ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Marea Britanie se pregătește de cea mai mare grevă din ultimii zece ani. Patru zile de grevă anunțate și în Franța

1 February 2023 at 07:53
image

Regatul Unit se pregăteşte miercuri pentru cea mai mare zi de grevă din ultimii zece ani. Și vameşii britanici, dar și cei din Franța, anunţă patru zile de grevă în timpul vacanţelor școlare din această lună.

În Marea Britanie, de la profesori la lucrători feroviari şi până la funcţionari publici, peste jumătate de milion de persoane ar putea manifesta miercuri pentru a cere creşteri salariale într-o ţară aflată în plină criză economică.

În decembrie, din cauza protestelor, aproximativ 1.200 de militari au fost mobilizaţi în Regatul Unit pentru a înlocui personalul de pe ambulanţe şi poliţia de frontieră aflate în grevă.

Poliţia de frontieră din Anglia şi Franţa va intra în grevă timp de patru zile în timpul vacanţelor şcolare din februarie, în perioada 17-20 februarie, anunță  un sindicat care îi reprezintă, dând de înţeles că vor fi afectaţi călătorii care intenţionează să traverseze Canalul Mânecii.

Ministerul de Externe de la București îi anunță pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit că vor avea mai mult de aşteptat la controlul de la frontieră.

Vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaţionale din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi  3 puncte de frontieră din nordul Franței, susține MAE .

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

articolul original.

Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

1 February 2023 at 07:05
image

Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează  că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.

Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.

În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.

O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei,  ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.

Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.

Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC

— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023

Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.

Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.

Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4

— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023

Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.

Foto: Twitter

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)

31 January 2023 at 21:43
image

Confederaţia Generală a Muncii (CGT) din Franța a anunțat că circa 2,8 milioane de persoane au protestat, marți, față de reforma pensiilor. Ministerul de Interne a estimat, însă, că numărul a fost de 1,27 milioane.

Noi proteste în Franța față de reforma pensionării

În vreme ce sindicatele franceze au anunțat o prezență de 2,8 milioane de persoane la protestele de marți, Ministerul de Interne a estimat un număr de 1,27 milioane, informează Le Figaro.

La manifestațiile din 19 ianuarie, ministerul estimase că au participat 1,12 milioane de francezi, iar sindicatele au spus că au fost două milioane.

Prefectura Parisului a transmis că în capitală au manifestat acum 87.000 de oameni, iar în urmă cu 12 zile 80.000. Un număr de 23 de persoane au fost arestate azi.

Manifestațiile au fost marcate de ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

Sindicatele au îndemnat la noi proteste pentru zilele de 7 și 11 februarie.

Ce prevede reforma pensiilor, care-i nemulțumește pe unii francezi

Reforma prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 și 64 de ani până în 2030 și majorarea perioadei de cotizare pentru o pensie completă de la 41 la 43 de ani.

De asemenea, proiectul mai include eliminarea pensiilor speciale.

Guvernul francez a adoptat această reformă, în ciuda protestelor masive. Ea ajunge la dezbatere și vot în Parlament.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege, dar nu se va renunța la amânarea vârstei de pensionare deoarece „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibrul” financiar.

articolul original.

Franța va trimite 12 obuziere Caesar în Ucraina

31 January 2023 at 18:05
image

Franța va trimite 12 obuziere Caesar suplimentare în Ucraina, a declarat ministrul apărării, Sébastien Lecornu, citat de The Guardian.

Vorbind după întâlnirea cu omologul său ucrainean Oleksiy Reznikov la Paris, Lecornu a declarat că cei doi au discutat despre instruirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că nu a fost luată încă nicio decizie.

El a reiterat că poziția Franței cu privire la furnizarea de arme către Kiev este ca acestea să fie folosite de Ucraina doar pentru a se apăra.

Franța va trimite 150 de militari în Polonia pentru a antrena soldați ucraineni

Franța va trimite, de asemenea, 150 de militari în Polonia pentru a antrena acolo până la 600 de soldați ucraineni pe lună, a adăugat el.

El a mai spus că „nu există niciun tabu” atunci când a fost întrebat despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

articolul original.

O nouă zi de proteste masive în Franța

31 January 2023 at 17:52
By: (R.C.)

Sute de mii de persoane au protestat marţi în oraşele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron, dar greva pare să fi fost de mai mică amploare faţă de prima zi de mobilizare, pe 19 ianuarie, transmite AFP.

Potrivit sindicatelor, la Paris circa o jumătate de milion de persoane au participat la protest. O mobilizare puternică a manifestanţilor a fost consemnată şi în alte mari oraşe, cu circa 40.000 de protestatari la Marsilia, faţă de circa 26.000 pe 19 ianuarie, sau între 28.000 şi 65.000 (în funcţie de sursă) la Nantes, participări notabile fiind înregistrate şi în oraşele mai mici.

A fost remarcată o participare semnificativă a femeilor la manifestaţii, ele considerându-se „marile perdante” ale unei reforme „injuste”.

Deşi mişcarea grevistă a fost de mai mică amploare comparativ cu 19 ianuarie, participarea la proteste a fost mai substanţială, lucru pe care au ţinut să-l evidenţieze liderii sindicali.

Grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare. Dar, în ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris luni această reformă drept „indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani „nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii, susţinând că reforma „aduce progres social”, mai ales prin creşterea pensiilor mici în urma măririi perioadei de cotizare.

articolul original.

Franța: Greva generală a sindicatelor a paralizat țara. Sute de mii de oameni, nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare | VIDEO

31 January 2023 at 15:37
image

Franta este paralizată de greva generală a sindicatelor nemulțumite de reforma pensiilor. Sute de mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din principalele orașe. Este a doua mare grevă din acest an în Hexagon. Românii sunt sfătuiți să evite deplasările în această țară.

Din orașele mici, până în marile orașe, manifestanții au ieșit pe străzile Franței. Sindicatele au urmărit să mobilizeze peste 1 milion de demonstranți în ceea ce un lider a descris drept o “insurecție cetățenească”.

Protestează angajați din educație, transporturi, sănătate, turism, industrie, aproape din toate domeniile .

Guvernul a mobilizat, la rândul său, peste 10.000 de polițiști și jandarmi pentru a supraveghea protestele.

#greve31janvier #Paris pic.twitter.com/dGU40XArGq

— Galbéelafille (@galbeelafille) January 31, 2023

Presa din Franța scrie că grevele și protestele la nivel național sunt un test crucial atât pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron, cât și pentru adversarii săi.

Guvernul spune că este hotărât să ducă la îndeplinire promisiunea electorală a lui Macron de a reforma sistemul de pensii.

#Paris, premiers affrontements entre #police et manifestants lors de la #manifestation contre la #ReformesDesRetraites #GreveGenerale #greve31janvier #GreveGeneraleIllimitee #ReformesDesRetraites #greve pic.twitter.com/HpEXcjVRX7

— Jules Ravel (@JulesRavel1) January 31, 2023

Sindicatele cer însă renunțarea la proiectul de lege, aprobat de Guvern și care va merge în parlament luna viitoare. Potrivit proiectului, vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani.

„Este important să te retragi din activitate la o vârstă rezonabilă – spun sindicaliștii – deoarece speranța de viață nu este foarte mare”.

În realitate, potrivit organizației Mondiale a Sănătății, Franța se bucură de una dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume: 79 la bărbați și 85 la femei.

Foto: Twitter / Andy Kerbrat

Citește și: Programul Rabla 2023: Ministerul Mediului vrea să crească prima de casare | AUDIO

articolul original.

Diana Sipos, noul Country Manager pentru Atos România

31 January 2023 at 09:14
image

Compania franceză Atos o numește pe Diana Sipos în funcția de Country Manager pentru Atos IT Solutions and Services România. Aceasta preia funcția de la Cătălina Dodu, care a condus operațiunile filialei locale timp de nouă ani.

Obiective de business

În calitate de Country Manager, Diana Sipos va prelua implementarea strategiei companiei pe plan local, ce presupune încheierea de parteneriate strategice cu organizații relevante din zona IT și dezvoltarea portofoliului de servicii și de clienți.

„Fiind parte a echipei Atos încă de la intrarea companiei pe piața din România mă onorează și mă încântă preluarea funcției actuale. Îmi propun să duc mai departe realizările colegilor mei și, totodată, să dezvoltăm în continuare noi pârghii de extindere a businessului pe plan local și să răspundem cât mai eficient nevoilor clienților noștri locali și internaționali”, a declarat Diana Sipos.

În companie din 2011

Diana Sipos, anterior Chief Financial Officer în cadrul Atos România, face parte din companie încă de la lansarea acesteia pe piața locală, în 2011. Aceasta a construit strategia financiară locală și a coordonat operațiunile financiare ale subsidiarelor românești. Totodată, a gestionat și proiecte globale de eficientizare operațională și control financiar intern, având o experiență bogată pe zona de implementări de noi modele de afaceri și integrări de companii. Anterior, Diana Sipos a activat în departamentul financiar al companiei Siemens IT Solution and Services.

Absolventă a Academiei de Studii Economice din București (Facultatea de Finanțe – Bănci), Diana Sipos a urmat și studii post-universitare de master în Management și Administrarea Afacerilor fiind, totodată, membră a CECCAR și FCCA.

Fosta conducere Atos

Cătălina Dodu, care a condus operațiunile locale ale Atos din 2014 până în prezent, a ales o nouă oportunitate în parcursul său profesional. De-a lungul mandatului său de Country Manager, echipa Atos România a crescut de la 550 la peste 3500 de angajați, care activează în cele patru centre pe plan local – în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara.

articolul original.

Grevă generală în Franța. Tot transportul este dat peste cap, profesorii și elevii sunt în stradă, muzică în loc de știri la TV (Galerie video)

31 January 2023 at 12:12
image

Franța se confruntă marți cu o nouă grevă generală, împotriva proiectului de reformă a pensiilor, după cea din 19 ianuarie.

Sindicatele au îndemnat la noi demonstrații masive, după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Dar premierul Franței a fost ferm, duminică, cu privire la creșterea vârstei de pensionare. „Nu este negociabilă, pensionarea se va face la 64 de ani”, a spus Élisabeth Borne la Franceinfo.

Jumătate dintre educatori și profesorii de ciclu primar sunt în grevă. Elevii de liceu și studenții au organizat proteste în fața mai multor unități de învățământ în sprijinul profesorilor și amenință că vor ocupa Universitatea din Paris.

„Mulți dintre francezi simt că e tot mai dureros să muncești în aceste condiții”, a declarat pentru BBC Bruno Palier, cercetător în științe politice în cadrul universității.

Și numeroși angajați din transporturi sunt în grevă. Doar unul din trei trenuri de mare viteză pleacă din Paris. Şi mai puține trenuri regionale merg. Totodată, doar două linii de metrou din capitala Franței funcționează normal.

Sindicatul petroliștilor a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre angajații de la rafinăriile TotalEnergies, dacă nu 100%, s-au alăturat protestelor.

Sunt în grevă și jurnaliștii de la instituțiile media, care difuzează muzică în loc de programele normale de știri, potrivit France 24.

Sindicatele speră că astfel îi vor face pe guvernanți să dea înapoi.

„Când te confrunți cu o opoziție de o asemenea amploare, ar fi periculos ca Guvernul să nu asculte”, a declarat unul dintre liderii sindicali.

Sondajele arată că francezii, deja confruntați cu o criză tot mai acută a costului vieții alimentată de inflație, se opun în majoritate reformei pensiilor, însă Macron și guvernul său sunt hotărâți să meargă mai departe, susținând că e singura cale pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Sindicatele consideră însă că mai degrabă ar fi impusă o taxă suplimentară pentru bogați, pentru a asigura veniturile la buget.

Sunt manifestații uriașe în mai toate orașele din Franța. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Iată imagini de la Bordeaux:

Iată cum arată protestul din Dieppe, o localitate din Normandia de nici 30.000 de locuitori.

La Marsilia, coloana de protestatari pare interminabilă.

La fel și în Nantes:

Sau în Toulon:

Greviștii mărșăluiesc cu miile și în Reims:

În Clermont-Ferrand e cea mai mare manifestație din 1995 încoace.

Zeci de mii de oameni spun „nu” creșterii vârstei pensionării și în Montpellier.

Și tinerii se opun puternic reformei lui Macron. Iată marșul celor din Rouen.

Autoritățile au mobilizat 11.000 de polițiști să asigure ordinea publică în timpul protestelor.

La protestele din 19 ianuarie au participat peste un milion de oameni în mai multe oraşe din Franţa. Unele manifestaţii au devenit violente şi zeci de persoane au fost reţinute, după ciocniri cu poliţia la Paris şi Lyon.

Atenţionare de călătorie MAE

Ministerul român de Externe a transmis încă de săptămâna trecută o atenționare către cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa.

Pe linia circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar), se vor putea obţine detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans şi pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport, precum şi site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Cum sunt preconizate și perturbări ale curselor aeriene, pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/ cei care aveau curse programate pot verifica eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Decizia care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin! Emmanuel Macron nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei

30 January 2023 at 20:45
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron pregătește o lovitură de proporții pentru Vladimir Putin. Acesta a transmis luni că nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse.

El a menţionat „criterii”, înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o „cerere” trebuie să fie „formulată” de Ucraina, ca aceasta „să nu ducă la escaladare” şi „să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă” şi ca ea „să nu diminueze capacitatea armatei franceze”.

„Prin definiţie, nimic nu este exclus”, a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii „nu fac astăzi această cerere”.

Or, „în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz”, a adăugat el, după ce indicase aceleaşi criterii pentru eventuala trimitere a tancurilor Leclerc.

„În funcţie de cererile care sunt formulate şi nu în funcţie de zvonuri care circulă” sunt luate deciziile, a mai subliniat şeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru întrevederi cu omologul Sebastien Lecornu.

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat la rândul său că „nu există tabu, dar că ar fi un mare pas” înainte dacă avioane de vânătoare sunt livrate Kievului.

Nici Ţările de Jos nu au primit pentru moment vreo cerere din partea Kievului în acest sens, a spus el, fiind de acord cu criteriile formulate de omologul său francez.

După mai multe săptămâni de ezitări, Berlinul a decis miercuri să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului.

Dar Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz duminică, transmite AGERPRES

articolul original.

Federația Rusă pune capăt negocierilor cu Ucraina: Kievul a făcut un pas extrem de distructiv! În condiţiile actuale, nu are rost să discutăm cu ukronaziştii şi nici cu păpuşarii lor

30 January 2023 at 16:45
image

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a transmis luni că discuţiile cu Kievul sau cu păpuşării săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, preizând că aceste noi livrări sunt un sunt pas extrem de distructiv care nu va face decât să escaladeze conflictul.

„Suntem pregătiţi să studiem orice iniţiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat”, a afirmat Riabkov într-un interviu pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti.

„În condiţiile actuale – când Washingtonul a anunţat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine şi câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei – nu are rost să discutăm cu ‘ukronaziştii’ şi nici cu păpuşarii lor”, a declarat Serghei Riabkov.

Ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că ţările occidentale au promis să livreze în total Kievului 321 de tancuri moderne, între care Abrams americane, Leopard 2 germane şi Challenger 2 britanice.

În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley şi Stryker, Marder germane, AMX-10RC britanice şi CV90 suedeze, printre altele.

Ministrul rus a reluat justificările cunoscute ale Moscovei pentru invazie, susţinând că Kievul ar fi ameninţat „interesele de securitate” ale Rusiei, precum şi acuzaţia nefondată că Ucraina ar fi persecutat rusofonii din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi şi ucraineni au sugerat că sunt deschişi la negocieri de pace. Dar sunt puţine semne că discuţii de substanţă ar putea avea loc în curând, din moment ce fiecare parte face cereri inacceptabile pentru cealaltă, iar luptele crâncene din prima linie a frontului continuă, notează DPA.

Rusia nu are nevoie de nimic din partea Occidentului, a declarat în acelaşi interviu pentru RIA Novosti ministrul rus adjunct de externe.

„Nu avem nevoie de nimic de la Occident. Vrem să fim lăsaţi în pace. Dar NATO – cu o persistenţă maniacală, demnă de o cauză mai bună – s-a târât în mod constant până la graniţele Rusiei şi, în acelaşi timp, ‘zombifică’ cu poveşti de groază rusofobe ţările vecine nouă”, susţine Riabkov.

„Le-am sugerat în mod repetat, le-am explicat şi cu binişorul şi într-o formă mai aspră, că nu trebuie să facă asta, că vor exista consecinţe”, a afirmat responsabilul diplomatic rus, adăugând că Moscova „nu va ceda în ceea ce priveşte interesele sale legitime în domeniul securităţii” şi nu va permite ca „vorbitorii limbii ruse” să fie asupriţi.

„Americanii nu au ascultat de avertismentele noastre şi nu le-au luat în serios, ci doar au continuat în orice mod posibil să incite Kievul împotriva Rusiei”, a mai susţinut Riabkov în interviu.

Rusia a declanşat o invazie împotriva Ucrainei în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, iar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite AGERPRES

articolul original.

Atenționare de călătorie: Greve în transporturi în Franța. Traficul aerian, feroviar și transportul public local, afectate

30 January 2023 at 13:19

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța săptămâna aceasta.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că marți, 31 ianuarie 2023, este anunțată o grevă generală, la nivel național, context în care sunt așteptate perturbări ale tuturor categoriilor de transport.

Pe linia circulației feroviare naționale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) și internaționale (Thalys, Eurostar), se vor putea obține detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans și pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

De asemenea, transportul public ar putea fi perturbat ca urmare a grevei șoferilor, precum și din cauza devierii unor linii de transport, pe fondul manifestațiilor planificate în orașe.

Autoritățile franceze recomandă cetățenilor să consulte site-urile rețelei locale de transport pentru prognoze ale circulației, disponibile cu 24 până la 48 de ore în avans, precum și site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulația din regiunea pariziană.

Se preconizează, de asemenea, perturbări ale curselor aeriene, pasagerii fiind rugați să verifice eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/.

Nu sunt excluse perturbări ale circulației feriboturilor către Regatul Unit și insula Corsica.

articolul original.

Românul Alexi Pitu, ținta unui atac rasist după transferul în Franța: „Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila drept cerșetor profesionist”

30 January 2023 at 07:17
image

Alexi Pitu, un fotbalist român proaspăt transferat la Bordeaux, a fost ținta unui atac rasist din partea unui fost consilier local, care i-a spus că ar putea să devină „cerceșetor profesionist” în cazul în care „nu merge cu fotbalul”, transmite GSP.ro.

Alexi Pitu, ținta unui atac rasist după transferul în Franța

Michel Boulloud, fost consilier local în Lesparre-Medoc, o comună situată la 64 de kilometri de Bordeaux, l-a insultat pe fotbalistul român, într-un mesaj pe Twitter.

„Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila drept cerceștor profesionist pe rue Sainte-Catherine”, a scris fostul oficial, într-o aluzie la principala zonă comercială din Bordeaux.

Alexandre Lazar, un jurnalist francez de origine română, a reacționat ironic pe rețelele sociale: „Români=cerceșetori. Iată povestea! Clasic, rasism primar. O frumoasă carieră în stand-up”.

El a explicat pentru cotidianul Sud Ouest că a fost vizat adesea de astfel de atacuri.

„Întreaga mea familie e originară din România. De când trăiesc în Franța, am fost deseori ținta acestui gen de clișee. Astăzi, am decis să nu mai tac. E inacceptabil”, a declarat jurnalistul.

Alexi Pitu a fost cumpărat de la Farul Constanța cu 2 milioane de euro și a debutat deja în a doua ligă franceză, în victoria clară a lui Bordeaux de pe terenul lui Dijon, scor 3-0. Cu acest rezultat, noua echipă a românului și a consolidat locul al 2-lea din Ligue 2 și șansele la promovare.

articolul original.

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

29 January 2023 at 11:30

Actrița Elvira Popescu a fost un nume important pe scena teatrului european în perioada interbelică, dar și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Talentată și de o frumusețe aparte, Elvira Popescu s-a remarcat și în lumea filmului, iar apoi s-a dovedit a fi una dintre cele mai capabile directoare de scenă din Franța. Un reportaj apărut în presa franceză la începutul anului 1938 surprinde viața din spatele scenei a marii artiste.

Elvira Popescu s-a născut la 10 mai 1894 în București. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din capitala României, iar apoi a fost angajată la Teatrul Național.

Cariera teatrală a Elvirei Popescu s-a întins pe o perioada de 65 de ani. A jucat cu predilecție în piese de teatru scrise de autori francezi. De altfel, încă din 1923, Elvira Popescu va juca pe marile scene de teatru din Franța, dar și din Europa. În ceea ce privește cinematografia a făcut roluri memorabile în filmele: „La Présidente”, „Ils étaient neuf célibataires”, „Austerlitz”, „Plein Soleil” etc.

Numele Elvirei Popescu atrăgea atenția ca un magnet în perioada interbelică. Nu e de mirare că presa franceză îi acorda ample spații editoriale. În această cheie poate fi citit și un reportaj despre Elvira Popescu apărut la începutul anului 1938 în ziarul francez „Le Petit Parisien”. Reportajul a atras atenția și presei de la București, iar revista „Realitatea Ilustrată” l-a preluat și l-a publicat la sfârșitul lunii ianuarie a anului 1938.

„Adevărata Elvira Popescu este aceea de pe scenă sau de pe ecran”

Ziaristul francez Leon Groc i-a făcut o vizită Elvirei Popescu în elegantul ei apartament din Bois de Boulogne din Paris. „Ceea ce izbește îndeosebi pe vizitator în vastul apartament, din apropierea pădurii Bois de Boulogne, este abundența, profuziunea și splendoarea florilor care îl împodobesc. Pretutindeni răsar flori: din vase, din cupe, din coșuri. Aici un enorm tufiș de trandafiri roșii, colo liliac, dincolo ramuri de liliac alb și mov, din toate părțile se arată privirii flori din toate climatele, din toate felurile, din toate anotimpurile. Și iată că apare în acest cadru parfumat și fastuos aceea pentru care înfloresc și dau miresme toate aceste flori.

, floare vie, strălucind prin prospețimea, grația și seducțiunea ei. Ea este atât de asemănătoare rolurilor ei, cu tenul ei strălucitor, cu ochii duioși și cu surâsul miraculos, încât devine aproape ireală. Ea vorbește și verbul ei gunguritor, care zăpăcește regulile și confundă genurile, adaugă încă un farmec acestei ființe și întărește impresia că piesa sau filmul continuă şi că adevărata Elvira Popescu este aceea de pe scenă sau de pe ecran. Ea nu are totuşi nimic afectat sau teatral”, nota Leon Groc.

Elvira Popescu, în turneu prin Europa

Ziaristul francez o surprinde Elvira Popescu în momentul în care aceasta se pregătea să plece într-un amplu turneu prin Europa.

„Și totuși, ce viață teribil de ocupată are această actriță. (…) Elvira Popescu va pleca în turneu și va juca la Varșovia, la Bruxelles. (…) Se va întoarce de la Bruxelles pentru a pleca chiar a doua zi înspre Mediterana, unde își va continua turneul”.

Portretul Reginei Maria, așezat la loc de cinste în biroul Elvirei Popescu

Jurnalistul francez este apoi primit în biroul Elvirei Popescu, unde veghea a României. Pe lângă acest portret, biroul actriței era plin de fotografii inscripționate cu dedicații din partea marilor actori francezi.

Credit foto: Realitatea Ilustrată, 26 ianuarie 1938

„Dar camera preferată, aceea în care de obicei stă Elvira Popescu, este micul birou în care a primit pe reporter. În chemineu, un foc vioi. Pe masă un portret într-un cadru strălucitor, cu o dedicație și o semnătură energică: Maria… Este portretul reginei Maria a României, care a manifestat întotdeauna o mare predilecție pentru frumoasa ei compatrioată. Apoi alte fotografii cu dedicații și semnate de: Porto-Riche, Jean Richepin, Schaliapin, Maurice Chevalier. Louis Lumiere, La Duse…

Pe pereți afișe ale pieselor în care a jucat Elvira Popescu. O mare bibliotecă, înghesuită de capodopere clasice și moderne, oferă numeroase legături de preț. Se poate vedea în această bibliotecă un Courteline de zece volume, iar fiecare este împodobit cu o literă în așa fel încât cărțile așezate una lângă alta dau numele autorului. Toate cărțile frumoasei românce sunt în limba franceză, în afară de un volum al Reginei Maria, scris în limba țării”.

O zi din viața Elvirei Popescu

Dar cum arăta o zi obișnuită din viața actriței Elvira Popescu, a fost curios să afle reporterul francez. Cu o sinceritate debordantă, actrița româncă i-a mărturisit că tânjea să se  reîntoarcă în România, la București, unde fusese întâmpinată cu mult entuziasm.

„Între două probe la croitor. Elvira Popescu îmi povestește ce face în timpul zilei. Aproape în fiecare zi iese la plimbare. De preferință se duce la Bois, în tovărășia lui Cick, un cățel basset, tovarăș nedespărțit: e un vechi camarad, are aproape zece ani.

Elvira Popescu ia rareori masa la ea și foarte rar singură. Are numeroși amici, nu numai în lumea teatrului, ci și în lumea politică și diplomatică. În după amiezile când Elvira Popescu nu turnează, se duce cu plăcere la curse. La curse face joc mare și deseori are șansa de a câștiga. Cam aceasta este întrebuințarea unei zile a Elvirei Popescu. Vacanțele ei?… Nu are nici una. Dacă i se întâmpla să-și revadă țara, se duce pentru a lucra.

Acum trei ani, Bucureştii i-au făcut o primire entuziastă. Elvira Popescu se gândește să se reîntoarcă în țară în anul viitor. Elvira Popescu muncește enorm cu excepția rarelor momente de odihnă, când se poate retrage în proprietatea sa de la Mantes,în apropiere de Paris. Această adoră peisagiile armonioase din Ile de France”, consemnează Leon Groc.

Elvira Popescu a murit la 11 decembrie 1993, la Paris. Avea 99 de ani și tocmai fusese desemnată membru de onoare al Academiei Române, după ce în Franța primise Ordinul Legiunea de Onoare, cea mai înaltă recunoaștere, dar și Premiul Molière pentru cea mai bună actriţă.

articolul original.

Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România, pe primul loc sunt 1,2 miliarde de euro pentru patru nave de război

27 January 2023 at 14:19
image

Franţa speră să obţină contracte de armament profitabile în România după ce a desfăşurat o escadrilă de tancuri Leclerc şi un sistem de apărare aeriană Mamba, ca parte a poziţionării defensive a flancului estic al NATO, au declarat pentru Reuters surse diplomatice franceze, înainte de vizita în România a şefei diplomaţiei de la Paris, Catherine Colonna.

Franţa a trimis în ţară tancuri de luptă şi un sistem de apărare antiaeriană

Franţa vrea să avanseze cu contractele militare profitabile din România după ce a trimis în această ţară tancuri de luptă şi un sistem de apărare antiaeriană ca parte a eforturile de a întări prezenţa NATO pe flancul estic în contextul invaziei ruse din Ucraina, au declarat surse diplomatice, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Parisul conduce un grup de luptă al NATO de circa 800 de militari, inclusiv 500 de soldaţi francezi, alături de alţii din Olanda şi Belgia.

Parisul a desfăşurat de asemenea un sistem de rachete sol-aer. Ministrul de externe francez, Catherine Colonna, urma să viziteze vineri o bază, alături de omologii săi olandez şi român, şi să poarte discuţii cu oficiali români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.

Aceste discuţii se vor concentra pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale şi legăturile bilaterale, în special de pe frontul militar, au spus oficiali francezi.

„Avem o relaţie strategică foarte puternică cu România. Ea există de 15 ani, însă realitatea este că, de când am desfăşurat batalionul (de tancuri) Leclerc şi (sistemul de apărare antiaeriană) Mamba, parteneriatul a devenit mai dens”, a spus o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei.
00:00

„Prin urmare, sperăm să cimentăm asta prin cooperarea asupra proiectelor industriale care sunt foarte atractive”, a adăugat sursa. În fruntea listei ar fi finalizarea unui acord în valoare de circa 1,2 miliarde de euro pentru a vinde patru nave de război pentru a ajuta la garantarea securităţii în Marea Neagră.

Acesta este în discuţie începând din 2019, însă s-a blocat parţial din cauza costurilor tot mai mari ale materiilor prime.

Cele două ţări au semnat de asemenea o scrisoare de intenţie privind posibilitatea ca Bucureştiul să cumpere submarine, însă lucrurile au avansat doar puţin de la schimbarea ministrului apărării anul trecut.

„Vom insista asupra acestui dosar (al navelor de război – n.r.). Însă nu este vorba doar despre asta, ci şi despre discuţii asupra submarinelor”, a declarat diplomatul.

articolul original.

CM handbal masculin – faza semifinalelor

26 January 2023 at 09:39
image

Deţinătoarea trofeului, Danemarca, şi alte trei echipe europene – Spania, Franţa şi Suedia – se vor duela, vineri, în semifinalele Campionatului Mondial de handbal masculin, din Polonia şi Suedia, după partidele din sferturile de finală, disputate miercuri seară.

În meciurile din sferturile de finală ale Campionatului Mondial de handbal masculin, disputate miercuri, s-au înregistrat rezultatele: Danemarca – Ungaria 40-23, Norvegia – Spania 34-35 (după 4 reprize de prelungiri), Franţa – Germania 35-28 şi Suedia – Egipt 26-22.

Deţinătoarea trofeului, Danemarca, şi reprezentativa Spaniei sunt primele două semifinaliste ale Campionatului Mondial de handbal masculin.

Nordicii au învins categoric Ungaria în sferturile de finală, scor 40-23, și continuă cursa pentru apărarea trofeului. În schimb, ibericii au trecut de Norvegia, scor 35-34, după nu mai puțin de patru reprize de prelungiri. Spania a trecut de Norvegia, scor 35-34 (12-13, 25-25, 29-29), după patru reprize de prelungiri. La finalul timpului regulamentar, echilibrul a fost unul perfect: 25-25, în condițiile în care Spania a reușit să egaleze spectaculos, în ultima secundă a meciului. Cele două formații se vor întâlni, vineri, 27 ianuarie, în semifinalele competiției.

După o primă repriză echilibrată, francezii au dominat partea secundă și au învins Germania, scor 35-28. Suedezii au condus în permanență sfertul împotriva Egiptului și în cele din urmă s-au impus cu 26-22.

Astfel, patru echipe europene, Danemarca – Spania şi Franţa – Suedia se vor duela în semifinale, iar învinsele lor vor juca pentru clasarea finală pe locurile 5-8.

Semifinalele vor avea loc vineri, iar finalele pentru medalii sunt programate duminică.

Naţionala României nu s-a mai calificat la un turneu final mondial din 2011, când s-a clasat pe locul 19. În calificările pentru ediţia CM din 2023, tricolorii au fost eliminaţi în faza play-off de echipa Macedoniei de Nord.

Campioana mondială en-titre este Danemarca.

articolul original.

Franța va înlocui Crotale cu VL Mica NG și Mamba cu Mamba NG

25 January 2023 at 13:30
By: Nicolae

Se pare că Franța va înlocui bateriile de rachete antiaeriene Crotale trimise în Ucraina cu sistemul antiaerian bazat pe racheta lansată vertical Mica NG. Despre sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune bazate pe racheta Mica am vorbit în mai multe rânduri pe Romania Military (aici un articol detaliat și un altul aici). Acestea au fost propuse și României în cadrul programului Shorad, achiziție aprobată de Parlamentul României, rămasă însă în… greu de spus ce.

VL Mica NG Mamba NG armata frantei

VL Mica simulation in Villacoublay

De remarcat că sistemul ce va fi achiziționat de armata Franței este bazat pe noua generație a rachetei Mica – New Generation, ceea ce-i permite să acopere atât zona cu rază scurtă de acțiune cât și zona cu rază medie de acțiune.

Una din criticile aduse adeseori sistemului VL Mica a fost că însăși țara producătoare nu a adoptat acest sistem. S-ar părea că, în curând, nu va mai fi cazul. O altă critică a fost că sistemul nu a fost testat în luptă. Se pare că în Ucraina, sistemul antiaerian Crotale dislocat în zona Kievului, unul de generație mai veche a reușit o rată de aproape 100% în ceea ce privește interceptarea țintelor aeriene.

Declarația a fost făcută de ministrul Sebastien Lecornu:

Les Systèmes Sol-Air Crotale seront remplacés par le Mica NG 🇫🇷 pour la courte et moyenne portée et les SAMP-T Mamba par le Mamba NG 🇫🇷 🇮🇹 pour la longue portée👊🏻
Les Crotale actuellement en Ukraine sont à quasi 100% d’interception à Kiev et autour de Kiev👊🏻
Source: @SebLecornu pic.twitter.com/jWufrmFscc

— La Punchline de Yakovleff (@G_Yakovleff) January 24, 2023

Și sistemul Mamba (SAMP/T) bazat pe racheta Aster, aflat în prezent în dotarea armatei franceze, va fi înlocuit cu sistemul antiaerian Mamba NG, bazat pe ultima iterație a rachetei Aster, 30 Block 1 NT – New Generation care poate intercepta inclusiv rachete balistice, o capacitate tehnico-tactică ce lipsea din inventarul forțelor franceze. Mai multe detalii despre SAMP/T aici.

De menționat că sistemul navalizat VL Mica NG a fost exportat in Egipt (aici) iar sistemul bazat pe Aster 30 NG este instalat pe cele patru corvete de clasă Doha și pe nava amfibie – Al Fulk (mai multe info aici), toate construite de italienii de la Fincantieri pentru marina Qatar-ului. Ca scurtă digresiune, teama de rachetele balistice naște monștri, așa cum sunt corvetele și navele amfibii dedicate luptei antiaeriene. De remarcat soluția aleasă de cei din Qatar pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, țărmul iranian fiind la circa 200 km de cel iranian, peste apele Golfului Persic. Geografic vorbind, cam seamănă cu distanța dintre Crimeea și România…

articolul original.

Educație sexuală obligatorie. Află în ce țară legea prevede astfel de ore în școală, dar nu este implementată cum trebuie

25 January 2023 at 12:15
Societatea franceză este marcată în continuare de inegalitate între femei și bărbați, într-o manieră în care este nevoie de un “plan masiv de urgență” care să includă garanții că educația sexuală este furnizată în școli, potrivit unui raport al Înaltului Consiliu pentru Egalitate, for al guvernului francez, citat de France24.
Apelul la consolidarea programelor de educație sexuală vine în condițiile în care în această țară legea prevede astfel de programe educaționale, însă acestea sunt arareori puse în aplicare, potrivit sursei citate.

Atitudinile sexiste, scrie raportul menționat, se fac simțite “în toate sferele societății”, iar planul de urgență este necesar pentru a combate “consecințele masive, violente și uneori letale” ale acestor atitudini la adresa femeilor.

Potrivit France 24, raportul arată că “generațiile tinere sunt cele mai afectate”, din cauza modelelor de consum și de comportament de pe Internet, în special celor legate de conținutul pornografic.

  • Sursa citată notează că, în Franța, legea prevede încă din 2001 ore de educație sexuală pe tot parcursul școlii, dar prevederile nu sunt aplicate decât rareori: potrivit unui raport din 2021 al Inspectoratului General pentru Educație, doar 15% dintre elevii de liceu beneficiau atunci de astfel de cursuri, iar o organizație feministă a desfășurat, în 2021-2022, un studiu potrivit căruia elevii beneficiază în medie de doar 13% dintre cursurile de profil de care ar trebui să beneficieze pe tot parcursul școlii.

Citește și: Educație financiară pentru elevi la sediul BNR

France 24 citează un expert în domeniu potrivit căruia, în condițiile actuale, programele educative de acest fel ar trebui să treacă de elementele de biologie și să abordeze teme-cheie precum consimțământul.

articolul original.

Rareș Bogdan pune punctul pe ‘i’: ‘România are un rol cheie pe flancul estic al NATO, are un rol cheie în toată negustoria, în tot comerțul cu cereale, sare, porumb dinspre Ucraina spre Europa Centrală’

24 January 2023 at 20:31
image

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a comentat vizita făcută de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria: ”Sper din tot sufletul ca, pentru prima dată în 40 de ani, OVP să iasă pe locul 3. 34 de ani din 40 de ani, partidul lui Karl Nehammer a condus landul austriac cel mai puternic din cele 7”.

Sunt două aspecte aici. Ţine de modalitatea prin care Nehammer încearcă să obţină bani de la UE, bani suplimentari încercând să înduplece Franţa, Germania şi comisia să acorde aceşti bani. În momentul în care eram în discuţii cu Nehammer înainte cu o zi de momentul 8 decembrie, Karl Nehammer făcea referire că pe teritoriul Austriei au trecut  280.000 de emigranţi, dintre ei oprindu-se 40.000, vorbesc de emigranţii ucrainieni, iar în momentul în care eu i-am spus ştiţi pe teritoriul României au trecut, atunci trecuseră 3 milioane, au rămas 150.000 şi nu ne-am plâns şi nici nu am considerat să facem altceva decât ceea ce trebuie pentru oamenii aflaţi în pericol. Asta e logica cancelarului Nehammer„, a declarat Rareş Bogdan.

Pe data de 29 în cel mai bogat land al Austriei cu un PIB  de o treime din totalul PIB-ului austriac, Austria inferioară, au loc alegeri. După blocajul pe care Nehammer şi Gerhard Karner l-au făcut la adresa României şi Bulgariei, sperau să crească în sondaje.

Din contră, partidul condus de Nehammer, un partid in care este deja extrem de contestat de Caroline Estadler, spera să obţină câteva puncte în landul austriac. Nu au obţinut aceste puncte. 

Pe primul loc în sondaje se află tot Partidul Conservator Naţionalist Austriac şi pe locul doi, socialiştii austrieci. A făcut acest spectacol grotesc cu largul concurs al autorităţilor bulgare pentru a încerca să explice alegătorilor din Austria că face toate eforturile să blocheze imigranţii, tema migraţiei fiind principala temă în campania electorală din aceste zile. Încearcă cu ajutorul unor imagini difuzate şi unei campanii duse cum blochează el migraţia spre Austria să mai câştige şi el câteva puncte electorale. Nu le va obţine. Sper din tot sufletul ca, pentru prima dată în 40 de ani, OVP să iasă pe locul 3. 34 de ani din 40 de ani, partidul lui Karl Nehammer a condus landul austriac cel mai puternic din cele 7„, a mai declarat Rareş Bogdan.

Dacă Austria va rămâne fermă, cu ce ne ajută declaraţiile Suediei?

România foloseşte tot ce are leadership special la nivelul relaţionărilor externe şi mă refer aici la SUA, Israel, Franţa, în încercarea de a convinge Austria care nu este un stat izolat, este un stat care trebuie să relaţioneze cu restul statelor. România are un rol cheie pe flancul estic al NATO, are un rol cheie în toată negustoria, în tot comerţul cu cereale, sare, porumb dinspre Ucraina spre Europa Centrală.

România poate să joace foarte puternic această carte. Poate să joace foarte puternic relaţionarea cu Suedia pe subiectul NATO, unde Turcia joacă extrem de dur şi cu condiţionalităţi extrem de clare. Preşedintele Austriei nu are forţa unui preşedinte din sistem american, franţuzesc sau românesc, dar este totuşi un om  care reprezintă din punct de vedere al politicii externe statul autriac împreună cu ministrul  de Externe. Faptul că România a ales să-şi retrimită ambasadorul şi reprezentanţii diplomatici la Viena, înseamnă o chestiune de bun augur„, a precizat Rareş Bogdan pentru Antena 3 CNN, potrivit dcnews.ro.

articolul original.

Românii care luptau în Legiunea Străină în perioada interbelică. Ce îi motiva?

24 January 2023 at 17:00
image

Legiunea Străină franceză a atras de-a lungul timpului și cetățeni români. De când a devenit cunoscută, au circulat tot felul de povești legate de activitatea militarilor din această unitate. Dorind să iasă în întâmpinarea publicului cu subiecte deosebite, revista „Realitatea Ilustrată” publica în ianuarie 1939 un reportaj despre românii care erau înrolați atunci în Legiunea Străină franceză.

În 1939, Africa nu mai era un loc necunoscut, Sahara era mai cutreierată de avioane decât de cămile, iar „berberul încăleca” mai degrabă pe bicicletă decât pe dromader.

Africa era în schimb un prilej de „harță-europeană”, dispunea și de orașe moderne cu blocuri mărețe, șosele asfaltate, etc.

Istoria Legiunii Străine, veche de secole

În ceea ce privește, autorul reportajului, care se semnează Art. Vogel, simte nevoia să facă o scurtă istorisire a modului în care s-a format unitatea militară.

„Istoria Legiunii e veche. Începe în secolul al XVI-lea atunci când, în Franța, existau din pricina insuficientei gărzilor comunale legiuni de elvețieni. Carol al VII-lea a înființat primele legiuni străine, iar istoria ne mai arată că Maurice de Saxe avea primele gărzi negre.

O legiune bine organizată a fost pe vremea Primei Republici, când s-a format Legiunea Batavă formată din olandezi. În 1792, găsim legiunea belgiană, în 1795 cea germană. În 1802, Napoleon a alcătuit Legiunea Greacă. Un Bourbon a desființat Legiunea și, cum corpurile expediționare refuzau să părăsească cazărmile, Legiunea Străină a luat ființă printr-un decret din 1814. Cea mai mare expediție legionară a fost în 1841 în Africa și din acea vreme au rămas pe continent 3 batalioane cu câte opt companii. Eroice au fost și legiunile care au făcut războiul Crimei”.

Cine lupta în Legiunea Străină?

Legiunea Străină reunea atunci un mix de oameni din întreaga lume. Aventurieri, milionari, intelectuali, dezertori și tot felul de alte personaje se înscriau în unitate pentru o nouă viață, gata oricând să moară pentru o nouă patrie și pentru un salariu de 250 de franci.

„Legiunea Străină este de atunci . Destinul acestor mercenari moderni a reunit laolaltă aventurieri, milionari scăpătați, dezertori condamnați, intelectuali ratați, oameni care nu vor mai împărtăși necazul, reuniți sub un steag glorios, oricând gata să moară fără niciun regret pentru o patrie nouă. E mult mister și mult eroism în sufletul acestor oameni uniformizați de disciplina militară.

Atunci când Franța angajează legionari, nu pune nicio condiție. Viitorul soldat poate să-și ascundă identitatea, să se înscrie sub orice nume îi place. Nimeni nu-l întreabă de unde vine, de ce acceptă viața grea și plină de pericole a legionarilor. Pentru Legiunea Străină e nevoie de o singură semnătură care te angajează minimum pe cinci ani și viața nouă își începe cursul.

De la Marsilia unde se face îmbarcarea, viitorii legionari sunt transportați în Algeria, la Belabess, unde se află centrul de instrucție. 36 de ore după îmbarcare, legionarii primesc uniforma kaki și chipiul alb, semnul Legiunii. După șase luni de lucru, instrucția este încheiată. Legionarul capătă un număr de ordine, i se fixează leafa de 250 de franci pe lună și e trimis la unul din cele trei regimente din Maroc, la Meknez, Fez sau Marrakech”, scrie „Realitatea Ilustrată”.

Românii din Legiunea Străină în 1939

Primul român din Legiunea Străină pe care reporterul „Realității Ilustrate” îl cunoscuse se numea Ion Martin, era din Poiana Sibiului și era înrolat încă din 1923. Mai avea atunci opt luni de servit în Legiune și urma să se întoarcă în România.

„Legionarul 70.008 din 2-me Regiment Etranger Meknez ne-a făcut o spovedanie impresionantă. Se numește Ion Martin şi este născut la Poiana Sibiului. A plecat acum 15 ani, mânat de dorul de aventură. A pribegit prin Europa şi a ajuns apoi în Legiune.

În 1923 s-a înrolat și a luptat cu indigenii de multe ori. I-au șuierat gloanțele pe la ureche, s-o furișat prin nisipul deșertului, a aruncat grenada cum numai un român o azvârle și s-a distins de multe ori.

În toiul luptelor grele, în vijelia de nisip a Saharei, Ion Martin nu a uitat de țară. Mai are de servit opt luni ca să-și încheie angajamentul de 15 ani. A plecat un copil, se întoarce un om pe care viața l-a învățat ceva. La Poiana Sibiului îl așteaptă desigur o mamă bătrână și poate o fată pe care a iubit-o. `S-o fi măritat`, ne spune trist Martin Ion, legionarul cu numărul 70008… ”

Români morți în Legiunea Străină

Mai erau și alți români atunci înscriși în Legiunea Străină, inclusiv unul care studiase medicina la Paris. O decepție puternică în viață îl determinase să se înscrie în corpul legionarilor.

Erau și români care au murit luptând în Legiune. Numele lor era înscris pe piatra funerară a eroilor legiunii. „Am întâlnit la Mekner un bucureștean, Ion Marinescu. Este de cinci ani în legiune. Ne-a întrebat de Dealul Spirei, de str. Uranus, de str. Militari, locurile copilăriei lui. Îi picau lacrimile și a plecat plângând. Ne-am dat seama că i-am răscolit amintiri, că i-am adus aminte de țară.

Pe piatra funerară a eroilor . Găsim pe Matache Florescu, Ilie Cireșanu, Vasile Predescu și Weinfeld-Iaşi, morţi pentru gloria steagului Legiunii. În alt regiment am întâlnit un compatriot din buna societate romanească. A studiat la Paris medicina și a trecut cu succes examenele. O decepție puternică l-a trimis în Legiune.

Viața aspră de soldat îi aduce alinare. Este de trei ani în Africa și suportă stoic regimul. Peste doi ani se va întoarce la Paris, va continua să studieze. Un om nou”, mai scria „Realitatea Ilustrată.

articolul original.
❌