ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Astronomii sunt mai aproape de a înțelege cum s-a format planeta Mercur

5 February 2023 at 16:00
image

Simulările formării Sistemului Solar au avut mare succes. Acestea sunt capabile să reproducă pozițiile tuturor planetelor majore împreună cu parametrii lor orbitali. Dar simulările actuale au o mare dificultate în a obține corect masele celor patru planete terestre, în special a lui Mercur. Un nou studiu sugerează că trebuie să acordăm mai multă atenție planetelor gigantice pentru a înțelege, de exemplu, cum s-a format Mercur.

Dintre toate planetele interioare stâncoase ale Sistemului Solar, Mercur este cea mai ciudată. Nu numai că are cea mai mică masă, dar, în comparație cu dimensiunea sa, are cel mai mare nucleu. Acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru simulările formării planetelor, deoarece este dificil de construit un nucleu atât de mare fără a crește o planetă proporțional mai mare odată cu el.

O echipă de astronomi a investigat recent mai multe posibilități de a explica , realizând simulări ale formării sistemului nostru solar. În primele zile ale sistemului solar, în loc de o serie ordonată de planete, aveam în schimb un disc protoplanetar format din gaz și praf. În acel disc erau încorporate zeci de planetezimale care, în cele din urmă, s-au ciocnit, au fuzionat și s-au dezvoltat în planete.

O teorie despre cum s-a format Mercur

Astronomii cred că marginea interioară a discului protoplanetar era probabil relativ lipsită de material. De asemenea, în acel sistem tânăr, planetele gigantice nu au apărut pe orbitele lor actuale. În schimb, au migrat de unde s-au format inițial către pozițiile lor actuale. Pe măsură ce acele planete gigantice s-au mișcat, au destabilizat discul interior, eliminând și mai mult material, explică Phys.org.

Punând aceste idei la un loc, astronomii au reușit să construiască o istorie a formării lui Mercur. Inițial, discul protoplanetar interior conținea o mulțime de planetezimale, dar pe măsură ce s-au deplasat și au migrat, au îndepărtat o mulțime de material de construcție a planetei cu ele.

Planetezimalele rămase au avut parte de o serie de ciocniri frecvente, ceea ce a dus la aruncarea multor metale grele în cea mai interioară planetă, creând nucleul mare al lui Mercur.

Misterul încă nu este pe deplin elucidat

Deși modelele au reușit să surprindă dimensiunea de bază a lui Mercur, simulările nu au putut obține corect masa totală a planetei. Simulările au produs, în general, un Mercur care a fost de două până la patru ori mai greu decât este în realitate.

Modul cum s-a format Mercur rămâne un subiect de studiat. Astronomii bănuiesc că trebuie să acordăm o atenție mai atentă proprietăților chimice ale discului protoplanetar, concentrându-ne în special asupra modului în care firele de praf se pot lipi și supraviețui mediului de de pe orbita lui Mercur.

Lucrarea este publicată pe serverul ArXiv.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cât cântărește Calea Lactee? Astronomii au fost luați prin surprindere

23 January 2023 at 09:30
image

Impulsuri radio rapide (FRB) misterioase i-au ajutat pe astronomi să afle cât cântărește Calea Lactee. Rezultatul e surprinzător.

De peste un deceniu încoace, așa-numitele impulsuri radio rapide (FRB) i-au nedumerit pe oamenii de știință. Aceste unde radio de durată ultrascurtă au loc toată ziua, dar nimeni nu știe încă ce anume le cauzează.

Deși FRB-urile încă sunt un mister, noile observații ale acestui fenomen ciudat i-ar putea ajuta de fapt pe astronomi să învețe mai multe despre propriul nostru cartier galactic.

Într-o nouă cercetare prezentată într-o conferință de presă la cea de-a 241-a reuniune a American Astronomical Society, o echipă de astronomi de la Caltech a raportat că a măsurat folosind FRB și s-a dovedit că galaxia noastră este mai ușoară decât se bănuia înainte.

Impulsurile de unde radio

Astronomii Caltech au construit un observator numit Deep Synoptic Array (DSA), o colecție de 110 antene radio amplasate în Valea Owens din California Centrală, SUA, pe pământurile ancestrale ale tribului Big Pine Paiute, pentru a face măsurători mai precise ale FRB.

Scopul cercetătorilor este să identifice locația de pe cer a fiecărui FRB pe care îl observă, pentru a-i ajuta să-și dea seama de unde provin aceste impulsuri. Această sarcină necesită o rezoluție foarte detaliată, echivalentă cu reperarea unei monede pe suprafața Lunii, scrie Space.com.

De asemenea, antenele trebuie să cerceteze o bucată mare de cer pentru a avea orice speranță de a observa semnalele extrem de scurte. Supravegherea unei bucăți mari de cer înseamnă procesarea multor date, astfel încât computerele antenelor procesează 24 de GB pe secundă. Acest lucru depășește cu mult capacitățile majorității computerelor cu care interacționăm în mod normal. Aceste computere permit echivalentul vizionării a 28.000 de , toate în același timp.

Pe termen lung, astronomii speră să construiască un observator FRB și mai avansat, numit DSA-2000, un ansamblu de două mii de antene radio, în deșertul Nevada. Dar chiar și DSA inițial este un instrument puternic pentru observarea FRB-urilor.

Cum i-au ajutat FRB-urile pe astronomi să afle cât cântărește Calea Lactee?

„DSA este acum instrumentul lider mondial în acest scop”, a declarat Vikram Ravi, astronom la Caltech, în timpul conferinței de presă. Doar în 2022, primul său an de operare, DSA-110 i-a ajutat pe astronomi să descopere 30 de FRB-uri cu locații precise, cu mult mai mult decât au reușit 21 de oameni de știință anterior, în anii de când primul FRB a fost detectat în 2007.

Capacitatea de localizare este deosebit de importantă, a spus Ravi. „Dacă ne dăm seama cum sunt mediile FRB-urilor, putem spune ceva despre originile lor”, a spus el.

Și nu numai că aceste observații le oferă astronomilor indicii despre misterul FRB-urilor, ci dezvăluie și materie invizibilă din jurul nostru.

„După cum s-a dovedit, mai mult de 80% din materia barionică, nu , ci materia ca tine și mine, este invizibilă în universul din apropiere”, a spus Ravi.

Această materie ascunsă este foarte răspândită, ceea ce îngreunează munca telescoapelor. (Materia întunecată este substanța misterioasă pe care astronomii nu o pot vedea în mod direct, dar au observat-o prin semnătura gravitațională asupra galaxiilor.)

Pe măsură ce undele radio călătoresc de la galaxii îndepărtate la antenele noastre de pe Pământ, anumite frecvențe ale undelor vor fi întârziate, lucru ce indică cât de multe lucruri există între observator și FRB.

Cât cântărește Calea Lactee?

Datele DSA au arătat că Calea Lactee are mult mai puțină materie regulată decât se așteptau astronomii. În timp ce cea mai mare parte a universului este alcătuită din aproximativ 16% materie obișnuită și 84% materie întunecată, Calea Lactee este mai puțin de 10% materie obișnuită și peste 90% materie întunecată.

Această greutate mică neașteptată ar putea sugera explozii din trecutul galaxiei noastre. „Aceste rezultate susțin puternic scenariile prezise de simulările de formare a galaxiilor în care procesele de feedback expulzează materia din halourile galaxiilor”, a spus Ravi.

Aceste procese sunt „fundamentale pentru formarea galaxiilor, prin care materia este canalizată și scoasă din galaxii în cicluri”, a adăugat el.

Ce este de așteptat pe viitor?

Acesta este doar primul an de observații cu DSA, care a fost pus în funcțiune în februarie 2022, iar observatorul continuă să crească, doar 63 dintre cele 110 antene fiind implicate în noua cercetare. Așadar, antenele vor spune mult mai multe despre FRB-uri și nu doar cât cântărește Calea Lactee.

Cercetarea a fost acceptată pentru publicare în The Astrophysical Journal și poate fi citită pe serverul de preprint ArXiv.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre masă și greutate?

23 January 2023 at 09:00
image

Termenii „masă” și „greutate” nu înseamnă același lucru. Diferența dintre masă și greutate constă în faptul că masa reprezintă cantitatea de materie dintr-un material, în timp ce greutatea este o măsură a modului în care forța de gravitație acționează asupra acelei mase.

Masa este măsura cantității de materie dintr-un corp. Masa este indicată cu m sau M.

Greutatea este măsura forței care acționează asupra unei mase din cauza accelerației datorate gravitației.

În cea mai mare parte, atunci când se compară masa și greutatea pe Pământ – fără a se deplasa!- sunt aceleași.

Greutatea depinde de efectul gravitației

Dacă vă schimbați locația în raport cu gravitația, masa va rămâne neschimbată, dar nu și greutatea. De exemplu, masa corpului dumneavoastră este o valoare fixă, dar greutatea dumneavoastră este diferită pe Lună în comparație cu cea de pe Pământ.

Masa este o proprietate a materiei. Masa unui obiect este aceeași peste tot. odată cu creșterea sau scăderea gravitației.

Masa nu poate fi niciodată egală cu zero. Masa poate fi zero dacă asupra unui obiect nu acționează gravitația, ca în spațiu.

Masa nu se modifică în funcție de locație. Greutatea variază în funcție de locație. Masa este o mărime scalară. Ea are o mărime. Greutatea este însă o mărime vectorială. Ea are o mărime și este îndreptată spre centrul Pământului sau spre un alt puț gravitațional, scrie Thought.Co.

Masa poate fi măsurată cu ajutorul unei balanțe obișnuite.

Termenii ,,masă” și ,,greutate” nu înseamnă același lucru

Greutatea se măsoară cu ajutorul unei balanțe cu arc. Masa se măsoară de obicei în grame și kilograme. Greutatea se măsoară adesea în newtoni, o unitate de forță.

În timp ce nu se schimbă în alte părți ale Sistemului Solar, accelerația datorată gravitației și greutății variază dramatic. Calculul gravitației pe alte corpuri, ca și pe Pământ, depinde nu doar de masă, ci și de cât de departe este „suprafața” de centrul de greutate.

Pe Pământ, de exemplu, greutatea dumneavoastră este puțin mai mică pe vârful unui munte decât la nivelul mării. Efectul devine și mai dramatic în cazul corpurilor mari, cum ar fi Jupiter.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

O broască uriașă, descoperită în Australia

21 January 2023 at 11:25
image

O broască enormă, mai grea decât unii nou-născuţi umani, a fost descoperită de pădurarii australieni, informează vineri DPA.

Uriaşa broască de trestie de zahăr a fost găsită de către rangeri în Parcul Naţional Conway din statul australian Queensland şi cântărea 2,7 kilograme, un posibil record mondial.

Potrivit Guinness World Records, broasca de trestie de zahăr (Rhinella marina) cântăreşte în medie 450 de grame.

articolul original.

Arată precum Barbie, dar stai să vezi cum arăta înainte! Transformarea femeii din imagine este uluitoare

17 January 2023 at 14:47
By: R.M.

Kayla LaVende se laudă cu un aspect fizic de-a dreptul uimitor, care întoarce toate privirile. Chiar dacă acum are o înfățișare uimitoare, Kayla nu se bucura de același aspect și în trecut. Iată diferențele!

Kayla are 38 de ani și un aspect de invidiat. Se mândrește cu forma sa fizică demnă de coperțile revistelor, însă, înainte nu se bucura de același trup. Una dintre experiențele care a marcat-o și care i-a schimbat complet viața, a trăit-o în urmă cu mulți ani, când se afla într-un avion. Aceasta mărturisește că a fost nevoită să își cumpere două locuri în avion, din cauza kilogramelor în plus.

Kayla susține că, în trecut cântărea 90 de kilograme, motiv pentru care și-a luat bilete pentru 2 locuri, pentru a zbura în Los Angeles. Totul, din cauza unei experiențe neplăcute, petrecută în avion, când , la un moment dat, s-a răsturnat peste pasagerul de lângă ea. Întâmplarea nefericită  a determinat-o, ulterior, să își cumpere un loc în avans, și, au determinat-o, după o vreme, să-și schimbe complet stilul de viață, slăbind miraculos.

Cum arăta Kayla, în trecut

Acum este asemănată de toată lumea ca fiind păpușa Barbie, dar, în trecut a fost dezamăgită total de felul în care arăta.

„Întotdeauna am fost obsedată de Barbie și de stilul ei. Am trăit indirect prin ea în copilărie, Barbie m-a inspirat să fiu creativă și distractivă. Asta m-a dus la crearea de costume și la mutarea în Las Vegas, lucrând pentru un spectacol ca designer de costume timp de mulți ani. Trebuie să-i mulțumesc lui Barbie. Când oamenii spun că semăn cu Barbie, cred că este un vis din copilărie devenit realitate”, a spus femeia, relatează mirror.co.uk.

Transformarea prin care a trecut Kayla / foto: Instagram

Femeia spune că un avantaj pe care l-a avut în perioada în care avea multe kilograme în plus, a fost că celorlalți le era teamă de postura ei și nu a fost agresată fizic niciodată.

„Am fost foarte norocoasă, deoarece nu am fost niciodată agresată din cauza greutății mele”, a spus ea.

„Momentul de cotitură, care m-a motivat să fac o schimbare, a fost atunci când am avut nevoie de două locuri în avion și de un prelungitor pentru centura de siguranță. Acela a fost singurul moment din viața mea în care m-am simțit deprimată și chiar am avut un atac de panică. Am știut că nu era un mod de a continua să trăiesc așa”, a mărturisit Kayla, conform sursei citate.

Cât despre acel moment urât, Kayla susține că și-a dorit să poată fi invizibilă, tocmai pentru a fost foarte stânjenită.

„Tot timpul am încercat să mă fac cât mai mică posibil, dorindu-mi să fiu invizibilă. Pe al treilea loc din acel rând se afla o doamnă foarte mică. Nu a spus nimic, dar am văzut că se uita”.

articolul original.

Postul intermitent îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții, sugerează un studiu

16 January 2023 at 18:00
image

Postul intermitent îmbunătățește sănătatea într-o rutină de 16:8 și poate reduce oboseala, potrivit unui studiu.

Studiul a urmărit participanți care au ținut post 16 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână pe o perioadă de 3 luni și a constatat că mai mulți markeri ai unei sănătăți bune au crescut, alături de o scădere a unui marker cunoscut pentru progresia tumorilor.

Postul intermitent a ajuns una dintre cele mai populare diete în culturile occidentale, după ce unele dovezi au indicat că ajută la . Încă nu se știe clar dacă postul produce beneficii semnificative de scădere în greutate față de un deficit caloric tipic, dar oamenii de știință de la Universitatea Mainz, din Germania, au dorit să analizeze eventualele beneficii potențiale pentru sănătate pe care le poate avea dieta.

Cercetătorii au găsit dovezi că postul intermitent îmbunătățește sănătatea

Pe parcursul perioadei de studiu, 30 de participanți s-au angajat să respecte un regim 16:8 și să completeze anumite chestionare; acestora li s-a evaluat oboseala și li s-au recoltat probe de sânge pentru analiza biomarkerilor. Acestea au fost făcute la două săptămâni, patru săptămâni și la finalul studiului. Fiecare participant a trebuit să-și urmeze stilul obișnuit de viață, cu excepția dietei, scrie IFL Science.

Potrivit chestionarelor, participantul mediu a experimentat o creștere a calității vieții de aproape 20% în toate valorile, inclusiv sănătate fizică și mintală, funcționare fizică și durere. Pentru unele dintre acestea a fost nevoie de doar două săptămâni, dar altele avut nevoie de 4 săptămâni pentru o îmbunătățire vizibilă.

A existat o reducere relativă de aproximativ 40% a după 3 luni de dietă, deși nu au existat diferențe semnificative după două săptămâni.

S-a constatat, de asemenea, o reducere semnificativă a IGF-1, un hormon similar cu insulina care are un rol în creșterea tumorilor.

Postul poate fi benefic pentru unele persoane, dar încă nu poate fi recomandat ca tratament

Per total, rezultatele au arătat că în această rutină și este sigur, dar studiul nu este perfect. Dimensiunea eșantionului a fost prea mică pentru a trage concluzii semnificative despre eficacitatea postului intermitent, iar stilul chestionarului din studi ar putea introduce părtiniri.

Cu toate acestea, studiul a demonstrat diferențe măsurabile în sângele participanților, așa că există probabil un efect pozitiv cel puțin pentru acești oameni.

Cercetătorii afirmă că acest lucru poate oferi dovezi că postul poate fi bun pentru lucrătorii în schimburi și chiar pentru persoanele cu cancer, deși ar fi nevoie de mult mai multe teste înainte de a fi recomandat. Oamenii de știință speră la mai multe studii despre postul intermitent pentru a identifica dacă ar putea fi inclus în îngrijirea pacienților.

Studiul a fost publicat în revista Nutrients.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cât cântărește un nor?

14 January 2023 at 09:00
image

Greutatea unui nor a fost un subiect pe care cercetătorii în domeniul atmosferei l-au abordat cu interes ridicat, iar după ce au cântărit unul aceștia au fost luați prin surprindere. Norii arată luminoși și pufoși, însă nu vă lăsați păcăliți! Norii sunt, de fapt, mult mai grei decât ar părea.

Norii sunt compuși, în principal, din aer și milioane de picături mici de apă, care se formează atunci când apa se condensează în jurul unei particule „sămânță”. Particulele de tipul „sămânță” pot fi orice, de la acid azotic la vapori degajați de copaci, dar, în general, acestea sunt foarte mici.

Există câteva moduri prin care putem măsura . Prima este să cântărești vaporii de apă care îl alcătuiesc, iar pentru a face asta „trebuie să ai câteva cunoștințe despre dimensiunile norului”, spune Armin Sooroshian, hidrolog la Universitatea din Arizona, SUA. De asemenea, trebuie să știi cât de dense sunt picăturile.

Cum afli cât cântărește un nor?

Cu mulți ani în urmă, Margaret LeMone, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul Național de Cercetare Atmosferică din Boulder, Colorado, SUA, s-a întrebat despre greutatea apei dintr-un nor Cumulus (n.red. nori separați sub formă de grămezi având un contur bine delimitat).

Mai întâi, LeMone a măsurat dimensiunea umbrei unui nor și i-a estimat greutatea, presupunând o formă aproximativ cubică. Norii nu au în mod normal formă cubică, dar norii Cumulus sunt, frecvent, la fel de înalți, pe cât de largi sunt, astfel că această presupunere a contribuit la simplificarea calculării volumului, potrivit Live Science.

Care este greutatea medie a unui nor?

Pe baza unor cercetări anterioare, Margaret LeMone a estimat densitatea la aproximativ unul/două grame pe metru cub. „Am ajuns la aproximativ 550 de tone de apă”, a spus LeMone.

Aceasta este greutatea aproximativă a 100 de elefanți suspendați deasupra capului unei persoane. „Este cu adevărat impresionant”, a spus Sooroshian.

Desigur, tipurile diferite de nori au greutăți diferite. Spre exemplu, „norii Cirrus (n.red. un gen de nori de altitudine mare, separați) sunt mult mai ușori, pentru că au mai puțină apă pe unitate de volum”, a spus LeMone. Iar norii Cumulonimbus (cei întunecate, pe care îi putem observa chiar înainte de o furtună) tind să fie mult mai grei.

Totuși, „volumul întreg al unui nor nu constă doar în picături; luăm în considerare și aerul, de asemenea”, a spus Sooroshian.

Norii pot cădea într-un singur caz: sub formă de ploaie

Dar dacă norii sunt atât de grei, de ce nu cad, pur și simplu? Datorită faptului că picăturile sunt atât de mici încât nu cad foarte repede, potrivit lui LeMone. Picătura medie de apă dintr-un nor este de aproximativ un milion de ori mai mică decât o picătură de ploaie – aproximativ raportul de mărime dintre Pământ și Soare. Curenții de vânt de mare altitudine suflă aceste picături minuscule, menținându-le în aer mult mai mult timp decât dacă ar fi fost statice.

De asemenea, convecția termică ajută la menținerea picăturilor în aer.

„Un nor este, de fapt, mai dens decât aerul cu care intră în contact”, a spus Sorooshian. Pe măsură ce aerul cald și apa caldă se ridică, devine mai plutitor decât aerul rece (și apa rece) de sub el, ca un strat de spumă de deasupra unui latte.

Desigur, se poate spune că norii pot „cădea” sub formă de ploaie. Atunci când picăturile de nori se răcesc, acestea se condensează unele în altele și cresc, devenind, în cele din urmă, atât de grele încât se prăbușesc pe Pământ.

O greutate perfect distribuită

Deși este mult mai mare decât o picătură dintr-un nor, fiecare picătură de ploaie are numai doi milimetri, potrivit Centrului Național de Cercetare Atmosferică din Colorado. Acele picături mici distribuie greutatea îndeajuns încât 550 de tone de apă să nu se prăbușească peste capul nostru deodată.

Așa că, data viitoare când vezi un nor trecând deasupra capului tău, doar amintește-ți: 100 de elefanți. Și, să fim recunoscători pentru convecția termică!

articolul original.

Efectele nevăzute ale obezității la copii. Legătura dintre sănătatea creierului și greutate

3 January 2023 at 10:00
image

Obezitatea la copii este o problemă gravă de sănătate care poate avea efecte negative pe termen lung asupra bunăstării fizice și mintale. Este definită ca având un exces de grăsime corporală și este determinată, de obicei, prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC) al unui copil.

Obezitatea la copii este adesea rezultatul unei combinații de factori, inclusiv genetica, stilul de viață și mediul înconjurător. Copiii care sunt obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. De asemenea, cei mici se pot confrunta cu provocări sociale și emoționale, cum ar fi discriminarea și stima de sine scăzută, conform SciTechDaily.

Potrivit unei noi cercetări care utilizează date RMN dintr-un amplu studiu pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copiilor din SUA, s-a constatat că o greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mari în preadolescență sunt asociate cu o sănătate precară a creierului.

Sănătatea creierului, afectată de obezitate

Constatările, care au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA), sugerează că poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Aceste constatări evidențiază importanța abordării și prevenirii obezității la copii pentru a promova sănătatea generală a creierului.

„Știm că a fi obez la vârsta adultă este o chestiune asociată cu o sănătate slabă a creierului. Cu toate acestea, studiile anterioare asupra copiilor s-au concentrat adesea pe populații de studiu mici și specifice sau pe aspecte unice ale sănătății creierului”, a declarat Simone Kaltenhauser, cercetător postuniversitar în radiologie și imagistică biomedicală la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, SUA.

Obezitatea infantilă este o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică în SUA. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor estimează că aproximativ 20% dintre copiii americani sunt obezi.

Modificările la nivelul creierului, cauzate de obezitate, vizibile din copilărie

Studiul lui Kaltenhauser a folosit date imagistice din studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), care a inclus 11.800 de copii cu vârste cuprinse între nouă și zece ani. După ce au fost excluși copiii cu , afecțiuni neurologice și boli psihiatrice și leziuni cerebrale traumatice, grupul de studiu a inclus 5.100 de copii.

Ca să obțină o viziune cuprinzătoare asupra sănătății creierului în cadrul grupului de studiu, echipa a evaluat informațiile obținute prin RMN structural și RMN funcțional în stare de repaus (fMRI). Acesta permite cercetătorilor să măsoare activitatea creierului prin detectarea modificărilor în fluxul sanguin.

Cercetătorii au observat modificări structurale ale creierului la copiii cu scoruri Z ale greutății și IMC mai mari, inclusiv afectarea semnificativă a integrității materiei albe. Zonele de degradare au inclus materia albă a corpului calos, principalul conector dintre cele două emisfere ale creierului și traiectele din interiorul emisferelor care conectează lobii creierului.

„Este izbitor faptul că aceste modificări au fost vizibile încă din copilărie”, a declarat Kaltenhauser.

Motivația și luarea anumitor decizii au fost afectate

Cercetătorii au observat, de asemenea, o subțiere a stratului cel mai exterior al creierului, sau cortexul, care a fost asociat cu afectarea funcției executive.

„Ne așteptam la scăderea grosimii corticale în rândul copiilor cu o greutate mai mare și cu scorul z al IMC-ului, deoarece acest lucru a fost constatat anterior în subeșantioane mai mici ale studiului ABCD. Cu toate acestea, am fost surprinși de amploarea afectării materiei albe”, a declarat Kaltenhauser.

Imaginile fMRI în stare de repaus au arătat că scorurile z de greutate și IMC crescute au fost asociate cu o conectivitate scăzută în rețelele funcționale ale creierului, care implică controlul cognitiv, motivația și luarea deciziilor bazate pe recompense.

„Creșterea IMC și a greutății nu sunt asociate doar cu consecințele asupra sănătății fizice, ci și cu . Studiul nostru a arătat că scorurile z ale greutății și IMC mai mari la copiii de nouă și zece ani au fost asociate cu modificări ale macrostructurilor, microstructurilor și conectivității funcționale care au înrăutățit sănătatea creierului”, a spus Kaltenhauser.

articolul original.

Acesta este tabelul înălțimii ideale pentru femei. Cât de înalt ar trebui să fii, în funcție de greutatea ta actuală

30 November 2022 at 14:48

Greutatea corporală îi preocupă pe majoritatea oamenilor, atât pe bărbați, cât și pe femei, însă puțini știu ce înălțime ar trebui să aibă pentru kilogramele avute.

Obezitatea tinde să devină o problemă majoră chiar și în România, ea fiind responsabilă de instalarea mai multor afecțiuni grave precum diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau osteoartrită.

Nivelul crescut de colesterol și valorile tensiunii arteriale pot fi însă reglate chiar și după pierderea a 4-5 kilograme acumulate.

Pentru a slăbi, este important sa îți cunoști și înălțimea, astfel încât, vei cunoaște și numărul kilogramelor pe care ar trebui să le ai.

Greutatea recomandată în funcție de înălțime poate fi un criteriu după care să te ghidezi.

Deci, în cazul în care ai 150 de cm, greutatea ideală ar fi 39 kg, iar dacă ai 155 de cm, ar trebui să ai 43,1 kg.

Înălțimea pe care multe dintre femei o au începe de la 160-165 de cm și se oprește pe la 173 cm, de obicei, deci iată ce ar trebui să știi!

Pentru o femeie care are o înălțime de 160 de cm, greutatea ideală ar fi de 47,2 kg, iar pentru o înălțime de 163 de cm, greutatea ideală ar fi de 49 de kg.

În tabel puteți vedea, pe baza înălțimii voastre, care sunt kilogramele necesare.

De asemenea, femeile ar trebui să utilizeze formula: înălțimea (cm) – 100 – greutatea ideală – [(înălțimea (cm) – 150)/2,5 + (vârsta (ani)) – 20)/6].

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

LEGENDA SE ÎNTOARCE: RAZER DEZVĂLUIEDEATHADDER V3 PRO CU GREUTATE EXTREM DE REDUSĂ

16 August 2022 at 01:43

Bine-cunoscuta gamăRazerDeathAddera fost actualizată cu noi caracteristici precum senzorul optic Focus Pro 30K și tehnologiaRazerHyperSpeed Wireless, asigurând fiabilitate fără egal în clasa lui, cu o greutate de doar 63g.

 

 

BUCUREȘTI, 12 august 2022 –Razer™, cel mai popular brand de lifestyle pentru gameri la nivel mondial, a anunțatRazerDeathAdder V3 Pro, cel mai nou model din deosebit de populara gamă de mouse-uri DeathAdder. Noua iterație încorporează cele mai noi tehnologii dezvoltate de companie, precum RazerHyperSpeed Wireless Technology și noulRazerHyperPolling, într-un design ergonomic și o greutate deosebit de redusă. Astfel, RazerDeathAdder V3 Pro este cel mai bun aliat al jucătorilor care au nevoie de performanță de top în timpul competițiilor.

Design ergonomic îmbunătățit

Lansat în premieră în 2006, cu peste 15 milioane de mouse-uri comercializate în întreaga lume până în acest moment, bine-cunoscuta gamăDeathAdderinclude cele mai populare mouse-uride gaming dezvoltate deRazer, fiind alegerea jucătorilor profesioniști la nivel global.DeathAdder V3 Pro, propune o formă ușor modificată, noul design incluzând caneluri confortabile care asigură un suport îmbunătățit pentru mâini și o priză mai precisă, asigurând un grad sporit de confort și de control. Pentru a oferi o experiență de utilizare superioară, rotița de scroll, butoanele și suportul palmei au fost elevate. Îmbunătățit pe faza feedback-ului primit de la cei mai buni jucători profesioniști din lume, popularul mouse care se bucură de un design ergonomic cu o estetică minimalistă este disponibil acum pe negru și pe alb, cu o greutatede 63, respectiv 64 de grame.

“De la lansarea lui, Razer a colaborat cu jucători profesioniști din întreaga lume pentru a transforma DeathAdderîntr-unmouse formidabil, ideal pentru competiții”,a declaratFloGutierrez, DirectorulGlobal al divizieiEsportsîn cadrulRazer. “DeathAdder V3 Pro,este cel mai avansat mouse DeathAdderde până acum, cu un design ergonomic îmbunătățit și o greutate deosebit de mică, onorând deviza Razer de a oferi un avantaj nedrept.”

La fel de fiabil ca modelele anterioare deja familiare, noulDeathAdder V3 Pro este cu mai bine de25% mai ușor decât predecesorul său,având o durată de funcționare pe baterie de până la 90de ore și un proces de încărcare rapid prin portul USB TypeC, folosind cablulRazerSpeedflex inclus.

Cele mai avansate tehnologii din clasa lui, focusate pe performanța de top

DeathAdder V3 Pro se bazează pe senzorul opticRazer Focus Pro 30K care oferă o acuratețe a rezoluției de 99.8%. Acest nou senzor avansat folosește mai multe funcții AI precumSmartTracking, MotionSync sauAsymmetric Cut-off, asigurând performanțe de top și în cele mai solicitante situații. NoulDeathAdder V3 Pro este echipat cuRazerOptical Mouse Switches Gen-3, care garantează că nu vor exista probleme de dublu-clic neintenționat sau debouncedelay. Deosebit de rapid și de fiabil, aceste switch-uri optice sunt certificate până la 90 de milioane de acționări.

Echipat cu tehnologia wireless proprietară Razer,HyperSpeed Wireless, care este cu 25% mai rapidă decât alte tehnologii wireless, DeathAdder V3 Pro este compatibil și cu noua tehnologie deHyperPolling Wireless dezvoltat de companie.Nativ,DeathAdder V3 Pro are unpolling rate de 1000Hz,  la intervale de polling de 1ms.Prin folosireaRazerHyperPolling Wireless Dongle, noulDeathAdder V3 Pro atinge intervale de polling de0.25ms, o frecvență de 4x mai mare decât valoarea standard. Prin combinarea acestor două tehnologii jucătorii vor avea parte de o precizie de neegalat și cea mai mică latență de acționare a butoanelor posibilă prin conexiune wireless, având performanțe superioare în jocurile în care fiecare milisecundă contează.

RazerDeathAdder V3 Pro esteculminarea inovațiilor făcute de Razer în domeniulgaming-ului și a tehnologiilor de mouse, combinând ergonomia testată de jucători profesioniști, cel mai bun senzor din clasa lui, Optical Mouse Switches Gen-3 și cea mai avansată tehnologie wireless, într-un mouse cu o greutate deosebit de redusă.

HyperPolling Wireless Dongle

Lansat pe 22 iulie, RazerHyperPolling Wireless Dongle este primul dongle de mousewireless capabil să atingă un polling rate real de 4000Hz. Conceput pentru jocurile competitive care necesită un grad sporit de precizie și viteză ultra rapidă, jucătorii se pot bucura de o experiență wireless superioară prin acest upgrade ideal pentru cele mai noi mouse-uri Razer.

Instalat pe birou, pentru a asigura un semnal wireless neobstrucționat,HyperPolling Wireless Dongle este capabil să schimbe în mod automat între diferitele rate de polling pentru o experiență de gaming competitiv mai convenabil. Compatibil atât cuDeathAdder V3 Pro, cât și cuViper V2 Pro,dar și cu viitoarele modele ce vor fi lansate de companie, HyperPolling Wireless Dongle este gestionat prinRazerSynapse, care permite crearea de profiluri de utilizator bazate pe diferite setări de performanță.

DESPRE RAZER DEATHADDER V3 PRO

 • Design ergonomic îmbunătățit cu greutate redusă pentru confort maxim pe durata sesiunilor de utilizare prelungite
 • Senzor optic Focus Pro 30K
 • Compatibilitate cu o varietate mare de suprafețe(senzorul funcționează pe o sticlă de grosime de minim 2mm)
 • Razer™ Optical Mouse Switches Gen-3 garantate până la 90 de milioane de acționări
 • Cu HyperPolling Wireless Dongle se poate atinge un polling rate 4000 Hz (comercializat separat)
 • Cinci butoane programabile individual și un buton dedicat DPI
 • Durata de funcționare pe baterie de până la 90 de ore
 • Încărcare prin USB Type C și cabluSpeedflex pentru o experiență lină
 • Greutate: 63 gramepentru modelul negruși 64 gramepentru modelul alb (fără cablu)
 • Dimensiuni aproximative: 68 mm (lățime) x 44mm (înălțime) x 128mm (Lungime)

 

PREȚ ȘI DISPONIBILITATE

RazerDeathAdder V3 Pro

159,99 Euro
Disponibil acum pe Razer.com și în oferta magazinelor partenere autorizate.
Pentru mai multe informații vizitați această pagină.

RazerHyperPolling Wireless Dongle

34,99 Euro
Disponibil pe Razer.com, în magazineleRazerStore din anumite regiuni și în oferta magazinelor partenere autorizate.
Pentru mai multe informații vizitați această pagină.

Bundle: RazerDeathAdder V3 Pro + RazerHyperPolling Wireless Dongle

177,50 Euro
Acest pachet este disponibil pentru precomandă în mod exclusiv pe pagina Razer.com

 

IMAGINI

DeathAdder V3 Pro: LINK

HyperPolling Wireless Dongle: LINK

 

Pentru mai multe detalii despre inițiativa Razer #WinItYourWay, vizitați această pagină.

# # #

DESPRE RAZER

Razer™ este cel mai popular brand de lifestyle dedicat gamerilor la nivel mondial.

Sigla care reprezintă șarpele cu trei capete este unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri în lumea jocurilor video și a comunităților de sporturi electronice.

Cu o bază de fani care se întinde toate continentele, compania a proiectat și a construit cel mai mare ecosistem centrat pe nevoile gamerilor, care include pe lângă accesorii hardware și aplicații software, respectiv servicii dedicate.

Gama hardware produsă de Razer și premiată de cele mai populare publicații de specialitate, include periferice de gaming deosebit de performante și laptopurile de gamingBlade.

Platforma software dezvoltată de Razer și folosită de peste 175 de milioane de utilizatori, include RazerSynapse (o platformă de tipul Internet of Things), RazerChroma (un sistem proprietar de iluminare RGB) și Razer Cortex (un sistem pentru optimizarea jocurilor video).

Razer oferă, de asemenea, servicii de plată pentru gameri, tineri, millennials și generația Z. RazerGold este unul dintre cele mai mari servicii de plată pentru jocuri din lume, iar RazerFintech oferă servicii fintech pe piețele emergente.

Fondat în 2005 cu sediul în Irvine, California și cu sedii regionale în Hamburg, Shanghai și Singapore, Razer are 18 birouri în toată lumea și este recunoscut ca lider în cadrul brandurilor dedicate gamerilor în SUA, Europa și China. Razer este listată la Bursa din Hong Kong (Cod: 1337).

 

CONTACTE DE PRESĂ

America
Will Powers
Will.Powers@razer.com

EMEA
MarenEpping
Maren.Epping@razer.com

China
Evita Zhang
Evita.Zhang@razer.com

Asia Pacific    
Vanessa Li
Vanessa.Li@razer.com

Global
Jan Horak
Jan.Horak@razer.com

 

 

Razer – For Gamers. ByGamers.

 

# # #

articolul original.
 • There are no more articles
❌