ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

SRI: Plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei conțineau fragmente de țesuturi organice

7 December 2022 at 16:30
image

Plicurile suspecte primite la ambasada Ucrainei din București conțineau fragmente de țesuturi organice, informează SRI.

„În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase. Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, a informat SRI.

SRI nu precizează în ce constau țesuturile organice

Plicurile respective au ajuns marți la ambasada Ucrainei din București, iar primele verificări au arătat că plicurile nu conțin material exploziv.

SRI nu precizează în ce constau țesuturile organice, însă la alte ambasade ale Ucrainei au fost trimise inclusiv plicuri cu ochi de animale.

articolul original.

Cercetătorii au descoperit fragmente pierdute din catalogul stelar al lui Hipparchus

27 October 2022 at 16:00
image

Cercetătorii de la CNRS, Universitatea Sorbona și Tyndale House (afiliată la Universitatea din Cambridge) au descoperit fragmente din Catalogul stelar Hipparchus, alcătuit de astronomul grec Hiparh (sau Hipparchus) în secolul al II-lea î.Hr.

Catalogul stelar a fost scris între 170 și 120 î.Hr. de către astronomul grec Hipparchus și reprezintă cea mai veche încercare cunoscută de a determina poziția exactă a stelelor fixe prin asocierea acestora cu coordonate numerice, scrie HeritageDaily.

Textele, care au fost șterse în perioada medievală pentru a putea fi refolosite paginile, au fost dezvăluite cu ajutorul tehnologiilor de imagistică multispectrală.

Până acum, acest text era cunoscut doar prin intermediul scrierilor lui Claudius Ptolemeu, un alt astronom antic care la aproape 400 de ani după Hipparchus.

Cea mai veche încercare cunoscută de a determina poziția exactă a stelelor

Cercetătorii de la CNRS/ Universitatea Sorbona și colegul lor britanic de la Tyndale House din Cambridge au identificat patru constelații din în Codex Climaci Rescriptus1 – o carte alcătuită din pergamente care au fost șterse și apoi rescrise pe ele, cunoscută și sub numele de palimpsest.

În trecut, acest Codex conținea un poem astronomic în greaca veche și elemente de comentariu al poemului.

Acest text palimpsest, șters în epoca medievală, a fost dezvăluit cu ajutorul imagisticii multispectrale de către echipe de la Early Manuscripts Electronic Library, Lazarus Project și Rochester Institute of Technology.

Cele mai vechi fragmente cunoscute până în prezent

cunoscute până în prezent și infirmă o credință larg răspândită conform căreia Catalogul stelar al lui Claudius Ptolemeu ar fi doar o „copie” a lui Hipparchus, deoarece observațiile celor patru constelații sunt diferite.

În plus, datele lui Hipparchus sunt verificate la cel mai mic grad, ceea ce ar face ca al său catalog să fie mult mai precis decât cel al lui Ptolemeu, chiar dacă a fost compus cu câteva secole mai devreme.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

EMERIT – Caleidoscop muzical transilvan

12 July 2022 at 07:08
By: Regie
image

În această vară, publicul din Blaj, Zalău, Beiuș, Turda, Bistrița, Baia Mare și Reghin este invitat la o călătorie muzicală în Transilvania, un spaţiu geografic în care diversitatea etnică asigură un bazin cultural și artistic extrem de ofertant, înţesat de pagini muzicale bine conservate, individualizate şi reprezentate.

Astfel, proiectul E.M.E.R.I.T., organizat de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, propune un colaj de fragmente muzicale instrumentale extrase atât din literatura cultă a unor muzicieni reprezentativi (Ioan Căianu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Max Eisikovits, Johann Sartorius, Jaromír Vejvoda, Komitas Vardapet), cât și din creația anonimă de sorginte folclorică. Va fi prezentă muzica a 7 etnii ce se întrepătrund în Transilvania: români, maghiari, germani, evrei, romi, armeni și slovaci. Piesele muzicale vor fi interpretate de un grup instrumental interetnic format din 7 soliști,  atât muzicieni consacrați, cât și tineri talentați aflați la începutul carierei: Cornel Bucşa (vioară), Cristina-Ioana Cosma (vioară), Filip Forna (violă), Iancu Pop (contrabas), Albert Gábor Balázs (acordeon), Ștefan Székely (flaut) şi Marin Moisei (clarinet).

Concepția artistică, precum și întreaga coordonare a proiectului, îi aparține dirijorului Cristian Sandu, conferențiar univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Programul concertelor:

25 iulie, ora 19, BLAJ, Parcul „Avram Iancu”

26 iulie, ora 19, ZALĂU, Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

27 iulie, ora 19, BEIUȘ, Parcul „Mihai Eminescu”

28 iulie, ora 19.30, TURDA, Parcul Central

29 iulie, ora 19,  BISTRIȚA, Palatul Culturii

17 august, ora 19, BAIA MARE, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

19 august, ora 19, REGHIN, Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”

Intrarea este liberă, accesul se face exclusiv pe bază de rezervare.

Informații suplimentare despre rezervări: https://www.facebook.com/amgdcluj

Organizator: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri locali: Casa de Cultură Turda, Primăria și Consiliul Local Turda, Primaria Reghin – prin Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Beiuș – prin Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, Primăria Blaj, Palatul Culturii Bistrița.

articolul original.
  • There are no more articles
❌