ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 15 August 2022Ultimele Stiri

Seceta care a afectat fluviul Pad a scos la iveală o bombă intactă din cel de-Al Doilea Război Mondial

15 August 2022 at 11:30
image

Aproximativ 3.000 de oameni au fost evacuați înainte ca armata să detoneze o bombă de aproape jumătate de tonă care a fost descoperită în fluviul Pad din Italia. 

Seceta extremă provocată de temperaturile ridicate din Europa a scos la iveală o bombă neexplodată, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, amplasată de-a lungul malurilor fluviului Pad al Italiei.

Pescarii au descoperit bomba de fabricație americană în data de 25 iulie, în apropierea satului Borgo Virgilio din nordul Italiei, lângă orașul Mantua. Bomba părea să fi fost scufundată acolo de mai bine de 70 de ani, indică Live Science.

Cu toate acestea, nivelul apei din fluviul Pad, care se întinde spre est-vest în nordul Italiei și este cel mai lung fluviu al țării, s-a redus semnificativ în această vară, în urma mai multor valuri de căldură care au lovit multe părți ale Europei (inclusiv Italia), cu temperaturi record.

Experții militari spun că bomba cântărea aproximativ 450 de kilograme

După ce au evacuat cei aproximativ 3.000 de civili care locuiesc în vecinătatea satului, experții militari au deconectat siguranța bombei și au mutat dispozitivul într-o carieră aflată la aproximativ 45 kilometri distanță. Acolo, a fost distrusă printr-o detonare controlată. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale în urma exploziei controlate.

În această vară, o mare parte din emisfera nordică a fost lovită de valuri de căldură extreme, care se preconizează că vor deveni din ce în ce mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice în curs. La sfârșitul lunii iunie, Roma a raportat înregistrată vreodată, ajungând la 40,5 grade Celsius.

Efectele cauzate de secetă

În timpul caniculei din iunie, râul Tibru al Romei a secat atât de mult încât ruinele unui pod antic construit în timpul (al cincilea împărat al Imperiului Roman între anii 54 și 68 d.Hr.) au devenit clar vizibile pe fundul râului. Ruinele podului apar doar în perioade lungi de secetă, au spus experții.

Din cauza secetei în curs, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, acolo unde are loc aproximativ o treime din producția agricolă a Italiei. Regiunea suferă cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Test de cultură generală. În ce județ se află Delta Dunării?

23 June 2022 at 08:00
image

A doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent pentru animalele sălbatice din zonele umede. Cu toate acestea, puțini știu, cu adevărat, unde este localizată.

Poluarea și manipularea deversărilor din amonte au un efect uriaș asupra acestei zone cu o biodiversitate ridicată și, în plus, delta continuă să se schimbe din punct de vedere ecologic – spre mare cu o rată de 10 până la 25 de metri în fiecare an.

Cea mai mare parte a deltei se află în România, în județul Tulcea, dar unele dintre marginile sale nordice și zonele cele mai recent formate se află și în Ucraina.

O suprafață totală de 679.000 ha din deltă se află sub protecție legală, inclusiv zonele inundabile și zonele marine. Nucleul rezervației a fost desemnat ca „sit al patrimoniului natural mondial” în 1991.

Delta Dunării, unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent

pentru România, deoarece țara este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea.

Secțiunea românească acoperă aproape o treime din suprafața bazinului, iar peste o treime din lungimea fluviului traversează țara. În mod esențial, Dunărea românească (dar și ucraineană) este vectorul final al tuturor deversărilor de ape uzate în Marea Neagră.

Din punct de vedere istoric, Dunărea și unii dintre afluenții săi au format rute comerciale importante în Europa.

Amenajarea acestor râuri pentru a facilita navigația a schimbat radical caracteristicile fizice și ecologice ale acestora, în timp ce poluarea provocată de nave și ambarcațiuni reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă, scrie Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

România este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea

De asemenea, ecosistemele constau într-o rețea labirintică de canale fluviale, golfuri de mică adâncime și sute de lacuri.

Intercalate cu mlaștini extinse, stufărișuri, insule și câmpii inundabile, acestea formează o zonă tampon naturală valoroasă, care filtrează poluanții din fluviul Dunărea, contribuind la îmbunătățirea stării apelor vulnerabile din nord-vestul Mării Negre.

Modificările ecologice din deltă au redus biodiversitatea, au alterat modelele naturale de curgere și sedimentare și au diminuat capacitatea deltei de a reține nutrienți.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌