ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Pentru a fi eligibili și pentru a primi banii în cont, patronii români trebuie să dețină firme ce pun preț pe digitalizare

2 February 2023 at 10:03
Foto: news.ro

Mediul de afaceri din România are o șansă importantă de a obține finanțare de la stat, chiar la început de an.

Este vorba despre accesarea unor sume impresionante de bani, ce provin din PNRR și care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii ce îndeplinesc o condiție esențială.

Știm cu toții că tendința viitorului pe toate planurile și în toate domeniile de activitate este digitalizarea. În prezent, inclusiv în administrația publică se încearcă implementarea la scară cât mai largă a digitalizării, datorită numeroaselor beneficii de accesibilitate și transparență, dar și eficiență, pe care aceasta le presupune.

Cum poți pune mâna pe 100.000 de euro cash, pe care nu-i mai dai înapoi

În contextul financiar, atât la stat, la fel este și în mediul privat. Ca să prindă trenul viitorului, să devină mai competitive, mai performante, firmele mici și mijlocii din România trebuie să se orienteze către tehnologie și digitalizare.

Astfel, cei ce deja o fac, au numai de câștigat, fiindcă îi așteaptă finanțări de până la 100.000 de euro.

Banii nu vin însă fără ca patronul să trimită un proiect de finanțare pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Însă, mare atenție, deoarece există un termen prevăzut pentru acest lucru, respectiv de la 15 februarie 2023, ora 10:00, până pe 18 aprilie 2023, ora 24.00.

Pentru a fi aprobat proiectul, cei ce depun astfel de proiecte trebuie să aibă calitatea de întreprinderi mici, mijlocii sau microîntreprinderi (IMM-uri), înființate până cel târziu la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, e important ca patronii noștri să mai fie atenți la un detaliu. Este vorba despre faptul că, la finalul implementării proiectului, firma trebuie să aibă mai mult de jumătate din angajați care să folosească, în scopuri de afaceri, calculatoare conectate la internet.

Totuși, vorbim despre promovarea digitalizării, nici nu se putea să nu se impună o astfel de condiție ulterioară.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Blocul de pe Bulevardul Revoluției 26-38 trebuie finalizat la finalul anului, altfel își pierde finanțarea

1 February 2023 at 15:26
image

Lucrările de reabilitare a blocului de pe Bulevardul Revoluției 26-38 trebuiau să ajungă la final în vara anului 2021, însă după multe „peripeții”, Primăria a renunțat la constructor și acum se află în situația în care trebuie să reia complet procedurile pentru a desemna un nou constructor. Ceasul ticăie însă, căci termenul limită pentru a nu pierde finanțarea este 31 decembrie 2023.

Lucrările efectuate la acest bloc fac parte din proiectul „Reabilitare Termică a blocurilor din municipiul Arad – Cererea 1”, care se ridică în total la peste 12 milioane de euro, din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local, firma Fildo Starcons din Galșa fiind constructorul care a câștigat licitația pentru Revoluției 26-38. Șantierul a început în 2020, dar a acumulat mari întârzieri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, până la ora actuală constructorul inițial a reușit să execute lucrările în proporție de doar 49%. Practic, următorul constructor va trebui să își asume finalizarea a încă jumătate de lucrări în mai puțin de un an de zile.

Am întrebat Primăria Arad dacă pentru toate aceste întârzieri, pe lângă rezilierea contractului (în vara anului 2022), Fildo Starcons a fost sancționată în vreun fel. Am fost informați că, potrivit clauzelor contractuale, Municipiul Arad a reținut suma de 135.627 lei, echivalentul garanției pe lucrări.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare în momentul în care se va realiza un nou contract cu o altă firmă este că între timp s-au scumpit și materialele de construcție, modificare de preț care va trebui supusă aprobării.

„Până la momentul actual au fost identificate economii în cadrul bugetului aprobat, necesare pentru achiziția serviciilor de expertizare pentru continuarea lucrărilor și pentru evaluarea restului de executat.

În baza evaluărilor ce se vor realiza de către proiectant, se vor supune aprobării costul de investiție actualizat și sursele de finanțare, avându-se în vedere prevederile OUG 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

După aprobarea costului actualizat se va relua procedura de achiziție a contractului de lucrări pentru restul de executat”, ne-a informat Primăria Arad.

Citește și:

Problemele reabilitării termice de pe Revoluției 26-38 pun pe fugă comercianții și întind nervii locatarilor • Special Arad · ultimele știri din Arad

Se dau jos schelele fără ca lucrările de pe Revoluției 26-38 să fie finalizate. Ce spune constructorul despre rezilierea contractului • Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

ContentSpeed sprijină firmele din România care doresc să acceseze fonduri europene în cadrul programului de digitalizare  PNRR

31 January 2023 at 22:01
By: Team
image

ContentSpeed, platforma de e-commerce specializată în realizarea magazinelor online pentru retaileri tradiționali și portaluri B2B pentru producători și companiile de distribuție, ajută IMM-urile în obținerea de fonduri europene pentru digitalizarea și dezvoltarea afacerilor.

Fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a stimula transformarea digitală sunt semnificative: 127 de miliarde euro sunt dedicate reformelor digitale și investițiilor în planurile naționale de redresare și reziliență. Aceasta reprezintă o oportunitate fără precedent de a accelera digitalizarea, de a spori reziliența Uniunii și de a reduce dependențele externe atât prin reforme, cât și prin investiții.

În decembrie 2022 s-a lansat Ghidul final de finanțare a programului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) în cadrul căruia sunt sunt alocate 347,5 milioane de euro. Conform firmelor de consultanță, majoritatea companiilor planifică să aplice pentru finanțări de până în 50.000. La această valoare, ar primi bani peste 7.000 de firme.

Instrumentul de grant asigură fonduri de dezvoltare de la 20.000 de euro până la 100.000 de euro pe întreprindere. E gândit să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, astfel că, în acest sens, companiile pot ajuta România să ajungă la creșteri economice similare cu cele din Polonia, Croația sau Estonia, țări care au un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene. Țara noastră ocupă ultimul loc în topul DESI, care sintetizează indicatorii privind performanța digitală a Europei.

Ce oferă ContentSpeed firmelor care vor fonduri pentru digitalizare

ContentSpeed a implementat până în prezent peste 30 de proiecte tehnice realizate prin fonduri de finanțare.

Compania oferă soluții de transformare digitală – realizare de magazine online, integrări software de tip CRM sau ERP, aplicații de mobil dedicate eCommerce sau Marketplace-uri, dar și servicii de consultanță oferite de firmele partenere, asigurând astfel sprijin complet pentru obținerea fondurilor.

Procesul de evaluare a proiectelor este transparent, iar metodele de calcul ale punctajului sunt bine definite în ghidul emis de către Minister. ContentSpeed oferă suport și în ceea ce privește redactarea caietului de sarcini, asigură asistarea gratuită la susținerea periodică a auditurilor solicitate de autoritati, pune la dispoziție cele mai avansate soluții software și are parteneri specializați în transformarea digitală a companiilor end-to-end.

Prin serviciile standard, soluțiile de digitalizare oferite și partenerii cu rate de succes dovedite, ContentSpeed acoperă 10 din cele 12 criterii de transformare digitală, care trebuie îndeplinite în urma implementării proiectelor, în condițiile în care atingerea a minimum 6 criterii este necesară pentru accesarea finanțărilor.

Firmelor care nu includ și componente de comerț electronic, precum magazine online sau aplicații de mobil, le va fi dificil să demonstreze creșterea productivității la nivel de companie doar prin achiziția de hardware și să bifeze minimul de criterii cerut: folosirea rețelelor de socializare, vânzările online să reprezinte peste 1% din cifra de afaceri totală și vânzările web către consumatori privați (B2C) mai mult de 10% din vânzările web. În același timp, trebuie să utilizeze soluții de tip CRM, WMS sau ERP, componente de AI și cloud, ideal in format SaaS (Software as a Service).

„În aproape două decenii de activitate pe piața din România, perioadă în care am dezvoltat și extins numeroase proiecte online, am ajuns și la o idee generală despre mediul antreprenorial: sunt o mulțime de idei bune, dar nu sunt duse mai departe din lipsă de bani și companiilor le e dificil să găsească surse de finanțare. Noi suntem încrezători că România de peste zece ani va arăta radical diferit față de prezent, iar aceste schimbări apar la nivel micro care vor influența schimbările macro și vor îmbunătăți întreaga economie autohtonă în care activăm. Și noi la ContentSpeed am beneficiat de finanțări prin astfel de programe, deși inițial eram sceptici și defel încrezători în șansele noastre. Mulți ne-au spus că nu avem nicio șansă, că fondurile sunt “date cu dedicație”. Nici pe departe! Cu un plan bun de afaceri și o strategie de transformare digitală a companiei, ai toate șansele de partea ta. Iată de ce considerăm că este atât de important ca toți antreprenorii să vadă soluții la provocări și să știe că oportunitățile nu sunt bune sau rele, ci sunt cele de care profiți sau pe care le ratezi. Și noi vrem să profite cât mai mulți de cele disponibile acum.”

Radu Vîlceanu, GM & Co-founder ContentSpeed

Condiții pentru accesarea fondurilor

Printre condițiile care trebuie îndeplinite de către IMM-uri pentru a accesa aceste fonduri se numără: să fie înființate cel târziu la data de 31 decembrie 2021, să înregistreze profit de exploatare în 2021, să nu se afle în:stare de faliment, reorganizare juridică, dizolvare sau lichidare, și să nu desfășoare activități cu produse cu caracter obscen, care au legătură cu industria de tutun sau de jocuri de noroc. Totodată, se angajează ca la finalul implementării proiectului să atingă minimum 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI).

Valoarea maximă a ajutorului de minimis este cuprinsă între 20.000 și 30.000 euro pentru microintreprindere, respectiv 20.000 și 50.000 euro pentru întreprindere mică și 20.000 și 100.000 euro pentru întreprindere mijlocie.

Contribuția proprie a beneficiarului va fi de cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Decontarea se face conform mecanismului de transfer al sumelor: Beneficiarul va transmite cereri de transfer pentru plățile care urmează a fi efectuate pentru demararea și finanțarea activităților proiectului (deci, nefiind necesară contractarea de credite pentru acoperirea inițială a costurilor până la decontare).

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

Ajută o mamă să rămână lângă copiii ei! Vali de la machiaj, așa cum o știu colegii din TV, are nevoie de sprijinul tău!

31 January 2023 at 16:15

Frumoasă, tonică și cu un surâs aparte. Așa o cunoșteau toți colegii din televiziune. O boală gravă a lovit-o însă în momentul în care în viața ei a intrat un pui de om. La numai doi ani și jumătate de când a devenit pentru a doua oară mamă, Valentina Petre – Vali de la machiaj, așa cum e cunoscută printre colegii în televiziune – a fost diagnosticată cu o formă de cancer de col uterin.

,,Am aflat că soția mea suferă de o boală atât de gravă în urma unui RMN făcut la urgență, pentru că avea dureri insuportabile în zona sacrală a articulației șoldului stâng. Când am aflat diagnosticul am încremenit la propriu. Nu am știut cum să reacționez. A fost o perioadă extrem de grea pentru toată familia. Nu puteam să acceptăm ceea ce ni se întâmplă,” ne-a povestit vizibil afectat Alexandru, soțul Valentinei.

Carmen Brumă: Vali e genul de om care ți se lipește de suflet

Valentina Petre are 43 de ani și de șase luni trăiește o dramă. Investigații, dureri, drumuri, spitale, sute de ore departe de cei doi copii ai ei: Adriana și Vladimir! Vali este un make-up artist cu mâini magice. De-a lungul a peste 10 ani de televiziune a adus zâmbete pe mii de chipuri, a șters mii de supărări și a ascuns tot atâtea imperfecțiuni. Oamenii din spatele camerelor rămân anonimi publicului larg, munca lor se vede însă pe micile, dar și pe marile ecrane. Vali rămâne însă un om obișnuit care și-a făcut meseria cu pasiune și care în aceste momente își dorește să poată privi cu încredere spre viitor.

,,Prietenoasă, atentă, foarte bună în meseria ei, „Vali de la machiaj” e genul de om care ți se lipește de suflet. Se spune că nu știi cât de puternic ești până când „a fi puternic” este singura opțiune. Iar Vali pe care o știu eu așa e: PUTERNICĂ!” Este convingerea lui Carmen Brumă, un om de televiziune cu care a împărțit mii de ore în cabina de machiaj de-a lungul anilor.

Vali a făcut tot posibilul pentru a-și salva viața. A crezut că se va descurca singură! Acum însă este nevoie de orice sprijin!

Fiecare leu donat alături de un gând bun vindecă

Colegii și prietenii au demarat o campanie pe rețelele de socializare și au reușit să strângă o parte din cei 15.000€ necesari pentru a ajunge la Istanbul, unde a făcut primele investigații.

,,Tratamentele sunt scumpe și fiecare bănuț chiar contează! Eu recunosc că am trăit momente în care mi-a fost rușine să donez pentru că suma pe care o aveam era… prea mică. Însă cu puțin de la mine, cu puțin de la tine, în final se adună. Și asta pentru un om care nu numai că prețuiește, dar are și nevoie de fiecare leu oferit alături de un gând bun!

Și încă ceva. Vali nu a vrut să spună public prin ce trece și ce greutăți are. Îi era teamă că generează milă și îi era și rușine să ceară ceva pentru ea. Cerem noi, prietenii ei!”, ne-a mărturisit Ilinca Teodoriu.

Valentina a început deja tratamentul în Turcia, dar pentru că este destul de costisitor îl va continua în România conform rețetei și instrucțiunilor date de medicii din Istanbul.

,,Cu ajutorul Asociației Salvează o inimă am reușit să cumpărăm și medicamentele necesare din Istanbul, însă doar pentru prima fază de tratament. Tratament care va dura cel puțin jumătate de an, după care urmează recuperarea. Am fost întrebați de ce am ales Turcia, de ce am plecat în secunda doi în străinătate. Sistemului românesc de sănătate îi lipsesc multe ca să poată avea grijă de pacienți cu asemenea afecțiuni. Nu știu dacă ne-am simțit mai în siguranță, dar ne-am simțit cu siguranță ascultați, luați în seamă,” ne-a mărturisit Alexandru.

Mama e numai una, iar copiii au nevoie de ea

Bărbatul a fost nevoit să renunțe la job ca să-și poată îngriji soția care are nevoie în permanență de însoțitor. Singurul venit al familiei în momentul de față este pensia pe caz de boală a Valentinei.

,,Soția a fost destul de supărată pentru că nu a mai putut lucra. Activa ca make-up artist la mai multe posturi de televiziune, dar era implicată și în diverse proiecte din lumea artistică. Cel mai mult a suferit în perioada în care a trebuit să stea departe de copilașul nostru, în vârstă de numai 3 ani. Am fost nevoiți să îl lăsăm în grija bunicilor cât am fost la investigații. Iar băiețelul a devenit din ce în ce mai agitat în perioada asta pentru că i s-a schimbat rutina zilnică și nu putea înțelege de ce dintr-o dată nu mai este nici mami, nici tati lângă el. Iubirea bunicilor e imensă, dar mama e una singură.”

Valentina Petre sau „Vali de la machiaj”, așa cum o știu colegii pe care i-a transformat cu mâinile ei magice, cu căldură și un zâmbet larg, trebuie să se facă bine. Costul e mare, dar fiecare donație contează. Nu e important cât, ci doar să-i fii alături! Orice sumă virată în conturile Asociației „Salvează o inimă” o poate salva pe această tânără mămică din cumplita încercare în care a aruncat-o viața. Cancerul poate fi învins prin ajutorul nostru comun!

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați:

https://salveazaoinima.ro/valentina-petre/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele VALENTINA PETRE

articolul original.

Bani mai mulți pentru primari şi preşedinții de Consilii Județene

31 January 2023 at 17:00
By: (R.C.)

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Bugetul proiectului este cel care asigură sursa de finanţare, iar prin modificarea pe care Guvernul României a aprobat-o astăzi (marţi, n.r.) am prevăzut în plus ca sursă de decontare a acestor cheltuieli şi partea de buget local şi venituri realizate la nivelul bugetului local. De asemenea, am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile atât pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene de la 25% la 50%. Precizez că nu toţi primarii din România primesc acest spor. Este vorba de spor doar dacă există contracte de finanţare încheiate pentru proiecte pe care le implementează şi, mai mult, acest spor este legat de indicatori de performanţă. La aceşti indicatori de performanţă lucrăm în prezent. Analizăm posibilitatea ca numărul de contracte de finanţare încheiate, valoarea contractelor de finanţare încheiate şi tipul de proiecte, nu este totuna dacă să zicem o primărie accesează fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacităţii administrative faţă de o altă primărie, să zicem, care gestionează proiecte de investiţii în infrastructură. E o mare diferenţă între cele două categorii de proiecte şi analizăm ca acest spor să fie corelat cu indicatorii de performanţă. E vorba de a ajunge cu acest nivel de spor, cu acest procent de spor acelaşi pentru că era nefiresc ca acela care răspunde la nivelul primăriei, respectiv primarul, de tot ceea ce înseamnă gestionarea unui portofoliu de proiecte să primească mult mai puţin decât subordonaţii pe care îi avea în subordine. De aceea am uniformizat procentul de spor pe fonduri europene şi desigur aici beneficiarii, autorităţi locale sunt cei care duc greul”, a spus Marcel Boloş.

El a menţionat că aceştia au în momentul de faţă 5.600 de contracte care se gestionează la nivelul autorităţilor locale şi valoarea acestor contracte este de 11 miliarde de euro.

În şedinţa de marţi a Executivului a fost aprobat un proiect de Ordonanţă de modificare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prin care se majorează cu până la 50% indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

articolul original.

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR

31 January 2023 at 14:45
image

Cseke Attila a transmis marți că Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR (Valul Renovării și Fondul Local), odată cu semnarea a 531 de noi contracte de finanțare.

Din fondurile alocate prin PNRR, construim 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației, eficientizăm energetic și consolidăm seismic 4.333 de clădiri (1.733 blocuri de locuințe și 2.600 clădiri publice), realizăm 1.091 km de piste pentru biciclete, achiziționăm 1.135 de mijloace de transport electrice și 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, realizăm 262 de documentații pentru amenajarea teritoriului și planificarea urbană.

Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților locale o platformă digitală transparentă și eficientă, www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, în care cererile au fost depuse online, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autorități centrale.

Cele 531 de noi contracte finanțate prin componentele C5 – Valul Renovării și C10 – Fondul Local, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 386 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și au o valoare totală de 1.152.563.827,95 de lei.

Astfel, prin Valul Renovării, au fost semnate 46 de contracte, în valoare de 313.377.082,51 lei, depuse de 17 autorități locale, pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice.

Prin Fondul Local, au fost semnate 485 de contracte, în valoare de 839.186.745,44 lei, pe care autoritățile locale din 369 de unități administrativ-teritoriale le-au depus atât pentru reabilitarea clădirilor publice, cât și pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării, au fost semnate 5.900 contracte de finanțare, în valoare totală de 28.742.238.446,29 lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Renovarea cabinetelor prin fonduri PNRR: Prea puțini medici de familie au aplicat pentru finanțare. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili

31 January 2023 at 12:32

Renovarea cabinetelor prin fonduri PNRR: Prea puțini medici de familie au aplicat pentru finanțare. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili

Deși au posibilitatea să-și renoveze și să-si doteze cabinetele cu aparatură modernă cu fonduri europene, prea puțini medici de familie au depus proiecte pentru a primi finanțare.

În acelasi timp, mulți dintre doctori sunt aproape de pensionare, iar cei tineri nu își doresc să urmeze această specialitate.

Medicul Gheorghe Alexadrescu vrea să-și renoveze cabinetul și să cumpere aparatură medicală nouă. Împreună cu patru colegi, care au cabinete în aceeași clădire, a cerut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dr. Gheorghe Alexandrescu, medic de familie: „Sunt necesare pentru că nu s-au făcut de multă vreme”.

3.000 de doctori de familie ar putea să ceară bani din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili. Însă din cei peste 9.700 – câți sunt în România – doar 2.187 au scris proiecte. Ministerul a prelungit termenul de depunere a dosarelor până la atingerea țintei, spun cei de la Minsiterul Sănătății.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie: „Nu a existat foarte mult interes pentru acces în PNRR, în primul rând pentru că a fost comunicare deficitară pe acest proiect. Trebuie să combatem miturile cu privire la dificultatea acestor dosare. Au început să fie din nou oameni care să fie interesați, dar procentul lor este foarte mic”.

328 de comune sunt fără doctor de familie, pentru că absolvenții de medicină evită această specializare.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președinte CMB: „E nevoie de măsuri concrete și politici publice și o debirocratizare a activității”.

Pentru a-i atrage pe tineri spre medicina de familie, specialiștii se gândesc să le ofere stimulente celor care fac practică în cabinetele din mediul rural.

articolul original.

Ciucă: Fondurile pentru instalarea de panouri fotovoltaice pot ajunge până la 3 miliarde de lei

31 January 2023 at 08:11


Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre instalarea de panouri fotovoltaice, că există fondurile necesare şi pot să ridice până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect, el adăugând că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării din țară care pot să acceseze programul.

”În şedinţele precedente, am adus la cunoştinţă o serie de date economice, cu care am încheiat anul 2022. Ceea ce doresc să subliniez în momentul de faţă este că atunci când ne-am asumat în coaliţie acest guvrn, ne-am angajat să găsim soluţii pentru tot ceea ce înseamnă nevoile şi aşteptările cetăţeniolor şi totodată să găsim soluţii pentru ceea ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, în aşa fel încât economia ţării noastre să reziste tuturor acestor situaţii deloc uşoare şi să facem în aşa fel încât să reuşim să avem creştere economică, ceea ce s-a întâmplat”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că, ”totuşi, la nivelul Guvernului, pentru că încă suntem la început de an, avem responsabilitatea să menţinem acelaşi ritm de lucru şi să facem tot ceea ce depinde de noi astfel încât soluţiile pe care le găsim la nivelul administraţiei, a instiutţiilor publice, să vină în sprijinul cetăţenilor şi al tuturor structurilor care pot să aducă plus valoare economiei româneşti”.

Şeful Executivului a anunţat că au o serie de activităţi de continuare a dialogului cu mediul asociativ, cu mediul de afaceri. ”Vă rog foarte mult să menţineţi coerenţa acestor activităţi şi să intensificăm, acolo unde e necesar, dialogul pentru a avea soluţii cât mai concrete”, a spus Ciucă.

Premierul a afirmat că una dintre problemele importante şi obiectiv asumat de Guvern este cea legată de gestionarea crizei energetice.

”Au fost întreprinse o serie de măsuri, una dintre ele este cea care vizează instalarea de panouri fotovoltaice la nivelul gospodăriilor individuale. Am discutat cu domnul ministru Tanczos care ar putea fi măsurile pe care le putem lua la nivelul Guvernului, astfel încât să asigurăm accesul cât mai multor oameni şi gospodării la acest program. Avem fondurile necesare şi în acest sens putem să ridicăm până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect”, a mai declarat premierul Ciucă, adăugând că a înţeles că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării care pot să acceseze programul.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Mediului ”să aibă în vedere evitarea birocraţiei excesive, pentru ca procesul să se deruleze oportun şi să nu mai ajungă ca la finalul de an să se aglomereze toate aceste activităţi birocratice şi absolut nefolositoare care nu ajută cu nimic, nici pe ei nici pe cetăţeni”.

Ministrul Mediului a răspuns că ministerul îmbunătăţeşte sistemul informatic cu care a lucrat anul trecut, pentru a prelua din sarcina AFM. ”Faţă de 2020 când AFM a avut puţin peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de sprijinul oferit de AFM pentru diverse programe, fotovoltaice, rabla Clasic, Rabla PLus la maşini sau la electrocasnice.

”Deja AFM a devenit o instituţie care oferă sprijin financiar în această perioadă ccritică din punct de vedere energetic, la sute de mii cetăţeni”, a mai spus Barna, scrie news.ro.

Citește și:

articolul original.

Ce spune ministrul Investițiilor, Marcel Boloş despre negocierile privind PNRR de la Bruxelles

31 January 2023 at 07:57

Ministrul Investițiilor Marcel Boloș i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că proiectul PNRR este un proiect vital pentru România şi nu poate trimite pe oricine la negocierile privind PNRR, de la Bruxelles.

Concret, Ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş (PNL) a declarat, luni 30 ianuarie, în emisiunea Proiect de ţară – România, de la postul Prima News că i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că nu putem să trimitem pe oricine la aceste negocieri pentru PNRR şi că e nevoie de persoane cu experienţă pentru că e vorba de a negocia miliardele de euro ale României.

Comisia Europeană pune problema sustenabilităţii cheltuielor pe care le generează programul

În plus, ministrul Investiţiilor a afirmat despre reforma pensiilor, că prin „celebrul jalon 215”, Comisia Europeană, cum e scris în decizia PNRR de implementare, pune problema sustenabilităţii cheltuielor pe care le generează acest proiect, care nu este una de neglijat.

În afirmaţiile sale,„Va trebui să închidem aceste discuţii cu Banca Mondială, cu cheltuieli, a doua probemă este legată de contributivitate, este un lucru de notorietate, Comisia, aşa cum reiese din decizia de implementare, insistă pe contributivitate. Este de văzut ce măsuri pot fi luate. Sunt condiţii şi criterii de analiză destul de dure în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensiile speciale, sustenabilitate, contributivitate, trecerea la normalizate în privinţa calculului.”, a afirmat Boloş.

Marcel Boloș: Echipele de negociere nu sunt de joacă, ele sunt locomotive

În contextul politico-economic, Marcel Boloș a precizat că „acest Jalon este de tip red line, şi riscăm suspendarea PNRR, a întregului plan, aceasta fiind măsura cea mai dură”. Ministrul a arătat că pentru negocierile cu Comisia Europeană trebuie să ai multă experienţă şi că funcţionarii europeni sunt foarte duri.

Aşadar, „I-am spus premierului că noi în echipa de negociere nu putem pune pe oricine, în primul rând trebuie să ştie bine engleză, sunt multe înterpretări, să fie bine pregătii, să aibă strategia pregătită. Echipele de negociere nu sunt de joacă, ele sunt locomotive. I-am spus premierului că nu putem să trimitem pe orcine la aceste negocieri, trebuie să ştie ce negociază, negociază miliardele de euro ale României care apoi se transformă în investiţii, proiecte. Este foarte important ca echipele de negocitori să fie pregătite.”, a mai adăugat oficialul.

articolul original.

Aradul cu care se laudă ei nu este și Aradul meu

31 January 2023 at 06:16
image

Bucuria (re)întâlnirii, chiar programate cam în pripă, cu unul dintre cei mai importanți poeți ai Aradului, nu poate fi întrecută decât de cea a unei discuții amicale, la „o cafea” (eu cafea, el ceai verde) pe „teme de actualitate” cum s-ar fi spus pe vremea când aveam o singură televiziune și-un singur „conducător iubit” căruia i se dedicau ode. Cum întâlnirea și discuția au avut loc la mai puțin de 48 de ore de la „oda Aradului și-a conducătorilor iubiți”, pe care conducătorii ăștia și-au plătit-o la singura televiziune dispusă la astfel de practici, nu puteam ocoli subiectul.

După un minut, poate nici atât, prietenul poet îmi spune că ei au fost sinceri când au prezentat Aradul așa cum l-au prezentat. Desigur, spunând „ei” s-a referit, fără să-i numească (rafinament poetic), la liota de politicieni care au populat spațiul din jurul moderatoarei care-a bătut recordul mondial la zâmbit tâmp și interpretat orgastic un text din care nu înțelege nimic. Au fost sinceri pentru că pur și simplu așa îl văd ei, iar ceea ce văd li se pare extraordinar, fapt ce trădează frustrările unei copilării mult prea marcate de noroaiele de pe ulițe. Iar acum, când au dat de pantofi și-au descoperit asfaltul nu pot depăși aceste repere. Concluzia lui de trist prizonier al amintirilor unor frumuseți dispărute a fost că „acest Arad nu mai este și Aradul meu”.

Mi-aș permite să duc ideea mai departe. Oamenii ăștia – nu doar cei care au prezentat, cui a avut putere să urmărească „oda” televizată în direct, Aradul pe care și l-au însușit, ci toți politicienii – au ajuns să se creadă nu aleșii noștri, ci aleșii lui Dumnezeu, așa că nici viața n-o mai percep și înțeleg ca noi. Trăim vieți paralele, în universuri paralele și este tot mai greu de înțeles dacă toate astea sunt cu adevărat realități sau sunt doar năluciri trecătoare.

Anut trecut, prin septembrie, când așteptam cu teamă facturile la curent și căldură, când eram tot mai îngrijorați de dobânzi și de inflație, parlamentarii noștri s-au gândit că este cel mai potrivit moment să le mărească salariile (indemnizațiile) celor mai destoinici dintre aleșili locali, adică primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Iar explicația unuia dintre parlamentari, liderul deputaților PSD, pe nume Alfred Simonis, a fost stupefiantă în nesimțirea ei mincinoasă: primarilor le plâng copii de foame! Să-i fie împlinită explicația și să fie respectată ca și cum ar fi adevărată. Evident, parlamentarii n-au ținut cont de indignarea cetățenilor, ca de obicei, așa că propunerea a fost pusă în practică.

Apoi, a venit rândul funcționarilor din instituțiile centrale care sunt implicați în proiecte finanțate din fonduri europene atrase de statul român să primească un spor de până la 50% din salariu. Greu de înțeles care ar fi motivația acordării unor astfel de sporuri, dar fiind vorba despre funcționari din ministere și alte instituții apropiate acestora, nici nu are rost să căutăm vreo logică.

Evident, n-au fost uitați nici primarii și președinții de consilii județene, cărora li s-a pus la dispoziție încă o pârghie prin care să poată controla și mai bine personalul, oricum supus, încă de la angajare, mofturilor acestora. Așadar, există deja o lege prin care este permisă majorarea salariilor funcționarilor publici, după cum „vrea mușchii” primarului sau președintelui CJ, în funcție de disponibilitatea fiecărei instituții locale, până la limita salariului viceprimarului sau vicepreședintelui de CJ plus 25%. Ei, de-acum e liber la salarii babane pentru secretare sau pentru alți pulifrici de prin primării sau consilii județene.

Cum era și firesc (într-o lume atât de paralelă cu a noastră), trebuia intervenit iarăși la indemnizațiile aleșilor locali de frunte (primari și președinți de consilii județene), ca să nu mai ajungă săracii lor copii să moară de foame. Așa că un om de vază în celălalt partid serios de la putere, PNL, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a depus un proiect de OUG prin care urmează să fie majorat sporul pentru gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene, de la 25%, la 50%. Motivarea liberalului ăsta este cel puțin la fel de halucinantă ca și a pesedistului care vorbea despre copiii primarilor. Deci, zice Boloș despre primari că (tineți-vă bine!) „munca lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri în viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează să acordăm acest spor”! Așadar, oameni buni din sate, comune, orașe și municipii, când observați cum le crește nivelul de viață al primarilor voștri, când vedeți cum le sporesc averile de parcă toți câștigă lunar potul cel mare la loto, să știți că ei de fapt renunță la multe lucruri în viață doar ca să vă fie vouă bine. Când fac câte-o licitație aproape pe față trucată ca să fie câștigată de „năpăstuitul care trebuie”, tot pentru a vă fi vouă bine o face.

Cinism, nesimțire, aroganță de ministru îmbuibat.

Ce fonduri atrage un primar pentru a merita să fie plătit mai bine? Sau funcționarii din echipele de proiecte? În realitate, fondurile sunt atrase, de cele mai multe ori de firmele care fac proiectele și asigură consultanța, punându-și la dispoziția beneficiarilor know how-ul în materie. Funcționarii măcar întocmesc actele de la dosar, dar ce fac primarii?

De altfel, una dintre dovezile „activității” primarilor în atragerea de fonduri europene este aceea că investițiile finanțate din fonduri europene sunt aleatorii, ca să nu zic haotice, multe ieșite din sfera necesităților stringente ale comunităților. Altfel spus, se iau fonduri pentru investiții din domenii aflate la îndemâna proiectanților consultați sau a consultanților, nu a celor care ar fi necesare comunităților, localităților. Evident, această brambureală, bine plătită după cum se vede, se mulează perfect pe incapacitatea aleșilor de a realiza strategii coerente de dezvoltare a localităților.

Și uite-așa, în timp ce ei, aleșii, contempleză tâmp „mari realizări” folositoare doar propriei lor imagini, dispare încet, încet identitatea localităților, în locul lor apărând niște falsuri, niște clone făcute nu din ADN-ul originalului, ci din mostre de frustrări, incompetență și aroganță ciocoistă. Și se vor lăuda cu aceste clone, pentru că oricând se va găsi câte-o „realitateaplusteve” gata să ridice în slăvi orice pentru bani, până când tot mai mulți fie vom crede, fie ne vom resemna cu viața ce ne este dată. Viață care deja nu mai este ca a lor.

Și totuși, atâta timp cât în imina și-n sufletul poetului „Aradul meu” trăiește, acolo este și „Viața mea”. Iar asta îmi aparține, așa cum aparține fiecărui cetățean din Aradul meu.

articolul original.

DEZMĂȚ pentru primari, viceprimari și șefii consiliilor județene: Spor de 50% dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE

30 January 2023 at 17:19

DEZMĂȚ pentru primari, viceprimari și șefii consiliilor județene: Spor de 50% dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE

Guvernul vrea să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE.

Până acum, primarii primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de OUG, valoarea sporului va crește până la 50% din salariul de bază. „E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a spus la Digi24 ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a respins ideea că ar fi „o formă mascată de majorare a salariului”.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an.

Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%.

Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

„La Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, era nefiresc ca subordonații care lucrează în structuri ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporuri din fonduri, iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiecte europene să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de consilii județene.

E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene. Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni.

Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Urmează să facem modificări la cadrul legislativ național a indicatorilor în baza cărora se acordă acest spor. Până acum era vorba de numărul de proiecte, sporul maxim era 25%. Urmează să ajustăm indicatorii de performanță ca să stimulăm autoritățile locale să atragă banii europeni. Greul e pe umerii autorităților locale, pe ei trebuie să îi stimulăm corespunzător că România să își poată dezvoltă localitățile.

E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare.

Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri. Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție.

Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare.

Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor.

Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil.

Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat astăzi două contracte pentru finanțarea unor investiții la Câmpulung Moldovenesc și Marginea

30 January 2023 at 12:41
image

Ministerul Dezvoltării a anunțat, astăzi, că ministrul Cseke Attila a semnat 276 de noi contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul renovării din PNRR, pentru 69 de localități. Contractele însumează 2,25 miliarde de lei, iar două localități sunt din județul Suceava: municipiul Cîmpulung Moldovenesc și comuna Marginea. Cîmpulungul va beneficia de aproximativ 1,8 milioane de lei pentru renovarea energetică moderată a sediului primăriei și consiliului local, în timp ce la Marginea vor ajunge aproape 6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic „Vasile Gherasim”.

articolul original.

Mai mulți bani pentru primarii și viceprimarii care semnează contracte pe fonduri europene

30 January 2023 at 11:47

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, într-o intervenţie la Digi24, că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene, la 50%, el precizând că a socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, ca să stimuleze autorităţile locale în atragerea de bani europeni, ţinând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro pe care România trebuie să îi absoarbă.

„Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă, pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de CJ”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Marcel Boloş a arătat că majoritatea proiectelor sunt derulate de autorităţile locale. „Am socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, tocmai ca să stimulăm autorităţile locale în atragerea de bani europeni”, a afirmat el, adăugând că forţa de lucru umană calificată este o premisă esenţială pentru a atrage aceşti bani europeni.

Cofetaria Picadilly
SmartBill

SPAȚIU PUBLICITAR

SPAȚIU PUBLICITAR

Compost SEDC

SPAȚIU PUBLICITAR

„Sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim, iar fără resursă umană şi fără instrumentele de motivare corespunzătoare nu avem la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a accesa aceşti bani”, a mai spus Boloş. Ministrul a mai precizat că urmează modificarea cadrului legislativ naţional, a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă acest spor. „Până acum era numărul de proiecte, şi aveam sporul ca limită maximă de 25%, şi urmează să ajustăm aceşti indicatori de performanţă tocmai pentru a stimula în continuare autorităţile locale să atragă banii europeni şi greul este pe umerii administraţiilor locale şi cred eu că pe ei trebuie să îşi stimulăm în mod corespunzător pentru a putea dezvolta localităţile şi să atragă aceşti bani pe care îi avem la dispoziţie”, a declarat Boloş, arătând că este vorba de numărul de proiecte contractate.

articolul original.

Startup-urile românești au atras investiții de aproape 102 mil. euro în 2022. Cum arată topul tranzacțiilor

30 January 2023 at 10:23

Startup-urile românești accelerează adopția tehnologiei și inovației, atrăgând investiții în valoare totală de 101,7 milioane de euro în 2022, conform analizei Romanian Venture Report.

România se clasează, astfel, drept a cincea țară din Europa Centrală și de Est în topul în topul investițiilor ridicate de startup-uri, după Estonia, Cehia, Croația și Polonia.

Romanian Venture Report, creat de How to Web în parteneriat cu KPMG România și KPMG Legal, se află la cea de-a treia ediție și oferă o imagine completă asupra investițiilor cu capital de risc ridicate de startup-urile românești în fiecare an și analizează tipurile de tranzacții, evoluția față de anii precedenți, cele mai promițătoare industrii sau tehnologii dezvoltate de startup-urile care au ridicat investiții, dar și relația României cu ecosistemul european de investitori și tehnologie.

Pe lângă o creștere de peste 12x, înregistrată în ultimii șase ani, anul 2022 aduce și o creștere în numărul de tranzacții, de la 71 în anul 2021 la 73 în anul 2022, respectiv în volumul total al tranzacțiilor, de la 91.4 milioane de euro în 2021 la 101.7 milioane de euro în 2022.

“Investițiile de venture capital care au implicat startup-uri românești au rezistat provocărilor puternice care au venit pe parcursul anului anterior dinspre scena globală de tehnologie sau economie, în general. După finalul lui 2022, observăm semnale puternice că astfel de tranzacții reprezintă un portofoliul mult dorit de către investitorii români, dar și de către cei est europeni sau globali.”

Alexandru Agatinei, CEO How to Web

Radiografia tranzacțiilor

În cadrul principalelor descoperiri ca urmare a analizei, reiese un factor important – triplarea volumului tranzacțiilor de tip seria A în 2022, față de anul anterior.

Volumul tranzacțiilor de tip seria A aproape s-a triplat față de anul precedent, trecând de la 15,3 milioane de euro în 2021 la 42,6 milioane de euro în 2022. Numărul acestora s-a dublat, de asemenea, de la 3 în 2021 la 6 în 2022.

Volumul tranzacțiilor pre-seed a scăzut cu -15,9%, ajungând la 2,7 milioane de euro, comparativ cu 3,3 milioane de euro din anul precedent. Numărul de tranzacții pre-seed a rămas aproape de nivelul anului precedent, 19 în 2022 comparativ cu 20 în 2021. De fapt, dimensiunea medie a tranzacțiilor de tip pre-seed a scăzut cu doar 11,5%, de la 163.000 de euro în 2021 la 144.300 de euro în 2022.

Totodată, volumul tranzacțiilor de tip seed a crescut cu 29%, ajungând la 56.4 milioane de euro față de 43,4 milioane de euro în 2021.

O creștere pozitivă se poate observa și în volumul tranzacțiilor încheiate ca prima rundă care a crescut cu 40%, în timp ce volumul rundelor încheiate ca follow-on (investiții ulterioare primei runde) au ramas la un nivel similar față de anul precedent.

„A deveni o companie tech de succes are mai mult de-a face cu perseverența și caracterul fondatorului decât cu o idee mare sau cu inspirația. Fondatorii, echipele lor și susținătorii lor trebuie să își alimenteze gândurile, să-și asume riscuri cu abordări neconvenționale, creative și să construiască și să promoveze inovația. Ca urmare, rezultate precum cele pe care le vedem în Romanian Venture Report nu sunt doar posibile, ci reprezintă continuarea cu succes a unei industrii în regiunea noastră în plină ascensiune.”

René Schöb, Partner KPMG, Head of Tax and Legal

Topul investițiilor în startup-uri în 2022

Cea mai mare investiție atrasă în 2022 a fost cea reușită de Druid, care a încheiat în mai 2022 o rundă de finanțare în valoare totală de 15 milioane de dolari, pentru a alimenta expansiunea internațională cu focus accelerat pe Europa și America de Nord, prin angajarea activă de noi talente.

Pe locul al doilea se află investiția de 11 milioane de dolari atrasă de startup-ul veterinar Digitail de la Atomico, anunțată chiar la începutul acestui an.

Următoarea tranzacție a fost investiția de tip serie A de 6 milioane de dolari atrasă de Bware Labs, startup care construiește o platformă blockchain descentralizată care ajută companiile să integreze mai multe blockchain-uri simultan, eliminând din costurile de infrastructură.

Top tranzactii startup uri 2022
Sursa: Romanian Venture Report 2022

În topul investițiilor atrase s-au mai aflat anul trecut Bunnyshell, Machinations, NeuroLabs, Cyscale, AdServio și Ogre AI. Astfel, primele zece tranzacții din 2022 au totalizat 51,6 milioane de euro, reprezentând peste jumătate din totalul volumului tranzacțiilor realizate anul trecut.

Romanian Venture Report este un material de referință pentru investitori, startup-uri și antreprenori din întreaga regiune, care pot identifica trenduri și interese conectate cu activitatea globală de investiții cu capital de risc.

Foto 32485783 / Business Euro © Alphaspirit | Dreamstime.com

articolul original.

Guvernul vrea să le dea spor de 50% primarilor și șefilor de CJ care gestionează bani europeni

30 January 2023 at 13:28
By: -
image

Președinții CJ Arad și CJ Bihor, primarii Aradului și Oradiei (foto: cu rol ilustrativ)

Guvernul vrea să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE. Până acum, primarii primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de OUG, valoarea sporului va crește până la 50% din salariul de bază. „E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a spus la Digi24 ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a respins ideea că ar fi „o formă mascată de majorare a salariului”.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

Citește mai mult pe Digi24.ro.

articolul original.

Guvernul vrea să le dea spor de 50% primarilor și șefilor de CJ care gestionează bani europeni. Boloș spune că merită cu vârf și îndesat

30 January 2023 at 10:42
By: -
image

Sporurile primarilor și ale președinților de Consilii Județene care gestionează proiecte finanțate din fonduri UE vor crește până la 50% din salariul de bază, potrivit unui proiect de OUG.

Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

Dar ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, consideră că acest lucru este nefiresc, astfel că a propus ca și primarii, și șefii de CJ să beneficieze de acest spor.

"La Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, era nefiresc ca subordonații care lucrează în structuri ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporuri din fonduri, iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiecte europene să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de consilii județene. E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a declarat Boloș la Digi24.

Totodată, spune el, resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni, iar fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

În opinia ministrului, primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor.

”Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor, dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase.

Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil", a declarat Marcel Boloș.

articolul original.

Ciucă și Ciolacu s-au întâlnit, la Iași, cu medicul Sidonia Susanu

25 January 2023 at 05:00

Aflați în Capitala Moldovei, de Ziua Micii Uniri, premierul României și președintele Camerei Deputaților s-au declarat „onorați” să-i strângă mâna doctoriței care face „minuni” la Spitalul „Sf. Maria”.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Catedrala Metropolitană din Iași, cu dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, medicul care, în decembrie, a condus o echipă ce a reuşit să reataşeze braţele unei fete după un accident rutier.

După ce au participat la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Iaşi cu prilejul celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, și au depus coroane de flori la statuia Domnitorului Unirii, cei doi oficiali au participat la o slujbă de comemorare a lui Alexandru Ioan Cuza și a celor care, împreună cu el, au susținut și au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, la biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

La Palatul Metropolitan, Ciucă și Ciolacu au avut o scurtă întrevedere și cu dr. Sidonia Susanu, pe care s-au declarat onorați s-o întâlnească și s-o felicite pentru profesionalism și dedicare.

Cu acest prilej, prim-ministrul i-a promis medicului care face „minuni” la Iași, că se va implica personal pentru ca Guvernul să asigure finanţarea şi dotarea unității medicale. Am fost onorat să îi strâng mâna şi să o felicit pe doamna doctor Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Cu pricepere şi multă muncă a salvat destine şi a oferit o nouă şansă la viaţă normală multor copii şi tineri. M-au impresionat empatia şi modestia doamnei doctor, dar şi devotamentul şi tenacitatea de a creşte echipa medicală şi, mai apoi, de a transforma compartimentul în secţie de chirurgie plastică şi a-i dezvolta astfel activitatea. Este un exemplu al puterii pe care o au profesioniştii cu har, deschizători de drumuri în domeniul lor”, a transmis premierul Ciucă.

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a reuşit, în decembrie, să replanteze braţele unei adolescente de 15 ani, victimă a accidentului de la Pașcani, în care un autocar cu 35 de artişti s-a răsturnat, iar 24 de oameni au ajuns la spital.

Intervenţia, care a durat 20 ore, este prima de acest gen din ţară şi a doua din lume. După două săptămâni de la prima intervenţie, fata de 15 ani a fost externată. Medicii spun că în aproximativ un an, cu ajutorul fizioterapiei şi kinetoterapiei, fata îşi va putea folosi ambele braţe.

Echipa medicală condusă de acelaşi medic a replantat şi gamba stângă a unui băiat din Vatra Dornei, care a fost lovit de tren în timp ce traversa linia ferată. O intervenţie similară, de replantare a unui picior, a fost făcută de echipa de medici condusă în urmă cu un an de dr. Susanu. Pacienta era o fată din Bacău care a rămas fără picior tot în urma unui accident de tren.


articolul original.

Gheorghe Schwartz: „Teatrul Vechi din Arad şi-a găsit salvarea”

29 January 2023 at 16:37
image

„După o lungă perioadă de tatonări, grupul de ONG-uri care şi-a propus găsirea de soluţii fezabile pentru salvarea monumentului istoric Teatrul Vechi din Arad a reuşit să încheie, cu succes, negocierile pentru obţinerea acestui deziderat. Negocierile au fost purtate de către reprezentanţi ai ONG-urilor arădene implicate cu proprietarii de drept ai Teatrului Vechi”, anunță scriitorul Gheorghe Schwartz într-un comunicat, pe care-l redăm în continuare, în rândurile de mai jos.

Se urmărește o colaborare transfrontalieră în vederea accesării fondurilor disponibile prin diferite programe, în vederea restaurării monumentului istoric.

„Putem aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că părţile interesate în redarea monumentului istoric vieţii culturale arădene, naţionale şi internaţionale, caută, în termenul cel mai scurt, modalitatea juridică prin care se va colabora, avându-se în vedere implicarea unor entităţi juridice din două ţări, România şi Ungaria. Sunt luate în considerare mai multe variante de colaborare, în baza legislaţiei din cele două ţări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, părţile vor lansa oferte de colaborare către autorităţile publice, locale şi naţionale, din cele două ţări, pentru ca obiectivul salvării Teatrului Vechi să poată beneficia de întreaga paletă de soluţii, juridice, administrative şi financiare.

Grupul de ONG-uri arădene, dimpreună cu partenerii din Ungaria, intenţionează să atragă fonduri europene destinate renovării, restaurării şi reconversiei monumentelor istorice, precum şi a celor destinate creării de evenimente culturale de anvergură europeană. Oricum, proiectul pentru salvarea Teatrului Vechi din Arad se doreşte a fi un model de bună practică şi colaborare, într-un interes comun pentru susţinerea şi dezvoltarea culturii europene.

În funcţie de noutăţile care vor apărea în derularea demersului pentru salvarea Teatrului Vechi, grupul de ONG-uri va comunica orice informaţie de interes public. Deocamdată, ne bucurăm să furnizăm această veste bună pentru iubitorii de cultură şi de istorie culturală”, transmite scriitorul Gheorghe Schwartz.

articolul original.
❌