ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aradul se află printre cele 15 județe vizate de codul galben de vijelii, grindină și ploi torențiale

27 September 2022 at 08:17
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat atenţionarea Cod galben și anunță instabilitate atmosferică accentuată pentru 15 judeţe, valabilă până miercuri la ora 6.00. Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Alerta vizează județele Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Teleorman și Olt.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod portocaliu de furtună la Arad și alte opt județe

15 September 2022 at 08:29
By: -
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Sub Cod portocaliu de furtuni vor fi 9 județe. Prima avertizare meteo Cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte.

Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. O altă alertă Cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Citeste mai multe AICI

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

11 September 2022 at 09:23
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN, “instabilitate atmosferică temporar accentuată”, pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 11 septembrie, între orele 10:00-23:00.

“În intervalul menționat, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe arii restrânse, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-50 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod galben în judeţ. Sunt anunţate averse torenţiale şi grindină

11 September 2022 at 07:36

Meteorologii au emis, duminică, un nou cod galben care vizează şi judeţul Botoşani. Avertizarea este valabilă începând cu ora 10.00 până la ora 23.00.

În intervalul menționat, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

articolul original.

Cod portocaliu de vijelie în județul Brasov

29 August 2022 at 15:00
By: M.Ex.

Cod portocaliu de averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină a fost emis între orele 17.15 și 18.15 pentru localitățile Șoarș și Cincu din județul Brasov. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis o avertizare RO- Alert și pentru aceste localități.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintețte cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

* în cazul în care 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑖𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑛𝑎̆:
– întrerupeți orice activitate în aer libe;
– intrați în casă, într-o construcție ori într-un autoturism;
– închideți bine ferestrele şi uşile;
– evitați folosirea apei și duşurile ori sălile de baie;
– deconectați de la priză aparatele şi alte echipamente electrice.

* În timpul furtunii:
– Dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Reduceți pe cât puteți de mult contactul cu pământul.
– Nu vă întindeți pe pământ!

articolul original.

COD GALBEN Noi furtuni în Neamţ

24 August 2022 at 08:01
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare COD GALBEN, de furtuni, pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 24 august, între orele 10:00-21:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Munteniei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

23 August 2022 at 08:28
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ”) pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 23 august, ora 10:00-24 august, ora 10:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, potrivit ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Primăria Voinești asfaltează drumul spre viitoarea stație antigrindină, prima din județul Dâmbovița

23 August 2022 at 07:44
image

Tinerii care doresc să se implice activ în viața județului Dâmbovița pot aplica în programul de internship la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Vorbim despre o inițiativă unică în țară pentru administrația publică locală, lansată anul trecut și care, iată, este reeditată exact așa cum a promis președintele Corneliu Ștefan.

Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 2 – 12 septembrie 2022, etapă ce va fi urmată de perioada de evaluare a doasarelor (13 – 16 septembrie); interviul candidaților (19 – 23 septembrie); publicarea rezultatelor pe data de 26 septembrie și semnarea contractelor pe data de 29 septembrie.

Stagiarii ce vor fi selectați își vor desfășura activitatea, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022, în structurile aparatului de lucru al Consiliului Județean Dâmbovița, în baza celor 9 posturi alocate în acest sens, după cum urmează: Direcția juridică, contencios, administrarea patrimoniului (2 posturi), Serviciul Tineret, Sport, Turism, Asociații, Fundații, Coordonare Societăți Comerciale (1post), Direcția strategii, programe și investiții (1post), Direcția Economică (2 posturi), Direcția Tehnică (2 posturi) și Serviciul Imagine, Relații cu presa, ONG și Relații Externe (1 post).

„Sunt tineri care vor afla ceea ce înseamnă administrația publică județeană, alături de noi, de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, de aparatul tehnic, de colegii din cadrul CJD, de consilierii județeni. Consider că este o șansă pentru ei, ca pentru o perioadă de 3 luni, să lucreze în cea mai importantă insitituție publică din județul Dâmbovița – Consiliul Județean Dâmbovița. Așadar, îi invit pe cei care doresc să se alăture echipei noastre!”, spune președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică temporar accentuată în Neamţ

17 August 2022 at 09:22
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit cu cel puţin 24 de ore avertizarea COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi 17 august, între orele 12:00-22:00.

“În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării”, potrivit ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod Galben de furtuni în Brașov și alte județe, până luni seara

14 August 2022 at 07:29
By: M.Ex.

Cod Galben în Brașov și alte județe, până luni seara. Se anunță averse, descărcări electrice și grindină
Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică, 14 august, o avertizare cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. În intervalul 14 august, ora 12:00 – 15 august, ora 22:00, la munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

articolul original.

COD GALBEN Averse şi vijelii în Neamţ până luni dimineaţă

31 July 2022 at 09:10
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă până luni, 1 august, la ora 10:00.

“În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul, nord-vestul, centrul, estul și sud-estul teritoriului. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp. Pe parcursul nopții aria manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi în restrângere”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod roșu de vreme rea! Aradul, lovit de averse, grindină și vânt puternic

30 July 2022 at 08:28
image

Intensificări ale vântului, 90-100km/h, grindină de dimensiuni medii-mari, averse 50 l/mp, în județul Arad, în intervalul 30.07.2022-15:00-20:00.

Pentru gestionare eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Roșu de furtună, ISU Arad a dispus:

– prealertarea tuturor subunităților de intervenție și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;

-înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de codul roșu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

– transmiterea unei avertizări prin sistemul RoAlert către populația din zonele vizate de Codul Roșu.

În plan operațional, 160 de pompieri încadrează peste 50 de mijloace specifice de intervenție, care sunt pregătite să acționeze în cazul producerii unor situații de urgență.

În contextul avertizării meteorologice Cod Roșu, aveți în vedere respectarea următoarelor măsuri:

Când este iminentă declanșarea unei furtuni: 

• Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie ori într-un autoturism (deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior);

• Închideţi ferestrele şi uşile;

•Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.

•Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

• Deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:    

• Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.);

• Dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele;

•Evitați drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm vă poate dezechilibra, iar unul de peste 30 cm poate lua un autoturism.

• Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale);

• Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat;

• Nu vă întindeți pe pământ;

•Faceți o țintă cât mai mic posibilă și reduceți contactul cu pământul.

După furtună:

• Aveți grijă de firele de curent electric căzute (mai ales în apă), poduri avariate parțial sau total, arbori sau clădiri afectate de furtună;

• Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet: Solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate provoca un stop cardio-respirator;

• Dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).

Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, iar în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora“.

Află cum să reacționezi la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul furtună, ploi abundente, accesând link-ul de mai jos:

https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

articolul original.

COD GALBEN Trei zile de ploi în Neamţ

29 July 2022 at 08:55
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp”, avertizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Averse şi vijelii până diseară, la ora 23:00

10 July 2022 at 07:59
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN (instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 10 iulie, în intervalul orar 13:00-23:00.

“În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local, mai ales la deal, în Muntenia, Moldova și Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și izolat 40 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Caniculă în zona de şes şi posibile furtuni după amiază şi mâine în tot judeţul

5 July 2022 at 09:25
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări COD GALBEN pentru judeţul Neamţ. Prima dintre acestea este valabilă astăzi, 5 iulie, pentru zona de şes a judeţului şi prognozează val de căldură și disconfort termic ridicat“.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, potrivit ANM.

A doua avertizare este valabilă în intervalul 5 iulie, ora 12:00-6 iulie, ora 20:00, prognozează “instabilitate atmosferică temporar accentuată” şi e valabilă pentru tot judeţul. “Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și mâine (6 iulie) treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp”, mai precizează sursa citată. (M. CONSTANTINESCU; HĂRŢI: ANM)

articolul original.

Judeţul Neamţ este avertizat şi cu COD PORTOCALIU şi cu COD GALBEN

3 July 2022 at 07:54
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări – instabilitate atmosferică temporar accentuată – pentru judeţul Neamţ. Acestea sunt valabile astăzi, 3 iulie, în intervalul orar 12:00-23:00.

Zona montană este avertizată cu COD PORTOCALIU. “În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 și izolat 50-60 l/mp”, anunţă meteorologii.

ANM a emis şi avertizare COD GALBEN pentru zona de şes. “În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp”, precizează sursa citată. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Posibile furtuni în zona de munte a judeţului

1 July 2022 at 08:17
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – instabilitate atmosferică temporar accentuată” pentru zona de munte a judeţului. Avertizarea este valabilă astăzi, 1 iulie, între orele 12:00-21:00.

În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55-75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp”, menţionează meteorologii. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.
❌