ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Peste 160 de metri cubi de material lemnos confiscat de polițiștii Biroului Silvic

10 August 2022 at 06:59
By: Regie

În perioada 30 iulie-4 august a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Sălaj au confiscat 169,5 mc material lemnos și au aplicat amenzi de 51 de mii de lei.

Sâmbătă, 30 iulie a.c., polițiștii de la silvic au identificat în trafic, în localitatea Someș-Odorheiu, o autoutilitară care transporta material lemnos fără documente specifice de transport.

Șoferul, un bărbat de 61 de ani, din Zalău a fost sancționat contravențional cu 2.000 de lei, iar cantitatea de 2,95 material lemnos a fost confiscată.

Polițiștii au extins verificările privind proveniența materialului lemnos confiscat, constatând că acesta a fost tăiat fără drept din afara fondului forestier național, respectiv din comuna Someș-Odorheiu, pentru a fi transportat la un depozit din municipiul Zalău.

Polițiștii însoțiți de consilieri din cadrul Gărzii Forestiere Județene Sălaj au inventariat arborii tăiați fără drept, aceștia fiind 43 de bucăți, de diferite diametre.

Persoana care a tăiat fără drept materialul lemnos a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010 și s-a dispus confiscarea contravalorii arborilor tăiați fără drept, în volum de 35,582 metri cubi, în valoare de peste 15 mii lei.

În paralel, polițiștii au efectuat un control la depozitul de destinație a materialului lemnos, situat în municipiul Zalău.

Astfel, în urma inventarierii masei lemnoase existente în depozit și compararea acesteia cu stocurile scriptice, înregistrate în aplicația Sumal 2.0, polițiștii au constatat diferențe semnificative, respectiv un minus de 54,2 metri cubi de cherestea și 54,1 metri cubi lemn de foc, material lemnos care a fost expediat fără avize de însoțire.

Societatea comercială a fost sanțioantă contravențional cu amendă de 30 de mii de lei și s-a dispus confiscarea contravalorii materialului lemnos lipsă din depozit, în valoare de 56.790 de lei.

De asemenea, în aceeași perioadă, polițiști sălăjeni cu atribuții pe linie silvică, au efectuat 14 controale, în urma cărora au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 21.000 de lei și au dispus confiscarea a 61,5 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 10 mii de lei.

Controalele pe linie silvică continuă și în perioada următoare. Respectați legislația în domeniu!

articolul original.

Polițiștii de la silvic au indisponibilizat patru camioane

29 July 2022 at 10:00
By: Regie

În prima jumătate a anului curent, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Psicicol au indisponibilizat 4 autocamioane și tot atâtea semiremorci, în valoare de aproximativ 400 de mii de euro, utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos.

Biroul s-a înființat în luna ianuarie a.c. și  funcționează în cadrul Serviciului Ordine Publică Sălaj.

Principalele atribuții ale polițiștilor biroului sunt coordonarea activităților specifice de prevenire și combatere a delictelor silvice și a celor din domeniul piscicol, precum și a ilegalităților comise de persoanlul silvic sau cel cu atribuții în gestionarea și paza fondului piscicol.

Fondul forestier al județului Sălaj are o suprafață de peste 95 de mii de hectare, din care peste 53 de mii de hectare sunt proprietatea privată a persoanelor fizice și proprietatea privată indiviză a formelor asociative, peste 29 de mii de hectare sunt proprietatea publică a statului, iar peste 32 mii se află în proprietatea  publică și privată a unităților administrativ-teritoriale.

Polițiștii biroului, în primele 6 luni ale anului curent, au desfășurat numeroase controale și deplasări în teren, în urma cărora au aplicat 220 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului silvic, în valoare de 327.400 de lei și au confiscat peste 1.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 180 de mii de lei.

De asemenea, la nivelul biroului au fost soluționate 35 de dosare penale, iar valoarea bunurilor indisponibilizate, în vederea confiscării a depășit 400 de mii de euro.

Polițiștii au depistat 4 ansambluri de vehicule, ce transportau material lemnos, fără documente de proveniență legală, în cantitate de peste 10 metri cubi, iar, conform prevederilor legale, în situațiile respective polițiștii au întocmit dosare penale și au indiponibilizat în vederea confiscării, atât camioanele, cât și semiremorcile cu care s-au efectuat transporturile ilegale.

Totodată, polițiștii au confiscat 5 motofierăstraie, folosite la comiterea delictelor silvice.

La obținerea rezultatelor și constatarea faptelor au contribuit polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică și secțiilor de poliție rurală.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice este o preocupare permanentă a tuturor polițiștilor sălăjeni cu atribuții în domeniu, iar activitățile și acțiunile vor continua și în perioada următoare.

articolul original.
  • There are no more articles
❌