportunităţi semnificative de dezvoltare şi creştere. Iar pentru cetatateni, vor fi garantate drepturile. Reuşita este în primul rând a voastră, a cetăţenilor. În pofida greutăţilor, am demonstrat că ne dorim stat de drept, o societate în care legea este în capul mesei”, a mai spus liderul Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Am arătat care sunt valorile noastre”

De asemenea, în continuarea declarației sale Maia Sandu a ținut să adauge că cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de o adevărată solidaritate în ceea ce privește războiul de la graniță între Ucraina și Rusia.

„Prin solidaritatea de care am dat dovadă am arătat care sunt valorile noastre. Republica Moldova este cunoscută în lume pentru calităţile bune a cetăţenilor. Ştiu că sărbătoarea este umbrită de criză cu care ne confruntăm. Ţara noastră şi Europa trecem printr-o criză cauzată de război. El a afectat major relaţiile dintre state, a distrus pacea şi este la hotarul nostru. Simţim şi trăim fiecare clipă. Le-am întins o mână de ajutor vecinilor noştri, oferind adăpost, dar drama şi distrugerile pe care le aduce catastrofă ne afectează şi pe noi, mai ales pe plan economic. Pandemia a dus la o criză şi a crescut preţurile, iar războiul vine ca un şoc suplimentar cu consecinţe directe şi grave care ne afectează pe toţi. Nu există domenii care să nu fie afectate de război, creşterea la combustibil şi gaz, oprirea comerţului mic, toate au fost afectate dramatic de război.

Crizele au cauze externe, iar instrumentele cu care să combatem sunt limitate. Căutam alte soluţii pentru a ajuta oamenii în situaţia complicată în care suntem cu toţii. Atât timp cât războiul va continua, situaţia economică va fi dificilă pentru toţi. De aceea ne dorim restabilirea păcii şi reluarea contactelor comerciale. Cel mai grav lucru este incertitudinea, ea influenţează planurile de viitor şi descurajează investiţiile”, a conchis Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

articolul original.

Nicolae Ciucă, despre stoparea creșterii prețurilor: Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma

24 June 2022 at 04:53

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu trece printr-o perioadă uşoară, astfel că le-a transmis românilor să fie chibzuiţi. Întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creşterea preţurilor, premierul a transmis: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”.

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

”Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă uşoară şi că avem soluţii pentru orice situaţie. În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauţi, este bine să avem rezervele necesare. Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului ţării, ne propunem să ne creştem capacitatea de a face faţă acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, aşa cum aţi zis dumneavoastră, chibzuiţi, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste şi de clare”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de news.ro.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul la combustibil: ‘Aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât’

24 June 2022 at 06:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată, punctând că nu este momentul pentru concurenţă politică pe subiecte care „impactează viaţa oamenilor”.

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

El a indicat că reducerea „se va vedea pe bonul fiscal”.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple.

Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul, informează agerpres.ro

articolul original.

Schimbare radicală! Toți angajații trebuie să știe acest lucru: Ar putea beneficia de un nou tip de concediu

23 June 2022 at 19:46
image

Codul Muncii ar putea avea parte de noi modificări! Angajații români ar putea beneficia de un nou tip de concediu. Noile schimbări au loc pentru evitarea sancțiunilor de către Comisia Europeană (CE). 

Schimbare în Codul Muncii 2022: românii ar putea avea zile în plus de concediu

Parlamentarii se pregătesc să schimbe Codul Muncii pentru a evita sancțiunile de la Comisia Europeană. Autoritățile promit că ne vom alinia regulilor Uniunii chiar în acest an.

Mai exact, românii care au o urgență sau trebuie să îngrijească un membru al familiei care s-a îmbolnăvit ar putea beneficia de un nou tip de concediu. Aceștia vor putea să ceară legal învoire de la muncă pentru astfel de urgențe.

Este vorba despre un concediu de maximum 10 zile, fie că au o problemă de sănătate sau una de familie. Perioada aceasta trebuie să fie recuperată ulterior, conform înțelegerii cu angajatorul. Oamenii primesc doar cinci zile de concediu dacă sunt nevoiți să aibă grijă de o rudă din cauza unei boli.

Este normal să am o problemă personală, pot să-mi iau până în 10 zile libere. Se vor compensa cu alte zile. În acest moment nu e foarte clar care sunt beneficiile și cum ar putea cineva. Chiar să beneficieze cu adevărat”.

,,Sunt discuții extrem de importante în UE”

Măsurile sunt prevăzute în cadrul unui proiect depus de parlamentarii PSD și care trebuie adoptat în viitorul foarte apropiat. Există două directive europene care ar fi trebuit să fie implementate până la începutul lunii august.

Ministrul Muncii vine în timpul acesta cu asigurări că legea va fi adoptată în Parlament în sesiunea de toamnă. Oficialul susține că sunt discuții extrem de importante în UE și a venit timpul ca România să le transpună și ea în legislația românească. Cel din urmă a subliniat că se aștepta să fi fost transpuse până în acest moment.

Marius Budăi, ministrul Muncii: ”Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute”, conform playtech.ro.

Vezi și:

Este oficial! Ministerul de Interne a făcut public Ordinul prin care norma de echipament se acordă până la 30 septembrie

Vești importante pentru acești români! Se vor da bani de la stat pentru reparația locuinței: Ce reguli trebuie îndeplinite

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Noi reglementări pentru menținerea în sistemul medical a rezidenților, aprobate de Guvern

23 June 2022 at 16:26
image

Guvernul a aprobat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, noi reglementări care contribuie la reducerea deficitului de personal medical în spitalele publice şi la menţinerea în sistemul medical a rezidenţilor implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al Executivului, relatează Agerpres.

Astfel, a fost aprobată OUG pentru modificarea şi completarea OG nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii.

Medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă

Prin actul normativ aprobat se stabileşte că medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic.

„Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Aceşti medici rezidenţi pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, se arată în comunicat.

De asemenea, actul normativ clarifică situaţia rezidenţilor care pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detaşaţi în alte unităţi sanitare şi au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv.

A fost introdusă procedura de modificare/adaptaradaptare a curriculumului de pregătire

Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculumului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susţinerea examenului de specialist şi, ulterior, obţinerea dreptului de liberă practică în specialitate.

O altă modificare are în vedere creşterea calităţii pregătirii rezidenţilor de la domeniul medicină dentară şi domeniul farmacie prin reducerea supraaglomerării unităţilor de pregătire şi corelarea numărului de rezidenţi cu numărul de profesori/îndrumători de formare.

Alte prevederi ale proiectului vizează reglementarea mai clară a situaţiilor privind schimbarea specialităţii pentru rezidenţii pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidenţiat.

Reglementarea separată a modalităţii de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă

Actul normativ prevede şi reglementarea separată a modalităţii de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătăţii.

De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidenţiat, măsură care urmăreşte creşterea capacităţii de urmărire a pregătirii rezidenţilor şi a gradului de digitalizare.

articolul original.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, despre decizia Guvernului de a compensa prețul la combustibil: ’50 de bani nu înseamnă mare lucru’

23 June 2022 at 19:15
image

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani preţul la combustibil și afirmă că nu înseamnă mare lucru, şi că este un compromis şi un răgaz de 3 luni câştigat. 

Nu putea să facă mare lucru. România nu are o economie izolată, trebuie văzută în context european. Perspectiva mea este deloc roz, vremurile sunt foarte dificile”, a spus Dăianu.

El a precizat că Guvernul nu îşi permite o scădere de acciză sau o reducere de TVA, astfel de măsuri fiind practicate acolo unde starea bugetului este mult mai bună.

”România nu îşi poate permite aşa ceva, nu spun că bugetul este ferfeniţă, dar e într-o situaţie extraordinar de complicată. Nu vreau să reamintesc nivelul jos al veniturilor fiscale, cât înseamnă salariile şi pensiile, faptul că există cheltuieli asumate de Guvern în acest an al agresiunii Rusiei şi al unui război care afectează toată Europa. Situaţia, ca perspectivă, nu este bună, nu cred că vom vedea mişcări pe pieţele combustibililor care să permită o inversare a tendinţei”, a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

Despre decizia de a compensa preţul la combustibil, Dăianu a arătat că este ”un comporomis”.

”Dacă e să discutăm, această scădere este mică şi poate să nu aibă nicio semnificaţie dacă în perioada următoare preţul va creşte, pentru că preţul la pompă nu e plafonat. (..) Este un răgaz de trei luni, câştigat, şi sentimentul meu este că ţine şi de faptul că sunt luni de vară şi lumea circulă mai mult. Aceşti 50 de bani nu înseamnă mare lucru”, a mai spus Daniel Dăianu, conform news.ro.

Vezi și:

Prof. univ. Mircea Coșea, despre ‘telenovela’ măsurilor pe care statul întârzie să le ia pe piața combustibililor: ‘Lucruri pe care ne mirăm și noi când le vedem’

articolul original.

Ministrul Cadariu amintește că voucherele de vacanță emise în 2019 și 2020 mai sunt valabile doar până la data de 30 iunie

23 June 2022 at 18:07
image

Angajații din sectorul public mai au la dispoziție doar o săptâmână pentru a utiliza voucherele de vacanță emise în anii precedenți, inclusiv pentru rezervări cu plata în avans, a anunțat ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Constantin Cadariu.

Voucherele de vacanță emise în 2019 și 2020 mai sunt valabile doar până la data de 30 iunie, așa cum prevede Ordonanța de Urgență nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Măsura de prelungire a termenelor a fost adoptată pentru a contribui la refacerea forței de muncă, precum și pentru a diminua efectele pandemiei asupra acestui sector.

Astfel, persoanele care nu au utilizat încă voucherele de vacanță eliberate în anii anteriori pot achiziţiona servicii de cazare și pachete turistice în destinațiile locale, fie achitând la recepțiile unităților clasificate, fie apelând la agențiile de turism licențiate din țară.

În ceea ce privește pachetele turistice, acestea trebuie să conțină în mod obligatoriu cazare și, suplimentar, servicii de alimentație publică, transport, alimentaţie publică, tratament balnear sau agrement.

Amintim că sumele acordate sub forma voucherelor de vacanță pot fi utilizate doar pe teritoriul României. Totodată, nu este permisa achitarea cu vouchere de vacanță a serviciilor facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.

articolul original.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Digitalizarea este cheia reducerii birocrației și va facilita tranziția României către o economie mai sigură, dinamică și bazată pe date

23 June 2022 at 17:39
image

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele Google, Karan Bhatia.

Principalele teme discutate au vizat consecințele agresiunii militare ruse din Ucraina, amenințările în domeniul securității cibernetice și legate de dezinformare, transformarea digitală a României și importanța parteneriatului transatlantic.

Premierul a evidențiat rolul important al României în regiune, ca pilon de stabilitate, atât în interiorul NATO, cât și UE.

“Digitalizarea este cheia reducerii birocrației, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună și mai eficientă. Totodată, digitalizarea va facilita tranziția țării noastre către o economie mai sigură, dinamică și bazată pe date, aliniată cu direcțiile strategice europene.

Întărirea prezenței Google în România și dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic și la dinamizarea proceselor de cercetare-dezvoltare din țara noastră. Apreciem sprijinul oferit de Google în lupta cu amenințările cibernetice și dezinformarea online”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Accesul la serviciile digitale și aplicațiile lor concrete depind de capacitatea utilizatorilor de a le valorifica, în acest sens fiind necesare eforturi susținute de educație digitală.

articolul original.

Adrian Chesnoiu, prima reacție după acuzațiile DNA

23 June 2022 at 14:13
image

La scurt timp după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat de abuz în serviciu, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis primul mesaj către opinia publică și a decis să se reetragă din funcția pe care o îndeplinea în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a transmis Chesnoiu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a salutat gestul ministrului: “Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”

ACUZAȚIILE

Procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României, în prezent având funcția de ministruse arată într-un comunicat al Direcției Anticorupție.

Chesnoiu este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați agreați dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

articolul original.

UPDATE: Ministrul Chesnoiu demisionează din guvern și se autosuspendă din PSD. El cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității

23 June 2022 at 14:03

UPDATE: Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD, nu însă și din Camera Deputaților. El le va cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!

În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!

Doamne ajută”, a transmis Adrian Chesnoiu.

Demisia a ajuns deja la premierul Nicolae Ciucă. „Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, au transmis reprezentanții Guvernului.

DNA a anunțat joi că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României.

articolul original.

David Popovici va primi de la Guvern un milion de lei !

23 June 2022 at 14:39
By: M.Ex.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.
„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern, conform Agerpres.
Înotătorul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.
Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad.

articolul original.

David Popovici va primi un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului

23 June 2022 at 11:13
Sursa foto: Facebook/ David Popovici

Performanța excepțională a lui David Popovici va fi premiată de Guvernul României cu suma de 1 milion de lei, a informat premierul Nicolae Ciucă.
„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat prim-ministrul României după şedinţa de guvern.

Tânărul sportiv, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.

Popovici este al doilea înătător din istorie care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery

articolul original.

Klaus Iohannis, despre măsura privind prețul carburanților: Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă

23 June 2022 at 13:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru este o măsură bună, pentru că până la urmă sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, scrie news.ro

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul.

Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

articolul original.

David Popovici, recompensat de Guvern cu 1.000.000 lei

23 June 2022 at 11:27
image

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern.

Înotătorul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.

Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad. 

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibil – LIVE TEXT/VIDEO

23 June 2022 at 10:32
image

În aceste momente, premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibili. Șeful Executivului face o serie de declaraţii după ce coaliția de guvernare a anunțat intenţia de a lua mai multe măsuri pe piața de profil din România.

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că trebuiesc luate măsuri de urgență de către Virgil Popescu și de către Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă, măsuri de compensare a prețurilor la combustibil

Așadar, premierul Nicolae Ciucă anunță în aceste momente ce măsuri vor fi luate de către Guvern pe tema prețurilor la combustibil. Iată cele mai importante declarații;

Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetățenilor de efectele crizei pe care o traversăm

Pentru ca cetățenii și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii măsura de plafonare cu 50 de bani la bani. Am luat decizia de a aplica această măsură, o măsură care a fost adoptată și de alte țări, este o măsură care implică responsabilitatea Guvernului și a companiilor din domeniul petrolier. Sunt măsuri care se aplică și în Franța și Spania. Jumătate din această măsură va fi decontată de stat. Mecanismul prin care vom asigura stabilitatea prețurilor va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valorea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani vor fi asigurați de la bugetul de stat. Acesată măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și firmelor.

La finalul acestei perioadă vom analiza dacă va fi necesar un alt pachet de măsuri

Avem unelte de verificare împotriva creșterii nejustificate a prețurilor. Măsurile pe care le luăm fac parte dintr-un mecanism și nu afectează bugetul, păstrând ținta de 7% deficit. Vom amplifica eforturile de absorbție a banilor prin fondurilor europene și PNRR.

Am luat decizia de a recunoaște performanța sportivului David Popovici. Am hotărât să îi fie alocat din fondul de rezervă a Guvernului o sumă de 1 milion de lei.

Vă aducem aminte faptul că sportivul român, David Popovici a cucerit miercuri seară a doua medalie de aur la înot la Campionatul Mondial din Ungaria. Sportivul a luat aurul la proba de 100 de metri, după ce în urmă cu câteva zile a cucerit aceeași medalie și la proba de 200 de metri.

De unde sunt banii pentru compensarea prețurilor la combustibil anunțată de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a anunțat cu fast faptul că statul român va compensa prețurile la combustibil. Totuși, specialiștii din domeniu și-au pus mai multe întrebări legate de acest aspect. Așadar, aceștia arată faptul că banii pentru compensare vor fi tot din buzunarele românilor. O altă problemă subliniată de aceștia este reprezentată de specula de pe piață. Așadar, ce îi oprește pe patronii de benzinării că nu majoreze prețurile la pompă, făcând compensarea o dulce amintire. Aceeași specialiști au propus o măsură mult mai fermă pentru a putea ca rezultatele să se simtă în realitate. Așadar, vorbim despre faptul că plafonarea prețurilor ar fi fost o măsură mult mai tehnică.

articolul original.
❌