ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Canotaj / Echipajul feminin de 8+1, în finală la Mondialele de la Racice

21 September 2022 at 12:07
image

Echipajul feminin de opt rame plus cârmaci al României s-a calificat, marţi, direct în finala Campionatelor Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia), în timp ce echipajul masculin de 8+1 va trage în recalificări.

În grupa preliminară, care a stabilit culoarele pentru finala din 25 septembrie, ambarcaţiunea de 8+1 a României, compusă din Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu şi Victoria Ştefania Petreanu, a ocupat locul cinci (6min17sec39/100), calificându-se în finală alături de SUA, Canada, Olanda, Australia şi China.

În proba masculină de 8+1, echipajul tricolor (Mihăiţă Ţigănescu/Mugurel Semciuc/Florin Arteni/Constantin Adam/Marius Cozmiuc/Sergiu Bejan/Ştefan Berariu/Florin Lehaci/Adrian Munteanu) a ocupat locul secund în prima serie cu 5min32sec93/100, după Marea Britanie (5min31sec29/100), care a obţinut calificarea directă în finală. Barca de 8+1 a României va concura în faza recalificărilor care este prevăzută pe 23 septembrie.

Tot marţi, echipajul românesc de patru vâsle (Elena Logofătu/Cristina Drugă/ Ioana Moroşan/Patricia Cireş) a ocupat locul patru în recalificări (6min30sec56/100), după Noua Zeelandă, Germania şi Polonia, şi a ratat prezenţa în semifinale, urmând să concureze în finala C.

Citeşte şi: Record de curse în viitoarea ediţie a Campionatului Mondial de Formula 1

articolul original.

Simona Halep s-a retras de la Cincinnati! De ce nu a mai înfruntat-o pe Kudermetova

18 August 2022 at 06:59
By: Regie
image

Simona Halep (30 de ani, 6 WTA) s-a calificat în turul doi la Cincinnati, după victoria cu Anastasia Potapova (21 de ani, 54 WTA), scor 6-4, 3-6, 6-3. Ar fi trebuit să joace mai departe cu Veronika Kudermetova (25 de ani, 20 WTA), dar s-a retras din cauza problemelor la picior. 

Simona Halep a avut evidente probleme la piciorul stâng în meciul cu Potapova. A strâns din dinți, a reușit să se impună, dar a decis să nu forțeze și contra rusoaicei Kudermetova. Își concentrează toate forțele pentru obiectivul finalului de an, turneul de la US Open, programat în perioada 29 august – 11 septembrie.

Kudermetova avansează direct în faza optimilor de finală. Acolo va da peste câștigătoarea meciului Paula Badosa – Ajla Tomljanovic.

După trofeul cucerit la Toronto, Halep a resimțit oboseală în primul meci de la Cincinnati. Simona a avut nevoie de 3 seturi pentru a trece de o altă rusoaică, Anastasia Potapova.

În turul doi, Halep ar fi trebuit să dea peste Kudermetova, sportivă pe care a învins-o de fiecare dată în cele 3 meciuri disputate. Primul meci dintre cele două s-a jucat în 2021, la Australian Open, unde Simona a câștigat cu 6-3, 6-1. Apoi, Halep a câștigat și la Moscova, în același an, cu scorul 6-1, 7-4.

Cele două jucătoare s-au întâlnit ultima dată la Melbourne Summer Set, în 2022, unde Simona se impunea cu 6-2, 6-3.

articolul original.

David Popovici s-a retras din finala de la 400 de metri liber

17 August 2022 at 11:10
By: Regie
image

David Popovici (17 ani) s-a retras din finala probei de 400 de metri liber de la Campionatul European de înot organizat la Roma, deși se calificase, în această dimineață, cu timpul de 3:47.99 minute, al patrulea cel mai rapid înotător din serii. Finala era programată în această seară, de la ora 19:53.

David Popovici nu va concura până la urmă în finala probei de 400 de metri liber, acolo unde se calificase cu al patrulea cel mai bun timp. Din informațiile obținute de corespondentul GSP la Roma, campionul european la 100 și 200 de metri liber a invocat faptul că se simte obosit. Cursa de 400 oricum nu era un obiectiv pentru David și antrenorul lui.  Popovici a urmărit mai mult să se testeze la nivel internațional în această probă, la care a participat în premieră.

Deși a concurat în premieră în proba de 400 de metri liber, David a câștigat seria 1 fără emoții, cu timpul de 3:47.99 minute. Al doilea din serie, luxemburghezul Pit Branderburger, a încheiat cei 400 de metri la 11.74 secunde după David!

David Popovici a fost cel mai rapid înotător dintre cei care au intrat în primele 4 serii. Trei sportivi din ultima serie l-au întrecut. A intrat astfel în finală cu al patrulea cel mai bun timp!

Sportivul legitimat la CS Dinamo a intrat în prima serie a calificărilor, cea mai modestă, formată din doar trei înotători, alături de luxemburghezul Pit Brandenburger și albanezul Franc Aleksi. Popovici a fost distribuit aici pentru că nu mai concurase niciodată în această probă și nu avea un timp anterior de referință.

articolul original.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber

17 August 2022 at 08:42
By: Regie
image

După ce a luat aurul la 100 de metri (cu record mondial) și la 200 de metri (cu record mondial de juniori), David Popovici (17 ani) a participat in dimineața aceasta, de la 10:27, în cursa pentru calificarea în finala de la 400 de metri de la Campionatele Europene de înot de la Roma.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber, o probă nouă pentru el! Românul a obținut al patrulea timp (3:47,99) din calificări. Finala este programată în această seară, de la ora 19:53.

Este o probă nouă pentru Popovici, o provocare pentru campionul de la 100 și 200, iar în seria de calificare va concura alături de doar doi sportivi, românul neavând timp de referință și fiind astfel repartizat în cea mai modestă serie.

„Mâine (n.r. – miercuri) pentru el urmează 400 m liber, una nouă pentru David. Apoi pentru el urmează Campionatele Mondiale de juniori peste două săptămâni.

Ne dorim ca el să ajungă cu bine în Peru la Mondiale şi să devină primul sportiv român, dacă nu cumva din lume, încă nu ştiu, dar să devină primul înotător român care reuşeşte într-un an absolut toate titlurile. Aşa cum la tenis sunt turneele de Grand Slam. Adică patru campionate majore, Mondialele de seniori şi juniori, şi Europenele de seniori şi juniori”, a declarat Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

„Este foarte dificil să se califice în finală, pentru că este într-o serie foarte slabă. Nu are timp de înscriere şi atunci nu ştie încă cum să abordeze. Nu ştim care va fi consumul. El îşi doreşte să ajungă în finală, iar în finală ştim cu toţii că va lupta pentru a câştiga medalie.

Important e să se califice. El îşi doreşte să înoate această cursă pentru a doua parte a probei de 200 metri liber şi e la început de drum în ceea ce priveşte abordarea unei asemenea curse, care înseamnă cu totul şi cu totul altceva decât cursele de 100 şi 200 metri liber”, a spus Camelia Potec, potrivit Antena Sport.

articolul original.

Bac 2022 – sesiunea de toamnă. Miercuri are loc proba obligatorie a profilului

17 August 2022 at 08:36
By: Regie
image

Candidaţii înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor susţine miercuri proba obligatorie a profilului.

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul în sesiunea august – septembrie, potrivit Ministerului Educaţiei. În județul Sălaj, peste 400 de candidați s-au înscris la Examenul Național de Bacalaureat sesiunea de toamnă.

Marţi, a avut loc proba scrisă la Limba şi literatura română, iar pe 18 august este programată proba la alegere a profilului şi specializării, urmată pe 19 august de proba la Limba şi literatura maternă.

Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august (cu excepţia zilelor de 27 şi 28 august).

Primele rezultate vor fi afişate, în format anonimizat, pe 31 august, până la ora 12,00. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic. Candidaţii vor completa inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 3 septembrie.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 16 – 18 august, între orele 8,00 – 16,00, respectiv 19 august, între orele 8,00 – 14,00.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obţinută pentru a încheia examenul cu succes este cel puţin 6 (şase)

articolul original.

Simona Halep a cucerit Toronto! Românca este noua campioană după victoria cu Haddad Maia

14 August 2022 at 19:56
image

Simona Halep a redevenit ceea ce era odată, nu demult, și anume campioană! Sportiva din România a triumfat, duminică seară, la Toronto, după o victorie muncită cu Haddad Maia în marea finală, scor 6-3, 2-6, 6-3. Acest succes vine într-un moment excelent pentru Simona, chiar înaintea startului ultimului Mare Slam al anului, US Open.

Cele două sportive și-au împărțit primele seturi, iar evoluția fiecăreia a fost una cu suișuri și coborâșuri. Duelul a debutat cu un 3-0 clar pentru Haddad Maia, cu două break-uri și părea că Simona nu se poate „trezi“ dintr-o amorțeală totală. Însă, sportiva noastră ne-a replicat imediat cu un joc extrem de solid, parcă venit de nicăieri, iar brazilianca a cedat neverosimil minge după minge. Forehand-ul a funcționat foarte bine, iar execuțiile de stil ale Simonei au făcut ca aceasta să întoarcă soarta primului set. De la 0-3, Halep a luat șase game-uri consecutive și a închis en fanfare actul.

Joc intens până la ultimul punct

În partea a doua a întâlnirii, însă, relaxarea a intervenit în jocul Simonei, iar acest lucru s-a văzut și pe tabelă. Brazilianca a început tare, cu un moral excelent având în vedere desfășurarea setului de debut, iar scorul devenea, din nou, 3-0. De această dată, românca nu a mai avut inspirația necesară pentru a reveni, iar Haddad Maia s-a desprins în set. Treptat, Halep a cedat din ce în ce mai multe mingi, iar serviciul nu a fost de partea ei. Într-un final, jucătoarea din Brazilia a trimis finala în decisiv după 6-2.

Decisivul a fost tratat cu maximă seriozitate de Simona Halep, care a realizat că este la doar un set distanță de un nou titlu de campioană. Românca a condus în permanență, și-a dominat adversara, iar la scorul de 5-3 a servit pentru trofeu. A făcut-o perfect și a închis meciul cu scorul de 6-3.

În urma acestui succes, începând de luni, Simona Halep este noul număr 6 mondial.

articolul original.

Simona Halep va juca finala turneului WTA 1000 de la Toronto

14 August 2022 at 10:42
By: M.Ex.

Două două ore de joc și 2-6, 6-3, 6-4 la seturi, Simona Halep a învins-o pe Jessica Pegula și s-a calificat în finala turneului WTA 1000 de la Toronto. Simona Halep a revenit entuziasmant în meciul contra Jessicăi Pegula din semifinalele turneului. Condusă cu 0-1 la seturi, fosta lideră nu a renunțat la luptă și s-a calificat în ultimul act, declarându-se mulțumită de prestația sa.
„În primul rând aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru că m-ați sprijinit nebunește azi.A fost un meci incredibil, ea e o jucătoare grozavă, e în Top 10. Nu m-am lăsat. Am luptat până la final și sunt mulțumită de cum am luptat, a fost o mare provocare.
Am schimbat tactica puțin. În primul set nu am simțit ritmul deloc, ea a jucat foarte bine, apoi am încercat s-o împing în spate și am reușit. E prima finală alături de Patrick Mouratoglou, vreau să-i mulțumesc pentru că e de partea mea, pentru că mă motivează să lupt și să nu renunț niciodată” – Simona Halep.

articolul original.

(VIDEO) Amalia Puflea și Sabrina Voinea, gimnastele noastre de aur!

14 August 2022 at 11:17
By: (D.N.)

UPDATE Gimnasta junioară Amalia Puflea a obţinut, duminică, medalia de aur, iar Sabrina Voinea pe cea de bronz, în finală la sol, la Campionatul European de la Munchen. 

Intrate în finală pe ultimele două locuri din lista de start, Amalia Puflea a fost notată cu 13.233, cu care a obţinut medalia de aur, iar Sabrina Voinea a primit nota 12.966, pentru bronzul european.

Pe podium s-a mai aflat Viola Pierazzini (Italia, 13.200). Amalia Puflea a câștigat, duminică, medalia de bronz în finală la bârnă.

Tot duminică, Sabrina Maneca Voinea (foto) a obţinut medalia de aur în finală la sărituri, la Campionatul European de la Munchen.

Sabrina Voinea s-a clasat pe locul 1 cu o medie de 13.250 (12.900 şi 13.600).

Pe podium au mai urcat Ming Van Eijken (Franţa, 13.066) şi July Marano (Italia, 13.033).

articolul original.

Gata și cu Pegula! Simona Halep va lupta cu trofeul pe masă la Toronto

13 August 2022 at 20:08
image

Simona Halep a învins-o pe Jessica Pegula (28 de ani, 7 WTA), scor 2-6, 6-3, 6-4, și s-a calificat în marea finală turneului de la Toronto. 

Fără set cedat, Simona s-a lăsat captivată de ritmul de joc al americancei Pegula. Nici serviciul nu a ajutat-o în actul inaugural. În aceste condiții, adăugând și o mulțime de erori total necaracteristice, Halep s-a recunoscut învinsă, scor 2-6, după doar 35 de minute.

Sportiva noastră a revenit în meci cu altă atitudine. A luptat pentru fiecare minge, nu a renunțat la niciun centimetru din teren și s-a desprins rapid în setul secund. La capătul a 45 de minute de raliuri intense, dubla campioană de Grand Slam a împins disputa în „decisiv” după 6-3.

Nervii au fost întinși la maximum, ambele jucătoare au izbit cu rachetele de hard, iar disputa a căpătat accente dramatice. La scorul de 2-1 pentru sportiva din SUA, Pegula a beneficiat de 4 mingi de break, dar Halep le-a salvat pe toate cu o defensivă de speriat. A fost momentul de turnură. A 7-a jucătoare a lumii a fost vizibil afectată, „scurtele” au început să i se oprească în fileu, iar dreapta a împrăștiat mingile în afara terenului. În cele din urmă, jucătoarea noastră a câștigat disputa și astfel va juca cu trofeul pe masă la Toronto.

În cealaltă semifinală, în această noapte, se înfruntă Beatriz Haddad Maia (24 WTA) și Karolina Pliskova (14 WTA).

articolul original.

David Popovici, record european în semifinala probei de 100 m de la Roma

12 August 2022 at 18:50
image

Astăzi, în a doua zi a Campionatelor Europene de înot care se dispută la Roma, la Foro Italico, cinci sportivi români au intrat în concurs, inclusiv David Popovici (17 ani). Dublul campion mondial s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber cu cel mai bun timp. A stabilit un nou record european al seniorilor, după ce a încheiat cele două lungimi de bazin în 46,98. Precedenta performanță era 47,11, a rusului Kliment Kolesnikov.

Timpul scos de David Popovici în semifinala de astăzi, 46,96, este al patrulea cel mai bun din istorie. Doar Cesar Cielo, deținătorul recordului mondial încă din iulie 2009, Alain Bernard și Caeleb Dressel au terminat proba de 100 de metri mai rapid.

Finala va avea loc sâmbătă, 13 august, de la ora 19:22 (ora României).

articolul original.

Simona Halep, eliminată prin abandon

4 August 2022 at 11:49
By: Regie
image

Simona Halep, locul 16 WTA, s-a oprit în turul 2 la Washington, după ce a pierdut joi dimineață în fața Annei Kalinskaya, 71 WTA, scor 5-7, 0-2.

Românca a fost nevoită să abandoneze în setul doi, când Kalinskaya conducea cu 2-0. Halep a acuzat o stare de rău din cauza căldurii. După ce a stat mai multe secunde cu un prosop cu gheață pe față, fostul lider mondial a decis să nu mai continue partida, fiind vizibil epuizată. La ora disputării meciului, la Washington erau 34 de grade Celsius şi umiditate foarte mare.

Halep a abandonat meciul, deși a primit vitamine din partea medicului atât în primul set, cât și în cel de-al doilea.

De partea cealaltă, Kalinskaya nu a acuzat probleme din cauza căldurii, dar a cerut timeout medical în primul set, din cauza unor probleme la genunchi.

Temperatura de la Washington a fost de aproximativ 34 de grade pe timpul meciului, la orele 17:00 – 18:00. O oră și 8 minute a durat partida dintre Halep și Kalinskaya.

În mod normal, următorul turneu pentru Halep ar trebui să fie cel de la Toronto, programat în perioada 8-14 august, dar rămâne de văzut dacă românca va mai participa sau nu.

Simona Halep se regăsește pe lista capilor de serie, fiind a 16-a favorită a întrecerii pe suprafață rapidă. Primele 30 de jucătoare ale lumii nu vor lipsi de la Rogers Cup, un turneu foarte important. Simona Halep a jucat o finală la Toronto, în 2015. Ultima participare datează din 2019, când a ajuns în faza sferturilor de finală.

Turneul WTA de la Toronto oferă premii totale de 2,69 milioane de dolari la ediția din 2022. Simona Halep a câștigat Rogers Cup în 2016 și 2018, când competiția a fost găzduită de orașul Montreal.

După turneul de la Toronto, Simona Halep este așteptată la Cincinnati, SUA in perioada 15-21 august.

Sportiva română va avea apoi o săptămâna de pauză, înainte de a fi prezentă la US Open, turneu de Grand Slam programat între 29 august și 11 septembrie, la New York.

articolul original.

Ana Bogdan, prima finală WTA!

30 July 2022 at 10:48
By: (V.N.)

Jucătoarea româncă de tenis Ana Bogdan s-a calificat în premieră în finala unui turneu WTA, sâmbătă, la Varşovia, după ce a învins-o în penultimul act pe ucraineanca Katerina Baindl, cu 7-5, 7-5.

Ana Bogdan (108 WTA) s-a impus după două ore şi 13 minute.

Primele şapte ghemuri ale meciului au însemnat tot atâtea break-uri, dar Ana Bogdan a fost cea care a rupt şirul acestora, făcându-şi serviciul şi desprinzându-se la 5-3. Baindl (fostă Kozlova) a reuşit să revină şi a egalat, dar românca a făcut un nou break şi a încheiat setul cu 7-5.

Şi actul secund a fost la fel de echilibrat, niciuna dintre jucătoare nereuşind să se desprindă. Ana Bogdan a reuşit un break foarte important la 5-5, iar apoi a încheiat cu un ghem ”alb” la serviciu (7-5).

Românca a profitat şi de cele 8 duble greşeli făcute de Baindl (28 ani, 190 WTA), Ana ajungând în finală fără set pierdut la Varşovia (turneu dotat cu premii totale de 251.750 de dolari).

Ana Bogdan, urmărită din lojă de partenerul său, Simone Tempestini, campionul en titre al României la raliuri, şi-a asigurat un cec de 19.750 de dolari şi 180 de puncte WTA, iar în finală o va întâlni Caroline Garcia (Franţa), care a eliminat-o din competiție vineri pe Iga Swiatek, numărul unu mondial.

Swiatek s-a oprit în sferturile de finală ale turneului WTA de la Varşovia, fiind învinsă în trei seturi, 6-1, 1-6, 6-4, de Caroline Garcia.

articolul original.

Irina Begu s-a calificat în finala turneului de la Palermo

24 July 2022 at 06:04

Românca a învins-o în semifinale pe Sara Sorribes Tormo, 3-6, 6-3, 6-4, și va juca în finală cu italianca Lucia Bronzetti.

Irina Begu (45 WTA) a început partida făcând multe greşeli şi a pierdut în primul set, dar și-a revenit în următoarele două și a câștigat meciul după mai bine de 3 ore, târziu în noapte.

“Sunt fericită că am reușit să câștig, a fost o luptă dificilă! În primul set nu am fost calmă deloc, am făcut multe greșeli și nu am pus prea multe mingi în teren. Dar în seturile doi și trei am jucat mai agresiv, am luat mingea mai repede.

Mi-au rămas puține cuvinte acum… Mă aștept ca fanii să țină cu ea în finala (n.r. despre Lucia Bronzeti), dar am experiență, sunt de mulți ani în circuit și voi încerca să joc cel mai bun tenis”, a spus Irina Begu după meciul cu Sara Sorribes Tormo.

articolul original.

Irina Begu – Oceane Dodin, Alexandra Cadanțu-Ignatik – Maryna Zanevska

21 July 2022 at 10:04
By: Regie
image

Alexandra Cadanțu cu locul 172 WTA a fost învinsă de belgianca Maryna Zanevskalocul 72 WTA, în turul secund al turneului WTA de la Hamburg, scor 4-6, 1-6. De asemenea Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Palermo, unde o va înfrunta pe câștigătoarea partidei dintre Diane Parry, locul 86 WTA și Yulia Putintseva, locul 39 WTA, care este programată joi, 21 iulie.

Alexandra Cadanțu a fost învinsă de belgianca Maryna Zanevskalocul în turul secund al turneului WTA de la Hamburg, scor 4-6, 1-6.

Cadanţu, venită din calificări, s-a înclinat după o oră şi 31 de minute de joc, adversara sa fiind net superioară la serviciu. Românca a fost prima care a reuşit un break (3-2), dar apoi şi-a pierdut serviciul. Alexandra Cadanţu a câştigat din nou contra serviciului (4-3), după care a pierdut trei ghemuri la rând şi setul (4-6). Zanevska, a şaptea favorită, a dominat actul secund, pe care şi l-a adjudecat cu 6-1.

Begu s-a impus în ultimul duel, în acest an, la Australian Open, când a trecut cu 2-6, 7-5, 6-3 de jucătoarea din Franța, în primul tur. La confruntările directe dintre cele două jucătoare scorul este 1-1. 4 turnee WTA a cucerit Irina Begu. 22 este cea mai înaltă poziție atinsă de jucătoarea din România în clasamentul WTA.

Irina Begu este a șasea favorită a turneului din Italia. Românca este aproape să-și egaleze cea mai bună performanță la Palermo. În 2012, Begu a ajuns în semifinale.Irina Begu a ajuns la zece victorii pe zgură în acest an, performanță pe care n-a mai atins-o din 2019.

articolul original.

FRF. Marco Popescu și Dragoș Pascu, ambii de la FC Braşov, convocați la etapa finală a Turneului Speranțelor

7 July 2022 at 15:03
By: M.Ex.

Doi tineri jucători de la FC Brașov, atacanții Marco Popescu și Dragoș Popescu, au fost convocaţi la Etapa Finală a Turneului Speranțelor.,ediția 2021-2022. Această acțiune a FRF are ca obiectiv selecția și formarea noilor jucători pentru echipele naționale a jucătorilor născuţi în anul 2008.
Marco Popescu, care sezonul trecut a fost component al lotului Under 16 de la FC Braşov, antrenat de Ionuţ Mitroi şi Marian Cristescu, dar şi Dragoş Pascu, care stagiunea trecută a făcut parte din echipa de Under 14, antrenată de Adrian Lancea, vor participa la un stagiu de pregătire la Centrul Naţional de Fotbal al FRF de la Mogoşoaia ( 16 iulie – 22 iulie). Din jucătorii prezenți la Etapa Finală, antrenorii echipei naționale U15 vor forma lotul lărgit România U15

articolul original.

Aur, după aur, după aur!

7 July 2022 at 08:29
By: Regie

David Popovici, noul fenomen al sportului românesc, a cucerit deja trei medalii în primele două zile de concurs. Sportivul a obținut, miercuri, a doua sa medalie de aur la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni, impunându-se în finala probei de 200 m liber cu timpul de 1 min 45 sec 45 de sutimi.

Dublul campion mondial, care se calificase în finală cu al doilea timp, și-a apărat astfel titlul la 200 m liber cucerit anul trecut la Europenele de juniori de la Roma. Popovici deține și recordul probei de 200 m liber la juniori, 1 min 43 sec 21 de sutimi, stabilit la 20 iunie 2022 la Campionatele Mondiale de juniori de la Budapesta.

Podiumul probei de 200 m liber a fost completat de Italia şi Marea Britanie.

Tot în această seară, Popovici va concura în finala probei de ștafetă combinată, alături de Ştefan Cozma, Anastasia Bako şi Irina-Ana Preda. Ştafeta combinată de 4×100 m liber a României s-a calificat în ultimul act cu al şaselea timp.

David Popovici (17 ani) a cucerit prima sa medalie de aur la CE de juniori de la Otopeni, marţi, în proba de ştafetă 4×100 m masculin. România, în formula David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu, a urcat pe prima treaptă a podiumului, impunându-se în finală cu timpul de 3 minute 18 secunde și 93 sutimi.

Campionatele Europene de înot pentru juniori 2022 se desfășoară la Complexul Olimpic de Natație Otopeni în perioada 5-10 iulie. La competiție participă 494 de sportivi din 42 de ţări. România este reprezentată de 26 de înotători, 14 la masculin şi 12 la feminin.

La finalul cursei, Popovici a spus că a fost impresionat de atmosfera din tribune.

„La Budapesta, la Mondiale, obiectivele principale au fost timpul și să mă autodepășesc. Acum am vrut să mă autodepășesc și să aduc încă un aur delegației României. Mi-a plăcut extrem de mult atmosfera. De emoție, îmi venea să plâng când am intrat în sală. Foarte frumos! M-am pregătit pentru asta și am așteptat cu multă nerăbdare să trăiesc acest moment. Am venit să-mi fac țara mândră. Sunt sigur că mulți sunt geloși pe ceea ce simt eu acum. Mă bucur că am onoarea să fiu eu cel căruia i se întâmplă așa ceva”, a spus David Popovici.

Anul trecut, la Europenele de juniori de la Roma, Popovici a câștigat aurul la 50 m, 100 m (cu record mondial de juniori) şi 200 m liber, precum și argintul cu ștafeta de 4×100 m liber. România a ocupat atunci locul cinci în clasamentul pe medalii.

„La probele individuale, nu cred că e departe de adevăr să spui că pot lua toate medaliile de aur. Pe lângă asta, mi-ar plăcea să reușim și cu echipele de ștafetă,” a mai spus David Popovici.

articolul original.

Simona Halep, din nou în prim-planul tenisului mondial – Azi, Halep – Rybakina pentru un loc în finala Wimbledon 2022

7 July 2022 at 08:21
By: Regie

Jucătoarea de tenis din România a trecut în sferturile de finală de Amanda Anisimova, scor 6-2, 6-4, reușind să nu piardă niciun set până în această fază a competiției.

Cu evoluții superbe până la Wimbledon, Simona Halep a arătat o altă față la All England Club și a amintit de perioada în care era lider mondial. Aceste prestații i-au impresionat până și pe jurnaliștii de la site-ul WTA, aceștia evidențiind revenirea în forță a jucătoarei românce.

„Fosta campioană, Simona Halep, va juca din nou pentru un loc în finala de la Wimbledon. Câștigătoarea din 2019, cap de serie nr. 16 anul acesta, a ajuns la 12 victorii consecutive la All England Club, după o victorie cu 6-2, 6-4 în fața capului de serie nr. 20, Amanda Anisimova.

Halep nu mai pusese piciorul pe teren la All-England Club de când a ridicat trofeul în 2019, deoarece ediția din 2020 a fost anulată, iar anul trecut a fost forțată să se retragă din cauza unei răni la gambă. Revenirea ei în locul unde a cucerit cel de-al doilea titlu major din carieră a fost stelară: până acum nu a cedat niciun set în cinci meciuri, pierzând doar 28 de game-uri în 10 seturi”.

În semifinale, Simona Halep va întalni o jucătoare din Kazakhstan, Elena Rybakina, favorită numărul 17 a turneului. În sferturi, sportiva de 23 de ani a trecut de Ajla Tomljanovic, scor 4-6, 6-2, 6-3. Meciul din semifinale se va desfășura joi, după ora 17:00.

La finalul meciului cu Simona Halep, tânăra americancă a fost surprinsă, cu lacrimi în ochi, dezamăgită de rezultat.

„Cred că Simona a jucat foarte bine, ca întotdeauna. Pur și simplu nu am putut să-mi intensific jocul sau am făcut-o foarte târziu. Sunt supărată, pentru că aș fi putut juca mult mai bine. Dar voi învăța doar din experiență.

Cred că am fost destul de stresată în acest meci. Nu știu. Pur și simplu m-am simțit foarte rigidă și înghețată. Am devenit foarte emoționată în scaun pentru că nu jucam prea bine. Nu prea îmi place să nu joc la maxim, mai ales pe un stadion atât de plin. Este foarte dezamăgitor pentru mine. Așa că am fost foarte supărată.

Dar apoi am încercat să-mi dau seama cum aș putea juca mai bine.

Am început să devin puțin mai relaxată, să intru mai mult în lovituri și să mă lupt. Nu pot să spun că am fost emoționată, nu a fost la fel ca la meciul cu Gauff, când am jucat în premieră pe central. A fost puțin diferit astăzi. Dar cu Simona este foarte greu de jucat. Este greu să-ți dai seama cum să joci cel mai bun tenis al tău împotriva ei”, a declarat Amanda Anisimova la conferința de presă.

Simona Halep era cu zămbetul pe buze după victoria impotriva Amandei Anisimova, aici are foarte multă încredere și are senzația, aproape certitudinea că joacă tenisul ei cel mai bun. În ce sens? Aceasta i-a explicat Barbarei Schett într-un interviu oferit ieri.

„Știu, am spus mereu că am jucat cel mai bun tenis al meu aici, la Wimbledon, în 2019. De fapt, finala a fost meciul perfect, dar acum mă apropii de ceea ce cred eu că este un nivel de joc superior. Iar asta include tot, încredere pe teren, stare fizică bună, sunt mai relaxată, e vorba de mindset”, a declarat românca.

Simona Halep a ajuns 12 victorii la rând la Wimbledon, în urma succesului împotriva Amandei Anisimova, înregistrat miercuri la Wimbledon.

Simona Halep a pierdut ultimul meci la Wimbledon pe data de 7 iulie 2018, când era învinsă în trei seturi de taiwaneza Su-Wei Hsieh, scor 6-3, 4-6, 5-7, în turul trei al turneului. Astfel, Simona Halep a ajuns la performanța de a nu pierde de patru ani la Wimbledon.

articolul original.

Ordonanță de urgență pentru reducerea prețului pentru combustibil – Decizia finală luată de Guvern

30 June 2022 at 08:34
By: Regie
image

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, din preţul benzinei şi motorinei, figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi.

„Se propune posibilitatea acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, TVA şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, „în vederea evitării unui comportament inadecvat” al operatorilor economici, se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creşterii nejustificate a preţurilor la aceste produse, precum şi pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ.

„Din perspectiva TVA este necesar să se prevadă regimul aplicabil în cazul compensaţiei de 0,25 lei/litru. De asemenea, sunt necesare şi unele reguli procedurale privind modul de individualizare a compensaţiei, respectiv printr-o declaraţie, termenul de depunere a declaraţiei (lunar), precum şi faptul că declaraţia reprezintă şi cerere de restituire, iar suma declarată se va compensa cu obligaţiile fiscale ale contribuabilului, inclusiv obligaţiile fiscale viitoare, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În plus, s-a prevăzut şi faptul că organele de control din cadrul ANAF vor efectua verificarea modului de individualizare a sumelor declarate, pe baza analizei de risc”, prevede documentul.

* Guvernul va lua în discuţie şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic.

Prin acesta se stabileşte cadrul legal pentru:

  • închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă;
  • închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă;
  • măsurile de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă;
  • măsurile de sprijin pentru închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă;
  • măsurile pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente;
  • sursele de finanţare a măsurilor de ajutor de stat;
  • măsurile pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.

Prin ordonanţa de urgenţă se instituie măsuri pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare, prin înfiinţarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al comitetului consultativ şi al grupului de lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării măsurilor stabilite prin proiectul de act normativ, precum şi posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului României şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic.

* Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă modifică şi completează OUG 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române.

Prin aceste modificări se face distincţia între obligaţiile de serviciu de interes naţional, care sunt de competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi obligaţiile de serviciu de interes local, care sunt de competenţa autorităţilor publice locale.

Proiectul de act normativ reglementează paşii premergători elaborării şi atribuirii contractelor de servicii publice şi necesitatea actualizării indicatorilor economici şi de performanţă pentru contractele cu o durată mai lungă de 5 ani.

De asemenea, se instituie posibilitatea ca autorităţile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală.

* Printr-un alt proiect de ordonanţă de urgenţă va fi aprobată continuarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Acestora li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz.

Pentru finanţarea programului-pilot, în anul şcolar 2022-2023 se alocă bugetelor locale sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat: în anul 2022 suma de 147.000 mii lei, iar în anul 2023 suma de 207.900 mii lei.

articolul original.

David Popovici – două medalii de aur la CM de natație de la Budapesta

23 June 2022 at 08:31
By: Regie

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, în 22 iunie 2022, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber.  El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație. „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie Comitetul Olipic și Sportiv Român pe Facebook.

Marți seara, românul s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100.

Popovici (17 ani), care la jumătatea cursei nu se afla între cei mai rapizi trei înotători, a stabilit un nou record mondial de juniori. Al doilea timp din semifinale a fost obţinut de francezul Maxime Grousset, 47 sec 54/100, în timp ce canadianul Joshua Liendo Edwards a fost înregistrat cu al treilea timp, 47 sec 55/100.

Multiplul campion mondial şi olimpic american Caeleb Dressel s-a retras înaintea semifinalelor din „motive medicale”.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Popovici a stabilit astfel un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici, deţinător a numeroase recorduri mondiale de juniori în probele de 100 şi 200 metri liber, şi proaspăt campion mondial la seniori, s-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. Specializat în stilul liber, este legitimat la CS Dinamo Bucureşti după ce a activat la rivala CSA Steaua.

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale, potrivit www.cosr.ro, site-ul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica.

La numai zece ani a cucerit primul său titlu naţional la înot, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanţă. Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber.

În 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber. La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

La Jocurile Olimpice de la Tokio 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber. La 6 noiembrie 2021, a câştigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de nataţie de la Kazan, devenind primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori.

Alături de Robert Glinţă, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

David Popovici a câştigat Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, după ce a fost votat drept cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, mai notează Agerpres.

La 20 iunie 2022, la numai 17 ani, a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, la debutul său la un Campionat Mondial de seniori, devenind primul şi singurul campion mondial la nataţie, la masculin, din istoria României.

Prin performanţele sale la o vârstă fragedă, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

articolul original.
❌