ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Tânăr reţinut pentru că fura câini şi le tăia urechile

31 January 2023 at 12:11
image

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Alba au luat luni măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de un tânăr de 20 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru furt calificat şi schingiuirea animalelor, informează Digi24.

În dimineaţa zilei de 30 ianuarie, tânărul ar fi pătruns în curtea unei locuinţe din Blaj şi ar fi sustras un câine, de rasă comună, cu vârsta de aproximativ 3 luni, pe care l-ar fi dus la domiciliul său unde i-ar fi tăiat urechile.

Din cercetări, a rezultat că tânărul ar mai fi tăiat urechile unui câine, pe care l-ar fi găsit pe stradă, săptămâna trecută.

Ambele animale au fost evaluate de către medicul veterinar din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor şi au fost lăsate în custodia proprietarilor, fiind într-o stare bună de sănătate.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tânăr reținut după ce i-a furat telefonul unei femei pe o stradă din Bârlad

30 January 2023 at 08:23
image

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un bărbat de 32 de ani, din comuna Grivița, județul Vaslui, bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

Polițiștii Biroului Investigații Criminale Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a unui bărbat, din Grivița, bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată, la data de 16 ianuarie 2023, în municipiul Bârlad, în zona străzii Episcop Iacov Antonovici.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, în data de 16 ianuarie 2023, la ora 19:00, persoana bănuită de comiterea infracțiunii ar fi deposedat, prin folosirea violenței, o persoana vătămată, femeie de 45 de ani, din Bârlad, de un telefon mobil, în timp ce aceasta se afla la plimbare cu un animal de companie, în zona locuinței.

Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii este estimat la 800 de lei și a fost recuperat integral.

La data de 27 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii bârlădeni au luat, față de bărbat, măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

 Ulterior, acesta a fost prezentat Judecătoriei Bârlad, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care a dispus arestarea sa preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului.

articolul original.

Hoții care l-au golit pe un bistrițean de bijuterii de peste 60.000 de euro, condamnați la pușcărie

30 January 2023 at 06:00

Hoții care, în decembrie 2021, au spart locuința unui bistrițean și l-au golit de bani și bijuterii din aur de peste 60.000 de euro, au fost condamnați zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Deși lista acuzațiilor este destul de lungă, inclusiv trafic de droguri de mare risc, pedepsele aplicate celor cinci bărbați, sunt destul de blânde, cea mai mare fiind de 5 ani de închisoare.

Acuzațiile aduse celor cinci sunt de constituire de grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, trafic de droguri, conducere fără permis, fals și uz de fals.

Acest dosar dosar a fost deschis de procurorii DIICOT la începutul lunii noiembrie 2021, în urma denunțului unui inculpat anchetat de procurorii DIICOT, ancheta fiind începută IN REM pe mai multe fapte, respectiv trafic de droguri, viol, lipsire de libertate.

Câteva zile mai târziu, firele au dus la Marcel Moldovan, după ce a mai fost formulat un denunț de către un alt bărbat a cărui locuință a fost “răvășită” de procurorii DIICOT, și unde s-a găsit substanțe interzise. Așa că, pentru ca să scape, a ciripit, iar anchetatorii au ajuns și la Marcel Chereji, nepotul lui Moldovan.

S-au pus pe furat

În toamna lui 2021, Moldovan, Chereji și Ioan Ciurcui și-au unit forțele și s-au apucat de furturi. Numai că, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Moldovan, acesta era filat de anchetatori.

Astfel, în luna noiembrie, Chereji a primit un pont de la Grigore Ani, iar mai apoi l-a informat pe Moldovan, care la rândul lui i-a convocat pe Lascu și pe Ciurcui. Totodată, Moldovan s-a întâlnit și el personal cu Ani, care i-a dat detalii despre viitoarea lor victimă – unde se află apartamentul în care locuiește, ce activități și medii frecventează, ce autoturism folosește -, ba mai mult, i-a dus și pe teren, pentru a identifica adresa exactă și persoana vizată, pe care Ani o cunoștea foarte bine, fusese în casa acesteia și știa că deține bunuri și bijuterii de valoare și circa 200.000 de euro, bani proveniți de pe urma vânzării unui imobil.

Drept urmare, victima a fost filată timp de câteva zile, în acest interval cei cinci punând la punct “planul de bătaie”.

Pe 4 decembrie2021, într-o zi de sâmbătă, a avut loc furtul. Evident, după ce s-au convins că victima este plecată de acasă.

Astfel, Moldovan și Chereji au rămas în afară pentru a supraveghea zona, în timp ce Lascu și Ciurcui au intrat în apartament.

Potrivit procurorilor, furtul a fost comis în intervalul orar 17:59-19:10. Acțiunea n-a fost un ușoară, Lascu și Ciurcui întâmpinând probleme cu deschiderea ușii de acces în locuința victimei, care era una metalică, așa că au fost nevoiți să facă rost și de scule pentru a o deschide. În tot acest timp, cei patru au ținut legătura telefonic, numai că anchetatorii îi filau deja, convorbirile fiindu-le interceptate, atât cele telefonice, cât și ambiental.

Captură impresionantă

Captura a fost una extrem de mulțumitoare pentru cei 4 hoți.

Ciurcui și Lascu găsit în incinta apartamentului o cutie în care se aflau 8 ceasuri bărbătești de colecție mărcile Piegmont, Duward, Corum, Longines, Hublot, Tag Heuer Carrera dintre care 2 ceasuri erau din aur de 18 karate, un alt ceas din aur de 18 Karate femeiesc și mai multe bijuterii din aur printre care un colier cu perle, un lănțișor din aur de 18 karate reprezentând crucea cu Iisus Hristos răstignit, 3 lănțișoare din aur de 18 și 22 de karate cu medalion, 2 inele din aur cu pietricele, un ceas de buzunar din argint marca Chopard, un buton pentru cămăși marca Armani din argint placate cu aur, doi butoni pentru cămăși din aur alb cu pietre, un breloc pentru chei Armani din argint placat cu aur, o brățară din aur de circa 60 grame de 18 karate, o brățară din aur de 22 de karate cu greutate de circa 60 grame, având model cu 3 rânduri de verigi suprapuse și lipită pe fiecare verigă un model din aur de tip frunză.

Au început să vândă bunurile furate

După comiterea faptei, cei patru s-au gândit să pună la adăpost bunurile furate, și le-au dus la locuința unui văr de-al lui Moldovan, aflat într-o localitate mai izolată, unde au fotografiat și filmat obiectele și au cântărit bijuteriile din aur. Apoi s-au înțeles cum să valorifice bunurile furate și cum să împartă banii.

Astfel, patru ceasuri au fost vândute cu 1.800 de euro, iar o parte din bijuterii au fost vândute contra sumei de 10.000 de lei. Și nu au fost singurele bunuri valorificate. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal, câte 2.500 lei și 1800 euro, plus o parte din obiecte.

La un moment dat însă și-au adus aminte că Ani Grigore, cel care le dăduse pontul a rămas nerecompensat. Numai că în acest punct au început să cârtească, fiindcă ar fi rămas cu bani mai puțini. Deși Chereji a propus să pună fiecare câte 600 de lei, Moldovan a spus că Ani nu va primi mai mult de 500 de lei de toți.

Câteva zile la rând, cei 4 au încercat să mai facă rost de bani prin vânzarea celorlalte bunuri rămase, însă pe 17 decembrie s-au trezit cu anchetatorii pe cap, iar a doua zi au fost arestați preventiv.

Lascu și Ciurcui și-au recunoscut faptele de la bun început și au colaborat cu anchetatorii, însă Cherejii și Moldovan s-au dat nevinovați la început, după care s-au gândit că e mai bine să vorbească.

După arestare, undeva pe la finele lui februarie, Lascu, Chereji și Moldovan au reușit să îl contacteze pe bărbatul a cărui locuință o spărseseră, și i-au spus cine le-a dat pontul. Pe 3 martie, victima i-a trimis printr-un sms lui Ani convorbirea cu cei trei. În aceeași zi, bărbatul a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

S-au recuperat circa 11.000 de euro din pagubă

Pe lângă acuzațiile de furt și trafic de substanțe interzise, anchetatorii au descoperit și alte infracțiuni. Astfel, Chereji s-a folosit de un permis fals ca să circule cu mașina, document obținut prin intermediul unei persoane din Republica Moldova. A fost descoperit de polițiști în luna martie 2021.

În ceea ce îl privește pe Ani Grigore, procurorii spun că, în urma cercetărilor a rezultat că ar fi implicat în activități de trafic de droguri de risc și falsificare de monedă.

Lascu este acuzat și de contrabandă cu țigări, dar și cu articole pirotehnice.

“În cauză s-au demarat cercetări in rem și cu privire la infracțiunile de viol, tâlhărie, oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, viol, prev. de art. 218 alin.1 și 3, lit. c și f C.pen. și lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin.1 și 3, lit. b C.pen. la care s-a făcut referire în cuprinsului denunțului formulat de inculpatul XX, din 4.11.2021, formulat către DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, precum și pentru infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din Cod Penal cu privire la care s-a extins urmărirea penală consecutiv depunerii denunțului și înregistrării cauzei”, au mai menționat anchetatorii, în rechizitoriu.

De la inculpați s-au recuperat un colier din perle, în valoare de 9.000 euro, un ceas de colecție marca Tag Heuer Carrera, în valoare de 2.200 euro și un ceas de mână marca Ferruci Quartz, în valoare de 200 lei. Prin pătrunderea prin efracție s-a cauzat persoanei vătămate A.A. o pagubă de 62.368,74 euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase și a celor distruse. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 59.668,74 euro.

Sentințe blânde, aproape executate în arest preventiv

La finalul procesului pe fond, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat și sentința. Astfel, Marcel Moldovan și Marcel Chereji au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, Corneliu Lascu a primit 2 ani și 3 luni de închisoare, Ciurcui Ioan a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în timp ce Ani Grigore a primit 4 ani și 10 luni de închisoare. Totodată, cei cinci sunt obligați să plătească victimei furtului aproape 40.600 de euro despăgubiri civile.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

articolul original.

Untul și brânza încep să se vândă cu sisteme antifurt

29 January 2023 at 19:22

Untul, brânza și pasta de dinți devin – din produse de bază – unele de lux. Pentru că prețurile lor au crescut chiar și cu 50%, unele magazine vând aceste produse cu sisteme antifurt. O măsură de siguranță, spun comercianții, pentru că și furturile de alimente au luat amploare în ultima vreme

„Dacă am ajuns să punem asemenea dispozitive pe lucruri de nimic, înseamnă că nu e chiar bine, cinstit vorbind”, spune un bărbat din Cluj.

„O părere bună (că sunt securizate – n.r.), pentru că aici, în Baia Mare, se fură mult”, spune un alt client din Maramureş.

Imagini similare au apărut în urmă cu o săptămână și în hipermarketuri din Cluj. Un bărbat a publicat o fotografie cu un pachet de unt, protejat de o capsulă antifurt.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, prețurile la unt în anul 2022 au crescut cu peste 40% față de anul precedent.

sursa foto: realitatea.net

image
Articolul precedent
articolul original.

Mediaș: Incendiu la un bancomat, provocat de hoți. Au ars toți banii încercând să-i fure

29 January 2023 at 15:18
image

Niște hoți au încercat, duminică dimineață, să fure banii dintr-un bancomat din Mediaș, dar nu au reușit decât să provoace un incendiu. Toți banii au ars. Polițiștii sunt acum pe urmele hoților.

Au ars banii dintr-un bancomat, în încercarea de a-i fura

Duminică dimineață, în jurul orei 04.00, polițiștii care patrulau pe strada I.C. Brătianu au văzut că din sediul unei bănci ieșea fum. Ei au intrat în hol și au constatat că ATM-ul ardea cu flacără deschisă. La fața locului au intervenit pompierii și un echipaj medical. Flăcările au fost stinse fără ca cineva să fie rănit.

„Din investigaţiile preliminare efectuate, poliţiştii medieşeni au constatat că persoane necunoscute ar fi pătruns în sediul unităţii bancare şi ar fi încercat să sustragă bani din ATM blocând fanta aparatului cu un obiect din lemn, fapt ce ar fi condus la supraîncălzirea sistemului electric al dispozitivului şi, astfel, la izbucnirea incendiului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter, pentru Agerpres.

Deocamdată nu a fost stabilit prejudiciul. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru tentativă la furt calificat și-i caută pe hoți.

„Nimeni nu îşi aminteşte să mai fi fost (un asemenea incendiu n.r.). Putem zice ca e o premieră în judeţul Sibiu”, a declarat Andreea Ştefan, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru Agerpres.

articolul original.

Mediaș: Au încercat să fure banii dintr-un bancomat, dar au provocat un incendiu

29 January 2023 at 09:33
By: -
image

Mai multe persoane ar fi încercat, duminică dimineață, să fure banii dintr-un bancomat aflat în sediul unei bănci din municipiul Mediaș, dar nu au reușit decât să provoace un incendiu. Bancomatul a luat foc și au ars inclusiv banii disponibili în acel moment.

Potrivit ISU Sibiu, incidentul a avut loc pe strada I.C. Brătianu, iar pompierii au fost solicitați să intervină printr-un apel primit la în jurul orei 4:00. Bancomatul a ars în totalitate, iar o parte din pereţii interiori ai imobilului unde era amplasat bancomatul au fost afectaţi de fum.

Când au ajuns la locul incidentului, incendiul se manifesta cu flacără şi se acţiona cu două stingătoare. Pompierii au lichidat prompt incendiul și nu au fost înregistrate victime. Deocamdată nu se știe câți bani erau în bancomatul care a ars.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter, a declarat pentru Agerpres, că incendiul a fost observat de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Mediaș, care au pătruns în holul unității bancare, au constatat că bancomatul ardea cu flacără deschisă și apoi au chemat pompierii.

Din investigaţiile preliminare efectuate, poliţiştii au constatat că persoane necunoscute ar fi pătruns în sediul unităţii bancare şi ar fi încercat să sustragă bani din ATM blocând fanta aparatului cu un obiect din lemn, fapt ce ar fi condus la supraîncălzirea sistemului electric al dispozitivului şi, astfel, la izbucnirea incendiului, a precizat Elena Welter.

S-a deschis un dosar de cercetare penală pentru tentativă de furt calificat, iar acum polițiștii îi caută pe cei care au încercat să fure banii.

articolul original.

Topograf lăsat fără aparatul GPS la Gădălin, hoțul prins în Cluj

28 January 2023 at 15:13
image

Polițiștii de la Secția 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați pe 19 ianuarie de către un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, despre faptul că în timp ce efectua măsurători topografice pe drumul județean 161 în apropierea localității Gădălin, din comuna Jucu, persoane necunoscute i-ar fi fost sustras aparatul GPS și câteva accesorii. Paguba a fost estimată la aproximativ 8.500 de euro.

Polițiștii, împreună cu cei din cadrul Biroului de Investigații Criminale, au efectuat verificările necesare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În cursul zilei de 26 ianuarie, în urma activităților investigativ-operative, polițiștii l-au depistat în flagrant pe bărbatul bănuit de săvârșirea faptei, chiar în timp ce ar fi încercat să vândă aparatul, într-o parcare de pe strada Fabricii din municipiul Cluj-Napoca.

În cauză, prejudiciul a fost recuperat în totalitate. În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

foto: arhiva

articolul original.

Bărbat lăsat fără telefon și bani pe peronul gării din Gherla, polițiștii au găsit trei suspecți

28 January 2023 at 08:34
image

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca – Biroul Județean de Poliție Transporturi Cluj – Postul de Poliție Transporturi Feroviare Gherla au fost sesizați telefonic pe 20 ianuarie, în jurul orei 22, de către polițiștii Dispeceratului Poliției Municipiului Gherla despre faptul că mai multe persoane i-ar fi sustras unui bărbat un telefon mobil, un încărcător de telefon și o sumă de bani, în timp ce acesta se afla pe peronul Stației CFR Gherla.

Având în vedere cele sesizate, în urma investigațiilor efectuate și a activităților întreprinse în colaborare cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Gherla și ai Poliției Locale Gherla, la aceeași dată, ora 23.20, au fost depistate cele trei persoane bănuite, în municipiul Gherla.

Întregul prejudiciu a fost recuperat, telefonul mobil și încărcătorul fiind descoperite asupra uneia dintre persoanele bănuite, iar suma de bani fiind împărțită între cele trei persoane.

În cauză, a fost deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

foto: arhiva

articolul original.

Percheziţii la hoții de energie electrică din Țăndărei, Ialomiţa

27 January 2023 at 18:12

Grav accident rutier, în această după-amiază, pe DN2, la intrare în localitatea Movilița, județul Ialomița. Două persoane, care se aflau într-un autoturism, au decedat, ca urmare a impactului mașinii cu un autocar.

Este vorba despre un bărbat de 61 de ani, șoferul, și o femeie de 57 de ani, ambii din comuna Bărbulești – ne informează IPJ Ialomița.

De asemenea, alte trei persoane, din autocar, au fost rănite, fiind evaluate medical la fața locului. Potrivit ISU Ialomița, una dintre victime a fost dusă la Spitalul Municipal Urziceni.

La locul accidentului au acționat mai multe echipaje de salvatori din județele Ialomița și Bacău. Traficul este blocat.

articolul original.

Au sustras materiale de la sondele de extracție petrolieră din Valea Mare

27 January 2023 at 12:31
image

Vremea s-a schimbat brusc. Evident, au apărut și problemele în trafic sau în rețelele de distribuție a energiei electrice.

În județul Dâmbovița, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore, în patru comune, respectiv Poiana, Iedera, Valea Mare și Crevedia, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Peste 1.700 de gospodării au rămas pe întuneric din cauza defecţiunilor existente la 33 de puncte de transformare și la 4 linii de medie tensiune.

Operatorul de energie electrică a dat asigurări că se acţionează în teren cu mai multe echipaje pentru remedierea defecţiunilor cauzate de fenomenele meteorologice.

Tot în această dimineaţă, echipajele de pompieri de la ISU Dâmboviţa au intervenit pentru îndepărtarea unui stâlp care bloca o bandă de circulaţie în comuna Slobozia Moară și a unui copac căzut pe cabluri electrice în satul Picior de Munte, comuna Dragodana.

articolul original.

Țăndărei: Percheziții la persoane bănuite de furt de energie electrică

27 January 2023 at 13:04
image

9 percheziții domiciliare au avut loc în această dimineață pe raza orașului Țăndărei, fiind vizate persoane bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețeaua de electricitate.

La data de 27 ianuarie a.c., în intervalul orar 06:00 – 09:00,  42 de polițiști din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cu sprijinul luptătorilor de acțiuni speciale, precum și 46 de jandarmi din cadrul IJJ Ialomița și Constanța au desfășurat o acțiune de amploare pe raza orașului Țăndărei, în vederea prevenirii faptelor cu violență, asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică și disciplină în traficul rutier.

Polițiștii au descins la 9 locații, fiind efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

În cadrul acțiunii au fost constatate în flagrant 10 infracțiuni cu privire la săvârșirea faptelor de furt și racordarea clandestină la rețeaua de energe electrică.

În cadrul activităților au fost organizate și filtre rutiere de control, fiind verificate 51 de autovehicule și legitimate 62 de persoane.

Pentru neregulile descoperite, au  fost aplicate 18 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 2.465 de lei.

sursa: IPJ Ialomița

articolul original.

Galați: Sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, spart de hoți noaptea trecută. Au fost furate bonuri de carburant și bani cash | VIDEO

27 January 2023 at 12:40
image

Sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Galați a fost călcat de hoți, noaptea trecută. Toate birourile au fost răvășite, iar hoții au sustras bonuri de carburant și bani cash. Au încercat să deschidă și seiful instituției, însă nu au reușit. Este a treia spargere a unei instituții publice din Galați, în ultimele luni.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/27ian-13-CORESP-GL-Ema-Turcu-Jaf-la-CNAS.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hoții au intrat în cursul nopții în sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Galați, pătrunzând în clădire prin forțarea ferestrei de la secretariat, situat la etajul 1. Au cotrobăit prin toate cele 25 de birouri, după ce au distrus sistemele de închidere ale ușilor.

Potrivit primelor cercetări, au fost furate bonuri de carburant în valoare de 2.000 de lei și 130 de lei și bani cash aflați pe niște birouri.

Criminaliștii au găsit urme de forțare și la seiful instituției, însă hoții nu au reușit să îl deschidă.

În caz, a fost deschis un dosar penal pentru furt calificat și se fac cercetări pentru identificarea autorilor spargerii.

În ultimele două luni ale anului trecut, sediile altor două instituții publice din Galați au fost călcate de hoți. Primul a fost sediul societății edilitare Apa Canal, iar, apoi, hoții au intrat prin efracție și în sediul Consiliului Județean Galați.

În precedentele două cazuri, nu au fost furate lucruri de valoare ori documente, însă au fost provocate distrugeri. Autorii celor două spargeri nu au fost prinși până acum.

Sursa foto: Europa FM / Emanuela Turcu

Sursa video: Europa FM / Emanuela Turcu

Citește și: Premierul Ciucă: Galați va fi legat de portul Constanța prin cale ferată | AUDIO

articolul original.

Mașină furată din Dej, găsită abandonată în Baia Mare – VIDEO

27 January 2023 at 08:12

O mașină anunțată ca fiind furată din Dej a fost găsită abandonată în Baia Mare.

Poliția municipiului Dej a fost sesizată pe 26 ianuarie, în jurul orei 8, prin plângere, despre faptul că în noaptea de 25/26 ianuarie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară marca Mercedes, care se afla parcată în Piața Bobâlna din municipiul Dej.

La nivelul Poliției municipiului Dej a fost constituită o echipă operativă care a preluat cercetările în cauză, polițiștii stabilind faptul că autovehiculul a fost lăsat neasigurat și cu cheia în interior.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 5.000 de euro.

În urma activităților investigativ-operative a reieșit faptul că autoutilitara s-ar afla în municipiul Baia Mare.

În colaborare cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, joi au fost efectuate verificările necesare, autovehiculul fiind găsit, abandonat, pe Bulevardul Unirii din municipiul Baia Mare.

În continuare se desfășoară cercetări în vederea identificării autorilor și dispunerii măsurilor legale care se impun.

video gherla info

articolul original.

Doi tineri din Epureni sunt autorii unui furt de materiale de construcții din Onești

26 January 2023 at 16:48
image

Poliţiştii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, din cadrul Poliției Orașului Murgeni, au reținut doi tineri, în vârstă de 22, respectiv 17 ani, din comuna Epureni, județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni au documentat și probat activitatea infracțională a celor două persoane bănuite de comiterea unei infracțiuni de furt calificat, la data de 12 ianuarie 2023, în localitatea Bârlălești, comuna Epureni, județul Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii din Murgeni au stabilit faptul că, în data de 12 ianuarie 2023, în intervalul orar 17.00 – 18.00, persoanele bănuite de comiterea infracțiunilor ar fi pătruns, prin efracție, fără drept, într-o gospodărie deținută de persoana vătămată, femeie de 32 de ani, din municipiul Onești, județul Bacău, de unde ar fi sustras materiale de construcții, pe care, ulterior, le-ar fi comercializat. Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunii a fost estimat la 4.000 de lei.

Ieri, 25 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, față de persoanele cercetate a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

Astăzi, 26 ianuarie 2023, aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate.

articolul original.

Identificată și cercetată pentru furt

26 January 2023 at 12:55
image

Bănuită de furtul unui telefon mobil, o femeie de 45 de ani din comuna Someș – Odorhei,  a fost identificată și cercetată de polițiștii din Cehu Silvaniei.

Polițiștii din Cehu Silvaniei au identificat și cercetat o femeie de 45 de ani, din comuna Someș – Odorhei, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”Sâmbătă, 21 ianuarie a.c., la ora 16.15, polițiștii din Cehu Silvaniei au identificat și cercetat o femeie de 45 de ani, din comuna Someș – Odorhei, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Polițiștii din Cehu Silvaniei o bănuiesc pe aceasta că, la 11 ianuarie a.c., ar fi pătruns pe ușa lăsată neasigurată, într-un imobil din localitatea sălăjeană Motiș, de unde ar fi sustras un telefon mobil, provocând un prejudiciu de 200 de lei.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei continuă cercetările pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celei în cauză și pentru recuperarea prejudiciului cauzat.”

articolul original.

Bârgăuan, anchetat! A furat scule și unelte electrice dintr-o gospodărie

26 January 2023 at 13:04

Un bărbat din Mijlocenii Bârgăului este cercetat de polițiști pentru furt calificat, după ce ar fi sustras din curtea unei gospodării din localitate mai multe unelte și scule electrice. Oameni legii au recuperat o parte din prejudiciu.

În urma cercetărilor efectuate într-un dosar penal pentru furt calificat, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au identificat un bărbat de 53 de ani din Mijlocenii Bârgăului, bănuit de comiterea faptei. O mare parte din prejudiciu, estimat la aproximativ 1.000 de lei, a fost recuperat.

În urma investigațiilor efectuate, a reieșit faptul că, la data de 24 februarie 2022, bărbatul ar fi pătruns în curtea unui imobil din Mijlocenii Bârgăului, și ar fi sustras dintr-o anexă a locuinței mai multe bunuri unelte și scule electrice, în valoare totală de 1.000 de lei.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către Postul de Poliție Josenii Bârgăului, în cadrul dosarului penal întocmit pentru furt calificat.

articolul original.

Furtul de idei

25 January 2023 at 19:54
image

În ultimii ani, am constatat cu mare amărăciune extinderea atât pe meleagurile noastre, cât şi în alte părţi ale lumii, a unui fenomen foarte nociv care vine în directă contradicţie cu însăşi esenţa umană ca Homo Sapiens (Om Inteligent): furtul intelectual. Cred că dicţionarele sunt prea indulgente atunci când definesc această jalnică meteahnă prin următoarele cuvinte: “a însuşi, a copia total sau parţial operele ş.a. cuiva, prezentându-le drept creaţii personale.”.

Asemenea situaţii reprobabile au apărut în ultimii ani inclusiv în mediul unor demnitari: premieri; miniştri (inclusiv ai educaţiei!); parlamentari; aleşi locali. Pe un plan mai larg, grava “maladie a minţii şi a minciunii” afectează un număr tot mai mare al celor care iau pe nedrept titlurile onorabile de Master sau de Doctor în Ştiinţe. Dacă această tendinţă îngrijorătoare nu va fi cât mai repede curmată, riscăm “să ne lăudăm” în scurt timp cu penibilul record absolut privind numărul doctorilor (nu al medicilor) pe metru pătrat.

Ca Doctor în Logică Matematică al Universităţii din Bucureşti (1979), nu puteam să rămân indiferent la actuala stare de lucruri şi, în consecinţă, i-am acordat numeroase însemnări critice în trei cărţi publicate în perioada 2016-2018.

Redau o parte dintre ele, mărturisind că atunci când le scriam, simţeam parcă suspinele adânci ale cuvintelor mele: “Orice plagiator crede în zadar că poate gândi cu mintea altuia.”; “Nu am plagiat niciodată pe nimeni, dar nu m-aş supăra dacă alţii mă vor plagia uneori.”; “O carte plagiată ar merita să fie cumpărată doar cu bani falşi.”; “Plagiatorii sunt «hoţi cu studii» care ştiu perfect cum, cât şi ce să fure.”; “Aviz plagiatorilor: textele deja publicate nu au nevoie de «părinţi adoptivi».”; “Chiar dacă Vincent van Gogh «a copiat» lanuri întregi de floarea soarelui, nimeni nu l-a acuzat vreodată de plagiat.”; “Poate că singurul plagiat acceptabil este cel care ţine de arta fotografică.”; “Plagiatul poate fi interpretat ca un furt calificat.”; “Plagiatorul este ca trişorul la jocurile de cărţi; doar cărţile diferă.”; “Cu doctoratele plagiate, unii şi-ar putea face chiar doctoratul în tehnica plagiatului.”; “Orice plagiator poate fi aproape sigur că nimeni nu îl va plagia vreodată.”; “Ce greu ar fi avansat Ştiinţa dacă plagiatul era inventat pe vremea Antichităţii!”; “Eminescu şi Delavrancea au scris, fiecare, câte un «Luceafăr», dar nici vorbă de plagiat.”; “Plagiatele nu au ce căuta nici măcar în magazinele «Second Hand», fiind dobândite prin fraudă, nu prin laudă.”; “Plagiatul – o gravă plagă a Spiritului.”; “Nu văd o mare deosebire între plagiat şi plastografie, fiind vorba tot de înşelătorie.”; “Aţi văzut vreo pasăre care poate zbura cu aripile alteia, fără să cadă?”; “O naţiune devine neîncrezătoare când vede că este condusă de agramaţi ori repetenţi, de plagiatori ori impostori certaţi cu legea sau cu cultura (mi-am permis o cacofonie lingvistică în completarea cacofoniei politice de care avem astăzi parte).”; “Aş vrea să scriu ceva despre plagiat, dar nu ştiu de unde să plagiez ca să fiu cât mai credibil.”; “«De la lume adunate şi la lume iarăşi date»; date uneori, din păcate, sub formă de plagiate de care Anton Pann habar n-avea, deşi era «finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb».”; “De când cu moda plagiatului, orice conspect poate fi considerat un corp suspect.”; “Platon nu l-a acuzat vreodată pe ilustrul său discipol Aristotel de plagiat, pentru că ambii erau ca două Stele pe cerul Gândirii – fiecare cu strălucirea proprie.”.

Sunt nespus de fericit că – aflat la vârsta senectuţii – Dumnezeu mi-a dat prilejul de a mă plagia pe mine însumi, sperând că nimeni nu mă va critica pentru acest demers.

Spre a evita orice posibile comentarii izvorâte dintr-o inocentă invidie, aduc imediat în atenţia cititorilor mei această triadă de aforisme cu adevărat notabile: *“Originalitatea nu este de cele mai multe ori nimic altceva decât un plagiat încă nedescoperit.” (Voltaire); *“Imitatio Christi. «Imitarea» faptelor de înaltă calitate etică ale cuiva nu a fost niciodată socotită ca un plagiat.” (Lucian Blaga); *“Plagiatorii dorm liniştiţi. Muza este femeie şi rareori dânsa recunoaşte cine a fost primul.” (Stanislaw Jerzy Lec).

Am apelat deseori la diverse citate verbale (în prelegeri universitare sau alocuţiuni diplomatice) sau scrise (în cărţi, articole sau eseuri). Întotdeauna, însă, mi-am luat ca “tovarăşe credincioase de drum” ghilimelele despre rolul cărora scriam aceste rânduri în cartea “Gânduri printre cuvinte”: “Ce ai dorit să spui atunci când ai spus că «doreşti să spui ceva»? Numai ghilimelele pot risipi orice neînţelegeri.”.

Este convingerea mea că apelul la citate – recunoscându-le paternitatea lor – poate fi foarte folositor în multe privinţe: exprimarea respectului faţă de anumiţi autori şi de operele acestora; confirmarea unei viziuni culturale multilaterale, autentic universale; adaptarea, la coordonatele geografice sau istorice, a unor ipostaze de natură oratorică. În consecinţă, sunt în favoarea unei utilizări ponderate şi atent evaluate a citatelor ca suplimente persuasive ale anumitor argumente.

Maniera eminamente academică devine, însă, o regretabilă meteahnă dacă se substituie penuriei argumentelor proprii sau comodităţii interpretative pe care îmi permit să o numesc fără menajamente “lene intelectuală”; logica antică denumea acest gen de sofism “argumentum ad hominem” (argumentul autorităţii). Postura de “impiegat la biroul de mişcare a citatelor” – cum obişnuiam să declar cu diferite ocazii – este incompatibilă cu gândirea proprie şi cu interpretarea originală.

De asemenea, consider că sunt utile anumite parafrazări ale unor cugetări şi butade celebre, scoţând în evidenţă sensurile şi conexiunile acestora cu tema aflată în circuitul dezbaterii ori al expunerii. Îmi aparţin aceste aforisme despre figura semantică a cărei denumire provine de la cuvintele greceşti para = alături şi phrasis = vorbire: “Parafrază sau atunci când un text este transformat în pretext.”; “Parafrază proverbială: «gura politicianului neadevăruri grăieşte».”; “Parafrază: «MAE nu a fost al strămoşilor mei, nu este al meu, ci este al fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor mei în veacul vecilor».”.

Plagiatul trebuie pedepsit ca atare, fără circumstanţe atenuante sau tergiversări birocratice, câtă vreme persoanele în cauză nu au avut nici cea mai mică jenă de a se înfrupta din ideile altora şi a-şi ascunde astfel propriile incapacităţi creative. Adevărul nu se supune la vot şi tot aşa nici acuzaţiile dovedite de plagiat nu au ce căuta în sălile tribunalelor.

Această atitudine non-intelectuală sau, mai bine zis, anti-intelectuală poluează grav climatul social şi devine o cale de a parveni în funcţii importante, având un impact nedorit asupra tinerilor care cred tot mai mult în “şansa plagiatului” şi renunţă la orice drum nobil, dar greu către noi adevăruri ale ştiinţei şi gândirii independente.

Dr. Dan Mihai Bârliba

articolul original.

Furtunile puternice au distrus plaja de la Tuzla și zone întregi din plaja lărgită de la Mamaia

26 January 2023 at 09:12
By: -
image

Valurile cauzate de furtunile puternice din ultimele zile au distrus o bucată din plaja de la Mamaia care a fost extinsă în ultimii cinci ani. S-au format dune mari de nisip pe aproape un kilometru. În plus, plaja de la Tuzla (mult mai mică) a dispărut cu totul.

Specialiștii spun că fenomenul este normal, iar la Mamaia totul va fi refăcut înainte de sezonul estival.

„Acest fenomen este unul normal, iar plaja încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină”, a afirmat Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea-Litoral, potrivit Știrile ProTV.

Potrivit lui Adrian Bîlbă, cercetător ştiințific, la mal s-a format o terasă de nisip înaltă, de aproape doi metri.

„Efectul de săpare a valului, brizanții de furtună sapă pe fund, mai aduc din scoicile proaspete, dar trag partea fină a nisipului. Imediat la mal deja avem un metru jumătate, doi, aproape spre doi metri", a declarat Adrian Bîlbă, vorbind despre situaţia de la Mamaia.

Plajele din Mamaia s-au lărgit în două etape, care s-au încheiat în 2015, respectiv 2021. Majoritatea au fost extinse cu cel puțin 300 de metri, iar lucrările costă un miliard de euro.

Situaţie dramatică la Tuzla

Acelaşi fenomen al valurilor uriaşe formate de vânt s-a întâmplat şi la Tuzla, unde o plajă superbă a dispărut peste noapte, după ce marea a înaintat 10-15 metri.

Valurile puternice din ultimele zile au tras nisipul în apă, iar acum pe plajă a rămăs o diferență de nivel de jumătate de metru. Cum nu există dig de protecție, aici forța valurilor este mai mare decât în alte locuri de pe litoral.

Aici plaja nu a fost cuprinsă în planul de combatere a eroziunii costiere.

"Această problemă rămâne și pe timpul verii, pentru că plaja la Tuzla este foarte, foarte mică. Sunt turiști mulţi, dar plaja e mică. Din păcate, nu a fost aprobat proiectul de înnisipare", spune primarul Rașid Taner, la Digi24.

De ce nu s-a lucrat şi la Tuzla explică Hristu Uzun, directorul ABADL: "În primul rând, se analizează zonele rezidențiale, în zona lui (Tuzla) e teren arabil la ora actuală. Concluziile ACB-ului, analiză cost - beneficiu, nu încadrau aceste zone ca să fie reabilitate. Pe de altă parte, erau alte zone cu potențial mult mai mare care trebuiau rezolvate".

articolul original.

Cratere uriașe la Mamaia. Plaja lărgită a fost afectată de primele furtuni (VIDEO)

24 January 2023 at 18:55
image

Deși abia a fost lărgită, o mare parte din plaja stațiunii Mamaia a fost cuprinsă de ape în urma unei furtuni care a provocat valuri mari.

Porțiunea de plajă afectată se află în zona Hotelului Rex. Valurile au săpat până la un metru în malul de nisip. Astfel, acum, plaja arată ca o minifaleză.

„Groapa generează o prăbușire a malului. Munca omului și munca naturii creează astfel de situații care se vor rezolva în primăvară când niște utilaje mari vor veni să niveleze panta de trecere”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare, potrivit presei locale – Constanța News.

În urma acestui fenomen, nisipul atras de valuri se va așeza însă în zona țărmului. Astfel, turiștii vor avea parte de un nisip mai fin pe plajă, dar și de o intrare în mare mai lină.

articolul original.
❌