ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Ce trupe și artiști vin la Electic Castle 2023, la Bonțida

8 December 2022 at 09:20
image

Electric Castle (EC) anunță primii 30 de artiști confirmați pentru ediția a 9-a, cu The Chemical Brothers, Iggy Pop și George Ezra ca primi headliners. Alături de ei sunt Sigur Ros, Tash Sultana, Peggy Gou, REZZ, Pendulum și multe alte nume prin care EC își confirmă reputația de festival ce abordează cu mult curaj zone și trenduri muzicale foarte diverse.

The Chemical Brothers era numele care lipsea din portofoliul EC pentru a întregi seria marilor artiști din stilul big beat prezenți în festival, de-a lungul timpului. Sunt puține trupe ce reușesc să se păstreze foarte populare deși muzica lor e la limita avangardei, dar cei de la The Chemical Brothers fac aces lucru, fără niciun efort, de peste 20 de ani. După 6 premii Grammy și hit-uri precum „Galvanize”, „Go” sau „Believe”, britanicii rămân aceiași oameni obișnuiți, ce creează muzică neobișnuită pentru milioane de fani din întreaga lume.

Bucurie pură în ritmuri folk pop, George Ezra ajunge prima oră în România într-un moment special al carierei sale. După două albume cu succes imediat, chiar de la piesa de debut „Budapest”, Ezra atinge examenul maturității cu proaspăt lansatul „Gold Rush Kid”. 2023 va fi anul în care Ezra se va retrage din lumina reflectoarelor, ceea ce face concertul de pe scena principală de la EC de neratat.

„Sunt tipul care cântă rock la bustul gol” – o auto-definiție în stilul Iggy Pop, starul care a inspirat generații de muzicieni, personaje de film, biografii (oficiale sau neoficiale) și care, totuși, nu pare să obosească niciodată. Inclus în Rock and Roll Hall of Fame alături de trupa sa de debut, The Stooges, deținător al unui Grammy pentru întreaga carieră, „nașul stilului punk” se pregătește să lanseze un nou album, iar „Frenzy”, primul single deja pe piață, ne garantează că la Electric Castle vom vedea un Iggy Pop în cea mai bună formă a sa din ultimul deceniu.

Trei reveniri importante în line-up-ul festivalului: trupa islandeză Sigur Ros și Nothing But Thieves confirmă că la castel se ascultă mult rock, din toate genurile, alternativ sau post-rock, toate la superlativ. O trupă legendară în drum and bass, australienii de la Pendulum vor fi, după o pauză de 10 ani, din nou la Bonțida, de data aceasta în formula live band, atât de așteptată.

De salvat în playlist – Tash Sultana. Toți cei care nu au descoperit-o încă vor fi încântați de stilul proaspăt, rock cu influențe reggae și R&B, ce i-a adus artistei australiene notorietatea internațională. Nevoită să-și anuleze în ultimul moment prezența în festival, în această vară, Peggy Gou își menține promisiunea de a fi alături de fanii Electric Castle, confirmând pentru ediția ce va avea loc între 19 și 23 iulie 2023. Romy, Noga Erez și duo-ul britanic Nova Twins completează lista artistelor dintr-un festival ce încurajează permanent diversitatea creativă.

Cel mai important label DnB din Europa sărbătorește 25 de ani și la Electric Castle. Seara dedicată Hospital Records îi reunește pe Netsky, Metrik, Flava D și Anais, într-o explorare a tot ce înseamnă acest curent, de la jungle la liquid.

Doar până în 20 decembrie, abonamentele Electric Castle mai pot fi achiziționate la un preț special de 129 Euro + taxe. Până la aceeași dată, publicul poate să aleagă și varianta de a achiziționa abonamentele în rate lunare. Organizatorii anunță noi opțiuni de cazare în Glamping – o zonă din EC Village dedicată exclusiv structurilor speciale. Variantele includ cazări pentru 2 sau până la 7 persoane în căsuțe, igloo-uri sau corturi gata amenajate, toate în număr limitat. Variantele de cazare în propriul cort sau rulotă sunt încă disponibile, la fel și noul car camping. Toate detaliile, pe www.electriccastle.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Copiii români sunt victime directe ale sărăciei: 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la școală, de aproape șase ori mai mult față de media UE

5 December 2022 at 15:34

Festivalul Brazilor de Crăciun asigură accesul la școală pentru copiii vulnerabilizați de sărăcie și război.

Florentina are 16 ani și până la 12 ani nu a mers niciodată la școală. Cu ajutorul Salvați Copiii România, Florentina a fost înscrisă în programul A Doua Șansă și a fost ajutată să recupereze anii pierduți. Astfel a reușit, la sfârșitul fiecărui an școlar, să absolve doi ani într-unul singur. Anul acesta s-a înscris în clasa a VIII-a și este din ce în ce mai încrezătoare în forțele proprii.

 • 95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvați Copiii România, se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, pe fondul crizei socio-economice;
 • Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuințe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duș în interiorul locuinței.
 • Gratie celor 21 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, 144.627 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar.

Copiii români au fost cei mai vulnerabilizați de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulți a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat. Salvați Copiii România atrage atenția asupra fenomenului cronic al sărăciei educaționale: procentul adolescenților români necuprinși în educație este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, și urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) și la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizați de război, nevoiți să-și abandoneze casele din Ucraina și să se refugieze în România.  În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2022 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și ale războiului și dedică cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educație al acestor copii.

Astfel, pe parcursul anului 2022:

 • Echipele Salvați Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistență umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiați ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceștia sunt deja incluși în programul educational special, în care învață potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în același timp lecții de limba română;
 • 12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului școlar astfel: 4.345 de copii au fost integrați în activități de tip Școala după Școală și Educație remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educațional și social pentru a-și continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale; 150 de copii au fost reintegrați prin programul A Doua Șansă;
 • 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialiști formați), dotării școlilor cu tehnologie, materiale educaționale și asigurării transportului la școală al copiilor (40 de școli).

Robert are 9 ani și este în clasa a III-a, un copil greu încercat. Tatăl lui este în comă, cu șanse minime de supraviețuire, iar mama este recăsătorită și nu-și permite să-l îngrijească. Așa se face că Robert este crescut doar de o bunică a cărei grijă majoră este ca băiatul să învețe. În ciuda precarității socio-economice din familie, Robert este un elev bun, se străduiește să învețe foarte bine, anul trecut a fost chiar premiant. Vine zi de zi la Centrul Educațional și ar vrea tare mult să petreacă tot cu noi și Crăciunul.

De-a lungul celor 21 de ediții, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională. Pentru cea de-a 22-a ediție, designeri și artiști români au creat brazi unicat, care vor fi licitați în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României.

„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educație și la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăvește din cauza condițiilor precare de trai și abandonează școala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune școlară, de sprijin educațional și de asistență socială. La toate edițiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să fie un adevărat pol al solidarității sociale.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizația Salvați Copiii. Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în grija acestei asociații. Considerăm, alături de conducerea Asociației Salvați Copiii, că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane”, a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.

Prin parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Salvați Copiii, s-au facilitat, în anul 2022, 749 de vizite din partea copiilor sprijinți de Salvați Copiii, sub formă de ateliere, unui copil oferindu-i-se posibilitatea de a participa la 3 ateliere, cu durata de 2 ore, pe teme diverse.

Copiii și-au exprimat bucuria și admirația față de ceea ce au văzut, fiind dornici să revină și să aibă parte de experiențe similare. Pentru mulți dintre ei a fost prima oară când au vizitat Muzeul Național de Artă al României și au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2023.

Gratie celor 21 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educația s-a transformat în șansă reală și putere, astfel:

 • 345 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar;
 • 43.799 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și educație remedială;
 • 9.709 de copii au participat la Grădinițele Estivale;
 • 4.774 de copii au fost recuperați educațional, prin programul A Doua Șansă.
 • 102 biblioteci școlare au fost dotate cu 76.000 de cărți.

Maya a venit la Centrul educațional Salvați Copiii pentru că Vio, prietena ei, venea la centru încă din anii de pandemie. Iar Vio mereu se descurca perfect la școală! Din februarie 2021, Maya este prezentă zilnic în programul Școala După Școală. Timidă, cu voce abia auzită, evita la început să răspundă, de teamă că nu știe cel mai bine. Treptat, a căpătat încredere și vocea ei a început să răsune în clasă. Educația i-a dat putere.

FESTIVALUL BRAZILOR DE CRĂCIUN, UN FOND DE SOLIDARITATE PENTRU COPII

Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situații ridicate de risc, Organizația Salvați Copiii România organizează cea de-a 22-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun, fondurile colectate constituind sprijin direct pentru accesul la educație al copiilor aflați în situații          socio-economice vulnerabile. Un program special de integrare socio-educațională a copiilor refugiați din Ucraina a fost inclus pe agenda Festivalului, cel mai mare eveniment de caritate al anului.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul Național de Artă al României.

Creatorii care au creat anul acesta brazi unicat sunt:

Ștefan Câlția & Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Miruna Bălașa & Endorphin Lab, Arina Bican & Galeria Kulterra, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Dragomir, Gheorghe Fikl & artMoves, Lemon Interior Design & Summer Well, Omid Ghannadi & Victor Firan, Simona & Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique, Laura Hîncu, Ana Mohonea & Maria Mohonea – Architectural Christmas, Dhaniel Nora & SEPHORA, Adela Pârvu, cu sprijinul DYPETY.RO & Eglo România, Mihai Popescu &Twins Studio, Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co, Iulia Totoianu & Libris.ro, Răzvan Luca & UNTOLD, Măriuca Istrătescu și elevii Liceului George Coșbuc & Dhaniel Nora. Acestora li s-a alăturat Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea.

Sponsorii care și-au anunțat până acum sprijinul pentru ediția 2022:

Diamond: Catena, Deutek, Kultho Forever Diamonds

Platinum: BCR, Kaufland România, MOL România, Renovatio, Smart Soft Power

Gold: Banca Transilvania, Beautik Haute Parfumerie, Clifford Chance Badea, Garanti Bank, Mastercard, NHood România, One United Properties, SKY XS Aircargo, Viatris, Wienerberger

Silver: Alumil, Austria Card, CIT ONE, Dexion România, INFORM, Macromex, Maresi Foodbroker, Maviprod, Oscar Downstream, PEPCO România, ASSA ABLOY.

Comitetul de organizare: Florentina Costea, Andreea Nicoleta Deliu-Pasol, Omid Ghannadi, Cristian Hordilă, Amalia Năstase, Dhaniel Nora, Andreea Raicu, Gabriela Alexandrescu.

CONTEXT

 • Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuințe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duș în interiorul locuinței, potrivit datelor furnizate de ultimul barometru Eurostat. Mai mult, la nivelul anului 2021, 1 din 10 familii din România nu își permitea să mențină locuința încălzită în mod adecvat, iar incidența crește în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii – 13,3% sunt în situația de a nu-și permite o încălzire adecvată a locuinței.
 • Riscul de sărăcie sau excluziune socială afectează de peste trei ori mai mult familiile care locuiesc în orașele mici sau în mediul rural: astfel, la nivelul anului 2021, rata acestui indicator atingea pragul de 16,1% în marile orașe, în timp ce, în urbanul mic (orașe mici și suburbii) rata a fost de 30,7%, iar în mediul rural peste jumătate din locuitori (50,1%) se confruntau cu riscul de sărăcie sau excluziune socială (Eurostat).
 • Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice. Datele celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit. Organizația Salvați Copiii România consideră că este imperios necesar ca autoritățile să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
articolul original.

Centrul Creației organizează o nouă ediție a festivalului coral „,O, ce veste minunată”

3 December 2022 at 12:16

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani organizează festivalul concurs coral ,,O, ce veste minunată”.

Festivalul, ce se află la cea de-a XI-a ediție, se va desfășura pe 17 decembrie la ora 10:00 la Casa de Cultura a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani. Concursul se va desfășura pe patru secțiuni licee de artă și seminare teologice, coruri pe 1-2 voci, coruri pe 3-4 voci și creație. Pot participa toate genurile de coruri de amatori respectiv formații corale feminine/ bărbătești/mixte pe voci egale sau grupuri folclorice.

Nu există limită de vârsta. Înscrierea la acest festival-concurs se poate face până la data de 7 decembrie 2022. Organizatorii vor asigura masa participanților în limita a 30 de participanți/ formație transportul și cazarea vor fi asigurate de către concurenți sau de către centrele culturale pe care le reprezintă.

Premii în bani pentru câștigători

Se vor acorda mai multe premii. Astfel, la categoria Licee de artă și seminarii teologice premiul întâi ,,Ion Prelipceanu”, este în valoare de 1000 lei, premiul al doilea, 800 lei, premiu al treilea 600 lei. Mențiunea este în valoare de

500 lei. La categoria coruri pe 1-2 voci premiul întâi ,,Gheorghe Holca”,  1000 lei, primul al doilea 800 lei, premiu al treilea 600 lei, mențiune 500 lei. La categoria coruri pe 3-4 voci premiul întâi ,,Gheorghe Cojocaru”, 2000 lei, premiu al doilea, 1500 lei, premiu al treilea 1000 lei și mențiune, 800 lei.

La secțiunea creație va exista un premiu special în valoare de 500 lei, iar trofeul concursului ,,Gheorghe Timofte” va putea fi câștigat de către oricare formație indiferent de categoria la care este înscrisă și va fi în valoare de 3000 lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Festivalul Internațional George Enescu 2023. Când are loc și ce artiști vor participa?

2 December 2022 at 01:00
image

Peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii se află printre atracţiile ediţiei 2023 a Festivalului Internaţional George Enescu. În premieră, festivalul va include concerte educative dedicate copiilor.

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu va avea loc anul viitor între 24 august şi 27 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

„Generozitate prin muzic㔄Generosity through Music” este sloganul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu (24 august – 27 septembrie 2023), avându-i ca Preşedinte Onorific pe maestrul Zubin Mehta şi ca Director Artistic pe renumitul dirijor Cristian Măcelaru.

O premieră absolută la Festivalul Internațional George Enescu

2023 aduce pe scenele din România unele dintre cele mai valoroase ansambluri muzicale internaţionale, artişti de top la nivel mondial, precum şi interpretări în premieră, alături de alte numeroase noutăţi care deschid implicarea Festivalului în sfera de contribuţie nu doar culturală, ci şi socială pentru România.

În total, festivalul aduce peste 3.500 de artişti invitaţi, peste 150 de solişti şi 40 de dirijori, peste 40 de orchestre din 16 ţări şi 11 din România. Mari nume ale muzicii clasice revin în program dirijorii Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Manfred Honeck, Paavo Järvi, pianistele Martha Argerich şi Yuja Wang, violoncelistul Gautier Capuçon, violoniştii Renaud Capuçon şi Janine Jansen, printre alţii.

Printre artiştii în premieră în programul ediţiei se numără Alena Baeva, Avi Avital, Aida Garifullina, Igor Levit, Kent Nagano, Hannu Lintu, Philippe Herreweghe, Augustin Hadelich sau Klaus Mäkelä. De asemenea, prestigioase ansambluri vor concerta în premieră Gewandhaus Leipzig, Liszt Chamber Orchestra, Gothenborg Symphony, Collegium Vocale Gent, Berlin Academy of American Music, Manchester Camerata.

Programul complet al Festivalului George Enescu

O premieră absolută în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului o reprezintă educative dedicate copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon și Asociația Clasic e fantastic. 11 orchestre româneşti, în interpretări excepţionale, sunt reunite, la rândul lor, în cadrul unei noi serii de concerte Stagiunea Orchestrelor Româneşti.

Şi Operele în concert vor aduce aduce unele dintre cele mai rafinate lucrări în primă audiţie în România – „Otello”, de Giuseppe Verdi, în interpretarea Orchestrei şi Corului Maggio Musicale Fiorentino, „Billy Budd”, de Benjamin Britten cu Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Hannu Lintu sau „The Fairy-Queen”, de Henry Purcell cu Les Arts Florissants. Muzia lui George Enescu va fi prezentă în ediţia 2023 în interpretări internaţionale. Opera „Oedipe” revine în programul Festivalului într-o regie semnată de Stefano Poda, în interpretarea Operei Naționale București sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, iar Simfonia a treia în do major, de George Enescu, va fi interpretată de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Programul complet al Festivalului Enescu 2023 este disponibil pe www.festivalenescu.ro

articolul original.

Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda

30 November 2022 at 07:58

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a produs și regizat filmul de scurtmetraj ”Peace off!”, selecționat în cadrul Cork International Film Festival, cel mai mare și mai cunoscut festival de film din Irlanda, aflat la a 67-a ediție.

Scurtmetrajul ”Peace off!” are la bază o poveste reală și este o ironie la adresa meditației spirituale greșit înțelese. Filmul are o durată de 15 minute și a fost selectat în categoria International Shorts Online Selection, fiind singurul film românesc prezent în festival.

Filmările au avut loc în lunile aprilie și mai la Suceava, în satul Sfântu Ilie și la București.

”Am aflat entuziasmat că din 4000 de filme înscrise la Festivalul de Film de la Cork, doar câteva au fost selectate pentru competiția din acest an, printre care și filmul nostru. Pentru noi, echipa, este o mare realizare această selecție. Ideea filmului mi-a venit în urma unor exerciții de meditație pe care mi le-a dat unul dintre mentorii mei. Îmi făceam în pripă temele zilei, întrucât eram întruna pe fugă. Într-o zi, i-am propus să ecranizăm acea stare de fapt, acea atmosferă. Cinematografia este pasiunea mea cea mare. Vizionez cât de multe filme de artă pot, pentru că mă inspiră”, a relatat regizorul filmului.

Avocat definitiv în Baroul Suceava de peste 12 ani, Ștefan Mandachi a terminat cursurile școlii de film ”New York Film Academy”, promoția 2016, secțiunea Film de ficțiune. El precizează că ia în calcul să își canalizeze atenția cu precădere către industria online și de cinema.

”Intenționez să-mi schimb întreaga direcție de business. De aproape 3 ani realizez materiale video foarte apreciate despre educație financiară și psihologie pe canalul meu Youtube, care a atins 115.000 urmăritori. Impactul muncii mele în preajma camerei de filmat mi-a adus satisfacții mai mari decât toate afacerile mele clasice la un loc. De aceea, iau în serios să mă distanțez de industrii  de business impredictibile, așa cum e HoReCa, sau chiar să cesionez operaționalul și managementul. Mai devreme sau mai târziu, cu toții ar trebui să dăm prioritate pasiunilor noastre pentru că oricât de bogat ar fi un pescar, tot pe baltă se simte cel mai fericit. Anul acesta am produs un scurtmetraj și un film documentar. Toate producțiile video sunt independente, apolitice și finanțate din surse proprii” precizează Mandachi.

Antreprenorul deține o casă de producție de film, prin intermediul căreia produce toate materialele care apar în festivaluri sau pe Youtube. În anul 2020 a realizat filmul documentar manifest, ”30 de ani și 15 minute”, în care a intervievat șapte premieri ai României. Filmul a avut premiera la TIFF, apoi a fost preluat de Netflix, unde rulează și acum. Filmul a ajuns în noiembrie 2021 în trend pe Netflix.

Pentru scurtmetrajul selecționat în festivalul de la Cork, bugetul a fost de 31.000 euro. Imaginea a fost semnată de Andrei Pantea, montajul a fost realizat de către Roxana Maraloiu, care a avut un aport important atât la producție cât și la scenariu, coloana sonoră aparține lui Codrin Lazăr, producător executiv Radu Tancău, sunet Sebastian Zsemlye și Alex Dragomir

Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Festivalul Adrian Păunescu, de Ziua Națională, la Craiova! Cei mai îndrăgiți artiști folk urcă pe scena din Centrul Vechi

29 November 2022 at 14:07
image

Muzica și poezia își dau, din nou, întâlnire la Craiova, la început de decembrie. Cei mai îndrăgiți artiști folk din țară deschid joi, 1 decembrie 2022,  cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional Adrian Păunescu.

Organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Craiova, festivalul îi readuce, în fața publicului, pe Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI, Mădălina Amon, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu și Generația Folk.

Spectacolul  începe  la  ora  18.00  și  se  desfășoară  pe  scena  din Piața  Frații  Buzești, în atmosfera de poveste a Târgului de Crăciun de la Craiova.

Festivalul continuă, și în acest an, tradiția organizării Concursului Internațional de Poezie și a Concursului de Muzică Folk, ambele premiate în bani, diplome și cărți/CD-uri.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu este organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu”. Cei care petrec primele zile de decembrie în Craiova au, însă, la dispoziție, mai multe variante de petrecere a timpului liber.

Joi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 09:00, pot fi admirate peste 40 de vehicule și echipamente de tehnică militară ce vor fi expuse, pe strada A.I. Cuza, de la Universitate spre English Park.

Momentul ceremonialului și al paradei militare de Ziua Națională va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de   Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria  Română, ISU, Administrația  Națională a Penitenciarelor și Poliția  Locală Craiova. Pentru prima dată, vor fi prezenți la defilarea din Craiova, de pe strada A.I. Cuza,militari polonezi și portughezi, iar ceremonialul va fi urmat de un spectacol realizat de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase – Manuela Motocu, Aneta Sişu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa și Liviu Dică.

Weekendul continuă cu seara de vineri, 2 decembrie, când sunt invitații, în Piața Frații Buzești, artiștii de la trupa Dance Beat, între orele 19:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică poposește, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, între orele 15.00 – 21.00, Caravana de Crăciun Coca Cola.

articolul original.

Festivalul Adrian Păunescu, de Ziua Națională, la Craiova

29 November 2022 at 13:40
image

Muzica și poezia își dau, din nou, întâlnire la Craiova, la început de decembrie. Cei mai îndrăgiți artiști folk din țară deschid joi, 1 decembrie 2022, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional Adrian Păunescu.

Organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Craiova, festivalul îi readuce, în fața publicului, pe Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI, Mădălina Amon, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu și Generația Folk.

Spectacolul începe la ora 18.00 și se desfășoară pe scena din Piața Frații Buzești, în atmosfera de poveste a Târgului de Crăciun de la Craiova.

Festivalul continuă, și în acest an, tradiția organizării Concursului Internațional de Poezie și a Concursului de Muzică Folk, ambele premiate în bani, diplome și cărți/CD-uri.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu este organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu”.

Cei care petrec primele zile de decembrie în Craiova au, însă, la dispoziție, mai multe variante de petrecere a timpului liber.

Paradă militară

Joi, 1 decembrie, începând cu ora 9.00, pot fi admirate peste 40 de vehicule și echipamente de tehnică militară ce vor fi expuse, pe strada A.I. Cuza, de la Universitate spre English Park.

Momentul ceremonialului și al paradei militare de Ziua Națională va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova.

Pentru prima dată, vor fi prezenți la defilarea din Craiova, de pe strada A.I. Cuza, militari polonezi și portughezi, iar ceremonialul va fi urmat de un spectacol realizat de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase – Manuela Motocu, Aneta Sişu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa și Liviu Dică.

Weekendul continuă cu seara de vineri, 2 decembrie, când sunt invitații, în Piața Frații Buzești, artiștii de la trupa Dance Beat, între orele 19:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică poposește, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, între orele 15.00 – 21.00, Caravana de Crăciun Coca Cola.

articolul original.

Festivalul Adrian Păunescu, de Ziua Națională, la Craiova Cei mai îndrăgiți artiști folk urcă pe scena din Centrul Vechi

29 November 2022 at 13:35

Muzica și poezia își dau, din nou, întâlnire la Craiova, la început de decembrie. Cei mai îndrăgiți artiști folk din țară deschid joi, 1 decembrie 2022, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional Adrian Păunescu.

Organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Craiova, festivalul îi readuce, în fața publicului, pe Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI, Mădălina Amon, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu și Generația Folk.
Spectacolul începe la ora 18.00 și se desfășoară pe scena din Piața Frații Buzești, în atmosfera de poveste a Târgului de Crăciun de la Craiova.

Festivalul continuă, și în acest an, tradiția organizării Concursului Internațional de Poezie și a Concursului de Muzică Folk, ambele premiate în bani, diplome și cărți/CD-uri.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu este organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu”.

Cei care petrec primele zile de decembrie în Craiova au, însă, la dispoziție, mai multe variante de petrecere a timpului liber.Joi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 09:00, pot fi admirate peste 40 de vehicule și echipamente de tehnică militară ce vor fi expuse, pe strada A.I. Cuza, de la Universitate spre English Park.

Momentul ceremonialului și al paradei militare de Ziua Națională va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova. Pentru prima dată, vor fi prezenți la defilarea din Craiova, de pe strada A.I. Cuza, militari polonezi și portughezi, iar ceremonialul va fi urmat de un spectacol realizat de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase – Manuela Motocu, Aneta Sişu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa și Liviu Dică.

Weekendul continuă cu seara de vineri, 2 decembrie, când sunt invitații, în Piața Frații Buzești, artiștii de la trupa Dance Beat, între orele 19:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică poposește, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, între orele 15.00 – 21.00, Caravana de Crăciun Coca Cola.

articolul original.

Festivalul “Spiritul Iernii”, la Casa de Cultură Feldioara

29 November 2022 at 06:46
By: M.Ex.

A X-a ediţie a festivalului “Spiritul Iernii” va avea loc pe 6 decembrie 2022, ȋncepȃnd cu orele 18:00, la Casa de Cultură Feldioara.
Iniţiat ȋn 2011, alături de alte două festivaluri, ca parte a proiectului “Obiective culturale, tradiţii și obiceiuri ȋn Comuna Feldioara”, evenimentul a fost susţinut timp de 9 ediţii consecutive de Primăria Comunei Feldioara, ca parte a strategiei de valorificare a tradiţiilor locale ȋn scopul păstrării și perpetuării acestora. Restricţiile impuse de pandemie au determinat suspendarea festivalului ȋn ultimii doi ani. Evenimentul marchează ȋnceputul perioadei sărbătorilor de iarnă, prin programul tematic pregătit și invitaţii speciali, precum și prin straiele de sărbătoare pe care localitatea le ȋmbracă ȋncepȃnd cu acest moment.
Toamna acestui an a mai adus o bucurie mare pentru comunitatea locală – funcţionalizarea Secţiei externe a Școlii Populare de Arte și Meserii “Tiberiu Brediceanu” Brașov, printr-un parteneriat strȃns ȋntre Primăria Comunei Feldioara, Liceul “Petru Rareș” Feldioara și Consiliul Judeţean Brașov. Cele două clase care funcţionează deja, Dansuri Populare sub coordonarea Mădălinei Cherciu și Actorie sub ȋndrumarea lui Sergiu Ciubotaru, au aproximativ 70 cursanţi ȋn acest moment, iar interesul se manifestă deja pentru următoarele sesiuni de ȋnscriere.
În acest nou context este reluată și tradiţia Festivalului “Spiritul Iernii” ȋntr-o nouă formulă. Este firesc ca programul acestui eveniment să valorifice rezultatele celor două clase aflate ȋncă la ȋnceput, dar să prezinte și alte momente susţinute de elevii brașoveni pentru a prezenta oferta Școlii Populare de Arte și Meserii. Alături de aceștia, elevii Liceului “Petru Rareș” Feldioara vor susţine momente sub ȋndrumarea atentă a cadrelor didactice. Se va alătura cunoscuta Fanfară de Juniori Feldioara coordonată de Matthias Roos și aflată deja la 3 ani de la iniţierea cursului care a devenit realitate și datorită dotării Casei de Cultură cu instrumentele atȃt de necesare.
Evenimentul este ȋncununat prin prezenţa extraordinară a doamnei Sava Negrean Brudașcu, cea care va aduce spiritul iernii și al Sărbătorii Nașterii Domnului prin cȃntec și colind.

Programul evenimentului:

18:00 Fanfara de Juniori Feldioara
Coordonator Matthias Roos

18:20 Ansamblul Instrumental al Școlii Populare de Arte și Meserii – Brașov
Coordonator profesor Marius Oprea
Muraru Luca – pian
Clasa profesor Galina Tȃrnovschi

18:30 Colinde și urături – Clasa de Actorie a Secţiei Externe Feldioara
Coordonator profesor Sergiu Ciubotaru

18:50 Clasa de Dans popular a Secţiei Externe Feldioara
Coordonator profesor Mădălina Cherciu

19:00 Colindul Corului Liceului “Petru Rareș” Feldioara
Coordonatori: prof. Vasilică Cotloguţ și Elena Daraban
Trupa COVERGROUND
Victor Croitoru, Alex Climescu, Andrei Mareș
Recital ANDREEA CRISTEA
Clasa profesor Ștefania Vorovenci

19:15 Grupul de colindători ai Școlii Populare de Arte și Meserii – Brașov
Coordonator profesor George Muraru
19:30 Recital extraordinar SAVA NEGREAN BRUDAȘCU

20:00 Aprinderea luminilor festive ȋn Bradul de Crăciun
“Pogorȃt-a”- Colindul cetei de feciori
Fanfara de Juniori Feldioara
Prezintă George Muraru

Tȃrg tradiţional cu meșteri populari feldioreni și invitaţii lor
Tȃrg caritabil organizat de elevii Liceului “Petru Rareș” – Feldioara

Intrarea este liberă, ȋn limita locurilor disponibile.

articolul original.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu a ajuns la Ediția a VIII-a

28 November 2022 at 18:37
By: Florian
image

În perioada 1-3 decembrie 2022, se va organiza la Craiova, Festivalul Internațional Adrian Păunescu.

Organizatori sunt Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local , Fundația Culturală Iubirea organizează. Consiliul Județean Dolj și revista „Flacăra lui Adrian Păunescu” vor sprijini manifestarea artistică deja consacrată în Bănie.

Manifestările vor fi în Piața Buzești din Craiova, la Teatrul Național din Craiova, la Filarmonica Oltenia, precum și la Bârca, locul copilăriei celebrului poet Adrian Păunescu.

Manifestările de la instituțiile amintite au acces pe bază de invitații gratuite.

Ca de obicei, vor fi două concursuri, cel de poezie și cel de muzică folk.

Își vor da concursul marii actori, Dorel Vișan, Horațiu Mălăele, mari artiști și tgrupe precum: Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI (Rareș Suciu și Ionel Tănase), Mădălina Amon, Magda Puskas, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu, Generația Folk, Mircea Baniciu.

articolul original.

„Steaua fără nume” – ultimul spectacol din FITCA 2022

28 November 2022 at 11:10
image

În această seară se pune punct celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Ultimul spectacol din program este „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Zamfirescu, producție Cortina AG București. Reprezentația este programată de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

„Într-un oraș de provincie de pe Valea Prahovei, o necunoscută este coborâtă din tren în gară pentru că nu are bilet. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei cărți foarte scumpe de la București, se oferă să o găzduiască peste noapte, perioadă în care între cei doi apare o relație afectivă. Miroiu a găsit o stea invizibilă, in spatele altei stele de langa Ursa Mare, necunoscută pe bolta cerească și nu știe ce nume să îi dea. Când află că pe necunoscută o cheamă Mona se gandeste sa-I dea numele ei. Dimineața apare Grig, cel cu care Mona are o relație de 3 ani. Se va reîntoarce în cele din urmă în lumea lui, părăsindu-l pe astronomul visator?” – spun creatorii spectacolului.

Spectacolul, a cărui scenografie este semnată de Mădălina Marinescu, îi are în distribuție pe Diana Roman, Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu, Valentin Teodosiu, Luminița Erga, Gabriel Vatavu și Eva Cosac.

Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.

articolul original.

Câștigătorii celei de-a IX-a ediții a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi

28 November 2022 at 07:23

În sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) a avut loc vineri, sâmbătă și duminică, 25, 26 și 27 noiembrie 2022, a IX-a ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi.
Organizatori: Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

Vineri, începând cu ora 10, a avut loc secțiunea dedicată teatrului popular. Sâmbătă, de la ora 9.30, s-a desfășurat secțiunea teatru dramatic pentru clasele V-VIII, iar duminică, tot de la ora 9.30, a avut loc secțiunea teatru dramatic pentru elevi din colegii și licee.
La festival s-au înscris 22 de trupe de teatru din unități de învățământ din tot județul Sălaj, participând peste 200 de elevi și profesori.

Juriile, formate din Ileana Grațiana Pop, Gabriel Boticaș, inspector școlar, prof. dr. Mădălina Ioana Rus (teatru popular); Alice Valeria Micu, prof. Ion Pițoiu – Dragomir, inspector școlar prof. Petre Ianc (teatru dramatic clasele V-VIII); Adrian Tăut, Ancuța Mărieș, inspector școlar prof. Marcel Lucaciu (teatru dramatic clasele IX-XII), au acordat premii și mențiuni în valoare netă la fiecare secțiune, precum și premii speciale. Toate trupele au primit diplome de participare.

Teatru popular
Premiul I – Trupa „Dor strămoșesc”, Școala Gimnazială Stârciu;
Premiul al II-lea – Trupa „Hăbașii”, Școala Gimnazială Preoteasa;
Premiul al III-lea – Trupa „Victoria”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc;
Mențiune – Trupa „Duo Act”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc.

Teatru dramatic clasele V-VIII
Premiul I – Trupa „Intermezzo”, Școala Gimnazială Stârciu;
Premiul al II-lea, Trupa „Puștoaicele”, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău;
Premiul al III-lea, Trupa „Em-Drama”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău;
Mențiuni: Trupa „Victoria”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc; Trupa „R.E.D.”, Școala Gimnazială „Porolissum” Zalău; Trupa „Fhandrama”, Școala Gimnazială „Gyulaffy László” Cehu Silvaniei.
Premii speciale: Trupei „Zglobii”, Școala Gimnazială nr. 1 Lozna; Elevei Paul Miriam, Gâlgău; Elevului Neagotă Sorin, Surduc; Elevului Rus Cristian, Cehu Silvaniei.

Teatru dramatic clasele IX-XII
Premiul I – Trupa „Dionysos”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău;
Premiul al II-lea – Trupa „Amis”, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău;
Premiul al III-lea – Trupa „Predania”, Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău;
Mențiune – Trupa „Mimesis”, Colegiul Național „Silvania” Zalău.
Premii speciale: Elevei Pop Denisa, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău; Elevei Bota Iulia, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău; Elevului Alexuțan Fabian, Colegiul Național „Silvania” Zalău.

www.culturasalaj.ro

articolul original.

Două Janis Joplin, un singur deces

27 November 2022 at 13:54
By: Tomck@t
image

Actrițele Sonja Isailović și Bojana Milanović (foto: Vladimir Velickovic / hellerau.org)

Ideea dramaturgului Nikolina Đukanović și a regizoarei Sonja Petrović a fost simplă: sunt două Janis Joplin – urâțica, melancolica și totodată zburdalnica fătuță din Port Arthur, micuța visătoare care și-a găsit aripile cosmice în muzică… și forța evergreen a blues-rockului, inegalabila eroină a contraculturii Hippie, destrăbălata regină din „27 Club”, zeița nemuritoare a generației „live fast, love hard, die young”. Dar cine sau ce… și cum a putut s-o ucidă pe una dintre aceste două Janis Joplin? Propriile complexe și decepții, sălbăticia brută a propriei sensibilități, adâncimea libertății, oceanul pacific al lacrimilor în care a uitat, pentru o secundă nemiloasă, exercițiul plutirii? Există întrebări complicate cu răspunsuri simple și există întrebări simple cu răspunsuri complicate, iar când la mijloc e o poveste de viață, răspunsul este întotdeauna tulburat de propria complexitate. Un astfel de răspuns a fost cel al Teatrului Național din Novi Sad (Capitală Culturală Europeană în 2022), printr-un show de o intensitate, vigurozitate și ferocitate emoțională amețitoare, în regia Sonjei Petrović – spectacol invitat la ediția curentă a Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Arad.

Clasic. Dintr-un anumit punct de vedere, este oarecum stranie și aproximativ-forțată includerea în programul Festivalului de Teatru Clasic a unei piese de teatru ce a fost scrisă de un dramaturg contemporan, tânăra sârboaică Tijana Grumić. Desigur, în anul în care piesa ei a fost pusă în scenă de Teatrul Național din Novi Sad, chiar în pandemie, în 2020 (în mod interesant, autoarea avea fix 27 de ani), s-au împlinit exact 50 de ani – o jumătate de secol – de la moartea legendarei cântărețe care a dat o bucată din inima ei la fiecare concert, cântăreața care, pe scenă, făcea dragoste cu 25.000 de oameni, după cum declarase chiar ea, metaforic, firește.

Însă o retrospecție de 50 de ani în istoria muzicii este, totuși, o ciocnire cu capul în semi-eternitate, o privire în imaginea tremurată din oglinda retrovizoare a unei mașini a timpului, fie aceea un Mercedes-Benz cum visa Janis, fie un Fillmore-Vokswagen Bus.

Astăzi, cu toate cretinitățile nucleare, cu toată invazia din vecini, agresiunile, crizele și crimele de război, cu toate psihozele prezentului, deci cu toate similitudinile temporale demne de extemporale, acel val original de sunete covârșitoare, acel tsunami al răzvrătirii anti-război și al ascensiunii efugionismului din anii ’60-’70 pare a fi rămas doar murmurul unui basm muzical neîmblânzit, un disc vintage care urlă în surdină despre alte vieți, alte societăți, alte probleme și bătăi de cap complet străine și îndepărtate în coridorul timpului, pe cale de dispariție în acea lumină veșnică, fără cale de întoarcere. Iar cei care, totuși, încă își mai amintesc, iubesc și SIMT în continuare sunetul acelei perioade zvăpăiate, zgomotoase, crude, se pot întreba cu un glas amar:

WHO THE FUCK killed Janis Joplin? Și de ce?

În spectacolul muzical „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?”, actorii sârbi din distribuție sintetizează viața artistei într-un party exuberant și, în același timp, spun povestea femeii din spatele legendei, povestea artistei care și-a băgat picioarele în normele predominante ale vremii și a demonstrat că simțul libertății este cea mai profundă forță creatoare.

Sunt două Janis Joplin în acest spectacol, cea din viața reală (jucată fermecător de Bojana Milanović) și cea imaginară (jucată ireal de excepțional de Sonja Isailović), îngerul ei păzitor, alter egoul ei care a călătorit cu ea prin toate aventurile ei, toate iubirile, bucuriile și în același timp toate mâhnirile și deziluziile ei, a fost acolo să o consoleze, să-i fie un backing vocal pentru cele mai intense trăiri, dar care, în cel mai crucial moment, nu a putut să intervină, să o salveze, nu a putut să fie decât un observator tăcut, un martor ocular transcendental.

Dincolo de momentele muzicale revigorante și dincolo de scenografia ingenioasă a lui Željko Piškorić (cu acele paravane desenate cu personaje și găuri pentru capete), ideea principală a fost, așadar, simplă: întrebarea nu este „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?”. Întrebarea e dacă spiritul ei, muzica ei și toată energia acelei generații de nebuni frumoși din care a făcut parte pot fi resuscitate și surescitate, dacă mai poate fi reaprinsă acea flacără, dacă mai poate fi clocotită acea pasiune neastâmpărată, acea frenezie, acea ardoare pentru libertate și acea impulsionare pentru normalitate, pentru naturalețe, pentru originalitate, pentru o societate ghidată de sintagmele „Peace & Love” și „Make Love, Not War”.

Ideea și mesajul sunt extrem de simple: Nu o ucideți pe Janis Joplin!WHO KILLED JANIS JOPLIN?

de Tijana Grumić

Regie: Sonja Petrović
Dramaturgie: Nikolina Đukanović
Costume: Senka Ranosavljević
Scenograf: Željko Piškorić
Ilustrații: Nada Božić și Ana Mihajlov Čupić
Light Design: Tihomir Boroja
Coregrafie: Mira Beba Dobrković
Traducere din limba sârbă: Octavia Nedelcu

Distribuție:
Bojana Milanović
Sonja Isailović
Stefan Vukic
Dimitrije Arandjelovic
Vukasin Randjelovic
Petar Banjac
Filip Grubac
Igor Sakač

articolul original.

Alexandru Dabija semnează spectacolul penultimei seri a Festivalului Internațional de Teatru Clasic 2022

27 November 2022 at 10:50
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Afacerea cu care un român a dat lovitura. Mihai și-a lăsat locul de muncă și a decis să-și urmeze pasiunea

26 November 2022 at 19:05

Un tânăr din România și-a lăsat locul de muncă pentru a porni o afacere cu trufe. Mihai avea o pasiune pentru ciuperci de când era doar un copil, dar abia acum câțiva ani și-a urmat visul. În prezent, este un antreprenor de succes și câștigă sume fabuloase. 

Mihai Robu a copilărit în Bucovina, loc în care și-a descoperit pasiunea cu totul specială. Ajuns adult, lucra la un magazin de piese auto, dar nu și-a abandonat visul, motiv pentru care a strâns bani pentru a porni o afacere de succes. Așadar, a dat lovitura cu trufele negre. Un astfel de aliment nu este deloc ieftin, un kilogram ajungând să coste chiar și 3.000 de euro!

Trufele costă o mică avere. Sursă foto: Pixabay

„Munceam la un magazin de piese auto. Pasiunea mea pentru ciuperci a început în copilărie. Noi, în Bucovina, ca toţi bucovinenii, culegem ciuperci. Trufele sunt speciale pentru că sunt produse din natură. Ele cresc într-un mod ce nu poate fi controlat de om. E un proces foarte complicat”, a povestit Mihai pentru Antena 3.

În prezent, tânărul antreprenor a reușit chiar să formeze o asociație și să facă, în premieră națională, un festival al trufelor.

Festivalul trufelor, premieră în România!

În urmă cu un an, Mihai a reușit să organizeze chiar un festival culinar dedicat trufelor, primul din România! Tradiția a continuat și în 2022, prilej cu care tânărul care a dat lovitura și-a spus povestea.

În Bucovina avem o asociație a trufarilor care este foarte, foarte închegată. Ne-am gândit că ar fi bine să facem un festival, ca să putem să facem trufele accesibile oricui vrea”, spunea Mihai la vremea aceea, pentru PRO TV.

articolul original.

Festivalul Curtișoara a venit cu noi provocări

26 November 2022 at 12:05

Festivalul Național de Etnografie și Folclor pentru Copii și Tineret Curtișoara, organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a ajuns, în acest an, la cea de-a IV-a ediție și a venit cu noi provocări.

Au avut loc: vernisajul expoziției „Prin Gorjul de odinioară”, diseminarea proiectului „Respect pentru Trecut – o șansă pentru Viitor” și un regal muzical-coregrafic prezentat de Ansamblul Cobilița și invitații săi.

Nu mai puțin de 6 delegații din localități în care s-au desfășurat activitățile proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+, au urcat pe scena festivalului: Grozești (MH), Fârtățești (VL), Negomir (GJ), Mătăsari (GJ), Cătunele (GJ), Plopșoru (GJ), dar și Ansamblul de dansuri al Școlii Gimnaziale nr. 1 Rovinari. Acesta din urmă este partener permanent al festivalului, iar de această dată a avut și membri în echipa proiectului „Respect pentru Trecut – o șansă pentru Viitor”, implementat de Asociația Pro Vertical, prin Centrul de Cultură și Artă Cobilița.

Organizatorul Festivalului Național de Etnografie și Folclor pentru Copii și Tineret Curtișoara: Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”

Parteneri: Asociația PRO VERTICAL prin Centrul de Cultură și Artă Cobilița, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Școala Gimnazială nr. 1 Rovinari

Parteneri media: Televiziunea Națională EMI TV și VERTICAL

articolul original.

Parcare gratuită în timpul concertelor și festivalurilor

25 November 2022 at 11:00
Sursa foto: Evz


Consilierii locali orădeni au decis, în ședința de joi, 24 noiembrie, ca accesul la parcările publice ale orașului să fie gratuite pe perioada festivalurilor și concertelor, anunță Agenția de presă Rador.

Măsura intră în vigoare din 1 ianuarie 2023 și se va aplica punctual, când în centru sau în alte zone cu parcări etajate vor avea loc concerte, festivaluri sau alte feluri de evenimente cu aflux mare de oameni.

”Am văzut ce s-a întâmplat în zona centrală când a fost Festi Fall, pentru că, cu plata în parcările etajate se pierde destul de mult timp. La o capacitate de 460 locuri, dacă timpul de plată ar fi de 1 minut pentru fiecare mașină, tot se pierde foarte mult timp”, a explicat primarul Florin Birta.

articolul original.

Poveștile din spatele spectacolelor din Festivalul Internațional de Teatru Clasic, la FITCA TV

24 November 2022 at 13:39
image

Vorbe memorabile. Artiști importanți. Secrete din culise. Povești din spatele scenei. Toate își găsesc loc în seria de întâlniri online pe care Teatrul Clasic „Ioan Slavici” le oferă publicului pe pagina de facebook a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Transmisiunile live, ale căror gazde vor fi Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic și jurnalista Corina Huțan, încep, în fiecare seară, de la ora 21:30.

„Parcă altfel privești un spectacol atunci când ai șansa ca, înainte de a-l viziona, să îi descoperi secretele și… oamenii. Tocmai de aceea, pornim această serie de întâlniri pe care le-am intitulat FITCA TV – Oamenii Festivalului. Vor fi șapte seri (din 21 noiembrie până în 28 noiembrie, cu o pauză duminică, 27 noiembrie), în care cei care aleg să ne urmărească pe pagina de facebook a Teatrului Clasic vor avea parte de discuții interesante cu invitații FITCA”, spune Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

Prezentarea Festivalului Internațional de Teatru Clasic – ediția a XXVI-a:

Marți, 22 noiembrie
Invitați:
Anca Hanu (actriță, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca)
Cornel Răileanu (actor, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca)

Miercuri, 23 noiembrie
Invitați:
Carmen Tănase (actriță, Teatrul Odeon București)
Adrian Titieni (actor, Teatrul Odeon București)
Alexandru Mâzgăreanu (regizor, Teatrul Odeon București))
Bojana Milanović (Teatrul Național Novi Sad)
Sonja Isailović (Teatrul Național Novi Sad)

Joi, 24 noiembrie
Invitați:
Ofelia Popii (actriță, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu)
Marius Turdeanu (actor, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu)

Vineri, 25 noiembrie
Invitați:
George Costin (actor, director – Centrul Cultural „Lumina” București)
Adrian Nicolae (actor, Centrul Cultural „Lumina” București)

Sâmbătă, 26 noiembrie
Invitați:
Anca Pitaru (actriță, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe)
Maria Zărnescu (critic de teatru, selecționer FITCA 2022)

Luni, 28 noiembrie
Invitați:
Vlad Zamfirescu (actor și regizor, Cortina AG)
Diana Roman (actriță, Cortina AG)
Andi Vasluianu (actor, Cortina AG)

articolul original.

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?” și „Trei surori”, în a doua și a treia seară FITCA

24 November 2022 at 13:01
image

Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA) și-a redeschis ieri seara porțile, într-o sinestezie a artelor, cu o paradă de modă „Belle Époque” de Vali Cioban, minirecitaluri Cári Tibor (pian), Szabolcs Boldizsár (flaut) și Teo Milea (pian), și – nu în ultimul rând – cu primul spectacol al acestei ediții de festival, spectacolul muzical de Ada Milea, „Chiritza în concert”, producție a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Joi, în a doua seară, iubitorii teatrului au parte de două spectacole, „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, adus la Arad de Teatrul Odeon din București și, din Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii 2022, spectacolul „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?” (de Tijana Grumić). Spectacolul sârbesc, cu subtitrare în limba română, se va juca și a doua oară, vineri seara, 25 noiembrie. De asemenea, vineri seara, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va aduce la Arad „Trei surori” de Cehov, în regia lui Andrei și Andreea Grosu.

Joi, 24 noiembrie, ora 18:00
Sala mare
Cui i-e frică de Virginia Woolf?, de Edward Albee
Teatrul Odeon București
Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Carmen Tănase și Adrian Titieni formează, alături de Ioana Mărcoiu și Silvian Vâlcu, distribuția spectacolului care deschide cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Este vorba despre „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, de Edward Albee, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Producția Teatrului Odeon se joacă joi, 24 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

„Dramaturgul Edward Albee a scris piesa bazându-se pe relația unor prieteni apropiați, cineaștii experimentali Willard Maas și Marie Menken, la 34 de ani, aceeași vârstă pe care regizorul Alexandru Mâzgăreanu a împlinit-o recent. Andy Warhol spunea despre cuplul Willard și Marie, că «(…) au fost ultimii dintre marii boemi. Au scris, au filmat și au băut – prietenii lor i-au numit «bețivi cărturari». «Cui i-e frică de Virginia Woolf?» sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) – denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui – cu o relație turbulentă și aproape ruinată” – spun creatorii spectacolului.

„«Cui i-e frică de Virginia Woolf?» de Edward Albee este o piesă construită pe subtilităţi. Tensiunea care se acumulează între personaje provine din acest război de gherilă dus de doi soţi care se pândesc şi atrag în jocurile lor ciudate un alt cuplu, novice în tacticile avansate de convieţuire în căsnicie. Spectacolul montat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Odeon nivelează întrucâtva aceste asperităţi ale textului şi optează pentru o şlefuire a personajelor. Crescendo-urile de intensitate urcă în decibeli până când sunt sparte de un strigăt, distanţele par că rămân mereu constante între personaje, într-o mişcare geometrică prin spaţiul de joc, ritmul descrie de câteva ori aceeaşi curbă gaussiană foarte simetrică” – scria Alina Epingeac în revista Amfiteatru.

Traducerea textului poartă semnătura lui Ionuț Grama. Scenografia este realizată de Andrada Chiriac, costumele – de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica – de Alexandru Suciu.

Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.

Joi, 24 noiembrie, ora 20:30 / Vineri, 25 noiembrie, ora 20:30
Sala Studio
Cine a ucis-o pe Janis Joplin?, de Tijana Grumić
Teatrul Național Novi Sad (Serbia)
(spectacol cu subtitrare în limba română)
Concept și regie: Sonja Petrović
Traducere din limba sârbă: Octavia Nedelcu

Cântăreață și compozitoare americană de rock și blues și personalitate marcantă a anilor ‘60,  Janis Joplin este sursă de inspirație pentru un spectacol special. Este vorba despre un demers teatral pus la punct de Teatrul Național Sârbesc Novi Sad (Serbia) și Novi Sad – Capitala Europeană a Tineretului OPENS și prezent pe scena arădeană, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic 2022. Spectacolul „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?”/ „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, de Tijana Grumić se joacă  în zilele de 24 și 25 noiembrie, de la ora 20.30, pe scena Sălii Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Dramaturgia este semnată de Nikolina Đukanović, iar conceptul și regia – de Sonja Petrović.

„Janis Joplin aparține unei generații care a zguduit sistemul de modele și norme din lumea occidentală a anilor ‘60. A trăit în anii mișcărilor pentru drepturi civile, ai luptei pentru noi valori democratice, ai revoltei împotriva unui sistem politic care nu era dispus se schimbe, dar își dorea să fie parte a unui război. Spectacolul semnat de Sonja Petrović creează o legătură între mitul care a devenit Janis Joplin și originea acestuia. Tânăra regizoare celebrează sărbătoarea vieții artistei și, în același timp, spune povestea femeii din spatele legendei: povestea cuiva care nu a respectat niciodată cutumele timpului săuspun creatorii spectacolului.

Distribuția este alcătuită din: Dimitrije Aranđelovic, Petar Banjac, Filip Grubač, Sonja Kesler, Bojana Milanović Popović, Vukašin Ranđelović, Igor Sakač, Stefan Vukić. Echipa este completată de: Željko Piškorić (decor), Senka Ranosavljević (costume), Nada Božić and Ana Mihajlov Čupić (designeri scenografie), Tihomir Boroja (light design), Mira Beba Dobrković (coregrafie), Snežana Radovanov (regizor tehnic), Srđan Stojnović (prompter) și Nada Božić și  Ana Mihajlov Čupić (design afiș). Specatcolul beneficiază de supratitrare în limba română. Traducerea din limba sârbă a fost realizată de Octavia Nedelcu.

Biletele pentru acest spectacol, care costă 80 de lei, pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie  online, de pe www.eventim.ro.

Vineri, 25 noiembrie, ora 18:00
Sala mare
Trei surori, de A.P.Cehov
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Regia: Andrei și Andreea Grosu

Ziua de vineri, 25 noiembrie, începe, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic, cu un spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Este vorba despre „Trei surori”, de A.P. Cehov, producție semnată regizoral de Andreea și Andrei Grosu.

Un sunet lung și ascuțit ne rămâne lipit de creier. E soundtrack-ul tuturor momentelor în care am fi putut fi fericiți. În care ni s-ar fi schimbat viața. E sunetul ratării repetate care se scrie cu litere majuscule pe fruntea fiecăruia dintre noi. Un țiuit surd din ureche până în creier și din creier până în suflet. Eroii ne-eroi ai lui Cehov sunt cel mai aspru studiu asupra fericirii. Fericire. Fericirea. Ea, care uită să apară la câte unii. Despre care doar citim sau cu care ne închipuim întâlniri” – argumentează cei doi regizori.

Traducerea și scenografia aparțin lui Vladimir Turturica, iar muzica originală – lui Mihai Dobre.

„În «Trei surori» se așteaptă. Se așteaptă iubirea, se așteaptă viața, se așteaptă începutul până când vine sfârșitul. Suntem aduși pe lume pentru iubire, zice unul dintre nefericiții lui Cehov, sintetizând orice existența care pare neînsemnată. Iubirea suportă orice. E cea care dă sens încercărilor noastre. Oamenii ăștia, care caută iubirea cu atâta neliniște și care sunt speriați de gândul că ar putea să nu fie văzuți și iubiți, sunt obiectul nostru de lucru în acest spectacol. Toți vor un singur lucru, să scape din viața în care sunt captivi, să fugă, să urle, să dărâme bariere invizibile, să respire aerul pe care l-au simțit când au îndrăznit să viseze. Să fie liberi. Întru iubire” – spun creatorii spectacolului.

Actorii care dau viață textului cehovian sunt : Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacșu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Cendana Trifan, Diana Văcaru – Lazăr,  Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman și Viorel Rață.

Reprezentația este programată la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici”.

Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie  online, de pe www.eventim.ro.

articolul original.
❌