ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Misiune economică Găgăuzia 2022 – Afaceri.ro

4 October 2022 at 12:09
By: Geo
image

Afaceri.ro lansează cea de-a treia ediție a misiunii economice Găgăuzia 2022 care se va desfășura pe 7 octombrie 2022.

Misiunea economică Găgăuzia 2022 este un eveniment dedicat consolidării relațiilor economice dintre companiile din România și companiile din regiunea de sud a Republicii Moldova. Principalele activități planificate țin de organizarea sesiunilor de training și networking „on the road”, înregistrarea și participarea la forumul internațional de investiții „Invest Găgăuzia 2022”, vizitarea principalelor atracții turistice din Municipiul Comrat, participarea la întâlniri B2B și activități de networking.

Evenimentul este dedicat tuturor persoanelor din domeniul afacerilor care doresc să se informeze direct despre situația și oportunitățile mediului de afacerii din Găgăuzia, Republica Moldova.

Agenda detaliată, dar și mai multe detalii despre această misiune pot fi găsite la acest link: Misiune economică Afaceri.ro Găgăuzia 2022 | Afaceri.ro

Despre:

Afaceri.ro este un program de conferințe, misiuni economice și tabere de instruire, gândite să îmbine educația cu explorarea, care sunt derulate cu scopul de a ajuta antreprenorii din companiile românești să se dezvolte și să devină mai competitivi, oferindu-le participanților oportunități de a explora piețe externe, culturi diferite, abordări diverse și de a forma legături ce se pot transforma în potențiale afaceri profitabile. Acest program are la activ reușite concrete și rezultate pe multiple planuri, până în acest moment având deja realizate misiuni economice și bootcamp-uri în diverse orașe din Republica Moldova, Ucraina, Austria, Italia, Anglia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, China, Nepal, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia, Israel și Rusia.

articolul original.

Bașcana Găgăuziei, critici dure la adresa Maiei Sandu: „Dacă am putut merge în luna octombrie 2021 și să vorbim cu Gazpromul, de ce noi acum nu putem să o facem?”

24 September 2022 at 06:14
image

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a comentat intenția unor deputați din Găgăuzia de a pleca la Moscova pentru a negocia prețul la gaz. În cadrul emisiunii Rezoomat aceasta a menționat că de acest lucru trebuie să se ocupe președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Dacă am putut merge în luna octombrie 2021 și să vorbim cu Gazpromul, de ce noi acum nu putem să o facem?”, a menționat Bașcana, citată de unimedia.

Poziția fermă a Găgăuziei

„Separat noi nu putem să mergem la Moscova. Sunt oameni care se ocupă de aceste lucuri. Este președinta, prim-ministra, este speakerul Parlamentului. Acești oameni sunt responsabili de aceste lucruri și când cineva din politicieni spun că deputații din Adunarea Populară vor să meargă și să rezolve aceste probleme.. da ei vor să meargă, dar sunt conștienți că nu pot să rezolve această problemă, dar gândurile lor sunt lângă cetățeni și ei vor să rezolve aceste probleme.

Și după mine aceste sfaturi sunt foarte utile, dacă noi vrem să rezolvăm, atunci trebuie să negociem. Dacă am putut merge în luna octombrie 2021 și să vorbim cu Gazpromul, de ce noi acum nu putem să o facem? Noi am văzut că sunt multe țări europene care au negociat și ei acum au prețuri mai bune decât le avem noi acum. După mine, noi trebuie să ne gândim doar la cetățeni, despre problemele acestora”, a afirmat Irina Vlah.

Maia Sandu, criticată dur de autoritățile din Găgăuzia

Vizita președintei Maia Sandu la Comrat, la începutul lunii, s-a încheiat cu scandal și strigăte. Unul dintre deputații Adunării Populare a Găgăuziei i-a cerut să meargă în Rusia ca să se înțeleagă referitor la prețul gazului menționând că școlarii nu vor putea sta în sălile de clasă cu 15 grade.

La rândul său, șefa statului a răspuns că „nu e suficient să vrem doar noi preț mic la gaz, dar și cei care îl vând, iar ei nu vor”. „Păi dacă mergeți la Platforma Crimeea și depitați tot felul de prostii pe alături cu realitatea. De unde gaz ieftin, dacă îi scuipați omului în față?”, a adăugat deputatul Grigori Diulgher, notează unimedia.

La momentul de față, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 7 lei și 9 bani, fără TVA, adică 7 lei 66 de bani, cu TVA inclus.

articolul original.

Cetăţenii din Găgăuzia cer protecție de la Rusia, temându-se de un atac armat al României

24 August 2022 at 07:16
image

În regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, cetățenii se tem de un atac armat al României și cer protecție de la Rusia. Asta în contextul în care în weekend au fost organizate mai multe proteste.

Nu este prima oară când România este acuzată că vrea să anexeze Republica Moldova. În aprilie 2022, un politolog rus a menţionat faptul că România, cu ajutorul NATO vrea să anexeze Moldova și să atace Transnistria.

Găgăuzia cer protecție de la Rusia și acuză România de iminența unui atac

În contextul în care cetățenii din Găgăuzia au protestat în acest weekend, multe voci au cerut protecția de la Rusia și de la Turcia temându-se de un atac din partea României. Aceștia sunt nemulţumi şi de faptul că autoritățile moldovene nu au început discuţiile despre livrările de gaze naturale în republică. Mihail Kendighelean, reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei a declarat faptul că în zona amintită mai sus va avea loc un congres al parlamentarilor şi că aceștia vor cere oficial protecția Rusiei și Turciei:

” Avem informații că România se pregătește să intre în Republica Moldova imediat ce Rusia intră în regiunea Odesa. Ne pregătim pentru acest lucru. În luna octombrie adunăm congresul deputaților de la toate nivelurile (Adunarea Populară, autoritățile locale, Parlamentul Republicii Moldova), la care vom invita reprezentanți ai OSCE, ai Rusiei și Turciei, ai ambasadelor unor state străine. Hotărârea privind organizanirea congresului a fost luată de Adunarea Populară.”

Acesta a mai explicat faptul că în cadrul congresului va fi analizat strict autonomia regiunii şi dacă autoritățile centrale de la Chişinău îndeplinesc angajamentele pe care legea statutului special al Găgăuziei le stipulează. Acesta consideră că în tot acest context, Chişinăul încalca legea şi că privează Găgăuzia de majoritatea atribuțiilor specificare în lege.

Găgăuzia, o regiune autonomă din Republica Moldova

Gagauzia şi-a obţinut independeta fata de Chişinău în urma războiului civil din 1992. Acum pe suprafaţa Unităţii Teritorial-Autonome trăiesc peste 170.000 de oameni, majoritatea fiind de etnie turcă, dar convertiţi la creştinism.

Originea exactă a găgăuzilor nu se cunoaște. Există mai multe ipoteze. De exemplu, că ar fi la origine turci selgiucizi stabiliți în Dobrogea, împreună cu pecenegii, uzii (tot de la numele Oğuz) și cumanii (kıpçak, kîpceak), poporul care l-a urmat în Anatolia pe sultanul Izzeddin Keykavus al II-lea (1236–1276). Mai exact, un clan de turci oguzi emigrat în Balcani în timpul conflictelor intertribale cu alți turci. Acest clan turc oguz s-a convertit la creștinismul ortodox după ce s-a stabilit în Balcanii de Est (în Bulgaria), populația respectivă fiind denumită turci găgăuzi. Un grup mare de găgăuzi a părăsit mai târziu Bulgaria și s-a stabilit în sudul Basarabiei împreună cu un contingent de etnici bulgari.

Principala ramură economică este agricultura, în special viticultura. Produsele principale de export sunt vinul, uleiul de floarea-soarelui, băuturile nealcoolice, lâna, pielea și textilele. Există douăsprezece întreprinderi vinicole care prelucrează peste 400.000 de tone anual. Există și două fabrici de ulei, două fabrici de covoare, o fabrică de carne, precum și o fabrică de băuturi alcoolice, arată wikipedia. Așadar, vom vedea dacă Găgăuzia va cere oficial protecție de la Rusia sau Turcia.

articolul original.
  • There are no more articles
❌