ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Medicii din Grecia au protestat față de privatizarea sistemului public de sănătate

1 December 2022 at 20:40
By: -
image

Sute de medici şi angajaţi ai spitalelor au protestat joi în faţa Parlamentului grec din Atena față de un proiect de lege controversat, care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.

Proiectul de lege dezbătut în Adunare va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY) şi este „împotriva intereselor pacienţilor”, au denunţat Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale, relatează AFP.

De la introducerea ESY în urmă cu aproape 40 de ani, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze "cu normă întreagă" şi "exclusiv" în sectorul public, cu excepţia profesorilor din şcolile de medicină, cărora li se permite să lucreze în sectorul privat.

”Sănătate publică gratuită", "Angajări şi creşteri salariale" proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.

La rândul său, guvernul conservator, care a elaborat proiectul, susţine că "ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi".

”Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (…) sunteţi pentru menţinerea etatismului", a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Mina Gaga, în Parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.

Sectorul public de sănătate din Grecia a fost grav afectat de criza financiară din ultimul deceniu şi de reducerile ulterioare ale cheltuielilor publice. Acest lucru a contribuit la creşterea numărului de spitale private şi de servicii medicale private. Pandemia de coronavirus din ultimii doi ani a agravat şi mai mult situaţia din sectorul sănătăţii publice, ca în mai multe ţări europene.

articolul original.

Klaus Iohannis, vizită de lucru în Grecia

1 December 2022 at 13:07
image

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită de lucru în Grecia, la Atena, în perioada 2-3 decembrie 2022, scrie news.ro. Cu această ocazie va avea întrevederi cu Preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul vizitei, un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări.

Vizita la Atena are loc în contextul unui dialog susţinut la nivel înalt şi al unei coordonări strânse între România şi Grecia pe temele de actualitate, transmite Administraţia Prezidenţială.

Întrevederile Preşedintelui României cu Preşedintele şi Premierul eleni au ca obiectiv abordarea potenţialului de dezvoltare al relaţiilor dintre cele două ţări, în domeniul economic şi investiţional, dar şi în alte sectoare precum cel cultural, educaţie, protecţie civilă şi turism.

Gazele, un punct important de discuţie

Un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări, se arată în comunicatul oficial al Preşedinţiei.

De asemenea, vor fi abordate situaţia de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi consecinţele acestui război în multiple planuri. Sprijinul pentru Republica Moldova, extrem de vulnerabilă în actualul context, va figura, de asemenea, pe agenda de discuţii. Un subiect de interes pentru ambele ţări îl reprezintă susţinerea procesului de extindere a Uniunii Europene.

În acest sens, va avea loc un schimb de opinii în pregătirea Summitului UE – Balcanii de Vest, din data de 6 decembrie 2022, de la Tirana, Republica Albania. De asemenea, Preşedintele României va participa şi la reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, în cadrul căreia vor fi discutate teme de actualitate ale agendei europene.

Citeşte şi: Ziua Naţională a României, sărbătorită în centrul Craiovei – GALERIE FOTO

articolul original.

Un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia. Seismul a avut magnitudinea 5 pe scara Richter

30 November 2022 at 09:17
image

Potrivit Observatorului geodinamic din Atena, un cutremur cu magnitudinea 5 a avut loc marţi seară, 29 noiembrie 2022, pe insula grecească Evia. Săptămâna trecută a avut loc un seism subacvatic în largul insulei grecești Kasos din Marea Egee.

Potrivit aceleas surse, seismul s-a produs la o adâncime de 9 kilometri şi a avut loc la ora 20.06. GMT. Cutremurul s-a produs la 56 de kilometri nord-est de Atena.

Un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia

Cutremurul de pe insula greşească Evia a fost resimţit şi în Attica, zona metropolitană a Atenei. Potrivit presei locale, deocamdată nu au fost raportate nici pagube materiale, nici răniţi.

Într-o singură zi s-au produs patru seisme. Cutremurul produs marţi seară este al patrulea cel mai puternic. Primul cutremur de 4,8 a fost înregistrat la 04.32 GMT, urmat de alte două de 4,1 şi, respectiv, 4,2 aproape o oră mai târziu (05.23 şi 05.24 GMT), scrie Agerpres.

Un cutremur de 6,3 pe scara Richter, pe insula Creta a provocat pagube materiale, dar fără victime, în 2021. În 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 în Marea Egee a provocat doi morţi pe insula greseasc Samos şi peste 100 în oraşul de coastă din apropiere.

Un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter a avut loc în Marea Egee

Vă aducem aminte că, potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, în noaptea de duminică spre luni, 20-21 noiembrie 2022, un seism subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee.

Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la o distanţă de 63 de kilometri de Kasos şi la 343 de kilometri sud-est de Atena, la o adâncime de 47 de kilometri, s-a produs la ora locală 01:25 (23:25 GMT, duminică).

Insulă grecească Samos a mai fost lovită de două cutremure de pământ care s-au produs într-un interval de doar 15 minute. Ambele seisme au fost localizate la aproximativ 10 kilometri de extremitatea sudică a acestei insule din Marea Egee, la o adâncime de 13 kilometri.Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, primul seism a avut magnitudinea 4,8, iar cel de-al doilea a avut magnitudinea 5,2.

În 2015, Japonia a fost lovită de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6.9 grade pe scara Richter, urmat de valuri tsunami, de 10 centimetri, observate în regiunile de coastă ale prefecturii Iwate în jurul orei 8:50. Seismul s-a produs la 8:06, epicentrul fiind localizat în largul prefecturii, la o adâncime de zece kilometri. Cutremurul a determinat agenţia să emită o alertă de tsunami.

La începutul lunii noiembrie 2022, un cutremur puternic a avut loc şi în România. Potrivit site-urilor de specialitate, seismul a avut o magnitudine estimată la 5,5 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea .Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În urma cutremurului care a avut loc dimineaţă, în zona seismică Vrancea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. După înregistrarea cutremurului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului va face şi o revizuire manuală, care va arăta exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul.

Grecia este, în mod regulat, afectată de cutremure, întrucât este situată pe mai multe linii de falii geologice. Așadar, un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia. Seismul a avut magnitudinea 5 pe scara Richter.

articolul original.

Aselsan AESA

30 November 2022 at 04:00

Radarul SABR (AN/APG-83) care va echipa aparatele F 16 grecesti

Stransi cu usa intre embargoul asupra livrarilor de materiale sensibile de catre restul membrilor NATO si grecii care se tot inarmeaza, turcii incearca apa cu degetul si isi lanseaza propriul radar AESA dezvoltat de Aselsan.

Daca le iese, ar fi o mare victorie tehnologica pentru Ankara, cu atat mai mult cu cat noul radar activ este destinat flotei turcesti de F 16, noii drone Akinci si viitorului avion de generatie a cincea turcesc – programul Turkish Fighter Experimental (TF-X).

Pe 10 noiembrie, AESA  Aselsan a fost prezentat publicului. “It is a radar project equivalent to the most advanced radars in the world at the moment,” a declarat Ismail Demir.

In presa turca s-a speculat ca primul radar AESA pentru F 16 ar putea fi livrat fortelor aeriene turce pana la sfarsitul acestui an, dar nu exista nicio declaratie oficiala in acest sens.

Necazurile turcilor au legatura cu Grecia, vechea lor rivala, tara care in ultimii ani a investit masiv in modernizarea fortelor sale aeriene, iar grecii chiar au ce sa arate turcilor pe deasupra Marii Egee si nu numai. 83 de F 16 aflate in plin proces de modernizare la standardul Block “V” Viper, dotate cu radar AN/APG-83, achizitia in regim de urgenta a 24 de aparate Rafale, dotate cu radare AESA RBE2.

La nivel de forte navale, Grecia nu poate tine pasul cu turcii dar cel mai probabil ca nici n-au nevoie, multitudinea de insule ofera suficiente baze aeriene, astfel incat interesul Atenei este sa detina superioritatea aeriana, impotriva careia flota turca – fara protectia proprilor avioane de lupta – nu are ce face.

Americanii sunt un alt factor important in zona prin eliminarea Turciei din programul F 35A (Ankara avea de gand sa cumpere 100 de aparate) dar si prin refuzul Washingtonului in a vinde Turciei avioane F 16 Block 70 sau de a permite modernizarea pe model grecesc.

Acum nu stim cat de “project equivalent to the most advanced radars in the world at the moment” este de facto radarul dezvoltat local de turci. Foarte greu de crezut ca ar fi la nivel mondial atat timp cat Coreea de Sud a avut nevoie de sprijinul masiv al israelienilor in dezvoltarea propriului radar AESA iar rusii inca n-au reusit mare lucru cu radarul lor dedicat Suhoi Su-57.

Deocamdata industria de aparare turca face eforturi considerabile pentru dezvoltarea de produse sofisticate dar mari realizari inca nu sunt si ar fi de mirare ca primul radar AESA sa fie la nivelul declaratiilor oficialilor turci. Cel mai probabil ca nu va fi si grecii vor detine in continuare suprematia tehnologica in spatiul aerian disputat cu turcii.

De bagat la cap, din punctul de vedere al radarului de bord, si pentru fortele noastre aeriene cu atat mai mult cu cat noi am avea ceva solutii…

GeorgeGMT

articolul original.

Mii de cadre medicale din Italia și Grecia care au fost suspendate după ce au refuzat vaccinarea sunt rechemate în spitale

29 November 2022 at 12:24
image

Grecia va accepta revenirea în sistemul medical a mii de angajaţi din sănătate care refuzaseră să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, a anunţat, marţi, ministrul sănătăţii.

Decizia de eliminare din sistemul medical a circa 6.500 cadre nevaccinate va fi anulată de la 1 ianuarie 2023; conform publicației Kathimerini, în octombrie, mai mult de 2.000 de cadre medicale, dintre care 170 medici, au rămas nevaccinate – menționează Știri Diaspora.

Anunțul vine după o decizie a Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă, care a cerut, săptămâna trecută, anularea măsurii luate acum un an, informează AFP şi ANA.

Se va stabili un protocol de lucru pentru cadrele nevaccinate

„Hotărârea va fi pusă în aplicare, chiar dacă, în opinia mea, este o decizie periculoasă pentru sănătatea publică”, a precizat, la Mega TV ministrul sănătăţii, Thanos Plevris.

Hotărârea Consiliului de Stat va fi pusă în aplicare doar după ce vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura un protocol care să elimine riscurile.

În Grecia s-au înregistrat peste 5,3 milioane de cazuri COVID-19 care au dus la peste 34.000 de decese, conform bilanţului Ministerului Sănătăţii.

Medicii italieni care au refuzat vaccinarea se pot întoarce la muncă

O decizie similară a fost adoptată și în Italia, săptămâne trecută, conform publicației din diaspora: și aici, personalul sanitar italian suspendat din cauza refuzului de a fi vaccinat împotriva Covid-19 se poate întoarce la locurile de muncă.

Italia a fost prima țară din Europa care a impus obligativitatea vaccinării personalului medical; în 2021 a decis ca personalul medical să se vaccineze, să fie transferat pe alte posturi sau suspendat fără plată.

Măsura extremă trebuia să expire în decembrie, dar a fost devansată pentru marți din cauza „lipsei de personal medical și sanitar”, a declarat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci.

Oficialul a anunțat recent planul de revenire la normalitate, într-o declarație în care a spus că datele arată că impactul virusului asupra spitalelor „este acum limitat” iar cei care refuză vaccinarea vor fi „reintegrați” în forța de muncă înainte ca regula să expire la sfârșitul acestui an.

Italia a înregistrat aproape 180.000 de decese din cauza Covid.

Meloni: victorie pentru antivacciniști

Premierul Meloni a apreciat această măsură, criticată de stânga, ca fiind atât o victorie pentru cei care militează împotriva vaccinării dar și pentru sistemul medical întrucât 4.000 de lucrători din domeniul sănătății se pot întoarce să îngrijească bolnavii.

Printre cei care au refuzat vaccinarea sunt 1.579 doctori, conform înregistrărilor de la sfârșitul lunii octombrie, reprezentând 0,3% din numărul celor înregistrați la Federația Națională a Ordinelor Medicilor, Chirurgilor și Dentiștilor din Italia (Fnomceo) – menționează Știri Diaspora.

articolul original.

Vânătorii de munte brașoveni, la exerciţiul NATO ”GORDIAN KNOT 2022” din Grecia

27 November 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Ofiţeri ai Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa”,din Brașov, au participat, alături de aliaţi din 15 ţări NATO, la exerciţiul ”GORDIAN KNOT 2022”, în Grecia. ”O celulă de răspuns alcătuită din ofiţeri ai Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” şi condusă de colonelul Cristian-Tiberiu Cristescu a participat, în perioada 7-18 noiembrie, alături de aliaţi din 15 ţări NATO, la exerciţiul multinaţional ”GORDIAN KNOT 2022”, planificat şi condus de Corpul de Dislocare Rapidă din Grecia (NRDC-GR), în localitatea Assiros”, a transmis, duminică, Ministerul Apărării.
Sursa citată a precizat că vânătorii de munte braşoveni au jucat rolul unui centru de operaţii tactice (TOC) de nivelul unui corp de armată, fiind astfel integraţi într-o operaţie întrunită cu scopul de a planifica şi conduce o acţiune militară de răspuns în cazul invocării Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.
Brigada 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” este afiliată, din punct de vedere al exerciţiilor şi instrucţiei, Corpului de Dislocare Rapidă din Grecia încă din anul 2014.

articolul original.

Grecia organizează operațiune de salvare a unei nave cu 500 de migranți

22 November 2022 at 09:03
image

Paza de coastă a Greciei a salvat marți o barcă de pescuit cu până la 500 de migranți la bord, în condiții de vânt puternic la sud-vest de Creta, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.
„Apelul de urgență a spus că sunt 400-500 de oameni la bord”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă, adăugând că operațiunea a fost îngreunată de furtună.

„Ei pot vedea barca, este în derivă, există un număr mare de oameni la bord”, a adăugat ea.

Paza de coastă a spus că a primit un apel de urgență la scurt timp după miezul nopții luni. Două nave de marfă din apropiere, un tanc și două bărci de pescuit italiene au oferit asistență, se arată în comunicat.

Datorită patrulelor întărite ale pazei de coastă elene și ale agenției de frontieră a UE Frontex în Marea Egee, traficanții de migranți folosesc din ce în ce mai mult ruta mai lungă și mai periculoasă de la sud de Creta, spun oficialii greci.

„Optzeci la sută din fluxurile din Turcia merg direct în Italia”, a declarat săptămâna trecută ministrul migrației, Notis Mitarachi, la Skai TV.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu

Luna trecută, una dintre bărcile cu pânze despre care se crede că avea 95 de persoane la bord s-a scufundat în insula Kythira, la sud de peninsula Peloponez.

Barca a coborât pe sub o stâncă verticală uriașă. Cel puțin opt persoane au murit, iar supraviețuitorii – în principal din Irak, Iran și Afganistan – au fost transportați în siguranță cu frânghii și o macara de construcție într-o operațiune frenetică înainte de zori.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu în căutarea siguranței și a vieții mai bune în Uniunea Europeană.

Paza de coastă greacă a declarat că a salvat aproximativ 1.500 de persoane în primele opt luni ale anului, cu 600 mai puțin faţă de anul trecut.

Organizația Internațională pentru Migrație a înregistrat aproape 2.000 de migranți uciși și dispăruți în Marea Mediterană în acest an.

articolul original.

Un cutremur puternic a avut loc în Marea Egee. Seismul a avut magnitudinea de 5,5 pe scara Richter

21 November 2022 at 08:29
image

Potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, în noaptea de duminică spre luni, 20-21 noiembrie 2022, un seism subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee.

Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la o distanţă de 63 de kilometri de Kasos şi la 343 de kilometri sud-est de Atena, la o adâncime de 47 de kilometri, s-a produs la ora locală 01:25 (23:25 GMT, duminică).

Un cutremur puternic a avut loc în Marea Egee

Cutremurul a fost resimţit pe mai multe insule greceşti. Potrivit presei locale, până în prezent, nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale,

Până în prezent nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale, conform presei locale, care a relatat că seismul a fost resimţit în special în Kasos şi pe insulele din apropiere, Karpathos şi Creta.

Grecia este, în mod regulat, afectată de cutremure, întrucât este situată pe mai multe linii de falii geologice. În octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee a provocat moartea a două persoane pe insulă grecească Samos şi s-a soldat cu peste 100 de victime în oraşul costier turcesc Izmir.

Insula grecească Samos a mai fost lovită de două cutremure de pământ care s-au produs într-un interval de doar 15 minute. Ambele seisme au fost localizate la aproximativ 10 kilometri de extremitatea sudică a acestei insule din Marea Egee, la o adâncime de 13 kilometri.Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, primul seism a avut magnitudinea 4,8, iar cel de-al doilea a avut magnitudinea 5,2.

Încă un puternic seism s-a produs pe această insulă în octombrie 2020. Atunci, un seism cu magnitudinea 6,9 a provocat prăbuşirea mai multor clădiri.

Cutremur puternic, urmat de valuri tsunami

Vă aducem aminte că pe 14 noiembrie 2022 a avut loc un cutremur cu magnitudinea 6,1 în partea centrală a Japoniei. Potrivit Agenţiei Meteorologice japoneze (JMA). Acesta a fost resimţit în Tokyo, dar şi în alte oraşe japoneze. Cutremurul nu a declanşat o alertă de tsunami

Nicio pagubă şi niciun rănit nu s-au raportat. Totodată, cutremurul nu a creat nicio anomalie la Centrala Nucleară Fukushima, care a fost distrusă odată de un cutremur şi un tsunami puternic în 2011. Potrivit postului public japonez de televiziune NHK, atunci a avut loc o gravă catastrofa nucleară.

Chiar dacă se afla la sute de kilometri de epicentrul cutremurului, regiunile Fukushima şi Ibaraki, din nordul Japoniei, au înregistrat zguduituri mai puternice pe scala japoneză, de nivelul 4 din 7.

În 2015, Japonia a fost lovită de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6.9 grade pe scara Richter, urmat de valuri tsunami, de 10 centimetri, observate în regiunile de coastă ale prefecturii Iwate în jurul orei 8:50. Seismul s-a produs la 8:06, epicentrul fiind localizat în largul prefecturii, la o adâncime de zece kilometri. Cutremurul a determinat agenţia să emită o alertă de tsunami, afirmând că un tsunami de până la un metru ar putea lovi regiunile de coastă ale prefecturii. Din fericire nu au fost anunţate victime sau pagube materiale.

articolul original.

Prima fregata din clasa FDI a fost lansata la apa

17 November 2022 at 04:00

Pe 7 noiembrie prima nava din clasa FDI – Frégate de Défense et d’Intervention a fost lansata la apa in santierul naval din Lorient (Naval Group). “Amiral Ronarc’h” este prima din cele cinci fregate de talie intermediara comandate de Marina Franceza, iar urmatoarele patru ar trebui sa fie gata pana in 2030.

In privinta acestei prime nave din clasa, anul viitor vor incepe testele pe mare, iar in 2024 fregata va fi predata fortelor navale.

Pe langa cele cinci unitati comandate de Paris, Grecia are si ea o comanda ferma pentru trei astfel de nave cu o optiune pentru inca una. Lucrul la prima fregata greceasca a inceput de ceva timp iar pe 21 octombrie primul bloc constructiv al navei a fost asezat intr-un doc uscat al aceluiasi santier naval francez.

FDI este o nava frumoasa, ma refer aici mai ales la arhitectura cumva retro aleasa de arhitectii navali francezi, arhitectura ce aduce aminte de navale de lupta de la sfarsitul secolului XIX, perioada in care navele militare chiar aratau impozant, a nave de lupta. In rest nava este capabila sa duca lupta in toate cele trei medii, poate sustine un elicopter mediu de zece tone, lansatoare verticale Sylver A 50 pentru Aster 15/30, rachete anti-nava Exocet Block 3C si este, conform Naval Group, prima nava franceza care este special proiectata sa rezista atacurilor IT.

In Marina Franceza FDI va inlocui navale clasei “La Fayette”. Mai multe detalii despre programul “FDI” gasiti AICI.

De remarcat ca nava are din constructie o rezerva de spatiu suficienta incat sa sustina transformari importante fara mari batai de cap. Un exemplu aici ar fi diferenta de inarmare intre fregatele destinate Frantei si cele dorite de Grecia. Astfel, Franta va avea la bordul navelor sale doua lansatoare verticale (a cate opt tuburi per lansator) Sylver A 50 pentru rachete Aster15/30, in timp ce grecii vor dispune de patru Sylver A 50 – 32 de tuburi de lansare.

Primele doua nave grecesti vor fi la acelasi standard cu cele franceze (urmand ca in viitor sa fie modificate), iar urmatoarele doua vor fi diferite, aici intrand pe langa cele doua A 50 suplimentare si un sistem anti-racheta SeaRAM.

Ca specificatii generale, fregatele FDI au un deplasament de 4500 tone, o lungime de 122 metri, viteza maxima 27Nd, autonomie 45 de zile si un echipaj format din 125 de marinari, plus posibilitatea de a ambarca inca 28 de pasageri.

FDI ar fi cea de-a doua nava “digitala” dupa “Zumwalt”ul US Navy.

Si ca de obicei, cand vorbim de navele altora, nu putem sa nu ne aducem aminte, pentru ca asa se cuvine, si de mortii nostri: cele patru corvete moarte inca inainte de nastere si cele doua fregate Type 22, lovite in continuare de o dura dizabilitate totala.

Dar sa fim optimisti, rusii sunt vai steaua lor, desculti, prosti si totul inepti, turcii sunt aliatii nostri, bulgarii la fel, ungurii hat departe in pusta lor, asa ca cine sa ne atace pe noi pe la Marea Neagra?! Iar pentru o astfel de eventualitate (sa recunoastem, cu totul absurda) vom avea doua elicoptere anti-nava. Dedicate anti-nava, nu elicoptere multirol precum au altii si care pot duce si lupta anti-nava. Nu! Ale noastre, cand vor fi, vor fi doar anti-nava, lucru cu adevarat nemaivazut si nemaintalnit atat in Marea Neagra cat si in Mediterana, Baltica, Marea Nordului sau Oceanul Atlantic de la nord de ecuator…

PS Intrebare retorica. Oare noua ne-ar prinde bine patru astfel de fregate in loc de patru corvete, trei fregate etc?! Poate ne-ar prinde da” cine sa gandeasca la asa ceva?! Cui sa-i pese?!

GeorgeGMT

articolul original.

Atenționare MAE de călătorie în Grecia: Vor fi restricții în transportul public din Atena

16 November 2022 at 20:28
By: -
image

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că, pe fondul comemorării „Revoltei studenţilor împotriva juntei militare”, circulația va fi restricționată și deviată, joi, în Atena.

Astfel, vor fi închise zonele aflate în perimetrul străzilor: Bulevardul Patision, Panepistimiou, Piaţa Omonia, Stadiou, Akadimias, Piaţa Syntagma, Vasilisis Sofia, Alexandras, Syggrou, Athinas, Ermou, Mesogion şi Kifisias.

De asemenea, staţia de metrou "Megaro Mousikis" se va închide la ora 15,00, iar staţiile "Syntagma" şi "Evangelismos" se vor închide la ora 16,30.

Circulaţia autovehiculelor va fi întreruptă după ora 12,00, iar staţionarea şi parcarea autovehiculelor vor fi interzise după ora 6,00.

Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să evite deplasările în aceste zone, deoarece pot avea loc manifestaţii spontane şi altercaţii între forţele de ordine şi participanţi.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rowww.emy.grwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

articolul original.

MAE: Restricții în transportul public din Atena / În anumite zone din capitala Greciei pot avea loc manifestări spontane și altercații între forțele de ordine și manifestanți

16 November 2022 at 18:20
image

Transportul public din Atena va fi restricționat joi, 17 noiembrie, când Grecia va comemora „Revolta studenților împotriva juntei militare, se arată într-o atenționare de călătorie emisă miercuri de Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE, atenționare de călătorie pentru Atena

Potrivit MAE, autoritățile elene au adoptat măsuri de restricționare și deviere a circulației urbane în capitala Greciei, concomitent cu suplimentarea măsurilor de securitate, în anumite zone, astfel:

  • Vor fi închise zonele aflate în perimetrul străzilor: Bulevardul Patision, Panepistimiou, Piața Omonia, Stadiou, Akadimias, Piața Syntagma, Vasilisis Sofia, Alexandras, Syggrou, Athinas, Ermou, Mesogion și Kifisias;
  • Stația de metrou „Megaro Mousikis” se va închide la ora 15:00, iar stațiile „Syntagma” și „Evangelismos” se vor închide la ora 16:30;
  • Circulația autovehiculelor va fi întreruptă după ora 12:00, iar staționarea și parcarea autovehiculelor vor fi interzise după ora 06:00.

Autoritățile din Grecia recomandă evitarea deplasărilor în aceste zone, deoarece pot avea loc manifestări spontane și altercații între forțele de ordine și manifestanți.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.emy.gr, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

Rafale F 4 speranta francezilor

16 November 2022 at 04:00

Lansare Rafale standard F 4

Anul viitor, ministerul francez al apararii va comanda 42 de aparate Rafale F 4 pentru fortele sale aeriene. 12 unitati au in vedere inlocuirea aparatelor vandute Croatiei, in timp ce restul de 30 vor inlocui avioanele Mirage 2000 care sunt in proces de retragere.

Rafale F 4 vor intra in dotare intre anii 2027-2030.

In acest moment comenzile pentru export stau foarte bine, Dassault avand exportate sau contracte ferme din partea Emiratelor Arabe Unite (80 de aparate), Egipt (55 de avioane), Indonezia ( 6 aparate platite plus inca 36 potentiale), Qatar (36 de bucati), India (36), Grecia (18+6) si Croatia cu 12 aeronave.

Insa nu intotdeauna succesul la export face casa buna cu propria siguranta nationala a tarii exportatoare. In graba de a onora contractele de export cu Grecia si Croatia, Franta a luat pur si simplu 24 de aeronave Rafale din inventarul fortelor aeriene si le-a vandut (cate 12 aparate la mana a doua pentru Grecia si Croatia) celor doua tari.

Dar acum lucrurile nu stau bine pentru francezi si intr-un raport recent inaintat parlamentului francez de catre deputatul Frank Giletti se arata ca exista un deficit serios de ore de zbor pentru pilotii de Rafale, iar acest deficit se adanceste de la an la an.

Astfel, in 2022 un pilot de prima-linie de Rafale a zburat doar 162 de ore, fata de un minim necesar la nivel NATO de 180 de ore/an. Iar pentru 2023 se preconizeaza ca pilotii vor zbura doar 147 de ore…

Ministerul francez al apararii a declarat ca situatia este corecta si ca doua sunt cauzele acesteia. Pe de o parte disponibilitatea la zbor a aparatelor, iar pe de alta parte vanzarea celor 24 de aparate Rafale.

In acelasi timp, scoaterea din inventar a 24 de avioane perfect functionale a dus si la cresterea procentului de indisponibilitate la nivelul flotei de Rafale.

Aici mai trebuie mentionat inca un factor care ar putea face ca situatia sa ramana una dificila pentru fortele aeriene franceze si in urmatorii ani: succesul nesperat al Dassault Rafale la export. In ultimii doi ani comenzile au explodat pur si simplu si s-ar putea ca exportul sa aiba intaietate fata de comenzile interne.

Ultimul contract semnat, decembrie 2021, a adus 80 de aparate Rafale F 4 noi pentru Emiratele Arabe, comanda care se adauga celor deja existente si unei alte comenzi potentiale mari – 42 de aparate pentru Indonezia.

PS Si apropo de Rafale, ministrul apararii de la Paris, Sebastien Leconu, a anuntat ca Franta va trimite avioane de lupta Rafale in Romania intru sustinerea serviciului de politie aeriana. Probabil patru unitati.

GeorgeGMT

articolul original.

Din ce în ce mai multe proteste izbucnesc în Europa. Grecii au folosit cockteiluri Molotov pe clădirile publice

9 November 2022 at 20:43
image

Mai multe proteste au apărut în Europa din cauza scumpirii mâncării, a gazului şi electricităţii. Mii de greci au ieșit în stradă, în Atena, și au început să arunce cu cockteiluri Molotov în clădirile publice. La Bruxelles, capitala Uniunii Europene, se manifestă o grevă generală. Şase din 10 zboruri au fost anulate, transportul în comun a fost oprit, şi nici trenurile nu au circulat toate, potrivit observatornews.ro.

Zeci de mii de belgieni protestează, cerând guvernului măsuri de protecţie. Preţurile au crescut exponențial, iar inflaţia are cea mai mare valoare din ultimii 50 de ani. O pâine albă de 500 de grame este vândută cu 3 euro, adică 15 lei.

Impactul grevelor

,,Astăzi este o grevă națională, deci mai multe sectoare sunt afectate, inclusiv aeroportul.”, a declarat Ihsane Chioua Lekhli, purtător de cuvânt al aeroportului, conform aceleiași surse.

Locuitorii din Atena sunt de părere că sancţiunile impuse Rusiei i-au rănit mai tare pe europeni și întregul continent suferă.

În Spania, protestele au fost începute de antreprenorii şi angajaţii din industria turismului, care se străduiesc să funcționeze datorită scumpirii electricităţii. Multiple restaurante şi hoteluri și-au stins luminile ieri seară şi au folosit lumânări, ca simbol al situaţiei precare în care se află.

,,Acum, când o factură pe câteva luni se ridică la 300% sau 350%, evident că nu avem cu ce să o plătim. Francezii se pregătesc să înceapă şi ei în seara aceasta o grevă generală de 48 de ore.”, a expicat Jose Antonio Aparicio, purtător de cuvânt al restaurantelor din Spania.

articolul original.

Grecia: Grevă generală și proteste în toată țara. Muncitorii spun că sunt sufocați din cauza inflației și cer salarii mai mari | VIDEO

9 November 2022 at 13:58
image

Este zi de grevă generală și proteste în Grecia. Muncitorii spun că sunt sufocați din cauza inflației galopante și cer salarii mai mari. Confederația Generală a Muncitorilor Greci, care reprezintă sectorul privat, împreună cu sindicatul care coordonează sectorul public solicită creșterea salariului minim, care în prezent este 713 euro pe lună, și restabilirea legislației colective a muncii.

La Atena, mii de oameni mărșăluiesc pe străzi și afișează bannere pe care scrie „Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale”.

La fel se întâmplă în toate orașele din Grecia.

General strike in all cities of Greece.

◾️Thousands take to the streets in Athens for a general strike#Απεργια_9Νοεμβρη #GreeceGeneralStrike#antireport pic.twitter.com/5Sxp2mhEjn

— Vedat Yeler (@vedatyeler_) November 9, 2022

Feriboturile au rămas în porturi; angajații din transportul public au întrerupt lucrul, generând haos în traficul din capitală. Și controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei, astfel că multe zboruri au fost blocate la sol.

Este cea mai recentă acțiune sindicală din Europa, în contextul în care creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai în urma invaziei Rusiei în Ucraina i-au determinat pe angajați să declanșeze proteste în această lună în Marea Britanie, Franța, Spania și Germania.

General strike in all cities of Greece.

◾️Thousands take to the streets in Athens for a general strike#Απεργια_9Νοεμβρη #GreeceGeneralStrike#antireport pic.twitter.com/5Sxp2mhEjn

— Vedat Yeler (@vedatyeler_) November 9, 2022

Deși economia Greciei crește în acest an datorită unei reveniri a turismului, inflația de 12% este printre cele mai ridicate din zona euro.

„Muncitorii luptă cu inflația care le sufocă gospodăriile, costul ridicat al energiei și al produselor de bază le afectează veniturile”, au transmis liderii de sindicat.

Tens of thousands hit the streets of #Athens on Wednesday to protest over high energy and food costs. @CGTNEurope #Απεργια_9Νοεμβρη #απεργια #strike #Greece #EnergyCrisis pic.twitter.com/J4V5j4eujc

— Evangelo Sipsas (@EvangeloSipsas) November 9, 2022

Guvernul conservator de la Atena a cheltuit în ultimul an peste 9 miliarde de euro pe subvenții pentru energie și alte măsuri de reducere a costurilor pentru agricultori, locuințe și întreprinderi.

Puterea a promis să majoreze anul viitor pensiile și să crească salariul minim.

Foto: Twitter / PAME Greece International

Citește și: SUA vor împrumuta România cu peste 3 miliarde de lei pentru construcția a două reactoare pentru centrala nucleară de la Cernavodă

articolul original.

Grecia s-a răzgândit, nu își mai vinde portul Alexandroupolis unde e o bază americană. ExxonMobil anunță prospecțiuni urgente

9 November 2022 at 09:18
image

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a confirmat recent că guvernul a anulat licitația pentru vânzarea portului strategic Alexandroupolis care găzduiește o bază militară americană.

Această informație este corectă. Guvernul a decis că Alexandroupolis are în prezent o importanță strategică, geopolitică și energetică. Portul trebuie să rămână în proprietatea statului, în special a Fondului de Administrare a Proprietății de Stat, care are capabilitățile de a dezvolta portul și de a îi exploata întregul potențial (…) guvernul nu vede motive să vândă portul unui investitor străin” – a precizat oficialul.

Ministrul grec al Apărării, Nikos Panayotopoulos, a anunțat anterior că baza americană din Alexandroupolis poate fi folosită pentru a transfera forțe în Europa de Est și că  garantează interesele Statelor Unite în regiune.

Grecii s-au răzgândit și nu își mai vând portul: au nevoie de bază americană

În martie, autoritățile elene au anunțat o licitație pentru vânzarea a 67% din acțiunile portului Alexandroupolis, în care au fost dislocate forțele americane în baza acordului de apărare cu Grecia semnat în octombrie 2021, conform Defense Romania.

În port însă, SUA au dislocat o bază militară datorită locației sale strategice prin care se transportă echipamente militare, inclusiv în Ucraina.

ExxonMobil va demara prospecțiuni

În context, ExxonMobil va demara prospecțiunile pentru zăcămintele de gaze naturale din Grecia, a dezvăluit prim-ministrul. Presa elenă, conform sursei citate, relatează că obiectivul este de a lua o decizie de foraj în 2024 și de a efectua prima sondă de explorare în 2025.

„Suntem în măsură să vă spunem că cercetările seismice pentru explorarea zăcămintelor de gaze naturale vor începe imediat. Când spun imediat, mă refer în următoarele zile, în cele două perimetre care sunt situate la sud-vest de Peloponez și Creta, de către ExxonMobil” a adăugat oficialul.

articolul original.

Artiștii populari din Gorj promovează tradițiile în Grecia

8 November 2022 at 03:10
image

Artiștii populari din Gorj promovează tradițiile în rândul comunităților de români din Grecia. Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu anunță lansarea proiectului „Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Valoarea finanțării este de 80.000 de lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României în afara granițelor, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români. Proiectul contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități culturale, evenimente naționale importante) pentru comunitățile românești din Salonic și Atena, prin participarea acestora la demonstrații, ateliere, spectacole susținute de experții și ansamblurile folclorice „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” și „Cheile Oltețului” al UAT Polovragi și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Spectacole pe zone folclorice

Repertoriul spectacolelor va include, pe lângă piese vocale specific gorjenești, piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România de unde provin. Soliștii care vor încânta publicul sunt Nicoleta Lătărețu, Elena Balan, Ștefan Popescu, Ciprian Tapotă Lătărețu, Ion Drăgan, Alexandru Cioiu.

Totodată, Ansamblul ”Cheile Oltețului” din Polovragi va pregăti suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești reprezentate prin cântec în spectacol. Cei prezenți vor putea vedea si demonstratii practice ale meșterilor populari: Daciana Ungureanu, Liliana Arapu, Ștefan Popescu, Nicolae Rotaru și Gheorghe Cârjă.

„De asemenea, proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursurile de arte tradiționale/ meșteșuguri pe care Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online. Oferta de cursuri va fi distribuită prin broșurile pe care le vom aduce încă de la primul atelier pe care îl vom desfășura în Grecia. Parteneri în proiect: UAT Polovragi, Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena, Asociația Românilor Carpatia din Salonic”, conform Școlii Popularte de Artă din Târgu Jiu.

articolul original.

Delegație oficială din Meteora – Grecia, la Mioveni

7 November 2022 at 14:33
image

O delegație oficială din municipialitatea Meteora, Grecia, condusă de primarul municipiului Alekos Theodoros se află pentru două zile la Mioveni.

Oaspetii greci și-au manifestat dorința de a încheia un Acord de Cooperare cadru cu orașul Mioveni în mai multe domenii de interes comun și stabilirea unor relații de colaborare în plan administrativ, social, cultural și economic.

Meteora este un important reper turistic și un centru al ortodoxiei, cunoscut la nivel mondial pentru complexele monahale unice, declarate monumente UNESCO, care atrag peste 2 milioane de turiști, anual.

Din delegație mai fac parte viceprimarul Sinanis Athanasios – președintele Consiliului Local al orașului Kalampaka (reședința municipiului Meteora), Kouroupas Ioannis – președintele Asociatiei Hotelierilor din Prefectura Trikala, Alexiou Sotirios – membru al Asociației Hotelierilor și Nikologiannis Spyridon, consilier în cadrul primăriei Meteora.

articolul original.

Grecia în stare de alertă, după ce furtuna Eva a lovit nordul Insulelor Ionice

6 November 2022 at 07:08
image

Grecia este în stare de alertă maximă, după ce furtuna Eva a lovit ţara. Locuitorii din nordul Insulelor Ionice au fost avertizaţi de condiţiile meteorologice periculoase încă de dimineaţă, iar magazinele din toată ţara s-au închis.

Sâmbătă la prânz, Serviciul Național de Meteorologie EMY și-a actualizat buletinul de urgență ALERTĂ ROȘIE. EMY avertizează cu privire la ploi torenţiale şi furtuni puternice cu fulgere intense, vânturi puternice, local grindină.

Protecția Civilă împreună cu Pompierii au emis instrucțiuni de siguranță pentru cetățeni, avertizându-i, printre altele:

  • să evite călătoriile inutile în timpul furtuni,
  • să evite traversarea pe jos sau cu vehicule pâraiele și râurile,
  • să deconecteze televizoarele de la antenă și electricitate,
  • să nu atingă conductele de apă din interiorul locuintei (bucatarie, baie),
  • să nu țină în mână aparatele electrice și telefoanele, potrivit www.keeptalkinggreece.com.
articolul original.

Vegetația de la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria arde de 10 zile. Pompierii se declară depășiți de situație

4 November 2022 at 13:39
By: -
image

Pompierii eleni s-au declarat depăşiţi de situaţia cauzată de un incendiu declanşat la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria. Vegetația care arde deja de peste 10 zile a distrus zone extinse acoperite cu păduri.

Flăcările s-au întins pe un teren greu accesibil dintr-o regiune a Munţilor Rodopi şi a devastat deja până vineri peste 850 de hectare acoperite cu arbuşti şi copaci doar în partea elenă a frontierei, informează vineri DPA.

"Este un incendiu foarte greu de controlat. Nu putem să ajungem acolo cu vehiculele noastre", a declarat vineri şeful brigăzii de pompieri din oraşul grec Komotimi, Kostas Koukouras, pentru postul de televiziune Skai.

Incendiul s-a răspândit şi în zona bulgară aflată dincolo de graniţa cu Grecia, într-o regiune ce s-a confruntat de mai multe săptămâni cu temperaturi înalte şi secetă, au precizat meteorologii.

Flăcările s-au răspândit cu rapiditate şi au ajuns în prezent pe versanţii unor văi inaccesibile, au adăugat ei.

articolul original.
❌