ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Am putea stoca energia din fulgere?

29 November 2022 at 15:00
image

În fiecare secundă a zilei, Mama Natură oferă un spectacol de, în medie, aproximativ 100 de fulgere care lovesc suprafața Pământului. Cum ar fi dacă am putea stoca energia din fulgere?

În jur de 8,6 milioane de fulgere lovesc Pământul în fiecare zi, fiecare fulger descărcând până la un miliard de jouli de energie electrostatică; această energie este suficientă pentru a fierbe apa din 3.000 de ibrice.

Dacă inginerii au reușit să exploateze puterea soarelui, pot stoca , una dintre celelalte surse uriașe de energie ale naturii?

Directorul UNSW Digital Grid Futures Institute, din Australia, profesorul John Fletcher, de la UNSW School of Electrical Engineering and Telecommunications, spune că, deși poate părea posibil în teorie, utilizarea energiei produse de fulgere nu este atât de ușoară pe cât pare.

Cât de mare este energia din fulgere?

„Provocarea captării energiei din fulger este că, deși poate exista un miliard de jouli de energie, aceasta este utilizată în principal în lovitura fulgerului în sine”, spune el.

„Lumina strălucitoare și pe care le observă oamenii reprezintă consumarea a celei mai mari părți a energiei; așa că, în anumite privințe, este puțin prea târziu în momentul când ajunge la pământ”, spune profesorul.

„În plus, în timp ce fulgerul poate lovi de două ori în același loc, nu putem prezice unde va lovi”, a adăugat el.

Pentru a înțelege de ce nu este fezabil, prof. Fletcher spune că trebuie să înțelegem cum se formează fulgerul.

Cum se formează fulgerul?

Condițiile care creează fulgere sunt cauzate în primul rând de mișcarea moleculelor de aer cald și de apă, deoarece acestea se ridică foarte repede. Această mișcare îndepărtează electronii și are ca rezultat nori de furtună care sunt încărcați, notează Tech Xplore.

„Într-un nor de furtună, curenții de aer încep la o altitudine mai mică, la aproximativ un kilometru deasupra solului, și se pot ridica la aproximativ 10 kilometri deasupra solului, similar cu altitudinea unei aeronave de pasageri în timpul unei croaziere”, spune prof. Fletcher.

„Volumul mare de mișcare a aerului creează o zonă care are un nivel de încărcare ridicat, generând o diferență de energie uriașă între Pământ și particulele încărcate din nor. Tensiunea, în jur de sute de mega volți, dintre cele două devine atât de mare încât descompune aerul și acest proces formează fulgerul.

„Lumina pe care o vedem este fluxul de încărcare dintre nor și Pământ și se întâmplă într-o mică fracțiune de secundă”, explică profesorul.

„Deci da, am putea capta din punct de vedere tehnic acea energie de undeva de la sol, dar poate fi doar o mică parte din energia reală”, continuă el.

Cum am putea capta energia din fulgere?

Cea mai mare parte a energiei se află în interiorul norului însuși. Cu toate acestea, încercarea de a capta acea energie pur și simplu nu este rentabilă odată ce luăm în considerare alte cheltuieli, cum ar fi stocarea și transformarea acesteia în energie pe care o va accepta rețeaua sau alte tipuri de încărcături, spune prof. Fletcher.

„În teorie, ar trebui să direcționăm fulgerul către un echipament care ar putea capta energia din fulgere”, spune el.

„Acesta este un proces relativ simplu, care ar putea implica amplasarea unui conductor bun, cum ar fi o , în aer”, spune profesorul.

„Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că utilizarea echipamentului va fi foarte slabă, deoarece fulgerele durează doar zeci de microsecunde, ceea ce înseamnă că în restul timpului nu se întâmplă mai nimic”, continuă el.

„Este nevoie de un aparat care să capteze un miliard de jouli într-o sutime de secundă, de exemplu, dar apoi să furnizeze acea energie pe termen mai lung. De exemplu, dacă am avea norocul să avem un fulger în fiecare minut, atunci capacitatea de putere instantanee a sistemul de captare ar fi de 100 gigawați”, explică prof. Fletcher.

„Puterea medie de ieșire a dispozitivului ar fi mult mai mică, de aproximativ 16 megawați. Acesta este un factor uriaș de conversie a puterii”, punctează profesorul.

„Și chiar dacă ai instalat echipamentul potrivit, oricum nu există nicio garanție că fulgerul îl va lovi în fiecare secundă”, spune el.

Condițiile meteo

În comparație cu alte surse naturale de energie, fulgerul nu este cu siguranță la fel de viabil de recoltat. Prof. Fletcher spune că energia solară și eoliană sunt reginele atunci când vine vorba de furnizarea de energie fiabilă și curată.

„Comparați 10 microsecunde de fulger cu un panou solar care, dacă este poziționat corect și în condițiile meteo potrivite, poate culege energia soarelui timp de 10 ore pe zi”, spune el.

„Iar energia eoliană are potențialul de a funcționa și mai bine pentru că vântul bate și noaptea, deci nu este la fel de dependentă de timp. Apoi există generarea nucleară și hidroelectrică, pompele de căldură și solarul termic, care sunt surse fiabile de energie electrică și termică”, continuă profesorul.

„Așa că, din punct de vedere economic, nu are prea mult sens să încerci să captezi fulgerul”, a concluzionat profesorul Fletcher.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Scriitoare suceveană inclusă în impresionantul volum „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică”

24 November 2022 at 13:05
image

Sub genericul <Poezia ca armă de luptă>, scriitoarea suceveană Angela Furtună a fost inclusă, de către cercetătorul, istoricul și criticul Cristian Livescu, în impresionantul volum „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică”, apărut anul acesta la Editura TipoMoldova din Iași. Volumul conține 1.800 de pagini și include poeții reper pentru direcțiile și modelele imaginare ale poeziei românești din ultimul secol. Angela Furtună este autoarea a 24 de cărți de poezie, proză, eseu, critică literară și jurnalism cultural și a avut nenumărate selectări în antologii interne și internaționale. Scriitoarea suceveană este laureată a zeci de premii literare și autoare a sute de articole, cicluri de creație și de cercetare, eseuri și studii apărute în prestigioase publicații. În curînd, volumul „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică” semnat de Cristian Livescu va fi lansat și la Suceava.

articolul original.

VIDEO. Fenomen rar în statul New York: Furtună de zăpadă însoțită de fulgere și tunete

19 November 2022 at 08:00
image

O furtună de zăpadă cu tunete şi fulgere, un fenomen meteorologic rar pe timp de iarnă, s-a înregistrat joi seară la Buffalo, în vestul statului New York, care se află sub avertizarea unui episod extraordinar de iarnă, zpăezile anunțate urmând să atingă 1,5 metri relatează CNN.

Aproximativ 6 milioane de persoane din cinci state din zona Marilor Lacuri – de la Wisconsin la New York – se aflau vineri sub alertă de ninsoare.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, în Buffalo, al doilea oraş ca mărime din statul New York, sunt prognozate căderi de zăpadă „istorice” de peste 1,5 metri, însoţite de temperaturi foarte scăzute.

În zonele din jurul oraşului Buffalo, s-ar putea depune 5 cm de zăpadă pe oră, ceea ce ar însemna că regiunea va avea parte în doar câteva ore de zăpada pe care o are în mod obişnuit într-o lună. Este o prognoză nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani.

Vineri, un utilizator Twitter a auzit în Buffalo sunetul unui tunet.

Zăpada cu tunete este un fenomen rar, care se întâlneşte doar în cele mai puternice furtuni de iarnă, cum ar fi nor’easter (furtuni specifice coastei Atlanticului de Nord), viscole intense şi aşa-zisele „cicloane bombă”. Fenomenul rar de furtună cu fulgere şi tunete pe timp de iarnă este explicabil prin instabilitatea atmosferică accentuată, care necesită aer cald. Acest lucru se întâlneşte des primăvara şi vara, dar nu la fel de mult în timpul furtunilor de zăpadă din timpul iernii. Mecanismele care stau la baza ninsorii torenţiale sunt aceleaşi ca în cazul furtunilor obişnuite – e nevoie de o combinaţie de umiditate deasupra suprafeţei Pământului, instabilitate în aer şi un mecanism de curenţi ascendenţi.

Iar acolo unde există tunet, există şi fulgere, numai că dincolo de privelişetea seducătoare, există şi un grad de pericol, aşa că oamenii ar trebui să rămână la adăpost. Totuşi, fulgerele asociate cu furtunile de zăpadă sunt mult mai puţin frecvente decât în timpul furtunilor de vară şi sunt, în general, descărcări de la nor la nor, spre deosebire de trăsnete, când descărcarea are loc cu solul.

Thunder snow from the #Buffalo snowstorm#weather #LakeEffectSnow #thundersnow @JimCantore #WNY #GoBills pic.twitter.com/PW006XpVLx

— buffcleb (@buffcleb) November 18, 2022

Very rare thundersnow in Buffalo, NY: pic.twitter.com/Ps4fZEe8iV

— philip lewis (@Phil_Lewis_) November 18, 2022

articolul original.

Lansarea misiunii Artemis I, amânată pentru a cincea oară. De ce a fost anulată noua încercare?

15 November 2022 at 10:00
image

NASA amână lansarea Artemis I până pe 16 noiembrie pentru a avea timp pentru inspecții în urma furtunii tropicale Nicole.

Echipele de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida închid trapele pentru Artemis I – la propriu.

În condițiile în care furtuna tropicală Nicole se îndreaptă spre estul Floridei, de data aceasta nu vor duce racheta și nava spațială înapoi în clădirea de asamblare a vehiculelor, așa cum au făcut-o înainte de uraganul Ian, în septembrie.

În schimb, furtunii pe platforma de lansare 39B în speranța că echipele sale o vor putea pregăti pentru ultima dată de lansare, 16 noiembrie.

Lansarea Artemis I ar urma să aibă loc pe 16 noiembrie

Astfel, NASA a decis să amâne data lansării cu încă două zile, de la 14 la 16 noiembrie, pentru a da timp inginerilor să inspecteze racheta, nava spațială și rampa de lansare după aceea.

Centrul Național pentru Uragane se așteaptă ca cele mai puternice vânturi ale furtunii să nu ajungă la ceea ce SLS poate suporta în siguranță, adică aproximativ 300 de kilometri pe oră într-un punct situat 18 metri deasupra solului.

Ținând cont de acest lucru, pe platformă pentru a rezista furtunii, în loc să o ducă din nou în VAB.

NASA păstrează și o dată de lansare de rezervă

Cu toate acestea, în aceste condiții NASA a decis să amâne data lansării cu încă două zile, de la 14 la 16 noiembrie, pentru a da timp inginerilor , nava spațială și rampa de lansare după aceea.

Noua tentativă de lansare este stabilită pentru 16 noiembrie, însă NASA păstrează și o dată de rezervă, 19 noiembrie.

Între timp, echipele de la Centrul Spațial Kennedy au instalat un capac dur peste o fereastră a sistemului de la bordul de lansare al capsulei Orion și verifică rampa de lansare pentru a vedea dacă nu există nimic care s-ar putea transforma în resturi zburătoare în urma unor vânturi cu forța unui uragan, scrie Inverse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Grecia în stare de alertă, după ce furtuna Eva a lovit nordul Insulelor Ionice

6 November 2022 at 07:08
image

Grecia este în stare de alertă maximă, după ce furtuna Eva a lovit ţara. Locuitorii din nordul Insulelor Ionice au fost avertizaţi de condiţiile meteorologice periculoase încă de dimineaţă, iar magazinele din toată ţara s-au închis.

Sâmbătă la prânz, Serviciul Național de Meteorologie EMY și-a actualizat buletinul de urgență ALERTĂ ROȘIE. EMY avertizează cu privire la ploi torenţiale şi furtuni puternice cu fulgere intense, vânturi puternice, local grindină.

Protecția Civilă împreună cu Pompierii au emis instrucțiuni de siguranță pentru cetățeni, avertizându-i, printre altele:

  • să evite călătoriile inutile în timpul furtuni,
  • să evite traversarea pe jos sau cu vehicule pâraiele și râurile,
  • să deconecteze televizoarele de la antenă și electricitate,
  • să nu atingă conductele de apă din interiorul locuintei (bucatarie, baie),
  • să nu țină în mână aparatele electrice și telefoanele, potrivit www.keeptalkinggreece.com.
articolul original.

O puternică furtună tropicală declanșată în Filipine a omorât cel puțin 72 oameni

29 October 2022 at 06:22
By: -
image

Furtuna a lovit insula principală a arhipelagului, Luzon, cu vânturi care atingeau aproape 100 de kilometri pe oră, iar sâmbătă dimineață se îndrepta spre insula Catanduanes.

Ploile abundente au început joi în sudul Filipinelor, inundand în mare parte zonele rurale de pe insula Mindanao. Au urmat alunecări de teren și inundații, cu ape încărcate de moloz, care au măturat familii întregi în unele zone și au distrus aproape 500 de case.

Până sâmbătă dimineața, numărul morților a crescut la 72, a declarat directorul Apărării Civile, Rafaelito Alejandro. Cel puțin 14 persoane sunt date dispărute și 33 au fost rănite, a adăugat el, potrivit presei locale.

Salvatorii se concentrează asupra satului Kusiong, unde zeci de cadavre au fost recuperate în urma inundațiilor.

Serviciul meteorologic de stat a avertizat că furtuna ar putea lovi capitala Manila, o metropolă cu peste 13 milioane de locuitori, aducând „ploi intense, uneori torenţiale”.

Citește mai mult pe Hotnews.ro.

articolul original.

Elevi si profesori din Timisoara blocati in Creta dupa ce o furtuna violenta a lovit insula. Foto si video

15 October 2022 at 16:07
image

TIMISOARA. O furtuna puternica a lovit sambata insula greceasca Creta, iar printre cei afectati de natura dezlantuita s-au aflat si cativa elevi din Timisoara, alaturi de profesorii lor.

Copiii invata la Scoala Gimnaziala 13 din Timisoara si erau alaturi de doua profesoare in Grecia, in regiunea Heraklion, prin intermediul unui program Erasmus.

Scolarii si dascalii trebuiau sa plece din Grecia catre Timisoara cu un avion in jurul orei 16:00, insa furtuna le-a dat peste cap planurile. Timisorenii au fost martori la ploaia torentiala ce a iscat puhoaie care, in multe zone, au provocat inundatii. Si traficul pana in zona aeroportului a fost afectat.

Noi aveam zbor la 4:05, nu am fost lasati sa intram nici pe jos, nici cu masina, tot aeroportul era blocat. Initial ni s-a spus ca o sa plecam pe la 10. Am mers si vreo 4 kilometri pe jos pentru ca ne-au lasat la o statie de autobuz. Am intrat in cele din urma in aeroport si este plin. Acum s-a deschis si la noi check-in-ul catre Budapesta. Nu stim sigur cand plecam pentru ca se tot schimba. Aici in zona noastra a fost ploaie torentiala si vant, dar in alte zone au fost si inundatii puternice„, a transmis pentru opiniatimisoarei.ro, Sara Farzat, una dintre profesoare.

UPDATE: Elevii si profesorii au ajuns cu bine sambata seara la Budapesta.

Sambata dupa-amiaza o furtuna puternica a lovit insula Creta. In regiunea capitalei Heraklion, dar si in unele zone au fost inregistrate inundatii, iar viiturile au si facut victime.

Un barbat in varsta de 50 de ani a fost gasit mort, dupa ce a ramas blocat in masina luata de ape. De asemenea, o femeie a ramas si ea blocata in autoturismul sau, dar a scapat cu rani usoare. Pompierii au mai intervenit si in cazul altor cel putin 9 masini luate de ape, scrie ziare.com.

articolul original.

Insula Creta, devastată de o furtună puternică

15 October 2022 at 17:48
image

Un bărbat a fost găsit mort în regiunea Heraklion, sâmbătă, după o furtună care s-a abătut asupra insulei grecești Creta, relatează Reuters.

Potrivit pompierilor, șoferul a rămas prins în automobilul său. O altă pasageră a reușit să se salveze la timp din vehicul.

Alte câteva persoane date dispărute pe insulă.

Paza de coastă a fost chemată să sprijine misiunile de căutare.

Mai multe mașini au fost luate de viituri și duse în mare.

Aeroportul din capitala Heraklion a fost închis.

Autoritățile locale au cerut populaţiei să evite deplasările.

articolul original.

O furtună de praf de pe Marte amenință modulul de aterizare InSight al NASA

12 October 2022 at 10:00
image

Misiunea InSight a NASA, care ar trebui să se încheie în viitorul apropiat, a înregistrat recent o scădere a energiei generate de panourile sale solare, în timp ce o furtună de praf de mărimea unui continent se învârte deasupra emisferei sudice a lui Marte.

Observată pentru prima dată la 21 septembrie 2022 de către Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA, furtuna se află la aproximativ 3.500 de kilometri de InSight și, inițial, a avut un impact redus asupra modulului de aterizare.

Misiunea monitorizează cu atenție nivelul de energie al landerului, care a scăzut în mod constant pe măsură ce praful se acumulează pe panourile sale solare.

Furtuna a crescut suficient de mult și a ridicat atât de mult praf încât grosimea ceții de praf din atmosfera marțiană a crescut cu aproape 40%

Indicii despre furtunile marțiene

Cu mai puțină lumină solară ajungând la panourile modulului de aterizare, energia acestuia a scăzut, a anunțat NASA.

Seismometrul lui InSight a funcționat timp de aproximativ 24 de ore la fiecare două zile marțiene. Dar scăderea energiei solare nu lasă suficientă energie pentru a încărca complet bateriile în fiecare sol.

În ritmul actual de descărcare, modulul de aterizare ar putea funcționa doar câteva săptămâni. Așadar, pentru a economisi energie, misiunea pentru următoarele două săptămâni.

Echipa estimase că misiunea InSight se va încheia cândva între sfârșitul lunii octombrie a acestui an și ianuarie 2023, pe baza previziunilor referitoare la cât de mult va reduce praful de pe panourile sale solare generarea de energie.

Misiunea InSight a NASA ar trebui să se încheie în viitorul apropiat

Modulul de aterizare și-a depășit de mult misiunea primară și acum se apropie de finalul misiunii sale extinse.

Există semne că această furtună regională de mari dimensiuni a atins apogeul și a intrat în faza de dezintegrare.

Totuși, furtună nu este o surpriză. Este cea de-a treia furtună de acest fel care a fost observată în acest an. De fapt, apar în orice moment al anului marțian, deși mai multe dintre ele – și mai mari – apar în timpul toamnei și iernii nordice, care se apropie de sfârșit.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Stresul, provocare multidisciplinară în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare

3 October 2022 at 10:00

Este tema principală a ediției a V-a a Stress Congres, la care 70 de speakeri naționali și internaționali vor analiza efectele stresului în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare și vor prezenta ultimele noutăți privind abordarea stresului și recuperarea medicală.

Prof. dr. Luiza Spiru

Sub Înaltul Patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Fundația Ana Aslan Internațional, în perioada 6-8 octombrie este organizată cea de-a V-a ediție a „Stress Congress”, eveniment online în cadrul căruia 70 de speakeri din țară și din străinătate, din diverse specialități și domenii de expertiză, cu prezentări de înalt nivel științific și universitar, vor interacționa cu medicii, studenții, psihologii, farmaciștii, asistenții medicali și persoanele interesate pentru a dezbate o problemă de mare actualitate, Stresul, provocare multidisciplinară în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare. Evenimentul va fi transmis online, din Sala de Consiliu a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”.

Întreaga echipă a Fundației Ana Aslan Internațional, sub înaltul patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, vă așteaptă anul acesta pentru 3 zile intense de dezbateri, discuții și noi paradigme, în sensul în care stresul este parte integrantă a vieții fiecăruia dintre noi și trebuie să ne fie prieten, nu dușman. Anul acesta vom aborda noi perspective socio-medico-politico-militare soluții potrivite pentru reziliența la stres si stresori în vremurile în care trăim”, transmite prof. univ. dr. Luiza Spiru, Catedra de Geriatrie și Gerontologie, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București, Președinte Fundația „Ana Aslan” Internațional și reprezentant național al EPMA.

Lectori din Olanda, Franta, Canada, Suedia, Iordania și bineînțeles, România vor facilita schimbul de informații și experiență, promovând și expunând ultimele descoperiri în domeniu. În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Chair Stress Congress, va modera o masă rotundă cu tema „Contextul geopolitic și de sănătate în managementul stresului și politicile publice”, la care au fost invitați prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Vasile Dâncu, ministrul Apărării, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Diana Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președintele României în perioada 1996-2000, dr. Cristian Bușoi, europarlamentar, Comisia de Sănătate a Parlamentului European, prof. univ. dr. Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica București, prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, prorector UMF Carol Davila București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector UMF Carol Davila, Oana Sivache, director general adj. ASSMB, dr. Bogdan Furtună, manager Spital Clinic Colțea.

Evenimentul va asigura o abordare interdisciplinară a stresului, care se va realiza printr-un program complex, de excelență, structurat în 17 paneluri, trei mese rotunde, un hackaton, un concurs de e-poster pentru medici/cercetători, vizând analiza stresului în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare, politicile de sănătate publică, medicina longevității, stresul oncologic, starea de stres postcovid și în perioada de criză, perspective clasice și alternative în abordarea stresului, recuperarea medicală, importanța psihoterapiei în managementul stresului, tehnici de relaxare, cercetarea științifică și tehnologia avansată pentru o viață sigură și independentă

Corelația între stres și diferite patologii, între medicină, psihologie, cercetare științifică, inovare, inclusiv în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare vor fi analizate în cele trei zile ale congresului, inclusiv din perspectiva valorificării rezultatelor cercetării științifice și inovării.

Va avea loc și o sesiune specială dedicată cercetării științifice, în care vor fi prezentate informații și oportunități de finanțare, dificultăți, inclusiv propuneri de îmbunătățire a procedurilor, bune practici, programe de cercetare aflate în derulare, etica cercetării, etc.

Nume de referință ale medicinei românești, precum prof. univ. dr. Luiza Spiru, conf. univ. dr. Diana Păun, consilier Prezidențial, academician prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, academician prof. univ. dr. Virgil Păunescu, academician prof. univ. dr. Anca Grosu, prof. univ. dr. Constantin Dulcan, prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, prof. univ. dr. Horațiu Moldovan, prof. univ. dr. Eugen Dumitru, prof. univ. dr. Mariana Jinga, prof. univ. Gabriela Radulian, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, prof. univ. dr. Cristian Boru, prof. univ. dr. Gelu Onose, șef lucrări dr. Ștefan Bușnatu, etc., dar și specialiști de top la nivel internațional precum prof. dr. Amos Korczyn, Israel, dr. Mihaela Rușitoru, Paris, prof. univ. dr. Nick Guldemond, Olanda, prof. univ. dr. Steven Sclan, S.U.A, prof. univ. dr. Cristian Boru, Italia, Andy Bleaden, UK, prof. Kazumasa Yamada, Japonia, Carina Dantas, CEO of SHINE 2Europe) vor conferenția pe parcursul celor trei zile ale Stress Congress.

Stress Congress este un eveniment național, cu participare internațională, creditat de Colegiul Medicilor din România (18 credite EMC) și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (10 credite EMC).

De-a lungul celor trei zile ale evenimentului se va discuta despre Medicina Longevității și înțelegerea rolului pe care stresul îl are în modificarea expresiei genelor, cu scopul de a aplica soluții terapeutice personalizate în management-ul stresului. Totodată, Stress Congress oferă planificarea strategică de diseminare a informației, propunerea algortimilor de diagnostic și analizarea biomarkerilor moleculari predictivi pentru a combate și a trata eficient efectele stresului, informează organizatorii.

Programul științific al evenimentului este disponibil aici: https://stresscongress.org/#program

Înscrierile se realizează pe platforma: https://stresscongress.org/inscrieri


articolul original.

CLUB PEN România la Centenar. Fotografie de război

4 October 2022 at 21:31

Antologia „PEN România la Centenar. Fotografie de război” a apărut în cadrul unui proiect aparțănând Editurii Casa de Pariuri Literare și PEN România, care au fost partenere în cadrul proiectului PEN România la Centenar, proiectul fiind scris de Un Cristian / CDPL și declarat câștigător de AFCN, la ultima sesiune de finanțare.

E o antologie aniversară, dar și o expresie a solidarității membrilor Clubului PEN cu Ucraina – tema antologiei fiind războiul. Prima ei lansare publică a avut loc pe 28 septembrie, de la ora 18, la Cinemateca Union (str. Ion Câmpineanu 21). Acest sediu a fost un loc important al rezistenței prin cultură în timpul dictaturii ceaușiste. Printre autorii din antologie s-a numărat și scriitoarea, născută la Suceava, Angela Furtună, membră a PEN CLUB și a Uniunii Scriitorilor din România, autoare care frecventa această Cinematecă în anii ’70-’80, precum și pe cea din Strada Eforie, două bastioane ale culturii libertății în anii cenzurii comuniste.

Cartea este o antologie-mesaj – gândită ca gest de solidaritate cu Ucraina: ca şi acum 100 de ani, la înființarea PEN CLUB România, cuvintele luptă pentru libertateși caută să diminueze cantitatea de suferință din lume.

Lansarea a fost însoțită de proiecția unui film documentar despre PEN România la Centenar, realizat de Un Cristian și Șerban Pîrvu.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4NF3VV9ND6k

Reproducem și cele două mici cuvinte introductive: al lui Radu Vancu, Președinte PEN CLUB România & al lui Andrei Kurkov, preşedintele PEN Ucraina.

***

Antologia “PEN România la Centenar. Fotografie de război” – Antologie-mesaj.

Antologie coordonată de Radu Vancu, Președintele PEN CLUB România

Contributorii, mari scriitori români membri ai PEN CLUB, au publicat poeme, bilingv, în limbile română și engleză:

Andrei Kurkov

Halyna Kruk

Iya Kiva

Yuliya Musakovska

Constantin Abăluță

Liviu Antonesei

Angela Baciu

Vasile Baghiu

Ana Blandiana

Iulian Boldea

Romulus Bucur

Magda Cârneci

Ruxandra Cesereanu

Nicolae Coande

Marian Coman

Dan Dănilă

Simona-Grazia Dima

Denisa Duran

Lia Faur

Angela Furtună

Mihail Gălățanu

Cătălin Ghiță

Bogdan Ghiu

Mariana Gorczyca

Dina Hrenciuc

Ioana Ieronim

Vasile Igna

Ligia Keșișian

Daniela Luca

Riri Sylvia Manor

Viorel Marineasa

Ioan Matiuț

Nicolae Grigore Mărășanu

Victoria Milescu

Ioana Miron

Ioana Morpurgo

Ioana Nicolaie

Iulia Pană

Cezar Pârlog

Daniel Pișcu

Elena Liliana Popescu

Alexandru Potcoavă

Ofelia Prodan

Daniela Rațiu

Adrian G. Romila

Radu Sergiu Ruba

Doina Ruști

Bogdan Suceavă

Radu Ulmeanu

Doina Uricariu

Radu Vancu

Lidia Vianu

Ștefan Vida Marinescu

Ioan Vieru

Miruna Vlada

Claudia Voiculescu

Andrei Zbîrnea

***

Poemul scris de Angela Furtună pentru Antologia “PEN România la Centenar. Fotografie de război

Angela FURTUNĂ:

Statui mișcătoare

când a ajuns și la mine războiul,

de fapt ciocănea la ușă

copilul fugit din Azovstal –

el mi-a povestit că toate păpușile fuseseră împușcate

ca și mama și sora cea mare,

în timp ce tata a rămas în galeria subterană

cântând lângă mitraliera lui,

dar poate că era doar corul de îngeri negri

ce trag cerul sub pământ

am luat copilul în inima mea și l-am zămislit din nou –

în fond, el a înțeles imediat că noi doi

suntem statuile mișcătoare ale lui Dedal

orbecăind prin Labirint

i-am întrebat pe zei ce ne mai rămâne nouă

dacă mai avem de văzut

doar un apus de soare

și niciun răsărit

Drifting Statues

when the war got to my door as well,

actually knocking on the door

the child escaped from Azovstal –

it is he who retold me that a

ll the puppets had got shot

just as his mother and elder sister

had been,

while his father had remained captive

in the subway gallery

chanting by the side of his machine gun,

but it might as well have been

only the chorus of black cherubim

that are pushing the sky down

under the earth

I took the child into my heart

and I’ve given him a new lease of life –

essentially, he took it in at once:

that we two were Daedalus’ drifting statues

groping our way along the labyrinth

I asked gods

what else is left for us, mortals,

to see if only a sun-setting

and no sun-rising

(traducere de Ligia Doina Constantinescu)

Angela FURTUNĂ: Scriitoare, eseistă, jurnalistă. Autoare și Coordonatoare de proiecte de cercetare și de comunicare (2002 – 2022): transdisciplinaritate, pedagogia memoriei: Holocaust și Gulag, literatura exilului, Monica Lovinescu: est-etică și estetică.

Angela FURTUNĂ: Writer, essayist, journalist. Author and co-ordinator of research and communication projects (2002-2022) in transdisciplinarity, in memory pedagogy: in Holocaust and Gulag Studies, in literature of exile, in Monica Lovinescu: east-ethics and aesthetics.

PEN CLUB România – Carte de vizită:

Istoric PEN CLUB România, bastion al apărării libertății de expresie: http://www.penromania.ro/category/cine-suntem-who-we-are/

MEMBRI/MEMBERS

articolul original.

Furtună cu nori fioroși și grindină la Gherla – vreme ciudată, ce mai urmează – VIDEO

4 October 2022 at 13:31

Au fost fenomene meteo mai neobișnuite la început de săptămână în zona Gherla: ploi torențiale, vijelii, căderi de grindină, care de obicei erau întâlnite vara.

Vremea a fost schimbătoare pe parcursul întregii zile de luni, așa cum s-a întâmplat de fapt în toată luna septembrie. Au fost nori negri, a plouat torențial în mai multe rânduri, apoi a ieșit soarele și apoi, din nou, s-a înnorat tare.

Adevăratul spectacol pe cer s-a produs după ora 18, când s-a emis și un cod galben de vreme rea la Gherla și înn mai multe localități rurale din împrejurimi – Cășeiu, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Chiuiești, Cuzdrioara, Câțcău, Vad, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Recea-Cristur, Aluniș, Jichișu de Jos.

Dinspre Bunești s-au apropiat cu viteză nori groși și întunecați, iar fulgerele i-au străpuns cu zgomote puternice. În scurt timp a început să bată vântul cu putere, apoi a început vijelia, însoțită de căderi de grindină.

În scurt timp, șoselele și curțile s-au albit, iar în unele zone (strada Călărași), drumurile au fost acoperite de apă. Pe strada Fizeșului, un copac s-a rupt și a căzut peste șosea.

Zeci de fotografii și filmulețe au surprins momentul în care natura s-a dezlănțuit. (foto principală – primită de la Darius)

video gherla info

Mai multe imagini, mai jos

Marți vremea a fost la fel de schimbătoare, de la cer acoperit, cu ploaie, la soare strălucitor și înapoi.

Vremea până la mijlocul lunii octombrie

Specialiștii ANM au emis prognoza meteo valabilă până pe 16 octombrie. Pentru Transilvania, vremea se anunță mai rece decât în mod normal pentru această dată, până joi. Temperaturile maxime nu vor depăși în medie 14-16 grade, dar apoi vor crește treptat, astfel că până sâmbătă vor ajunge la 22 de grade. Apoi vor scădea ușor, spre 18-20 de grade.

Nopțile sunt reci în primele zile din săptămână, cu 2-4 grade. Cel mai rece va fi joi dimineața. Urmează apoi dimineți tot mai rezonabile, cu medii de 6-7 grade, până la mijlocul lunii.

Șansele de ploi încep să scadă de marți, dar vor crește din nou săptămâna viitoare.

articolul original.

Uraganul Ian a rupt insule întregi din statul american Florida și a „pliat drumurile ca un acordeon”

30 September 2022 at 13:00
image

Uraganul Ian a lovit Golful de Coastă al Florida, devastând regiunea cu vânturi puternice și averse atât de extreme încât, precum un tsunami, a secătuit de apă țărmurile din Tampa Bay pe măsură ce și-a intensificat puterea.

Deși pagubele continuă să fie analizate, portretul distrugerii cauzate de uraganul Ian este deja îngrijorător. Milioane de locuințe și afaceri au fost inundate și au rămas fără curent electric, iar uraganul a fost atât de puternic încât a făcut bucăți un pod care face legătura între Lee County’s Sanibel și Insulele Captiva, insule care găzduiesc mii de gospodării.

, precum și alte câteva, pot fi acum accesate doar cu barca, un adevărat coșmar pentru echipele de intervenție și salvare, precum și pentru locuitorii evacuați care acum doresc să se întoarcă acasă.

Drumurile care duceau la un pod au fost „pliate ca un acordeon”

Potrivit presei locale, o bucată semnificativă din pod, cunoscut drept Sanibel Causeway, a fost ruptă complet, în timp ce drumurile care duceau la pod au fost „pliate ca un acordeon”. Digul spre Insula Pine, o altă insulă de barieră din zonă, este, de asemenea, impracticabil.

„Județele Lee și Charlotte sunt pur și simplu în afara rețelei publice la acest moment”, a declarat Ron DeSantis, guvernatorul statului american Florida, adăugând că, potrivit presei, încă este incert cât de mulți oameni se află pe insulele afectate, potrivit Futurism.

Amploarea devastării cauzate de uraganul Ian

„Suntem conștienți de mai multe apeluri de la oameni izolați din cauza . Cu toate acestea, nu putem reacționa momentan din cauza condițiilor de mediu”, a explicat Ben Abes, director al siguranței publice din județul Lee.

Deși ce a fost mai rău a trecut, amploarea devastării cauzate de abia acum începe să ia contur.

„Va fi o perioadă foarte dificilă, în următoarele câteva luni. Eforturile de salvare și recuperare vor fi complexe, vor fi costisitoare și va fi nevoie de eforturi concentrate din partea statului federale și agențiilor guvernamentale locale și a sectorului privat”, a precizat Roger Desjarlais, manager al județului Lee.

articolul original.

Uraganul Ian face pagube în statul american Florida. Furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol | VIDEO

29 September 2022 at 06:32
image

Statul american Florida a fost atins de uragan Ian. Însoțită de rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră, furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol. Autoritățile statului american Florida sunt în stare de alertă sporită din cauza amenințătorului uragan Ian.

Uraganul este unul de categorie 4, pe o scară cu 5 trepte de intensitate care a produs deja inundații și pagube.

Catastrophic storm surge in Bonita Springs, Florida.#IAN #HurricaneIan #Florida #floridahurricane #Ian2022 #PineIsland #hurricaneian #stormsurge #Storm #Hurricane #Florida #Orlando #Ian pic.twitter.com/kBdfjsghv8

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) September 29, 2022

Milioane de persoane au primit ordin să fugă din calea uraganului, care ar putea provoca un dezastru de proporții, deoarece va mătura o zonă foarte locuită şi expusă la inundaţii.

Potrivit preşedintelui american Joe Biden, Ian „ar putea fi un uragan foarte violent, cu un impact devastator şi care să pună vieţi în pericol”.

Current situation at our hotel in Port Charlotte. Getting absolutely rocked by strongest winds yet! #Ian pic.twitter.com/M2SsHpkNPL

— Aaron Rigsby (@AaronRigsbyOSC) September 28, 2022

Liderul de la Casa Albă a aprobat deja un ajutor federal de urgenţă pentru 24 din cele 67 de comitate din Florida.

Potrivit Pentagonului, 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în Florida, iar alţi 1.800 se aflau aseară în drum către statul american.

I’ve been capturing video from this webcam in Fort Myers all day and I’ve put it into a Timelapse. Check out the storm surge rushing in! Crazy. #Ian #flwx pic.twitter.com/lj7a1wThga

— Brennan Prill (@WxBrenn) September 28, 2022

Până să ajungă în Florida, uraganul Ian a lăsat Cuba fără electricitate.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj Twitter

articolul original.

Sonda InSight, aflată pe Marte, refuză să moară chiar dacă asta trebuie să se întâmple cu luni în urmă

28 September 2022 at 07:00
image

O mică sondă își continuă operațiunile pe Marte, deși oamenii de știință credeau că va muri în urmă cu mai multe luni.

NASA credea că sonda InSight va muri în urma cu mai bine de un an, însă, cu puțin noroc, nava spațială sfidează toată așteptările și continuă să funcționeze.

Încă din iunie 2021, NASA se pregătea de sfârșitul sondei marțiene, experții estimând că InSight se va stinge până în primăvara anului 2022. Însă, în luna mai, NASA și-a actualizat estimările și a anunțat că sonda se va opri din funcționare în această vară, ori cândva până la sfârșitul anului 2022.

Actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat sonda InSight să rămână în viață

Totuși, actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat să rămână în viață în tot acest timp.

„Încă din 2021, noi am modificat un pic operațiunile și am avut parte și de vreme marțiană care a fost norocoasă pentru noi, pentru că nu au fost furtuni de praf puternice sau alte fenomene de acest fel”, a explicat Chuck Scott, manager de proiect pentru InSight la Institutul de Tehnologie din California, SUA (CalTech) și Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Marte se află momentan în plin sezon de furtuni de praf, fapt pentru care orice sondă de tipul lui InSight ar fi afectată, pe măsură ce praful se adună pe panourile sale solare și o forțează să rămână fără energie. Însă, așa cum a explicat Scott, acest sezon de furtuni de praf a fost neobișnuit de liniștit.

InSight a ajuns în versiunea robotică de îngrijire paliativă

„Ne așteptam la furtuni de praf regionale care să ne cauzeze probleme. Însă, având în vedere vremea din acest an, oamenii care prognozează vremea pentru Marte cred că nu vom vedea nicio furtună de praf regională pentru alte câteva săptămâni bune”, a adăugat Scott.

În ciuda vremii plăcute , InSight a ajuns, fără îndoială, în versiunea robotică de îngrijire paliativă, operatorii săi de pe Pământ reprogramând sonda astfel încât aceasta „să moară în liniște”, în loc să intre în modul de siguranță (safe mode). Scott a mai precizat că, de la amartizarea sa din 2018, producția de energie a lui InSight a scăzut treptat, iar acum a ajuns la doar o zecime din capacitatea sa originală.

„Nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”

De fiecare dată când o furtună lovește, „sonda va fi afectată”, a spus managerul de proiect, iar în cele din urmă una dintre acele furtuni o va scoate complet din uz.

„Vom ajunge la un punct în care bateria nu va mai funcționa și nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”, a aspus Scott, citat de Futurism.

Este cu adevărat un miracol faptul că sonda InSight a rezistat atât de mult timp.

articolul original.

Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric

26 September 2022 at 23:00
image

Puternica furtună Fiona a lovit sâmbătă estul Canadei cu vânturi cu forța unui uragan, doborând copaci și linii electrice și lăsând sute de mii de case și companii fără electricitate, scrie Reuters.

Centrul național american pentru uragane (NHC) a declarat că centrul furtunii se află acum în Golful St. Lawrence, după ce a traversat Nova Scoția. Rapoartele privind copaci și linii electrice doborâte s-au răspândit în Nova Scotia și în Insula Prince Edward.

Fiona, care în urmă cu aproape o săptămână a lovit Puerto Rico și alte părți ale Caraibelor, a atins pământul între Canso și Guysborough, în Nova Scotia, unde Centrul canadian pentru uragane a declarat că a înregistrat ceea ce ar fi putut fi cea mai scăzută presiune barometrică a unei furtuni care a lovit pământul în istoria țării.

Vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente

Aproximativ 79% dintre consumatori, adică 414.000, în Nova Scotia, iar 95%, adică 82.000, au rămas fără curent în Insula Prince Edward , au declarat companiile de utilități. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu servicii de telefonie mobilă cu probleme. Poliția din întreaga regiune a raportat multiple închideri de drumuri.

Furtuna a slăbit oarecum în timp ce se deplasa spre nord. La ora 8.00 a.m. (1200 GMT), se afla deasupra Golfului St. Lawrence, la aproximativ 340 km nord-est de Halifax, cu vânturi maxime de 140 km/h și se deplasa spre nord cu aproximativ 37 km/h, a precizat NHC.

Experții au prezis vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente. Fiona ar urma să slăbească treptat, dar se așteaptă ca furtuna să mențină vânturile cu putere de uragan până sâmbătă după-amiază, a precizat NHC.

Aproape un milion de persoane fără curent electric

după ce a lovit insulele din Caraibe la începutul săptămânii, Fiona a provocat moartea a cel puțin opt persoane și a lăsat fără curent electric aproape toți cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico. Aproape un milion de persoane au rămas fără curent electric cinci zile mai târziu.

Premierul canadian Justin Trudeau și-a amânat plecarea de sâmbătă spre Japonia, acolo unde urma să participe la funeraliile fostului premier Shinzo Abe, pentru a primi informări și a sprijini răspunsul de urgență al guvernului, a declarat pe Twitter secretarul de presă Cecely Roy.

articolul original.

(VIDEO) Litoralul bulgăresc, lovit de furtuni

18 September 2022 at 09:10
image

O furtună violentă a avut loc în largul staţiunii Pomorie, sâmbătă, 17 septembrie, când mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord.

O familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, iar o duzină de bărci au fost împinse în mare, relatează BTA.

Vântul puternic, cu rafale care au atins 100 km/h, a doborât zeci de copaci în capitala regională Burgas, a comunicat biroul de presă al guvernului municipal. Un copac căzut a perturbat transportul public de-a lungul unei artere din Burgas, potrivit ziare.com. Mai multe localităţi din zonă au avut întreruperi de energie electrică.

Administraţia Maritimă a fost alertată cu privire la această situaţie.

Primarul din Pomorie, Ivan Alexiev, a convocat o şedinţă de urgenţă în condiţiile în care situaţia aici este destul de gravă. Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele artere de circulaţie au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

Trei avertizări de Cod portocaliu! Acoperiş smuls de rafale, în Bacău

11 September 2022 at 06:36
image

Trei avertizări de Cod portocaliu! Acoperiş smuls de rafale, în Bacău.

Furtuna abătută sâmbătă seară asupra judeţului Bacău a provocat pagube materiale. În municipiul Bacău, rafalele au smuls bucăţi mari de tablă dintr-un acoperiş, iar într-o altă zonă a oraşului un demisol a fost inundat din cauza ploii torenţiale.

Potrivit ISU Bacău, pompierii au intervenit de asemenea pe strada Bicaz, unde un demisol a fost inundat. În urna fenomenelor meteorologice nu au fost raportate victime, relatează news.ro.

Meteorologii au emis, sâmbătă seară, avertizare Cod portocaliu vizând intensificări ale vântului de peste 80…90 km/h, averse de peste 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină pentru zeci de localităţi din judeţele Bacău şi Vrancea. Avertizarea a fost valabilă între orele 19:25 şi 20:30. 

Trei avertizări de Cod portocaliu

Sâmbătă seară, până la ora 22:00, în judeţul Bacău localităţile Podu Turcului, Răchitoasa, Stănişeşti, Glăvăneşti, Motoşeni, Plopana, Dealu Morii, Lipova, Vultureni, Coloneşti, Onceşti, Izvoru Berheciului se află în continuare sub avertizare nowcasting cod portocaliu vizând intensificări care vor depăşi la rafală 80…90 km/h, averse care vor depăşi 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină.

Codul portocaliu este valabil şi pentru judeţul Iaşi, localităţile Iaşi, Tomeşti, Holboca, Ciurea, Răducăneni, Ţibăneşti, Miroslava, Leţcani, Ţibana, Voineşti, Costuleni, Ciorteşti, Comarna, Mironeasa, Sineşti, Valea Lupului, Mogoşeşti, Schitu Duca, Popeşti, Scânteia, Ungheni, Prisăcani, Horleşti, Tansa, Cozmeşti, Bârnova, Golăieşti, Grajduri, Şcheia, Gorban, Dolheşti, Dobrovăţ, Aroneanu, Ţuţora, Moşna, Ipatele, Grozeşti, Mădârjac, aflate sub Cod portocaliu tot până la ora 22:00.

Sursa: observatornews.ro

articolul original.

Festival gen Untold în Spania anulat, vântul a răsturnat o scenă peste participanți, un tânăr a murit – VIDEO

13 August 2022 at 15:10
image

O persoană a murit și altele au fost rănite sâmbătă dimineață, la un festival de muzică electronică desfășurat în Spania, intitulat Medusa.

Vânturi extrem de puternice s-au pornit la un moment dat, iar acestea au pus la pământ o scenă a festivalului, care avea loc la Cullera, în regiunea Valencia. Incidentul s-a produs în jurul orei locale 04.15.

@Medusa_festival #medusafestival

Grabado justo cuando empieza. pic.twitter.com/icdy3Nm0PM

— JrG (@j0rG1t0rZ) August 13, 2022

Un fallecido y 17 heridos, 9 de ellos graves, en el Medusa festival. Por el reventón cálido y la caída de estructuras. pic.twitter.com/0Hfat8BJof

— ɐɹɐʌǝnƃ sǝʎǝɹ nuɐɯ (@M_ReyesGuevara) August 13, 2022

Inițial s-au anunțat 17 persoane rănite, dar ulterior, Ministerul Sănătății a confirmat că 40 de persoane au suferit răni, cu diverse grade de severitate.

Han cancelado el Medusa festival por la tragedia de ayer. pic.twitter.com/3BZ9lfJECv

— BCN LEGENDS (@bcnlegends) August 13, 2022

Organizatorii festivalului, care așteptau 320.000 de participanți de vineri până duminică, au anunțat că sunt devastați și consternați de cele întâmplate. Potrivit acestora, în jurul orei 4, o furtună violentă a devastat mai multe zone din incinta festivalului, iar responsabilii au decis imediat să elibereze spațiile pentru a asigura siguranța participanților, a lucrătorilor și a artiștilor prezenți.

50.000 de persoane au fost evacuate de forțele de ordine în aproximativ 40 de minute.

‼️Esta madrugada se han producido reventones cálidos en muchos puntos de la costa valenciana acompañados de vientos muy fuertes.
El #Cullera han afectado al @Medusa_festival donde se han desplomado estructuras. Hay, al menos, un fallecido y decenas de heridos
Video: @dracoelbraco https://t.co/l8j06lMV5k pic.twitter.com/XXAbRDLmcb

— VOST Comunitat Valenciana (@VOSTcvalenciana) August 13, 2022

Imaginile video publicate pe rețelele sociale arată momentul când scena cade peste publicul aflat în fața ei. Persoana decedată ar fi, potrivit ziarului El Pais, un tânăr de 22 de ani, lovit de structura prăbușită.

Organizatorii au anunțat sâmbătă după-amiază anularea definitivă a festivalului.

Primăria locală a decretat două zile de doliu. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs drama.

Pe afișul festivalului, la Scena „Circus Of Madness”, parcă cu un nume predestinat, s-a aflat vineri Steve Aoki, care a fost prezent în urmă cu o săptămână la festivalul Untold. Sâmbătă era programat Afrojack, iar duminică seara David Guetta, un alt artist care a urcat pe scena festivalului de la Cluj.

Zona de litoral din Valencia se află sub avertizare meteo cod roșu de temperaturi extreme, de până la 43 de grade, dar și de furtuni.

articolul original.
❌