ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Garda de Mediu a aplicat amenzi de aproape jumătate de milion de lei

29 November 2022 at 08:47
Sursa foto: Curs de Guvernare

Comisarii Gărzii de Mediu au luat la puricat balastierele de pe Someșul Mare, de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare de aproape jumătate de milion de lei.


Controalele s-au desfășurat timp de 5 zile, la balastierele de pe râul Someșul Mare, de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. Se pare că în spatele controalelor s-ar afla mai multe sesizări de-ale cetățenilor afectați.

„În timpul verificărilor au fost constatate: neconformități cu privire la exploatarea nisipurilor și pietrișurilor, sortarea, spălarea și concasarea fără a deține acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, obligatorii pentru desfășurarea acestor activități; Lucrări executate pe ape sau în legătură cu apele fără permisiunea autorităților pentru protecția mediului. Lipsa sistemelor de auto-monitorizare privind calitatea apelor freatice; nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

În total au fost întocmite 14 acte de control și date 8 amenzi, în valoare totală de 485.000 de lei, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Emanuel Ungureanu, despre reținerea lui Niculae Bădălău: Nu jubilați

articolul original.

Controale la balastiere, amenzi usturătoare, oamenii au reclamat apă cu spumă în Someș. Ce nereguli s-au găsit

28 November 2022 at 16:36
balastiera garda de mediu control somes

Gherla INFO luni 28 noiembrie 2022 18:36 871 accesări

Mai multe echipe de comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au desfășurat între 21-25 noiembrie acțiuni inopinate de inspecție și control la operatori economici/ persoane juridice, de pe raza judeţelor Cluj și Bistriţa-Năsăud, care desfășoară activităţi de extracţie agregate minerale brute în terasa/albia majoră a râului Someșul Mare, precum și staţii de concasare, sortare şi spălare a agregatelor minerale.

balastiera garda de mediu control somes

Acţiunea a avut ca scop principal verificarea aspectelor sesizate de către cetăţeni cu privire la apa tulbure (cu spumă) a râului Someșul Mare.

În timpul verificărilor, au fost constatate:

  • neconformităţi cu privire la exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor, sortarea, spălarea şi concasarea fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, obligatorii pentru desfăşurarea acestor activităţi
  • lucrări executate pe ape sau în legătură cu apele fără permisiunea autorităţilor pentru protecţia mediului
  • lipsa sistemelor de auto-monitorizare privind calitatea apelor freatice
  • nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare

Pe parcursul celor cinci zile, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au întocmit 14 acte de control. Au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 485.000 lei.

balastiera garda de mediu control somes

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Anunț important pentru toți românii. Astăzi a fost ultima zi în care puteau declara deținerea fosele septice. De luni încep controalele

26 November 2022 at 18:43

Anunț important pentru toți românii care dețin fose septice și nu le-au înscris până astăzi, 26 noiembrie, ultima zi, în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Potrivit legii care a intrat în vigoare în România, cetățenii care nu fac asta se pot alege cu amenzi uriașe, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. De luni, 28 noiembrie, vor începe controalele. 

Vești proaste pentru românii care nu au respectat legea. Se pot alege cu sancțiuni usturătoare

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.

Fose septice. Sursă foto: arhivă presă

Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022)”, transmite Garda de Mediu.

„Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor.

Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă”, a mai transmis Garda de Mediu.

articolul original.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Bucureștiul și Ilfovul sunt polul poluării în Europa

24 November 2022 at 21:45
image

Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, a susținut joi, fostul şef al Gărgii de Mediu, Octavian Berceanu în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

”Astăzi, acum câteva ore a apărut un rezultat la nivel european, o statistică oficială care spune că numărul de oameni care mor în Europa din cauza poluării este de ordinul sutelor de mii, 238.000. Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, trebuie să înţelegem lucrul acesta, iar costul aferent pentru fiecare bucureştean care respiră acest aer infect este de 3.024 de euro în fiecare an”, a afirmat Berceanu.

El a precizat că acest cost multiplicat cu numărul de bucureşteni duce la câteva miliarde pe care le plătesc toţi cetăţenii din România, dar sunt plăţi în viaţă.

”Unii spun că mor 35.000 de oameni, alţii că 21.000 de oameni, în fiecare an, din cauza poluării, pe care nimeni nu vrea să îi asume şi să stopeze acest flagel”, a mai afirmat Octavian Berceanu.

El a mai spus că în prezent există o reţea oficială privind monitorizarea aerului, o bază de date, au apărut mai mulţi senzori şi reţele alternative care vin să completeze datele ca să avem o radiografie a calităţii aerului.

”Am făcut doar unul sau doi paşi înainte, noi monitorizăm doar câteva elemente, sunt mult mai multe, care distrug sănătatea şi mediul, şi nu se monitorizează. Sunt substanţe în aer în urma arderilor ilegale în mod special, pe care nimeni nu le monitorizează şi care dau cam 20% din poluarea Bucureştiului. La nivelul ţării şi european au fost făcute studii de unde vine poluare şi ce trebuie să facem cum să stopăm aceste arderi ilegale. Aici ne-am înpotmolit, statul român dă pe repede înainte înapoi”, a mai arătat Berceanu, conform news.ro

articolul original.

Protecția Consumatorilor a chemat Garda de Mediu la depozitul Loleea Abydal din Vladimirescu

15 November 2022 at 08:43
image

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad desfășoară un amplu control ce vizează produsele second hand, la punctele de intrare în tară, la importatori, distribuitori și la comercializare.

Astfel, la depozitul LOLEEA ABYDAL SRL, din localitatea Vladimirescu, județul Arad, comisarii arădeni au efectuat o verificare a unui automărfar cu produse textile second hand și au constatat faptul că acestea prezentau urme vizibile de murdărie, miros greu, cu un grad de uzură foarte ridicat.

Având în vedere starea fizică a obiectelor, acestea au fost considerate produse nesigure și periculoase, respectiv deșeuri, conform prevederilor HG163/2007 privind introducerea pe piaţă, comercializarea şi distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi a articolelor textile purtate sau uzate.

Mai mult, documentele obligatorii însoțitoare – certificatele de dezinfecție și dezinsecție – nu erau complete.

În consecință, comisarii CJPC Arad au sesizat Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad, iar reprezentanții acestei instituții au procedat conform competențelor și prevederilor legale în vigoare, confiscând întreaga cantitate de aproximativ 17 tone de produse second hand.

CJPC Arad continuă acțiunile de verificare la punctul de trecere a frontierei Nădlac, cu atât mai mult cu cât Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu.

Pentru înregistrarea reclamațiilor către structura teritorială Arad a ANPC, folosiți formularul de sezizări on line, de pe site-ul instituției www.anpc.gov.ro.

articolul original.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei

11 November 2022 at 16:45
image

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis vineri printr-un comunicat de presă că a descoperit importante cantităţi de deşeuri care sunt vândute ca produse second hand. Preşedintele Autorității, Horia Constantinescu, a afirmat faptul că unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei.

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt comercializate diverse produse second hand, din import, pe piaţa din România, echipe de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, coordonate de preşedintele instituţiei, Horia Constantinescu au început o amplă serie de acţiuni, pornind din Capitală.

ANPC a precizat că verificările au demonstrat existenţa unor importante cantităţi de deşeuri, în fapt, importate de Austria şi Elveţia, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second hand.

Aşa cum am mai spus, unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obişnuiţi, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin şi lucruri de care vor să scape austriecii şi elveţienii. Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricţiilor de sănătate, aflate în acelaşi balot cu încălţămintea plină de noroi şi alte deşeuri, ajung pe teritoriul ţării noastre, unde cea mai mare parte şi rămân să murdărească mediul înconjurător. Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acţiune, pentru a transmite un mesaj puternic şi celor care ne expediază murdăria lor, protejându-şi doar mediul propriu”, a declarat Horia Constantinescu.

Conform legii, aceste produse, pentru a fi comercializate ca mărfuri second hand, ar trebui să sosească în ţara noastră igienizate, dezinfectate şi sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloţilor de obiecte identificate în depozite.

“Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloţi, cărora urma să li se schimbe destinaţia.

La acţiunile de la Bucureşti şi la cele extinse din ţara, participă, alături de comisarii ANPC şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului General al Poliţiei”, a mai precizat sursa citată, conform news.ro

articolul original.

La nici o lună de la declanșarea „situației de urgență” pe gunoiul din zona Chișineu Criș, a venit rândul zonei Sebișului. Aradul unde stă?

10 November 2022 at 15:49
image

La nici o lună de când Garda de Mediu a declanșat situație de urgență în zona 2 a județului, din cauza problemelor cu lipsa ridicării gunoiului, iată că Prefectura Arad ne informează că o situație similară se petrece și în zona 4, unde în urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a emis o hotărâre în urma căreia se dispune luarea de măsuri urgente.

Amintim că în 25 octombrie, operatorului care prelua gunoiul în zona 2 a județului i-a fost reziliat contractul de către ADI SIGD, iar comisarii Gărzii de Mediu au emis o hotărâre prin care se declara situație de urgență la nivelul celor 11 localități și au dispus „luarea de măsuri legale care se impun în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și popularea excesivă a mediului”, prin desemnarea temporară a unui operator. În zona 2 sunt incluse Chișineu Criș, Grăniceri, Mișca, Olari, Pilu, Șepreuș, Șimand, Sintea Mare, Socodor, Zărand și Zerind.

Acum, situația e trasă la indigo și pentru zona 4 din județ, anume pentru Almaş, Bârsa, Brazii, Buteni, Cărand, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonţ, Hălmagiu, Hălmăgel, Igneşti, Moneasa, Pleşcuţa, Sebiş şi Vârfurile. Și în acest caz ADI SIGD a reziliat contractul cu operatorul și prin Hotărârea CJSU Arad se ia cunoștință situației de urgență, ADI-SIGD Arad fiind abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator.

Momentan, zona 1 în care este inclus și municipiul Arad, în care la ora actuală operează Retim, nu este în pericol, însă ar putea ajunge problematică întrucât în aprilie 2023 expiră contractul cu acest operator și demersurile de delegare a serviciului sunt îngreunate întrucât la ora actuală există contestații în instanță referitoare la tariful actual de colectare a gunoiului. Despre aceste lucruri a oferit mai multe detalii Oana Țolea, consilierul juridic al ADI SIGD la ședințele recente de Consiliu Local Municipal, aducând garanții că Aradul nu se va mai confrunta cu o criză a gunoiului ca cea din 2018. Aceasta a afirmat că în cel mai pesimist scenariu, dacă ADI SIGD nu va reuși până în ianuarie să încheie contractul cu noul operator, va avea posibilitatea prin legea 100/2016 să prelungească contractul cu actualul operator, iar în cazul în care timpul nu va fi suficient nici pentru această prelungire, mai există și opțiunea de a negocia prin atribuire directă a serviciului la o altă firmă, așa cum s-a procedat în cazul celorlalte zone din județ.

Citește și:

• Zona 2 a județului, fără firmă de salubrizare. Garda de Mediu a declarat situația ca fiind de urgență – Special Arad · ultimele știri din Arad

• Licitația pentru un nou operator de salubritate e blocată în instanță, însă ADI SIGD promite că Aradul nu va fi înghițit de gunoaie ca acum 4 ani – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Primării amendate de Garda de Mediu Gorj pentru că nu reciclează deșeurile

1 November 2022 at 20:12
image

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj finalizează în această perioadă un control tematic la toate unitățile administrativ teritoriale ale județului Gorj, având ca scop ținta de reciclat deșeuri.

Deși s-au înregistrat progrese față de anii anteriori, suntem încă sub obiectivul de 50% deșeuri reciclate stabilit prin lege.

Au fost aplicate până la această dată sancțiuni contravenționale în valoare totală de 105.000 lei.

Controlul va continua și la operatorii economici care desfășoară activități de colectare deșeuri municipale respectiv reciclare.

articolul original.

Peste 78 de tone deşeuri din plastic, cauciucuri, textile şi haine uzate, oprite la intrarea în țară

30 October 2022 at 11:06
image

Comunicat. Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor și Arad – din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a unor automarfare, încărcate cu 78.550 de kilograme deșeuri, întrucât șoferii nu au putut prezenta documente complete, necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare. Deșeurile erau expediate din Italia și Germania, fiind destinate unor societăți comerciale din țara noastră.

În data de 29.10.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, pentru trei mijloace de transport, încărcate cu 56.210 de kilograme deșeuri.

Cele trei automarfare erau conduse de către cetățeni români, două dintre acestea fiind încărcate cu deșeuri constând în textile și haine uzate, în cantitate totală de 33.310 kg, iar celălălt era încărcat cu deșeuri din plastic și cauciuc, în cantitate de 22.900 de kg.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, stabilind faptul că cei trei șoferi nu dețin documente complete, necesare importului de deșeuri.

Un caz similar a fost constatat și în seara de 28.10.2022, când, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Borș II alături de reprezentanți ai Comisariatului Județean Bihor, au efectuat controlul asupra unui automarfar, condus de către un cetățean român. Șoferul transporta, conform documentelor prezentate, 22.340 de kg deșeuri din plastic și cauciuc. În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că documentele de transport sunt incomplete.

În toate cele patru cazuri, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României mijloacelor de transport sus-menționate, deșeurile fiind returnate societăților expeditoare.

articolul original.

Zona 2 a județului, fără firmă de salubrizare. Garda de Mediu a declarat situația ca fiind de urgență

27 October 2022 at 14:44
image

Garda de Mediu Arad declară ca situație de urgență problema gunoiului din zona 2 a județului.  ADI SIGD Arad a reziliat marți, 25 octombrie, contractul de salubrizare și colectarea separată a deșeurilor cu operatorul SC CONSULT SOC CENTRUM SRL. Situația critică în care s-a ajuns are de a face cu modul defectuos în care operatorul a efectuat serviciile.

ADI SIGD a semnalat situația și către Comisariatul Județean Arad a Gărzii de Mediu, iar ieri s-a deplasat la fața locului o echipă de comisari pentru a face verificări în cele 11 localitățile din zona 2. Localitățile vizate sunt: Chișineu Criș, Grăniceri, Mișca, Olari, Pilu, Șepreuș, Șimand, Sintea Mare, Socodor, Zărand și Zerind.

„Au fost constatate că în UAT-urile aparținând zonei 2 containerele și pubelele pentru colectarea deșeurilor sunt suprapline, lângă containere aflându-se cantități însemnate de deșeuri municipale amestecate, iar pe spațiile publice și la intersecțiile drumurilor comunale/județene se găsesc pe suprafețe însemnate mari cantități de deșeuri necolectate. Colectarea deșeurilor nu se realizeză selectiv, iar transportul acestor deșeuri nu respectă graficul de colectarea stabilit”, a notat Garda de Mediu.

În urma acestor verificări pe teren, comisarii Gărzii de Mediu au emis Hotărârea nr.58/2022 prin care constată că există o situație de urgență la nivelul celor 11 localități și au dispus „luarea de măsuri legale care se impun în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și popularea excesivă a mediului”, solicitând o rezolvare cât mai rapidă a situației, până când va fi semnat un nou contract, temporar, cu o firmă de salubrizare autorizată.

articolul original.

Dolj: Iridex, amendat de Garda de Mediu pentru cantităţile mari de deșeuri stocate

25 October 2022 at 16:46
image

Operatorul economic Iridex, firma care gestionează deșeurile din județul Dolj, a fost amendat cu 40.000 de lei de Garda de Mediu pentru cantităţile mari de deşeuri stocate şi care urmau să fie valorificate fără respectarea legislaţiei.

Amenda aplicată firmei Iridex este în valoare de 40.000 de lei, operatorul fiind obligat să remedieze situația, conform unui program cu termene stabilite de către echipa de control.

„O echipă de comisari a mers în control la SC Iridex Salubrizare, în punctul de lucru de la stația de sortare/transfer Goicea.

În urma inspecției, din documentele prezentate de operatorul economic, comisarii au constatat existența unor stocuri mari de deșeuri ce urmau să fie valorificate, fără a fi respectată legislația de mediu. Și anume, unitățile și întreprinderile care valorifică deșeuri au obligația de a evita formarea de stocuri care pot genera fenomene de poluare a mediului.

Pentru aceste neconformități, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei. Totodată, s-a impus un program strict de remediere, cu termene bine stabilite.

Astfel de controale dispuse de Comisariatul General vor continua, pentru a verifica toate primăriile și operatorii economici desemnați pentru gestionarea deșeurilor din județul Dolj“, precizează Garda de Mediu Dolj.

articolul original.

Zeci de primării din judeţul Vaslui, amendate pentru nerespectarea legii privind gestionarea deşeurilor

22 October 2022 at 12:18
image

Zeci de primării din judeţul Vaslui au fost amendate pentru că nu au respectat legea privind gestionarea deşeurilor. Garda de Mediu a formulat şi 19 sesizări penale.

50 din cele 86 de unităţi administrativ teritoriale ale judeţului Vaslui au fost găsite cu nereguli în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, în urma controalelor efectuate în primele opt luni ale acestui an de către inspectorii Gărzii de Mediu.

În consecinţă, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 400.000 de lei, fie pentru neasigurarea spaţiilor necesare colectării selective, fie pentru lipsa recipientelor necesare sau, de cele mai multe ori, pentru gunoiul aruncat la întâmplare de cetăţeni.

Mentalitatea ar trebui schimbată, crede Gabriel Laic, şeful Gărzii de Mediu Vaslui: „Oamenii trebuie să conştientizeze că ne place ca mediul să fie curat şi să îl lăsăm curat”.

Verificările vor continua în tot judeţul, spun inspectorii de mediu, care, de altfel, au semnalat recent şi faptul că Vasluiul a colectat selectiv în ultimul an doar 1% din toată cantitatea de deşeuri produsă.

O implicare mai serioasă a primarilor în acest proces poate face diferenţa

„Sunt şi primari mai reticenţi, din lipsă de fonduri sau mentalitate, nu au grijă îndeajuns de aproape de mediu”, a declarat Gabriel Laic, şeful Gărzii de Mediu Vaslui.

Trebuie spus că inspectorii Gărzii de Mediu Vaslui, în primele opt luni ale acestui an, au formulat şi 19 sesizări penale pentru persoane fizice şi juridice din judeţ care au încălcat legislaţia de protejare a mediului.

articolul original.

Primăria Onești a luat amendă 50.000 de lei pentru că a tăiat copaci sănătoși de pe un bulevard din municipiu

19 October 2022 at 10:21

Garda de Mediu Bacău a amendat primăria Onești cu 50.000 de lei pentru că a tăiat copacii de pe un bulevard din municipiu, fără a avea avizele necesare de la Agenția de Protecția Mediului Bacău.

Sursă foto: facebook Garda de Mediu Bacău

„În urma unei sesizări înregistrată la Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Bacău, cu privire la faptul că într-un municipiu din județul Bacău sunt toaletați/ tăiați arborii de pe domeniul public fără a respecta normele legale din domeniul protecției mediului, o echipă de comisari a efectuat verificări în cauză și a constatat că cele sesizate se confirmă”, au declarat reprezentanții de la Garda de Mediu Bacău.

În urma controalelor, s-a constatat că se efectuau activități de tăiere/ toaletare a copacilor de pe domeniul public, fără respectarea Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Conform Gărzii de Mediu, „toți copacii se aflau încă în vegetație la data cand au fost tăiați.”

articolul original.

Amendă de 35.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor de punere în siguranță a depozitului de steril de la Tărnicioara-Ostra (foto)

17 October 2022 at 14:25

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență desfășurată astăzi s-au prezentat concluziilor rezultate din controlul comun realizat în perioada 29.08-01.09 de specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean (GNM – CJ) Suceava la cele 7 iazuri de decantare administrate de SC CONVERSMIN SA București pe raza județului Suceava.

Acțiunile de verificare demarate atât urmare a solicitării prefectului județului, cât și a dispozițiilor Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General, au avut drept scop verificarea stării tehnice a iazurilor de decantare de pe raza județului precum și modul de respectare a legislației specifice de mediu și ape.

Prezentare succintă a obiectivelor verificate și a constatărilor rezultate:

1. Iazul de decantare Tărnicioara Ostra a fost realizat în perioada 1972 – 1975, activitatea încetând la data de 31.12.2002. Are o capacitate proiectată de 9.300.000mc, cantitatea de steril depozitată fiind de 15.667.982 tone, echivalent cu 8.329.909mc.
– supravegherea depozitului de steril Valea Tărnicioara, cât şi a iazurilor de decantare Ostra A – B – C şi Poarta Veche care au deservit de asemenea Uzina de Preparare Tarniţa este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 7 oameni care realizează lucrări de întreţinere (decolmatări şanturi de gardă, refacere gărduleţe de coastă) şi pază.
– pe ramura Scăldători, grebla de retenţie plutitori în partea stângă în sensul de curgere a apei este degradată în proporţie de cca. 60%, prin excavarea sub acţiunea apei, în jurul încastrării şi deplasarea tronsonului afectat;
– digurile de gabioane de pe ramura Scăldători şi ramura Tărnicioara sunt rupte la contactul cu versantul drept, apa circulând prin zona afectată;
– deteriorarea parţială a pavajului realizat pe paramentul amonte al digului de capăt ramura Scăldători;
– colmatarea cu material aluvionar şi plutitor a zonelor amonte dig capăt Scăldători şi Tărnicioara;
– colmatarea 90 % a greblei de retenţie plutitori din zona Tărnicioara;
– pe taluzul principal se constată prezenţa sterilului antrenat de vânt şi apele de şiroire peste aprox. 80% din suprafața covorul vegetal, acesta a fiind compromis;
– în zona Tărnicioara, canalul betonat pentru evacuarea apelor pluviale de pe drumul acces iaz decantare, pe o lungime de cca. 100 m, este parţial distrus;
– nu s-a realizat o verificare a stării tehnice a galeriei de subtraversare iaz decantare de către experţi autorizaţi;
– pentru perioada 2020-2022, nu au fost făcute analize privind calitatea apelor pârâu Brăteasa – amonte și aval confluență cu pârâu Scăldători și amonte/aval confluență cu galeria hidrotehnică, evacuare ape galerii hidrotehnice Scăldători și Tărnicioara;
– Sistemul de monitorizare (13 piezometre, 6 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date) nu era funcțional la momentul controlului;
– șase din cele opt măsuri stabilite cu ocazia controlului anterior nu au fost duse la îndeplinire, motiv pentru care reprezentantul SGA Suceava a aplicat SC CONVERSMIN SA o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 35.000lei;

1. Iazul de decantare Poarta Veche Ostra este un iaz de coastă situat pe valea pârâului Brăteasa, a fost pus în funcțiune în anul 1972 și și-a încetat activitatea în anul 1975;
– are o suprafață de 4,085 Ha, cantitatea depusă este de 496 mii mc steril;
– taluzul iazului este parţial vegetat; se constată vegetaţie ierboasă şi pe plaja iazului, pe latura dinspre versant;
– s-a constatat existenţa unei ravene în taluzul principal, gărduleţele de coastă fiind distruse;
– sistemul de monitorizare (3 piezometre, 2 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date) nu era funcțional la momentul controlului;

2. Iazul de decantare Valea Straja Ostra este un iaz de vale situat pe pârâul Straja, a fost pus în funcțiune în anul 1989 şi și-a încetat activitatea în data de 31.12.2005, are o suprafață de 12,58 ha şi o capacitate de 1.496 mii mc, cantitatea depusă fiind de 1.320 mii mc;
– Sunt în derulare lucrări de punere în siguranță și reabilitare ecologică, pe timpul cărora sistemul de monitorizare (5 piezometre, 3 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date) a fost scos din funcțiune, monitorizarea fiind realizată de către constructor.

3. Iazul de decantare Dumitrelu Fundu Moldovei a fost pus în funcțiune în anul 1980 , are o suprafață de 9,31ha și o capacitate proiectată de 30.000 mii mc. Depunerile de steril au încetat la data de 31.12.1997, până la acel moment fiind depozitate 2.340 mii mc material.
– Se constată acumularea de material antrenat de precipitații în spatele greblei amplasate pe valea principală a pârâului Dumitrelu;
– Se constată menţinerea volumului de material aluvionar acumulat în barajul Pinu până la nivelul drumului de acces la iazul de decantare Dumitrelu;
– Supravegherea depozitului de steril este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 5 oameni;
– sistemul de monitorizare automat a stabilității iazului (6 piezometre, 2 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date) nu era funcțional la momentul controlului;
– Monitorizarea calităţii apelor din perimetrul minier nu se mai realizează din anul 2017;
– Galeria hidrotehnică de evacuare a apei din bazinul pârâul Dumitrelu prezintă acumulări ale sedimentelor care sunt la un nivel de atenţionare (colmatare parţială de aprox. 75 – 80% din profilul galeriei GSB 6,51mp).

5. Iazul de decantare Dealu Negru Fundu Moldovei a fost pus în funcţiune în anul 1967 şi și-a încetat activitatea în anul 2002, având o suprafaţă de 5,65 ha, iar cantitatea depusă este de 696 mii mc;
– se observă menţinerea fenomenului accentuat de ravenare, pe taluzele superioare ale iazului de decantare, partea inferioară a taluzului fiind parţial vegetată (preponderent mesteacăn);
– pentru monitorizarea stabilității corpului depozitului există un sistem automat format din 4 piezometre, 2 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date, ce nu era funcțional la momentul controlului;
– nici în anul 2021, nici în 2022 (până la data controlului) nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat;
– pentru cele două iazuri de decantare care au deservit UP Fundu Moldovei (Dealu Negru și Pârâul Cailor) a fost emisă HGR nr. 1034/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier. Prin actul normativ mai sus menționat era alocată suma de circa 27 milioane lei, cu termene de începere a lucrărilor 2016 și finalizare 2018, dar demersul legislativ nu s-a concretizat, lucrările nefiind demarate nici la această dată.

6. Iazul de decantare Pârâul Cailor Fundu Moldovei a fost pus în funcţiune în anul 1979 şi și-a încetat activitatea în anul 2002, având o suprafaţă de 12,06 ha, iar cantitatea depusă este de 625 mii mc;
– se observă fenomene de ravenare în partea superioară a taluzului iazului de decantare; partea inferioară a taluzului este parţial vegetată (preponderent mesteacăn);
– pentru monitorizarea stabilității corpului depozitului există un sistem automat format din 4 piezometre, 2 înclinometre, sistem Data Logger de stocare date, ce nu era funcțional la momentul controlului;
– în cursul anului 2022 (până la data controlului) nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat.

7. Iazul de decantare Ostra A-B-C a fost pus în funcţiune în anul 1965 şi și-a încetat activitatea în anul 1972, având o suprafaţă de 7,51 ha, iar cantitatea depusă este de 1.903 mii mc. Iazul are 3 compartimente notate A,B,C, fiind asecat si în întregime revegetat, având în același timp un nivel bun de stabilitate.

Cele mai importante măsuri necesare pentru funcţionarea în stare de siguranţă a iazurilor de decantare ce au deservit unităţile de preparaţie minieră din judeţul Suceava constau în:

1. Pentru iazurile de decantare Pârâul Cailor (Fundu Moldovei), Dumitrelu (Călimani) și Valea Tărnicioara (Tarniţa) la care nu sunt lucrări de punere în siguranţă în derulare, se va realiza verificarea stării tehnice a galeriilor de subtraversare/ocolire care preiau cursurile de apă pe care sunt acestea construite, de către un expert tehnic autorizat.

2. Pentru toate depozitele de steril uzinal din judeţul Suceava se va face o verificare a stării tehnice a acestora, de către un expert tehnic autorizat, din punct de vedere al stabilităţii, cu punerea în funcţiune a sistemelor de monitorizare automată.
Facem precizarea că toate măsurile stabilite de către specialiștii SGA Suceava și GNM – CJ Suceava se regăsesc în documentele de control încheiate în anii anteriori, fiind cu atât mai actuale cu cât, odată cu trecerea timpului, este absolut necesar a cunoaște modul de comportare a acestor amenajări în vederea preîntâmpinării producerii unor dezastre.

articolul original.

Infracțiuni la firme sucevene care se ocupă cu dezmembrări de mașini. S-au confiscat 100.000 kg deșeuri feroase și anvelope uzate si 2.200 litri ulei uzat. O firmă a fost pusă pe stand-by

15 October 2022 at 13:15

Conform Planului de Actiune comun dintre M.A.I. – I.G.P.R. si M.M.A.P. – G.N.M. „OZONUL 2022” pentru respectarea legislatiei privind regimul substantelor si deseurilor periculoase, echipe din cadrul I.P.J. Suceava – S.A.E.S.P. si Garda de Mediu Suceava, au efectuat verificari pe raza judetului Suceava. S-au verificat operatori economici care demonteaza (dezasamblează) masini si echipamente scoase din uz pentru recuperarea materialelor si care se ocupă cu intretinerea si repararea autovehiculelor.

Drept urmare s-au constatat 3 infractiuni respectiv doua pentru incalcarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 – privind protectia mediului si una pentru incalcarea prevederilor O.U.G. nr. 92/2021 – privind regimul deseurilor, fiind indisponibilizate cantitatile de 100.000 kg deseuri feroase si anvelope uzate si 2.200 litri ulei uzat, acestea fiind lasate in custodia persoanelor juridice in vederea luarii masurilor legale de valorificare/predare catre societati autorizate in acest sens.
S-au mai aplicat sanctiuni in cuantum de 47.000 lei si s-a suspendat activitatea unui agent economic.

articolul original.

Geamurile unei mașini a Gărzii de Mediu Vâlcea pline de fecale. Reglare de conturi

12 October 2022 at 20:46
image

Una dintre mașinile Gărzii de Mediu din Râmnicul Vâlcea  fost găsită weekendul trecut murdărită pe toate geamurile de fecale. Întâmplarea a avut loc chiar în fața instituției care se află într-o zonă de case, cu toate că unitatea este supravegheată video, însă mașina era parcată într-un colț destul de îndepărtat de camerele de luat vederi. Deocamdată nu a fost depusă nicio plângere, dat fiind faptul că nu se știe încă dacă făptașul este vizibil în imaginile surprinse.

Conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu  Vâlcea a declarat însă pentru „Adevărul” că întâmplarea nu va rămâne fără urmări. Făptașul a profitat probabil de unghiul ”bun” în care era parcată mașina pentru a-și duce la capăt operațiunea de murdărire cu excremente pe toate geamurile, inclusiv pe parbriz.

Întâmplarea  avut loc sâmbătă spre duminică. 8-9 octombrie, probabil pe timpul nopții. Cu toate acestea, ore în șir mașina Gărzii de Mediu a rămas murdară, până se ia o măsură, după cum se poate observa și din imaginile atașate Click AICI.

„Este un semnal de alarmă”

Se presupune că la mijloc ar fi vorba despre o reglare de conturi, probabil din partea cuiva care a fost amendat de reprezentanții instituției. „Vă dați seama (că este vorba despre o răzbunare – n.red.), că altceva nu poate să fie. Altercații nu au existat niciodată, dar nemulțumiri din partea unor oameni care au fost sancționați, agenți economici, da… Nu am mai avut astfel de incidente până acum. Cu alte situații ne întâlnim, însă, în fiecare zi de activitate”, a menționat șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vâlcea, cms. șef Ștefan Păun.

Conducerea comisariatului este realistă susținând că episodul nu este unul singular la adresa instituțiilor statului, chiar dacă până acum instituția de mediu nu s-a mai fost implicată în astfel de evenimente.

Doar că ce s-a întâmplat la Vâlcea a devenit public, în urma unei postări pe Facebook, care s-a viralizat rapid. „Nu știu dacă alte comisariate s-au confruntat cu astfel de probleme. Nu dețin astfel de informații. Probabil că incidente de acest gen or mai fost și în alte zone. Dar nu s-a știut de ele. La noi au apărut fotografii pe Facebook, că poate nu se afla nimic. Dar cazuri de acest gen s-au mai întâlnit, mă gândesc. Este un semnal de alarmă, însă”, a recunoscut comisarul șef Ștefan Păun.

„Aici este vorba despre calitatea oamenilor”

„Aici este vorba despre calitatea oamenilor, de la mentalitate pleacă totul. Atât l-a dus mintea pe cel care a dorit să se răzbune, să acționeze ca în Evul Mediu. Poate că și alte instituții se vor lovi de astfel de situații. Alte probleme există și apar în fiecare zi, dar le rezolvăm, nu este nimic de nerezolvat”, a mai adăugat șeful comisarilor de mediu.

Mașina vandalizată a fost dusă în final la spălătorie. Cu probele adunate, se va cere soluționarea cazului: „O să facem până la urmă sesizare și la Poliție. Am strâns și probe acum”, a menționat comisarul șef Ștefan Păun.

articolul original.

Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, amendată pentru distrugerea cuiburile de ciori din curtea instituției. Infracțiunea poate fi pedepsită cu închisoarea. Ce spun comisarii de Mediu

12 October 2022 at 19:46
image

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost amendat de autorități după ce conducerea instituției a dispus distrugerea cuiburile de ciori din copacii situați în curte. Anunțul a fost făcut, miercuri, chiar de managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, în cadrul unei conferințe de presă.

Reclamația a fost făcută de o persoană  iubitoare de păsări care a fost consternată de măsurile brutale la care au asistat pacienții și vizitatorii unității medicale. Aceasta a acuzat spitalul pentru că a distrus cuiburile exact în perioada clocitului, afectând astfel populația păsărilor.

Ciorile, adevărați sanitari care protejează spitalele de răspândirea gândacilor sau a șobolanilor

Puțini știu că ciorile sunt protejate prin legislația europeană. Specialiștii le amintesc celor ce sunt deranjați de gălăgia acestora că specia lor aduce mai multe beneficii decât pagube: ele se hrănesc cu insecte, rozătoare sau hoituri, ceea ce constituie o reală protecție împotriva răspândirii unor boli în zona spitalului amintit.

Pe de altă parte, în cuibul acestora se adăpostesc și alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite.

Deși în toate țările civilizate sunt instituite măsuri stricte de ocrotire a ființelor care coexistă cu oamenii în spațiile urbane, în anumite orașe din România conducerea unor instituții ignoră încă legislația care sancționează drastic orice fel de cruzime sau abuz împotriva mediului suportând astfel consecințele legii.

Ciorile sunt ocrotite de lege iar distrugerea cuiburilor se pedepsește cu închisoarea

„Deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și/ sau ouălor din natură” pentru toate speciile de păsări, inclusiv migratoare constituie infracțiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate iar pedepsele pot duce la sentințe grele privative de libertate.

Ciorile sunt ocrotite de lege iar conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales cu o plângere penală, făcută de Garda de Mediu, după ce angajații unității au distrus cuiburile păsărilor din copacii aflați în curtea Spitalului Vechi.

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, Adriana Iordache, a menționat că fapta dispusă de conducerea instituției este infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Autoritățile nu consideră o glumă distrugerea mediului înconjurător

Astfel, în urma sesizării, comisarii de mediu au acționat imediat și au constatat că aspectele semnalate se confirmă.

„În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde.  O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a menționat Adriana Iordache citată de Monitorul de Suceava. Comisarul a precizat  că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor de către o firmă privată, la ordinul conducerii Spitalului Județean.

Sesizarea penală făcută de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a transmis Poliției efectueze cercetări în acest dosar.

Fiind vorba despre o infracțiune, persoanele care au săvârșt faptele amintite riscă inclusiv pedepse cu închisoarea.

Conducerea spitalului nu înțelege gravitatea faptei

Conform Monitorului de Suceava, întrebat cât a fost cuantumul amenzii plătite de spital, doctorul Calancea a spus că nu își mai amintește.

Mai mult, acesta insistă să dea vina pe mizeria ciorilor invocând faptul că personalul spitalului nu poate ține pasul curățeniei zilnice cu zecile de ciori care aveau cuib în copacii din curte.

Aleile și băncile ar putea rămâne murdare câtă vreme conducerea instuției amintite nu poate găsi alte metode de a asigura curățenia concomitent cu viața păsărilor din copaci.

articolul original.

Fără autorizație de funcționare, Fincodrum a pornit vineri stația de asfalt. Coliban a cerut Gărzii de Mediu să oprească poluarea ilegală din Bartolomeu

7 October 2022 at 09:25
By: M.Ex.

l Conform Gărzii de mediu, Fincodrum va funcționa temporar și va produce asfalt pentru efectuarea unor teste necesare relocării
l Primarul îi solicită Gărzii de Mediu să oprească poluarea ilegală din Bartolomeu

Vineri dimineață, locuitorii din Bartolomeu au constatat că stația de asfalt a Fincodrum a început să funcționeze, după ce în data de 8 iunie și-a încetat activitatea deoarece nu mai deține autorizațiile necesare pentru a produce asfalt la acea locație.
Un inspector al Compartimentului de Protecția Mediului din cadrul Primăriei Brașov a verificat, în jurul orei 6,45 această situație și a sesizat Garda de Mediu. Răspunsul telefonic al instituției a fost: ,,Garda de Mediu a fost înștiințată în prealabil de către Fincodrum că vor funcționa temporar și vor produce asfalt pentru efectuarea unor teste necesare relocării”.
,,Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, o companie care poluează în interiorul unui cartier să funcționeze fără a avea vreun document legal. Chiar dacă vorbim despre efectuarea unor teste, efectul este un aer poluat pentru locuitorii din acest cartier. Am solicitat, de urgență, ca reprezentanții Gărzii de Mediu să facă demersurile legale pentru oprirea poluării și sancționarea celor responsabili de aceasta”, a declarat primarul municipiului Brașov Allen Coliban.
Societatea Fincodrum SA a deținut autorizația de mediu nr. 141/09.08.2010, pentru desfășurarea activităților de fabricare a produselor din minerale nemetalice, depozitări și operațiuni de mecanică generală.

Societatea a înregistrat la APM Brașov, în 2020, o solicitare în vederea obținerii autorizației de mediu pentru activitatea desfășurată în Brașov, str. Spicului nr. 2.
Primăria Brașov a trimis, la acel moment, un punct de vedere către APM, prin care preciza că, potrivit documentelor de urbanism, „sunt interzise activități poluante, stații întreținere auto, depozitarea pentru vânzare a unor cantități mari de substanțe inflamabile sau toxice” în această zonă, astfel că solicitarea Fincodrum nu poate fi aprobată. În consecință, APM Brașov a emis Decizia de respingere a solicitării Autorizației de mediu.
Deși Finco Drum a dat în judecată Municipalitatea și APM Brașov, două instanțe au respins plângerea acestei companii.
În această situație, Garda Națională de Mediu a luat act de decizia instanței, dar, având în vedere starea de alertă existentă din cauza pandemiei de COVID, a considerat că valabilitatea avizului de mediu se prelungește pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.
În data de 08.06.2022 a expirat perioada, respectiv au trecut 90 de zile după terminarea stării de alertă, data limită la care Fincodrum putea funcționa.
Ulterior, mai mulți cetățeni au sesizat că societatea comercială Fincodrum încă funcționa și ulterior datei de 8 iunie, iar prin răspunsul Gărzii de Mediu nr. 12680/08.06.2022 transmisă și către Primăria Brașov, s-a comunicat: „conform declarației verbale a administratorului societății, nu se vor mai desfășura activități de fabricare a produselor din minerale nemetalice”, lucru care s-a întâmplat până în această dimineață.

articolul original.

Depozitarul de gunoi de la Mofleni, amendă maximă

5 October 2022 at 02:20

Societatea care administrează groapa de gunoi de la Mofleni a fost amendată din nou din cauza mirosul pestilenţial care a invadat oraşul în vara acestui an, dar şi pentru alte nereguli.
Operatorul a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu Dolj cu amendă maximă, 100.000 de lei. În plus, comisarii „au dispus măsuri de remediere”. Totodată, firma a fost lăsată să reia activitatea de relocare a deșeurilor din celula 6, în celula activă 7, așa cum prevede autorizația integrată de mediu. Pentru îndeplinirea acestei obligații, a fost alocat un termen scurt. Este cunoscut faptul că în vară firma a fost obligată să sisteze activitatea de mutare a gunoiului din celula 6 în celula 7.

Depozitul de gunoi de la Mofleni
Depozitul de gunoi de la Mofleni

Am amendat depozitul de la Mofleni. Se impunea, fiindcă am găsit acolo nereguli. În vară, noi le-am pus în vedere să nu mai umble la celula şase. Le-am precizat că au dezlegare să mute gunoiul dintr-o celulă în alta atunci când condiţiile de climă permit. Nu poţi să umbli în gunoiul în descompunere când afară sunt peste 35 de grade Celsius, aşa cum au făcut în vară. Ei au obligaţia să transfere gunoiul, să acopere cu pământ, să taseze şi ulterior să închidă celula şase şi să rămână în exploatare doar celula şapte. O altă neregulă pe care am descoperit-o şi pentru care le-am aplicat amenda este că nu respectă frontul de lucru, adică nu respectă prevederea din normativul din exploatare. Operatorul trebuie să depoziteze deşeurile pe o suprafaţă de 2500 mp, însă, ei pun pe toată circumferinţa”, a explicat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj. Din aceste motive, singurul depozit ecologic din judeţ s-a ales cu încă o amendă, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimul timp.

Administratorul depozitului de la Mofleni s-a apucat în plină vară să mute gunoiul dintr-o celulă în alta

Depozitul de gunoi de la Mofleni

Reamintim că în vara acestui an Eco Sud a fost tras de urechi de Garda de Mediu după ce s-a apucat să mute gunoiul în descompunere dintr-o celulă în alta. Acest lucru se întâmpla după deschiderea celei de-a şaptea celule în care se depune acum gunoiul menajer, fracţia umedă, adus din tot judeţul. Până în luna mai, în depozitul de la Mofleni gunoiul s-a depus în cele şase celule autorizate. Ultima celulă, cea de-a şasea, s-a umplut şi pentru că depozitul nu a primit la timp autorizaţia pentru deschiderea celulei şapte, surplusul de gunoi a fost înghesuit în celula şase. Relocarea a zeci de mii de tone de gunoi menajer este cauza care determină existența mirosului neplăcut în tot orașul. Ulterior, deşeurile în descompunere au fost purtate pe zeci de metri sub arşiţa soarelui dintr-o celulă în alta, împinse cu buldozerul sau în cupa tractorului. Mirosul pestilenţial degajat a acoperit împrejurimile, ajungând până spre centrul oraşului, spre disperarea craiovenilor.
Mirosul deranjant, sesizat de sute de craioveni din toate cartierele orașului, a „bântuit” Craiova o bună bucată de vreme. Sesizările au curs atunci la Garda de Mediu.

Depozitul de gunoi de la Mofleni
Depozitul de gunoi de la Mofleni

Celula şase se închide

După ce şi ultimul metru pătrat din celula şase a depozitului de la Mofleni va fi acoperit cu pământ, operatorul trebuie să prezinte documentaţia de închidere. Acesta va fi pus pe masa Agenţiei de Mediu care aprobă proiectul de închidere. Proiectul va ajunge şi la consilierii locali care vor vota închiderea acesteia.
Tot în această perioadă, Garda de Mediu Dolj desfășoară inspecții la operatorii cu activități cu impact asupra mediului. În cadrul acestor controale, a fost verificat un operator din Craiova care fabrică locomotive electrice. Pentru neregulile constate pe linie de protecție a mediului, acesta a fost sancționat cu amenda maximă în valoare de 40.000 de lei.

articolul original.
❌