ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Ultimele Stiri

Vladimir Putin începe să piardă din sprijin! Ministerul Apărării britanic: Situația va fi tot mai dificilă pentru Kremlin

4 December 2022 at 11:15
image

Ministerul Apărării britanic a transmis duminică în buletinul său informativ zilnic, că sprijinul din partea opiniei publice ruse pentru războiul din Ucraina scade substanţial.

”Cu Rusia improbabil să obţină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menţinerea unei aprobări chiar tacite a războiului, în rândul populaţiei, va fi probabil tot mai dificilă pentru Kremlin”, a explicat ministerul citat.

”Datele arată că 55% dintre ruşi sunt favorabili tratativelor de pace cu Ucraina, doar 25% afirmând că sprijină continuarea conflictului”, a adăugat Ministerul Apărării de la Londra, care citează media ruse.

La începutul războiului, în jur de 80% dintre ruşi susţineau ceea ce Kremlinul numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, Ministerul Apărării britanic publică date ce au drept scop să contracareze informaţiile difuzate de Rusia legate de conflict. Moscova acuză Regatul Unit că duce o campanie de dezinformare, transmite AGERPRES

articolul original.

Ungaria a ‘scăpat’ de plafonarea preţului la petrolul rusesc: Ar fi timpul ca Bruxelles-ul să își dea seama că aceste măsuri afectează cel mai mult economia europeană

4 December 2022 at 06:15
image

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a transmis sâmbătă pe pagina sa oficială de socializare, că Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol.

Conform MTI, Péter Szijjártó a scris: Uniunea Europeană introduce plafonarea preţului petrolului, cu toate că ar fi timpul ca Bruxelles-ul să îşi dea seama că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană.
În opinia lui Péter Szijjártó ar fi necesară creşterea cantităţii resurselor energetice, ceea ce ar reduce preţurile.

“În timpul negocierilor privind plafonarea preţului petrolului, am luptat mult pentru interesele Ungariei şi, în final, am reuşit: Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului petrolului” – a subliniat el.

Ministrul a adăugat că, prin această decizie, s-a reuşit încă o dată protejarea securităţii energetice a Ungariei

Uniunea Europeană a stabilit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică, scrie news.ro

articolul original.

Lui Volodimir Zelenski nu îi convine nivelul de plafonare a prețului la petrolul rusesc: Nu este serios

3 December 2022 at 21:43
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă că plafonarea prețului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de G7 și Australia, nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 și Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor globale, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

„Nu ați putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Acești bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor țări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el, conform stiripesurse.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SUA își poate lua ‘adio’ de la el! Federația Rusă a ‘închis’ frontiera pentru omul care divulgat dosarele secrete ale operațiunilor de supraveghere interne și internaționale efectuate de Agenția de Securitate Națională a SUA

3 December 2022 at 16:45
image

Edward Snowden, omul care a pus într-o lumină proastă Statele Unite, după ce a divulgat dosare secrete care au scos la iveală vaste operaţiuni de supraveghere interne şi internaţionale efectuate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA, a primit pașaportul rus, după ce a depus jurământul de credință.

Dacă mai aveau cât de cât speranțe că va fi extrădat, Statele Unite își pot lua acum adio de la acest lucru, deoarece conform constituţiei ruse, el nu poate fi predat unui stat străin.

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia, după ce în 2013 a divulgat dosare secrete care au scos la iveală vaste operaţiuni de supraveghere interne şi internaţionale derişate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA.

Autorităţile americane spera de ani de zile ca Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat într-un proces penal sub acuzaţia de spionaj.

Lui Snowden i s-a acordat cetăţenia rusă printr-un ordin semnat de Vladimir Putin în septembrie.

Vineri, avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că Snowden a primit paşaportul.

„A depus jurământul”, a spus el.

Kucherena a declarat vineri că Snowden este „fericit” şi că cetăţenia rusă ar împiedica extrădarea sa.

„Desigur, este fericit şi recunoscător Federaţiei Ruse pentru cetăţenie – acum este un cetăţean cu drepturi depline al Rusiei”, a spus Kucherena. „Şi cel mai important, conform constituţiei ruse, el nu poate fi predat unui stat străin”, a subliniat avocatul său, conform news.ro

articolul original.

Kremlinul respinge plafonarea prețului pentru petrolul rusesc și avertizează: Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus

3 December 2022 at 15:45
image

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a transmis sâmbătă că Federația Rusă nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul ruses, precizând faptul că începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus.

UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril.

„Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

„Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus”, a scris el.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, transmite AGERPRES

articolul original.

Folosește Rusia armele nucleare? Ministrul Apărării Angel Tîlvăr: Din punct de vedere teoretic, posibilitățile nu sunt excluse

1 December 2022 at 17:45
image

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a transmis joi, la postul de televiziune Antena 3 CNN, că folosirea armelor nucleare de către Federația Rusă nu poate fi exclusă teoretic, dar că i-ar plăcea să creadă că aşa ceva nu se va întâmpla.

„România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi şi fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situaţie, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante. Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internaţional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacţii.

Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenţilor militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziţionează faţă de o situaţie sau alta, există variante luate în discuţie şi care fac şi obiectul preocupărilor pe care le au în mod obişnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o ţară, populaţia unei ţări, îşi poate desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, joi la Antena 3.

Întrebat dacă este exclusa ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns: „Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin – n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu ştiu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilităţile nu sunt excluse. Au fost evocate şi de experţi în analiza militară, şi de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple aşa ceva”.

„Cred că decizia de a face pace aparţine la acest moment Ucrainei”, a adăugat Tîlvăr, conform news.ro

articolul original.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dă de pământ cu Vladimir Putin: Federația Rusă să pună capăt imediat și necondiționat agresiunii militare

1 December 2022 at 16:46
image

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat apelul către Federaţia Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, reuniunea Consiliului Ministerial, desfăşurat sub preşedinţia poloneză, a oferit posibilitatea abordării principalelor teme de actualitate pentru securitatea în spaţiul OSCE şi viitorul organizaţiei, în contextul celei mai mari crize din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Sursa citată arată că, în discursul său, şeful diplomaţiei române a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii externe a ţării noastre.

„A reiterat apelul către Federaţia Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Ministrul Aurescu a condamnat, în termenii cei mai fermi, atrocităţile comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile, inclusiv energetice, care continuă să şocheze comunitatea internaţională. A subliniat că România va sprijini eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în baza instrumentelor de drept internaţional”, se precizează în comunicat.

Totodată, spune MAE, ministrul a subliniat sprijinul bilateral şi internaţional pentru Republica Moldova, puternic afectată de conflictul din Ucraina, amintind desfăşurarea celor trei Conferinţe Internaţionale Ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format iniţiat şi co-prezidat de ministrul Bogdan Aurescu, împreună cu omologii din Germania şi Franţa.

Ministrul român a prezentat sprijinul cuprinzător oferit de ţara noastră Republicii Moldova, respectiv pentru Ucraina – inclusiv prin sprijinirea celor peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele României de la începutul războiului şi prin facilitarea tranzitului a peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ţării noastre pentru activitatea OSCE pe palierul soluţionării conflictelor prelungite, arătând că Federaţia Rusă a utilizat, în ultimele trei decenii, tactica proliferării acestui tip de conflicte în regiunea Mării Negre cu scopul de controlare şi destabilizare a regiunii.

Astfel, şeful diplomaţiei române a subliniat, şi în acest context, poziţia principială a României de susţinere pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european.

Conform comunicatului, Bogdan Aurescu a declarat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, precum şi pentru discuţiile recente dintre Armenia şi Azerbaidjan sub auspiciile UE.

„În acest cadru, a reafirmat susţinerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă de Monitorizare a UE în Armenia, la care participă şi 4 experţi români, misiune pe care a propus-o ministrul Aurescu după turneul diplomatic în Caucazul de Sud din iunie 2021, realizat împreună cu omologii lituanian şi austriac, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant J.Borrell”, arată MAE, conform  AGERPRES

articolul original.

Uniunea Europeană pune piciorul în prag! Cine ‘ocolește’ aplicarea sancțiunilor contra Federației Ruse, va fi sancționat

28 November 2022 at 20:45
image

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a transmis că Uniunea Europeană are dreptul de a sancţiona evitarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei pentru a garanta punerea în aplicare a acestora.

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat al preşedinţiei UE.

Concret, această decizie va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

„Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.

Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancţiunile europene şi că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE, în pofida embargoului european.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista ‘infracţiunilor’ este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislaţii care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancţiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiţii diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârşitul săptămânii, cu obiectivul de a „acţiona rapid” pentru a contracara eludarea sancţiunilor, a indicat o sursă europeană, conform AGERPRES

articolul original.

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Vladimir Putin: Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina

25 November 2022 at 19:45
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis vineri că Federația Rusă îşi va atinge obiectivele în Ucraina. Anunțul a fost făcut într-o întâlnire organizată de către Kremlin cu mame ale militarilor şi bărbaţilor mobilizaţi.

Vladimir Putin a atacat, în această întâlnire, ”inamicii din câmpul informaţional”, care caută, în opinia sa, ”să devalorizeze, să discrediteze” ofensiva rusă în Ucraina.

”Noi trebuie să ne atingem obiectivele şi le vom atinge”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Jumătate dintre locuitorii Kievului sunt privaţi de miercuri de lumină.

În pofida unor eforturi ale inginerilor ucraineni, aproape jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene nu aveau electricitate vineri, în condiţii de temperaturi de iarnă, la două zile atacuri ruse care au vizat încă o dată infrastructuri considerate esenţiale.

Această strategie a Moscovei – de bombardare a instalaţiilor energetice – adoptată începând din octombrie, în urma unor înfrângeri militare, constituie ”crime de război”, denunţă aliaţii din Occident ai Ucrainei.

Ea este denunţată drept o ”crimă împotriva umanităţii” de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Trebuie să îndurăm această iarnă, o iarnă de care-şi va aduce aminte toată lumea”, a înemnat vineri, într-o postare pe Facebok, şeful statului ucrainean.

Parisul şi Berlinul ”vor susţine Ucraina până la capătul acestui conflict”, a declarat vineri, la Berlin, premierul francez Élisabeth Borne, alături de omologul său german Olaf Scholz.

”Din prima zi a acestui război brutal, ţările noastre au oferit un ajutor de neclintit Ucrainei (…). Am acţionat în vederea unei reacţii europene puternice şi comune. Suntem, domnule cancelar, deplin aliniaţi: vom continua să o facem. Vom susţine Ucraina până la sfârşitul acestui conflict”, a declarat Borne în această conferinţă de presă comună cu Scholz, informează news.ro

articolul original.

Cancelarul german lansează un avertisment îngrijorător: Trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a războiului din Ucraina

22 November 2022 at 16:45
image

Cancelarul german Olaf Scholz, a transmis marți că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, având în vedere evoluţia războiului.

„Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare”, a spus Scholz la o conferinţă la Berlin, găzduită de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Această escaladare ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el.

În cursul vizitei în China mai devreme luna aceasta, Olaf Scholz şi preşedintele chinez Xi Jinping au condamnat ameninţările cu utilizarea armelor atomice în Ucraina.

Scholz a spus că fondul de apărare de 100 de miliarde de euro, anunţat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a fost rezultatul unei lecţii învăţate pentru constituirea stocurilor de apărare ale armatei germane.

În acelaşi timp, cancelarul a afirmat că Germania nu va face „pentru a doua oară greşeala” de a intra într-o dependenţă energetică precum cea creată în ultimii ani cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, potrivit EFE.

„Cu Rusia am văzut ce înseamnă să devii dependent de o resursă strategică precum gazul”, a spus Scholz în cadrul forumului organizat de cotidianul bavarez Sueddeutsche Zeitung.

„Ceea ce am înţeles eu după multe discuţii cu reprezentanţi ai economiei germane este că o astfel de eroare nu ni se va mai întâmpla o a doua oară”, a recunoscut cancelarul Scholz, care a explicat în cadrul acestui forum care sunt provocările cu care se confruntă economia germană la ora actuală şi ambiţia acesteia de a-şi diversifica şi mai mult sursele de aprovizionare în diferite domenii.

„Vom depune eforturi pentru ca economia germană, poziţia Germaniei în calitatea sa de centru de afaceri să supravieţuiască vremurilor dificile”, a rezumat el.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, Germania a început să-şi reducă în mod drastic dependenţa energetică faţă de Rusia, transmite AGERPRES

articolul original.

Erdogan sare în ajutorul lui Vladimir Putin: Politica de izolare a Rusiei va duce la consecințe grave pentru țările europene

20 November 2022 at 20:15
image

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pare că sare în ajutorul lui Vladimir Putin după ce a declarat că politica de izolare a Rusiei va duce la consecințe grave pentru țările europene.

Canalul rusesc „Rusia 1” a difuzat duminică o declarație a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul discuției, Erdogan a declarat că „politica de izolare a Rusiei va duce la consecințe grave”. „Prețul va fi infinit. Iar acest preț este din ce în ce mai mult plătit de Europa și odată cu el de Polonia”, a afirmat el, citat de presa pro-Kremlin.

În timpul conversației, președintele turc a spus că toate părțile implicate în războiul din Ucraina vor putea beneficia dacă pacea se va încheia. Potrivit lui Erdogan, „drumul spre pace” ar trebui să ducă prin dialog între Rusia și Ucraina. El a adăugat că angajamentele de a depune eforturi pentru rezolvarea „crizei actuale” sunt încă în curs de menținere.

Miercuri dimineață, în timpul summitului G20 de la Bali, președintele turc a anunțat că scopul său este de a organiza o reuniune a reprezentanților Rusiei și Ucrainei. „De îndată ce mă voi întoarce (din Indonezia), voi vorbi cu Vladimir Putin”, a declarat el.

Potrivit site-ului ucrainean Pravda, vineri, Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Subiectul discuțiilor a fost acordul privind transportul cerealelor ucrainene. Erdogan i-a mai spus lui Putin că, cu cât războiul din Ucraina continuă mai mult, cu atât este mai mare riscul unei crize alimentare globale, scrie stiripesurse.ro

articolul original.

Analist de politică externă: ‘Europa, din păcate, se află într-o stare de confuzie, pentru că una din consecințele acestui război este dislocarea cuplului franco-german’

20 November 2022 at 08:48
image

Modelul economic german era bazat pe relația comercială cu Rusia, iar acum PIB-ul „motorului economic” al Europei este pus la grea încercare. De asemenea, una din  consecințele acestui război este dislocarea cuplului franco-german, spune analistul de politică externă, Ștefan Popescu.

„Modelul economic german era bazat pe gazele rusești și numai pe gaz. Vreau să vă spun că toată lumea  vorbește de energie, de această complementaritate energetică între  Federația Rusă și Germania. Dar  să nu uităm piața rusă, 150.000.000 de consumatori pentru industria germană,  nu mai vorbim de industria auto germană.

Deci, Germania, de asta Olaf Scholz mers în China, pentru că el trebuie să găsească un substitut de 40  %. Și unde să găsească? Pentru că 40 din PIB-ul Germaniei  se realiza prin export. Ori în  momentul în care îți dispare dintr-o dată al treilea partener comercial,  Rusia, ai mare problemă”, a declarat Ștefan Popescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu Europa și implicit cu România, dacă economia Germaniei întră în colaps, analistul de politică externă, Ștefan Popescu spune:

Europa, din păcate, se află într-o stare de confuzie, pentru că una din consecințele acestui război  este dislocarea cuplului franco-german. Echilibrul leadership-ului Europei este puternic zdruncinat în acest moment din cauza războiului declanșat de Rusia.

„În momentul în care Germania anunțat acel plan de 100 de miliarde de dolari suplimentar pentru  înarmare, acest plan, chiar dacă corespunde unor rațiuni de securitate, obiective ale Germaniei  și bineînțeles, al unei cereri , în special ale statelor din est, ale Statelor Unite ale Americii, ca Germania  atingă un procent din PIB pentru apărare, totuși, acest plan bulversat echilibrul cu Franța, pentru  că cuplu franco-german, care însemna leadership-ul Europei, funcționa pe baza unui echilibru între cele  două”, a precizat el, conform gândul.ro

articolul original.

Mutare făcută de liderul de la Kremlin! Statul Major al armatei ucrainene anunță că Moscova și-a majorat numărul de soldați în regiunea Lugansk

19 November 2022 at 21:45
image

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.

Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

Potrivit armatei ucrainene, mai mult de 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie.

Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, transmite AGERPRES

articolul original.

Vladimir Putin vrea cu orice preț să câștige războiul din Ucraina! Mobilizarea cetățenilor ruși continuă în mod neoficial

19 November 2022 at 20:45
image

Vladimir Putin continuă în mod neoficial mobilizarea cetățenilor ruși pentru războiul din Ucraina. Armata rusă face înrolarea în batalioanele de război, anunță Institutul pentru Studierea Războiului, conform ISW.

„Acest lucru va duce probabil la o pregătire de calitate și mai scăzută atât pentru recruții mobilizați, cât și pentru recruți, deoarece concurează pentru o capacitate de pregătire insuficientă”, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului.

O instituție independentă rusă a publicat pe 18 noiembrie o investigație care arată că structurile și întreprinderile de stat continuă să își pregătească angajații pentru mobilizare, trimițându-i la diferite programe de formare și cursuri educaționale.

Indicii importante despre un al doilea val de mobilizare și o imagine au fost transmise pe un canal rusesc de Telegram, deși Vladimir Putin a anunțat că mobilizarea parțială s-a încheiat pe 31 octombrie. Sursele spun că o un nou val de mobilizări va începe în decembrie sau ianuarie, scrie b1tv.ro

articolul original.

Polonia a intrat în ‘vizorul’ Federației Ruse după decizia luată în cazul lui Serghei Lavrov: Decizia este provocatoare și fără precedent

19 November 2022 at 15:45
image

Diplomaţia rusă critică decizia Poloniei privind interzicerea ministrului rus de externe Serghei Lavrov de a intra pe teritoriul polonez, precizând că acest lucru este provocator și fără precedent.

”Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

”Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, estimează comunicatul citat.

Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunşat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei.

”Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.

Potrivit acestei surse, delegaţia rusă nu trebuie să ”includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care Serghei Lavrov”.

Reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei.

Potrivit Moscovei, delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici.

De la crearea sa în 1975, în plin ‘război rece’, pentru a favoriza dialogul între Vest şi Est, OSCE are sediul la Viena. Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care în mod normal Serghei Lavrov participă, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale, transmite AGERPRES

articolul original.

Motive de îngrijorare pentru Vladimir Putin! Opozantul rus Aleksei Navalnîi: În orice situație pronunțați-vă împotriva războiului, a lui Putin și a Rusiei Unite

18 November 2022 at 14:45
image

Principalul dușman al liderului de la Kremlin, opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, face apel la susținători, ca toți să se pronunţe împotriva războiului, a preşedintelui rus Vladimir Putin şi a Rusiei Unite.

‘Felicitaţi-mă! Am mai urcat o treaptă pe scara infractorilor din închisoare’, a scris el pe canalul său Telegram, anunţând că a fost transferat ‘într-o celulă strâmtă’ de o singură persoană, pentru deţinuţii acuzaţi de abateri de la regulamentul penitenciar.

‘Condamnat Navalnîi, sunteţi un infractor impertinent. Condiţiile de izolare riguroasă în grup nu sunt suficiente pentru reeducarea dumneavoastră. Consiliul de educatori recomandă transferul tău într-o PKT’, scrie Navalnîi pe un ton ironic, referindu-se la o celulă solitară de maximă securitate.

Aici, potrivit lui, nu poate dispune decât de două cărţi şi este privat de la dreptul la vizite prelungite din partea apropiaţilor săi.

Navalnîi acuză Kremlinul că a ordonat încarcerarea sa în condiţii mai stricte chiar în momentul în care urma să fie vizitat de soţia, de una dintre fiicele sale şi de părinţii săi.

‘Cu patru zile înainte de vizită, m-au anunţat că sunt transferat (…). Iar pentru acest tip de celulă, vizite prelungite nu există’, mărturiseşte Navalnîi, care spune că nu şi-a văzut soţia, copiii şi părinţii de mai multe luni.

Vizitele de durată mai lungă permit deţinuţilor din coloniile penitenciare să petreacă până la trei zile alături de rudele lor pe teritoriul închisorii în care sunt încarceraţi.

‘O fac ca să mă forţeze să tac. Deci, care este sarcina mea principală? Aşa este, să nu-mi fie frică şi să nu tac. Şi asta vă invit pe toţi să faceţi. În orice situaţie pronunţaţi-vă împotriva războiului, a (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi a Rusiei Unite’, a spus el, adresându-se susţinătorilor săi.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 la sosirea în Rusia din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, de care acuză Kremlinul.

În martie trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu regim ‘sever’ pentru acuzaţii de ‘escrocherie’ pe care el le consideră fictive.

Curtea de casaţie din Moscova a respins recent un recurs al apărării lui Navalnîi, menţinând sentinţa de nouă ani de închisoare pentru fraudă la scară largă şi sfidare a instanţei.

Chiar din închisoare, Navalnîi continuă să denunţă regimul preşedintelui Vladimir Putin şi campania sa militară împotriva Ucrainei în mesaje ce sunt postate online de echipa sa.

În septembrie, Navalnîi a prezis o mare tragedie din cauza ‘războiului criminal ‘ din Ucraina şi l-a acuzat pe Putin că vrea ca ‘sute de mii de oameni să fie pătaţi cu sânge’ pentru a se menţine la putere, după ce acesta ordonase mobilizarea ‘parţială’, transmiste AGERPRES

articolul original.

Vladimir Putin și Joe Biden la aceeași masă? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Un summit iese din discuție în acest moment

18 November 2022 at 13:15
image

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri că o întânire între preşedintele rus Vladimir Putin şi președintele american Joe Biden nu se află pe masa discuțiilor în acest moment, precozând că un summit organizat în acest sens iese din discuţie.

”Un summit iese din discuţie în acest moment”, a declarat laconic presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov afirmase anterior vineri că Rusia nu exclude posibilitatea unor noi întâlniri la nivel înalt cu SUA privind ”stabilitatea strategică”, după o preconizată reuniune între cele două state la Cairo privind proliferarea nucleară în viitorul apropiat.

Conform viceministrului rus, o reuniune a Comisiei consultative pentru Tratatul privind reducerea şi limitarea armelor strategice ofensive (START) – dacă partea americană se va arăta interesată – ar urma să aibă loc între 29 noiembrie şi 6 decembrie în capitala egipteană, notează TASS.

Cu toate acestea, Riabkov a indicat că nu există nimic de discutat cu Statele Unite pe tema Ucrainei, în privinţa căreia cele două părţi au poziţii radical opuse, potrivit Reuters, citat de AGERPRES

articolul original.

Lui Vladimir Putin îi este frică de o nouă umilire! Liderul de la Kremlin nu participă la summitul G20

14 November 2022 at 08:45
image

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul G20. Conform unui comentariu France Presse, liderul de la Kremlin evită să repete experienţa din 2014, unde la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), imediat după anexarea Crimeei, a fost vizat de numeroase critici.

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, „deloc surprins” de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

„Aceasta va fi principalul subiect abordat”, subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar „ce putea să fi spus (Putin)? Poziţia sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel şi cea a celeilalte tabere”, a declarat el pentru AFP. „Ce rost avea să meargă?”, adaugă Lukianov.

Kremlinul a justificat această absenţă prin motive de „agendă” care l-au reţinut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale.

Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferinţă, potrivit Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu este încă membră G20, are programate două alocuţiuni, dar prin videoconferinţă.

Moscova va trimite totuşi o delegaţie la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de externe Serghei Lavrov care – în iulie – părăsise intempestiv o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi.

Absenţa lui Putin reflectă însă „sentimentul de impas” care domneşte printre actorii conflictului în Ucraina, „începând cu liderii ruşi”, apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent.

De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc între Kiev şi Moscova.

În orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia să înceapă negocieri, având în vedere că ea acumulează eşecuri militare în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti în această toamnă, comentează agenţia franceză de presă.

Încolţită de o contraofensivă ucraineană, armata rusă a anunţat săptămâna trecută că se retrage din oraşul Herson (sud), singura capitală regională pe care o cucerise de la începutul asaltului său în februarie.

În septembrie, ea se retrăsese deja într-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est).

Ostracizat de ţările occidentale, Putin privilegiază mai degrabă legăturile cu cei care au relaţii istorice cu Rusia sau care împărtăşesc respingerea sa faţă de SUA decât discuţii în cadrul organismelor internaţionale, unde Moscova este din ce în ce mai izolată.

„În mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu înseamnă că aceasta va împiedica Rusia să dezvolte relaţii cu ţările neutre”, subliniază Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiză ‘R.Politik’.

„Putin a fost foarte activ în ultimele luni, el încearcă să construiască o lume antiamericană, o coaliţie antioccidentală”, adaugă ea.

Dar vor da aceste eforturi rezultate, în timp ce până şi aliaţii tradiţionali ai Moscovei sunt îngrijoraţi de ofensiva ei din Ucraina şi de consecinţele acesteia asupra economiei şi securităţii alimentare mondiale?

Liderii Chinei şi Indiei, două ţări care au relaţii strânse cu Rusia, l-au mustrat în public pe Putin, notează AFP.

Preşedintele rus însuşi a recunoscut în cadrul unui summit în Kazahstan la jumătatea lunii octombrie că ţările din fostul spaţiu sovietic sunt „îngrijorate” după atacul împotriva Ucrainei.

În consecinţă, absenţa lui Putin la G20 arată că Moscova „nu mai participă pe deplin la procesele aflate în atenţia principalilor lideri internaţionali”, consideră politologul Konstantin Kalacev. În afară de conflictul din Ucraina, Rusia este „deconectată” de la discuţiile privind alte teme majore din actualitatea internaţională, mai spune el, conform AGERPRES

articolul original.

România primește bani de la UE, pentru a reduce dependența de Federația Rusă! Siegfried Mureșan: Intrăm în linie dreaptă

11 November 2022 at 21:05
image

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL/PPE, anunță că România va primi din 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Poziția Parlamentului European privind Planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă a fost adoptată, joi, cu largă majoritate în plenul Parlamentului.

Rezultatul votului a fost de 471 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 53 abțineri.

Intrăm în linie dreaptă pentru intrarea în vigoare a planului european de depășire a crizei energetice.

Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre și va fi dedicat investițiilor în domeniul energetic.

România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență și Planul REPowerEU.

Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.

Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităților locale și regionale.

Ultimul pas pentru adoptarea Planului REPowerEU îl constituie negocierile finale între Parlament și Consiliu.

Obiectivul nostru e să ajungem la un acord pentru adoptarea Planului până la finalul anului. Vreau să ajutăm cât mai repede oamenii, întreprinderile și regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, este esențial să adoptăm Planul REPowerEU cât mai repede, până la finalul acestui an, iar banii să ajungă acolo unde este nevoie”, a mai spus Siegfried Mureșan.

articolul original.
❌