ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Cărbune, petrol, gaze! Geografia marilor producători de combustibili fosili

1 February 2023 at 07:55

Combustibilii fosili au fost sursa noastră predominantă de energie de peste un secol, iar lumea încă extrage și consumă o cantitate colosală de cărbune, petrol și gaze în fiecare an.

Imaginile de mai jos vizualizează volumul producției globale de combustibili fosili în 2021, folosind datele din Statistical Review of World Energy a BP, conform Visual Capitalist .

Câteceva despre combustibilii fosili

În 2021, lumea a produs aproximativ 8 miliarde de tone de cărbune, 4 miliarde de tone de petrol și peste 4 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

Cea mai mare parte a cărbunelui este folosit pentru a genera energie electrică pentru casele și birourile noastre și are un rol cheie în producția de oțel. În mod similar, gazul natural este o sursă mare de energie electrică și căldură pentru industrii și clădiri. Petrolul este folosit în principal de sectorul transporturilor, pe lângă producția petrochimică, încălzire și alte utilizări finale.

Iată o defalcare completă a producției de cărbune, petrol și gaze pe țară în 2021.

Producția de cărbune

Dacă tot cărbunele produs în 2021 ar fi aranjat într-un cub, acesta ar măsura 2.141 de metri (2,1 km) pe fiecare parte – de peste 2,5 ori înălțimea celei mai înalte clădiri din lume.

China a produs 50% sau mai mult de patru miliarde de tone din cărbunele mondial în 2021. Este, de asemenea, cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând 54% din consumul de cărbune în 2021.

Sursa: Visual Capitalist

India este al doilea cel mai mare producător și consumator de cărbune. Între timp, Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, urmată de Australia.

În Occident, producția de cărbune din SUA a scăzut cu 47% față de nivelurile din 2011, iar coborârea este probabil să continue odată cu tranziția la energie curată.

Producția de țiței

În 2021, Statele Unite ale Americii, Rusia și, respectiv, Arabia Saudită au fost cei trei mari producători de țiței .

Sursa: Visual Capitalist

Țările OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au reprezentat cea mai mare pondere din producție, cu 35% sau 1,5 miliarde de tone de petrol.

Producția de petrol din SUA a cunoscut o creștere semnificativă din 2010. În 2021, SUA au extras 711 milioane de tone de petrol, mai mult de dublu față de 333 de milioane de tone produse în 2010.

Producția de gaze naturale

Lumea a produs 4.036 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021. Infograficul de mai jos îl convertește într-un echivalent a șapte miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a le vizualiza la aceeași scară cu petrolul și gazele.

Iată primii 10 producători de gaze naturale în 2021:

Sursa: Visual Capitalist

SUA au fost cel mai mare producător, Texas și Pennsylvania reprezentând 47% din producția sa de gaz. Sectoarele electrice și industriale din SUA reprezintă aproximativ o treime din consumul intern de gaze naturale.

Rusia, următorul cel mai mare producător, a fost cel mai mare exportator de gaze în 2021. A exportat aproximativ 210 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte către Europa și China. Aproximativ 80% din gazul natural rusesc provine din operațiunile din regiunea arctică.

articolul original.

Peste 2000 de bucureșteni, fără gaze, după ce o echipă de muncitori a avariat rețeaua de canalizare

1 February 2023 at 07:47
image

Peste 2.000 de bucureșteni din sectorul 5 au rămas fără gaze încă de marți după-amiază. Avaria a fost provocată de o echipă de muncitori care lucrau la rețeaua de canalizare.

Bucureștenii din sectorul 5 se confruntă cu o problemă de care nu aveau nevoie, mai ales, acum, când este și foarte frig afară.

Sunt afectați atât cei care locuiesc în zonă, cât și mai multe instituții și firme.

Alimentarea cu gaze se va relua în cursul zilei de miercuri.

În cazul în care simt miros de gaze, oamenii trebuie să aerisească imediat încăperea, să nu folosească aparatele electrocasnice sau întrerupătoarele şi să închidă robinetul de alimentare cu gaze.

„Ca urmare a unei avarii produse asupra sistemului de distribuţie a gazelor naturale de către reprezentanţii Apa Nova (Aviprod) ce efectuau o lucrare de intervenţie în reţeaua de canalizare din strada dr. Mihail Obedenaru-Gheorghe, din sectorul 5 al municipiului Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele a fost nevoită să sisteze alimentarea cu gaze naturale în respectiva zonă astăzi, 31 ianuarie 2023, începând cu ora 15:30”, a transmis, marţi seară, Distrigaz Sud Reţele.

Străzile afectate de avaria provocată

Astfel, sunt afectaţi 2.138 de clienţi casnici şi non-casnici din municipiul Bucureşti, aflaţi pe străzile: Victor Babes, Dr. Clunet, Dr. Dimitrie Draghiescu, Eroilor, Dr. Panait Iatropol, Independenţei, Dr. Mihail Mirinescu, Dr. Obedenaru-Gheorghe Mihail, Dr. Louis Pasteur, Sfantul Elefterie, Dr. Nicolae Staicovici, Dr. Grigore Taranu, Dr. Florea Teodorescu şi Dr. Nicolae Tomescu, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Exxon Mobil a înregistrat un profit record în 2022, după vânzarea participației în perimetrul Neptun Deep către Romgaz

31 January 2023 at 19:08
By: -
image

Exxon Mobil a înregistrat un profit record în 2022, de 56 de miliarde de dolari. Peste un miliard de dolari, obținuți din vânzarea participației în perimetrul Neptun Deep către Romgaz, scrie Biziday.

Cu cei 56 de miliarde de dolari, compania a stabilit și un record pentru cel mai mare profit obținut de o companie petrolieră occidentală. Reuters estimează că întreg profitul industriei va fi de 200 de miliarde de dolari, după ce și celelalte companii vor anunța rezultatele financiare pentru 2022.

Anterior, Exxon făcuse cel mai mare profit din istoria sa în 2008, 45,2 miliarde, în condițiile în care barilul de petrol costa atunci 142 de dolari, cu o treime mai mult decât prețul mediu din 2022.

Exxon spune că au plătit 1,3 miliarde de dolari în trimestrul IV din 2022, taxa de solidaritate impusă de Comisia Europeană companiilor din domeniu. În paralel, a acționat în judecată UE, argumentând că impunerea contribuției depășește autoritatea blocului comunitar.

Exxon a încheiat anul trecut tranzacția pentru vânzarea participației sale în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, și a primit de la statul român, prin Romgaz, suma de un miliard de euro.

articolul original.

CEDO, de acord cu Franța în privința genului „neutru”

31 January 2023 at 13:02
image

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marţi, 31 ianuarie, dreptate Franţei în refuzul său de a face să figureze menţiunea „sex neutru“ cu privire la starea civilă a unei persoane intersexuale, transmite Agerpres.

Reclamantul, un septuagenar care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) şi este părintele unui copil adoptat, luptă de mai mulţi ani pentru ca menţiunea „sex neutru” sau „intersex” să înlocuiască menţiunea „sex masculin” pe actul său de identitate.

Născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur şi simplu vrea „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere“.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, respinsese cererea în anul următor.

În decizia sa publicată marţi, CEDO „recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi „modifica în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, subliniază CEDO, care lasă Franţei să determine în ce ritm şi până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.

Mai multe ţări, printre care Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen, încă numit sex neutru sau intersex. 

articolul original.

Marius Elisei, mesaj dur după despărțirea de Oana Roman: „Modurile posibile în care mă bârfești...”

31 January 2023 at 15:07
image
Războiul dintre Oana Roman și Marius Elisei pare departe de a se termina. 

Acuzațiile indirecte lansate în mediul online de către Oana Roman și Marius Elisei se pare că nu se mai opresc. După ce și-au anunțat oficial despărțirea în urmă cu câteva zile, cei doi au început să arunce cu săgeți unul către celălat, prin care să scoată la iveală diferite nereguli din cuplu, care, cel mai probabil, ar fi produs ruptura dintre aceștia. Așadar, dacă recent vedeta a declarat în mediul online faptul că ani de zile s-a simțit ca la pușcărie, fiind nevoită să dea raportul la orice face, dar, mai mult, și că ea era singura susținătoare financiară a familiei, Marius Elisei a venit și el cu replica, tot pe Instagram. Bărbatul a postat un videoclip în care, în mod indirect, susține constant că este bârfit și judecat. 

„Sunt oameni care nu pot trăi fără să îi bârfească sau să-i judece, mai bine spus, pe cei din jur. Eu sunt de părere că nu e decât distructivă atitudinea asta și caut s-o evit.

Lasă-mă așa cum sunt eu, gras, slab, înalt, prost, deștept, cum mă bârfești tu, toate modurile posibile în care mă bârfești și mă vorbești.

Lasă-mă așa să fiu eu, sănătos, cum sunt eu, nu contează”, a spus Marius Elisei printr-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

articolul original.

Ani Crețu a fost la un pas de moarte în luna de miere

31 January 2023 at 15:01
image
Ani Crețu este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe de la noi. Aceasta se bucură de o familie frumoasă și, ori de câte ori are ocazia, alege să plece în diferite destinații alături de cei mai importanți bărbați din viața ei.

Într-o intervenție telefonică la Antena Stars, actrița a vorbit despre o experiență pe care a trăit-o în luna de miere, experiență care i-ar fi putut fi fatală.

”În Mauritius m-a impresionat bunătatea oamenilor și respectul lor față de orice formă de viață, de la plantă, sol, până la felul în care își refac fauna și flora. Lui îi place foarte mult tot ce ține de viața oceanelor, încă își dorește să devină oceanograf. Mărturisesc că în mare parte din alegerile noastre ținem cont de chestia asta, îl încurajăm, stăm numai după el când prinde tot felul de chestii, pentru că prinde tot felul de chestii, atât de nenumărate și de ciudate încât era să o pățim puțin.”, a spus Ani Crețu la Antena Stars.

Actrița a povestit că fiul ei a prins niște pești ciudați, iar când aceasta a citit despre specia respectivă a rămas șocată.

”A prins niște pești ciudați. Sunt unii cu dungi perfecte alb cu negru, dungați, foarte drăgălași, întâi i-a văzut ca și când ar fi fost o piatră pe malul oceanlui, care tot migra și a zis că nu, e un banc de pești, adu plasa! După ce toată plaja s-a ridicat și am pus mâna pe ei, minunat, și ce gălăgie am făcut, seara după ce ne-am băgat în pat, ei au adormit și eu am început să citesc, ca să-i spun a doua zi de descoperire, să știe copilul ce a prins. Și văd: Eel Coral Catfish (Anghil[/Somn de coral) posibil fatal. Și am început să citesc. Am înlemnit, îți dai seama, are un spin pe spate, unul în piept și trebuie să ții mâna într-o apă clocotită măcar 20 de minute, iar cazurile care s-au descpoperit au fost foarte multe cazuri fatale. Deci nu că mi-a stat inima, mi-au înghețat picioarele.”, a spus Ani Crețu.
 

articolul original.

De ce a ajuns Deea Maxer de urgență la spital! „Îmi era tare frică”

31 January 2023 at 14:57
image
Deea Maxer a mers la munte încălțată cu pantofi cu toc de 12 centimetri. Vedeta a căzut și a ajuns de urgență pe mâinile medicilor. Care este starea de sănătate a soției lui Dinu Maxer în urma celor întâmplate.

În exclusivitate pentru Antena Stars, Deea Maxer a mărturisit că a mers la un restaurant în vârful muntelui încălțată cu tocuri. Vedeta a căzut când a încercat să facă un story și a ajuns la spital pentru a face analize și o radiografie.

Soția lui Dinu Maxer nu este în pericol, însă medicii i-au recomandat să nu mai poarte tocuri o perioadă. Vedeta s-a ales cu un hematom și nu are voie să danseze.

„Mă bufnește râsul, chiar dacă pe coapsa mea dreaptă am un ditamai hematomul, pentru care am ajuns și la urgențe în Brașov, ca să îmi fac niște analize și o radiografie pentru că îmi era tare frică, că mi-am fisurat șoldul și cum eu de 17 ani pe scenă îmi prezint proiectul oriental, care implică și dans, îmi era foarte frică, că această căzătură poate acea urmări, care inițial părea amuzantă”, a mărturisit Deea Maxer, pentru Antena Stars.
 

articolul original.

Raluca Moianu și-a pierdut tatăl și soțul în aceeași perioadă

31 January 2023 at 14:55
image
Raluca Moianu a trecut printr-o tragedie care i-a marcat viața, iar prezentatoarea nu poate trece peste această durere. Raluca Moianu a rămas, și fără tată, și fără soț în aceeași perioadă, iar vedeta fost nevoită să se ocupe de creșterea fetiței și susține că acesta a fost motivul pentru care a reușit să meargă mai departe.

Raluca Moianu a declarat în exclusivitate la Antena Stars că a simțit că nu se mai poate ridica de la pământ și susține că fetița ei a fost cea care a făcut-o să își revină din șoc. După moartea soțului a decis să meargă cu ea în Columbia, locul în care a crescut.

''Te calcă trenul, se duce trenul și se întoarce peste tine. Nu e suficient că te calcă, mai vine și înapoi. Ai senzația că nu te mai ridici, dar când ai un copil indiferent cât ar fi de greu, te ridici de jos și zici: “Asta e! Trebuie să duc copilul mai departe”.

Mi-am luat copilul și am plecat în Columbia, acolo unde eu am crescut. A fost important să o știu echilibrată și să știe că eu sunt lângă ea. Durerea nu trece!'', a declarat Raluca Moianu, în exclusivitate, la Antena Stars.
 

articolul original.

Când ai nevoie de mobile development services?

31 January 2023 at 14:18
image

Ori de câte ori o afacere are nevoie de o aplicație mobilă sau de un site web, ar trebui să contacteze o companie specializată în dezvoltarea serviciilor mobile. O astfel de investiție nu este benefică doar pentru companiile care vând produse sau servicii; aproape toate entitățile economice, antreprenorii și organizațiile instituțiilor de stat sau cele neguvernamentale au nevoie de astfel de instrumente pentru a-și desfășura activitatea sau a se dezvolta.

Deși majoritatea aplicațiilor și temelor de site-uri web par simplu de implementat, există anumite caracteristici și opțiuni care fac ca procesul să fie imposibil de realizat pe cont propriu. Dacă ai nevoie de mobile development services, profită de serviciile oferite de o companie software și solicită consultanță de specialitate.

Avantajele mobile development services pentru afacerea ta

Companiile prezente pe piață trebuie să fie mobile - friendly dacă vor să rămână competitive. Nu numai că aceasta este o normă de expunere pentru creșterea în căutări, dar este și una din principalele așteptări ale clienților din zilele noastre. Așadar, ce avantaje au companiile utilizând mobile development services pentru afacerile lor? Cu siguranță, beneficiile sunt numeroase!

Aplicațiile mobile permit companiilor să își extindă aria de acoperire dincolo de baza lor de clienți tradițională. Acestea pot viza acum clienții actuali și potențiali care utilizează smartphone-uri și alte dispozitive portabile.

O firma de software din Iasi oferă societăților soluții de a comunica cu clienții mai eficient ca niciodată. Aplicațiile mobile îți permit să creezi notificări personalizate care să îți alerteze clienții cu privire la actualizări importante sau evenimente de vânzări, precum și să personalizezi conținutul furnizat în funcție de interesele și nivelurile de activitate ale acestora.

În cele din urmă, aplicațiile mobile oferă întreprinderilor un avantaj față de concurenți, deoarece asigură experiențe interactive, facilitează navigarea prin pagini complexe și oferă feedback în timpul tranzacțiilor de cumpărare. Toți acești factori contribuie la creșterea competitivității și a eficienței generale a companiilor.

Ce poate oferi o companie software din Iași afacerii tale?

O companie software Iasi poate pune la dispoziția afacerii tale o serie de soluții inovatoare și eficiente. În Iaşi există numeroși specialiști în acest domeniu, cu profesioniști experimentați ce dispun de ani de experiență și cercetare în industria de dezvoltare de software, pregătiți să se ocupe de orice proiect pe care l-ai putea avea. De la dezvoltarea de aplicații personalizate până la îmbunătățirea sistemelor existente, aceasta companie software Iași este pregătită să îți ofere soluții complete care vor fi benefice atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta.

Dezvoltarea mobilă este o parte critică a oricărui site web sau aplicație modernă. Asigurându-te că aplicațiile tale sunt prietenoase cu dispozitivele mobile, vei avea garanția că utilizatorii tăi au o experiență plăcută ori de câte ori folosesc instrumentele pe care le pui la dispoziție pe smartphone-urile și tabletele lor.

În caz contrar, companiile care nu urmăresc aceste segmente de piață vor avea de pierdut atât la nivel financiar cât și al cotei de piață. Dacă ești în căutarea unei modalități de a îmbunătăți funcționalitatea afacerii tale și de a ajunge la noi clienți, alege o companie software care îți poate oferi mobile development services pentru ca afacerea ta să înflorească.

articolul original.

Un brazilian de 60 de ani și-a înscenat moartea, pentru a vedea cine o să vină la înmormântarea lui

31 January 2023 at 14:33

Un bărbat și-a înscenat propria moarte, apoi a apărut în mod șocat la slujba de înmorântare, cu scopul de a vedea cine ar veni și l-ar plânge. Prietenii și familia au fost revoltați de gestul bărbatului.

Baltazar Lemos are 60 de ani și deține o afacere cu pompe funebre. Ideea de a-și organiza o înmormântare falsă i-a venit după ce acesta a participat la o slujbă la care erau doar doi îndoliați. Situația l-a făcut să se gândească la câți oameni s-ar deranja să vină a înmormântarea lui. El a pus la cale un plan elaborat, dar totul a luat o altă întorsătură, după ce oamenii s-au revoltat de modul în care acesta s-a jucat cu ei și sentimentele lor, relatează Mirror.

Mai întâi, Baltazar a postat pe Facebook o fotografie cu el în fața spitalului Albert Einstein din Sao Paulo și apoi, a doua zi, pe pagina lui de Facebook a apărut o postare în care era anunțată „moartea” lui acestuia. 

"În această după-amiază tristă, Baltazar Lemos ne-a părăsit", scrie în postare.

Așa cum era normal, anunțul i-a șocat întreaga familie și prietenii, care nu știau că acesta avea probleme de sănătate. Apoi, Baltazar și-a organizat înmormântarea la o capelă din Curitiba, Brazilia, pe 18 ianuarie, iar detaliile despre slujba de înmormântare au fost postate pe pagina sa de Facebook.  Într-un videoclip de la înmormântarea bărbatului, familia și apropiații acestuia sunt surprinși plângând. Apoi, Baltazar și-a făcut apariția în fața mulțimii uluite, explicând de ce a ales să facă acest lucru.

„Am participat la 889 de înmormântări în ultimii doi ani. La unele au fost două persoane, la altele au fost 500 de persoane. Am vrut să știu cine va veni la a mea”, a mărturisit bărbatul în fața oamenilor șocați.

Prietenii au fost revoltați de gestul bărbatului

Cei îndoliați, însă, au fost revoltați. Un prieten al bărbatului, pe nume Pedro, și-a exprimat furia în fața presei locale.  „Îmi doresc foarte mult să-l omor pentru ce ne-a făcut...glumesc. Aproape că am făcut infarct. Avea prieteni de pe Facebook care au mers la spital după el. Când îl văd, primul lucru pe care îl voi face este să-i dau o palmă”, a spus Pedro.

"Nu mi-a plăcut. M-am simțit foarte păcălită, ca mulți alții. Am avut un atac de panică. Să glumești despre moarte e foarte grav, a întrecut limita", a spus o altă prietenă, Rosecleia. 

articolul original.

J.Lo, Oprah, Sharon Stone, Sofia Vergara, Kim Kardashian, la petrecerea Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor de la Hollywood”

31 January 2023 at 12:29

Românca Anastasia Soare, CEO și fondatoare a companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, a organizat o petrecere  cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate a brandului său, la care au participat vedete de top de la Hollywood.

Anastasia Soare a plecat din România înainte de 1989, succesul său în afaceri determinându-i pe americani s-o denumească ”Regina sprâncenelor”.

Românca a sărbătorit zilele trecute 25 de ani de activitate cu o petrecere fastuoasă, iar printre vedetele care au onorat invitația s-au numărat Jennifer Lopez, Oprah, Sofia Vergara, Kim Kardashian, Sharon Stone, Cindy Crawford etc.

De altfel, celebra Jennifer Lopez a postat pe Instagram câteva imagini sugestive de la petrecerea româncei.

articolul original.

Comunitatea Declic a dat în judecată Guvernul. Cere măsuri clare pentru reducerea gazelor cu efect de seră. „Activiști din alte țări au câștigat deja procese” | AUDIO

31 January 2023 at 12:17
image

Comunitatea Declic a dat în judecată Guvernul României căruia îi cere să ia măsurile necesare pentru combaterea schimbărilor climatice. Este primul proces de acest fel din țara noastră. 

Judecătorilor li se cere să oblige autoritățile să intervină pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 şi pentru atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050.

Peste 50.000 de cetățeni au semnat petiția prin care se cer investiții în energiile verzi, spune la Europa FM Cătălina Hopârteanu, coordonator de campanii la Declic:

„Activiștii din Franța, din Marea Britanie și cei din Olanda au câștigat deja definitiv procese împotriva guvernelor și au obligat guvernele să ia măsuri concrete pentru reducerea gazelor cu efect de seră. De aceea, sperăm că și instanțele din România vor vedea ce s-a întâmplat în alte state și vor înțelege cât de importante sunt aceste măsuri pentru noi toți de altfel. Am văzut că ambițiile guvernului sunt din ce în ce mai mici, dacă ținta pentru 2025 era de 38% din regenerabile din mixul de energie, acum, pentru 2030 ținta a scăzut la 33% în loc să crească.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/31ian-13-Hoparteanu-ambitii-zero.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile statului au semnat în numele României tratate internaționale care ne obligă la acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice, doar că odată întorși în țară premierul sau miniștrii uită de aceste obligații, mai spune Cătălina Hopârteanu, coordonator de campanii la Declic:

„Pe lângă acțiunea prin care cerem măsuri, mai cerem un lucru instanței: cerem sanționarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Mediului Tánczos Barna și a ministrului Energiei Virgil Popescu cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a acestor măsuri. Am văzut că uneori autoritățile nu îndeplinesc deciziile instanțelor și atunci credem că dacă ar trebui să plătească din propriile salarii bani pentru bugetul de stat poate că ar fi mai determinați.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/31ian-13-Hoparteanu-uituci.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Până în 2050, România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă – Studiu al Universității Aalborg din Danemarca | AUDIO

articolul original.

Un fost campion mondial de schi acrobatic, mort într-o avalanşă la 31 de ani

31 January 2023 at 12:20
image

Kyle Smaine, un fost campion mondial la schi acrobatic, a murit duminică într-o avalanșă în Japonia, a confirmat familia sa.

Tânărul de 31 de ani, care a câștigat titlul mondial la schi acrobatic în 2015, plecase în Japonia din casa lui din Lake Tahoe, California, într-o călătorie de lucru în care, potrivit unei postări pe Instagram, aștepta cu nerăbdare „zăpada incredibilă şi de calitate”.

Duminică, el a fost într-un grup de schiori austrieci și americani prinși în avalanșa de pe muntele Hakuba Norikura din prefectura Nagano, potrivit The Guardian. Trei dintre schiori au reușit în cele din urmă să coboare pe munte, dar Smaine și un alt bărbat, care nu a fost încă identificat, au fost găsiți mai târziu morți, potrivit poliției locale. Autoritățile japoneze au emis o avertizare de avalanșă pentru zonă după ninsori abundente.

Omagiu schiorului

Unul dintre schiorii americani, care a fost îngropat timp de 25 de minute înainte de a fi scos de salvatori, a declarat pentru Mountain Gazette: „Am auzit trosnirea. Ne-am dat seamacă este o avalanşă mare. Am început să alergăm și apoi am fost loviți.”

Ambasada SUA din Tokyo a declarat că este „conștientă de incidentul din prefectura Nagano și a luat legătura cu autoritățile pentru a oferi toată asistența corespunzătoare”.

Smaine se retrăsese din competiția internațională și ultimul său eveniment de mare profil a fost în februarie 2018. Colegii sportivi i-au adus un omagiu duminică.

„Cu toții am făcut asta pentru Kyle în seara asta”, a spus duminică, de două ori campion olimpic la ski halfpipe, David Wise, după victoria sa la X Games. „Este o zi puțin emoționantă pentru noi. Am pierdut un prieten.”
Soţia schiorului, Jenna Dramise, a postat şi ea un mesaj de adio pe Instagram: „Sunt recunoscătoare că m-am căsătorit cu tine şi că te-am avut în viaţa mea. Ţi-a plăcut schiul mai mult decât oricui altcuiva”.

articolul original.

Pentru prima dată, o chinezoaică reușește ceea ce puteau doar rușii

31 January 2023 at 11:04

Sâmbătă seara, celebra sală Carnegie Hall din New York a fost umplută până la refuz de spectatorii entuziasmați de programul anunțat: cele patru concerte de Serghei Rachmaninov pentru pian și orchestră și Rapsodia sa pe o temă de Paganini, interpretate de Yuja Wang.

A fost o vreme când din cauza hainelor purtate de pianistă, mulți strămbau din nas. Așa cum făceau și cu Khatia Buniatishvili. Acea vreme, îmi place să cred, este demult uitată. Yuja a schimbat pentru fiecare lucrare interpretată o altă rochie, dar asta nu a împiedicat-o să strălucească muzical.
Programul a început cu poate cel mai melodios concert compus vreodată, numărul doi și s-a încheiat cu poate cel mai dificil concert compus vreodată, numărul 3. Pianista a fost însoțită în această dificilă, dar splendidă călătorie muzicală, de Orchestra Filarmonică din Philadelphia, dirijată de Yannick Nézet-Séguin, pianist și dirijor canadian, directorul muzical al Orchestrei Métropolitain, al Operei Metropolitane și al Orchestrei Philadelphia.

Născută în 1987 la Beijing, Yuja Wang a început să studieze pianul la 6 ani și după absolvirea Conservatorului din Beijing, continuă studiile muzicale la Curtis Institute în America. Chris Lee Photographer

Cum a decurs seara

Yuja a cântat cu claritatea, ritmicitatea genială și fermitatea obișnuită, fără a arăta semne de oboseală. La final, deși nimeni nu se aștepta, pianista a oferit cu generozitate și un bis. Publicul său este obișnuit cu „darurile” ei de la sfârșit, totuși, după 4 ore și  jumătate, ea ar fi putut să renunțe la acest obicei, dar s-a reașezat la pian și a cântat o scenă de balet din opera Orfeu și Euridice a lui Gluck.

Imediat după începutul celei de a treia mișcări din al doilea concert pentru pian, muzica s-a oprit căci unui spectator i s-a făcut rău și a fost dus de urgență la spital să se opereze. Omul a supraviețuit, iar concertul a fost reluat cu afirmația dirijorului că muzica este viață, dar viața primează.

Ce poate însemna pregătirea pentru această provocare

Concertul a fost anunțat ca un eveniment “once in a lifetime” și a sărbătorit 150 de ani de la nașterea compozitorului.
Acesta a avut o relație specială cu orchestra din Philadephia, fiind formația lui preferată și dedicând al patrulea său concert dirijorului acestei orchestre din acea vreme, Leopold Stokowski.

După prima repetiție ce a avut loc marți, Yuja a exclamat „Am supraviețuit!”  și a continuat spunând că „nu am nicio idee ce naiba fac. Am același sentiment ca toți ceilalți…să vedem unde va duce acest maraton kamikaze. Nu pot avea control asupra acestui eveniment, așa că o să mă las condusă!” .
Pentru pregătirea acestui concert herculian, ea a renunțat la petreceri, la orice fel de băutură, a dormit 8 ore pe noapte și în mod pecuniar a cântat nu mai mult de 2-3 ore pe zi la pian și în mare parte….valsuri de Strauss.

Părinții Yujei încă trăiesc în Beijing iar tatăl ei este un percuționist foarte bun și datorită lecțiilor cu el, pianista are acest talent ritmic de excepție


Dirijorul a considerat, de asemenea, acest maraton ca fiind o nebunie, dar cunoscând-o pe Yuja din 2013, când au cântat împreună al treilea concert pentru pian și orchestră de Serghei Rachmaninov, el a spus atunci despre talentata artistă de origine chineză că este exact persoana potrivită pentru astfel de muzică. „Cu ea niciodată nu va exista măcar vreo urmă de sunet dur sau aspru. Întotdeauna va fi frumos, frazat și foarte liber”.

„You are my Hero”

I-a spus dirijorul pianistei după una dintre repetiții. Yuja s-a simțit extrem de mândră de realizarea ei și are de gând să repete performanța fie în China sau la Los Angeles.
Un asemenea maraton are loc pentru prima oară la Carnegie Hall.
În 1939 au fost cântate primele trei concerte ale compozitorului sub bagheta lui Eugene Ormandy. Vladimir Ashkenazy a interpretat toate cele 4 concerte ale lui Serghei Rachmaninov, dar în patru seri consecutive împreună cu London Symphony Orchestra, dirijați de Daniel Barenboim în 1968.
Serile cu mai multe concerte într-o seară aparțineau rușilor, dar iată că Yuja a marcat un pas important în istoria muzicii interpretative.

articolul original.

Claudiu Năsui: „Investițiile”cu care se lăuda, doar sifonare de bani de la stat

31 January 2023 at 10:17
image

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, susține că a încercat să-l schimbe pe directorul general al Romarm, „un protejat al sistemului”. Fără succes, însă.

Potrivit deputatului USR, Compania Romarm este paralizată în prezent de probleme şi nu produce nimic, iar singura soluţie de eficientizare a companiilor de stat este căutarea unor investitori privaţi care să liciteze şi să le cumpere.

„Domnul Gabriel Țuțu, recent inculpat de DNA este un protejat al sistemului și mai ales al ministrului Virgil Popescu.

A fost ofițer SRI și director general al Romarm, una dintre cele mai influente companii de armament de stat. Compania Romarm în sine nu produce nimic dar este co-acționară cu ministerul economiei în toate celelalte companii de stat producătoare de armament.

Nu știu ce a găsit DNA în acest dosar, dar vă pot spune ce am găsit eu când am ajuns la ministerul economiei.

Domnul Țuțu se prezenta ca un mare conducător al „industriei de armament”. Evident la stat, pentru că în privat n-ar fi avut nicio șansă.

Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că dacă nu faci foarte mulți pași, fie nu poți să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulți bani. Evident, am început procedura. Domnul Virgil Popescu îi dăduse și indicatori de performanță făcuți să fie extrem de ușor de îndeplinit, bonusuri mari și mai ales mandat pe durată foarte lungă (nu mai țin minte cât).

Cât am condus ministerul economiei am demarat procedurile de schimbare a domnului Țuțu. Evident domnul în cauză a aflat și a urmat încă o campanie de presă împotriva mea. Dar asta nu mai contează. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Ce credeți că a urmat? Emisiuni cu „Năsui propun un bancher șef la armament”. Nu erau buni oamenii din privat care au trecut testul pieței reale. Erau buni pensionarii speciali printre care și un fost polițist din Strehaia, omul de casă al lui Virgil Popescu, care era prin mai toate companiile de stat. Link în primul comentariu.

Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului.

Problema la stat nu este domnul Țuțu. Problema este că e plin de astfel de personaje. Toți mufați la bani de la buget. Au prins schema. Se laudă că fac „investiții”, care de fapt sunt doar sifonare de bani de la stat.

Iar ei mai departe cotizează oriunde trebuie ca să rămână în funcție sau ca să-și consolideze poziția. De aceea domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu.

Singura soluție ca să scăpăm nu doar de Țuțu, ci de toate aceste mafii care roiesc în jurul companiilor de stat este soluția pe care am adoptat-o la COS Târgoviște. Să căutăm investitori privați care să liciteze și să cumpere aceste companii. Nu există altă soluție.

Toate marile companii de armament din lume sunt private și funcționează după criteriu de profit și pierdere. Chiar și în România cea mai performantă companie de armament este privată (Aerostar Bacău) și face lucruri extraordinare pe care Romarm nu le va face niciodată. Romarm va face doar două lucrui: armament sovietic învechit și pierderi, pardon, „investiții”. Iar ministerul apărării, deși mare susținător al ideii socialiste de a avea multe companii de stat pe care să le conducă foștii generali la pensie, se aprovizionează aproape exclusiv de la companii private.

Atât timp cât aceste companii vor rămâne de stat, ele nu vor fi decât o vacă de muls pentru diverși dubioși de tipul domnului Țuțu. Chiar dacă e greu de înțeles, acesta este adevărul.”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

DNA anunţat, luni, că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Ţuţu, director general al Companiei Naţionale Romarm SA, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.

articolul original.

Crimeea nu va mai face parte niciodată din Ucraina

31 January 2023 at 09:52
image

Președintele Croației, Zoran Milanović, a criticat țările occidentale pentru că au furnizat Ucrainei tancuri grele și alte arme. El a spus că acest lucru va prelungi războiul și a declarat că se împotrivește trimiterii de arme letale la Kiev.

Într-o discuție cu reporterii, la Zagreb, Milanović s-a referit și la Crimeea, peninsula de la Marea Neagră, confiscată și anexată de Rusia în 2014.

,,Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a precizat președintele croat.

,,Sprijinul militar occidental pentru Ucraina este profund imoral, deoarece nu există nicio soluție la război”, a spus Milanović, adăugând că sosirea tancurilor germane în Ucraina nu ar face decât să ducă Rusia mai aproape de China.

Președintele croat a abordat o poziție antieuropeană, de când a fost ales inițial în 2019, ca un candidat liberal de stânga, și și-a aliniat politicile la cele ale premierului Ungariei, Viktor Orbán și ale liderului secesionist sârb bosniac, Milorad Dodik.

Deși funcția prezidențială este în mare parte ceremonială în Croația, Milanovic este în mod oficial comandantul suprem al forțelor armate. În ultimele luni, el s-a opus în mod deschis aderării Finlandei și Suediei la NATO, precum și antrenării trupelor ucrainene în Croația, ca parte a ajutorului UE pentru țara aflată în conflict.

articolul original.

Bianca Adam și mama ei au ajuns primele la Irina Fodor! Cu cine luptă pentru amuletă!

31 January 2023 at 07:53
image
Bucuria pricinuită de faptul că s-au clasat pe primul lor a fost dublată pentru Bianca Adam și mama ei de o alta, și mai mare: au primit cazare din partea emisiunii!

Bianca Adam și mama ei au fost în al nouălea cer la finalul ultimei probe de la America Express. Cele două concurente au ajuns primele la Irina Fodor și, pentru performanța lor, au fost recompensate cu loc de dormit din partea emisiunii. Aceasta a fost cea mai mare bucurie pentru vloggeriță, care a recunoscut că aceasta e cea mai mare problemă cu care se confruntă pe Drumul Aurului, și anume cu găsirea cazării.

”Nici nu mai îmi pasă de amuletă. Eu vă spun că pentru mine, cazarea este cea mai grea parte. Nu suport să mai întreb, nu suport să mai cer, dați-mi și mie unde să dorm.”, a recunoscut Bianca Adam la America Express.

Primele trei echipe care au ajuns la Irina Fodor în această seară au reușit să intre în concursul pentru amuletă, care se va desfășura în ediția de mâine. Pe primul loc de află echipa formată din Bianca Adam și mama ei, locul doi a fost ocupat de Andreea Bălan și colega ei, Andreea Antonescu, iar pe locul trei s-a clasat echipa formată din Cătălin Scărlătescu și iubita lui, Doina Teodoru.

articolul original.

Cătălin Scărlătescu, revoltat pe una dintre echipele adverse: ”Li s-a rupt de noi total”

31 January 2023 at 07:40
image
Nu doar celebrul bucătar a fost deranajat. Cătălin Bordea și Andreea Bălan au avut comentarii de spus la adresa întârziaților.

Echipa formată din Pufeh și Bruja a ajuns ultima și mult prea târziu la locul de întâlnire cu Irina Fodor, ținându-și adversarii din competiția de pe Drumul Aurului mult timp în soare. Iar atunci când au sosit au uitat că trebuie să ajungă la steag și s-au îndreptat spre ceilalți concurenți. Chiar când li s-a sugerat să se grăbească pentru a atinge steagul, cei doi concurenți s-au îndreptat alene spre ținta pe care o aveau.

Atitudinea celor doi i-a deranjat teribil pe adversarii lor, aceștia fiind nevoiți să-i aștepte în soarele arzător al Mexicului pentru a putea continua competiția. Pe diverse voci, majoritatea concurenților și-au exprimat dezaprobarea față de comportamentul lui Pufeh și Bruja, dar cel mai vocal a fost Cătălin Scărlătescu.

”Se dau ei jos, liniștiți, ca și cum nu se întâmplase nimic. Mi s-a părut așa, o totală lipsă de respect. Li s-a rupt de noi total. Noi eram toți așa, cameramani, concurenți, reporteri, vreo 80 și ceva de proști. Au apărut ăștia doi așa, două franzeluțe.”, a spus Cătălin Scărlătescu la America Express.

Pe lângă Cătălin Scărlătescu, și alte echipe au fost deranjate de comportamentul lui Pufeh și Bruja, după ce au întârziat mult timp. Printre aceștia se numără și Cătălin Bordea și Nelu Cortea, dar și echipa format din Andreea Bălan și Antonescu.

articolul original.

Credite firme nou înființate 2023 - Pro și contra

31 January 2023 at 12:13
image

Există multe modalități prin care întreprinderile mici pot obține finanțare și își pot dezvolta companiile. Una dintre cele mai comune modalități este prin intermediul unui împrumut de afaceri sau credite firme nou înființate 2023. Dacă sunteți în căutarea unei finanțări, ar trebui să vă explorați opțiunile și să vedeți ce tipuri de finanțare sunt disponibile pentru dumneavoastră.

Pro și contra fiecărui tip de finanțare

Împrumuturi pentru capital de lucru - Un împrumut pentru capital de lucru este cel mai bun pentru un împrumut pe termen scurt, mai mic de 12 luni. Acest tip de împrumut se bazează adesea pe valoarea inventarului dumneavoastră. Dacă inventarul dvs. este un activ, aceasta poate fi o modalitate excelentă de a obține un împrumut pe termen scurt, deoarece inventarul dvs. poate acționa ca garanție.

Împrumut bancar - Băncile sunt încă cei mai comuni creditori pentru împrumuturile si credite firme nou înființate 2023 pentru întreprinderi mici. Acestea au multe opțiuni pentru finanțarea întreprinderilor mici.

Linie de credit - O linie de credit firma este un tip de împrumut care vă permite să împrumutați bani atunci când aveți nevoie. Dacă aveți deja o linie de credit stabilită cu banca dumneavoastră, aceasta poate fi o opțiune bună.

Avans de numerar pentru comercianți - Acest tip de finanțare este oferit de o companie terță, specializată în finanțarea soluțiilor de flux de numerar pe termen scurt pentru întreprinderile online.

Finanțarea francizei - Franciza este o modalitate excelentă pentru antreprenori de a începe o afacere. Francizorii oferă uneori finanțare de franciză ca opțiune pentru noii francizați. Puteți utiliza această finanțare pentru a vă începe afacerea fără a avea un angajament pe termen lung sau fără a depune multe garanții.

Finanțarea prin îndatorare sau credite firme nou înființate 2023

Finanțarea prin îndatorare este atunci când luați un împrumut pentru a acoperi costurile companiei dumneavoastră.

De asemenea, nu uitați că nu toate opțiunile de finanțare de credit firme mici sunt la fel. În funcție de afacerea dvs. și de suma de capital de care aveți nevoie, există multe metode de finanțare diferite care ar putea fi potrivite pentru dvs chiar si aceste credite firme nou înființate 2023.

Majoritatea proprietarilor de afaceri își lansează compania fără un plan detaliat privind modul în care vor finanța operațiunile inițiale. Din fericire, în prezent, există numeroase soluții de finanțare disponibile pentru întreprinderi si credite firme nou înființate 2023, multe dintre acestea fiind special concepute pentru întreprinderile mai mici care au un potențial ridicat de creștere.

În funcție de nevoile companiei dumneavoastră și de stadiul de creștere, s-ar putea să găsiți o soluție de împrumut sau credite firme nou înființate 2023 mai potrivită decât alta.  Împrumuturile pentru afaceri pot veni cu o varietate de avantaje, de la condiții de rambursare la beneficii suplimentare, cum ar fi proprietatea asupra activelor sau deduceri fiscale. Atunci când începeți o mică afacere, trebuie să vă gândiți cu atenție la opțiunile de finanțare pe care le aveți la dispoziție. Există o serie de surse de finanțare diferite, fiecare cu propriile beneficii și riscuri. Având în vedere că există atât de multe programe de împrumut și opțiuni de finanțare, poate fi dificil să știți care este cea mai potrivită pentru afacerea dumneavoastră.

articolul original.
❌