ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Cele mai geroase ierni din România. Unde a fost Polul frigului în 1942?

1 December 2022 at 07:30
image

În ianuarie a.c s-au împlinit 80 de ani de când în România s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură vreodată: – 38,5C, acest record fiind semnalat în 1942 la Bod, în județul Brașov, în ziua de 25 ianuarie. A fost, atunci, o iarnă cumplită, dar în zilele de 24 și 25 ianuarie, stația meteo semnalase minimele absolute pe care le cunoscute țara noastră vreodată.

În cele câteva mărturii care s-au transmis din acea perioadă, oamenii spuneau că gerul a fost atât de aprig încât dimineața, după ce s-au trezit, și-au găsit animalele moarte de frig.

Aproape toată luna ianuarie a anului 1942 a fost dominată de temperaturi foarte scăzute cauzând probleme mari și angajaților uzinei din Bod care alimenta cu energie stația radio. În acea lună, din cauza frigului, tot Brașovul fusese paralizat.

Brașovul, paralizat de frig

Zăpada depășise un metru, trenurile nu mai circulau, fuseseră blocate zile întregi, școlile și magazinele închise, lemnele raționalizate și păzite de armată, fabricile își suspendaseră și ele activitatea, iar pe stradă nu mai îndrăznea nimeni să iasă.

Deși anumite informații nu mai pot fi confirmate cu exactitate din cauza faptului că s-au pierdut multe documente ale vremii, se pare că 17 oameni au murit atunci din cauza gerului, iar atunci, trei zile le-a trebuit oamenilor să deszăpezească județul.

Ger în toată țara în 1942

Însă Bodul nu a fost singura localitate afectată de un așa ger, în anul cu pricina. Temperaturi extrem de scăzute fuseseră în toată țara: -34,8 C la Alexandria, -32,8 C la Tg Mureș, -32,2 C la București Băneasa, -31 C la Tg Jiu, -29,6 C la Buzău, -29,2 la Oradea și -24,7 la Constanța.

De atunci, cele mai scăzute temperaturi înregistrate au fost la mijlocul lui ianuarie 1985: -38,4 C la Miercurea Ciuc și -38 la Joseni, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată în țară în ultimul deceniu a fost de -34,7 C la Întorsura Buzăului, în data de 8 ianuarie 2015. Statele vecine se confruntaseră în aceeași iarnă cu probleme similare, în câteva dintre țări, temperaturile fiind chiar mai scăzute. În Serbia, la Karajukica Bunari -39.5, în Ucraina, la Luhansk -41.9, în Moldova, la Brătușeni -35.5, în Ungaria, la Miskolctapolca -35 și în Bulgaria, la Trun -38.3.

Alte ierni friguroase

Dar, în afară de „criminala” iarnă a lui ‘42, România s-a mai confruntat cu geruri năprasnice. Iernile din 1929, 1954 și 1967 au fost aproape la fel de urâte, înfrigurate și cu zăpezi mari.

În 1929, de exemplu, la jumătatea lunii februarie, temperaturile în munții din Țara Bârsei scăzuseră la minus 30 de grade, în vreme ce la București era o minimă de -24 de grade Celsius.

Marele Viscol

Iarna lui 1954, cea mai aspră din secolul XX, este cunoscută ca fiind , din cauza nămeților care au acoperit cu totul Bucureștiul și multe dintre localitățile aflate în sudul României. Oamenii săpau tuneluri pentru a putea ieși din case și pentru a se deplasa.

Vântul atinsese o viteză record de 126 de kilometri pe oră, ninsorile nu mai conteneau formând troiene de peste 5 metri în București și în alte zone din sud-estul țării, iar cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM fiind la Călărași: 173 cm. Zăpada fusese atât de mare, încât primăvara, după topirea acesteia, mai multe autoturisme au fost găsite strivite de șenilele tancurilor.

Mărturii din ziarul Scînteia

Peste 600 de camioane fuseseră delegate a ajuta la descongestionarea Capitalei, zăpada curățată de pe străzi fiind urcată în camioane și scoasă afară din oraș, pe câmp, sau aruncată în Dâmbovița, în vreme ce oamenii de la Uzina Grozăvești pompau apă caldă pentru a preveni riscul formării podurilor de gheață.

Într-una din edițiile ziarului Scânteia, un corespondent din Craiova scria: „Acum, când în mare parte urmările viscolului au fost înlăturate, iar circulația și aprovizionarea oamenilor (…) au început să se restabilească, cetățenii continuă acțiunea de prevenire a eventualelor inundații ce ar proveni prin topirea zăpezii. (…) mii de oameni ai muncii (…) mobilizați de organizațiile de partid și de masă au ieșit zilele acestea la curățarea șanțurilor și rigolelor pentru scurgerea apei”.

De asemenea, tot în ziarul „Scînteia”, din 5 februarie, scria: „Sute de oameni au lucrat ieri la deszăpezirea liniei tramvaiului 3. Iat-o pe zidărița utemistă Bugașin Ioana, o fată sprintenă, vioaie, care lucrează la deszăpezirea liniei. „Doar lucrăm în preajma Spitalului unificat nr. 2 CFR” – ne spune ea. „Sunt aci tovarăși bolnavi, sunt mame cu copii mici, care nu trebuie să ducă nicio lipsă. Nu vom lăsa lopata din mână până nu vom deszăpezi drumul”.

Ierni geroase și în 1966 și 1967

Foarte geroase au fost și iernile din 1966 și 1967, atunci când zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime. Cumpăna anilor 1984 – 1985 nu doar că a venit cu temperaturi sub -30 de grade, dar a durat și foarte mult timp, întinzându-se până în luna aprilie. Tot până în aprilie a ținut și iarna care se grăbise să vină încă din noiembrie, în perioada 1995 – 1996 când, totuși, temperaturile nu fuseseră chiar atât de scăzute precum în anii precedenți.

a fost cel din februarie 1954, între 1-4, 7-9, 17-19, 22-24 februarie, când vântul a suflat încontinuu timp de 48 ore în zilele de 3 şi 4 februarie 1954 şi 21-22 noiembrie 1998, conform site-ului  Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Cele mai mari viteze ale vântului s-au înregistrat în perioada 3-5 februarie 1954- 126 km/h, 130 km/h în 21-22 noiembrie 1988, în Bărăgan şi 200km/h în Iaşi, între 4 şi 7 ianuarie 1966.

Surse:

https://www.bizbrasov.ro/2022/01/25/record-ger-bod-brasov-80-ani/

https://adevarul.ro/stiri-locale/brasov/cea-mai-grea-iarna-la-brasov-a-fost-in-1942-s-a-1589465.html

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/de-ce-n-au-fost-inundatii-dupa-viscolul-din-1954-605346.html

https://www.national.ro/old/marele-viscol-din-romania-din-februarie-1954-123330.html

https://vremea.ido.ro/stiri/1412-cele-mai-geroase-ierni-din-istoria-romaniei-1412/

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dolj: Ţigări de contrabandă, în valoare de 1,4 milioane de euro, depistate într-o remorcă frigorifică

29 November 2022 at 08:18

Poliţiştii de frontieră doljeni au depistat o remorcă frigorifică încărcată cu aproximativ 420.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro. Cercetările în cauză sunt desfăşurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat.

Polițiștii de frontieră din Dolj au executat o acțiune pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere, în urma căreia,pe raza localității Seaca de Câmp, au identificat o remorcă frigorifică fără numere de înmatriculare, oprită pe partea carosabilă.

Poliţiştii de frontieră au monitorizat zona, iar câteva ore mai târziu a sosit un bărbat la volanul unui cap tractor, care a încercat să cupleze remorca. Imediat poliţiştii de frontieră au intervenit și au legitimat şoferul, stabilind că este un cetăţean român. Întrebat cu privire la încărcătură, bărbatul a declarat că transportă produse de panificație congelate.

840 de baxuri de ţigări

Poliţiştii de frontieră au deschis semiremorca şi au constatat că aceasta era încărcată cu europaleţi care conţineau baxuri cu ţigări, fără banderolă fiscală.

În urma inventarierii, polițiștii de frontieră au stabilit că în interior, se aflau 840 de baxuri ce conţineau cantitatea totală de 8,4 milioane țigarete fără marcaje fiscale.

Țigările, în valoare totală de peste 1.400.000 de euro, camionul şi remorca frigorifică au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor şi lăsate în custodia Biroului Vamal Slatina.

În cauză polițiștii de frontieră, împreună cu polițiștii din cadrul IPJ Dolj – S.I.C.E. efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă asimilată. Totodată, faţă de persoana în cauză a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Aceasta este a doua captură masivă de țigări de contrabandă din ultimele zile. Anterior, în data de 26.11.2022, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți au descoperit, în localitatea Malovăț, într-un ansamblu de autovehicule format din cap

articolul original.

Analiză a publicației ruse Nezavisimaia Gazeta: Chișinăul nu-i iartă Moscovei întunericul și frigul

28 November 2022 at 08:49
image

Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele titluri de la Moscova care beneficiază de o oarecare independență editorială, dedică o analiză eforturilor Republicii Moldova de a se rupe decisiv de dependența de Rusia. Analiza, semnată de Svetlana Gamova, arată impactul negativ pe care bombardamentele Rusiei din Ucraina l-au avut asupra Chișinăului, căruia i-a dat un impuls suplimentar pentru desprinderea de pe orbita Rusiei.

Analiza publicației Nezavisimaia Gazeta, preluată de Rador:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi ședința Consiliului Suprem de Apărare, la care a pus problema asigurării republicii cu resurse energetice. Liderul Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Victor Șelin, a declarat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, că obiectivul autorităților moldovene este să reziste iarna pe gazul rusesc, după care să treacă pe cel românesc. Republica Moldova cumpără deja energie electrică de la București în loc de energia electrică mai ieftină din Transnistria – a remarcat politicianul moldovean, subliniind că obiectivul a ceea ce se întâmplă este ruptura totală a legăturilor dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă și intrarea în zona europeană. Bruxelles-ul, a arătat Șelin, îi promitea lui Sandu un divorț energetic de Moscova în schimbul a 600 de milioane de euro – drept compensații pentru a preveni protestele în masă din țară.

După loviturile cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, miercuri președinta Maia Sandu a declarat: „Rusia a lăsat Republica Moldova în întuneric. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric și frig”. Așa a comentat șeful statului moldovean întreruperile de curent electric în țară.

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a calificat acțiunile Chișinăului drept „necugetate”. „Acestea au condus la faptul că Republica Moldova a rămas fără livrări stabile de energie electrică. Din cauza acestui lucru suferă și Transnistria”, a declarat el ieri.

Compania „Dnestrenergo” a declarat că dacă Centrala electrică raională ar fi funcționat ca înainte și ar fi produs energie electrică pentru Republica Moldova, pe 23 noiembrie sistemul energetic de pe ambele maluri ale Nistrului ar fi rezistat.

„Ar fi fost mult mai puține șanse să ajungem la zero”, au declarat surse din compania „Dnestrenergo” pentru postul de televiziune TSV. – 99%, cât reprezintă GRES moldovenească (ea este aceeași cu Centrala de pe Nistru. – n. „Nezavisimaia Gazeta”) ar fi rămas în funcțiune. În Ucraina, a existat o scădere puternică a frecvenței. Dar GRES Moldovenească ar avea mai multe șanse de a supraviețui dacă ar funcționa trei blocuri, și nu unul, așa cum este acum.”

Totuși secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Constantin Borosan, a declarat la postul de radio Vocea Basarabiei că întreruperile masive de energie electrică se pot repeta. Potrivit afirmațiilor acestuia, acum Republica Moldova cumpără 80% din energie din România, restul se produce pe malul drept al Nistrului, transmite agenția IPN. Atâta vreme cât conflictul din Ucraina continuă, afirmă oficialul, „loviturile cu rachete provoacă supraîncărcarea anumitor linii care leagă țara noastră de Ucraina și România”. „Pentru ca liniile să reziste, să nu se prăbușească din cauza supraîncărcării, acestea sunt deconectate. Acest lucru permite reconectarea la electricitate după restabilirea echilibrului în sistemul de alimentare cu energie electrică”, a explicat Borosan.

Șeful Centralei raionale moldovenești (Transnisatria), Valentin Trubceanin, a menționat: „S-a deconectat linia care merge din România în Republica Moldova și către noi. S-a stins lumina în toată Ucraina. Avem un sistem energetic unit. Ca urmare a unei scăderi bruște a frecvenței în rețeaua electrică, s-a produs descărcarea automată a sistemului de alimentare. Acum tensiunea a apărut deja”.

Cu toate acestea, s-a dovedit că, pe lângă blackout-ul general, a existat, după cum scrie presa de la Chișinău, un „accident tăinuit/nedeclarat la termoelectrocentrală”.

„Autoritățile au tăinuit accidentul de la Termocentrala Chișinău, despre care nu au comunicat la timp nici măcar către premierul Natalia Gavrilița. Analiștii pro-guvernamentali solicită să fie trași la răspundere politică ministrul de resort Andrei Spînu și conducererea întreprinderii, adică aceștia trebuie să-și dea demisia”, a declarat Valeriu Pașa, expert la WatchDog.

Problema este că generatorul de la al treilea bloc energetic al termocentralei a ieșit din funcțiune la doar câteva săptămâni după finalizarea reparațiilor. Există versiunea conform căreia de vină pentru tot este combustibilul de calitate slabă. Moldelectrica a cerut să nu se folosească temporar sobele electrice, încălzitoarele electrice, mașinile de spălat și cuptoarele…

Totodată, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a informat că acum capitala este amenințată de întreruperea alimentării cu apă: furnizorul de energie electrică Premier Energy amenință cu deconectarea de la rețea a operatorului de alimentare cu apă, Apa Canal. Motivul este că Apa Canal nu poate plăti pentru energia electrică la noile tarife. (Traducerea Silvia Nicolau)

articolul original.

Zelenski îi avertizează pe ucraineni

28 November 2022 at 05:30
By: (R.C.)

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei, transmite dpa.

„Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus şeful statului ucrainean, conform Reuters, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni.

„Rusia încearcă să folosească această iarnă şi frigul împotriva poporului”, a acuzat liderul ucrainean.

Preşedintele Zelenski şi-a îndemnat concetăţenii să fie pregătiţi să îi ajute pe cei în nevoie în lunile următoare şi să conlucreze cu forţele de apărare. S-a declarat convins că, împreună, pot supravieţui oricărei situaţii.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că săptămâna care începe ar putea fi la fel de dificilă ca cea anterioară, când atacurile asupra infrastructurii electrice i-au supus pe ucraineni la cele mai grave întreruperi de curent de la declanşarea războiului.

El a declarat că armata ucraineană se pregăteşte să contracareze atacurile cât mai bine.”Forţele noastre de apărare se pregătesc. Întreaga ţară se pregăteşte”, a spus el.”Am elaborat toate scenariile, inclusiv cu partenerii noştri” şi-a asigurat cetăţenii preşedintele ucrainean.

articolul original.

Cât de frig era, de fapt, în era glaciară? Viermii de pământ dezvăluie răspunsul

26 November 2022 at 17:00
image

Oamenii de știință din cadrul unui proiect de cercetare condus de Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz (JGU) au aplicat o nouă metodă de reconstituire a climei din trecut.

Aceștia au determinat temperaturile și precipitațiile din timpul ultimei ere glaciare, care a atins apogeul în urmă cu aproximativ 25.000 de ani, analizând granulele de viermi de pământ.

,,În cooperare cu alți oameni de știință, am folosit metoda pentru a reconstrui clima la Schwalbenberg, lângă Remagen, și la Nußloch, lângă Heidelberg”, a declarat Dr. Peter Fischer de la Institutul de Geografie al JGU.

Cele două situri formează depozite de bine dezvoltate. Așa-numitul loess conține secvențe care datează de la 45.000 până la 22.000 de ani înainte de prezent, în care se găsesc peste tot granule cu dimensiuni de până la aproximativ 2,5 milimetri.

Aceste granule calcitice, cunoscute din punct de vedere tehnic sub denumirea de granule de calcit de vierme de pământ (ECG), sunt secretate zilnic de către râmele de pământ, scrie EurekAlert.

Ultima eră glaciară a atins apogeul în urmă cu aproximativ 25.000 de ani

Utilizând așa-numita metodă a radiocarbonului, care se bazează pe descompunerea izotopului de carbon radioactiv natural (14C), cercetătorii pot determina cu precizie vârsta acestora. În plus, prin analiza rapoartelor dintre izotopii stabili de oxigen și de carbon din ECG-uri, este apoi posibil să se reconstituie cât de cald sau cât de umed a fost în momentul formării lor.

au fost mai ridicate decât se credea anterior, iar umiditatea a fost semnificativ redusă

,,Analiza datelor obținute din ECG-uri arată că între 45.000 și 22.000 de ani înainte de prezent era mult mai uscat în Europa Centrală decât în prezent, cu până la 70% mai puțină umiditate”, a declarat Dr. Charlotte Prud’homme de la Universitatea din Lausanne, autorul principal al studiului.

,,Acest lucru ne permite pentru prima dată să cuantificăm descoperirile anterioare despre această perioadă”. Noutatea acestor investigații asupra ECG-urilor este că temperaturile de vară din acea perioadă erau semnificativ mai ridicate decât se credea anterior.

Populațiile umane din era glaciară ar fi putut trăi sezonier în Europa Centrală

,,Deși verile din timpul maximului rece cu aproximativ patru până la unsprezece grade Celsius mai reci decât în prezent, acestea au fost cu doar unul până la patru grade sub valorile din timpul unor scurte faze climatice mai blânde care au avut loc în timpul ultimei glaciațiuni”, a explicat Fischer.

,,Având în vedere aceste temperaturi de vară, nu putem exclude faptul că populațiile umane din era glaciară ar fi putut trăi sezonier în Europa Centrală în timpul maximului de frig, într-o perioadă pentru care se presupune în general că oamenii nu ar fi putut supraviețui aici”, a adăugat Dr. Olaf Jöris de la Römisch-Germanisches-Zentralmuseum, care a fost de asemenea implicat în studiu.

Descoperirile au fost publicate în revista Communications Earth & Environment.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Iarna își face simțită prezența. Meteorologii anunță temperaturi tot mai scăzute

26 November 2022 at 07:58
image

Vremea se strică în toată țara, iar un nou val de aer polar va pune stăpânire pe România. Meteorologii anunţă temperaturi sub pragul de îngheţ.

Sâmbătă, 26 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), regimul termic va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate apropiate de cele normale datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nord, centru şi nord-est, iar noaptea şi în restul zonelor. Cu totul izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe; fulguieli în zona de munte şi mai ales ploi îndeosebi în centru şi nord-est.

La Arad, avem în acest moment, ora 10.00, aproximativ 2° Celsius, iar pe tot parcursul zilei nu ne putem aștepta la valori cu mult crescute peste cele de acum.

Conform prognozei ANM, în săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

articolul original.

Soldații ruși dârdâie de frig pe front: Sunt nevoiți să aprindă focul, iar asta e o veste bună pentru armata ucraineană

24 November 2022 at 05:18
image

Lipsa de instruire, indisciplina și logistica deficitară a trupelor ruse recent mobilizate le oferă un mare avantaj tactic forțelor Kievului.

Serghei Cerevati, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că trupele mobilizate ale Rusiei din regiunea estică Donbas nu mai au încotro și sunt nevoite să aprindă focuri pentru a se încălzi, expunându-și astfel pozițiile, relatează Newsweek.

"Nou mobilizații, care n-au fost bine instruiți cum să se camufleze și să-și ascundă pozițiile și au și muniție puțină, aprind focuri, fumează în tranșee, dezvăluindu-și pozițiile pentru artileria forțelor armate ale Ucrainei", a spus Cerevati, citat de site-ul Liga Novini.

Oficialul a adăugat că soldații ruși poartă haine de proastă calitate și încălțăminte nepotrivită pentru vremea rece, iar pe măsură ce tot mai mulți bărbați mobilizați sunt trimiși pe front, sunt folosite tot mai multe echipamente vechi și necorespunzătoare.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 31 octombrie că a încheiat mobilizarea parțială a 300.000 de bărbați. Președintele Vladimir Putin a spus că în jur de 80.000 de cetățeni ruși mobilizați au fost trimiși până acum în Ucraina, din care 50.000 iau parte la lupte.

Cerevati a precizat că forțele ruse și-au redus atacurile în regiunea Donbas din cauza înrăutățirii vremii.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter se văd mai multe camioane care transportă pe liniile frontului boxe din beton pentru adăpostirea soldaților.

⚡️The Russian answer to the impending mass freezing of troops is exactly as dumb as you'd expect it to be. Thousands of these little cement boxes are appearing all over the front...before winter... 🇭🇺❤️🇺🇦 👇🏻 Source: Jay in Kyiv @JayinKyiv#Hungary #DenesTorteli #Ukraine #Czechy pic.twitter.com/lTDDT3fLZP

— Dénes Törteli 🇪🇺🇭🇺🇺🇦 (@DenesTorteli)
November 1, 2022

Ministerul britanic al Apărării a anunțat săptămâna trecută că venirea iernii va crește provocările cu care ruşii se vor confrunta, afectându-le și mai mult moralul scăzut. "Iarna va aduce o schimbare a condițiilor de luptă pentru forțele ruse și ucrainene. Schimbări precum scurtarea duratei luminii, scăderea temperaturilor și vremea vor ridica provocări pentru soldații care luptă", se arată într-un raport al instituției care menționează că toate deciziile pe care statul major rus le va lua vor ține cont de începutul iernii.

Atât Rusia, cât și Ucraina își vor reduce atacurile, iar pozițiile defensive vor fi mai statice din cauza reducerii luminii naturale la doar nouă ore pe zi, comparativ cu 15-16 ore în toiul verii.

Pe măsură ce temperaturile vor scădea de la media de 13 grade Celsius din septembrie - noiembrie la zero grade în decembrie - februarie, trupele vor fi mai puțin dispuse să lupte, îndeosebi noaptea, iar soldații neechipați corespunzător pentru iarnă vor suferi de frig.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters, pe 10 noiembrie, că iarna va avea un impact uriaș asupra războiului.

"Este principalul obstacol pentru toate campaniile militare. Dacă plouă, trebuie să stai, fiindcă nu poți folosi vehiculele blindate sau transportoarele. Poți să le folosești doar pe cele cu șenile. Dacă ninge, același răspuns. Dacă nu ninge, dar e ger… pământul e tare, poți folosi vehicule cu roți. Deci totul depinde de condițiile vremii în următoarea fază a campaniei", a spus el.

articolul original.

Cele 8 electrocasnice care îți „umflă” factura la curent iarna. Renunță acum la ele!

21 November 2022 at 19:37

Facturile la energie au devenit o mare îngrijorare pentru populație. Românii se gândesc în fiecare zi la măsuri pentru a putea reduce plățile, iar pentru asta, există câteva obiecte din gospodărie la care trebuie să renunți urgent pentru a face economie la curent.

Cel mai mare consumator de energie electrică din gospodărie este aparatul de încălzire și răcire. De exemplu, aparatele centrale de aer condiționat, centralele termice pe gaz sau caloriferele electrice, utilizează tone de energie pentru a menține casa la temperatura optimă.

Pe locul doi în topul celor mai mari consumatoare de energie electric se află încălzitorul de apă electric. Acesta are un consum de 12%. Chiar dacă este folosit pentru duș, spălatul vaselor sau spălarea rufelor, aceste activități se adună, iar consumul la energie poate crește considerabil în fiecare lună.

De-a lungul timpului, becurile au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În zilele noastre, cea mai bună metodă de iluminat de pe piață au devenit LED-urile. Acestea utilizează mai puțină energie, căci sunt mai durabile. Totuși, iluminatul reprezintă o parte destul de semnificativă la consumul de energie lunar.

Să nu uităm nici de frigider. Acesta vă încarcă factura cu un consum de 8% deoarece acumulează o cantitate mare de energie electrică pe care o folosește pur și simplu pentru că este pornit în permanență.

Mașina de spălat și uscătorul au și ele un consum de 5%. Cuptorul vă „mănâncă” 3% din energia electrică, mai ales dacă aveți un cuptor și un aragaz electric.

Mașina de spălat are un consum de 5%

De asemenea, televizorul și cutia de cablu aduc pe factură un consum de 2%, chiar dacă sunt oprite. În intervalul de timp în care acesta nu este pornit, poate acumula o energie considerabil, iar totalul lunar de pe factură s-ar putea să vă cam supere.

În plus, mai există câteva aparate care pot consuma multă energie în modul standy sau atunci când sunt oprite. Unele dintre exemple sunt imprimanta, cuptorul cu microunde sau computerul.

IATĂ CARE SUNT CELE 8 ELECTROCASNICE CARE NE FAC SĂ SCOATEM BANI BUNI DIN BUZUNAR PENTRU FACTURA LA ELECTRICITATE

1. APARATUL DE ÎNCĂLZIRE ȘI RĂCIRE
2. ÎNCĂLZITORUL DE APĂ ELECTRIC
3. BECURILE
4. FRIGIDERUL
5. MAȘINA DE SPĂLAT
6. USCĂTORUL DE RUFE
7. CUPTORUL ELECTRIC
8. TELEVIZORUL

articolul original.

Au apărut primele victime ale sezonului de iarnă: O femeie a decedat din cauza frigului și un bărbat a ajuns la spital cu hipotermie

21 November 2022 at 07:29

O femeie din comuna Mogoșești, din județul Iași, a fost găsită în zăpadă și a murit la spital, iar un alt bărbat, tot din județul Iași, comuna Păușești, este internat la spital cu șoc hipotermic.

Victima, în vârstă de 72 de ani a fost adusă de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță la Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi în comă, cu temperatura corporală de 28 grade Celsius.

„În 5 minute de la aducerea la spital a suferit un stop cardio-respirator. Nu a răspuns la resuscitare. Pacienta avea o patologie psihiatrică”, a spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator local al UPU – SMURD. Femeia era în grija unei vecine, care a găsit-o cu hainele ude, căzută în curte, conform informateca.ro.

Bărbatul adus la spital în șoc hipotermic este consumator cronic de alcool, iar când a fost găsit avea o temperatură corporală de 27 de grade.

„Locuia singur într-o locuinţă neîncălzită din Păuşeşti. Apelantul la 112 este o persoană de la o fundaţie de caritate la care mai fusese în urmă cu câţiva ani. Acum îi aduceau mâncare periodic. L-au găsit în şoc hipotermic. Persoana este pacient consumator cronică de alcool, fără alte antecedente. Starea sa este favorabilă. În 12 ore a fost încălzit şi hidratat”, a mai spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, de la Spitalul ieșean Sf. Spiridon.

articolul original.

Chinul celor care fac naveta cu tramvaiul la Arad: „Frigul devine tot mai crunt”. Directorul CTP: „Am încercat să facem economii”

21 November 2022 at 07:51
image

Nu sunt puțini oamenii care fac în fiecare zi naveta cu tramvaiul pentru a ajunge la serviciu. La fel, nu sunt puțini nici copiii care merg în fiecare zi la școală cu tramvaiul. Temperaturile au scăzut, vremea este urâtă, iar pentru cine nu are norocul să dea de un vagon nou de tip Imperio, ori Civitas, experiența este una mai mult decât neplăcută. Frigul îți intră în oase…

Prin același lucru trece și un cititor care ne-a scris următoarele:
„În timp ce grupul prietenii primarului se postează texte de genul înnoirea continuă a flotei de tramvaie, pentru un transport în comun modern, noi tremurăm. Călătoria de la Arad la Ghioroc, de pildă, e o provocare. După jumătate de ora în care nu îl remarci, frigul își face simțită prezența și apoi devine tot mai crunt. Circulând prin oraș în ultima săptămână, situația pare la fel. Dacă la 10-11 grade C încă mai era suportabil fără încălzirea pornită, în momentul de față e deranjant și jignitor. Unii vatmani întrebați au răspuns că solicitarea e făcută de conducere «să facă economie»”, ne-a spus un cititor, gândindu-se cu îngrijorare mai ales la persoanele vârstice și la copiii care merg zilnic la școală cu aceste tramvaie reci.

Ne cerem scuze față de cetățeni, dar trăim vremurile pe care le trăim / Vom porni căldura în cursul acestei săptămâni” 

Contactat de Special Arad, directorul Companiei de Transport Public (CTP) Claudiu Godja a recunoscut că a dispus oprirea căldurii în tramvaiele în care acest lucru este posibil, din dorința de a face economie la facturile de curent pe care le așteaptă „cu nodul în stomac”. Totuși, a spus că având în vedere că temperaturile sunt în scădere în această perioadă, va dispune pornirea căldurii la sfârșitul acestei săptămâni:

„Într-adevăr, am mai amânat pornirea sistemului de caldură la tramvaiele vechi, la fel cum am amânat și încălzirea depoului și a birourilor, pentru economie. La tramvaiele cele noi nu am oprit încălzirea întrucât nu au această opțiune din dotare să se oprească clima, dar la cele vechi s-a putut. Dar cunosc și multi care nu și-au dat drumul la căldură nici acasă, știu asociații de proprietari care deși CET a pornit încălzirea, au oprit-o pe toată scara blocului. Săptămâna trecută au fost temperaturi acceptabile, dar într-adevăr săptămâna asta deja ele au scăzut… Curentul e la prețul la care e, față de anul trecut am plătit de la 4 pâna la 8 ori mai mult, de la lună la lună. Comparativ cu anul trecut, când plăteam 250 mii – 300 mii pe lunile de vară curentul, iar pe lunile de iarna maxim 500 mii, în primele 3 luni ale acestui an am avut facturi de până la 2 milioane lei pe lună. Apoi, din aprilie, am intrat și noi la plafonarea de 1 leu ca și casnicii, dar asta doar până la 1 septembrie. De la 1 septembrie, din nou Guvernul ne-a scos de la plafonare, iar încă nu am primit de atunci factura de la Enel. Așteptăm cu nodul in stomac să vedem cât va veni, dar nu mai suntem plafonați. Sunt niște costuri considerabile și acesta este și motivul. Nu am economisit doar câteva mii de lei, ci vorbim de sute de mi de lei la o săptămână. Plus că am monitorizaat temperatura din tramvaie și nu a scăzut sub 14 grade în vehicul… Acum, sigur, dacă afară sunt 6 grade, vom porni căldura în cursul acestei săptămâni. Am văzut că marți și miercuri sunt încă temperaturi mai ridicate pentru această lună, dar probabil că de joi vom porni căldura, că de atunci vor mai scădea.
Ne cerem scuze față de cetățeni, dar trăim vremurile pe care le trăim și îi rugăm să se gândească că și pentru noi e greu, iar noi decontăm cheltuielile la Primărie, iar Primaria de unde să tot plătească? Mai ales că acum plătește și la CET unde sunt și acolo milioane pe lună”, ne-a spus directorul CTP.

articolul original.

O femeie din Iași a murit de frig, iar un bărbat a fost dus la spital din cauza hipotermiei

21 November 2022 at 07:30
image

La Iași o femeie a murit de frig, iar alta este în stare gravă, în spital, din cauza temperaturilor ridicate de afară.

Temperaturile scăzute de afară fac primele victime în țara noastră, primii afectați fiind bătrânii.

La Iași o persoană a murit și alta este în stare gravă, la spital, din cauza frigului.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon a fost adusă o femeie în vârstă de 75 ani, în comă.

Femeia fusese găsită de o vecină, căzută în curte, și avea o temperatură a corpului de 28 grade Celsius.

Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU SMURD Iaşi: „Pacienta a ajuns în Urgenţe, temperatura centrală 28 de grade, o hipotermie severă. A instalat stop cardio respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare.”

Din nefericire, medicii nu au mai putut să o salveze.

Un bărbat a ajuns la spital în șoc hipotermic

De asemenea, un bărbat a fost găsit în șoc hipotermic de o persoană de la o fundaţie de caritate. Bărbatul avea o temperatură corporală de 27 de grade Celsius și locuia într-o casă neîncălzită.

A durat 12 ore până când temperatura i-a crescut la normal, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Buget de 50 milioane de lei alocat celei de-a doua ediție a Programului guvernamental, Rabla pentru Electrocasnice

20 November 2022 at 19:15
image

Începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o doua ediție a Programului guvernamental, Rabla pentru Electrocasnice, bugetul alocat acestei sesiuni fiind de 50 de milioane de lei.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program, scrie antena3.ro

Calendarul de desfășurare a programului pentru această sesiune este următorul:

– Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 10.00 – 25.11.2022, ora 23.59);

– Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 10.00 – 09.12.2022, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25.000 mii lei;

– Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele (12.12.2022, ora 10.00 – 16.12.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10.000 mii lei;

– Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (19.12.2022, ora 10.00 – 23.12.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15.000 mii lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă în parte.

Rabla pentru electrocasnice noiembrie 2022. Vouchere de 400 de lei pentru maşini de spălate şi frigidere

Valoarea voucherelor din programul Rabla pentru electrocasnice noiembrie 2022

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

– 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 de lei pentru laptopuri;

– 300 de lei pentru tablete.

articolul original.

Ciclon polar peste România: Temperaturile scad brusc și încep ninsorile

17 November 2022 at 09:41

Vremea se va schimba radical în România, iar temperaturile vor scădea foarte mult. În majoritate regiunilor țării va ploua, cu posibilitatea de a avea episoade de lapoviță, în timp ce în zonele montane va ninge.

Pasajul unui ciclon deasupra României va aduce precipitații slabe și, local, moderate, în majoritatea regiunilor țării. Cantitățile de apă vor atinge, în general, 5 – 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vestul țării, vor depăși 30 de l/mp.

Datorită traiectoriei nordice a ciclonului, în cea mai mare parte a țării vor predomina ploile. Inițial va ninge doar în zonele înalte de munte, la altitudini de peste 1800 m.

Începând din dimineața zilei de joi, 17 noiembrie, aria ninsorilor se va extinde în zonele de munte din nordul țării și se va depune un strat de zăpadă și altitudini mai coborâte.

Trecător, mai ales în a doua parte a zilei de joi și vineri, vor fi posibile intervale cu lapoviță și ninsoare și în zonele mai înalte din nordul Moldovei.

De asemenea, vântul se va intensifica puternic în vestul, sudul și estul țării, cu rafale ce vor atinge 40 – 50 km/h, iar izolat 60 – 70 km/h, informează Meteoradar.

În nordul și nord-estul țării, vremea va deveni destul de rece pentru această perioadă, cu temperaturi ce se vor încadra vineri între 4 și 8 grade.

articolul original.

AVERTIZARE METEO| Vremea se schimbă radical: Se anunță temperaturi de îngheț, lapoviță sau ninsori la munte

16 November 2022 at 13:27

Meteorologii ANM au anunțat că vremea se schimbă radical. Se anunță temperaturi de îngheț, lapoviță sau ninsori la munte, iar în sudul țării vor predomina ploile.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), miercuri, 16 noiembrie, valorile termice vor fi, în marea lor majoritate, mai ridicate față de normele specifice perioadei, îndeosebi în regiunile sudice.Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi în vest, nord și centru, iar spre seară și noaptea și în restul țării. Pe crestele montane se vor semnala precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Izolat se vor acumula cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 16 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 11 grade Celsius. La începutul intervalului, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va fi ceață.

Mai frig decât în mod obișnuit

Joi, meteorologii anunță răcire accentuată în cea mai mare parte a țării, iar în est și pe alocuri în centru și în nord valorile termice vor deveni mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii noiembrie.

Cerul va fi mai mult noros și, în special ziua, precipitațiile se vor semnala pe arii extinse. Vor fi mai ales ploi, mai frecvente și local moderate cantitativ în regiunile sudice, la munte treptat vor predomina ninsorile, iar în estul Transilvaniei, trecător în Moldova, iar noaptea posibil și în nordul Munteniei se vor semnala precipitații mixte.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sudul și în estul țării, precum și în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 16 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 3 și 5 grade Celsius.

articolul original.

Ploi, lapoviță și ninsori în România, din acest weekend. La munte se depune zăpada

16 November 2022 at 12:58

În acest weekend, primele semne de iarnă vor fi în nord, nord-est, depresiuni și la munte. Revin ploile pe arii extinse, lapovița și ninsoarea, iar frigul va fi accentuat de rafalele de vânt. La munte se va depune strat de zăpadă, iar viscolul va fi intens.

Strat de zăpadă la munte, risc de polei

Începând cu ziua de joi o masă de aer mai rece din Câmpia Rusiei ne va influența pentru următoarea perioadă.

Astfel, vremea va deveni friguroasă în nordul Moldovei, Maramureș, estul Transilvaniei și în regiunile montane.

Cerul va avea înnorãri şi mai ales din a doua parte a zilei dinspre sud-vest aria precipitaţiilor va fi în extindere şi va cuprinde treptat cea mai mare parte a ţãrii.

Vor fi ploi, însã în zona de munte, în special la altitudini mari va ninge, iar în Moldova şi în depresiunile din estul Transilvaniei precipitaţiile vor fi precipitaţii sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste regiuni existând riscul pentru depuneri de polei.

În Moldova şi în depresiunile din estul Transilvaniei precipitaţiile vor fi precipitaţii sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste regiuni existând riscul pentru depuneri de polei, sursă foto: captură YT

Pe alocuri, în sud-vest se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate.

Cel mai frig va fi în nordul Moldovei și estul Transilvaniei

Vântul va prezenta intensificãri la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h, iar noaptea local şi temporar şi în zonele joase de relief, în general cu viteze de peste 45…55 km/h.

Ca urmare a intensificãrilor de vânt și valorile resimțite de corpul uman vor fi mult mai scăzute comparativ cu temperaturile înregistrate în mod oficial în termometre.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 15 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în nordul Moldovei și estul Transilvaniei. Nopțile vor fi din ce în ce mai reci cu minime cuprinse între -4…-3 grade în nordul Moldovei şi 12…13 grade pe litoral, potrivit Observatornews.

articolul original.

Silviu Prigoană investește într-o imensă cameră frigorifică necesară în cazul unei crize economice! ”Mi-e frică să nu mor de foame”

14 November 2022 at 11:06

Silviu Prigoană a întâmpinat multe provocări și a avut frici în lumea afacerilor ori a politicii. S-a pensionat la 58 de ani, pentru a se relaxa și bucura mai mult de plăcerile vieții, însă o neliniște a rămas, aceea că poate face oricând foamea.

Creatorul primei televiziuni de știri de la noi, dar și a unei mari firme de salubrizare, are pensii 37.000 de lei însă, chiar și cu averea ce-i intră lunar pe card se teme că poate veni o criză în care va simți la propriu ce este foamea.

Silviu Prigoană investește într-o imensă camera frigorifică. E plină cu provizii!

”Mi-e frica sa nu mor de foame, iar teama asta o am de pe vremea bunicului meu, care a prins criza economică din 1932, atunci cand oamenii nu au avut ce să mănânce. Bunicul mi-a povestit cât de greu a fost în acea perioada și așa de îngrozit am fost, încat cred ca acesta este si motivul pentru care am devenit bogat. De teama că n-o să am ce mânca”, spune Silviu Prigoană despre motivul construirii pe comandă a camerei frigorifice cât un magazin (are 12 metri cubi) pentru a avea mereu provizii suplimentare în vila sa din Pipera.

Un loc important în locul său secret, pe care l-a construit după un proiect personal (fostul afacerist fiind frigotehnist ca specializare) îl dețin conservele de pește dar și fructele.


Una dintre cele bogate artiste românce își cumpără haine de la second-hand! Face zeci de mii de euro din concerte și contracte de publicitate

articolul original.

Cum scapi de mirosul neplăcut din frigider

13 November 2022 at 09:26
image

Cum scapi de mirosul neplăcut din frigider. Mirosul neplăcut din frigider este o problemă care dă mari bătăi de cap în cazul multor persoane.

Nimeni nu își dorește ca în momentul în care pune alimente în frigider să se confrunte cu mirosuri neplăcute.

Există însă câteva trucuri pe care trebuie să le știi. Cel mai important este curățarea frigiderului.

Cum scapi de mirosul neplăcut din frigider

Este recomandat ca măcar odată pe lună, pereții și rafturile să fie curățate pentru a scăpa de mirosul nedorit.

De asemenea, nu trebuie neapărat să apelezi la produse din comerț în acest sens.

Unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru îndepărtarea mirosului neplăcut este bicarbonatul de sodiu. Nu trebuie decât să spălați interiorul frigiderului cu o soluție formată din apă călduță în care s-au dizolvat 100 de grame de bicarbonat de sodiu.

O altă variantă este să puneți un vas mic cu bicarbonat de sodiu pe unul dintre rafturile aparatului. Acesta va absorbi mirosul neplăcut din interior.

Cum scapi de mirosul neplăcut din frigider

Un alt ingredient care te scapă de mirosul neplăcut din frigider este zeama de lămâie. Stoarce zeama de la un fruct și toarnă sucul într-un pahar. Lasă apoi recipientul în frigider, câteva ore. Această metodă de rezultate surprinzătoare în cazul mirosului puternic de usturoi.

Pentru a păstra prospețimea în frigider poți de asemenea să pui niște boabe de cafea într-o cană, care să rămână acolo. Acestea au rolul de a absorbi mirosurile neplăcute.

articolul original.

Licitație la ANAF Gherla, ce se vinde și la ce preț. La Cluj, teren și autoturism, la Dej instalație panouri fotovoltaice, autoutilitare

11 November 2022 at 13:50

Pentru zilele de 18 și 25 noiembrie 2022 sunt anunțate licitații publice la ANAF – Serviciul Fiscal Municipal Gherla. 

În data de 18 noiembrie se scoate la licitație un autoturism M1 Volvo AC Break, tip LW41/850, 1984 cmc, benzină, culoare gri, an fabricație 1997. Poate fi văzut până la data licitației între orele 10-16 în Mintiu Gherlii nr. 160B.

Pretul de pornire al licitației este 13.700 lei (exclusiv TVA)

volvo vanzare gherla anaf licitatie

În aceeași zi se vinde la licitație remorcă Stema 01 AA, culoare gri alb, an fabricatie 2014. Poate fi văzută în localitatea Răscruci, nr. 373, comuna Bonțida. Pretul de pornire al licitatiei, exclusiv TVA: 3.770 lei

remorca licitatie anaf gherla

O autoutilitară N1, marca Renault, tip Master, 2299 cmc, motorină, culoare alb, an fabricație 2011 se scoate la licitație la prețul de 40.400 lei.

duba renault

Alte bunuri sunt scoase la licitație la Gherla pe 25 noiembrie. Acestea sunt:

 • divizor hidraulic (foto jos) – preț vânzare 8.500 lei + TVA
 • dulap dublu frigorific (foto jos) – 6.500 lei + TVA
 • blast chiller (echipament de congelare forțată, foto jos) – preț 6.500 lei + TVA
 • semiremorcă DA01 platformă marca Zorzi (foto principală), model 3S136 19LJ, culoare maro, an fabricatie 1997, uzură 25% – preț de vânzare 68.821 lei + TVA

Bunurile sunt în stare de funcționare.

frigorifice

Persoanele care pretind vreun drept asupra acestor bunuri sunt invitate să înştiinţeze despre aceasta organul de executare, înainte de data stabilită pentru vânzare.

Cei interesaţi în cumpărarea bunurilor sunt invitaţi să prezinte la termenul de vânzare la sediul ANAF Gherla de pe str. Armenească și să prezinte oferte de cumpărare.

Pentru participarea la licitatie ofertanții trebuie să depună, cu cel putin o zi inainte de data licitației oferta de cumpărare și să facă dovada plăţii taxei de participare sau a constituirii garanţiei sub forma scrisorii de garanţie,
reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei.

Plata taxei se va efectua în contul IBAN : RO42TREZ218506701XXXXXXX, beneficiar Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj. cod de identificare fiscală 4349063, deschis la Trezoreria Gherla.

Mai sunt necesare:

 • împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant;
 • pentru persoanele juridice române, copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de oficiul
  registrului comerţului;
 • pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română;
 • pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; pentru persoanele fizice străine, copie de pe actul de identitate/paşaport;
 • declaraţia pe proprie răspundere a ofertantului prin care certifică faptul că nu este persoană interpusă
  cu debitorul.

Cumpărătorului îi revine obligaţia de a respecta prevederile legale speciale, cum ar fi obligaţiile de mediu, obligaţiile de conservare a patrimoniului naţional sau altele asemenea, respectiv cele prevăzute de normele legale în vigoare.

Informaţii suplimentare se pot obține de la sediul instituției sau prin telefon la numărul 0264 243944.

AJFP Cluj organizează pe 23 și 24 noiembrie, la sediul din Piața Avram Iancu, licitații pentru vânzarea:

 • teren construibil cu suprafața de 435 mp, aparținând Clujana SA, evaluat la 165.600 lei, exclusiv TVA.
 • autoturism Nissan T30 negru, diesel, fabricație 2003, 2184 cmc, transmisie integrală, second hand, uzură normală – preț de vânzare 16.500 lei, neimpozabil

AJFP Dej  vinde prin licitație publică mai multe bunuri, pe 24 noiembrie. Prețurile (exclusiv TVA):

 • instalatie panouri fotovoltaice 474.000 lei
 • autoutilitara WV 17.700 lei
 • autoutilitara IVECO 24.500 lei
 • autoutilitara DACIA DOKKER 43.800 lei
 • xerox multifunctional 2020 4.400 lei
 • laptop ASUS S510 1.500 lei
 • echipament sudare MIG-IRON 4.900 lei
 • echipament sudare MAX 403 16.700 lei
 • invertor sudare GYS 3.900 lei
 • masina gaurit AUTOM PRO 3.400 lei
 • banc de scule PROF 330 4.400 lei
 • banc scule XXL 248 pcs -7 7.400 lei
 • fierastrau circular 2.500 lei
 • fierastrau circular stat cu sanie 3.000 lei
 • aspirator anti-ex, 230V,1400W 4.900 lei
 • laser rotativ PR30HVS,PUA25 6.400 lei
 • aspirator universal VC 40 UL 2.500 lei
 • combipercutor TE 50 2.500 lei
 • fierastrau circular SCM 22A 1.500 lei
 • fierastrau SPADA WSR 1.500 lei
 • telemetru PD-1 2.000 lei
 • laser multiliniar PM4, PMA20 2.500 lei
 • rotopercutor TE 3M 1.500 lei
 • fierastrau pendular ESJ 1.500 lei
 • fierastrau circular SCW 1.500 lei
 • polizor unghii LA AG 125 1.500 lei
 • fierastrau cu banda MCST 5.400 lei
 • circular debitare cu comanda numerica 108.000 lei

Locația, perioada și intervalul orar în care pot fi vizionate:
– instalație panouri fotovoltaice – bunul mobil poate fi vizionat în dată de 23.11.2022, ora 09,00 în loc. Cuzdrioara, str.Viilor, nr.90 A, jud.Cluj;
– autoutilitară WV – bunul mobil poate fi vizionat în dată de 23.11.2022, ora 10,00 în loc. Mănăstirea, nr.199, jud.Cluj;
– autoutilitară IVECO – bunul mobil poate fi vizionat în dată de 23.11.2022, ora 10,30 în loc. Mănăstirea, nr.199, jud.Cluj;
– autoutilitară DACIA DOKKER – bunul mobil poate fi vizionat în dată de 23.11.2022, ora 11,00 în loc.Dej, str.Fragilor, nr.1, ap.24, jud.Cluj;
– xerox multifuncțional, laptop ASUS S510, echipament de sudură, invertor de sudare, mașînă de găurit, banc de scule, fierastrae, aspiratoare, laser rotativ, combipercutor, telemetru, rotopercutor, polizor – bunurile mobile pot fi vizionate în dată de 23.11.2022, ora 12,00 în loc.Dej, str.Fragilor, nr.1, ap.24, jud.Cluj;
– circular debitare cu comandă numerică – bunul mobil poate fi vizionat în dată de 23.11.2022, ora 13,00 loc.Dej, str.Fragilor, nr.1, ap.24, jud.Cluj;

articolul original.

Revine rabla pentru electrocasnice

10 November 2022 at 09:29
By: Regie
image

Administrația Fondului de Mediu anunță că a doua ediție de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice, va începe în data de 21 noiembrie. În această nouă sesiune se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere, uscătoare, aspiratoare și tablete.

Începând de luni, 21 noiembrie, ora 10.00, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Persoanele fizice au la dispoziție 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică

„Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a bucurat încă de la început de un succes uriaș în rândul populației, astfel că am luat hotărârea ca bugetul alocat în anul 2022 să fie cel mai mare de până acum, alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut.Reamintim tuturor celor interesați să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape.În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, încep etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program. Calendarul desfășurării acestei sesiuni este următorul:

Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator , începând cu 21.11.2022, ora 10:00 , până la 25.11.2022, ora 23:59. Urmează apoi etapa I, și anume selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/ congelatoarele , din 05.12.2022, ora 10:00 până în  09.12.2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului, având un buget de 25.000 .000  lei. După aceasta urmează  etapa II, și anume  selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele , din 12.12.2022, ora 10:00 , până la  16.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, având un buget de 10.000.000  lei. Ultima este etapa III, respectiv  selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele , din 19.12.2022, ora 10:00, până în  23.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, având un buget de 15.000.000  lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. Bugetul  total alocat pentru cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă. Se vor acorda vouchere aferente fiecăriu echipament, astfel:400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalitățile de achiziționare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile. Persoana fizică care a selectat un voucher în prima ediție și ulterior nu l-a utilizat nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

articolul original.
❌