ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Managerul Spitalului MaDonna Maria din Craiova, pe coperta revistei Psychologies

29 September 2022 at 21:14

Activează în domeniul medical de aproape 14 ani și face management medical în adevăratul sens al cuvântului din 2011, anul înfiinţării Spitalului MaDonna Maria. Alexandra Șurtea Preda este managerul primului și singurului Spital privat de Obstetrică Ginecologie din Craiova înscris în Registrul Unic al Spitalelor. Iar povestea ei a ajuns pe coperta reputatei reviste Psychologies, care publică în numărul din luna octombrie, disponibil deja la standuri, un amplu interviu despre managerul spitalului care le oferă pacientelor din sud-vestul țării șansa de a trăi bucuria maternității într-un loc clădit prin respectarea celor mai înalte standarde.

„Alexandra Șurtea Preda este, în primul rând, mamă, femeie, o femeie perfecţionistă până în măduva oaselor. Uneori acest lucru e bun, alteori e destul de împovărător”, spune aceasta în debutul interviului acordat Psychologies. „Mereu am așteptări din ce în ce mai mari de la mine, caut dezvoltare pe toate planurile, caut împlinire și bucurie în tot ce mă înconjoară. Nimic nu mă poate abate din drumul meu, în momentul în care îmi fixez un obiectiv. Oricât de intangibil ar părea, merg pe principiul că dacă poţi să-l visezi, cu siguranţă vei găsi în tine și puterea să-l transpui în realitate. Sunt genul de femeie care merge direct la ţintă”, continuă managerul MaDonna Maria.

În interviul din revista Psychologies, Alexandra Șurtea Preda vorbește atât despre începuturile sale în business, cât și despre împlinirile de pe plan personal și despre povestea din spatele construirii brandului MaDonna Maria de la zero: „Motivaţia mea vine din faptul că văd fericire în fiecare zi, că fiecare membru al echipei noastre contribuie la fericirea incomensurabilă a miilor de familii care ne acordă toată încrederea în fiecare an”.

Interviul poate fi citit integral în noul număr al revistei Psychologies, care poate fi achiziționat din PSYshop (https://bit.ly/3C2JWXp) sau de la standurile de presă.

articolul original.

Alexandru Arșinel a plecat către… Stela

29 September 2022 at 20:29

Actorul Alexandru Arşinel a murit în această seară, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

Actorul de teatru și film s-a născut la Dolhasca, județul Suceava, localitatea devenind deja celebră după ce a fost evocată de artist în multe dintre momentele sale comice, interviuri sau declarații. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchițeanu Șirianu și Ion Olteanu. S-a remarcat în emisiunile de divertisment (radio și TV), dar mai ales pe scenă, rămânând mereu aproape de inimile românilor din țară și din Diaspora.

După absolvire, pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” – al cărui director va fi mai târziu – și joacă în spectacole de teatru de revistă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu. În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care ia naștere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” și este cetățean de onoare al Capitalei și al orașului Dolhasca.

Mesaje la despărțire

„Teatrul de Revistă Constantin Tănase anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a domnului ALEXANDRU ARȘINEL, actor emblematic al Revistei românești, pe scena căreia a jucat mai bine de jumătate de secol. Maestrul ALEXANDRU ARȘINEL a fost omagiat pe scena Teatrului “Constantin Tănase”, anul trecut, în luna decembrie, într-o emoționantă ediție a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariție pe scenă. S-a stins din viață la vârsta de 83 de ani.

ALEXANDRU ARȘINEL a jucat vreme de 54 de ani pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, iar aproape 40 de ani a format un cuplu scenic cu un mare succes la public alături de marea actriță Stela Popescu.

Drum luminat, maestre, către stele! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”

Ministerul Culturii

„Alexandru Arșinel, 4 iunie 1939 – 29 septembrie 2022.

După o carieră impresionantă în care a adus zâmbete românilor de toate vârstele, Alexandru Arșinel a plecat astăzi dintre noi. Aplaudat și apreciat pentru aparițiile sale de pe scenă, ne-a lăsat o colecție impresionantă de înregistrări pentru a ne încărca cu bucuria pe care o transmitea cu fiecare apariție și pentru care îi mulțumim.

Odihnă veșnică! Condoleanțe familiei!”

Marcel Ciolacu, președinte PSD

„Teatrul și filmul românesc sunt de astăzi mai sărace fără maestrul Alexandru Arșinel!

Va rămâne, însă, pentru totdeauna amintirea rolurilor memorabile pe care le-a interpretat și a replicilor savuroase care l-au făcut celebru.

Marele artist Alexandru Arșinel și-a închinat întreaga viață scenei și publicului românesc, pe care le-a iubit mai mult decât orice.

Dumnezeu să-l odihnească!

Drum lin, Alexandru Arșinel!”

Regizorul Constantin Vaeni

„A plecat !…

Drum lin, spre Stele , dragă ALEXANDRU ARȘINEL ! … după o întreagă viață în care ai fost un Izvor nesecat de bucurie, de umor și de voie bună pentru milioane de romîni , care te-au iubit și prețuit ! ..

– și iartă-i pe cei din #bandele de derbedei și de ticăloși care , de la o vreme , parcă nu mai aveau, în viața lor mizerabilă, loc de Tine !

Dumnezeu să te odihnească !”

Realizatoarea TV Marina Almășan

„Am aflat de moartea lui Alexandru Arșinel cu puțin timp în urmă, dintr-o postare pe grupul de WApp al echipei mele. Mi s-a strâns inima și m-am așezat o clipa pe fotoliu. Și mi-am jurat că zilele astea nu voi deschide televizorul, ca să nu asist la jelania colectivă a acelorași care, credeți-ma, nu i-au făcut actorului prea ușori, ultimii ani…Știu perfect, fără să văd o secundă ecranul, și ceea ce se va spune, și cine va vorbi, chiar si ce secvențe din arhiva se vor succeda pe ecran…E o matrice binecunoscută deja, doar protaginistul se schimbă…

Pentru mine personal, Arșinel e compus dintr-o multitudine de secvențe subiective, in care devenisem și eu o părticica : fie pe fotoliul de alături, în platoul de filmare, fie în fotoliul din sala de spectacol, fie la capătul celălalt al firului, atunci cand negociam cu el, mai in glumă , mai în serios : “- Vin, Marina, cu drag, la tine , la emisiune, dar te rog, lasă-ma să cânt și piesa aia a mea, “Marilena”! …și mai plusează și tu înca puțin acolo, la onorariu!” “- Domnu’ Arșinel , vă rog, credeți-mă, e maxim cât pot să vă dau, nu știți? TVR-ul n-are bani!…”

Drum lin , printre stele, către Stela, Alexandru Arșinel!”

Solistul Călin Geambașu

„Păcat. Unii oameni, rămași captivi în amintirea altor vremuri, refuză să-și asume vârsta biologică și evoluția vieții, ajungând să dispară trași în jos de propriile ancore… 🖤

La peste 80 de ani, regretatul Alexandru Arșinel voia să fie în continuare director la Teatru, în loc să-și onoreze retragerea și bine meritata pensionare, după o carieră strălucită, cu multe roluri ce au bucurat o țară întreagă…

Acea luptă surdă, inutilă, nu i-a priit deloc. S-a legat cu lanțuri de scaun și poziție, pozând în “victima sistemului” la peste 80 de ani…

Bătrânețea lui trebuia să fi fost o frumoasă aducere aminte a întregii sale vieți plină de realizări, povestind nostalgic și voios alături de copii și de nepoți. Chiar fabulând sau exagerând. Ar fi fost permis din partea unui actor renumit ca el. I-ar fi făcut bine. Nicidecum o luptă cu Primăria…

Alexandru Arșinel ne va rămâne tuturor în amintire prin multele roluri haioase pe care le-a interpretat și cu care ne-a amuzat plăcut. Îi mulțumim! Drum lin! 🖤

Din unghiul personal, yo i-am promis Lui Dumnezeu că orice zi peste vârsta de 70 de ani o voi considera un mare bonus și o voi trăi ca atare, în deplină recunoștință.”

Liviu Dragnea

„Maestrul Alexandru Arșinel, monstrul sacru al teatrului de revistă, ne-a părăsit astăzi.

Întreaga sa viață petrecută pe scenă ne-a bucurat sufletele zeci de ani.

Mulțumim, maestre, pentru momentele memorabile pe care le-ați oferit publicului român!

Condoleanțe familiei!

Dumnezeu să îl odihnească!”

Gabriela Firea, ministrul Familiei

„Ce veste tristă pentru întreaga lume artistică și pentru iubitorii de teatru. Maestrul Alexandru Arșinel a plecat din această lume, lăsând în urma regretele noastre.

Sunt onorată că în perioada în care am fost primar general am reușit să-i aduc o bucurie acordându-i titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului. Un gest mărunt pentru măreția domnului Arșinel.

Transmit condoleanțe doamnei Arșinel și întregii familii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Naistul Nicolae Voiculeț

„Dumnezeu să te odihnească prieten drag! Nu voi uita niciodată momentele petrecute împreună pe aceeași scenă! Să nu uităm că, în 2019, când lui Alexandru Arşinel i-a fost propus să i se acorde titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, membrii USR şi o parte dintre liberali, s-au opus!”

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din proprie inițiativă

29 September 2022 at 19:37
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat din proprie inițiativă din funcție. Anunțul a fost făcut pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat tot prin intermediul rețelei de socializare că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru.”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Demisia ministrului Educației vine după un imens scandal de plagiat generat de dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan, care susținea că Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit în anul 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

De la începutul scandalului, ministrul a încercat să aducă argumente care să contracareze acuzațiile făcute în spațiul public de Șercan. Din momentul în care acuzațiile au fost făcute publice, USR a cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu

În postarea prin care și-a anunțat demisia, Cîmpeanu afirmă că a fost o șansă personală să înceapă reformarea „din temelii” a sistemului de învățământ.

Sorin Cîmpeanu face o trecere în revistă a sschimbărilor pe care le-a reușit, punând astfel bazele proiectului România Educată.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor România Educată și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile România Educată din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor România Educată reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Emilia Șercan consideră demisa un gest de normalitate.

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate.”, a scris Emilia Șercan imediat după anunțul ministrului.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani’

29 September 2022 at 18:19
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România.

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere  gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul.

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el, conform news.ro.

articolul original.

Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la energie

29 September 2022 at 16:20
By: -
image

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

"Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv", a spus Olaf Scholz.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou program, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

"Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner (foto). "Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital", a adăugat Lindner.

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

„Kids in Pyramids” la Iulius Town – expoziție interactivă despre istoria Egiptului Antic

29 September 2022 at 16:36
image

Momentele de după ore sau grădiniță ori weekend-urile reprezintă un prilej excelent pentru ca toți copiii să se bucure de activități captivante, care să le stârnească interesul și pe care să le facă din plăcere. Astfel, în Iulius Town, cei mici au ocazia să descopere istoria Egiptului Antic și să exploreze piramidele prin intermediul unei expoziții inedite, care nu le va îmbogăți doar cultura generală, ci le va lămuri și multe dintre curiozități. Tot despre peripeții este și piesa de teatru cu păpuși din acest weekend -   „Aventurile unui pinguin”.

Educarea copiilor în spiritul cunoaşterii şi al determinării de a învăţa lucruri noi necesită diverse instrumente, iar prin tehnologia interactivă destinată celor mici expoziția „Kids in Pyramids”, găzduită de Iulius Town, își propune să le deschidă un univers în care pot experimenta aventuri palpitante și educative în același timp. Astfel, în perioada 30 septembrie – 17 octombrie 2022, în Piațeta Intersport, copiii cu vârste între 5 și 12 ani pot explora Egiptul Antic. Înconjurați de elemente arhitecturale emblematice și jocuri interactive, micii aventurieri vor intra în interiorul piramidelor, vor vizita camera sarcofagului, vor săpa în nisip căutând artefacte, vor găsi cheia camerei comorilor, vor afla despre hieroglife, vor construi mini piramide, vor urca pe Sfinx, dar vor avea parte și de multe alte surprize. Pe parcursul fiecărei vizite, cei mici vor fi îmbrăcați în faraoni, vor beneficia de activități educative și distractive în același timp, iar la final vor primi o diplomă de participare, care va reprezenta o amintire dragă a unor momente frumoase petrecute alături de prieteni sau părinți.

Expoziția va fi deschisă în intervalul orar 10:00 – 20:00, o vizită durează 45 de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la Centrul Informațional. De asemenea, se pot face și programări pentru intervalul de vizitare la adresa de email: rezervari.tm•iuliustown.ro și la telefon: 0722.184.793, doar între orele 10:00-17:00.

În schimb, duminică, 2 octombrie, este despre lumea magică a copilăriei, iar cei mici sunt așteptați la teatru de păpuși, unde vor descoperi „Aventurile unui pinguin”. „Călătoria” începe de la ora 11.00, din piațeta Splend’or și toți cei prezenți vor putea participa la acțiune. Sunteți gata de aventură?

Colecții de numismatică și filatelie, obiecte cu patina timpului, piese de artă, mobilier cu povești din trecut, bijuterii al căror farmec a sporit odată cu trecerea timpului își vor găsi privirile admirative ale iubitorilor de antichități în acest weekend, în zona Expo de la etajul 1 al Iulius Mall. Expozanți cu drag de frumos își vor prezenta „comorile”, cu tot cu poveștile frumoase care le definesc, de vineri până duminică inclusiv, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022.

articolul original.

Nu ti se mai incarca laptopul? Iata ce-i de facut!

29 September 2022 at 15:40
image

Cu o seara inainte ai inchis laptopul fericit ca ai terminat o zi incarcata de lucru. Azi insa, surpriza! In incercarea de a-ti conecta bateria la laptop ai remarcat cu stupoare ca acesta nu-si mai doreste deloc sa coopereze cu necesitatile tale. Iar atunci cand lucrezi de acasa cu propriile instrumente, dar si atunci cand depinzi intru totul de un device inteligent ca sa-ti duci meseria la indeplinire, este cu adevarat horror sa observi ca, cel mai bun prieten de actiune, te lasa fix atunci cand iti este lumea mai draga.

Dar pentru orice problema exista o cale de rezolvare. Asa ca, hai sa vedem care poate fi problema cu laptopul tau care nu se mai incarca si cum ii poti veni de hac.

Defectiuni ale bateriei laptopului

Cand un laptop este uzat o perioada indelungata de timp, defectiunile la nivelul bateriei sunt cat se poate de normale si frecvent intalnite. Aceasta tinde uneori sa se descarce mai repede sau sa se incarce mai greu, iar in cele din urma, inevitabil, laptopul tau va refuza sa se mai incarce la un moment dat.

Atunci cand bateria s-a defectat, poti opta pentru o baterie noua. Daca ai un model relativ recent, aparut in ultimii ani pe piata, vei remarca si faptul ca bateria nu mai poate fi indepartata ca in cazul celor vechi. In acest caz ai nevoie de cunostinte sau de un service laptop autorizat care iti poate decupla bateria si sa o inlocuiasca cu una noua. Unul dintre aceste centre specializate e OnLaptop, care ofera o experienta premium reparatii laptop pentru fiecare client in parte. Solicitarile sunt preluate in timp util si, marea majoritate ajung sa fie rezolvate in aceeasi zi. De asemenea, alegand sa achizitionezi o noua baterie laptop de la ei ai si montaj rapid la instalare, dar si 60 zile de retur timp in care, daca intampini o problema, poti sa o solutionezi in mod eficient fara complicatii si alte implicatii.

Defectiuni ale acumulatorului

O alta situatie frecvent intalnita aduce in discutie acumulatorul care, e la fel de expus ca si bateria propriu-zisa. Daca ti s-a intamplat sa tragi brusc de cablu, sa apese o greutate asupra acestuia (poate sa-l prinzi intr-un colt de mobila), e foarte uzat sau l-ai conectat la tensiunea potrivita si s-a produs un scurt-circuit, nu e de mirare de ce nu iti mai poti alimenta laptopul. Ca sa verifici daca bateria e de vina, poti folosi un instrument care sa-ti arate daca aceasta este functionala.

Media pentru un acumulator si/sau o baterie de laptop care e uzat zilnic tinde catre 3 ani. Dar dat fiind componentele de o calitate redusa spre mijlocie menite sa incurajeze circulatia de bunuri in piata si realizarea de noi achizitii, aceasta poate fi in practica mult mai mica.

Cea mai simpla si fiabila solutie e sa achizitionezi un nou incarcator de laptop. Atentie insa! Cele care nu sunt originale se pot defecta extrem de repede, ba chiar pot cauza probleme in mod direct asupra functionarii laptopului. Asa ca nu te lasa entuziasmat de faptul ca poti achizitiona un simplu incarcator de laptop la un pret accesibil.

Contact cu lichide si alte substante

Contactul cu lichide si diferite alte substante este printre cele mai prejudicioase situatii din cauza carora un device ajunge sa nu mai functioneze corespunzator sau se strica. Pe masura ce acestea ajung la nivelul componentelor, rezultatul poate fi unul catastrofal. O curatare facuta de un profesionist te-ar putea ajuta sa afli daca aceasta e problema cu care te confrunti si daca laptopul tau mai are o sansa. Chiar daca acum ai intampinat dificultati doar la nivelul bateriei, ulterior solutionarii acesteia se poate intampla sa ai probleme cu tastatura, pad-ul, ecranul etc. Uneori, pur si simplu nu se merita sa investesti in reparatii, iar un expert bun te va sfatui corespunzator.

Trucuri si sfaturi pentru a face laptopul sa functioneze

Pentru a te bucura din nou de laptopul tau este esential sa determini si sa combati cauza. Evita sa-ti desfaci singur laptopul daca nu ai suficiente cunostinte. Fiind un proces meticulos care trebuie sa urmeze o serie de pasi, orice greseala te-ar putea costa scump si insasi deteriorarea definitiva a acestuia.

Dat fiind ca, la prima vedere, e foarte putin probabil sa poti stabili cu exactitate motivul pentru care nu-ti mai functioneaza calculatorul, sugestia noastra e sa testezi mai multe variabile inainte de a apela la service onlaptop. De exemplu, poti incerca sa detasezi bateria (daca e posibil) si sa o introduci la loc dupa cateva secunde. O alta posibilitate e testarea acumulatorului cu altul perfect functional. Iar daca niciuna dintre aceste doua optiuni nu pare a fi ceea ce ai nevoie, solicita ajutorul de la OnLaptop.

Spre final, iti sugeram sa operezi calculatorul tau cu maxim de responsabilitate si sa nu uiti periodic sa-I faci o diagnoza intocmai ca sa previi astfel de probleme sa apara pe neprevazute.

articolul original.

De ce părinții Georgianei Lobonț nu au fost de acord ca ea să se căsătorească: "S-au opus!"

29 September 2022 at 15:23
image
Georgiana Lobonț este o femeie împlinită pe toate planurile. Trăiește o poveste de dragoste de mai mulți ani alături de iubitul ei din liceu care i-a devenit ulterior soț, are o carieră de succes, și o familie frumoasă, cu doi copii.

Acum e o femeie împlinită însă puțini sunt cei care știu că părinții Georgianei Lobonț s-au opus căsătoriei acesteia cu partenerul ei de viață.

"Părinții mei nu au fost de acord să mă mărit. S-au opus. Îl vedeau pe Rareș ... el era hotărât în ceea ce spunea și avea tot felul de idei de oameni maturi, noi eram niște copii și probabil ei se gândeau că cine știe ce idei are, e un tânăr , nici nu au bani din ce să își facă ideile alea să se concretizeze și ziceau să mai stau, să îmi termin școala. Dar dragostea a fost foarte mare și ne-am căsătorit, și uite că ne-a mers bine.", a spus Georgiana Lobonț la Antena Stars.

"Până la urmă au înțeles pentru că au văzut că dragostea e mare și eram foarte hotărâtă și știam că sunt o fată foarte curajoasă și ambițioasă. Eu fac ce îmi dictează sufletul și mintea pentru că sunt în rezonanță. Puteau să se opună iubirii noastre, dar ce rost avea.", a mai spus cântăreața.
 

articolul original.

Oana Ioniță, operată de urgență!

29 September 2022 at 15:19
image
Oana Ioniță a ajuns la spital și a fost operată de urgență! Vedeta a suferit o ruptură de menisc și, spune ea, durerile erau îngrozitoare, așa că, deși inițiat amânase intervenția chirurgicală, ulterior a decis să o facă. Cum se simte acum vedeta.

În emisiunea Showbiz Report, vedeta a avut o intervenție telefonică în cadrul căreia a povestit cum a ajuns să își facă această intervenție chirurgicală, cum e simte acum, dar și cât timp va dura recuperarea.

"Mă bucur că am luat hotărârea asta. De multe ori este bine să faci operația când e cazul pentru că, cu cât stăteam mai mult, cu atât se amplifica situația.
Din păcate, meniscul este o zonă cartilaginoasă care nu se reface și se poate întâmpla să fie din ce în ce mai rău și toți cei care au probleme la menisc de gradul unu, de gradul doi, de gradul trei, cea mai avansată clar vor ajunge la un moment dat să se opereze. ", a declarat Oana Ioniță.
 

articolul original.

Brigitte Pastramă îşi ia casă de 400.000 de mii de euro, în Dubai

29 September 2022 at 15:11
image
Brigitte Pastramă nu mai ține cont de nicio limită, când vine vorba de plăcerile personale. Fosta soție a lui Ilie Năstase trăiește o viață de lux și pare că se află în cea mai bună perioadă din viața sa. Bruneta și-a cumpărat de curând o vilă de lux în Dubai, dar și un bolid electric, suma alocată ambelor investiții fiind una uriașă. Mai mult, se pare că aceasta a optat pentru a achita totul cash, nu în rate, după cum procedează foarte mulți oameni obișuiți.

„Am fost în Dubai în urmă cu un an. Am urmărit să achiziționez o casă. Am vrut ceva pentru mine, am vrut să am ceva al meu unde să pot evada, să scap de stres, să mă pot relaxa așa cum îmi place mie. Am găsit o casă într-o zonă foarte bună, o casă frumoasă, așa cum îmi place mie.

Este o casă cu 2 dormitoare. Sinceră să fiu, am vrut cu trei, dar am băgat banii în afacerile din România. Casa din Dubai a costat vreo 400.000 de euro, eu nu am optat pentru o plată în rate, am dat 70% din suma, urmând că peste 5 luni să achit și cei 30%, când primesc cheia și e gata.”, a declarat Brigitte Pastramă potrivit click. 

articolul original.

Connect-R, despre Visarion Alexa: „Încetați să mai credeți că preoții sunt sfinți!”

29 September 2022 at 15:07
image

Connect-R, despre cazul lui Visarion Alexa. Artistul se numără printre vedetele care au comentat pe marginea cazului în care a fost implicat preotul, veste care a şocat întreaga ţară, în mediul online apărând nenumărate reacții după ce acesta a fost acuzat de viol și de agresiune sexuală.

Nu mai este un secret faptul că artistul este un tip profund religios, pentru Connect-R credința fiind extrem de importantă. După ce părintele Visarion Alexa a devenit protagonistul unui scandal de amploare națională, acesta a comentat pe marginea subiectului şi a atras atenția că preoții sunt oameni, supuși în egală măsură greșelii.

„Trebuie să înţelegem că tentaţia a lucrat prin noi toţi, inclusiv prin femeie, încă de la începuturi. Încetați să mai credeți că preoții sunt sfinți, sunt oameni ca și noi, se hrănesc cu glicogen, hidrogen și oxigen. Toți luptăm cu aceleași duhuri, cu aceleași tentații, toți suntem supuși greșelii și nu este despre ce ni se întâmplă în viața asta, ci despre cum reacționăm la ce ni se întâmplă.

Să nu uităm că toți suntem unul, nu vreau să fiu părtinitor, să iau apărarea cuiva, justiția, până la urmă, va stabili cine este victimă, cine va fi îndreptățit, cine va fi judecat și așa mai departe. Nu confundați ortodoxia cu omul care este supus greșelii.

Dar e important ca noi să avem dragoste. Că despre ortodoxie iar trebuie să știm că în capătul ortodoxiei nu stă niciun preot, niciun prelat, niciun arhiepiscop, ci stă Însuși Hristos. Nu confundați oamenii care slujesc cu învățătura. Nu faceți ce vă zic ei, dar să faceți în schimb ce vă spun ei„, a transmis Connect-R, referitor la cazul părintelui Visarion Alexa, pe pagina sa de Facebook.
 

articolul original.

Nicoleta Nucă se mărită. Când va avea loc marele eveniment

29 September 2022 at 15:05
image
Nicoleta Nucă se mărită. Vedeta a mărturisit că nu a programat nimic, nu ştie unde va avea loc evenimentul, nu au stabilit o dată sau o locaţie, singurul detaliu este că va fi undeva în primăvară. Cântăreaţa a spus că nu este deloc o persoană tradiționalistă și încearcă să dea la o parte regulile societății în care trăim.

„Noi suntem foarte spontani de felul nostru și recunosc că nu am planificat absolut nimic, nici macar nu avem o dată… o perioadă poate sa zic că avem, în primăvara, dar nu avem nici locație, nici rochie, absolut nimic, așa ne-am obișnuit noi să facem.

Probabil o să facem totul pe ultima sută de metri pentru că, în continuare rămâne ideea că ne dorim ceva foarte intim, foarte restrâns, cu extrem de puțini oameni și atunci nu cred că o să fie nevoie de pregătiri cu un an înainte, cu nebunie , cu isterie și cu crize, că nu vreau să fiu genul ăla de mireasă isterică, crizată.

Nu prea cred că ai nevoie de nași. Adică putem foarte bine să ne celebrăm nunta și fără ei. Oricum oamenii cei mai importanți din viața noastră vor fi alături de noi și asta contează cel mai mult„, a spus Nicoleta Nucă, la Antena Stars.
 

articolul original.

O nouă reacție de la Kremlin după distrugerea conductelor Gazprom Nord Stream 1 și 2: ‘Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat. Este o situație foarte periculoasă’

29 September 2022 at 14:21
image

Administrația de la Kremlin a precizat că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, care arată ca acte de „terorism” sponsorizat de stat, deşi nu a numit o ţară anume.

Uniunea Europeană investighează scurgeri majore de gaze la conductele Gazprom Nord Stream 1 şi 2 pe sub Marea Baltică şi a declarat că suspectează un act de sabotaj.

Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat„, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters şi France Presse.

Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism s-ar fi putut întâmpla fără implicarea unui stat„, a notat Peskov. „Este o situaţie foarte periculoasă ce necesită o anchetă urgentă„, a adăugat el.

Televiziunea de ştiri americană CNN, citând trei surse, a relatat că oficiali europeni de securitate au observat nave de sprijin ale marinei ruse şi submarine nu departe de locurile scurgerilor de gaze din Nord Stream, aminteşte Reuters.

Solicitat să comenteze informaţia CNN, Peskov a spus că există o prezenţă NATO mult mai mare în zonă.

Rusia a deschis miercuri o anchetă pentru „un act de terorism internaţional”, aminteşte AFP.

Întrebat despre posibilitatea de a desfăşura o investigaţie internaţională cu participarea altor ţări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că „apar multe întrebări”, în special din cauza „lipsei de comunicare şi reticenţei foarte multor ţări de a contacta” Rusia, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina.

Joi dimineaţă, o a patra scurgere a fost identificată în Marea Baltică deasupra gazoductului Nord Stream 2, în urma descoperirii altor trei la începutul săptămânii.

NATO a denunţat la rândul său acte de sabotaj „deliberate, imprudente şi iresponsabile”.

Ea însăşi suspectată, Rusia a contraatacat miercuri, arătând spre Statele Unite şi obţinând pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a denunţat în schimb o nouă operaţiune de „dezinformare” a Moscovei.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept ”absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marii beneficiari ai scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream, aminteşte AFP.

Gazul ar urma să continue să scape în atmosferă câteva zile, până când cele două gazoducte, Nord Stream 1 şi 2, se vor goli, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

De ce se defecteaza tastatura? Solutii oferite de OnLaptop

29 September 2022 at 15:53
image

Persoanele aflate in cautarea unui calculator trebuie sa aiba in vedere potrivirea acestuia cu nevoile proprii, dar si fiabilitatea. Astazi exista mai multe optiuni - de la tablete 2 in 1, pana la calculatoare obisnuite tip desktop, topul fiind urmat bineinteles de laptopuri.

Cei care isi doresc un ecran mare si un calculator complet, 100% portabil si fara investitii mult prea mari, vor opta mai cu seama pentru laptopuri. Exista si versiuni scumpe pentru cei care cocheteaza cu domeniul IT, care vor un laptop durabil pentru birou si munca remote, dar si pentru gammeri.

Alaturi de ecran, exista si alte componente parte a unui laptop care se pot defecta cu usurinta, cum e de altfel si tastatura de laptop. Fiind un element indispensabil pe care-l utilizeaza oricine, ne vom trezi mai devreme sau mai tarziu cu probleme la nivelul acesteia ce ne vor trimite la service onlaptop. OnLaptop este un loc specializat in solutionarea tuturor neplacerilor pe care le intampinam cu device-ul nostru preferat pe durata ciclului sau de viata, iar situatiile la care tastatura prezinta varii neconformitati pot fi rezolvate usor prin intermediul lor.

Cele mai frecvente defectiuni ale tastaturii

Nu mai functioneaza unul sau mai multe butoane

Se intampla adesea ca unul sau mai multe butoane sa nu mai functioneze, fiind nevoit in prima faza ori sa apelezi la tastatura virtuala, ori la o tastatura externa. Totusi, acest lucru poate fi neplacut si consumator de resurse. Iar scurtatura o reprezinta apelarea la specialist pe care il gasesti intr-un service laptop profesionist.

In unele cazuri, aceasta problema se poate rezolva usor curatand tastatura cu o perie fina pentru ca, butoanele se pot bloca de exemplu, atunci cand au diferite impuritati sub acestea. De cele mai multe ori e nevoie ca sa desfaci laptopul mai amanuntit pentru a face o curatenie mai vasta, caz in care nu e recomandat mereu sa pui mana pe surubelnita si sa-ti desfaci laptopul fara niste cunostinte in prealabil. Mai mult, odata ce faci asta, risti sa pierzi garantia daca aceasta e in curs.

Nu mai poti folosi brusc tastatura sau cursorul mouse-ului

Daca limitarea functionarii unor butoane ti se pare frustrant, e si mai stresant atunci cand intreaga tastatura nu mai poate fi controlata si/sau mouse-ul. Sunt situatii in care tastatura si ped-ul mouse-ului functioneaza o perioada de timp, dupa care nu mai e activa, iar ciclul continua. Problema poate fi una dintre cele mentionate anterior, dar si de windows, de partea software sau poate chiar arata o defectiune completa si ireversibila.

Deteriorarea placii de baza

Cand circuitele de baza sunt afectate, tastatura va inceta sa mai functioneze. Iar ca sa pui un astfel de diagnostic ai nevoie obligatoriu de ajutorul unui specialist echipat cu toate cele necesare si in caz de reparatii laptop. Din nefericire, atunci cand laptopul tau se confrunta cu aceasta problema ar trebui sa iei in considerare ca solutia o poate reprezenta inlocuirea placii de baza si/sau a tastaturii.

Probleme la nivelul driverelor

Amplele dezvoltari tehnologice necesita modificari si la nivelul driverelor care, din cand in cand, mai pot preintampina probleme. Te poti duce la sectiunea hardware din laptop unde vei gasi driverele asociate cu tastatura alfanumerica si cu mouse pad-ul. De acolo, le poti dezinstala pe cele existente in calculatorul tau si ulterior sa dai un restart. In cazul in care problema nu se rezolva, mai poti incerca sa mergi pe site-ul producatorului si sa descarci/instalezi noi drivere adecvate modelului de laptop pe care-l detii. Ca sa faci aceste lucruri insa, ai nevoie de cel putin un mouse extern daca cel integrat nu raspunde la comenzi, ba chiar o tastatura de acest fel.

Iar daca nici asa nu reusesti sa dai de cap problemei, inseamna ca driverele ies din discutie.

Incidente vizibile - depuneri de praf, murdarie sau contact cu lichidele

Cele mai nefericite defectiuni ale tastaturii apar ca urmare a utilizarii necorespunzatoare. De exemplu, aici se incadreaza expunerea la praf si lipsa de igienizare periodica a laptopului, pana la varsarea de firmituri, mancare sau lichide. Nu-ti dai seama cat de grav e sa servesti o gustare sau o cana de cafea in vecinatatea laptopului pana cand ti se intampla sa scapi din ele peste el. Este recomandat ca in momentele de relaxare sau cand servesti masa sa-ti iei masuri de precautie si sa apelezi la o pauza pentru a evita astfel de incidente.

Cum afli ce problema are tastatura ta?

Daca nu te regasesti in randurile de mai sus sau problema nu pare a fi una vizibila, ci iti da mai cu seama batai de cap in aflarea si rezolvarea ei, mai bine nu mai pierzi timpul si apelezi la service OnLaptop. Ei au tot ce trebuie ca sa afle in timp util care e defectiunea si cum o pot rezolva. In plus, preturile sunt accesibile, la nevoie beneficiezi si de montaj gratuit odata ce achizitionezi piese de la ei, si multe alte beneficii care-ti vor aduce zambetul pe buze.

articolul original.

Cine a fisurat gazoductele Nord Stream? Polonezii mulțumesc americanilor, sudezii acuză rușii

29 September 2022 at 11:40

Fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat luni pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică rezultată după exploziile inexplicabile ce au afectat luni gazoductele Nord Stream 1 şi 2, imagine deasupra căreia a scris mesajul: „Mulţumim, SUA”, potrivit Agerpres.

„Nu există o lipsă de capacitate prin conducte pentru a aduce gaze din Rusia în vestul Europei, inclusiv Germania. Unica logică a Nord Stream era ca Putin să poată şantaja sau să pornească în impunitate un război în estul Europei”, a explicat Sikorski în postarea sa.

„Toate statele baltice şi Ucraina s-au opus timp de 20 de ani construcţiei Nord Stream. Acum resturi de metal de 20 de miliarde de dolari zac pe fundul mării, încă un cost pentru Rusia şi decizie sa criminală de a invada Ucraina”, mai notează fostul şef al diplomaţiei poloneze.

Între timp, MAE rus a transmis că preşedintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu în spatele scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, relatează AFP.

„Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă Statele Unite şi-au pus în aplicare ameninţarea”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, referindu-se la o declaraţie făcută de Biden în luna februarie, când acesta a spus că „dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”.

Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, afirmă că „vinovatul evident” în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI).

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, consideră că sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la o escalare a conflictului la nivel mondial și, în cel mai negru scenariu, chiar la război.

„Sabotajul” care a provocat distrugeri pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la escaladare sau chiar la război, a spus fostul președinte american Donald Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că un atac deliberat asupra infrastructurii aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns ferm, ca urmare a ceea ce NATO califică drept „acte de sabotaj” asupra conductelor Nord Stream. „Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile”, se precizează într-un comunicat al NATO.

NATO denunţă joi, într-o Declaraţie a celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, „Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare”, se arată în această declaraţie. „Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

„Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului”, se arată în Declaraţie. „Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor”, anunţă Alianţa. „Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pegătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, subliniază NATO.

România s-a securizat

Șeful Transgaz vine cu explicații în scandalul momentului. După ce gazoductul Nord Stream 1 a fost spart, iar la nivel internațional a izbucnit o adevărată isterir, Ion Sterian explică impactul evenimentelor de pe plan extern asupra economiei României.

„Noi, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu are au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu Gaze din import a României. Am importat ieri circa 5 milioane de metri cubi de gaze, astăzi sunt nominalizate 6,2 milioane de metri cubi de gaze, din care 4,1 sunt tranzit prin România. Dar important e ceea ce am înmagazinat. Ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane de metri cubi de gaze, azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane de metri cubi de gaze” “, a declarat Ion Sterian, director general S.N.T.G.N. Transgaz S.A, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.

articolul original.

Stelian Ion: „Numirea unui judecător ca Procuror general e ca și cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi”

29 September 2022 at 10:55

Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, critică amendamentul potrivit căruia un judecător poate deveni procuror general, care a fost adoptat de comisia specială a Parlamentului.

În opinia lui Stelian Ion, introducerea acestui amendament în mult discutatele legi ale justiției echivalează cu a „pune un neurochirurg să te opereze la genunchi sau un chirurg ortoped să facă o operație pe creier” sau – mai mult – ar fi ca și cum ai pune un procuror președintele Înaltei Curți.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ion indică faptul că acest amendament a fost „băgat pe sub ușă” de un reprezentat al minorităților care ar fi fost împins în față de coaliția PSD-PNL. În plus, Stelian Ion denunță „complicitatea” dintre președintele Iohannis și reprezentanții coaliției de guvernare în aplicarea acestor acțiuni „subversive”. Credința lui Stelian Ion este că legea este făcută cu dedicație, ceea ce înseamnă că Iohannis ar avea deja pe cineva în vedere pentru funcția în discuție.

Fostul ministru a identificat tendința oligarhizării justiției, subliniind că Iohannis și Predoiu „una spun și alta fac”, ceea ce denotă o „ipocrizie șocantă”.

Vă prezentăm textul postării lui Stelian Ion.

„Să croiești din start legea cu dedicație pentru cineva anume este profund greșit. Am fi naivi să credem că tot ce se întâmplă în comisia specială pentru legile justiției nu a făcut obiectul unor discuții și cu Președinția.

Eu nu cred lucrul ăsta, cred că s-au discutat și cred că ce se întâmplă acum în Comisia Juridică e rodul acelor discuții. Amendamentul ca un judecător să poată fi numit Procuror general arată că e făcut cu dedicație, că președintele Iohannis ar avea deja în vedere să numească pe cineva dintre judecători. Este o judecată de valoare, dar toate aceste lucruri rezultă logic din cum s-au derulat faptele de-a lungul timpului.

A fost un amendament băgat pe sub ușă și preluat apoi de puterea PSD-PNL într-un mod cu totul netransparent și îngrijorător.

Sunt câteva teme foarte importante pentru o justiție corectă și eficientă, cum ar fi numirea procurorilor de rang înalt, promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, modalitatea de selecție a magistraților, răspunderea disciplinară, și ele trebuie asumate. PSD și PNL nu și-au asumat acest amendament deosebit de nociv, au împins de la spate un reprezentant al minorităților să depună acest amendament și, fără discuții, fără explicații, l-au votat rapid.

Numirea unui judecător ca Procuror general e ca și cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi sau un chirurg ortoped să facă o operație pe creier. E ca și cum ai pune un procuror direct președintele Înaltei Curți.

Reprezentanții sistemului judiciar au luptat atâția ani pentru separarea carierelor de judecător și procuror. M-a mirat foarte tare, în sens negativ, faptul că acest amendament nociv nu a fost criticat de reprezentanții CSM și nici de președinta Înaltei Curți, prezenți aseară la dezbaterea din comisia specială. Separarea carierelor este bună numai când convine unora. Când nu convine, aceasta este ignorată.

Între discursul președintelui și al omului său de casă, ministrul Cătălin Predoiu, și faptele lor concrete este o prăpastie fără margini. Una spun și cu totul altceva fac. În momentul în care am sesizat anul trecut Comisia de la Veneția pe desființarea SIIJ, președintele a fost cel care a trimis a trimis semnale puternice că e greșit să sesizăm Comisia de la Veneția, mai bine să mergem înainte mai repede. Și au mers înainte mai repede și au votat legea cu câteva zile înainte să apară opinia Comisiei de la Veneția care le-a făcut praf proiectul. Dar nu au mai ținut cont. La fel și acum: una spun – „trebuie să ținem cont, să ridicăm MCV etc” – și în realitate fac exact pe dos. O ipocrizie șocantă.

România prezentului este România în care democrația se duce cu pași repezi spre o oligarhie, spre întărirea puterii președintelui și a camarilei din jurul său. E o oligarhie a hoției și a imposturii, a puterii deținute de câțiva hoți de lucrări științifice și de escroci.

Trebuie să luptăm împotriva acestor tendințe de oligarhizare.”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Procurorul General reacționează

Gabriela Scutea, procurorul general al României, susţine că amendamentul adoptat miercuri, 28 septembrie, de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei potrivit căruia un judecător poate fi numit în funcţia de procuror general al României ridică semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce priveşte conformitatea cu prevederile constituţionale.

Într-un punct de vedere transmis Agerpres miercuri seara Gabriela Scutea critică amendamentul adoptat de Comisia specială şi consideră că este necesar ca procurorii să se pronunţe asupra acestei probleme în cadrul adunărilor generale.

Redăm integral punctul de vedere transmis de Gabriela Scutea:

„ În această seară, în cadrul Comisiei speciale comune s-a aprobat un amendament care deschide posibilitatea ca în funcţia de procuror general să fie numit un judecător.

Practic, amendamentul înlocuieşte sintagma dintre procurorii care au o vechime (…) cu sintagma dintre magistraţii care au o vechime, sensul diferit al termenilor fiind neechivoc.

Constituţia în art. 131 alin. 2 prevede în mod expres că Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, o astfel de modificare ridicând semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce priveşte conformitatea cu prevederile constituţionale.

Lucrările Comisiei, specifice dezbaterii parlamentare, au fost într-o atmosferă de lucru pozitivă, în ansamblul lor. Dar discutarea acestor amendamente s-a amânat succesiv din ziua 1 până în ziua 3 a dezbaterilor (pe legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor), iar astăzi autorul amendamentelor nu s-a prezentat, solicitând Comisiei ca amendamentele să fie examinate în acest fel.

Votul s-a dat fără o prezentare a raţiunii amendamentului. Tocmai în cazul unei legi care priveşte justiţia, imperativul elaborării de politici evidence-based a fost ignorat.

În privinţa fondului modificării aduse, deşi din 2018 pentru judecători şi procurori s-a consacrat principiul separării carierelor, acestuia nu i s-a mai dat relevanţă de către parlamentari.

La nivelul acestei funcţii, nu este importantă doar pregătirea teoretică solidă, pe care nu o negăm pentru colegii judecători. Procurorul general trebuie să facă parte din cultura instituţională a Ministerului Public, să fie în măsură să dea orientări coerente în raport de activitatea parchetului şi să aibă acea experienţă care să îi permită să depisteze şi să îndrepte practici neconforme rolului şi misiunii Ministerului Public.

Întrucât proiectul a fost în dezbatere publică din 2020 şi au fost organizate adunări generale pentru consultarea judecătorilor şi procurorilor, în acest moment consider că este necesar ca adunările generale să îşi exprime punctul de vedere asupra acestor prevederi, de maximă importanţă pentru Ministerul Public.

Să avem în vedere că procurorul general reprezintă Ministerul Public, face parte din cultura instituţională a acestuia şi este cel care coordonează şi stabileşte politici pentru întreaga instituţie”.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat, miercuri, un amendament la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care oferă posibilitatea unui judecător de a fi numit procuror general al României.”, a transmis Gabriela Scutea.

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”, prevede respectivul amendament.

Iniţiatorul amendamentului a fost deputatul Ibram Iusein, care aparţine de grupul minorităţilor.

articolul original.

Suedia a descoperit a patra scurgere de gaz pe conductele Nord Stream

29 September 2022 at 11:30
image

Paza de coastă din Suedia a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, informează Reuters.

Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

„Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Jenny Larsson.

Uniunea Europeană suspectează că a fost vorba de sabotaj

Celelalte două scurgeri se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau care se revarsă în Marea Baltică.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns „robust” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

articolul original.

Votează AICI „Jucătorul lunii” și „Antrenorul lunii”! » Iată cine sunt nominalizații pentru luna septembrie

29 September 2022 at 11:34
image

„Cei mai buni”, proiectul Gazetei Sporturilor, revine cu performanțele fotbalistice din luna septembrie, iar astăzi pornim procedura de vot pentru acordarea trofeelor "Jucătorul lunii" și "Antrenorul lunii"

După o lună cu meciuri în SuperLigă, cupele europene și echipa națională, "Cei mai buni" revine cu o nouă ediție în care îi premiem pe cei care s-au remarcat prin performanțele lor din teren. 

Cum sună rezumatul lunii? Duelurile din campionat atrag ca un magnet publicul, iar rezultatele spectaculoase nu întârzie să vină. În schimb, CFR Cluj și FCSB suferă serios în Europa, iar echipa națională a dezamăgit din nou, cu obiective ratate și o retrogradare rușinoasă în Divizia C din Liga Națiunilor.

Cum cortina cade peste această lună, Gazeta Sporturilor deschide azi procedura de vot în proiectul "Cei mai buni" pentru luna septembrie 2022.

Jucătorul lunii septembrie 2022 - nominalizări

Pentru trofeul "Jucătorul lunii septembrie", Gazeta a nominalizat 5 fotbaliști:

 • Jovan Markovici (U Craiova). Lună plină pentru noul "tanc" al Științei, cu meciuri în Liga 1, dar și la reprezentativa Under 21. Cu o prestație solidă, mereu printre cei mai buni din lotul lui Rădoi, Jovan și-a arătat calitățile de lider și a lovit de două ori în duelul fabulos din SuperLigă, cu Farul.
 • Baba Alhassan (Hermannstadt). Neînvinși în septembrie, sibienii au o adevărată perlă rară în lot! Ghanezul de 22 de ani continuă să facă spectacol: două goluri cu UTA Arad și-o pasă decivisă, un nou motiv ca marile echipe din Liga 1 să se bată pe semnătura lui Alhassan.
 • Denis Alibec (Farul). Pus pe picioare de Gheorghe Hagi într-un timp rapid, Denis se simte din ce în ce mai bine la Farul. "Dublă" cu Petrolul și o pasă de gol în același meci, Alibec sparge apărările adverse ca în vremurile de glorie, când a fost ales cel mai bun din România.
 • Alexandru Maxim (Gaziantep). Uitat de Edward Iordănescu și neconvocat la echipa națională, Alex e MVP la turci. Sultanii sunt la picioarele românului care are două goluri în septembrie, cu Umraniyespor și Trabzonspor, dar și o pasă decisivă în duelul de gală cu Galatasaray.
 • Nicușor Bancu (U Craiova). Chiar dacă a greșit la golul finlandezilor de la Helsinki, Bancu a dovedit că are și multă calitate atunci când e pus acolo unde trebuie pe teren. Patru pase de gol la prima reprezentativă, una cu Finlanda și trei cu Bosnia. Plus spirit de luptă în derby-urile de titlu cu Farul și FCSB.

Pe lista preliminară au mai fost: D. Paraschiv (Hermannstadt), Rondon (CFR Cluj), Dugandzici (CFR Cluj), Irobiso (Petrolul), Torje (Farul), Burcă (CFR Cluj), Muhar (CFR Cluj), Scuffet (CFR Cluj) și H. Moldovan (Rapid).

Antrenorul lunii septembrie 2022 - nominalizări

Pentru trofeul "Antrenorul lunii septembrie", Gazeta a nominalizat 3 tehnicieni:

 • Marius Măldărășanu (Hermannstadt). Indiscutabil, revelația acestui început de sezon. Cu un rol esențial, Măldărășanu a făcut ca sibienii să fie singura echipa neînvinsă în actualul campionat. Și evident și în septembrie, când a jucat de patru ori și a învins adversari cu pretenții și bugete mult mai mari.
 • Gheorghe Hagi (Farul). Cinci meciuri consecutive cu câte trei goluri marcate, trei în septembrie, cel mai bun atac din Liga 1 și două victorii! Ghinionul teribil în thriller-ul cu CSU Craiova a fost uitat rapid, iar Farul lui Hagi continuă să fie echipa din România cu cel mai frumos fotbal practicat.
 • Eugen Neagoe (U Cluj). Experiența lui Neagoe și-a spus cuvântul la scurt timp după ce a semnat în plin sezon contractul cu Universitatea. După un start de campionat dezastruos, "Geană" a venit cu o baghetă magică, iar clujenii au bifat primele două victorii, cu Mioveni și Chindia, fiind neînvinși în septembrie.

Pe lista preliminară au mai fost: Dan Petrescu (CFR Cluj) și Cosmin Olăroiu (Sharjah).

Cum vom alege „Jucătorul lunii” și „Antrenorul lunii”

Foarte pe scurt, despre algoritmul folosit pentru departajare la stabilirea câștigătorilor. Redacția GSP face nominalizările, bazându-se pe statistici și cifre clare de performanță, apoi vor vota 3 categorii:

 • cititorii GSP.ro
 • jurnaliștii din redacție
 • 5 specialiști (foști fotbaliști sau antrenori importanți)

CITEȘTE ȘI:

articolul original.

14 magazine Auchan, închise temporar. 50 de magazine din țară au fost amendate cu 750.000 lei

29 September 2022 at 07:34

Inspectorii ANPC au amendat, în urma controalelor, 50 de magazine Auchan din toată țara cu suma de 750.000 de lei, 14 magazine fiind închise temporar până la remedierea deficiențelor găsite, transmite instituția de control, joi, într-un comunicat de presă.

Conform protecției consumatorilor, au fost controlate 50 de magazine, iar, pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
– 93 amenzi contravenționale, în valoare totală de 750.000 lei
– 11 avertismente
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de aproximativ 42.000 lei
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 14 de unități.

Abaterile de la legislație constatate de comisarii ANPC, în timpul controalelor s-au referit la:
– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor legume și fructe depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat
– comercializarea unor produse care nu erau păstrate în condițiile precizate de producător, cu modificări organoleptice
– utilizarea unor ustensile de bucătărie sau echipamente de gătit neigienizate, cu grăsime din abundență,
– folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– deficiențe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română)
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheață, rugină, impuritati si chedere deteriorate, lichid de scurgere congelat, resturi alimentare și mucegai
– comercializarea unor produse cu starea termică schimbată
– comercializarea unor produse cu aglomerări de gheață în ambalaj
– nerespectarea regimului promoțiilor
– neafișarea prețurilor unor produse
– existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare
– nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători
– existența unor neconcordante între prețul produsului la raft față de cel de la casa de marcat.

articolul original.
❌