ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aeroportul Brașov devine oficial frontieră de stat

28 September 2022 at 14:25
By: M.Ex.

Terminalul de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav devine oficial punct de trecere al frontierei de stat pentru persoane și mărfuri. Acest lucru este confirmat într-un proiect de HG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Odată cu deschiderea punctului de trecere a frontierei, se înființează și autoritatea vamală din cadrul aeroportului, cu număr maxim aprobat de posturi de 3.072.

Conform documentului semnat de premierul României, punctul de trecere a frontierei va fi deschis pentru persoane
și mărfuri, iar în ceea ce privește programul de funcţionare acesta va fi permanent, în intervalul orar
00.00-24.00 atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât pentru biroul vamal de frontieră, dar și
pentru Aeroport.
„Instituțiile care trebuie să asigure personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea
frontierei de stat sunt: Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de
Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov,
structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la trecerea frontierei
de stat, pentru activitatea vamală şi pentru desfăşurarea activităţilor de control sanitar-uman şi
fitosanitar se asigură de către Regia Autonomă „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” în
calitate de administrator, cu respectarea prevederilor Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.
791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise
traficului aerian international, cu modificările și completările ulterioare.
Cheltuielile de personal, pentru dotări și alte amenajări specifice se suportă de către fiecare
ordonator de credite, pentru instituțiile care desfășoară activități în punctul de trecere a frontierei,
potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat
a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările și completările
ulterioare, cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare anuale aprobate, potrivit
legii, din bugetul ordonatorilor principali de credite.
Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea
numărului de posturi aprobat Poliției de Frontieră Române din numărul de posturi aprobat
Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin suplimentarea numărului de posturi aprobat
Autorității Vamale Române”, se mai arată în Nota de fundamentare.

articolul original.

70 de fapte ilegale, ieri, la frontiere

28 September 2022 at 08:23
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 141.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 41.000 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 67.309 de persoane, dintre care 8.491 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,89 % faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 27.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.463.927 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 70 de fapte ilegale (39 de infracţiuni şi 31 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 106.000 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimate de peste 2.881.000 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 35 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 25 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Un tânăr din Moldova a plătit 150 de euro pentru un permis de conducere fals

27 September 2022 at 10:06
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița efectuează cercetări în privinţa unui tânăr cu cetățenie R. Moldova asupra căruia a fost descoperit un permis de conducere fals.

În data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a intra în ţară, pasager al unui microbuz, un tânăr cu cetăţenie R. Moldova, în vârstă de 23 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii de frontieră au descoperit asupra tânărului un permis de conducere similar celor emise de autorităţile din R. Moldova, având datele sale de identificare.

„Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, au fost efectuate verificări suplimentare, constatându-se că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals. Cu privire la cele constatate, tânărul a declarat că în luna martie a acestui an, fiind în Italia, şi-a pierdut permisul de conducere valabil deţinut şi pentru că avea nevoie de permis de conducere la locul de muncă avut, a procurat permisul de conducere descoperit la controlul de frontieră prin intermediul unui concetăţean ale cărui date nu le cunoaşte, contra sumei de 150 de euro”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Un moldovean susține că a cumpărat de la o vasluiancă o mașină declarată furată!

27 September 2022 at 10:05

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism marca Mercedes, care figurează în bazele de date ca fiind furat din Belgia, pe care un tânăr din R. Moldova încerca să-l scoată din ţară folosind un certificat de înmatriculare fals.

În ziua de 26 septembrie a.c., în jurul orei 21.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetăţenie R. Moldova, în vârstă de 21 de ani, care transporta cu ajutorul unei platforme un autoturism marca Mercedes E 350 CDI, înmatriculat în Franţa.

La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de înmatriculare eliberat de autorităţile din Franţa pentru autoturismul în cauză, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

„În urma verificărilor specifice asupra autoturismului aflat pe platformă, colegii noștri au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind furat, semnalare introdusă de autoritățile din Belgia. Cu privire la aspectele constatate, tânărul a declarat că a achiziţionat recent autoturismul, de la o persoană de sex feminin din judeţul Vaslui, contra sumei de 5.000 de euro şi că, în momentul preluării mijlocului de transport, a primit şi documentele prezentate la control pentru acesta. De asemenea, acesta a mai adăugat că nu are cunoştinţă despre faptul că autoturismul ar fi furat sau implicat în vreun litigiu”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de  furt şi uz de fals, iar autoturismul, în valoare de 30.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, spun unele media ruse

26 September 2022 at 15:45
image

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, după ce zeci de mii de ruşi au părăsit ţara de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială, aşa cum au relatat unele media ruse luni, citând surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, notează EFE.

Măsura ar urma să intre în vigoare după referendumurile de integrare cu Rusia care au loc până marţi în teritoriile ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, indică publicaţia electronică independentă Meduza.

Numai bărbaţii care vor intra în posesia unei adeverinţe în scris de la centrul de recrutare militară vor putea părăsi teritoriul naţional.

În acest scop, potrivit portalului rusesc The Bell, poliţiştii de frontieră din subordinea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de pe aeroporturi au primite liste cu numele cetăţenilor ruşi care urmează să fie mobilizaţi.

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital ‘Novaia Gazeta.Evropa’, care citează surse din cadrul FSB.

Surse din administraţia prezidenţială de la Moscova pun la îndoială această cifră, deşi admit că tendinţa este îngrijorătoare şi că armata l-ar putea convinge pe Vladimir Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa acest exod.

FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara

Potrivit avocatului în drepturile omului Pavel Cikov, FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara. El a publicat mai multe documente pe Telegram în care poliţişti de frontieră au împiedicat ieşirea din ţară a unor bărbaţi ruşi prin Kazahstan.

Iniţial, comisariatele militare le-au interzis bărbaţilor având vârsta de mobilizare să părăsească locul de reşedinţă, după care restricţia oficială îi împiedică doar să părăsească ţara.

Publicaţia RBC a informat luni că FSB a decis să desfăşoare vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibile incidente.

FSB a informat că blindate au fost trimise spre punctul de trecere a frontierei ‘Verhnii Lars’ la graniţa cu Georgia pentru cazul în care oamenii care stau la coadă ar decide să forţeze frontiera, notează RBC pe contul său de Telegram.

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia, la fel şi la graniţa cu Finlanda, Kazahstan şi Mongolia.

Între timp au continuat atacuri împotriva unor centre de recrutare în Rusia. Ultimul din această serie a avut loc luni în regiunea Irkuţk din Siberia, unde un tânăr a împuşcat de la mică distanţă un responsabil militar de încorporare, care a fost grav rănit.

Circa 20 de centre de recrutare au fost atacate

Potrivit Meduza, circa 20 de centre de recrutare au fost atacate, dintre care multe cu cocktail-uri Molotov, de la începutul ‘operaţiunii militare speciale’ în Ucraina, mai mult de jumătate în ultimele zile.

S-au înregistrat de asemenea atacuri împotriva unor clădiri ale administraţiei locale şi a sediului partidului Rusia Unită, pro-Kremlin.

Într-un alt caz împotriva războiului, un bărbat s-a ales cu răni uşoare după ce a încercat să-şi dea foc într-o staţie de autobuz din oraşul Riazan, situat la mai puţin de 200 km de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că deocamdată ‘nu există nicio decizie’ în privinţa închiderii frontierelor din partea autorităţilor ruse, în contextul manifestaţiilor împotriva mobilizării desfăşurate în ultimele zile şi al exodului de bărbaţi ruşi în străinătate care nu vor să meargă la războiul declanşat de Moscova în Ucraina. 

articolul original.

Creștere record a numărului de ruși care trec frontiera în Finlanda

26 September 2022 at 14:59
image

Finlanda a declarat luni că în weekend au intrat în țară mai mulți ruși decât în oricare alt weekend din acest an până acum, după ce anunțul de chemare a militarilor de la Moscova a provocat un val de sosiri, scrie The Moscow Times.

„Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat weekend din an în ceea ce privește traficul la frontiera de est”, a declarat pentru AFP Mert Sasioglu, de la poliția de frontieră finlandeză.

Agenția de frontieră a precizat că aproape 8.600 de ruși au intrat sâmbătă în Finlanda prin granița terestră și aproape 4.200 au trecut în cealaltă direcție. Duminică, peste 8.300 de ruși au sosit și aproape 5.100 au plecat.

„Rata de sosire este aproximativ dublă față de cea de acum o săptămână”, a declarat Sasioglu.

„Motivul principal este mobilizarea, dar se explică parțial și prin faptul că atât Finlanda, cât și Rusia au relaxat restricțiile Covid-19 în timpul verii.”

Norvegia a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia

Norvegia vecină, care nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia la punctul său de trecere a frontierei Storskog, în nordul îndepărtat.

Duminică, 243 de persoane au intrat în Norvegia dinspre Rusia, dintre care 167 aveau vize Schengen, în timp ce 91 au plecat spre Rusia, potrivit poliției norvegiene.

De asemenea, poliția a subliniat că aceste cifre sunt încă mai mici decât cele înregistrate înainte de COVID, dar a precizat că se așteaptă la o posibilă creștere în această săptămână.

Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși

Alte țări, precum Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși în ultimele zile.

Finlanda a anunțat la 23 septembrie că intenționează să „restricționeze semnificativ intrarea cetățenilor ruși” și că va finaliza decizia în „zilele următoare”.

Deși restricția nu este încă în vigoare, serviciul de pază a frontierelor a declarat că este pregătit să aplice noile reguli „în decurs de o zi”.

Sasioglu a declarat că se pregătește pentru „evoluții dificile” pe măsură ce situația evoluează.

„Este posibil ca atunci când călătoriile sunt restricționate, tentativele de trecere ilegală a frontierei să crească”, a explicat el.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră au prins patru persoane suspectate de trecerea ilegală a frontierei în regiunea Kuusamo din estul Finlandei. Aceștia au solicitat imediat azil atunci când au fost reținuți.

articolul original.

Femeie în stare gravă la spital după ce a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni. Șoferul, polițist de frontieră, era beat

24 September 2022 at 13:29
image

O femeie din Huși se află în stare gravă la spital după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni de o mașină în timp ce traversa strada. Șoferul mașinii, care a provocat accidentul, de profesie polițist de frontieră, era beat.

Accidentul s-a petrecut vineri seară, pe o trecere de pietoni din municipiul Huşi. Femeia, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în comă profundă la spital după ce a fost lovită, de un şofer aflat sub influenţa alcoolului, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.

Conducătorul auto care a provocat accidentul, un bărbat în vârstă de 50 de ani, angajat al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, avea o alcoolemie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, au mai transmis polițiștii vasluieni.

„Poliţia municipiului Huşi a fost sesizată, prin apel la numărul de urgenţă 112, cu privire producerea unui eveniment rutier, în urma căruia o femeie în vârstă de 46 de ani ar fi fost acroşată, în zona unei treceri de pietoni, amplasată pe bulevardul 1 Mai, din municipiul Huşi. În urma evenimentului rutier, în care fost implicat un autoturism înmatriculat în judeţul Vaslui, a rezultat vătămarea corporală a femeii din Huşi, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul autoturismului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din municipiul Huşi, a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte ale producerii accidentului, scrie adevărul.ro.

articolul original.

Femeie spulberată pe trecerea de pietoni de un angajat al Poliției de Frontieră

24 September 2022 at 11:22
image

O femeie din Huși se zbate între viață și moarte, lovită de o mașină când traversa strada pe trecerea de pietoni. Șoferul, polițist de frontieră, avea o alcoolemie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

O femeie în vârstă de 46 de ani a ajuns în comă profundă la spital fiind accidentată, vineri seara, 23 septembrie, pe o trecere de pietoni din municipiul Huşi, de un şofer aflat sub influenţa alcoolului, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.

Conducătorul auto care a provocat accidentul, un bărbat în vârstă de 50 de ani, angajat al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, avea o alcoolemie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Poliţia municipiului Huşi a fost sesizată, prin apel la numărul de urgenţă 112, cu privire producerea unui eveniment rutier, în urma căruia o femeie în vârstă de 46 de ani ar fi fost acroşată, în zona unei treceri de pietoni, amplasată pe bulevardul 1 Mai, din municipiul Huşi. În urma evenimentului rutier, în care fost implicat un autoturism înmatriculat în judeţul Vaslui, a rezultat vătămarea corporală a femeii din Huşi, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul autoturismului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din municipiul Huşi, a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Poliţiştii continuă cercetările în acest caz pentru a stabili împrejurările exacte ale producerii accidentului.

articolul original.

La volan, fără drept

23 September 2022 at 10:47
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontirei Albiţa  efectuează cercetări în privinţa unui bărbat care a fost depistat conducând un autovehicul, deşi dreptul de a conduce îi era suspendat, urmare a unei infracţiuni săvârşite în trafic.

În ziua de 22 septembrie a.c., în jurul orei 15.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 34 de ani, conducând autovehicul, propriu.

„La controlul de frontieră, bărbatul nu a putut prezenta permisul de conducere, motiv pentru care colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că bărbatul are dreptul de a conduce suspendat începând cu data de 01.08.2022, fiind cercetat deoarece a fost depistat în trafic conducând sub influenţa alcoolului”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii conducere pe drumurile publice a unui vehicul având dreptul de conducere suspendat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Autoturism radiat din circulaţie, descoperit în trafic de polițiștii de frontieră de la Albiţa

23 September 2022 at 10:45
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontirei Albiţa  efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova care a fost depistat conducând un autoturism neînmatriculat.

În ziua de 22 septembrie a.c., în jurul orei 22.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 44 de ani, conducând un autoturism, cu numere de înmatriculare specifice Norvegiei.

„La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control pentru autoturismul în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta este radiat din circulaţie de autorităţile din Norvegia începând cu data de 02.08.2022”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Imagini frapante din Rusia! Mii de bărbați, trimiși cu muzică și lacrimi pe frontul din Ucraina, ca în 1941 (video)

22 September 2022 at 11:43
image

Mii de bărbați din Rusia sunt petrecuți de familii pe front. „Rezerviștii” vor fi trimiși în Ucraina, conform ordinului președintelui rus. Mobilizarea parțială a început joi dimineață în mai multe orașe din Federația Rusă.

Lacrimi și nedumerire

Mamele, soțiile și rudele „rezerviștilor” au plâns în hohote și nu au vrut să se despartă de cei dragi, însă bărbații au fost nevoiți să se îndrepte către autocarele care îi vor duce direct pe front. Mulți dintre ei nu se vor întoarce acasă.

Autobuze întregi au fost încărcate cu bărbații de la Magadan, Blagoveșensk și din Iacutia.  Rezerviștii sunt trimiși pe front cu muzica în față. Din Buriatia, a doua regiune a Rusiei ca mărime după numărul de morți în război, se spune că se dau citații de chemare pe front, în masă, chiar și celor care nu îndeplinesc criteriile de „mobilizare parțială”. Cel puțin 3.000 de bărbați au fost mobilizați acolo.

Mobilizarea parțială, anunțată de Putin

Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, că a semnat decretul privind mobilizarea parțială: „Vrem să eliberăm de neonaziști aceste teritorii, Donbas, Herson, Zaporojie”.

Primarul Kievului a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram, privind anunțul făcut de Putin despre mobilizarea militară parțială a cetățenilor ruși. Acesta este sigur că mobilizarea anunțată și amenințările nucleare nu îl vor ajuta pe agresor în dorința sa de a cuceri și distruge Ucraina și ucrainenii, scrie nv.ua.

„Tiranul a lansat în sfârșit procese în țara lui, care îl vor îngropa. Și lumea civilizată trebuie să înțeleagă în sfârșit că răul trebuie distrus radical și nu să vorbească despre „ discuții de pace ” fantomatice, a afirmat Vladimir Kliciko.

articolul original.

Peste 80.000 de persoane au intrat ieri în România

22 September 2022 at 07:25
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 163.500 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.300 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 80.354 de persoane, dintre care 10.044 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 19% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 21.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.377.415 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 57 de fapte ilegale (30 de infracţiuni şi 27 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.360 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimată de 1.819.825 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 20 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 18 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Județul Suceava și regiunea Cernăuți vor să atragă mai multe fonduri europene transfrontaliere pentru modernizarea infrastructurii rutiere

21 September 2022 at 15:30
image

Județul Suceava și regiunea Cernăuți vor să atragă mai multe fonduri europene transfrontaliere pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după o întâlnire cu noul guvernator al Regiunii Cernăuți din Ucraina, Ruslan Zaparaniuk. Cei doi oficiali s-au întâlnit la granița dintre România și Ucraina, în viitorul punct de trecere al frontierei Vicovu de Sus – Crasna. „Am discutat despre proiectele transfrontaliere unde noi avem circa 10 milioane de euro angajați în proiecte de sănătate, pe infrastructura de drumuri, pe Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Și mă bucur că domnul guvernator a accelerat și pe partea ucraineană aceste proiecte, dumnealor având o situație specială cu războiul din Ucraina. Dar totuși au recuperat timpii care rămăseseră la un moment dat la unele proiecte și le mulțumesc. Asta mă face să mă gândesc și eu și sunt convins că și domnul guvernator face la fel, la solicitări de fonduri pentru mai mulți bani europeni pentru programele dintre România și Ucraina”, a spus Gheorghe Flutur. El a spus că județul Suceava și regiunea Cernăuți au nevoie de multe fonduri europene în domeniul drumurilor. „În partea ucraineană este nevoie de investiții în zona Rusca, unde sunt de modernizat drumuri pe bani europeni. Apoi la noi, în zona Izvoarele Sucevei. Avem nevoie de fonduri europene pentru drumuri așa cum avem nevoie și în domeniul sănătății, a asistenței sociale dar și în alte domenii. Deschizându-se mai multe puncte de frontieră circulația persoanelor dintre România și Ucraina va fi mult mai intensă și trebuie să vedem din timp pașii următori”, a mai spus șeful administrației județene.

articolul original.

38 de fapte ilegale, constate la frontierele României

21 September 2022 at 07:07
image

Prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat, ieri, formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 156.700 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 44.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 74.569 de persoane, dintre care 8.436 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,8% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 20.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.367.371 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 38 de fapte ilegale (21 de infracţiuni şi 17 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 11.900 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 34 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 8 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

Un moldovean a încercat să treacă granița la volanul unei mașini radiate din circulație

19 September 2022 at 12:19
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontirei Albiţa  efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova care a fost depistat  în trafic  conducând un autoturism neîmatriculat şi care a eludat controlul de frontieră, trecând fraudulos frontiera de stat, pentru a-şi transporta autoturismul “pe roţi” în R. Moldova.

În ziua de 19 septembrie a.c, în jurul orei 19.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 46 de ani, conducând un autoturism marca Lexus, cu număr de înmatriculare specific Germaniei.

„La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta este radiat din circulaţie de autorităţile din Germania începând cu data de 17.09.2022. În momentul în care i-a fost adus la cunoştinţă faptul că autoturismul este radiat din circulaţie şi că urmează să fie cercetat penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, bărbatul a plecat către R. Moldova, fără ca formalităţile de control să fie îndeplinite, documentul de identitate şi actele autoturismului rămânând în posesia poliţistului de frontieră aflat la control”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Imediat a fost urmărit de o autospecială a Poliţiei de Frontieră Române care l-a interceptat la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Leuşeni, ocazie cu care bărbatul a fost informat că va fi cercetat penal şi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat prin ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României.

Persoana a revenit la controlul de frontieră, fără autoturism, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat prin ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României şi punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat,la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Pentru a-și găsi mai ușor de muncă în Europa, un moldovean a cumpărat un act de identitate fals

19 September 2022 at 12:17
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie R. Moldova asupra căruia au descoperit o carte de identitate falsă.

În data de 17 septembrie  a.c., în jurul orei 16.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în ţară, ca pasager într-un microbuz, înmatriculat în R.Moldova, un bărbat cu cetăţenie R. Moldova, în vârstă de 25 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanelor, ocazie cu care asupra bărbatului a fost descoperită o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române care avea aplicată fotografia acestuia, dar cu alte date de identificare.

„Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals. Bărbatul a declarat că a procurat cartea de identitate descoperită la controlul de frontieră în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, prin intermediul unei persoane cunoscute pe internet, ale cărei date nu le cunoaşte, contra sumei de 100 de euro și că urma să folosească documentul pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă într-o ţară din Spaţiul Schengen”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

articolul original.

Peste 100.000 de persoane au intrat ieri în România

19 September 2022 at 06:57
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 210.400 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 47.800 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 100.688 de persoane, dintre care 10.093 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 9,6% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 18.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.349.776 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 49 de fapte ilegale (20 de infracţiuni şi 29 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 29.700 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 26 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 27 cetăţeni români din diferite motive legale.

Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa

articolul original.

S-au reaprins violențele între două foste țări sovietice

17 September 2022 at 05:55
By: (R.C.)

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în confruntările de la graniţa cu Tadjikistanul, în contextul unei recrudescenţe a violenţelor între aceste două foste republici sovietice din Asia Centrală, relatează AFP.

„24 de cadavre au fost aduse la unităţile sanitare din regiunea Batken”, situată în sud-vestul Kârgâzstanului şi la graniţa cu Tadjikistanul, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Kârgâzstan, potrivit unui comunicat.

Kârgâzstanul a anunţat vineri o încetare a focului cu Tadjikistanul după o escaladare a confruntărilor la graniţă, ciocniri soldate de asemenea cu peste 30 de răniţi, notează AFP şi Reuters.

Frontiera tadjico-kârgâză este în mod constant scena unor confruntări. Aproape jumătate din graniţa de 970 km este contestată, iar progresele în ceea ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.

În 2021 au avut loc un număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, soldate cu peste 50 de morţi, declanşând temeri de extindere a conflictului.

articolul original.
❌