ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Antony Blinken, despre aderarea la NATO a Suediei și Finlandei: Am toate așteptările ca ambii să devină oficial membri în curând

9 December 2022 at 06:45
image

În pofida rezistenţei Turciei, secretarul american de stat Antony Blinken se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture în curând Alianței Nord Atlantice.

„Ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia”, a declarat Antony Blinken joi, la Washington, după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

„Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Anterior, ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a declarat că ţara sa ia în considerare acordarea permiselor de export pentru anumite arme Turciei, în timpul discuţiilor cu omologul său Hulusi Akar joi, la Ankara. Finlanda ar putea procesa unele cereri de export „în viitorul apropiat”, a declarat Kaikkonen, conform postului de radio finlandez Yle. Cu toate acestea, armele nu vor fi livrate fără controale atente, a adăugat el.

Turcia este unul dintre cei doi membri NATO care încă blochează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO invocând presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste. Ankara cere, printre altele, ca Stockholm şi Helsinki să împiedice astfel de activităţi teroriste pe teritoriul lor şi să ridice aşa-numitul embargo asupra armelor.

Deşi nu există un embargo categoric, după cum a subliniat Kaikkonen joi, Finlanda şi Suedia nu au vândut nicio armă Turciei după incursiunea militară a acesteia din 2019 împotriva miliţiei kurde în nordul Siriei.

Suedia a anunţat recent că este pregătită să livreze arme Turciei.

Ministrul Hulusi Akar a subliniat drept condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO contribuţia la modernizarea forţelor armate turce în timpul conferinţei de presă comune cu Kaikkonen, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Turcia a făcut presiuni ca Suedia să extrădeze presupuşi suspecţi care au legături cu organizaţia clericului islamic Fethullah Gulen din SUA şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Justiţia suedeză a respins recent extrădarea a doi presupuşi susţinători ai lui Gulen, invocând faptul că aceştia nu au comis nicio infracţiune conform legii suedeze, potrivit cotidianului Expressen, citat de AGERPRES

articolul original.

Finlanda și Suedia împreună cu SUA i-au cerut Turciei acceptarea scandinavilor în NATO

8 December 2022 at 21:29
image

Statelor Unite au venit în ajutorul Finlandei şi Suediei, joi, pentru a motiva Turcia să aprobe aderarea la NATO a scandinavilor deoarece aceștia au respectat cerințele în domeniul securităţii impuse de Ankara, informează AFP.

Secretarul de Stat american Antony Blinken alături de omologii săi suedez şi finlandez au refuzat să critice Turcia, ce continuă să blocheze accesul celor două țări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, în cadrul unei conferinţe de presă comună, la Washington, organizată după reuniuni trilaterale.

O să fie acceptate curând

Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”, întărește şeful diplomaţiei americane.”Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative în îndeplinirea anagajamentelor lor, inclusiv a celor legate de interese de securitate ale aliatului nostru, Turcia”, a mai spus el, potrivit observatornews.ro.

Motivul pentru care Ankara blochează extinderea NATO ar fi faptul că Suedia, și în măsură mai mică Finlanda, continuă să fie un refugiu pentru kurzi din Turcia.

Pekka Haavisto, ministrul finlandez de Externe consideră angajamentele asumate de cele două ţări nordice faţă de Turcia ca fiind ”întru totul îndeplinite”, conform aceleiași surse.

Suedia a expulzat chiar săptămâna trecută pe unul dintre aceşti refugiați, pe nume Mahmut Tat, care a fost condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni închisoare deoarece este un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie pe care Ankara şi Uniunea Europeană (UE) o consideră teroristă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Persoanele cu depresie prezintă o probabilitate mai scăzută de a avea copii

3 December 2022 at 15:00
image

Femeile sunt cel mai mult predispuse riscului de depresie în anii de maternitate și, potrivit unui studiu recent, depresia este, într-adevăr, asociată cu o probabilitate mai mică de a avea copii, atât în cazul femeilor, cât și în ceea ce îi privește pe bărbați.

Studiul a fost efectuat pe locuitori din Finlanda, născuți între anii 1960 și 1980.

Acestora li s-a evaluat asocierea dintre depresia diagnosticată și probabilitatea de a avea copii, numărul de copii, în cazul în care aceștia există, și vârsta la care a avut loc prima naștere, conform Medical Xpress.

Bărbații cu depresie ușoară prezintă o probabilitate mai scăzută de a avea copii

au avut cu 33% mai puține șanse să aibă copii comparativ cu bărbații care nu au suferit o stare depresivă; femeile diagnosticate cu depresie au avut cu 15% mai puține șanse să procreeze decât femeile fără depresie.

Un aspect important al studiului este faptul că severitatea depresiei a fost asociată cu probabilitatea de a avea copii: în cazul bărbaților, chiar și depresia ușoară a fost legată de o probabilitate mai mică de a avea copii, în timp ce, în cazul femeilor, legătura a fost găsită doar pentru .

Diferențele socio-economice în asocierea depresiei cu probabilitatea de a avea copii

Cercetătorii au examinat dacă au existat orice fel de diferențe în asocierea depresiei cu .

„În rândul bărbaților și femeilor cu studii medii și superioare, depresia a fost legată de șansele scăzute de a face copii și de un număr mai mic al acestora. În ceea ce privește participanții cu o educație de bază, nu au fost observate asocieri pentru bărbați, în timp ce pentru femei depresia a fost legată de o probabilitate mai mare de a avea copii”, spune cercetătorul principal Kateryna Golovina de la Helsinki Collegium for Advanced Studies, Finlanda.

Cercetările au implicații clinice, sugerând că depresia este unul dintre factorii care contribuie la probabilitatea scăzută de a avea copii, iar prevenirea timpurie și tratamentele potrivite joacă un rol extrem de relevant, potrivit experților.

articolul original.

Un membru al PKK a fost trimis de Suedia în Turcia, țară care încă îi blochează aderarea la NATO

3 December 2022 at 14:33
By: -
image

Un membru PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, condamnat în Turcia, a fost expulzat de Suedia şi a sosit la Istanbul, au anunţat sâmbătă mass-media turce, scrie AFP.

Potrivit agenţiei oficiale Anadolu, Mahmut Tat a fost condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni de închisoare pentru apartenenţa la PKK, organizaţie considerată teroristă de Ankara şi de Uniunea Europeană. 

"Arestat de poliţia suedeză şi plasat într-un centru de detenţie la Mölndal, el a fost trimis în Turcia cu avionul", a relatat agenţia. 

Potrivit cotidianului pro-guvernamental Sabah şi al postului de televiziune privat NTV, Tat a fost prezentat sâmbătă unui tribunal din Istanbul. 

Anadolu afirmă că bărbatul, sosit în Suedia în 2015 pentru a scăpa de pedeapsă, a depus aici o cerere de azil dar aceasta i-a fost "respinsă". 

Soarta anumitor cetăţeni kurzi din Turcia exilaţi sau refugiaţi în Suedia şi, într-o măsură mai mică, în Finlanda, se află în centrul discuţiilor cu Ankara pentru aderarea celor două ţări nordice la NATO.

Turcia blochează din luna mai extinderea Alianţei Atlantice, cerând extrădarea mai multora dintre aceştia, acuzaţi că sunt simpatizanţi sau militanţi ai mişcărilor kurde considerate drept „teroriste” de Turcia sau apropiaţi mişcării guleniste, suspectate de orchestrarea puciului din 2016. 

Noul guvern al Suediei a relaxat recent schimburile şi, în această săptămână, şeful diplomaţiei turce a apreciat că cele două ţări au făcut „paşi pozitivi”.

"Noul guvern din Suedia este mai hotărât decât cel anterior şi salutăm acest lucru", a spus ministrul Mevlut Cavusoglu (foto). „Au făcut modificări legislative şi toate acestea sunt progrese pozitive”, a declarat Cavusoglu, la o conferinţă de presă la Bucureşti, în marja întâlnirii miniştrilor de Externe ai NATO.

articolul original.

Statele Unite se tem că războiul ar putea escalada pe flancul estic! Guvernul american a aprobat vânzarea de rachete antiaeriene către Finlanda

2 December 2022 at 09:45
image

Guvernul american a anunţat joi că a aprobat vânzarea către Finlanda de rachete antiaeriene portabile Stinger, la o valoare evaluată la 380 de milioane de dolari, într-un moment în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, informează AFP.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 350 de rachete Stinger, purtate pe umăr, şi echipamentul lor aferent. Această vânzare de material sensibil trebuia mai întâi să fie aprobată de guvernul american, a precizat într-un comunicat agenţia de cooperare a Ministerului american al Apărării.

Dacă ea este confirmată, această vânzare „va îmbunătăţi capacităţile de apărare şi descurajare ale Finlandei”, precizează comunicatul. „Acest armament crucial va întări capacităţile de apărare terestră şi antiaeriană pe flancul de est al Europei şi va susţine priorităţile comandamentului european al armatei americane”, adaugă acesta.

Washingtonul a aprobat deja luni vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Helsinki, la o valoare totală de 323 de milioane de dolari.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au înaintat în luna mai o candidatură comună în vederea aderării la NATO, abandonând decenii de nealiniere militară.

Această aderare, care trebuie acceptată cu unanimitate de voturi de cele 30 de ţări membre ale NATO, a fost ratificată de toţi cu excepţia Turciei şi Ungariei, informează agerpres.ro

articolul original.

Antony Blinken: „Rămânem uniți în fața războiului brutal al președintelui Putin în Ucraina. Rolul de lider al României a fost esențial”. Diplomatul american și Iohannis au discutat și despre accederea României în programul Visa Waiver

29 November 2022 at 15:13
By: -
image

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu și omologul american, Antony Blinken, au susținut o conferință comună de presă înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, care se desfășoară astăzi și miercuri la București. La întâlnire participă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, reprezentanții Finlandei, Suediei și Ucrainei, și președintele României, Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Bogdan Aurescu:

•  Nu este vorba de nicio oboseală în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, pentru că considerăm că sprijinul Ucrainei este sprijinul României. Nu este doar un atac doar la adresa securității vecinului nostru, dar și la adresa regiunii.

•  Vom lucra la implementarea concretă a deciziilor de la summitul de la Madrid, înainte de Summitul de la Vilnius de anul viitor.

•  Astăzi are loc audierea în Congresul SUA al viitorului ambasador al SUA la Bucureşti şi mă bucur că avem această coincidenţă care, totuşi, cred că nu e chiar o coincidenţă.

Principalele declarații ale lui Antony Blinken:

•  Prima mea vizită la București a avut loc în 1997, alături de președintele Clinton, când am lansat pentru prima dată acest parteneriat.

•  SUA rămân angajate de a sprijini eforturile României de a consolida statul de drept și de a combate corupția.

•  Rămânem uniți în fața războiului brutal al președintelui Putin în Ucraina. Am acționat pentru a contracara agresiunea rusă. În toate aceste acțiuni, rolul de lider al României a fost esențial. Românii au furnizat alimente, apă, echipamente medicale, combustibil pentru Ucraina.

•  România găzduiește comandamentul multinațional de divizie Sud-Est al NATO.

•  România depășește chiar angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Rusia a provocat o creștere a costurilor pentru energie, alimente și alte lucruri.

•  Când vorbim despre zona Mării Negre, este o zonă de importanță strategică esențială pentru noi și NATO. Rusia a transformat această mare într-o zonă de război, blocând porturi. Mulțumit eforturilor noastre, ale UE și ale ONU am reușit să reluăm exporturile către alte părți ale lumii.

Înaintea conferinței cu ministrul Aurescu, secretarul american Antony Blinken a fost primit de către președintele Iohannis. Cei doi au discutat, printre altele, despre necesitatea sprijinirii Republicii Moldova și accederea României în programul Visa Waiver.

Citește continuarea pe biziday.ro

articolul original.

Industria dezvoltată de Finlanda care furnizează tot ce este necesar în adăposturile de apărare civilă

28 November 2022 at 09:48
By: -
image

Finlanda are o armată de profesionişti, dar nu a renunţat la stagiul militar obligatoriu.  

Din cauza războiului din Ucraina, în mai 2022, Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO, un gest care ar fi părut greu de crezut în urmă cu câţiva ani şi care acum se bucură de un sprijin popular masiv. Nordicii şi-au creat un sistem de apărare puternic ce va reprezenta un plus pentru Alianţa Nord-Atlantică, care se bazează pe investiţii în armată, dar şi în sistemul de protecţie civilă.

În paralel, în Finlanda s-a dezvoltat şi o industrie care furnizează tot ce este necesar în adăposturile de apărare civilă.

Citeşte articolul integral pe ŞtirileProTV.ro

articolul original.

O nouă specie de tardigradă a fost găsită în dunele de nisip din Finlanda

27 November 2022 at 14:00
image

O nouă specie de tardigradă –  grup de animale nevertebrate, de talie foarte mică, care merge încet – a fost descoperită în Parcul Național Rouka din Finlanda. Aceasta se alătură unei elite rare de tardigrade, care include doar alte patru specii cunoscute și este caracterizată de un număr redus de picioare și de gheare adaptate pentru supraviețuirea în sol și nisip.

Specia complexă, rar întâlnită, este cunoscută drept Macrobiotus pseudohufelandi, iar această varietate recent descoperită aduce științei un număr total de cinci specii cunoscute.

Cea mai recentă descoperire a fost numită Macrobiotus naginae, potrivit IFL Science.

Originea denumirii speciei, identificată într-un nume de personaj din seria „Harry Potter”

Etimologia din spatele denumirii speciei este una destul de neașteptată. Specia a fost numită după personajul Nagini din seria de cărți „, prețuitul șarpe companion al Lordului Voldermort.

„Fostă femeie blestemată, care se transformă, în cele din urmă, și ireversibil, într-o bestie fără membre, acest personaj fictiv oferă un nume potrivit pentru noua specie care, la rândul său, se caracterizează prin picioare și gheare reduse”, scriu autorii într-un studiu despre descoperire.

Ghearele reduse ale Macrobiotus naginae o fac să fie bine adaptată la , deoarece le poate folosi pentru a se strecura printre firele de nisip.

Tardigradele, supraviețuitoare ale călătoriei prin sistemul digestiv al melcilor

Deși nu există niciun vierme de nisip care să înghită tardigradele, există melcii Arianta arbustorum. În mod curios, într-un al doilea studiu, cercetătorii au reușit să recupereze tardigrade vii din fecalele unui sfert dintre melcii pe care i-au găsit. În acest fel, oamenii de știință au oferit prima dovadă directă că tardigradele pot supraviețui călătoriei prin sistemul digestiv al melcilor.

O treime dintre exemplarele de excremente au dovedit că acestea au supraviețuit călătoriei, fiind defecate încă în viață. Unele dintre cele recuperate din excrementele de melc au continuat chiar să se reproducă și au dovedit încă o dată că este nevoie de foarte mult pentru a ucide o tardigradă.

articolul original.

Ungaria amână din nou ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei

24 November 2022 at 17:48
By: -
image

Ungaria a amânat, joi, din nou ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO, de data aceasta pentru anul viitor. Dintre cele 30 de state membre NATO, doar Ungaria și Turcia nu au ratificat până acum aderarea celor două țări.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat însă, la Kosice, în Slovacia, la o reuniune a Grupului de la Vișegrad, că Parlamentul ungar se va pronunţa ”în prima sesiune” din 2023 şi a dat asigurări celor două ţări de ”susţinerea” sa, relatează AFP.

Budapesta mai promisese însă recent că va ratifica aderarea până la sfârşitul lui 2022. Prima sesiune de anul viitor a Parlamentului ungar ar urma să aibă loc în luna februarie.

Opoziţia ungară a cerut în mai multe rânduri ca ratificarea să fie pusă pe ordinea de zi a Parlamentului, o cerere respinsă în mod sistematic de către Fidesz, partidul lui Orban. Socialiştii au denunţat ”o decizie de neînţeles”, iar Partidul Momentum (liberal) acuză Guvernul Orban de ”şantajarea” Bruxellesului.

Motivul invocat de Ungaria a fost un blocaj legislativ, din cauza unei serii de măsuri împotriva corupţiei pe care Parlamentul ungar este nevoit să le adopte în urma unor critici ale Comisiei Europene (CE) în acest domeniu şi în contextul în care Bruxellesul blochează fonduri destinate Budapestei, în valoare de miliarde de euro.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatură comună la aderarea la NATO, renunţând astfel la decenii de nealiniere militară.

Candidatura este necesar să fie acceptată de către toate cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Singurele țări care nu au ratificat până acum - cu excepţia Turciei şi Ungariei.

articolul original.

K9 Thunder cel mai iubit dintre obuziere

24 November 2022 at 04:00

Acest obuzier auto-propulsat este de cativa ani “vedeta” artileriei grele la nivel mondial. Toata lumea il doreste, comenzile curg fara intrerupere si recordul absolut vine din Polonia care va cumpara un total de 672 de obuziere (212 cumparate din Korea si 460 asamblate in Polonia).

Iar lucrurile merg in continuare foarte bine, Finlanda a anuntat ca va mai achizitiona inca 38 de bucati K 9, dupa ce a cumparat deja alte 48 de unitati in 2017 (si inca zece in 2021), totalul urmand sa ajunga la 96 de obuziere K9 Thunder in Tara celor 1000 de lacuri.

Norvegia pe de alta parte isi suplimenteaza si ea comanda de obuziere coreene, cu inca patru unitati, ajungand la un total mai modest decat finlandezii, de doar 28 de unitati.

Ceea ce este surprinzator este pretul nu foarte mare pe care l-au platit pentru primele 48 de K9 Thunder finlandezii – 146 milioane de euro, iar pentru cele 38 noi comandate – 134 milioane de euro, aproximativ 3,5 milioane de euro per bucata.

Acum stai si te gandesti ce solutie magica au gasit coreenii de reusesc sa vanda K9 Thunder cu sutele de bucati (1700 vandute deja) si primesc comenzi in continuare?! Ce stie sa faca acest K 9 Thunder fata de PzH 2000 german,  CAESARul francez, Archerul suedez?! Nobody knows

Cert este ca un astfel de succes este cu totul remarcabil cu atat mai mult cu cat vorbim despre o tara asiatica, ne-membra NATO si chiar as fi curios cum reusesc coreenii sa le ia fata tarilor cu o mult mai mare experienta in acest domeniu?

Pusi in fata acestui imens succes comercial, coreenii se misca rapid si au anuntat deja planurile pentru dezvoltarea unor variante ale K9 Thunder cu raza mai lunga. Defense Development Agency va investi 38 de milioane de dolari, pana in august 2027. Doua sunt tintele acestui program de dezvoltare: pe de o parte cresterea razei spre 80-100km (K9A3), a doua, cresterea automatizarii sistemului pana la atingerea performantei ca un obuzier K9 sa fie operat de la distanta, fara echipaj la bord.

In acest moment se afla in productie varianta K9A1, dar odata cu K9A2 raza va creste la 70km folosind proiectile-racheta.

K9A1 beneficiaza de sistem pentru auto-pozitionare bazat atat pe INS cat si pe GPS, sistem APU, periscop pentru sofer FLIR si FCS imbunatatit. Intersant de aflat ca teava rezista in prezent la 1000 de lovituri, dar in viitor (K9A2) va ajunge la 1500/lovituri. Iar daca ne aducem aminte de cadenta cu care ucrainenii foloseau PzH 2000, 100 de lovituri pe zi, sau chiar mai mult, si presupunand ca PzHul este cam tot pe acolo, ajungem sa intelegem mai bine ce inseamna un conflict de mare intensitate. In zece zile trebuie schimbata teava si daca continui la fel, trei tevi/luna…

Exista de asemenea planuri pentru dotarea vehiculului cu o turela complet automata, crescand cadenta la 9 proiectile pe minut (trei lovituri in primele 8 secunde) – MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact). In prezent, K9 Thunder are un echipaj format din cinci membri (doi incarcatori, comandantul, ochitorul si conductorul).

Dar K9, in varianta fara echipaj, cu raza de 80-100 km, va fi gata de lupta abia in 2040, dar chiar si asa, coreenii sunt pusi pe cresterea eficientei obuzierului, mai ales ca au coada la poarta fabricii, lucru destul de neobisnuit.

GeorgeGMT

articolul original.

De ce bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile?

22 November 2022 at 12:00
image

Bărbații sunt, din punct de vedere biologic, mai bătrâni decât femeile, potrivit unui studiu de la Universitatea Jyväskylä din Finlanda. Bărbații fumează mult mai des și au corpuri mai mari, aspecte care ajută parțial la explicarea diferențelor de gen observate.

Deși speranța de viață în lumea occidentală a crescut rapid în secolul XXI, femeile încă au o speranță de viață mai mare decât bărbații. În Finlanda, femeile trăiesc cu cinci ani mai mult decât bărbații. Decalajul de gen a fost încă și mai mare în anii 1970, atunci când speranța de viață la naștere a femeilor a fost, mai bine de zece ani, mai mare decât cea a bărbaților.

Cu toate acestea, această diferență s-a redus rapid în ultimii ani. Potrivit unui studiu recent publicat, diferența dintre sexe poate fi observată și în ceea ce privește îmbătrânirea biologică.

Fumatul, o cauză principală a decalajului privind îmbătrânirea celor două sexe

Cercetarea a căutat posibile diferențe privind , precum și dacă factorii legați de stilul de viață pot explica eventualele diferențe. Aceste distincții au fost explorate atât la adulții tineri, cât și la cei în vârstă.

Mai multe ceasuri epigenetice au fost utilizate ca măsuri de îmbătrânire biologică. Ceasurile epigenetice permit studierea variabilelor legate de durata de viață în timp ce subiectul este încă în viață. Acestea estimează vârsta biologică în ani pe baza nivelurilor de metilare a ADN-ului măsurate într-o probă de sânge.

„Am constatat că din punct de vedere biologic decât femeile de aceeași vârstă cronologică, iar diferența este considerabil mai mare în cazul participanților mai în vârstă”, spune Anna Kankaanpää, doctorand la Centrul de Cercetare în Gerontologie și la Facultatea de Sport și Științe ale Sănătății.

Obiceiul fumatului, mult mai frecvent printre bărbați

Obiceiul fumatului, mult mai frecvent printre bărbați, a explicat decalajul de îmbătrânire la adulții mai în vârstă, dar nu și la  adulții tineri. În plus, mai mare a bărbaților a explicat o mică parte din diferența de sex în ambele grupe de vârstă.

„Am observat o diferență de sex în ceea ce privește ritmul de îmbătrânire, care nu a fost explicată de factorii legați de stilul de viață”, spune Kankaanpää.

Vârsta biologică mai mare, observată la bărbați și în cazul perechilor de gemeni

Discrepanțele dintre sexe în procesul de îmbătrânire au fost observate și la perechile de gemeni de sex opus.

„În studiul nostru, am folosit, de asemenea, un model de studiu destul de rar și am comparat ritmul de îmbătrânire între perechile de gemeni de sex opus. O diferență similară a fost, de asemenea, observată între aceste perechi de gemeni. Fratele de sex masculin a fost cu aproximativ un an mai mare din punct de vedere biologic decât sora sa. Aceste perechi au crescut în același mediu și împart jumătate din genele lor. Diferența poate fi explicată, de exemplu, prin diferențele de sex în ceea ce privește factorii genetici și efectele benefice ale hormonului sexual feminin estrogen asupra sănătății”, continuă Kankaanpää, citată de SciTechDaily.

Rezultatele ajută la înțelegerea comportamentelor legate de stilul de viață și a diferențelor dintre sexe raportate la îmbărânirea biologică și la speranța de viață. Rezultatele sugerează, de asemenea, că declinul fumatului în rândul bărbaților explică parțial de ce diferența dintre sexe în ceea ce privește speranța de viață s-a redus în ultimele decenii.

articolul original.

Test de cultură generală. Ce țară se consumă cea mai multă cafea?

16 November 2022 at 09:00
image

Atunci când te gândești care este țara din Europa care bea cea mai multă cafea, poate că îți vine în minte Italia. De fapt, în realitate, Finlanda este cea care se află în fruntea listei la acest capitol. Astfel, pe cap de locuitor, finlandezii consumă mai multă cafea decât orice altă națiune din întreaga lume.

Opt sau nouă cești pe zi, aceasta este norma în această țară nordică, unii localnici consumă chiar și 30 de , ceea ce nu este recomandat.

Se crede că această tendință a apărut din cauza frigului extrem de aici. În această zonă, temperaturile coboară până la -40 de grade Celsius, în special în partea de nord a Finlandei.

De ce beau finlandezii atât de multă cafea?

Acest lucru face ca un termos cald, sau venirea acasă la o ceașcă de cafea, să fie primitoare. Între timp, în perioada verilor scurte din această țară, dar totuși fierbinți, cafeaua rece intervine pentru a satisface pofta de cofeină.

Poate părea ciudat, așadar, că lanțurile multinaționale de cafea nu s-au impus aici. Explicația simplă este că nu este nevoie de ele – există mai mult decât suficiente lanțuri naționale, localuri independente și chiar magazine de cartier

Obiceiurile finlandeze în materie de cafea

Unii singuri, dar aici consumul de cafea este considerat mai degrabă o activitate socială.

Cafenelele sunt locuri de întâlnire ideale, iar cafeaua este aproape întotdeauna servită în timpul unei vizite.

În plus, în Finlanda, cafeaua este aproape întotdeauna servită cu prăjituri. Există chiar și un cuvânt finlandez pentru asta, kakkukahvi, care înseamnă cafea și prăjitură.

Un tip de chiflă dulce acoperită cu glazură de vanilie este un acompaniament popular, scrie Culture Trip.

Efectele negative ale consumului prea mare de cafea

Cu toate acestea, se recomandă ca oamenii să se limiteze la 28 de cești de cafea pe săptămână, ceea ce înseamnă aproximativ patru cești de cafea pe zi. Astfel, consumul unei cantități mai mari poate provoca efecte negative asupra sănătății, în special asupra duratei de viață.

Un studiu care a evaluat 40.000 de adulți a constatat că a bea mai mult decât media de patru cești de cafea pe zi a provocat într-adevăr efecte negative asupra organismului lor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Aderarea la NATO care este supusă aprobării Turciei relevă ceva asemănător înjosirii, pentru poporul suedez

15 November 2022 at 09:07
Foto: nato.int

De ceva vreme se discută intens în spațiul public despre condiţiile avansate de Turcia pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Pentru poporul suedez, care crede că lumea se învârte în jurul lui, a acceptă că aderarea la NATO este supusă aprobării Turciei relevă ceva asemănător înjosirii.

În contextul istoric, Liderii Uniunii Europene s-au reunit în luna decembrie a anului 2002, la summit-ul de la Copenhaga. Cu un an înainte, Turcia, care primise statutul de ţară candidată la aderarea la UE, la summit-ul de la Helsinki, negocia intens cu liderii UE lansarea negocierilor în anul 2003.

Atunci liderii UE nu erau de acord cu această dată,  adică anul 2003. Premierul Greciei, Kostas Simitis, dorea rezolvarea mai întâi a problemei cipriote. În anul 2004, premierul Italiei, Silvio Berlusconi, încearcă să-l convingă pe Tayyip Erdoğan.

Preşedintele turc Tayyip Erdoğan era foarte supărat de tacticile de temporizare a liderilor UE. Intenţiona să părăsească summit-ul şi să se întoarcă în Turcia. Prim-ministrul Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, a cărui ţară deţinea preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene, s-a retras într-un birou şi cauta împreună cu colegii săi o soluţie. S-a întoars către colegii săi şi a spus: „Mai întâi să discutăm, apoi să-l păcălim”. Şi chiar l-au păcălit. Ceea ce s-a întâmplat cu 20 de ani în urmă la Copenhaga este sinteza tacticii pe care Uniunea Europeană, şi în general Occidentul, o aplică în relaţiile cu Turcia, a scris publicația Cumhuriyet.

Acum, de luni de zile se vorbeşte despre condiţiile avansate de Turcia pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Suedia credea că dacă va solicita aderarea la NATO i se va întinte covorul roşu şi va fi poftită imediat să adere.

Însă, condiţiile impuse de Turcia au şocat întreaga ţară. Pentru poporul suedez, care credea că lumea se învârte în jurul lui, a accepta că aderarea la NATO este supusă aprobării Turciei însemna ceva asemănător înjosirii. De altfel, ministrul de externe de atunci vorbea ca şi cum ar susţine această idee şi nu s-a ferit să folosească limbajul ameninţării:

„Ar fi bine dacă Turcia ar avea relaţii bune cu noi. Suntem sprijiniţi de marile state”. Aceeaşi doamnă ministru era foarte fericită când a făcut fotografii în biroul său îmbrăcată în costumul luptătorilor de gherilă cu fete de origine kurdă. Iar cea care a urcat pe scenă, acum 4-5 ani, la o reuniune a organizaţiei teroriste PKK, care s-a desfăşurat de la Stockholm, şi spunea „Eu sunt sprijinul vostru, în mine trebuie să aveţi încredere. Uite, vă dau 330 milioane de dolari. Şi o să vă mai dau” era tot acelaşi ministru. Modul de gândire şi de atitudine al unui popor atât de departe de realităţiile lumii se poate oare explica prin faptul că trăieşte în prosperitate şi că nu a fost implicat în niciun război de 213 ani?

Barack Obama a efectuat o vizită în Suedia pe 4 septembrie 2013

Preşedintele SUA Barack Obama a sosit la 4 septembrie 2013 în Suedia pentru o vizită de două zile. Prima pagină a cotidianului Dagens Nyheter, considerat nava amiral a presei scrise suedeze, a fost alocată acestei vizite. Titlul era: „Bine ai venit în Mica Americă, domnule preşedinte!”. Iar în paragrafele bolduite ale editorialului se spunea: „Chiar dacă între cele două ţări există importante diferenţe politice şi culturale, societatea suedeză este cea mai americanizată societate a Europei”.

La asemenea cuvinte nu avem nimic de spus. De altfel, SUA, prin filmele lor, prin manifestările lor culturale, prin legăturile lor din NATO au obişnuit numeroase ţări cu traiul american. Din acest motiv nu ne uimeşte această dependenţă, chiar iubire față de SUA, unde trăiesc 35 de milioane de cetăţeni de origine suedeză. Şi nu numai în asta constă legătura Suediei cu Statele Unite.

Suedia s-a aliniat deja standardelor NATO

Jurnalistul Mikael Holmström, care s-a specializat în probleme de securitate, relatează în cartea sa „Alianţa secretă- legăturile secrete ale Suediei cu NATO ” că, după Al Doilea Război Mondial, Stockholmul a servit NATO precum un membru fidel. În timp ce toată lumea considera Suedia ca fiind o ţară neutră, iar populaţia se lăuda cu neutralitatea, Stockholmul acţiona asemeni unui stat membru NATO. Iar solicitarea de acum ca Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică nu are altă însemnătate decât oficializarea acestei relaţii.

Deocamdată nu se vorbeşte despre amplasarea de sisteme de rachetă, despre înfiinţarea de baze militare ale NATO, dar prin dublarea cheltuielilor militare, Suedia s-a aliniat deja standardelor NATO. Iar o altă parte a standardelor NATO înseamnă, bineînţeles, înzestrarea armatei cu arme americane. Bine, dar faptul că PKK acţionează în voie în Suedia, ajutorul acordat YPG/PYD (Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD/Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.) se poate explica prin relaţia dintre SUA şi NATO? Altfel nu este posibil. Bineînţeles că trebuie să ne gândim că Suedia ia în considerare şi interesele sale economice în relaţia cu noul stat care se va forma.

articolul original.

Suedia pune condiții înainte de a adera la NATO: Este în continuare poziția pe termen lung

11 November 2022 at 21:15
image

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a transmis vineri că Suedia nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritorul atunci când va fi acceptată cu drepturi depline în Alianța Nord Atlantică.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO la începutul acestui an, demers motivat de invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea lor a fost aprobată la summitul NATO de la Madrid, dar pentru a fi membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice, protocolul lor de aderare trebuie ratificat de toate celelalte state membre NATO. Până în prezent, cererea de aderare a fost ratificată de 28 dintre cele 30 de ţări membre NATO. Singurele ţări care nu au făcut-o sunt Ungaria şi Turcia.

Comandantul suprem al forţelor armate ale Suediei a recomandat guvernului să nu pună nicio condiţie în negocierile finale cu NATO, cum ar fi să nu accepte baze permanente ale Alianţei sau arme nucleare pe teritoriul suedez. Cu toate acestea, ministrul de externe Tobias Billstrom a declarat că Suedia se va alătura Danemarcei şi Norvegiei în a declara unilateral că nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritorul Suediei, relatează Reuters.

„Este în continuare poziţia pe termen lung a Partidului Moderat”, a declarat el pentru agenţia TT. „Nu am avut niciodată intenţia de a schimba condiţiile pentru cererea depusă de guvernul anterior”, a spus şeful diplomaţiei suedeze.

O alianţă condusă de Partidul Moderat a câştigat alegerile generale din septembrie din Suedia, punând capăt celor opt ani de guvernare social-democrată în Suedia, scrie news.ro

articolul original.

Femeia care s-a căsătorit cu fratele vitreg. Spune că mama sa a încurajat-o să își urmeze inima

11 November 2022 at 14:33
image

Matilda Eriksson, o tânără de 23 de ani din Finlanda, a dezvăluit că nu s-a gândit la căsătorie până când nu l-a cunoscut pe fratele său vitreg, Samuli, în vârstă de 27 de ani.

Părinții celor doi s-au căsătorit în 2019 și apoi cei doi tineri au devenit foarte apropiați. După trei ani, cei doi au devenit și mai apropiați. Tânăra, devenită celebră pe TikTok, a povestit că atunci când Samuli a sărutat-o nu a stat deloc pe gânduri.

„Am răspuns imediat cu pasiune”, și-a amintit Matilda acel moment. „Apoi, a durat două săptămâni să ne întâlnim și practic s-a mutat cu mine imediat. M-am simțit bine și natural imediat”, a continuat ea, citată de Daily Mail.

Despre momentele de la început, Matilda Eriksson spune că era confuză în legătură cu sentimentele ei pentru fratele ei vitreg și îngrijorată de ceea ce vor crede alți oameni.

„Unii dintre prietenii noștri s-au îndoit la început și ne-au judecat”, a spus ea. „Cred că din cauza confuziei că cineva pe care îl numeam frate vitreg îl numeam acum iubitul meu”, a continuat ea.

Fata a dezvăluit că în acele momente avea îndoieli cu privire la relația sa și a mers să discute cu mama sa, asteptându-se ca femeia să îi ceară să pună capăt legăturii. Dar nu a fost așa, ci din contră. Mama ei a sfătuit-o să își ignore prietenii și a încurajat-o să își urmeze inima.

La scurt timp după, cei doi s-au logodit și în luna martie a acestui an s-au și căsătorit, după ce au aflat că este legal. Clipurile postate de fată pe TikTok sunt virale și strâng o mulțime de comentarii, unii dintre internauți le sar în apărarea lor, în timp ce alții consideră că cei doi chiar ar trebui să facă închisoare.

Sursă: stirileprotv.ro

articolul original.

Președintele Sauli Niinisto, mesaj tranșant: ‘O spunem clar: Finlanda nu are nicio intenție să introducă arme nucleare pe teritoriul său’

7 November 2022 at 18:00
image

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat luni că ţara sa nu intenţionează să găzduiască armament nuclear odată ce va fi admisă în NATO, deşi în protocolul de aderare la Alianţă nu este inclusă respingerea de către Finlanda a amplasării unor arme nucleare pe teritoriul său.

”O spunem clar: deşi nu impunem vreo restricţie înaintea aderării noastre la NATO, Finlanda nu are nicio intenţie să introducă arme nucleare pe teritoriul său. Şi nici nu am văzut vreun indiciu ca cineva să ne ofere asta”, a declarat preşedintele finlandez, potrivit agenţiei EFE.

Finlanda şi-a formalizat în luna mai – împreună cu Suedia – cererea de aderare la NATO, o decizie care presupune, conform preşedintelui Niinisto, ”o schimbare fundamentală în istoria” acestei ţări nealiniate în perioada postbelică.

Atât Finlanda cât şi Suedia au exclus să pună precondiţii pentru aderarea lor la NATO, în pofida presiunii unei părţi a opiniei publice din aceste ţări de a stabili în scris că nu vor găzdui pe teritoriile lor arme nucleare sau baze permanente ale NATO.

Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a susţinut în mai multe declaraţii că lipsa unor precondiţii de acest fel este menită să nu limiteze marja de manevră a Finlandei în viitor şi a estimat că este ”foarte improbabil” ca Finlanda să găzduiască într-o zi armament nuclear, informează agerpres.ro

articolul original.

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

7 November 2022 at 13:00
image

Excavarea excepțională a unui sit funerar din epoca de piatră a fost realizată în Majoonsuo, situat în municipalitatea Outokumpu din estul Finlandei.

Săpătura a produs fragmente microscopice mici de pene de pasăre, fire de păr de câine și de mamifere mici, precum și fibre vegetale. Descoperirile obținute în urma analizei solului sunt unice, deoarece materia organică se conservă foarte puțin în solul acid din Finlanda.

Studiul, condus de arheologul Tuija Kirkinen, a avut ca scop investigarea modului în care aceste materiale de origine vegetală și animală foarte degradate pot fi urmărite prin analiza solului.

În timpul Epocii de Piatră din Finlanda, persoanele decedate erau înmormântate în gropi în pământ. În din Finlanda s-au păstrat puține materii organice provenite de la obiectele create de om, dar se știe, pe baza siturilor funerare din regiunile învecinate, că în morminte au fost așezate obiecte din oase, dinți și coarne, precum și blănuri și pene.

Echipa de excavare a Agenției finlandeze pentru patrimoniu a examinat situl în 2018, deoarece a fost considerat ca fiind în pericol de distrugere.

Cele mai vechi fragmente de pene descoperite în Finlanda

era situat sub un drum de nisip cu pietriș într-o pădure, cu partea superioară a mormântului parțial expusă. Inițial, situl a fost dat de gol de culoarea intensă a ocrului roșu. Ocrul roșu, sau pământul argilos bogat în fier, a fost folosit nu numai la înmormântări, ci și în arta rupestră din întreaga lume.

În cadrul săpăturilor arheologice de la locul de înmormântare au fost găsiți doar câțiva dinți ai defunctului, pe baza cărora se știe că era vorba de un copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani.

În plus, în mormânt au fost găsite două vârfuri de săgeată transversale din cuarț și alte două posibile obiecte din cuarț. Pe baza formei vârfurilor de săgeată și a datării la nivelul țărmului, se poate estima că înmormântarea a avut loc în perioada mezolitică a Epocii Pietrei, cu aproximativ 6.000 de ani înainte de Era Comună.

Ceea ce a făcut ca săpătura să fie excepțională a fost conservarea aproape completă a solului provenit din mormânt. În total, au fost colectați 65 de saci cu probe de sol cu o greutate cuprinsă între 0,6 și 3,4 kilograme, de asemenea, au fost prelevate probe de comparație din afara mormântului.

Solul a fost analizat în laboratorul de arheologie al Universității din Helsinki. Materia organică a fost separată din probe cu ajutorul apei. În acest fel, fibrele și firele de păr expuse au fost identificate cu ajutorul microscopiei cu lumină transmisă și a microscopiei electronice.

Păr de câine sau de lup?

Din probele de sol, au fost identificate în total 24 de fragmente microscopice (0,2-1,4 mm) de pene de pasăre, majoritatea provenind din puf. Șapte fragmente de pene au fost identificate ca provenind din puful unei păsări de apă (Anseriformes). Acestea sunt cele mai vechi fragmente de pene găsite vreodată în Finlanda.

Deși originea pufului este imposibil de stabilit cu certitudine, este posibil ca acesta să provină de la haine confecționate din piei de păsări de apă, cum ar fi o parka sau o hanorac. Este, de asemenea, posibil ca, de fapt, copilul să fi fost așezat pe un pat de puf, scrie EurekAlert.

În afară de pene, au fost identificate 24 de fragmente de păr de mamifere, cu o lungime cuprinsă între 0,5 și 9,5 mm. Cele mai multe dintre firele de păr erau foarte degradate, ceea ce face ca identificarea să nu mai fie posibilă.

Cele mai frumoase descoperiri au fost cele trei fire de păr ale unui canin, probabil un prădător, găsite la fundul mormântului. Este posibil ca firele de păr să provină, de exemplu, din încălțăminte confecționată din piele de lup sau de câine. De asemenea, este posibil ca un câine să fi fost așezat la picioarele copilului.

Solul ascunde informații valoroase

„Câini îngropați împreună cu decedații au fost găsiți, de exemplu, la Skateholm, un celebru loc de înmormântare din sudul Suediei care datează de aproximativ 7.000 de ani”, spune profesorul Kristiina Mannermaa, de la Universitatea din Helsinki.

„Toate acestea ne oferă o perspectivă foarte valoroasă asupra obiceiurilor de înmormântare din Epoca de Piatră, indicând modul în care oamenii își de după moarte”, spune Kirkinen.

De asemenea, au fost găsite trei fragmente de fibre vegetale, care se conservă deosebit de prost în solul acid finlandez. Fibrele erau ceea ce se numește fibre liberiene, ceea ce înseamnă că provin, de exemplu, din sălcii sau urzici.

La vremea respectivă, obiectul din care făceau parte ar fi putut fi o plasă folosită la pescuit, un cordon folosit pentru a fixa haine sau un mănunchi de sfori. Deocamdată, în Finlanda se mai cunoaște o singură descoperire de fibre liberiene datând din epoca mezolitică a pietrei: celebra plasă Antrea, expusă la Muzeul Național al Finlandei, împletită cu fibre liberiene de salcie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Suedia și Finlanda trebuie să mai aștepte! Jens Stoltenberg nu a reușit să îl convingă pe Erdogan să accepte aderarea la NATO a celor două țări

5 November 2022 at 17:00
image

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis la întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că Turcia va ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la Alianță doar după ce aceste state vor face paşii necesari.

„Preşedintele Erdogan a subliniat că ritmul şi calendarul procesului de ratificare (…) vor fi determinate de paşii pe care aceste ţări îi mai au de făcut”, a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat după reuniunea de la Istanbul, la care presa nu a avut acces.

Şeful statului turc, care urmează să îl primească marţi la Ankara pe premierul suedez Ulf Kristersson, blochează încă din luna mai aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Atlantică.

Turcia acuză cele două ţări nordice că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), consideraţi terorişti de către Ankara.

Pentru a depăşi obiecţiile Turciei, cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Jens Stoltenberg „a salutat paşii semnificativi şi concreţi deja făcuţi de cele două ţări pentru a pune în practică memorandumul şi a subliniat că aderarea lor va consolida NATO”, a precizat vineri seară Alianţa Atlantică într-un comunicat.

Secretarul general al NATO a declarat joi, la Istanbul, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, că ar trebui să li se permită Suediei şi Finlandei să fie primite în Alianţă pentru a „trimite un mesaj clar Rusiei”.

Cavusoglu a spus, însă, că nu toate angajamentele din memorandum au fost pe deplin puse în aplicare de aceste ţări, după cum relatează EFE.

El a recunoscut că au fost făcuţi „paşi pozitivi”, printre care a menţionat ridicarea embargoului suedez asupra armelor impus Turciei sau modificările legislative privind statutul în aceste ţări al organizaţiilor sau persoanelor pe care Ankara le consideră teroriste.

”Vrem ca aceste ţări să ia măsuri concrete împotriva terorismului”, a declarat ministrul, subliniind argumentul Ankarei potrivit căruia aceste două democraţii adăpostesc membri ai unor grupări precum gherilele kurde PKK.

Cavosuglu a declarat că mesajele noului guvern suedez, rezultat în urma alegerilor din septembrie, au fost primite foarte pozitiv.

El a mai spus că ţara sa nu are atât de multe probleme cu Finlanda şi că se aşteaptă ca noul guvern suedez să aprobe „măsurile finale” din cadrul memorandumului trilateral semnat în timpul summitului NATO de la Madrid din iunie, în care sunt specificate condiţiile impuse de Turcia pentru deblocarea accesului celor două ţări.

Aceste condiţii includ extrădarea persoanelor căutate de justiţia turcă.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei Atlantice au ratificat aderarea celor două ţări nordice, care trebuie să fie aprobată în unanimitate. În afară de Turcia, doar Ungaria nu şi-a dat încă aprobarea finală, transmite AGERPRES

articolul original.

Erdogan nu se grăbește să dea undă verde pentru extinderea NATO: Suedia și Finlanda să ia întâi măsurile necesare

4 November 2022 at 20:33
By: -
image

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a informat pe șeful NATO Jens Stoltenberg că Turcia va ratifica aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei în cazul în care cele două state nordice vor lua „măsurile necesare”

„Preşedintele Erdogan a subliniat că ritmul şi calendarul procesului de ratificare (…) vor fi determinate de paşii pe care aceste ţări mai trebuie să-i facă”, a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat după întâlnirea de la Istanbul, care s-a desfăşurat cu uşile închise.

Şeful statului turc, care urmează să îl primească marţi la Ankara pe premierul suedez Ulf Kristersson, a blocat din mai intrarea Suediei şi Finlandei în NATO. Turcia acuză cele două naţiuni nordice că îi protejează în special pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), considerate terorişti de Ankara.

Pentru a depăşi obiecţiile Turciei, cele trei ţări au semnat un memorandum în marja summitului NATO de la Madrid din luna iunie, referitor în special la cererile de extrădare din partea Ankarei.

Jens Stoltenberg „a salutat paşii semnificativi şi concreţi deja întreprinşi de cele două ţări pentru a pune în practică memorandumul şi a subliniat că apartenenţa lor va întări NATO”, potrivit unui comunicat al Alianţei, emis vineri seara.

Secretarul general al NATO a făcut apel, joi, la Istanbul ca Turcia să accepte Stockholmul şi Helsinkiul în cadrul Alianţei pentru a „transmite un mesaj clar Rusiei”, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Până în prezent, 28 de state membre - din cele 30 - ale Alianţei Atlanticului de Nord au ratificat aderarea celor două ţări nordice, care trebuie aprobată în unanimitate. În afară de Turcia, doar Ungaria nu şi-a exprimat încă acordul final.

articolul original.
❌